Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Jobb Labdarúgásért Alapítvány 7. - Sólyomszem Angliában

2007.07.23. 01:53 Bede Márton

Végre, végre, végre. Kevés jobb híre van az idei nyárnak a foci szempontjából, mint az, hogy a Reading edzőpályáján végre elkezdték tesztelni a Hawk-eye nevű szerkezetet. Már évek óta itt lenne az ideje, most mindenesetre nagyon úgy tűnik, hogy a vaskalapos FIFA minden tökölése ellenére megjelennek a modern technika vívmányai a focipályákon, és ettől mindannyiunknak jobb lesz.

Akinek a foci mellett a teniszre is van ideje, az már pontosan tudja, hogy mi az a Hawk-eye. Ezt a nyilván bonyolultan működő, viszont egyszerű és látványos eredményeket produkáló izét használják arra, hogy például Wimbledonban meg tudják mondani, bent volt-e egy labda, avagy sem. Ha valamelyik játékos nem ért egyet a bíró döntésével, kérheti, hogy ellenőrizzék, mit mond a Hawk-eye: csípte-e a labda a vonalat (teniszben ugye legalább ez kell ahhoz, hogy egy ütés érvényes legyen), avagy sem. A Sólyomszem pedig pillanatok alatt meg is mondja, vitának pedig többé helye nincs.

A fociban ugyan valamivel ritkább a vonalak körüli vita, mint a teniszben, viszont még így is bőven vannak olyan esetek, amikor a bíróknak a szemüvegnél sokkal többet segíthetne a Sólyomszem. Ezen gondolkodhatnak most Angliában is, ami különösen bátor tett egy olyan országban, amely egyetlen jelentős sikerét a futballban éppen egy ilyen vonalproblémának köszönhette. 1966-ban ugye azért lettek világbajnokok, mert Tofik Bahramov partjelző úgy látta, hogy a döntő 101. percében Hurst lövése a németek felső kapufájáról először a gólvonal mögé pattant, és csak utána vissza a pályára. A tudomány mai állása szerint az a labda szinte biztos, hogy nem volt benn teljes terjedelmében, így nem kellett volna gólt ítélni.

Az angolok most mégis azt szeretnék, hogy ezentúl csak az legyen gól, ami tényleg az. Az előrelépésért egyébként José Mourinhónak is köszönetet kell mondanunk – ha már másért nem, nem, soha -, mivel a 2004/2005-ös Bajnokok Ligája Chelsea-Liverpool elődöntőjén a vörösöknek megadott, valószínűleg szintén nem szabályos gól óta annyit sírt, hogy az már az FA-t is elgondolkodtatta. Ezért a teszt a Readingnél, és ezért a remény, hogy most, amikor már minden focibuzi a meccsek utáni reggelen a Youtube-on nézi vissza csapata góljait, végre a pályákon is helyet kap a Gutenberg-galaxis vége.

Mi itt az NST-nél abban hiszünk, hogy minden újítás jó, amely tökéletesíti a játékot, különösen pedig a bíráskodást, és csak az olyanok ellen szabad morogni, amelyek alapjaiban változtatnák meg a focit. Videóbírót például nem szeretnénk. Értjük és tiszteljük az amerikai sportok hagyományait és toplák nézői szokásait, ám semmi esetre sem szeretnénk 190 perces meccseket, amelyek jelentős része olyan holtidőből áll, amelyek alatt a tévében csak monitorok előtt tanakodó játékvezetőket látni. A Sólyomszem azonban semmit nem lassítana a játék pörgésén, egyszerűen csak csökkentené az idegesítő tévedések számát.

Fogalmunk sincs, hogy az FA terveiben a Hawk-eye pontosan milyen felhasználása szerepel, hiszen a vitatott gólok mellett még jónéhány dologra lehetne használni. Ilyen lenne például az összes alkalom, amikor nem világos, hogy a labda túlgurult-e az alapvonalon vagy a partvonalon, valamint a tizenhatos vonalának közelében történt szabálytalanságok tizenegyesnek, vagy csak szimpla szabadrúgásnak ítélése is. Sőt, talán a modern foci egyik legalapvetőbb problémáját, a lesek helyes megítélését is meg lehetne oldani valami továbbfejlesztett Hawk-eye 2.0-al.

Sajnos ezek a lehetőségek közül több is hátráltatná a folyamatos játékot. Minden taccsnál például teljesen felesleges lenne bevetni a Sólyomszemet, azok általában nem döntenek el egy meccset, és a partjelzők is szinte mindig jól ítélnek. A problémás gólok és az annak látszó helyzetek viszont vannak annyira fontosak, hogy ezeknél érdemes használni a vonalzót és a szögmérőt. Ilyen eseteknél a játékot sem kell megállítani, hiszen majdnem minden esetben megáll az magától. Amikor pedig nem, akkor fújjon bele a sípjába a bíró, mindenki vegyen egy nagy lélegzetet, a stadion kivetítőjén pedig néhány másodpercen belül jelenjen meg a Sólyomszem megfellebbezhetetlen ítélete.

A legnagyobb vívmány tulajdonképpen nem is az igazságosság lenne, hanem az a sok idegesítő nyavalygás mérséklése. Ha Mourinho csak három százalékkal kevesebbszer nyitja ki a száját, ez már minden pénzt megér. És ha majd mindenki látja, hogy ez milyen jól működik, akkor Anglia után lesz szíves az egész világ átvenni, utána pedig el lehet gondolkodni a vitás leshelyzetek felszámolásán is. Részünkről ámen.

