Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Betli vécépapíron

2009.10.26. 08:45 OJ

A sértettség ritkán vezet konstruktív gondolatokhoz, még akkor se, ha jogos. Nem tervezünk szennylapszemle-rovatot indítani - mivel köt a munkánkkal szembeni igényesség -, de a Daily Mail legutóbbi agyszüleményénél (A PL ötven legrosszabb csatára) le kell lassítanunk egy pillanatra. Ha egy sajtótermék azt a pofátlanságot megengedi magának, hogy lényegében egyenlőségjelet tegyen egy többszörös gólkirály világbajnok és egy olyan közt, aki még odahaza is maximum pálcával kergethetné a labdát, akkor mi is egyenlőségjelet tehetünk a Daily Mail és a vécépapír között, nem feledve ez utóbbi hasznosságát.

Nem lőjük le az alapvetően torz lista szépségeit, mert, ha másról nem is, arról viszonylag elfogadható képet ad, hány ismert, meghatározó csatáregyéniség - az élen Sevával - betlizett látványosan a PL-ben. De ezzel a helyes megállapítások sorát le is zárhatjuk. Potty. Egyrészt, a gyenge játékosok és a csalódást keltő focisták alapból egy halmazban szerepelnek. Másrészt, szépen jönnek libasorban a szépreményű spílerek, gyér teljesítményekkel - például a Newcastle zseniális igazolásai is úgy a 35. hely táján -, köztük meg akadnak egész fiatal, a toplista szempontjából viszont védhetetlen nevezettek (Sávio, Bellion) is.

A szőkés francia elsőségére sportos magyarázat nem létezik. Ezek szerint még az abszolút fake Aly Diánál is szarabb lehetett az a kőkemény három hónap - négy meccs -, amit a PL-ben abszolvált. Két ötlet van az asztalon. Egy: az összeállítás szerzője kicsit félrehord, amire Guivarc'h nem volt vevő, ez meg itt a bosszú. Kettő: kellett a spiccre, úgy felebarátilag, egy francia. Kis fricska a nagy ellenfélnek  pótselejtezők elé. Azt ne mondd, hogy irreális.

No, hogy a szalagcímekben előforduló félreértéseket eloszlassuk, Guivarc'h nem a PL történetének leghitványabb csatára, bár az igaz, angliai pályafutása rövidnek és eredménytelennek bizonyult. Kétszeres gólkirályként, vébéarannyal a zsebben zsuppolta át a fészkét a Szarkákhoz (ahová még Dalglish vette meg 3,5 millió fontért Shearer mellé), de a nagytudású Gullit - akit lelkesedése, odaadása miatt Guivarc'h egyszerűen csak leturistáz - zavarta el onnan. A tanúvallomás szerint ez a rasztafári wannabe sztáredző, látva, hogy edzésen nem jön át a szexi futball, szakmai különprogramként hazaugrott az asszonyhoz, hogy a szomszéddal tökéletesítsék a "háromszögelést".

Skóciában azért érte némi sikerélmény: csereként rögtön egy duplával debütált, a Ligakupa-döntőben is beköszönt, majd bajnok lett, igaz, sokadik számú támadóként Rod Wallace és Jonatan Johansson mögött. Ettől függetlenül különös érzék kell ahhoz, hogy valaki féléven belül két olyan helyen is játsszon, ahol hosszú évek rutinjával űznek sportot a tragikusan szar igazolásokból. A költői kérdéstől, miszerint lehet-e rossz húzás egy hihetetlen gólképes világbajnok csatár szerződtetése, tekintsünk el.

Tény, Guivarc'h pár éven át  ott alázott a francia ligában, ahol csak tudott, de a válogatottban mégis rövidre vágták. Egy barimeccset leszámítva csak a vb-t felvezető találkozókon és magán a tornán szerepelt, ott meg egy árva gólt sem lőtt. Sőt, igazi, meghűl-a-vér-az-erekben helyzetbe is tán csak a Ronaldótól hangos finálé első percében került - az is inkább kosarascenterekre, illetőleg Carsten Janckerre emlékeztetett. Nemhiába lehetett alkalmanként kiérezni az emberhátrányt a francia meccsekből: Guivarc'h előretolva, kilométerekre a többiektől, akár ki is sétálhatott volna autogramot adni a partjelzőnek, annyira kiesett a képből - mondjuk ez nem ment a játék rovására. Ha nem hiszed, kérdezd csak körbe a csapattársaidat, hányan vágják rá, kivel is kezdtek elöl a franciák a vb-döntőben...

