Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Félkészen is parádé - spanyol szuperkupa

2007.08.13. 09:16 _benito

Ha az utolsó bajnoki fordulóban történik, hogy a 92. percben Diarra célba veszi a bal alsót, akkor a zsuga engedelmesen besüvít a helyére, ebben biztosak vagyunk. Új szezon, új játékosok, új edző, Palop odaért, maradt az 1-0 a Sevilla javára a spanyol szuperkupa döntőjének első meccsén.

Ezzel persze nem akarjuk újra szánkba venni a múlt szezonban már velőig rágott csontot, hogy a legkevésbé ügyefogyott esélyes győzelmével ért véget a bajnokság, csak annyit szeretnénk mondani, hogy ez a Real bizony még nincs kész. Hogy jó úton halad –e egyáltalán, annak megítélését avatottabb szakemberekre bízzuk, de annyit mindenképpen megjegyeznénk, hogy a tegnapi csapatban Iker Casillas volt a legnagyobb sztár. Tegnapi ellenfelük viszont még habozik, hogy követi –e a Celta-Betis-Villareal trojka által bemutatott egyszer fent, majd inkább lent hullámvasút által kijelölt utat, vagy megveti a lábát az elitcsapatok között. Valami azonban azt súgja, hogy Sergio Ramos, Reyes és Baptista büdzsé-orientált eladása után idén megkísérlik megtartani értékeiket és sem Dani Alvést, sem Kanoutét nem engedik el, amivel reményeink szerint biztosítják is annak a szemet gyönyörködtető játéknak a folytonosságát, amivel az elmúlt két szezonban belopták magukat szerkesztőségünk közös szívébe.

Egész jó kis meccset kerekítettek az urak, kicsit azt sajnálhatjuk, hogy mindkét gárda csatársztárja hiányzott, mert minden bizonnyal még érdekesebben alakult volna a szuperkupa döntőjének első meccse, ha nem hagyják magukra a csapatok szegény Rault, illetve Luis Fabianót. Így sem panaszkodhatunk, a meccs kezdetén mindkét védelem elbambult egyszer, de sem egyik, sem másik center nem tudott túljárni a csapattársaikhoz képest már elég élesnek tűnő kapusok eszén. A mezőnyben frissebben és ötletesebben kombináló Sevilla uralta a mérkőzést, bár ha kapura kevésbé veszélyesen is, de a Real is tette a dolgát becsülettel. Ez nem sokra volt elég, egyértelműen jobb csapat benyomást keltették a hazaiak és már csak a gól hiányzott, hogy a maradéktalanul elégedettek legyünk. Minden bizonnyal így volt vele Ramos is, aki előbb rosszul helyezkedett, majd az így ziccerbe kerülő Dudát kibillentve egyensúlyából büntetőhöz juttatta a Sevillát, amit Luis Fabiano annak rendje és módja szerint a helyére is küldött. A második félidőben Baptista beállásával aktívabb lett a Real, de a Sevilla okosan lassította a játékot, ám ez nem jelentette a játék színvonalának drasztikus süllyedését, sőt, továbbra sem volt előszezon hangulata és izzadtságszaga a meccsnek. A 62. percben beszállt Saviola is, de amikor rezignáltan konstatálta, hogy Boulahruz és Dragutinovics jelentős szigorral felügyeli a büntetőterületet, az első adandó alkalommal feldobta magát, mint egy büdösbogár, egyéb momentuma nem akadt. Becksi helyén az argentin által váltott Balboa meg egy vicc önmagában is, úgyhogy mi már ezt nem is fokoznánk tovább. További meglátásaink a mérkőzést illetően címszavakban:

