Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Válogatott történetek - 1994, Egyesült Államok

2009.11.29. 11:00 nou san trafford

Utazás a tojáslabdák földjére: Bill Clinton és Diana Ross; ha kell–ha nem összeomló kapuk; nevek a mezeken és három pont a győzelemért; valamint (legalább) három zseni. Azaz: minden idők talán legjobb világbajnoksága (minden idők szinte biztosan legrosszabb döntőjével). 1994-hez érkezik VB-történeti sorozatunk itt az NST-n, és ma este 9 órától a RadioQ-n is.

HOMOKOT A SIVATAGBA - SPORTOT AZ USÁBA 
/Alapvonalszippantó Hapci Benő/

Amikor 1988-ban Zürichben az Egyesült Államoknak ítélték a világbajnokság rendezésének jogát – bár megfelelő riválisok híján (Marokkó felkészületlen volt; Brazília komoly gazdasági válsággal küzdött; Chile pedig visszalépett) nem is nagyon volt más választás – sokan vitatták a döntés helyességét. Bár a megelőző évtizedek során számos kísérlet történt arra, hogy beetessék az amikat a foci-droggal, ezek a próbálkozások többnyire kudarccal végződtek. A leglátványosabb ezek közül a North American Soccer League (NASL) bukása volt. Az 1968-ban (két, az előző évben indult liga egyesülésével) az 1966-os világbojnokság amerikai sikerén felbuzdulva létrehozott bajnokság nagy ambíciókkal indult, és a ’70-es évek közepén még magasabbra tört, amikor az úttörő Pelé New York-ba szerződése után mind több (igaz, kiöregedő) külföldi világsztárt igazoltak a csapatok. A nézőszám és a bevétel azonban korántsem nőtt arányosan a sztárfizetésekkel, a liga – minden értelemben – túlterjeszkedett, a legtöbb klub komoly adósságokkal küzdött, így aztán gyakori volt a csapat- és székhelycsere, ami teljesen lehetetlenné tette egy stabil bajnokság működtetését. Az utolsó szöget a liga koporsójába valószínűleg épp a FIFA verte be azzal, hogy az 1986-os világbajnokságot nem az USÁ-nak ítélte. 

Hogy miért nem sikerült a focinak igazán betörnie Amerikába, arra számtalan – tudományos- és kevésbé tudományos – magyarázat született, kezdve attól az elmélettől, hogy egy adott országban csak korlátozott számú (igazán népszerű) sport „fér el”, így aztán a „később jövőknek” kívül tágasabb; egészen addig a kényelmes európai „magyarázatig”, hogy az amerikaiak egyszerűen ostobák ahhoz, hogy felfogják ésszel a futball nagyszerűségét.

Szerintünk pedig két fő oka van annak, hogy ez a penetráció soha nem volt igazán sikeres. Egyrészt a labdarúgás, főleg a megszakítás nélküli játék, de más különbségek miatt is nem igazán illeszthető be az amerikai sportfogyasztás – tökéletességig csiszolt – kereteibe, elsősorban természetesen a televíziós közvetítések tekintetében. Másrészt pedig az amerikaiak szemléletében van egy alapvető kettősség, ami a labdarúgás népszerűsége ellen dolgozik. Míg ugyanis az amerikaiak többségét igen kevéssé érdekli bármi is, ami az Államokon kívül történik, azt elvárják, hogy amivel kiszolgálják őket – különösen, ha sportról van szó – az a világon a legjobb, legnagyobb, legsatöbbibb legyen (érdemes megfigyelni azt az ambivalenciát, amivel azt az egy sportot, ami valóban érdekli őket ÉS amiben megkérdőjeleződött a vezető szerepük – a teniszt, a golfot vagy a vitorlázást most hadd röhögjük ki ebből a szempontból –, a profiboxot figyelik az utóbbi években). Egy-egy Beckhammel nem lehet kiszúrni a szemüket, a foci valódi amerikai népszerűségéhez nemzetközi szinten versenyképes amerikai játékosokra és amerikai csapatokra lenne szükség.

Hogy a helyzet még bonyolultabb legyen, a sportág népszerűsége mindig is erős területi különbségeket mutatott, sőt: az amerikaiak futballhoz való viszonyát a két fő politikai irányzat között – változott intenzitással, de azért nagyjából a ’60-as évek óta folyamatosan – zajló kultúrharc is meghatározza. Az európai(bb) orientációjú progresszívek általában focikedvelők; míg a turbópatrióta őskonzervatívok köszönik, nem kérnek ebből a homár sportból.

1994-ben azonban már más volt a helyzet, mint jó egy évtizeddel korábban. Időközben ugyanis a labdarúgás a legnépszerűbb sporttá vált az Egyesült Államokban – legalábbis abban az értelemben, hogy ekkor már ezt űzték a legtöbben, köszönhetően elsősorban a gyerekfoci-programoknak és különösen a női (lány-) foci hihetetlen iramú előretörésének.
Igaz, az amerikai átlagember számára még ekkor is marsbéli sportnak tűnt ez, különösen a szabályok és a lebonyolítás tekintetében. Benő apukája például váltig állítja, hogy még a ’80-as évek legvégén – az egyébként amerikai viszonylatban komoly futballhagyományokkal rendelkező – Saint Louis-ban is inkább az ő nézőtéren felemelt sörösdobozát, mintsem a partjelzők zászlaját vették figyelembe a játékvezetők a lesek megítélésekor.
Összességében tehát a focival kapcsolatos konszenzus az volt, hogy ez remek dolog arra, hogy a kiskölykök, a bénább nagyobbacskák és a lányok elidétlenkedhessenek vele; de nézni inkább azért baseballt meg igazi footballt nézünk, köszi. Ezen kellett volna változtatnia az 1994-es világbajnokságnak és ez – az NFL titkosügynökének diverzánscselekménye ellenére, ami sikeresen terelte el a médiafigyelmet – nem is ment rosszul. Egészen addig, amíg a döntővel a brazilok és az olaszok össze nem romboltak mindent…

Végeredményben pedig – bár a világbajnokság és a rendezés feltételeként létrehozott MLS (na meg az egyre versenyképesebb válogatott) azért érezhetően javított a futball, mint spectator sport amerikai helyzetén – ez az egész több évtizedes erőlködés lehet, hogy teljesen felesleges volt: az USA hispanizálódásával ugyanis mintegy magától jól megérdemelt helyére kerülhet a foci Amerikában.
 

 

SELEJTEZŐK, MAGYAR RÉSZVÉTEL /_benito/

147 csapat indult harcba a 22 vb-helyért (az Egyesült Államok a rendező, Németország a címvédő jogán automatikus résztvevő volt), amit bizonyos országok csak roppant hosszadalmas selejtezősorozat után kaparinthattak (volna) meg. Az Óceániából kijutó csapat például 0.25 helyet kapott a résztvevők között, ugyanis előbb az észak-amerikaiaknál fennmaradó 1,25 hely alacsonyabban rangsorolt csapatával (Kanada) kellett megküzdenie, majd az itteni továbbjutó találkozott a leggyengébb dél-amerikaival (Argentína). Erre többek között azért is volt szükség, mert Kamerun 90-es menetelésével szerzett plusz egy helyet Afrikának, viszont Dél-Amerikában Chile az eltiltását töltötte, így csak 9 csapat kezdett selejtezni.

Szomorú érdekesség a selejtezőkből Zambia válogatottjának repülőgép-szerencsétlensége, a Szenegálból hazafelé tartó csapat minden egyes tagjának az életébe került a baleset, ennek ellenére kis híján kijutottak a világbajnokságra. A franciák 90-ben egy ciprus elleni iksz miatt maradtak otthon, most még kellemetlenebb dolog esett meg velük: az utolsó pillanatban Bulgária Párizsban nyomott oda nekik egy Spencert, a gól előtt a labdát elpasszoló Ginolát szétszedték, és a bolgárok jutottak ki (hogy aztán a csodálatos Sztojcskov segítségével történelmet írjanak).

Szintén utolsó pillanatban beszedett góllal esett ki Japán is (Irak góljának Dél-Koreában örültek még nagyon), Dánia pedig egy Spanyolországgal szemben szabálytalan góllal elbukott meccs miatt nem lehetett ott az Egyesült Államokban. A dél-amerikai selejtezőkből egyébként Argentína vergődött ki utoljára, miután egy hazai pályán Kolumbiától elszenvedett vereség után összekapták magukat, és vért izzadva kiejtették a korábbi Interkontinentális selejtezőt Kanada ellen megnyerő Ausztráliát.

Európában hullottak a nagyok a franciákon kívül is: az angolokat a hollandok és a norvégok ejtették ki, Portugália helyett Svájc jutott ki, és sem a csehek, sem az időközben polgárháborúba kezdő jugoszlávok nem lehettek ott.

A magyar válogatottat ebben a selejtezősorozatban három kapitány is vezette, de hiába volt köztük például maga Puskás Ferenc is, iszonyatos lebőgés lett a vége. Kezdetnek Jenei Imre irányítása alatt kiszívtunk hazai pályán Izlandtól, ami nagyjából el is döntött sok mindent, többek között Jenei sorsát is, aki még egy reményt keltő döntetlen elcsípett azért a csoportgyőztes görögök otthonában, majd átadta helyét Puskásnak. Az oroszoktól már Öcsivel kaptunk ki, majd Izlandon is vereség lett a vége, és jött Verebes, de már kozmetikázni sem sikerült az iszonyatos égést. A kijutó görögök és oroszok mellett Izland is megelőzött minket, két győzelmünket az 1 ponttal záró Luxemburg ellen arattuk. (Eredmények, tabellák itten)

Az 1994-es selejtezőkben már egy derékig válságban levő magyar válogatott futott ki. Détári a csapat tagja volt még, de vezére már egyre kevésbé, és feltűntek azok a nevek, akiket mostani szemmel már ugyan szelíd nosztalgiával emlegetünk, de már akkor könnyűnek találtattak a nemzetközi mezőnyben. Mindegyik kapitánynak megvoltak a maga emberei, Verebes hozta a nyakunkra például Puglitsot és Klauszt, Puskás Durójózsival és Eszenyi Dinivel ijesztgetett, de már Jeneinél is ott volt például Nagytibi, vagy Lőrincz Emil. Ekkor a jó játékosaink sem sztárklubokban játszottak, és nagyon keserű jövőképet sodort felénk a szél. Hogy még annál is keserűbb lett, arról annak idején heinrich emlékezett meg gyöngybetűkkel.