47 komment

Címkék: angol mourinho jobb labdarúgásért alapítvány

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr22123294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rizla 2007.07.23. 08:31:03

először is nem értem, hogy a leshelyzetek megítéléséhez miért nem ennyire kézenfekvő ez a cucc, akkor már sokkal inkább ahhoz kéne használni. egyébként is, egy magaslaton ülő csávót sokkal nehezebben vernek meg a játékosok, mint egy partvonal mellett szaladgáló szegény embert. ha valami lassítja a játékot, akkor az a les, és néha olyankor is lest fújnak, amikor nincs les, és különösen egy 0-0s meccsen, ahol valaki végre kap egy jó kiugratást, különösen elkeserítő, ha les. szóval én a leshelyzetekhez javasolnám, fentről biztos jobban látni mi az, és mi nem. a vitatott gólok egyébként a játék részei, valami elveszne a sportágból, ha eltűnnének. az életben is sok az igazságtalanság, ugyebár, hát akkor a legfontosabb, és legnagyobb sportunkban miért nem fér el az a kicsi. miért kell gépiesen kiirtani azokat a részeket, amiknek megvan a maga sajátos bája. egyébként is, a cikk is említi, hogy olyan gyakran azért csak nem esik meg egy ilyen gól... murinho meg inkább azon rinyálhatott volna, hogy a szerencsétlen fiai nem tudtak egyetlen szaros gólt sem berúgni, dehát mit várunk egy olyan embertől, aki azt mondja, hogy ha 4-5 gólt lát, az nem foci, hanem jéghoki. az ominózus angol világbajnoki cím pedig nem CSAK azzal dőlt el, ugyanis hurst később ismét betalált.
így aztán nagyon nagyon erőltetettnek tűnik a hawkeye, ennél fontosabb dolgokat is meg kéne oldani. például a lest.

heizer 2007.07.23. 08:41:34

Ez tényleg jó dolog és végre üdvözlendő hogy van valamiféle elmozdulás az ügyben. Csak:
Az hogy a gólvonalon átment e vagy sem a labda az összes gól elenyésző százaléka. Ettől függetlenül nem árt beüzemelni a rendszert hiszen ezekből azért volt néhány, ami nagyon fontos meccset döntött el (a már említett BL elődöntő és a vb döntő). Viszont a lesek megítélésében lényegesen nagyobb hibaszázalékkal dolgoznak a bírók és ezekből arányosan több gól esik - vagy nem esik amikor kellene. Vagyis a kettő közül szerintem ez volna a fontosabb. Annyira bonyolult nem volna a rendszer hiszen csak 20 játékos mozgását kell kísérni plusz a labda, vagyis nem lehet egy nagy wasistdas.
Hogy technikailag hogy lehet megoldani az jó kérdés! Mert ha a góllövés már megtörtént és utánna fújják be a lest az tiszta sor, visszanézik, les volt akkor nem adjuk meg. De mi van ha les címén megállítják a játékot még gól előtt és kiderül hogy nem volt az? Akkor mindenkit visszatologatnak a pályára ugyanoda ahol előtta állt? Vagy ha kicsit is véleményes engedik és utólag visszanézik?
A teljes videóbíró használat egyébként szerintem is hülyeség, azt viszont el tudnám képzelni, hogy minden csapatnak volna meccsenként 3-4 lehetősége amikor kérhetné a videóbírót. És nemcsak a lesek vagy a gólok megítélésében hanem a szabálytalanságok esetében is.
Ez nem lassítaná jelentősen a játékot, és megnyugodhatna az ember hogy legalább a topfociban kisebb az esély a meccsek elcsalására (lásd még a 2002-es vb-t).

heizer 2007.07.23. 08:50:04

Hát rizla nem tudom mennyire volna bájos ha egész életedben azon güriznél hogy elérjél valamit a pályán aztán egy bájos spori miatt minden esélyed elszállna a siker kapujában? Amikor nem a saját vagy a csapatod teljesítményén múlna az hogy jobb vagy e mint más, hanem egy vakegér (vagy egyszerűen csak hibázó) spori miatt. Pont mi panaszkodunk az miatt hogyha megnyertük volna az 54-es vb-t akkor még ma is focinagyhatalom lennénk (egyébként nem) - pedig ott is volt egy vitatható gólunk, amit aztán nem is adtak meg!
Pedig ha megadják...
Egy semleges szurkolónak ez persze a játék bája meg hasonló sületlenségeke de a játékosnak, az edzőnek, a csapatnak a szurkolónak - és manapság a befektetőnek is - ez tragédia. És igazságtalanság!!!
Az meg hogy Hurst még egy gólt lőtt nem dönt el semmit. Egy hiba miatt hátrányba kerülő, és ezért az egyenlítésért küzdő, kitámadó csapatnak (főleg hosszabbításban) gólt lőni lényegesen könyebb mint ha egyenlő marad és ugyanolyan biztonságosan játszhat.

ApukadHUN 2007.07.23. 09:07:46

mennyivel jobb azt mondani egy Chelsea szurkolónak most, hogy egy szabálytalan góllal estek ki anno a Liverpool ellen, mint hogy ha egy szabályossal estek volna ki. (jobbak voltunk de a bíró elcsalta - magyar politikával való hasonlatosságot nem tudom nem észrevenni)
Ritkán kell majd használni, de egy géptől jobban elfogadják a döntést, mint a zászlós "majomtól".
Persze nekünk is könnyebb azt mondani, hogy volt egy szabályos góluk 54-ben, de ezentúl nem lehet majd erre hivatkozva menteni a fiúkat, mert nem lesz nem megadott szabályos ill. megadott nem szabályos gól.

heizer 2007.07.23. 09:26:08

Pontosan ez volna a legfontosabb, hogy igazság legyen és ne maradjanak meg a "de ha a bíró" kezdetű feltételezések.
A bíró legkisebb hibái döntően befolyásolják a meccset. Az ötödik percben kiosztott jogtalan sárgalap, amennyiben a 30.ban követi egy jogos ugyanannál a játékosnál végzetesen eldönti a meccs kimenetelét hiszen az egyik csapat 60 percet fog emberhátrányban játszani - nyilvánvalóan a bíró hibájából. Azt is utálom amikor az első két sárgát érő szabálytalanságért még nem adnak lapot - mondván nem kell feszíteni a légkört - aztán ha hirtelen még is túlfeszül akkor meg villognak a kártyák. Ilyen döntések tucatjával vannak, és a mérkőzések végeredményét döntően befolyásolják.
Nemrég halottam hogy Markus Merk az idén nem osztott piros lapot. Azt én személy szerint kizártnak tartom, hogy levezet 40-50 meccset egy szezonban és nincs egyetlen szituáció sem amikor fel kell(!!!) villantani a kártyát! A meg nem adott piros lap éppúgy eldönthet egy meccset mint a tévesen megadott.
De ez már nem annyira a videóbíró kérdése, mint inkább a játékvezetői mentalitásé...

instant vízpor 2007.07.23. 09:38:17

Nem tudom mennyire követitek az nfl-t. Ott akármilyen meglepő is, de folyamatos játékidő van, csak épp minden csapatnak van időkérése (félidőnként kb 5). Ha vitatott eset van, akkor időkérés terhére kérhetik a videóbírót, és ha igazuk van még az időkérést is visszakaphatják. Az eredeti bírói döntést csak akkor változtathatják meg, ha teljesen egyértelműen bebizonyosodik, hogy az téves volt. Úgy rémlik, hogy az is szabály, hogy sárga zászlós bírói döntésekre (pl. szabálytalanságok) nem lehet videóbírót kérni, csak olyanokra, hogy kilépett-e egy játékos, vagy célterületen belül volt-e a labda, birtokolta-e a játékos a labdát, stb.)

