Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

És még egyszer az U20-asokról

2009.10.18. 19:21 Alapvonalszippantó Hapci Benő

Bár a beígért nagyszabásút - legalábbis egyelőre -  nem tudjuk elétek tárni, és - ismét csak: egyelőre - a beígért újabb interjú sem jött még össze, próbálunk új fogást találni a blog történetének eddigi kedvenc témáján. Még egyszer a Vb-bronzérmes U20-as válogatottról; először itt és most Kanttal, majd az éterben 21 órától a Radio Q-val és Debreceni Andrással, tehát mégis összejött az az interjú

A szemfényvesztés mestereiként ezúttal Kantra hivatkozunk, és három klasszikus kérdésére próbálunk valamiféle választ keresni az elmúlt három hét történéseivel kapcsolatban. Úgymint: mit kell tudnom?; mit remélhetek?; mit kell tennem?

Egy-egy korosztályos labdarúgó-torna szükségszerűen igen szűk metszetét mutatja meg a résztvevő országok labdarúgásának. Nem is elsősorban azért, mert fiatal játékosok szerepelnek ezeken, hanem mert még a fiataloknak is csak egy jól körülhatárolható része: többnyire egy éven belül születettek, esetünkben tehát alapvetően az 1989-es korosztály. Az egyiptomi világbajnokság sportértékét ráadásul tovább apasztotta az a – lassan unalomig ismételt – körülmény, hogy nem került be a FIFA hivatalos versenynaptárába, így a korosztály legjobb játékosainak egy része a klubcsapatánál maradt.

Mindezt messzemenőkig figyelembe véve sem mondhatunk azonban mást, mint hogy igenis hatalmas eredményről van szó. A magyar csapat ugyanis olyan futballnemzeteket utasított maga mögé, amelyeknek összehasonlíthatatlanul nagyobb merítési lehetőség áll a rendelkezésére, adott esetben ahhoz is, hogy a legjobbjait drámai minőségvesztés nélkül pótolni tudja. Ráadásul nem beszélhetünk kicsúszott eredményről, két értelemben sem. Egyrészt a magyar válogatott – a nyitánytól eltekintve – valamennyi mérkőzésén bizonyította azt, hogy valóban a dobogón van a helye; sorozatban hat jó teljesítményt pedig Allan Kardec sem tud kicsúsztatni egy csapatból. Másrészt pedig ez a gárda most már hosszú évek (U17, U19) folyamatos jó teljesítményét koronázta meg a világbajnoki éremmel. De legfőképp persze magukra a mérkőzésekre utalnánk: (a nyilvánvaló hibák mellett) nem lehetett nem elismeréssel nyugtázni azt, amit a fiúk meccsről meccsre a pályára tettek. Tehát még egyszer: valódi teljesítményről van szó.

De mire lehet ez elég a későbbiekben? Már a tavalyi Eb kapcsán is leírtuk: ép futballkultúrájú országokban a hasonló korosztályos sikercsapatokból jó, ha 2-3 ember válik a későbbiekben stabil nagyválogatottá. Csakhogy a magyar futballkultúráról sok mindent elmondhatunk, de hogy ép lenne, azt bajosan. 

És amikor azt mondja Futács Márkó, hogy egy év múlva a válogatottban szeretne játszani – mi elgondolkozunk a nyilatkozatán, és végül arra jutunk, hogy ez így klafa. Az embernek legyen önbizalma, becsvágya, mert az jó, az frankó.  

És ha mi is azt látnánk, hogy ehhez Torghelle Sanyát kell kiszorítani a válogatottból, akkor erre gyúrnánk minden edzésen. Mert bár ő a nemzet Sanyiii-ja, egy mesterötöse ugyanannyira nem jelentene perspektívát a válogatott számára, mint Kabát Péter újra-felfedezése. 

A fiatalokat nem kell agyatlan módon benyomni a válogatottba - Koeman nem is olyan csákó, aki ezt megtenné - de ha nekik ez jár a fejükben, szeretnének minél többen - tán még kicsit egymást inspirálva is - bekerülni a keretbe, akkor már mindent megnyertünk ezen a bolton, amit lehetett. Reméljük, a mostani siker és annak összes velejárója komoly szöget ütött a játékosok fejébe, és ott fog motoszkálni minden edzés, minden nagy kihívás előtt, és az ő sikerességük irányadó lesz a fiatalabb generációk számára is. 