CSOPORTKÖR
A lebonyolítás ugyanaz maradt, mint négy évvel korábban: a hat négyes csoport első két helyezettje, plusz a négy legjobb harmadik jutott a legjobb 16 közé. Az egész világbajnokság két óriási drámája már a csoportkörben megesett, a kolumbiai Andrés Escobar az Egyesült Államok ellen öngólt vétett, a csapat (hiába várta őket Pelé az elődöntőbe) kiesett amiért (?) a hátvédet hazájában egy bár előtt szitává lőtték. Szintén a csoportmeccsek alatt bukott meg a doppingvizsgálaton Diego Maradona, akinek ephedrint találtak a vérében, ezért kizárták a tornáról. Az oldalt látható kép sokakat meggyőzött: az isteni törpe csúnyán rajta van valamilyen cuccon. Az A csoportból Kolumbia szerencsétlenül esett ki, továbbmentek viszont a románok simán (bár Svájc jól elkalapálta őket), a svájciak is gond nélkül, a házigazda pedig az iszonyatos méretű hazai közönség nyomására, itt-ott a futballból is valamit mutatva, az egyik legjobb harmadikként. A svájc elleni meccsük az első fedettpályás vb-meccs lett (Pontiac Silvedrome)



Brazília a B csoportot húzta be simán, az igen erős csapattal érkező braziloknak egy döntetlen is belefért a szintén jó svédekkel, és ebben a csoportban játszották az emlékezetes Oroszország-Kamerun meccset is, ahol Oleg Szajenko öt gólt vágva nagy lépést tett a gólkirályi cím felé (a kunszt a mai napig rekord). A meccs egy másik leget is hozott, Roger Milla 42 évesen a legöregebb gólszerző lett, de az előző vb meglepetéscsapata az oroszokkal együtt kihullott. A C csoportból a címvédő németek és a spanyolok mentek tovább ebben a sorrendben, mert a néhol szép dolgokat mutató koreaiak fogtak egy pontot a spanyolokkal szemben, majd ezt kis híján a németek ellen is megismételték. A B és a C csoport harmadik helyezettjei estek ki.

A D csoport érdekesen alakult. Az odáig rendben volt, hogy a magyarok selejtezőcsoportjának győztesét kopaszra verte mindenki (0-10-zel esett ki Görögország), de a bolgárok, a nigériaiak és az argentinok jól keresztbeverték egymást, hogy végül mindhárman 6-6 ponttal jussanak tovább. Bulgária korábban soha nem nyert vb-meccset, most elnadrágolta Argentínát (és meg is előzte a csoportban Sirakov 91. percben lőtt góljával), Nigéria pedig kikapott a dél-amerikaiaktól, de jól megverte a bolgárokat. Ettől a három csapattól nagyon sokat vártunk a csoportkör után, és nem is okoztak csalódást. A videót azért ágyazom be, mert ez sokáig a kedvenc gólom volt.



Az E csoport az egyetlen a vb-k történetében, ahol mind a négy csapat ugyanannyi (4) ponttal végzett. Az olasz világbajnokságot idéző csoportban (természetesen itt volt maga Olaszország is) annyi 1-0 volt, hogy az ember csak kapkodta a fejét, végül a kottára ugyanúgy végző olasz-ír párost (2-2) megelőzve Mexikó (3-3) megnyerte a csoportot, Norvégia pedig (1-1) hiába verte a csoportgyőztest, kiesett. Az F csoportban Marokkó mindhárom meccsét 1-0-ra veszítette el, így a D-hez hasonlóan innen is három hatpontos csapat jutott tovább. A sokak által a döntőbe várt hollandok kikaptak a presztízsmeccsen Belgiumtól, de megnyerték a csoportot, a belgák pedig csak 3. helyen slisszoltak be a 16-ba, mert Szaúd-Arábia Szaid Al-Ovajran csodálatos góljával legyőzte őket (hogy tényleg kapott-e érte színarany Rolls-Royce-t, azt ne firtassuk)

A 16 közé jutott csapatok: Románia, Argentína, Svédország, Szaúd-Arábia, Brazília, Egyesült Államok, Hollandia, Írország, Németország, Belgium, Mexikó, Bulgária, Nigéria, Olaszország, Spanyolország, Svájc

 

EGYENES KIESÉSES SZAKASZ /donnelly/

Robby érkezik - Nyolcaddöntők

A nyolcaddöntők annak a Röthlisbergernek a déli sípjelére kezdődtek a chicagói Soldier Fielden, aki utolsó meccsét vezette a világbajnokságon, ugyanis egy teljesen egyértelmű tizenegyest nem fújt be a németek ellen 3-1-re égő belgáknak (nyilván valamiféle csokiháború lehet az ügy hátterében), és az írekkel egyidőben húzhatott haza az Alpokba. Völler az első félidőben duplázott, de a legkedvesebb gólszerző számunkra a meccset a 90. percben szorosabbá tevő Phillippe Albert volt. Délután Márton Sándor lengetett a nyolc sárga lapot és sima hispán továbbjutást hozó Spanyolország-Svájc mérkőzésen a nemzet fővárosában, másnap pedig a svédek csak a hőség miatt izzadtak meg Dallasban Szaúd-Arábia ellen (Kenneth Andersson dupla!), hogy kellemesen elernyedve nézhessék a torna egyik  legérdekesebb mérkőzését, melyen a csatárok nélkül kontrázó Románia 3-2-vel ejtette ki a legutóbbi mundial - immáron Diégótlanított – ezüstérmesét.

A függetlenség napján először Írország szenvedett vereséget Hollandiától – Keane, Babb, Staunton és he runs like a woman and he tackles like a queer, ohhhh McAteer is játszott, a másik oldalon meg olyan arcok tolták, mint Koeman (az igazi), Rijkaard, Jonk, Bergkamp, vagy Overmars – majd a haza fiai haltak hősi halált Palo Altónál. A veszteséglistán ott volt Ramos, akit Leonardo könyököse miatt kórházba kellett szállítani. A durva szabálytalanság egy fül mögötti csont törését okozta, amiért kivitelezőjének 10 ezer svájci frankot kellett befizetnie a kasszába, és többet már nem játszhatott a vébén – sokan ennek ellenére a torna álomtizenegyébe tették a balbunkóban brillírozó brazilt. A meccset egyébként a Nyafogós döntötte el még mielőtt az amcsik jobbhátvédje, Fernando Clavijo rekordot állított föl azzal, hogy ő lett a világbajnokságok történetének legidősebb kiállított játékosa.

A második kör utolsó napján, az utolsó előtti percben a buddhista kacsavadász, mellékállásban a világ legjobb játékosa, Roberto Baggio is megérkezett a tornára, azután, hogy Amunike az első félidőben vezetést szerzett Nigériának, és azután, hogy a 28. születésnapját ünneplő Zolát 12 perccel becserélése után kiállította a mejicói játékvezető (akinek nevétől megkíméljük az olvasókat, és aki Maldini nem leküldésével később kompenzált). Persze a copfos nem elégedett meg az egyenlítéssel, és a hosszabbítás első részében egy fáról bepattintott tizenegyessel el is döntötte a továbbjutás kérdését. A játéknap második találkozója hozta a torna első büntetőpárbaját, melyben Bulgária búcsúztatta Camposékat. A meccset egy szír spori fújta, aki tíz sárga lapot osztott ki, - Kremenlijev és Luis Garcia kettőt is kapott – és akinek utána meg is köszönték a részvételt. Volt még Sztojcskov bombagól, meg összedőlt kapu is.

Németország-Belgium 3-2, Spanyolország-Svájc 3-0, Svédország-Szaúd-Arábia 3-1, Románia-Argentína 3-2, Hollandia-Írország 2-0, Brazília-Egyesült Államok 1-0, Olaszország-Nigéria 2-1 (h.u.), Bulgária-Mexikó 1-1, tizenegyesekkel 3-1.


Hriszto teker - Negyeddöntők

Innentől kezdtek durvulni a dolgok, és már tulajdonképpen Európabajnokságról volt szó – hét óvilági csapat, kiegészítve a története legeurópaibb felfogású selecaŏjával. A ma már plázaként funkcionáló Foxboro Stadionban a két Baggio és közte Caminero gólja után Luis Enrique a világ legjobb játékvezetőjének háta mögött alattomosan könyéken orrolta Mauro Tassottit, amiért orrtöréssel kellett fizetnie, a digók maffiamódszerekkel dolgozó jobbtuskóját pedig a tévéfelvételek alapján (!) nyolc meccses eltiltással díjazták – többet már nem is láthattuk azúrkékben. A brazilok két lesgóllal (Romárió és Rinyagép – ringatós gólöröm) szereztek vezetést a második félidőben a hollandok ellen, amit Bergkamp és Winter gyorsan ki is egyenlített, de csak azért, hogy a dél-amerikaiak a playoff slágereredményével mehessenek tovább, amit Branco állított be egy Ivanovos lökettel.

Ha már Ivanov, a bolgárok másnap a Giants Stadionban találkoztak a címvédővel, akik az ezen a tornán már csak liberózó Matthäus tizenegyesével szereztek vezetést a második félidő elején (Klinsi harcolta ki, erős kamuszag). Igazából semmi különös nem történt volna, ha ez marad a végeredmény, de a bolgárok rántottak egy jó nagyot a történelem kerekén, és két percnyi munkával örök emléket állítottak maguknak: először minden idők legzseniálisabb balkáni játékosa küldte haza a lasztit huszonötről (miután lemásolta Klinsmann műesését), majd Lecskov fejelt egy akkora gólt, amekkorát majd csak Henrik Larsson fog tíz évvel később, pont a bolgároknak – Deutschland, auf Wiedersehen!

Ha már szóba jött az ekkor még szőke rasztákkal büntető svéd csatár, akkor ne feledjük, hogy ő értékesítette az utolsó tizenegyest a leghorrorisztikusabb negyeddöntőn, melyen Brolin szerzett vezetést a 78. percben minden idők legjobb szabadrúgáskombinációjából, majd tízzel később Raducioiu egalizált minden idők második legjobb szabadrúgáskombinációjából (túlóra), és a századikban már a vezetést is megszerezte Romániának sőt, Schwarz egy perccel később ki is állt, így minden körülmény ideálissá vált ahhoz, hogy érkezzen egy viking hős. Kenneth Andersson, jött is, és Odint megmászva stukkolta be a skandináv lottóhoz elegendő egyenlítő dugót, amelynek végén Ravelli védte Belodedici próbálkozását.

