Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Mégsem Legyőzhetetlenek - vége az Irriducibilinek

2010.04.15. 10:04 Vendégszerző

Esti Kornél: Hetekkel ezelőtt az itáliai és nemzetközi lazialék között is robbanásszerűen terjedt el az az elsőre hihetetlennek hallatszó hír, hogy az olasz labdarúgás egyik legnagyobb szurkolói csoportja, az Irriducibili felfüggesztette tevékenységét. Bár tudtuk – és sajnos ez alapjaiban mára sem változott – hogy klubunk mély és gyökereitől eredő válságban van, azt mégsem gondolhattuk, hogy ez is megtörténhet. Az okairól sajnos nem sokat tudunk, a következőkben tekintsük át érintőlegesen nem túl hosszú életét és megszűnésének bizonyítható lépéseit.

Annak a csoportnak, amelyik majd az 1987. október 18.-i Lazio-Padova meccsen nevezi el magát Irriducibilinek, azaz Rettenthetetlennek vagy Törhetetlennek, már a ’80-as évek közepén is megvannak a magjai. Érdekesség, hogy jobbára középkorú 30-40 év közötti drukkerek alkották a csoportot, fiatal alig volt található közöttük. A csoport szurkolói azt a spontán drukkolást akarták visszahozni, amelyik az 1970-es években jellemezte az olasz labdarúgást és csak úgy mint sok másban, ebben is ellentétei voltak az Eagles Supporters nevű formációnak, mely akkoriban vitte a prímet a Lazio ultrái között. Az Irriducibiliben nincs megkülönböztetés szurkoló és szurkoló között, nincsenek újszerű, modern eszközök, nincsenek kilométeres drapériák, hagyományos eszközökkel élnek. Egy nagy és közös szurkolói mag van, amely beborítja az északi karéjt.
1987. december  hatodikára az összecsapás szükségszerűvé válik a két csoport ultrái között. A Genoa elleni meccsre Genovába a Supporters szurkolók autóbuszokkal érkeznek, míg az IRR emberei vonattal, több mint nyolcszázan, és nagy Irriducibili transzparenssel vonulnak egészen a meccs helyszínéig. Hatalmas sajtóvisszhang övezi ezt az antrét és a Nordban kitör a háború.

1988 őszén jelenik meg az IRR mindenki által ismert kabalája és jelképe, Mr. Enrich, aki fénymásolással és matricákkal kezd el rohamtempókban terjedni. Ebben az évben a római derbi első félidejében a Supporters vezeti a szurkolást, a másodikban az IRR. Jelzésértékű, hogy egy akkor 21 éves ifjú, Paolo Di Canio góljával 1-0-ra a Lazio nyeri a meccset és ettől a bajnokságtól kezdve az IRR átveszi véglegesen az irányítást, majd 1992-ben a Supporters hivatalosan is megszűnik.

Pár héttel ezelőtt még az IRR számított Olaszország egyik, ha nem a legjobban szervezett szurkolói csoportjának. Saját újságjuk volt, amely minden meccs alkalmával megjelent, La Voce della Nord címmel, mindennap jelentkező rádióműsoruk. Original Fans néven saját bolthálózat Rómában és környékén. (A szerzőnek volt szerencséje ezen boltok egyikében látogatást tenni, az ott látott emberekre és hangulatra a fanatizmus egy nagyon csekély és semmit ki nem fejező szó.) Nem szabad elfeledkezni karitatív tevékenységükről, fő profilja volt ennek a munkanélküliek és az elesettek támogatása. Komoly együttműködésben voltak a római Kis Jézus kórházzal, állatmenhelyeket támogattak. A dél-ázsiai cunami utáni gyűjtésüknek köszönhetően 900.000 liter tiszta ivóvizet jutattak el a legsúlyosabb helyzetben lévő területekre.

Akkor mi történhetett?  Túl sok lett az ellenkező vélemény a csoportban és mint annyi kicsinek induló, de naggyá váló szervezetben, itt is komoly harc dúlt a vezetői pozíciókért. Az utolsó csepp a pohárban Renata Polverini, olasz politikus pózolása volt a Nordban, akit az ultrák a szerintük szurkolóellenes politika miatt meglehetősen nem kedvelnek és a Siena elleni meccs előtt a Banda Noantri tagjai szabályosan kiszorították a kanyarból az IRR híveit. Úgy néz ki, hogy a Noantri egy időre biztos hogy győzött, mert az irányítást átvette az Irriducibilitől, csakúgy mint azok 20 éve a Supporterstől. A Noantri minden feltűnéstől mentes, profit nélküli szurkolást akar, ezek az elsődleges céljaik. Ennek érekében kisebb szurkolói csoportokkal egyesülve megalapították a Movimento Lazio Democratica nevű szervezetett, rövidítve az M.L.D.-t.

Nem tudni hogy mi lesz a sorsa az új vezető csoportnak, fogják-e minimálisan is követni az IRR útját, illetve hogy csak tetszhalott az IRR és erőt gyűjt, vagy valóban vége. A helyzet jelenlegi állása szerint utóbbi.


