Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

U19-es EB - Vébéarany = motiváció

2010.07.18. 10:00 OJ

Amennyire a blog keretei lehetővé teszik, igyekszünk az adódó alkalmakkal élve nyitni a fiatalok felé, akik néhány év múlva tevékeny részesei lesznek a világ legjobb futballjának. Tavaly is megtettük két poszt erejéig, most is kiszolgáljuk a hardcore szektort, akik nem akarnak várni a felismerésekkel és büszkén újságolják majd évekkel később, hogy ők már akkor kiszúrták ezt meg azt a srácot, amikor még a saját csapatuk szurkolói se ismerték őket. Nem árt tehát idejében elkezdeni az ismerkedést.

 

A korosztályos tornákon - ha nem a háttérmeccsnézésre teszünk  - jó érzékkel kiszúrhatunk néhány ificsapatban rejtőző, berobbanásra váró tehetséget, ami pedig aktuálissá teheti a ma rajtoló U19-es EB-t: ennek a generációnak a 2014-es brazíliai torna lehet felnőtt szinten az első lehetősége, hogy feltűnést keltsen, esetleg meglepetést okozzon. Az EB nyolcas mezőnye az ismert kétlépcsős selejtezősorozat végére alakult ki: az elitkör négyfős csoportjainak  győztesei, összesen heten csatlakoztak a házigazda franciákhoz. Az utánpótlásban sikeresnek számító nemzetek közül egyedül a németeknek nem sikerült a kijutás, de a címvédő ukránok is az elitkörben ragadtak. A legjobbak kvalifikálják magukat a jövő évi U20-as VB-re, amelyet Kolumbiában rendeznek (ha rendeznek). A torna meccseinek Caen és környéke ad otthont.

A-csoport

Határozottan emlékszem egy összefoglalóra, amikor egy bizonyos Gourcuff mesterhármast szerzett valami korosztályos tornán. Azt a 2005-ös tornát a franciák megnyerték, most házigazdaként aligha adják alább az ismétlésnél. Lyonból jön a keret veleje, továbbá két Angliába vitt (Sunu, Kakuta) és egy onnan "visszakölcsönzött" (Coquelin) srác érdemel kiemelést. Váratlanul kapott meghívót a Real Sociedadban szereplő Griezmann. A két kapus, valamint a lyoniak közül jópáran idén mutatkoztak be a Ligue 1-ben, köztük a góllal debütáló Tafer, akiről egy bajnoki posztban már lehetett olvasni.

Tavalyi döntősként az angolok is ellenpontozhatják a PL-ben elsatnyulni látszó - és ezzel a nagycsapatra is kiható - tehetséggondozást. Ezt a 17 évesek már elkezdték egy idei EB-arannyal, hatalmas meglepetést okozna, ha egy éven belül két korosztályos tornát is megnyernének. Ukrajnában is szerepelt és most is gólokat várnak a legismertebb játékostól, Delfounesótól. Klubszinten a Tottenham lehet a legbüszkébb (Parrett, Bostock), de vannak Noel Blake emberei közt a ManU-ből (Matty James) és az Arsenalból (Cruise) is.

Szokás szerint elég színes társaság a hollandoké, az összetettségre a legjobb példa Luc Castaignos esete, aki már kamaszkorában kiérdemelte, hogy új Henryként emlegessék. Egy korosztállyal lejjebb már volt EB-döntős,-gólkirály és gólrekorder is. Klubjában, a Feyenoord-tarcsiban is egy támadósort alkot Jerson Cabrallal. Ketten vannak (Zoet, Najah) a PSV-ből, hárman az Ajaxból - Sneijder öccsét, Rodneyt is elengedék a tornára -, van la Parra pedig kifejezetten otthonosan érezheti magát a torna helyszínén, hisz a francia élvonalba visszajutott Caen játékosa.

