Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Hervadó tulipánok

2009.04.26. 15:00 Alapvonalszippantó Hapci Benő

Dzsudzsák bajnokságot nyert az Alkmaarnak – ízlelgettük a kattintáshajhász főcímet, ám végül – közvetlenül a Holland gödör elvetése után – a líra mellett döntöttünk. Az AZ szurkolói talán el tudtak volna képzelni valamivel elegánsabb célbaérkezést is az egyébként impozáns szezon megkoronázásaként, ám ma este, amikor kedvenceik – eredménytől függetlenül – győzedelmesen hajóznak be Alkmaar központjába az Ajax elleni mérkőzést követően, már a legkevésbé sem fogja őket zavarni, hogy csapatuk múlt szombati (a szezon legeleje óta első) veresége után formálisan a PSV biztosította be nekik a győzelmet az amszterdamiak megruházásával.
A bajnoki címek ünneplésében amúgy is összehasonlíthatatlanul nagyobb rutinjuk van, mint – a három tradicionális óriás (Ajax, PSV, Feyenoord) drukkerein kívül – bármelyik holland szurkolótábornak. Ők ugyanis – egészen pontosan egy alkalommal, 1981-ben – örülhettek már ilyen sikernek az utóbbi öt évtizedben. 
Nagy dologról van tehát szó (különösen, ha figyelembe veszzük, hogy a második helyre jelenleg a Twente pályázik a legjobb eséllyel), ami egyben nagy kérdéseket is vet fel. A korábbi középcsapatok zárkóztak fel a helyi elit mellé, vagy azok csúsztak le az ő szintjükre? Komoly bajnokságnak tekinthető-e még az Eredivisie? Egyáltalán, hogy a klasszikus sírfeliratot idézzük: mi a fene folyik itt?
A továbbiakban ezekre a kérdésekre keresünk néhány provokatív tentatív választ.

Mit tud ez az Alkmaar, amely ellentmondást nem tűrően tette zsebre a komplett holland mezőnyt? Bár egyes szakírók a totális futball újraértelmezéséről beszélnek van Gaal tevékenységével kapcsolatban, ez valószínűleg túlzás. Talán inkább arról van szó, hogy egy valóban kiváló edző pragmatikus módon alakított ki egy, a keret képességeihez igazodó taktikát. Egy alapvetően a kontrajátékra, a labdaszerzés utáni villámgyors támadásépítésre alapuló játék ez, ami sok tekintetben emlékeztet Laudrup Getaféjének, vagy éppen az idei Hoffenheimnek a stílusára. Nincsenek sztárjátékosok (a csapat gólzsákja például a Tottenhamnél két évig parkoló El Hamdaoui), viszont nincs gyenge pontja sem a csapatnak. Egy jó kis csapatot (a hangsúlyok majd a BL-ben kerülnek a helyükre ebben a szószerkezetben) tisztelhetünk tehát az Alkmaarban, amely mögött stabil háttér és világos koncepció áll.
Mindez elmondható egyébként a Twentéről is, amely számára a második hely megszerzése legalább akkora teljesítmény volna, mint az Alkmaar bajnoki címe. Első blikkre angol edzőt szerződtetni egy holland csapathoz hasonló abszurditásnak tűnik, mint ha hazánk Norvégiából importálna korrupt köztisztviselőket. Kissé bizarr módon ugyanakkor McLaren nem, hogy rúgdésfussra kényszerítette volna csapatát, de egybehangzó vélemények szerint a Twente játssza a „leghollandibb” futballt. Az EB-kvalifikáció kudarca után hazájában nemkívánatos személlyé lett mester új állomáshelyén mindent elkövetett a minél tökéletesebb beilleszkedésért, és a kezdeti ellenérzések után kifejezetten népszerűvé is vált a játékosok és a szurkolók körében egyaránt.  

A két csapat teljesítményét nem lebecsülve, a holland bajnokság jelenlegi színvonalával kapcsolatban azért komoly kételyek merülnek fel. Saját – természetesen vitatható – hüvelykujjszabályunk szerint komolyan vehető bajnokságban nem születnek sorozatosan „őrült” eredmények (a szabály tesztelését bárki elvégezheti például úgy, hogy külföldi ismerősét megkéri, próbálja meg felskiccelni a Borsodi Soproni Liga erőviszonyait két, véletlenszerűen kiválasztott forduló eredményei alapján). A 12. helyezett nem veri idegenben 5-1-re 3.-at; a legritkább esetben vernek bárkit is hét góllal, pláne úgy, hogy aztán a győztes csapat a következő fordulóban maga is egy hatossal a batyuban kulloghasson haza; és így tovább.
A holland klubfoci rangját természetesen objektívebb módszerekkel is meghatározhatjuk. Ha az egyes bajnokságok európai rangsorára nézünk, azt láthatjuk, hogy a ’90-es évek nagyjából stabil 5.-6. helye után jelenleg már a tízben maradásért kell küzdeniük. Az utóbbi 10-15 évben a három nagy klub csak időlegesen volt képes korábbi sikereiket legalább megközelítő eredményeket elérni (a Chivu-Ibrahimovics-van der Vaart féle Ajax BL-negyeddöntője; a Feyenoord UEFA-kupa győzelme 2002-ben; illetve Hiddink PSV-jének BL-elődöntője).  

De mi is történt ezekkel a klubokkal?

Ha egy Feyenoord, PSV, de különösen egy Ajax szurkolót kérdeznénk az utóbbi szűk 15 év lejtmenetének okairól, valószínűleg már az első mondatában vérben forgó szemekkel sziszegné  Jean-Marc Bosman  nevét. Az Európai Bíróság C-415/93 számú ügyében hozott döntés új irányba állította az ajrópai futball társzekerének rúdját, amely rúdra aztán egy artistacsoport összeszokottságával érkezett meg a három klub, szabályos terpeszállásban.
A Bosman-döntés rövidtávú hatása az Ajaxot érintette legérzékenyebben, nemcsak Hollandián belül, de talán egész Európában is. A bivalyerős keret meghatározó játékosai (pl. Davids, Reiziger, Kluivert) távoztak ingyen a BL-győzelmet követő években. A hosszútávú hatás azonban legalább ilyen pusztító volt. A határozat EU-n belüli légiósokra vonatkozó rendelkezése ugyanis időben épp egybeesett a topligák (elsősorban persze a Premier League) televíziós bevételeinek elképesztő növekedésével, ami financiálisan végképp állva hagyta a kisebb ligák csapatait. Így – míg a ’80-as évek végén ’90-es évek elején még csak a legjelentősebb klubokkal (mint a Milan vagy a Barcelona) nem vehették fel a versenyt anyagilag – ma már egy-egy angol középcsapat is nevetve túllicitálja őket: az Ajax bevétele például nem éri el a Portsmouthét, a Middlesbroughét vagy éppen a Fulhamét sem. Némely sajátos csapatépítési politikát folytató sztárcsapatok a korlátozások hiányában ugyanakkor 1-2 évente újratölthetik a teljes keretüket akár másodvonalbeli (vagy azzá rontott) hollandusokkal is. 
Emellett a nagy bajnokságok cukrosbácsijai egyre fiatalabb korban kezdték magukhoz édesgetni a légiósokat. Míg korábban a holland klubok legalább 24-25 éves korukig meg tudták tartani legjobbjaikat, – és ebbe a türelmi időszakba, különösen jó évjáratok esetén még akár egy-egy BEK/BL győzelem is belefért – az egyre élesedő versenyben ma már gyakran tinédzserként elköszönhetnek legígéretesebb játékosaiktól.