Olaszország-Spanyolország 2-1, Brazília-Hollandia 3-2, Bulgária-Németország 2-1, Svédország-Románia 2-2, tizenegyesekkel 5-4.

 

Romário sétál - A négy legjobb

Három nap múlva folytatódott a menet, és Bulgária újra New Jerseyben lépett pályára, és ezúttal már a labdarúgó világbajnokság döntőjéért játszhattak (tizenöt év távlatából is furcsa), és ismét hátrányba kerültek, ám ezúttal a torna legokosabb góljával jártak túl az eszükön, konkrétan Baggio Mihajlovén, majd a taljánok addig terrorizálták különböző típusú löketekkel a balkáni védelmet, amíg Lófarok meg nem szerezte a második, hasonlóan magas futballintelligenciáról tanuskodó gólját. Ezután Szirakov szép előretöréssel harcolt ki egy büntetőt, amit Sztojcskov higgadtan be is lőtt, de ez már csak a megosztott gólkirályi címéhez volt elegendő, ugyanis a francia játékvezető (ez önmagában minimum necces) nem láthatta Costacurta tizenegyesgyanús kezezését (a partjelző viszont elég közel volt), így az olaszok egyébként megérdemelten készülhettek a túlpartra.

A KALIFORNIAI PASADENÁBAN, az amerikai egyetemi futball legendás helyszínének számító Rose Bowlban, utolsó helyszínére érkezett a kontinenst átölelő fesztivál – itt rendezték meg a másik elődöntőt, a bronzmeccset, és a finálét is. Brazília és Svédország a csoportkör után ismét egymásnak feszült (Márton mindkettőn asszisztált), és a nyilvánvalóan nem épelméjű, ám annál szimpatikusabb Ravelli tartotta meccsben a svédeket, egészen mínusz tíz percig, amikor a féltörpe csatárzseni az óriások válláról befejelte a győztes gólt. Svédország hetedik vb-találkozásuk alkalmával sem tudta legyőzni Brazíliát, de azt is meg kell jegyezzük, hogy a kolumbiai spori elég szigorú volt, amikor Jonas Thernt, a skandinávok kapitányát fél órával a vége előtt kiállította.

Ismét három nap szünet után indult útra a golyó, ezúttal a torna leggroteszkebb mérkőzésére, melyen a másnaposan kóválygó bolgárok már az első félidőben beszedtek egy kijózanító erejű négyest (Brolin, Mild, Larsson, K. Andersson) a svédektől, akik látszólag csak annyit ittak, amennyitől kíméletlen vadállattá váltak – vagy csak egyszerűen lehozták a meccset a rájuk jellemző szorgossággal. A bolgárok úgy fejezték be a tornát, ahogy elkezdték, de megmutatták hogyan lehet negatív gólkülönbséggel legendává válni.
Svédország-Bulgária 4-0.


A DÖNTŐ, mely az 1970-es finálé visszavágójának is tekinthető, a legkevésbé sem volt méltó befejezése ennek a nagyszerű bulinak. Taffarel – Jorginho (Cafú), Aldair, Marcio Santos, Branco – Mauro Silva, Dunga, Mazinho, Zinho (Viola) – Bebeto, Romário állt fel az egyik oldalon, Pagliuca – Mussi (Apolloni), Baresi, Maldini, Benarrivo – Donadoni, Albertini, Dino Baggio (Evani), Berti – Baggio, Massaro a másikon, a legnagyobb esemény pedig az olasz kapus esete a kapufával. Nagyjából ennyi, ami megmaradt bennünk a meccsből, a jó néhány helyzet már nem rémlik, mert vagy nem voltak igazi izgalmak az első 120 percben, vagy mi voltunk nagyon elkényeztetve akkoriban. Mindenki emlékszik viszont a történelem első büntetőpárbajára, melyet világbajnoki döntőben vívtak. Arra, hogy a közönség soraiból sokan még nyilván tapsolnak Baresi sikeres mezőnygól kísérlete után, de miután Pagliuca védi Marcio Santos lövését, az eredményjelzőn továbbra is két nulla pöffeszkedik. Albertini magabiztosan bevarrja, erre Romário nekisétál és odarakja a jobb kapufa belső oldalára. Evani és Branco sem illetődik meg, bár ilyen arcszerkezettel nehéz is. Massaro a lehető legócskábban végzi el, Dunga pont az ellenkezője. Roby Baggio a döntő előtt összerakott lábbal odaáll, és megkínálja Kalifornia légterét. Brazília negyedszer világbajnok.

Brazília-Olaszország 0-0, tizenegyesekkel 3-1.


 

 

A torna játékosa /AHB/


Vakargattuk a fejünket rendesen, amikor elő kellett rukkolnunk a torna legjobbjának személyével. Papírforma – és a történelemkönyvek – szerint Romárionak kellene itt szerepelnie, nekünk viszont furcsa, kétoldali hiányérzetünk támadt, amikor szemrevételeztük a gép által kidobott eredményt. Végül egy mindenkit kielégítő kompromisszummal arra jutottunk, hogy ez a világbajnokság három emberről szólt: a csőrkirály brazil mellett Roberto Baggioról és Hriszto Sztojcskovról. Mindhármuknak vitathatatlanul hatalmas szerepe volt csapata sikerében, és természetesen ők hárman alkották a torna válogatottjának csatártrióját is, ami a következőképp festett:

Preud’homme (BEL); - Jorginho (BRZ), Marcio Santos (BRZ), Maldini (ITA); - Brolin (SWE), Dunga (BRZ), Hagi (ROM), Balakov (BUL); - Baggio (ITA), Romario (BRZ), Sztojcskov (BUL)
 

Elsők, legek, elegyes érdekességek
 
Hogy nem volt értelmetlenség az Egyesült Államokba vinni az egész hacacárét, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ez volt (a helyszíni nézettség tekintetében) minden idők legnézettebb világbajnoksága. A meccsenként átlagosan 69 ezer néző 3,6 milliós össznézettséget jelentett: ezt a számot azóta sem sikerült felülmúlni, még a 32 csapatos tornákon sem. 
Ez volt az első világbajnokság, amelyen a mezeken szerepelt a játékosok neve. Ennek köszönhetően Petar Mihtarszki lett az első bolgár világbajnoki résztvevő, akinek nem "v"-re végződő név szerepelt a hátán - ez önmagában még nem nagy etwas, de mindezidáig ő az utolsó is.
Hozott azonban ez a világbajnokság egy sokkal jelentősebbnek tűnő változtatást is: ez volt az első alkalom, hogy a csoportmeccsek során három pont járt a győzelemért. A cél természetesen a támadófutball ösztönzése volt, hogy aztán ennek milyen tényleges hatása volt, arról megoszlanak a vélemények, mindenesetre ez alkalommal is ugyanannyi döntetelen - nyolc - született a csoportkörben, mint négy évvel korábban.
Gianluca Pagliuca volt az első kapus, akit kiállítottak a világbajnokságok történetében, miután a Norvégia elleni csoportmeccsen kézzel ért a labdához a tizenhatoson kívül. 
 
A torna legmókásabb jelenete, sőt, jelenetsora valószínűleg a Bulgária-Mexikó nyolcaddöntőhöz kötődik, amikor is Marcelino Bernal nagy mentése következtében egyszerűen összedőlt az egyik kapu (kellett kísérteni a sorsot a megnyitón, ugye). Miután a játékvezető celluxszal, technokol rapiddal és cserkészcsomóval sem tudta megszerelni a kaput, egy közeli stadionból hoztak el egyet, általános megelégedésre és derültségre (az esetről videót sajnos nem, csak fotót találtunk).
Ezen a mérkőzésen választotta egyébként a mexikóiak mestere azt a sajátos taktikát, hogy a 120 perces mérkőzés alatt egyet sem cserélt - holott a kispadon többek között egy bizonyos Hugo Sanchez várt bevetésre.
 
A végére pedig egy érdekes szóbeszédet és egy szintén nem érdektelen videófelvételt hagytunk: a görögök trénerének, Alketasz Panaguliasznak állítólag kedvelt szokása volt, hogy a mérkőzéseket megelőzően játékosaival együtt csapassa az éjszakában. Láthatóan azonban különösebb kapcsolatot nem tudott felfedezni e gyakorlat és csapata gyászos teljesítménye (0-10-es mérleg) között, inkább másban kereste a hibát.

147 komment

Címkék: d videó szakértelem több mint foci válogatott vébé történelem válogatott történetek fwc tort

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr321556737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

England win The Ashes! 2009.11.29. 20:47:03

Édes Istenem, amit még kifelejtettem:

www.youtube.com/watch?v=wrsXscyoztU

Ez a gól megvan? Két órán át szedtem fel a leszakadt államat.

England win The Ashes! 2009.11.29. 20:54:08

@hüjeliba: Pontosan, szó szerint!

@piro: Jogos! Rémlik valami olyan mendemonda, hogy állítólag emiatt az ítélet miatt kapta meg a döntőt is. Tény, ha lefújja, egy csodálatos akciógóltól fosztott volna meg minket is, nemcsak a norvégokat. (Mókás volt az a csoport, annyi szent: mindenki négy pontos, és a gólkülönbség mindenkinél nulla. Mexikó a több lőtt gólja miatt nyert, ugyanezen oknál fogva szegény norvégoknak ezért lett sanyi, az írek és az olaszok hajszálra azonosan végeztek (az íreknek ez ismerős, de itt nem kellett sorsolni), az egymás elleni meccs döntött az írek javára.)

Kuttor Kutya 2009.11.29. 21:18:25

Mi van? Minden idők legjobb vb-je ez a szar? Itt mindenki tökhülye?

Kuttor Kutya 2009.11.29. 21:35:20

A kistáskák kedvéért elmondom, hogy a 94-es vb nyomába se ér sem a 82-esnek, sem a 86-osnak, de még a 90-est is inkább komolyan lehetett venni, mint ezt, ahol a 4 között már egy olyan meccset se játszottak, ami legalább kicsit is jó lett volna.
Lehet, hogy a szerző 1993-ban született, de ne gondolja, hogy azelőtt nem rendeztek vb-ket.
"Minden idők legjobb vb-je" - atyafasza...