Guivarc'h-t 2002-ben, 32 évesen, négy évvel (!) a vb-arany után egy sérülés késztette visszavonulásra. Manapság otthon, Bretagne-ban él. Néha üzletel, néha szakkommentátorkodik, néha a helyi amatőröket trenírozza. Az újkori futballtörténelem egyik legprímább csapatának tagja.

Daily Mail-t nem olvas. De nyilván eszébe jut, hogy mostantól velük törölközzön.

 

STÉPHANE GUIVARC'H

Született: 1970. szeptember 6., Concarneau.

Csapatai: Brest, Guingamp, Auxerre, Rennes, Newcastle, Rangers.

Mérlege: 162 meccs/72 gól (francia élvonal), 4/1 (PL), 14/5 (SPL).

Válogatott: 14 meccs/1 gól (1997. október - 1999. november).

Sikerei: világbajnok (1998), 2x az élvonal gólkirálya (1997 - Rennes, 1998 - Auxerre), 2x bajnok (1996 - Auxerre, 1999 - Rangers), 2x kupagyőztes (1994, 1996 - Auxerre), 1x Ligakupa-győztes (1999 - Rangers), az UEFA-kupa gólkirálya (7 gól - 1998), a másodosztály legjobb játékosa (1995), Gambardella-kupa győztes (Brest - 1990).

 

84 komment

Címkék: francia több mint foci vegyes izé premier league

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr901474387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boxi_911 2009.10.26. 09:47:04

Az első 10-ből Rebrov-ot meg Sheva-t ismertem csak... :S Guivarc'h neve is csak azután ugrott be, hogy írtad a 98-as vb döntőt... Tényleg érdekes ez a lista, inkább vmi köcsögválogatott félét hoztak vna össze, ha már itt nem kapjuk meg a jussunkat. :)

Boxi_911 2009.10.26. 09:53:58

De hogy Forlan-t, Alfonso Alvest, Jardelt, Kluivert-et!!!, Kezmant, Tomassont, Postigat, Voronint is belevették ebbe a nem éppen patináns listába, az valahol elgondolkodtató...

balu11 2009.10.26. 09:56:53

Azért van 1-2 ismertebb még: Balaban, Marlet. És főként Brolin! Ő "nagy" király volt a válogatottban, viszont nem emlékszem rá túl élesen a PL-ből, az igaz.

Túlzás, h Guivarc'h a legrosszabb PL-csatár, de azért beférhetne talán abba a csapatba, amit egyszer a kommentek között kezdtünk el összerakosgatni: sokat elérő, közel sem annyira jó játékosok. Sztem.

balu11 2009.10.26. 09:59:58

@Boxi_911: Forlannak azért volt vagy 30 gól nélküli meccse zsinórban a MU-ban - megtalálta a helyét, laligában nagy király. És a lista a PL-es teljesítmény alapján íródott, így már Klajvert is érthetőbb. Viszont Voronin nem nagyon - nem rég érkezett, kölcsönben is volt, ha tud valamit, azt csak ezután láthatjuk tőle (a PL-ben).

Mala Suerte 2009.10.26. 10:05:14

Nekem megvolt a neve. A Fifa 99-ben gólkirály lettem vele. Angliában (!), Shearer mellett (!!!).
Ez már valami, Stéphane.

füligjimmy77 2009.10.26. 10:07:43

Azért azt is látnia kellenne a lista összeálítójának,hogy sok játékost teljesen más pozícióban játszottak, mint ahol előző klubjukban sikeresek voltak. Bulvárlap, semmi több, a legnagyobb faszságokat ők horják össze

Integető hajbókoló lufiember 2009.10.26. 10:25:21

Ezek a "LEG"-gel kezdődő "-BB" végződő kutatások, listák, szavazások már a nevükből fakadóan is torzítanak. Nincs benne semmi standard, teszem azt X perc alatt rúgott gólok száma, gólpassz, stb. Az egész egy szubjektív baromság és úgy kiemelni egy embert, aki 4 meccset játszott összesen (!) teljesen felesleges és felelőtlen dolog, mert ezzel pont a csávó azon értékét fedik el, amit addig rakott le az asztalra. Tény, hogy a VB-n nem csillogott, de gólkirályként és emberként Jaquet hitt benne (nem beszélve Dugarry-ról), talán jobban, mint ő saját magában - és volt miért, akkor.

