Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Mégis, mi az, hogy műanyagcsapat?

2009.08.31. 21:16 heinrich

Akinek bajnokság kell, az vesz magának. A modern futball beköszönte óta – tegyük ezt mondjuk a hatvanas évek végére – csak a legritkább esetben lehetett a bajnoki kasszától fizetés nélkül távozni. Akik okosan, szakmai szempontokat szem előtt tartva költik a pénzüket, azok a nagycsapatok. Akiknek csak pénzük van, de eszük nincs, azok a lúzerek, meg a játékostemetők. Akiknek meg nincs pénzük, azok a kiscsapatok. A futball-piramis ilyen egyszerű, nem érdemes túlmisztifikálni, meg felcímkézni.

A futball mindenkié; nézi, űzi, imádja fekete meg fehér, sárga és szerecsen. Egyszer csak gondol egyet Mustafa, Jancsika, Igor, vagy a Best Bt., begorombul, aztán vesz magának egy csapatot, de úgy is mondják, hogy épít. Azért, hogy sikeres legyen, azért, hogy győzzön, hogy ő is megmutassa a világnak.

Fel nem foghatom, mitől lenne a Wolfsburg, a Leverkusen meg a Hoffenheim műanyagcsapat, szintúgy a Chelsea, a City, vagy akár a Sahtyor. A bejegyzés dátuma számít? Az, hogy nincs világméretű szurkolóbázis, meg történelmi sikerek? Majd lesznek. Vagy nem. De a világ időről-időre újrafelosztásra kerül, ez alól a labdarúgás sem kivétel.

Legalább a Hamburg nyerne, vagy a BVB, annak tudnék örülni, csak ne ezek a mocskok - mondja az átlagos Bundesliga jajveszékelő. Na ja, hogyne, akkor jobban esne a saller, biztos kevésbé csengene az ember füle. Szóval hagyjuk a műanyagot, nem erről van szó.

Hanem arról, tudniillik, hogy újabb kandisznó őgyeleg a vályú körül, el akarja venni, ami az enyém, veszélyben a territórium. Pusztulnia kell, a vetélytársnak mindig pusztulnia kell. Evolúciós ösztön a legprímább fajtából, érthető reakció.

Csak közben ne jelöljük ki a mangalicát, a belga lapályt, a foltost, meg a hibridet, mert a nagyfehér hússertésnek meg a Durocnak ugyanúgy vérét vennénk, ha kellene, de az ő esetükben a céltudatos tenyésztői munka annyira elsilányult, hogy el sem látnak a vályúig, nemhogy odamenjenek hozzá. Ők ugye a szimpatikus kiscsapatok.
 
Aki műanyagot mond, azt kicsinyességet, féltékenységet is mond, és még azt is, hogy  igazi klubnak lenni valamiféle születési előjog, gondolom az igazi címer is kutyabőr. Pedig a betolakodó meze tökmindegy, a rivális, az rivális.

Hiszen itt a klub sikeréről van szó. A siker pedig – természeténél fogva – mindenkié. Az enyém is, látom magam a csapat mezében, én is meghúzom a jobbszélt, nyilvánvalóan én követeltem a csapatba Glocknerhausert, és lám, igazam lett, még a pénzügyi mérlegünk is rendben van, hiszen mondtam én, hogy nem kell nekünk az a túlértékelt Fassbinder 20 millióért. A győztesek táborához tartozom, és nekem ettől jó. Féltem a pozícióm, tőletek, műanyagoktól.

Ma – mi vagyunk a bajnokok. Igaz, jövőre figyelnünk kell.

Láttad a Hoffburgkusen kiket igazolt, öregem? Nemrég még a másodosztályban poshadtak a szarjancsik, most meg itt vannak a nyakunkon. Senkiháziak kezében vannak a klubok. Amúgy meg leszarom, mindegy kit visznek oda, nekünk ki kell menni a pályára, berámolni hármat-négyet a jöttment arcukba, aztán viszlát, indul a busz.

A műanyagcsapatot arról is fel lehet ismerni, hogy nincsen hangja, nincsen hazája, egyszerűen senkik.

Gondolom, ha van a Bundesligában nemműanyagcsapat, akkor az a Bayern München. Százkilenc éves múlt, szurkolói klubok mindkét féltekén, serlegek rogyásig. 

1963-ban elindul a Bundesliga, de a bajoroknak nem jut benne hely, a déli csoportból az Eintracht Frankfurt, az 1. FC Nürnberg és az 1860 München indulhat, a Bayernnek marad az amatőrliga. Wilhelm Neudecker meg begorombul ugye, aztán – mivel milliomos építési vállalkozóként megteheti – a német bajnok Köln edzőjét, Zlatko Csajkovszkijt ülteti a padra. Az amatőr ligában. Ismerős?

1966-ban a Bayern még mindig az amatőröket nyűvi, aztán jön az első Német-kupa, az első Bundesliga, majd az első BEK-döntő. Mindez nyolc év alatt. Mondom, amatőr liga – BEK győzelem = nyolc év.

Uli Hoeness, Beckenbauer, Gerd Müller, Breitner, Sepp Maier, Schwarzenbeck. Legendák. Mindannyian 18-19 éves korukban kerültek Münchenbe.

Ha akarom, akkor arról van szó, hogy a Bayern a legzseniálisabb klub a világon, ismeretlen fiatalokból épített háromszoros BEK-győztes csapatot, egy EB és VB-győztes német válogatott gerincet, ezek az emberek minden szinten agyonverték a világot négy éven keresztül. Hetven év kemény munkája érett gyümölccsé, ez igen, le a kalappal. Csapatba verődött kóbor kutyák marcangoljanak szét, ha műanyagcsapat az ilyen, de erről majd megkérdezek egy 1860 München szurkolót.

Mert ha ő úgy akarja, akkor elkezdi felstrigulázni az infrastruktúrát, a fiatalokat kiválasztó és felnevelő sztáredzők gázsiját, (mit ad Isten, Csajkovszkij után például az a Branko Zebec lett az edző, aki a történelemben először nyert UEFA-kupát kelet-közép-európai csapattal, és egy csapásra Európa egyik legfelkapottabb edzője lett). Mondhatja, hogy felvásárolták a német utánpótlás színe javát, emlegetheti Gerd Müller esetét, meg hogy mennyit költöttek a tehetségek 1) felkutatására 2) fizetésére 3) megtartására, meg még száz másik dolgot, aminek az lesz a vége, hogy amatőr liga + Neudecker pénze = BEK-döntő, ergo a Bayern műanyagcsapat.

Tényszerűen nézve az történt, hogy ropogós bankók találkoztak roppant szellemi tőkével, tudás a szándékkal, tervszerűséggel, emberi tőke a versenyképességgel. Hatvan év tengés-lengés után megszületett a Bayern München, a világmárka, és megmutatta magát, miközben az addig domináló városi rivális, az 1860 München egy életre megnyomorodott. Egyszerűen azért, mert nem állta a versenyt.

Szóval van vérbő kandisznó, meg van sovány malac, az egyiktől tartunk, a másiktól meg nem, de műanyagmalac az nincs.

Műanyag csak a csocsóban van.

236 komment

Címkék: német bundesliga h több mint foci vegyes izé

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr451351668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2009.08.31. 22:08:50

Szerintem mélyen te is tudod, hogy hülyeséget írtál. Térjünk vissza majd erre, ha a Hoffenheim is Bayern szintre került. Addig múlt nélküli, szurkolói bázis nélküli MŰANYAGCSAPAT marad.

Akkor nem lesz az, ha nyernek egy bajnoki címet, majd valamikor kiesnek és egy évre rá, teltház előtt maradnak bent éppenhogy a másodosztályban, az utolsó fordulóban.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.08.31. 22:12:54

Teljesen egyetértek a cikkel. Kiskorom egyik kedvenc olvasmánya Beckenbauer életrajza volt... és Franz felemelkedése egyet jelentett a Bayern München felvirágzásával. Egy 1860 München drukker pontosan azzal a felsőbbrendű elnéző kézmozdulattal térhetett napirendre a Bayern sikerei felett, mint most a bajorok szurkolói. A világ változik, a Bundesliga szintén....

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.08.31. 22:16:48

@Rekordvizemeister: nem mondtam, hogy a Hoffenheim vagy a Wolfsburg bármikor is igazi nagycsapat lesz. De legalább az alanyi jogukat ne vitassuk már el, hogy megpróbálják. Kezdetben senkinek sem voltak szurkolói, címei, drámái, meg feljutásai, csak alakult egy csapat, aztán jónapot.

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2009.08.31. 22:25:13

@heinrich: "Kezdetben senkinek sem voltak szurkolói, címei, drámái, meg feljutásai, csak alakult egy csapat, aztán jónapot. "

Na, pont ez nem igaz. A klubok anno a szurkolókkal együtt alakultak, mint az együttesek is. 100 évig nem volt szurkolójuk, most meg hirtelen lett? Alanyi jog, mihez? Mit akarnak megpróbálni? Nem hiszem abban, hogy ez probálkozás kérdése. Nem is pénzé (St.Pauli, Union Berlin). Sosem lesz belőlük semmi, és ez így is van rendjén.

A nagy csapatság alatt most nem értem, mit értesz? Siker, vagy szurkolók? Vagy mindkettő? Esetleg egyik sem? Lehet itt van közöttünk a félreértés. Neked nagy csapat a Frankfurt? A Duisburg? Az Oberhausen? A Schalke?

Ma már nem születnek olyan gyakran gyógyító szentek, alapítási legendák, ufót sem lehet már olyan sokat látni. Erről lekéstek. Enélkül pedig csak a siker tart össze ideig-óráig egy klubot, semmi más.

A sikerre való lehetőség megvan, de műanyagcsapatok maradnak.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.08.31. 22:38:21

@Rekordvizemeister: ok, akadtak szurkolók a kezdetekkor is, de max városi/kerületi szinten.

Én tkp arra gondolok, hogy ha teszem azt a Hoffenheim 15-20 évet lenyom a Bundásban ezzel a támadócsapat arculattal, néha bejut az UEFA-ba, máskor meg épp csak bennmarad a ligában, akkor miért ne válhatna belőle egy elismert, kedvelt, megbecsült csapat, főleg, hogy az ő környékükön nincs is más, talán még a Stuttgart van legközelebb. Kialakul szépen a maguk kis mikrokörnyezete, felnő egy fiatal generáció, aki mindig is nekik és csak nekik drukkolt stb. , szóval évtizedes munkát, értéket, állandóságot tesznek le az asztalra. Még akkor is műanyagok lesznek?

Amúgy a Frankfurt nagycsapat, a Duisburg nem (Buli szinten nézve), a S04 meg Európában is az.

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2009.08.31. 23:00:33

@heinrich: az a baj, hogy te megint a sikerrel történő szurkolószerzésről beszélsz. A Werder pl. a legszimpatikusabb "második csapat" Németországban. Brrr, kiráz a hideg ettől. Ilyen ne is legyen a klubom. Mindvégig kitartó fanjei legyenek, gyűlöljék, de ne legyen már az a "szimpatikus, szépen játszó csapat, aaaa, izé, öhm, onnan na". A mostani Hoffenheimnek 90%-ban ilyen "szurkolói" vannak. Akik '92 óta kijártak a stadionba, azoknak mély tisztelet. Bár nem biztos, pont ők most örülnek (Chelsea utánérzés).

Az általad felvázolt út pont a Bayerné. A bajorok nem éltek át még szétesést (70 előtt igen). Ezt átélte a Nürnberg (41 év), a BVB (38 év), a Schalke (51 bajnoki cím nélkül). És még mindig megvannak, országszerte rengeteg, halálig hűséges szurkolóval. Vagy vegyük a Leverkusent, rá még jobban illik a leírás, majd' 20 éve UEFA-t nyertek, mégsem törtek ki a Bayer AG köréből. A stadionjukat nem tudják megtölteni, Leverkusen kivételével sehol sincs szurkolójuk. A játékuk tetszik, a klub ekelhaft. Pedig jó az alapítási évük is. ;-)

"Még akkor is műanyagok lesznek?" Az első kommentben leírtam, mi kellene számomra(!!!), hogy ne legyenek azok. Sikeresség != műanyag.

De mondom, számomra(!), ezt a véleményt le is lehet ejteni. Naja, mennyivel szimpatikusabb a Hoffenheim amúgyis a Schalkénál. ;-)

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.08.31. 23:04:27

közbe megváltozott a terület, úgymond. most nem van egy, vagy két városi nagycsapat, vagy két szomszédvár, vagy valami hasonló geográfiai kapcsolatú dolog (anno a szomszéd falvak évenkénti derbije), ami éltette régebben ezt a sportot helyi-országos szinten. most már Hoffenheim-be is lehet stadiont építeni, és ha Bundások, oda biz el kell mennie a Bayern-nak is. (volt valami hasonló nálunk ilyen Akasztón is). szóval: ez (a foci) üzlet lett. lehet hozzá médiabizniszt kapcsolni, és minden ok, mennek el a sálak, meg a mezek. génmódosított kandisznyó... :) csak hogy valami modernet tegyek bele.

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2009.08.31. 23:08:31

Lehet egyébként nézni a DSF-et, mi az, amit sosem fog elérni a Hoppenheim.

Lojzi_ 2009.08.31. 23:12:39

Nem egészen értem, hogy mit tud az Oberhausen (4 első osztályú szezon, majd 35 pontos átlag!!!), vagy a Hannover, amit teszemazt nem tud a Wolfsburg, vagy a Leverkusen.

Mitől lesz egy csapat műanyag?

Szurkolók hiánya? Nem sok félházas meccset láttam egyik említett csapatnál sem. A Hertha stadionja viszont csak a Bayern ellen van tele egyedül.

Attól, hogy van pénz? A Bayern vagy éppen a Hamburg is műanyag, mert ott sem kell szűkmarkúskodni az átigazolási szezonban.

Vagy az a baj, hogy kész játékosokat vásárolnak? Sem a Hoffenheim, sem a Leverkusen, sem a Wolfsburg nem erről híres. Nem úgy a Köln utóbbi bevásárlásai. A Hoffenheim azokat szedte össze, akik másoknak nem kellettek, a Leverkusen mindig is híres volt az általa felfedezett játékosokról és a Misimovic-Dzeko-Graffite hármas leigazolásakor sem kapta fel a fejét a világ.

Egy jó edző megszerzése a gáz? Mondjuk Magathé? Schalke. Stuttgart. Bayern.
Vagy Ragnick? Stuttgart, Schalke dettó.
Esetleg Heynckes? Gladbach, Bayern, hogy mást ne mondjak. De Real padon is ült.

A történelmi sikerek hiánya. Az 1860 München, meg a Nürnberg cseszhetik a történelmi sikereiket. Ahogy a Schalke is.
Nem sok kissrác fog Gelsenkirchenen kívül beleszeretni a csapatba, aki nem véletlenül a második VH után kezd szocializálódni egy időgép segítségével.
Persze azért városon belül maradnak annyian, hogy tele a stadion hétvégénként, akár másodosztályban is, ha véletlenül 20 milliárdos akarna csapatot magának, de potenciál mégiscsak ott van, ahol van némi élet is (trófeák, kreatív játék, újdonság varázsa, kevés gyógyító szent, ufó, vagy alapítási legenda egyikének felbukkanása).
És Németország nem 18 városból áll és a Bundesliga Németországon kívül is brand.

A Hoffenheim, a Leverkusen és a Wolfsburg jelenléte bizony azt okozza, hogy nagy multú klubok kényszerülnek majd tovább liftezni az első és a másodosztály között, ha egyáltalán. Az 1860 esélytelen a feljutásra, a Nürnberg visszajött, de minek, a Hannoverért és a Bochumért sem fájna a szíve a saját szurkolóikon kívül senkinek és a Bielefeld, vagy a volt keletnémet nagyágyúk sem hiányoznak. Majd a RedBull Leipzig lesz annak a területnek a 21. századi nagy csapata.

Ezt nevezik vitalításnak. Evolúciónak. Fejlődésnek.

És nem neked, vagy nekem lesz majd legenda az ő történetük, hanem a fiadnak, vagy az unokádnak, aki majd olyan mezt akar, mert ott játszik Zsenidinho.

Dani Kalifornia 2009.08.31. 23:14:52

Műanyagcsapat? MUHAHALOLROTFLPOIUYTBROÁF.

A Hoffenheimet rengetegen utálják Németországban, náluk jobban csak a Bayernt. Ezt adjátok össze! :D

Lojzi_ 2009.08.31. 23:18:32

Ezek szerint ha szétesés a feltétel, akkor a Bayern és a Hamburg is műanyagcsapat.

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2009.08.31. 23:22:36

@Lojzi_: mondom, nem kell elfogadni a véleményem. Nem értünk egyet. Egyáltalán nem. :)

Más a felfogásom. Ezért is lesz mindig szurkolója GE-n kívül is a klubnak.

