Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Madrid királya

2009.10.09. 12:24 pancho_sanza

Tíz mérkőzés sem kellett hozzá és már meg is bukott a Florentino Perez szerénynek semmiképpen nem nevezhető sportprojektje. A Galaktikusnak becézett csúfolt csapat vereséget szenvedett és a játékosok végre tettek is valamit azért, hogy a mindenki által előszeretettel hangoztatott jelző használata okafogyottá váljon. A Real Madrid rászolgált arra, hogy ezután ne galaktikusként, hanem Ronaldo sleppjeként kelljen gondolni rájuk. Mindehhez a portugálnak még pályára sem kellett lépnie, mégis bebizonyosodott, hogy az érkezők közül ő az egyetlen, aki valamennyire rászolgált az érte kifizetett összegre és a Real Madrid jelenleg jobban függ az egyéni megoldásaitól, mint az állítólag soha nem látott erősségű keret többi tagjának összteljesítményétől.  A hétvégi produkció éles kritika a játékosok, az edző, a klubelnök és a sportigazgató számára egyaránt. Nem tudjuk, hogy  az állomány mennyire megfelelő, lehet-e ennyi kiemelkedő képességű labdarúgóból nyerő csapatot formálni. Ha igen, mennyi idő alatt és vajon tényleg Pellegrini a megfelelő személy a feladatra? Rengeteg kérdés, de viszonylag kevés a válasz. Csak egy biztos, hogy a türelem elfogyóban van és a következmények szinte egyértelműek, hiszen a Real Madrid a legegyszerűbb klubok egyike, ahol nem pusztán a kudarcokra, de legtöbbször a sikerekre is meglepően hasonló módon reagálnak: elküldenek pár játékost és helyükre újakat igazolnak. Lehetőleg érett, sikeres és az utóbbi időben már üzleti szempontból is könnyen eladható sportolókat vásárolnak, valamint ezzel párhuzamosan a feleslegtől minden emberséget nélkülözve szabadulnak meg.

A feszültség kézzel fogható, az egyszerű szurkoló alig várta már, hogy végre bekövetkezzen a vereség, melynek folyományaként megtörténhet az, amitől valóban izgalmas lett volna a holtszezon. Egy tisztítótűzzel egyenértékű forradalom, melynek keretében az újonnan érkezők totálisan leszámolnak a kollektív csalódást okozó régi keret játékosaival. Mert igazából semmi nem történt eddig, sőt Pellegrini elkövette a legkomolyabb taktikai hibát, amit lehetett. Megpedzette, hogy mindenkit boldoggá tud tenni. Ez így önmagában még nem is lett volna probléma, ha a chilei olyan pszichológiai eszközökkel akarja kivitelezni világmegváltó tervét, amelynek szerves része a Raúl és Guti által elfogadott magyarázat, hogy a kispadon is szükség van valódi vezérekre. Mindemellett beleszuggerálja Gagoba, hogy az általa játszott havi huszonkét percnél nincs fontosabb a Földön, esetleg megsúgja Marcelonak, hogy Arbeloa csak ideiglenesen szerepel majd baloldalon, például amíg Sergio Ramos ki nem öregszik. Már láttam magam előtt a Real Madrid kispadját, amelyen a fiatal brazil bekk koncentrált tekintettel figyeli, hogy Sergio Ramoson mikor mutatkoznak a kiöregedés első jelei, miközben Gago önbizalomtól duzzadva várja a nyolcvanötödik percet és szemléli amint Raúl lelkesen buzdítja a holland légiót. Végül nem ez történt. Pellegrini csapatában mindenki játszik, és amíg nyertek, néhány kiszólástól eltekintve boldogok is voltak. Az első hat bajnoki fordulóban tizenkilenc mezőnyjátékos lépett pályára a kezdőcsapatban, és ketten csereként. A rotáció olyan szintű magasiskolája ez, amelynek láttán még a zseniális Lothar Matthäus is elszégyellné magát. Mondhatnánk azt is, hogy szakmai nonszensz, mert egyrészt, akinek nincs csapata, az ne rotáljon, de ha már mindenképpen rotálni akar, akkor legalább azt számolja ki, hogy az egyetlen komolyabb mérkőzésére ne olyan felállásban kelljen kiállnia, hogy egyértelműen úgy tűnjön, mintha semmi nem történt volna az elmúlt négy hónapban.

