Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Ligue 1 - Megint ezek a francos franciák II.

2010.08.07. 08:00 OJ

Korántsem csendes ez a visszaszámolós hét a franciáknál, Anelka borogatja a szarosvödröt, Blanc társadalmi konszenzust hirdet a válogatottnál, a Győr pedig példás munkával beégeti a kissé önhitt Montpellier-t. A mai rajtot felvezető ikerposzt első felében az erősítések taglalására került sor, ebben pedig - gondolva az alkalmi kapcsolatot kedvelőkre - néhány olyan dologról esik majd szó, ami miatt felesleges hanyagolni, avagy újra érdemes lehet követni ezeket a francos franciákat. 5+1 dolog a frissiben rajtoló bagettligáról, hétvégi tippek, na meg egy úttörő projekt a projektben.

Mit is tudunk ajánlani? Például...

...Deschamps-ék harcát a címvédésért. Hosszú lesz és legalább annyira éles, mint a tavalyi soktényezős, lassan tisztuló menetelés. Kétszereplős harcra számítok ezúttal a Marseille és a Lyon között, remélve, hogy becsatlakoznak még néhányan az üldözőversenybe - például az átalakuló Bordeaux, az együtt tartott Lille, a komolyan készülődő PSG vagy a játékerejét tekintve emberesedő Rennes - és nem fullad érdektelenségbe a tavaszunk.  Kvalitásai alapján egyedül a Lyont érzem most annyira erősnek, hogy a címvédés útjába álljon. Deschamps első éve az OM padján világraszóló sikerrel ért fel, a hatalmas befektetések beváltak - gondoljunk itt Luchóra, Mbiára vagy Diawarára -, a sok-sok kupameccsel a csapat összekovácsolódott, kiváló helyettesek nőttek a sérülés miatt kiesők helyére, a kezdetben mellőzött Valbuena és Ben Arfa formája pedig nagyon feljavult. Így utólag evidensnek tűnik, miért maradt le mindenki a versenyben. A lendület talán a nyarat is átvitte, a helyzet viszont nagyban változott, hiszen költekezésre már nincs mód - Azpilicuetán kívül nincs új szerzemény -, a kulcsfigurák között pedig van, aki lélekben már kiürítette az öltözőszekrényt. Egy góllövőt mindenképp elviselne a csapat, már csak a BL miatt is, Niang vagy Ben Arfa árából két minőségi spílert a kerethez lehetne csapni. DD inkább a beépíthető fiatalok közt nézett szét, fel is vitt három-négy arcot, akik rendszeresen kapták a perceket a nyáron. A sikersorozat megismétlése, vagy inkább kitoldása már elkezdődött a Tunéziába exportált Szuperkupa-meccsen aratott sikerrel.

...a lyoni fiatalokat. Van belőlük temérdek. A 19 éven aluliak friss Európa-bajnok csapatába hat játékost - Grenier, Reale, Fauré, Kolodziejczak, Tafer és Lacazette - adott az OL. Közöttük is a Karembeut és Drogbát egyaránt idéző Alexandre Lacazette játéka okozott igazán feltűnést, a mindkét szélen otthonosan mozgó cselgép szupercsereként ugrott be a meccsek többségén, a hollandoknak kettőt vágott, a torna döntőjét pedig az ő fejese döntötte el. Szolíd ünneplés után klubtársaival együtt útrakelt, hogy a londoni Emirates-kupán szereplő csapathoz csatlakozzon: a döntő másnapján, szombaton a Celtic ellen gólpasszt adott, majd vasárnap is kapott egy kis időt, tehát három nap alatt három meccset játszott - igen, ezt hívják berobbanásnak. Mondjuk ha Lacazette a bozontos vébégyőztesre, akkor Clément Grenier egy az egyben Gourcuffre emlékeztet, bár tőle visszavontabban, a középpálya jobb oldalán játszik. Yanis Tafer már többször említésre került, csereként egy gólig jutott az EB-n, a balbekk Kolodziejczak már a BL-ben is játszott - ellenünk, az Öcsiben. A többiek számára viszont még egy bajnokin padozás is újdonság lesz - bár a felkészülés összeállításaiból következtetve Puel nem fog szarozni a mélyvízzel.