Még mindig várom, hogy milyen hatalmas eredményeket fog idén is elérni ez a mesés sinsheimi csapat.
Na, nézem a tévét.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.08.31. 23:22:45

@Rekordvizemeister: a te logikád szerint a Videoton is műanyag, én meg műdrukker vagyok.

Azért kezdtem nekik drukkolni, mert láttam a TV-n (konkrétan) a feliratot, meg az a szakállas ember megfogott egy csomó tizenegyest, ez volt a heppem öt évesen, aztán jött az UEFA-kupa döntő.

41-ben alakult a klub, tizenöt évvel később NBII, még tíz év az NBI. Csomó kiesés, Stécé ellen megvett osztályozó, szétzüllés mellett volt pár jó szezon, de bajnokok sosem voltunk, mert a pesti csapatok örökké szétvásárolták a klubot.

Akárhogy is, a Videoton nélkül sehol sem lett volna a klub, gyerekként meg persze hogy inkább a sikeres csapatokkal azonosul az ember, Vadász akar lenni meg Burcsa Győző.

Ettől még sztem nem leszek műanyag, és a klubomat sem kell szégyellnem.

(most akkor az egészet vetítsd át a Hoffenheimre, Videoton helyett SAP-vel)

vargamma 2009.08.31. 23:23:17

szerintem Rekorvizemeister eccerűen csak nem értette meg a cikket...
én értem és egyetértek :-D

Lojzi_ 2009.08.31. 23:32:21

A Hoffenheim a leggyengébb (legolcsóbb) kerettel őszi bajnok lett tavaly
1. Mert mindenki lebecsülte őket
2. Minden összejött nekik
3. Rengeteg munkát fektettek be.
Az első kettő idén nyilván nem jön össze (az első konkrétan soha többé, a meglepetés ereje elmúlt) de egy stabil középcsapat simán összejöhet, és a csillagok megfelelő együttálásával még a nemzetközi szereplés sem elérhetetlen (a keret nem gyengült tavaly óta).

Én náluk inkább azt látom, hogy nem két év alatt akarnak BL szereplők lenni, mert Hoppnak annyi pénze volt, hogy az alsóbb osztályokon átmasírozzon, de míg egy harmadosztályt 5-8 milla befektetéssel nyerni lehet, addig az élvonalban ezért közepes, vagy gyengébb játékosból is csak 2-3 jön ki évente (Siumunic, Hildebrand ilyenek).

De legalább nem verték fel Gomez árát egy 45 millás ajánlattal....

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2009.08.31. 23:35:56

@vargamma: hát persze, hogy érted
Meg azt is tudod, mi az a Kreisliga igaz? Komolyan nem akarjátok megérteni, miért nem ugyanaz a Videoton, meg a Hoffenheim? A Leverkusen meg a Hoffenheim?

Nem tudtam, hogy a Videoton akkor vette át a Székesfehérvárt, amikor éppen Megye III-ban játszottak...

HALLÓ, LEGALSÓ OSZTÁLY!!!

Befejeztem.

Lojzi_ 2009.08.31. 23:46:45

Mi a baj a legalsó osztállyal? Büdös?
Muszály az első osztályban kezdeni?

Azt meg kellett nyerni ahhoz, hogy elsőosztályúak legyenek.

Mennyivel jobb, ha megvette volna az 1.FC Kölnt? (Tudom, hogy nem veheti meg, de Hoffenheimben is "mecénás" és nem tulajdonos. Az lehetne épp a Schalkénál is.)

Ráadásul aki 8 éve kint volt Hoffenheim meccsen az is úgy tette, hogy Hopp már támogatta a csapatot. Miért hányna most tőle, hogy ennek már látszatja is van?

Everred 2009.08.31. 23:57:58

Azt nem szeretem a műanyagcsapatozásban, hogy bűzlik a sznobságtól, már elnézést mindenkitől, de rendkívül elitista szaga van.

Az üzenete a dolognak ez: a futball szép dolog, van neki kialakult, jól körülhatárolható, meggyökeresedett struktúrája, aztán mindenki fogja be a pofáját és fogadja el abban a helyét.

A Manchester City törődjön bele, hogy az egész kontinensen "a Manchester" az a szomszédot jelenti, a Hoffenheim meg törődjön bele, hogy mivel lassú, tudatos építkezéssel manapság már nagyon nehéz alulról érkező kiscsapatoknak megvetni magukat az európai topligákban, ezért nekik aztán örökre alul kell maradniuk.

Ez egy egész picit olyan, amikor az előkelő társaság, akik örökölték a vagyonukat, kiközösítik a prémkereskedőt, aki valami szutykos pincében nevelkedett és így lett végül milliomos.

Én azt mondom, hogy ezek a műanyagok legalább egy picit felkavarják az állóvizet, amire biz szükség van. Mondom ezt az arisztokrácia egyik legjelesebb képviselőjének szurkolójaként. És ne higgye senki, hogy konkrétan most nekem szimpatikus a Manchester City :-)

Dani Kalifornia 2009.08.31. 23:58:54

@Rekordvizemeister: Biztos szar dolog, hogy ezek a jöttmentek az első évükben beelőzik a lúzer klubodat, de akkor sem vitathatod el a létjogosultságukat, végülis öt évvel a Schalke előtt alakultak, akkor ezzel is lehet érvelni. Vagy aki nem töltött el 50 évet az elsőosztályban úgy, hogy nem nyer bajnokságot, attól automatikusan pontokat kéne levonni? Nem is tudom igazából mi a probléma...

chisslord 2009.09.01. 01:13:53

Érdekes cikk, bár a létjogosultságát némileg megkérdőjelezném.

Én általában úgy gondolkodom a világ dolgairól, hogy a múlt azért van hogy tanuljunk belőle, nem pedig azért, hogy lovagoljunk rajta. Így a komoly hagyományokkal rendelkező klubboknak komoly előnyük van, tapasztalatban, ismertségben a kissebb, de anyagilag igen szilárd, feltörekvő társaikhoz képest. De semmi több.

A siker fokmérője a fociban is az eredményesség, nem pedig egy-egy klub életkora/"nagycsapattá" válásának dátuma.

A nagymúltú klubboknak a múlt a szép emlékeken és a székház tágas trófea szobáján kívül nem sok pluszt ad.

Viszont egy Cityből nem lesz United, egy Wolfsburg pedig nem lesz Bayern attól, hogy dől a della. Azért bizony vért kell pisálni hosszú hosszú éveken át. Azt a pár évtized fórt pedig akkor sem lehet majd ledolgozni, mert ha egyszer egy csapat nagy lesz, összemenni már nem fog. Maximum megbotlik és elporlad, vagy felkel újra és visszanyeri régi fényének egy részét.

Az olasz foci jó példa erre, ahol például játszhat akárhanyad osztályban egy Fiorentina vagy Napoli (a Juvéről nem is beszélve) sose lesz kiscsapat. De itt van aktuálisan a Milan és a Roma, akik a közelmúlt "nagycsapatai" mégis érzésem szerint ajaxi mélységekbe fognak süllyedni hamarosan (megjegyzem én az Ajaxot az európai foci örökös főnixmadarának tartom).

Úgyhogy nem annyira fekete-fehér dolog ez, nagyon sok aspektusa van a kérdésnek.

Juve drukkerként elmondhatatlanul büszke vagyok a csapatom múltjára, de úgy gondolom csak a jelen eredményei tudnak fénnyel beborítani egy szép örökséget.

Azt hiszem a kulcsszó jelen helyzetben a nagy múltal rendelkező csapatok számára a "szerénység" a feltörekvő kicsiknek pedig az "alázat". Ennyi kéne csak, semmi több és nem is lenne miről beszélni.

daneeka 2009.09.01. 01:23:29

@chisslord: Ha már így szóba hoztad az olasz focit, a Pro Vercelli a 7 bajnoki címe ellenére nálam már kiscsapat. Persze hülye példa egy kicsit.

chisslord 2009.09.01. 01:35:28

szegény Roma drukkerek rághatják a körmüket... a legújjabb pletyi, hogy Ranieri lesz a kopasz utódja hamarosan.

Na az A MŰANYAGCSAPAT amit Claudio papa treníroz. Mindegy hogy hívják vagy mekkora a múltja :D

Flankerr 2009.09.01. 07:12:53

Én egyetértek a szerzővel. Agrármérnökként pedig különösen tetszik a sertéses példa...:)

kroos 2009.09.01. 07:26:45

ami érdekes itt az a cikk inditatása.
Heinrich,Heinrich...
te is tudod hogy a német futbal nem 1963-ban kezdödött...és a Bayernak a története meg pláne nem.
Az hogy nem kaptak helyet a legelsö évben annak adminisztrativ okai vannak.1 városnak csak 1 buli csapata lehetett.Ennyi.

nordsee 2009.09.01. 08:16:50

Hát én ugyanígy vagyok az ilyen hülye műanyagállatokkal, mint a tigris, meg a grizzli. Bezzeg az Allosaurus fragilis, abban még volt anyag.

montipájton 2009.09.01. 08:49:36

Kösz a posztot, heinrich. Ennél jobban még sosem értettünk egyet.))

Anno Bede írt egy cikket, amiben le bírta írni és nem száradt le a keze, hogy a kelet-európai kis népek, akiket az oroszok elnyomtak, nem nézhetik zsigeri undor nélkük az Abramovic-féle orosz oligarchák bevásárlásait, ergo mocskos Chelsea stb.

Ettől hányok.

A sport attól sport, hogy a pályán dől el. Húdeszar lehet bayern-szurkerként megélni egy Wolfsburg bajnoki címét, istenem, részvétem, de megkérdőjelezni, hogy ugyanolyan létjogosultságú nagycsapat - ebben a szezonban legalábbis -, mint a "történelmi" nagyok, szánalmas.

Épp ilyen szánalmas mai 20 éveseknek történelmi - halál felületes - ismeretek alapján osztani az észt, ezt pl. a Barca-szurkerek igen jól művelik. Azért utáljuk a Realt, mert Franco tábornok, meg különben is, mi vagyunk a szabadság, ugyan már.

A Vidi persze csak az elmebajosok szerint műanyag-csapat. Ám pár éve, amikor egy fehérvári vállalkozó 100%-ig saját pénzén (bele is rokkant két év alatt) felfuttatta a Gázszert a megye II-ből az NB I-ig, Fehérváron is jöttek a műanyagcsapatozással, meg a zsigeri utálkozással. Pláne, amikor a Gázszer simán verte a Vidit a Sóstón.

Aztán kifingott, ennyi volt benne, kész. Ettől még a győzelem a pályán győzelem. A száz éves múlttal arcoskodó 16 éveseket meg csókoltatom. )))

Neil Blender 2009.09.01. 08:59:18

az en megitelesem szerint ez egy teljesen felesleges poszt es teljesen felesleges temakor.

Ez az ami mar annyira szubjektiv es nem kezzel foghato hogy fejetlen egymas mellett elbeszelo kommentek fognak csak szuletni.

de riszpekt.

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2009.09.01. 09:05:12

Everred és chisslord megállapításai tetszenek a legjobban. Asszem igazuk van.

Jesus: gyenge provokációkra nem ugrok :) Azért arra figyelj, hogy egy klubot tornaegyletként vagy FC-ként alapítottak.

divatdrukker 2009.09.01. 09:08:52

Szerintem nem az a dühítő, ha egy addig (viszonylag) sikertelen csapatot megvesz valaki, és az sikeres lesz. Az hogy lesz egy csomó új szurkolójuk, teljesen természetes, és nem is baj. A divatdrukker által jegy ugyanolyan bevétel, mint az évtizedek óta hűséges rajongóé.
Először is érzelmileg az a baj vele, hogy nagyon nyíltan köpik ilyenkor szembe az ember idealista énjét, amelyik minden tény ellenére szeretne abban hinni, hogy a futball nem csak egy üzlet. Olyasmi ez, mint a pofátlan átverés: "tessék, lebuktam, de úgysem tudsz ellene mit tenni".
Másodsorban az a bajom ezekkel a csapatokkal, hogy csak vásárlásból építenek csapatot, a legszebb, amikor az ifiket is veszik (lásd pl. Arsenal). Azaz nem alakítanak ki egy szervesen működő klubot (vagy hogy hűek legyünk a valósághoz, vállalkozást), hanem csak a kirakat működik. Ezeknek a kluboknak lehet, hogy nem is lenne utánpótlásuk, ha nem lenne kötelező.
Szerintem pl. a Hoffenheim egyáltalán nem műanyag csapat, ellenben a ManCity, a Real Madrid, vagy a Chelsea az.

Shikaka 2009.09.01. 09:09:10

Egyetértek a cikk mondandójával.

A pénzhez jutó nem sztárcsapatok elleni hisztéria mindig is sznobizmusnak tűnt a szememben. Nem lesz rosszabb az angol bajnokság, ha jó lesz a City, nem lett rosszabb, hogy van egy jó Chelsea.

Majd elválik hogy ez mennyire lesz tartós, hogy globális brand lesz ezen csapatokból vagy eltűnnek a süllyesztőben.

Persze megértem, hogy ez frusztráló lehet a nagy múltú, de a jelenleg eredménytelen csapatok drukkereinek.

Neil Blender 2009.09.01. 09:12:48

@divatdrukker: Man City-t ertem, Chelseat ertem De mi a rakot keres ott a Real Madrid?

MAti 2009.09.01. 09:13:15

Jogos. A példa is stimmel, a végén a megállapítás végképp.
A sikerhez kell pénz, meg annak a megfelelő eldöntése, hogy mire költsük. Meg némi szerencse.

Shikaka 2009.09.01. 09:13:45

@divatdrukker:
"A divatdrukker által jegy ugyanolyan bevétel, mint az évtizedek óta hűséges rajongóé."


Ezzel az a baj, hogy majdnem mindenki 'divatból' drukkolt valakinek először.
Bevallom őszintén,akkor figyeltem fel a Blackburn Rovers-re, amikor megnyerték a ligakupát, az angol kiscsapatokra nem jellemző, izgalmas játékkal.

A klub akkor volt sikeres, akkor szerettem meg. Azóta nem nyert semmit, mégis a legszimpatikusabb angol csapat számomra a mai napig.


Ugyanígy sokan akkor szerették meg a Juvét, amikor Vialli, Del Piero, Di Livio kergette a labdát a Bl-ben, az Ajaxot amikor a holland fiatalok szétalázták a világot, a Bayern-t meg Effenberg és Kahn miatt.


NAGYON kevés olyan futballszerető van, aki NEM valami siker után szereti meg a kedvenceit. (a helyi csapat, esetemben a Diósgyőr kivétel, nemzetközi kedvencre gondoltam)
Először mindenki divatdrukker :)

kroos 2009.09.01. 09:23:52

Én meg azt nem értem mi azzal a gond hogy vannak régebbi és uj csapatok.
Most ezt a szar ,,müanyagcsapat" dumát belemagyarázni mint ellentét szánalmas.
Nézd meg az itteni fórumozokat, egy bayern drukkernek sem volt baja a wolsburgal, söt gratuláltun nekik hogy megérdemelten és szép játékkal lettek bajnokok.
Ez igy rendben van.Ami nincs rendben az a feszültségkeltés.A farkasok is tisztában vannak azzal hogy a klubjukat nem 1890-ben alapitották.
Helyén kezelik a tavalyi szezont is.Megint ugy beállitani a Bayernt hogy lenéz mindenkit nagyon népszerü, csak épp nem igaz.
Bár azt azért megnézném hogy a Heinrich elv alapján hány ,,nem müanyag csapat van" akik a Premier líííig inditásakor nem voltal ott a rajtnál.pl a Norwich 3. lett.Jelent ez valamit? Nekik lehet.
Konzekvencia?=semmi.

divatdrukker 2009.09.01. 09:25:13

@montipájton: Szerintem Bedének valahol igaza van: Abramovics megtestesíti azt, ami undorító a kelet-európai rendszerváltásokban és privatizációban. Gyanús körülmények között meggazdagodott "üzletember", aki a furcsán szerzett vagyon szórja a hobbijára.

A Real - szerintem - azért műanyagcsapat, mert deklaráltan a vásárlásra épít, az identitása (a "brand") is arról szól, hogy kerüljön bármibe, mi megvesszük az adott játékost. Ez kurvára távol áll attól, amilyennek én szeretném látni a futballt: azaz többek közt ahol a (saját) munkára épülő siker a cél és a klub a városhoz/régióhoz/országhoz köthető identitás kifejezése. Valaki írta a Drukkerkocsma egyik topicjában, hogy a Madrid és a ManCity a mai elüzletiesedett futballban is rákos daganatok - egyetértek a megállapítással.

@Shikaka: egyetértek, de szerintem nem is kárhoztattam a divatdrukkereket, természetesnek tartottam a megjelenésüket.

kroos 2009.09.01. 09:25:57

@Shikaka: ,,A pénzhez jutó nem sztárcsapatok elleni hisztéria "

szerintem ketté kellene választani a kusent a wolsburgot a hoff.-ot meg a city-t .
egész más a két eset.