IRRIDUCIBILI (1987-2010)
 

166 komment

Címkék: olasz serie a lazio

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr101922880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szferi 2010.04.15. 15:48:33

jó hogy megszűntek, de sajnos előbb utóbb úgyis összeverődnek valahol. barmok.

klubhűség · http://www.youtube.com/watch?v=ayF8sBXDQsA 2010.04.15. 15:49:54

Szerintem pont az ellentmondásosságuk miatt érdekesek ezek a csoportok, kár lenne, ha megszűnne egy ilyen "szubkultúra". az új alfahím megjelenése átalakulást jelent szvsz, a dolgok nem szűnnek meg olyan egyszerűen. Amúgy ez a profitnélküliség halvaszületettnek tűnik.
(Az intézményesültség, cégként való működés meg akár bele is férhet... Végülis nem kommunisták, nem?:D)

Amúgy ami a Fradinál is mélyrehajtó dolgok zajlanak? Valaki erről értelmes írást nem látott?

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.15. 15:51:31

@szferi: Áruld el kérlek, ha nem tudsz olvasni, akkor írni hogy sikerült megtanulni?

donnelly · http://nst.blog.hu 2010.04.15. 15:53:50

Mondjuk a fasizmusban nincsen fajgyűlölet, csak sima gyűlölet. Nem szerencsés összekeverni a nácizmussal, de nem véletlen, hogy nem is nehéz összetéveszteni őket.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.04.15. 15:55:40

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Na most miért kevered ide már megint a Romát. Azt már egyszer megbeszéltük, hogy a Laziot meg ugyanaz a fasiszta rezsim hagyta ki a római fűzióból, amelyik az ASR-t összegyúrta. Sőtt tudomásom szerint több jelentős fasiszta vezetőnek volt szívügye a Lazio.

Nyilván tudod azt is, hogy nem abból akorból származik a két római klub jobbos-balos elkülönülése, hanem a hetvenes évekből az ultra-korszak hajnalából. Aminek még '68-hoz is volt némi köze. Egyébként érdekes, hogy Olaszországban '68-ban a kommunisták és fasiszták együtt lázadtak a rendszer ellen. Egy milánói egyetemi balhé alkalmával került sor a kenyértörésre.

Az sem igaz, hogy Olaszországban nincsenek neonácik (igen az AS Roma táborában is vannak), csak nem rasszista új fasiszták vannak. Az idegengyűlölet egész Európa-szerte újra terjedőben.

Amúgy meg rendszeresen és jogosan helyteleníted a nácizmus és a fasizmus összemosását, miközben egészen lazán kommunizmusnak nevezed a Sztálinizmust. Holott Sztálinnak semmi köze sem volt az egyébként utópisztikus marxi-engelsi tanokhoz, maximum takarózott velük. Sztálin bizony sokkal inkább volt nacionalista, sőt nemzeti szocialista, mint kommunista.

Amúgy poszt jó volt, én például nem is tudtam az Irriducibili karitatív tevékenységéről, amely egyébként árnyalja a róluk kialakított képemet.

Mr.AT 2010.04.15. 15:59:01

@_benito: Az Indexes félmondat is csúsztatás amúgy: "Feloszlatták Olaszország legbolondabb ulracsoportját, a Lazio vállaltan neonáci Irriducibilijét".

Ad.1. Feloszlatták? Nem feloszlatták, hanem feloszlott. A feloszlatás úgy hangzik, mintha valamilyen hatóság járt volna el ellenük.
Ad.2. Legbolondabb? Mennyiben a legbolondabb? Azért, mert szélsőjobbos nézetek valló tagjai vannak, akkor már rögtön bolondok?

De nyilván qrva yol néz ki ez így Index címlapon, 5 nappal azután, hogy nálunk egy hasonló színezetűnek aposztrofált párt 17%ot kapott, hogy "látjátok, ti hülyék, Európa civilizált felén ezzel szemben meg ez van". Nagy kár, hogy humbug meg csúsztatás az egész, az emberek hülyének nézése, manipulatív ellenpropaganda, az olcsó és színvonaltalan fajtából.

Kivételesen ironizálás nélkül, teljesen komolyan írom: annyira gáz ez, teljesen méltatlan hozzátok. Ha nem ti írtátok a félmondatot, akkor is.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.15. 16:02:40

@popp: Hol tettem én egyenlőségjelet a kommunizmus és a sztálinizmus között? Annyit állítottam minden bizonnyal, hogy egy beteg ideológiának a legelkorcsosultabb változata.
Azért hoztam megint ide, mert nem akarom én bántani a romanistákat, csak egyszerűen a teljes képhez hozzátartozik, hogy szinte minden ultracsoportban megtalálhatóak a szélsőséges elemek, ezért egyet kiemelni nem szerencsés, hadd ne mondjam tudatos ferdítés. Ahogy azt is kevesen tudják, hogy a fasiszta rezsim gründolta össze a Romát. Ettől nem lesz fasiszta, ahogy a nyilván okkal kimaradó Lazio sem az, de a történeti hűséghez hozzátartozik, így teljes a kép. Unalmas, hogy a Lazio a büdös csúnya náci gecik gyűjtőhelye, a Roma meg a megtestesült humanizmus a városban. Egyik sem igaz pedig örömmel állítják így be.
Végül igazán örülök, ha árnyalhattam a képedet a kérdésről.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.04.15. 16:03:45

@donnelly: "Nem szerencsés összekeverni a nácizmussal, de nem véletlen, hogy nem is nehéz összetéveszteni őket."