Minden további nélkül kiállíthatna egy 20 éves átlagéletkorú csapatot, ami a felsőházban végezne, lásd egy Lloris (24) - Gassama (21), Lovren (21), Umtiti (17), Kolodziejczak (19) - Grenier (19), Gonalons (21), Pjanic (20), Lacazette (19) - Tafer (19), Belfodil (18) kezdő akár ott is lehetne a nyitányon - és akkor még nem beszéltünk például az edző fiáról, Grégoire Puelről vagy az 54-essel nevezett Harry Novilloról, akinek a Celticnek lőtt gólja hallatán a fogalmamsincs tekintetem megegyezett a többiekével.

...Tigana visszatérését. Azzal, hogy Triaud, a Girondins elnöke a klub egykori csillagára bízta a szakmai munkát, tíz év után olyan hiteles, közkedvelt figurát vett rá a francia bajnokság vérkeringésébe való visszatérésre, mint amilyen a válogatotthoz igazoló Blanc. Tigana a nyolcvanas évek Bordeaux-jával három bajnoki aranyat is nyert - aztán még kettőt -, de edzői karrierje se sokkal szegényebb. Pályakezdőként ezüstöt nyert a Lyonnal (Domenechtől örökölte a padot), a '97-es bajnok Monacóval pedig a Wenger-éra utáni első siker is a nevéhez fűződik - a keze alatt vált ismert játékossá Maurice, Giuly, Barthez, Djétou, Henry és Trézéguet is -, az EL-döntős Fulhamet ő tette fel a térképre, de a Besiktastól se üres kézzel távozott. Bár évek óta nem vállalt munkát, "hazai pályán" nem véletlenül szállt rá a közösségi bizalom, hogy megbirkózzon a blanc-i sikeresség bélyegével. A tavaszi vesszőfutás ellenére sem érzem úgy, hogy új csapatban kellene gondolkodnia, de pár fiatal sokkal több szerephet juthat, mint korábban: Chamakh pótlása megnyithatja a folyosót Henri Saivet előtt, de Sané vagy a horvátvérű Sertic is lassan becélozhatja a kezdőt. Mivel májusra a kupaindulást jelentő sávtól is lejjebb zuhant a Bordeaux, a nemzetközi terep energiáit át lehet irányítani az építkezésre. Visszatérésére az egykori csapattárs Girard vezette Montpellier otthonában kerül sor.

Prognózis - Ha nem is veszik hátukra a csapatot, a recegős részeken jó játékkal és gólokkal lökhetik meg a lelassuló szekeret a lyoni fiatalok, hasonló hátországot pedig egy rivális sem tud felmutatni, tehát a Lyon megnyeri. A Rennes és a Monaco jó évet futhat, a St-Étienne-nél komoly fejlődést hoznak az új szerzemények, a PSG ünnepi hónapjai pedig szebbre sikerednek, mint bármi az elmúlt években, szép lesz az a hetedik hely egy alsóközép csapattól. Bennmarad a Caen, de a másik két újonc menettértivel haza is tér a másodosztályba - és sodorják magukkal a nizzai srácokat is.

Lyon (1.), OM (2.), Bordeaux (3.), Rennes (4.), Lille (5.), Monaco (6.), PSG (7.), St-Étienne (8.), Auxerre (9.), Montpellier (10.), Lorient (11.), Toulouse (12.), Valenciennes (13.), Nancy (14.), Caen (15.), Sochaux (16.), Lens (17.), Nice (18.), Arles (19.), Brest (20.)

...az újoncokat. ABC-sorrendben (a feljutás sorrendjében inkább CBA): Arles-Avignon, Brest, Caen. A caeni kék-pirosaktól várható a legkevesebb kapálózás, pontosan tudják, mire számathatnak, elvégre a közelmúltban már vendégeskedtek az élvonalban, 2008-ban például a középmezőnyben végeztek. A brestiekhez húsz éve után süvített be újra az élvonal szele, '91 óta csak tinglitanglizásról szóltak az évek abban a klubban, ahol bemutatkozhatott például Makélélé, Guivarc'h, de innen lépett följebb Le Guen, Ginola és Lama is. Szép regionális partik lesznek ott Bretagne csücskén, amíg be nem köszönt a kurvapecér átka: Ribéry nevelőklubja (Boulogne) után az a Brest is visszazúg majd szépen a kettőbe, ahol 21 éves, még teljesen ismeretlen figuraként húzott le egy évet.

