Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Az kockáztat, aki nem kockáztat

2010.07.08. 14:44 heinrich

Spanyolország Torres mellőzésével lemondott a centerjátékról, de ezzel összességében jóval többet nyertek, mint veszítettek. Intenzív letámadásukkal azonnal megfojtották a német próbálkozásokat, támadásban és védekezésben is szinte folyamatos emberelőnyt alakítottak ki. Ebben Joachim Löwnek is nagy szerepe volt, túlságosan defenzív taktikát választott az elődöntőben. Nem bántunk senkit, rövid, objektív mágnestábla-cincálásra vállalkozunk tovább után - akit érdekel.

A Torres-Pedro cserével a spanyolok feláldozták a centerjátékot azért, hogy megfojtsák az ellenfél támadásépítésének lehetőségét, elsősorban ezzel nyerték meg a meccset. A németek olyan messze játszottak a spanyol kaputól, hogy labdaszerzés után reménytelen helyzetbe kerültek, hiszen egyénileg nem olyan jók, hogy egy agresszív letámadást játszó csapat ellen pontos összjátékkal fel tudják hozni a labdát.

Trochowskit körbeveszik, a társak nem segítenek neki, nem tud mit kezdeni a labdával.

Ennek az lett a következménye, hogy Özilnek mélyen a saját térfelére kellett visszajönnie labdákért, de őt is körbevették, ráadásul Podolskit és Trochowskit továbbra sem lehetett hosszú labdákkal futtatni.


Özilt ketten rohanják le, csak az oldalvonal felé tud menekülni. A német irányítót folyamatosan kikapcsolták a játékból.

Azzal, hogy Trochowski és Podolski is elsősorban a védekezésre figyelt, Németország feladta a legnagyobb előnyét, azt a fajta játékrendszert, amiben a játékosok egyéni képességei felértékelődnek. Minden energiájukat lekötötte a védekezés, ami oda vezetett, hogy Schweinsteiger és Khedira tulajdonképpen Xavi, Iniesta, és Busquets (vagy Xabi Alonso) ellen futballozott a középpályán, ez pedig roppant kellemetlen élményt garantál a világ bármely párosának. Elveszítették a középpályát és a támadókat összekötő kapcsot.


 

A németeknek muszáj volt azzal válaszolni az emberhátrány kiegyenlítésére, hogy szélső középpályásaik befelé tolódtak, ezzel viszont Ramos és Capdevila előtt nyílt terület. A kör bezárult, Del Bosque folyamatos emberfölényt sakkozott ki magának.


Trochowski és Podolski is a pálya közepe felé tolódik. Ezzel a spanyolok előtt megnyílnak a szélek, ráadásul a németek kontrázni sem tudnak, hiszen szélső középpályásaik nem az oldalvonal mellett játszanak.

Mivel a spanyolok taktikája gyakorlatilag a nullára csökkentette a német kontrák lehetőségét, nemcsak a középpályásaik, de még Ramos és Capdevila is bátran felléphetett a támadásokkal. A variációk lehetősége végtelenné vált, a rengeteg keresztmozgással szétzilálták a német védelmet.


Boatenget középre húzza Ramos, Lahm is a befelé mozgó Iniesta mozgását követi. A széleken Xavi és Capdevila is megjátszható.

Spanyolország számára több lehetőség is nyílt a gólszerzésre, egyaránt alapozhattak az átlövésekre, a beadásokra és az egyéni megoldásokra. A meccset a németekre nehezedő konstans nyomás döntötte el, ami végül Puyol fejesével realizálódott, de tulajdonképpen csak idő kérdése volt, mikor használják ki a védelem valamelyik hibáját.

A németeknek csak akkor lett volna esélyük, ha nem akarják Xavit és Iniestát minden áron kikapcsolni, és legalább az egyik oldalukon hagynak maguknak esélyt a támadásvezetésre. Posztonként a spanyol válogatott sokkal erősebb, a németek pedig ezúttal nem tudták használni a legfőbb erényük alapjául szolgáló játékrendszert, anélkül pedig nem volt valós esélyük.

Spanyolország a játék minden egyes elemében jobb volt ellenfelénél, teljesen megérdemelten játszhatnak döntőt Hollandiával.

A meccset – durva egyszerűsítéssel – egy képen is össze lehet foglalni. Azonos színnel az egymás ellen játszó csoportok vannak jelölve. A spanyolok 3 a 2 ellen védekeznek, és szintén 3 a 2 ellen támadnak.

"Az kockáztat igazán, aki nem kockáztat" - szokta mondogatni Guardiola, és a tegnap este őt igazolta. Del Bosque csapata legnagyobb erényére játszott rá, míg Löw pont hogy tompította azt. Igaz, az ő dolga sokkal nehezebb volt, de a csapata alapvető karakterét nem lett volna szabad feladnia.

254 komment

Címkék: h taktika vb 2010

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr132138576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.07.09. 11:13:47

@balu11: a nagy számok törvénye alapján fogsz is rúgni mákosat...

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2010.07.09. 11:17:55

@heinrich:
illa technikailag, gondolkodásban és összjátékban is jobb Torresnél, éppen ezért (is), háttal a kapunak is sokkal hasznosabb, ráadásul ő 20 centin is meg tud verni egy védőt, Torresnek ehhez 10 méter kell.
Látni szeretnék egy jelenetet, amikor Villa megvert egy német védőt 20 centiről. Vagy csak egyáltalán megvert egy német védőt. Sőt már annak is örülnék, ha egy igazán jó Villa megmozdulást említenél a tömörülő németek ellen, amely igazolja az elméleti okfejtésedet, ergo, hogy többet csinált a poszton, mint Torres.

Most tényleg azt állítod, hogy Villa nem zárt vissza, amikor szélsőt játszott? Konkrétan melyik mérkőzésen láttál tőle ilyet, mert szerintem sokkal alázatosabban és aggresszívebben zárt vissza, mint Iniesta és Xavi együttvéve. Valószínűleg a legfegyelmezettebb spanyol eddig a vb-n.

Itt most nem elméleti lehetőségekről beszélünk, hanem arról, hogy az ötgólos játékosom, aki ezt normális arányú kapuralövésből érte el ki lett herélve azáltal, hogy bement nem megverni egy német védőt sem és kapura sem lőnni és ezt taktikai sikerként eladni egy olyan szélsőre, akinek az volt az erénye "Pedro többet volt a saját térfelén, mint az ellenfélén. Nem bemondás, hanem tény." egy olyan mérkőzésen, amikor az ellenfél kollektíven a saját térfelén tartózkodott.

"Emellett mindkét szélen felbukkant, passzolt, védekezett, kapura lőtt."
Akkor most Villa szélsőként melyeket nem csinálta meg ebből?

Lassan eljutunk oda, hogy Villa jobb center volt mint Torres ezen a vb-n, bár hat meccs után még mindig elméleti dolgokról beszélgetünk. ÉS emellett Pedro meg jobb szélső, mint Villa. Beszarok.

bz249 2010.07.09. 11:20:11

@imici77: a nagy szamok torvenye azt mondja, hogy kelloen sok golt rugva az elmeleti ertek kozeleben lesz a makos golok aranya. Mondjuk, ha minden masodik gol szokott makos lenni atlagban, akkor olyan 8-10 gol utan mar a golok fele makos lesz.

Everred 2010.07.09. 11:22:27

@balu11: megmondom őszintén, én nem tartom akkora edzői bravúrnak, hogy Robbennek annyit mond, hogy "menjél Arjen, csináld, ami tetszik", már csak azért is, mert Robben akkor is azt csinálja, ami neki tetszik, ha nem mondják neki. Ugyanez volt a játéka Mourinho alatt, ugyanez volt a Real Madridban, ugyanez Van Gaal alatt, és ugyanez itt, a holland válogatottban is.

Sneijder meg azért nem igazán az öntörvényű zseni prototípusa, ő taktikailag egy nagyon is fegyelmezett játékos, különösen mióta Mourinho az edzője.

Kettejük szabad mozgásával az a gond, hogy minden rájuk van bízva, és nincs nagyon kitalálva, hogy a többiek mit is tegyenek hozzá a támadásokhoz. Van Bommel és De Jong rombol, Sneijder nem tud összekötő kapocsként működni köztük és Robbenék között, mivel neki rendre érkezni kell a befejezésekhez is, mivel Van Persie szerepköre nekem valami csak félig átgondolt és kissé összecsapott elképzelésnek tűnik, hogy hát talán majd leköt egy-két védőt, aztán több hely lesz a többieknek.

Ez eddig többé-kevésbé működik, ha némi ordas nagy mákkal is, de rengeteg a gond: túl nagy a távolság a védekező középpályások és a négy támadó között, a csapat esze kénytelen sima támadó középpályásként funkcionálni, szervezni nem nagyon jut ideje. Robben folyamatos befelé húzása rendre betömörít középre mindent, úgy, hogy Van der Wiel alig-alig mer előremenni, pontosan azért, mert tudja, hogy Robben nem fogja kisegíteni... szóval sok a potenciális katasztrófaforrás ebben a holland csapatban, és a spanyoloknak elég egyet-kettőt kiaknázni.

balu11 2010.07.09. 11:32:54

@Everred: Sneijder valóban nem öntörvényű, neki a szerepköre szabadabb alapból. Abban sztem nincs igazad, hogy mivel érkeznie kell a kapu elé, ezért összekötő kapocsként működni - igenis tud, sőt a VB-n kevés igazi, klasszikus 10-es (középső irányító) játékot látunk, az egyiket (sőt, a legjobbat) Sneijdertől.

