Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Egy ötös és más semmi

2009.06.28. 23:26 OJ

Nem terveztünk sorozatot indítani az érdekesen alakuló karrierek témakörében, de a brazil biciklista rendesen megmozgatta a közönséget, ráadásul még aktuális is, amire bukkantunk, így felelevenítjük egy másik rekorder történetét is. Tizenöt éve jóformán a semmiből került elő barátunk, hogy aztán hamarabb el is tűnjön a szemünk elől, mint egy teraszos kiskocsma sörkészlete nyáridőben. Egy korábbi posztban már megidézte pote kolléga Oleg "One Hit Wonder" Szalenkót, lapozás után viszont részletezzük, mi is történt vele az ötös előtt s után.


 
 
1994. június 28. félkövér aranybetűkkel szerepel a futballjáték históriáskönyvében: sem előtte, sem azóta nem szerzett vébén egy meccsen öt gólt ugyanaz a játékos. Nem is fog. Lehetnénk titokzatosak, hivatkozhatnánk mendemondákra, de az igazság az, hogy a Szalenko-rejtélyre elfogadható magyarázatot nem talált a világ. Egyesek szerint a hotelkosztot felváltó Onopko-féle szuperborscsba főttek bele a gólok, mások szerint a kameruniak zűrös felkészülésének leképeződése volt a meccs. Tény, az oroszoknak két vereség után, mínusz négyes gólkülönbséggel is volt egy rém halovány esélye a továbbjutásra, persze brutális gólarányjavítás és hasonló szerencsefaktor mellett. Ez részben megvalósult, de az önálló orosz csapat első vb-részvétele mégis rút kudarcba fulladt, a közhangulatot pedig a gólrekorddal sem sikerült kozmetikázni. Szalenko, aki a vébé előtt csak egy (!) tétmeccsen szerepelt, jó esetben is csak cserecsatár lehetett volna a pofára eső Szadirin-válogatottban, ha nincs az az ominózus hónapokig nyúló botrányos közjáték. Miután a csapat legnagyobb alakjai levélben tiltakoztak a szövetség és a kapitány munkája ellen, kizárták őket a keretből: a bojkottálók közt volt az akkor Manchesterben játszó Kancselszkisz, a selejtezőkön fontos gólokat szerző Kirjakov, az interes kapitány Salimov, továbbá Dobrovolszkij és Kulkov - tehát a középpályás és támadó részleg magja. A hazai gittegylet a kapitányt pártolta, mint kiderült idővel, tévesen, így a várt siker helyett merő káosz lett a túrából. Szadirinnak a 6-1 után se volt maradása a szbornajánál, csakhogy a 25 évesen karrierje csúcsára érő Szalenkónak is az volt az utolsó meccse a válogatottban.

Akárcsak Denílsonnak a jokohamai vébédöntő. Ha kettejük karriergörbéjére nézünk, találunk még hasonlóságokat. A brazil egy ifivébén tűnt fel Szaúd-Arábiában, akárcsak a jó Oleg: húsz éve az U20-as torna gólkirálya lett 5 góllal. A csoportmeccseken veretlen szovjetek hiába vezettek 4-0-ra, Nigéria 25 perc alatt talpra állt, tizikkel továbbment, egészen a döntőig. Olyanok mutatkoztak be a korosztályból, mint Simeone, Leonardo, Joao Pinto, Canizares, Björnebye, Sonny Anderson, Bonano vagy Kasey Keller. A leningrádi születésű Szalenko ekkortájt még odahaza játszott a Zenitben - erre a tényre még az UEFA-kupa döntője előtti "Tíz dolog, amit tudnod kell a Zenitről" cikkek is felhívták a figyelmet -, aztán pár év után váltott és 1992-ig a Dinamo Kijevben focizott. 1989-ben bronzot nyert, rá egy évre az összszovjet liga bajnoka lett, majd Kolivanov mögött másodikként zárt a góllövőlistán 14 góllal. Utolsó kijevi évében, amely az első önálló ukrán bajnokságra esett, ezüstöt szerzett. Nem volt kézenfekvő, mégis az ukrán válogatottat választotta, ott volt történetük első válogatott meccsén is Ungváron is, '92 áprilisában (Kiprich és Sallai Sallói góljaival 3-1-re nyertünk). Azonban az utódállamok közül csak a balti trió és Oroszország vehetett részt a kvalifikációban, így a nagy szomszéd mezében folytatta és a fergeteges ünneplésbe torkolló athéni selejtezőn debütált is.

Amint oroszra váltott, az exszovjet sztárok zöméhez hasonlóan külföldre is szerződött: a fiatalabbak számára abszolút ismeretlen Logrones vitte el - valójában Polster pótlására -, amely klub szűk tíz évet leszámítva végig a Segunda és a Tercera közt libikókázott. A vébét felvezető szezonban szerzett 16 gól épphogy megmentette a  csapatot az osztályozótól, nem mellesleg baromi jól jött a válogatott összeírásánál is, hiszen a kapitány fasírtban állt a támadáshoz értők zömével. A termés nem volt rossz, de a Zamorano, Suker, Bebeto, Romário, Penev, Szojcskov, Kodro és Esnáider nevétől hangos ligában nem sokat foglalkoztak vele. Ügyeletes vébégólkirályként azért csak nem járta a kiesőjelölt lét, így a Mijatovics-Penev tandemmel nyomuló, Zubizarretát, majd a friss világbajnok brazilok kapitányát, Parreirát is elcsábító Valenciához szerződött. Távollétében a Logrones ki is zúgott a ligából, minden idők egyik legtragikusabb produkciójával.
 
