Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Afrika kupa - pelenka, kiütés, bombagól, hosszabbítás után

2008.02.06. 16:00 pancho_sanza

Már nem babra, hanem elődöntőre megy a játék, így mindenki valós súlyával érzi a kiesés esélye által generált pluszterhet. Nem lehet hibázni, mert minden apró vétség az álmok végét jelentheti. Ez kétségkívül nehéz lehet minden pályára lépő játékos számára, de szerencsére az afrikai foci elérte azt a szintet, hogy aki nem tudja feldolgozni a ki-ki meccsekkel járó többletterhet, annak nincs helye a legjobb négy között. Ghána majdnem belebukott az első komolyabb összecsapásába, de a vártnál nehezebben boldogult Elefántcsontpart is, habár végül simán győzött az elefántok csatájában. Allah és Manucho párbaját - egyelőre még - előbbi nyerte, de két év múlva már nem lesz ez ilyen egyértelmű. A leghosszabb ideig Tunézia és Kamerun gyűrte egymást, de nem biztos, hogy megérte a továbbjutásba fektetett idő. Afrikában nagyon meleg van és rájöttünk, hogy szeretjük Angolát. Tovább után részletek:


Ő(Agogo) velünk. Ki ellenünk?

Kialakult a legjobb négy mezőnye az Afrika kupán. Meglepetés nem történt, az esélyesebb csapatok jutottak elődöntőbe, de az odavezető út nem mindenki számára volt zökkenőmentes. Az első elődöntőben semmi váratlan nem történt, mert a ghánai csapat beteljesítette a sárgában, zöldben és pirosban pompázó közönség óhaját. De azért nem volt ez olyan egyértelmű, mert Essienék pontosan ugyanúgy féltek Nigériától, mint Elefántcsontpart a csoportmérkőzések kezdetekor. Pedig ez a nigériai csapat egyedül kapusa szaltóival hívta fel magára a figyelmet, s azt is csak elvétve láthatta a nagyérdemű, mert a mozdulat egyébként a gólöröm kifejezésére szolgál. Azonban a bíró megkegyelmezett a szuper sasoknak és egy olyan mozdulatért adott büntetőt, amely után még Dombi Tibi sem esett volna el. Mindenesetre Aiyegbenit ez érdekelte legkevésbé és belőtte a kötelezőt. A meglepetés érlelődött, de Essien egy távoli fejessel igazságossá tette az eredményt. Ettől izgalmas lett a mérkőzés, mert a hazaiak megérezték, hogy a gatyák alól kilógó pelenkákkal nagyon hamar újra a sokkal hűvösebb Európában találhatják magukat. A sors igazságtalansága, hogy ennek köszönhetően Mensahnak - más lehetőség hiányában - ki kellett állítania magát, így amikor Asamoah Gyan elhagyta a pályát és Essien is egy sorral hátrébb került, már könnyeinkkel küszködtünk, hogy ez a Nigéria bizony elődöntőért fog játszani. Azonban a fekete csillagok minden észérv és addig mutatott játék ellenére a nigériai lábak között megszerezték a vezetést, s néha szemet gyönyörködtető passzokkal tartották az eredményt. Azonban nem értjük, hogy pontosan mitől is voltak megijedve az elején. Különösen akkor, ha Agogo velük van, aki góljával immáron halhatatlan lett. (Ghána – Nigéria 2-1)

 

Ő(Drogba) velünk. Ki ellenünk?

Pascal Feindouno eltiltása ellenére a lelátóról szemlélte, hogy lesz-e lehetősége még pályára lépni a kupán, vagy eltékozolt egy hetet az életéből és potyára maradt Ghánában. Megmondjuk őszintén, hogy alábecsültük a nélküle felálló guineai csapatot, ugyanis elhittük, hogy Elefántcsontpart nem kegyelmez majd a Syli Nationalénak. Végül Drogbáék kiütéses győzelmet arattak. Azonban Guinea nem akart tudomást venni a szereposztásról, amely alapján neki simán le kellett volna feküdnie az elefántok előtt. Bár Keita egy hatalmas kapushiba révén (szöget zárni büdös?) megszerezte a vezetést, a mérkőzés meglepően kiegyenlített volt. Egészen a hetvenedik percig, amikor Drogba találata eldöntötte a mérkőzést, s ettől annyira szétesett a vezére nélkül felálló csapat, hogy gyorsan bekapott még három találatot, így az esélyesebb Elefántcsontpart behúzta a kötelezőt. (Elefántcsontpart – Guinea 5-0)


Ő(Allah) velünk. Ki ellenünk?