Ráadásul az utóbbi időszakban más csapatok is egyre sikeresebben alkalmazták azokat a módszereket, amelyek a három klub versenyelőnyét adták. Némiképp leegyszerűsítve ezeknek a kluboknak a sikere – természetesen eltérő hangsúlyokkal – két alappillérre támaszkodott: egyrészt a kiváló utánpótlás-nevelésre, másrészt pedig a jó szemű és az elsősorban a kevéssé feltérképezett területekre koncentráló játékosmegfigyelők munkájára. Az első esetében az Ajax-modelt vették át szerte Európában (Liverpooltól Agárdig); a játékosmegfigyelők esetében pedig gyakran csak egy-egy kulcsszereplő megbízására/elcsábítására volt szükség ahhoz, hogy akár a helyi klubok (elsőként talán a Heerenveen) is hasonló színvonalat érjenek el ezen a területen. 
A holland futball más tekintetben is saját sikerének áldozata. Hogy a legjobb edzők már jó ideje csak a tapasztalatszerzés, vagy éppen a két „komoly” megbízatás közötti erőgyűjtés terepének tekintik hazájuk bajnokságát, az jól látható, azt viszont inkább csak sejteni lehet, hogy a szakmai háttérmunka láthatatlan, ám legalább ilyen fontos területein is jelentős méreteket ölthet az agyelszívás.

Ha mindez pedig nem lett volna elég, mindhárom klub változatos eszközökkel igyekezett tovább mélyíteni maga alatt a gödröt. A Bosman-döntést követő letargiában ugyanis mintha szakítottak volna azokkal a hagyományokkal, amelyek a holland futball erejét és egyéni vonásait adták. Sőt, egyenesen úgy tűnik, mintha bizonyos európai sztárklubok gyakorlatát próbálnák utánozni. Ez a produkciójuk azonban nem annyira a Megasztárra, sokkal inkább a szépemlékű Mini Playback Show-ra emlékeztet. Fiatalabb olvasóink kedvéért elmondjuk, hogy ennek a rendszerváltás hajnalán népszerű műsornak a résztvevői tátogva imitálták a korabeli popipar csudálatosnál csudálatosabb csillagait. De amint e kínos időszak talán legzavarbaejtőbb televíziós produktumának gyermekkorú szereplői is az üres pozőrködést és a kurvás-stricis gesztusokat koppintották le kedvenc sztárjaik repertoárjából, úgy a három eltévedt klub is épp a legszerencsétlenebb vonásokat volt képes lekopírozni egy-egy európai élklub távolodó sziluettjéből. 

A bőrgatya szorításában – Ajax Amsterdam

Az Ajax és a Bayern München közötti párhuzam már csak történeti okokból is kínálja magát. A két klub hazáján belüli szerepe is hasonló – ahogyan (saját rajongótáborukon kívüli) osztatlan népszerűségük is, nem véletlenül: az Ajax-arrogantie éppúgy bevett fogalom, mint a Bayern-Arroganz. A BL-győztes csapat szétesése utáni években azonban – miközben Münchenben egyik legsikeresebb korszakuknak örülhettek – Amszterdamban az épp aktuális riválisok szisztematikus meggyengítésével próbálták fenntartani legalább a hazai dominanciát, ám a tőlük megszerzett játékosokat gyakran nem tudták értelmesen a csapatba illeszteni, miközben teljes posztok maradtak akár évekig „lyukasan”. 
Szintén összetéveszthetetlenül bajor motívum a klub ikonikus alakjainak kényszeres pozícióba juttatása is, hogy aztán ezek a nagyvadak követhetetlen körmérkőzések során rugdossák ki egymás alól a sámlit: Koeman vs. van Gaal; van Gaal vs. van Basten;  Cruyff vs. van Basten (!); és így tovább.

A Klinsmann/van Basten analógia különösen megkapó: két zseniális, szimpatikus játékos egyaránt ellentmondásos megítélésű szövkapkodás után került a két csapat élére, hogy aztán jégcsákánnyal essen neki saját emlékművének. Bár van Basten a szobordöntögetés terén kevésbé végzett tökéletes munkát (még a BL-indulást jelentő második helyet is megcsípheti), valószínűleg kevés szurkoló kényszerülne Xanax-kúrára, ha az idény végén lapátra kerülne. A nyári és a januári igazolások ismét nem ültek, Cvitanichról talán korai volna nyilatkozni, annyit azonban megreckíroznánk, hogy nem egy Klaas-Jan Huntelaar, és egyelőre Sulejmani sem heerenveeni formáját mutatja. Az Ajax roppant kiegyensúlyozatlan teljesítményt nyújt, és van Basten sem a taktikát, sem a hadrendet, sem a legjobb tizenegyet nem tűnik megtalálni. A jövő szempontjából talán a szintén problematikus középpályán jelenthetnek reményt a fiatalok (Aissati, Anita, Alderweireld), és nem lepődnénk meg Babel hazatérésén sem. Ez azonban önmagában kevés lesz.    

Olasz módra – Feyenoord

Rotterdamban a délszaki életérzés csábításának nem bírtak ellenállni, ám sajátságos módon elsősorban a pénzügyi átláthatóságot és fegyelmet vélték követendőnek olasz barátaink számos erénye közül. Jorien van den Herik ex-klubelnök azonban – némely olasz kollégájához hasonlóan – úgy tűnik, burokban született: a holland ügyészség mindenesetre a mai napig képtelen fogást találni rajta a néhány gyanús igazolást érintő, 1998 óta húzódó büntetőügyben. A szurkolókkal szemben azonban már nem volt képes védeni magát: bár folyamatosan azt szajkózta, hogy a klub pénzügyi helyzete stabil, 2006 nyarán (a BL-indulásról döntő rájátszás kudarca után) kénytelen volt eladni Salomon Kalout és a közönségkedvenc Dirk Kuytöt. Mikor nyilvánvalóvá vált, hogy az értük kapott pénznek csak a töredékét lehet játékosvásárlásra fordítani, a szurkolói elégedetlenség elsöpörte van der Heriket. Egyébként itt figyelhetünk fel egy újabb olasz szálra: a szurkolói erőszakéra. Bár Hollandiában általában – Olaszországhoz hasonlóan és más komoly bajnokságokkal ellentétben – nem szorították még vissza a huliganizmust, a Feyenoord ultrái különösen sok fejfájást okoznak saját klubjuknak és más szurkolótáboroknak egyaránt.
Hamar kiderült azonban, hogy az olasz vonzalom van der Herik távozásával is fennmarad a klubban. Az új elnökség alatt ugyanis a néhány helyi befektető által összedobott pénzből milánói mintára a Hosszú Alkony nyugdíjasotthon fapados verziójának kialakításába kezdtek, az öregek kiszolgálásával pedig igen fiatal személyzetet bíztak meg. A rutinos játékosok és fiatal reménységek megfelelő elegyében egyébként elméletileg lehetne ráció, ám a gyakorlat eddig azt mutatja, hogy a van Bronckhorst-Tomasson-Makaay (ez utóbbi cseréje: Micheal Mols, 38 éves) tatitengely rohamai során leginkább néhány elhagyott járókeret vagy kirepülő protézis jelenthet veszélyt az ellenfelekre – mindez egyelőre a középmezőny élére helyezi őket. A jövőre vonatkozóan azonban a Mario Been – Leo Beenhakker duó érkezése és a valóban ígéretes fiatal mag (például Wijnaldum, Fer, Biseswar) némi reményt adhat a szurkolóknak.

