Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

True colors, V. - Matthew Le Tissier

2010.01.05. 12:45 Vendégszerző

A szurkolók igazi kedvencei azok a játékosok, akik egész pályafutásuk során csak szeretett csapatuk mezét viselték, magasról téve a médiamogulok, ingatlancápák, vagy olajsejkek euró-millióinak csábítására. Nyilván könnyebb volt aláírnia egy-egy új szerződést Raúlnak, Maldininek, Giggsnek vagy éppen Terrynek, hiszen számukra nem jelentett volna jelentős szakmai előrelépést, ha egyik sztárklubból átteszik székhelyüket egy másikba. Na de mi van azokkal a többre hivatott zsenikkel, akik már-már érthetetlen módon helyezik/helyezték a klubhűséget a sikeres karrier elé? Az alábbi bejegyzés is egy ilyen local hero előtti kalaplengetés, akit talán a fenti nevekkel együtt említhetnénk, ha kicsit több szorul belé az Anelka-Baros-Vieri-féle vándormadár génekből. Tovább után a Premier League talán legjobb középpályásáról, Le Godról, azaz Matthew Le Tissierről olvashattok, mégpedig strigo klaviatúrájából, neki köszönjük a vendégposztot.

Az Anglia déli partjainál fekvő Guernsey szigetéről származó fiatal Matt, akárcsak három bátyja, a fociban képzelte el jövőjét. Az iskola befejezése után azonban hiába próbálkozott az Oxford Unitednél, túlsúlya miatt eltanácsolták. Szerencséjére egy utánpótlás-tornán felfigyeltek rá a Southamptonnál, és szerződtették is, sőt 17 évesen már az első csapatban is bemutatkozhatott a Norwich ellen 4-3-ra elveszített bajnokin.

Innentől fogva a Szentek és "Az Isten" elválaszthatatlanok lettek. Első szezonjában, többnyire csereként pályára lépve 24 meccsen 6 gólt szerzett (közte egy mesterhármas a Leicester ellen), majd ezt két gyengébb követte, mire a kétlábas támadó középpályás végleg megtalálta helyét, a csatárok mögött irányítóként. Az 1989-90-es szezonban ő, és csapata is fantasztikus évet zárt. A Southampton várakozásokon felül teljesítve a hetedik helyen végzett, Matt pedig elsősorban 20 góljának köszönhetően elnyerte az Év Fiatal Játékosa díjat.

A következő évek mégsem az ő és csapata tündökléséről szóltak, szezonról szezonra a kiesés ellen küzdöttek, Le Tissier pedig sorra utasította vissza az angol nagycsapatok ajánlatait. Hiába szerződtette volna őt Dalglish Liverpoolba, és sem a Chelsea-nek, sem a Spursnek nem sikerült Londonba csábítania őt. Legeredményesebb szezonja az 1993-94-es volt, amelynek során 30 gólt szerzett, és felkeltette a Milan érdeklődését is, de Berlusconi sem járt sikerrel, így Matt továbbra is maradt Southamptonban, hogy a kiesés ellen küzdjön évről évre. Így volt ez egészen 2002-ig, mikor elsősorban makacs sérülései miatt 33 évesen visszavonult. 16 éves pályafutását végig piros-fehérben töltötte, természetesen egy idő után már csapatkapitányként. Középpályásként csak a Premier League-ben (92 után) négy mesterhármast is elért. 444 bajnokin 162(!) gólt szerzett, ezek nagy részét legalább húsz méterről.

És éppen ez az, amiért Le Tissier a 90-es évek legendája. A zseniális, védhetetlen lövései. Ballal, jobbal, felpörgetve, félfordulatból, húszról, harmincról, negyvenről, szabadrúgásból, átemelősen, bokából, bárhogyan. Nem telt el szilveszteri gólösszefoglaló úgy, hogy ne került volna bele egy-egy bombája. Személyes kedvencem egy Newcastle elleni találat. A kissé mögé érkező labdát okszival átveszi, majd mielőtt lepattanna, átemeli a keresztező védő előtt, hogy aztán egy pattanás után átesernyőzze a középhátvédet, mielőtt a hosszúba passzol. De ez szubjektív, mindenki válogasson kedvére az alábbi összeállításokból:

10 legszebb gólja

Le Tissier - A futball-géniusz

 

Jogos lehet a kérdés, hogy aki a PL-ben ilyen kiegyensúlyozottan jó teljesítményre volt képes éveken át, miért nem lett stabil válogatott. Pályafutása alatt mindössze nyolcszor viselte a címeres mezt, gólt a nemzeti csapatban nem szerzett. Talán közelebb kerülünk a válaszhoz, ha képzeletben visszarepülünk a 90-es évek Angliájába.

Az 1990-es olaszországi vébé után (akkor még nem Sir) Bobby Robson lemondott, helyére a teljesen fogalmatlan Graham Taylort nevezték ki, akivel a háromoroszlánosoknak nagy bravúrral sikerült lemaradniuk a 94-es világbajnokságról. Ő egyszer sem küldött behívót az U21-es csapatban alapember Le Tissiernek; utódja, Terry Venables viszont már első mérkőzésén számított rá, így a Dánia elleni barátságos meccsen debütálhatott. Paul Scholes feltűnése után már csak elvétve lépett pályára, többek között a hazai rendezésű EB-re sem nevezték, mint ahogyan a 98-as vébére sem hívta be az új szövetségi kapitány, Glenn Hoddle (ott volt viszont támadó középpályásként Anderton, Merson és Robert Lee...).

Pedig, ha nem is a távoli lövései miatt, egy képessége folytán mindenképpen helye lett volna a világversenyekre utazó keretekben. Egészen elképesztő arányban értékesítette pályafutása során a büntetőket, ami honfitársaira nem feltétlenül volt igaz ebben az időszakban (sem). 50-szer állhatott a tizenegyesponthoz, és 49-szer nem is hibázott. Kiváló rúgótechnikája mellett az idegei is kötélből voltak, és a büntetőpárbaj pszichológiájához is értett. Filozófiája szerint a büntető nem egy pontrúgás, amit 11 méterről a kapuba kell lőni, hanem egy párbaj, ahol le kell győzni a kapust. Edzésen úgy gyakorolta, hogy az ifikapusnak minden kifogott tizenegyes után fizetett, ezzel mindkettőjüknek tétet adva a gyakorláshoz.

Talán klubhűsége is a különcségéhez köthető. Jól érezte magát Southamptonban, nem akart távozni. Ott tényleg ő volt Az Isten, és megbocsájtották neki azt is, hogy néha nem volt kedve futballozni, azon belül is leginkább futni. Felrótták neki, hogy néha meghalt a szépségben, és lehetett volna önzetlenebb is. Volt klubtársaktól származó információ, többször is előfordult, hogy egy-egy gólja után megkérdezte az eredményt, mint akit addig nem is érdekelt a meccs. Önéletrajzi könyvében azt is elárulta, egyszer fogadott a saját mérkőzésére, bár nem eredményt befolyásolóan. Arra tett fel egy négyszámjegyű összeget, hogy mikor lesz az első bedobás a Wimbledon elleni hazai meccsen. A középkezdés után hozzá került a labda, ő pedig magasan a bal oldalra nyeste, pechjére csapattársa, Neil Shipperley akrobatikus mozdulattal benntartotta a bőrt, és az csak 70 másodperc után került az oldalvonalon kívülre, így Matt nem nyert semmit, csak a mérkőzést 2-0-ra, és az első gólt ő szerezte.

Manapság a Sky Sports munkatársa, a szombat délutáni körkapcsolásos műsorban szerepel, megpróbálja amúgy rádiós módon elmesélni, hogy mi történik a meccsen, amit csak ő lát, a nézők nem. Ez különösen akkor vicces, ha éppen a Southampton játszik:
 

63 komment

Címkék: angol h több mint foci true colors

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr701641588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Iustizmord 2010.01.05. 13:00:51

én se értettem miért nem látom soha a válogatottban, amikor minden gólösszefoglalóban benne volt.

de lehet hogy csak egyszerű fiú volt aki tartott attól hogy a nagy cspatokben nem ő lesz A játékos, rotálják, vagy nem válik be?