Totálisan esélytelenül lépett pályára a Real Madrid. Veszített és már nem is olyan nagy a boldogság. Egyedül talán Ronaldo lehet elégedett, mert hat forduló alatt sikerült elérnie azt, hogy ő legyen Madrid királya és ne az érte fizetett pénz tűnjön soknak, hanem mondjuk a Kakáért kiadott összeg. Minden, a hétvégi kudarcban érintett labdarúgó előtt két lehetőség adódik, beállhat a portugál mögé csicskásnak vagy magába száll és megpróbálja bebizonyítani, hogy van annyira értékes és hasznos játékos, hogy a vezérhím hiányát legalább megpróbálja feledtetni. Utóbbihoz azonban tartás kell, és ebben élesen eltérhet egymástól a régi és az új kerettagok karaktere. Például azoké, akik Liverpool mezben élték meg az emlékezetes téli párharcot és azoké, akik a Real Madrid fehérjében szerepeltek ugyanakkor. Kaká, Ronaldo, Benzema már hangot is adott elégedetlenségének, ami a játszott perceket illeti és közülük legalább Ronaldonak vastagon igaza van, hiszen góljai, cselei nélkül mindössze egyetlen jelzővel illethető a csapat: kilátástalan. Pontosan ugyanolyan, mint tavaly. Évek óta megy a vita a madridi játékosok minőségéről. Azt nehéz mondani, hogy nagyon jók lennének, mert ha csak ketten igazi klasszisok közülük, akkor legalább egyszer sikerült volna eljutniuk a Barcelona, a Juventus, vagy a Liverpool kapujáig Sergio Ramos segítsége nélkül is. Viszont azt sem mondhatjuk egyértelműen, hogy húsz szerencsétlen alkotta eddig a keretet, mert valamiért megvásárolták őket és zsinórban húsz rossz igazolást még Mijatovicsból sem nézünk ki. A hétvégi forduló egyik legnagyobb tanulsága, hogy Kaká sem volt képes hatékonyabb támadások vezényletére Raúllal, Gutival vagy éppen Higuaínnal egy sorban. Az összjáték nem működött, két-három védő kicselezéséhez meg tényleg Ronaldóra lett volna szükség. A Sevilla elleni mérkőzésen gyakorlatilag az előző évek minden lényeges hibája megmutatkozott és így segít végre helyretenni azt az időszakot. A Real Madrid nem rendelkezik igazi középpályásokkal, akik képesek lennének hatékonyan összekötni a védelmet a támadósorral. Utólag visszanézve mind Schuster, mind Juande Ramos bicskája csúnyán beletört abba, hogy egy kiegyensúlyozott középpályát alakítson ki.

Hétvégén újra átélhettük a tavalyi év abból fakadó izgalmait, hogy a Real Madrid négy-öt játékosa a kaputól 16-25 méterre, az ellenfél védőitől sűrűn övezve és gyakorlatilag mozdulatlanul várja, hogy Sergio Ramos középre adja, Gago, Pepe, Diarra vagy éppen Xabi Alonso hozzájuk ívelje a labdát. Pellegrini alatt ez a taktika nem lett semmivel hatékonyabb, mert jobbhátvédje nem érkezhet a saját beadásaira, míg a többiek - Raúllal az élen - mindig csak akkor indulnak el, amikor a labda már javában száll befelé. Abban sincs nagy különbség, hogy Gago próbálja meg gyilkos passzokkal kijátszani a védősort, vagy a most visszatérő Diarra teszi ugyanezt, miközben a támadók ugyanúgy egy helyben állnak és ha labdához akarnak érni, akkor legalább a félpályáig kell visszalépniük. Onnan meg tudjuk kire van szükség, hogy egyáltalán legyen értelme beszélgetni róla. Új taktikai elemként egyedül Xabi Alonso –egyébként teljesen jogos - lövési kényszere említhető. Egyfajta válasz ez is a kilátástalanságra, de azért nem az igazi, amikor akár irányíthatna is, de jelenleg csak annyit érne el vele, mint régi csapattársa, Gerrard a méltán híres Horvátország elleni mérkőzésen, ahol ő vette át a labdát a belső védőktől, a saját térfeléről előre ívelte, jó esetben megtartották mire felszaladt és mikor újra hozzákerült rálőtte, majd a kirúgás után fáradhatatlanul loholt vissza a játékszerért. Összekötötte a védősort a támadókkal (hiszen ő maga volt a támadó is), de viszonylag egyszerű, kiszámítható és véletlenül sem hatékony módon. Ezt a megoldást el is vethetjük, mert Kaká személyében egy olyan jelentkező is a csapat rendelkezésére áll, aki pontosan és gyorsan levezényelhetné a támadásokat, mert a cselezés nem jött be neki. Biztos vannak, akik nálam többet látták Kakát játszani és lehet mást is gondolnak róla, de ez a mostani felállás, amelyben a kaputól maximum harminc méterre kapja meg a labdát és előtte olajos szardíniaként nyomorog nyolc ellenfél meg négy csapattárs, nem kedvez az ő játékának. A brazilnak a felezővonal környékén kell megkapnia a labdát és nem lehet előtte csak egy vagy két lendületes játékos, valamint három-négy védő. Ha Luis Fabianonak vagy Robinhonak csak egyenesen kell futniuk  és Kaká teszi nekik a zsugát minden körülmények között, akkor talán belefér Benzemának, Higuaínnak és néha még Ronaldonak is, hogy szintén csak ennyit tegyen és beverje, amit be kell vernie. Ez sajnos azt is jelenti, hogy a túlságosan statikus Raúlnak és Gutinak már tényleg nem jutna hely, de azért ők is boldogabbak, ha  csapat eredményes és mindenki arról beszél, mintha rendszeresen szerepelnek és akkor havi egyszer-kétszer ezer helyen leírják, hogy valójában milyen gyengék és semmi keresnivalójuk nincs már Madridban.