Strigo 2009.09.01. 09:28:06

A világ elsőként (1862) alapított fociklubját a nyáron vették meg közel-keleti befektetők, és nem kis pénzért odavitték Sven-Goran Eriksont tanácsadónak, Sol Campbellt és Kasper Schmeichelt pedig játékosnak a negyedosztályba. A Notts County melyik kategória lesz, ha pl 5 év alatt az anyagi jólét miatt felkerülnek a premier ligába?

Heinrich · www.nst.blog.hu 2009.09.01. 09:31:33

@kroos: kicsit paranoiás vagy, semmi Bayern fika nincs a posztban. É igen, tudom h 1 város = 1 csapat, de akkor az 1860 még simán alá tudott tenni a Bayernnek, ez a lényeg.

kroos 2009.09.01. 09:33:56

igen biztos véletlen hogy ezt a jelenséget nem a man. city, vagy chelsea alapján mutatod be hanem a bayern szemszögéböl.

kroos 2009.09.01. 09:36:16

@Strigo a divatdrukker:
egyetértek azzal hogy nincs müanyag meg nem müanyag csapat.
Viszont a tradiciók létezö dolgok és lehet tisztelni öket.
Részemröl ennyi.

Shikaka 2009.09.01. 10:02:33

@kroos: Tudom, mikor írtam a post-ot, elsősorban a City, a Chelsea, a Hoffenheim, illetve egy másik fórumon folytatott beszélgetés miatt ("bunkóság, hogy az oroszok meg a Shakhtar elviszik a jó brazilokat a hollandok elő") a Donyeck meg az oroszok jártak a fejemben.

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.09.01. 10:04:33

nem vitatkozni akarok, de a tradició az valami olyasmi szerintem, ami nem egészen médiaképes. oda kell menni, megszagolni, kézbevenni, hallgatni (ez a médiaképes része val.). tisztelni lehet, csak ettől még nem leszel része. nézhető focit viszont a Hoffenheim (etc) is szállíthat a médiába, ha épp nincs rajtuk az ámokfuthatnék.

divatdrukker 2009.09.01. 10:11:01

Egyébként az új csapatokra szerintem szükség van, akik felkavarják egy kicsit az állóvizet. Hosszabb távon unalmas, ha mindig ugyanazok vetélkednek a győzelemért. Nem véletlen, hogy a Forma 1-nek is rosszat tett Schumacher egyeduralma. Vagy hogy az amerikai sportokban mindenféle szabályozókkal igyekeznek hosszabb távon kiegyenlíteni az esélyeket (pl. draftjogok). (Félreértés ne essék, nem biztos, hogy a futballnak ilyesmire szüksége van - de "friss vérre" igen.)

balu11 2009.09.01. 10:16:18

sztem Fassbinder megér 20 millát. simán.

t.o.d. 2009.09.01. 10:34:55

Jó cikk, grat, Heinrich! Nyilván sejtetted, hogy lesz egy pár más véleménnyel bíró ember itt, de javaslom, ők is szedjék össze így a gondolataikat.

Szóval, szvsz a műanyag-csapat problémája inkább abban van, hogy pl a Citeh többet kínált Kakáért és Kakának, mint a Madrid, mégse lett belőle bolt. Amíg a futballistákban van becsvágy, és nem csak pénzéhség, addig nem lehet valaki egy idény alatt mindennyerő, csak mert költött egy csomót. Először elér valamit, aztán tud nagy sztárt igazolni. A Citeh tavaly is (dacára pl Robinho érkezésének) középcsapat volt, idén is örül, ha a Pool és/vagy a Gunners és/vagy a Spurs elé becsúszva BL-helyet szerezHa meg vki nyolc év alatt módszeres csapatépítéssel (lsd Bayern) nagycsapatot csinál, ám legyen, akár a Citeh, akár a Hoff, akár a Sahtyor legyen az.

@balu11: Fassbinderért meg szvsz 16 guriga a vége. Legalábbis a Hoffburgkusennél. :-)

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.09.01. 10:41:35

@balu11:
A félelem megeszi a lelket nagykedvencem,
az alapján simán megér annyit :)

kroos 2009.09.01. 10:45:15

@t.o.d.: tehát nincs olyan hogy müanyag csapat de kaka azért nem ment a citybe mert az müanyagcsapat?

mickeyknox 2009.09.01. 10:46:46

dögöljek meg, ha hallottam már ezt a kategóriát hogy "műanyag csapat". vagy lehet, hogy hallottam, de már akkor sem tudtam értelmezni :)

Radio Free Aberrania · http://radiofa.blog.hu/ 2009.09.01. 10:52:00

@kroos: azért parádés előrelátást jelentett volna 1890-ben megalapítani a VfL WOB-ot, mert _maga a város_ csak 1938-ban alapíttatott, pont azért, hogy a VW ott épüljön fel/ki.

Radio Free Aberrania · http://radiofa.blog.hu/ 2009.09.01. 10:52:52

@balu11: így van. gomez helyett ő kellett volna, és még marad is lóvé :)

Radio Free Aberrania · http://radiofa.blog.hu/ 2009.09.01. 10:57:42

amúgy szerintem a foci elég műanyag sportág, egy hagyomány nélküli, felkapaszkodott izé, tele pénzzel, sajtóval, népszerűség-hajhászattal. bezzeg nálunk, a majáknál milyen sportszerű, hagyománytisztelő sportélet volt!

mickeyknox 2009.09.01. 11:05:32

marathonit kell futni, az már 2500 éves sportág. pheidippidész, ha ezt tudta volna...

t.o.d. 2009.09.01. 11:07:23

@kroos: szevasz! :-)

nem lehet addig a műanyagcsapat-problémáról beszélni, amíg az igazán nagy játékosok csak egy már bizonyos sikereket maga mögött tudó csapathoz mennek el játszani. Mint pl a Cselszki már túl 2 PL-elsőségen, meg egy BL-döntőn bárki számára lehet célpont. A Citeh monnyuk most még nem ilyen.

Így értettem. Így érted? ;-)

t.o.d. 2009.09.01. 11:10:46

@kroos: ja, és pozitívan nyilatkoztam a Bayernről, ez megvan? :-)

mickeyknox 2009.09.01. 11:11:45

végülis a man city nyert már 2 bajnokságot, 4 FA kupát, 2 Ligakupát és 1 KEK-et. a hoffenheimet meg a wolfsburgot azért nem lehet velük összehasonlítani. pontosabban össze lehet, de.. :)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.01. 11:13:58

Én műanyagcsapat-párti vagyok. Mármint szerintem létezik ilyen.

Ha már Heinrich és néhány kommentelő is az evolúcióval jött: szerintem a műanyagcsapatság kifejezetten EVOLÚCIÓS HÁTRÁNYT jelent. Nem véletlen, hogy a Cselszkij nem nyert még BL-t*, vagy hogy az elműanyagosított (igen, ilyen is van!) Arsenal soha nem nyer semmit, és amíg ilyen műanyag marad, soha nem is fog. Mint ahogy a Wolfsburg is simán kiesik majd a BL-ből.

*és ne tessék a Luzsnyiki gyepére vagy Övreböre fogni!...


Persze, hogy pontosan miben áll a műanyag jelleg, azt nagyon nehéz meghatározni, ez igaz. Mindenesetre gondolkodom még rajta. :-)

Tika_ 2009.09.01. 11:15:58

@mickeyknox: legelőször: én se hallottam soha. ("szilikongyerek"-et hallottam számítógépes játékok kapcsán, de már több, mint 10 éve. (divatszurkoló ment sokat, de nem sikerült definiálni a Közösségnek, hogy mit értünk alatta :kuncog:.))

@Neil Blender: nagyjából egyetértek. Szarkavaró poszt, ami csak a kommentelők egymásnak ugrasztására, és így kommentgenerálásra jó.

"A bejegyzés dátuma számít? Az, hogy nincs világméretű szurkolóbázis, meg történelmi sikerek?"
Igen.
A harmadánál nem olvastam tovább, mert Bundás-specifikussá vált.

@Everred: "a futball szép dolog, van neki kialakult, jól körülhatárolható, meggyökeresedett struktúrája, aztán mindenki fogja be a pofáját és fogadja el abban a helyét."
Igen :))

@montipájton: Tehát aki nem élte át, nem ítélheti el? Ez muhaha. Nem voltál ott Auswitz-ban, úh ne pofázz, nem is volt az olyan rossz. Nincs gyomrom mosolyjelet írni a mondat végére, pedig csak egy poén, hogy értsd...

@Shikaka: oszt ne már. BL elődöntő előtt kérdezgettem a Chelsea-szurkolókat, hogy mit lehet ezen a csapaton szeretni (itt a blogban). Egy válaszolt, hogy Zola, Vialli, stb. Ez azért megalol, mert nekik pont semmi közük a mai csapathoz. Akkor ki a divatdrukker? Aki új szurkoló? De aki régi, noha egy tök más csapatnak (más játékosok, játékrendszer, anyagi lehetőség, elvek, eremények, stb.) kezdett szurkolni? Akkor mivel azonosul ő? Egy hellyel persze, de csak, ha helyi. Mert lélekben É-londoninak q nehéz lenni, ha még nem jártál ott. Akkor mivel is? Egy névvel?.. Ja bocs. Vagy egy múlttal... :D.

@divatdrukker: Diaby sárgul az irigységtől akkor öngól, vazz :)). Az am. rendszer PONT arra van, hogy ÁLLANDÓSÍTSON egy leosztást. Európai megfelelője ugyanis az lenne, hogy a tizenx nagy klubot kiemeljük külön, és oda nincs feljutás. Tehát a City pont nem tudná cserélni a United-ot. Az igaz, hogy a United nem tudná lehagyni a Bayernt.
Schumi egymaga nyert mindent, ez a mai futballban teljesen elképzelhetetlen (hogy egy csapat évekig mindent uraljon). Amíg van tizenx klub, számomra nem unalmas.
Ha elég különbözőek. Ha meg nem, akkor piaci rés van, oda benyomulhat egy új...

Az MU jobb mint a City. Múltja komolyabb. A Mercedes jobb, mint a Kia. Múltja komolyabb. A Mercisek büszkék az autójukra? Lenézik a Kia-sokat? Lehet, hogy nem is egyedi jelenség?...

mickeyknox 2009.09.01. 11:16:05

@Csöncsön: az elműanyagosított arsenal az micsoda szerinted? komolyan érdekel

Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien 2009.09.01. 11:22:19

@mickeyknox: szerintem a németektől ered -Plastikverein, Plastikclub- Bayer Leverkusen mögött egy vegyipari cég áll

Mr.AT 2009.09.01. 11:24:27

A poszt mondanivalójával teljes egészében egyetértek. Amúgy teljesen jól megírt, jól összeszedett cikk, sztem a kommentelők nagy része pont az ilyen írások miatt jár ide.

Ezentúl pedig a "műanyagcsapat" kifejezés kapcsán nem az a kérdés, hogy legitim, vagy nem legitim, hanem az, hogy van-e értelme.
És nem, nincs értelme. A labdarúgás arról szól, hogy kissrácok ugyanolyan ruhába öltöznek, mint a furcsa fogú fiatalember, akiért rajonganak, mert a védőknek kiosztott két kötény közt megcsinálja még a brazil kört is, csukott szemmel. Ennyi.

Azon csapatok, akik a kínálkozó pénzügyi lehetőségeket (mezeladások, reklámszerződések, tv-bevételek, tőzsde, bóklászó arab/orosz milliárdosok, stb.) okosan megragadják, azok leigazolják a furcsa fogú fiatalembert, és vele kupákat nyernek, akik meg nem, azok nem. Szép dolog a tradíció, meg a múlt, de a pályán 11 fiatalember lesz másik 11 ellen, akik leszarják, mi volt 50 éve, és lazán gurítanak egy 6ost, ha rajtuk múlik. Innentől kezdve csak az a lényeg, MOST ki lesz az a 11, aki a mi csapatunk mezében fut ki.

Innentől kezdve pedig qrvára indifferens, hogy a mi csapatunk meze 10 éve van meg, az ellenfélé meg 100 éve. Ez sport, küzdelem, összecsapás, ahol (általában) a jobbik (vagy a bíró) győz.

Ez a világ rendje, tekintve, hogy ez a világ legnagyobb szórakoztatóipari műfaja. Money rules. Akit ez zavar, nézzen zárdában sakkozó apácákat.

kroos 2009.09.01. 11:25:57

@t.o.d.: Értem és korrektnek tartom.
A Chelsea bizonyos szempontból megdolgozott azért hogy ne lehessen müanyagozni.
Amivel kurvára nem értek egyet hogy az 50%+1 egyes szabály meg ilyesmik ellenére miért a bundást kell felhozni a posztban miközben a Pl-t meg felvásárolja szaud-arábia.
A wolsv. pl. az onnan kiesö newcastlebölo erösit!!!!

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.01. 11:31:12

@mickeyknox:

Azért jó szó az "elműanyagosodás", mert jelzi, hogy ezt a fogalmat is (mint mindegyiket) dinamikusan érdemes fölfogni. Aki olvasott modern szemantikát, az tudja, hogy MINDEN fogalom esetében használhatatlan a "szükséges és elégséges feltételek" alapján történő kategorizálás. Így még az asztalt sem tudjuk meghatározni.

kroos 2009.09.01. 11:32:06

bár én most kicsit visszaforditanám.
kibicnek semmi se drága ugyanis.
Heinrich ha a seria-a-ba fektetne be valami arab és pl. felturbózná az udineset vagy a napolit, és a te juvéd Bl helye veszélybe kerülne akkor gondolom te sem járnál örömtáncot.

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2009.09.01. 11:33:50

@kroos: Az egész műanyagcsapatozás probléma a tradíciók tágabb kérdéskörében értelmezhető (ezért neked válaszolok) szerintem, és csak abban.

Csakhogy van egy kis gond a tradíciókkal: olyan linkek, amik igen gyakran már érvényüket vesztett címre mutatnak. Egyszerűbben: a világ állandóan változik.

Ezért a tradíció önmagában nem erő, nem mész vele semmire, kell oda még egy rakás egyébb minden is - például hosszú távú gondolkodás, pénz- és munkabefektetés, és szerencse. A City például azért érdekes, mert tradíciója van neki - régi klub számos trófeával, közte bajnokival és európaival is - csak éppen volt több olyan hosszabb időszaka, amikor a pénz és / vagy a hosszú távú gondolkodás és / vagy a szerencse hiánya miatt nem ment nekik. Az, hogy most az új tulajdonos azonnal pénzátömlesztéssel kezd, az én szememben még nem teszi műanyaggá - és azon nagyon csodálkoznék, ha itt bárki kommentelne, aki tavaly augusztus 30 óta lett Citeh szurkesz. Sőt. Egyszerűen csak tőbb szó esik róluk, mert nagyobb a hatásuk a többiekre, fontos játékosokat igazolnak, és főleg mert mindenki kíváncsi a kísérlet eredményére.

A wolfsburg és a hoffenheim abból a szempontból más, hogy nekik a Citeh-hez mérten sincs történelmük, nemhogy a manuval vagy a bayernnel összevetve. Ám ez mit sem változtat azon, hogy ettől még nem senkiházi jöttmentek. Csapat, akiknek a történetét nem olyan régen kezdték írni. Ettől még igaz lehet, hogy míg ez alatt a rövid idő alatt a Bayern éppen sokat változik és nem találja magát, addig ők éppen a tudatos, hosszú távra tervező építkezésre szolgáltatnak mintát. Akkor miért műanyagok? Nem azok, szerintem. Legfeljebb új név, amit gyerekkorunkban nem hallottunk még.

cooper (törölt) 2009.09.01. 11:35:52

Bezony, és a zöld-fehér kandisznó, akit buta disznók tönkre loptak, nézi az új vidéki bivalyt, és morfondírozhat, hogy mikor éri utol. Hiába, változik a világ. Persze nem műanyagok még

Walmer 2009.09.01. 11:36:24

Tökéletesen egyetértek a cikkel. Korábban is megírtam már: Ki mondja, hogy csak a Mu-nak, Realnak, Milannak lehet bajnokságokat, kupákat nyerni?
Miért nagy csapat egy csapat? mert hagyománya van? akkor a fél világ húzza le magát a klotyón, mert a Sheffield united már 1867 óta létezik?

pattopo · http://100ev.uw.hu 2009.09.01. 11:36:51

@Mr.AT:

ez így rendben van, a játékosok oldaláról.
de azért a szurkolói lélektan egyáltalán nem ilyen egyszerű.

abban létezik olyan, hogy "mit érdemlünk" illetve a klubom "mit érdemel", a máik meg értelemszerűen "mit nem".

az önigazolás folyamatos kényszer, mivel a futball alapjában egy vesztes sport, mert csak nagyon kevesen győznek, azok is csak nagyon ritkán. általában.

ezért kell a folyamatos önigazolás, hogy ki miért jobb a másiknál, és ebben nagyon nagyon fontos szerepe van a tradíciónak, a múltnak.

Mr.AT 2009.09.01. 11:38:54

@Csöncsön: Ez mondjuk nem szemantika (= ~jelentéstan), hanem filozófia, de whatever.