Iustizmord 2010.01.05. 13:01:25

rossz katt eredménye volt, bocs.

Csörszike 2010.01.05. 13:57:10

egyik személyes kedvencem Le Tissier, haverok közötti focikvízben standard kérdésem, h hol született:))
imádtam a baszomnagy bombáit, esernyőit, tekeréseit...ma már sajnos nem nagyon vannak ilyen játékosok, mindenki kigyúrt testű futógép...

badblood 2010.01.05. 14:32:28

Az ilyen huszon-harminc méterekről leadott lövésekből születő gólokra szoktam mondani, hogy ez kettőt ér :))

impulzusmoduláció 2010.01.05. 14:50:37

végre.ezt régóta vártam.az általam ismert legnagyobb lövők egyike.

vadkutya 2010.01.05. 14:50:38

Bazdmeg mekkora gólokat lőtt ez az ember, te jó ég... :O

Neil Blender 2010.01.05. 14:53:55

Amugy megfigyeltetek, hogy az atemelos goljanal kb hasonloan "orul" mint Cantona ? :)

zsakfos 2010.01.05. 15:00:13

És ez az ember volt 8szor válogatott, Heskey ( jó nem egy poszt) meg 60x bazmeg...

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.05. 15:03:56

Nagy penge volt a srác. az már tény.

England win The Ashes! 2010.01.05. 15:10:29

Van egy privát listám, amin azok a játékosok szerepelnek, akiket szívesen láttam volna Arsenal-mezben. Kb. 15-20 név szerepel rajta. Le Tissier a top 3-ban van.

(OFF: A Soccer Saturday király műsor, az sem piskóta, mikor Chris Kamara jelentkezik valamely helyszínről, szméletlen a dumája!)

reader613 2010.01.05. 15:20:00

@badblood: vízilabdában volt ilyen próba. Nemtom miért vetették végül el, talán azért, mert megszűnt az összjáték és mindenki tüzelt 10-ről mint az állat?

Walmer 2010.01.05. 15:21:21

Hatalmas isten volt. sajnos pont egy olyan korban volt a csúcson, amikor az angol válogatott története legnagyobb szakmai válságába süllyedt. Olyan korban, ahol Taylorok voltak a szövetségi kapitányok és carlton palmerek, meg Tony Dealyk válogatottak.

Walmer 2010.01.05. 15:23:31

@zsakfos : Ezt inkább ne. Heskey Capello szisztémájában is alapember. Nem biztos, hogy van nála a világon 5 jobb csatár, aki kiverekszi, megtartja, majd lekészíti a labdát a társaknak.

Walmer 2010.01.05. 15:36:32

@pote: ne köhögjél bazmeg, hanem mondd a neveket:-)

pote · http://nst.blog.hu/ 2010.01.05. 15:55:43

@Walmer:
Ibra, Berba, Toni, Vucinic, Cruz

így hirtelen
és akkor még Coulibaly-t nem is említettem

Ronal-d'oh! 2010.01.05. 16:06:45

@pote: Berba egy pöcs. Vagy azt csináltak belőle Manchesterben. De attól még pöcs.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.01.05. 16:16:38

Henry-t még most is szeretik a szurkolók. Sok választást nyer még most is. Legutóbb - néhány hete - megválasztották az évtized Arsenal játékossá. Szóval el lehet igazolni, attól még szerethetik a játékost a szurkeszek...

ymy

balu11 2010.01.05. 16:16:52

@pote: Berbatov sok mindent csinál, de nem verekszik

viszont túlzás nyilván, hogy Heskey benne van ebben a műfajban a top5-ben, még angolt (?) is mondok jobbat: Bobby Zamora

Ivan Berger 2010.01.05. 16:20:01

az angol Lengyel Feri... tényleg ritka volt nélküle a PL-összefoglaló, máig emlékszem a felpörgetős bombáira

Ronal-d'oh! 2010.01.05. 16:20:18

@balu11: Heskey azért lényegesen tapasztaltabb...