Vagyis nem több, mint Robbennek és Sneijdernek lenne, akik végül is a nagy bevásárlás projekt áldozataivá váltak. Eladásuk módja is hagy némi kívánnivalót maga után, de szerencsére most csak a jogosságról kell érdemben foglalkoznunk, mert valójában mindkettőjüket megtarthatta volna a klub. Egyszerűen azért, mert nem teljesítettek lényegesen rosszabbul, mint az előző szezon keretének akármelyik játékosa. Igaz jobban sem, de jelen esetben felmerülhet a kérdés, hogy mi alapján játszhat az új szezon első igazi megmérettetésén Guti, Raúl, Higuaín és van der Vaart és miért nem adatott meg ez a két elküldött holland  számára. Ahhoz tavaly is elég jók voltak, hogy Sergio Ramos felfutásait tanácstalanul szemléljék, s emiatt már annyira nem is kellene szégyenkezniük, mint mondjuk májusban. Egyszerűen, ha a kor Real Madridjánál lényegesen magasabbra értékelt spanyol válogatott számára ugyanúgy a jobbhátvéd felfutásai jelentik az egyetlen valós reményt a sikerre, akkor azért némileg csorbulhat a tulipánokat ért kritikák éle. Ami persze nem teljesen igaz, mert Xabi Alonso ott is lövöldözött rendesen a kilátástalan pillanatokban. A kettőből már könnyen összerakható, hogy a Real Madrid  hosszú idő óta küzd azzal a problémával, amivel a spanyol válogatott Senna, David Silva, Iniesta és Cazorla* hiányában. Pontosan kik ezek a figurák? Ők szedik össze a labdákat és osztják le. Cseleznek, ha kell, kényszerítőznek, ha arra van szükség, lőnek, ha helyzet adódik, kiugratják, akit ki lehet és amitől nagyon félelmetesek, hogy pontosan tudják mikor melyikre van szükség. A Real Madridnál régen nem volt hasonló játékos, pedig jó sokan próbálták megváltani a világot és végül senkinek nem sikerült. Robben és Robinho személyében próbálkozott két kamikaze, akik legalább a munka dandárját egyedül elvégezték gyengébb és/vagy szervezetlenebbek ellenfelekkel szemben, de támogatás hiányában csúnyán pattantak vissza a komolyabb védőfalakról. Robben önzősége vagy Robinho szerepeltetésének taktikai kockázata** eleve kudarcra ítélte őket és a Real Madridot egyaránt.

Miközben a keret tagjai még egy évvel ezelőtt is a Bajnokok Ligája döntőjében látták csapatukat. Viccesen hatott, de azért sokan hittek benne, pedig egyre gyakrabban vetődtek fel minőségi problémák és ebből fakadóan a keret teljes lecserélésének gondolata. Utóbbi részben be is következett, de ezúttal meg kell követnem néhány játékost azért, hogy az általa képviselt minőséget következetesen és általánosan gyengének kommunikáltam. Nem biztos, hogy Sneijder, Diarra, Guti, Baptista, Gago, Higuaín, van der Vaart vagy Raúl annyira gyenge játékosok. Sőt biztos, hogy nem azok, csak éppen nagyon rossz helyen voltak és rossz időben. A pályán. Diarra és Gago labdaszerzésben elfogadhatóan teljesítenek (bár lehetnének jobbak is), de a labdák jó részét nekik kellett megjátszaniuk és ez egyértelműen meghaladta a képességeiket. Sneijder és van der Vaart valószínűleg szintén nem kutyaütők, amikor egy csatár mögött és három középpályás által teljesen kiszolgálva, szabadon játszhatnak, de saját maguk is bevallották, hogy védekezni vagy szélen játszani nem szeretnek. Nem is igazán tudnak, így legalább annyira bukásra voltak ítélve, mint Kaká a Sevilla ellen, vagy visszatérve a spanyolokhoz, Fabregas, Mata és Riera a Konföderációs kupán. Érdemes eljátszani a gondolattal, hogy mondjuk mennyivel növelte volna a spanyol válogatott esélyeit, ha a három hiányzó középpályás helyén például Gago, Sneijder és Robben játszik. Van-e reális esélye, hogy komplexitásban és kiegyensúlyozottságban akármelyikük felvegye a  versenyt Sennával, Silvával és Iniestával? Főleg, mert hárman együtt hatványozottan hátrányba kerülnének. Gutival kiegészülve pedig a rá jellemző kiszámíthatatlanság még inkább negatívan  befolyásolja egy csapat teljesítményét. Új edzőnél (és Madridban ilyenből tucatnyi volt neki) rendszeresen sok lehetőséget kap, majd néhány hónap után egyszerűen kikopik a kezdőből. A koreográfia ismert és mivel ezen a fórumon öt évnél régebbi sztorikkal nem illik dobálózni, így a legjobb példa a Schuster-Guti-Baptista viszony időrendi alakulása lehet. A lényeg azonban nem csak a játékosok egyéni problémája, hanem, hogy akármilyen kombinációban is játszottak, egyszerűen képtelenek voltak a minimálisan elvárható szinten teljesíteni. Nem véletlen, hogy amikor az első funkcionálisan is használható játékos, Lassana Diarra  megérkezett, három mérkőzés után a csapat legbiztosabb pontjává vált.