+1

@popp: "rendszeresen és jogosan helyteleníted a nácizmus és a fasizmus összemosását, miközben egészen lazán kommunizmusnak nevezed a Sztálinizmust. Holott Sztálinnak semmi köze sem volt az egyébként utópisztikus marxi-engelsi tanokhoz, maximum takarózott velük."

+1

A posztot csak átfutottam, a kommentek közti vita sokkal izgalmasabb. :-)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.15. 16:04:42

@Mr.AT: Én már csak azt nem értem, - és megint köszönöm - hogy ha ez nem csak nekem nyilvánvaló, akkor miből állna a hivatkozott mondatot megváltoztatni?

Mr.AT 2010.04.15. 16:05:14

@Csöncsön: Semmi Messizés még a poszban? Fáradt vagy vagy csak sok a munka?

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.15. 16:06:04

@Csöncsön: "Hol tettem én egyenlőségjelet a kommunizmus és a sztálinizmus között? Annyit állítottam minden bizonnyal, hogy egy beteg ideológiának a legelkorcsosultabb változata." lásd @popp:

SevenDeadlySins (törölt) 2010.04.15. 16:06:21

@Paradoxon88:

"CSAK FERENCVÁROS!
Forza Lazio!"

epic

donnelly · http://nst.blog.hu 2010.04.15. 16:06:42

@popp: Ez a karitatív tevékenység meg a rövidítés nekem rögtön az IRÁt jutatta eszembe:)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.15. 16:08:28

@donnelly: A fasizmusban önmagában semmilyen gyűlölet nincs, mint eszmekörben, egy államjogi kérdéseket a középpontba helyező, leginkább jogi kategória. Nem helyes és nem is jó, de leginkább szakmai kérdés.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.04.15. 16:08:55

Szép dolog a blogdoboz, de nem biztos, hogy ilyen áron is kell.

donnelly · http://nst.blog.hu 2010.04.15. 16:10:03

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Önmagában, mint eszmekörben. De önmagával, mint eszmekörrel nem nagyon futsz össze egyik sarkon se;)

popp · http://koncertblog.com/ 2010.04.15. 16:13:17

@donnelly: Na hála jó istennek ;-)!
@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: "Hol tettem én egyenlőségjelet a kommunizmus és a sztálinizmus között? Annyit állítottam minden bizonnyal, hogy egy beteg ideológiának a legelkorcsosultabb változata."
Hát amikor azt fejtegetted, hogy fasizmus úgy aránylik a nácizmushoz, mint szociáldemokrácia vagy szocializmus a kommunizmushoz.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.04.15. 16:13:17

@Mr.AT:

Most már van... :-)

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:

Emlékszem ilyen megnyilvánulásaidra, de nyilván nem vezettem jegyzőkönyvet róluk. A lényeg, hogy mindkét oldalon működik az általánosítás, összemosás, és ennek nyilván van oka.

"A fasizmusban önmagában semmilyen gyűlölet nincs, mint eszmekörben, egy államjogi kérdéseket a középpontba helyező, leginkább jogi kategória. Nem helyes és nem is jó, de leginkább szakmai kérdés."

Ilyen alapon a kommunizmus meg gazdasági kategória, a marxizmus filozófiai kategória, a sztálinizmus meg államberendezkedési (szintén jogi) kategória...

SevenDeadlySins (törölt) 2010.04.15. 16:13:55

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: neharagudj de a fasizmus korporativizmusából következik annak mindenféle (kulturális, politikai ) kisebbség és autonómia ellenessége, aminek pedig már van erkölcsi vetülete

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.15. 16:15:05

@donnelly: Tény, csak mindenki a fasizmus magáénak hiszi a masszív zsidózást, etc. Ezért kell ennyit sulykolni, hogy nem és nem. De látod, erről beszélünk és miért? Mert pár mondat elkúrhat egy egész posztot, mikor annyi értelmes dologról lehetne az IRR-el kapcsolatban pro és kontra beszélni, de nem, mert egy balfasz mondatválasztás és pláne a blogdoboz minősíthetetlen ajánlása elbasz mindent.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.15. 16:21:32

@popp: Igen, úgy aránylik, a megvalósulás irányába igyekvő kommunizmus. Szerinted a kommunizmus azért nem bűnös eszme, mert lehet sztálinizmusnak, pol-potizmusnak, maoizmusnak, és a többinek nevezni? Ezt nem mondhatod komolyan.

@Csöncsön: A sztálinizmus, mint csak államberendezkedést érintő rendszer? Komolyan összhangba hozható a Mussolini-féle Olaszország és Sztálin Szovjetuniója államvezetési és jogalkotási kérdésekben?

@SevenDeadlySins: Igen, következik mindebből egy centralizáció, ami vezet többek között az autokrata hatalomhoz, de ettől még bőven távol áll egy minden mást pusztító, abszolút diktatúrától.