macca17 2010.01.05. 16:21:13

@pote: az általad mondottakból csak ibra jogos, meg talán vucinic, a másik háromban semmi küzdés nincs. főleg toni kakukktojás.

mocsing · http://nst.blog.hu 2010.01.05. 16:25:48

asamoah (volt) a német heskey

balu11 2010.01.05. 16:26:53

@nekedX: kétségtelen, éppen ez az, hogy már túl "tapasztalt"

én simán Zamorát játszatnám helyette a válogatottban, ha verekedő, klasszik center kell, aki ráadásul mostanság igencsak jó formában is van

(bár nemtom pontosan, hogy lehet-e... egyszer meghívták a trini&tob. válogatottba, de nem ment el, viszont mintha rémlene, h egyszer padozott ott, persze lehet, h az sem számít)

Walmer 2010.01.05. 16:27:12

@pote: Ibra, Vucsuinics, berbatov, ahogy kiverekszi magának a lasztit? ne már.
Toni már jobb.
Cruz? az meg ki?

balu11 2010.01.05. 16:27:44

@mocsing: asamoah a néger heskey

Walmer 2010.01.05. 16:31:06

@balu11:
"még angolt (?) is mondok jobbat" még angolt is? Ezt úgy írtad, hogy még zambiait is mondok jobbat.
legjobb erőcsatárok azért Angliából vannak, már csak a játék fizikálisabb jellegéből adódóan is. Zamora ígéretes, de ne helyezzük Emil elé, mert volt egy jó fél szezonja

Leon Osman 2010.01.05. 16:38:07

Hát igen, ideje volt már 1 posztnak az Istenről. Anno a menedzserjátékokban is kötelező volt a megvétele, akármelyik csapattal is voltam.

balu11 2010.01.05. 16:41:55

@Walmer: a "még angolt is"-t úgy értettem, hogy a saját hazájából is van, aki jobb nála (sztem)

Zamorának nem egy jó félszezonja volt, és jóval több, mint ígéretes (egyébként is elég baj lenne, ha 29 évesen még ígéret lenne)

és igen, akár még Crouch is, de sztem ők (Heskey-vel) egy szinten vannak, az egyik kicsit csapongóbb teljesítményt nyújt, a másik meg öregebb

de nem akarom túlzásba vinni a dolgot, nem vagyok őrületes Bobby-fan, csak azt gondolom, h övé a jövő, és ez nálam már a 2010-es VB-t jelenti

zsakfos 2010.01.05. 17:04:11

Sajnálom, hogy a Nemzet Sanyiját még meg se említettétek:)
Egy kérdésem azért lenne, hogy miért van szükség egy olyan emberre elől aki csak megtartja a labdákat,de alig rúg gólt?Heskey vál. mérlege 57/7..
Jó dolog a brusztolás, és nagyon becsülöm azt is ha küzd valaki,de könyörgöm a középcsatárnak gólt kell rúgnia, nem lepasszolgatni a labdát a többieknek.
Csak, hogy szűkebb "szakterületemnél"maradjak: a holland középcsatárok vonulata az elmúlt 20évben: van Basten, van Hooijdonk, Hasselbaink, Kluivert, Makaay, van Nistelrooy,Huntelaar: mind meg tudták tartani a labdát,de nem elhanyagolható módon tudtak gólt is rúgni. Már attól is kirázott a hideg, ha sérülések miatt Kuyt játszott k.csatárt az Oranjéban ( pedig ő volt holland gólkirály is), az baszna be ha Vennegoor of Hesselink játszana, nálam ő a Heskey kaliber. Ha gáz van be lehet cserélni és fel lehet rá ívelni a lasztikat. Ennyi.
Ott van az angoloknál Rooney, Bent, Defoe, Agbonlahor,Zamora... Tényleg nektek Heskey kell a kezdőbe?

Ferguson 2010.01.05. 17:07:33

Az MU-t sokszor megszívatta anno, ezért nem kedveltem, de nagy játékos volt, ezt el kell ismerni...

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.05. 17:24:51

@Walmer: JNyilván hajthatatlen vagy kérdésben, úgy hogy hagyjuk is.