Ennek ellenére mégis sokszor győztek. Ha egyéni képességekben akármelyik ellenfelük fölé magasodtak, akkor csak a legritkább esetben merült fel a pontvesztésnek a lehetősége. Többek között ezért is érezhette mindenki Robbent és Robinhot sokkal meghatározóbb játékosnak, mint amennyire az egészséges lett volna egy jó csapat esetében. Ráadásul rajtuk kívül volt a Madridnak még egy nagy szerencséje. Ruud van Nistelrooy rendszeresen kihúzta őket a csávából, aztán egy-egy sérülése a vártnál mindig jobban megviselte a csapatot, mert az általa hagyott űrt Raúl semmilyen szinten nem tudta betölteni, míg Higuaín csak bizonyos fokig. Raúlt megítélni nem nagyon kell, statisztikái, rekordjai önmagukért beszélnek. Abban is majdnem mindenki egyetért, hogy az ideje lejárt, finomabban fogalmazva lejáróban van. Viszont az argentin helyzete sokkal érdekesebb, mert ő igazából jól teljesített. Önmagéhoz, a csapattársaihoz és az elvárásokhoz képest is. El tudott dönteni olyan mérkőzéseket, amelyeket a játékostársai nem. Persze félidőkre eltűnt, a helyzeteit túlságosan gyakran elpazarolta, de még így is simán túlnőtt jelenlegi kapitányán. Teljesítménye lakmuszpapírként szolgált a Real Madrid lehetőségeit illetően: ha helyzetbe kerülhetett, akkor volt esélye csapatának, ha labdába se tudott érni, akkor nagy maflásra volt kilátás. Talán nem feltétlenül igazságos dolog, hogy az elvárásokat nem a kora és a nemzetközi tapasztalata alapján, hanem a Real Madrid elsőszámú csatáraként fogalmazom meg vele szemben, miközben egyértelmű, hogy nem lőhet minden helyzetéből két gólt, ami van Nistelrooy sajátja és azt is hiába várná az ember, hogy a fél Liverpoolt egyedül cselezze ki, mint azt Ronaldo tenné. Vagyis nem biztos, hogy megtenné, de legalább megpróbálná és nem Sergio Ramos beadásaira várna.

A Real Madrid jelenleg ugyanott tart, ahol az előző szezonban abbahagyta, lényeges változások nem történtek és egyelőre kizárólag Ronaldo (és Lassana Diarra) hiánya mögé bújhat edző és játékos a hétvégi vereség okán. Pellegrini koncepciója még nem látszik, viszont egyelőre hatalmas hibának tűnik, hogy alkalomadtán a tavalyi és szétzavarásra ítélt csapatot majdnem hiánytalanul együtt láthatjuk. Az ítélet nem feltétlenül helyes, viszont mindenképpen aggodalomra ad okot és nem is feltétlenül a régi játékosok ellen szól, hiszen Ribery igazolásának elmaradásakor egyértelművé vált, hogy a régi kerettagok közül legalább egynek mindig pályára kell lépnie. Sőt az eltiltások, a sérülések és a pihentetések miatt még úgy is kalkulálhattunk, hogy a kevésbé fontos találkozókon akár többen is szerepet kapnak a „galaktikusok” mellett. De nem négyen-öten és nem a rangadónak titulált mérkőzéseken. Soha nem tudjuk meg, hogy mi lett volna, ha Ronaldo pályára léphet. Van rá esély, hogy megteremti magának a lehetőséget és él is vele, de ezzel csak elodázta volna azt, ami előbb-utóbb úgyis bekövetkezik: Pellegrininek ki kell választania a játékosait és a tartalékjait, mert a labdarúgók bizonyos kombinációi eleve bukásra vannak ítélve. Különösen, ha taktikailag sem módosít lényegesen, vagy elsőre legalább annyit, hogy Xabi Alonso általában ne legyen túl messze vagy Kaká túl közel az ellenfél kapujához, ha már Raúl, Higuaín, vagy Guti - általában passzív - pozíciója beléjük égett az elmúlt években. Természetesen ezen is lehet dolgozni, hiszen a több opció mindig jobb, mint a kevés, de elsősorban az alapokat (szerkezet, kulcspozíciók és alapcsapat) kellene kialakítani. Egy olyan közegben, ahol legtöbbször a sikerre is intenzív személycserével reagálnak és a türelem néha még névlegesen sem létezik, nem egyszerű a feladat. Viszont egy edző előbb-utóbb úgyis megoldja.

*Cazorla lábtörés után, a váratlanul gyors felépülésének köszönhetően, formán kívül utazott ki a Konföderációs Kupára

**Robinho csatár, minden maximum a félpályáig járt vissza, hiszen ő a kontrákban verhetetlennek számított, így helyette Raúl és Nistelrooy járt vissza védekezni, amit hosszú távon nem bírt elviselni egyik játékos sem, ugyanakkor felállt védelmek ellen lendület hiányában nem érvényesülhetett fizikailag, így mind Capellonál,mind Schusternél végül a kispadon végezte

76 komment

Címkék: real madrid szakértelem

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr261437700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CaBeL 2009.10.09. 17:47:00

kemény. jó olvasni az ilyet, legyen szó bárkiről. és jelen esetben maximálisan egyetértek.

Phil Laak 2009.10.09. 17:53:27

Az első sorokat olvasva azt gondoltam, hogy fitymálásnak leszek szemtanúja, de nem így történt. Nagyon sok olyan dologra világítasz rá, amire nem gondoltam, de bejegyzésedet olvasva már evidensnek tűnik.

Mourinho már nem a király 2009.10.09. 18:00:04

Jó nagy kotyvalék, az egész, a második felét végig sem bírtam olvasni.
Mind1, a nagy gond szerintem a felállás. Pellegrini a 4-4-2-jével, ahol nincsenek szélsők, hát ez egy országos vicc. Pontosan azt kellene játszanunk amit a Sevilla: széleken villámgyors emberek, beadások, nem értem a 16-os előtti passzok erőltetését, amikor 8 ellenfél van a környéken.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2009.10.09. 18:17:16

No, itt a Real gödör panchotól, megyek megrakom minden fogadóirodánál a RM triplát :DDDD

szeme közé, laposan! 2009.10.09. 18:23:08

Itt a madridi gödör... más se hiányzott...

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2009.10.09. 18:31:50

@szeme közé, laposan!: Hááát ez az. Ma éjjel a koncerten sokat kell innom, hogy fel tudjam dolgozni, májusban három kupát fognak lengetni a habfehérbalettos csajok...:(

2009.10.09. 18:36:02

Ez 2x olyan hosszú, ebből min. 6 kupa lesz.