Őrült spanyolok – PSV Eindhoven

Az utóbbi években kétségtelenül a PSV tartotta a legjobban magát az élcsapatok közül: bár a (második) Hiddink-korszak sikereit nem tudták tartósítani, a Guus Geluck által lefektetett alapok elég stabilnak bizonyultak ahhoz, hogy a bajnoki címeket, ha nem is magabiztosan, de legalább sorozatosan gyűjtögessék, és Európába kilépve sem kellett a falak mentén osonniuk a teljesítményük miatt. Az utóbbi másfél-két évben aztán mindent elkövettek, hogy lenullázzák ezt az előnyüket. Eindhovenben a változatosság kedvéért az önsorsrontás Spanyolországban, elsősorban a Real Madridnál tökélyre fejlesztett módszereit választották. A klubvezetés, a szakmai vezetés és a játékosok közötti ellentétek már Koeman alatt is dobálták a hajót, ám az árbocszaggató vihar a tavalyi szezonban tört ki, Jan Reker frissen kinevezett klubigazgató és Vlado Lemics (hogy a történet igazán kerek legyen: Predrag Mijatovics országos cimborája) között. Lemicsnek Európa egyik legjelentősebb játékosügynökeként nagy szerepe volt a PSV sikereiben és hatalmas befolyásra tett szert a klubnál. Reker azonban nem nézte jó szemmel a szerb (és a vele együttműködő Stan Valckx technikai igazgató) „kint is vagyok, bent is vagyok” játékait: Lemics egyrészt számos játékos ügynökeként, másrészt pedig a klub képviselőjeként betöltött szerepénél valóban nehezen találhatnánk alkalmasabb példát az összeférhetetlenség fogalmának illusztrálására. A Lemics-Valckx duó kiszorítása azonban csak komoly veszteségek árán sikerült: a klubvezetés viszonya megromlott a Lemicshez közel álló – elsősorban latin-amerikai – játékosokkal, aminek a leglátványosabb jele a klubikon Gomes távozása volt. A klub ráadásul a Lemics és Piet de Visser (Romario, Ronaldo és Dzsudzsák felfedezője) által kiépített nemzetközi hálózatra sem számíthat többé. 
Ha mindez nem lett volna elég, Reker az edzőkérdést is hamisítatlan madridi recept alapján kezelte. Martin Jolra számítva Koemant szezon közben engedte el a Valenciához, ám ő végül nem vállalta a megbízatást, a második számú jelölt, Huub Stevens pedig csak a következő szezontól tudott a klub rendelkezésére állni. Így aztán előbb az átmeneti megoldás átmeneti megoldásaként 2008 januárjáig Jan Wouters, majd a szezon végéig Sef Vergoossen ülhetett a kispadra, akivel végül újabb bajnoki címet ünnepelhetett a csapat.  
Az a csapat, amely aztán a várva várt Stevens vezetésével az utóbbi 40 év legrosszabb teljesítményét nyújtotta az idei szezon első felében. Stevens katenáccsója valószínűleg eleve kudarcra volt ítélve Eindhovenben, ám az sem segített, hogy Stevens sem a játékosokkal, sem pedig segítőivel nem volt képes jó viszonyt kialakítani. Az amúgy is borzolt idegrendszerű keretet tovább frusztrálták Stevens pokróc stílusa és csapatidegen taktikai elképzelései: a csk-helyettes (!) Salcido konkrétan úgy nyilatkozott, hogy a mester „lelkileg kicsinálta”, de Dzsudzs sirámaira is emlékezhetünk. A nyomasztó eredménytelenség következményeként ráadásul a játékosok egy idő után már nem csak az edzővel, de egymással is fasírtba kerültek. A Velvetről idetévedt olvasóink kedvéért itt feltétlenül meg kell említenünk, hogy az öltözői ellentétek egyes pletykák szerint épp egy Dzsudzsinho-Isaksson összetűzésben csúcsosodtak ki (hajrá Balázs, szeptemberben lehet törleszteni!). Az edzőváltás januárra vált elkerülhetetlenné, és Dwight Ledeweges vezetésével a PSV többé-kevésbé újra megtalálta korántsem világverő, de holland viszonylatban azért kiemelkedő formáját (Stevens tervez – Ledeweges, jegyeznénk meg, ha ez egy PL-poszt volna). Ezek után mi sem természetesebb annál, hogy nyáron ismét új szakvezetővel, Fred Ruttennel ismerkedhetnek meg Dzsudzsákék – nem egészen két éven belül ötödször. Az új szezon előtt nem elképzelhetetlen egy nagyobb játékosmozgás sem, elsősorban a Lemics-fiúk (Lazovics, Mendez, Salcido) távozhatnak, de a legnagyobb tolongás a csapatból magasan kiemelkedő Ibrahim Afellayért várható. A klub ambícióit jól jelzi majd, mennyire ragaszkodnak a fiatal középpályáshoz; ám lehetséges, hogy a klub és a játékos érdekeit is egy ügyes transzfer szolgálná leginkább. Ez esetben pedig esetleg elgondolkodhatnának egy épkézláb csatár beszerzésén is végre.


Micheal van Praag, az Ajax korábbi elnöke már tíz éve a közös európai elitliga létrehozásában látta az egyetlen reális lehetőséget az anyagi különbségek kiegyensúlyozására a legerősebb bajnokságok klubjai és a kisebb ligák legjobbjai között. Platini terveit figyelve és a gazdasági logikát szem előtt tartva egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy az európai futball hamarosan valóban ebbe az irányba mozdul el. A három szplínes gólemnek viszont ideje volna visszatalálni a helyes útra, ha csak nem akarják, hogy megint a szekér alól integethessenek, mondjuk az Alkmaar-Twente-Heerenveen triónak.  

 

59 komment

Címkék: ajax holland feyenoord psv az alkmaar 2008/2009 eredivisie

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr561086750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.04.26. 16:13:12

Minden elismerésem. Ez az utóbbi pár hónap legjobb focis cikke, amit olvastam (igaz, nem nagy a merítés :) ).

poolfanati 2009.04.26. 16:20:34

ez aztán az alapos cikk!
2-3 év múlva szerintem lesz egy hasonló az olasz fociról is. az erőviszonyok ott még maradnak, de hogy Európában nem fognak maradandót alkotni az biztos.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.04.26. 17:38:09

Tényleg jó írás.

Érdekes látni, ahogy a Bosman-szabály szép sorban az összes európai ligát tönkreteszi...

BK 2009.04.26. 17:57:05

Kösz, tényleg alapos! A párhuzamok a három nagyhoz pedig nagyon ütnek. :-)

Abban viszont nem vagyok teljesen biztos, hogy a Bosmann-szabályt kellene hibáztatni. Azt még ki lehetne védeni azzal, hogy ésszerű szerződéseket kötnek és időben elkezdenek egyezkedni, mikor-miként legyen az eladás.
Inkább az lehet itt szerintem, hogy az a TV-s és reklám-bumm, ami történt itt a focival, az nem kedvezett például az Eredvisie-nek. A PL-t nyomja Kamcsatkától Seattle-ig minden sportcsatorna. A néző meg a bigfór meccseit nézve hozzászokik a Fulham-hez meg a Boltonhoz és így szépen lassan ez lesz a sportcsatornák elsődleges programja, ömlik a reklám- és tévépénz az angol klubokhoz. Ez is változott '95-höz képest.