A legérdekesebb sztori az Arles-Avignon (innentől csak Arles) mögött feszül: a komoly hagyományokkal bíró arles-i csapat 2005-ben még az ötödik ligában játszott, a helyi srácból edzővé avanzsáló Michel Estevan viszont öt bajnokságból négyet is feljutó helyen teljesített csapatával. A tündérmesékben a hősök minden akadályt leküzdenek: a tavalyi másodosztályú rajtnál még az indulás sem volt biztos, hiszen a klubnak nem volt normális, az előírásoknak és a korifeusoknak egyaránt megfelelő pályája. Egy tökéletes árukapcsolás jegyében aztán szövetkeztek a szomszéd pápavárosiakkal - ahol számottevő csapat nélkül tátongott egy modernebb létesítmény -, az új klub pedig már az élvonal mámorító tudatában ünnepelhette fennállása első születésnapját, hiszen a Ligue 2 bronzérmeseként kivívta az indulás jogát. Erre jött idén nyáron a klubvezér távozása, Estevan menesztése, majd rehabilitálása és a játékoskeret igencsak megkésett feltöltése - az első edzésen alig tucatnyian jelentek meg. Kaba Diawara, egykori Arsenal-játékos, a legismertebb figura az Arles keretéből, a tavalyi kölcsönsztár André Ayew viszont már az OM-mel készül. A legalacsonyabb költségvetésű Ligue 1-klub bajnokikat az avignoni Parc des Sportsban bonyolítják majd.

...egy becsületéért küzdő válogatottat. A vébén történtekkel nem kívánok foglalkozni, egyrészt, mert úgy ötven embert leszámítva senki előtt sem tiszta, mi is történt, másrészt, mert itt a futballról elmélkedünk, nem jóllakott faszkalapok baromságairól. Ez az egymeccses büntetés (mint az köztudott, Blanc a szövetség letiltotta a vébécsapatot a következő válogatott meccsről) konkrétan a szar felpofozásával egyenértékű. Egyetlen jó oldala, hogy megismerhetjük belőle Blanc csapatépítési elképzeléseit. A múltheti szerkesztőségin tettem egy olyan kijelentést, miszerint a prof keretében lesz 8-10 olyan név, aki a franciákat felületesen követőknek totál ismeretlen. Ez a kijelentés nem tűnt felelőtlenségnek, elég ránézni a France Football által összeszedett vébémentes 23-as keretre vagy a L'Équipe főoldalán hirdetett csapatkereső játékra, ahol vagy száz játékosból lehetett Blanc-módra csapatot csinálni anélkül, hogy az Afrikában megsemmisülő válogatottból bárkihez is ragaszkodni kellett volna. Miután a kékek hívei között is lapulnak önjelölt verebesek, a tiltás híre ipari szintű csapatállítási hullámot indított el a fórumokon. Blanc persze bőven épít majd azokra, akiket a bohóc kivitt - és akik utána spontán felkelést szítottak ellene -, de a liga fiatalabb évjáratai a korábbinál jóval nagyobb részarányban jelennek majd meg a keretben. A történtek fényében tehát nem meglepő, hogy a behívottak fele újonc és még rajtuk kívül is vannak jelöltek (Gameiro, Koscielny, Ait-Fana, Marveaux, Kaboul, Capoué). Ahogy ezt integető kolléga is taglalta, Blanc-nak egy, igazán fontos célja lehet az ősszel: vissza kell állítania a Kékek hitelét, a nemzeti mez tiszteletét, hogy a válogatott ne csak nagyképű, arrogáns köcsögök gyülekezete legyen, hanem egy szerethető társaság.

