Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Válogatott történetek - Minden idők 10 legjobb vb-csapata

2010.01.03. 12:00 heinrich

A hatvankettes és a hatvanhatos vb gépfocija után újra visszatért a szellem és a látványos támadójáték a nemzetközi futballba, ezt testesített meg az 1970-es brazil válogatott, az egyetemes labdarúgás vitán felül legnagyszerűbb csapata. Listákat gyártani, különböző korszakokat és játékosokat összehasonlítani ugyan hülyeség, de ezt csak a hippokrita énünk mondatja velünk, hiszen mi sem nagyszerűbb annál, mint személyes kedvenceink mellett kardoskodni az utolsó töltényig. Listázással folytatódik a RádióQ-val közösen futó vb-történeti rovatunk.

1) 1970 - Brazília
Ami a nemzetközi pénzügyekben az aranystandard, az a labdarúgásban az 1970-es vb mezőnyét lesöprő brazil válogatott, minden idők legerősebb, legnagyszerűbb és legszebben játszó csapata; tehetség és ösztönös zsenialitás a legkényesebb ízléssel ötvözve. 19-7-es gólkülönbség mellett hozták a torna összes meccsét, hosszabbításra sem tudták őket kényszeríteni, a döntőben kivégezték a másik dimenzióban púposkodó olaszokat.

Felépítmény: Carlos Alberto nemcsak a világ egyik legjobb védője volt, de gyakran vállalkozott felfutásokra is, ami abban az időben meglehetősen szokatlan volt egy hátvédtől. Clodoaldo cselezőkészsége még ebből a csapatból is kiemelkedett, Jairzinho képtelen volt abbahagyni a gólok rugdosását – a vb-k történetében elsőként, és máig utoljára, minden meccsén betalált. Rivelino talán a keret legsokoldalúbb tagja volt, nem mellesleg ő találta ki az elasticót, amit a fiatalabb generációk inkább Ronaldinho-cselként ismernek. Gerson korának legjobb passzolója, a csapat játékmestere volt – ha lehet egyáltalán ilyesmiről beszélni, és szintén ezt a garnitúrát erősítette egy Pelé nevű srác is, azt mondják, ő is elég jól mozgott. Mellettük Tostaónak (kattints és nyerj!), Britónak és Piazzának is fontos szerep jutott.

2) 1974 – NSZK
A hetvenes évek elején köszöntött Európára a németek aranykora, meghatározó szerepüket húsz éven keresztül fenn tudták tartani, de minden ezzel a pofátlanul fiatal csapattal indult. A Bayern München bombaerős együttesére épülő (BEK-győzelem 74, 75, 76) Nationalelf felvezetésként megnyerte az 1972-es Eb-t, majd a szintén legendás, az európai labdarúgás arculatát is alapjaiban átformáló, Cruyff vezette holland válogatottat is lebírták, a csapatot emésztő heves belviszályok és gyűlölködések ellenére is. A hetvenes évek közepén ez a csapat letarolta az egész világot.

Felépítmény: A kapuban több mint egy évtizeden keresztül Sepp Maier állt, aki elképesztő reflexvédései után – az egyébként nem túl hangzatos –  Die Katze von Anzing becenevet kapta, a történelem egyik legnagyszerűbb kapusa volt. Breitner és Beckenbauer, két öntörvényű, de zseniális védő a hátsó alakzatban, játékukkal komolyan meghaladták korukat, különösen Beckenbauer könnyedsége, eleganciája volt lenyűgöző. Gerd ’Bomber der Nation’ Müller minden idők egyik legeredményesebb, leggólérzékenyebb csatára volt, őt olyan nagyságok igyekeztek kiszolgálni, mint Wolfgang Overath, a kölniek legendája, aki a Real Madrid sztárját, Netzert szorította a kispadra, és akkor Grabowski* vagy Uli Hoeness neve még elő sem került.

(mini trivia: Grabowski pályája 1980-ban ért véget, egy Lothar Matthaus belépő nyomán)

3) 1954 - Magyarország
Az ötvenkettes olimpia megnyerésével hangoltunk, oda-vissza leiskoláztuk az angolokat, majd a vb-n konstans gólfieszta mellett legyőztük a története addigi összes vb-meccsét megnyerő, kétszeres világbajnok Uruguayt, és megaprítottuk a brazilokat is. A világ az Aranycsapatot (Mighty aka Magical aka Marvellous aka Magnificent Magyars) csodálta. Az elmaradt vb cím ellenére is dobogóra jelöljük őket, mert ez volt az első olyan csapat, amely nem csak eredményeivel, de játékával is kétség kívül meghódította ez egész világot. Kultikus, misztikus, csodálatos válogatott volt.

4) 1974, 1978 Hollandia
A háromszoros BEK-győztes (71, 72, 73) Ajax tizenkét apostolára épülő válogatott Rinus Michelsszel a kispadon félelmetes gépezetként működött, totális futballjával teljesen felforgatta Európa labdarúgását, bárkit képesek voltak gólokkal megalázni. Sajátos sorstragédiájuk, hogy egymás után két vb-döntő is kicsúszott a kezük közül, egy Johan Cruyff-fal, egy nélküle.

Felépítmény:  Wim Suurbier mind az Ajaxnak, mind a válogatottnak meghatározó tagja volt, nagy munkabírás, átleg feletti gyorsaság és technikai képzettség jellemezte. Ruud Krol szélsővédőnek és középhátvédnek is egyaránt kiváló volt, lestaktikájuk halálos csapdaként működött. A középpályán Johan Neeskens jelentette a világszínvonalat. Kiemelkedő futómennyisége, technikai képzettsége és összjátéka Cruyff elsőrangú szárnysegédjévé tette, amit beceneve is mutat: Johan Segon (II. Johan)

(mini trivia: Horst Blankenburg Európa egyik legjobb védőjének számított, furcsa mód szülőhazája (NSZK) válogatottjában egyszer sem/egyszer (?) lépett pályára, mert Beckenbauer miatt nem fért a söprögető posztjához. Országváltás után már holland válogatott sem lehetett/nem adta fel a reményt, hogy egyszer német válogatott legyen, ezért nem lett a holland tagja. Zavaros az ügy, akinek pontos információja van, tegye helyre a dolgokat, köszönjük)

A királyi pár – the starter and the finisher
Piet Keizer és Johan Cruyff esküdt ellenségek voltak, de a pályán tökéletesen egészítették ki egymást. Sok szakértő szerint Keizer még az isteni Cruyffnál is nagyobb játékos volt. Ebbe mondjuk semmiképp nem mennénk bele, de az biztos, hogy Cruyff ragyogásában jókora szerepe volt Keizernek, akinek elsősorban hihetetlen pontossága, precizitása volt a védjegye.

Johan Cruyff – Játékosként, edzőként, játékelméleti géniuszként valószínűleg senki nem gyakorolt nagyobb hatást a világ labdarúgására, minden szeren a legnagyobbak közé tette névjegyét, talán nem túlzás az egyetemes labdarúgás legkomplettebb alakjának választani. Ugyanakkor erőszakos, összeférhetetlen, gőgös és fennhéjázó személyiségének szerepe* lehetett abban, hogy a hollandok sosem jutottak el a vb címig.

(mini trivia: mikor kiderült, hogy az Ajaxból a Barcelónához igazol, Keizer az asztalon kezdett táncolni örömében)

5) 1958 Brazília
Az első vb-győztes brazil válogatott, mely megtestesített mindent, amit azóta is szamba-futballnak nevezünk, ez a generáció vezette fel Brazíliát nevét a labdarúgás aranyoldalaira. A Svédországban rendezett tornát veretlenül, döntő fölénnyel nyerték, az elődöntőben Franciaországot, a döntőben a házigazdákat oktatták le egyaránt öt-kettőre, miközben tökélyre fejlesztették a 4-2-4-es hadrendet.