Gyorsan előkaparok egy számot, úgyis ketteskéznem kell...

redcard · http://redcard.tumblr.com/ 2009.10.26. 10:26:47

én emlékeztem rá. szoktunk beszélgetni itt a franciákkal fociról, meg voltak döbbenve hogy tudom a nevét és ők is csak röhögtek rajta, szóval akkora spíler nem lehetett még francia gólkirályként sem. játszani viszont én is csak a vb-n láttam és elismerem, hogy az nem reprezentatív

Micimedwe 2009.10.26. 10:31:39

Sanyi kimaradt erről a listáról, nem értem.

Pályaelhagyó autóversenyző 2009.10.26. 10:45:54

akkoriban olyan szarok voltak a francia csatarok, hogy Djorkaeff szinte minden valogatott meccsen csatart jatszott (pedig inkabb tamado kozeppalyas volt), kb. tobb golja volt egyedul a valogatottban, mint az osszes csatarnak egyutt (konkretan neki volt a legtobb az egesz csapatban Zidane-tol Dugarryig)

igy talan ertheto, hogyan lehetett Guivarc'h golkiraly

mickeyknox 2009.10.26. 11:02:10

hülye angolok, angol hülyék

zsakfos 2009.10.26. 11:06:42

@Pályaelhagyó autóversenyző:
Hát igen a Papin, Cantona és a Henry, Trezeguet korosztály között nem voltak túl nagy francia csatársztárok.
Egyébként ha már franciák és világbajnokok, nem néztem át a teljes 50es listát, de játszott a Poolban egy bizonyos Bernard Diomede nevű francia játékos, szintén vb győztes, azért nálam ő is top 10közeli...

peter135 · http://www.youtube.com/Goonerpeter14 2009.10.26. 11:08:53

Kicsit meglepődtem Christopher Wreh-n. 97/98-ban mikor dupláztunk, lőtt pár gólt. Az FA kupa döntőben is kezdett például. Bár később tényleg partvonalon kívülre került, nem tudom mennyire jogosan. Csak pár meccsét láttam.

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2009.10.26. 11:28:58

én szinte biztos voltam benne, hogy Chris Sutton rajta lesz a listán, minden idők legjobb gólátlagával rendelkező cselzí csatára

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.10.26. 11:31:50

Szerintem ha úgy nézzük a listát, mint a PL legnagyobb csatárbukásai, akkor egy fokkal jobb (top of the flops, vagy mittomén). Guivarch helyett pedig Aly Dia az örökös első, efelől semmi kétség.

Eastbay1 2009.10.26. 11:33:12

..."akkor mi is egyenlőségjelet tehetünk a Daily Mail és a vécépapír között"...
Na, tuti hogy a Mail a címoldalon fogja savazni az NST-t meg OJ-t... (orindzsúsz egyébként?)
Le kell szarni az ilyen listákat, csak arra jók, hogy meg legyen a napi 48/64 oldal.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.10.26. 11:45:27

...meg ez azért jó volt, erről nem is tudtam:

„24 Milton Nunez

This story is brilliant - a real case of mistaken identity. Sunderland were led to believe they were buying a player from Uruguayan top-flight side Nacional Montevideo. In fact, Nunez was then playing for a Third Division club, Uruguay Montevideo.”

The Last Punk In Town · http://bringingupbaby.blog.hu 2009.10.26. 11:56:17

Guivarc'h védelmében: Jacquet nem győzte hangsúlyozni az ő szerepét a 98-as vb-győzelemben (labdatartás, terület megnyitása Zidane-nak és Djorkaeffnek, stb). Abban a csapatban neki nem a gólgyártás volt a fő feladata.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.10.26. 12:12:36

@Eastbay1:
Tartok tőle, hogy megbolondítana a dolog. :)

MágnesPeti 2009.10.26. 12:13:21

en azert kicsit tulzasnak erzem ujsagok legszennylapozasat egy-egy cikk alapjan. szerintem mindenki tudja milyen laprol van szo es a helyen kezeli a benne olvasottakat.
a leg-listak pedig erdekesek szerintem, irodott volna cikk Givars-rol az NST-n ha nem emlitik meg a Daily Mailben?
Szoval szerintem oruljunk annak hogy legalabb a neve felbukkant. jo ilyesmirol hallani ami mar foci tortenelem de meg elesen(?) emlekszem ra igy 30 fele.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.10.26. 12:14:31

@The Last Punk In Town:
Érdekes, zongoracipelő középpályások szoktak ennyire kikopni a kollektív emlékezetből...

Hartog 2009.10.26. 12:24:54

"kérdezd csak körbe a csapattársaidat, hányan vágják rá, kivel is kezdtek elöl a franciák a vb-döntőben..."

Hehheeej! Imádlak titeket. Ez nekem igazi vesszőparipám, rendszeresen szívatom a spanokat a következő kérdéssel: kiv olt a '98-as vébén a francia válogatott első számú csatára?