Valenciában nem tudott megragadni, bár kapott elég lehetőséget. A majdani csapattárs Alekszej Mihajlicsenko addig győzködte, amíg elfogadta a Rangers ajánlatát. (Persze, ehhez meg az kellett, hogy az elsőszámú jelöltet, Raducioiut nem sikerült Glasgowba vinni.) Mivel sok szurkoló beválogatta a klubtörténet legramatyabb tizenegyébe, feltételezhetnénk, hogy nagyon nem szolgált rá a kétmillió fontos vételárra, pedig az őszi félszezon alatt húsz meccsen nyolc gólig jutott, mindezt a Laziótól elcsábított Gazza, Durie, Ally McCoist és a sérüléséből lábadozó Brian Laudrup árnyékában. Bajnok lett, de az érmet már az isztambuli posta vitte ki, mivel a télen Peter van Vossenre cserélte őt a Gers. Ez volt karrierje utolsó értékelhető féléve, ugyanis ami ezután következett, azt talán maga is szívesen kivágná a filmből: még egy kis vekengés az Istanbulspornál, aztán egy próba a spanyol kettőben (Córdoba), zárásnak pedig a vicc határait feszegető lengyel kör (Pogon Szczecin). Utolsó állomáshelyén ugyanis kemény 18 percet játszott, ami egy kiadós izzadáshoz se elég, bár valójában másról se szólt ez az időszak, mint a versenysúlyáról meg a formájáról - illetve annak hiányáról. Ha Denílson netán visszavonulna, újabb közös elem épülne be kettejük sztorijába.

Civilként is vele maradt a homály: pár meccs az ukrán strandfocisták élén, egy-egy meghívásos meccs és lelkes kritika az "otthoniaknak". Habár 2001-ben, 32 évesen váltott passzív üzemmódra, karrierje jóval korábban a végére ért, hiszen utolsó négy évében összesen 7 bajnokit játszott. Szbornajás karrierje vaskos nyolc hónapot - és nyolc meccset - ölel fel, ezalatt egyszer szerepelt hazai földön, igaz, az orosz ligában meg egyszer sem... Hat Amerikában szerzett gólján (egy a svédeknek, öt Kamerunnak) kívül tán még csak helyzetbe se került válogatott mezben. Óriási szerencseként és parádés helyzetkihasználásként is fordíthatók a tengerentúlon történtek, amelyek végül, ha felesben is, de Aranycipőt értek számára, legendák sorába emelve egy nem túl jelentős, mondhatni középszerű focistát. Zárásként ajánljuk megtekintésre a Szalenko-showt, kis kiegészítéssel: valamikor a harmadik és negyedik dugó közt egy másik rekord is belefért, lásd a képet.

 

103 komment

Címkék: rangers spanyol 1994 összefoglaló la liga valencia válogatott vébé

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr671214589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IronRock 2009.06.29. 08:18:42

Jó cikk.
A másik rekord a vébék történetének legidősebb gólszerzője, Roger Milla 42 évesen. Emlékszem, a Kamerun-Oroszország meccset Vitray közvetítette, meg is jegyezte mikor Milla betalált: "Az öreg varázsló!" :D

pytho 2009.06.29. 08:32:23

Pedig az öreg Radu az :)

Milan, Espanyol, West Ham, Stuttgart, Monaco (más csapatok mellett, csak 1-1-et emeltem ki :))

Sorinnak kimaradt a ködös Albion, akárcsak a másik jelöltednek. Bár Sorint még elcsípheti a City :)

kroos 2009.06.29. 08:39:41

@pytho: nekem rémlett valamiért a pompey.
akkor tovább keressünk.
ha kluivertet leigazolná a hannover akkor nem lenne gond.D

-LinoSonego- 2009.06.29. 08:54:46

háát, annak idején hallani lehetett egy megegyezés-szerűségről: Milla biztos rekordot jelentő góljáért cserébe kellett adni egy másik rekordot az oroszoknak. két, megdönthetetlennek tűnő gólrekord egyazon meccsen... szép történet ám

de niro 2009.06.29. 08:59:22

Ha már '94-es vb, és egymeccses hősök, akik örökre beírták magukat a focitörténelembe, akkor ne feledkezzünk meg Al Owairan-ról sem:)

Vele vajon mi lehet?

www.youtube.com/watch?v=y8w89sl7Grc

r_magpie 2009.06.29. 09:00:53

nekem úgy rémlik, hogy Gulyás Laci közvetítette a meccset...mert közvetítették, bizony. 1000x leírtuk már, de kafa kis vébé volt, tökjó visszagondolni rá. kedvenc meccsem a német-belga volt.

r_magpie 2009.06.29. 09:03:33

ja, és ugye a vébé előtt a belgák is döntöttek valami csúcsot, megverték 9-0ra Zambiát, egy bizonyos nagy reménység Josip Weber ötöt vágott, aztán Szalenko (meg a vébén nyújtott teljesítménye) gyorsan elfeledtette őt a világgal

The_Evil 2009.06.29. 09:40:09

Nem Sallai, Sallói! Első válogatott meccse volt.

kroos 2009.06.29. 09:43:14

toto skilaccsi!!!!!!