Felépítmény: hátul a Santosok, Nilton és Djalma biztosították a széleket, Djalmában a modern kori wingback előfutárát tisztelhettük, középen Bellini tartotta a frontot éveken keresztül. Didi minden idők egyik legnagyszerűbb szervezője volt, olyan szélsőkkel, mint Garrincha, akit Pelé után a második legnagyobb brazil labdarúgónak szokás jelölni. Elől Vava termelte a gólokat mániákusan. Ja, igen, Pelé már ebben a gárdában is alkotott.

6) 2002 Brazília
Nem bírunk kifogyni a brazilokból, ez az újkori gárda is a legnagyobbak között lehetett volna, nem az ő hibájuk, hogy igazából ellenfél nélkül nyerték a tornát, mégpedig minden idők legjobb gólkülönbségével (18-4, pedig nem is a századelőn járunk), hosszabbítás és döntetlen nélkül.

Felépítmény: ez a csapat komoly ízelítőt adott, mit is jelent az, mikor Hegyi Iván csillogó szemmel kezdi sorolni a régi idők korszakos csillagait; az ember akaratlanul is kételkedni kezd, vajon tényleg előfordulhat-e az, hogy egy komplett csapatnyi világsztár játszik egy adott válogatottban. Cafu, Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho, Juninho, a fiatal Kaká és a legjobb-legrosszabb, de mindenképp korszakos balfutóhátvéd, Roberto Carlos igazolja, hogy bezony megesik az ilyesmi. Ez a csapat galoppal is a teljes mezőny fölé magasodott.

7) 1986 Argentína
A jelöléssel elsősorban Diego Maradónának kívánunk életművet állítani (bizonyára másra sem vágyott eleddig), a vb-k történetében sem előtte, sem azóta nem tudott egy játékos ennyire dominánsan futballozni. Burruchaga, Valdano és Ruggeri hathatós asszisztálása mellett Maradóna mindent megmutatott a labdarúgásból, a többiek pedig alázatos tették robotmunkájukat, melynek eredményeképp négy meccset nyertek az egyenes kieséses szakaszban hosszabbítás nélkül, amit csak az előbb említett 2002-es brazil csapat tudott megismételni.

8) 1930 Uruguay
A század első harmadának szinte egyeduralkodója volt ez a csapat, az első vb-t megelőző két európai olimpiát is megnyerték. Stílusuk gyökeres ellentéte volt a később uruguayi módinak; művészek voltak, fejjel és lábbal is gyorsabbak ellenfeleiknél, rövidpasszos, kombinatív focit tanítottak a világnak. Legjobbjuk José (Leandro) Andrade  volt, hazájában La Maravilla Negrának, vagyis Fekete Csodának becézték, csak Juan Schiaffino, vagy Enzo Francescoli mérhető nagyságához.

9) 1934 Olaszország
Igen hasonló dolgokat tudunk elmondani a nemzetközi szintéren éppen az urukat váltó nagyszerű olasz csapatról, ők még más stílust, más szemléletet képviseltek, mint például az 1982-es, gyötrődésben is világbajnok poszt-catenaccio társaság.

Vittorio Pozzo csapata viszont a kor legnagyobb és legjobb csapatának számított, mindkét vébét megnyerték, ahol elindultak (igaz, dél-amerikai bojkottok mellett). A második világháború - és az emiatt elmaradt két világbajnokság - nagy valószínűséggel - két éremtől fosztotta meg a taljánokat, akik olyan virtuóz klasszisokkal rendelkeztek, mint Silvio Piola, az ollózás feltalálója, vagy Ferrari, Giuseppe Meazza, Orsi és Schiavio.

10) 1982-1986 Franciaország
Ez talán nem a legobjektívebb választás, és arra a prekoncepcióra épül, hogy ha a német csapat ellen nem marad el Toni Schumacher kiállítása, akkor minden bizonnyal ez a gárda húzza be a vb-címet, mint ahogy a két évvel később rendezett hazai Eb-n sem tudta őket megállítani senki – mindjárt más lenne a csapat megítélése a hype-skálán. Teljes joggal, hiszen ebbe a keretbe még egy vb harmadik hely is szorult négy évvel később.

Felépítmény: Joel Bats korának egyértelműen legjobb francia kapusa volt, Amorost pedig a világ legjobb jobbhátvédjei között tartották számon, a középpályát pedig a mágikus négyes uralta – Alain Giresse, Michel Platini, Luis Fernández és Jean Tigana, elől pedig Dominique Rocheteau termelte a gólokat.

242 komment

Címkék: történelem toplista h régi idők focija válogatott történetek fwc tort

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr511638055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gibard27 2010.01.03. 20:43:12

@Iustizmord: már leírtam, hogy miért kellett csempészni..... mert Puskásék mondták, hogy nekik több pénz kell, mivel sokkal jobbak mint bármelyik külföldi csapat akik ellen játszanak. Erre az volt a válasz, hogy nem lehet, mert hogy néz az ki, hogy 10-szer annyit kerestek, mint a munkások. De azért a vezetők sem voltak annyira hülyék, hogy ne tudják, hogy valamit adni kell nekik. Ezért ezt találták ki. Erről nem a játékosok tehettek, nekik simán jobb lett volna, ha több fizetést kapnak. De a rendszer ezt az utat engedélyezte nekik. Ennyi.

Sok évvel később Papp Lászlónak nem engedték, hogy profi vb döntőt boxoljon, mert az volt az ideológia, hogy "megengedhetetlen, hogy egy ember 20 perc alatt annyit keressen, mint egy munkás 1 év alatt"......

Ilyen volt a rendszer annak idején...... nem annyira az egyének döntötték el mit tudnak csinálni......

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.03. 20:44:05

@Csöncsön: Azért csak az angolok (meg talán walmer korai inkarnációja) tartották a világ legjobbjának az angol válogatottat. Hogy mást ne mondjak az '50-es vébén kikaptak a mai szintjüket meg sem közelítő amcsiktól. Ettől persze még a 6-3 és a 7-1 imponáló eredmények ellenük

Tiko 2010.01.03. 20:45:40

@gibard27: sztem tévedsz. ha jól emlékszem a végén engedélyezték neki.

solitaire 2010.01.03. 20:47:08

Csak néhány megjegyzés:
A 74-es holland válogatott azért volt jó, mert Michels összetudta békíteni az Ajax és a Feyenoord játékosokat illetve a Cruyff-Neeskens párost a többi Ajaxossal. Keizer meg csak mellékszereplő volt a VB-n.
A 34-es olasz válogatottban Piola nem játszott. Vagy akkor 34-38-as olasz válogatottat kellene írni, bár 38-ban jobbak voltak.
Én úgy olvastam, hogy az ollózást Piola kortársa a brazil Leonidas találta fel.
A 82-es francia csapatba még Tresor volt a védelem esze, de Bossist megemlíteném, mint aki mindkét csapatban a védelem oszlopa volt. A 82-es csapat alapközéppályása Genghini volt, aki még Platininál is jobb szabadrúgáslövő volt. Six is kulcsember volt elöl, illetve az lett volna a középpályán Larios is, csak míg a pályán Platinit szolgálta ki, addig a pályán kívül Platini asszonyt :).
Azt csak érdekességként említem meg, hogy a Fradi 29 nyarán legyőzte a már 2x-es olimpiai bajnok és leendő világbajnok, addig hazai pályán veretlen Uruguayt. Szvsz ez nagyobb siker volt, mint a 6:3.
Mondjuk én a posztoló helyében nem rangsoroltam volna a csapatokat, hanem egyszerűen időrendben felsoroltam volna, talán korrektebb.

gibard27 2010.01.03. 20:47:35

@Tiko: nem emlékszel jól. Papp Lacinak ÖRÖK szívfájdalma volt, hogy nem lehetett profi világbajnok.
A 90-es években ezért is volt szép gesztus a Friderikusztól, amikor meghívta Pestre azt a palit, akivel Papp Laci boxolt volna annak idején.... Nagyon megható volt.