Halványlila segédfingjuk sincsen!

The Last Punk In Town · http://bringingupbaby.blog.hu 2009.10.26. 12:30:07

@OJ: Hasonló volt a leosztás a 82-es brazil válogatottnál: brilliáns középpályások (Zico, Falcao, Cerezo), de ki volt a csatár? Serginho. Itt egy cikk, amely megpróbálkozik a rehabilitálásával:
www.guardian.co.uk/football/blog/2009/jan/21/on-second-thoughts-serginho

nagyon halott 2009.10.26. 12:58:23

@zsakfos : dioméde védelmében: ő inkább szélső volt, nem csatár. és ezért nincs a listán kozma pisti sem.

Mr.AT 2009.10.26. 13:12:23

@Hartog: A korrektség és a tényszerűség jegyében akkor hangozzék el, hogy 1998ban a francia válogatott a következő támadó hatosfogattal vágott neki a VB-nek:

Youri Djorkaeff (Internazionale, ekkor 30 éves)
Stéphane Guivarc'h (Auxerre, ekkor 27)
Christophe Dugarry (Marseille, ekkor 26)
Bernard Dioméde (Auxerre, ekkor 24)
David Trezeguet (Monaco, ekkor 20)
Thierry Henry (Monaco, ekkor 20)

Első csoportmeccsükön Dél-Afrika ellen (3:0):
Djorkaeff (Trezeguet 84.)-Henry-Guivarc'h (Dugarry 29.)
Gólszerzők: Dugarry 34., Issa (77.o.g.) és Henry 90.

Második csoportmeccsükön Szaúd-Arábia ellen (4:0):
Dioméde (Djorkaeff 58.)-Henry (Pires 79.)-Dugarry (Trezeguet 30.)
Gólszerzők: Henry 36. és 77., Trezeguet 68., Lizarazu 85.

Harmadik csoportmeccsükön Dánia ellen (2:1):
Dioméde-Trezeguet (Guivarc'h 85.)-Djorkaeff, plusz Pires helyére jött be a 71. percben Henry.
Gólszerzők: Djorkaeff 12., Petit 56.

Nyolcaddöntő Paraguay ellen (1:0):
Djorkaeff-Henry (Pires 64.)-Trezeguet-Dioméde (Guivarc'h 76.)
Gólszerző: Blanc 113.

Negyeddöntő Olaszország ellen (0:0, tizenegyesekkel 4:3):
Djorkaeff-Guivarc'h (Trezeguet 65.), pluszban Karembeau helyére jött Henry szintén a 65. percben.

Elődöntő Horvátország ellen (2:1):
Djorkaeff-Guivarc'h (Trezeguet 69.), pluszban Karembeau helyére jött Henry a 30. percben.
Gólszerző: Thuram 47. és 69.

Döntő Brazília ellen (3:0):
Djorkaeff (Vieira 75.)-Guivarc'h (Dugarry 66.)
Gólszerzők: Zidane 27. és 46., Petit 93.

Mindezek alapján a tanulság a statisztika a következő:
Djorkaeff 7 meccs / 1 gól
Henry 6 meccs / 3 gól
Trezeguet 6 meccs / 1 gól
Guivarc'h 6 meccs / 0 gól
Dugarry 3 meccs / 1 gól
Dioméde 3 meccs / 0 gól

Most akkor mindezek fényében kérném a fent nyilatkozókat, állapítsák meg, "ki volt a 98as vébén a franciák első számú csatára"? :-)

Válaszában kérem térjen ki arra a tényre, hogy a francia válogatott legalább 3, ha nem 4 taktikai formációt játszott a VB-n, Youri Djorkaeff gyakorlatilag ekkor nem csatárt játszott, se klubjában, se a válogatottban, továbbá, hogy ki Eric Cartman édesapja? (Jimbo? Mrs. Garrison? Gerald Broflowski? Netán a denveri Musztángok bajnokcsapata?)

Crouch 2009.10.26. 13:45:37

Guivarc'h nem volt azé annyira rossz játékos, angoloknak inkább fáj h. ő világbajnok, ők pedig csak a nyugdíjasklubból tudnak vb arannyal rendelkezőket előrángatni.

Forlan, Jardel, Tomasson és Kluivert eléggé érthetetlen ezen a listán.