Szemantikai (azaz az adott formális nyelv szintaxisa által körülírt szabályrendszer szerinti) értelemben egy fogalom definiálható - ugyanis van vonatkoztatási környezete. Röviden: a szövegkörnyezetben én vagy a vitapartnerem relativizáljuk, hogy milyen értelemben értjük a "műanyag" szót, nem pedig lexikális objektivitásban használjuk.

Filozófiai értelemben nem lehet meghatározni ezt a feltételrendszert, ugyanis a filozófia első alapkérdése mindig az, hogy mi a viszonyítási pont. Nyilván az alany. Node létezik egyáltalán az alany? Feltételekről még szó sem esett - maga az információ léte a kérdéses (mármint ha elvetjük a Descartes-hez hasonló színvonaltalan válaszokat), nem annak minősége.

Node beszéljük inkább arról, hogy rúggyuk', wazze.

kroos 2009.09.01. 11:41:03

@morphine: szerintem sem müanyagok ezzel egyet értek.Csak azt akarom mondani hogy
a Hull citybe ha belepumpálnának 200 milliotattól ne kelljen már egy szinten emliteni mint a Mu-t, akik nyertek x Bl-t, olyan aranylabdásai voltak mint Boby
Charlton és megéltek olyan dolgokat mint a muncheni légi katasztrófa.

Radio Free Aberrania · http://radiofa.blog.hu/ 2009.09.01. 11:43:20

@kroos: ki az a barom, aki a serie a-ba fektetne be?

t.o.d. 2009.09.01. 11:47:26

@kroos: a Serie A reklámértéke annyira gyenge mostanság, hogy még Berlusconi is próbál távol maradni a Milantól, nehogy lehúzzák a népszerűségét, szóval ettől nem kell félni. Ha meg a pl Citeh a Négy Nagy valameike, plusz a Spurs elé tud menni idén, az azért olyan teljesítmény lesz, amiért kalapemelés jár.

kroos 2009.09.01. 11:47:42

@t.o.d.: nyugi akkor beszél így ha fogynak az érvek
@Radio Free Aberrania: nem tudom de a lényeg nem is ez.Hanem az ilyen mondatok ,,Legalább a Hamburg nyerne, vagy a BVB, annak tudnék örülni, csak ne ezek a mocskok".
Az egész ugy van beállitva mintha ez német sajátosság lenne.Pedig egyálltalán nem az.
Söt!

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.01. 11:50:56

@Mr.AT:

Hát nagyon sok olyan tisztán szemantikai elmélet van, amelyik kimutatta a "szükséges és elégséges feltételek" szemantikájának használhatatlanságát (most gondold el, pl. az asztal esetében melyik a szükséges és elégséges feltétel, amely alapján asztalnak nevezzük!). Amikor beszélgetünk, akkor nem "definiáljuk" a fogalmainkat, erre csak olyan tudományos szövegekben van szükség, amelyek nagyon pontosan körülhatárolható felhasználási szabályokkal rendelkeznek. A való élet nyilvánvalóan nem ilyen. Ilyen szempontból való igaz, hogy alapvetően (nyelv)filozófiai kérdésről van szó, hiszen beleütközünk abba a problémába, hogy mire való a nyelv, mire valók a szavaink.

Walmer 2009.09.01. 11:54:15

@kroos: jaj, kroos ne gyere már ezzel a szarsággal. A manchester united egy kalapszarnyi kis csapat volt, mikor a Blackburn már legalább 3szoros FA kupa győztesnek mondhatta magát.

t.o.d. 2009.09.01. 11:55:46

@Csöncsön: @Mr.AT: a 2. vágány melett kérjük vigyázzanak, gyorsvonat halad el. ;-)

badblood 2009.09.01. 11:55:50

Műanyagcsapat? Nagycsapat? Mihez képest "nagy" egy csapat? ;)

Walmer 2009.09.01. 11:59:33

@Csöncsön: ez itt senkit nem érdekel. Talán fejtsd ki inkább a blogodon.

t.o.d. 2009.09.01. 11:59:41

@Walmer: no de ez mikor volt? Valszeg akkor, amikor a Sheffield még bajnokesélyesnek számított, nem találták fel a tankot. Akkor még a pénz jelenlétének híján nem beszélhettünk pénz által létrejött új üdvöskékről. Akkortájt új csapatot lehetett szervezni 20 db hotdoggal a salakpálya mellett. Hőskor, így mondják talán.

kroos 2009.09.01. 12:00:14

@Walmer: bocsánat mester
Akkor minden labdarugásban elért eredmény anulálunk az elsö arab tulajdonos megjelenéséig mert csak akkor kezdödött az igazi foci:)
DDD

t.o.d. 2009.09.01. 12:02:55

Új felvetés: mi lenne, ha Ibn al Fajahid szultán őfensége megvenné a Notingham Forestet, és odacsábítaná Buffont, De Rossit, Rooneyt, stb? Nagycsapat a NF? Nem. Van múltja? Ja, csak az van neki. Hm...?

t.o.d. 2009.09.01. 12:03:37

@kroos: :-))))))))))))))))))))))

t.o.d. 2009.09.01. 12:04:25

@t.o.d.: és amikor a NF BEKet nyert, vajon műanyag csapat volt-e?

Mr.AT 2009.09.01. 12:08:33

@t.o.d.: Hát, ha Rooney-t venné meg, attól még nem lenne nagycsapat - ahhoz venni kellene 1-2 épkézláb csatárt is. :-)

Mr.AT 2009.09.01. 12:13:42

@Csöncsön: Látom nem értettél meg. Kicsit egyértelműbben: a szemantikai "formai" tudományág (nyelvhelyességgel, szövegkohézióval foglalkozik), az általad részletezett "tartalmi" kérdések (pl. a létező határdefiníciójának) területe a filozófia. Nincs azzal baj, hogy olvastál két sort az asztal kérdésköréről valahol, amit aztán rögtön idézgetsz is, de ne keverjük a szezont a fazonnal, that's all.

Amúgy Walmertől jogos, hogy ne offoljunk, részemről back to topic.

divatdrukker 2009.09.01. 12:18:54

@Tika_: szerintem az amerikai rendszer arra van, hogy egyetlen csapat se tarolhassa le a játékospiacot, és nehéz legyen egyeduralkodóvá válni. Persze egy-egy zseni (Jordan), vagy egy szerencsés konstelláció (Lakers) miatt időlegesen kiemelkedhet a egy csapat, de mivel a draftokon csak a közepes játékosokból válogathatnak, a többiek feljönnek a nyakukra. Az teljesen mellékes, hogy nem sok ezer "klub" van, hanem mondjuk 20, köztük zajlik a kiegyenlítés. Nem arról van szó, hogy TELJESEN UGYANAZ a helyzet, hanem vannak analógiák más sportágakban arra, hogy az állóvíz nem jó hosszabb távon. A kiszámíthatatlanság és a változás bizonyos keretek között hasznos - de csak bizonyos mértékig, hiszen ha jól tudom, a Forma1-ben most annyira nem jön be, hogy nem a sztárcsapatok vannak elöl.
Azaz szerintem jó, ha nagycsapatok visszaesnek, kisebbek feltörnek

Mr.AT 2009.09.01. 12:19:02

@kroos: A Juve BL-helye jó darabig nem kerül veszélybe, az olasz bajnok ugyanis még egy jó 20-30 évig biztosan alanyi jogon indulhat a BL-ben. :-)

Mr.AT 2009.09.01. 12:23:51

@pattopo: Ezzel teljesen egyetértek. A szurkolói lélektan és az objektív megítélés nyilván hírből sem ismerik egymást - amit fentebb írtam, pont azért írtam, hogy egyetértek heinrich-el: ez a kifogáskereső önigazolási módszer ("jó, hogy nyertetek, de...de...de akkor is....öööizéé...MŰANYAGOK vagytok!") egyike a legszínvonaltalanabbaknak.

Ez a szememben egyenértékű a faji, vallási, politikai, stb. érvelésekkel a focipályán - qrvára irreleváns az összes. Tessék azzal érvelni, hogy "jövőre majd mi győzünk, azért, mert...", ne pedig azzal, hogy "ti műanyagok vagytok".
Tizenegyen voltak tizenegy ellen, vesztettek. Nem voltak pluszban műanyag táblák vagy pénzzel teli zsákok a pályán, csak 11 sportoló - bizonyítani itt és ilyen szinten kell, játékosnak és szurkolónak egyaránt.

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2009.09.01. 12:25:51

@t.o.d.: Elég hülye asszociációt képez, ha belegondolunk jobban, hogy a NF megveszi pl, Messi Rooney, Diegot, hogy akkor NAGY csapat lesznek-e. :DDDD

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.01. 12:37:23

@Mr.AT:

Látom, fogalmad sincs arról, mi az a szemantika. Semmi köze a nyelvhelyességhez, a szövegkohézióhoz pedig csak nagyon áttételesen.

Én nem "két sort" olvastam el róla, hanem egy időben foglalkoztam is vele. Egyetértek; ne offoljunk.

Walmer 2009.09.01. 12:37:25

@t.o.d.: hogyne beszélhetnénk pénz által létrejött üdvöskékről. a 20 hotdog, meg a 10 pár csuka, akkor igenis komoly összeg bolt.

És bocs, hogy akkor még nem találták fel a tankot. Mikor lezuhant a MU gépe akkor meg még híre-hamva sem volt a neutronbombának. quasi őskor.

Walmer 2009.09.01. 12:38:28

@kroos: ezt nekem kéretik megmagyrázni sahib;-)

Walmer 2009.09.01. 12:40:04

@t.o.d.: jó kérdés, de már megválaszoltatott. merthogy a citehet már megvették és annak is van múltja. legalább Forest szintű.

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2009.09.01. 12:46:37

@Mr.AT: 11-en 11 ellen. Aham. Ez legalább annyira béna idealista felfogás, mint az enyém. Tehát 11 amatör 11 Messi ellen (mert itt volt rá pénz ott meg nem), gyerünk tegyetek meg mindent! A nagyfogú zseni kommentedet sem értettem, mi köze egyetlen játékosnak a klubhoz? Akkor mkinek a Barcának kellene szurkolni?
A szurkolói lélektannak PONT az a lényege, hogy különbözöm a másiktól. Nagyon! Más a mezem, más a klubszín, más a közösséget összetartó alap (hagyomány hirtelen jött siker). Ha ezt megkérdöjelezed, az is min. szánalmas. És ennek semmi köze, hogy ki mikor nyert. Én sosem mondom, hogy nyertetek, dedede müanyagok vagytok. Nyertek ÉS müanyagok, nem nyertek MERT müanyagok.

Walmer 2009.09.01. 12:53:59

@Rekordvizemeister: ha egy csapat 11 messiből állna, az a csapat kiesne még a league one-ból is, lévén Messi kapusnak, védőnek és labdaszerző középpályásnak is csapnivaló.

Mr.AT 2009.09.01. 12:56:04

@Csöncsön: OFF
Kérlek, ne alázd magad tovább azzal, hogy bődületes baromságokat írsz. "A szemantikának (...) semmi köze a nyelvhelyességhez, a szövegkohézióhoz pedig csak nagyon áttételesen."

Veszem a fáradtságot, és bemásolom neked az Idegen szavak szótárának definícióját:

"A szemantika (magyarul jelentéstan) a nyelvészet egyik részterülete, amely a nyelvi formák (szavak, szimbólumok stb.) jelentésével és jelentésváltozásaival foglalkozik. Eredetileg csak szójelentéssel foglalkozott, de a generatív nyelvészet megjelentése óta a mondatjelentést is vizsgálja."

Muhahaha.
Érthető, hogy muszáj mentened az álentellektüel álarcot itt a fórumon, nem is akarnálak alázni - de kérlek, legalább ne ilyen látványosan tedd ezt te magad.

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2009.09.01. 12:56:30

A múlt és a müanyagság nem feltétlenül összekapcsolódó dolog. Bár gyakori.

Gyenge definícióm: müanyag az, ami természetes körülmények között nem fejlödhetett volna ennyit/ekkorát stb. Emögött MINDIG pénz van. Müanyag csapat csak müanyag szurkolókkal lehet, van ahol nem lehet megtenni (Union). Müanyag amikor elveszti a különbözöségre való törekvését.

Hoffenheim: müanyag, Hoppnak köszönhetnek mindent, a 8. osztályból jutottak fel. Persze átgondolt folyamat, de pénz nélkül semmit sem értek volna el. Ráadásul még történelmük sincs. Dupla.

Kusen, VW dettó

Chelsea: müanyag lett, komoly múlttal

Bayern: müanyag (sajnálom), komoly múlttal, jelenlegi sikerekkel, óriási Kundenbasis-szal

Schalke: óriási múlt és a lehetö legjobb úton, hogy müanyag legyen. Bár lehet, már az is.

Nürnberg, Union: nem müanyag, komoly hagyományokkal. irigylem öket. Ja, mondjuk nincs is pénzük.

Mr.AT 2009.09.01. 13:02:43

@Rekordvizemeister: Nem igazán látom, hogy konkrétan miben akarsz ellentmondani nekem.

Ugyanakkor viszont azt írod: "A szurkolói lélektannak PONT az a lényege, hogy különbözöm a másiktól. Nagyon!"
Számomra ez furcsa. Én nem a másiktól való elhatárolódásban látom a dolog kulcsát, hanem a saját csapathoz való kötődésben.
Te egyfajta negatív kötődésről beszélsz, ahol az számít, hogy ki nem vagy - én meg pozitívról, az számít, hogy ki vagyok.

Nem azért drukkolok a Juventusnak, mert az Inter szurkolókat homogén módon primitív és ellenszenves idiótáknak tartom, hanem azért, mert Roby Baggio meg Vialli annak idején lenyűgöztek.

Walmer 2009.09.01. 13:07:00

@Rekordvizemeister: De melyek azok a természetes körülmények? Minden most komoly/qrva nagy hagyományú/nemműanyag csapat azért vált komoly/qrva nagy hagyományú/nemműanyag csapattá, mert annak idején neki volt a legtöbb pénze, kapcsolati tőkéje stb.
Biztos volt a XIX. sz. végén is ilyen rekordvizemeister, aki pl. a wanderers megszűnése kapcsán hasonló gondolatokat fogalmazott meg más, ma qrva nagy hagyományú/komoly/nemműanyag csapatokról, mint te.

nordsee 2009.09.01. 13:09:48

Műanyag eindhoveni: PsVC
Műanyag londoni: ArseNylon
Műanyag liverpooli: Polymersisider.

Mr.AT 2009.09.01. 13:10:15

@Rekordvizemeister: Hát ez viszont muhahaha, ne is haragudj.

"Gyenge definícióm: müanyag az, ami természetes körülmények között nem fejlödhetett volna ennyit/ekkorát stb. Emögött MINDIG pénz van."

Ember, te hol élsz, a XIX. század elején? TELJESEN TERMÉSZETES, hogy MINDEN focicsapat mögött pénz van, onnantól kezdve, hogy már egy amatőr hétvégi csapat is kénytelen fizetni a pályabérletért.
Profiknál fizetni kell a játékosNAK, fizetni kell a játékosÉRT, a szakmai stábnak, a pályáért, a sportszerekért, stb.

Pont hogy EZ a természetes szelekció - aki élelmes és ügyes, az több pénzt szed össze, ergo minden irányba megnőnek a lehetőségei, vehet jobb játékosokat, szakmai stábot, pályát, stb.
A szerencsétlen idealista balfaszok meg a legalsó osztályban kapják a 6:0kat, teljesen megérdemelten.

Ha szerinted ők ezért tiszteletreméltók, vagy ők a "nem műanyagok", akkor nem hiszem, hogy lenne értelme bármiről tovább beszélgetni veled.

Titi120 2009.09.01. 13:11:01

Mi van itt, országos bölcsésztalálkozó ? .o)

pattopo · http://100ev.uw.hu 2009.09.01. 13:15:45

@Mr.AT:

te akkor nem vagy juventus drukker, ha ezért szurkolsz a torinóiaknak

Mr.AT 2009.09.01. 13:26:06

@pattopo: Mi az az "ezért", szerinted?

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2009.09.01. 13:33:31

@Mr.AT: "Számomra ez furcsa. Én nem a másiktól való elhatárolódásban látom a dolog kulcsát, hanem a saját csapathoz való kötődésben.
Te egyfajta negatív kötődésről beszélsz, ahol az számít, hogy ki nem vagy - én meg pozitívról, az számít, hogy ki vagyok."
Hiába bizonygatod, nem vagy erös logikában (Csöncsön is rámutatott, de ne hagyd magad). Mutass rá, hol határoztam meg a negatív kötödést. Szerinted csak így müködik? Ha arra büszke vagyok, hogy kétkezi munkások alapították a klubot, a bányában még '58-ban is dolgozó játékosok helyett dupla annyit melóztak a "szurkolók", hogy hétvégén legyen erejük, hogy a bajnokcsapatban 7-en helyi születésüek voltak, 3-an meg 10 km-en belülröl származtak, azzal mi ELLEN szurkolok? A gazdagok ellen, a nem-bányászok ellen? Az '58-ban bajnoki címet NEM szerzettek ellen? Ha A-t szeretem, nem jelenti automatikusan, hogy minden nem A-t utálok. Ezt sosem fogod nekem bebizonyítani. Illetve sajnálom, de azt sem tudom elfogadni, hogy valaki külföldröl úgy szurkoljon egy csapatnak, hogy nem él ott, nem ismeri a nyelvet, a kultúrát. Számomra az szimpatizáns és nem fan (szurkoló, ahogy gondolod). Ha ez rád nem illik, akkor tekintsd tárgytalannak.