(még egyszer: klasszik 10-es játékról beszélek. Sztem Xavi pl. nem azt játsza, legalábbis nem a klasszikus értelemben)

nincs sok különbség a kettőnk véleményében, én (jóval) több tudatosságot, és taktikai erőfeszítést látok abban, ami nálad inkább "majd megoldják"

meglátjuk, nagyon kíváncsi vagyok, hoyg mire mennek a hollandok, illetve, hogy változtat-e bármit az eddigieken a kapitány (RvP le, más csere, defenzívebb felállás, vdV kezdetése, ...) - sztem semmit

CYHMK · http://bukottfocistak.blog.hu/ 2010.07.09. 11:33:28

@horas:

folyamatosan kiköveteled rvp-t a holland csapatból, mintha minden meccsen kihagyna 5 tiszta ziccert és a padon meg ott ülne egy pályája csúcsán lévő bergkamp vagy nistelrooy.

de akkor fejtsd ki, hogy mégis mit várnál egy rvp-van der vaart cserétől? miben lesz ez jobb?

balu11 2010.07.09. 11:33:45

...ezért _nem tud_ összekötő kapocsként működni...*

horas 2010.07.09. 11:34:01

@pancho_sanza:
Igen az már nekem is gyanús,hogy Villa mindenben jobb,esetleg Torres jelenlegi formájában,Torres-re pont az a fő jellemző,hogy befordul,beviszi az emberét,mert van fizikuma hozzá és technikája is.

Csörszike 2010.07.09. 11:34:13

@heinrich: Henrik megőjítesz ezzel a "brazílía nagyon ki volt találva"-mantrával. most szerinted az a brazil csapat, amelyik a 8 között kiesik, nevezhető nagyon kitaláltnak? komolyan: a 8 közé a ronaldo, ronaldinho, rivaldo, robicarlos öregekothonával, kiégettekkel is simán eljutottak volna...értem én, h nagyon ráficcentél a konf. kupán meg most a vb előtt dunga olaszbraziljaira, csak nem értek vele egyet. nje haragudj, de a hooland-brazil 60. percétől, amikortól felállt védelem ellen kellett már a braziloknak jáccani, eszünkbe jutott (garcia_bőrmesterrel néztem), h na mostmár valszeg dunga is becserélné már a jó dinhot, csak hiába keresi apadon, mert nem vitte ki...és akkor mosolyogtunk:))

a többivel egyetértek, usa meg ghána is nagyon jól ki volt találva. az uruk meg azért többek jól küzdő, forlanra épülő csapatnál. nem nagyon van mégegy olyan válogatott, aki 2, gyökeresen eltérő játékrendszert is előhúzott a vb-n (3-5-2, 4-4-2, felállásra lebutítva). mexicó szvsz is kiváló taktikailag, csak egy igazi center hiányzik(nálam g.franco annak túl kicsi, meg nemis túl ügyes). chile viszont az egyik nagy lieblingem (uru mellett, persze).

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.07.09. 11:34:43

@pancho_sanza: nyilván szó nincs erről. Arról van szó, hogy a spanyolok nem a lehengerlő attakjaikkal akartak nyerni, hanem azzal, hogy 0.0001-rew redukálták a német támadások esélyét. Ez a lényeg.

Nem mondtam, h Villa nem zárt vissza, azt mondom, hogy Pedronak jobban áll a védekezés, Villa meg akkor is jobb mint Torres, ha csak vicceket mesél a védőknek, nem volt kérdés, ki és miért marad ki a csapatból.

A meccs legnagyobb labdáját egyébként Pedro adta Iniestának, még a 6. percben, négyszer lőtt kapura, az egész pályát bejátszott a két tizenhatos között.

Szóval nem, nem oda jutunk el, amit írsz, és amit egyébként senki sem állított. Hanem oda, hogy Torresnek nem volt értékelhető megmozdulása a vébén, Villa most még úgy is jobb nála, h nem ez az igazi posztja, és igen, Pedro a NÉMETEK ellen jobb megoldás volt szélsőnek mint Villa - az ÖSSZKÉPET tekintve feltétlen.

Én azt nem értem igazán, h mit akarsz kihozni. Torresnek kellett volna kezdeni or what?

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.07.09. 11:38:14

@Csörszike: igen, a 8 közé velük is eljutottak volna, bár ebben azért nem vagyok biztos. Abban viszont igen, hogy ott bárki kipicsázta volna őket, és nem lett volna esélyük vébét nyerni.

Ennek a mostani csapatnak volt, a spanyolokkal játszanának vasárnal, ha nincs Felipe Melo. Ez elég nagy különbség, nem mellesleg a hollandokat is meggyalázták az öngólig.

Nem akarom elvtelenül szopni őket, de ez egy kurva jó kis csapat volt, Ronaldinhoék meg az olimpián sem tudtak villogni az ifisták ellen.

gogyimogyi 2010.07.09. 11:40:41

Persie szarul játszik, nem értem mit kell ezen cifrázni. Ha éppen nem a védőket húzza magára (bár ez is csak belemagyarázás szerintem) akkor sincs egy normális megmozdulása. Ha százas ziccerben van, akkor sem tudja kihasználni. Hiba játszatni.

Amúgy remélem a döntőben kemény lesz a bíró, és az ilyen Bommel féléket kiszórja. Döntsök el, hogy foci vagy mészárlás...

rajaram 2010.07.09. 11:48:40

A polip már kihúzta Németországot győztesnek. Sokáig meditált, de végül a németek mellett döntött.
Most nem hezitált sokat, egyből Spanyolország mellett döntött.

horas 2010.07.09. 11:48:48

@CYHMK:Folyamatosan az túlzás,most elöszőr beszéltem a hollandokról úgy,hogy az ő szemszögükből eddig annyit mondtam a hollandokról max,hogy nem szimpik nekem pedig alapban nagyon is bírom a válogatottatjaikat.

Én egy Ancelotti féle két irányítós karácsony fában képzelem el a hollandokat.VDV és Snijeder egy szabadon mozgó Robben mögött.
Ez támadásban variálható lenne a 4-3-3 és a 4-2-3-1 Kuyt belépésével a széleken.

Szerintem azért felesleges RVP mert semmivel nem csatárabb tipús mint Robben és nincs is túl jó formában,viszont a középpályára kellene az ember.VDV azért még is csak többet és jobban ért a középpályás védekezéshez mint Robben vagy RvP.Viszont ő használható árnyékékként,irányítani is tud használható az összjátékban,ugyanúgy képes lehet az egy az egyekre.

Ha szar egész még mindig vissza lehet állni az eredeti felállásra VDV-RVP cserével.Mert ugye az is evidens,hogy Elia behozatlán kívül sok opció nincs a jelenlegi Holland felállásban,szal nagyon nem lehet belenyúlni a meccsbe,ha szopó van.

Hangsúlyozom ez egy ötlet,ez a taktika egy az egyben az,mintha hollnadia vezetne és csak a konrtára játszik,mert a játék képe a spanyolok ellen nem is lehet más,ezért érzem kicsit felleslegesnek az alapvető felállást mert hátulra kell összpontosítani.

CYHMK · http://bukottfocistak.blog.hu/ 2010.07.09. 11:49:47

@gogyimogyi:
mikor láttad utoljára amúgy rvp-t 100%-os ziccerben? a dánok ellen?:)

mi az hogy nincs normális megmozdulása?
uruguay ellen nem láttad mondjuk azt a 3 szenzációs passzát a második félidőben, amikből helyzet lett, és ha be tudják normálisan fejezni, akkor gól is?(kuyt, vdv kipattanó lövése és utána robben, valamint robben a kapussal szemben a végén)

pote · http://nst.blog.hu/ 2010.07.09. 11:49:48

@heinrich:
ha nincs Green, akkor meg az angolok.

DE VOLT MELO! és miért volt?

pote · http://nst.blog.hu/ 2010.07.09. 11:50:53

@heinrich:
"Nem akarom elvtelenül szopni őket, de ez egy kurva jó kis csapat volt"

ebben van vmi, én rájuk is ragasztom az évtized legjobb negyeddöntőben kieső csapata címet :)

Csörszike 2010.07.09. 11:54:19

@heinrich: persze, van benne igazság. de valszeg van átmenet a ronaldinho féle, általam említett kiégett bagázs, meg a josué, melo, g.silva, d.alves középpálya között, nemde? mert ha valahogy hátrányba kerülnek, 4 védekező középpályással, egyszemk kakaval (aki madridban már romlott az igazi kakahoz képest egy szintet), meg a hisztiskurva robinhoval nem nagyon lehet feltörni egy védelmet, szvsz. ezért kellett volna dinho, aki a lábán jól álló, magabiztos védők köözz is beteszi a zsugát a résbe, vagy húz vmi egyéb váratlant. szvsz ebből a brazil csapatból pont a váratlanság hiányzott (najó, melo kiosztott egy forintos gólpasszt, h aztán ezt lenullázza egy öngól-piroslap kombóval:))...

horas 2010.07.09. 11:54:26

@heinrich:
Ronaldinho ocsárolása egy az egyben a Klose-Podolski történet,halkam megsúgom az egybe gyűlteknek.

balu11 2010.07.09. 12:00:42

@pote: +ha nincs Melo, akkor nincs brazil gól... Ráadásul, ha nincs Melo, akkor 90 percig lettek volna emberhátrányban, nem csak a végén :)

Ja, tényleg - a végén nem volt Melo, akkor jobb volt?

