Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Bajszukban volt az erejük

2008.11.14. 08:00 pote

Az eredeti ötlet valamikor 1994 júniusában fogant, amikor a vb csoportmeccsei alatt egy több mint szőrös egyed, a partvonal mentén, sűrű brokiigazítások közepette kérezkedett vissza a pályára. Ekkor, többedmagunkkal megfogadtuk, hogy sűrűn borotválkozunk, és ha egyszer focival foglalkozó blog közelében kerülünk, akkor emléket állítunk az arcszőrös labdarúgóknak. Aztán a baráti társaságból érkezett egy felhívás, ami pár héttel ezelőtt felgyorsította az eseményeket. Az pedig, hogy heinrich a napokban jelentkezett a vorne praktisch, hinten modisch posztjával már-már egy sorozat szülétését sugallja nekünk.

Egy gyors közvélemény-kutatásból hamar leszűrtük, hogy környezetünkben keveseknek jut eszébe a bajusz szóról egy komplett fociválogatott. A nyolcvanas évek tévéfüggői egytől-egyig Magnumot jelölték meg (sokan még a hülye viccet is hozzátették: Magnum a közértben: "kérek 10 deka parizert szelve". "Oké Tom! Selleck"). Az intellektuálisabbja Dalira esküdött, elmesélve a legendás történetet, hogy úgy is megkapott egy levelet, hogy a címhez semmi mást nem írtak, csak egy bajuszt rajzoltak.
Persze, a politikai hovatartozást és a zenei izlést is rögtön meg lehetett állapítani. Az előbbinél Kövér László vagy Bokros Lajos az első megemlített orrkefés. Az utóbbinál a rockosokat Nagy Feró buktatta le, míg az erősen alterosakot Vaszlavik Gazember László.

Mi azért maradunk a focinál. Egy-két posztot kivéve, viszonylag könnyen sikerült összeállítanunk a tizenegyet, és meg a kispadra is jól csengő neveket tudtunk leültetni. Lássuk a medvé(ke)t.

Kezdjük az 1-es számú mezzel. Kapásból kellemes gonddal kellett szembenéznünk. Nehéz volt választanunk, mint kezdőknek a gruppenszexnél. Mivel elsőre Bruce Grobbelaar ugrott be, így nem is változtattunk, mindig az első gondolat a jó. A Liverpool legendás hálóőre kettős állampolgár volt (brit-zimbabwei), de csak az afrikai ország nemzeti válogatottjában (illetve annak elődjében) lépett pályára. A vöröseket tizenöt évig szolgálta, négyszáznegyvenszer felhúzva mezüket. Mostani fényképek alapján, van benne egy kis Angyal Zoltán, akit ezennel tiszteletbeli szövetségi kapitánynak is megteszünk.