Nouvelle vague: Ruffier, Douchez - Fanni, Rami, Mexès, Sakho, Trémoulinas, Cissokho, Debuchy - L. Diarra, Sissoko, Mvila, Nasri, Cabaye, N'Zogbia, Matuidi - Ben Arfa, Benzema, Rémy, Briand, Ménez, Hoarau.

>>> A L'Equipe-szavazás végén kiválasztott 23-as keret 15 helyen egyezik meg Blanc első keretével...

...a Lyon idegenbeli mezét, ami talán a topligás klubok legfurcsább és nagy valószínűség szerint legocsmányabb dressze. Könyvtári sötételőfüggöny keresztezve nagymami rongyaival, hordani nem való, portörlőnek vagy karácsonyi terítőnek még épp megfelel. Egy rózsaszín szerelésnél éppen jobb - mondjuk annál minden. Kicsit az Ajax '95-ös szettjére emlékeztet. A bemutatóról találtunk is egy videót.

 

Hétvégi jóslatok:

Auxerre-Lorient  1-0 Már az első körben pályára áll az egygólos győzelmek világbajnoka.

Lens-Nancy 2-1  Lesznek ennél szebb meccsek is, de azokon nem biztos, hogy begurul egy Maoulida-dupla.

OL-Monaco 2-1  Pár ifjonc megtapasztalhatja, milyen is az idénynyitón a liga egyik leglassabb védőpárosa ellen játszani.

OM-Caen 3-1  A Szuperkupa-meccsen sikerült gyakorolni a tiziket, a Valencia ellen pedig a helyzetkihagyást, a Caen ellen a góllövést kellene, főleg annak szellemében, hogy az újonc pár éve hatot kapott a Vélodrome-ban.

Nice-Valenciennes 1-1  Rémyt lassan minden hétvégén elbúcsúztatják, most épp a Stoke City van alkupozícióban. Egy gól még belefér, aztán orövoár.

PSG-St-Étienne 2-0  "All we need now is a good start." (Sylvain, 23 éves egyetemista, PSG-szurker)

Rennes-Lille 1-1  Ezek fej-fej mellett fogják végignyomni az évet...

Sochaux-Arles 1-1  Történelmi pillanatok előtt az Arles, tekintve, hogy ki is az ellenfél, a pontszerzéssel sem lehet gond.

Toulouse-Brest 1-0  Machado megadja a lehetőséget, hogy a Brest első pontjait odahaza szerezze meg. Rendes tőle.

Montpellier-Bordeaux 1-2  Egy Estrada-bombát leszámítva a Momp a csütörtöki formáját hozza.

 

Posztinfo

A posztok szerkezete nem változik, bár terjedelmüket tekintve racionálisabbak lesznek. Megmarad tavalyról a játék, a tippverseny és a portré is, de saját magamnak is tartogatok valamit egy új rovat keretében. Minden forduló előtt felveszem a menedzseröltönyöm, adok egy öntömjénező interjút beharangot, bontok egy nyalókát, mint Blanc Pajkos Jani bá és a magic11 segítségével összeállítom a legversenyképesebbnek vélt tizenegyet. Minden összefoglalóban számot adok a menetelésről. Cél: a pontverseny bajnoki címének megszerzése.

Idő függvényében be lehet szállni, szívesen égek/masírozok együtt maroknyi érdeklődőnk bármelyikével, de ha valaki csak azért ugrana be, hogy nagyszabású terveim elé kamionnyi büdös sajtot gördítsen, hát elfogadom.

A heticsapat:

 

 

30 komment

Címkék: francia videó bordeaux lyon válogatott marseille ligue 1 beharang

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr712203760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2010.08.07. 08:36:56

hallod, én gólzáporra számítok, lesz vagy 47 ebben a fordulóban, figyeld meg :DD

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.08.07. 08:53:50

Ha négy játékost ismerek a kezdőcsapatodból, az már fizet valamit, OJ? :)

Asidotus 2010.08.07. 09:29:47

A Blanc féle új keretet én semmivel sem tartom gyengébbnek, mint amit Domenech kivitt a vébére. Éhes fiatalok, akik még motiváltak a sikerre, és bár a rutin a vébén lévők mellett van, de a lendület, a frissesség, a testi-lelki épség meg az új csapat mellett szól.

