Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Premiership és vidéke: szuperválogatott 2006/07

2007.07.02. 16:12 Gitár János

Előre szólunk, hogy a brit kultúra nagy hagyományaihoz - A papagáj-jelenet nincsen benne - igazodva válogatottunkban nincsen benne az a játékos, aki a legtöbb egyéni elismerést kapta a szezon végén. Pedig valamikor január-februárban, mitagadás, már mi is beálltunk üvölteni a farkasok közé és megmondtuk mindenkinek, aki kérdezte (vagy nem kérdezte), hogy bizony igen, ez a Cristiano Ronaldo, ez egy óriási dolog. Gyors, technikás, gólokat lő, és mint az az igazán nagy formátumú labdarúgók (és más művészek) esetében is megtörténik, az ember már a hülyeségeit is a zsenialitás nélkülözhetetlen alkotórészének kezdi látni. De C. Ronaldo legutolsó hetei olyan vacakul sikerültek, annyira ugyanazt az öncélú, kritikus pillanatokban hasznavehetetlen hisztibabát hozta, mint tavaly meg tavalyelőtt, hogy egyszerűen kiábrándultunk. Egy igazságos világban összteljesítménye alapján persze beférhetne a kezdőbe, de mi másvalakibe helyezzük bizalmunkat, mindjárt kiderül, hogy miért. A világ pedig a legkevésbé sem igazságos.

Edwin Van der Sar (Manchester United)
Hat év botorkálás után Alex Ferguson 2005 nyarán belátta, hogy azok az idők már elmúltak, amikor világklasszis kapus nélkül meg lehet nyerni a Premier ligát (mint az 1999/2000-es szezonban, amikor az egyaránt tartalékkapus-jellegű Raimond van der Gouw és Mark Bosnich váltogatták egymást - és a csapat összesen háromszor kapott ki a bajnokságban). Vagy egy tehetséges, de teljesen megbízhatatlan idegbeteggel (mint 2000/2001-ben, amikor a később méltán kiröhögött Fabien Barthez első szezonjában tizennéggyel kevesebb gólt kapott a MU, mint az előző szezonban). Állítólag kétmillió fontba került Van der Sar, tehát kb. annyiba, mint mondjuk Carrick - a futball szempontjából szinte teljesen felesleges - bal keze. Az ilyesmit nevezzük jól elköltött pénznek: a holland gyakorlatilag soha nem hibázik, a nyugalom és a feszült győzniakarás tökéletes elegyét sugározza, kiválóan kezeli a labdát lábbal is, sorsdöntő bravúrjai vannak (lásd a City elleni, bajnokságot érő tizenegyes-védést), ráadásul szerintünk cuki is. Kulcsfontosságú embere volt a MU bajnoki címének.

Michael Essien (Chelsea)
Az ilyen szezonvégi válogatottakkal mindig az a szopó, hogy ha meg akarjuk őrizni komolyságukat, kénytelenek vagyunk négy hátvéddel felszerelni őket, lévén napjainkban viszonylag ritkák a WM-rendszerben futballozó csapatok. Idén José "Kutyásember" Mourinho sietett az álomcsapatok összeállítóinak segítségére azzal, hogy a szezon jó részében valahogy képtelen volt a világ legtöbb pénzéből összerakott keretéből egy olyan védelmet kiállítani, amiben csak hátvédek szerepelnek. Ha nála lehetett jobbhátvéd a Premiership meghatározó figurájává emelkedett ghánai fiatalember, akkor nálunk is lehet (egyébként Gary Neville-nek kéne lennie, aki élete legjobb formájában játszott, amíg meg nem sérült, de azért ne őrüljünk már meg). Essien tényleg univerzális futballista, aki nemcsak hogy halálra dolgozza magát a meccseken, de rendelkezik azzal a ritka képességgel is, hogy meg is nyerje - vagy minimum ikszre hozza - őket. Egy ideje keresgéltük már az új Roy Keane-t, hát tessék, megvan.

Ricardo Carvalho (Chelsea)
Sokáig nem soroltam az igazi klasszisok közé, de idén akkora tanár volt, hogy abszolút megtörtem. A saját tizenhatosról Drogbának küldött ballisztikus indítások, az előretörések, cselek, az ütempasszok, a nemcsak szöglet után, hanem akár átlövésből elért gólok mind azt a letűnőben levő korszakot idézik, amikor a középső védők még mást is csináltak a pályán, nemcsak egy merő frászban várták a saját térfelük közepén, hogy melyik fennragadt szélsőhátvéd helyén kezd el futni a labdával valaki. Valahogy úgy vagyok vele, hogy RC idei legjobb meccsei (pl. a Liverpool elleni BL-odavágó) alapján kicsit jobban el tudom már képzelni, milyen lehetett a pályán Franz Beckenbauer.