Pedig nem vagyok se német, se bányász. Csak elkapott a hangulat, kb. 16 éve. Úgy vélem értem és érzem a közeget. Most itt a közelben lakom, de amíg nem tehettem meg, addig is idetartozónak éreztem magam (voltam meccsen, lógtam a neten, stb). Volt olyan, hogy tudtam nem kapok jegyet, de elrepültem, és egy hazai törzskocsmában néztem a rivális elleni idegenbeli gyözelmet. Jó volt. :)

@Walmer: teljesen igazad van, volt ilyen mint én, lesz is. De én az már elsö kommentben írtam, a jelenröl beszélek. Nem látok a jövöbe, ennyi. Felölem hajrá Hoffenheim, legyen kultcsapat, de EDDIG nem az. Ennyit állítok. És a tévedés jogát fenntartom. :))

t.o.d. 2009.09.01. 13:36:41

@Walmer: 2 BEK-győzelem címvédéssel??? az nem angol bajnokság...

t.o.d. 2009.09.01. 13:39:53

@nordsee: "Polymersisider" LOL. Ez még valami Rorschachnak is abszolút nyerő lett volna. :-)))

Walmer 2009.09.01. 13:48:01

@t.o.d.: biztos meglepődsz ezen, de angol bajnokságot elég nehéz nyerni ám;-)
A Forestnek például kevesebbszer sikerült, mint BEK-et nyerni. pedig több, mint 100szor próbálkozott.
Nézzük? Citeh - Forest
bek 0-2
kek 1-0
bajnokság 2-1
fa kupa 4-2
fa kupa második 4-1

De rendben, a kontinentális Európa BEK kultusza miatt legyen a Forest a jobb;-)

Mérgező Hulladék 2009.09.01. 13:53:51

És mikor szűnik meg a "műanyagcsapat-lét"? Amikor már fenntartja önmagát az üzleti eredményeiből az elért magas szinten, és nincs szükség a kirívóan magas pénzbeli invesztícióra (vagyis arra, hogy Abramovics, Manszur sejk, Hopp meg a VW tíz-, százmilliókat rakjon bele)? Vagy még utána is kell 5-10 év, esetleg még több, valamilyen nagyobb változás az egész "iparágban", amely elhomályosítja a korábban történteket?
A Liverpool - amelyet egy tehetős, ám kicsit pénzéhes Everton-tag alapított, tizenegy skót játékossal, két év alatt a semmiből a legjobbak közé érve - vajon mikor vált "hagyományos nagy klubbá"?

Neil Blender 2009.09.01. 13:54:00

annyira vicces btw olvasni ezeket a parttalan vitakat ahol a budos eletben nem lesz osszeborulas es egyetertes. Sansztalan

Mert aki vedi a munder becsuletet mar csak azert se enged, a masik aki 'nem muanyag' (ezt a baromsagot) csapatnak drukkol meg erzi a velt folenyet es tamad. Errol kulonben lehetne irni egy disszertaciot.

shinigami 2009.09.01. 13:55:33

nemtom h mar ki volt az de aki a realt kepes volt muanyag csapatnak nezni annak szeretnek gratulalni
:taps

Neil Blender 2009.09.01. 13:59:26

@shinigami: nyugi, mindjart megkapjuk a pofankba Francot meg a tobbi szarsagot... =)

kroos 2009.09.01. 13:59:30

@Neil Blender: szerintem meg erröl pont hogy semmit se lehet irni.

Neil Blender 2009.09.01. 14:04:57

@Great Cornholio: vegletekig leegyszerusitve arrol hogy ki a fasza gyerek es ki nem...

Kozben Spalletti lemondott... wow

Neil Blender 2009.09.01. 14:05:52

@kroos: nekem se ment.

parszor belefogtam hogy hozzaszolok de inkabb toroltem aztan dolgoztam.

MEG annak is tobbet ertelmet lattam ami mar jelent valamit.... :)

sundin 2009.09.01. 14:08:06

Üres a tabló, üres a tablóóóó, éjjáááóóóó :)

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2009.09.01. 14:09:47

@Neil Blender: Hát ezen a fórumon már kialakult, a -Minden csapat szar, csak az én kedvencem a fasza, - mentalitás. Erről lehet vitázni. :)

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.09.01. 14:21:54

ugyanmár, végre egy téma, amihez több nézőpontból is hozzá lehet szólni (na jó, ilyan egy 11-es gyanus szitu is, ha van több kameraállás, csak az sokkal unalmasabb).

mickeyknox 2009.09.01. 14:24:43

@Csöncsön: én nem igazán az "elműanyagosodás" mint fogalom után érdeklődtem, hanem az "arsenal elműanyagosodására" kérdeztem rá.

(a humán tudományok, azon belül különösképpen a nyelvészet nem nagyon az én vadászterületem, úgyhogy ha legközelebb is hasonló kérdést tennék fel neked, még véletlenül se nézz rá ebből az aspektusból :))

Mr.AT 2009.09.01. 14:26:17

@Rekordvizemeister: Már bocs, de te mennyiben azonosulsz azzal, hogy "kétkezi munkások alapították a klubot, a bányában még '58-ban is dolgozó játékosok helyett dupla annyit melóztak a "szurkolók", hogy hétvégén legyen erejük", meg az ezután folytatódó romantikus szédelgés, stb.?

Nem úgy tűnik, mintha német bányász lennél, aki már az ötvenes években is húzta a csákányt. Még csak született gelsenkircheni árja német se vagy. Bocs, de a te elméleted alapul véve te csak egy undorító külföldi műanyag divatszimpatizáns vagy 2009ben, aki próbál simulni az igazi kemény f*sza csávókhoz, akik létrehozták a klubot. :-)

Pont ez a baj az ilyen másokat felcímkéző (szimpatizáns vs. drukker, műanyag vs. nem műanyag, stb.) balfaszkodással, amit itt bizonygatsz, hogy két perc alatt visszanyal. Csak addig vagy körön belül, amíg magadnak vindikálod a jogot, hogy megmondd, mi a kör határa - és pontosan erről szól a vitaindító poszt is.

t.o.d. 2009.09.01. 14:27:00

@Neil Blender: szerintem nem az a lényeg, hogy a végén egyetértsünk.

Spalletti helyett meg valszeg Ranieri lesz... :-(

mickeyknox 2009.09.01. 14:29:45

az a legjobb az egészben, hogy a "műanyagcsapatok" - ha sikeresek lesznek -pedig majd vonzzák a "divatdrukkereket". így kap egy értelmetlen fogalom értelmet, pedig igazából a "divatdrukker" is egy értelmetlen f.szság.

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2009.09.01. 14:32:17

@Mr.AT: Csak addig vagy körön belül, amíg magadnak vindikálod a jogot, hogy megmondd, mi a kör határa.

Ezt annyira szépen mondtad, hogy ki kéne nyomtatni. Komolyan. És ez az az alap igazság, amit számos ember egyszerűen nem ér fel ésszel - legyen szó halászléről, lakáshitelről, zöldtechnológiáról vagy fociról.

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2009.09.01. 14:38:17

@Mr.AT: hagyjuk a személyeskedést, oké, mert az is visszanyal

"Nem úgy tűnik, mintha német bányász lennél, aki már az ötvenes években is húzta a csákányt. Még csak született gelsenkircheni árja német se vagy. Bocs, de a te elméleted alapul véve te csak egy undorító külföldi műanyag divatszimpatizáns vagy 2009ben, aki próbál simulni az igazi kemény f*sza csávókhoz, akik létrehozták a klubot. :-)"
Baszki, te olvasni is szoktál? Mondjuk, amire éppen reagálsz. Pont az elméletemnek megfelelüen viselkedem. Különben lúzer 14-15 évesek alapították. :)
Olasz vagy? Nem, akkor ne szurkolj a Juvének. Ugye, milyen hülyén hangzik? Megkédezhetem, te mi alapján azonosulsz a Juvéval?

"Csak addig vagy körön belül, amíg magadnak vindikálod a jogot, hogy megmondd, mi a kör határa - és pontosan erről szól a vitaindító poszt is."
Nagyon okos vagy. Te is ezt csinálod, csak a másik oldalról. Ha véleményed van, akkor valahol húzol egy határt.

Na, ne égesd tovább magad.

iljontichy 2009.09.01. 14:40:25

@Csöncsön: Ezt az elműanyagosodott Arsenalt nem igazán értem...
Az egyetlen Big4 csapat, amelyiket még nem vásárolták fel, azzal meg aztán nehéz vádolni őket, hogy számolatlanul költik a pénzt. Ha meg a nem angol játékosokra érted, akkor azért nem stimmel a dolog, mert összehozod az eredménytelenséggel. Pl. a veretlen bajnoki cím az nálad a nem nyer semmit kategória? Vagy Campbell és Cole miatt akkor még nem műanyagosodtak el?
Amúgy meg ha még mindig a régi - legalábbis Wenger előtti -, 1-0 to arsenal stílust nyomnák, te lennél a leghangosabb, hogy mekkora trágya ez az angol rakkolós antifoci, nem?
Egyébként meg amennyire én látom (fórumok, blogok, egy pár ismerős), a 10-20-40 éve meccsre járó szurkolóik nem érzik úgy, hogy elveszett volna valami, inkább megújítónak látják Wengert, mondjuk nyilván örülnének, ha _jó_ angol játékosokat is látnának az emiratesben.

Tika_ 2009.09.01. 14:40:31

tényleg nem támadó jelleggel, de tényleg már csak röhögni lehet rajtunk... (nyilván én is kusza dolgokat hordtam össze :D)

@Mr.AT: ülj le, vegyél mély levegőt, légy erős, mert durvát fogok mondani: Baggio és Vialli már nem játszanak a Juventusban. ;) Na, még mindig szereted a Juvet? :))
no offense

@Rekordvizemeister: "A szurkolói lélektannak PONT az a lényege, hogy különbözöm a másiktól. Nagyon! Más a mezem, más a klubszín, más a közösséget összetartó alap (hagyomány hirtelen jött siker)."
Na, ez már tényleg nem semmi! Más a klubszín meg a mez??! Ekkora különbségek vannak, basszus?? :) De még az összetartó alap is? A Barca vagy az MU többtízmillió szimpatinzánsa közül vajon hányan vannak mondjuk csak az aktuális BL győzelem miatt?
Jéé, van itt egy ember, aki a Chelsea-t bírja Vialli miatt, egy másik meg a Juvét. Vialli közben biztos sokat változott... :kuncog:

@shinigami: most mit tapsolsz? Első hozzászólásod ebben a posztban - tudod egyáltalán, hogy mit értünk műanyag csapat alatt?? Akkor meg mit tapsikolsz? ;)
:peace:

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2009.09.01. 14:49:51

Elképesztö mennyire elbeszélünk egymás mellett.

@Tika_: Nézzél hülyének, Tika, te is plz, hogy a mezszín miatt szurkolok vkinek. :)) Biztos. Vajon miért vesznek az emberek mezt? Teljesen hülyék. Mondom az is alap, meg a múlt, meg a híres játékosok (pl. Le Tissier összetartó erö a Southamptonnál, DP a Juvénál). Szúrd csak ki a mez dolgot és kuncogj. Cinizmuson kívül tudsz hozzátenni valamit a témához?

Én kiléptem. Dolgozni is kellene.

@Rekordvizemeister: "Na, ne égesd tovább magad."
Ezt visszavonom, és bocsánat, ez is személyeskedés.

Mr.AT 2009.09.01. 14:51:39

@Rekordvizemeister: Azt majd a hozzászólásaidat elolvasók eldöntik, hogy ki égeti magát, kis barátom.

Ezt írod: "Pont az elméletemnek megfelelően viselkedem."
Ez a baj, tudod, pontosan ez a baj. :-) Mert már maga az elmélet is rossz.
Az elméleted ugyanis, amit itt végeláthatatlan kommentjeidben egyre indulatosabban, és ezzel párhuzamosan egyre kevésbé értelmesen fejtegetsz, arról szól, hogy majd te megmondod, hogy ki a műanyagcsapat, meg hogy ki nem, megmondod, hogy ki a drukker, meg ki nem.

Én erre azt mondom, ki vagy te, hogy azt képzeled, megteheted ezt?

Pont az ilyen korlátolt, rövidlátó, primitív embereknek köszönhető a futballhuliganizmus, ami amióta csak létezik, ártott a labdarúgásnak. Elcseszett, idióta mű-jelszavakkal kirekesztgetünk másokat, csak azért, mert mi erre vagy arra kimondjuk, hogy ez a "hozzánk tartozás" kritériuma - vonatkozzon ez szurkolóra vagy csapatra.

Tika_ 2009.09.01. 14:54:49

@Rekordvizemeister: ne izélj már, hé! Írtam is, hogy nem néztelek jobban hülyének, mint pl. magamat :).
Hogy tovább igazoljam: számomra is disszonáns a győri kézislányoknak szurkolni, mikor zöld-fehér mezben virítanak. És mikor végiggondoltam, hogy miért szeretem a Barcat, 5-6. helyen ott volt, hogy tetszik a mezük :)).

kroos 2009.09.01. 14:57:24

ezért nem volt semmi értelme ennek a postnak...
Heinrich megpróbálta ugy beállitani a bayernt mint a kandisznót meg hogy milyen irigyek vagyunk a wolfs. sikerére....ehelyett mi lett belöle:DDDDD
a Kommentelök nagy %-a a müanyag csapat szó hallatán nem bundás csapatra gondolt.
Szóval értelmetlen a megközelités meg katasztrófális.

mickeyknox 2009.09.01. 14:59:36

@t.o.d.: az nem olyan rossz ám. ranieri védjegye a második hely szar játékkal, az mégiscsak előrelépés tavalyhoz képest a romának :)

Mr.AT 2009.09.01. 15:03:47

@Tika_: Igen, tudod magam is észleltem az eltelt tizeniksz év alatt, hogy Baggio és Vialli már nem játszanak a Juvéban.

Ha visszaolvasod, amit írtam, az a következő volt: én Baggio és Vialli miatt kedveltem meg a Juvét. Láttam akkoriban pár meccsen őket, s olyan dinamikus, erőteljes focit játszottak, elegánsan és mégis eredményesen, hogy azt mondtam, wow.
Ők aztán elmentek, én meg maradtam.

Gyanítom kb. minden egyes itt kommentelő így kötött ki a kedvenc csapata mellett.

Nem azért szurkolok az azóta eltelt tizeniksz évben (egyetlen meccsüket el nem mulasztva) nekik, mert műanyagok, vagy mert nem műanyagok, hanem mert kialakult bennem egy kötődés a csapat iránt, annak köszönhetően, amit akkor képviseltek.
Ehhez azóta minden egyes meccs, minden egyes igazolás, vagy szalaghír csak hozzájárult azóta.

Normális dolog ez? Alighanem nem. Van racionalitás abban, hogy egy kb. 1500 km-re tőlem lévő csapatnak drukkolok az életem jelentős részét rájuk áldozva? Pláne nem. Értelmes dolog az, hogy évente több száz eurót kiszórok mezekre, melegítőkre, sortokra, sálakra, hogy aztán ezekben tetszelegjek? Végképp nem.
Meg tudja valaki magyarázni, hogy épeszű, felnőtt férfiak százmillió mégis miért csinálják ezt hozzám hasonlóan ugyanígy, évtizedek óta? Kétlem.

De próbáld meg egyszer elvenni tőlük. :-)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.01. 15:04:38

@Mr.AT:

Nem a tudásod feltűnő hiányossága, hanem a tudás iránti alázat teljes hiánya miatt vágnálak ki, ha vizsgáznál nálam.

@mickeyknox: @iljontichy:

Kicsit (talán) új lendületet adva ennek a nehezen követhető vitafolyamnak, megpróbálom elmondani, hogy én mit értek műanyagcsapaton. Vagyis inkább azt, hogy mit nem.