  • Lehet, hogy csak egy erős Madridot szeretnénk látni, ezért űzött velünk gonosz tréfát a fantáziánk, de a meccs végén valamiért a tavalyi Chelsea  - Liverpool rémlett fel. Az egyik csapat akkor is lefocizta a másikat, mégis sovány előnnyel várta az aztán mintaszerűen el is bukott visszavágót.
  • Sergio Ramos klasszis liberó, tehát nem jobbhátvéd, herr Schuster, méltóztassék ezt nagyon gyorsan észrevenni, mert megharagszanak a szurkolók gyorsan, ha mondjuk az első fordulóban ennyit talál bakizni a madridi derbin.
  • Keita kifejezetten jó vételnek tűnik, bár nem nevezném zsákbamacskának, hiszen a védekező középpályás posztjáról is 11 gólt szerzett tavaly. Poulsen, Maresca és közüle valaki ülni fog, szerintünk nem ő.
  • Robinho a brazil válogatott után a Real Madrid legjobb játékosának megtisztelő címére is ráhajt idén. Amíg nincs Horkantó és Sergio Ramos jobbhátvédet játszik, jó eséllyel teszi, ami bizonyos szempontból erős kritika a Madrid felé.
  • Dani, azt javasoljuk, maradj még egy évet legalább! Londonban úgyis esik dosztig és a kék sem a te színed, legfőképpen meg hidd el, csak kacsa, hogy jönne Ujfalusi!
  • Robinho és Guti helyre kis puncibosszantót növesztettek a szájuk köré, szerintünk még korai a bajnoki címig nem borotválkozunk fogadkozás.
  • Jól értesült források szerint nem javul a Sevilla saját nevelésű játákosának, Jesus Navasnak a pszichés állapota, ezért volt szükség az Ajaxtól vásárolt de Mul leigazolására. Navason tegnap nem látszott, hogy bármi baja lenne, a neki jutó 70 percben elég jól mozgott.

35 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr46138666

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: www.mazzinigioielli.it 2017.11.10. 21:02:01

Laminált padló lerakása - Furdancs Blog

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terrance 2007.08.13. 10:21:48

mi az hogy "vaya con dios marci" ? írd ki rendesen...

heizer 2007.08.13. 10:56:38

Vártam hogy mondtok egy pár jó szót arról a Dudáról akit nemtom hanyadik tarcsiból hoztak fel, és akiről én személy szerint korábban sosem halottam, ennek ellenére Figo legszebb korszakait idéző módon kavargatott, és hát a Madrid egész meccsen semmit nem bírt vele kezdeni. Szegény SR-t meg a hatalmas pénzbe kerülő Pepe-t kegyetlenül szívatta egész meccsen. Hozzá képest Jesus Navas nem sok mindent csinált.

Csak kötözködés képpen: szerintetek a mai fociban van még olyan hogy "libero"? Főleg a spanyolban ahol soha nem is volt?

Galván Tivadar 2007.08.13. 11:10:19

Az azért elég túlzás, hogy "parádé".
A 2. félidőben úgy b*szkodták elképzelés nélkül előre a labdát, mint egy jobbfajta magyar bajnokin (mindkét csapat). Szerintem a 2. félidő kimondottan unalmas volt. Parádé...? pff.

drogosmacska 2007.08.13. 13:06:28

Szerintem meg nagyon jó volt a meccs vége, mikorra mindkét csapat elfeledkezett egy kicsit a középpályás védekezésről, és nyugodtan át lehetett labdával rohanni a fél pályát. mondjuk ez tényleg nem taktiukus foci, de legalább jó nézni.

Ami viszont igazán érdekes volt, hogy a sok támadó foci ígérgetés és az előszezonban alkalmazott 4-4-2 után Schusternek volt pofája a Capello által favorizált 4-2-3-1-ben pályára küldeni a Realt. Taposta is Diarra, Gago és Guti egymás sarkát rendesen az első félidőben. Az is kiderült, hogy nagyon kell a Realnak egy szervező (és gyorsan le is rendezték a Sneijder ügyletet), mert Guti nagyon el bír tűnni, na meg bármikor 2 perc alatt kiállíttatja magát pofázásért / fetrengésért. Ramossal viszont Schuster bevallottan a jobb oldalon számít, kíváncsi vagyok mi lesz ennek a vége.