Beyonder 2007.07.23. 10:26:20

Jó ötlet, bár tény, hogy a les megoldása fontosabb lenne. Én húznék egy szaggatott vonalat a 16-os sarkaitól az oldalvonalig, és ha azt átlépi a labdás játékos, onnantól már nincs les.

Vincent71 2007.07.23. 10:27:10

Én is támogatom(nám) a dolgot, igaza van pár előttem szólónak, sokszor hibás bírói döntések befolyásolják egy meccs kimenetelét. Ezekkel a bírói döntésekkel pont az a baj, sokszor nem az első "helytelen", talán csak kisebb "hátrányt" okozó ítélet a döntő, hanem az abból következő (talán soksok perc múlva) második-sokadik döntés. Szemléletes példa volt a sárgalapos dolog, de valóban egy ilyen helyzet képes eldönteni egy meccset.
Bizony a semleges néző joggal mondhatja, ezek beletartoznak a foci "szépségebe", ettől foci a foci, és nem 10m síkfutás, ahol ugye max. célfotó dönt, de egyértelmű...
De bizony amikor támogatások, elnyert milliók, bejutások, nem csak egy ember, de egy egész csapat sorsa múlik ilyesmin, akkor nem megengedhető.

A les-sólyomszemet pedig nem úgy kell érteni, hogy utólagos videóbíró, hanem "élesben" működik, mint a tenisznél. Azaz folyamatosan megy, és sípol-villog-bejelez ha les, illetve nem jelez ha nem az. Ezzel ezután pl. a partjelzőknek (bocs, asszisztenseknek) nem kellene már foglalkoznia. Tehát nem kell leállítani az akciót és eldőnteni, les volt-e... úgy nem is lenne semmi értelme.

Egyébként ezt állítólag tesztelték is már. Játékosok lábszárvédőjébe - a labdába - és a pálya szélére húzott csíkba épített érzékelők figyelnek és jeleznek. Nem lehet hűdebonyolult.

Kérdés, ha bevezetnék, mennyire lehet megkövetelni mondjuk a megye32-ben, hogy legyen ilyen minden pályán...

takácslajos 2007.07.23. 10:43:59

Az NFL-ben nincs folyamatos játékidő és egy meccs legalább 3 órás...

d3vnull 2007.07.23. 10:58:15

ApukadHUN : Én Chelsea drukker vagyok, de továbbra is azt tudom mondani : azért estünk ki, mert bénák voltunk, nem is érdemeltünk volna továbbjutást. A Liverpool sem, de ez most más kérdés.

Ja, csak hogy ismét védjem Mourinho-t : legalább ezért már jó volt nektek valamire:)

slowmotion 2007.07.23. 11:06:10

tree, azért ennyire nem egyszerű az NFL rendszere, de a challenge-eket eltaláltad :D

baraka 2007.07.23. 11:12:17

Jó ötlet, de közben elképzeltem, ahogy egy jó kis falusi bajnokágban a két csapat egyszerre veri meg a Hawkeye kezelőjét. Valakire csak rá kell fogni a rossz döntést :-)

mook 2007.07.23. 11:12:28

Az IFAB (International Football Association Board) csak azzal az engedéllyel adott engedélyt a tesztelésre, ha a HawkEye majd csak a bírók számára nyújt azonnali és 100%ig pontos információt, és csak a gólvonalra lesz telepíthető.
news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/eng_prem/6281768.stm
(legalul)

Egyébként azt olvastam valahol, hogy Platini(asszem)ellenzi a hawkeye-t, mert szerinte a foci az egyetlen, amit azonos szabályok (lehetőségek?) alapján játszanak a hivatásosok mint az amatőrök, a sólyomszem meg nyilvánvalóan megöli ezt a szellemiséget. vagy valami hasonló

heizer 2007.07.23. 11:20:02

Szerintem kizárt hogy az ilyen rendszerek elterjedhetnének akár megyei II. szinten is. Bár idővel minden olcsóbb így akár ez is elképzelhető.

Most viszont még csak a kipróbálásuk folyik és ez elsősorban a FIFA bűne. Szerintem nem vaskalapos a FIFA mert nem hiszem el, hogy komoly vezetők ne látnák azt amit mindenki: hogy a bírói tévedések igenis igazságtalanok, és csak rombolják a futball eszmeiségét és a játék tisztaságába vetett hitet. Szerintem vagy csőbunkók vagy - amit valószinűbbnek tartok - egyszerűen muszáj nekik fenntartaniuk a lehetőséget arra hogy meccseket lehessen elcsalni. (amit a koreai-japán vb-n csináltak az egyszerűen vérlázító volt).

Vincent71 2007.07.23. 12:02:12

Ezen már én is gondolkodtam, és sajnos arra jutottam, amit batigol írt, abban lehet valami igazságféleség... Elképzelhetetlen, hogy ma amikor már annyiféle technikai lehetőség adott, és annyi minden múl(hat) egy meccsen egy bírói ítéleten, ne találnának ki valamit. Pláne úgy, hogy mindeközben millió kamera veszi a meccset, élőben adják, és mindenki láthat egy-egy vitás esetet, és ki-ki vérmérséklete (és pozíciója - pl. fogadása, támogatása, szponzorációja, stb. múlik rajta) szerint reagál rá.

A foci jelenlegi ( 3 emberes döntése) rendszere addig volt életképes, míg nem volt meg a technikai lehetőség mindezekre, akkor "kénytelenek" voltunk "hinni" a bíróknak, mi sem láthattuk biztosnak.
De ma már videomegosztón, sőt hírekben, stb. terjednek a jobb esetben csak hülye - rosszabb eseteben sorsdöntő - döntések.

Ennek előbb utóbb hatása kell hogy legyen a lebonyolításra...