A védelem állt össze a legnehezebben.
Erről azonban nem az együttes csapatkapitánya tehet. Trifon Ivanov 1994-ben, az orrunk előtt vált legendává. A bevezetőben említett faroklazítást (azért kellett ápolni, mert pont ott koccant a labda) lehetetlen elfelejteni. Jobbhátvédünk a bolgár farkas becenevet kapta, nem kérdés, miért. Ő még pont nem a barbra streisandi annyira csúnya, hogy már szép kategória. Ő egyszerűen annyira csúnya... A szépemlékű vb után a sógoroknál, illetve a Betisnél is légióskodott, közben elvett egy minden bizonnyal vak hölgyet, és született két lánya. Akkora kedvencünk, hogy tervben van egy külön poszt is róla, melyben arra is kitérnénk, hogy 1996-ban miért nem ő kapta az aranylabdát, ha már nevezték rá. Most törölje a regisztrációját az, aki szerint Sammer jobban megérdemelte nála.
Az egyik középső védő hetyke bajszára már alsós korunkból emlékezünk. 1988 nyarán mindig a legkisebbeknek kellett eljátszani Kohlert, aki pont lemarad a labdáról, és a domináns hím kapta van Basten szerepét. Jürgen elég kerek karriert tudhat magáénak, pedig a Juvéban is játszott. Volt világ- és Európa-bajnok, nyert BL-t, UEFA kupát, számolatlan bajnokságot. A pamacs az orra alatt csak pályafutás kezdetén díszítette orcáját, de hiába az onnantól számítható csupasz korszaka, a mi emlékezetünkben a bajszos Jürgen Kohler maradt meg.
A maradék két védő nem megahíres, de itt van a helyük. Marcelo Balboa csak az USA-ban játszott klubszinten. Ott ollózásos góljával (bicycle kick az angol megfelelője) került az ismertebb focisták közé. Mi világbajnokságokon találkozhattunk vele, és téveszthettük volna össze Steven Seagallal, ha nem lett volna szőr az arcán.
A másik kiválasztottunkra tekintve sem kell túl sokat magyarázkodnunk. Alexi Lalas valahol Trifon Ivanov és Jézus Krisztus között található félúton. Biztos kevesen tudják, de ő volt az első modernkori amerikai focista, aki megfordult a Serie A-ban, a Padova csapatát erősítve. Szintén érdekesség, hogy idén augusztusig - igaz sokkal konszolidáltabb külsővel - David Beckham főnöke volt a Los Angeles Galaxy-nál.

A középpálya védekező feladataival a holland lámát bíztuk meg. Nagyon örültünk, hogy a legendás nyálcsomók a bozontokban jelenetről két, különböző pillanatban rögzített képet is találtunk, és mindkét főszereplő büszkén viseli bajuszát, így a csatárposzton is fel tudtuk használni a jpg-t. Nem vitás, hogy kevés olyan futballőrült van, aki ne várta volna, hogy a kispadon is összefusson újra a Frank Rijkaard-Rudi Völler páros. Laza kézfogás, szolid gratuláció, majd egy mély szippantás, és indulhat a turha.
A játék szervezése sem egy ártatlan báránykára hárult. Nekünk többször át kellett gondolni, hogy neki van-e egyáltalán bajsza. Nem hiába nevezték a kolumbiai pulinak, a szeme színét most sem tudnánk megmondani. Carlos Valderramát sokan istenítették - nem biztos, hogy joggal -, mi mégis arra emlékszünk a legkönnyebben, amikor a németek ellen 90-ben, óriásit szimulálva, időhúzás céljából levitette magát a pályáról, majd felugorva rögtön kérte vissza magát a gyepre. Ezután minden labdaérintését fütty kísérte. Ma már fel sem tűnnek ilyen dolgok, népszokássá váltak.
Próbáltuk a középpályát rutinosabb öreg rókákkal is megspékelni, miközben a szerkesztőség nagy létszámú torinói és liverpooli megszállottjait is igyekeztünk kényeztetni. Így került a kezdők közé Zbigniew Boniek, aki ma is büszkén hordja deres bajszát. Lengyel bratankink a könnyen írható/ejthető Bydgoszczban látta meg a napvilágot. 1982-ben bronzérmes volt a vb-n, majd a Juvéba szerződött, ahol bello di notte-nak becézték, az esti meccseken nyújtott kimagasló teljesítménye miatt. De még ezután is tudott feljebb lépni, a Rómában fejezte be pályafutását.
A másik öregharcos a bajusz nagykövete is lehetett volna, de mostanra már megvált tőle. Egy, a mainál csöppet sikeresebb Liverpoolnak volt csapatkapitánya Graeme Souness. Az akkori Pool legendás skót triumvirátusának tagja (Hansen-Dalgish-Souness). Brutális csak felsorolni is a hat év alatt megnyert trófeákat: öt bajnoki cím, három BEK, négy ligakupa. Angliát elhagyva a Sampdoriához szerződött, majd a Rangersből vonult vissza.