(("Ha..." mondatok a sportban, ne már!))

horas 2010.07.09. 12:02:19

Most akkor vagy az igazság,hogy Klose és Podolski is egy nagy szar darab volt ahogy komoly ellenfél jött ahogy Ronaldinho is az lett volna,vagy miylen fasza volt Klose és Podolski is,tehát jó lehetett volna Dinho is.

De tudom most az jön,hogy Ronaldinho semmiféleképpen nem lehetett volna jó mert csak tiziket rúgott meg a Siena ellen villogott,meg pocakja van...

Persze,persze...

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2010.07.09. 12:06:40

@heinrich: Nagyjából azt, hogy teljesen mindegy volt, hogy Torres vagy Villa játszik centert vagy, hogy Villa vagy Pedro játszik szélsőt. A spanyolok elértek végül a minden mindegy stádiumba, amelyben legalább annyira értelme sincs egy-két személycserével magyarázni egy kimondottan hurka csapat legyőzését, mint az eb után volt legjobb spanyol játékost keresni.

Azt nem gondolnám, hogy Podolski és Boateng ellen nagyob védőmunkára lett volna szükség, mint Contreao és C Ronaldo ellen, de ugyanez igaz, a Lahm, Trochowsky és a Bruno Alvés Simao párosra is.

A németek ellen Villa lófaszt nem csinált centerben. illetve nem igazán mutatta meg, hogy miben lenne az ő centerjátéka jobb, mint Torresé. Ha azt mondod ez azért volt jó csere, mert így Iniesta visszamehetett balra, akkor az még védhető is lenne, de ilyenre még véletlenül sem utaltál.

Én ezúttal nem esek bele,abba hibába, hogy a spanyoloknak, az ő taktikai nagyságuk számlájára írjam ezt a meccset. Ez egy lassú és tudást tekintve kihívásokkal küzdő német csapat volt, amelyet a totál B sornak Fabregasszal, Silvával, Llorentével, Jesus Navassal, Albiollal, Marchenával, Pepe Reinával és Arbeloával is simán ütni kellett volna.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2010.07.09. 12:13:27

@horas: Igen, mert ezt a wundermannschaftot csak ilyen zseniális taktikai húzásokkal lehetett megverni. Érted, csak azért nyertek, mert a centerjátékot beáldozták és így Pedro többet volt a saját térfelén.

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.07.09. 12:19:35

@pancho_sanza: nem CSAK ezért nyertek, de ÍGY nyertek.

A te verziód meg az, h minden tökmindegy lett volna, nem is érted, Del Bosque mit kínlódott egyáltalán a taktikával. Érdekes megközelítés.

A spanyol B-csapattal kapcsolatban meg igencsak nagy kérdőjeleket tennék. Silva gyenge a vébén, Navas összességében nem egy nagy szám, Albiol+Arbeola sima középszer, egyedül Reina és Llorente dicsérhető.

A tiki-taka vagy tökéletesen kivitelezve működik, vagy sehogy, félmegoldások nem játszanak, mert az az Arsenal.

horas 2010.07.09. 12:21:06

@pancho_sanza:
Én nem mennék ebbe bele mert a legutolsó szóig egyetértek veled,én már "A német multifoci virágkora" cikkben kiburítottam a bilit és azt mondtam,hogy ez a német válogatott nem olyan kibaszott jó ám mint aminek tűnik.

A spanyol-német meccs után én már kiéltem magam ez ügyben.
Számomra érdektelen ez az utolóag megmagyarázós kínlódás.
Számomra a döntő sokkal érdekesebb,hogy a Hollandok vajon lépnek-e kitalálnak-e valamit.
Nálam ez a német válogatott egy kipipált elmélet,túl vagyok rajtuk,ahogy számítottam rá,ahogy jött körülöttük a szenzáció úgy azzal a lendülettel ment is.Azon sem lepődök meg ha Özil marad a Bremen-ben és Svejni maitt sem fogják eladni Alonso-t.

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.07.09. 12:23:15

@horas: nem.

Klose és Podolski értékét a játékrendszer növeli, Ronaldinho esetében viszont ő határozza meg a játékrendszert. Ég és föld a kettő.

Maradjunk annál, hogy te szívesen emlékszel arra a játékosra, aki VOLT, és még várod tőle a csodát, pedig 3 éve sehol sincs. Még egyszer: az olimpián nem tudott kitűnni a kiscsávók közül, mitől lenne belőle egyik napról a másikra vb-sztár?

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.07.09. 12:26:28

@horas: ezzel kapcsolatban: tévedtél már pár komolyabbat a vébé alatt (ezzel nincs semmi gond, csak az nem téved, akinek nincs véleménye), ahhoz képest nagyon flegmán osztod.

Egyébként világos, a német csapatot az alapján kell megítélni, hogy milyen meccset játszik a világ legjobbjával, és EGY meccsre kell alapozni a véleményed, nem egy folyamatra...

Nem mintha bárki sztárolta volna ezeket a játékosokat egyénileg - Lahmtól és Schweinitől eltekintve.

horas 2010.07.09. 12:27:38

Ez a VB az ilyen 3 napos csodák VB-je,elöszőr az argentínoktól várta itt mindenki,hogy alázának majd aztán a németektől,nekem a hollandok is egy drágán eladott kajlinak tűnnek,majd kiderül,hogy így van-e.

A spanyolok pedig kurvára nem jönnek nagy elánnal annál megállíthatatlanabbúl.

bz249 2010.07.09. 12:34:05

@heinrich: azert Ghana ellen sem villogtak a nemetek.

horas 2010.07.09. 12:36:43

@heinrich: Én nem arra gondolok,hogy Ronaldinho-nak kellett volna a karmesteri pálcát,de meg néznélek,hogy 1-2-nél a hollandok ellen Nilmar,Grafite,Baptista és Ronaldinho közül kit cserélnél be?

Egyértelmű,hogy szoktam tévedni mert ember vagyok és be is szoktam ismerni,szerintem ennek a a német csapatnak a részemről való minősítése tökéletes negatív tükre annak ami ment körülöttük.
Nem hiszem,hogy erőteljesebben degradálnám őket mint amennyire istenítve voltak.

Mivel elmeháborodottnak és minden hülyének voltam nézve ezért a gondoltaom ért,egy kicsit enged meg nekem,hogy fröcsögjek.

Milyen folyamatról beszélünk?
Itt a német fanok szerint az Eb-óta sokkal jobb
csapat sokkal kisebb ellen állást tanúsított egy a német fanok szerint sokkal szarabb spanyol válogatottól.
Ahogy mondtam,nekem az nem taktika és folyamat,ahogy az angolokat meg az argentínokat elintézték.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2010.07.09. 12:37:17

@heinrich: Az alapján érdemes megítélni egy német csapatot, amit Heinze, Higuaín, Di Maria, DeMichelis meg Maxi Rodrigez ellen csináltak? Aztán ebből kihozni, hogy majd Lahm feltologatja, meg Podolski átmegy ott, ahol C Ronaldo fennakadt.

Mondta valaki előtte, hogy sima lesz?

gogyimogyi 2010.07.09. 12:48:38

Amúgy hiába nagy név az angol és argentín. Teljesen szar, formán kívüli játékot mutattak. Véleményem szerint, ha az egyenes kieséses szakaszban összekerültek volna egy chilével, buktak volna. Ebből is látszik, hogy csak éppen jól jött ki a lépés a németeknek. Tapasztalatlanok még nagyon ezek a játékosok, és látszott rajtuk, hogy a spanyoloktól egy az egyben beszartak.

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.07.09. 13:05:48

@pancho_sanza: ha visszanézed pl azt a támadást, amelyik végén Ramos belerúg Özilbe, akkot látod, hogy igen, a spanyolok ellen is eladták dettó ugyanazt, mint az angoloknak meg az argentinoknak.

Klose visszalép, lefordul a védőről, Müller helyett most Özil indul be a helyére, annyi hiányzott, hogy a kis buta nem tette tovább Podolskinak, hanem rájátszott egy tizire.

A 70. percben megcsináták megint, Özil-Podolksi, ő adott be, csak Kroos elbaszta.

Szóval igen, Poldi át tud menni, ahol C fennakad, mert C egyedül akart átmenni, Poldit meg a csapat löki át. Csak kurva keveset tudtak ebből eljátszani, mert a letámadás miatt a félpályáig sem tudtak elvergődni.