Én abban bízok, hogy egy-két befektető meglátja a lehetőséget a három nagy hollandban, meglátja, hogy kis befektetéssel el lehet jutni a BL-ben elég sokáig (lsd. Ibra-s Ajax, PSV). Megtanították a világnak a totálfocit, most meg kéne tanulni, hogy kell piacot szerezni. Meg abban is bízok, hogy a fejlődni látszó észak-európai meg észak-afrikai játékosgyárak azért csak itt fognak átszűrődni, amiből lehet valami.

Cruyff-nak, mielőtt valamiért van Basten visszalökdöste a nyáron Barcelonaba, állítólag voltak ötletei arra, hogyan lehetne dinamikusan visszajutni a BL jobb csapatai közé. Nem tudom, hogy a terve eleve sz*r volt -e, vagy a tervet esetleg hátrahagyta zsípapíron Marco-nak... De talán meg kéne próbálni.

Alapvonalszippantó Hapci Benő · http://nst.blog.hu/ 2009.04.26. 18:29:05

Köszönöm az elismerő szavakat! :-)

@BK:

A Bosman-döntés két részből állt: Bosman eredeti beadványa ugye a lejárt szerződésű játékosok szabad igazolását célozta: az ebből (a klubok számára) adódó veszélyeket valóban ki lehet (most már) védeni megfelelő szerződésekkel és odafigyeléssel. Más kérdés, hogy a határozat éppen 1995-ben született, amikor az Ajax csúcson volt, és akkor nem tudták megakadályozni, hogy lerabolják őket (azaz, hogy voltaképpen a Milan lerabolja őket :-D ).

Bosman beadványa kapcsán viszont egy füst alatt döntöttek arról is, hogy az EU jogelveivel ellentétes az EU-n belüli idegenlégiósok számának korlátozása is. EZ az, ami a mai napig hat: a legjobb játékosaikat korábban sem tudták megtartani, de amíg korlátozva volt a számuk, addig az idegenlégiós "prémiumárunak" számított; most viszont a "másodvonalbeli" játékosaikat is elviszik. És természetesen ha külföldről akarják ezeket pótolni, akkor sem ők vannak nyerő pozícióban egy-egy licitnél.

bög 2009.04.26. 18:40:11

nagyon jó cikk, írjál még alapvonalszippantó!

Csak egy apró megjegyzés: a hüvelykujjszabály (rule of thumb) magyarosan inkább ökölszabály.

kroos 2009.04.26. 19:03:00

@Alapvonalszippantó Hapci Benő:
Valóban de 95ben volt egy hallgatólagos megállapodás a nagyklubbok között (milan,juve,inter,barca,real,mu) hogy nem élnek a szabály adta lehetöségekkel igy tudtak még egy Bl döntöt játszani 96-ban,söt elödöntöt 97-ben.

spangol 2009.04.26. 19:25:00

@kroos: nem is te lennél kroos, ha nem okoskodnál szokás szerint. A kiváló felvetésednek összességében kb nulla relevanciája van.

A poszt karaj.

kroos 2009.04.26. 19:27:19

@spangol: ha a szabály 95-ös akkor hogy játszhattak még Bl döntöt 96-ban?
Szerintem hozzátartozik az igazsághoz amit még irtam.

spangol 2009.04.26. 19:31:10

@kroos: köszönjük, vittél egy vödör homokot a sivatagba.

kroos 2009.04.26. 19:35:32

Érdekes még a Stekelenburg téma is aki védett a válogatottba de valamiért kirakta öt van basten,és veermer védett igy reaktiválni kellett vds-t a válogatottba.

brabham · http://mogyorod.blog.hu 2009.04.26. 20:14:56

@kroos: @spangol: Nem minden játékosnak egyszerre járt le a szerződése, ezért jutottak még el valameddig időről-időre, aztán elfogytak a nagy játékosok és kb. '98-ra már sehol nem voltak.

A Bosman-szabály nem azt jelenti, hogy bárkit leigazolhat egy nagycsapat, és abban az időben se 1-1 évre kötötte szerződés a kereteket a csapatokhoz. Kroos, nem is értem te mit akartál itt ezzel...

kroos 2009.04.26. 20:28:16

@brabham: Arra hogy pl. hiába nem jár le Litmanen szerzödése ha a barca ajánl érte 25 milliot akkor elviheti.
Hogy elötte miért nem vihette el?
Mert csak 3 légios lehetett és ez volt koeman-stoickov romario és nem vettek volna a padra egy 4.-et 25 millioért.

kroos 2009.04.26. 20:29:17

@brabham: nem akartam semmit csak 1 mondattal hozzászoltam a bosman-szabályhoz.

drani 2009.04.26. 20:35:56

@kroos:
szerintem az első hozzászólásnak volt köze a cikkhez, de a stekelenburgnak semmi. még várok egy-két csapatnévsort a 80-as évek Den Haag-jából!
:)

kroos 2009.04.26. 20:38:15

@drani: szerintem jól jellemzete az ajaxnál lévö fejetlenséget a kapus-poszt körüli herce-hurca

Pampito 2009.04.26. 21:05:04

Tényleg az utóbbi idők 1ik legjobb irása- Grat !
Ellenpéldaként a Porto jutott eszembe,
amit szintén minden évben szétszednek,aztán mégis újjáépitenek.Pedig nem hinném,h több lenne a pénz,mint THC országban.
Ők zsinorba nyerik a bajnokságokat és a BLben sem vallanak szégyent. (Sőt az Inter és a Realhoz képest parádéznak) :D

brabham · http://mogyorod.blog.hu 2009.04.26. 21:06:05

@kroos: Most már végképp össze-vissza beszélsz. Azt nem értem, h minek kell mindenáron hozzászólnod, ha nincs értelmes mondanivalód...

poolfanati 2009.04.26. 21:10:07

@Pampito: szerintem ez a lyonra is jellemző.
évente elmennek a legjobbjaik, de mindig jön egy új sztár. a bajnokságot már mióta ők nyerik(az idei az kicsit necces) és a BL-ben is nagyon jók, barcától és mutól nem szégyen kikapni.

Asidotus 2009.04.26. 23:20:30

Ez nagyon jó cikk volt, gratula!
Nekem az a problémám, hogy nézegetem (nem szoktam, de volt már rá példa) a holland bajnoki összefoglalókat, és sokszor nem valami nagy tömegek, hanem néhány ezer ember előtt játszanak. Így nincs jegybevétel, nincs mezszponzoráció, és mivel Hollandia csak 17 milliós ország, nincsenek őrült nagy tévés díjak sem. Egyszerűen nem tudnak versenyezni a 4 nagyobb bajnoksággal. Plusz Oroszországban és Ukrajnában a mocskos nagy tőke megjelent, és irdatlan pénzeket tol egyes csapatokba, így már azok elszívják a kelet-európai játékosokat.