Ezzel együtt szerintem jó is lehet ez a Real (mondjuk az ősz közepére...), már csak egy értelmes szélső kellene, hogy Balboát csak a Copa del Rey első két fordulójában láthassam a kezdőben...

Aradebil 2007.08.13. 13:11:59

Villarreal 2 R könyörgöm :(((

amúgy jó cikk

Halvány Görény 2007.08.13. 13:17:40

hogyne lenne libero, az a söprögető, (a viszonylag szabad mozgásteréből adódóan jött a neve, liber...izé) tőlem lehet szerhió rámosz is, de akkor micsinálnak a kurvadrága kannaváróval?
és ki a töcs ez a balboa, illetve az hagyján, de hogy kerül harmadosztály fölé?

mickeyknox 2007.08.13. 13:31:03

a második félidő tényleg nem volt valami szórakoztató, és szerintem a real nem csinált semmit az egész meccsen. 1 vagy 2 szebb támadás, azt annyi. pedig gutinak most kellett volna megmutatni, hogy mit tud, de nem sikerült megint stabilan jól játszania. és tényleg, honnan hozták ezt a balboát?!!!?

_benito · www.nst.blog.hu 2007.08.13. 13:36:28

a harmadosztályban nyomuló farmcsapathoz vitték oda két éve egyenlítői guineából, de tavaly a racinghoz adták kölcsön, onnan hívta vissza schuster. az előkészületi meccseken állítólag elég jól ment neki, a lokomotívnak gólt is lőtt, gondolom, így kerülhetett a kezdőbe.

mickeyknox 2007.08.13. 13:43:04

aha...akkor biztos csak meg volt illetődve :-)

Real of a26 2007.08.13. 13:59:32

Balboa kifejeztten ígéretes játékos(és ezt most nem a real vérem mondatja velem) a felkészülési mérkőzéseken hol jó,hol kevesbé jó focival rukkolt elő de legalább aktív volt.pl a Depor ellen csak a 2. féidőben kapott lehetőséget ,de azalatt is több értelmeset csinált mint sok nagynevű csapattársa.
Ramos egyébként nemcsak most Sevillában játszott rosszul(ezt mondjuk meg lehet érteni ő Sevillától igazolt hozzánk,nyliván nem lehet könnyű volt csapata otthonában-mondjuk azért őt nem kínáták meg egy jó kis "disznótorossal"mint Figot anno a Nou Campban),de már az előbb említett Depor meccsen is igencsak halovány volt.Schuszter szvsz azért nem játszatja középen mert akkor Cannavaro vagy Pepét nem tudná hova tenni.

woodo1 2007.08.13. 14:15:53

üdv!
azt nem értem hogy ebből hogy lesz egy olyan madrid amelyik szemet gyönyörködtető játékkal kápráztatja el a szurkolóit? vagy capellot nem azért küldték el mert nem volt látványos a játék? balboa??? az ki? csak nem a jó öreg rocky unokája?

heizer 2007.08.13. 14:37:34

Ebből a Madridból nem hogy látványos focit játszó csapat, de eredményes sem biztos hogy lesz. Esetleg ha Sneijder képes lesz egy kis fazonszabászatra. Lesz még szerintem böjtje Capello elzavarásának!

Kedves Halvány Görény, söprögetővel - és az ahhoz elengedhetetlen 2 vagy 3 emberfogóval - csupán a magyar NBIII-ban és attól lefele játszanak (+ Gazzajev soros csapatai ha jól tudom), - nemhogy Európában de az egész világon sincs már ilyen legalább 7-8 éve, de már akkor is ritka volt. A latin futballban pedig tudomásom szerint soha nem is volt. Manapság csak területvédekezés van, 3-4 egyenrangú védővel.