Drámaian fordulatos, 4-3-as győzelemmel kerültek a tabella tetejére az osztrákok, mivel mindez az elitkör harmadik meccse volt, az a negyedik gól EB-részvételt jelentett. Miután most rajtol a bajnokság a sógoroknál, több játékos szereplése a levegőben lógott, így Andreas Herafnak - aki anno maga is válogatott volt - az utolsó pillanatig várnia kellett a kerethirdetéssel. Az uefa honlapja szerint ott van a csapatban a két müncheni, Alaba és Knasmüllner, valamint a herthás Djuricin. Christian Klem, a Sturm Graz játékosa négyet rúgott a selejtezőkben, őt sem hagyták otthon.

B-csoport

Kellemes mediterrán négyes az utánpótlásszinten már tetemes kollekciókat felhalmozó spanyolok vezetésével. Ők csak olyan utánpótlás-rendezvényen nem számítanak esélyesnek, ahová nem jutottak ki: ez a csapat két éve U17-es EB-t nyert, a nagyok vébésikere pedig további motivációs pluszt tehet a nagy tehetségeket tömörítő Milla-csapat oldalára. A Barca hét, az Atlético három játékost ad a keretbe, ahonnan kiemelkedik Thiago, a liverpooli Pacheco és a friss madridi Canales. A csatársorban Rodri és Ruben Rochina felettébb eredményesek voltak, mellettük a bilbaói csodagyerek Muniainra és az atléticos Kokéra is számítanak, akik ugyan egy percet se játszottak a selejtezőkön, de már jókora az ismertségük.

Már az első selejtezőkörben is a spanyolok nyakára osztották a portugálokat, ami utóbbiak korosztályos eredményeit elnézve még akár pozitívum is lehet számukra, hiszen  a szomszédok nem mutatnak fel semmit egy jó ideje már. A nálunk rendezett elitkör megnyerésével jutottak a nyolcas döntőbe, válogatottjuk gerince a Benfica és Porto utánpótlásából kerül ki: előbbi adja a védelem oszlopának tartott Rodericket és a Bissau-Guineából származó irányítót, Lassana Camarát - művésznevén 'Sana' -, utóbbi az első számú kapus Tiago Maiát és a selejtezőkben négy gólig jutó Alexet. A Sportingból érkezik a neve alapján afrikai vérvonalat sejtető Amido Baldé, a gólerős Nélson Oliveira pedig a Rio Ave játékosa.

Minimum továbbjutásért jöttek a Pazzini-Aquilani-Chiellini trióval hét éve győzelemre vezetett olaszok is, a fedélzeten többek közt az öt meccsén nyolc gólt szerző Inter-ifistával, Mattia Destróval, a cselzis Salával és Borinivel. Komoly jövőt jósolnak a milanos Albertazzinak, az interes Tremoladának és a Samphoz tartozó Sorianónak is. A keretben szerepel négy Roma-kölcsönjátékos is, valamint egy elég furcsa szerzet, a román-brazil-svéd keverék Nicolao Manuel Dumitru Cardoso, aki momentán az Empoli játékosa, de a források szerint a románok sajátjukként tekintenek rá. A sérüléséből épülgető Zigoni és a Lazio mezét az Interére váltó Faraoni a kékek két hiányzója.

Fentiekből látszik, milyen emberes kis csoportba kerültek a hazai elitkörből továbbjutó horvátok. Túlléptek a hagyományosan erős svájciakon és a belgákon is, miközben alig kaptak gólt. A négygólos Maglica, illetve  a Hajdukba rendkívül fiatalon bekerülő Ticsinovics mellett a kapus lehet a kulcsfigura: Matej Delacs, az Inter Zapresic jelenlegi - és a Chelsea majdani - kapuvédője a horvát liga legfiatalabb debütánsaként tizit fogott első meccsén, aztán pár hónappal később Bilics keretében találta magát.

MENETREND

   Csoportmeccsek: július 18., 21., 24.

   Elődöntő: július 27.

   Döntő: július 30.

 
 
A tornát az Eurosport közvetíti.

35 komment

Címkék: válogatott utánpótlás u19 beharang

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr662157562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpádka 2010.07.18. 10:13:02

A mi u19-es csapatunk meddig jutott ( első selejtező csoport utolsó előtti hely meg előzve San Marino-t) ?