Tiko 2010.01.03. 20:49:40

@gibard27: wikin most néztem, igazad van. pedig megesküdtem volna, hogy most olvastam vagy hallottam vhol az ellenkezőjét.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.01.03. 20:49:49

@Alapvonalszippantó Hapci Benő:

Franco Spanyolországa Rákosi Magyarországához képest a demokrácia paradicsoma volt.

@popp:

Nimbuszuk azért volt. De az Aranycsapat, mint írtam, az előző vébé két legjobbját is megverte, ráadásul legjobb játékosa nélkül (!). Például a '70-es brazil csapat statisztikái össze sem vethetők az aranycsapatéival, és ők nem játszottak az előző vébé két döntősével, pláne nem legjobbjuk nélkül.

(Ezzel nem azt akarom mondani, hogy az Aranycsapat volt a legjobb, csak azt, hogy szólnak objektív érvek is mellette.)

Rexfelugyelo · http://rexfelugyelo.blog.hu 2010.01.03. 20:49:59

@Csöncsön: @gibard27:
srácok, én nem értem, miért kellene azt gondolnia mindenkinek, hogy a vébék történetének a legjobb csapata egy olyan csapat, amelyik nem nyert világbajnoságot. Ha arról szólna a poszt, hogy melyik mindenidők legnagyobb válogatottja, azt mondom, oké, vitaképes, de így, hogy a vébék legjobb csapatát keressük???

Oké, vegyük bele a Dél-Korea elleni meccset, és akkor öt meccsen kaptunk 10 gólt, meccsenként kettőt. Értem én, hogy az egy más világ volt, más focival, amikor még elment az az alapstratégia, mindegy mennyit kapunk, ha többet rúgunk. De ettől még tartom azt, amit állítottam előző hozzászólásomban, az Aranycsapat két fél csapatból állt, egy közepesnél nem sokkal jobb védelem+kapus) és egy abban az időben egészen egyedül álló támadó alakzatból. Milyen tényeket vitattam egyébként?

És hogy ki mennyi gólt rúg, az fontos, de nem a legfontosabb. Egy vébén nem! Vagy akkor Just Fontaine minden idők legjobb csatára, mert egy vébén 13 gólt rúgott? Ugye hogy nem.

És Csöncsön, a világ legjobbnak tartott csapatát az angolok maguk tartották a világ legjobbjának. Vagy tán elfelejtjük, hogy az az angol csapat már ott volt az '50-es vébén is, ahol kiderült mindenki számára, hogy minden, csak nem a világ legjobbja?

Megvertük 8-3-ra a későbbi világbajnokot. És? Ezzel milyen ágra került az Nszk? Itt, e poszt kommentjei közt is említve volt '74, és az, hogy kerültek könnyű ágra. Még akkor is, ha akarnak sem tudtak volna nyerni azon a meccsen. A döntőben tudtak.

Ebben a fenti listában világbajnokok vannak, és két csapat, amelyik nem lett az. Az egyik a mi Aranycsapatunk.
Mit szeretnétek még? Hogy mindenki, aki itt a blogon járt ma, kijelentse és esküvel fogadja, hogy az Aranycsapatnál nincs, nem volt és nem is lesz jobb csapat amíg a Föld kerek és játsszák kedvenc sportágunkat? Szerintem nem jó ötlet.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.03. 20:52:28

@Iustizmord: Most kicsit túlzok: megalkuszol vagy megdöglesz - tessék választani. Minden tiszteletem a mártíroké, de nem lehet mindenki az. Persze lehet moralizálni, de Öcsit akik ismerték, szinte kivétel nélkül szerették, azzal együtt, hogy nyilván nem volt szent.

Egy gyerekkori kedvenc nótámat idézném: "Halottak a hősök, de én sose voltam az".
www.youtube.com/watch?v=KHpmgktFv08

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.03. 20:54:46

@Iustizmord: Hogy miért nem tartod emberileg sokra Puskást, ezt nem értem.

@Alapvonalszippantó Hapci Benő: Tényleg ne hasonlítsuk a sztálinista Magyarországot Franco Spanyolországához. Nem mellékesen ő az akkori világ messze legjobb csapata miatt ment oda.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.01.03. 20:55:19

@Rexfelugyelo:

Nem én állítottam, hogy a vébék legjobb csapata. Csak erős túlzásnak éreztem, amit írtál a fél csapatról meg a "négy éles meccsről". Konkrétan: soha nem látott brutális ágra került az a csapat, mégis mindenkit megvert -- a döntő kivételével.

gibard27 2010.01.03. 20:56:02

@Rexfelugyelo: a 82-86-os franciák sem lettek világbajnokok, a valaki által jogosan emlegetett 82-es brazilok és a 84-es hollandok sem. Mégis szóba kerültek, mert nem feltétlenül az lesz a világbajnok, amelyik a legjobb csapat...... 1954 és 1974 mindenképpen 2 VB, amelyiken nem a legjobb csapat nyerte a kupát, de ott voltak a döntőben......

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.03. 20:56:36

@Iustizmord: Azt ikifelejted, hogy az mgtsz traktorosának Puskásék jelentették a fényt a déli sötétségben.

Iustizmord 2010.01.03. 20:57:49

@Csöncsön:
Csöncsön · pontilyen.blog.hu 2010.01.03. 20:49:49
@Alapvonalszippantó Hapci Benő:

Franco Spanyolországa Rákosi Magyarországához képest a demokrácia paradicsoma volt.

egy laza polgárháború után . lettél volna ott köztársaságpárti vagy katalán "BÉKE" után ... :o(((

gibard27 2010.01.03. 20:57:51

@gibard27: 74-es hollandok természetesen, bocsánat.....

Alapvonalszippantó Hapci Benő · http://nst.blog.hu/ 2010.01.03. 20:57:52

@Csöncsön: ezt nem akarom vitatni, de nem is ez a lényeg, hanem hogy az egyiket választotta, a másikba meg beleszületett. és főleg, hogy már akkor sem ebben a két országban játszották a labdarúgást. meg persze elsősorban az, hogy Puskásnak volt elég emberi és játékosi kvalitása ahhoz, hogy ne kelljen olyan dolgokat beleképzelni, ami nem volt. és szabadságharcos, az éppen nem volt.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.03. 21:01:28

@Alapvonalszippantó Hapci Benő: De ezt nem is állította senki.

@Iustizmord: A polgárháború, az egy nagyon csúnya dolog volt. De a megszilárdult rendszert nem lehet mérni egy kommunista diktatúrához.

Alapvonalszippantó Hapci Benő · http://nst.blog.hu/ 2010.01.03. 21:04:00

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:

hasonlítja a fene, csak felmerült itt, hogy a "szabad világba" vágyott volna, Franco Spanyolországa meg történetesen egy autoritáriánus diktatúra volt, és hát a katonai junta Görögországa sem volt egy kellemes hely.

gibard27 2010.01.03. 21:04:09

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Én is ezt szeretném már végre megtudni......

Iustizmord 2010.01.03. 21:05:20

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: a zátlagmberenek nem lett volna jobb. neki szarabb hát ezért met el, mert az átlagembert leszarta.

ez persze nem bűn, csak piedesztálra ne emeljük már mert elment. jól tette, de érdemérmet ne várjon ezért.

ha megcsalom a feleségem, NEKEM jó lehet. neki szar. másnak meg scheiss egal. de érdemérmet nem érdemlek.

csak a tények kedvéért 2010.01.03. 21:05:21

@Csöncsön:
Azért egyszer láttunk már ilyen brutális ágat: a 82-es olasz válogatottét.

Tiko 2010.01.03. 21:07:37

@Iustizmord: ha az átlagembert nem szarja le, akkor jobb lett volna az átlagembernek?