Hispan07 2009.10.09. 18:38:30

Szerencsétlen Kaká. Numero 1 sztárból berakták Ronáldókriszti árnyékába, senki se csodálkozzon, azon, ami vele fog történni.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.10.09. 18:57:58

Az tényleg érdekes, hogy a Real Madrid játékosai korábbi/leendő klubjaikban általában (sőt nem is csak öt éves távlatban!) többet mutatnak, mint habfehérben. Elmegy Sneider, és kiderül róla, hogy világklasszis. Elmegy Robben, és kiderül róla, hogy zseni. Madridba jön Benzema, és kiderül róla, hogy nem is jobb, mint Higany.

Talán egy kis türelem kellene, de Madridban mintha nem ismernénk ezt a szót. Paciencia.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.10.09. 18:58:37

vajon még hány madridi gödrös poén van a kommentelők tarsolyában?

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2009.10.09. 19:04:21

@mocsing: Türelem, 10-15 év és kifárad a "gödör-poén" :)))
(Ez Effenberg? Pár éve egy turiban kifogtam az önéletrajzi könyvét, tök jó volt.

gibson 2009.10.09. 19:05:11

@Csöncsön:
Sneijderről számomra nem derült ki, hogy világklasszis lenne, mióta elment...
Robbenről pedig tavaly is tudta mindenki, hogy zseni.
A türelemmel - illetve annak hiányával - kapcsolatban igazad van, de azért ez két elég erős csúsztatás volt részedről.

moltisanti 2009.10.09. 19:07:03

Vajon mitől nem működik ez a csapat, amikor annyi labdazsonglőr és zseni van a keretben, hogy a Santiago Bernabéu művészkoncentrációjával kizárólag egy menő manhattani buziklub vetekedhet.

Ezeken a mérkőzéseken azok mondtak csődöt, akik a Real Madrid legnagyobb tehetségei és fényes jövőjének zálogai lennének.

Cristiano Ronaldo mindössze egy kiváló szélső, aki egyszer végigment a Boltonon.

Manapság már kizárólag a szenvedés állandó a Santiago Bernabéu környékén.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.10.09. 19:07:40

@Csöncsön: Robbenről miből derült ki müncheni leigazolása óta, h zseni?

@csizsikpizsik: naná, h Effe :) ez a kép volt tudtommal a könyvének borítóján is. mármint az eredetin. (vagy a plakáton.)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.10.09. 19:09:44

@gibson: @mocsing:

Én csak az itteni kommentelők véleményeit idéztem, nyugi. :-)

Sneijdert én egyébként mindig is jobb játékosnak tartottam, mint Robbent, akinek kétségkívül legfőbb érdeme, hogy agy nélkül is aránylag magas szintre jutott el ebben a játékban.

Ezt a gólt meg csak én láttam? www.youtube.com/watch?v=FWveiu43caw

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.10.09. 19:13:06

@moltisanti: "Cristiano Ronaldo mindössze egy kiváló szélső, aki egyszer végigment a Boltonon."

Ez nagyon üt. :-D

gibson 2009.10.09. 19:18:30

@Csöncsön: most már láttam én is, de ettől még változatlanul nem tartom világklasszisnak. Az örömében nyelvét öltögető, öklét rázó és ugráló Mourinho viszont zseniális :)

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2009.10.09. 19:18:41

@mocsing: Nem voltam lusta, felmásztam a polcra. Tényleg ez van az elején, de bennem a hátsó kép maradt meg...

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.10.09. 19:21:13

@csizsikpizsik: nekem viszont nincs meg, úgyhogy elpostázhatnád, ha megbízol bennem annyira, h utána átutalom a postaköltséget :))

(referenciaszemély: heinrich, _benito)

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.10.09. 19:23:44

@mocsing: mármint aztán visszapostázom, ha nem eladó (csak ez nem egyértelmű, ha nem írom le :)

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2009.10.09. 19:24:31

@mocsing: Nem kell térítés, ha kiolvasás után visszajuttatod hozzám, mániákusan gyűjtöm a foci témájú könyveket, sírnék ha egy is eltűnne (németül van meg, az ugye nem gáz?)

sh4d0w 2009.10.09. 19:28:32

@moltisanti: errefelé divat utálni Cét, én sem feltétlenül kedvelem, de azért annyit mondani róla, hogy csak egy szélső, aki egyszer végigment a Boltonon, elég erős... Vele szerzett 1-2 bajnoki címet a United és mintha BL-elsőségre is szert tettek volna... Cé nélkül talán egyik sem lett volna meg.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2009.10.09. 19:30:47

@sh4d0w: Visszakeres tavalyi bejegyzés: Katalán gödör, elolvas és tudni fogja mire volt ez...

mann 2009.10.09. 19:32:52

@moltisanti: "Cristiano Ronaldo mindössze egy kiváló szélső, aki egyszer végigment a Boltonon."

És lám-lám, milyen csekélységért osztanak aranygolóbist :D

gibson 2009.10.09. 19:35:10

@sh4d0w: így van, ez most kivételesen poén volt, nem is kicsi.