Titi120 2010.07.09. 13:18:13

@horas:
" ... egy kicsit enged meg nekem,hogy fröcsögjek."

Egy kicsit meg volt engedve, de te már szerda este óta folyamatosan ezt nyomod ...

Ez már tényleg nevetséges.
1, azaz egy meccs alapján próbálod folyamatosan igazolni saját magadat, amelyet történetesen a tornán eddigi legjobbját produkáló világ legerősebb válogatottja ellen nyomott le a Nationalelf, ráadásul rossz felfogásban, s egyik legjobbjuk nélkül.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.07.09. 13:22:19

egyre jobb lesz rvp, ezt tudom mondani :)

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2010.07.09. 14:01:13

@heinrich: Ezt simán elfogadom, hogy egy kontrában benne lehet látni a wundermannschaftot, de akkor meg jogosan hiányolhatom a svájci eredményes kontra miatti multikulturális futball miatti taktikai felsőbbrendűségét ábrázoló elemzéseket. Hiszen azt kell mondanom, hogy amit a világklasszis németek eladtak, azt simán tudta Svájc is. Csak egy eredményesebben és emlékezetetsebben (például Derdiyok ugyanazt elnyomta, mint Pedro).

Ráadásul azt is állítod, hogy ebben a német csapatban benne volt minden, amit az argentinok és az angolok ellen láthattunk, tehát valójában pontosan ennyit is ér, amit csináltak. Nem túl sokat.

Minden poszton alárendeltek voltak és ki kell egy csomó mindenki ábrándítanom, mert Silva, Fabregas, Ramos, Piqué ugyanaz a korosztály, mint Özilék és ez a németek pechje, hogy itt olyan emberekről beszélgetünk, akik nem pusztán 100-150-szeres válogatottak lesznek (Casillas a 200-at fogja ostromolni), hanem valószínűleg az utókor által is nagyon sokra értékelt csapatban teszik meg mindezt.

Lesz EB 2012-ben. Már most elmondom Neked, hogy mi lesz a német tatkitka egy spanyolok elleni esetleges mérkőzésen: Svájci retesz. Legalább nem kell olyan sok vonalat rajzolni a taktikai felállásba és elég az egyik térfél is. Kurvára mindegy, hogy Torres játszik majd, vagy nem. Persze emellett el lehet bohóckodni, hogy taktikailag mennyire ott vannak a németek, amikor egy argentínhoz hasonló játékerejű csapatot kell megverni, de itt nem volt más lehetőségük, csak leparkolni a buszt. És 2012-ben sem lesz ez másként.

És itt nem azt mondom, hogy nem nyerhetnek, mert ennek ahhoz semmi köze, hanem hogy nincs más esélyük. Ezzel gyakorlatilag azt állítom, hogy a spanyolok szempontjából egy német és svájci játékerő teljesen egyforma és nem is igazán tesznek különbséget köztük, csak esetleg a téttől függően más a mentalitásuk. És bár lehet itt kockázatokról meg centerkérdésről beszélni, de nincs értelme.

Én egyébként sem mondtam semmit konkrétumot, kötözködtem, és próbáltam utalni rá, hogy felesleges bármilyen taktikai okoskodást belemagyarázni, egy ennyire egyértelműen és előre kiszámíthatóan sima mérkőzésbe. Utólag meg pláne. Még egyszer mondom, nem nyerésről vagy nem nyerésről beszélek.

horas 2010.07.09. 14:12:56

@Titi120: Szerda este óta z túlzás szerda este,mondtam és akkor sem alpári stílusban.
Tegnap már rég a hollandokat boncolgattam emg,hogy mit kéne játszani ma tettem egy kisebb kitérőt.

Szerintem ennél a meccsnél nincs meggyözőbb bízonyíték arra amit mondok.

Lehet,hogy nevetséges vagyok,de senki,senki nem mondta azt,a nagy mancsaft -fanok közül,hogy basszus lehet mégsem olyan jó ez a csapat.
Nem,mi jött:
"Majd jövőre meg még fiatlaok,meg nem volt Müller,meg még csak ezóta meg azóta jászanak együtt...bal-bla-bla"

Ez az argentínok meg az anolgolok ellen pont,hogy pozitív keresztmetszetet adott,most meg egyből kifogás,ez a nevetséges kérlek szépen.

bz249 2010.07.09. 14:22:15

@pancho_sanza: miert kellene mas taktikat alkalmazni, mint a svajci retesz, ha egyszer ez adja a legnagyobb nyeresi eselyt?

Amugy a statisztikak alapjan 13 spanyol kapuraloves volt es 5 nemet (5 illetve 2 a kaput eltalalo lovesek szama). 7 illetve 6 szoglet. A labdabirtoklas 51-49 a spanyoloknak.

Folenyben voltak a spanyolok, de egyaltalan nem volt atombiztos a gyozelmuk.

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.07.09. 14:24:00

@pancho_sanza: hanem arról, hogy a spanyol csapat a legerősebb a világon? wow.

Most már legalább látom az erővonalakat. Nem tetszett neked, hogy itten a németek meg lettek dicsérve, és most fasza, mert Spanyolország erődemonstrációt tartott. Mindenki tudja, hogy ők a legerősebbek évek óta, és hogy ez egy darabig így is lesz.

Azt is, hogy mi ennek a stílusnak az ellenszere.

Kurva nagy különbség van favágó bekkelés (Svájc), és tudatos kontrajáték között (Németország). Nincs messze az a nap, mikor a spanyolokat is durván megcsapja majd valaki gólokkal - egyszerűen a két stílus közti különbségből adódóan. Ha a németeknek olyan minőségi játékosaik lennének, mint a 98-as Dinamo Kijevnek, akkor most is megtörténHETETT volna.

Mindig is a két véglet focija uralta a világot, csak az volt a kérdés, hogy melyik oldalon jön össze egyszerre több klasszis. 64-65-ben Grande Inter volt exxxtrakatenaccsóval, pár évvel később meg holland tömörgyönyör. Minden más félmegoldás, vagy kontrázva eredményes a foci, vagy lerohanva.

Szóval szerintem a német rendszer kurva jó, egyelőre még nincs benne kellő minőség Khedira, Boateng és Klose posztján. Igen gyorsan le lesz cserélve mind a három, aztán kész a csapat.

horas 2010.07.09. 14:25:08

@Titi120: Szóval kibontva:
Az argentín angol meccs után:
Ó milyen cspat ez,Özil megy a Barca-ba Svejni a legjobb mélységi irányító,Lahm klasszis jobb szélső,Klose megfogja dönteni Ronaldo rekordját,Lőw egyételműen ott van az elit edzők élbojában,Müller esélyes azt aranylabdára,és miylen fiatalok,hú mi lesz még ezekből ihaj-csúhaj,sexy-futball,foci iskola Maradona-nának."

(Most nem azért de ezek nem én találtam most ki)

Majd momentum nélkül kiestek egy eddig szürke és döcögős spanyol válogatottól.A fenti addig megrendíthetetlen tényekből mi lett:

Jaj hát ez a világlegjobb válogatottja ez a spanyol...
jaj hát nem volt Müller
jaj hát Puyol nem jött ki 40 métere Klose-val...
jaj hát Svejni elött milyen középpálya van...
jaj hát a spanyolok milyen régóta játszanak együtt...
jaj hát ez egy fiatal csapat...

felfordúl a belem....

bz249 2010.07.09. 14:26:30

@heinrich: azert Friedrich es Mertesacker sem eletbiztositas kozepso vedokent, elobbi raadasul mar kifele megy a korbol, de a masodik sem lesz fiatalabb.

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.07.09. 14:27:10

@horas: az lehet, de durván ferdítettél mindkét oldalon, csak hogy igazad legyen.

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.07.09. 14:29:21

@bz249: Badstuber viszont jó lehet évekig, nem szélre való, és Friedrichben is van még egy Eb, szóval nem kell kapkodniuk sem.

horas 2010.07.09. 14:30:32

@heinrich: Ferdítés?

Ezek közül egyet linkeljébe amit én írtam eredetileg.

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.07.09. 14:33:14

@horas: nem arról van szó, hogy mit írtál, hanem arról, hogy mit NEM írtak azok, akinek tetszett a német válogatott.

Szélsőséges baromságokat fogsz persze találni, de a közgondolkodást nem az általad előrángatott "baromságok" határozták meg. Ki az úristen akart pl Müllernek aranylabdát osztani? Özilt eladni a Barcába? Senki.

bz249 2010.07.09. 14:34:58

@heinrich: a mostani paros viszont erosen kozepes (jo Mertesackert elfogadnam az Arsenalban, mert nem art egy darab 175 centimeternel magasabb jatekos, hatha fejelni is kell neha) jobb vedok eseten Schweini vagy Lahm is egy kicsit szabadabb lehetne, mert nem kellene allandoan hatrafele bamulni.