Nemanja Vidic (Manchester United)
Amilyen barom módon tud igazolni Ferguson (Kléberson! Djemba-Djemba!! Bellion!!!), olyan kiválóan is: a 2006 januárjában 7.2 millió fontért megvásárolt Vidic igazi főnyeremény volt, elég hamar kiderült, miért volt átjátszhatatlan a szerb válogatott védelme a vb-selejtezőkön (amiken játszott) és miért égtek le csúnyán magán a vb-n (ahol nem). Vicces módon klasszikus brit középhátvédet szerzett be vele a Manchester, épp annyira ügyes a földön, amennyire kell, irdatlan jól helyezkedik és fejel, kíméletlen, de nem sportszerűtlen, pontrúgások után az ellenfél kapujára is veszélyes. "Steve Bruce méltó utóda" - írta róla egy MU-párti blogger, ennél nagyobb dícséret nem létezik.

Gael Clichy (Arsenal)
Könnyen lehet, hogy az Arsenal ezzel a szezonnal búcsúzott a big four-tagságtól, úgyhogy tisztelegjünk az elmúlt tíz év legszebb futballját játszó csapat és Arsene Wenger játékosfelfedező-zsenije előtt a fiatal tehetség beválogatásával. Az annak idején 250 ezer fontért (vagyis szotyipénzért) vásárolt Clichy gond nélkül pótolta a Highburyben még istenített, az Emiratesben már hevesen gyűlölt "Cashley" Cole-t. Ő persze még csak potenciális klasszis, de nem lehet nem észrevenni, milyen elképesztően gyors, technikás és hasznos játékos. Annak a klasszikus francia szélsőhátvéd-iskolának a legígéretesebb új alakja, amely Amorost, Lizarazut, Thuramot és Sagnolt adta a világnak.

Aaron Lennon (Tottenham)
Igen, igen, szubjektív és vitatható választás, de nekünk ő az év felfedezettje. Lesznek még jobb szezonjai is, de már most öröm nézni, hogy milyen elképesztő sebességgel tud milyen elképesztő dolgokat megcsinálni. A hozzá hasonló jellegű és kvalitású játékosok még ebben a célorientált korban is hajlamosak leszegett fejjel focizni (Cristiano, Arjen, rólatok van szó!), Lennon viszont teljes taktikai fegyelemmel, értelmesen, okosan csinálja a dolgait a pályát. Húsz múlt áprilisban; a következő évek egyik komoly örömforrása lesz végignézni, ahogy igazi világverő klasszissá érik. Minden adottsága megvan hozzá.

Paul Scholes (Manchester United)
Szűkszavú, kicsi, öreg és félig vak, ki az? A hangtalan gyilkos, a  vörös nindzsa. Tavaly úgy nézett ki, Ferguson már a nagy generáció teljes kivezetésére készül; nem is lett volna meglepő tőle, hiszen a Bryan Robson-féle garnitúrát egy mozdulattal cserélte le éppen ezekre a kölykökre annak idején - nagy sikerrel. Ehhez képest idén a megmaradt három veterán mind kulcsszereplő volt (Neville persze csak a már említett sérüléséig). Scholes a legszebb napjait idézte, kiváló labadákat adott, a semmiből előkerülve ott volt mindenhol, bemutatta legendásan szar becsúszó szereléseit, továbbá olyan gólokat rúgott, amikkel konkrétan senki nem tud versenyezni a mai mezőnyben. A szegény Király Gábornak úgy hoszonnyolcról bekent förtelmes nagy kapásgóljáról évtizedek múlva is beszélni fognak, ahogyan arról az egészen ihletett mozdulatsorról is, amit a Newcastle ellen végrehajtott (felhangosítva érdemes).

Mikel Arteta (Everton)
Mint közismert, Angliában nincs olyan, hogy irányító. Olyan viszont van, hogy a középpálya tábornoka, és Arteta idén méltó volt ehhez a szép kifejezéshez. Moyes edzői nagyságát dícséri, hogy felismerte, az alapvetően a rakkolásra, a szervezettségre épülő csapatba mennyire kell valaki, aki kiosztja a gólpasszokat, s az is, hogy a szerény baszkföldi fiatalember személyében meg is találta a csodafegyvert. Hiába nem a pálya közepén játszik, teljesen egyértelmű, hogy a támadások jó részét az ő agya működteti. A liga egyik legelegánsabb játékosát isteníti a Goodison Park népe, teljes joggal.