 
De egyelőre nem ez a legfontosabb, és hál Istennek ezt a játékosok is tudják. 
Még sok lépcsőfokot meg kell másznunk, következik az U21-es Eb, arra először ki kell jutni, és ha onnan sikerül továbbmenni, az olimpia következik. Ez nagyon rögös út, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ebből a csapatból minél több játékos a felnőtt válogatottba kerüljön. (Debreceni András)
 
A szövetség feladata nem merül ki abban, hogy Pista bácsi, nyúljál a zsebedbe. A csapatot egyénileg és közösségileg is a hosszú távú célok mentén kell menedzselni, nem a közhangulat meg a pillanatnyi kényszer alatt cselekedve. Világosan kiderült, hogy a magyar válogatottnak ez a generáció a jövője, a fejlődés útja pedig az ő útjuk. Ne csavarjuk őket vattába, és ne kiáltsuk ki őket az évszázad hőseinek sem, de hozzunk meg minden szükséges áldozatot, ami az ő fejlődésüket szolgálja.
 
Óriási luxus lenne, ha ebben a – minden apró sikerre fogékony – közegben nem tudnánk kiaknázni a csapatban rejlő lehetőségeket.
 
De volna itt még valami. Hogy mi lehet a titka ennek a csapatnak, aminek köszönhetően épp azokkal az erényekkel örvendeztettek meg minket, amelyek a legfájóbban hiányoztak a közelmúlt magyar labdarúgásából, azt csak találgathatjuk, viszont a baráti társaság kifejezés túl gyakran hangzik el a fiúk szájából ahhoz, hogy puszta lózungnak tekintsük.
Úgy tűnik, ezeknek a srácoknak sikerült kialakítaniuk egy olyan mikroközeget, ami nem visszatart, elkedvetlenít és cinikussá tesz, hanem előrelendít, motivál és tartást ad. Ez a legnagyobb sikere ennek a társaságnak, amit láthattunk az, ha úgy tetszik, a másik ember iránti féltés diadala volt.
 
És bár természetünknél fogva kevésbé vagyunk fogékonyak a We are the World típusú pátoszra, hadd áruljuk el, hogy mi is valami ilyesmire szeretnénk törekedni. Hiszen nyilvánvaló, hogy az utóbbi jó 20 évben nem csak a - fizikai és szellemi - futball-infrastruktúránk ment tönkre, nem csak a futball-újságírásunk szédült a demenciába az imamalom folyamatos - jobbára az óramutató járásával ellentétes irányú - pörgetésétől; hanem a szurkolói kultúránkat is elvesztettük. Mert bár mi, szurkolók (ugyanis a blog szerzői - különösen a magyar válogatott esetében - elsősorban szurkolóknak tartjuk magunkat, mint bármi másnak) definíció-szerűen végletes alakok vagyunk, nem mindegy, hogy összességében ezek az indulataink produktív, vagy éppen destruktív erővé állnak össze. Mi az előbbit szeretnénk; és azt gondoljuk, hogy ehhez nem csak az kell, hogy a rossz passzt rossz passznak mondjuk, de az is, hogy elordítsuk magunkat egy kurva nagy gól láttán.
 
Pajtások: egy kurva nagy gólt láthattunk.  

45 komment

Címkék: jobb labdarúgásért alapítvány u20 as válogatott

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr521458573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Goyo 2009.10.18. 21:17:31

Góóóóóóóóóóóóóóóóól!

Remélem, bárki is lesz a magyar szövkap, sikerülni fog neki szépen lassan beépíteni jó pár srácot ebből a csapatból a nagyválogatottba. Kezdetnek a támadók közül, aztán szépen lassan hátrafelé. Gulácsinak még sok rutin kell például, de posztjából adódóan neki van a legtöbb ideje még valószínűleg.

KeRTi · http://blog.gardenee.net 2009.10.18. 21:24:41

Nagyszerű post, igazi remek, és az U20 keret tagjairól (valamint a mostani U17es generációról is) nagyon szívesen olvasok, hiszen tényleg nagyszerű eredményeket értek/érnek el. A sikert pedig nem lehet megunni :)
Köszönjük!

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.10.18. 21:39:46

Nagyon tetszenek az nst folyamatos U20-értékelései, már az első, hondurasi bejegyzéstől kezdve. Szapora bólogatás mellett azért beírom ide is ezt, hadd legyen tőle jobb érzésem :)

értelmetlen_nevű 2009.10.18. 21:39:55

39. perc: Osasuna 3 - 1 Atletico Madrid

madbalee 2009.10.18. 21:53:03

Egyetértek Henrikkel abban amit a Radio Q-n mondott. Én is elkezdeném szoktatni a srácokkal a nagy csapat légkörét, de csak még egyenlőre a pad/pad közeléből.