Hempli 2007.07.23. 12:06:52

sose lesz videobiro... a bukik sose hagyjak... Mar a hedset is azert van hogy a bukik szoljanak mikor kell 11est itelni ;)

salander 2007.07.23. 12:56:58

mook: Platini ervelese azert kamu bizonyos szempontbol, mert pl a BLASZ-ban a meccseken általában nincs is partjelző, ezért a(z MLSZ által vizsgáztatott) bírók nagy része csak azokat a teljesen egyértelmű leseket fújja be, amikre rálát, amúgy hagyja menni a játékot. Nem mondanám, hogy egyenlő feltételek, akár mondjuk az NB1-hez képest.

tb 2007.07.23. 12:58:34

Hempli, ennek fuss neki mégegyszer, így nincs túl sok köze a valósághoz...

quaso0926 2007.07.23. 13:22:26

"Platini(asszem)ellenzi a hawkeye-t, mert szerinte a foci az egyetlen, amit azonos szabályok (lehetőségek?) alapján játszanak a hivatásosok mint az amatőrök"

Igen, persze... Már NBII-ben sem mindenhol használják a digitális csere-táblát, de a pörgetőset sem, hanem: "Gyeremále, Béla" van. Ja, Kiskundorozsma-Kiskunlacháza rangadón headset... Ugyanezen a meccsen a bíró vállára szerelt rezgő biszbaszon keresztül jelzi a taccsbíró, hogy Tóth III József szidta az anyját. Meg a negyedik-ötödik(!) játékvezető hűti le a kedélyeket a kispadnál Csókos Pista meg Fingós Gyuszi között. És természetesen esős meccsen BLASZ 5-ben a szünetben mindenki száraz mezbe bújik. No, meg csak ülő helye van az ötvenévemeccsrejáró Géza bácsinak. És nálunk Ciberebasznádon ugyanolyan minőségű a pálya talaja, mint az Old Traffordon, nem beszélve arról, hogy a pálya szélén álló mentőautóban (na, az nincs), ugyanolyan képzettségű orvos mereszti hónapról hónapra a seggét.

Na, jó elég. Mindenki tudná még sorolni az egyenlő feltételeket... Be lehet ezt, ezeket vezetni szép lassan. Először csak nagy tornákon, aztán UEFA meccseken, aztán egyre lejjebb... Mint ahogy megyeIII-ban sem volt mindig 3 bíró...

drani 2007.07.23. 13:30:28

ilyen lesjelző esetén a partjelzőket is el lehetne felejteni, elég lenne egy cserélő-bíró

pocak 2007.07.23. 13:43:27

Megjegyzem az idei wimbledoni döntőn totál nevetséges volt például a hawkeye. Biztos pontos döntéseket hozott, de valahogy mégis röhej volt az egész, aki látta, tudja, miről beszélek.

Szóval van bennem egy belső ellenszenv ez iránt az egész hawkeye cucc iránt, de igen, látok észérveket mellette, amiket most nem ismételnék meg, mert fölsorolták fentebb.

Ha nekem kéne dönteni, nagy szarban lennék.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2007.07.23. 13:56:47

Szerintem a koreai VB után nem kérdés, kell-e ilyen cucc vagy sem. Nem lesz elég megvesztegetni egy bírót, aki olyan országból jön, ahol nincs futball bajnokság.

rizla 2007.07.23. 13:57:58

kedves BATIGOL

"ont mi panaszkodunk az miatt hogyha megnyertük volna az 54-es vb-t akkor még ma is focinagyhatalom lennénk (egyébként nem) - pedig ott is volt egy vitatható gólunk, amit aztán nem is adtak meg!"

na és azt a gólt minek ítélték?
LESNEK : DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

olvasd el a hozzászólásom megint, jó szórakozást.
egyébként nem érdekel a játékosok lelkivilága, néző vagyok, nem játékos. hidd el, ha egy meccs elúszik egy ilyenen, akkor sincs semmi, ugyanis nem egy meccsért güriztek, hanem egy pályafutásért, és ha el is úszik, akkor is megkapják a csilliófontos fizetést. mellesleg egy chelseatől többet várhatna a néző, minthogy a harmadik percben kapott góllal szopnak ki. lőni kellett volna talán legalább egyet nem?

heizer 2007.07.23. 14:16:53

Pontosan ez az, hogyha mégsem volt les akkor lehet hogy két nép történelme teljesen másképp alakul : a németek nem találják meg újkori identitásukat, és lehet hhogy örök bűnösként tespednének jelenlegi magyar szinten, míg mi magyarok ma egy büszke és erős nemzet vagyunk. Valszeg egyiksem így történt volna de ehhez a meccshez sokan annyi történelmi következtetést kapcsolnak (teljesen feleslegesen szerintem, legalábbis magyar részről) hogy ezt mind meg lehetne szüntetni ha az akkori ítélet nem lett volna kétséges. Persze esély sem volt akkoriban a videóbíróra de ez csupán egy példa volt arra hogy mennyi mindent befolyásolhat egy bírói döntés.

Azt állítani hogy a jobb csapat győzzön akkor szabályosan szerzett gólokkal ne pedig a téves ítéleteket vitassa álszenteskedés. Ma amikor a topcsapatokban egyformán rengeteg a sztár miért kellen a jobbnak lenniük egymásnál két három góllal? Miért ne bekkelhetne egy csapat a tizenegyesekig ha ilyen a kiírás hogy ezt megengedi? Ha neki ez lehet a nyerő taktikája, miért ne csinálná, amikor tudja - hogy minden egyéb változatlansága mellett - a saját teljesítménye - ha csak kicsivel is, ha csak eggyel több berúgott büntetővel is - de a másik fölé emelheti. Na ezt borítják fel a bírók tévedései, és döntik el a meccset másképp. (Hogy a nagy különbség sem volna elég, azt jól mutatja a spanyol-koreai vb negyeddöntő, ahol a spanyolokat 2, a visszajátszások alapján mégcsak nem is vitatható góltól fosztották meg!!!)

Az hogy mit lelkiznek a játékosok egy-vagy két elveszített fontos meccs miatt, amikor a nagy pénzt úgyis megkapják - nos szerintem ez az a szemlélet ami a sporttól, legyen az bármennyire elüzletiesedve, teljesen idegen.

szbszig 2007.07.23. 15:47:44

Azt, hogy a labda áthaladt-e teljes terjedelmével a gólvonalon, könnyű ellenőrizni. Egyszerűen csak tele kell pakolni a labda felszínét körbe-körbe elég sűrűn miniatűr jelzőberendezésekkel, amik elkezdenek vinnyogni, ha közülük az összes a vonal mögé került.