Egyik előre tolt ékünk, a már beharangozott, Rudi Völler. Jobban elidőzve a korai fényképein, nekünk inkább Valderrama lightnak tűnik. De vannak képek, ahol kiköpött Albert Einstein. A kisebb müncheni csapatban tűnt fel a kis Rudi, aztán a Werderben ontotta a gólokat. Római légiósként nyert vb-t, majd egy marseille-i kitérő után Leverkusenben vezetett le. Ez is irigylésre méltó karrier, csak az a köpés, ugye.
Nem tudjuk, hogy Liverpoolban mivel kezelik a szőrtüszőket, de a csatársorba is jutott egy Mersey parti csóka. Ian Rush szintén azok közé tartozik, akik pályafutásuk befejeztével néztek először tükörbe, és meg is szabadultak bajszuktól. Minden idők legjobb liverpooli góllövője megfordult a Juvéban is. Szerkesztőségünk zebracsíkos harmada szerint ezt az utat kellene SG-nek is bejárnia. Mi azonban úgy véljük, Győzikének előbb lesz diplomája népművelő szakon, minthogy Gerrard Torinóba költözne, de érdekesen festene egy Tiago-Steve középpályás tengely, az tuti. Ian különben hiába ontotta a gólokat a Liverpoolban, az angol válogatottba nem tudott bekerülni, mert walesi volt.

Ezzel a kezdők meg is volnának. A kapusok közül a cserepadra Higuitát ültettük le Tony Schumacher helyett. Utóbbinak még most sem tudjuk megbocsátani Battiston ellen elkövetett merényletét. René meg egy igazán üde színfolt a futball térképén, és honfitársával a csapategységet is tudnák erősíteni. Biztosan vannak még "finom" kapcsolataik.
Amennyiben a meglévő előny tartása lenne a feladat, akkor Boniek helyett Socratest hoznák be a padról. Fordított esetben meg lekapnánk két középpályást és két hetyke bajusszal erősítenénk a támadósort. Ali Daei tagsága nem hinnénk, hogy bárkit meglepne, de Henry pályára küldése az ellent is sokkolná. Titianrinak növesztenie kellene újra egy hasonlót, és talán eltűnne a görcs a játékából.

Szövetségi kapitányt* nehéz volt találni, mert általában mindegyikük játékosként is elismert volt. Rakhattuk volna Bonieket, Völlert, Sounesst és Rijkaardot, vagy akár Daeit is, de Bernd Schuster mellett döntöttünk. Ma is edzőként tevékenykedik és a bajusz is megtalálható az orra alatt. Gyorsan ki is lőjük a posztot, mert már csak órák kérdése, hogy mikortól lesz munkanélküli.

Gondoljuk, mindenkinek feltűnt, hogy magyar nem található a nevek között. Igen-igen, készülünk egy ungarise masztázs mancsafttal is. Ott sem kérdés a csapatkapitány személye. Koszta Jani for president!

*köszönöm a gyors észrevételeket. A suszter maradjon csak a kaptafánál! Így a szövetségi kapitány Del Bosque (felkészül Scolari)

58 komment

Címkék: több mint foci bajusz

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr31768166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2008.11.14. 08:21:25

Higuita a No.1 kapus, és Lalas meg istencsászár volt :P

kroos 2008.11.14. 08:31:28

ilyet hogy lehet leirni?
,,Carlos Valderramát sokan istenítették - nem biztos, hogy joggal"
Rush mondta hogy nem ment neki a Juvéban mert olyan volt mintha egy idegen országban élne.DDDD

Weah_ 2008.11.14. 08:38:38

pote, király poszt, gratula!

ha már bajusz, akkor nekem mindig a jó öreg Seamen ugrik be...

newsimg.bbc.co.uk/media/images/39344000/jpg/_39344188_seaman_203.jpg

Walmer 2008.11.14. 08:47:10

Én meg Schumachert bírtam. Ha nem lett volna a '86-os döntő, akkor a világ valaha volt 5 legjobb kapusa között lenne. De ott sajnos a 3 argentin gólból kettő (Brown, Burruchaga) simán az övé volt.
Az meg, hogy leafultolta Batistont, hát istenem, nem kellett volna. De aztán amit művelt a büntetőpárbajban....
Higuita meg Kolumbiában emberrablásban vett részt és még kokóval is lebukott, igazi remek ember, túl azon, hogy szar kapus volt.