Ryan Giggs (Manchester United)
Ahogyan már meg is írtuk: sok minden kellett ahhoz, hogy a MU nyerje meg idén a bajnokságot, de végső elemzésben úgy véljük, a legfontosabb faktor Ryan Giggs volt. Balról, jobbról, középről, futtából, állított labdából, akárhogy. Ahogyan a szezon második felében a Manchesterben, a mi válogatottunkban is ő a csapatkapitány.

Didier Drogba (Chelsea)
Futballértő jóbarátom egyszerűen "ork"-nak hívja, egy arsenalos blogon nemrégiben mint "hideous monster"-t emlegették - speciel irigykedve, abban az összefüggésben, hogy szegény Adebayorból bizony soha nem lesz ilyen "rettentő szörnyeteg". És igen, DD jobb napjain olyan, mintha valami mitikus másik világból érkezett volna, és teljesen érthető, hogy a mindenkori ellenfelek drukkerei egész egyszerűen unfairnek tartják, hogy valaki ennyire erős, ennyire ügyes, taktikailag ennyire felvilágosult, ennyire lelkes és alázatos legyen - egyszerre. Ráadásul úriember (aki képes volt azt nyilatkozni, hogy azért tud ilyen sok gólt rúgni, mert Sevcsenko elvonja a védők figyelmét) és hazafi (aki egy nagyon rokonszenves elefántcsontparti csapattal volt nagyon peches a vb-n). És mi vele a baj? Hogy feldől, amikor fellökik? Nincs több kérdésem.

Carlos Tevez (West Ham)
Hollywood, Hollywood! A különös fejű, szupertehetségnek mondott fiatalember a vb-n (részben önhibáján kívül) elmulasztja megváltani a világot, tisztázatlan körülmények közt Kelet-Londonba kerül, alig játszik, a csapat mélyrepül a kiesés felé. Új edző érkezik, új megaláztatások. Aztán egyszercsak. Van abban némi költői túlzás, hogy Tevez egyedül tartotta benn a Hammerst, de hogy ő volt az ihlet, a katalizátor és ő volt az is, aki a munka dandárját elvégezte, az egészen bizonyos. Manapság már nagyon ritka jelenség, hogy egy ennyire jó, ráadásul még pályája felívelő szakaszában levő játékos a kiesés ellen küzdő csapatban játsszon, már csak ezért is érdekes volt végignézni ezt a romantikus sztorit. Tevez mindent csinált, passzolt, gólt szerzett, szögletet rúgott és tartotta a lelket csapatban, edzőben, közönségben egyaránt. Nyilvánvalóan nincs az a nyolcadik hely, amiért a West Ham-rajongól elcserélnék ezt a katartikus szezont.

Menedzser: Steve Coppell (Reading)
Sokkal kevésbé lett szép a szezon, mint ahogy kinézett (mi végig bíztunk egy UEFA-helyben), de attól még teljesen egyértelmű, hogy más nem ülhet a jófej-válogatott kispadján. (Coppellt ráadásul játékos korában is nagyon lehetett kedvelni, még ráadásul mindig kicsit lelkiismeretfurdalást érzünk, ha ránézünk, tekintettel arra, hogy Tóth Jokka vetett véget igencsak idejekorán az aktív pályafutásának.) Szerény alapanyagból nemcsak eredményes, hanem gyakran kifejezetten jól nézhető, tudatos, támadó csapat, győzelem-vagy-halál mentalitás. Ez kell nekünk.

B-csapat
Nem ez volt minden idők legjobb PL-szezonja, de kiváló teljesítményből bőven akadt annyi, hogy csak könnyek közt, fogcsikorgatva voltunk képesek összerakni a válogatottat. A kedvenc kimaradottakból kiállt még egy csapat. Ki mindenki van benne? A fejberúgott kapus, aki nem bír gólt kapni; az Anfielddel egybeépült középhátvéd; a vagy-a-baba iskola kiváló, megalkuvást nem ismerő, ifjú osztrák exponense; a legkisebb-fiú balhátvéd; a cselkirályból majdnem gólkirállyá érett szupersztár; a gólpassz-művészek (Fabregas és, bizony, Rooney, akit a kanadai táblázaton csak Ronaldo előzött meg, és aki csak azért nem az A-csapat tagja élete legjobb szezonja után, mert a tehetségéből még ennél is többre telik); az ötvenméteres gólok szakembere; a kis dél-afrikai, aki egy harcos középcsapatból lett vice-gólkirály; az Arsenaltól eltanácsolt srác, aki a dél-afrikait tömi labdákkal. Valamint Gary Neville. Tehát:
Petr Cech - Gary Neville, Jamie Carragher, Emanuel Pogatetz, Nicky Shorey - Cristiano Ronaldo, Cesc Fabregas, David Bentley, Matt Taylor - Wayne Rooney, Benni McCarthy.