Azt, hogy egy játékos lesen van-e, nehéz ellenőrizni. Ugyanis a les természetéből adódólag az összes játékost fel kéne öltöztetni, mint a karácsonyfát. Gyakorlatilag a kislábujjuktól a tökükön át a homlokukig érzékelőket kéne aggatni rájuk, hiszen les bármi, ha csak egyetlen testrészük előrébb található a védőkénél (jó, leszámítva a kart mondjuk). Ez egyrészt roppant költséges lenne, másrészt nyilván akadályozná a játékost a mozgásban. És akkor arról még nem is beszéltem, hogy mindezek után a videó is kellene továbbra is, mert ugye a labda elrúgása pillanatának megállapítása nem automatizálható...

d3vnull 2007.07.23. 17:27:26

Rizla :
"egyébként nem érdekel a játékosok lelkivilága, néző vagyok, nem játékos. "..."ha el is úszik, akkor is megkapják a csilliófontos fizetést. "
Áááá. Ebből a hozzáállásból lesz a jó kis 0-0-s faszverés ahol még a sör sem ízlik. Én inkább úgy fogalmaznék : nem érdekel a játékosok lelkivilága, mert ha vállalták igenis hajtsanak, hogy nekem nézőnek minőségi szórakozást nyújtsanak. Ugye valójában ezt szeretted volna mondani?

A szokásos Chelsea védésem most kimarad (közkívánatra :)).

_benito · www.nst.blog.hu 2007.07.23. 19:02:03

halkan jegyzem meg, hogy ha nem adja meg az ominózus liverpooli gólt, akkor tizenegyest kellett volna ítélnie, mert ezt elég nehéz vitatni:

youtube.com/watch?v=kM5NPhdcWWA

Vincent71 2007.07.23. 19:07:17

Miért ne lenne automatizálható a labda elrúgásának pillanta? Érzékelő a lábszárvédőkben, a labdában, vevők/érzékelők a pálya szélén.

Kék játékos lábát érinti a labda, a pálya széli érzkelők pedig nézik, a piros kapu felé száll-e a labda, van e a leghátsó piros játékos után (a piros kapu felé ugye) kék lábszárvédő, és az éppen merre mozog. Máris megvan a les érzékelése.

Mindez nem sok művlet per másodperc, egy egyszerű szoftver gond nélkül számolja a dolgokat. És akkor még mennyi mindent lehetne számolni...

not 2rule 2007.07.23. 23:52:56

Üdv!
Szerintem is épp ideje, hogy egy ilyen reformon átessen az egész labdarúgás. Egyetértek azokkal akik ellenzik a videobírót, megőrülnék ha annyit állna a játék.
Olvastam nemrég egy cikket, egy magyar feltaláló tarott egy prezentációt a FIFA-nál, egy hasonló találmánnyal, azzal a különbséggel, hogy ez a rendszer a lest is kezelni tudja. Most rákerestem és találtam egy oldalt, ahol van egy leírás: www.maruzsiteam.hu
Ha jól értem a dolgot, ugyanúgy kellenének asszisztensek, azok kapnák a rendszertől a jelet. Érdekes, hogy ez mennyire nem kap figyelmet, pedig elvileg a "miénk" lenne...

tb 2007.07.24. 08:53:40

úgy tűnik Maruzsi úr feltalálta a spanyolviaszt...
az a helyzet, hogy nem a villogó-berregő zászlók kitalálása a nagy kunszt, úgy tudom ilyen már amúgy is létezik, meg nem is néhány kamera felszerelése, hanem épp az elemző program, amely megfelelő biztonsággal kiértékeli az adott szituációt. Ez a gól-nem gól esetnél a teniszhez hasonlóan megoldható, a leseknél ez jóval bonyolultabb, sajnos nem tűnik elegendőnek sem a két kamera, sem a érzékelő a zokniban... Mivan, ha a kék játékos fejjel továbbít, mivan, ha az átadás közben beleér egy védő, mivan, ha kék játékos nem a labdába rúg, hanem az ellenfél bokájába, mit mutat az érzékelő? Ez maximum arra jó, hogy kiederítsük, hogy a játékos közel volt a labdához (ezt amúgy is látjuk), de hogy biztosan ő ért e bele egy kétes helyzetnél, arra nem nagyon jó

bemattolo 2007.07.24. 11:27:19

sziasztok,
az egyik idei premier-sípben (s1) volt egy riport Paul Hawkins-szel, a Hawk-eye feltalálójával.

Elmondta, hogy a most tesztelt rendszer két év múlva kerülhet bevezetésre a premiershipben, ám itt pusztán arról van szó, hogy ha a labda áthalad a gólvonalon, a játékvezető sporttárs 2-3 mp-en belül hangjelzést kap azon a rendszeren keresztül, melyen most a partjelzőivel kommunkiál. (4 kamera mp-ént 500 (!)filmkockát készít, a rendszernek elég látnia a labda 25%-át, hogy pontosan meghatározza a helyét...)