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.10.26. 13:56:33

@Mr.AT: nem tudom a választ :), de mik voltak ezek az 1. félidős cserék, a 30. percben környékén (csoportmeccsek)? ez valami figura volt?

felhajtott gallér 2009.10.26. 14:02:58

@Crouch:
"Forlan, Jardel, Tomasson és Kluivert eléggé érthetetlen ezen a listán."
a játékosok angliai szereplése számít, bár gondolom, ez seva szerepeltetése után nyilvánvaló :)
forlan meg például csatárként 26 meccset várt a debütáló góljára manchesterben, aztán meg spanyolhonban verte rendesen a gólokat (gól/meccs: united: 0,15; villareal: 0,5; atléti: 0,68) ami angol szemmel egetverő pofátlanságnak tűnhet, mégha mondjuk ott jobban is érzi magát a lelkem

Mérgező Hulladék 2009.10.26. 14:13:20

@JClayton: itthon is terjedt egy legenda, hogy az MTK leigazolt bizonyos Ben Syllát, aki szintén Weah unokatesójának adta ki magát. Lehet, hogy minden országban eljátszotta ezt valaki. Végülis Wreh-nek elhitték, bár ő valamennyire tudott is focizni :)

man city 2009.10.26. 15:12:03

Samaras és Bianchi rulz

Berbatov nincs a listán ?

Boxi_911 2009.10.26. 15:25:10

@man city: Ennyi erővel még akár Robinnyó is beférhetne... ;)

man city 2009.10.26. 15:26:02

@peter135:

wc papírról asszociáltam rá, meg mondjuk van 1-2 név, aki simán jobb(volt), mint ő a listán:D

man city 2009.10.26. 15:26:57

@Boxi_911: hát ha addig mindig lesérül, míg el nem megy a Barca-ba, akkor igen:D

halihalo 2009.10.26. 15:45:07

A lista azt hozza, amit ígér, vagyis a PL-ben nyújtott teljesítményről szól. Az pedig nem a VB-ről, nem a francia bajnokságról szól, hanem a PL-ről. És pl. a nagyon emlegetett Guivarc'h sok vizet nem zavart. Szerintem ezzel a poszttal kissé mellélőttél (hogy "csatárerényeket" emlegessünk... :) )

Boxi_911 2009.10.26. 15:52:30

Viszont én is hiányolom Sááányit, mert sztem nem alkotott ő sem maradandót.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.10.26. 15:57:31

@halihalo:
Mondjuk úgy, lövéssel próbálkoztál, de a keresztlécről a portásfülkéig pattant. :) A 6-7 bekezdésből összesen 1 szól a francia bajnokságról meg a válogatottról, az is csak kiegészítő információkat tartalmaz. (Gondoltam, segítek.) ;)

peter135 · http://www.youtube.com/Goonerpeter14 2009.10.26. 16:10:26

@man city: :)
Nekem earról mindig egy City játékos neve jut eszembe. A neve Kamuval kezdődik és bayorral végződik.

SamS 2009.10.26. 16:29:21

@man city: Gondoltam, hogy valaki lesz olyan gyík, hogy előkapja Berbatovot.

Ezen a blogon egyedül neked van gondod azzal, hogy a Citeh helyett a Unitedet választotta.

Dimitaaar, Berbatooov
One look at City and he said fuck off!

man city 2009.10.26. 16:33:04

@psychócska: report to moderator

man city 2009.10.26. 16:36:31

@SamS:

ez jó :DD

kb. Vassel-el csomagban adtuk volna el Berba-t az Ankaragücünek:D

geem5 2009.10.26. 17:39:37

@nagyon halott: kozmapista már megkapta, ha jól emlékszem egy listán a minden idők leggyengébb idegenlégiósa a Pl-ben cím büszke tulajdonosa.

felhajtott gallér 2009.10.26. 18:08:23

@man city: ja, a citynél nyilván volt annyi ész, hogy nem vették meg
csak idegrángást kapott a vezetőség, hogy a united egy olyan csatárért tett ajánlatot, akiért ők nem, és csak reflexből licitáltak rá :)

bag 2009.10.26. 18:18:16

Ha R Kínt lehagyták erről a listáról tényleg közük nincs a futbalhoz. :)

Nevezett "csatár" mindenidők legrosazbb Pool játékosa, pedig volt egy pár

"R. Kín egy katasztrófa
R. Kín egy

Iustizmord 2009.10.26. 19:50:19

az angoloknál szeretik az ilyen 50 best és 25 worst kezdetű listákat, addig lebontva hogy the 50 greatest ever player of wolverhampton.

ezek a listák, kiválth ha pl a The Sun készíti, igen szubjektívek, a 50 greatest moments of sport c. válogatásban minimum 25 angol lesz, pl amikor 1946-ban john smith , a Far Midleton játékosa azt a hatalmas gólt lőtte a a 89. percben a Near Uptown-nak.