Rántott máj (törölt) 2009.11.29. 21:38:26

@Kuttor Kutya: Lehet, hogy voltak jobb meccseket, tobb golt, jobb dontot hozo VB-k. De valamiert mindenki, akivel beszeltem, es mar aktivan tudta kovetni, azt mondta, hogy osszessegeben, a nyujtott elmenyt, hangulatot (ebbe beleertve a rekordokat, a jatekosegyenisegeket, a fordulatokat) tekintve ez adta a legtobbet. Nekem is. Tehat lehet, hogy nem a legjobb, de a legemlekezetesebb. Mig az azota lezajlott harom VB-rol erosen kell tornom a fejem, hogy felidezzek egy-egy meccset, 1994-bol a csoportok beosztasara, sot a csoportmeccsek legtobbjen az eredmenyre es legalabb a felenel a golokra, golszerzokre is emlekszem.

Rántott máj (törölt) 2009.11.29. 21:42:39

@Kuttor Kutya: Ja, hogy te a korabbiakra gondolsz. De igy sem teljesen van igazad. Nezd azt is meg, hogy mik tortentek, mielott egyaltalan kialakult az elodontok parositasa. Peldaul a negy negyeddonto (spanyol-olasz, brazil-holland, roman-sved, bolgar-nemet) mindegyike zsenialis volt. Amugy nekem a kilencvenes volt az elso VB, amit vegig kovettem (a nyolcvanhatosrol csak par meccsre emlekszem), de ott kozel sem voltak olyen izgalmak es meglepetesek, mint az USA-ban.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.11.29. 21:45:57

@Dr Jozef Vengloš: ez is nagy kedvenc, amikor élőben láttam, új értelmet nyert számomra a _mintha zsinóron húzták volna_ kifejezés :)

(élőben=TV-n, persze :(

Kuttor Kutya 2009.11.29. 21:48:44

Hát azt a spanyol-olaszt vagy a gyenge németek kiesését csak az nevezheti "zseniálisnak", aki nem látta mondjuk a 82-es francia-németet vagy a 86-os francia-brazilt. Na, azok tényleg zseniális meccsek voltak, a 94-es vb-ről egy ilyen színvonalú meccsre sem emlékszem, csak közepes csapatok helyenként valóban izgalmas kergetőzéseire.

_benito · www.nst.blog.hu 2009.11.29. 21:50:36

@Kuttor Kutya: ez a kedvenc fórumos kérdésem

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.11.29. 21:51:36

@Dr Jozef Vengloš: @heinrich:

Valamelyik nigériai még alogároknak lőtt egy hasonlót, ami a kapufán csattant.

Akkor mondta Faragó Ricsi azt a klasszikus mondatát, hogy

"A fenébe!"...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.11.29. 21:55:03

@Kuttor Kutya:

Az teljesen kizárt. Francia válogatottat én még nem láttam "zseniális mérkőzést" játszani. Soha. :-)

Egyébként az a német csapat még '94-ben is nagyon erős volt, én meg voltam győződve, hogy megint ők nyerik a vébét. Aztán jött Lecskov (Jenő: "Máris szomszéd")...

IronRock 2009.11.29. 22:07:19

Ahogy sokan már előttem megfogalmazták: A KEDVENC VILÁGBAJNOKSÁGOM!!! Igaz, hogy a franciák meg az angolok nem voltak ott, de fel se tűnt nekem a hiányuk, mert a helyükön továbbjutók (Hollandia + Bulgária) abszolút nem vallottak szégyent, sőt! A mai napig emlékszem a csoportbeosztásokra, az eredményekre, sokszor a góllövőkre is! Sajnos a VB-döntő méltatlan volt ehhez a nagyszerű tornához, és ehhez legalább annyira hozzájárultak a brazilok is mint a catanaccio-t játszó olaszok.
Mellesleg nekem a VB-k egyik kedvenc gólja Romario Hollandiának lőt vezető gólja. Na, az utánozhatatlan, ahogy droppból bevágja az alsóba, ilyet csak egy ösztönös zseni tud!
A VB álomcsapatához egy megjegyzés: bár Stoicskov lett a társgólkirály és akkor élete formáját futotta amiért meg is kapta az aranylabdát, szerintem nincs helye az álomcsapatban. Egy önző, öntörvényű seggfej volt mindig is, aki ugyan zseniális játékos volt és a bal lába fantasztikus, de attól még az maradt, ami - egy hülye gyökér, és ezt fényesen bizonyította azóta is. Helyette Zola neve sokkal inkább ott lehetne, mármint az általam összeállított VB Dram Team-ben.
És nem utolsósorban egy megjegyzés a magyar szereplésről: Én azt hiszem, nem mondok újat, ha azt mondom, ez volt nekem az abszolút és totális mélypont! 1994-ben 12 válogatott meccsből 8 vereség, 4 döntetlen... És nem tudtunk kijutni egy olyan gyenge csoportból, ahol csak az oroszok voltak ténylegesen erősebbek nálunk, a többieket meg kellett volna verni! Ehelyett idegenben 0-0 a görögökkel és itthon egy 11-essel kaptunk ki tőlük (Aposztolakisz, ugye), és mellette az akkoriban égetően arcpirító szégyen: itthon 2:1-es vereség az utolsó pillanatokban Izlandtól, és aztán kint az a megalázó 2:0-s vereség, amit sajnos ismét volt alkalmam látni, és ott hangzott el - a meccset közvetítő és akkor már igencsak zaklatott és dühös - Knézy szájából az ominózus mondat, ami miatt le is tiltották egy időre: "Erre a magyar labdarúgásra nem hogy milliárdokat nem szabad áldozni, ami bűn és vétek - hanem egy büdös fillért sem!"
Amúgy voltak azon a VB-n a kommentátorainknak (Vitray, Knézy) marha jó beszólásaik:
Csöncsön említette Lecskov - Máris szomszéd hasonlatot. Nekem erről beugrik, hogy az akkori bolgár kapus, Mihajlov, az 1986-os VB-n is ott volt, ahol a bolgárok egyetlen pontot se szereztek, volt ugye egy döntetlen. Akkor meglehetősen kopasz volt ez a kapus, aztán 8 évvel később dús hajkorona....mint kiderült, hajátültetést végeztek rajta. Ahogy ő elmondta, Lecskov-nak is felajánlotta a dolgot, ő azonban nem lelkesedett érte. :-D
A másik ilyen Vitray megnyilvánulása volt a döntőn, amikor is Pagliuca egy ártatlan lövést nem tudott mellre fogni és majdnem öngól lett belőle...mákja volt, a labda a kezéből a kapufára pattant és utána meg tudta fogni. Aztán egy közvetett csókkal (száj-kesztyű-kapufa-kesztyű-száj) sorrenddel lerótta háláját, Vitray meg eképpen kommentálta:"Hát meg is érdemelte az a kapufa azt a csókot, Pagliuca, öregem!" :-DD

Rántott máj (törölt) 2009.11.29. 22:25:46

@IronRock: Zola azert keveset jatszott ezen a VB-n ahhoz, hogy bekeruljon az alomcsapatba. Sztojcskov meg valosaggal a hatan vitte a bolgarokat az elodontoig. Lehet, hogy egy kocsog, de ezen a VB-n akkor is o volt az egyik legnagyobb.
A Vitray-fele beszolasok kozul bennem az maradt meg nagyon, mikor a brazilok egyik meccsen Romario melle lott egy nagy helyzetet, az oldalhaloban allt meg a labda. Szegeny Vitray nem latta jol, es lelkesen kialtotta: "Romario... es 1:0. Es nem adta meg." Majd a lassitas utan nemileg halkabban: "es nem is volt bent."

Kuttor Kutya 2009.11.29. 22:41:57

@Csöncsön: na igen, ez van, amikor 15 éves srácok mondják meg a tutit. A Platini-, Giresse-féle francia válogatott egy meccsén több "zsenialitást" lehetett látni, mint manapság egy teljes Eb-n vagy vb-n.

értelmetlen_nevű 2009.11.29. 22:44:30

@Kuttor Kutya: régen minden jobb volt!!! Már a Mónikasó sem a régi!!! Elbaszódik a világ!!!

Kuttor Kutya 2009.11.29. 22:46:45

Egyébként meg ez egy nyugdíjas német válogatott volt már, a 34 éves Völlerrel és a 30 éves Klinsmann-nal a csatársorban, aztán ott volt ugye Matthäus, Buchwald, Berthold - a kezdőcsapat fele harmincas volt, ezek a játékosok 90-92-ben voltak a csúcson.

Kuttor Kutya 2009.11.29. 22:47:58

@értelmetlen_nevű: Nem volt minden jobb, például a 2000-es Eb sokkal jobb volt, mint a 92-es. Sőt, a 98-as vb is legalább olyan jó volt, mint a 94-es.
Ne beszéljünk hülyeségeket, ha lehet.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.11.29. 22:49:51

@IronRock:

Meg amikor a döntőben beállt az addig egyetlen percet sem játszó Viola nevű játékos a brazilokhoz, és a vébé messze legrosszabb meccsén megcsinált két-három ördöngös cselt egymás után, Vitray:

"Viola. Még mindig Viola! Őrület ez a Viola!!!"

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.11.29. 22:56:17

@Csöncsön: A Viola, Mijatovics a liga egyik legjobb csatársora volt:)

Kuttor Kutya 2009.11.29. 23:00:35

Egyébként meg belenézve a kommentekbe, mindenki leragadt a nosztalgiázásnál, hogy "hú, első vb-m volt", ami kurvára nem jelenti azt, hogy jó is lett volna. Az a tény például mindenkinek elkerülte a figyelmét, hogy a brazilok úgy lettek világbajnokok, hogy összesen egyszer játszottak jól (a hollandok ellen), a csoportkör sétagalopp volt, a másik három meccset szenvedés volt nézni is.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.11.29. 23:01:46

@Kuttor Kutya: Möller, Hassler, Effenberg (oké, hazazavarták), Sammer meg a komplett védelem viszont a legjobb korban volt, ráadásul Klinsmann sosem volt gyors, szóval az ő korának sincs nagy jelentősége. Matthaus még 99-ben is egész jól mozgott a BL-döntőben.