45 komment

Címkék: angol premiership szuperválogatott

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr997133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Wilbur Swain 2007.07.02. 17:51:52

jó kis csapat, bár tul.képpen lehetne a MU is, óriási szezont produkáltak

aero2zero 2007.07.02. 18:55:51

Lehetne, de szuperválogatottról volt szó a ligából. (Ahogy górcső alá vették a többi bajnokságot is.)

icolicom 2007.07.02. 19:32:20

Jó játék...Ennyi erővel vagy tucatnyi válogatottat is ki lehetne "állítani', de azt nem én fogom elkövetni. Bár egy megjegyzés azért mégis csak kikivánkozik belőlem: menjenek a jó büdös francba azok, akik mindenféle "ÉV JÁTÉKOSA" címet adományoznak. Hogy miért? Mert az lenne az igazságos, ha lenne egy LEG a kapusoknak, a hátvédeknek, a középpályásoknak és a csatároknak. Mert hogy az ördögbe lehet egy megbízhatóan teljesítő középhátvéd teljesítményét mondjuk Kakáéval összevetni, amikor az -nyilvánvalóan a marketingértékének, az imidzsének köszönhetően is- magasabb pontszámokat/értékelést kap meccsről-meccsre? Ezen kéne elgondolkodniuk a sok szakembernek, sportújságírónak...

Surfin · http://surfin.blog.hu 2007.07.02. 19:46:04

Na végre, ez már tetszik! Egy premiershipes válogatott, amiben nincs Ronaldo, de van Giggs és Scholes. (Meg persze Van der Sar és Vidic, akik szintén megérdemlik.) De szép lenne jövőre is vmi hasonló :)

dejavubazz 2007.07.02. 20:06:46

icolicom 2007.07.02. 19:32:20

Letezik erre kiserlet, Actim index neven fut, persze kozel se tokeletes:
www.premierleague.com/fapl.rac?command=forwardOnly&nextPage=actimTop100

E rangsorban peldaul David James (kapus, ugye) magasabban jegyzett, mint Gerrard, Scholes, vagy akar van der Sar.

Az Actim Statbol levezetett ligavalogatott pedig:
www.premierleague.com/fapl.rac?command=forwardOnly&nextPage=teamOfTheSeason

sh4d0w 2007.07.02. 20:33:58

Igazán bocs, de Milan-szurkoló létemre mondom, hogy C. Ronaldo-t kihagyni az első csapatból legalább akkora hiba, mintha a BL-döntőben az egyik csapat kapus nélkül állna fel. Állítólag ilyenkor az egész éves teljesítményt nézitek, mégis, az utsó néhány rosszul sikerült meccséért kihagyjátok?! Ez bocs, de amatőr dolog... Mondjuk Lennon helyére bőven beférne... Egyébként meg nem kell elhinni, amit mondok, inkább nézzétek meg, hány gólt szerzett ő a szezonban kp létére és mennyit mondjuk Rooney...

szbszig 2007.07.02. 21:00:56

Semmi Copa América? Hé!... :)

sixx · http://comment.blog.hu 2007.07.02. 21:22:41

eh, gerrard, carragher sehol, viccelszbolondozol?

aero2zero 2007.07.02. 21:33:08

Gyaníthatóan az egyenletes teljesítmény a kulcs a kiválasztásban...

brueghel 2007.07.02. 22:15:38

A szezon második felében a Lennon nagyjából értékelhetetlen volt. (Pedig én kedvelem, szerintem is jó játékos lesz, de akkor is.) - szóval egyértelműen inkább C. Ronaldo. Berbatov pedig a B teambe legalább beférne.

brueghel 2007.07.02. 22:16:50

plusz: nem vagyok oda az Evráért, de a Clichynél szerintem összességében jobb volt.