Vucsinicset egyébként én se sorolnám ide, meg mára már inkább balszélről játszik befelé, mint centerben és bármilyen jo felépítésű, inkább pengés, mint brusztos és ezutóbbi igaz Berbára is. De összeségében persze jobb játékosok ők, mint Heskey, bár a liverpooli korszaka óta nem sokszor láttam a behemót fekát.

badblood 2010.01.05. 17:36:02

@reader613:
Nebassz!! Én még sose hallottam ilyenről!! xD

bög 2010.01.05. 17:58:17

nagyon jó cikk, köszi.
Nem is igazán illik szerintem ebbe a sorozatba, mert itt megosztó figurák szoktak lenni, Le Tissier kvalitásait meg gondolom senki nem vitatja. Az az esernyőzős gól basszus, láttam már 100x de nem lehet megunni.

Aki meg Heskey-t szereti az egy Championship-fan.

Der Beste 2010.01.05. 18:56:31

Jó posz, egy jó játékosról.

balu9 2010.01.05. 20:32:56

Háát Heskey tényleg nem egy nagy spíler, de emléxem egy régebbi angol-olasz meccsre, ahol a pályájuk csúcsán lévő Cannavaro,Nesta páros úgy pattant le Emilről, hogy öröm volt nézni...

balu9 2010.01.05. 20:33:47

jaa de ki nem szarja ezt le, Le Tissier pedig tényleg fasza játékos volt!

Walmer 2010.01.05. 21:28:10

@zsakfos : megpróbálom elmagyarázni. van olyan, mikor két jó ún. pengés csatárnak nem megy együtt. lásd. Rooney-Owen, vagy Rooney - defoe.
Mindkettő abban jó, hogy lendületből megiramodik a kapu felé. De ehhez nem csak az kell, hogy a középpályások jól megjátszák, hanem az is, hogy valaki az előrelőtt labdákat (futballmagyarul: felpassz) megtartsa, majd megjátsza. Ezt csinálja qrva jól heskey. nem véletlenül volta anno Owen-heskey a poolban is, meg a válogatottban is és Owen, mintha aranylabdát is kapott volna azokban az időkben.
capello ezért nagyon komoly edző, mert felismerte ezt és nem a bajnokság pillanatnyilag legjobb góllövőit rakja be a csatársorba, mint anno oly sokan.

Walmer 2010.01.05. 21:30:35

@popp: Persze hogy jobbak (technikásabbak, több gólt lőnek.) Kérdés, hogy a csapatnak az adott taktika végrehajtásához éppen kire van szüksége.

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.01.05. 22:03:31

@zsakfos : Kuyt az egyik legokosabb játékos, aki mostanában pályán szaladgál - ennyit azért hozzátennék.

zsakfos 2010.01.05. 23:01:43

@Walmer: Meggyőztél:)
Csak gondolj bele, hogy milyen csapata lenne Angliának ha Rooney mellett mondjuk Shearer játszana, mögöttük Gerrard, Lampard ( bár nem tudom mennyire passzolnak ők együtt ketten, annyi angol vál. mecccet nem nézek) és ha még egy normális kapusuk is lenne...
Nincs valami baj a képzéssel?Annyira nem ismerem az angol utánpótlásnevelést. Azért elég fájó, hogy Shilton óta nincs normális kapusuk, és Shearer óta nincs "igazi" középcsatáruk.

zsakfos 2010.01.05. 23:07:54

@heinrich:
Óh kedvelem én Kuyt-öt:) csak a jobbszél az igazi posztja, ott az egyik leghasznosabb a világon. Jól passzol, fejel, védekezik, küzd és tényleg van esze is a játékhoz, csak középcsatárként még fájóbbak a labdakezelési hiányosságai ( ott még kevésbé fér bele, hogy 3 méterre pattan tőle a labda...). Nem is értem, hogy kerülhetett ki így a holland iskolából:)

Iustizmord 2010.01.05. 23:23:41

@heinrich: mennyi az iq-ja? labdaátvétel közben megy a reltivitáselmélet :o)))

szvsz becsületes zongoracipelő. lelkesedés, alázat, küzdelem.

ami egy-egy brazil szambás ficsúrénál (vö. robínyhó) nagyobb teljesítmény.