Leon Osman 2010.04.15. 16:22:19

Szegény Kornél, küld 1 posztot kedvenc olasz csapatunkról, erre beszabadul ide a Vujity Tvrtko fanclub. Forza Lazio! F*ck you Lotito...

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.15. 16:22:26

De pontosan erről beszélek, hát ha ez szemét bevezető és ajánló nem lenne, nem erről beszélnék, hanem a lényegről! Ezért kurvára alávaló ez!

_benito · www.nst.blog.hu 2010.04.15. 16:27:32

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: olvasd már vissza a saját kommentjeidet, te szerencsétlen.

danesdzsu2 2010.04.15. 16:29:19

@imici77: nem a te kezed van benne, hogy eltereld a figyelmet az idegenszívű Arsenalról?:)

popp · http://koncertblog.com/ 2010.04.15. 16:31:18

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Azért rendesen csúszol mászol. eleve a korábban felvetett aránypárod sem kóser számomra. Amikor a demomokratikus szocializmust vagy szociál demokráciát a fasizmus mellé teszed.

De visszakérdeznék a pol potizmusnak, a maoizmusnak, vagy a sztálinizmusnak mi köze a marxi, engelsi eszmékhez?. Talán nevezhetjük a kereszténységet bűnös eszmének csak azért, mert a nevében évszázadokon, hogy ne mondjam több mint egy évezreden keresztül írtották a másképp gondolkodókat?

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.15. 16:32:07

@_benito: Olvasd vissza te a bevezetőt és a blogajánlót kedves Benito.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.15. 16:35:36

@popp: Csúszok-mászok? Erre nem is mondok semmit, mert még a végén megint megsértődsz. Szíved joga, tartsd az emberiség nagy tettének a kommunizmust, én ebben nem akarlak zavarni.
Mellesleg nem vonalra tettem őket, hanem rámutattam, mennyire különböznek azok is, ahogy az általam mondottak, máskor olvasd el jobban és megérted.
A kereszténységet meg, aminél kevés szebb eszme van, te ezzel párhuzamba tudod állítani...
Tóta W egyébként benéz ma? Ma már csak őt várom, tényleg.

danesdzsu2 2010.04.15. 16:35:37

@_benito: szerintem mindentől függetlenül elítélendő olyan szövegkörnyezetbe helyezni egy ember írását, amit ő egyrészt akar, másrészt meg nem igaz.

Értelek téged is, rendben, hogy koreai, kínai, meg japán, de innen nézve mind sárga, alacsony, és ferdeszemű, de azért, ha már megreklamálta a szerző, legalább a kezdőmondatot levenném, az indexes ajánlóra gondolom nincs közvetlen befolyásod. Ha mégis, akkor azt is.

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2010.04.15. 16:36:38

@OJ: irsz egy blikkfangos, puncis-kukis címet, és már bele is kerülsz! a téma nem számít. sex sells!

danesdzsu2 2010.04.15. 16:38:56

@danesdzsu2: ....ő egyrészt _nem_ akar....

Bocsi

váév építők (törölt) 2010.04.15. 16:39:57

@look_a_reindeer!:" idetévedt vadliberálisok"? inkább te vagy aki idetévedt nem? azt javaslom nézzél körül itt kik vannak is milyenek a kommentjeik...ember! azért mert valaki nem bírja a fasisztákat, már vadliberális?

SevenDeadlySins (törölt) 2010.04.15. 16:40:34

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: én ezt a témát abbahagyom bele se kellett volna kezdeni.

A megszűnés az juttatja eszembe, hogy van olyan eset amikor valami menetrendszerűen bekövetkezik, de saját előrelátásunk bizonításaként igyekszünk új felfedezéseket tenni, de mivel ebben semi rendkívüli egyre elvontabb s kövekeztetésekt vonunk le s bumm így lesz a chocapic

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.15. 16:42:21

@_benito: Jelezhetted volna, hogy még anno küldtél egy levelet és minden egyszerűbb lett volna. Nem beszélve arról, ha rögtön az elején lekerül és nincs ez a szükségtelen politikai szájtépés.

váév építők (törölt) 2010.04.15. 16:42:29

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: szép eszme? a kereszténység több ártatlan ember haláláért felelős az elmúlt 2000 évben, mint huitler és sztálin együttvéve...and this is a fact!
...kár volt ebbe belebonyolódni, qrvára nem ide való téma, de most már mindegy.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.04.15. 16:42:47

@danesdzsu2: valahogy bele kéne szőni a szenegáliakat is ide, de baszki nem tudom :)

popp · http://koncertblog.com/ 2010.04.15. 16:44:04

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Na éppen erről van szó a legszebb eszme nevében is követhetik el bűnök garmadáját aljas emberek.

Amúgy le is hülyézhetsz újra és még bocsánatot sem kell kérned, mert tényleg nem sértő.

"Szíved joga, tartsd az emberiség nagy tettének a kommunizmust, én ebben nem akarlak zavarni." - csak ne forgasd ki a szavaimat ilyen kisstílűen, mert nem méltó hozzád, brada.