r_magpie 2008.11.14. 08:55:55

nekem a '90-es oranje Van Tiggelen - Van Aerle - Wouters - Gullit - Rijkaard tengelye ugrott be, ők már majdnem olyan magaslatokban voltak, mint a Mracskó Misi-féle legendás Bajuszcsaba

Flankerr 2008.11.14. 09:05:02

Koszta Jani, egyértelmű..:)
Zselé válogatottat nem terveztek?
És persze mint mindig: csak így tovább, továbbra is élvezettel olvasom a blogot..:)

kroos 2008.11.14. 09:26:45

Egyetértek Walmer-rel.Egy Schumacher-es letarolás benne van sokmindenkiben,kérdés hogy kijön-e.
És fantasztikus kapus volt.

mickeyknox 2008.11.14. 09:29:57

kovács kálmán, és mracskó misiiiii! :D
most viccesek ezek a bajszos képek, de azokban az időkben meg normális volt ez a típusú arcszőrzet. egyébként is, nem férfi az, kinek nincs szőr az arcán! :D

kroos 2008.11.14. 09:36:00

A Brown-éban valoban benne volt,de a buruchagaéban miért?
www.youtube.com/watch?v=GazBbe2yepw&feature=related

Walmer 2008.11.14. 09:46:52

Ha jól megnézed, látod, hogy Burruchaga egyértelműen hosszan szökteti magát, mielőtt belövi Toni alatt Ha a kapus "együtt él a játékkal" egy kivetődéssel simán fogja.
Az alábbi linken több szögből is ismétlik:
www.youtube.com/watch?v=UeleVz86uKI

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2008.11.14. 09:46:54

Akkor is Higuita volt a legkirályabb kapus.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.11.14. 10:01:36

pote, a cikk nagyon jó csak a szövetségi kapitányi posztra legalkalmasabb jelölt nem szúrta ki a szemedet, pedig a világ egyik legjobb válogatottjának a szakvezetője a tag egy pár hónapja. Hát persze, hogy Vicente Del Bosque!
newsimg.bbc.co.uk/media/images/39200000/jpg/_39200650_bosque_rene_270.jpg
Szerintem miatta indokolt lenne kicsit átírni a cikket, amúgy gratula. De Luiz Felipe "Gene Hacman" Scolari is jobb választás lenne a cipésznél.

Magyar kapitányi poszt viszont már komolyabb a fejvakarásra adhat okot: Csank vagy Várhidi - ez itt a kérdés.

r_magpie 2008.11.14. 10:10:39

popp, és Reszeli-Soós neked smafu?

pote · http://nst.blog.hu/ 2008.11.14. 10:12:19

vazz,
tényleg... nem láttam a fától az erdőt.

sebaj, majd kicserélem gyorsan, ha kirúgták Schustert :)))

stonedraider · http://1sor.blog.hu/ 2008.11.14. 10:30:53

beppe bergomit kihagyani, érdekes...

popp · http://koncertblog.com/ 2008.11.14. 10:39:45

stoneraider, akkor már inkább Claudio Gentile! Bergomival az baj, hogy világbajnok ugan még bajszosként volt, de hosszú pályafutása nagyrészét bajusz nélkül abszolválta.

Quentin Montargis-ból 2008.11.14. 11:10:57

Itthon mindent vitt a békéscsabai Szenti-Mracskó-Csató bajuszsor.

paráznabillegető 2008.11.14. 11:37:11

eg yilyen csapat mérkőzés a bíró viszont nem lehet más, mint COLLINA! :D

michellewild 2008.11.14. 11:42:13

Mario Kempesnek a 78-as vb elején nem ment a góllövés, nem is értette miért. Megkérdezte Menottit, mit kellene másként csinálnia. Menotti válasza: Vágd le a bajuszod.
A VB gólkirálya lett.
(Lehet előtte összekeverték Luque-val?)

kroos 2008.11.14. 11:49:35

Az egy szenzácios csapat volt,még ha bundával nyertek is ....

kzgy 2008.11.14. 12:12:34

Koszta János for prezident! De tényleg - örök kedvenc.

retroflexus 2008.11.14. 12:25:48

jó kis poszt! és még mennyi szőrösképű kimaradt! Kapásból Souness jutott eszembe.