The_Evil 2009.06.29. 09:43:55

@crouchy: Dehogynem, élőben ment.

pattopo · http://100ev.uw.hu 2009.06.29. 09:45:11

én is szerettem ezt a vb-t. kellemes minden emlékem róla.
bennem úgy maradt meg, mint a szép gólok világbajnoksága.

a szaúdi gyerek, Hagi ívelése, Caniggia, stb.

RobinGood 2009.06.29. 10:09:42

@crouchy: Vitray közvetítette. Knézy talán azon a VB-n nem is közetített. Faragó meg Gulyás volt még ott Vitrayval.

IronRock 2009.06.29. 10:18:40

Csatlakozom, frankó kis VB volt az... mai napig tudom a csoportokat, még az eredményekre is emlékszem, nagyjából még arra is, hogy hogyan alakultak ki.
A legjobb meccs szerintem a brazil - holland volt.
És ott esett az egyik legszebb gól, Romario droppból bevágott labdája...na azt a mozdulatot nem lehet tanítani.
És ugye ott volt a legbolondabb csoport, az olaszoké, akik legutolsó csoportharmadikként, mindössze 2 rúgott góllal mentek tovább. Abban a csoportban volt a totális körbeverés, mindenki kikapott valakitől, ikszelt valakivel és megvert valakit... 4-4 pont mindenkinél, és a Norvégok azért estek ki, mert ugyan nekik is 0volt a gólkülönbségük, de egy gólt rúgtak csak...

kroos 2009.06.29. 10:20:28

a legutobbi Eb kapcsán volt itt nem is egy olyan ember aki azt a legjobb tornának mondta.
Nos pl az a Vb sokkal szinvonalasabb volt.

rattenfanger 2009.06.29. 10:30:33

Szar VB volt, legalábbis nekem az eddigi 8-ból talán a 2. leggyengébb.
De itt voltak kint első alkalommal a Szuper Sasok és elég keményen oda is tették magukat. Csak az örök mákostészta Digók megint kaptak egy utolsó utáni lehetőséget.

balu11 2009.06.29. 10:31:14

@kroos: nekem is az ő neve ugrott be! mondjuk azért komolyabb szinten játszott, mint Oleg, de ha jól tudom nem is nagyon rúgott gólt a VB-n lőtt 6-on kívül, meg válogatott is max egy tucatszor volt a VB-n kívül. erre mondják, hogy jó formaidőzítés...

egyébkéne nekem is a 94-es VB a kedvencem (a 90-eset még nem nagyon láttam...) de a tavalyi Eb felfér a dobogó második fokára

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.29. 11:07:24

@RobinGood: Már hogy a viharba ne közvetített volna a bődületes Jenő!

@kroos: Nekem '86 a legjobb vébé és 2000 a legjobb EB, de a tavalyi sem volt rossz.

@de niro: Al Owairan még ott volt '98-ban is. Érdekes, hogy az szaudi csapat zsinórban három vébn volt ott és egyre szarabbul játszottak, 2002-ben kaptak már egy nyolcast a fricceketől.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2009.06.29. 11:17:49

@RobinGood: Knézy természetesen ott volt a VB-n, miért is ne lett volna...

Vitray aznap a brazil-oroszt közvetítette. Négy riporter volt kint: Gulyás, Knézy, Vitray, Faragó.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2009.06.29. 11:23:48

@rattenfanger: Ja, persze, az olaszok, meg a mázli.

Mert kemény csapatokat vertek ki, kemény csatában? Mert Baggio gyakorlatilag sérülten focizott akkorát, amilyet ritkán látni?

Kegyetlenül jó világbajnokság volt.

neeskens 2009.06.29. 11:25:49

Nekem sem jött be a 94-es VB, főleg a körítés nem tetszett. Snickers reklám mindenhol, ráadásul az időeltolódás miatt a legnagyobb melegben játszották a meccseket, ami szintén rányomta a bélyegét.

Owairan nagy király volt. Hasonló játékosók közül a 90-es gólkirály,Toto Schillaci ugrik be, aki a vb előtt és után sem volt válogatott, de ott ontotta a gólokat.

neeskens 2009.06.29. 11:26:28

hasonló játékosok - rövid o-val természetesen

neeskens 2009.06.29. 11:29:34

Owairant és Szalenkót egyébként az NB1-ben még simán el tudnám képzelni, mondjuk Fehérváron és Újpesten.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2009.06.29. 11:29:34

@dino vercotti: na, hülye vagyok már. Szóval Vitray a brazilok meccseit közvetítette, de abban biztos vagyok, hogy a brazil-svédet nem ő kommentálta, mert az már Detroitban volt, ott meg többnyire Gulyás tartózkodott. Amit biztosan tudok, hogy a brazil-svédet szlovák adón láttam, valami okból nem közvetítette a magyar televízió, biztos több meccs volt egyidőben.