Egy nappal később az általunk legjobban várt nyolcaddöntőn Angola próbált meg továbblépni a címvédőn. A mérkőzés tétjét mindkét csapat kellően átérezte, s ennek köszönhetően egy minden igényt kielégítő és színvonalas találkozót produkáltak. A fáraók szerezték meg a vezetést egy szerencsétlen kezezés után megítélt - egyébként jogos – büntetővel, amelyre válaszul a Manchester United legújabb szerzeménye válaszolt. Most úgy érezzük, ha Manucho semmi mást nem cselekedett volna a tornán, ez a gól, akkor is kényszeredett mosolyra kötelez minden Premier League menedzsert, akinek nincs portugál – vagy portugál kapcsolatokkal rendelkező – segédedzője. A fáraók is csak fejüket csóválták miközben a lövés helyét (onnan?) és a kapu felső sarkát (oda?) szemlélték, azonban nem törtek meg és visszavették a vezetést. Persze szerintünk ők sem tudták, hogy ki terelte a hálóba labdát: Zaki hasa vagy Allah lehelete. Az egyiptomi játékos legmélyebb tisztelete mellett, inkább az utóbbira tippelnénk. Ilyen felvezetés után a hátralévő egyórányi játékban -sajnos - már nem eset gól, pedig próbálkozásokban nem szenvedtünk hiányt, de amíg az antilopok elkönnyelműsködték helyzeteiket, addig a szakmában márkásnak számító nevet viselő Lama bravúrral védte az egyiptomiak összes próbálkozását. Négy között a címvédő. (Angola – Egyiptom 1-2)

 
Ő(Manucho) velünk. Ki ellenünk?

Majdnem biztosak vagyunk benne, hogy Angola simán továbbjutott volna az utolsó összecsapáson érdekelt két csapat közül bármelyik ellen, azonban a taktikai döntetleneknek van egy nagy hátránya: a biztos továbbjutásra való törekvés elhomályosítja a jövőbeli lehetőségeket. Ennek megfelelően a legjobb négy leggyengébb láncszemét kerestük. Ráadásul jó sokáig, mert a két csapat nem bírt egymással. Egy tipikus afrikai kapuskifutás után szerezte meg a vezetést Kamerun, majd nemsokára Geremi növelte az előnyt egy jól kivitelezett szabadrúgással. Ekkor még mindenki azt gondolta, hogy Eto’o és társai magabiztos továbbjutásától lesz hangos az afrikai sajtó, azonban a rendes játékidő hátralévő részében inkább karthágói sasok domináltak, és ha a kapuk egy kicsit nagyobbak lennének, akkor nem oroszlánüvöltés hangja töltötte volna be a ghánai éjszakát. Egy szabadrúgás hozta vissza a tunéziai reményeket, majd a második félidő rengeteg helyzete közül egy utat talált a hálóba, azonban egyértelművé vált, hogy Allah már elfordította tekintetét az Afrika kupáról, így jöhetett a hosszabbítás, amelyben Kamerun nagyon gyorsan megszerezte a mindent eldöntő találatot, így ő folytathatja tovább.(Tunézia – Kamerun 2-3)


Ő(Fortuna) velünk. Ki ellenünk?

Ghána – Kamerun és Elefántcsontpart – Egyiptom mérkőzések következnek majd, és meglepetés lenne, ha nem a két eddig százszázalékos válogatott kerülne a döntőbe. Ugyanakkor nem felejtkezhetünk el arról, hogy a ghánai válogatottban Essien Mensahtól nem csak a kapitányi karszalagot, hanem a védelemben elfoglalt helyét is megörökölte. Míg Drogbáék nem éppen a legkellemesebb emlékekkel gondolhatnak az előző torna döntőjére, amelyben végül az egyiptomi fáraók diadalmaskodtak felettük. Azonban talán az ilyen zavaró körülmények sem akadályozhatják meg az általunk elképzelt álomdöntő létrejöttét.

26 komment

Címkék: afrika nyolcaddöntő afrika kupa

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr28327817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

r_magpie 2008.02.06. 17:06:45

kövezzetek meg, de nekem az egyiptomi csapat nagyon bejött. 2010-ben látni szeretném őket a vébén, Zidanostul, nagybajuszú edzőstül.

szbszig 2008.02.06. 17:07:00

Jók a képaláírások megint. :)

szbszig 2008.02.06. 17:14:32

Hát, azért még mindig csak öt hely van Afrikának Dél-Afrikán kívül 2010-ben. Szóval elkerülhetetlen, hogy a nagyok közül valaki kiessen. Ha kimegy mondjuk Elefántcsontpart, Ghána, Kamerun; Egyiptom végre nem bassza el a selejtezőket; és mondjuk Nigéria is összekapja kicsit magát, akkor már kész is vagyunk. Úgyhogy a szimpatikus kiscsapatok, mint Tunézia vagy Angola, illetve az ezen a tornán nem szimpatikusan játszó, de azért elég jó csapatok, mint Mali vagy Szenegál már nincsenek sehol, csak az előbbiek testén keresztül verekedhetnek ki. Érdekes lesz, hogyan alakulnak a közös vb- és következő Afrika-kupa-selejtezők. Én mindenesetre követni fogom őket valószínűleg.