Rexfelugyelo · http://rexfelugyelo.blog.hu 2010.01.03. 21:10:36

@Csöncsön: miért, nem négy igazán éles meccset játszott azon a vébén a csapat? Nem vesztette el az utolsót? Nem a döntő volt az, ahol nem sikerült többet rúgni, mint kapni?
Miért, szerinted az Aranycsapat védelme felér abba a magasságba, ahol a csatársort tartjuk emlékeink között?
Egyébként igazad van, a csapat az a pályán tizenegy ember, nem két fél csapat, de akkor is, volt egy meccs, ahol nem ment úgy elől, mint máskor, viszont pont úgy, sőt, rosszabbul ment hátul. Ez a vébé címbe került.

Én is tisztában vagyok azzal, milyen csata folyt a pályán és azon kívül a brazilok ellen, hogy heroikus küzdelemben, hosszabbítás után vertük Uruguayt, és azt is tudom, mennyivel egyszerűbb volt a dolga az NSZK-nak.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.03. 21:12:03

@Iustizmord: Mit tudott volna tenni az átlagemberért ha marad? Az emberek boldogulása szempontjából tökéletesen mindegy volt ez. A te logikád szerint akkor bűnös az sok tízezer ember is, akik a boldogulásuk, életük miatt mentek akkor el. Mellesleg egy szóval sem állítom, hogy a katalánok, baszkok helyzete a megszilárdult (!) rezsimben jó lett volna, de nem volt rosszabb mint például a sváboknak az '50-es években. A spanyol átlagember lehetőségeit pedig nevetséges akár csak a Kádár-rendszer átlagemberéhez hasonlítani, annyival jobb volt nekik. A rezsim rossz volt, de sok mennyivel rosszabb.

@Alapvonalszippantó Hapci Benő: Ez mind igaz, de még egyszer mondom: egyik ország lehetőségei sem hasonlíthatok a sztálinista Magyarországéhoz.

Tiko 2010.01.03. 21:13:46

@Iustizmord: na de miért baj, ha csak azt nézi? nem más kárára volt "önző", hanem a saját javára. ez itt a kulcs, szvsz.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.03. 21:19:30

@Iustizmord: Dehogynem jár. Sikereivel a hazájának is nevet szerzett, nem véletlen, hogy kis túlzással bárhol ha azt mondod magyar vagy, tudják, hogy Puskás. Én például Egyiptomban jártam így, remek élmény volt.

Iustizmord 2010.01.03. 21:19:30

@Tiko: igaz, de EZÉRT megbecsülés ne járjon. ha önző volt, megértjük, OK de ennyi. mártírt ne tegyünk már belőle.

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2010.01.03. 21:22:34

siralmas vt vegigolvasni ezt a sok posztot. idetevedt 1 idiota kommunista,aztan osszehord irdatlan faszsagokat puskasra. mindenki jol tette,akinek modjaban allt,es lelepett a mult rendszerbol egeszen 1989ig. franco spanyolorszaga meg ugyan nem vt demokracia,de a keleti blokk orszagaihoz kepest valoban a paradicsom lehetett. az a szomoru,h ez a vadbarom 1 erdekes temat baszott szet.

Iustizmord 2010.01.03. 21:26:03

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:
kb 15 éve balatonon nyaraltam haverikkal, s egy beaqchball meccsen holland srácok lettek az ellenfelek, rottwerdamiak és elkezdk üvölteni h jóóózef kiprics.

nekem szar volt. kiprich-hel azonosítottak bennünket, és nem pl rubikkal, bláthyval. kodolányibal.

gibard27 2010.01.03. 21:26:50

@Iustizmord: Ez nem a hype ellenszere, hanem te gerjeszted saját magadat..... Senki sem akarja leszopni, senki nem mondta, hogy az emberi tulajdonságai miatt szobrot kell neki emelni. Amit mások mondanak és én is, hogy a FUTBALLTUDÁSA miatt kell neki szobrot emelni, mert megérdemli.
De te állandóan csak arról tudtál eddig beszélni, hogy egy szar ember, aki leszarta az átlagembereket.

Elmondok neked valamit. Miután 1957-ben kintmaradt, először az olaszokhoz ment, mert szó volt róla, hogy az Inter leigazolja. De sajnos akkor volt egy olyan szabály, hogy nem lehet külföldi játékost szerződtetni (egyébként Czibor is így járt Rómában). Ezért meglehetősen bizonytalan helyzetbe került és akkor már vele volt a családja is, elég rossz körülmények között éltek. Ezután 1958-ban jött a Real és másfél hónap alatt kellett leadnia valami 30 kilót. Leadta. Megszenvedett érte. A többit már ismerjük.
Csak azért írtam ezt le, hogy nem a milliók csábítása miatt maradt kint, hanem mert focizni akart.1956 november- decemberében senki nem tudhatta, hogy mikor lesz az ország megint kész arra, hogy focizni lehessen. Kicsit mással voltak akkoriban elfoglalva itthon. Ez is egy oka volt a kintmaradásának. Mint ahogy Kocsisénak és Cziborénak is......

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.03. 21:37:01

@Iustizmord: Demagógia és apró sznobizmus, szerintem. Nekem például nagyon jól esett, mikor külföldön rotterdamiakkal találkoztam és jelették, hogy nyáron mindenképpen elutaznak Tatabányára Jozef búcsúmeccsére.

magyaros hype? -nézd már meg mit művelnek Diego körül Argentínában. Nekem mondjuk azzal sincs semmi bajom. Azt kéne megértsd, hogy futball ekkora hatást vált ki az emberekből. A játék legjobbjait néhol népmesei hősnek, néhol istennek tekintik.

Rexfelugyelo · http://rexfelugyelo.blog.hu 2010.01.03. 21:54:12

@Iustizmord: ugyan ennek semmi köze a focihoz, de a magyar bár mennyire is szeretnénk, nem világnyelv. Így irodalmunk is eléggé helyi érdekű. Ellentétben az általad felsorolt angol, német, francia és spanyol nyelven írókkal.
Mindenesetre jó messzire jutottunk minden idők tíz legjobb vb-csapatától.

ON@popp: erre reagálva, én szeretném, ha olyan vébé lenne jövőre, ahol ha nem is azonnal, de pár év távlatából visszatekintve volt egy (két?) olyan csapat, aki bekerülne a fenti tízes listába, mondjuk a 86-os argentin csapat helyett. Mondjuk én most még nem látom, melyik csapat is lehetne ez, de ki tudja, mit hoz a nyár.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.03. 21:58:33

@Rexfelugyelo: Amúgy ha Lippi megnyerné megint az olasz öregfiúkkal, akkor bizony megkerülhetetlen lenne az ő csapata is az ilyen összeállításoknál.

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.01.04. 00:35:44

@Iustizmord: @gibard27: szép volt, srácok.

Visszamenőleg kimoderáltam vagy húsz hozzászólást a szellemóriások csatájából, az ilyesmi bátran mehet privátban.

Iustizmordnak egy egynapos ban is érkezett a hülyegyerekezés stb. miatt.

medco 2010.01.04. 09:28:01

Mindenki elfelejtkezik arról, hogy a brazilok 1958-ban egyedülálló tettet hajtottak végre. Győztek egy másik kontinensen, tehát Európában. Ez csak nekik sikerült. Dél-Afrikában most elképzelhető, hogy afrikai csapat kerül a döntőbe, nem lennék meglepve.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.04. 10:16:57

@medco: Az igaz, hogy csak nekik sikerült, de már nem egyedülálló, mert összejött 2002-ben is, akkor Ázsiában.

Walmer 2010.01.04. 11:20:54

Nem olvastam a hozzászólásokat, csak belepillantottam, ahogy a postba is. csak nekem szúrja a szememet a '86-os argentin csapat 7. helye? Az nem csapat volt, hanem Maradona meg tetszőleges 10 argentin labdarúgó.