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.07.18. 10:19:26

@Árpádka:
Az elitkörben - hazai környezetben - estünk ki, a portugálok jutottak innen a nyolc közé.

ZenZo 2010.07.18. 12:34:30

Mi sem mutatja jobban, hogy _végre_ valami mozgolódik a Chelsea háza táján az utánpótlás terén, mint akár az, hogy az U19-EB több csapatába is ad játékosokat, méghozzá már olyanokat is, akik a nagy csapatban bemutatkoztak.

Talán végre tényleg rájönnek, hogy nem csak a Milan igazolási politikája kell, hogy etalon legyen, kell egy kis Arsenal, meg kell egy kis Barca. Kellenek a fiatalok, kellenek a saját nevelések (a Chelsea ugye Terry óta, azaz 10 éve nem adott az utánpótlás saját nevelést, bár ez magyarázható azzal, hogy kb ennyi ideig nem is nagyon volt utánpótlásnevelés). Most kezd felnőni egy olyan generáció, akik már több éve a Chelseanél játszanak, s végigtapossák a korosztályos válogatottakat, megnyerték az ifi FA kupát, ergo minden esélyük megvan a nagy csapatba kerülésre.

Csak hogy példát hozzunk, a friss U17 EB győztes angolok közül Josh McEachran tegnap már ott volt a felkészülési meccsen a Crystal Palace ellen a kezdőben. Szintén ott volt, és már a nagy csapattal edz Mancienne, Cork, Bertrand, Sinclair, Di Santo, van Aanholt, Bruma, Sturridge, Matic, Ben Gordon, Nathaniel Chalobah, Jack Cork, Conor Clifford, Daniel Philliskirk, Michael Woods, Kaby Djalo, Milan Lalkovic, Gokhan Tore...

A Youth csapatból 8 ifjú titán kapta meg első profi szerződését a csapatnál, Aziz Deen-Conteh, Billy Clifford, Rohan Ince, George Saville, James Ashton, Milan Lalkovic, Philipp Prosenik és Josh McEachran. Ezen kívül heten mentek, heten jöttek, köztük a világ egyik legjobban figyelt cseh Tomas Kalas.

Jelenleg most akik itt vannak, Borini, Kakuta, Sala, Delac, mind komoly ígéretek, sőt, felhívnám a figyelmet az angoloknál 5 meccsen 3 gólt szerző középpályás Jacob Mellisre is.

pote · http://nst.blog.hu/ 2010.07.18. 13:00:02

tegnap elkezdtem nézni egy jónak ígérkező dél-korea-ghána u20-as meccsset a eurosporton, a tour után...

...női volt, vazzz :)))

gyore 2010.07.18. 13:41:14

Miért, Alaba nem furcsa szerzet? Fülöp-szigeteki és
nigériai ősök, és született bécsi, tájszólással. :)

zsakfos 2010.07.18. 15:47:31

@ZenZo:
Nem tudod Bruma miért nem játszik a hollandoknál? nem engedték el? Láttam a spanyolok elleni meccsen a holland U21-es válogatottban, elképesztően jó volt.
Ő meg az Ajaxos Castillon a 2 nagy hiányzó a hollandoknál.
Castaignos meg már játszott a Feyenoord felnőttben is, tényleg nagy tehetség.

dzzzzz 2010.07.18. 16:47:26

úgy tűnik az u19-es spanyolok is hasonlóan kezdenek, mint a felnőttek a VB-n

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.07.18. 16:49:57

@originalBalintos:
A horvát srác (Andrijasevics) hihetetlen nagy gólt lőtt vagy 35-ről, felső saroknál érte a kapufát...

Darren Gabriel 2010.07.18. 18:01:23

A most kezdődő meccsen az EB összes Villa játékosa részt vesz kezdőként... Delfonzó és Baker mellett az osztrákok kilencese, Weimann is nálunk tolja a reserveben.