A bukott Madonna a nagy didikkel Van Klomptól 2008.11.14. 12:28:58

"pote · nst.blog.hu/ 2008.11.14. 10:12:19
vazz,
tényleg... nem láttam a fától az erdőt."

MUHAHA - pláne, hogy a Bosque erdőt jelent:)))

Amúgy Suszter király, a padról minimum a középpályára "vonnám vissza" :)

donnelly · http://nst.blog.hu 2008.11.14. 12:29:56

parázna,
kopaszválogatott is tervbe van véve:)))

paráznabillegető 2008.11.14. 12:33:23

donnelly, oda mustárosüvegmosó bíró kell... ;)

mickeyknox 2008.11.14. 12:35:01

ivanov szerepet vállalhatna a bundesligaséróválogatottban is :)

rexford 2008.11.14. 12:58:46

Pote, isten vagy! Nagyon várom a posztot Trifonról.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.11.14. 13:07:27

"kopaszválogatott is tervbe van véve:)))" - Lombardo rulez!

RoFä 2008.11.14. 13:19:53

Trifon?

Ezt itt biztos mindenki ismeri, de azért linkelek.

www.uglyfootballers.com/

Mémé (törölt) 2008.11.14. 13:25:17

A kispadosok között elírtátok Ali Daei nevét. Utána már jól írtátok, csak szólok.

MAti 2008.11.14. 13:49:22

Mracskó Misit csékának!
Mracskó Misit csékának!
Mracskó Misit csékának!


És nem lehetne szakértő poszt is?
Oda a Kálmit jelölném. :)

drdugo 2008.11.14. 14:45:06

'beppe bergomit kihagyani, érdekes... '

+ Claudio Gentilének is volt magnum-bajsza abból a csapatból. őt be kellett volna tenni. elég érdekes, hogy két USA hátvéd bekerülhetett, Claudio Gentile pedig nem : (

www.solocalcio.com/gallery/azzurri/photo/GENTILE.jpg

de a 86os vb győztes argentin kp-ról Sergio Daniel Batistát is hiba lenne kihagyni. neki a szakálla, meg a tudása is megvan a csapatba kerülésre.
ő már tényleg majdnem olyan volt mint Jézus. nekem ha szakállas játékos, akkor mindig ő ugrik be elsőnek:

www.sporting-heroes.net/files_footballworldcup/BATISTA_S_19900703_GH_R.jpg

montipájton 2008.11.14. 15:00:17

Na, egyrészt: méghogy nehéz komplett válogatottat találni bajusszal, nézzétek már meg a 74-es nyugatnémet világbajnokokat, telis tele barkókirály Rumcájszal a brigád.

A magyar Bajusz FC még evidensebb, csak kicsit kell visszamenni az időben: egyrészt a Pásztor-edzette Békéscsaba arcvonala volt szőrös (Csató I-II, Mracskó, Szarvas), másrészt a 85-ös kupadöntős Vidi klasszikus kezdő tizenegye három kivétellel bajszos volt! (Csuhay, Burcsa, Májer nem, a gyengébbek kedvéért. Bár Csuhásnak volt bajszos korszaka...) De a kispadra is jutott szőr: Koszta, Wittman, Faddi, Gömöri, Borsányi, Palkovics. Itt Vaszil Gyula volt a babaarcú áruló.))