Mourinho már nem a király 2009.10.09. 21:54:18

@Csöncsön: és ez a gól világklasszis megoldás volt vgy mi? :DDD

horas 2009.10.09. 23:21:22

Sztem egy Sevilla elleni idegenbeli vereség miatt nem kell könyvet írni,bár tény,hogy kiábrándító volt a Real.Amúgy a védelem összeszokatlansága és akár attól független hibáinak köszönhetően bukta el a meccset a Real.HA összeszoknak rendesen az ilyen meccseket lehozzák sima 0-1,hiába játszik főlényben az együttes,és nem is inkább Ronaldo óriási hiánya miatt volt ennyire gyenge a csapat hanem Raúl jelenléte folytán,mert megjátszhatatlan,ha meglehet játszani egyből elveszti,lassú öreg körülményes idegesítő,mihelyst kikerül a csapatból sokkal gördülékenyebb lesz a csapat.Amúgy meg Pellegrini ismerekdik a kerettel.A Granero L.Diarra Alonso trio stabliziálódását a jövőbeli kezdő csapatba szinte borítékolható.Raúl ki helyette Granero be előre Kaká,C.Ronaldo és Higuain v Benzema.Egyszerűen nem értem,hogy Raúl miért nem lehet ezerkilométeres km-rel kirúgni a picsába a kezdőből.Én Pellegrini heylében,így nyítottam volna,hogy elvállalom,de Raúl a 4.ik számú csatár nálam és pont.

horas 2009.10.09. 23:23:17

"ezerkilométeres sebességel" természetes
és az "együttes" helyett ellenfelet akartam sorry

horas 2009.10.10. 00:02:49

JA meg ugyanitt ugyanekkor egyszer eltemmettük a Barca-t is.

halareaal 2009.10.10. 00:10:30

minden vereség után írsz majd egy ilyet?

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.10.10. 00:35:39

sztem sem kell temetni a realt 1 vereseg utan. sevillaban ki lehet kapni. es amig ilyen pepek vannak a vedelem tengelyeben,lesz is par pofon. perec megint megerositette a kozeppalyat es a csastarsort,vedelem viszont albiollal es arbeloaval sem lett sokkal jobb. tudom,h ramos es marcelo betliztek,de az o hibaikkal 1utt ugy latom,h 1 pepe kaliberu agyatlan,taktikahoz minimalisan sem konyito labda- es ellenfelkergetore ongyilkossag bizni barmely vedelem iranyitasat is. talan a castillaet nem lenne az...

ken adams 2009.10.10. 09:19:05

bocs, de tipikus reálos hozzáállás. első vereség után jön a sírás, minimális türelemszinttel. nem vagyok ancelotti rajongó, de ő jól mondta a chealsenél pár hete: 1-2 ilyen vereségnek simán bele kell férnie egy szezonba.

kroos 2009.10.10. 09:41:43

,,Ronaldonak vastagon igaza van, hiszen góljai, cselei nélkül mindössze egyetlen jelzővel illethető a csapat: kilátástalan"Akár Man.utd. Ha ott nem játszott ök is bajban voltak.Most meg egész idényben abban lesznek.

,,projekt áldozataivá váltak. Eladásuk módja is hagy némi kívánnivalót maga után"
hop-hop-hop..végre pancho hogy elismered.

,,Nem biztos, hogy Sneijder, Diarra, Guti, Baptista, Gago, Higuaín, van der Vaart vagy Raúl annyira gyenge játékosok. Sőt biztos, hogy nem azok, csak éppen nagyon rossz helyen voltak és rossz időben. "
hop-hop-hop..végre pancho hogy elismered.

gabenito 2009.10.10. 13:03:08

@kroos: ManUtd azértr nézd meg az EPL tabellát. Annyira nem tűnik (még halálosnak Ronaldo hiánya)

amúgy emg nyilván azért ők lettek eladva, mert értük ajánlottak olyan összeget amennyiért eladhatóak voltak. Másrészt a többiek azért is maradtak, gondolom, hogy hosszú legyen a pad ami az utóbbi évek trófeáinál elég nyilvánvalóvá vált hogy az egyik legfontosabb dolog.

gabenito 2009.10.10. 13:04:10

jézusom nem tudok írni.
ManUtd ügyben azért nézd meg az EPL tabellát. Annyira nem tűnik (még) halálosnak Ronaldo hiánya.
a másikat már ki sem javítom

SamS 2009.10.10. 16:53:14

@kroos: Akkora baj mégsincsen, nézz már körül a Premier League tabella első három helyezettjénél...Vagy ez számodra a kilátástalan? Akkor a Bayern München jelenlegi helyzetéről hogyan vélelkedsz? ;)

kroos 2009.10.10. 17:02:25

@SamS: a játékról beszélek,persze igy is hozzák a meccseket de közel sem ugy mint tavaly.
Esetleges minden támadásuk. Ha nem lenne az Arsenal nem is néznék angol bajnokikat.

SamS 2009.10.10. 17:16:17

@kroos: Kár, hogy tavaly nem néztél United meccseket, a szezon nagyrészében lószar játékkal sikerült egyéni villanásokkal nyerni. Az utóbbi tizenakárhány évben a legkevesebb lőtt góllal fejeztük be a szezont, idén viszont ha valami rosszul működik, az a védelem, annak pedig semmi köze Ronaldohoz.

Az utolsó mondatodnak pedig nem sok köze van a témához.

(amúgy nem vártam választ az előző kommentemben feltett kérdésre)

psychocska 2009.10.10. 17:28:40

@kroos:
Ez úgy hülyeség, ahogy van :)

kroos 2009.10.10. 17:57:20

@SamS: ,,lószar játékkal sikerült egyéni villanásokkal nyerni."
most hiányzik az egyéni villanás a többi stimmel.