Vul-Kahn 2010.07.18. 20:03:42

Alaba mekkora tanár volt már, édes Istenem! Én már régóta mondom, hogy egy Jahrhunderttalent az a gyerek, és most sem cáfolt rám, kb két klasszissal nőtt a mezőny többi tagja fölé. Ha csak egy hangyafasznyi mákja van, ma 4 góllal zár.

A másik müncheni fiú, Knasmüller is jól tolta, az angolok pedig egy évtizedre való mákkal nyertek...

Sebaj, örülök a "bajor" srácoknak, különösen Alabának, remélem hamarosan őt láthatjuk majd Ribéry posztján a Bayernben.

értelmetlen_nevű 2010.07.18. 20:25:36

@Vul-Kahn:

kölcsön kellett volna dobni Leverkusenbe, Kroos helyére. egyszer már bevált.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.07.18. 20:33:00

Ez a francia-holland kifejezetten élvezetes meccs. A hollandoknál már kiszúrtam egy végtelenül indiszponált védőt (Najah), félóra alatt csak egy ziccert, egy gólt meg egy tizit hozott össze az ellenfélnek.

Vul-Kahn 2010.07.18. 21:24:21

@értelmetlen_nevű: Én először inkább egy gyengébb bajnokság (Buli2, osztrák BuLi, svájci Superleague) élcsapatához küldeném. Azért fontos, hogy élcsapat legyen, mert ott nem kéne annyit védekeznie, rúghatna gólokat, adhatna gólpasszokat, nőhetne az önbizalma. Szóval most nálam nagyjából a Hertha-Bochum-Augsburg, Austria-RedBull-Basel-Young Boys vonal játszana. Aztán a 2. évben már én is egy ilyen Leverkusen-szerű csapatnak adnám, hogy szokja a komoly színvonalat, és a harcot a csapatba kerülésért. Majd 2012 nyarán visszahoznám, szerintem akkor már olyan szinten lesz, hogy ihaj.

Nagyon szurkolok a srácnak mindenesetre, mert bár durván hangozhat, de én egy picivel még az Özil-Marin-Kroos vonulatnál is tehetségesebbnek látom. (Na jó, ez már tényleg lehet, hogy túlzás, illetve nagyon korai ezt még így kijelenteni, de egy szupertálentum a kölyök, az nem vitás.)

SPEED 2010.07.18. 22:35:27

@Vul-Kahn: én csak 3-1-től láttam a meccset. Alaba tényleg nem mozgott rosszul, de ziccere csak Delfounesónak volt a másik oldalon, nagyon nem forgott veszélyben az angol győzelem, ahol ha Alaba-kaliberű klasszis nem is, de 4-5 elég ügyes játékos azért volt.

ZenZo 2010.07.19. 10:52:53

@zsakfos : a kérdés jogos, és nem vágom. Nem tudom, nem akarták vinni, vagy mi nem engedtük (utóbbinak nincs sok értelme...). Nem sérült (a Palace ellen ott volt a kezdőben), szóval passz.

A két hollandunk (Bruma és van Aanholt) tényleg nagy ász jelenleg, kíváncsi vagyok, mi lesz belőlük.

zsakfos 2010.07.19. 18:14:35

@ZenZo:
Ráadásul a feyenoordosok közül is ( Castaignos kivételével-de ő még csak 17 ) azokat hozták el, akik csak a tarcsiba játszottak eddig, a kora alapján U19-es és a tavasszal rendszeresen a felnőttben is játszó de Vrij és Schenkenveld nem utazott, de ez igaz a tavasszal a PSV-ben jól bemutatkozó Labyadra is ( mondjuk ő asszem még 17 sincs).
Egy okot tudok igazán mondani: tanulási lépcsőként szolgál ez a torna is ( nem az eredményesség a lényeg), aki már magasabb szinten van azt nem hozzák vissza csak, hogy jobb legyen a csapat. A lényeg, hogy az adottságához mérten mindenkiből kész futballistát ( persze ez realatív )neveljenek, legyen az akár 20 vagy 23 éves.