Szóval (mivel Vitray San Franciscóban tartózkodott), ő közvetítette az orosz-kamerun meccset. Tévedtem.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.29. 11:30:07

@neeskens: Nekem viszont bejött, reggel hatkor már néztük az edzőtáborban a Eurosporton a Góóól, móóónig emörikát.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2009.06.29. 11:32:56

@neeskens: Pont az volt az érdekes, hogy ez a rohadt nagy meleg viszonylag kevés zavart okozott a színvonalban, bár panaszkodtak rendesen a játékosok (Floridában kora délután focizni...).

Schillaci természetesen nem csak a VB-n volt válogatott, utána is.

neeskens 2009.06.29. 11:34:13

@popp: Én is táborban voltam egy hétig, de mindig programok voltak így sok lemaradtam. Többek között a Román-Argentinról, ami miatt teljesen kiakadtam anyámékra :)

neeskens 2009.06.29. 11:35:42

@dino vercotti: hát lehet rosszul emlékszem, de talán utána még egy fél évig, ha játszott.

r_magpie 2009.06.29. 11:38:28

(időjárás: nekem volt lehetőségem egy utánpótlástornán részt venni egy héttel a vébé után La-ben, a Rose Bowl kispadjának plexije alatt gyakorlatilag olyan volt, mintha szaunában ültünk volna, emléksze, az usa-román meccsen volt a rekordhőmérséklet: valami 49 celsius fok)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.29. 11:40:09

@pattopo:

A szép gólok és a nagyon jó meccsek világbajnoksága!

Személyes kedvencem a svéd-román negyeddöntő volt!

Köszönet a posztért. Nagyon régóta kíváncsi voltam már, mi lett ezzel a Szalenko gyerekkel aztán, de soha nem vettem a fáradságot, hogy utánanézzek.

füligjimmy77 2009.06.29. 11:40:25

"a fiatalabbak számára abszolút ismeretlen Logrones"
Már öreg lennék? Mert azért elég ismerős a Logrones csapata. Többek között onnen, hogy már leszállóágban (másodosztáyl kiesőjelöltje) a Vasasnak barátságos meccsen a B csapatábval vágtak egy könnyed hatost. Már akkor ekkora volt a különbség, pedig akkoriban még 1-2 kör azért ment az Uefa kupában, meg a ngycsapatok ellen se kellett imádkozni, hogy megússzák "fijajink" egy ötös alatt. Amúgy jó volt a '94es vb, ráadásul akkor már azért lényegesen színvonalabb közvetítések voltak. Szalenko meg a fizetése nagy részét vodkára költötte, azért így elég nehéz

rattenfanger 2009.06.29. 11:43:26

@dino vercotti: Én a Nigéria elleni meccsre írom, hogy kapitális mázli volt, olyan igaz olaszos és nem a többi meccsükre azon a VB-n. (bár a csoportból is szűken mentek tovább)
Nekem nem tetszett ez a VB és kész. Kevés jó meccs volt, kevés nagyot játszó egyéniség. Hangsúlyoznám, számomra.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2009.06.29. 11:47:52

@neeskens: játszott. Olyannyira, hogy ő szerezte az olasz válogatott történetének 900. gólját, pont a magyarokkal azonos EB-selejtező csoportban, a norvég-olasz meccsen. Még a pesti magyar-olaszon is pályára lépett.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.29. 11:48:50

@Csöncsön:

Uhh... és még

Olaszország-Nigéria ("Mussi, add be!") 2-1
Bulgária-Németország ("köszönöm, Máris szomszéd") 2-1
Olaszország-Spanyolország (Luis Enrique vérző orra) 2-1
Illetve brazil-holland 3-2, argentin-görög 4-0, argentin-nigériai 2-1, kameruni-svéd 2-2, svájci-román 4-1... micsoda meccsek!...


Kezdettől az olaszoknak szurkoltam, de az olasz-spanyol negyeddöntő olyan volt, hogy valamelyik ujjamnak utána fájnia kellett.

r_magpie 2009.06.29. 11:50:56

kedvenc emlékeim még onnan: Wynalda szabadrúgásgólja és Ahmed Bahja Marokkóból

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2009.06.29. 11:53:31

@rattenfanger: szerintem rengeteg nagy egyéniség volt azon a vb-n. Romário, Bebeto, Baggio, Hagi, Sztoicskov, Andersson, hogy csak így kapásból mondjak néhányat.

De biztos valakinek nem tetszett, elfogadom. Szerintem ez volt az elmúlt húsz év legjobb vb-je (idevéve még a mexikóit is).

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.29. 11:56:27

@dino vercotti:

Szerintem is.