Szóval egy igazi, szerves, nem műanyag csapat szerintem úgy néz ki, hogy van az öltözőben három-négy olyan játékos, aki már az "ősidők óta" a klub mezét viseli, kívülről-belülről ismeri a klubot, annak minden jellemző erényét és hátrányait, és akire minden újonnan érkező játékos úgy néz föl, mint egy istenre. Ezek az "ősi" játékosok azok, akik minden újonnan érkező játékost bevezetnek a klub kultúrájába, megismertetik őket a hagyományaikkal, a csapat stílusával. Ilyenek pl. a MU-ban Giggs és Scholes, a Poolban Garragher és Gerrard, a Barcában Puyol és Xavi, a Realban Casillas és Raúl, a Milanban ilyen volt Maldini, a Juvében ilyen Del Piero, és így tovább. Ezek a klubok szervesen éltetik tovább azt a futballkultúrát, amelyet képviselnek.

Hadd mondjak egy példát. Tegnap, amikor Ibrahimovics nagy nehezen végre megszerezte első barcelonai gólját, Puyol volt az első, aki nyakába borult. Pedig ott volt a közelben Piqué meg mások is; de Puyol gesztusa volt a döntő. Utána jöttek a többiek is ölelkezni. Na, ezt nevezem én igazi, nem műanyag csapatnak. Mindenki tudja, hol a helye, megvan a játékosok közötti hierarchia, és ennek még egy akkora ego is, mint Ibra, alárendeli magát. Az Arsenalban kik ezek az ősi arcok?

Mr.AT 2009.09.01. 15:08:46

@Great Cornholio: Ejnye, nem böfögünk az asztalnál, mikor a felnőttek beszélgetnek!

Mr.AT 2009.09.01. 15:14:10

@Csöncsön: Barátom, a tudásod feltűnő hiányossága egyelőre még csak nálad tűnt ki, mikor egy közismert, és viszonylag egyszerű tudományág, a szemantika definíciója mentén bonyolódtál látványos ellentmondásba önmagaddal, amit most sértődött fölényeskedéssel próbálsz ellensúlyozni, zéró ellenérvet, vagy tényszerűséget felsorolva.

Mindezek alapján olcsó poén lenne megkérdezni, hogy "ugyan hol és mit vizsgáztatsz, talán valami műszaki alkalmasságin egy garázsban?", de ezt inkább nem teszem.

mickeyknox 2009.09.01. 15:16:17

@Csöncsön: értelek. és ha a műanyag csapat azt jelenti, amire te gondolsz, akkor nyilván igazad is van.

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.09.01. 15:19:36

@Mr.AT: van ennek komoly szociológiai háttere, állítólag. a mai világban azért tünhet mesterségesnek, mert nincs direkt kapcsolat, csak az álnok média közvetít. pontosabban, keveseknek adatik meg a közvetlen interakció lehetősége. no offense, természetesen. de zsigeri, ősi reflexekről, és viselkedési mintákról van szó, állítólag.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.09.01. 15:19:36

@kroos: olvass, kérlek, aztán értelmezz, aztán kommentelj, hidd el, nem is olyan nehéz.

A poszt meg NYILVÁNVALÓAN nem a Bundesligáról, de még csak nem is a Bayernről szól, ez rajtad kívül mindenkinek feltűnt.

horas 2009.09.01. 15:20:23

Tök mindegy kiül a Roma kispadjára.Minden évben erősödött a Juve és az Inter is,míg a Roma kerete alíg változott,azok kevesen akik jöttek abból a többség nem jött be.Ez a keret akkor is gyenge lenne már,ha nem erősödött volna ennyit a többi csapat.Pénz nélkül nem lehet.Rosella Sensi meg ülhet majd sírásra görbülő szájjal a rangadók közben ahogy szokott,nem tudom sajnálni.Legnagyobb részben miatta tart itt a csapat.Többen is megakarták venni nyáron a csapatot,volt pénzük az adósságokra,és az átigazolásokra is áldoztak volna.Nem kellett!Meg lehet enni...Csak miatta a csapat és a szurkolók szenvednek igazán...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.01. 15:31:27

@Csöncsön: @mickeyknox:

Ja, még annyit ehhez, hogy amikor Torres elment a Liverpoolba, adott egy nagyon érdekes interjút, melyben elmondta, hogy milyen egy igazi csapatkapitány. Olyan, mint Garragher meg Gerrard. Ő az Atléticonál nem tudta megfelelően ellátni ezt a feladatot. (Valószínűleg, teszem már én hozzá, túl fiatal volt, egyedül volt, kevés/gyenge volt hozzá.)

Szerintem pontosan megmagyarázza, miért képtelen az elképesztően erős keret ellenére az Atlético évről évre arra, hogy átlépje saját árnyékát. Ott kéne hagyni néhány Torreshez hasonló kulcsembert, nem egyet, hanem legalább hármat-négyet, akik karaktert tudnának adni a csapatnak. Persze ez lehet például Agüero meg Maxi Rodriguez is, nem muszáj "bennszülöttnek" lennie.

kroos 2009.09.01. 15:33:48

@heinrich: nem-nem te szeretted volna ha arról szól csak mint fentebb irtam másra kezdtek el asszociálni.
Én kiszálltam. amugy is kezd gáz lenni a légkör és ha nem haragszol véleményem azért lehet és a véleményem az hogy
EZ NEM JÖTT BE!!!!!!!!!!!!

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.09.01. 15:37:53

@kroos:
"Fel nem foghatom, mitől lenne a Wolfsburg, a Leverkusen meg a Hoffenheim műanyagcsapat, de a Chelsea, a City, vagy akár a Sahtyor"

te szoktál olvasni??? és érted is, ami oda le van írva?

illetve, ha vki azt mondja Neked, h "bocs nincs igazad, mert én nem úgy gondoltam", akkor Neked mi az agyaúristen kell még, h elismerd, h belemagyaráztál vmi olyat, amit a komment gazdája/poszt szerzője nem úgy gondolt.

de nyugodtan szajkózzad az álláspontodat, engem általában nem zavar, csak egyszerűbb lenne, ha néha picit hamarabb túllépnél dolgokon, mert kívülről elég mókás :)

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.09.01. 15:38:15

@kroos: ezt bármikor mondhatod, sima ügy, de eddig más vonalakat pedzegettél.

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.09.01. 15:39:04

@Csöncsön:
hááát,
attól h a Fradiban ott a Peti, attól még...

szferi 2009.09.01. 15:39:32

@Csöncsön: az arsenalban egy másfajta kontinuitásban hisznek, mint amiről te beszéltél, de ez sem rosszabb az általad felvázoltnál. (más kérdés hogy wenger túlzásba viszi, amit csinál.)

Tika_ 2009.09.01. 15:41:24

@Csöncsön: Ellentmondásba keveredsz magaddal :). Ez @szferi: ugyanis eggy nagyon jó meglátás.
Mert amiről itt írsz az inkább egy karizmatikus kapitány hatása. De ez nem határozza meg a játékot, és legfőképp a klubot. Wenger sokkal inkább.
Viszont akkor: mitől Real a Real? Lecserélik az elnököt (=>mást játszanak), az edzőt, a játékosokat, stb., oszt mégis oda akar menni a Patkány, mert élete vágyálma, akkor mire vágyik?

Szerintem mi innen rohadtul nem tudjuk meg, hogy MILYEN egy klub. Illetve n könnyen tévedünk hatalmasat. Belelátunk olyat, amit akarunk, és igazoljuk vele a korábbi pirinyó (6 évesen tetszett xy cselsorozata) indokunkat, hogy miért őket választottuk.

kroos 2009.09.01. 15:44:37

@pote: gondolom ha nem értek egyet akkor jön a ban-nal fenyegetés.

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.09.01. 15:46:12

@kroos:
látod, még azt a poént sem értetted.
aztán írtál privátban,
és még most sem érted...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.01. 15:47:01

@pote:

Azért ahogy visszatért Lipcsei a pályára, sokkal karakteresebben játszott a Fradi szerintem. :-)

@szferi:

Szemlátomást nincs eredménye a "wengeri" kontinuitásnak. Sohase láttam még ennyire jó képességű csapatot ennyire esélytelennek bármiféle komoly eredményre.

iljontichy 2009.09.01. 15:47:43

@Csöncsön: Oké, én elfogadom, hogy neked ez a meghatározás, mondjuk nekem ez az egész műanyagcsapat-dolog elég megfoghatatlannak és hülyeségnek is tűnik.
Csak egy kérdés: akkor ha Xavit jövőre megveszi 200 milláért a Mancity (tudom, tudom, ő soha nem menne el, de tegyük fel), Puyol pedig visszavonul vmi durva sérülés miatt. Akkor onnantól a Barca neked műanyagcsapat? Jó, ez csak egy provokatív kérdés, de - bár nem ismerem túl jól a csapatod történetét - nehéz elképzelni, hogy egyszer sem fordult elő, hogy teljesen lecserélődött egy generáció.
Vagy az Arsenalnál együtt maradnak a mostani fiatalok (nem az első csapatra, hanem a jelenleg 16-18 éves srácokra gondolok), akik gyakorlatilag az akadémián nőttek fel. 10 év múlva akkor ők egyszer csak nemműanyag-csapat lesznek? Vagy már végleg elveszett ez a lehetőség, ha egyszer megszakadt a folyamatosság?
Szóval oké, h te így érzel, de ez szerintem egy elég gyenge meghatározás, és azért itt a többség úgy tűnik, ha másban nem is, de abban egyetértett, h elsősorban nem játékosokhoz (hiszen ők jönnek-mennek, a klub meg "örök"), hanem valami máshoz kéne kötni ezt a dolgot.
Ha egyáltalán kell, szerintem nem sok értelme van. Persze én is szívesen anyázom a cselszkit abra miatt, de ha ő nem lenne, akkor találnék más okot, h beszóljak nekik, amikor az ars kiszop tőlük. De nem érzem szükségét, h ideológiát gyártsak e teljesen normális szurkolói magatartás mögé.

szferi 2009.09.01. 15:55:10

@Csöncsön: szerintem volt-van, de ezt nyilván mindketten máshogy látjuk. (nem is oly régen láttam egy meccset, mikor az arsenal jóideig 10 emberrel szopatta a barcádat, aztán egy olyan oszlopos klubikon döntötte el a meccset, mint henke larsson. vagy azért csak egy műanyag-kupa járt? sajnos mennem kell, ugyhogy ne fáradj a válaszadással, üdv!

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.01. 15:55:28

@iljontichy: "Vagy már végleg elveszett ez a lehetőség, ha egyszer megszakadt a folyamatosság?"

Nem, nem veszett el. Sőt. Pont ezért írtam, hogy lehet "műanyagosodni", meg "szervesülni". Például a Cselszkij szerintem egyre kevésbé műanyag, ezért is tartom az idei BL fő esélyesének.

Xavit vagy Puyolt soha nem fogja eladni a Barcelona, legfeljebb akkor, amikor már csak levezetnek. A Barca történetében ilyen értelemben nem voltak törések. Az a két-három ember mindig megvolt, aki a folytonosságot képviselte. A kilencvenes években például Guardiola meg Beguiristain, aztán jött Puyol és Xavi, és így tovább. Ha ők kiöregednek, jön Messi és Iniesta, majd Bojan, Piqué stb.

rizla 2009.09.01. 16:00:53

magyarországon MINDENKI "műanyagdrukker", aki külföldi csapatnak szurkol, de tényleg, akárki. fújja kívülről a csapata történelmét, szurkoljon neki 20 éve, akkor is. volt már 15 hazai meccsen, minden szezonban vesz új mezt, akkor is.
most, hogy ezt a tényállást elfogadtuk, vessünk egy pillantást erre a vitára, érdemes-e még folytatni. persze, hogy nem, nevetséges. inkább készüljünk a magyar-svédre, mert ott valóban MI leszünk a pályán. ahogy anyád is csak egy van, akkor is, ha alkesz, akkor is, ha elhagyott gyermekkorodban, mint az NB1 a mi generációnkat. megtagadjuk, mert vállalhatatlan, de ettől még tudnunk kell.

kroos 2009.09.01. 16:01:08

@pote: nem mert gyerekesnek tartom hogy ha nem találsz érveket azzal fenyegetözöl hogy bannolsz.
Ráadásul egy olyan vitában amihez közöd sem volt.

Walmer 2009.09.01. 16:04:51

@Csöncsön:
"Hadd mondjak egy példát. Tegnap, amikor Ibrahimovics nagy nehezen végre megszerezte első barcelonai gólját, Puyol volt az első, aki nyakába borult. Pedig ott volt a közelben Piqué meg mások is; de Puyol gesztusa volt a döntő. Utána jöttek a többiek is ölelkezni. Na, ezt nevezem én igazi, nem műanyag csapatnak. Mindenki tudja, hol a helye, megvan a játékosok közötti hierarchia, és ennek még egy akkora ego is, mint Ibra, alárendeli magát. Az Arsenalban kik ezek az ősi arcok?"

Ez itt a hülyeség csúcsa eddig

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.09.01. 16:06:33

@kroos:
arra a kérdésre válaszolj lécci, h
szerinted én azt KOMOLYAN gondoltam, h kibannollak?

és attól, h egy vitához nincs közöm (konkrétan éjjel értünk haza a túránkról), de veszem a fáradságot és végigolvasom,
van róla véleményem,
ráadásul a blog egyik szerzője vagyok,
akkor már talán megengedhetem magamnak, h hozzászólok, amikor látom, h TE viszed el rossz irányba a vitát, miközben "könyörtelen harkály" módjára ismételgeted hamis álláspontodat (amiben kijelented, h TE tudod, h a szerző miért írta, és jól besz.pta, már félreértették)

nordsee 2009.09.01. 16:09:10

@Csöncsön: A legtöbb műanyag szerves vegyület. Szénhidrogének polimerizációjával hozzák létre, ezért mű.

Amúgy tényleg vicces, hogy aki bentragadt a kommentsodorban, mire nem ragadtatja magát. És ami külön érdekes, hogy a prók és a kontrák is csak alátámasztják heinrich írását.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.01. 16:11:11

@Walmer:

Nyilván nem "szervezték meg" ezt előre. Pont a jelenet spontaneitása volt megragadó.

@nordsee:

A műanyag jelen esetben egy metafora.

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2009.09.01. 16:13:35

@rizla: és aki félig svéd, félig magyar, az melyik szektorba álljon? nem úszod meg ilyen könnyen :)

Az sem lehet külföldiként igazi szurkoló, aki 100km-re lakik a stadiontól, klubtag és a bérletvárólistán van, egyetlen 7 éves mezzel (Jörch Böhme Fussballgott) a birtokában, és a klub amatörcsapatának meccseire "jár" a 4. ligában? :))

kroos 2009.09.01. 16:14:32

@pote: szmájli nem volt az tuti,
szóval....

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.09.01. 16:18:59

@kroos:
kár, h ehhez szmájli kell!
szóval...

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2009.09.01. 16:21:35

@Walmer: Köszönöm, hogy ezt nem nekem kellett leírni :-D

kroos 2009.09.01. 16:22:08

@pote: A ultkor ezért kaptam a pofámba (akkor épp nem töled ) hogy ilyenkor mindig kötelezö kirakni egy szmájlit.
Én mondtam hogy nem mindenhez kell feltétlenül, de rászoktam a kedvetekért és elfogadom a szabályokat.
Akkor most meg azt magyarázod nekem hogy mégse mindig kell szmájli?

rizla 2009.09.01. 16:23:00

@Rekordvizemeister: nem tudom, aki félig ukrán, félig magyar, az melyik válogatottban játsszon? nyilván álljon oda/játsszon abban, amelyik iránt nagyobb kötődést érez érzelmileg. lehet két nemzetiséged, de hazád már ritkán van kettő. mondjuk én ismerek ilyet is, szerencsére őt nem érdekli a futball, sajnálnám az identitás-zavar miatt. amúgy gondolom lehet élni így is, bár biztos nem kellemes, ha két gyereked egymás ellen harcol, vagy ilyesmi hasonlíthat ehhez a szituációhoz.

"Az sem lehet külföldiként igazi szurkoló, aki 100km-re lakik a stadiontól, klubtag és a bérletvárólistán van, egyetlen 7 éves mezzel (Jörch Böhme Fussballgott) a birtokában, és a klub amatörcsapatának meccseire "jár" a 4. ligában? :))"

nem tudom, minden relatív. hogy kinek mennyire valósak az érzelmei, azt felesleges méricskélni, mindenki döntse el maga, és legyen el a sajátjával. azt viszont nem nehéz racionálisan eldönteni, hogy kinek mennyire mélyen gyökeredzik ez. egy magyar barcásnak pl sosem fog annyira, mint egy katalán barcásnak, és pont, ez nem vita tárgya.

Walmer 2009.09.01. 16:23:55

@rizla:
"magyarországon MINDENKI "műanyagdrukker", aki külföldi csapatnak szurkol, de tényleg"

Úristen de sokszor hallottam már ezt bazmeg. Miért? Mi a retkes faszért? mert nem megyek ki egy meccsre sem? Tudod hányan szurkolnak a MU-nak Angliában, akik még nem voltak meccsükön? vagy Skóciában? vagy Észak-Írországban? Szerinted mi az 'igazi' drukker legfőbb ismérve? Aki a pálya mellett született es hetedíziglen szertáros a család?