Adamfark 2007.07.24. 11:37:30

Igazat adok tree41-nek. Érdemes először az NFL meccseiből 4-5-öt megnézni, és biztosan a rabjaivá váltok ti is. Faragó Ricsiék értő/magyarázó kommentjei kimondottan megkönnyítették annak idején a dolgomat.
Az ott bevezetett gyakorlatokból nagyon sok mindent át lehetne venni az európai fociba. Kezdve attól, hogy ott a bírók ítéleteit a legritkább esetekben vonják kétségbe. Mondjuk ott több bíró is van, már csak a játék jellegéből adódóan.
Videó bíró használatára meccsenként összesen 3 lehetőség van. Nem ritkán nem is használják ki. Így is csak akkor változtatnak a főbíró korábban meghozott döntésén, ha az "minden kétséget kizáróan" ellentétes a videó bizonyítékaival.
Ami szerintem müködhetne a fociban:
Félidőnként 1 videó bírói segítség. Videó bíróként a különben is kötelezően jelen levő 4. játékvezető működhetne. Az ítéletet a játékvezető headsetjére mondhatja. Ezáltal a játékot nem kell megszakítani azért, hogy a főbíró a partvonalnál személyesen tekintse meg a visszajátszást - mint az NFL-ben.
Ha esetleg egy edző indokolatlanul kéri ki az időt, akkor szankciókat lehetne ellene bevezetni (emberhátrány, büntető). De akár enélkül is működő rendszer lehetne.
Az pedig marhaság, hogy a videó bíróval töredezetté tennék a játékot. Jelenleg ha 1 félidőben 30 perc tiszta játék van, akkor sokat mondok. Azt hiszem, hogy a mai technikai szinten 1-1 szitu eldöntéséhez max. 20-40 másodperc elegendő lenne. Gondoljunk csak bele, hogy mi is a TV előtt ennyi idő alatt 2-3 szögből is megnézhetünk egy visszajátszást.
Azt hiszem ez alapvetően nem befolyásolná a játék felépítését. Ha mondjuk megye 2-ben nem tudnának videó bírót alkalmazni, akkor ott maradhat az eddigi szisztéma. (Más kérdés, hogy gyakran még a 4. játékvezetőre sem telik, de attól még a meccset le lehet játszani) A videó bírót, csak mint a játékvezető 1 nyagyon fontos támaszát alkalmaznám. Azonban ha figyelembe vesszük, hogy manapság mennyi pénzről dönt 1-1 meccs, - különösen a PL-ben - akkor elengedhetetlen a professzionális bíráskodás. /Ugyebár arról szól a fáma, hogy most az új TV jogok értékesítéséből még a frissen feljutó Derby is 30 millió fontot kap./
Ráadásul a bírók sincsennek folyamatosan támadásoknak kitéve, ezáltal sokkal magabiztosabban álhatnak neki a nagyobb rangadóknak is. Ráadásul az a gyakorlat is okafogyottá válhat, amikor a rangadók előtt már 2 héttel elkezdik a lelki terrort az edzők. (Gondoljunk csak Mourinho okosságaira)

Robinzonád 2007.07.25. 14:45:55

Nem értek egyet a cikkel. Meg a nagy örömködéssel a sólyomszem felett. A wimbledoni példa egyáltalán nem egyértelmű: aki látta az idei döntőt, tudja. Szerintem semmi nem változott a teniszben a videobíró miatt.: a kérdés 2x2-es mátrixba rendezhető (nem bonyi , ne idjedj meg): kikéri - helyesen, kikéri - helytelenül, nem kéri ki - helyesen, nem kéri ki - helytelenül. Tehát ezeket az adatokat kéne egy teniszmeccs során jegyezni és összevetni, hogy lássuk, összességében, hosszú távon jelent-e valódi változást a dolog.

A kérdés ugyanis a hosszútávon van szerintem. Igaz, hogy vannak bírói tévedések, de ezek kiegyenlítik egymást hosszútávon. Persze értem én, hogy egy meccs 90 perc, és lehet legendás tévedéseket felhozni példának, de ezek valójában kivételek. Egy bajnokságban sok meccset játszik egy csapat, és ha veszít is bírói hiba miatt (azért ez elég ritka) egyszeregyszer, valamikor nyerni is fog ugyanebből az okból kifolyólag. A bíró egy olyan tartozéka a pályának, ami ember. Tehát tévedhet, és ez a tévedés hagyományosan része a játéknak.
A másik ellenérvem a FIFA-tól származik, de én hiszek nekik: nem hiszem, hogy jót tesz a focinak, ha a profi játék egyre inkább elszakad attól, amit bárhol bárki bármikor játszhat. Minél több technikai , anyagi, stb. feltétel választja el a a különböző szinteket a fociban a megye 4-től a BL-ig, annál kisebb az átjárás valószínüsége. A foci alapvetően egyszerű sport, felesleges túlbonyolítani, és minél jobban eltávolítani attól a játéktól, amit bárki játszhat egy parkban a haverokkal.
A bírói hiba része a játéknak és lehet együtt élni vele.
De ha már sólyomszem, akkor miért nem zárunk ki mindent, ami befolyásolhatja az eredményt? Egy fűcsomó (pl. legutóbbi horvát-angol), a szél, az eső, egy villanó vaku, mittudomén. Az ideális pálya műfüves, fedett és nincs benne közönség, hiszen nem fair, hogy a nagyobb szurkolóbázissal rendelkező csapat nagyobb támogatást kap!

tb 2007.07.25. 15:17:30

a hosszútáv jól hangzik és valószínűleg így is van, amit elvesztünk a bíró miatt a 3. fordulóban, azt visszanyerjük a 22.-ben, nade gondolom azt te is belátod, hogy egy VB döntő esetében nem beszélhetünk hosszútávról, egy bírói hiba miatt elvesztett világbajnoki címet nem pótól egy akármilyen másik meccsen a javunkra tévedő ítélet
amúgy a bírói tévedés nem a játékrésze! a fűcsomó, a szél, a szögletzászló stb az az, de a bírói tévedés nem az! azért nem, mert ha ezt annak fognánk fel, akkor szemet kell hunynunk a bírók lefizetése fölött is, mert az is a játékrésze, és a bunda is játék része lenne...

heizer 2007.07.25. 15:27:32

Az lehet hogy egy 30-38 meccses bajnokságban a bírói hibák kiegyenlítik egymást, de amint az itt felhozott példák mutatják egész más a helyzet az egy vagy két meccsen eldőlő párharcok esetében. Szerintem a 66-os német válogatott tagjait, az akkori szurkolókat és még talán a maiakat sem vigasztalja az hogy a 90-ben egy erősen véleményes tizenegyessel nyertek vb-t.
A statisztikai adatok - főleg a bement-nem ment be kérdéskör esetében tényleg nem szignifikánsak, ugyanakkor a lesek és a tizenegyesek hibás megítélése elég gyakori. Szerintem ezen két hibafajtából legalább egy van meccsenként, de két meccsen egy biztos, és akkor még nem beszéltünk a sárga és piroslapokról, sőt a szabadrúgásokról sem (pl. norvég-magyar 90 nemtommikorból Rekdal mesterhármasával, de mondhatnám a tavalyi BL döntőt is)!
A bírói tévedés pedig nem ugyanaz mint szél, eső és hasonlók! Ugyanis abban az esetben fel sem merül a csalás lehetősége, míg itt folyamatosan újra és újra felbukkan.
Ha pedig azon sírunk hogy ne távolodjon el a profi foci a grund szellemiségétől, akkor ezentúl kéretik minden kommentelőnek visszaadni a teremfocicsukáját a boltban, és tessék rongylabdával mezítláb játszani a királydinnyés homokban ahogyan szegény afrikai sporttársaink teszik. Ugyanez Barca, Real, Liverpool... viszonylatban. Ja és eleve minek bíró a pályára? A grundon sincs - ha már széről, esőről is vitatkozunk.