Utólag belegondolva: lehet, hogy azért volt olyan jó, mert nem voltak ott sem az angolok, sem a franciák?!... :-)

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.29. 11:58:33

@r_magpie: az Egresibe vagy a Szent Istvánba játszottál?

neeskens 2009.06.29. 11:58:46

@dino vercotti: na jó, megnéztem, 91-ben játszott utoljára. Azért az nem egy nagy karrier egy vb gólkirályság után

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.29. 12:02:21

@dino vercotti:

Ja, még nevek: Brolin, Dahlin, Beguiristáin, Luis Enrique, Caniggia, Burruchaga, Lecskov, Dino Baggio (mekkora gólt lőtt a spanyoloknak...), Völler, Klinsmann...

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.29. 12:02:32

@Csöncsön: "Ez a Lecskov nagyon hasonlít egy tagra a Mézga családból. Máris szomszéd, most mondja a rádiós kolléga... Valóban! "

Littbarski01 2009.06.29. 12:03:57

Megemelném a kalapom eme nagyszerű teljesítményt látva, de én a mai napig tartom, hogy ez a meccs egy bohózat volt, az akkori kiskapukat kihasználva az oroszok csoportharmadikként is továbjuthattak volna egy nagyarányú győzelem esetén. A sors iróniája, hogy '90-ben is az utolsó körben játszottak egymás ellen és az argentin, illetve románverő Kamerun simán lefeküdt a szovjeteknek (0-4), és Balint egyenlítő góljáig (Argentína-Románia 1-1) úgy is nézett ki, hogy bejönnek a harmadik helyre. Az már csak külön finomság volt, hogy az afrikaiak kispadján is egy szovjet edző ült (Nepomniachi), ő tudta, mit követel mega haza.
'94-ben még sokan emlékeztek erre a dicső mérkőzésre és akik megint valami hasonlóra számítottak, nem csalódtak. A 42 éves Milla is betalált, kicsit túlságosan is hollywoodi meccs kerekedett tehát ebből az orosz-kameruni meccsből.
"Normális" esetben nehéz is lett volna elképzelni, hogy alázhatnak így az oroszok egy olyan kameruni csapatot, amely erőtől duzzadó játékkal végzett 2-2-re a nyitányon a későbbi bronzérmes svédekkel. Valami volt ott...

gordonfreeman 2009.06.29. 12:06:53

Ebbe a sorozatba talán beférne Patrick Kluivert pályafutása is. Hihetetlen sztár volt, aztán a mélyrepülés... nem mindennapi.

rattenfanger 2009.06.29. 12:09:04

@dino vercotti: Lehet, hogy az a baj, hogy ezek a játékosok (Romarion kívül) nekem pont sose jöttek be igazán. Luis Garcia, Campos, Amunike, Yekini, Finidi George, Falatah - na ők tetszettek de hamar kiestek.

rattenfanger 2009.06.29. 12:16:47

@Csöncsön: Burruchaga nem volt ott.
Ezek mind nagy nevek, de nem e miatt a VB miatt.

kroos 2009.06.29. 12:17:31

evani nicola berti.........

r_magpie 2009.06.29. 12:18:25

@popp: egyikben sem, egy Békés megyéből összeválogatott csapatban.

kroos 2009.06.29. 12:24:13

Vicini Viallival Serenaval meg carnevalélval számolt eleinte még a fiatal baggioval sem mert ö inkább Giannini posztján játszott.
De ezeknek nagyon nem ment igy került elötérbe Schillaci .
aztán eligazolt az interbe...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.29. 12:25:48

@rattenfanger:

Bocsánat, ő tényleg nem. De Maradona például igen. És az egyik leggyönyörűbb gólt, amit valaha láttam, ő fejezte be. Íme: www.youtube.com/watch?v=BjFuzVUEJdY&feature=related

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2009.06.29. 12:26:10

Még elég kicsi voltam, de ezen a VB-n lettem Romario rajongó, meg ez volt az első nagy torna, amit néztem.

Emlékszem, utána 97-ben a Konföderációs Kupa döntőben ROmario 3 - Ronaldo 3. Alig vártam a 98-as VB-t, és majdnem elsírtam magam, amikor bejelentették, hogy Romario nem megy... utólag a Ronaldo saga után úgy érzem, talán emiatt nem nyertek a brazilok...

casaubon 2009.06.29. 13:02:39

@Csöncsön:

ha jól emlékszem, ezután a meccs után tiltották el megint

Csörszike 2009.06.29. 13:19:22

@Csöncsön: ja, pont akartam írni, h a kedvenc meccsem a román-svéd, mikor éáttam, h te már írtad. Jesoloban néztem, végig egy fodrászüzlet(ahol bent 1 tv-n ment a meccs) nagy üvegablakára tapasztva az arcomat, 12 évesen, 1 szál klottgatyában. eszembe se jutott elfáradnilegszebb gól pedig szintén erről a meccsről van, Broliné a szabadrúgás-kombó után!
egyébként nekem is a 94es a kedvenc VB-m(90ben kezdtem, de onnan még nincs meg minden meccs).bár a 2006ost is szeretem, mert ott az nyert a "csapatom"...akkor nekem baggio volt az isten (azóta is max félistenre esett vissza). emlékszem, ahogy a vb-t követően egész nyáron azért drukkoltam, h mennyen a milanba-hogy a kedvenc játékosom a kedvenc csapatomban jáccon. óriási öröm volt, mikor odaszerződött, még egy 18as baggios milan mezt is kisírtam magamnak apámnál. aztán robi nemjött be a milannal, de én akkor még nem tudhattam, és mérhetetlenül boldog voltam...:-))

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2009.06.29. 13:20:39

@neeskens: Hát nem. Pesten is pocsékul focizott, az olasz lapok szerint is a csapat leggyengébbje volt. A Juventusban még további két évet játszott. Nem sokat csinált már, de legalább azon kevés csatár egyike volt, aki az akkori Milan ellen győztes gólt tudott szerezni.