The Welsh 2007.07.02. 22:54:34

Clichy és Lennon? Kész vicc. Lennonból jó játékos lesz valamikor, de most még a PL top40-ében sincs. Clichy meg nem tud védekezni. Riise is lehetne akkormár.

rizla 2007.07.03. 03:56:49

"Egyébként meg nem kell elhinni, amit mondok, inkább nézzétek meg, hány gólt szerzett ő a szezonban kp létére és mennyit mondjuk Rooney..."

nézd meg, hány 11est lőhetett c. ronaldo, és hányat rooney.

rizla 2007.07.03. 03:57:24

persze a szabadokat is általában ő lövi (mármint c. ronaldo), más kérdés, hogy abból talán 2 gólt, ha lőtt összesen, borzalmas szabadrúgáslövő

sh4d0w 2007.07.03. 08:44:36

rizla: a 11-est is be kell lőni. A szabadrúgásokban egyetértünk, Giggs, Scholes alig 1000x rúgja jobban a szabikat.

Surfin · http://surfin.blog.hu 2007.07.03. 09:16:52

Ronaldo szabadrúgása ha kaput talál, akkor általában gól, vmi hihetetlne erővel lövi meg, és a ladba is kacsázik össze-vissza. Az más kérdés, hogy ez 1000-ből 1-szer sikerül neki. Talán még év elején volt néhányszor, meg az Európa-válogatott ellen. Tavasszal nem is emlékszem olyanra, amit nem a sorfalba lőtt (esetleg az égbe). Pedig állítólag még edzések után is ott marad gyakorolni.
Az a baj, hogy se Giggs, se Scholes nem az a tipikus szabadrúgáslövő. Talán Rooney-nak kéne néha megpróbálnia.

The Welsh 2007.07.03. 10:17:08

rizla:

Ronaldo 17 a bajnokságban elért góljából 3-at ért el 11-esből.

17 gólja mellé adott 14 gólpasszt is, jobbszélső létére ha valaki ezek után nem rakja be az év válogatottjába, az bizonyosan nagyon utálja őt.

Viszlat 2007.07.03. 10:24:37

C. Ronaldo legalább annyira benne van a bajnoki címben, mint Giggs. Bár lehet már többen nem emlékeznek a bajnokság középső időszakára, amikor többször egymaga hozott meccseket, Giggs se volt sehol, Scholes meg épp durcásfiú volt.

De nagyon egyet tudok érteni azokkal is akik Carreghert hiányolják. Szvsz gondoljátok át ezt a válogatottat, talán jöhetne egy javított változat.

d3vnull 2007.07.03. 11:06:23

Nem vagyok Liverpool drukker, de sztem Gerrard és Riise bent lehetett volna. Ha Riise-nek a 40 méterről lőtt iszonyatos erejű kapufáit vesszük akkor mindenképp. Bár persze igaz : többet ér a kis gól mint a nagy kapufa

broáf 2007.07.03. 13:01:51

Ha a Pool annyira szar csapat, hogy senki nem fért be a 11-be (csak Carra a reservesbe), akkor az a minimum, hogy Rafa Benitez a legjobb manager, hogy ezekkel a díjazatlanokkal 3. lett a Premiershipben.

Corazón de León 2007.07.04. 08:38:47

Carragher egyértelműen hiányzik, ha az egész szezont nézzük Vidicnél jobban teljesített. Clichy-nek sincs helye a kezdőben kapásból 3-4 olyan balhátvédet lehetne mondani akik jobbak voltak. Essien helyett Finnant tenném be(actim stats szerint is ő a szezon jobbhátvéje) Gerrard még a cserecsapatba sem fért be, ami elég érdekes, mert nem volt rossz szezonja és a csapat legjobb játékosanának szavazták. Ronaldot kifejezetten gyűlölöm de a legjobbnak mindig helye van a kezdőben. Pogatetz hogyan jöhetett egyáltalán egyáltalán számításba?? bollocks