Amúgy meg tényleg elég ebből, beszéljünk inkább a vasárnapi derbyről. Forza Roma!

@danesdzsu2: Ebben volna igazság!

_benito · www.nst.blog.hu 2010.04.15. 16:45:24

@danesdzsu2: eszem ágában nem volt bántani sem a remek poszt szerzőjét, sem a laziót. sőt, még az IRR-t sem.

egyszerűen csak úgy gondolom, hogy felesleges szemérmeskedni. nem ismerek sok fasisztát, de a zsidózás, meg niggerezés szerintem kifejezetten náci erények, és lássuk be, az IRR-t legtöbben ezzel azonosítják - ahogy ők is saját magukat.

a livornóiak meg komcsik, vajon a thürmer gyula is beesik majd, ha kirakok egy posztot róluk?

valóban nem kellett volna beleírnom az elejébe a saját véleményemet, de nem rossz szándék vezérelt, csak nem hittem volna, hogy ez nem a napnál világosabb dolog, és magyarázkodni kell miatta. ha sejtettem volna, hogy ideológiai vita alakul ki arról, hogy "minden náci fasiszta, de nem minden fasiszta náci", inkább fel sem kelek ma reggel.

elbasztam, bocs.

Mr.AT 2010.04.15. 16:45:24

@váév építők: Szerintem onnantól kezdve, hogy a legkülönbözőbb posztok esetében is a kommentek 98%a Messi és a Barcelona dicsőítéséről szól, qrvára indifferens kategóriává vált a "nem ide való téma"... :-)

váév építők (törölt) 2010.04.15. 16:46:01

@imici77: és mi van Messivel? Szerintem neki se tetszene, hogy itt politizálunk...;)

Zsoca87 · http://kilencesterv.blog.hu/ 2010.04.15. 16:46:39

@váév építők: Pontosan. Nem tudtad, hogy ez így megy? :D:D Aki nincs velük, az ellenük.

Apropó, a keresztény-kommunista párhuzam igen erőteljesen helytálló. Mert Jézus tanai/cselekedetei pont annyira térnek el a keresztény egyház cselekedeitől, mint Marx tanai Sztálin cselekedeitől.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.15. 16:46:41

@popp: Én csak igazodtam hozzád szókiforgatásban, de nincs harag. :)

@váév építők: Tóta W úr! Végre itt?

váév építők (törölt) 2010.04.15. 16:48:01

@Mr.AT: az én kommentjeim ? ez érdekes... biztos volt ilyen is, mert nem barca szurkolóként elismerem amit el kell, de hogy 98%-a?

danesdzsu2 2010.04.15. 16:48:08

@imici77: ez könnyű, ezentúl nem Nápolytól délre lesz Afrika, hanem Milánótól:)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.15. 16:49:12

@_benito: Nincs harag de ez nem volt elegáns, akkor sem ha mint mondod nem teljesen tőled függött. Elnézést ha erős szavaim is voltak. Ezek után biztos hogy indexen vagyok, ( micsoda szóvicc) mint vendégszerző. :)

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.04.15. 16:49:31

@váév építők: Messi argentin, ott a politika sztem beleszól a fociba :) most nézem, h akkor Te meg veszprémi vagy, ott Perecéket elzavarták a válogatottságtól vagy csak lemondták, vagy vmi hasonló... :) nah, eltereltem a témát az "olasz" "foci"-ról :)

Mr.AT 2010.04.15. 16:49:36

@váév építők: Nem a te kommentjeidre írtam ezt, hanem valamennyire, az utóbbi időben... :-)

Viszlat 2010.04.15. 16:51:09

@váév építők: ha már összemaszatolás, meg miegymás, akkor ezt tegyük rendbe:

"a kereszténység több ártatlan ember haláláért felelős az elmúlt 2000 évben, mint huitler és sztálin együttvéve"

Pontosítva: a katolicizmus és a katolikus egyházrendszer felelős azokért az emberekért. És sem a katolicizmus, sem a katolikus egyház nem egyenlő a kereszténységgel és rohadt messze van a kereszténység eszméjétől.

Elnézést, hogy méginkább offolósra sikerültem, de ezt nem szívesen hagyom soha sehol szó nélkül.

váév építők (törölt) 2010.04.15. 16:52:26

@Mr.AT: akkor bocs.@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: ő szerintem simán a saját nevével kommentelne, nem gondolod?

_benito · www.nst.blog.hu 2010.04.15. 16:54:50

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: szó sincs róla, az én - tudatlanságból, vagy inkább naivitásból eredő - hibám volt ez az egész.

danesdzsu2 2010.04.15. 16:57:34

@_benito: Én nem haragszok rád, meg nem is tételeztem fel rosszakaratot. Elhiszem, és megértem hogy a te szemszögedből egykutya. (mondjuk az enyémből se nagy a különbség)

Most akkor rátérhetünk a lényegi részre: ha jól vettem ki, ez az IRR különböző rovott múltú, erőszakoskodó elemek vezetése alatt álló szervezet volt. Innentől egyáltalán nem érdekel a karitatív tevékenységük, milyen lelkesen szurkolnak, milyen kedves emberek egyébként, aki csak egy pofont is elengedett azt mind el kéne zavarni a focipálya mellől. Örökre. A rasszista jelmondatokat kiaggatókkal együtt.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.04.15. 16:57:47

nah, megszületett a világbéke is :) zöld asztalnál, ahogy kell :)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.15. 17:04:34

@imici77: Bizony ám!