és a 50 most important goal első helyezettje természetesen geoff hurst találata a 66-os vb- döntőn. és a 25 most digraceful moments első helyezettje az Isten Keze 86-ból. így megy ez ottan.

Romanes eunt domus 2009.10.26. 20:55:25

Komolytalan lista, Bernardo Corradi a maga 1gól/me...izé szezon átlagával nincs benne a legjobb ötvenben.

Anno még az NST-faláb válogatottjába is bekerült, 25 meccsen szerzett 2 góljával :))

ZenZo 2009.10.26. 21:24:55

@OJ: pedig én is úgy érzem, ha nincs is 100%-ig igaza halihalónak, sokban de. A lista hozza azt, amit íger:
"Sportsmail's latest edition of The List celebrates the players that didn't really have much to celebrate themselves. The misfiring, shot-shy strikers who flopped on the big stage."

"But, since the start of the Premier League, for every magic marksman, there has been players who couldn't hit water if they fell out of a boat."

És belőled legalább akkora sértettség beszél, mint a cikk megalkotójából. Azért az első nem angol menedzsert, aki megnyerte az FA kupát, gyakorlatilag lebalfaszozni... csak mert egy francia nem fért bele az elképzeléseibe...

A lista a PL-ről szól, és az ott nyújtott teljesítményről. Lehet, hogy nem túl szerencsés a cím megválasztása, de hát van ez így, a bulvár meg bulvár. A lista pedig valahol mindig szubjektív. De akárhogyan is, a PL-es teljesítményt nézve erős hendikeppel indul a francia.

Arról nem is beszélve, hogy egyéb erényeit ők sem vitatják el:
Some truly great strikers have graced the pitch at Newcastle. Milburn, Macdonald, Shearer and, erm, Guivarc'h! What is so remarkable about this story is that the Geordies thought they were buying a World Cup winner, which they were, but they probably should have taken more note of the fact that he failed to score a single goal in the winning campaign of 1998. He failed to produce any decent form after his £3.5m move to the Magpies and departed - after just four appearances and one goal - up to Rangers, citing that he wasn't part of Ruud Gullit's plans. Well, you wouldn't be, would you?

ZenZo 2009.10.26. 21:29:11

@balinhosa: szerintem mindenki találna 50 olyant, aki szerinte ott kellene, hogy legyen, mégsincs ott. Pizarrot én is hiányolnám, ha mondjuk pénzt adtunk volna érte, de mivel ingyen volt... ettől persze rohadtul nem hozott semmit, a Werderben pedig fossa a gólokat, de hát ilyen az élet. Van, hogy egy kirándulás az "ismeretlenbe" nem jön be.

Hartog 2009.10.26. 21:51:22

@Mr.AT: jogos :) lehet, hogy a gólkirályi cím miatt emlékeztem rá úgy, hogy egyértelmű No. 1 volt. Cartmant pedig egyértelműen a Musztángok nemzették, ezekkel a méretekkel valószínűleg valamelyik védőjátékos

SamS 2009.10.26. 21:58:34

@Iustizmord: "és a 50 most important goal első helyezettje természetesen geoff hurst találata a 66-os vb- döntőn. és a 25 most digraceful moments első helyezettje az Isten Keze 86-ból. így megy ez ottan."

Mivel ezeket a cikkeket egyáltalán nem neked írják, nem értem, min csodálkozol.

BruceWayne 2009.10.26. 22:09:19

ez meg mi a f.? oké hogy szar a lista, na de ilyet hogy aszondja

"Az újkori futballtörténelem egyik legprímább csapatának tagja."

hát ezért faszkorbács járna.

Azazello007 2009.10.26. 22:15:09

Már csak azért is megérte ez a cikk, mert a kommentek olvasása közben megint eszembe jutott Jardel, aki anno konkrétan a világ legjobb csatára volt, aztán olyan mélyrepülést produkált, hogy a kamikaze-pilóták is megirigyelnék.

BruceWayne 2009.10.26. 22:17:17

Diego Tristan nem játszott egyszer sem angliában?

SamS 2009.10.26. 22:20:00

@Nerazzurri: A tavalyi szezonban 14 meccsen 3 gólt szerzett a WHU színeiben.