rizla 2007.07.04. 11:53:59

hát, ez, hogy mindössze 3 büntetőt lőtt ronaldo, nekem egy kicsit meglepetés, mert ha pályán van, mindig ő lövi, szóval fura. "a 11est is be kell lőni", erre nekem is van klisém "a 11est nem lehet védeni, csak rosszul rúgni". mindegy, a lényeg, hogy én nem húznám le rooneyt, mert kevesebb gólt lőtt, mint a középpályás c. ronaldo. mert pl az is biztos, hogy ő sokkal többet védekezik, méghozzá elég hatékonyan. és amiben kiemelném még, hogy nyomás alatt jobban játszik (vagy legalábbis így felületesen úgy tűnik), mint c. ronaldo. BL-ben a roma ellen is ő egyenlített idegenben, ő rúgta a győztes gólt a milan ellen, és ahogy az nst precíz éleslátással megfogalmazta, ha tét van, ronaldo visszavedlik "öncélú, kritikus pillanatokban hasznavehetetlen hisztibabává". messi sem azért óriási játékos, mert labdazsonglőr, hanem mert nyomás alatt 200%-ot nyújt. szerintem c. ronaldonak nem tett jót, hogy még a szezon vége előtt hozzávágták a legjobb játékos díját, és hogy minden újság minden második cikke arról szólt, hogy XY szerint jelenleg cr a világ legjobbja. látni rajta, hogy nagyon hiú játékos. szóval ez is egy ok, amiért gyengébb lett a szezon végén. egyébként szinte alig láttam tőle szép gólt, nagyon sematikusan játszik, ugyanolyanokat lövöldözget folyton, aztán vagy beakad, vagy nem, idén beakadt elég sok, de volt ebben szerencse is, szóval szép-szép ez a 17, de lőjjön jövőre is ennyit, és akkor majd talán én is megtérek.
mindenesetre elég izzadtságszagú lázadásnak tűnik, hogy ki lett hagyva az nst keretéből, ebben egyetértünk, de ez van, ezek az arcok fociban is sznobok, fogadjátok el. gondolom c. ronikának nem lesznek lidérces álmai, hogy így elbántak vele.

tb 2007.07.04. 12:35:31

"nagyon sematikusan játszik"

DDDDDDDDDDDDD


youtube.com/watch?v=1mI5prhmjfI&mode=related&search=

2:45 körül figyelj

hát sok mindent lehet mondani rá, de hogy a játéka sematikus lenne....

rizla 2007.07.04. 20:27:12

megnéztem. és?
ez a legnagyobb csoda tőle?

nem tudom, én nem érzem a szikrázó zsenialitást, bocs. szépnek azért szép, de ez semmit nem cáfol abból, amit írtam

tb 2007.07.09. 14:07:36

úgy látszik Ch. Gáll András is olvassa a nst-t :) ezt írod Drogbáról:
"Hogy feldől, amikor fellökik? Nincs több kérdésem"

a mai sportban, szintén Drogbáról Ch. Gáll:
"Hogy olykor elesik, ha fellökik? Istenem, azokban a pillanatokban pihenhet, amikor a földön fekszik..."

Ronal-d'oh! 2007.07.09. 14:22:43

Rizla: a te Messidet angliában 5 perc alatt felaprítanák. Ronaldo nem zseniális? Reading elleni 1-1, Fulham elleni 2-1? Nem rémlik? Ezen megmozdulások csak tőle várhatóak, már ha az ilyet el lehet várni. Zseniális villanások, melyekkel meccseket nyert meg.

Abban igazad van, hogy igazán nagy csapatok ellen igazán fontos meccseken sokkal halványabb, mint egy átlagos csapat ellen.

sleepy 2007.07.09. 15:19:31

Akarki akarmit is mond, cr lehet, hogy nagyon jol mutat a nike reklamban, hogy ezt meg azt meg tudja csinalni a labdaval,m eg hu de szep, de konyorgom, a foci CSAPATJATEK! nem primadonnak oncelu maganszamaira kivancsi senki, ha arra lenne akkor megnezne oket a cirkuszban. kinyalhatjak ennek ficsurnaka segget meg egy parszor, csak mert rug egy ket szepsegdijas golt, de attol meg cspatszempontbol mindig is egy haszontalan szar marad. masreszt egy alabbi cikk pont arrol szol hogy mennyit is tud erni szep foci, ha onmagaban csak az az erenye hogy szep. a szep csel ugyanigy onmagaban lofaszt se er, ha nem koveti egy pasz vagy valami olyan aminek az eredmenyesseg szempontjabol ertelme is van. egy dologgal lehetne ezt megcafolni nekem. nem tudja valaki pl hogy ronaldinho hany golpasszt adott, vagy hany jo paszt es mennit ez a sebokvilifeju?
all in all, a cikk iroja cr kihagyasaval a szememben jova tette az olasz kocsogvalogatottnal elkovetett orbitalis bakikat. pont

sleepy 2007.07.09. 15:24:59

ps: bocs rizla, de ez az angol foci de kemeny es ez a ronaldo gyerek mennyire jo hogy ezt birja dolgot sem kell tuldimenzionalni. ha a zselefejunek odarugnak o is elsirja magat, a lenyeg hogy gyorsabban kell cselezni vagy PASSZOLNI. na errol az utobbirol nincsen neki halvany lila fingja se

sleepy 2007.07.09. 15:26:51

sorry, nem rizzla hanem nekedx. mea culpa, mea maxima culpa

Ronal-d'oh! 2007.07.09. 15:41:06

akkor az előbb említett 14 gólpassz lepattant lövésekből és rossz cselekből jött össze?