Deschampsot azóta sajnálom, hogy lehagyta a klubot, mikor visszajutottunk a Serie A-ba. Akkor éreztem, hogy nem kéne elengedni. És lám, bár nem derült ki, hogy igazam lett volna, de a Marseille bajnoki címe is mutatja, hogy nem jártam messze az igazságtól.

zsakfos 2010.08.07. 10:26:22

Sorin nem a PSG-be játszott? Ráadásul kapus lett. Mik vannak:)

Titi120 2010.08.07. 11:12:26

@heinrich:
Mivel az nem az a Coulibaly, akire te gondolsz, így nincs az négy sem. :)

CaBeL 2010.08.07. 11:16:39

Szerintem meg kibaszott királyul néz ki a mez! Nagyon bejön! Kéne is a Renault Trucksos piros mellé egy ilyen :)

Mr.AT 2010.08.07. 11:17:15

A ket del-amerikai gigaszt leszamitva nem tudnek meg egy orszagot mondani, ahol ennyire fantasztikusan gazdag lenne az utanpotlas, mint a franciaknal. Mondjuk ebben nyilvan szerepet jatszik az is, hogy a francia liga talan egy fokkal kevesse frekventalt mint angol-spanyol-olasz, stb. tarsai, es igy koran nagyobb szerephez jutnak a fiatalok, akiket batran mernek is jatszatni a klubok, de az eredmeny akkor is lenyugozo.

Tulzas nelkul ossze lehetne pakolni 5 kozel azonos jatekereju valogatottat beloluk, akik nem lennenek eselytelenek senki ellen.

Hogy ebbol Domenechnek hogy sikerult ezt a kritikan aluli fost kihoznia, hat nem is ertem.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.08.07. 11:22:50

@heinrich:
Ha azt mondom, hogy év végére az összeset megismered, elhiszed? :)

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.08.07. 11:28:30

@Mr.AT:
Csak az újban gondolkodom, tehát annak a majomnak a nevét mostantól egy posztban se vagyok hajlandó leírni. Ha jól látom, már ebben se tettem. :)

Hispan07 2010.08.07. 11:28:43

@Mr.AT: a francia utánpótlás erősségéhez további adalék, hogy 10 játékosból 7-8 színesbőrű - és ugye az még a legvadabb anti-rasszisták is tudják, hogy különösen a feketék jóval hamarabb érnek fizikálisan, mint a nyüzüge hófehérkék.

amúgy hajár OJ, a francia liga tökre nem izgat, de a posztjaidat mindig elolvasom ;)

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.08.07. 11:33:12

@Hispan07: Az is valami. :)
Ha csak az aktuális sikercsapatnak kikiáltott U19-eseket nézem, 2/3 részben színesbőrű srácokról van szó, a nevek is beszédesek: Fofana, Sunu, Kakuta, Bakambu.

CaBeL 2010.08.07. 11:41:28

@OJ: De leírtad, hogy utána vették át az edzői posztot. Írd inkább át arra, hogy az után, akinek nem mondjuk ki a nevét :D

SzBencee 2010.08.07. 11:58:42

Az én csapatom így néz ki, aztán még estig lehet változtatok 1-2 helyen :D
Mandanda - Azpilicueta Taiwo Cissokho - Gourcuff Wendel Pjanic Sessegnon - Erding Briand Hoarau

Mr.AT 2010.08.07. 13:09:39

@SzBencee: Egy belso vedod sincs, laaaamaaa. :P Ezert hulyesegek a menedzser jatekok. :)

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2010.08.07. 14:05:34

nagyon fájlalom, hogy az általam 3-4 éve igen megszeretett as nancy semmit nem erősödött és még dia-t is levadászta a fener, nem beszélve arról, hogy a posztban több szó esik arról, akinek nem írjuk le a nevét, mint erről a szerencsétlen lotharingiai csapatról. :) már-már csak pablo correa miatt figyelem őket...na hajrá franciák!