Nem mondom, hogy topcsapat volt, de erős túlzás ennyire lesajnálnod. A legnagypbb probléma egyébként Vogts volt, nem az 'öregség'.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.11.29. 23:11:26

@Kuttor Kutya:

'98-ban meg a franciák úgy nyertek vébét, hogy az egyenes kieséses szakaszban összesen egy meccset nyertek meg (és összesen két gólt lőttek!) a döntőig a rendes játékidőben. És ki tudja, mi van a döntőben, ha a brazilok éppen nem legjobbjuk epilepsziájával vannak elfoglalva?

Egyébként a '94-es brazil csapattól én sem voltam elájulva. Az a vébé az olaszoké volt. Meccsről meccsre javultak, ismétlődött '82. De a végső döfést nem tudták bevinni.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.11.29. 23:38:17

Nagy vébé volt, nagy mecsek, jó csapatok, óriási játékos egyéniségek.

Én az olasz-bolgár elődöntő első húsz-huszonöt percre térnék ki. Sacchi olasz válogatottja ekkor játszott méltóan saját nagy Milanjához. Szédületes támadó foci, remek megoldások, helyzetek és lövések garmadája és két zseniális Baggio gól.
Mikor viszont meg volt a meccs kicsit visszavettek az olaszok és erre a második félidőben majdnem rá is fáztak.

Puhl vébé-döntőjében elég nagy szerepe volt Palotai Károlynak, a korábbi olimpiai bajnok focistánknak és érdemdús FIFA-bírónknak. Ahogy róla szóló könyvből kiderül ő is tagja volt a FIFA játékveztői bizottságának. A döntőn fújó sporttárs kijelölése is ennek a testületnek a feladata volt. Persze FIFA vezérkar is érvényesíteni akarta befolyását és informális csatornákon keresztül jelezték, hogy a dán Mikkelsent szeretnék. A JB viszont dacból sem a dánt akarta jelölni, így került szóba Puhl, aki mellett természetesen Palotai lobbizott erősen.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.11.29. 23:45:57

@popp:

És így utólag nézve az az olasz-spanyol szinte előrehozott döntőnek tűnik... Az a meccs ide és oda is eldőlhetett volna, a végén egy (amúgy igen szép) kontrával győztek az olaszok. (Sose tudjuk meg, mi történt volna, ha Puhl látja Tassotti könyöklését, és kiállítja az olaszt.)

Mondjuk akkor én nagyjából egyformán szurkoltam a spanyoloknak és az olaszoknak, szóval nálam az már így is előrehozott döntő volt...

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.11.29. 23:50:35

@Csöncsön: nem tudom, miért vagyok még mindig meglepve :) Ez azért egy elég közepes spanyol válogatott volt.

danesdzsu2 2009.11.29. 23:53:09

@Csöncsön: A 98-as francia csapatnak az égvilágon semmi köze sincs a 82-84-86-oshoz. Semmi.

Egyébként nekem is a Kuttor kutya által idézett idők voltak az igaziak, de én meg azokra emlékszem először, ami torzíthat. (El tudod hinni, hogy az első válogatott meccs, amit láttam, úgy nézett ki, hogy 10 gólt szerzett egy VB-n a magyar válogatott?)

popp · http://koncertblog.com/ 2009.11.29. 23:56:22

@Csöncsön: Azért döntőben kijött Sacchiból az olasz és fölhúzta a kettős falat és majdnem be is jött a számítása. Pedig nekem meggyőződésem, hogyha az olaszok bevállalják a tökös Sacchi-féle támadó focit, abból akár jól is kijöhettek volna.

Perreira ugyan nagyon összerakta azt a brazil válogatottat, de Romario ide, vagy Lenardo oda képességekben jócskán elmaradtak a '82-es vagy '86-os csapatuktól. Azt mondom, hogy a képességeket tekintve nem volt erősebb a keretük az olaszokénál.

Végül egy trívia: Marcos Cafu a los angelesi döntőn kezdte meg a focitörténelemben egyedülálló sorozatá, majd saint denis-i és a yokohamai döntővel együtt hármat játszott zsinórban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.11.30. 00:01:59

@heinrich:

Az olaszok elleni meccsig nagyon simán meneteltek, rengeteg gólt lőve, igaz, addig "nem is találkoztak komoly ellenféllel" (a németek elleni döntetlenjük békés volt).

De az olaszokat (nézd meg az összefoglalót, mekkorákat védett Pagliuca!) megverhették volna! Csak önmagához képest volt az "közepes spanyol válogatott" Luis Enriquével, Hierroval, Guardiolával, Julio Salinasszal...

@danesdzsu2:

Ez esetben megbocsátok. :-)

@popp:

Óriási csalódás volt a döntő. Azt hittem, hogy az olaszok szétmorzsolják a semmilyen brazilokat. Ehelyett mindkét csapat semmilyen volt. (Amúgy Jenő és Vitray együtt közvetítették a döntőt, és mindkettő érezhetően "olaszpárti" volt; velem együtt).

danesdzsu2 2009.11.30. 00:04:45

@Csöncsön: Megbocsátasz? Arconada lepkéjét is '84-ből?:)

Teljesen kicsinálta, pedig szerintem jó kapu volt....

popp · http://koncertblog.com/ 2009.11.30. 00:17:32

@Csöncsön: Természetesen az Atletis Caminero volt a kedvencem abból a spanyol csapatból. Nagyon jó játékos volt.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.11.30. 00:20:00

@Csöncsön: ne bosszants, ki ne találd, hogy egy olaszok ellen majdnem megnyert meccs miatt esélyesek voltak a VB-re.

A döntőt amúgy csak Vitray közvetítette.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.11.30. 00:22:34

@heinrich: Igen, de ott volt melette Jenci is és a szünetben meg talán a végén meg is szólalt.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.11.30. 00:30:49

@heinrich:

Nagyon jó csapat volt. Ha nem is egyértelmű VB-esélyes, de az 5-6 legjobb csapat közt ott voltak, az biztos. Különben utána emlékeim szerint 2 éven át nem is szenvedtek vereséget, és a '96-os EB-n csak hatalmas játékvezetői segédlettel ejtették ki őket a házigazdák 11-esekkel, szintén a negyeddöntőben.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.11.30. 00:38:57

@Csöncsön: Mondjuk az angoloktól tizikkel kikapni :-D - hát nem is tudom...

r_magpie 2009.11.30. 09:20:56

Csatlakoznék a rajongókhoz. És helyesbítenék is, Marokkó nem minden meccsét 1-0-ra veszítette el, a szaúdiak ellen 2-1-re kaptak ki. Ezt azért tudom, mert az én kedvenc gólom azon a meccsen esett. www.youtube.com/watch?v=TQOQn-_FrXM (ezen a videón 0:43-nál).

És hatalmas élmény volt ez torna azért is, mert úgy néztem, hogy tudtam, hogy az utolsó napokban már Los Angelesben leszek egy giga-utánpótlástornán. A döntőt Pasadénában néztük, a stadiontól pár kilométerre, a házigazdánk (mert családoknál voltunk elszállásolva) ott volt a döntőn, és legnagyobb megrökönyödásünkre azt mondta este, hogy "it was a great game!".

Meg tudom erősíteni, hogy az utánpótlás korosztályban elképesztő tömegek fociztak már akkor is. Nagyon komoly energiát fektettek a fociba, ezt már kölyökfejjel is csodáltuk. A lényeg egyébként: a tornán a Pumas UNAM, a Sao Paulo és az FC Tokyo testén keresztül (a másik ágról az Atletico Madrid esett ki) bejutottunk a döntőbe, amit a Rose Bowlban játszottunk, egy héttel a döntő után... Igaz 500 néző előtt, de akkor is:) Csak epizódszereplő voltam, így közeli élményeim vannak a brutális időjárási viszonyokról: negyvenvalahány fok volt, tűzött a nap, ezt a kispad plexije még tovább dobta pár fokkal, gyakorlatilag folyamatosan ittunk és jegeltük magunkat a meccs alatt, hogy meg ne fulladjunk. Szünetben kapura rúgtunk, és vágtam párat abba a kapuba, ahová nem sokkal előtte Batistuta, Hagi, Romário:) A végén beálltam pár percre, óriási élmény volt, még ha simán ki is kaptunk egy jenki csapattól 2-0ra.

r_magpie 2009.11.30. 09:41:25

'94 végén FaraguRicsi (itt kezdtük el így hívni) meg HajdúBé csináltak egy összefoglalót a vébéről. Az erről készült felvétel a csapatban mindenkinek megvolt, és még évekig idézgettük a kommentátorokat:

Gulyás Laci Albert németeknek lőtt gólja után: "Ugye! Még akkor is van erejük!"
Ricsi, holland-brazil: "Nincs idő visszajátszani a helyzetet, annyira pörögnek az események, jön be a szöglet, Winter...góóól"
A legendás Jenő-kommentár: "Ott van Baggio, Mussi add be!"

Flankerr 2009.11.30. 09:49:56

Ezt a vébét már 16 évesen, "tudatosan néztem, szinte az összes meccset.. Vitrayt annyira nem kedveltem, unalmas volt, ezért a tévét elhalkítva, a rádióközvetítést fülhallgatón abszolválva néztem a döntőt
Az eltörő kapuhoz kapcsolódik egy nagy poén.. Nem emlékszem ki volt a riporter (Knézy, vagy Vitray), de amikor kiderült hogy a kapu kaput, rögtön mondta hogy "hát igen, erre még az amcsik se készülhettek fel, micsoda pech, fél órát fog állni a játék.." és pont ebben a pillanatban vált a kamera, és mutatja az amcsi szervezőket amint kézben hozzák a cserekaput.. sose felejtem el az tuti..:)

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.11.30. 10:09:44

Csak egyetlen momentum. Balatonakalin a gyerektáborban tíz éves fejjel ért a német-bolgár meccs híre, lett is azonnal vigadalom (hiszen ellenséget is fiatal fejjel kell választani :) ).

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.11.30. 10:21:30

@r_magpie: volt itt még pár klasszikus.