Vul-Kahn 2009.10.27. 00:04:03

Szerintem meg kurvajó lett ez a lista. Igazából szerintem nem is lényeges hogy ki hanyadik, a részvétel a fontos :). Guivarc'h egy vicc volt, emléxem a vb után amikor a haverokkal fociztunk, és valaki ziccerbe került, az ellenfél elkiabálta magát hogy: GUIVARC'H!!! És a csatár garantáltan kihagyta.
Forlanról is szépek az emlékek, amikor 2002-ben a Leverkusen elleni BL-elődöntő hajrájában őt hozta be Ferguson hogy lője tovább a scheißenglandereket. És bár akkor már 3 hónapja volt a MU csatára 0 góllal, majdnem sikerült neki betalálni, Zé Roberto (vagy Placente, nem vagyok biztos benne) mentett egy emberfeletti mozdulattal a gólvonalról.
Voronint megvédeném viszont, a Liverpoolban nem a saját posztján játszik, hátrébb van mint kéne. Az is igaz, hogy nem Pool-szint, de a PL-szintet simán eléri, remélem hamarosan eligazol.
Pizarrot én is hiányolom, 2 gólig jutott a kékeknél, mind2-t a Birminghamnek lőtte ha jól emlékszem, nála egyértelműen a stílussal volt a gond, Németországban látjuk, mire képes.
Berbatov meg teljesen jogosan nincs fenn, ha a MU előtt nem lett volna az a fantaszikus szezonja a Spursben, akkor is ezt mondanám, így meg pláne. Bevallom, mikor elhagyta a gyógyszergyárat a sarkantyúsok kedvéért, nem gondoltam volna h így termelni fogja a gólokat, annak ellenére h a könnyedsége már Németországban is szemet szúrt. Nem bánnám, ha elhagyná a MU-t, de azt se, ha végre beváltaná a hozzá fűzött ígéreteket, szerintem brilliáns tehetségű játékos.

ZenZo 2009.10.27. 00:38:15

@Vul-Kahn: No ugye mindenkinek megvannak az emberei... Voronin. Én láttam őt a németeknél, vagy a válogatottban, nem mondom, hogy zseniális játékos, ellenben sokkal hasznosabb játékosa lehetne a Poolnak, mint sokan a jelen keretből, ha Rafa is így akarná. De nem. Persze lelke rajta engem zavar a legkevésbé, de andriy barátunk a PL-t nézve teljes joggal van fent a listán. Ugyan ingyen jött, de alig szerepelt, sérült is volt, kölcsön is adták, szóval igazán jelentős momentumig sem jutott, nemhogy egy emlékezetes meccsig.

Hogy kicsit szétnézzünk a Chelsea háza táján, nemcsak a fejetlen csirke Kezmannak van ott a helye, hanem azért tegyük fel a nagy hős Mutut, akivel mindmáig zajlik a pereskedés, vagy akár Crespot, akinek ugyan volt egy nagyjából jó szezonja, de aztán Abra arra használta, hogy a Milánó mindkét felével jóban legyen. És akkor csak a csatárokról beszéltünk, pedig... ;)

ZenZo 2009.10.27. 00:48:31

No egyébként csak megtaláltam végre:
www.timesonline.co.uk/tol/sport/football/article2025420.ece

A Times talán nem akkora szennylap, mint fent említett médium, ők is (naná) készítettek hasonló listát, csak nem bontották le csatárokra, szimplán 50 worst footballers listát dobott össze, amin a francia jóember Guiv’arch szintén megtalálható, bár tény, "csak" 48.

Itt megtalálni egészen előkelő pozícióban a többek által hiányolt Kozmát is (3.) az egyik személyes kedvencem Jody Morris (47.), feltűnik Roque Junior (45.), itt is itt van Balaban 41-es rajtszámmal, az isteni Marco (37.), Djemba-Djemba (27.), Brolin csak befért a 2. helyre, a győztes persze Ali Dia...

ZenZo 2009.10.27. 00:58:16

Hm, kicsit utána olvastam a dolognak.
www.soccerway.com/news/2009/October/15/guivarch-takes-aim-at-worst-striker-poll/

Former Newcastle forward Stephane Guivarc'h has lashed out at a poll (poll kétszer aláhúzva) in a British newspaper which named the 1998 World Cup winner as the worst striker ever to appear in the Premier League.

undertow 2009.10.27. 08:28:49

@ZenZo: robbie fleck sehol? meglepő :)
jody morris meg meglepő, tehetséges srác volt, csak hát a focista átlaghoz képest is kiemelkedő idióta.

Matfu 2009.10.27. 08:49:00

Kicsit OFF
Nem tudja valaki, miért így írja a nevét: Guivarc'h
Csak érdekel....