tb 2007.07.09. 16:10:14

sleepy, én egyetértek veled ezekben a dolgokban, de ha ezt mind Cristian Ronaldora érted, akkor kénytelen vagyok arra gondolni, hogy egyetlen Manchester meccset sem láttál az idén... pár évvel ezek a dolgok valóban illettek rá, de idén sokkal érettebben játszott, már csak a műeséseket kellene abbahagynia.

d3vnull 2007.07.09. 16:29:11

"már csak a műeséseket kellene abbahagynia.".

Azokat mindenképpen. Valamint annak a hitnek az ébrentartását, hogy a portugál válogatott is róla szól. Bár az én szememben a portugál válogatottnak tökmindegy, hogy eggyel több köcsög játszik benne (magánvélemény, nem vitatéma).

sleepy 2007.07.10. 10:41:48

Ebben igazad van, tenyleg regen lattam jatszani a zselefejut. Januar ota csak ket europai meccset lattam (bl donto, liverpool-arsenal vagy forditva, mar nem emlekszem, csak arra, hogy ket arsenal drukkerrel neztem, ugyhogy nem orultek). De amit olvastam rola az epp eleg volt, tavasszal valahogy mindenki elkezdte nyalni a segget (nem ertettem miert mert nem lattam, de kicsit gyanus volt hogy nehany meccs utan de jo lett hirtelen, mikozben evek kemeny munkajaval felepitette az onzo zseles primadonna kepet), aztan amikor meg teljesiteni kellett volna, nem volt sehol. Nyomas alatt egy nagy nulla, olyan mint Pippo volt egeszen a bl dontoig, lehet hogy kitomi a cagliarit vagy valamelyik serie a es b kozott ingazo csapat kapusat - csak meg kell nezni, hogy amikor azt a sok golt lotte a blben, akkor azokat melyik szakaszban es kiknek tette..., de komoly meccseken azt se tudja mi van (koztunk szolva azt a majusi meccset o sem fogja tudni megismetelni soha a budos eletben). A csavo soha nem ferhet be a legnagyobbak koze, legyen akarmilyen ugyes, nem csapatjatekos (mondhatja nekem akarki azt a 14 golpasszt, azert megneznem, hogy abbol hany volt szandekoltan az, es hany ami csak ugy sult el vegul...). Hozzateszem, tudom ez csunya dolog, de kajan mosollyal neztem mikor a holland favago legyilkolta tavaly nyaron (es nem csak azert mert holland fan vagyok, mert azon a meccsen mindent lehetett csak a hollandoknak szurkolni nem, mert a taplonal is sokkal taplobban jatszottak voltak, de legalabb szarul is).

tb 2007.07.10. 11:33:08

érdekes dolgokat írsz, sleepy
annyit tennék hozzá: C. Ronaldo a Manchester United játékosa, nem a Liverpoolé, úgyhogy a BL döntőben sem láthattad, sem pedig a Liverpool-Arsenalon, innentől kezdve nem hiszem hogy van értelme vitatkozni veled, mert látszik, hogy nem nagyon vagy képben...

d3vnull 2007.07.10. 15:28:26

De nem is mondta egy szóval sem, hogy a Pool-ban játszik :) 2.-ik mondatot most újra, figyelmesen!

heizer 2007.07.10. 15:56:19

Ettől függetlenül azt állítani hogy a PS-ben 14 gólpasszt adni valószinűleg csak a véletlenek összejátszása miatt lehet (17 rúgott gólon felül) abszolút futballdilettantizmusra vall. Függetlenül attól hogy a 31 kanadai pontot a bajnokság utolsó 10 helyezettje vagy az első 10 helyezettje ellenében érte el, ugyanis a lebonyolítás miatt mindegyik 3 pontot ért. Ráadásul nagy csapatok közül a MU is csak a Liverpoolt bírta megverni vagyis az egész csapatnak nem ment az erősebbek ellen. Viszont mégis ők gyüjtöttek több pontot...

Idén nem tom szerzett e nagy csapat ellen fontos gólt CR, mindenesetre rúgott már gólt Eb elödőntöben nem is beszélve a vb-n bevágott sorsdöntő büntetőjéről.