johevi 2007.07.25. 15:46:47

Videobiró azért lehet az NHL-ben, mert mindenhol van. Kéretik nem elfelejteni, hogy a szabály mindenhol érvényes: még NBII-ben és a Conferenceben is ugyanaz mint a PL-ben. Tehát ha valahol bevezetik a Sólyomszemet, akkor illene mindenhol. Csak ez lehetetlen. Kézilabdában is milyen egyszerű lenne, ha lenne támadóidő, nem kellene a jvk szubjektív döntésére bízni a passzívot, csakhogy pl. megye I-ben nincs rá lehetőség hogy időmérő legyen, meg aki kezeli... Szóse róla igazságos lenne, de valamit elveszítene a természetes varázsából. Ha a rúdugró 10 centivel ugorja át a 585-öt, attól még az 585... Vagy csak szaladjon neki és ugorjon egyet a lécnélküli levegőbe aztán a Sólyomszem leméri.

Robinzonád 2007.07.25. 16:50:00

Tb, bocs de a bírói tévedés a játék része, ha akarjuk, ha nem. Minden sprotban, ahol van bíró. A CSALÁS az nem a játék része. Az az emberi természet része. És mindent meg kell tenni, hogy kiszoruljon a játékból. De szerintem senki nem gondolja, hogy a csalás miatt kell bevezetni a sólyomszemet. Azért, mert elfogadjuk, hogy a bíró tévedhet (ahogy mindenki a játékban, a csatár, az edző, mindenki) nem jelenti azt, hogy el kéne fogadnunk a bíró lefizetését is!!!!? Ezt nem mondod komolyan.
Amúgy igaz, a VB döntőn megesett tévedésért ritkán kárpótol a hosszútáv. De azért az is igaz, hogy az ilyen tévedések NAGYON ritkák. (persze értem, szerinted attól még mert ritka attól még elég nagy baj...)
Batigol, persze túloztam, de a lényeget talán értitek: lehetnek érvek a videóbíró ellen is. Amúgy igenis a bírói tévedés, ugyanolyan, mint a szél eső, stb.: egy a játékot befolyásoló véletlen változó. Te is összekevered a tévedést a csalással. Az büntetendő.

heizer 2007.07.26. 08:09:45

Nem hiszem el, hogy az amerikai "megye II"-ben van videóbíró. De ettől még akár lehet is, nem tudom.
A csalás tényleg nem a játék része. Viszont még sosem játszottak újra meccset az miatt mert a bíró elcsalta, vagyis lehet hogy a bűnösöket megbűntetik de a csapatot ki fogja kárpótolni és hogyan? Ráadásul a csalás tényének bebizonyítása ritkábban fordul elő, mint a bennvolt-nemvoltben eset! Azért mert egyszerűen lehetetlen bebizonyítani!
Persze mindent meg kell tenni hogy legalább a GYANÚ árnyéka se vetüljön meccsek tisztaságára. És emellet pedig igenis amennyire lehet, meg kell próbálni igazságosan ítélkezni, és ha ehhez a legmagasabb szinten (ahol a legnagyobb a tét, és a kísértés is a sumákolásra) adottak a feltételek, akkor be kell vezetni. Nagyon sok feltétel most sem adott a legalacsonyabb szinten: a megye kettes serdülő meccseken például csak egy bíró van, a megye háromban pedig ha már kettő van az is nagy szám! Akkor most nem volna mindegy hogy a PS-ben vagy a vb-n ott van e Nataniel Bampoo meg a videóbíró!?
És az is igaz, hogy a nagyobb csapatok és híresebb játékosok élveznek némi előnyt a bíróknál a kisebbekkel szemben. Nem biztos hogy más lett volna a végkimenetel, de az MU-Debrecen meccsen Keane-t ki kellett volna állítani, Halmosi gólja pedig szabályos volt.
Szerintem igenis, amennyire lehet igenis élni kell a technika lehetőségeivel, az ésszerűség határain belül és a játék élvezhetőségének megőrzése mellett. Az én szememben a felhozott ellenérvek nem túl meggyőzőek és súlyosak ahhoz képest amit nyerhetne a sportág profi része.

tb 2007.07.26. 11:05:49

"bocs de a bírói tévedés a játék része, ha akarjuk, ha nem"

nem akarjuk, és lehet tenni ez ellen, ha akarod, ha nem

a szelet, az esőt, a szurkolókat (tekintsünk el most a vandáloktól) viszont akarjuk, és nem is tudunk és nem is akarunk tenni ellenük semmit

ez a különbség

Robinzonád 2007.07.26. 13:05:04

kedves tb,

a szél és eső ellen is lehetne tenni, ha akarod, ha nem (fedett pályákkal)

ha láttál már NFL közvetítést, ahol alkalmaznak videobírót, láthattad, hogy az sem válaszol mindenre, mert vannak olyan helyzetek, amik a video-n sem látszanak egyértelműen. és végül is az ember dönt, aki pedig nem tévedhetetlen.

a játék esetleges és ez a szép benne, Sőt, ez a lényege! hogy nem minig a jobb győz(pedig ez igazságtalan!!!), hogy kimarad a jogos tizenegyes (miért nem adnak automatikusan gólt, ha 100%-os helyzetben szabálytalankodnak???), és hogy néha téved a bíró. benne van.

Akarja az esőt az a csatár, akinek a kapuragurítása elakad a gólvonalon (biztos láttál már ilyent), és ezzel "kárba megy a sokévi munka, amit a siker érdekében tett"? Nyilván nem de el lehet fogadni, mint véletlen változót, csakúgy, mint a bírói tévedést.

ez a hasonlóság

nem kell, hogy egyetértsünk, és nem hiszem, hogy bárkinek igaza lehet. ez szemléletbeli különbség. nekem a videobíró már túlszabályozottá teszi a játékot, és nem tetszik, téged (meg sokakat) ez nem zavar, sőt szükségesnek tartod, tartjátok. ízlés dolga

heizer 2007.07.26. 13:29:16

Kedves Robinzonád

Mi sem állítjuk, hogy a videobíró minden esetre egyértelmű iránymutatást ad. Azt sem szeretném ha minden kétes szituáció után azt néznék és az alapján döntenének. Én úgy gondolom, hogy először mindig a bíró döntsön, és az adott csapatnak legyen lehetősége meccsenként 3-4 alkalommal arra, hogy kétségbevonhassa a bíró ítéleteit, és azt visszanézzék. Ha az alapján sem egyértelmű a dolog, akkor érvényben marad a bíró döntése, vagy esetleg az ott lévő négy bíró dönthetne együttesen. Mindegy lehet is finomítani, de az egész nem tartana többe mintha meccsenként 6-8 szabadrúgással több volna. És a cél nem a totális igazságosság biztosítása, hanem a lehetőség annak elérésére, illetve az erősen vitatható, mérközés végkimenetelét döntően befolyásoló kérdések lehetőség szerinti eldöntése. És a GYANÚ árnyékának elhessegetése.