Én abban sem vagyok biztos hogy SR-t hátvédként kéne játszatni, de hát ez csak az én véleményem, mert nálam csak egy picit nagyobb szaktekintélyek (Capello, Aragones, meg a többiek) mindig odateszik.

_benito · www.nst.blog.hu 2007.08.13. 15:03:20

batigol nem mondott hülyeséget, o'shea is előrébb lépett egy sorral vidic érkezésével és ott sem okoz csalódást, ráadásul a két játékos hasonló adottságokkal rendelkezik, úgyhogy a párhuzam is adja magát. viszont ramos akkor már inkább jobbszellő, mint szűrő, abból úgyis annyi van madridban, hogy két csapatnyit ki lehet állítani belőlük.

a libero-söprögető-középhátvéd vitához meg annyi, hogy ezek az elnevezések azért sem kopnak ki, mert az értelmük a játékkal együtt változik. talán szerencsésebb lett volna középső védőnek neveznem, de az hosszú.

heizer 2007.08.13. 15:33:58

Szerintem is szerencsésebb lett volna, mert azért a libero egy elég jól elkülönülő pozitúra volt egykoron, aki mindig akkor jött amikor már az emberfogók beszartak. Manapság azér már nincs ilyen, bár a megye II-ben még sosem láttam területvédekezést játszani egy csapatot sem.

Hogy SR hol volna jobb azt nem tom biztosan, meghát mondhatnék bármit a Suszter telefonszámát akkor sem ismerem, de szerintem több van benne annál, hogy hátul evickéljen, mert néha elég sután mozog, annak ellenére hogy jó játékos. Ami nagyobb baja a Madridnak, hogy nincs egyetlen épkézláb hátvédje sem, és most is még a támadósorba akarnak igazolni.

Real of a26 2007.08.13. 15:43:42

Nálam Libero=Beckenbauer,esteleg Mattheus+pelusmárka:)

Ezek az idolok nemcsak amolyan utolsó mentsvárak voltak a kapuk előtt,hanem hosszú indításokkal irányították is a csapatukat.Ne keverjük össze őket a sepregetőkkel(sweeper),mert ahhoz a libero fogalomnak nem sok köze.
A mai mezőnyből Rafa Marquez játszott még vmi liberohoz hasonlót évekkel ezelőtt a mex válogatottban.lsd 2002-es vb.

Egyébként már a 90-es évek végén sem volt jellemző magyar csapatokra a "liberotartás".
Henk ten cate nyomán mindenki lassan területvédekezésre állt át.
Sohase felejtem az MTK fantastic fourját(Kuttor,Szamosi,Elek+még vki) NA ezek képesek voltak egymásközt egyvonalban meccsenként 90-et is passzolgatni,járatták a labdát:) rendesen.Henk gyere visza!!!

Halvány Görény 2007.08.13. 16:39:42

no, én meg aszondom továbbra is, hogy a kannaváró az bizony liberózik, a nesztával együtt a világ egyik legjobb belső védőpárja voltak, és csak az utóbbi időben lett belőle seprű, ami pedig a liberó meg a söprögető nekeverést illeti, én ezzel értek egyet
en.wikipedia.org/wiki/Libero_%28soccer%29#Sweeper.2FLibero_.28SW.29

nadivereb 2007.08.13. 19:01:28

Robinho szőrzete még hagyján, de Guti egyre jobban hasonlít egy kecskére, röhögőgörcsöt kaptam, amikor először megláttam. A Sevilla meg sajnálhatja, hogy nem rúgott többet egynél, bár ha így játszanak, a Bernabéuban is van esélyük.

holovac 2007.08.13. 20:04:49

Nem volt azert ennyire meggyőző a Sevilla. Az összefoglalóban a gől mellé az egyszem Fabiano fejest tudták kiválasztani. A második félidőt egyenesen végig védekezték, kontrákra alapozva és széttörve Robhino-t is meg bárkit is aki 25 méteren belül jött. Más kérdés, hogy a Real egész egyszerűen 1y volt képes lövésig eljutni, de még a pontrúgásoknál sem sikerült semmilyen taktikai elemet megfigyelni. ettől még imho simán hozzák a visszavágót, de minimum büntetőpárbaj. Fogadni a legalább 2 gólos hazai győzelemre fogok :-)