1116001 2009.10.18. 22:11:22

két kérdésem lenne:
1.Hol lesz a maygar-olasz u21 meccs?
2.Mikor, hol, mennyiért lehet belépőt kapni rá?:))

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.10.18. 22:47:40

@1116001: november 13, Győrben lesz a meccs.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.10.18. 22:48:00

@1116001: Valamikor novemberben, Győrben, avagy a pöcspingáló visszatér. Bár szerintem most a Népstadiont is megtöltenék a srácok.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.10.18. 22:49:19

@heinrich: A mai adást föltoltátok már a My spacere. Ha igen küggy léci egy linket.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.10.18. 23:06:23

@popp: még nem, mi is csak holnap kapjuk meg, de ritmusban feltolom.

madbalee 2009.10.18. 23:50:08

@heinrich: régi adások linkjét valaki benyomná?

popp · http://koncertblog.com/ 2009.10.18. 23:56:05

@heinrich: Várom, az a baj, hogy sokszor ütközik az adásidő a Roma meccsel.

szbszig 2009.10.19. 05:43:47

Netán várható, hogy a győri U21-es meccset közvetíti valamelyik tévé a válogatott sikerén felbuzdulva?

christvhu 2009.10.19. 08:27:52

Klassz kis poszt, mint mindig. Csak annyit hozzá, hogy innentől kezdve igenis Koeman is felelős kicsit ezért a csapatért, ha másért nem, akkor azért, hogy - motivációs céllal - időnként egy-két játékost meghívjon a bő keretbe, esetleg a padról pályára is küldje fél órára (nek 2 percre, mert annak semmi értelme), mintegy alátámasztva ezzel a srácok álmainak megvalósulásának lehetőségét.

Brrrrrrr, ezt a mondatot is csak hétfő reggel lehetett ilyen carul összerakni.........

bonaventura 2009.10.19. 09:55:17

a jó közeg nagyon fontos
de koman amikor közelibe adták (gólok után) mindig kurvaanyázott valakire
nem igazán értettem, kivel van baja
másnak is feltünt?

Schlosser Teki 2009.10.19. 10:06:55

Én is remélem, h a jövőben jópáran bekerülnek a felnőtt válogatottba, de tulajdonképpen még rengeteg idejük van. Amit én ezért ennél jobban szeretnék, az az, h a klubcsapataikba kerüljenek be mielőbb. És ne a padra, meg ne percekre, hanem legyenek stabil alapjátékosok. És ne csak a magyar bajnokságban játszók, hanem pl. Koman is, Gulácsi is, mindenki. A felnőtt válogatottságról csak ezen feltétel teljesülése esetén érdemes beszélni, ezt a vb-selejtezők világosan bebizonyították...

Iustizmord 2009.10.19. 11:09:26

Allan Kardec is the pseudonym of the French teacher and educator Hippolyte Léon Denizard Rivail (Lyon, October 3, 1804–Paris, March 31, 1869), who is known today as the systematizer of Spiritism.

szerintem nem rá gondoltatok...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.10.19. 12:17:36

Na de mikor találkozunk végre már egy komoly ellenféllel?!... :-)

Boxi_911 2009.10.19. 14:12:17

OFF:

VB playoffs:

Írország-Franciaország
Portugália-Bosznia
Görögország-Ukrajna
Oroszország-Szlovénia

ON

kroos 2009.10.19. 14:15:32

@Boxi_911: tudtam hogy beszopják a portugálok!!!!
juhhuuuuu

Boxi_911 2009.10.19. 14:16:53

@kroos: A franciknak sem lesz egyszerű a feladatuk... :D De a másik kettő sima szovjet. :)

mizrolist 2009.10.19. 14:25:41

@bonaventura: Koman csk, és maximalista. Nyilván ha baj lenne vele, az már kiderült volna...

kroos 2009.10.19. 14:28:02

@Boxi_911: Bár ha azt nézzük hogy van egy bahrein-ujzéland selejtezö is...

Ronal-d'oh! 2009.10.19. 14:49:05

Még utóbb kiderül, hogy nem a magyar nép lett béna a focihoz, vagy kurva szar volt az edzés és menedzselés minősége.

volankombi 2009.10.19. 14:57:35

Kedves Benő, hogy titeket is motiváljalak a jövőre nézve, az utolsó bekezdés kapcsán leírom, amit szerintem az olvasók-kommentelők többsége is gondol: teljesen egyetértve a posztod tartalmával számomra az nst úgy viszonyul a magyar sportújságíráshoz, mint az u20-as válogatott a magyar focihoz (hogy igazságosak legyünk, labdabiztost és jegkorongékat is ideértve). Szóval hajrá nektek is!