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2009.09.01. 16:25:26

@Csöncsön: "Szemlátomást nincs eredménye a "wengeri" kontinuitásnak. Sohase láttam még ennyire jó képességű csapatot ennyire esélytelennek bármiféle komoly eredményre."

Ezt most hogy érted??? Ismét addig forgattad a szavakat, csak hogy szapulhass egy csapatot, amíg már nem a kérdésre válaszoltál. A kérdés ugyanis nem az volt, hogy mitől nyer egy csapat. Hanem az volt, hogy mitől nem műanyag, mitől lesz neki karaktere. Hát az Arsenalnál erre a kérdésre (például és leginkáb) Wenger a helyes válasz. Erre azzal jössz hogy ettől még nem fog nyerni...? Ezt nem kérdezte senki.

És te akarod Mr. AT-t a tudomány szellemének meg nem értése miatt megbuktatni? Én kérek elnézést.

rizla 2009.09.01. 16:25:38

hogy mi az "igazi" szurkolás, annak meg éppenhogy a gyökerekhez van köze. példának okáért a magyar válogatottat ugyanaz a közeg szülte, amelyik engem is létrehozott. ugyanabból a hamuból vétettünk, hogy úgymondjam.
persze ettől még "választhatsz" magadnak külföldi csapatot, én szentül meg vagyok győződve a barcelona iránt érzett szerelmem tisztaságáról, de ez akkor sem ugyanaz.

rizla 2009.09.01. 16:28:35

@Walmer: azzal azonosulsz érzelmileg, akivel csak akarsz, épp ezt mondom. de van olyan azonosulás, ami elől soha nem bújhatsz el, és van olyan, amit igazából te választottál magadnak. ez utóbbi mindig alsóbbrendű lesz az előbbinél. innentől kezdve én leszarom, hogy valaki spursös, vagy arsenalos, és tök hidegen hagy, ahogy erről vitákat folytatnak, hogy melyikük az igazibb. valahol egyikünk sem igazi, mert nincs saját bajnokságunk, illetve van, csak nincs más választásunk, minthogy megtagadjuk.

resztli 2009.09.01. 16:33:14

muszájjjjj beleszólnom az OFFba

@Mr.AT:
hé-hó, mester, keményen tolod!

itt valami félreértés esik szemantikaügyileg. a szemantika a szöveg jelentésével, és annak módosulásaival-összefüggéseivel foglakozik - utcanyelven összefoglalva. tehát a tartalommal/jelentéssel, nem a nyelvhelyességgel. (habár a helytelen nyelvhasználat a kifejezni kívánt jelentés megértését nehezíti, nyilván, ennyiben van köze a kettőnek egymáshoz.)

az általad idézett szócikk is pont erről szól, mégis úgy tálalod, mintha a te véleményedet támasztaná alá. némi szövegértési nehézségeket észlelek... nem jött át a szócikk jelentése, ugye, kis barátom, fenn azon a magos lovon. (átvettem a megszólításodat. menő, nem?)

mellesleg a szemantika nem tudományág - ha már a nyelvhelyesség szóba került. a nyelvtan, na, az egy tudományág, és ennek egyik területe a szemantika.

ja, ez meg vicces:
"Szemantikai (azaz az adott formális nyelv szintaxisa által körülírt szabályrendszer szerinti) értelemben"
- szóval nekem itt bújt ki a szög a zsákból, mert ez az, amikor az egymás után vetett szavak egyáltalán SEMMIT sem jelentenek EGYÜTT. mondod, csak mondod, de blöffölsz. nem ismered a szintaxis szó jelentését sem (mondattan, by the way), valószínüleg annak a definícióját sem tudtad értelmezni. de ha gondolod, megmagyarázhatod, mit akartál mondani.

ja, tessék, végül egy másik enciklopédia-idézet:
"A jelentéstan (szemantika) a jelentések rendszeres összefüggéseit vizsgálja, például azt, hogyan érthető meg összetett kifeje­zések jelentése az egyszerűbb kifejezésekéből."

bocs a MEGAOFFÉRT mindenki mástól. a posztot a továbbiakban megkímélem magamtól.

kroos 2009.09.01. 16:33:47

@rizla: Én viszont azt nem értem miért kellene megtagadni és pont amiatt nem értem amivel fentebb érveltél.
Azért mert gyengébb? Mert lassabb?Rosszabb?
Ez elég indok? Arra lehet hogy lusták legyünk venni a fáradságot hogy végignézzünk egy meccset.
Mert erröl van szó, sokkal könnyebb a Barcát vagy a Milant nézni és fikázni az nb1-et, mint venni a fárdaságot és végignézni egy meccset.
Én személyszerint hétvégenkét egy megye -1-es csapat meccseire is kijárok.Jó a hangulat,mindenki ismer mindenkit, olcsó a sör.
És meccs van.Rosszabb? Gyengébb? Lehet de az enyém.

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2009.09.01. 16:36:59

@rizla: "egy magyar barcásnak pl sosem fog annyira, mint egy katalán barcásnak, és pont, ez nem vita tárgya. " 10 pont, így van.

"nem tudom, minden relatív. hogy kinek mennyire valósak az érzelmei, azt felesleges méricskélni, mindenki döntse el maga, és legyen el a sajátjával."
Ezzel is egyetértek. Egyénenként így van, de ennyi idönk nincs, így ha mégis vitázol, cimkézni kell. Abban meg benne van a hiba lehetösége.
Igenis hiszem, hogy mint mindennek ennek a témának is vannak fokozatai. Számomra ez a mai vita tárgya.

rizla 2009.09.01. 16:41:19

@kroos: ha te nem tagadod meg, örülök neki, tisztellek érte. részemről én azért tagadom meg, mert ő is megtagadott engem. nem tudom megbocsájtani a magyar bajnokságnak azt, amivé lett, abból, ami volt. és nem, nem arról beszélek, hogy lassabb, rosszabb, és gyengébb. hogy igazából miről, azt nehéz megfogni, talán a komolytalanságáról.. talán arról, hogy nincsenek nézői, szurkolói, nincsen közege, megszűnt létezni, mint társadalmi mozgatórugó. ezt tette vele a közeg. és ebben a közegben épeszű ember nem érezheti jól magát.

"Én személyszerint hétvégenkét egy megye -1-es csapat meccseire is kijárok.Jó a hangulat,mindenki ismer mindenkit, olcsó a sör.
És meccs van.Rosszabb? Gyengébb? Lehet de az enyém. "

mégis szükséged van a bayern münchenre...

rizla 2009.09.01. 16:47:26

@kroos: egyébként úgy vettem le a hozzászólásaidból, hogy egy idősebb korosztályhoz tartozol. valószínűleg amikor te elkezdtél meccsre járni, még volt értelme, még ha akkor már bőven szar is volt a magyar foci nemzetközi viszonylatban. viszont én 23 éves vagyok, nekem már semmi, de semmi sem volt az NB1ben, ami magával ragadhatott volna, és ezért nem vagyok hajlandó bocsánatot kérni. és ismétlem, nem a játék színvonaláról beszélek elsősorban. amikor elkezdett érdekelni a foci (13 éves korom körül először talán, későn érő típus vagyok), eleve nem is értettem a játékhoz, nem tudtam megkülönböztetni egymástól egy jó és egy rossz csapatot. csak azt tudtam, hogy mi itthon már nem nézünk nb1et, és a válogatottat is csak keserű szívvel. utóbbi visszacsalogatott magához, előbbi soha. akkor már a BL ment a tv-ben, tömött stadionok, vérre menő csaták, mit érdekelt engem a hazai vergődés..

rizla 2009.09.01. 16:48:30

a magyar klubfutballnak a szíve, a lelke halt meg. a teste rothadását önmagában elfogadnám, ahogy a válogatottét is elfogadom.

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2009.09.01. 16:49:18

@kroos: A megyeszurkerség a legnagyobb királyság!

Walmer 2009.09.01. 16:49:51

@rizla: ez áll a magyar válogatott esetében. Én klubszinten régebben az MTK-nak drukkoltam. pesttől 80 km-re laktam. Mennyi közös van bennem, meg egy pesti belvárosi zsidó alapítású klubban?

Walmer 2009.09.01. 16:59:59

@Walmer: ja és erre még valami:

"van olyan azonosulás, ami elől soha nem bújhatsz el, és van olyan, amit igazából te választottál magadnak"

Én az angolimádatot nem választottam. Hidd el boldogan megszabadulnék tőle, mert annyi, de annyi csalódás ért már miatta, hogy azt elmondani nem tudom. És aki szintén angol szurker az tuti hasonlóan érez (az nem angol szurker, aki Cé ronaldóért nézte a Mu-t, vagy szereti a mostani Arsenalt. azok mu ill. arsenal drukkerek. hogy műanyagok-e, vagy sem azt most leszarom)

Walmer 2009.09.01. 17:02:13

@Walmer: honnan tudnád:-) de tényleg totál semmi.

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2009.09.01. 17:10:49

@Walmer: Én előbb voltam angol szurker, mint Arsenal. És nem vesztettem el érdeklődésem az angol válogatott iránt, az ágyú miatt. Pedig bizisten próbáltam, és az eb-n véletlenül spanyol meccsre jutottam ki, hát kerítettem spanyol zászlót, de ettől még, a meccs után az elolvadt, és maradt a pirosfehér. Ez van.

Erről a témáról nem lehet úgy megnyilatkozni, hogy nem lész tyúkszemére senkinek. Talán azért, mert demagóg hülyeség....?

:-)

rizla 2009.09.01. 17:21:39

@Walmer: ki tudja, valami biztos van, ezt neked kell tudnod. de hogy több közös van bennetek, mint mondjuk a west hammel, az biztos. bár nem ez a lényeg, hogy mi bennetek a közös, pl ha a barca szereti a spenótot, és én is, akkor nekünk egymás mellett a helyünk. a közös gyökerek, vagy összefonódó sorsok nem jelentenek automatikusan közös tulajdonságokat. ami tuti, hogy nem lettél volna angolimádó (számomra ez amúgy is értelmezhetetlen), ha az nb1 beszívott volna magával. vagy az lettél volna, de nem az lenne az első helyen. nem egy űrt töltene be.
egyébként hornby is úgy lett arsenalos, hogy valójában london egyik elővárosában élt.

kroos 2009.09.01. 17:24:03

@rizla: ,,mégis szükséged van a bayern münchenre...
"
igen de hidd el ezt a témát még én sem tisztáztam magammal...

14-15 évesen kezdem el meccsre járni és az egyik kedvenc játékosom Liviu Goian aki 10-es mezben hátul sepregetett de ugy mint Baresi fénykorában.
Képes voltam csak miatta kimenni..
és nem itélem el egyálltalán aki elfordult az nb1-töl, ugy vélem meg van rá az okuk.
Csak kicsit torznak találom a képet ami él róla.
Csanknak tegnap volt egy kibszott nagy mondata.
Aminek az volt a lényege hogy az Illés Bélákat nem kellene szidni.Mert ebben a közegben óriási eredmény az ha valaki Illés tud lenni.
Ha lehetne aközött választani hogy a bayern zsinorban nyerjen 5 Bl-t, vagy a Loki verje meg itthon a Fradit...gondolkodás nélkül a 2.-at választanám.
És mielött megkérdezné valaki...kommentelek a labdabiztoson is csak nem ezen a néven....hülyén is nézne ki azt hiszem.

Mr.AT 2009.09.01. 17:28:08

Sorry, időközben nekem is akadt tennivalóm itt bent.

@resztli: Erre csak röviden: össze tudnád foglalni két értelmes, összefüggő mondatban, hogy mire akartál ezzel a remek monológgal utalni? Mert se kérdés, se tényszerű kritika nincs benne, csak rágod a rágód, végtelenítve. Gyere vissza, ha megnyugodtál.

@Walmer: Lényegileg megfogalmaztad a bennem felmerült kérdéseket. Viccesnek gondolom, hogy pár ember magát "jobb" (=~kevésbé műanyag) drukkernek gondolja, mert ő
a.) lát Real Torino United meccset
b.) lát MINDEN RTU meccset
c.) ÉLŐBEN lát minden RTU meccset
d.) a HELYSZÍNEN élőben lát minden RTU meccset
e.) a helyszínen élőben lát minden RTU meccset, MIKÖZBEN RTU színűre van festve még a fülszőre is
f.) a helyszínen élőben lát minden RTU meccset, MIKÖZBEN RTU színűre festett fülszőrrel felvértezve ver össze mindenkit a stadionban, akinek a fülszőre nincs RTU színűre festve
stb., a lista tetszőlegesen folytatható.

Egyszer az olasz posztban volt erről szól, talán calcio írta, hogy számára az az igazi drukker, aki egy szakadt képcsöves monitoron próbálja streamelni hárommásodpercenként ugró képpel a csapata meccsét, évek óta, minden meccsen, a körmét rágva, hogy közben meg ne szakadjon az iráni/pakisztáni/üzbég adás.
Ennél kifejezőbben magam sem írhattam volna ezt.

Walmer 2009.09.01. 17:41:13

@Mr.AT: ez jó. annak idején én is a konyhában hang nélkül, fekete-fehérben egy Junoszty képernyőjén néztem a Leeds - Vfb 3. meccset a BEK első fordulójából.

Walmer 2009.09.01. 17:42:38

@rizla: "angolimádó (számomra ez amúgy is értelmezhetetlen)"

Ebben biztos voltam. Ezért sem értheted igazán miről vakerálok itt;-)

rizla 2009.09.01. 17:46:39

@Walmer: az világos, hogy vannak emberek, akik komplett kultúrákért rajonganak, legyen az az angol kultúra, vagy az angol futballkultúra. de ez azért általánosabb, mint egy bizonyos csapatnak szurkolni. ez nem drukkerség, érted.

Walmer 2009.09.01. 17:59:40

@rizla: nálam van az angol válogatott és az angol klubok. lehetőleg francianégerek, balkániak, latin pojácák nélkül. bele lehet halni, hidd el. Többször.

Strigo 2009.09.01. 18:19:09

@rizla: "magyarországon MINDENKI "műanyagdrukker", aki külföldi csapatnak szurkol, de tényleg, akárki. fújja kívülről a csapata történelmét, szurkoljon neki 20 éve, akkor is. volt már 15 hazai meccsen, minden szezonban vesz új mezt, akkor is."

Ezt a baromságot! Bezzeg Jászberényből lehet a Fradinak drukkolni, vagy Zuglóból kimenni a Loki-meccsre, mert az nem "műanyag".
Át is kéne írnom a nevemet Strigo a műanyagdrukkerre, a hétvégén is deformálódtam a közvetlen napfény miatt.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.01. 18:30:22

@morphine:

Ugyebár az volt az érvem, hogy a "szervesség" olyan EVOLÚCIÓS VERSENYELŐNYt jelent, amelyet nem pótol egy karizmatikus edző öntörvényűsége sem.

Természetesen azt nem állítottam, hogy a "nem műanyag" csapat mindig mindent megnyer. Például a Bilbao sem nyer semmit, mégis egész Európa talán "legszervesebb" csapata.

_ _ _

Gondolkoztam különben még a szón, és arra jutottam, hogy amennyiben használható egy csapatra, hogy "lúzer", akkor használható az is, hogy "műanyag". Egyik se igazságos megnevezés, de mindkettő érthető.

Neil Blender 2009.09.01. 18:50:24

baszki, vegeztem a meloval, hazavezettem 85 kmt ettem ittam feljovok es mindig ugyanazok a kommentek mennek csak mas mas ember irja azokat es nem ugyanazokkal a szavakkal.

rizla velemenye es megallapitasai jarnak a legkozelebb az velemenyemhez is. Mielott le lennek ugatva a nem az igazsaghoz allnak legkozebb. Sokan elfelejtik hogy a velemenyek kulonboznek, megfellebezhetetlen igazsag sem sok van a fociban de ebben a temaban egyenes egy sincs.

mondjuk jokat mosolyogtam kb 100 uj kommenten =)

értelmetlen_nevű 2009.09.01. 19:14:31

@Strigo a divatdrukker: Éppen arra célzott, hogy a "műanyag drukkerséggel" nincs semmi baj. Igen, az is műanyagdrukker, ha valaki Jászberényből a Fradinak szurkol.

Nem vagy műanyagdrukker, ha annak a csapatnak szurkolsz, ahol születtél (vagy sokat éltél az adott helyen), azaz válogatott + szülőváros.

Műanyagdrukker vagy ellenkező esetben. Én is az vagyok, és ezzel nincs semmi baj. Csak az a fasság, ha egy műanyagdrukker (pl. Liverpool) a másik műanyagdrukkert (pl. Chelsea) le műanyagdrukkerezi. Azért mert műanyag csapata van. Ennek nincs semmi értelme, olyan mintha egy fehér és fekete felmenőkkel rendelkező személy leniggerezné a tisztán fekete ősökkel büszkélkedő embertársát. Lehet hogy vannak különbségek, de nincs értelme jelentőséget tulajdonítani neki.

most egy darabig nem fogom többször leírni a műanyag szót.

kroos 2009.09.01. 19:37:05

@értelmetlen_nevű: ,,műanyag drukkerséggel" nincs semmi baj."
innen egy lépsés és a müanyag csapatokkal sincs semmi baj.
ergo mi a pisztolyról beszélünk itt reggel óta?