Az igazság az, hogy mivel az olaszok nem jutottak ki a 92-es EB-re, ott volt egy nagytakarítás a keretben. Schillaci is ennek lett az áldozata. Meg lehet nézni, hogy pl. a 90-es meg 94-es VB-keret mennyire különbözött egymástól. Pedig csak négy év telt el és az olyan játékosok, mint pl. Vialli, akkor voltak pályájuk csúcsán.

kroos 2009.06.29. 13:28:11

6 játékos eggyezik
apolloni,maldini,baresi,baggio,berti donadoni+massaro a 82-es világbajnok de ö nem volt 90.-ben.
Mig volt egy Lorenzo Minotti nevü védü akiröl nem tudom hogy ki.
Bergomi,ferrara,manchini giannini kimaradtak...

Kaján Halász 2009.06.29. 13:54:49

Látom, a kommentek mostanra mind az új OFFTOPIC rovatba kívánkoznak...

Ukrán-magyar: valóban nem Sallai, hanem Sallói volt a gólszerző. Már le akarták cserélni, amikor egy ukrán támadás után saját térfélről indította Vincze Pilut a balszélen, ő maga meg futott középen. Én -fehérváriként ismertem Sallói játékstílusát- már ekkor sejtettem, hogy gól lesz. Vincze szépen visszatette középre, Sallói érkezett, gól.

94-es VB: nekem a második volt. Szerintem jó VB volt. Emlékezetes marad a következők miatt (a teljesség igény nélkül)
- a bolgárok és Nigéria (még egy név: Siasia) menetelése,
- az olaszok bűnrossz játék mellett döntőig mentek, Baggio a hátán cipelte a csapatot, (emlékszik valaki Sacchi vöröslő fejére, ordítozó arcára Nigéria ellen?)
- Escobar öngólja
- még a románoknak is képes voltam szurkolni (Hagi, Dumitrescu, Prodan, tényleg szépen játszottak! )
- ekkor tűnt fel Henrik Larsson
- a kettétört kapufa az éjfél utáni bolgár-mexikói meccsen.
- a németek leszereplése.

Azért nekem az utóbbi 20 évből a 2000-es EB tetszett a legjobban.

casaubon 2009.06.29. 13:57:24

@kroos:

a wikipedia szerint Minotti a Parma valaha volt egyik legjobb játékosa (ezt azért némi kritikával kezelném), és nyolcszoros válogatott volt

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.29. 14:04:35

@kroos: ahogy Vialli is. Mennyire teli volt akkor az olasz foci!

kroos 2009.06.29. 14:12:07

@casaubon: kössz

@popp: vagy mennyire üres most

shinigami 2009.06.29. 14:19:44

@kroos:
ures
bar sajnos a vb-n nemfognak akkorat egni mint a legutobbi eb-n :(

tb 2009.06.29. 14:31:06

@RobinGood: Knézy hogyne közvetített volna, akkor volt a legendás "Add be Mussi!" az Olaszország-Nigéria meccsen

kroos 2009.06.29. 14:32:40

@tb: ott nigéria gólja lesröl született nem de?

tb 2009.06.29. 14:32:58

@dino vercotti: "Schillaci természetesen nem csak a VB-n volt válogatott, utána is. "

ez igaz, de túl sok gólt a VB-n kívűl nem rúgott (egyet, ha minden igaz)

tb 2009.06.29. 14:33:37

@kroos: lehet, erre már nem emlékszem

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.29. 14:45:08

@kroos: Üres, mint a Teniszke nélküled.

smartdrive 2009.06.29. 14:48:47

Knézyhez: ki nem emlékszik a legendás "ott van Baggio, add be, Mussi!" bon mot-ra?

kroos 2009.06.29. 14:51:16

@popp: DD
ha tudnád milyen jó uj pultos csajok vannak...!!!!!!!

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.06.29. 14:53:42

@kroos: @popp:
ha már becézett vendéglátó egység, akkor csak a Majorka

kroos 2009.06.29. 14:59:15

@pote: @popp: megye 1-es szinten fociztam és elég sok helyen megfordultam.
És minden kis faluban volt egy 3. félidö nevü kocsma.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.29. 15:09:19

@pote: A _benito által istenített pincérnőt én is megcsodáltam párszor, párbajra is hajlandó volnék a hölgyért.