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.04.27. 06:46:50

:respect::respect::respect: az irónak! mondjuk, én értelmes összefoglalókért, meg elemzésekért járok ide, nem pedig azért, hogy volt-é kontakt vagy se egy vitatott tizinél... már kezdett elmenni a kedvem :). de most visszajött kb. 1 évnyire... :)

sport1/2 lehet azért holland bajnokit is látni... nem egetverő a mostani szinvonal, emlékeim szerint. talán valami csomagban árult focimix megdobhatná a kisebb ligákba jutó pénz mennyiségét is.

rizla 2009.04.27. 06:51:29

szép munka a cikk.
jövőre remélhetőleg dzsudzsák már a saját bajnoki címük felől dönt.

rizla 2009.04.27. 07:00:27

amúgy azt jegyezzük meg, hogy ma már ritkább a davids, kluivert, vagy akár van nistelrooy kaliberű játékos hollandiában, cruyff-ot vagy van bastent ne is emlegessük.
pl a real madridnál van sneijder, van der vaart, robben, huntelaar az újabb generációból, ott van még a liverpoolban az egyelőre tökéletesen súlytalan babel, a csak jó munkásember kuyt, az arsenalnál van persie, és ennyi. ebből a csoportból egyelőre csak robben bizonyította (még a chelsea-ben), hogy megállja a helyét a legszűkebb elitben, meg talán van persie.
ez persze nyilván összefügg a bajnokság gyengülésével, de én akkor sem látom a friss, fiatal holland csúcsklasszisokat az élcsapatokban, így számomra nem egyértelmű, hogy a bosman-szabály az egyértelmű felelős. az utánpótlásnevelés színvonala csökkent?

Papp Sanyi 2009.04.27. 08:04:10

Azért Kuyt is megállja a helyét a PLben. Egy, az utolsó pillanatig hajtó focista, akinek a játéka igenis sokaknak tetszik. Arról most nem is beszélnék, hogy nem a posztján játszik legtöbbször.
A cikk nagyon jó! Mindenképp a kevés néző a rákfenéje a holland focinak és hogy a külfödi tvk sem igazán kíváncsiak (már) rá. A megoldás? A híres saját nevelés feltámasztása. Más nem is lehet, de normális, átgondolt szerződésekkel. Ebben Platini is segíthet (minden orszgának, teszem hozzá), ha bevezeti, hogy csak 18 év felett lehet bárkinek profi szerződést kínálni. Mert szerintem ez a PL legnagyobb előnye a többi ligával szemben (ebben a korban a pénz még nem minden, család stb).

rizla 2009.04.27. 08:13:27

@Papp Sanyi: kuyt megállja a helyét, semmi baj vele. csak éppen nem világklasszis.

"Ebben Platini is segíthet (minden orszgának, teszem hozzá), ha bevezeti, hogy csak 18 év felett lehet bárkinek profi szerződést kínálni."

na mert ha valaki 18 évesen lép csak le, akkor aztán meg tudja váltani a világot addig. platini egy barom.

rattenfanger 2009.04.27. 09:39:52

Szerintem azt a vonalat sem kellene 100%-osan elvetni, hogy a többi csapat erősödott. Nyílván ez számít kevésbé az esetünkben, de egy 20-25%-ot ez is dob az idei bajnokságon. Én amúgy örülök, hogy egy "kicsi" is befutott végre (de azért hajrá Csucsák :) )
Véleményem szerint nem csak az ingyen igazolható lejárt szerződésű spílerek, hanem a korlátlan számú légiósok bevezetése is odab@szott a kisebb ligák csapatainak. Mármint az európai kupák tekintetében.

Davoman 2009.04.27. 09:59:31

Bög: a hüvelykujjszabály egy szociológiai kifejezés, jelentése, hogy a kutató a saját becslése alapján dönt nem pedig egy egzakt szabály alapján, így nincs miért pontosítanod

johevi 2009.04.27. 10:04:08

Nagyon megérdemelte az Alkmaar!!! Egy adat, ami nincs eléggé kihangsúlyozva: úgy vezetnek 11 ponttal, hogy két forduló előnyt adtak a mezőnynek ( két zakó ) utána 28 veretlen meccs ( 24 győzelem, 4 döntetlen ). A Barcelona 22-ig jutott...10 fordulón keresztül nem kaptak otthon gólt.
2006/07-ben ugy bukták el az utolsó fordulóban a bajnokságot, hogy első helyről nyerniük kellett volna az Excelsior vendégeként, erre a 17.percben kiállították a kapusukat. Még így is 2:2 volt a végén, amikor annyira támadtak, hogy kaptak egy kontragólt. Ugyanebben az évben büntetőkkel bukták el a holland Kupadöntőt.
2004/05-ben ugy bukták el az UEFA elődöntőt a Sporting ellen, hogy a 119.percben kaptak gólt. Remekül összerakott csapat, vagy ahogy hívják őket, az uj Ajax. Nincs nagyobb öröm számomra egy kiscsapat sikerénél, és a nagycsapatok pofáraesésénél!!!! Hajrá Alkmaar, hajrá Fulham, hajrá Uerdingen !!!!

neeskens 2009.04.27. 10:06:54

Kicsit off leszek, de valamennyire ide tartozik: a következő pár évben az európai klubfociban valszeg megszűnik a brit hegemónia és kiegyenlítődnek az erőviszonyok.
okok:1. Legtöbb angol klub veszteséges a tévés pénzek ellenére
2.A tulajdonosokat érzékenyen érintette a válság szabadulnának a kluboktól
3. A kormány egy olyan adókulcsot akar bevezetni, ami az évi 150 000 font felett keresőket 50%-os adóval sújtja

Ergo sokan elhagyják a ligát és valszeg Hollandiába is kerül minőségi játékos

2009.04.27. 10:16:59

Tetszik az írás, különösen a Van Basten-Klinsmann rész találó. A két kiváló csatár ugyanolyan felfogásban próbálja irányítani a csapatát, amely látszik, hogy nem fekszik azoknak. Van Basten az olaszos-amerikaias, míg Klinsi a színtiszta amerikai stílust kívánja meghonosítani csapatánál, de nem jön rá egyik sem, hogy tradicionálisan nem illik oda ez. Mit akarnak Amerikával egy német és holland mentalitású gárdánál?! Én az Ajax helyében egy szakembert ültetnék a kispadra, nem kell, hogy nagy név legyen, de értsen a munkájához.

A PSV kapcsán kiemelném, hogy Huub Stevens egy kiscsapathoz lenne való, ahol tényleg a betonvédekezésnek kell dominálnia. Sok nagy klubnál nem jönnek rá, hogy fontosabb a "domináns" futballt játszani, mint a biztonságit. Stevens Schalkeban sem tudott nagyot alkotni, megmaradtak egy jó középcsapatnak. Ide egy olyan edző kellene, aki hagyja a - szerintem holland szinten kimagasló - játékosokat érvényesülni. Például nézzük meg mostanában a PSV-t, mióta elment Stevens, megtanultak gólt is lőni, nincsenek hülye szerepek rájuk kényszerítve.

A Feyenoord nem különösképp érdekel, ez az olasz vonal kicsit erőltetett velk kapcsolatban, mert nem csak ott vannak "susmusok, meg sundámbundámok" az elnököknél. Beenhakker majd rendbeteszi a csapatot, és megy tovább a holland stílus...