@_benito: Még egyszer, így visszaolvasva, elnézést, jövök egy sörrel ha lesz még egy focitorna, de annyiszor megkapom ezt mint Lazio drukker és kicsit elszaladt velem a ló. Mástól is elnézést a ha megbántottam.

@danesdzsu2: Lehet hogy volt köztük rovott múltú, de amíg erős volt a vezetői réteg és megvolt a kohézió, addig nem voltak tőlük olyan esetek mint például a nápolyi példa. Nyilvánvalóan a rasszista jelmondatok undorítóak, de erre csak azt tudom mondani, hogy akkor a legtöbb szurkolótábor undorító, mert vannak köztük rasszisták.
Szögezzük le akkor most: minden rasszista, antiszemita, náci tevékenységet én is utolsó rossz dolognak tartok, de nem lehet ezt egészében ráhúzni az IRR-re, a pályán kívüli karitatív tevékenységeiket viszont igen.

Leon Osman 2010.04.15. 17:05:49

@Viszlat: Mindegyik úgy csúsztat, ahogy neki klappol a mondanivalójához... még mindig félek a szaúdi terroristáktól, akik itt rohangáltak nálunk mezeik alatt pokolgépekkel.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.15. 17:21:38

Véget ért a balhé, mindenki hazament. :)
Azért látom, ha nincs ez az egész, lett volna mondjuk 30 komment, így azért ezt jelentősen túlléptük. :)

Zsoca87 · http://kilencesterv.blog.hu/ 2010.04.15. 17:22:57

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Teljesen OFF, de mennyi a kommentrekord NST-n és mi váltotta ki? :D Számon tartja ezt valakit?

popp · http://koncertblog.com/ 2010.04.15. 17:31:12

@Zsoca87: Szerintem a tavalyi Chelsea-Barca kapcsán volt a csúcs. Ha egy fontos meccsen, hülye a bíró az mindent üt.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.15. 17:36:08

@popp: @Zsoca87: Igen, még mint csak olvasó emlékszem, hogy nem hittem a szememnek mennyi komment van.
Popp, te egy okos és rendes ember vagy, akinek még humora is van, bármikor egy sört is meginnék veled, de akkor hogy kerülték a Roma árnyékába? :)

Törteli Tivadar 2010.04.15. 17:42:30

Mikre nem jó egy fociblog:) Amúgy remek írás, és együttérzésem Esti, néhány kommentetből látszott, majd megöl a tehetetlen düh, mert tudod, hogy szemellenzős hülyéknek hiába magyarázol. Ismerős érzés:)

popp · http://koncertblog.com/ 2010.04.15. 17:44:31

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Válaszom a kérdésed elején ;-). Ha Budapestre jössz, bármikor megihatunk egy sört.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.15. 17:54:14

@golazzo: Köszönöm, néha tényleg fárasztó, hogy mondhat az ember bármit, nincs foganatja, ezért ilyen nagy vitákra okot adó témákat jobb talán csak a belső közönségnek megmutatni, mert ha egyszer kint van az Indexen, akkor jön mindenki és vége. Szerencsére ez megoldódott, ám cserébe a kommentszámot feldobtuk. :)

@popp: Megbeszéltük. Sajnos ez nem gyakori alkalom, bár majdnem 8 évig a székesfővárosban éltem.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.04.15. 18:22:03

@Zsoca87:

1032 komment a rekord, természetesen a Chelsea-Barca meccs kapcsán jött össze ennyi.

nst.blog.hu/2009/05/06/harom_dolog_chelsea_barcelona

A rá következő poszt szintén a meccsről szólt, de oda már (milyen szégyen) csak 883 hozzászólás érkezett...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.04.15. 18:29:07

@Csöncsön:

Ez mekkora!

Kíváncsiságból belenéztem abba az 1032 kommentbe, és most vettem csak észre, hogy a legeslegelsőben Pöte egyből leírta a lényeget, elértelmetlenítve a többi 1031-et.

Na OFFolás konyec.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.04.15. 18:42:40

rem, 2 nap múlva előveszitek még a témát, mert ez szomorú happy end :)

Matteo_B 2010.04.15. 18:45:22

Én is beleolvastam a kommentrekord postba.
"A különösen bizarr statisztikák szerelmeseinek egy igazi csemegével szolgálhatunk: az utóbbi hat (6!) BL-t az az együttes nyerte, amely a Real Madridot kiverő csapatot búcsúztatta."

Akkor valószínűleg idén a Bayern nyer,és a tavalyi kivétel csak erősíti a szabályt.:D

szferi 2010.04.15. 19:17:41

"minden náci fasiszta, de nem minden fasiszta náci"
épp ezért a nácikat egy hajszállal jobban utálom, mint a faisztákat.