Real of a26 2007.08.13. 20:12:57

Halvány!
You've got the point.
Mea culpa...:(

Real of a26 2007.08.13. 20:31:31

Habár annyit hozzátennék,hogy a definíció szerint "a liberótól néha elvárják,hogy ellentámadást(magyarul kontrát) indítson,amihez jobb labdakezelési és passzolási képességekre van szüksége mint egy tipikus középvédőnek". Cannavaróra és Nesteára ez a kitétel nem igaz.
Inkább kivágják mindketten a pálya "kellősközepibe"

Jó azt ne vegyük indításnak amikor Nesta kipasszolja Paolo sporttársanak vagy a visszazáró Pirlonak.
Robby Carlos, na ő higgadtan tudta kezelni a dolgokat igaz ő nem is volt libero.

drani 2007.08.14. 09:26:12

Pont Cannavaro és Nesta akik nem a favágó középhátvédek. Cannavaro igenis jól passzol és jól játssza meg a labdákat. (pl. vb-elődöntő, második gól) Nesta kevésbé megy előre ez igaz, de ő az egyik legelegánsabban védekező játékos, akit öröm nézni.

d3vnull 2007.08.14. 13:03:19

A legelegánsabban védekező játékos Materazzi és kész :):):)

Real of a26 2007.08.14. 14:49:42

Csak a félreértések tisztázása végett: egy szóval sem állítottam hogy Can és Nestea favágók lennének.de azért indításkirálynak vagy éppen passznagymesternek sem nevezném őket.
Mint már írtam Rafael Marquez az, aki kifejezetten ügyesen hozza játékba társait akár félpályás indításokkal is.
(Igaz most a Barcaban már nem,de tessék csak megnézni mit művelt a 2002-es vb vagy még a Monacoban.)
Cannavaro nálam is kedvenc,így hogy a Realban játszik különösképp,de attól még látom a hibáit.Nesta azért elegáns mert kifejezetten magas a játékintelligenciája így sokszor előre látja hova érkezik a labda,magyarán jól helyezekedik ezért nincs szüksége durvaságra hogy szereljen vkit.Ráadásul ezt a fizikuma is engedi.
Ez tűnhet sokaknak eleganciának,könnyedségnek.

magicbeni · www.lightkor.fw.hu 2007.08.14. 16:03:57

A legelegánsabban védekező játékos Telek Manci volt

magicbeni · www.lightkor.fw.hu 2007.08.14. 16:04:47

mongyuk kellett mellé két fűnyíró (Simon, Keller)

drani 2007.08.14. 21:09:13

Szóval akkor Nesta nem elegánsan védekező játékos bár a játékintelligenciája magas, jól helyezkedik, nem durva, pedig a fizikuma is meglenne hozzá. Hát nálam ez már kimeríti az elegáns védő fogalmát. Bár nem szmokingban nyomja az igaz.

Real of a26 2007.08.14. 22:10:21

Na akkor utolsó comment a témával kapcsolatban.
A fizikum alatt a gyorsaságot( vagy ahogy a Fifa 2007-ben írva vagyon acceleration+sprint speed:) és a testi erőt értettem.Mert hiába olvassa jól egy védő a játékot ha közben lassú a kivitelezés pl a később észlelő csatár simán lesprinteli.Szvsz a Dél-koreaiak is azért nyomultak olyan jól a hazai vb-jükön,mert sok apró, iszonyatosan gyors játékos alkotta a csapatot.Ha tehát gyors vagy akkor sokkal többet megengedhetsz magadnak mert úgyis utoléred a csatárt,vagy éppen nem kerülsz akkora hátrányba rossz helyzetfelismerésed(pl elhelyezkeded magad) okán.A jó védő tehát gyors és kiemelkedő játékintelligenciájú--ez utóbbi azért kell hogy ne a kristálygömbödből kelljen megjósolnod hogy hova érkezik majd a labda.
UI: Nestáról egyáltalán nem állítotttam hogy nem elegáns.
Perzse ebbe is belefogsz kötni,na de ezért van ez az oldal,hogy eszmét cseréljünk.