és bár tudom, hogy rajtam kívül senki más, de én annál inkább hiányolom a '66-os angol válogatottat. Egy Bobby Charlton, jackie charlton, Bobby Moore, Geoff Hurst-féle csapat azért odafért volna a 7-8-hely környékére szerintem. Sokkal inkább csapat volt, mint az említett argentin. És ugye Hurston kívül senki nem rúgott mesterhármast vébé döntőben.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.04. 11:30:18

@Walmer: Szerintem meg az volt mindenidők leggyengéb vébé-győztes csapata (és ezt most nem cinkből mondom). Noby Styles korának Dieter Eiltse volt. Semmiképp nincs helyük a tízben, Hurst mesterhármasa ide vagy oda (ráadásul az egyik dugóhoz kellett Bahramov partjelző is).

Vicces, hogy sírnak a németek a mai napig azon a gólon, a berni visszafújt Puskás-dugót meg nagyvonalúan elfelejtik.

halareaal 2010.01.04. 11:54:32

sztem a 2002es brazil csapatnak (a szubjektivitást leszámítva) minden szempont alapján helye van a listán. az túlzás azért, hogy nem találkoztak komoly ellenféllel, az (ha jól emlékszem) aktuális aranylabdással felálló, halálcsoportból továbbjutó és a vbn addig veretlen angol csapat mindenképp elég komoly ellenfél volt, bőven jobbak voltak akkor, mint azóta sztem. ugyanúgy erős csapat volt a német is, és azon a vbn elég komoly játékerőt képvieslt a török csapat is. igazából papíron csak a franciák és esetleg az argentinok jelenthettek volna komoly veszélyt (akik ellen nem egyértelmű esélyesek) de ők láttuk mit produkáltak. és ugye az angolok az argentinok helyett, őket megverve mentek tovább, majd elintézték a franciákat verő dánokat is.
minimum egy korszakos, a futball történetében kiemelt szerepet kapó sztár is volt a csapatban, bár sztem sokan vannak azért bőven, akik szerint Rivaldo, Ronaldinho, Cafu és Roberto Carlos is ilyenek voltak.
mindent egybevetve ha keményebb a sorsolásuk (nem a törökökkel játszanak az elődöntőben, nem sétagalopp a csoportjuk vagy nics belga meccs a kieséses szakaszban), illetve esetleg ha a 2006os csapat, ahol többen ott voltak a 2002es alapemberek közül nem ég akkorát, akkor sztem simán lehetne előrébb is sorolni őket.

Walmer 2010.01.04. 12:18:51

@popp: Lehet hogy Stiles korának Eiltse volt, de nem arról van szó, hogy a 10 legfaszányosabban driblizgető 11, hanem a legjobb csapatok. Stiles pontosan olyan nélkülözhetetlen eleme volt mindenkori csapatainak is, mint egy Rolexben bármelyik fogaskerék (úgy értem egy igazán jó Rolexben). Játékot csinálni ott volt bobby Charlton, gólt lőni meg Hurst és Peters.
Az egy csapat volt, csupa nagy betűkkel. megkockáztatom, a mai angol csapat face to face összehasonlításban legalább 7-8 helyen verné őket, de mint csapat, a nyomukba sem érnek.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.04. 12:22:47

@Walmer: Oké, de szerintem nem férnek be tíz legjobb közé. A '86-os argentinokat én sem raknám be csak Maradona miatt, de ha a helyükre keresünk csapatot jóval előbb mondanám a '82-es olaszokat, vagy akármilyen nehezem re esig a Beckenbauer-féle '86-'90-es NSZK-t, mint a '66-os világbajnokokat.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.01.04. 12:27:56

@halareaal: "igazából papíron csak a franciák és esetleg az argentinok jelenthettek volna komoly veszélyt (akik ellen nem egyértelmű esélyesek)"

Kifelejted a spanyolokat, akiket kicsalt Gandhur a négyből. Az egy brutálisan erős spanyol keret volt a fénykorában levő Raúl és Morientes, Mendieta és Luis Enrique mellett csupa világklasszissal.

danesdzsu2 2010.01.04. 13:28:58

@Walmer: Szokatlan érzés, hogy nekem kell védenem a drogost, de Maradona + 10 bárki igenis befér minden idők 10 legjobb csapatába.

Maradonában épp ez volt a plusz. Nézd meg, az akkori Napoli, és a mostani között nem volt lényeges különbség az olasz bajnokságban elfoglalt helyét illetően az odaigazolásáig.

Hogy teljesen világos legyen: ha Maradona holnap bejelenti, hogy a következő idényben szeretne visszatérni a Napoli-ba, akkor elgondolkodnék azon, hogy feltegyek egy kisebb összeget a Napoli bajnoki címére. Mert ő képes rá.

A fura az, hogy sose szerettem, de hát azóta nem láttam senkit, aki utolérné őt.

halareaal 2010.01.04. 13:38:48

@Csöncsön: @popp:

ezek a csapatok mindig jók, de akkor sztem nem volt olyan a keretük, mint a braziloké. a spanyolok amúgyse nyertek semmit addig, így hiába lehetett tudni milyen játékosokkal mennek, ők inkább a titkos esélyes kategória voltak sztem. nemtom mi volt az oka, de nem hiszem h ezt szerencsére v lúzerségre lehet fogni, az a spanyol csapat 1xüen csapatként nem volt jó, ellentétben pl a mostanival. egyébként bármennyire is kedvenceim (nyilván) Raul és Morientes vagy bármennyire is nagy volt akkor Mendieta, nem volt ezekben a csapatokban Ronaldo vagy Zidane kaliberű játékos.
sztem az olasz és a spanyol csapat erejét tekintve egy kategória volt az angolokkal és a németekkel, ha nemis feltétlen egyénileg, hanem csapatként.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.04. 14:04:35

@halareaal: Naaa. Azt még adom, hogy az akkori angol hasonló erősségű volt, mint az olasz vagy a spanyol, de nem a német. Onnan Ballackot és Kahnt nevezhettük klasszisnak saját posztjukon. Az olaszoknál viszont ott volt Buffon, Maldini Nesta, Cannavaro, Pirlo, Totti, Del Piero és Vieri. A spanyolokat majd sorolja Csöncsön. Az olaszok és a spanyolok közül az egyiknek mindenképpen ott lett volna a helye az elődöntőben, de Byron Moreno és Gandhur sporttársak másként gondolták.

Walmer 2010.01.04. 14:47:22

@popp: a '82-es olasz alakulat vicc kategória. Kifutott nekik 3 jó meccs. Ennyi. ha kicsit szerencsésebb a futballvilág a csoportból kiesnek. nem sokon múlott.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.04. 15:00:34

@Walmer: Az argentínok, a rendszeresen körülszopkodott brazilok, a korszakban meghatározó csapatnak számító lengyelek és a NSZk testén keresztül vébét nyerni, azért elég csattanós vicc. Szóval szerintem az első csoportköri balfaszkodás állt távolabb a valóságtól, mint a későbbi szárnyalás. Most a játékosok klasszisának méltatásába bele sem megyek.

Amúgy ezért jó ez, nekem a '66-os angolokviccesek, neked meg a '82-es olaszok.

montipájton 2010.01.04. 15:12:28

@popp: Hja, csak a poszt nem az egy csapatban lévő klasszisokról szól, hanem a legjobb csapatokról. Az olaszok 2002-ben a bírók miatt sírtak, de valójában egyáltalán nem voltak jók, a csoportból is mákkal jutottak tovább, úgyhogy ne rakjuk őket senki elé, ha lehet.