Az, hogy az AZ megnyerte a bajnokságot, előfordulhat, nem kell a három nagynak nyernie mindig. Luis Van Gaal már úgyis kijelentette, hogy nem akar megöregedni a csapatnál, ő csak ugródeszkának tekinti a kiscsapatot. Megy majd Münchenbe, vagy Angliába, tehát az AZ-nak adok kb. egy évet. A bajnok kiscsapatok a következő évben örülhetnek a bentmaradásnak. Szegényes keret, dupla megterhelés, ami néhány BL-es nagy veréssel még anyagiakban sem térül meg...

johevi 2009.04.27. 10:42:06

@Szigo:
Az Alkmaar jól teljesített a nemzetközi kupákban ( UEFA elődöntő lásd feljebb ) nem lesz megterhelő neki. Ráadásul bajnokként már könnyebb a játékosvásárlás. A BL csoportkörben esetleg elbúcsúznak, de utána marad a másik nemzetközi ( mi is lesz? ). A bajnoki címet nem védik meg, de csatlakoznak a nagy hármashoz.

rattenfanger 2009.04.27. 10:44:27

@johevi: Azért ez a "nagy hármas" is már erősen nagy kettes volt inkább.

Papp Sanyi 2009.04.27. 11:48:13

@rizla: Itt van Macheda esete, elvitte a MU simán, esélye sem volt a Lazionak szerződést kínálni neki, pedig ha teheti magához köti 5 évre, tegyük fel. És akkor ott kezdi el lőni a gólokat (bár arra nincs szabály, hogy 17évesen ne lehetett volna kezdetni Rómában és akkor lehet hogy nemet mond a MUnak). Azonban lehet, hogy a 18 év sem jó ebből a szempontból, inkább 19 v. 20 kéne hogy legyen.

Martin Astin 2009.04.27. 13:59:33

@Szigo: Te nem sűrűn nézed az Eredivisie-t, az lejött a hsz.-edből.:-)
Van Gaal-nak nagy respect, de azért nemrég Co Adriaanse is letett valamit az AZ-nél (sőt, szerintem akkor inkább jellemezte őket a totális futball.)
Igaz, hogy tavaly becsúszott egy gyengébb év (11. hely), de megvoltak ennek a maga okai. Nyilván, tradíciókban nem veheti fel a versenyt a nagyokkal, de afféle 1-year-wonder-ről beszélni vicces, tekintve, hogy az elmúlt években sorrendben 5.-3.-2.-3. lett az együttes. Sorsolástól függően bőven meglehet jövőre a továbbjutás, ha mégsem, akkor az EU-Ligában a legjobb 8, illetve 4 abszolút nem lenne meglepetés.

Jelenleg:
AZ P:32 - 24 5 3 GF:63 GA:18 GD: +45 Pts:77

Ehhez nem kell fűzni különösebb kommentárt.

BK 2009.04.27. 14:30:50

@Alapvonalszippantó Hapci Benő: ja, hogy a számkorlátozást is ezzel oldották föl, azt nem fogtam föl! akkor értem, igaz.

@rizla: szerintem ugyanúgy csökkent le a holland elitspílerek száma akár tíz évvel ezelőtthöz képest is, ahogy az angolok meg az olaszok is tobzódnak a válogatott/potenciálisan válogatott kóklerekben és gyenge képességűekben. tényleg csak a spanyolokat lehetne kiemelni, mint ellenpélda. úgyhogy lehet, hogy ennek valami oktatási/kulturális/szociális politikai oka lehet. nincs valami okos, akinek lenne erről valami sejtése? motiválatlanság, gyermekpszichológia, tesiórák stb.?

@Szigo: logikusan tényleg érdemes még egy évet adni van Bastennek, de nagyon esélyes, hogy tényleg detto Klinsmann-sztori az egész sajnos...

Cruyff-ot klub/sportigazgatónak mellé meg valami okos edzőválasztást! (bár Cruyff jó ötletnek tartotta van Basten-t, szóval abban még bízom, hogy jók még a meglátásai.) igazából pont van Gaal kellett volna újra, vagy Co Adriaanse, nehogy már valami Salzburgnál ássa el magát! (bár Adriaanse-nak meg volt egy, ha jól emlékszem kellemetlen szezonja vmikor 2000 környékén az Ajax-szal.)

Mansi 2009.04.27. 14:57:33

Kiváló poszt!
Gratulálok.

ZenZo 2009.04.27. 15:04:13

Tényleg jó lett a cikk, titkon vártam már egy ideje, hogy volt már szó francia, skót, stb bajnokságról, mikor jön majd poszt a hollandról, s tessék! :)

Csodálom a hollandokat, amit a focival tettek. Én a kezdetektől fogva (értsd: amióta focit nézek) szimpaizáltam a holland válogatottal, így helyenként néztem a eredivisie-t is, amióta pedig a Sport 1-2 ad meccseket is, egyre gyakrabban. Eleve tetszett a "holland-minta", ahogyan a semmiből ütőképes bajnokságot csináltak és remek válogatottat (mégha az eredmények el is maradoztak) cirka 20 év alatt.

Azt, hogy a hegemónia, már ha volt ilyen, megtört, tényleg köthetjük 95-97-hez, lévén akkortól számítva szemmel látható a holland csapatok visszaesése a többiekkel szemben. És valóban (szerintem is) az okok közt előkelő helyen szerepel az, hogy mára - sokan úgy mondják, hogy - nem tudnak újabb kimagasló generációkat kinevelni. Ez nem igaz. Az utánpótlásuk biztosan ugyanolyan jól működik, mint eddig, csak a kinevelt fiatalok már nem a holland bajnokságban akarnak először nevet szerezni maguknak, hanem már egészen korán lépnek külföldre. Meg kell nézni Huntelaar és teszem azt Drenthe közti különbséget. Én mindkettőt csípom, szerintem rendkívüli játékosok. De Huntelaar kivárt, s időben szerződött olyan csapatba, ahol már magasabb szint az elvárt. Drenthe is legalább ilyen jó lehetne a Realban, ha még vár otthon vagy 2 évet. De nem így tett, így javarészt pados, vagy padbeszálló - már amennyire követem a Realos korszakát.

Nézzük meg a holland válogatottat, kikből áll: relatíve fiatal, ígéretes gárda (nekem ez a generáció sem tűnik kisebbnek, mint anno a Kluivert féle banda), de hányan is játszanak otthon? Még a bő keretben is úgy kell vadászni egy-egy otthon futballozó játékosra. És egyébként kicsit ennek a számlájára is írom a támadók sérülékenységét. Nyilván Hollandiában nem helyeznek akkora hangsúlyt az erőnléti képzésre, mint teszem azt Angliában a fiatalok esetében, s akik fiatalon kikerülnek, alig képesek 3 egymást követő fordulót lejátszani egyhuzamban, lásd Robben/RvP. Mindkettő kib*szott világklasszis lenne, ha nem dőlnének ki kéthavonta 3 hónapra.

Ezen persze lehetne segíteni, mégha nem is pont Platini ötletét találom erre megfelelő eszköznek. Én inkább úgy gondolom, hogy a fiatalok feje fölé kellene fizetési sapkát emelni, hamár a teljes ligára nem lehet, teszem azt 24 éves koráig max X összeges szerződést lehet kötni adott játékossal. Persze ezt is biztosan ki lehet kerülni kiskapukkal, egyéb szponzorációs szerződésekkel, prémiummal, tudomisén stb. de valahol csak el kell kezdeni ezt.