_benito · www.nst.blog.hu 2008.02.06. 21:36:23

érdekesebb eredmények a lá-jvszkór cro-holl 0-2 a szünetben, aus-ger 0-0, eng-... ja, ezt nézitek épp..., spa-fra 0-0, ita-por 0-0, tur-swe 0-0 (végeredmény),

Count Adyn 2008.02.06. 22:19:54

Capello már őszül azóta:D

Asidotus 2008.02.07. 01:12:40

r_magpie!
Nekem is bejött az egyiptomi csapat, amit a legelső meccsükön műveltek Kamerunnal, az szerintem szenzációs volt, még egy világverő, Zidane-s francia csapat )98-ból) sem tudta volna jobban megoldani. Nem lennék az elefántcsontparti kapitány helyében, mert most valami igazán okaosat kell kitalálnia. Szerintem látszik a fáraókon, hogy otthon játszanak, jobban ismerik egymást, mint Drogbáék fél Európából összeszedett csapata. Ha az elefántok nyernek, akkor azt csak valami Drogba-féle megoldással tudják, és most, a műtéte után nem sokkal, ennke azért kisebb az esélye, mint szokott.

r_magpie 2008.02.07. 12:53:57

nagyon kíváncsi vagyok a mai estére, egyúttal nagyon remélem, hogy kijön a fiúkból az afrikai életérzés, és nem két dögunalmas, agyontaktikázott elődöntőt látunk

rexford 2008.02.07. 18:38:44

Bazmeg, ha ez beakad...

szbszig 2008.02.07. 18:51:52

Pont ezt akartam én is beírni így a szünetben. :)

rexford 2008.02.07. 18:58:22

A legnagyobb kapufa ever.

rexford 2008.02.07. 19:16:47

Valaki szólhatna az érdekében a francia muttercégnél.

rexford 2008.02.07. 19:31:37

Nking Nkong betolta.

rexford 2008.02.07. 19:59:06

Mi lelhette szegény csávót?

mujure 2008.02.07. 20:04:17

én sajna csak az utcsó negyed órát láttam, de hihetetlen volt, ahogy a végén minden játékos már csak a seggén lélegzett

szbszig 2008.02.07. 20:04:24

Nem mindig a jobb és szebb játékot játszó csapat nyer...

Bikey esetében az egyetlen értelmes magyarázat, amire gondolni tudok, hogy a ghánai személyzet igyekezett mielőbb kipakolni Songot a pályáról, ami neki nem tetszhetett.

szbszig 2008.02.07. 22:33:45

Annyira nem vagyok elragadtatva eddig az elődöntőktől. A negyeddöntők sokkal jobbak voltak. Most is vannak ugyan helyzetek, de olyan körülményes az egész. És kegyetlenül sokat áll a játék. Rengeteg a játékmegszakítás, és ötpercenként elterül valaki a földön. :(

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.02.07. 23:11:47

Lesz Ghána Elefántccsontpart:) vagy:(

Lacóka 2008.02.07. 23:28:26

Afrikai játékosok a barátokközt statisztaválogatásán az első körben pottyannának ki....

szbszig 2008.02.07. 23:33:32

Álom-bronzmeccs. :)

szbszig 2008.02.07. 23:38:14

Egyébként a második félidő már összehasonlíthatatlanul jobb volt az elsőnél. És most láttam először igazán jó kapusteljesítményt a tornán. Elfogadhatók azért eddig is voltak, de el-Hadari ezúttal jócskán hozzátett a csapata továbbjutásához.

d3vnull 2008.02.08. 13:28:46

Na gyerekek, arra, hogy ez a döntő lesz egy büdös fillért nem tettem volna :) Sajnos nem tudtam nézni a meccseket, és ahogy olvastam a híreket azt hittem ez olyan cikk mint az index a vb alatt csinált "magyarok a vb-n" címmel. Tehát fiktív.

szferi 2008.02.08. 18:46:08

Kamerun győzelme számomra nem akkora meglepetés, ha jól belegondoltok ghána a torna során sokszor csak szenvedett. Azt viszont nem hittem volna, hogy egyiptom ennyire jó.
süti beállítások módosítása