Vitray

"Kenneth Anderson túlugorta" [Pruneát]

"... s nagy erővel be a középre " - Evani tizenegyese

"óóóóó, hát hova rúgta... be a toronyba" (Baresi tizije)

Jenő

"egy kis varázslat, egy kis csiki-csuki" (Larsson gólja a bolgároknak)

Puhl

"A hangnál is gyorsabban akartam megtudni, ki vezeti a mérkőzést"

Gulyás

"Szegéééény, szegééény Pat Bonner" (a hollandok elleni potya)
stb., rengeteg van, szinte minden mondat klasszikus :)

Kis pontosítás Ricsuhoz ("Ricsi, holland-brazil: "Nincs idő visszajátszani a helyzetet, annyira pörögnek az események, jön be a szöglet, Winter...góóól")

- "Nincs idő visszajátszani a helyzetet, annyira pörög a mérkőzéééééééééééééééés", de ezt már visította, mint egy ördög, a gól miatt.

Később nyilatkozta is, hogy ja, ez már egy kicsit gáz volt, és már nem csinálja, amivel egyébként nem feltétlenül értek egyet, jó volt ez így, vagy még inkább _így_ volt ez jó.

r_magpie 2009.11.30. 10:33:57

@heinrich: tényleg:) "Jonk, innen ő már lőni szokott....szeegény Bonner"

zsakfos 2009.11.30. 10:35:10

@heinrich: @Csöncsön:
Akkor a hollandok is lehettek volna világbajnokok hisz alig kaptak ki a braziloktól...
Mind az akkori spanyol, mind az akkori holland jó csapat volt,de a legjobb 8 bőven realitás, főleg ha azt nézzük, hogy sokkal jobb spanyol vagy holland válogatottak se kerültek négybe.
A spanyoloknál Alkorta, Otero, Camarasa, Voro, Felipe, Juanele,Minambres, Lopotegui befért a keretbe..., a Zubi, Bakero, Beguiristain, Salinas 4es már kifelé ment, a Sergi, Ferrer, Guardiola, L. Enrique meg még csak 23-24évesek voltak. Nadal és Caminero voltak igazán jó korban és tudtak is húzóemberek lenni, ez azért kevés egy vb éremhez.
A németek és koreaiak elleni xet és a Bolívia ill. Svájc elleni győzelmet meg azért nem nevezném menetelésnek...
A hollandoknál kb. hasonló volt a helyzet.
A nagy 4esből van Basten sérült volt, Gullit szokás szerint összeveszett mindenkivel és nem játszott. Marad R. Koeman és Rijkaard, játszott egy új csillag Bergkamp. Jó volt még Jonk. Az új generáció közül a két de Boer és Overmars még fiatal volt, hogy húzóember legyen. Azon meg sírnom kell, hogy egy Valckx, van Gobbel, de Wolf, Taument, Roy, Rob Witschge,van Vossen,Snelders kerettag lehetett egy Oranjében.

montipájton 2009.11.30. 10:56:55

Nagyon örülök, hogy számos, hozzám hasonló focibuzi a megfelelő értéken kezeli ezt a vb-t, mely nagyjából az utolsó teljes értékű (étrtsd: különösebb hiányérzet nélküli) világbajnokság volt a számomra. Leszámítva persze a gól nélküli döntőt, az tényleg a legrosszabb finálék közül való.

a román-argentin, brazil-holland és a svéd-román meccs (utolsó 10 perce + a hosszabbítás) számomra a legemlékezetesebb, Brolin gólja a szabi-kombó után a legnagyobb, egyéniség meg annyi votl, hiogy sorolni is nehéz lenne.

Hatalmas vb volt, talán nem is lesz több hasonló. A 90-es borzalom után akkor tért vissza a fociba vetett hitem. )))

montipájton 2009.11.30. 10:58:54

Egyébként a "miért nem lesz soha igazán népszerű a foci Amerikában" kérdésben ismerek más érdekes és okos álláspontot is a fent kifejtettek mellett, pl. Mérő Lászlóét, érdemes utánaolvasni.

(Persze soha szarabb helyszíni nézettséget egy vb-nek a 94-esnél...)

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2009.11.30. 10:59:29

Német-belga 3-2 lett, nem 3-1. Puhl Sanyi???

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2009.11.30. 11:21:53

Én 1990 óta nézem a foci vb-ket, és egyértelműen ez az 1994-es viadal volt mind közül a leggyengébb. Irtózatos hőség, napfény minden meccsen, semmi hangulat, és nagyon-nagyon fura keresztbeverések. Nagyon utáltam, hogy négyből három csapat továbbjutott, itt kezdődött el a mutyizás, a csoport utolsó meccseinek ellazázása a csoportelsők által.

Pl. az egyes csoport eredményei:
USA-Svájc 1-1
Román-Kolumbia 3-1

aztán
USA - Kolumbia 2-1
viszont Román-Svájc 1-4 ??!?!?!?!

és a slusszpoén:
Román-USA 1-0
és bazmeg Kolumbia-Svájc 2-0. Mi ez? Mind bundameccs? :DDD
És számtalan ilyen volt. Az argentín-bolgár 0-2 is nevetséges volt, a belga-szaudi 0-1 is, a vesztes csapatok végiglötyögték a találkozókat.

A legjobb meccs szerintem egy Mexikó-Írország 2-1 volt valami olyan helyszínen, ahol nem a VB átlaghőmérsékelete, a 42 fok volt árnyékban (de persze árnyék nem volt sehol), hanem legalább 46 fok. Ezzel együtt ott aztán volt hajtás.

Még a selejtezőkről: az angolok kiesése vicces volt, az utolsó meccsen, San Marino ellen a tizenharmadik másodpercben gólt kaptak :D aztán nyerte 7-1-re, de hiába.

A brazil-svéd-kamerun-orosz csoportban egyetlenegy meccs sem volt jó. Egyik sem. Itt is mekkora megegyezéses (?) döntetlen volt már a brazil-svéd? Emlékszem, ez a vébé volt az első találkozásom a megegyezéses-leszarós eredményekkel, amit nagyon nehezen viseltem. Nagyon boldog voltam, hogy 98-ban már nem juthatott tovább a harmadik helyezett a csoportokból.

Volt egy argentín-nigéria 2-1, amiben a második félidő elején volt egy nagyon durva rugdosódós rész, fél órán keresztül szinte másodpercenként szabálytalanság-fetrengés-szabadrúgás volt a program. Érdekes, pirosat nem kapott senki, sárgát is csak négyen.

Az olaszoknak hatalmas szerencséjük volt végig. Első meccsen kikaptak az írektől, aztán a másodikon a 21. percben kiállították Pagliucát, a cserekapus Marcheggianit pedig Baggio helyett (!) hozta be a kapitány, de nyertek nagy nehezen a digók. Az utolsó meccsen Mexikó ellen vezettek, de Mexikó egyenlített - egy norvég-ír döntetlent kellett kiszurkolniuk a taljánoknak, sikerrel. Aztán a nyolcaddöntőben szenvedés Nigéria ellen, de továbbjutás, a negyeddöntőben hatalmas mákos győzelem szegény spanyolok ellen, akik három 100%-os ziccert rontottak az utolsó percekben, az elődöntőben bűnrossz meccsen győzelem Bulgária ellen, és még majdnem a döntőt is megnyerték.

Ja, az utolsó négy meccs (brazil-svéd, olasz-bolgár, svéd-bolgár, olasz-brazil) a legeslegeslegeslegeslegrosszabb négy utolsó meccs volt a foci VB-k történelmében. ezt úgy kell érteni, hogy pl. a brazil-svéd meccs első félidejében, az olasz-bolgár másodikában, a svéd-bolgár másodikában, és a döntőben szinte végig semmi, de ezt így értsétek: SEMMI nem történt. A játékosok napoztak, néha eljutottak a tizenhatosig, ott sietve elrontották a lehetőségeiket, jöhetett az ellenfél a tizenhatosig. Kapuralövések nem történtek.

98 is szar volt, és 02-től és 06-tól sem voltam oda, de ezt a hangulattalan szoláriumot szerencsére simán verte mindegyik.

giacinto 2009.11.30. 11:32:35

Erről a VB-ről még csak foszlányaim vannak (Robybaggio aranyat érő góljai, Bebeto gólöröme, Puhlsanyi stb.) és az hogy bealudtam a döntőn mert későn is volt meg pláne unalmas. Másnap mikor megtudtam szinte sírtam hogy pont baggio hagyta ki a sorsödntőt

giacinto 2009.11.30. 11:33:19

96-os EB óta viszont itt van szinte az összes meccs, csoport, továbbjutók stb. a fejemben :)

paraj 2009.11.30. 12:00:13

udv mindenkinek

Sokan leirtak már sok okosságot, nekem az 5. VB-m volt, tehát volt már rálátásom, szerintem osszességében igencsak korrekt, jo kis VB volt, kiegyensulyozott mezonnyel. Itt éreztem eloszor es azota is utoljára, hogy egy afrikai csapat megnyerheti, az a Nigéria a valaha volt legerosebb afrikai csapat volt (majd jovore nezzuk meg Drogbáékat, hátha ... de max 4be jutást látok ott). ´
A bolgárok miatt kicsit elhalványodott az emléke, de tényleg az a román csapat is bombaeros volt, egyébként utana ez a ket csapat azért tartosan ott volt az elbolyban, pl a kovetkezo EB-n mindketten kijutottak.
Egy dolog még nem hangzott el: igaz, hogy 92-ben már kikaptak a dontoben es 88ban otthon nem jutottak el a dontobe sem, de én ettol a VBtol számitom, hogy Lineker mondása szerencsére nem teljesen igaz, a németek NEM nyernek meg mindent, hála jo istennek. De szep is volt az a bolgár gyozelem, asszem se elotte se utana nem szurkoltam soha bolgár csapatnak. Itt volt az az ember érzése, hogy nadehát, igy a németek szoktak nyerni.... Némileg ellentmond ennek, hogy aztán 96ban europabajnokok (de hogyan ...), de valahogy itt megtort valami, még egyszer mondom, hála istennek, hiszen innentol a német valogatott:
98 VB - ki feledné, ahogy a horvátok elverték oket, mint jég a határt, muhaha
2000 EB - csoport utolso helyén !! muhaha
2002 VB - jo, itt szánalmas modon elvanszorogtak a dontoig
2004 EB - csoportbol tovabb sem jutva, muhaha
2006 VB - na, itt kezdett kicsit megfordulni bennem a dolog, ez a német csapat es azota is, már nem unszimpatikus, sot.