A 2006-os világbajnok csapat ellenben beférne talán az első húszba. )))

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.04. 15:19:13

@montipájton: Nyilvan senki nem akarja mindenidők tíz legjobb vébé csapatába azt az olaszt, én csak annyit bátorkodnék, hogy nem lettek volna teljesen esélytelenek a brazilok ellen sem, anémetek ellen meg szerintem favoritok lettek volna.

Persze amikor errőll a mázlis továbbjutásról beszélsz elfeledkezel a horvátok ellen meg nem adott két szabályos gólról, amelyekkel nem maradt volna kérdés az utolsó fordulóban. Azon a horvát meccsen egyébként kifejezetten jól tolták az olaszok, ott nekik volt pechjük. A Korea meccsről meg már annyit beszéltünk, hogy inkább nem mennék bele újra.

Viszont szerinted a'82-es olasz csapatnak volna helye a tízben?

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.04. 15:21:51

@montipájton: ja a 2006-os csapat értékelésével még várjunk, mert ha Lippi és fiúk tudnának valami csodát, akkor két vébé címmel már felvételizhetnének a legjobb tízbe. Amúgy a húsz között már most ott a helyük ;-).

montipájton 2010.01.04. 15:26:33

A legkorrektebb persze olyanokból felállítani egy szubjektív listát, akiket láttunk is, nemcsak hegyi Iván emlékezéseiből tudjuk, hogy nagyok voltak.)))

Íme tehát egy totál szubjektív lista az általam már ítélőképességem tudatában látott válogatottakról:

1. 82-es Brazília,
2. 84-es Eb-győztes, 82-86-ban vb-elődöntős Franciaország,
3. 2002-es Brazília,
4. Tavaly Eb-nyertes spanyol válogatott,
5. 90-es világbajnok NSZK,
6. 98-as Brazília (Ronaldo fénykorával),
7. 88-as Eb-győztes hollandok,
8. 86-os Brazília (mely veretlenül, 1 kapott góllal esett ki a negyedöntőben...),
9. 92-es Eb-győztes Dánia (de csak a két utolsó meccsért...))) )
10. 86-os Argentína (csak kellett Maradona mellé 10 másik.)

Nyilván van még sok más élmény nagy meccsekről, csapatokról, de hirtelen ezek ugrottak be. Hm, egy olasz válogatott talán befért volna, de nincs szívem miattuk kihagyni senkit se, ráadásul igazi élményt nekem ritkán jelent az olasz sítlus, ez van. (Oké, közepes összegért hajlandó vagyok megvesztegetni magam és a legutóbbi vb-győztest berakni a 10-be, mondjuk a dánok helyére, de nem szívesen.)) )

montipájton 2010.01.04. 15:31:12

@popp: Erre a kérdésre SOHA nem fogok tudni objektíven válaszolni, mert Zicóék kiverését a mai napig nem hevertem ki. ))) És a digóknak a csoportkörös töketlenségeit sem tudom elfelejteni. A 2006-os csapat pl. az egész tornán meggyőzőbb volt, mint Bearzot brigádja anno.

Ahhoz a brazilveréshez meg, meggyőződésem szerint, Rossi és Zoff "szarbanyúlásán" kívül legalább annyira kellett a brazilok idióta laza, kissé lekezelő hozzáállása. Az eredmény igazságértékét a berni vb-döntőjéhez tudom csak mérni: a jobbik csapat vesztett, azon a meccsen nem érdemtelenül.

De ettől még jó kis spílerek alkották azt az olasz csapatot, nem vitatom. Tudod, mint Petőfi a Kárpátokkal, úgy vagyok vele.)))

montipájton 2010.01.04. 15:35:03

Zico ilyen szempontból a futballtörténet legnagyobb vesztese, mert két vb-n játszott olyan brazil válogatottban, amelyiknek párja alig akad a történelemben, de semmit nem nyert velük. Miközben ő meg a világ egyik legnagyobb játékosa volt akkoriban.

Hát, nem mindennapi balsors.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.04. 15:40:55

@montipájton: Valami hiányozhatott azokból a csapatokból, talán a gyilkos ösztön - egy Romario vagy egy Ronaldo.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.04. 15:44:08

@montipájton: Azért bivaly erős volt az az olasz bajnokság, ahol egy Udinében egy Zico rohangált, bár akkoriban elég sokat volt sérült. Azt egyébként tudtad, hogy csak '94-ben hagyta abba Zico?

szferi 2010.01.04. 15:47:26

ez egy eléggé szubjektív vélemény, de a 2002es brazil csapat egy rakás szar volt (minimum a többi felsorolthoz képest), akárcsak a vb, amit szerencsésnél szerencsésebb győzelmekkel végül megnyertek.

Heinrich: kényszerített valaki, hogy berakj egy 21.századi csapatot is?

federicapellegrini 2010.01.04. 16:02:34

@popp: + mexikó ellen szintén 2 szabályos góltól fosztották meg őket. de persze teljesen felesleges szócséplés mindez, mert a replika úgyis az, hogy annyit csaltak már az olaszok javára (mellesleg mikor?), hogy 2002 kijárt nekik, meg egyébként is mindig mákerek. csak ugyan mindennek mi köze ázsiai cheatsorozathoz?
az a 2002-es olasz válogatott márpedig lehetőségek tárháza volt. eleve nevetséges, hogy azért nem voltak esélyesek a vb-győzelemre, mert nem volt náluk zidane, vagy ronaldo kaliber (mintha mindig csak a csapat legjobbjának értéke döntene a címekről...), de totti akkoriban rosszindulattal is kb a világ top 5-jében volt.

montipájton 2010.01.04. 16:06:46

@popp: Hát az biztos, hogy olyan szintű gólvágó centerük nem volt, Zico sem azon a poszton játszott. A 82-es csapatnak egy nyakigláb, néha kifejezetten ügyetlennek tetsző Serginho nevű csatára volt, 86-ban meg Careca, aki pedig nem volt gyenge spíler - de ott a balsors összehozta őket a franciákkal (akik azért nem nyerték meg a csoportjukat, mert a szovjetek minket jobban elkalapáltak, mint ők...).

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.01.04. 16:10:25

@szferi: senki sem gondolhatta komolyan, hogy Ronaldo vb-je kimarad ;-)

Csak azt bánom, hogy meghasonultam magammal, és a 86-as argentinok bekerültek a várható palotaforradalom elkerülése végett, oda a 82-es brazilokat akartam Socratés miatt (is).

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.04. 16:40:45

@federicapellegrini: Úgy van! Potenciálisan tán a világbajnok csapatnál is erősebb volt az a 2002-es.

Mr.AT 2010.01.04. 17:21:13

Qrvára hiányolom a minden idők 10 legjobb vb-csapata összeállításból a a 2002es francia válogatottat. :-)

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.04. 17:45:52

@heinrich: Nyilván, de szerintem nem csak bennem maradt kínzó hiányérzet a 2002-es vébé kapcsán.

Eastbay1 2010.01.04. 17:52:10

Heinrich kartársnak elég szelektív a memóriája! Hiányzik a '90-es német aranycsapat!

gibard27 2010.01.04. 18:09:37

@heinrich: értettem a figyelmeztetést, elnézést, ha bárkit tegnap megbántottam.... Igérem, hogy ma sokkal visszafogottabb leszek.....

gibard27 2010.01.04. 18:23:52

@montipájton: teljesen egyetértek az általad felsorolt csapatokkal (a sorrendben nem teljesen, de majdnem) és én sem hiányolok egyetlen olasz csapatot sem.
Véleményem szerint talán az 1970-es olasz válogatott-ról lehet elmondani, hogy meggyőző játékot mutattak be, csak hát egy szupercsapat ellen kikaptak a döntőben. Azóta viszont szerintem az olasz válogatott minden egyes világversenyén mázlik sorával, döntetlenekkel, kínkeserves hosszabításban vagy 11-esekkel kivívott győzelmekkel jutnak tovább illetve a döntőbe. Természetesen szeretném, ha a magyar csapat csak fele ennyire játszana számomra unalmas, de eredményes focit, de a legjobb, legszebb focit játszó csapatok közé én semmiképpen nem tennék olasz válogatottat. Szóval teljesen egyetértek veled.....