Amugy az igazi hiany klasszis tamadobol van, aki egy Ghana elleni meccset a semmibol el tud donteni es/vagy a spanyolok/brazilok ellen uzembiztosabban rugja be a keves adodo helyzetet.

horas 2010.07.09. 14:41:24

@heinrich: Jó ez a kettő pletyka volt okés a többi ül.
Egyezzünk ki abban,hogy a németeket felejtsük el most egy jó darabig.Én nem hozom fel becs szó.

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.07.09. 14:43:02

@bz249: ez igaz, szerintem maga a rendszer méltó arra, hogy az embernek tetsszen, klasszis az egyelőre 2 van + két fél (Müller+Özil), akiknek még kell egy pár év rutin, és ez idő alatt a mostani U20 generáció is be fog érni. A németek kb 2016-ig már most rendben vannak nagyjából.

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.07.09. 14:44:28

@horas: nincs kedvem tovább boncolgatni, ebben maradtunk :)

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2010.07.09. 14:57:23

@heinrich: A németek előre meg lettek dícsérve és utólag meg egy kicsit felmentve azáltal, hogy Lőw a hibás, meg Khedira, Boateng és Klose nem jó, mert senki nem volt jó a németek oldaláról.

Egyszerűen nem arról van szó, hogy a spanyolok verhetetlenek. Külön kihagsúlyoztam ezt. Sőt azt is mondtam, hogy gólokat kaphatnának már most is, ha Robinho, Maicon és Kaká például gyorsan felzárkózna Fabiano mellé, aki megtartja a labdát a szükséges időre, de itt kérem olyan dolgok voltak, amelyektől az ember zsebében kinyílik a bicska.

Például írhattad volna most azt, hogy ez tényleg az Inter- Barca folytatása volt, csak nagyon diszkont verzióban, mert jelenleg nincs olyan német játékos, aki beférne az Interbe, így aztán meg nagyon nehéz megfogni egy olyan Barcelonát, amelyben nem Ibra, hanem a(z egyébként nem is) jól mozgó Villa játszik centert. Vagy olyanokat, hogy a német játékosok mindegyike képes kicselezni bármelyik argentint, (sőt Schweini akár négyet is), de ez nem sikerült egyetlen spanyol játékos ellen sem megoldaniuk. De az is nagyon korrekt lett volna, ha azt mondjuk, hogy a nagyszerű német tatkika eredményeként az argentinok ellen emberelőnyben támadó és védekező németek csak félig valósították meg elképzeléseiket sehogy nem támadtak és folyamatosan 10 emberrel védekeztek. És bár az argentinok ellen bemutatott parádé óta tudjuk, hogy nem akkora favágók, mint a svájciak, de ebből az egy meccsből ezt nehezen mondaná meg akárki is.

Everred 2010.07.09. 15:04:46

Messi is bekerült a vb-aranylabda tíz jelöltje közé.

Azok a szakemberek, ex-játékosok, satöbbik, komolyan gondolják eszerint, hogy Messi a világbajnokság 10 legjobban játszó focistája között volt? Hogy jobban játszott, mint Suárez, Piqué, Klose, Kuyt (bizony, még ő is) vagy Müller? Nemár.

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.07.09. 15:08:47

@pancho_sanza: most az a baj, hogy nem kellő doronggal pocskondiáztam a németeket?

1) Nem én írtam a meccsről, hanem mocsing

2) Az NST-n is megjelent poszt az indexre íródott cikk reposztolása, elég egyértelmű, hogy másképp kellett megírnom.

3) Nem abban láttam a meccs kulcsát, h a németek egyénileg szarok, hanem abban, hogy Löw óvatos felfogása ÉS Del Bosque kurvára nem óvatos letámadása miatt az általam dicsért RENDSZER (sosem a játékosokat emlegettem) porrá omlott.

4) Ezek kivételével mindennel egyetértek, amit az utolsó hozzászólásodban írsz. Csak nekem vhogy a bicskanyitogató rész - amire csak homályosan utalsz - nincs meg.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2010.07.09. 15:19:52

@heinrich: a négyes ponttal azért nem értek egyet, mert azt feltételzi, hogy a "rendszert" Észak-Korea is simán porrá omlaszthatta volna. Vagyis nem, mert végülis Löw óvatossága omlasztotta össze.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.09. 15:22:16

@heinrich: Azért ha tartalékosan is, de nemcsak a hollandok elleni második félidőben fulladt meg brazília, de a portugálok elleni csoportmeccs második félidejében is. Az alapján a félidő után egy szavuk sem lehetett volna braziloknak ha kikapnak.

Ha Maradonát a porig gyaláztad jogosan Zanetti és Cambasso kihagyása miatt, akkor Dunga keret összeállítási hibái is megérnek egy-két szót. Azért egy kicsit arrogáns volt Dunga részéről Ronaldinho, Diego és Pato kihagyására, annyit mondani, hogy az Olimpián eljátszották a lehetőségüket. Az ifisták ellen éppen voltak momentumai Ronaldinhoéknak nem is kevés. A kvázi argentin A-tól kaptak ki 3-0-ra.

A viccses az, hogy ezt a brazil csapatot szerintem egy spanyolok elleni meccsre találta ki Dunga, velük viszont se a konfödön, se a vébén nem futottak össze.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.09. 15:28:00

@popp:

Ja, ja, az utolsó bekezdéssel teljesen egyetértek. És tényleg vicces.

Titi120 2010.07.09. 15:41:56

@horas:
Ez a hsz úgy ahogy van egy kibaszott nagy kamu, még csak nem is ferdítés. Úgyhogy én itt be is fejeztem.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.09. 15:43:40

@horas: Azért vagy igazságtalan, mert a szurkoló ilyen, csak a négyeket látja meg az ünneplő fiatal tökiket. Vereség esetén meg keresi a pozitívumokat, amikbe kapaszkodni tud.

Azt már nem látja, hogy volt az angolok ellen egy drámai fordulópont Lampard meg nem adott gólja, amely alapjában változtathatta volna meg a meccset és az addig csak Ausztrália ellen parádézó, Szerbia és Ghána ellen szenvedő németek sorsát. A második félidőben meg nem tragikus védelmi hibákat nézte, hanem abban gyönyörködött milyen sebességgel zúgtak át kedvenceinagyarcú angolokon . Azt is elfelejti, hogy Argentína ellen milyen nehéz időszakot élt át csapata a spanyolok ellenihez hasonlónyomás alatt, az első félidő végén, a második elején, hogy aztán abban gyönyörködhessen, hogy Schweini szlalomozik az összeomló argentin védelmen át.

Ezzel együtt a németeknek jó csapata van, amely kíméletlenül csípte fülön a lehetőségeit és ettől el is szálhattak az értük szorítók, de még a szakma egy része is. Aztán szerdán csak kiderült, hogy akad azért még náluk is jobb.

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.07.09. 15:50:38

@popp: portugália ellen a brazil B játszott, a meccsen senki nem akart semmit, jó volt az iksz, semmi sárga, semmi sérülés.

A Maradona helyzetet félreérted, abban a posztban még csak nem is utaltam Maradona válogatási elveire, csak az általános viselkedésére.

Lehet, h Dunga szakmailag hibázott, de embernek ember maradt, mégpedig sportember, miközben Maradona az anarchista félisten vonalat vitte.

Titi120 2010.07.09. 15:51:29

@popp:
"Aztán szerdán csak kiderült, hogy akad azért még náluk is jobb. "

Nabazz, te is ...
Áruldd már el nekem, hogy ki írta olyat, hogy a németeknél nincs jobb ? Vagy mi a rák ez a sok ordas hazugság, amit ide ma benyomtok ?

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.07.09. 15:54:05

@Titi120: sztem pont popp utolsó bekezdésével tökre egyet lehet érteni, én nem érzem, h benne lenne az, amit gondolsz.

De tényleg, jó sok szófacsarás volt ma.

Titi120 2010.07.09. 16:00:09

@heinrich:
Nem vágom, hogy mi ez, amit itt ma egyesek elővezetnek, némely hsz olyan állítások ad a német - drukkerek szájába, amelyek még véletlenül sem hangoztak el, maximum egy - két errefelé ritkán látott nick egyszeri túlkapásait leszámítva, de gyakran azokban sem.

Everred 2010.07.09. 16:04:05

@popp: nemár. Annyi mindent lehet ezen a vébén az angol válogatottra mondani: hogy lassú, buta, fásult, ötlettelen, nézhetetlen volt - de nagyarcú? Mér kell még ezt is? Amikor kurvára nem volt igaz?

Ez pont olyan ostobaság, mint a BL-negyeddöntő után volt, hogy a Bayern "jobban küzdött". Mintha valami morális felsőbbrendűséget akarnánk belecsempészni abba az egyszerű ténybe, hogy egy, illetve két meccsen történetesen a másik csapatnak jött ki jobban a lépés.

Dani Kalifornia 2010.07.09. 16:06:37

@popp: @Everred: Az angol válogatott arca nem volt különösképpen nagy, más kérdés, hogy van köztük néhány tuskó:)
Az angol válogatott szurkolóinak nagy az arca, de az mindig.