Persze, kozben is voltak a német varázslat/átok megtorésére utalo jelek, MU-Bayern, csodálatos... (ugyanaz, mint fent: igy addig a németek szoktak nyerni)

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2009.11.30. 12:04:02

@paraj: ez viszont igaz, pont így éreztem a bolgár-németen 2-1-nél, hogy mi a náthás faszom van, hát akkor most nem nyernek a németek? :D

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.11.30. 12:23:13

@zsakfos :

Bolíviát és Svájcot 3-1-re, illetve 3-0-ra verték, a németekkel döntetleneztek, egyedül a Korea elleni döntetlen kifogásolható, de aki látta azt a meccset, tudja, hogy azt is igazából már simán megnyerték, amikor az utolsó öt percben teljesen váratlanul föltámadtak a koreaiak. A hollandnál szerintem jobb csapat volt, és a '90-es spanyolnál is mindenképp. Az a spanyol generáció egyébként '96-ban ért csúcsra, és tényleg csak a játékvezetésen múlt, hogy nem ért csúcsra ténylegesen is. (Hozzáteszem: '96-ban meg Anglia és Spanyolország volt a két kedvencem, szóval mindig úgy estek ki, hogy ellenfelüket is sajnáltam volna...)

@Szigi.:

Nem bunda volt, hanem hihetetlenül kiegyensúlyozott mezőny. Gyakorlatilag az egész vébén nem volt gyenge csapat. Bárki megverhetett bárkit. Számomra egyértelmű, hogy a '94-es volt a legszínvonalasabb vébé, amit láttam.

horas 2009.11.30. 13:14:55

A román a bolgár és a nigériai válogatott ezen a tornán nem lehetett nem szeretni...
És egyébiránt marhajók voltak a mezek is.Főleg a brazil,olasz,nigér,argentín (sötétkék),mexico(Campos milyen cuccokban védett már!)
Marha jó kis vb volt és nem volt se anglia,se a franciák,portugálok...

Imiface · http://zenezenezene.blog.hu/ 2009.11.30. 13:22:09

Véééégre!:) Ez az első nagy világesemény, amit elejétől a végéig követtem, statisztikákat gyártottam, újságcikkekek gyűjtöttem 11 éves fejjel... És a brazilok meccsei után a grundon Romáriónak képzeltem magam...:)

Évekkel később is el tudtam sorolni még a kameruni kezdőcsapatot is, annyira rácuppantam arra a vébére, minden percét imádtam, alapvetően befolyásolta a személyiségfejlődésemet.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.11.30. 14:21:42

@Flankerr: Bezzeg pár évre ráa a nagy Bernabeuban, tényleg vagy félőrát állt a játék hasonló probléma miatt egy Dortmund elleni Bl-meccsen.

@heinrich: "Ez a Lecskov hasonlít egy tagra a Mézga családból. Mariss szomszéd mondja a rádiós kolléga." - hatáskuss, esetleg némi gondolkodás, majd jóváhagyás - "Valóban!"

@paraj: Na igen. Az is igaz, hogy ez a mostani már nem az a masszívan utálható német focigeneráció, de a korábban berögzülő ellenszenvem a nationalelffel szemben már örökre megmarad.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.11.30. 14:26:34

@popp: Madridban nem ment tönkre a kapu, hanem a bíró lemérte és azt mondta, hogy kisebbek a kelleténél pár centivel, így az edzőpályáról kellett hozni újat.

montipájton 2009.11.30. 15:02:26

@pancho_sanza: Igen és ekkor történt, hogy egy német riporter előállt egy szóviccel, ami arrafelé annyira nem megszokott volt, hogy kapott érte utólag valami média-díjat (nem vicc, olvastam valahol a sztorit). A szóvicc lényege az volt, hogy mivel a németben a Tor egyszerre jelenti a kaput és a gólt, elsütötte a várakozás sokadik percében, hogy "ahogy mondani szokás, egy Tor jót tenne a meccsnek."

popp · http://koncertblog.com/ 2009.11.30. 15:06:55

@pancho_sanza: Mindenesetre annyi tény, hogy több mint félóra csúszással kezdődött a meccs és dortmundi óvás alatt játszották le.

Phil Laak 2009.11.30. 15:24:27

Véleményem szerint is ez volt minden idők legszínvonalasabb világbajnoksága, még pedig azért, mert itt volt messze a legtöbb kiemelkedő egyéniség a csapatokban.
Bebeto, Romario, K. Andersson, Brolin, Dahlin, a feka svéd, Stoichkov, Lechkov, Trifon Ivanov, Maradona, Canigga, Batistuta, Hagi, Dumitrescu, Radociou, Amokachi, Amunike, Baggi, Massaro, Klinsmann, Matthaus, és még sorolhatám. A mai mezőnyben képtelen lennék ennyi embert kiemelni. Ha csak nem szeretnék összegyűjteni 25 védekező középpályást.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2009.11.30. 16:47:59

@pancho_sanza: ez nem így volt. Az egyik kapu szurkolói behatásra megadta magát.

_benito · www.nst.blog.hu 2009.11.30. 16:53:49

@montipájton: ilyenek ezek a német viccek, hiába. egy ilyenért már díj jár az ízetlen kolbászok földjén.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.11.30. 17:00:25

@_benito: Most miért mondod? A Go Trabi Go is milyen vicces volt ;-).

Alapvonalszippantó Hapci Benő · http://nst.blog.hu/ 2009.11.30. 18:27:31

@_benito: nem olyan rossz ez, szerintem még a Mesternek is megadnánk tizedikként. :D

zsakfos 2009.11.30. 18:53:50

@Csöncsön:
Nem csodálkozom, hogy szerinted jobb csapat volt a 94es spanyol, mint a holland:)
Tőled még azon se ha a 98asra és a 2000esre is ezt mondanád:)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.11.30. 19:27:21

@montipájton: @_benito:

Ez azért lehetett igazán jó szóvicc, mert az "ein Tor" németül nemcsak "egy gólt", és nem is csak "egy kaput" jelent, de "egy bolondot" is. Vagyis: "egy bolond jót tenne a meccsnek".

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.11.30. 19:31:15

@zsakfos :

A '98-as spanyol csapat is nagyon jó volt, hihetetlen peches módon estek ki. Nigériát lefocizták, aztán Zubizarreta beütötte a labdát saját kapujába, majd kaptak egy elképesztő bombagólt harmincról. Ezután Chilavert élete formájában kivédte a szemüket is, és a bolgárok elleni 6-1 már kései volt. 2000-ben meg az emlékezetes Raúl-11-es jelentette a végállomást egy olyan meccsen, ahol teljesen pariban játszottak a világ- és később európabajnok franciákkal.

f.fredericks 2009.11.30. 19:49:03

Ez az első VB amit végig követtem:P Iszonyatosan drukkoltam a svédeknek. Az a Dahlin csukafejes:P Meg emlékszem homályosan, hogy erről a VB-ről küldték haza Effét, mert bemutatott a szurkolóknak, mikor lecserélték/vagy kiállították. Jah és Campos volt még nagy forma az 170-es magasságával, szinte mindent fogott, szóval jó kis VB volt ez na. Azóta nem is volt ennyire jó VB (hiába nyerték a 2006-ost az olaszok)

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.11.30. 20:56:09

@Szigi.: Német-belga 3-2, mást nem is írtunk - de ha figyelmesen elolvasod a meccsről szóló részt, akkor Te is rájössz:)

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.11.30. 21:06:09

@Csöncsön: "egy bolond jót tenne a meccsnek" - ennek nem sok értelme van, ennyire még a németek sem hülyék:)

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.11.30. 21:18:05

@Csöncsön: a 2000-es dolog oké, de egyszerűen hihetetlen, hogy 98-ban megint a spanyolokat élteted, aztán a csoportból is simán kiestek két olyan csapat mögött, akiket azonnal kiütöttek az egyenes kiesés során.

Gondolom II. Fülöp armadája sem kapott ki nálad, sőt esélyesek voltak a győzelemre, csak az a qrva szél, meg a rossz dőlésszögű hullámok, a sirályokról nem is beszélve :)

zsakfos 2009.11.30. 22:05:34

@heinrich: :)
@Csöncsön: mit szólnál jövőre egy spanyol-holland döntőhöz?:) most ti nyertek 4év múlva meg a hollandok:)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.11.30. 22:46:24

@donnelly:

Az benne a jó. ;-)

@heinrich:

Az erős túlzás, hogy "kiütötték" Paraguayt '98-ban. Konkrétan pontosan ugyanazt tették a későbbi győztes (!) franciákkal, mint a spanyolokkal. Vagyis pontosan ugyanazt tette velük Chilavert. Egyetlen különbség, hogy a csoportkörben még nem volt hosszabbítás. Nigéria gyenge volt, ezért is külön bosszantó, hogy a spanyolok ellazázták azt a meccset. Hierro, Guardiola, Luis Enrique, Raúl... az már tényleg a világ egyik legjobb csapata volt.

@zsakfos :

Még nem tudom, mennyire lesznek szimpatikusak a hollandok, nálam ez versenyről versenyre változik. De ha jövőre Spanyolország nyerné a vébét, azért persze sok mindent odaadnék. ;-)

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.11.30. 22:50:40

@Csöncsön: _kiütötték_ alatt csak azt értettem, hogy 'elütötték a további küzelmektől'.

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.11.30. 23:14:12

@zsakfos : @Csöncsön: nekem is holland-spanyol donto a kivansagom jovoevre,termeszetesen holland gyozelemmel. viszont az a valogatott,ahol annyi barcas van,eleve szimpatikus. de a valogatott az mas. ott hollandia mindenek felett. azt viszont bevallom,kicsit tudathasadasos vt a helyzet,amikor ugy kellett az oranjenek szoritanom,h 6 madrid jatekos vt a soraikban...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.11.30. 23:15:42

@heinrich:

Tessék árnyaltabban fogalmazni. ;-)

"simán kiestek két olyan csapat mögött, akiket azonnal kiütöttek az egyenes kiesés során"

helyett

"óriási balszerencsével estek ki egy rossz negyedóra (és a világ akkori egyik legjobb kapusának teljesen érthetetlen hibája) miatt például egy olyan Paraguayjal szemben, amelynek kapuját akkor az egész tornán mintha egy őrangyal védte volna"

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.11.30. 23:21:37

@Csöncsön: ahá, őrangyal. szóval nem a világ akkori egyik legjobb kapusa ;-)

England win The Ashes! 2009.11.30. 23:22:03

@Csöncsön: Bezzeg az angolok esetében sosem beszélhetünk balszerencséről, mindig teljesen megérdemelten esnek ki tizenegyesekkel.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.11.30. 23:25:36

@Dr Jozef Vengloš:

Pontosan. :-)

(Kivéve '96-ot, akkor sajnáltam őket.)