ZenZo 2010.07.20. 16:56:14

Huh, Kakuta mekkora gólt akasztott a hollandoknak... jó kis játékos, na. Remélem többször látjuk idén a nagy csapat környékén.

értelmetlen_nevű 2010.07.24. 20:12:44

nahát, a hollandok pofára estek, az angolok meg továbbjutottak. A 87. percig még az angolok álltak szopóra, remélem ez nem azt jelenti, hogy az új generáció mentes lesz az elődök lúzerségétől.

angol-spanyol és francia-horvát elődöntők, az eddigiek alapján meglepő lenne, ha nem a spanyolok és a franciák játszanák a döntőt.

Blandings 2010.07.27. 20:06:21

@értelmetlen_nevű:
"...remélem ez nem azt jelenti, hogy az új generáció mentes lesz az elődök lúzerségétől."

Hát, nem mentes...:(

De legalább az U17 már az!:)

nordsee 2010.07.27. 20:13:06

Na a spanyolok ott vannak. Pacheco, elég meggyőző. Remélem idén több lehetőséget kap. Bár a csatárhelyzetünket ismerve szükség is lenne rá.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.27. 20:16:24

@Blandings: Mindenesetre, az utánpótlás tornákon vitézkedés eddig nem volt jellemző rájuk. Tavaly viszont négy között voltak az U21-en, idén nyerték a U17-et és az U19-en is négyben voltak.

értelmetlen_nevű 2010.07.27. 20:17:21

@Blandings:
Szerintem itt nem lúzerségről van szó, egyszerűen nagyságrendekkel jobb volt ez a spanyol csapat. Belenéztem egy-két meccsbe, az angolok elég gyengének tűntek, ezért is volt nekem meglepő, hogy továbbjutottak a csoportból.

@nordsee:
Pacheco tényleg jól tolja. Ez most megint egy nagyon jó spanyol csapat, azért van ott utánpótlás még mindig.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.27. 20:18:57

@nordsee:

Csak a livescore-on látom az eredményt. Annak alapján érdekes, hogy a Barcára épülő válogatottban egy Liverpool-, egy Atlético- és egy Racing-játékos lőtte a három spanyol gólt. Lehet, hogy a jövő spanyol válogatottja úgy néz majd ki, hogy a barcások megcsinálják a mezőnymunkát, kidolgozzák a helyzeteket, a többiek meg belövik? (Némi túlzással már ez a mostani VB is így nézett ki.)

pannonpuma77 2010.07.27. 20:25:23

@Csöncsön: Pacheco 17 éves koráig a Barcában játszott.

nordsee 2010.07.27. 20:27:42

@Csöncsön: A meccset én sem láttam, de Danny 4 góllal vezeti a góllövőlistát. Szegről-végről barcás ő is. Örűhecc! :))

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.27. 20:27:45

@pannonpuma77:

Köszi az infót, szóval ő a 2. Fabregas. :-)

Messi88 2010.07.27. 20:29:13

@Csöncsön:
a VB-n sztem csak Barca-játékos rúgott gólt.

Könnyen megeshet hogy 3-4 év múlva Pacheco-ért fogunk toporzékolni a LPoolnál :(

Mourinho már nem a király 2010.07.27. 20:32:46

jó ez a francia-horvát is.
Szeretem az ilyen sallangmentes focit. No szimulálás, mint a 2 csapat támad, jó kombinációkat csinálnak, ezt már szeretem!

dzzzzz 2010.07.27. 20:33:22

@Messi88: Pacheco már most hisztizik, hogy át akarja gondolni a jövőjét, úgyhogy lehet, hogy hamarabb lesz az a toporzékolás. Csak adják meg az árát.

Mourinho már nem a király 2010.07.27. 20:34:47

Canales mostmár Madrid játékos amúgy, ő is szerzett gólt, meg szórja a gólpasszokat, van ám tehetség a spanyolok felé az biztos.

értelmetlen_nevű 2010.07.27. 20:47:07

@OJ:

dobott egy gólt, vagy az USA-ba igazolt?
süti beállítások módosítása