Everred 2010.07.09. 16:10:54

@henkmoody: "Az angol válogatott szurkolóinak nagy az arca, de az mindig."

ez is hülyeség, egy cseppet sem nagy. Spanyol, argentin, brazil drukkerekhez mérve semmiképp. Egész Angliát a pesszimizmus uralta a vébé előtt, és épp ezért nem is volt nagy kardbadőlés és nemzeti gyász a kiesés után.

balu11 2010.07.09. 16:14:26

Sokan itt eléggé lehúzzák a német válogatott VB-teljesítményét - általában azzal, hogy kikapott egy közepes spanyol csapattól.

Most abba nem is mennék bele, hogy ez a spanyol csapat a világ valószínűleg legjobbja, és hogy a közepesnél azért sokkal jobban tolta a németek ellen.

Inkább azt kérdezném meg a "német-gyűlölőktől", hogy mit tettek a német-argentín meccsre? Mert én akármilyen tippjátékban is játszom, elvétve találkoztam német győzelemre voksolókkal, azok is általában szívből tolták.

Tehát a tények:
1 - németek nem szerepeltek a VB 4 legesélyesebb csapat között (argentín, brazil, spanyol, holland/angol - ezen persze lehet vitatkozni, de nagyjából megállja a helyét...)
2 - kivertek meggyőző fölénnyel 2 náluk esélyesebb csapatot (tudom, Lampard... attól még nyertek, méghozzá nagyon fölényesen)
3 - olyan játékot mutattak a 6-ból 3 meccsükön, amilyenre az elvakult Nationelf-fanok is max az auszik ellen számítottak

Kifejezetten sikeres VB-jük van, eredményben és játékban is felülmúlták az elvárásokat.

(Persze, nem tartanak ott, mint a spanyolok, de ott valószínűleg jelenleg senki sem - és ez a tény nem is volt vitatott az itteni német-szakértők között, ha jól figyeltem.)

Akkor miről beszélünk? A németekről lehet a legkevesebb negatívumot mondani a VB kapcsán (+ Uruguay, és ha nyer Spanyolország), szóval nem igazán értem, hogy viszonylag sokaknak mégis miért megy ilyen könnyen...

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.09. 16:28:52

@Titi120: Bocsáss meg én most nem erről a fórumról beszéltem és főleg nem rólad. hanem amit tapasztaltam az utcán járva-kelve meg más fórumokat nézegetve.

Tényleg nem is akartam, belétek rűgni. Amúgy én is hasonlóan reagálok kedvenc csapataim jó szereplésekor. És azért nézve a híreket fórumokat, voltak olyan hangok bőven, amelyeket horas kicsit sarkítva emlegetett vagy én, Pont te például a józanabbak közé tartoztál.

@heinrich: Tudom, hogy brazil b, de azért annyira nem akartak a spanyolokkal játszani, úgyhogy teljesen komolytalan meccsnek nem nevezném azt a játék képe alapján sem.

Így megy ez! Nekem meg Dunga nem volt szimpatikus már játékos korábban sem, Az lehet, hogy sportember maradt, de szerethetőbb ember nem lett, és azért a kispadon mutatott tehetetlen dühkitörései alapján talán kicsit a méltóségát is elveszítette.

Nem láttam annak az embernek egy mosolyt az arcán soha. Aztán a drákói rendszabályai sem szimpatikusak, Kölykökkel szemben sem tartom helyes pedagógiai módszernek az ilyet, de felnőtt emberekkel szemben kifejezetten nevetségesnek tartom. Aztán ha valamiben, makacsságában lehet hasonlítani Maradonához, ez a 'majd én megmutatom, hogy nekem van igazam az egész világgal szemben attitűd azért benne is ott van. Mardonánál legalább egyértelműen lehetett tudni, hogy nem szereti, akiket kihagyott. Dunga meg ilyen hobisty dumával jön, ami ráadásul nem is igaz, hogy ifistákkal szemben sültek föl az Olimpián.

Aztán lehet, hogy Dunga ember maradt, Maradona, meg már rágóta egy állat, aki anarchista istennek képzeli magát, de mégis az utóbbival ülnék le szívesebben sörözni.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.09. 16:34:28

@Everred: @henkmoody: Kicsit félreérthető voltam. Én az elfogult német szurkolók (mág mielőtt nem minden német szurkoló elfogult és nálam az elfogult nem is negatív kategória) szemszögéből próbáltam fogalmazni. Tényleg nem nagyarcú az angol csapat.

Mondjuk azért vicces, hogy az olaszokat gátlás nélkül tudjátok gyalázni és ilyenkor, hogy felhorkantok ;-).

Everred 2010.07.09. 16:42:27

@popp: eszembe sem jutott gyalázni az olaszokat, minek rugdosni a döglött lovat? :-)

Everred 2010.07.09. 16:48:06

@balu11: szerintem senki sem mondja, hogy közepes spanyol csapattól kaptak ki a németek, ezt nem is értem, honnan jött. Kétlem, hogy abban vita lenne itt, hogy minden idők legjobb spanyol válogatottja verte most meg a németeket.

És még valami: csak egy náluk esélyesebb csapatot vertek meg a németek. Ez persze mit sem von le érdemeikből, hiszen tényleg ők játszották a legjobb focit a vébén, de attól még így igaz.

Titi120 2010.07.09. 17:07:59

@popp:
Oké, csak, amikor az NST -n írtok arról, hogy xy csapat drukkerei mit mondtak, akkor önkéntelenül is az itteni kommentelőkre asszociálok, beleértve magamat is.
De ha nem így gondoltátok, akkor semmi gond.

bz249 2010.07.09. 17:48:10

@popp: a brazil-portugal talan a vb legokadekabb meccsenek indult, az elso felidoben brutalisan sok sargat osztott ki a spori es a nagyja bizony jogos volt.

A masodik felidore meg ugy jottek ki a csapatok, hogy lehetoleg ne legyen serules es eltiltas es gyakorlatilag leult a meccs. Mert a portugalok es a brazilok utaljak annyira egymast, hogy ha megkozelitettek volna egy ellentetes mezut, akkor tuti, ami fix alapon lerugjak a masikat. Ezert aztan az egyetlen megoldast valasztottak es kerultek a masik csapatot.

sporttárs 2010.07.09. 18:02:07

Az a baj Heinrichhel, hogy valszeg egy ásító labdaszedő fotójáról is,oldalakt írna taktikailag :)), és bár eszembe nem jutna megkérdőjelezni hozzértését (sőt, kalapot le!) kisé mintha túlzottan is ezen az elméleti síkon közelítene az égvilágon mindenhez. Valamikor magáévá tette Sacchit vagy fordítva, és atzóta taktikai táblának látja a sportágat. :))
(Mondjuk ezen az alapon volt élvezetes a vitája Bognár Gyurival, köszönet érte! :)) )

Most sokkal inkább a gyakorlati dolgokat meglátó Panchónak adok igazat, hozzátéve, hogy szerintem a döntő is őt fogja igazolni - az utolsó pillanatig, amikor is a spanyoklok valahogy bemákolják (van mit visszavennie a sorsnak a hollandoktól ezen a vb-n!) - és kezdőhet a mennyei mantra Ibéria taktikai és egyéb nagyságáról.
Pedig már eddig is igen messze álltunk tőle, hogy ez teljesen jogos legyen. (Mondjuk a hollandoknál adott setben még messzebb.)

Abban igazad adok Heninrichenk, hogy az általa említett csapatok valóban nagyon ki voltak találva. Sajnálom, hogy egyiket sem látom a döntőben.

Titi120 2010.07.09. 18:13:09

@sporttárs:

"Az a baj Heinrichhel, hogy valszeg egy ásító labdaszedő fotójáról is,oldalakt írna taktikailag "

Ne hidd, hogy az olyan sok volna ! :)

Egy jelenleg NB I -ben vezetőedzőként dolgozó ismerősöm elmondás szerint, annak idején, amikor korábban egy, itthon nagyratartott edző mellett dolgozott, mint ellenfeleket feltérképező segéd, hogy ő egy - egy borzasztóan unalmas hazai bajnokiról is 20 - 25 A4 -es oldalt rakott le rendszerint akkori főnöke elé.
Nyilván ábrákkal, taktikai rajzokkal együtt (de egerváris faszrajzokkal már akkor sem ért tölteni a helyet :).

montipájton 2010.07.09. 18:30:52

@popp: Nem emberileg, szakmailag állok Dunga mellett ebben a vitában: a brazil csapat kurva jól ki volt találva, össze volt rakva, hibáival együtt is, látszott rajtuk az edző filozófiája, és következetes (neked: makacs) maradt ez irányban. Baromi erős csapatot csinált, amiből kihagyott pár vitatható embert, ahogy minden kapitánnyal előfordul.

Maradonánál koncepciót nehéz volt felfedezni, a csapata nem volt csapat, lehet persze mondnai, hogy szórakoztatóan játszottak, de az első komolyabb, taktikailag felfegyverzett ellenfél agyonverte őket. Miközben a keret potenciálját se használta ki, elsősorban Messi nemtommitakarjátszatnivele szerepével.

Sörözni persze lehet, hogy jó vele, én mondjuk apámmal szívesen leülök bármikor, de egy ilyen hagyományú nemzeti válogatott mellé mégse ültetném a kispadra, Maradona egyszerűen karíkatúrája az edzői szakmának, és erre az égvilágon semmi mentséget nem ad, hogy játékosként meg zseni volt. A szakmai méltóság alapján Heinrichnek adok igazat.