SamS 2009.10.10. 18:12:34

@kroos: A Burnley meccsen kívül amikor kellett, mindig villant valaki. Általában Rooney (ugye megvan, amikor két Spurs védővel a nyakán bebőrözött egyet, majd Gomes lábai közt a hálóba passzolt?), de akár Giggs (aki két szabadrúgásgólnál jár az idén, és szórja a gólpasszokat) vagy Berbatov (akinek a kapus feletti esernyője vagy az ollózása nálam egyéni villanás kategória) is képes meghúzni a váratlant (Owenről nem is beszélve), más kérdés, hogy amikor a zselézett hajú fiatalember csinált ilyesmit, akkor mindig ment a "micsoda egyéni megoldás!", meg az "egyszemélyes csapat...".

Vagy te mit nevezel egyéni villanásnak?

TheSt!g 2009.10.10. 20:33:00

@ZenZo: Ezt énekli Gutinak a zuhany alatt.

jawbone 2009.10.10. 23:52:09

pancso te nyalasszaju kis kocsog
ez megint olyan szakerto iras lett mint a tavalyi katalan godor
ott mar bemutattad a hozzaertesedet

popp · http://koncertblog.com/ 2009.10.11. 01:13:16

Gonzalo Higuain elég fontos gólt lótt a buenos airesi Monumentalban. Ezzel szerzett vezetést Argentína Peru ellen a második félidő elején.

értelmetlen_nevű 2009.10.11. 01:24:15

@popp: azért tegyük hozzá, hogy a FIFA ranglistán 91. helyezett - egyébként bivalyerős - Perui válogatottnak lőtte.

Dzsúd Horse 2009.10.11. 01:34:55

A vereség után jött a cikk, de például a Xerez ellen hazai pályán az égvilágon semmit sem mutattak. Én akkor speciel vártam, hogy kifgyüljék őket, hiába vezettek 1-0-ra, megjegyzem CR góllal. Ott látszott mennyit gyengült az elmúlt pár évben a spanyol bajnokság, mert egy ilyen tanácstalanul játszó Realnak 7-8 éve úgy estek volna neki, hogy öröm lett volna nézni, ahogy 1-0-ról fordítanak. Vagy például egy olyan Depor, ami az évtized elején hazai pályán magabiztosan verte a MU-t, az most a nyitó fordulóban helyretette volna Pellegrini mániákus rotálását, és csapatát. A post amúgy feleslegesen hosszú, de ha hibákról ír az ember, mindig több ötlete van. Nem hinném, hogy jön a triplázás a cikk után, mint a Barca kapcsán, mert akkor egy Csapat volt gödörben, a Real meg több éve ténfereg az alföldön, 11 nagyon drága játékossal. (hú de költöi vagyok hehe)

paralelokocka 2009.10.11. 01:46:15

@popp:

az 1. félidőben meg olyanokat kúrt el, amiket Torghelle is gólra váltott volna

szar Peru meg olyan gyér csapat, hogy nem igaz, nemhiába utolsók

popp · http://koncertblog.com/ 2009.10.11. 02:02:24

@paralelokocka: Az az milyen, hogy akkora favágó, mint Martin Palermo mentette meg maradonát. Peru az egyre viharosabb időjárásban a 91. percben kiegyenlített. Majd érkezett Martin Palermo. Ez a három pont megvan, de mi lesz montevideoban, drága Diego?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.10.11. 12:05:42

@popp:

Ez a Martin Palermo fejelt (!) egy hete a félpályáról gólt?

Mindenesetre kicentizik, az tény.

nasteey 2009.10.11. 12:22:56

@Csöncsön: Dehogy, az a másik Martin Palermo volt. :D

www.youtube.com/watch?v=5olZeZlRbCc

Miért van az hogy szarásig vannak nagyon jó támadókkal, középpályásokkal, de egyetlen egy épkézláb védőjük sincs? Egy olyan védőjükről nem tudok, akire azt lehetne mondani, hogy na ez igen, itt a magabiztos pont. Mellesleg a Villarrealos Gonzalo Rodriguez válogatott? Miért nem? :)

Bár azt hiszem, hogy itt már nem csak ezen múlik, mert nem az van, hogy 5-4-re kapnak ki, mert a védelem többet kap, mint amennyit elől összehoznak, hanem egyszerűen nem működik az egész gépezet. Még a végén világbajnokok lesznek.

bag 2009.10.11. 15:10:33

gratulálok a posztírónak!
Zseniális, egyszerűen nincs mit hozzátenni.
Köszönjük

popp · http://koncertblog.com/ 2009.10.11. 15:12:17

@Csöncsön: Igen. Palermo a Boca legendája, de Európában jó nagyot bukott. Az a fajta csatár, akinek labdaérzékét látva elcsodálkozik az ember, hogy ezt a tagot focipályára engedték, de a pöcse hegyéről is a kapuba pattan a labda.

T.F.E. 2009.10.11. 20:14:34

Pesszimista Pista:
>akkor egy Csapat volt gödörben, a Real meg több éve ténfereg az alföldön, 11 nagyon drága játékossal<<<

Ennek a megállapításnak egy része sem igaz.
Capello alatt (három éve) mi más volt a Real Madrid, ha nem CSAPAT, pontosan ezért nyerték meg a bajnokságot.
Perez előtt a legdrágább játékos Robben volt (36 M euro), mellette elég olcsó dílek is belefértek, mint pl. Van der Vaart. A 2009. nyári igazolások előtt senkinek nem jutott eszébe arról elmélkedni, milyen sok drága játékos alkotja a Real Madridot.
A "több éve ténfergés" ellenére a spanyol bajnokságban eddig futott a szekér, még tavaly is sikerült egy klubrekord veretlenségi sorozatot produkálni. Viszont a BL-ben és a spanyol kupában elvérzett a Real Madrid, és a tavalyi El Clasico után nem lehetett többé úgy csinálni a dolgokat, mint eddig. Jött Perez, elköltötte a projektre a pénzt, de ha csak ennyiből állna világverő csapatot építeni, már a Manchester City vezetné az angol bajnokságot.