2009.04.27. 16:26:40

@Martin Astin: Te meg mi a halálról beszélsz? Lehet, hogy éjjel-nappal a holland adó megy nálad, nálam meg nem, de a szövegértéseddel attól még gondok vannak.:) Nekem pl. semmi bajom Van Gaal-al és Co Adriaanse-vel ... Egyébként nem nézni kell, hanem értelmezni...

Az pedig, hogy AZ nagy csapat lenne, felejtsd már el. Sorolhatod, hogy a holland bajnokságban évek óta ott az első 5-ben ("5.-3.-2.-3."), és akkor mi van? Soha nem fognak eljutni a BL-ben semeddig, egy Fenerbache erős lesz nekik! Ne hasonlítsunk már egy UEFA-kupát/Európa Ligát össze a CL-el! Oda megy a selejtje a csapatoknak, a legjobb 10 csapat meg marad a Bajnokok Ligájánál. Eljuthat ott a legjobb 8-ba, de nem lesz soha nagy csapat. Azt mondod, ha szerencsés sorsolása lesz, bármeddig eljuthat. Hát ez a baj, ha szerencséje lesz. Mivel nem lesz, kár is erről beszélni...

Alapvonalszippantó Hapci Benő · http://nst.blog.hu/ 2009.04.27. 16:28:48

@kroos:

Ha volt is ilyen hallgatólagos megállapodás a klubok között, ez nem nagyon zavarta a Milant abban, hogy a Bosman-döntés utáni bő két év alatt kicsemegézze Davidsot, Kluivertet és Reizigert az "ingyen elvihető" rovatból.
Persze az igazság kedvéért hozzá kell tenni, hogy részben az Ajax is hibáztatható azért, hogy nem tudta megtartani ezeket a játékosokat.

A Stekelenburgos felvetésed viszont tényleg érdekes: van Bastent sokan azért (is) kritizálják, mert szerintük egy szövetségi kapitány mentalitásával áll hozzá a klubfocihoz is; azaz ha valakinek nem megy a játék, szinte rögtön mást tesz a helyére, ez pedig egy klubcsapatnál nem biztos, hogy helyes taktika. Ő egyébként (emlékeim szerint) valami olyasmit mondott a válogatott kapuskérdéséről, hogy ha Stekelenburg nem játszik a klubban, Vermeer viszont igen, akkor talán logikus volna a válogatottnál is őt számításba venni.

kroos 2009.04.27. 16:30:24

@brabham: ugy tünik tévedtél....

Martin Astin 2009.04.27. 16:36:15

@Szigo: mostanában keveset alszom, elnézést, ha valami félrement.:-)
Mindemellett azért vannak antagonisztikusnak ható felvetéseid, de én csak egyet ragadnék most ki:
"egy Fenerbache erős lesz nekik" - Megtisztelnél, ha elmondanád, ezt mégis mi a fenére, a fészkesre alapozod?
Azt meg nem értem, hogy a CL csoportköréből való továbbjutás és az EU-Liga legjobb 4 vagy 8 csapata közé jutás milyen elméleti korrelációt vet fel, hogy egyből összehasonlításról diskurálsz...és most figyelmesen olvastam.:-)

Érdekelne még egy, csak érintőlegesen. Szerinted nagycsapatok-e az alábbiak (csak, hogy értsem a megközelítésed):

Sevilla
Ajax
Arsenal
Napoli
Dortmund
Bayern
Galatasaray
Chelsea

BK 2009.04.27. 16:48:46

@Alapvonalszippantó Hapci Benő: és Stekelenburg piaci árát így lenyomta sikeresen van Basten 4-5 millióval. :-) pedig elvileg ez lett volna a szezon, amiben felrakják Vatera-ra vmelyik topliga felé, nem? már nem is emlékzem igazán az időre, amikor kikerült, hogy mennyire volt rossz, de az edzéseken elég rossz lehetett, ha Vermeer-t nem bírta kiszorítani, mert ez a srác engem Victor Valdes-re emlékeztet néha. tolja, tolja, jó ez a srác, de végig bennem az ideg, hogy elcsesz valamit.

a legnagyobb kérdésem vizont mégiscsak az, hogy akkor most szerintetek Emanuelon balvédő, középpályás-zsugás, vagy baltámadó? :) valahogy ezt sem sikerült van Bastennek tisztáznia.

2009.04.27. 16:54:22

@Martin Astin: Hát ezt a Fener-es dolgot arra alapozom, hogy azért álmatlan estéimen én is nézem néha a hollandus bajnokságot, és nem vagyok elájulva az AZ-tól. A Fener helyett mondhattam volna Sivassport vagy Trabzonsport is, esetleg Panathinaikos-t is. Egyre megy, egy szinten vannak.
Figyelmesen olvastál, csak az kerülte el a figyelmedet, hogy másvalaki (johevi) utalt arra, hogy nemrég jutott az AZ UEFA-elődöntőbe. A kettő "korrelációja" így jött ki...

Nagycsapat kérdéskör: G16-okból (18-akból), aki egyszer elbénázza a BL-t, az szinte csont nélkül fogja nyeri az eljövendő EU-ligát (mint ahogy minden évben így történik). Ja, hogy ott nincs az AZ? Akkor most kiscsapat, vagy nagycsapat, vagy mi van?:)

Alapvonalszippantó Hapci Benő · http://nst.blog.hu/ 2009.04.27. 17:17:15

@BK: nos, igen, az volt a terv, hogy nyáron kasszíroznak vele, de kérdés, hogy egy - esetlegesen - rosszul védő kapust jobban el lehet-e adni, mint egy nem védőt. egyébként először sérülés miatt került ki a csapatból, aztán pedig a visszatérése után nem volt igazán meggyőző.

az Emanuelson-kérdés tényleg érdeks, bár nekem úgy rémlik, mintha már tavaly is egyre előrébb került volna a szezon során, akkor is baltámadóként zárta az idényt :-D

aehrenthal 2009.04.27. 18:40:18

Szeretnék én is gratulálni a cikkhez, alapos, ércekre támaszkodó írás. A gond, szerintem egyértelműen az, hogy a holland liga piaca kicsi. Szerintem nem véletlen, hogy a legerősebb bajnokságok (angol, spanyol, olasz, német, francia, és egyre inkább az orosz és ukrán) a legnagyobb lélekszámú országokhoz köthetők. Ezért talán egy előrelépési lehetőég lenne a kisebb bajnokságok legjobb csapatainak más bajnokságban való indulása, vagy összefogása. Pl. a 3 legjobb portugál klub a spanyol bajnokságban indulna. Így a spanyol közvetítési díjakból kapnának pénzt. Nyilván ez a portugál bajnokságra nézve nem lenne előnyös és lehet, hogy a 3 portugál klub is nehezebben indulna el vmelyik európai kupában, de más előrelépési lehetőséget jelenleg nem látok. Így lehetne pl. az 5-5 legjobb holland és belga csapatokból egy németalföldi bajnokságot csinálni. Jobb lenne a színvonal, több pénzt kapnának a tv-jogdíjakból, mert nagyobb lenne a piac. Sőt, elsőre talán durván hangzik, de a 4 legjobb holland csapat indulhatna mondjuk a Bundesligában. Szerintem az AZ, a Feyenoord, a PSV és az Ajax jobb lenne a BuLi-ban, mint mondjuk a Karlsruhe a Bochum, vagy a Bielefeld.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.04.27. 19:39:47

@aehrenthal: Ez a megoldás időről-időre fölmerül a brit szigeten is, miszerint az Old Firm csatlakozna a PL-hez. Egyébként a magyar klubfocin is dobna egy nagyot egy közép-európai liga.