és minél inkább szurkolnék Argentinának, annál jobban idegesítene a pojáca a kispadon, komolyan.

brodi 2010.07.09. 18:52:10

nem tudom mennyire vagyok ezzel egyedül, de szerintem nem volt elbaszott Löw taktikája, sőt, igazából ez volt az egyetlen amit meg lehetett lépni és a buta Puyol gól kivételével gyakorlatilag tökéletesen is működött a német rendszer.

heinrich,

A taktikai rajzokból nekem az jön le, hogy pont, hogy Löw tudatosan engedte fel a spanyol szélsőbekkeket, mivel ugye Iniestáékat csak Khedirával nem lehetett kikapcsolni. azért egy szélen felfutó Ramos és Capdevila nem az a kokemény életveszély. Gyakorlatilag Villa helyzetén kívül nem is tudtak igazán veszélyes helyzetet kialakítani és ott is le volt zárva minden, belekényszerítették a kapusba lövésbe a spanyolt.
Amúgy kb. ott tilitoliztak a német térfélen. A védekezés elsőrangú volt, Boateng egyéni butaságait leszámítva, ennél többet nem lehet tenni a spanyolok ellen.

A német támadások elmaradása csak részben gond, részben kalkulálható volt, ha ennyire a védekezésre törekednek majd. A másik fele meg VdB nagy húzása volt a letámadással.

Én láttam volna értelmét a támadóbb focinak, abban egyelőre jobbak a spanyolok.

@heinrich: Marin ugye Poldi posztja, így nem volt reális esély a szereplésére és szerintem Löw haragszik is rá a szerb meccs miatt, valahol okkal...
Illetve Poldi taktikailag jóval érettebb is.

Én Öziltől vártam volna jóval többet, talán Ő képzett annyira, hogy az általad felvázolt rendszer nélkül is alkothatott volna( ronaldos-poldi példa nagyon ül), de sajnos meccsről meccsre gyengült a teljesítménye a VB-én.

Ha jön majd az a 3-4 csere majd a csapatban, akkor az eddig sikerre vezető rendszert is lehet majd alkalmazni, de ma még az egyéni képességek hiánya miatt egy B tervhez kell nyúlni ha egy spanyol kaliberű csapat jön.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.09. 19:00:34

@montipájton: (persze mondjuk heinrich emberi vonatkozásokat is kiemelt).

Ha a 4-0 után föl lehet sorolni Maradonával szemben az össze sztereotíp averziót, akkor, hadd lehessen már Dunga szemére vetni a B-verzió (a valóban zseniálisan kitalált alap stratégia mellett) hiányát és az ahhoz szükséges játékosok beválogatásának elszalasztását. Nem feltétlenül kellett volna a valóban problémás Ronadinho, ha ott volt Diego meg Pato is.

Szerintem meg volt koncepciója az argentin csapatnak, támadásban mindenképp, Messi visszahúzása sem volt rossz ötlet. Egy meccs eleji szerencsétlen gól után Argentína beleszaladt egy csúnya vereségbe, de volt időszak, mikor nem állt messze az egyenlítéstől. A németek paradésak voltak és gól nem mutatja a két csapat közötti reális különbsé. Most lehet, hogy ezzel nagy fame-t indítok, de feltételezem, hogy tíz meccsből kábé egálra jönnek ki ez az argentin csapat ezzel a némettel.

Szóval ha Dunga fölött is igazságtalan egy meccs alapján pálcát törni, akkor a Maradona stáb (direkt írom így), akkor a Maradona stáb fölött is. Mindkettőjüknek megvan a maga felelőssége a vereségekben. Például a kispad mellett toporzékoló Dungának abban a mentális összomlásban, amit a braziloknál láttunk.

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.07.09. 19:06:07

@sporttárs: ez van, mostanában ebben lelem örömöm, és ahogy fentebb is írtam: én így tiltakozom a _tartalommal megtölteni a játékot_ kezdetű semmitmondó álszakértés ellen.

@brodi: nem tudom, lehet, h az az igazság, hogy kicsit nyíltabb játékkal 0% esélye lett volna a németeknek, és Löwnek van igaza, hogy az 5%-ot próbálta megragadni. Csak azért sajnálom az ilyen meccseket, mert így nem tudom meg, mi lett volna ha az történik a pályán, amit én helyesnek érzek, amolyan szurkolói önteszt.

Marin meg ott játszik, ahova állítom. A lényeg, h gyors legyen :)

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.09. 19:11:39

@Titi120: Persze azért itt is akadtak magabiztos hangok, azt kár tagadni.

@popp: dizlex nénikémet, na remélem a betú és szó kihagyások ellenére érthető.

brodi 2010.07.09. 19:30:58

@heinrich: értem és megértem. ha én ülök ott, akkor én is azt próbálom meg mint Jogi. :) A lehetőség így is meg volt a győzelemre (Özil, Kroos helyzeténél).

Marint ahova állítod ott vezeti be a labdát a az előtte álló védőbe :) Elképesztőek a képességei, de agyban egyelőre sehol sincs, még Poldihoz képest sem. Vele nem lett volna ilyen precíz a német védekezés.

Azt hol tudnám megnézni, hogy Schweini hány labdát szerzett? Kiemelkedőnek tűnt,.

Ami egyből eszembe jutott, és igazából sehol sem láttam még megfogalmazva. Lehet, hogy elveszett a németek monyója? Én inkább hajlok a felé, hogy szimplán azért nem nyertek már 96 óta semmit, mert beleszartak az utánpótlásba vagy 15 évig és nem jöttek ki a mostanihoz hasonló generációk, de 2001 óta két elvesztett UEFA döntő és 2 BL döntő és egy EB döntő... Kicsit sok.

értelmetlen_nevű 2010.07.09. 19:40:10

@brodi:

Nekem is ugyanez az érzésem. Vedd még hozzá Frings vagy Müller nevetséges eltiltását, és Michael "lúzer" Ballack pályafutását. Az utóbbi években kifejezett peches az egész német csapat, most így hirtelen Lampard gólja jut csak eszembe ellenpéldaként.

brodi 2010.07.09. 19:48:16

@értelmetlen_nevű: és még lehetne sorolni döntő szitukban a hibás bírói ítéleteket, de legtöbbször azért nem lehetett azt érezni, hogy olyan nagy átütőerő lenne a csapatokban. Talán ha meglesz a csapatnak az "ereje", akkor visszajön a monyó is.

@brodi: itt nagyon összemostam a klubfocit és a válogatottat, de lehet párhuzamot vonni, csak más időintervallumban és -részben- más okokkal.

Everred 2010.07.09. 20:02:03

@brodi: mondjuk a felsorolt döntőkben van valami közös: mindegyikbe úgy jutott el az aktuális német csapat, hogy előzetesen teljesen esélytelennek tartották, és több bravúrt is bemutattak, hogy odakerüljenek. Ott meg már legtöbbször egy minden szempontból összerakott, egyénileg sokkal erősebb csapattal találkoztak (oké, a 2002-es UEFA Kupa döntő kivétel ez alól), amelyik ellen már nem jött össze a csoda. Hangsúlyozom, a CSODA nem jött össze.

Minarik Ede bácsi 2010.07.09. 20:17:17

Engem zavar egy kicsit a spanyolok sokpasszos játéka. Bocsánat, pontosítok, az zavar, hogy unalmas, mert az ellenfelek többsége unalmassá teszi. A két dél-amerikai csapat megpróbálta letámadni a spanyolokat, de ez csak Paraguaynak sikerült igazán. A három európai viszont betonbiztos sündisznót játszott. Na most aki unalmasnak találta a spanyolok labdajáratását, az mondja meg, mit kellett volna csinálniuk. Elrúgni a labdát, aztán versenyt futni? Ebben az ellenfelek vszeg jobbak, de ez nem a 60 m-es nemzeti vágta, hanem labdarúgás! Még a hőskorban egy brit futballista azt mondta, h a legfontosabb taktikai elem, h a labdát csapattárshoz kell továbbítani. Ha jól emlékszem, '92-ben a dánok azzal nyertek EB-t, h minden meccs előtt megmondták a játékosoknak, h milyen mezben lépnek pályára. A spanyolok megpróbálják addig járatni a bőrt, amíg nem találnak rést a betömörült védelmeken. most mit tegyenek? Adják oda a lasztit az ellennek? A másik érthetetlen dolog számomra, azt kifogásolni, h a seleccion labdavesztés esetén agresszíven visszatámad, és újra el akarja venni a labdát. De hát könyörgöm, az az egy van, játékosok meg 22-en vannak, persze h kell nekik! Ja és mellesleg éljen az offenzív német foci! Ha támadunk, max 6-an léphetik át a felezővonalat, ám ha védekezünk, azt legalább 12 emberrel tesszük. Heinrichhez hasonlóan én is kíváncsi lettem volna, mi sül ki abból, ha a németek bátrabban játszanak. Viszont örülök, hogy így alakult, mert régóta várok egy holland-spanyolra.