StretfordEnd 2009.10.12. 10:24:05

Ronaldo out for a month!

Most kiderül majd, hogy a nagy költekezés mennyit is ért valójában, és hogy a Sevilla elleni meccs csak egy kisiklás volt -e.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.10.12. 11:29:33

@StretfordEnd:

Bizony, a boszorkány elég érdekesen belekavart a spanyol bajnokságba.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.10.12. 11:48:16

@kroos: én soha nem tagadtam, hogy a Real Madrid szarul bánik a játékosokkal, viszont azzal soha nem értettem egyet, hogy sajnálni kellene a hollandok közül valakit. Megérne egy posztot, hogy hány játékos búcsúzott szépen Madridból a Bosman szabály bevezetése óta.

nasteey 2009.10.12. 13:21:49

OFF:

Ha jól emlékszem két évvel ezelőtt egy frissen feljutott csapat (talán az Almeria) hasonló szabadrúgásvariációból lőtt gólt, mint strandfociban szokás. A labdát megemelte valaki, majd egy másik játékos ellőtte. Aztán mintha ugyanez a csapat a kezdőrúgásból (vagyis az utána következő 2-3 passz után) szerzett volna gólt az Espanyol (?) ellen. Nekem most hirtelen az Emery-féle Almeria ugrik be, de lehet, hogy nagyon keverem a dolgokat. Légyszíves fejtse már meg valaki, amíg elugrok egy vödör Cavintonért.

T.F.E. 2009.10.12. 14:21:32

StretfordEnd:
A logikai kapcsolat nem zárt. Ha épp a legdrágább játékos (aki egymagában annyiba került, mint Kaká nélkül az összes többi) nem játszik, akkor nem derülhet ki, hogy "a nagy költekezés mennyit is ér valójában".

Az viszont valóban ki fog derülni, hogy van-e még olyan egyéniség CR után, aki képes eldönteni a meccseket, avagy csapatként is tud-e funkcionálni a Real Madrid.

pancho sanza és kroos:
Nincs sok értelme a távozó játékosokkal való bánásmódról beszélni. Általában, ha a klub úgy dönt, hogy elküld valakit, aki viszont nem szeretne menni, akkor nehéz szépen búcsúzni. Ha pedig valaki el akar menni, de a klub nem szeretné elengedni, az még durvább tud lenni.
Szinte mindegyik klub életéből lehetne citálni példákat, a Real Madrid talán annyiban másabb, hogy még kevésbé akarnak elmenni a játékosok, akikre nem tartanak igényt.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.10.12. 15:24:30

@nasteey:
Negredo (Almería) a Valladolid ellen valamikor a hajrában.
www.youtube.com/watch?v=MJfLOss4Ojc

Majd a Joseba Llorenete (Valladolid) az Espanyol ellen.

www.youtube.com/watch?v=mTjBm6gEzBg

drogosmacska 2009.10.12. 15:29:50

@nasteey: jól emlékszel. Az első tényleg Almeria, illetve Negredo: www.youtube.com/watch?v=YPSYiXzEAGI

A másik viszont Valladolid és Llorente: www.youtube.com/watch?v=mTjBm6gEzBg

nasteey 2009.10.12. 15:41:29

@pancho_sanza: @drogosmacska: Köszönöm, pont ezekre gondoltam. Úgy látszik annyira mégsem rossz a memóriám. Mellesleg mind a két gól élményszámba megy.

kroos 2009.10.13. 12:24:39

@popp: bajban vagytok,moratti megint kiboritja a bilit:)

popp · http://koncertblog.com/ 2009.10.13. 12:28:12

@kroos: Az a vicces, hogy itt nem erról van szó. Hanem arról, amit mindig mondok, a bunda nem olast jelenség.

Mr.AT 2009.10.13. 12:30:54

@kroos: Érzi a vesztét, s jól érzi. :-)

horas 2009.10.13. 12:53:16

@popp: Hát igen!Uruguay ha nyer ott van a Vb,és valszeg nyerni fog.Jól csinálják,hogy nem engedik lemondani Maradona-t.Persze megkeveri a szart aztán mielött kiborulna lelép.Elkúrta a hozható meccseket,lelépne,hogy közvetlenül más miatt ne jusson ki a a csapat.Nem Isteni Diego elfogod vinni a balhét!Kiváncsi vagyok mi lesz Maradona-val ha nem jutnak ki télleg.

Tika_ 2009.10.13. 15:46:41

kedves NST, szerezzetek már panchonak egy nőt!!!! Pár ezerrel szívesen beszállok.
Ez már rosszabb, mint a Torgyán volt anno!

Ronal-d'oh! 2009.10.13. 19:26:26

Ez most akkor a madridi gödör?

mickeyknox 2009.10.15. 11:19:23

amikor az első híreket olvastam a vereségről, és azt írogatták, hogy ez a csapat cr-re épül és ha ő nincs, lám mi történik, majdnem elhánytam magam.
süti beállítások módosítása