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.04. 18:36:08

@_benito: Most látom, hogy félreérthető voltam. Úgy értem, nem 2002-es braziloknál volt potenciálisan erősebb az 2002-es olasz csapat, hanem a 2006-os olasznál. Így rendben?

gibard27 2010.01.04. 18:37:11

@Eastbay1: meg kell védenem Heinrich-et amennyiben komolyan írtad, amit írtál és nem viccből (nem tudtam eldönteni)....
Ha komolyan írtad, akkor azt kell mondanom, hogy szerintem a legjobb német válogatott szerepel a listán (a 74-es), amelynek elődje 1970-ben is nagyon jó volt, amikor például legendás 4-3-as hosszabbításos meccset játszottak az elődöntőben az olaszokkal.... Na az is nagyon jó csapat.
A 90-es német csapat nekem annak idején speciel a kedvencem volt, istenítettem őket és német mezben izgultam végig az argentinok elleni döntőt (mekkora szó volt ez akkor :) ), de szerintem helyes, hogy a 74-es és a 90-es csapatok közül a 74-est ítélte meg Heinrich erősebbnek, mert az is volt..... Szerintem.

Eastbay1 2010.01.04. 18:49:57

@gibard27: :P
Az a csapat amelyik szarul játszva is tud vb-t nyerni, benn kell hogy legyen a tízben:) Gondolj bele, mi lett volna, ha még jól is játszanak:D

gibard27 2010.01.04. 18:56:18

@Eastbay1: ebben igazad van, mondom nekem az abszolút kedvenceim voltak, olyannyira, hogy mikor megnyerték a vb-t, akkor olyan boldog voltam, mintha a magyarok nyertek volna. :) Jó csapat volt az, és a csoportmeccseken kifejezetten jól játszottak. Leiskolázták az arabokat, a jugoszlávok elleni 4:1 szerintem a legjobb 90 percük volt a vébén és a következő körben, a hollandok elleni 2:1 is nagy eredmény volt. A vébé alatt a szomszédok azt hitték, hogy németek költöztek a lakásunkba, akkora üvöltés volt minden egyes német gólnál nálunk...... :D :D

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.01.04. 20:30:37

@gibard27: nincs harag, annyi még, hogy te csak azért nem kaptál bant, mert most jársz itt először.

Ez itt sem stílusban, sem hozzáértésben nem az nso fóruma, de erre gyorsan rá fogsz jönni. friss hús a darálóba :)

_benito · www.nst.blog.hu 2010.01.04. 21:07:55

@popp: hát, ez így még inkább no-no :)

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.04. 21:23:00

@_benito: Leginkább azon vagyok kiakadva, hogy egy klasszikus spanyol-olasz negyeddöntő lehetőségét vette el Byron Moreno.

Asidotus 2010.01.04. 22:26:52

@popp:
Ha a papírformát nézzük, akkor júl. 3-án, 20:30-kor egy Olaszország- Spanyolország negyeddöntő lesz Dél Afrikában

halareaal 2010.01.04. 23:51:18

@popp: ezzel most nem nagyon tudok mit kezdeni, h potenciálisan erős volt az olasz csapat. potenciálisan az Atletico is kurva erős. csak aztán annyira mégsem. abban viszont egyetértek, hogy hatalmas igazságtalanság lett volna, ha az olaszok már a csoportkörben kiesnek, szinte alig volt csatáruk aki nem lőtt szabályos, de meg nem adott gólt. ettől függetlenül nemtom, h mitől lett volna az a csapat esélyesebb, mint a többi nagycsapat. kifejezett meglepetés lett volna sztem, ha ők nyerik a vbt.
amúgy pedig ahogy már montipájton is írta, hiába voltak jobbak a spanyolok és az olaszok a németeknél sztem is, csapatként nem voltak olyan jók. a másik meg h messze nem volt olyan olasz teljesítmény a vbn, mint Kahné vagy Ballacké, és ez bizony nem a meg nem adott gólokon múlt.
nem azt mondom, hogy nem lett volna erős csapat az olasz v a spanyol, de azon a vbn egyértelműen legalább egy klasszissal gyengébbek voltak, mint a brazilok, nem hiszem h egy olyan kijelentés korrekt lenne, h a brazilok akkor nem nyertek volna, mert kicsalták az olaszokat v a spanyolokat, hiszen találkoztak így is nagycsapattal. a franciát magasabban rangsoroltam ezeknél (eddig szarabbak voltak) az talán érthető vb és eb címvédők voltak ugyanis.

halareaal 2010.01.04. 23:52:09

am a 2008as negyeddöntő alapján nem biztos h nagyon kell vári azt a meccset.

halareaal 2010.01.05. 00:00:23

eddig szarabbak voltak helyett pedig szarabbak voltak

és lehet h "nem hiszem h egy olyan kijelentés korrekt lenne, h a brazilok akkor nem nyertek volna, mert kicsalták az olaszokat v a spanyolokat," ezt nem jelentettétek ki konkrétan, de eléggé ez érződik.

federicapellegrini 2010.01.05. 00:43:57

@halareaal:
1. tök mindegy, hogy addig mit műveltek (nem egyedi eset, hogy valaki szenved, aztán a végére belehúz)
2. az atleticóban is van potenciál, ya. de mekkora? józan ésszel mérhető a legjobbéhoz? mert az olaszé mérhető volt.
3. a brazilok meg abszolút nem voltak sem a vb előtt egyértelmű esélyesek (többek közt alig vánszorogtak ki), sem ott nem igazolták, hogy klasszisokkal jobbak mindenkitől

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.05. 01:00:47

@halareaal: Az az EB-negyeddöntő két egymást tisztelő nagyon komoly csapat magasszínvonalú meccse volt, még ha nem is volt látványos. Ízlés szerint bizony tűnhetett csúnyának is. A magamrészéről végig izgultam a meccset (tétel: ha nagyon szorítasz egy csapatért egy bedobásnak is lehet örülni).

Ordas közhely, hogy minden meccs más, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy legközelebb - reméljük Dél-Afrikában - egy jóval látványosabb meccset játszik majd a két csapat, mondjuk 2-1-es olasz győzelemmel ;-).

"nem volt olyan olasz teljesítmény a vbn, mint Kahné vagy Ballacké, és ez bizony nem a meg nem adott gólokon múlt." - hanem azon is, hogy három meccsel kevesebbet játszottak és a nagy egyéniségek az egyenes kiesésben emelkednek ki. Kutya sem emlékezne Cannavaro, Pirlo vagy Buffon 2006-os teljesítményére, ha kipottyannak tizenhat kozött, ahogy Kahnéra sem, ha ők kapják az aranygólt 2002-ben Parguay ellen.

Szerintem esélyesebb lett volna a spanyol vagy az olasz a németnél, te azt mondod, hogy nem. Az a bajom, hogy nem derülhetett ki, hogy melyikünknek lett volna igaza és még inkább az, hogy ez legkevésbé a spanyolokon és az olaszokon múlott. Ha meg a németek az elődöntőben elverik az olaszt vagy a spanyolt, én sem pofázhatnám, hogy szerintem semmi keresnivalójuk nem volt a döntőben.

De azóta Olaszország világbajnok lett Spanyolország meg Európa-bajnok, szóval nekem is ideje volna átlendülni ezen a problémán.