heizer 2007.08.15. 07:55:33

OFF:Na a dél-koreaiak gyorsaságát hagyjuk, mert az 2002 - ben és ma is arra elég hogy egy jó középszerű csapatuk legyen. A négy közé jutás kicsit sem ezen múlott...

A Telek MAnci viszonylag jó söprögető volt magyar szinten. Viszont szerintem csak egy valamit tudott: szerelni. Egy az egyben nem nagyon lehetett megverni, de helyezkedni meg játékot olvasni nem bírt. Azért vastagon benne volt abban, hogy a Fradi a BL-ben 6 meccsen kapott 19 gólt, és hát a válogatott sem volt sokkal stabilabb vele. Ja és pár év után ugyanígy járt az általa vezényelt kassai védelem is a BL-ben.

Viszont az utolsó pillanatban bemutatott szerelései tényleg élményszámba mentek. Főleg amikor az itteni Madrid elleni meccsen Raul egy az egyben vezette rá a labdát és közte meg a kapu között már nem volt csak Hajdu. Akkor szerintem sokakban megállt az ütő.

_benito · www.nst.blog.hu 2007.08.15. 08:24:33

telek nem volt sokszor magyar válogatott, bár megmondom őszintén, az okára nem emlékszem, mert tényleg ő volt akkoriban a legjobb söprű, ez egészen biztos.

nekem egyébként az ugrik be róla elsőre, amikor egy pécs elleni meccsen kiállította fatusit. uhh, bazzeg, nem kellett volna, óriási kvíz-kérdés lett volna. :)

drani 2007.08.15. 08:42:26

Hozzászólássaimmal nem kötözködni akartam, egyébként sem kell megsértődni, senki nem akar bántani. Valóban nem állítottad Nestáról, hogy nem elegáns, hanem hogy magas a játékintelligenciája, ami sokaknak eleganciának tűnhet. Ebből gondoltam azt, hogy valójában ez nem elegancia szerinted.
Batigollal egyetértek ami Teleket illeti. Számomra még azzal is kitűnt annak idején, hogy értelmes mondatokat tudott összehozni.

magicbeni · www.lightkor.fw.hu 2007.08.15. 20:41:15

bocs az elmúlt 20 év bármelyik magyar csapata kapna 6 gólt a BLben

CSAK KAPNA MÁR!!!!!!

magicbeni · www.lightkor.fw.hu 2007.08.15. 20:53:02

bocs 6 meccsen 19et
de a lényeg:
CSAK KAPNA MÁR!!!!!!

szbszig 2007.08.22. 02:11:06

És hol van a cikk a visszavágóról, kérem?...

gibson 2007.08.22. 09:32:20

Igen, elemzést, kiértékelést, kritikát kérünk!

heizer 2007.08.23. 09:35:27

Most nem azér de öt napja semmi! Ez azér elég gáz nem?

És ha már a világ legjobb futballjáról van szó, kivételesen illene megemlékezni a magyar válogatott kevésbé nagy szakmai, de annál nagyobb "érzelmi" diadaláról is. Elvégre mégis a regnáló világbajnok volt az áldozat (ami a válogatott foci csúcsa), mégha csak egy barátságos meccsen is. Úgyhogy gratuláció nekik a szép estéért!

De egyébként meg a blog szerkesztői azt csinálnak amit akarnak elvégre az övék. De akkor minek...?
süti beállítások módosítása