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: a te eseted kiválóan szemlélteti, hogy az íráskészság elsajátításához egy egészen minimális inteligencia is elégséges lehet.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.15. 19:27:39

@szferi: Örülök hogy ilyen meggyőződéses antifasiszta vagy, aki egy komolyan fenyegető veszéllyel szemben ilyen karakán módon kiáll! Mellesleg nem én mondtam sommás véleményt, pláne úgy, hogy nem olvastam a posztot. Egy olyan szervezetre azt mondani, hogy jó hogy megszűntek, akik olyan komoly karitatív munkát végeztek, mint egyházi szervezetek maximum és barmoknak aposztrofálni őket... akkor talán nem nekem minimális az intelligenciám.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.04.15. 19:38:38

@Matteo_B:

Egészen durva élmény visszaolvasni a kommenteket. :-)

Én például (noha minden akkor leírt szavam most is vállalható, sőt, ellentétben az akkor megszólalók többségének ma már különösen megmosolyogtató megnyilvánulásaival) féregtől vakon át elmebetegig mindennek el lettem mondva. Dehát ilyen a foci, ilyen érzelmeket vált ki. És akkor nem is vagyok olyan nagyon offtopik...

impulzusmoduláció 2010.04.15. 19:38:49

kiváló cikk volt.megérte vele elbaszni egy politika mentes blogot?

benke_x · http://benkebusto.blogspot.com/ 2010.04.15. 19:40:15

most kicsit keressük arra a választ/magyarázatot (vagy a történelmi példát), hogy a világ futballjának egyik legismertebb és legjobban szervezett szurkolói egyesülése miért adja be a kulcsot a legjobban várt rangadó előtt.
Tény, hogy évek óta csukogatják le a vezetőket. Minden más szervezet megorrolt rájuk a "pénzhajhász" marketingjük miatt (még ha ezek egy részét jótékonykodásra is költötték), például egy bergamói curva nord vezető említi ezt a futball hulliganizmus megcsúfolásának.
Realista felfogással nem tudom elképzelni hogy képes egy ilyen szövetség egy határozat értelmében megszűnni. Nem tudtok valamiféle susmust a háttérben? Nagyobb csoportosulás megalakulása? IRR tagok mit kezdenek magukkal ezentúl hétvégente?
Elég ferde nekem így a story, lezáratlanul, magyarázat nélkül...

nalazo 2010.04.15. 19:40:35

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Mindig is lesznek olyanok, akik egy-egy kérdést egyetlen mondattal elintéznek/lezárnak, kinyilatkoztatva, hogy valaki csalt, náci vagy csak a másik csapat szurkolója/játékosa/elnöke.

Most látom, hogy én is ilyen vagyok,mert egy mondattal elintéztem azokat, akik egy mondattal intéznek el mindent.

szferi 2010.04.15. 19:44:42

"pláne úgy, hogy nem olvastam a posztot" - olvastam.

"Egy olyan szervezetre azt mondani, hogy jó hogy megszűntek, akik olyan komoly karitatív munkát végeztek" - csak hogy általad is érthető példával éljek, sztálin is szeretett gyerekekkel fényképezkedni...

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.15. 19:44:50

@impulzusmoduláció: Mert még soha nem merült itt fel egy csepp politika sem, igaz? Megbeszéltük, hogy hiba volt belekeverni a politikát, túl is léptünk rajta.

@benke_x: Rég ért ez a döntés és mikor megszűnt, akkor még nem is volt olyan közel a derbi. Unicum volt mindenesetre a pályán kívüli tevékenységük, és jó pár IRR tag és vezető átment a Movimetóba. Az idő meg fogja mutatni, hogy csak tetszhalott-e vagy sem.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.15. 19:48:09

@nalazo: :) Igazad van amúgy. Ám mondom, legalább sok-sok komment volt, megérintette a téma az embereket.

@szferi: Te komolyan párhuzamot vonsz Sztálin és az IRR, a fényképkészítés és a sokakat valóban segítő munka között? Tényleg nem érted, hogy lehet sokan közölük fasiszták és hülyeségeket is tudnak mondani, de nem fontosabb azt látni, hogy enni adnak a rászorulóknak és ivóvizet a szomjazóknak?

szferi 2010.04.15. 19:52:32

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: nem. engem mndkét esetben komolyan taszít az a szellemiség, ami a PR álarca mögött van.

benke_x · http://benkebusto.blogspot.com/ 2010.04.15. 19:53:31

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: huh, ez az utolsó mondatod kicsit lírai lett. :) ne kanyarodjunk vissza a neonáci/fasiszta témához, mert ki lett vesézve de emellé a mondatod mellé kellene beszúrni az ocsmány auschwitz-os transzparenseket. nyilván van köztük ilyen ember is meg olyan is, meg olyanabb meg mégolyanabb...

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.15. 20:00:07

@szferi: Nem tudom, ha én PR miatt kapnék munkát vagy enni ha éhezem, esetleg gyógyszereket kapna az a kórház ahol betegeskedem... Azért tudnék ezzel a tudattal élni. Sok ember azért maradhatott életben Dél-Ázsiában, mert volt tiszta ivóvíz.