Boxi_911 2009.10.19. 15:25:22

@volankombi: Én pl szivesebben olvasok nst-t mint origo-t, indexet, nso-t.

volankombi 2009.10.19. 15:35:04

@Boxi_911: pontosan ugyanezt próbáltam ilyen kacifántosan megfogalmazni :)

Viszlat 2009.10.19. 15:35:07

Utolsó bekezdés 5*, öröm volt olvasni.

Győrben ott kell lenni.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.10.19. 18:45:29

@Boxi_911:

Lehet, hogy nem szép, de drukkolok kicsit az ukránok ellen. Nehogy Vologyának véletlenül is eszébe jusson, hogy ukrán válogatottnak lenni bármilyen tekintetben is jobb dolog lehet, mint magyarnak...

A többi párban bosnyák, ír, orosz továbbjutásnak örülnék inkább.

madbalee 2009.10.19. 18:54:57

@Boxi_911:Trapp megkapta a franciákat a pótselejtezőre.
Ha Domonech csapata kiesik, akkor tényleg nagy olasz fóbiája lesz szerintem ;)))

red7 (oda adjad befelé a labdát, bazzmeg!) 2009.10.19. 18:55:38

A poszt minden szavával egyet értek! Óriási felelőssége lesz most nagyon sokaknak, hogy ez a siker ne egyszeri és megismételhetetlen legyen. A klub edzőknek, akik láthatták, hogy lehet számítani a fiúkra, és lehet őket terhelni kemény, húzós, fontos meccseken is. A "rutinos rókákra", akikről, ha megtudom, hogy megpróbálják visszafogni a srácokat, személyesen rúgom szét a seggüket :) Azoknak az egyesületeknek, akik akadémiát tartanak fenn: íme az ékes bizonyíték, hogy megéri befektetni, tehetségeket felkutatni, pénzt áldozni rá. Most, ha jól számoltam, kilenc hazai klub mondhatja el, hogy vb bronzérmes focistája van, és ez később nem kevés pénzt hozhat a konyhára. És oda kell figyelni a játékosügynökökre, hogy ne próbálják lerabolni a keretet, és a minél nagyobb zseton reményében "sztárcsapatok" tarcsijába begyömöszölni a fiúkat. Nekik most játszaniuk kell sokat, felnőtt mezőnyben, mert a riválisaik is ezt fogják tenni, és csak így tarthatják velük a lépést! Hajrá, magyar foci!

Bumpi 2009.10.19. 19:22:56

hjaj, amikor Koman azt nyilatkozta Ferihegyen hogyha behívják, ő jön örömmel, na akkor nagy kő esett le a szívemről, megnyugtató érzés volt hallani.

Ronal-d'oh! 2009.10.19. 21:29:23

sportgeza.hu/futball/grund/2009/10/19/kik_ezek_a_fiuk_es_mire_vihetik/

ez csak szerintem szar cikk? Olyan blődségek vannak benne, elég annyit kiemelni, hogy mondjuk Németh akár eljuthat az Atletico Madridba. Igen eljuthat, de kb úgy írja, mintha egy Némethnek csak az lenne jó, vagy mintha kőbe lenne vésve, hogy ő ott lehetne zseni csak és kizárólag.

crouchy 2009.10.19. 21:40:39

off: valaki abban a kérdésben tudna segíteni, hogy mikro határozták meg hogy egy focimeccs 90 percig tart, és mikor hogy 11vs 11be kell tolni? 1863as FA-alap szabálykönyvbe még semmi sincs ezekről, Sheffieldiekben se találtam. köszi előre is.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.10.19. 21:51:24

@nekedX: igazságtartalomtól függetlenül nekem, miközben ezt olvastam, az jutott az eszembe, hogy a 6+5-ös szabály bevezetése pont ezt a generációt kaszálná el kíméletlenül

digitime 2009.10.21. 15:14:40

@bklvs: Hjahh, csak ne kelljen sokat várnia arra a meghívóra. Nehogy meggondolja magát. Bár amennyire a nyilatkozataiból látom, talán értelmesebb annál, és úgy nézem nagyon szereti a csapattársait.

Titi120 2009.10.21. 17:01:21

@popp:
Ha tudod, akkor ne hozd ide.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.10.21. 17:43:01

@Titi120: Mégis csak fociról beszélt az elnök úr. Ráadásul baromira nem értek vele egyet ebben a témában.

Casus Belli 2009.10.21. 21:08:23

@Alapvonalszippantó Hapci Benő:

Szeva! Nincs meg véletlenül a címlapkép nagyfelbontásban?

(poszternek)
süti beállítások módosítása