Iustizmord 2010.01.05. 23:25:28

szal a zöreg matt egyéniség, mert csapat nem volt köré ő mégis megcsinálta. kérdés h mi lett volna ha nem ő a liebling?

szferi 2010.01.06. 08:36:49

@Iustizmord: kérdés mi lett volna, ha ráadásul csapat is van köré?

szbszig 2010.01.06. 09:43:24

Ezt a hanyag eleganciát, basszus. :D

Volt az összeállításban kb. egy gólja összesen, amit nekifutásból szerzett, és látszott, hogy rákészül előtte. Na, az nem is tetszett. :D

Shikaka 2010.01.06. 10:04:46

A fickó nagyon nagy egyéniség volt, az egyik utolsó igazi irányító (:D).
Szerettem a nagy góljait, meg az hogy a Southamptonban maradt, igazán kemény dolog...

Az érdekes kérdés az, hogy mi lett volna ha (:D) elmegy.
Szerintem máshol nem lett volna ekkora király, mert meg kellett volna változtatnia a játékát.
Nem hiszem, hogy a Milanban, a Liverpoolban, vagy akár az Ajaxban elnézték volna neki, mikor lézeng egy-egy meccsen, hogy nem passzol hanem állandóan lő.
Szerintem csak olyan csapatokban lehetett volna jó, akik hajlandóak lettek volna rá építeni a csapatjátékot. Nagycsapatnál szerintem úgy járt volna, mint Hagi.

balu11 2010.01.06. 13:34:55

@heinrich: hú, ezzel mennyire egyetértek, és mennyien voltak már, akik megmosolyogtak, amikor hangot adtam abbéli véleményemnek

Woland 2010.01.07. 10:39:50

Le Tissier klubhusege nekem is tobbet szamit mint a vilag legjobb csapatainal marado sztaroke. Mondjuk Totti mar hatareset : ) (bocs popp&pote:) Bar veluk kapcsolatban sosem fogjuk megtudni hogy ha nem a vilag legjobb csapatainak egyikeben kezdik a palyafutasukat akkor is a klubhuseg szimbolumaikent emlekeznenk-e rajuk.

en a rosszindulatu pletykak helyett a klub iranti szeretetet sejtem amogott hogy Le Tissier vegig a Southamptonnal maradt. igazi drukker, latszik a klipbol is.

(csalodtam hogy Hoddle sem szamitott ra, Andertont viszont nem ronam fel, neki volt helye a csapatban. mintahogy nyilvan Le Tissier szamara is lenni kellett volna.)

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.07. 10:47:45

@Woland: Tényleg tiszteletreméltó, de annyiban más az ő esete, mint Tottié vagy De Rossié, hogy utóbbiak gyerekkori kedvenc klubjukban fociznak.

Woland 2010.01.07. 10:54:21

@balu11:

har ez off lesz, bocs...:

Zamora? komolyan? szerintem legutobb a negyedosztalyban mutatott valamit. az hogy kabe felszaz goltalan meccs utan most lott feltucat golt a Fulham-ben egy fel szezon alatt meg gondolom szerinted sem egy nagy dolog.

ketsegtelen hogy az utobbi par foduloban csatarra emlekezteto dolgokat is muvelt, de ezzel engem nem teveszt meg. : ) egyebkent oszinten, szerintem elkepeszto mennyisegu fogalmatlan csatar lett felhalmozva a Fulhamnel: Zamora, Kamara, Johnson, Seol Ki-Hyeon, Nevland... nem csoda hogy tavaly is a legkevesebb golt szerzo csapatok kozott voltak. ha nem lenne Schwarzer meg az a fasza vedelem gondban lennenek. szamomra Dempsey es Danny Murphy a ket nem kifejezetten vedekezo felfogasu klasszis a csapatban. Gera es Duff se tul rosszak azert persze.

Woland 2010.01.07. 10:58:34

@popp: na az egy valoban kellemes egybeeses. : )
süti beállítások módosítása