SamS 2010.07.09. 20:23:11

@Minarik Ede bácsi: Legtöbbeket az zavarja a spanyol labdajáratásban, hogy ezen a vébén (!) legtöbbször (!!) borzasztóan lassú. Nem próbálják meg soha felpörgetni a tempót, pedig az sokkal élvezhetőbbé tenné a meccset.

brodi 2010.07.09. 20:39:39

@Everred: nem tudom, hogy a történelem folyamán hányszor volt egyáltalán esélyesebb papíron(!!), a német csapat az aktuális ellenfelénél egy ilyen fontos meccsen :) pont a monyó(hívhatjuk mentalitásnak is segítette eddig át őket, de ez nincs meg most. Remélem, hogy a tudásbeli szakadék miatt már nem ad akkora pluszot a német mentalitás, hogy beérje a játéktudásban most nem csak 1-2, hanem akár 3-4 fokkal is a német felett álló csapatot és ha csökken a szakadék(esetleg fordul majd a kocka), akkor a monyó is visszatér és a korábbinál is magabiztosabb győzelmeket eredményez majd, akár, úgy ahogy a spanyolok dominálnak az utóbbi években. nagyon kellene egy megnyert döntő, talán az áttörne bizonyos lelki gátakat, mert kicsit félek, hogy plusz terhet pakol majd a vállakra a hosszú nyeretlenség. A fiatalokban benne volt U szinten a győztes mentalitás, remélem ezt hozzák magukkal a Kroos alatti generációk is.

bz249 2010.07.09. 21:06:49

@brodi: azért azt a német mentalitást Fritz Walter, Helmut Rahn, Franz Beckenbauer, Wolfgang Overath, Lothar Matthäus vagy Rudi Völler típusú játékosok hozták. Sokat látott és nagyon rutinos csatalovak, nem mellesleg több súlyos vereséggel a hátuk mögött.

Egy Toni Kroostól vagy Mesut Öziltől nem lehet elvárni ugyanezt egy felnőtt világversenyen. Majd amikor már felnőnek és elég tapasztalatot gyűjtenek. Akkor majd ott lesz bennük a német mentalitás minden kelléke, de most még csak tehetséges gyerekek.

sporttárs 2010.07.09. 21:14:00

@heinrich: Nincs ezzel gond, főleg, ha előre eltalálod, ami jön. :)

Én úgy látom, például a két döntős kapcsán nagyon hosszan lehetne az egyébként mindenki által ismert részleteket "szakmailag" elemezgetni - csak éppen az elméletet egyikük sem teszi fel a pályára gyakorlatban maradéktalanul. És erről mintha kevesebb szó esne, pedig ez a lényeg, nem az, hogy elvileg mennyire kurvára ki vannak találva.

A brazilokat én is védem, és nem hiszem, hogy bármelyik döntős csapatnál rosszabbak lettek volna, nem csak elméletileg, a pályán mutatott teljesítményükkel sem. A hollandok ellen egyrészt balszerencséjük volt, másrészt bebizonyosodott, hogy pont az a bajuk, ami a spanyoloknak is (látszott a nem éppen holland erejű Svájc ellen...): nem képesek nehéz szituban váltani, villanni, agyonnyomni, fordítani. Hanem csak görcsösen próbálkozni.

Szerintem a hollandoknak is elég reménytelen lesz a szitu hátrányban, de majd meglátjuk.

brodi 2010.07.09. 21:43:54

@bz249: igen, igen. A monyós rész leginkább az előző generációkra és az említett döntőkre vonatkozott az újabb vereség okán, ami valószínűleg egy kicsit elhamarkodott kivetíteni a maiakra, de muszáj megemlíteni, mert megint jött egy vereség, egy elődöntőben, még ha irreális is lett volna elvárni a VB döntőt ettől a csikócsapattól. Nem is vártam, vártuk.

Minarik Ede bácsi 2010.07.09. 21:43:57

@brodi: Én azért nem félek a plusz terhek miatt. Nézzük meg, mit jelent a hosszú nyeretlenség: 1954-ig nem is szerepelt a futballtérképen Németország. Azóta...És mi jutott Magyarországnak? A 3 olimpián és a 65-ös VVK-n kívül a mélabú: 1954, 1969 és 1986; valamiért nekem ez utóbbi jobban fáj, mint a németek nyeretlenségi sorozata.

brodi 2010.07.09. 21:51:16

@Minarik Ede bácsi: hogy jön ez ide? Nem értem.

Minarik Ede bácsi 2010.07.09. 21:55:51

@SamS: Nem szeretnék ismétlésbe bocsátkozni, de nem volt időm végigolvasni a kommenteket. Azért remélem, másnak is feltűnt, hogy Xavi Hernandez megérkezett a VB-re! Az előző öt meccsen valóban lassú és körülményes volt, iszonyú sokat hibázott, de az elődöntőben magára talált. Végre igazi vezér volt, szinte hiba nélkül játszott végig, zseniális meglátásai voltak, az összes gólveszélyes akcióban benne volt. A szögletet is ő ívelte Puyol fejére, és ha Pedro érettebb lenne, és a spanyolok nyernek 3-4 góllal, akkor most nyilván senki nem mondja, hogy megint egy unalmas 1:0.

Minarik Ede bácsi 2010.07.09. 22:00:29

@brodi:
"nagyon kellene egy megnyert döntő, talán az áttörne bizonyos lelki gátakat, mert kicsit félek, hogy plusz terhet pakol majd a vállakra a hosszú nyeretlenség"

én meg kicsit félek, mert már semmilyen teher nincs a magyar futballistákon. bocsi

brodi 2010.07.09. 22:19:13

@Minarik Ede bácsi: nincs értelme párhuzamba állítani a német és a magyar focit. :(
nekünk először dolgozni kellene, majd utána várni valamit, de amíg ez van, addig döntő győzelemről még álmodni is nehézkes.. Persze azért én is megpróbálok, minden meccs előtt...

bz249 2010.07.09. 22:22:58

@Minarik Ede bácsi: de a magyar focistákon is ott a teher, csak az van velük, hogy a magyar válogatottat mindenki elkönyveli lúzercsapatnak (köztük a focisták maguk is) és aztán meglepő módon úgy is játszanak. Amúgy a vb két tanulsága:
- védekezni mindenki tud, még a magyarok is megtanulhatják (hagyjuk a fenébe a magyaros stílust... a spanyol válogatott is képtelen volt csapatjátékot játszani, egyéni akciók döntenek, márpedig nekünk nincs egy Villank, hogy megoldja)
- igenis be lehet és be kell építeni a fiatalokat, csodát várni persze felesleges tőlük... de jó rendszerben azért lehet eredményt elérni és amúgyis szokni kell a hangulatot

A 3-4 gólos spanyol siker éppúgy nem lett volna reális, ahogy a német győzelem se. Mind a kettőre volt lehetőség, de kb. az 1-0 volt, amit a meccs képe adott (13-5 kapura lövés, 5-2 kaput eltaláló lövés, 7-6 szöglet, 51-49 labdabirtoklás)... illetve a végén a kontrákból (!) mondjuk egy bemegy és 2-0, az még benne volt.

@brodi: Beckenbauer, Overath: 66 ezüst, 70 bronz és 74 világbajnok
Matthäus: 82 ezüst, 86 ezüst, 90 arany
Völler, Littbarski: 86 ezüst, 90 arany

nem a semmiből jött a német mentalitás, hanem tapasztalatokból és vereségekből

Minarik Ede bácsi 2010.07.09. 22:26:30

@brodi: Igazad van, tényleg értelmetlen párhuzam. A magyar foci taktikájából még az is hiányzik, hogy a döntő előtt szerenádot adjunk az ellenfélnek. Mondhatnám, hogy hajrá Liebrich, de attól tartok, ő sem volt különb MvBommelnél.

Minarik Ede bácsi 2010.07.09. 22:34:40

@bz249: Ki ne felejtsd Littbarskit a 82-es csapatból! A franciák elleni párbajban az ő büntetője volt a legmagabiztosabb. A 2:0-ról meg annyit, h mondj egy reális eredményt a német-argentinra. - kb ugyanannyi volt a különbség. Az angol-németet nem is kérdem, mert arra nem lehet reális tippet mondani.

brodi 2010.07.09. 22:45:23

@bz249: "de jó rendszerben azért lehet eredményt elérni"
ez az ami leginkább hiányzik, minden szinten :(

"nem a semmiből jött a német mentalitás, hanem tapasztalatokból és vereségekből"

jogos.

bz249 2010.07.09. 22:48:31

@Minarik Ede bácsi: benne volt ez a lehetőség is a meccsben, de az azt jelenti, hogy a spanyoloknak minden összejön a teutonoknak meg semmi. Az argentin-német amúgy pont egy ilyen játék volt, ahol a németeknek minden összejött az argiknak meg semmi.

Egyébként tényleg Littbarski már 82-ben is elbukott egy vb-döntőt.

_X_ 2010.07.10. 08:41:25

@bz249: Klosenak: ezüst, bronz, bronz/4.hely.
süti beállítások módosítása