Az hogy nem mindig a jobb győz nem is kérdéses, ez a foci egyik varázsa. De egész más, ha úgy nyer az esélytelenebb hogy egy hősies küzdelemben, végig bekkel tíz emberrel és az egy helyzetét berúgja, mert neki ez a nyerő taktika, ugyanezt megtehetné a másik csapat is. És egész más ha a kisebbtől-rosszabtól eleve elveszik a sanszot a győzelemre, vagy ha a jobbik csapat egy bírói tévedés miatt kap ki a rosszabtól.

A sárban elakadó labdától pedig az az eltérés, hogy az egy objektív dolog. Ekkora a tapadási felület, ekkora sebességgel megrúgott labda = nem megy át, csessze meg. Pech, de nagy.
De a bíró egy szubjektum, lát valamit, és dönt. De mér nem helyezkedett jobban a barma, nem igaz hogy nem látta, meg hát ott van az a rohadt videó, nézzük már meg! Vagy direkt ellenünk fúj a piszok, hogy szakadjon kia bele...:)

Nem tudom, engem szurkolóként az ilyen csak felbosszant, mégha számomra közömbös csapatok játszanak akkor is, míg a megakadó labdára meg a szél által becsavart szabadra azt mondom: hát sorry tesókák, ez pech.

És egyébként nekünk van igazunk, és megpróbálunk itt meggyőzni erről mindenkit. Ha nem sikerül az se érdekli úgyse a kutyát se...

Csak egyikünk se a PLatini haverja az a baj...

Robinzonád 2007.07.26. 13:43:20

ja, ha nektek van igazatok, az más, akkor nem is zavarok tovább. ; )

(csak annyit jegyeznék meg, hogy igazából a videobíról beszéltünk, és messzire kalandoztunk, de tulajdonképpen csak egy speciális szerkezetről van szó egyelőre, ami csak az olyan esetekben dönt majd, hogy átment-e a gólvonalon a labda, vagy sem. tehát nem fogják visszanézni, hogy műesés volt valami, stb.)

heizer 2007.07.26. 14:00:30

Hát igen mert ez a mostani sólyomszem jó, de szerintem a fő probléma nem a gólvonalon átmenetel, hanem a lesek meg a szabálytalanságok. Így aztán kicsit erre felé húztuk témát. De minden hasonló kezdeményezést üdvözölni kell!

Vincent71 2007.07.28. 15:41:53

Azért azt ne feledjük, az itt emlegetett eső-szél-hó-stb. mindkét csapatot egyformán hátráltatja/zavarhatja/netán szerencsésen segítheti/stb., míg ugye a bírói izé általában sújtja az EGYIK csapatot, hátrányba hozhatja a másik ellenében... És ez nagyon nem mindegy, és nagyon nem ugyanaz...

Robinzonád 2007.07.31. 14:46:19

Az eső szél hó mindkét csapatot zavarhatja. A bírói hiba is. Ha a bíró csak az egyik csapat kárára téved, akkor az nem hiba, hanem csalás. Persze hibázhat egy nagyot csak az egyik kárára. DE ugyanúgy lehet, hogy a szél csak az első félidőben fúj, csak az egyik kapu előtt keletkezik hatalmas tócsa, stb.
Tehát a bíró sem csak egy irányba téved, és a körülmények sem feltétlenül egyformán hátráltatják a csapatokat.

heizer 2007.07.31. 15:29:11

Ebben igazad van Robinzonád, hogy az eső, szél meg hasonlók egyaránt súlythatják csak az egyik csapatot, mert ez símán előfordulhat. Viszont ez nálam a pech kategória.
Az hogy a bíró nem egyirányba téved nyilván hosszabb idősor alapján kimutatható. Az azonban símán előfordul, hogy egy adott meccsen csak egy irányba téved, vagy esetleg két irányú tévedéseinek következményei adott meccsen belül nem egyenlő következménnyel járnak. Hiába egyenlíti ki egyik csapat egy tévesen befújt büntetővel a tévesen megadott gólból származó hátrányát, már x percet hátrányban kellet játszania, ami természetesen nem ugyanaz mintha egyenlő állásban játszák le ugyanazt az időt. Ha valakit kiállít az egyik csapatból a 20. percben utána hiába állít ki másikat a másik csapatból a 45-ikben, addigra amannak már 25 percet igazságtalanul kellett hátrányban játszania, amely különbség a mérkőzés végéhez közeledve döntő lehet.
Vagyis bármely tévedés-mégha meccs közben egy másik tévedéssel kompenzálják is - döntően befolyásolhatja a meccs kimenetelét. Egy hátvéd már nem játszhat ugyanúgy 80 percig ha a tizedikben vitatható módon kapott egy sárgát, mintha csak a 80. percben kapta volna. Nem kockáztathat annyit!

Biztos vagyok benne hogy hosszabb időtávban ez kiegyenlítődik ami egy bajnoki sorozatban még elfogadható. De azért kupasorozatokban elég gáz. És az se mindegy hogy a BL-ben elszenvedett sérelem esetleg egy bajnokin kompenzálódik e. Anyagilag biztos nem.

Robinzonád 2007.08.01. 12:03:11

Batigol,
ittam a szavaidat, teljesen egyetértünk. : ) Mindezt én is így gondolom.
A különbség kettőnk között, hogy szerinted modern techinkát kell bevetni, hogy csökkenjen a bíró "torzító" befolyása. Én meg konzervatív vagyok, és elfogadom, hogy a bíró néha sajnos hülye. (Azért persze bosszant.)
süti beállítások módosítása