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.10.27. 08:52:54

@ZenZo: "És belőled legalább akkora sértettség beszél..."
Aha, miért nem mindjárt én vagyok Guivarc'h? :) Ne komolytalankodjunk már. Gullit edzői karrierje a nevén alapult, nem is ment élményszámba.
@Nerazzurri:
Nehéz lenne vitatni, tényleg klassz csapat volt. :)

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.10.27. 09:04:46

@Matfu:
Fapados magyarázattal: Bretagne kelta múltjának maradványa, a gyakori szóvégi c'h breton sajátosság (Guyomarc'h, Manac'h, Floc'h), egy hangnak számít. Valószínűleg megpróbálták anno "franciásítani" ezeket a neveket, de nem sikerült.

Walmer 2009.10.27. 13:23:49

Én még emléxem Givarsra, de nem hiszem, hogy akkora nagy játékos lett volna, hogy itt egy külön postban kelljen szopkodni.

váév építők (törölt) 2009.10.27. 18:30:10

egy olyan újság, aki bekemet teszi a legjobb szabadrugáslövőnek a világon az komolytalan.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.10.27. 19:04:19

@váév építők: komolytalan, az tény, de messze nem emiatt, sőt :)

váév építők (törölt) 2009.10.28. 10:25:58

@heinrich: akik szerintem jobbak voltak (elfogultság nélkül: zidane, roberto carlos, ronaldinho, andy möller!, portugál ronaldo

Walmer 2009.10.28. 10:29:33

@váév építők: és még Pisont Pista, Galaschek Peti, Hrutka Rudi, Venus Williams, Steffi Graf, Nadia Comaneci (elfogultság nélkül)

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.10.28. 10:30:27

@váév építők: mondd inkább, h nem szereted Beckset :)

Zidane nem is nagyon lőtt szabadrúgásokat, Roberto Carlos csak agyatlanul belecsűrt egyet, ő sem tudta hova fog menni, Möller helyett akkor már inkább Hassler, Ronaldinho meg tán évek óta nem rúgott gólt szabadrúgásból.

Ronaldo is piszok jó lövi, de darabszámra még így is messze van.

És azt se felejtsd el, hogy szabadrúgás alatt nem csak azt értjük, amit kapura teker az ember.

váév építők (törölt) 2009.10.28. 10:57:11

@heinrich: annyira szeretem, mint a brazilokat, meg a németeket.

váév építők (törölt) 2009.10.28. 10:58:16

@heinrich: tényleg: hassler!! király csávó volt!

balu11 2009.10.28. 11:00:07

juninho pernambucano

váév építők (törölt) 2009.10.28. 11:01:11

@Walmer: détári lajos...
maradjunk annyiban, hogy bekham túl volt és van hypolva, a legelfogultabb mu és la galaxy rajongókon kívül nem sokan emlékeznek rá úgy, hogy ő volt ez egyik legjobb szabadrúgáslövő...

páduaiszentantal84 2009.10.29. 16:08:17

v még sinisa mihajlovic és hooijdonk

Csörszike 2009.10.29. 16:26:23

beckham k.jó szabadrúgáslövő. talán a második legjobb, akit láttam. de az biztos, h juninho a király ebben a témában. mert ő mindenféle távolságból és szögből tud szabadrúgásgólt lőni, becks meg véleményem szerint csak mondjuk 20-on kívül igazán veszélyes. a közelebbieknek egyszerűen nem volt idejük lecsapódni...
akit még érdemes megemlíteni, az platini szerintem. nelkem a kedvencem egyébként a jóöreg szinisa szabadrúgás-mesterhármasa, még a samp színeiben, asszem a lazio ellen! ne feledjük assuncao-t sem (ex roma, ex betis), vagy r. koeman. meg sztoicskov. hú baszki, elkezdtek záporozni az emlékeim...
hamár szabadrúgás: szabadrúgás-kombók: svéd-román-brolin-gól, vagy argentin-angol:zanetti(!!!)...

balu11 2009.10.30. 09:37:01

@páduaiszentantal84: hehe:)

@Csörszike: gyakorlatilag egyetértünk, annyi, hogy én azért Beckhamet valahova a 10. hely körülre raknám, pont az általad is említett egysíkúsága miatt

OFF

tudom, más sportág, de ezt azért érdemes megnézni - ha bármelyik köcsögválogatott új menedzsert keres, jó szívvel tudom ajánlani a sógort:
www.origo.hu/sport/kezilabda/20091029-pontot-ert-a-hypomenedzser-sportszerutlensege.html

ON

mickeyknox 2009.10.30. 09:45:28

@balu11: a tetves köcsög... hát én ilyet még nem is láttam! ÖRÖKRE ELTILTANI az edzősködés bármilyen formájától is!!!
süti beállítások módosítása