értelmetlen_nevű 2009.09.01. 19:43:52

@kroos: Pontosan. Nincsenek műanyagcsapatok.

resztli 2009.09.01. 20:18:24

off

@Mr.AT:
ha ismét gondjaid lennének a szövegértéssel: a mondandóm lényege az volt, hogy iszonyú nagy arccal osztod a nyilvánvaló ostobaságokat.

off off

danesdzsu2 2009.09.01. 20:20:54

@Mr.AT: Tűnés vissza az indexre, ott majd alázlak továbbra is, itt off.
Egyébként szokás szerint hülyét csináltál magadból, mert csak a szakmai óráról rémlik a szemantika szó. Csöncsön nagyon helyesen úgy ítélte meg, hogy méreten aluli, a szád és az arcod mindig nagyobb volt az eszednél, ezért én segítek neked: hu.wikipedia.org/wiki/Logikai_szemantika

További szép sikereket, ha alázni akarod meg ebben a témakörben, a szokott helyen várlak, itt erre már nem fogok reagálni.

Tika_ 2009.09.01. 20:30:07

@heinrich: bocs, de mint írtam számomra sem volt egyértelmű, és a 2. fele szerintem kifejezetten a Bundásról szólt

@rizla: @értelmetlen_nevű: már megbocsássatok, de ez f*szság. Elnézést, pontosítok, csúsztatás.
Először is DIVATDRUKKER van meg MŰANYAGCSAPAT, ne keverjük a kettőt.
Szóval azért nem igaz, mert él azzal az előfeltevéssel, hogy a csapatnak szurkoláshoz (csapattal való azonosuláshoz) csak jelentős, ott eltöltött idő alatt megszerezhető dolog szükséges. Ez szinte bizonyosan igaz egy válogatott esetében, mert mondjuk aki magyar, beszéli a nyelvet, emléxik a Macskafogóra meg Rózsa Gyurira, vagy Horn Gyuszira és Bős-Nagymarosra, az nyilván másképp szurkol a válogatottnak, mint akinek csak tetszik a válogatott játéka.
A Barca esetében jó eséllyel igaz, mert ahhoz valsz. katalánnak kell lenni.
De pl. én fehérvári vagyok, ott éltem 18 évet. Egy haverom zalaegerszegi, néhány éve él Fehérváron, bérlete van a kézislányok meccseire. Nem érzem úgy, hogy ha jövőre én is elkezdenék járni, főleg, ha elmennék 3-4 meccsre, hogy ott valami szerves odatartozó valaki lennék, ő meg gyűttment. Ha focimeccsre járna, tök ugyanezt lehetne elmondani.
Mert semmi olyan nincs, amit én tudok, ő meg nem, illetve ne értené meg könnyen. És az a haverom, aki gyerekkora óta jár a Vidi meccseire (tisztelem érte...) is csak annyival tud többet, hogy emléxik meccsekre, helyzetekre, játékosokra - de ezt az is elmondhatná magáról, aki Nyíregyházáról járt volna oda.
Persze minden klubnak van nyilván ezer belső dolga, hogy milyen szerződést ajánlanak, mennyire fontos számukra a szertáros, stb, de ezeket rohadt kevés ember ismeri, 200, vagy talán 2000.
Elismerem, itt többségében divatdrukkerek vagyunk, mert sokan még a nyelvüket se értjük, sosem voltunk még a városban sem - de azért amit írtatok az sok. Mellesleg tudtommal pl. az MU nem úgy igyekszik definiálni magát, mint a valaha volt iparváros, de EKF óta modern város csapata, hanem, mint valami nemzetközi brand.
Sőt. Ha a Juve idén BL-t nyer, és emiatt itt jövőre megjelenik 15 új kommentelő, akik azelőtt semmit se tudtak róla, viszont 1 év után, mikor a Bayern BL-t nyer, átpártolnak hozzájuk, akkor Mr.AT kommentelőtárs tök jogosan minősíti őket divatdrukkernek. Aztán kroos fogja őket divatdrukkernek tartani - őt meg a született bajorok... ;)

@Neil Blender: és azt tudtad, hogy a sajtburgerben sajt van?...

FULLOFF
@Csöncsön: vazze! Csöncsön, te vizsgáztatsz??? Meg voltam róla győződve, hogy egyetmista vagy - ezek szerint idősebb???

Alapvonalszippantó Hapci Benő · http://nst.blog.hu/ 2009.09.01. 21:23:42

pragmatikusan ki fogom somni az egész bandát, ha a szemantika-vita személyeskedésbe megy át :)

Titi120 2009.09.01. 21:52:06

@kroos:
Szabad tudni, hogy a labdabiztoson kit tisztelhetünk személyedben ?
Csak kiváncsifáncsiságból.

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2009.09.01. 22:14:47

már ne haragudjatok de ennyi hülyeséget...

gyerekkoromban imádtam a fradit, mert a 9. kerületben születtem, 2000 környékén megláttam ahogy a leeds united a blben játszik és egyszerűen beleszerettem a játékukba, azóta igaz hogy harmadosztályúak lettek de én még mindig szurkolok nekik, angliában az ő győzelmük a legfontosabb számomra
tehát akkor az én definiálásom úgy lenne a leghelyesebb, hogy született fradista vagyok de divatdrukkernek indult leeds-fan?

van ennek értelme? mért nem jó az hogy mindenki az és olyan mint aminek vallja magát? mért kell ezt az ujjal mutogatást a sportba is belevinni? amíg azért örülsz a csapatodnak, mert pusztán jól érzed magad ha nyernek addig nem mindegy hogy mikortól és miért szurkolsz nekik?

van értelme a műanyag csapat kifejezésnek? van rá szavunk de szerintem orbitális baromság, én úgy közelíteném meg a dolgot, hogy mi közöl számunkra szebb üzenetet a fociról, ha egy közösség tisztességes, fáradtságos, mindennapi munkával kinevel egy csapatot, vagy az hogyha vki elmegy a bankba és 250 milliós kölcsönből bajnokságot és blt akar venni?

peter135 · http://www.youtube.com/Goonerpeter14 2009.09.01. 22:18:50

Azért már megérte felkelni. 200 kommentből megtudtam hogy én egy műanyag csapat divatdrukkere vagyok :)

SamS 2009.09.01. 22:35:22

@rizla: Tehát azért vagyok "műanyag drukker", mert nem Manchesterben születtem?

BruceWayne 2009.09.01. 23:08:41

OFF: @kroos: Csankos részhez, bár ritka az ilyen de ott abban a pár percben elég sok érdekes értelmes dolgot mondtak a magyar foci jelenlegi helyzetét meghatározó múltbéli tényezőkről. (mondta is a műsorvezető hogy elhallgatná még de sajnos véges a műsoridő, pedig igazán lehetett volna még folytatni a témát)

davidmoyes 2009.09.01. 23:37:50

@heinrich: Off is, meg nem is. 1975- ben születtem.
85 óta vagyok Vidi szurkoló. A hozzászólásodban minden benne volt. Betalált. Kösz. :)
Ezek szerint eleget nélkülöztünk, hogy végre egy kicsit műanyagok lehessünk? :D Ha ezen múlik, ám legyen!
Egyébként, most már azt is tudom, hogy egy kis liverpooli, nem műanyag középcsapat műanyagdrukkere vagyok..

davidmoyes 2009.09.01. 23:54:45

Ja, igen. A poszt fasza, akkor is ha nem mindenki érti. Remek(parttalan) :D vitaindító. Erről megérné egy sör mellett dumálni..

Mr.AT 2009.09.02. 00:17:33

@danesdzsu2: Összekeversz valakivel, sohasem kommenteltem az indexen. Easy.

Mr.AT 2009.09.02. 00:27:54

@Alapvonalszippantó Hapci Benő: Akkor ezt figyelembe véve kivételesen mégsem válaszolnék kiváló kommentelőtársunk, resztli fenti kedves soraira, akinek természetesen "muszájjjj beleszólnia" és muszáj beszólnia, alpári egyszerűséggel. Aquila non captat muscas. És kérem a bónusz kártyát.

kroos 2009.09.02. 08:00:56

@Tika_: valamilyen szinten egyet értek veled.
De Ha van is ilyen hogy müanyag csapat akkor az biztos hogy nem a wolfsburg meg a hoffenheim.
Viszonylag kevés pénzböl épitettek csapatot.Ki ismerte azelött Ibisevicet,Dzekot-t,Grafitet, Obasit?
Tényleg csak a fent emlitett 2 csapatban Barzagli meg zaccardó lehet a kivétel.
De ök meg szarok.
Arról van szó hogy mi az a müanyagcsapat de mi jó ideje arról beszélünk hogy ki a divatdrukker.
Szerintem egész más a kettö semmi közük egymáshoz.
Nem lehet analógiát vonnai aközött hogy veszel egy robinhot 45 millioért vagy hogy veszel egy salihovicot 300 k-ért.

_benito · www.nst.blog.hu 2009.09.02. 08:05:24

a sport kultúra. ha az ember nem szereti a tankcsapdát, csak a metallicát, az már gumizenehallgató? ha nem szereti a magyar filmeket, és hálivúdi mocskot néz? és ha csapata van az nba-ben (nhl, mlb), akinek szurkol?

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.09.02. 08:05:51

ebben az is benne van, hogy valószínűleg sokkal több a csodálatos focista, mint amennyit ismerünk. nem mindenki kerül képernyőre... vagy azt a csatornát még csak sztrímelni se tudjuk.
más: a vérbő kandisznó és a sovány kismalac mellé/közé még bevezetném az ártány hasonlatot is... :)

kroos 2009.09.02. 08:15:41

@anonim222 [semleges néző]: ártány köztünk podolski beceneve.

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2009.09.02. 08:27:18

@Mr.AT: Mennyi "hülye" vitatkozik mindig veled, elképesztő. Honnan jön ez a sok ember?

irónia...

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.09.02. 09:12:45

@kroos:
gondolom erre nem válaszoltam,
mert már nem voltam gépközelben.

tartom a másik posztban írtakat.
vmi miatt (talán mert köszörüljük a nyelvünket a csapatodon) utazol ránk. minket ez mulattat, remélem Téged is.

a válaszom:
ha vki kommentekbe beírja, h kell szmájli, az nem azt jelenti, h én (pöte) is ezt gondolom.
de tényleg mókás, h vki fel tudja magát húzni szurkolói ugratáson, és nem tud megkülönböztetni egy cikizést az anyázástól.
(szerintem az itteni szerzők nem vesznek fel külön pózt a posztokhoz és a kommentekhez. ergo, én nekem az irónia alap a posztokban, ugyanígy a kommenteknél is. a posztokba nem is teszünk szmájlit. ide is csak ritkán)

érthető?
nem sértődök meg, ha nem válaszolsz (lehet, nem is fogom látni, mert más dolgom lesz)

Mérgező Hulladék 2009.09.02. 09:16:57

@értelmetlen_nevű: végülis elmehetünk addig, hogy mindenki divatdrukker, aki nem a kedvenc csapata stadionja mellett nőtt fel, nincs jóban a szertárossal és az ügyvezetővel, esetleg kihagyta néha a tarcsi erőnléti edzéseit.
De akkor csináljunk újabb kategóriákat is, mert úgy a divatdrukkerek jelentik az összes szurkoló 99,9999%-át, és túl heterogén az állomány.

kroos 2009.09.02. 09:22:30

@pote: Nem szurkoloi ugratásról volt szó.
hanem valami ilyesmi
,,te köcsög mocskos bunkó alkoholista szar"
persze a szmájli ki volt rakva utána.De ebben az esetben nem tudtam figyelembe venni.
Donelly kéri az emocionális jeleket mert sok vitát megelözhetenk.Te meg azt mondod nem kellenek.
Nem igérem meg hogy megjegyzem mindenki külön stilusát,értékrendjét és idevonatkozó kérését.
Egyébként meg ti sem vagytok mentesek az ilyen ,,gyengeségektöl" még ha azt is hiszitek.
pl. tisztán emlékszem egy olyanra hogy te mondtál valami poént a Seria b-s juvéra.
Benito meg ugrott rá és nyomta a ,,nem az a baj hogy megböntették hanem hogy a többieket nem"
szöveget.Pedig akkor még szmájlit is raktál ki.

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.09.02. 09:35:04

@kroos:
erre emlékszem,
benito meg is sértődött, hónapokig nem szólt hozzám, és belejavított a posztjaimba!
meg is lepődtem, h együtt mentünk az olasz túrára :))

figyi,
túl sokat akarsz belegondolni egy kommentbe! komolyan...
persze, ha azt írom le, h "Te köcsög buzi", akkor szmájli nélkül necces, h azt gondolja a másik is, h ez poén.
de a "bannel való fenyegetés"-t vmi bayernes vitában komolyan venni, azért...

zárjuk le, ok?
jó tanács "pötétől Neked":
ha nincs szmájli egy komment után, akkor is gondold oda! hidd el, könnyebb lesz, és csak a bayern pocsék játéka ad okot a bosszankodáspdra!

Mr.AT 2009.09.02. 11:27:41

@Great Cornholio: Pedig te is mennyire vágynál rá, hogy végre valaki, valahol, valamikor, egyszer az életben emberszámba vegyen... :-) Sebaj, aegroto dum anima est, spes est.

Mr.AT 2009.09.02. 11:34:20

@Mérgező Hulladék: LOL. :-)

Igen, ebből a szempontból pl. Trezeguet is csak "divat" Juve-drukker, mert ugye nem a csapata stadionja mellett nőtt fel. Le a rohadék simulékony szoftos divatarcokkal! :-) Native power! :-)

Dr Zoidberg 2009.09.02. 12:15:33

Azért az kurvavicces ám, hogy egy ilyen poszt után:

1. Szóba kerül a szemantika és vita is folyik róla
2. Olyan ember játszik kioktatósdit a legnagyobb pofával, aki _tényleg_ nem is tudja mi az a szemantika, ráadásul önmaga bizonyítja ezt be egy idézettel, amit éppen valaki más megalázására szán
3. Mindezekről eszembe jutott az a Lokis poszt, ahol említésre került egy olyan kifejezés, hogy: "frusztrált pöcs." Miért juthatott eszembe?
4. A frusztrált pöcsök teljsen elvonták a figyelmemet a műanyagcsapat-kérdésről, így aztán egyre frusztráltabb pöcsnek érzem magam jómagam is...
5. Azért annyira még fussa, hogy szerintem sincsen műanyagcsapat, de a Real Madrid mégis az. Höhö. Szmájli nincs, de röhögök, jóvan?
6. Attól függetlenül, hogy nem létezik műanyagcsapat, és csak idő kérdése, hogy melyik csapatnak mekkora és milyen múltja/tradíciója van/lesz, nos, attól függetlenül nagyonmás, ha egy csapat alapítása úgy történik, hogy egy ember, vagy egy vállalat kitoszott gazdag, és elkezd fociban gondolkozni, befektetni, felvásárolni, mintegy "projektként" kivitelezve azt, és nem úgy, ahogyan a (mai szemmel) réginagy hagyománycsapatok megalakultak (iskolai sportkörökből, területi érdekeltségekből, rivalizálásokból, ilyenolyan szabadidős tornakörökből, baráti körökből, stb., némely esetben mindenféle misztikus, gittegyletes, szektás fílinggel körüllengve, mindezt persze idézőjelben gondolom, valójában csak egy utánozhatatlanul sajátos légkörre célzok) Naszóval ez a megfizethetetlen; ez a VW-nek, az SAP-nak, és semmilyen orosz maffiózónak, vagy arab sejknek nem fog menni. 70 év múlva az ő csapataiknak is lesz múltja, meg hagyománya, de NEM _olyan_...mindig más tészta lesznek egy kcisit.

davidmoyes 2009.09.02. 15:26:39

@Dr Zoidberg: A 6-os ponttal maradéktalanul egyet tudok érteni..

daneeka 2009.09.02. 15:43:37

@Mr.AT: Hehe. Amikor megalakult a sport1 itthon, akkor mi nem fizettünk rá elő, de bejött a kódolt adás a tv-ben. Képzelheted, a hangyafoci és a recsegés, nagyjából csak hallgatni lehetett, de nekem bőven jó volt így is. :)

rexford 2009.09.04. 22:47:35

Most olvasom, h a Tottenham megvett egy Kyle Naughton és egy Kyle Walker nevű focistát a Sheffield Utd-tól fejenként 6 milla euróért, közben eladták Darren Bentet 12 milláért a Sunderlandnek. Na ez a nem mindegy!

pizarro · http://fcbayernmunchen.hu/ 2010.01.07. 21:12:34

Egyebként a Bayern kiharcolta a részvételt az első Bundesligában. Fent máshogy gondolták...

Az első kupagyőzelem egyébként nagyjából 10 évvel előtte volt.
süti beállítások módosítása