"nem hiszem h egy olyan kijelentés korrekt lenne, h a brazilok akkor nem nyertek volna, mert kicsalták az olaszokat v a spanyolokat," - na de ilyet nem is állítottam.és nem is gondolok.

mocsing · http://nst.blog.hu 2010.01.05. 01:11:46

beszarok, hát minden nem derülhet ki egy vbn. ahol minden tisztán kiderül, mert mindenki játszik mindenkivel, idegenben meg otthon is, az a bajnokság. ott kussol a második, itt meg mindig dumálhat, aki előrébb végzett.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.05. 01:16:04

@federicapellegrini: 3. Na igen, majdnem úgy szenvedett a canarinha az akkori selejtezőkben,mint most az argentinok, míg az akkori argentinok szárnyaltak. A brazilokra mutogattak a vébé előtt a szokásos okossággal, hogy egy rakat világklasszis még nem egy csapat. Argentínát és Franciaországot mindenképpen eléjük sorolták a mértékadók, de Olaszországot, Angliát és Spanyolországot, sőt Portugáliát sem sorolták mögéjük. A németekről meg senki nem beszélt, mint esélyesről a vébé előtt. A velük jóindulatúak is csak annyit mondtak, hogy náluk sohasem lehet tudni. Én legalábbis így emlékszem.

A vébén nyújtott teljesítményük alapján viszont azt mondom, hogy valószínűleg a brazilok lettek volna az esélyesebbek az olaszok és a spanyolok ellen.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.05. 01:20:15

@mocsing: Persze, ezt nem is vitatom, de nekem lehet még emiatt hiányérzetem, ha beszarsz, ha nem.

Persze ha német szurker lennék én is azt mondanám, mint te: "Nézzetek a táblára!". Kettős mérce? - az hát!

mocsing · http://nst.blog.hu 2010.01.05. 01:30:29

@popp: ok, szerintem ez értelmetlen és a kettős mérce nekem unacceptable

egyébként én nem ezt mondom, csak azt, h ezek a mondatok, amelyek lógnak a levegőben, hogy az olaszok elverték volna a németeket korea helyében épp annyira állják meg a helyüket, mint a fordítottja.

a kinek hol lenne a helye, meg keresnivalója, pláne nem túl rokonszenves nézőpont, de mondjuk _adott esetben_ finomabban megfogalmazva tartalmilag elfogadható tud lenni. ez nálam nem ilyen adott eset, különösen annak fényében, hogy elég ritkán vívja a döntőt a két legjobb csapat. (mármint zeusz és héra szerint a legjobbak, ők már csak tudják).

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.05. 02:21:57

@mocsing: "hogy az olaszok elverték volna a németeket korea helyében épp annyira állják meg a helyüket, mint a fordítottja." - eszembe sem jut ezt vitatni, ettől még érezhetem valahogy (jelzem a németek ellen hagyományosan jól megy az olaszoknak). Ugyanez a kategória, amikor valaki azt mondja, hogy a bírói segítség nélkül is nyert volna Korea. Nem tudtuk meg akkor és leginkább ez nem tetszik az egészben.

"mármint zeusz és héra szerint a legjobbak, ők már csak tudják" - persze ritkán jön össze az álomdöntő (talán soha), de olyan zavarba ejtően sem lejt a pálya mindig, mint Koreában a hazaiaknak. (Tudom volt rá példa máshol is.)

"a kinek hol lenne a helye, meg keresnivalója, pláne nem túl rokonszenves nézőpont, de mondjuk _adott esetben_ finomabban megfogalmazva tartalmilag elfogadható tud lenni. ez nálam nem ilyen adott eset" - nem baj, nem sértődöm meg.

(Te sem finomkodsz éppen, ha valami böki a csőrödet.)

Viszont ezt a témát épp ezredszerre ragozzuk túl és én is nehezen szakadok le, most megteszem, azzal, hogy 2002-es brazil vébé csapatnak mindenképp ott a helye a legjobb tízben.

halareaal 2010.01.05. 09:39:58

@popp: az argentinokra és a franciákra én is úgy emlékszem, mint nagy esélyesek, ki is emeltem őket. de pont azt mondom h az olaszokat és a spanyolokat alájuk rangsorolták már a vb előtt is, a vbn mutatott teljesítmény alapján meg főleg nem voltak topfavoritok. ha nem gondolod, h ezek a csapatok jó eséllyel megverték volna a brazilokat, akkor nemtom miért/hogyan állsz ki amellett, hogy ugyanabban a kategóriában voltak, de mind1. persze bármi megtörténhetett volna a meccsen, de a törökök is simán kiverhették volna őket, az ő játékuk nem feküdt a brazil csapatnak. és végül ugye minimális különbséggel jutottak csak be a döntőbe.

amúgy a teljesség kedvéért azért a koreai meccset főképp a spanyolok szívták meg, őket télleg nem engedték továbbjutni. az olaszok ellen is bántóan lejtett a pálya, de miután az elején Buffon kifogta a kamu11est, simán nyerhettek volna, főleg ha annyira jók. két olyan momentumra emlékszem, ami döntően befolyásolta/hatta volna a meccset, egyik ez a 11es, ami az elején kimaradt ugye, másik meg amikor Tottit kiállították színészkedésésrt 11es helyett, a meccs vége felé. utóbbi azért amúgyis véleményes volt.

halareaal 2010.01.05. 09:42:11

@popp: a németeket illetően amúgy igazad van, ami az előzetes esélyeket illeti, de én úgy emlékszem h ez kb az első forduló után, amikor a franciák és a portugálok kikaptak, a németek meg győztek 8-0ra, kb meg is változott.

halareaal 2010.01.05. 09:48:50

@federicapellegrini:

"tök mindegy, hogy addig mit műveltek (nem egyedi eset, hogy valaki szenved, aztán a végére belehúz)"

lehet, de az utóbbi időben nem is ez volt a jellemző. ez olyan feltételezés, amit nem lehet megcáfolni, ennyi erővel a portugálokról vagy a ki sem jutó hollandokról is beszélhetnénk.

a posztban az volt, ha jól emlékszem, h minden idők legjobb gólkülönbségével nyertek. ráadásul az összes meccset hozták, tehát azért eléggé kiemelkedtek sztem.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.05. 09:52:41

@halareaal: Szerintem abból a 8-0-ból még maguk a németek sem voltak le messzemenő következtetéseket, mert az araboknak nem volt kapusa, mármint komolyan vehetó nem.

Iustizmord 2010.01.05. 13:21:52

közelítsük meg másként: mitől legjobb egy csapat? mert a legpengésebb vagy mert a leghatékonyabb focit nyomja?

meg fognak kövezni, de ahogy Maldini mondta, a védekezésben is van szépség, és pl a 94-es olasz hátvédsor, vagy akár a 2006-os, az pazar volt. ez is egyfajta best of szempont, szvsz.

Iustizmord 2010.01.05. 13:27:06

@Iustizmord: úgy, hogy a tassotti-baresi-costacurta-maldini négyes nem is emlékszem mennyit játszott együtt. hol maldini volt sérült, hol tassotti eltiltott...

rexford 2010.01.05. 14:36:07

@Iustizmord: Keveset, Tassotti ritkán játszott a válogatottban.

Asidotus 2010.01.05. 18:48:43

@heinrich:
Heinrich! az e-mailredre ment egy kis szösszenetem Hirzer Ferencről, a Juventus első igazi klasszisáról, a Régi Idők Foci-jában éppen elférhet...

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.01.05. 19:16:40

@Nűnű: megjött, köszi, válaszolni fogok hamarost.

lecsó73 2010.01.10. 21:28:12

szerintem a 82-es brazil is beférne ide az argentinok helyére. sajnos az olaszok ellen 2 védelmi hibás gólt is kaptak, de azon a VB-n a Zico, Socrates, Eder, Falcao, Junior fémjelezte csapat olyan gólokat lött, amiket a ma napig minden idők legszebb VB góljai között tartanak számon (pl. Zico és Eder góljai a skótoknak vagy az oroszoknak). Nézzétek meg itt: www.youtube.com/watch?v=zZxvYy5-ekI
süti beállítások módosítása