@benke_x: Igen, biztos hogy van köztük nem egy undorító eszméket valló ember, ahogy minden szurkolói csoportban van. Itt az a különbség, hogy ez a szurkolói csoport, ilyen emberekkel is esetleg, mennyivel többet ad, lásd fentebb, mint egy akármilyen másik, csak a pályák mellett lévő csoport. Szerintem ez érthető.

szferi 2010.04.15. 20:31:56

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: nyilván. és ha egy moszkva melletti mintakolhozban éltél volna, mondjuk épp az ukrajnai éhínség idején, azzal is. nézőpont kérdése.

szferi 2010.04.15. 20:40:49

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: vannak dolgok, amiktől nem lehet elvonatkoztatni, bármilyen köntösbe vannak is csomagolva. a fasizmus és a nácizmus (is) ebbe a kategóriába tartozik nálam.

ja, és ne érts félre, nem vagyok kommunista, pedig nagyon szurkolok a vörösöknek ;)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.15. 21:57:48

@szferi: Ezen nem fogunk tudni túljutni, szerintem nagyon aránytalan egy diktatúrához hasonlítani egy szurkolói csoportot, pláne, ha azok bőven nem csak szurkolnak. Igen, vannak, voltak ott szélsőséges elemek, ahogy minden szurkolói csoportban, nálatok is. Túlreagálod szerintem ezt erősen.

Tika_ 2010.04.16. 11:59:06

@Mr.AT: ezt a taktikát már vadkutyánál is lelepleztük, és most tőled sem szopjuk be :)
@_benito: (mondjuk nem értek egyet azzal, hogy a médiumoknak szenzációhajhásznak kellene lenniük, de ez tényleg messzire vezetne.)
Esti kolléga jóhiszeműen elküldött posztja elé tenni a címlapra egy ilyen mondatot szvsz gyakorlatilag kimeríti a szopatás / bunkóság kategóriáját, így a bocsánatkérés a minimum volt.
@csirko pasek: +1
:)
Azért az igazán epic az volt, mikor valaki kifejtette, hogy a szurkolók teszik naggyá a klubokat. Nem a győzelmek, érted, hanem, hogy milyen szépen tudnak énekelni a szurkolóik :))).

_benito · www.nst.blog.hu 2010.04.16. 12:03:15

@Tika_: azért nem vagyok dühös, mert néhány éve még én is így gondoltam. csak közben eltöltöttem két évet a mainstream médiában, és látom, mi hogy működik.

hidd el, csak a jó szándék vezérelt, senkit nem akartam lejáratni, azt akartam, hogy minél többen olvassák el esti fasza posztját. és ennek ez a módja, sajnos, ha tetszik, ha nem.

még mielőtt: senkit nem érdekel, mennyien olvassák az nst-t, az én juttatásom nem függ tőle, a többiek meg nem kapnak pénzt, úgyhogy jobbára magunknak csináljuk.

azt már nem is mondom, hogy én igazából tényleg ezzel azonosítom az IRR-t, csak nem gondoltam, hogy ezzel bárkinek gondja van, mert azt hittem, ez elég egyértelmű. tévedtem, estivel már lebirkóztuk a dolgot, bocsánatot kértem, nincs harag.

Mr.AT 2010.04.16. 12:03:53

@Tika_: Szerintem Messi szar játékos és a Barcelona szar csapat. Ellenvélemény? :-))

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.16. 12:37:27

Fogjuk fel úgy, hogy pörgött a poszt és anno a Lazio születésnapos írás nem ért el 100 kommentet sem, ez meg túlhaladta a 150 kommentet is, pedig még belterjesebb téma. Következőre írok Lotito pénzügyeiről és lesz ez 200 is. :)

vadkutya 2010.04.16. 22:39:31

A poszt egyébként remek, gratula Esti Kolléga. A többit csak részben értettem, de elolvastam. :)

Matrix23 2010.04.18. 13:19:52

Jó cikk, grat hozzá Esti!

Azt hittem itt a kommenteknél az IRR lesz szó, de ahogy látom nem sok szó esett róla..

Egyébként van egy kis hiba a cikkben, nem több kis csoport egyesült ha nem a C.M.L. 74 (Commando Monteverde Lazio) és az IRR egyesült és létrehozták az M.L.D.-t.

Sajnos az IRR-t elvitte a biznisz, túlságosan profitorientáltak lettek, és ezt több csoport szemét szúrta, ez a poltikus pózolás meg tényleg utolsó csepp volt a pohárban..

Banda Noantri viszont egy nagyon jó kis banda, még az IRR-nél is szélsőségesebbek, meglátjuk meddig tart a királyságuk, de sztem elég sokáig, mert komoly arcokból állnak, a keménymag kb 200 ember.

Forza LAZIO estére!

smartdrive 2010.04.19. 20:49:26

látom, ment a "náci és fasiszta nem ugyanaz" szerecsenmosdatás

gondolom, ugyanezek fröcsögnek ezerrel, hogy Recsk és Auschwitz viszont egykutya

Matrix23 2010.04.23. 21:56:29

Rohadtul nem is ugyanaz.

Az megint más dolog, hogy a zsidók, meg jópár barom egybemossa a kettőt.
süti beállítások módosítása