Iustizmord 2010.08.08. 03:28:46

@Hispan07: Szisszoko (akármlyen irásmóddal: cisokho, sissoko, akármi ) Diarra /diavara még kéne néháyn szalah (salah, al issah, alissa), gamal / gamel /camel, jamal/jamil/jemel, chamie /shami /semi és teljes afrikaválogatottjuk lenne , az egységkupát az öreg kontinensen is lezavarhatnák :o))))

nasteey 2010.08.08. 11:41:30

Az OM bekezdett... :)
Mondjuk ahogy nézem, tegnap is egy meccs ment felvételről, pedig még augusztus eleje van. Ha ennyire mostohagyerek lesz a L1, idén is marad számomra egy-egy összefoglaló.

füligjimmy77 2010.08.08. 11:56:37

Sessegnon mekkora gólt vert.... kár, hogy Janot öngóljának adták, de ilyet nagyon ritkánlátni. A PSG talán kicsit összekapta magát, de a védekezésük még mindig sokszor botrány, és meggyőződésem, hogy néhány poszton egyszerűen gyengék. A Lyon-Monaco kellemes dögunalom volt

Domingo 2010.08.08. 17:07:27

Meglepő eredményekkel indult a bajnokság. Az OM-en pedig csak lestem :O

horas 2010.08.08. 18:40:15

@SzBencee: Ki szerez labdát? illetve Mr-At jól mondja,nincs középső védő se.
Félidőben min.3 lenne oda.

horas 2010.08.08. 19:56:28

@OJ: Ja bocs,akkor én kiállnék 11 kapussal...
:)

Integető hajbókoló lufiember 2010.08.08. 20:41:20

Ouuuh, DD-től hangos az hexagone, mert szegénynek össze vissza döntenek a feje fölött. Niang, Dassier, Margarita-Louis Dreyfus tökéletes ellentétben nyomják, utóbbi már-már a szőke Jacko-ra emlékeztet...(cache.20minutes.fr/img/photos/20mn/2009-10/2009-10-30/article_margarita.jpg)

Ha nem alakul ki konszenzus arrafelé, nagy valószínűséggel valami törni fog. Gyanús ez, már most.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.08.08. 21:26:45

@Integető hajbókoló lufiember:
Kicsit úgy hangzik, mintha kiárusításra készülnének, de annyira azért csak nem keserű a helyzet, a hölgy a szuperkupa-meccsen ott cseverészett DD-vel a kispadon. A Nianggal kapcsolatos kavarás sokkal jobban betesz a hangulatnak.

Integető hajbókoló lufiember 2010.08.08. 22:21:10

@OJ:
Azért az is ott van, hogy a szurkolók többsége meghúzza a vonalat a DD-Francia bajnok-Monaco-BL döntő pontok között és tekintve azt az egy picurka erősítést, nem csoda, hogy egyre több hangot kapnak az elvárások. A Niang-ügy durván ezt a "mérleget" rontja.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.08.08. 22:30:51

@Integető hajbókoló lufiember:
Ekkorát azért nem lehet ugrani az elvárásokban, a Bordeaux-nál nem voltak ilyenek, igaz, ott csak Blanc ült a padon - viszont ők nem is voltak az az összevissza igazolgatós, zsebkiforgatós fajta soha, még akkor sem, ha lett volna rá okuk.
Azt a Monacót én a mai napig nem értem például. :)

Integető hajbókoló lufiember 2010.08.08. 22:52:55

@OJ:
Az a Monaco egy külön PhD-t érdemelne :)

De ha egymás mellé rakod Blanc-t és Didier-t, utóbbi már bizonyított európai porondon (BL, Juve). Innentől kezdve valós, ha ugrásszerűen megnőnek az elvárások, ezért is megy a siránkozás, mert ilyen kerettel ez kb. Europa League lesz, mondjuk úgy februrárig, aztán összedől a kártyavár...bár nem kívánom nekik.

Integető hajbókoló lufiember 2010.08.08. 22:55:29

Az európai porond = Juve kicsit erős, ott inkább a "neves klub" lenne a jó közhely :)
süti beállítások módosítása