Más idők voltak.

montipájton 2008.11.14. 15:01:36

ÉS HOL VAN ROSTÁS SANYI?!!!

sh4d0w 2008.11.14. 15:22:28

pote: typo error; nem Ali Deai, hanem Ali Daei

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2008.11.14. 15:29:58

A "Kell a gól" c. társasjátékban van egy hasonló kérdés: soroljon fel 7 bajszos játékost a 93/94-es békéscsabai kezdőből!?

:)

kroos 2008.11.14. 15:49:01

monti én arrol képet is linkeltem be.

kockalabda 2008.11.14. 15:55:53

A magyar témához:
Hajszán és Szentes Lázár!

montipájton 2008.11.14. 16:35:17

Kroos, köszi! Az volt "a" Csapat, hát igen...))))

Dr Zoidberg 2008.11.14. 16:48:04

+1 a kopaszválogatott mellett. Yordan Letchkov a zisten!!!

Nomeg +1 Ivanov bearanylabdázódása mellé.

Valderrama pedig igenis zseniális volt, jóvan?

Egyébkéntmeg csak úgy a muhaha-faktor miatt, hiszen se játékosként, se edzőként nem férne be semmilyen válogatottba sem...ehhez képest mégis vezet egyet, de ez legyen az ő bajuk:

m.blog.hu/al/allezfrance/image/domenech2xl3.jpg

Muhhahhaaaaa! :)

balu11 2008.11.14. 16:56:22

imici - azaz!!! én is találkoztam a kérdéssel, és szégyenszemre csak 5ig jutottam hirtelen :))))

egyébként nem tudod véletlenül, hol lehet beszerezni azt a játékot??? (egyszer játszottam vele fél éve, és akkor kajtattam utána, de nem igazán jártam sikerrel) - szép karácsonyi ajándék lenne magamnak

bocs a (fél)OFFért

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2008.11.14. 17:22:10

balu11,
www.compaya.hu/jatekreszlet.php?jatekazonosito=5258
:)

vannak a játékban nagyon durva kérdések ám:) még pote pl kérdései is kiapályások azokhoz képest :)

jah, és most akciós!!! Dudu meg visszatérőben, most meg megyek Szegedre... már csak a villát kell holnap elkapnunk és enni kéne egy kis halászlevet vagy rántottnyulat, és akkor egy jó kis 7végét zárnék :)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.11.14. 18:09:14

Szakállviselőkből viszont, azt hiszem, nem lehetne összehozni egy csapatot. Bár Itáliában annak is van némi hagyománya. :-)

leif erikson (törölt) 2008.11.14. 18:34:25

és Mellberg lenne a csapatkapitány :)

leif erikson (törölt) 2008.11.14. 18:38:40

de ide is becsúszott is néhány szakállas, pl. Trifon Ivanov, Lalas, Balboa...

Törteli Tivadar 2008.11.14. 18:57:57

Jó cikk, csak azt sajnálom, hogy Ujfalusi nem vitte olyan sokra, hogy bekerüljön ide, hisz neki is szép bajuszkája volt/van...
Ja, és Alexi Lalasnál Seria A-t írtatok, gondolom csak véletlenül

pote · http://nst.blog.hu/ 2008.11.14. 19:33:03

volt egy bizonyos limit!
david ezt nem ütötte meg, mintahogy a KEK döntő utolsó pillanatában a labdát sem ;)

England win The Ashes! 2008.11.15. 00:11:21

Húha, aki a magyar bajszosok közül semmiképp sem hiányozhat, az Pisont és Garaba! A külföldiek cserepadjára (hangsúlyozom: cserepadjára) meg odafér(het)ne Alain Sutter vagy Jens Jeremies is. Hoppá, megvan! Djibril Cisse és Abel Xavier!!!

Boxi_911 2008.11.17. 11:05:11

Hali!

Akárki akámit mond, nekem kapusposzton elsőre David Seaman ugrott be!
De várom a köv. hasonló jellegű posztot, jól szórakoztam...:D

davidmoyes 2008.11.17. 17:01:00

Vadász Imit a kezdőbe! :D
süti beállítások módosítása