@kroos: Ahol meg nem 3. félidő volt a név, ott Sport.

tb 2009.06.29. 15:10:43

@kroos: asszem ez olyan mint a McDonalds vagy ilyesmi

tb 2009.06.29. 15:12:44

@tb: már csak abból gondolom, mert a minőség állandó ezeken a helyeken

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.06.29. 15:13:28

@popp:
_benito által istenített???

Habival mi fedeztük fel! és péntekenként megnézzük, h ott van-e.
Melyikre gondolsz kben? mert kettő van: az Ági vagy az Anna? :)

Mérgező Hulladék 2009.06.29. 15:14:12

Valahogy nekem sem jött be az a vébé, bár utólag visszagondolva voltak jó pillanatok. És még nem volt ennyire felhigítva a mezőny. Minden bizonnyal a mostani vébékre is derűvel gondolnék vissza, ha pár év múlva már 48 országból lennének kint.
Al-Owairan (vagy inkább al-Ovejrán) nemrég volt a Guardian focis rovatában. Valami olyasmi történt vele, hogy kicsit kirúgott otthon a hámból, cserébe eltiltották a válogatottól egy időre, meg talán még börtönbe is zárták.

kroos 2009.06.29. 15:22:40

@tb: Ja.
Imádom ezeket a helyeket.Pár ezer forintból be lehet rugni, ésmindig akad valaki akivel
1,jót lehet ultizni
2,sakkozni
3, vitatkozni hogy ki volt a jobb Boniek vagy Détári.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.29. 15:23:26

@pote: Na, Kolombusz és Magellán, ha összedugják a fejüket ;-) . Szerintem az összes fejlett esztétikai rendelkező heteroszexuális kan vagy homszexuális nőstény felfedezi a hölgyet, hívják akár Áginak, akár Annának. Én akkor keveredtem először oda, amikor a XI-be látogatott az Olaj, a bemutatkozásig sajnos még nem jutottunk el.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.29. 15:28:04

(És még én offolom szét a posztokat...) :-))

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.06.29. 15:28:08

@popp:
a névre vonatkozó infók Habitól származnak.
napi vendég volt egy ideig, pedig nem ő lakik a park túloldalán :)

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.06.29. 15:29:19

@Csöncsön:
má' ne haragudj, de egy Szalenkós poszthoz közelebb van egy csodaszép pincérnő,
mint Messi a Régi idők focijához
;)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.29. 15:31:41

@pote:

Ezen azért lehetne vitatkozni. :-) Bár Szalenko tényleg egész jóképű srác volt... :-)

Alapvonalszippantó Hapci Benő · http://nst.blog.hu/ 2009.06.29. 15:37:31

@popp: na várj csak, donnelly nemsokára kifejti különvéleményét. :)

Csörszike 2009.06.29. 16:41:10

@dino vercotti: hát akkor egy évvel később. ennyi év távlatából megbocsátható tévedés volt a arészemről, főleg, h még kölök voltam akkoriban:-))
knézytől megvan a 98as nyitómeccsen: "11es, igen, megadja!!!"-asszem nem a braziloknak szurkolt...:-))
nekem nagyon hiányzik a jenő. akik ma az m1en vannak, pffff...

Strigo 2009.06.29. 18:46:19

'94-es vébé, fekete-fehérben néztem végig a nagyszüleimnél, és ők a második félidőket általában már végighorkolták. Másnap mindig lejátszottuk a meccseket gombfociban, a Csepelből átalakított orosz válogatott Szalenko-Radcsenko csatárkettőse volt a legütősebb páros, csak a Disztl Péterből átalakított Illgner tudott kifogni rajtuk :)

Számomra is a legjobb vébé az amerikai, ahol Maradona és Koeman még játszottak, Ronaldo pedig már ott volt, de nem játszott. Plusz Klinsmann, Batistuta, Roberto Baggio, Romáriu, Sztojcskov, Baresi, Puhl Sanyi, Escobar, Owairan, lehetne még sorolni.

Rangers10 2009.06.29. 23:00:44

Számomra gyakorlatilag az első futballemlék volt ez a VB, akkor az év végén volt egy összefoglaló róla, rongyosra néztem a videókazettát, pár kommentátor idézetet fejből is tudtam :)

Szalenkoról ugyan tudtam, hogy játszott a Gersben, de konkrét infókat nem, szóval hasznos volt a cikk :)

(a képen látható mez pedig gyönyörű, imádok ebben focizni :D)

kroos 2009.06.30. 10:11:58

Ducadamnak se volt sok jó meccse ha jól emlékszem.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.30. 10:55:08

@kroos: Na neki nem sokkal a BEK-győzelem után lett egy rejtélyes sérülése, az urban legend szerint a féktelen Ceaucescu borj, Nicu lőtte el a térdét pisztollyal.

kroos 2009.06.30. 11:17:38

@popp: nem a könyökét és emiatt amputálni kellett a karját.
De ducadam azt mondta hogy egy trombozisos betegség miatt kellett levágni azt.
Amugy vámos valahol a határon....
Érdekes a 86-os döntö utáni nyilatkozata.
,,a legjobb csapat a kievi Dinamo!-,,,"
nem nagyon hittek a gyözelemben mert nem edzhettek a szabadban a csernobili tradédia utohatásától tartva.