Harald hardrode 2009.11.30. 23:27:24

@Csöncsön: 2:2 után pedig elfelejtettek focizni a spanyolok? Na ne már, Zubizareta hibája után egyszerűen nem tudták, hogy hol vannak, aztán jött a rakéta.
Lenne egy kérdésem: milyen érzés a mostanában nem is olyan jó, Cassilas-nak drukkolni a válogatottban? :-D

England win The Ashes! 2009.11.30. 23:33:13

@Csöncsön: Ó, hát mindjárt gondoltam! ;-)

(Amúgy szerintem aki nem nekik drukkolt a portugálok elleni legutóbbi szétlövésben, az enyhén ízlésficamos. Na nem azért, mert az angolok annyira szépen játszottak, hanem mert a portugálok annyira undorítóan.)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.11.30. 23:33:16

@Harald hardrode:

2-2 után teljesen összezavarodtak. De ne is beszéljünk ilyen szörnyű emlékekről...

Szerintem Casillas most is nagyon jó, a tavalyi szezont kb. ő mentette meg a Realnak. Mindig is a kedvenc játékosaim egyike volt Raúllal egyetemben.

Pivoblog · http://pivo.blog.hu/ 2009.11.30. 23:44:13

jó volt a 94es VB, a kis ifjú Ronaldo, Cafú, Bebeto... no meg persze Puhl Sanyival a döntőben:)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.11.30. 23:44:22

@Dr Jozef Vengloš:

Előre is elnézést, senki ne vegye sértésnek vagy támadásnak, de nekem arról a meccsről Ivan Karamazov (gonosz) mondata jutott eszembe: "egyik undok féreg fölfalja a másikat".

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.12.01. 00:14:17

figy,Csoncson,ha 98ban vki oriasi balszerencsevel esett ki,az hollandia vt az elodontoben a brazilok elleni 11es parbajban. azt a spanyol csapatot nigeria rendesen lefocizta a palyarol,zubizarreta baki ide,zubizarreta baki oda,aki amugy elegge tul vt hype-olva. kepes vt nagy bravurokra,de az o bakijaihoz kepest valdes az eletben nem bakizott. sot,tovabbmegyek: valdest jobb kapusnak tartom.

94es vb: brazil-holland messze a legjobb meccs vt,sajna nem azzal az erdemennyel,amiert szoritottam...

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.12.01. 00:44:26

@Csöncsön: 94es holland csapat is jobb vt,mint az akkori spanyol,98asnal meg mar az osszehasonlitas is serto. 98ban kb. hollandianak es brazilianak vt a legerosebb kerete. visszasirom azokat az eveket... nem veletlen,h az utolso "tulelo",clarence seedorf a kedvenc focistam evek ota...(iniesta csak utana jon.)

zsakfos 2009.12.01. 00:51:18

@Csöncsön:
Egyébként meg lehet Spanyolo. Európa bajnok, meg jövőre akár világbajnok is, de vitathatatlanul a világ legnagyszerűbb szurkolótábora a hollandoknak van.
Létszámban, hangulatban, humorban, a válogatotthoz való hozzáállásban:

www.youtube.com/watch?v=evYQmyjelf8&feature=related

www.youtube.com/watch?v=GFBO8jqZBc4&feature=related

www.youtube.com/watch?v=S28FyR53xvI&feature=related

www.youtube.com/watch?v=CeSeuO5XC-w
Főleg az utolsó nagyon sokatmondó: Boulahrouznak éneklik a kislánya halála miatt.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.01. 12:00:46

@ferenck:

A '98-as és 2000-es holland csapat nekem is szimpatikus volt, és sajnáltam őket. De a '94-es holland válogatott semmivel sem volt jobb, mint a spanyol. Két valamirevaló ellenfelüktől (belgák, brazilok) kikaptak, ráadásul különösebben szimpatikusak se voltak, sőt...

freiwald 2009.12.01. 16:10:58

@heinrich: Egyszerre mádtam és utáltam azt a VB-t. A reggelem az ORF összefoglalójával kezdődött: körbe körbe adták az aktuális nap eseményeit és a magyar kommentátorok szinte összes sora örökre belevésődött az emlékezetembe. Főleg az olasz meccsek eseményei az "Oterón áttpattan, Caminero, beleérnek gól"-tól az "Ott van Baggio! Add be neki! Baggio! Lő, gól!"-on át a Vitray féle "Hát ilyen lepkét! Már szinte benn volt és EEEEEEHHHHHHHHHH!"-ig. Én imádtam a hangulatát és nagyon élveztem. Olyannyira, hogy bár videó akkoriban még nem volt a háztartásban - anyámék vallahogy nem hiányolták - azért egy 90 perces klasszikus magnószallagra felvettem a Panasonic magnónk lejátszójával mind a magyar, mind pedig az osztrák TV VB összefoglalóját. Faragó Richi az összefoglalóban elhangzott zárómondatát felidézve, ami így hangzott: "A dicsőség földje 4 évig bizonyosan Brazília", - az olasz kudarc miatt - egy örökkévalóságnak tűnt a 4 év, ami hátravolt a következő VB-ig és, ha netán meghalottam valahol a "Glory Land"-et, hát kissé mindig elszonytyolodtam Baggiora, a jó öreg Baresire és Massarora gondolva. Nekem ilyenek az emlékeim. Mindent együttvéve ez egy jó VB volt, és igen is voltak nagyon jó meccsek. Nálam pl. ennek a döntőnek a színvonala nem volt rosszabb mint a 90-es VB fináléjának. Ez persze valahol szubjektív.

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.12.01. 16:29:52

@Csöncsön: a belga-meccsnek nem vt akkora jelentosege,a Te szavaiddal elve (a vb legjobb kapusanak megvalasztott) preudhomme orangyalkent vedte a kapujukat,egyszeruen azon a delutanon nem lehetett golt loni neki. ok meg bevertek egyet. a brazil-meccsen meg az elso ket brazil-golbol legalabb az egyik les vt,a mindent eldonto harmadik elott - ami ugye szabadrugasbol esett - nem tortent szabalytalansag,hulyebiro benezte. azzal egyetertek,h mind a 88-92,mind a 96-2000 kozotti oranjenel gyengebb vt. pont atmeneti idoszakot irtak: a gullit-rijkaard-van basten-koeman fele garda mar kioregedoben vt (marco es ruud mar ott sem vtak),davids es tarsai meg meg tul fiatalok vtak. overmars viszont ott tunt fel. es azert akadt ott 1 denis bergkamp is.

rizla 2009.12.01. 16:39:18

@Strigo a divatdrukker: és úgy hívták, hogy ronaldinho

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.01. 16:43:18

@rizla: és akkor rekordot döntött volna ilyen fiatalon, ha pályára lép, akár egy mp-re is, de parreira nem cserélte be

vitrinpista (törölt) 2009.12.01. 18:32:50

@mocsing: A "legfiatalabb VB-n pályára lépő játékos" rekordjára gondolsz ? Mert azt nem döntötte volna meg, azt ugyanis az észak-ír (amúgy MU játékos) Norman Whiteside tartja, 17 éves és 41 napos életkorral (a '82-es VB-n történt)
Ronaldo 1976. szept. 22.-én született, vagyis 1993. november 2.-án volt 17 éves és 41 napos, a VB meg ugye 1994 június-júliusban zajlott.

England win The Ashes! 2009.12.01. 18:40:31

@rizla: Nem, ott Ronaldonak hívták (legalábbis a mezére ez volt írva), az atlantai olimpián szerepelt Ronaldinho fedőnéven.

vitrinpista (törölt) 2009.12.01. 18:52:28

@Dr Jozef Vengloš: így igaz, mégpedig egy bizonyos Ronaldo Guiaro ( en.wikipedia.org/wiki/Ronaldo_Guiaro ) kerettag társa miatt, aki két évvel idősebb nála, innen az "inho" toldalék a "kis" Ronaldo neve végén :))

lexx 2009.12.01. 19:03:34

@zsakfos : ez valoban igy van volt szerencsem olyan helyen dolgozni a 98-az vb es a 2000 eb alatt(akkor meg otthon) ahova heti rendszerseggel jartak holland turitacsoportok.
addig is hoop holland

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.02. 09:51:14

@vitrinpista: nem így tudtam, de készséggel elhiszem

rattenfanger 2009.12.02. 15:36:45

Szerintem jó VB volt csak Nigéria (és Mexikó) kiesését nagyon nehezen viseltem :( Ahogy szétszedték a bolgárokat a Szupersasok az nagyon ott volt a szeren.
Mellesleg olyan gagyi teljesítménnyel 4 közé jutni még talán Dél-Koreának sem sikerült mint a bolgároknak :)

preudhomme 2009.12.02. 18:28:40

Nem vagyok egy kommentelő alkat, de olyan nosztalgikus hangulatba kerültem, hogy nem tudom megállni, muszáj linkelnem egyet.
Serdülő kapusként ekkor már régóta (ez ugye abban korban kb. 1 évet jelent...) Michel Preud'homme volt a kedvencem, de igazából ezen a vb-n ért fel arra a szintre, ahol csak nagyon kevesen jártak. A holland meccs végén mutatta be azt a védést, amit azóta próbálok megfejteni, de sehogyse megy.
4.05-nél kezdődik itt:
www.youtube.com/watch?v=Lhz1OMG6vqk

Elsőre nem tűnik olyan látványosnak, de ha jobban megnézitek, lapos lövésre mozdul, de megpattan, így magasra és szélesebbre jön a labda. Ugrás közben egyszerűen nem lehet ekkorát korrigálni. Azóta csak Schmeicheltől és Buffontól láttam hasonló szintű mozgáskoordinációt.
süti beállítások módosítása