De például egy holland-belga közös liga sem lenne versenyképes lehetne, nagymúltú klubokkal mindkét oldalról.

Amúgy a cikk nagyon ott van.

Asidotus 2009.04.27. 20:14:57

Érdekes kérdés ez az összevont ligáké. Mondjuk a Celticet és a Rangerst megnézném a Premier Liga-ban, mint ahogy a Sportingot, Benficát és a Porto-t is a spanyolban. Bár erre igazából az UEFA-kupa lenne, ha nem lenne a BL-nek olyan elsöprő dominanciája, hogy a csapatok kéesek a bajnoki cím és a BL-indulás érdekében minden mást beáldozni. Ha pl egy csapat (Benfica, Alkmaar, Aston Villa, Atletico Madrid, Everton, Schalke, Fiorentina, stb.kategóriájú) a BL-indulásért reálisan harcban áll, akkor bizony szemrebbenés nélkül beáldozza az UEFA-kupát.

crouchy 2009.04.27. 20:31:43

@Nűnű: ezzel nekem csak az a bajom, h mi van akkor ha kiesik az egyik skót a Pl-ből?

BK 2009.04.27. 21:57:48

nekem rémlik valami, hogy gondolkoztak a BeNe(Lux)-ligán. nem lenne hülyeség, talán már ez is egészen erős lenne, megnőne a hátország, a piac. meg akkumulálódnának a csapatok kedvelt légióspiacai is. a hollandok beledobnák az észak-afrikai, északi, suriname-i, holland-antillák-beli, stb. állományt, a bëlgák meg közép-afrikát. csak átszűrődne valamire való minőség ezen a ligán.

a BeNeDeutsch gondolom nehezen összehozható. de nekem tetszene! az elitligánál biztosan könnyebben összehozható.

rizla 2009.04.28. 06:03:15

@Papp Sanyi: "Itt van Macheda esete, elvitte a MU simán, esélye sem volt a Lazionak szerződést kínálni neki, pedig ha teheti magához köti 5 évre, tegyük fel."

és fegyvert nyomtak a tarkójához, hogy kötelező az MU-ba igazolni baszki??? a saját, személyes döntése volt, az ő élete, az ő karrierje. hogy jön ahhoz platini, hogy ebbe beleugasson?
fabregasnak is a saját személyes döntése volt, hogy elment az arsenalba. ha valamivel gond volt, az pont az, hogy spanyolországban tényleg nem lehet profi szerződést kötni egy bizonyos kor alatt, így tudta őt az arsenal elrabolni APRÓPÉNZÉRT. nem az a megoldás, hogy máshol se lehessen, hanem éppen az, hogy MINDENHOL lehessen.

rizla 2009.04.28. 06:08:03

@BK: lehet, hogy ez egyszerűen csak korszakos kérdés.
mindenesetre az olaszos példát nem értem, ők a világbajnokok.. még ha annak a keretnek egy jó része nem is fiatal.
amúgy azon gondolkodtam, hogy manapság a brazil játékosok is gyérebbek, de inkább mentálisan, és ez már korszellem: adriano, robinho, ronaldinho.. aztán ott van még a pukkancs luis fabiano, az önelégült primadonna diego. sehol egy ronaldo szintű játékos, és nem a tehetségre gondolok (olyanból soha nem is létezett ronaldo szintű). megrontja őket európa. náluk tényleg korszakos lehet ez, a 60as évek környékén 3 vb, aztán 24 évig semmi, majd gyorsan megint két vb.

Asidotus 2009.04.28. 09:52:58

@crouchy:
Szerintem a Rangers és Celtic nem esne ki a Premier Liga-ból. Stabil középcsapat lennének, akik az UEFA-kupás helyekért harcolnának. Ne felejtsd el, Skóciában sokkal szerényebbek a lehetőségek, ha rendszeresen angolokkal játszanának, a játékosok is erősödnének (képességileg, nem feltétlenül fizikailag), és az angol tévés díjakból, stb tovább javítanák anyagi helyzetüket. Néhány év után, egy-egy jobb és szerencsésebb szezonban még talán a 4-be is beférne valamelyikük.
DE ugyanezt gondolom a Portoról is a spanyolban.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.04.28. 10:15:27

De hisz európai összevont szuperliga már létezik. BL-nek hívják...

Attól a pillanattól kezdve, hogy nem csak a bajnokok kvalifikálják magukat a sorozatra, nyilvánvaló volt, hogy ez egy demokratikus szuperliga (más kérdés, hogy nem ismerték el). Azért demokratikus, mert mindig a legjobb formában levő csapatok indulhatnak rajta.

Ha a BL-nél tágabb szuperligát szeretnénk, vagy sok kis helyi ligát, akkor az biztos nem segítene a hazai bajnokságokon és véglegesítené a klubok kasztrendszerét (első vonal - BL, második vonal - stabil EurLiga, harmadik vonal - nemzeti mezei ligák). Nem hinném, hogy ez a követendő modell...

r_magpie 2009.04.28. 10:37:38

csak én látom úgy, hogy Affellaynál önzőbb, öncélúbb játékost már nem szülhet anya?

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.04.28. 10:40:05

@r_magpie: Az önzőség nekem is szemet szúrt, de lehet, ő jobban tisztában van a társak képességeivel és ez alapján inkább maga vállalkozik :)

r_magpie 2009.04.28. 10:57:57

@heinrich: igen, ez is biztos benne van. nagyon szórakoztató volt nézni, amikor még tavaly Affelay, Farfan és Dzsudzsi - a három önjelölt csel- és gólgép - rohamozta az ellen kapuját. na, ott nem sok passz volt. (Farfant azóta a másik, sokkal szürkébb oldaláról is megismertük)

Alapvonalszippantó Hapci Benő · http://nst.blog.hu/ 2009.04.28. 11:27:23

@r_magpie: már úgy érted Arjen Robben és Robin van Persie szülőhazájában, vagy úgy általában? :D

r_magpie 2009.04.28. 12:13:36

@Alapvonalszippantó Hapci Benő: úgy általában:) Robben egyébként Affelayhoz képest egy altruista vízhordó

Alapvonalszippantó Hapci Benő · http://nst.blog.hu/ 2009.04.28. 13:48:59

@r_magpie: nem rejtem véka alá, én eléggé elfogult vagyok Afellayjal kapcsolatban, kimondottan kedvelem a játékát. arra próbáltam csak célozni, hogy ez az "önzőség" nem éppen karakteridegen vonás a holland futballban. és valóban, ahogy heinrich már utalt rá, érdemes beleképzelni magunkat az ő (és Dzsudzsák) helyzetébe, amikor a Lazovic-Koevarmans-Toivonen trió valamelyikével kell(ene) hétről-hétre gólokat rúgatnia (ajánlott nézedmény Balázs legutóbbi gólja).

az is tetszik vele kapcsolatban egyébként, hogy volt töke a holland vállogatottat választani.
süti beállítások módosítása