t.o.d. 2009.06.30. 13:19:28

Itt beugrik, bár nem '94, hanem '90: Schilacci (lehet, ha Schillaci) neve. Ő is gólkirály volt, olasz létére. Az volt az utolsó világesemény a focitörténetben, amikor nem az angoloknak drukkoltam. Na, szerintem az volt amúgy nagyon szar VB.

rexford 2009.06.30. 23:34:55

@kroos: Duckadamnak soha nem amputálták a karját, a trombózisa után még védett a 2. ligában.
Egyébként ő akkor is csak a harmadik kapus volt a válogatottban, amikor kivédte a négy 11-est a Barca ellen.

kroos 2009.07.01. 09:22:55

@rexford: Farkas Norbinak van egy interjus könyve (nagyokat hallgatva) abban mondja ezt Ducadam.
Egy ritka betegségtöl szenvedett és ha elöbb észreveszik akkor nem is védhet a döntön.
Igazából nem volt ö világklasszis.
A döntön minden rugásnál jobbra ment el.
Az elsö két rugó még ok aztán a 3. már ugy volt vele hogy akkor most fog oldalt váltani.És a 4. is.

quaso0926 2009.07.01. 21:57:02

Na, vissza a témához....

Jó kis vb volt ez. Igen, ez volt az első Hollywood szerű nyitány, de ha belegondoltok, azóta mindenhol így csinálják. Asszem Janet Jackson rohant végig énekelve a pályán, ahol be kellett volna rúgnia a labdát a kapuba, de nem sikerült neki. Sebaj, azért a kapu ketté szakadt. :-)

A bolgár csapat kezdő 11-ből vagy nyolcat bármikor el tudok sorolni! Tán a románból is hatot. Nigéria legalább nyolc. Brazilból 10, holland 6, pedig az már nem egy legendás csapat volt. De a legjobb meccs a holland-brazil volt. Sok gól (2-3), rengeteg támadás, szép játék...

Nyitómeccs Németo.-Bolívia. Ott volt a zöldeknél Etchevery, vagyis az El Diablo, akit a dél-amerikai Platininek tartottak, aztán a 20. percben kiállíttatta magát...

A Nigéria-Olaszo. meccsen majdnem sírtam! 1-0-ra mentek a Sasok, és az edző (valami holland, talán Clemence Westerhoff) szép lassan lecserélte az összes csatárt, az olaszok meg krva nagy mákkal fordítottak, és kiestek. Pedig a csapat alkalmas lett volna a döntőre is! Imádtam azt a csapatot! A világos mezük meg egészen fantasztikus volt! Kicsit pizsama jellege volt, de amikor közelről mutatták, lehetett látni, hogy valami "törzsi" mintázata van. És amikor Rashed Yekini (mint Ving Rhames) berúgta Nigéria első vb-gólját, akkor a hálóba kapaszkodva sírt és imádkozott! Zseniális csapat volt!

De a bolgárok is, ahogy pl. a németeket alázták, aztán a bronzmeccsen úgy játszottak, mint akik valami keserű pirulát kaptak volna be!

A románok, ahol az egész csapat befestette sárgára a haját, aztán szépen kizúgtak...

Az elődöntőben a kb. 160 centis Romario gólja a kétméteres svédek gyűrűjében...

Leonardo könyöklése a amcsik ellen! Csórikáim még a 10 ember ellen is kiestek. Pedig ott volt a gyilkos frizurájával Lalas is.

A világ legunalmasabb döntője, az egyetlen 11-esekkel eldőlt vb-je, ahol csak annak lehetett örülni, hogy magyar faszi vezeti, és ráadásul jól. Egyébként a sétáló jancsi még reklámot is csinált abból párbajból Coffocskával...

A csoportmeccsek után kisakkoztam, hogy a végén összejöhet egy Hollandia-Nigéria döntő! Bepisiltem volna örömömben! Imádtam mindkét csapatot!

Szóval jó kis vb volt az! Nekem sok jó emlékem van, pedig nem az első vb-m volt. Én szeretem azt a vébét!

popp · http://koncertblog.com/ 2009.07.03. 09:17:43

@dino vercotti: ki is kaptak a horvátoktól a tizenhat között.

kroos 2009.07.03. 14:09:10

én azt hittem a 2000-res Eb-n.:(

mickeyknox 2009.07.06. 13:34:36

emlékszem, szinte mindenki szurkolt a nigériaiaknak. csakúgy, mint 90-ben kamerunnak, vagy 2002-ben szenegálnak.
amokachi, amunkie, ikpebu, okechukwu, finidi, na és persze jay-jay okocha... baszott jó kis csapat volt, annyira szurkoltam nekik, mint a magyaroknak szurkoltam volna.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.07.06. 15:35:17

@mickeyknox:

Jó, hogy írod: "szinte". :-)

Én soha nem szurkoltam afrikai csapatnak, legfeljebb, ha valaki olyan ellen játszottak, akiket igazán utáltam. (Lehet, hogy ez valami látens rasszizmus bennem.)

Nagyon örültem, amikor kiverték őket az olaszok.
süti beállítások módosítása