Én sem bírom a csávót de a teljesítményét elvitatni is teljesen felesleges.

sleepy 2007.07.11. 08:56:54

eloszor is koszonet d3vnull-nak aki tavolletemben megvedett. molto grazie!
jojo, volt egy jo idenye a sracnak ezek szerint. de talan azzal az ebvel ne peldalozzunk, mert a legfontosabb meccsen, a donton o is teljesen elszurkult es tanacstalanul szaladgalt fel ala mint az osszes tobbi portugal (orokre emlekezni fogok a pupos teljesen lemondo arcara, mikozben azt varta hogy jimmy jumpot eltakaritsak a kapubol).
ezenfelul, a 14 tenyleg nem keves, de a fonots pillanatokban tobbnyire akkor is nulla a srac. nem mondom hogy kutyauto, de soha nem lesz belole igazan nagy focista. engem csak ezert irritalt, hogy aprilis vegen, majus elejen csak a zselefeju folyt a csapbol, mert ANNYIRA tenyleg nem jo, amit a bl elodontoben (csak masodkeziek az informacioim) be is bizopnyitott. Az igazan nagy focistak tudnak lenditeni a csapaton, mikor annak nem megy, cr pedig akkor es csak akkor jo ha a csapatnak is megy a szeker...
all in all, a jo idenye ellenere szerintem jogosan maradt ki a szupervalogatottbol, ahogy materazzinak is mindig berelt helye lesz az ev osszeuropai kocsogvalogatottjaban, legyen akar olyan mint a kisangyal az egesz ideny soran.
apropo, osszeuropai kocsog,- illetve szupervalogatott nem lesz?

heizer 2007.07.11. 13:08:53

Abban egyet értek, hogy ANNYIRA tényleg nem jó a srác mint amennyire futtatják. Az is igaz, hogy a BL-ben kicsit sem nyújtotta azt amit vártak tőle, vagy amit egy "ekkora" sztárnak kellene. Mindenesetre a bajnok házi gólkirálya, rengeteg gólpasszal hozzá ami mindenképp megsüvegelendő. Az hogy a nagy meccseken nem hozza azt amit igazán tud talán lehet a fiatalság számlájára írni. Az idő majd eldönti...

Szerintem ha ilyen játékost akarnánk keresni akkor talán beszélhetnénk Henryről. Az egyetlen meccs amikor fontos pillanatban gólt lőtt a brazilok elleni negyeddöntő volt tavaly. Volt háromszor angol gólkirály de nem emlékszem hogy az MU vagy Chelsea ellen rúgott e gólt, mintahogy arra sem hogy a BL-ben számolatlanul termelné őket.
Amikor döntőbe jutott az Arsenal kimondottan viszafogott volt, és asszem a hátvédek lőtték az Arsenal góljait.

sleepy 2007.07.12. 09:00:02

Hat igen, Henrynal sem ertem hogy mit dobaloznak mindig azzal hogy megkapja-e mar vegre az aranylabdat. Szerintem nem erdemelte meg soha, jo a srac, de nem vilagklasszis. Soha nem volt az es nem is lesz... tobbek kozott pont azert amit fentebb irtal. Tenyleg nem rtem a Barcat, hogy miert kellett megvenni.

tb 2007.07.12. 15:32:15

nem hiszem, hogy ezen múlik, hogy valaki "világklasszis" legyen, de néhány meccs, amikor nagy csapatoknak lőtt gólt Henry...:
Manchesternek:
soccernet.espn.go.com/match?id=211540&cc=5739
Liverpoolnak:
soccernet.espn.go.com/match?id=192486&cc=5739

itt meg épp visszafogott a BL döntő felé vezető úton:
Juventusnak:
soccernet.espn.go.com/match?id=195585&cc=5739
Real Madridnak:
soccernet.espn.go.com/match?id=192141&cc=5739

és a Chelsea se maradjon ki:
soccernet.espn.go.com/match?id=153603&cc=5739

heizer 2007.07.12. 15:54:08

Akkor rosszul emlékeztem, úgyhogy visszavonom a Henry fikázásomat és bocs érte.

sleepy 2007.07.12. 16:29:24

Mea culpa, mea maxima culpa!

Magic Boy 2007.07.12. 23:04:08

Sziasztok.
Az első kommentem itt ( a fórumra járók ismernek) és remélem befogadtok.

Ronaldo-t meg kell védenem, mer egyre többet passzol és egyre kevesebbet szinészkedik (többször volt olyan, hogy akkor is továbbment amikor tényleg odarúgtak neki és el is vesztette az egyensúlyát) és bár az tény, hogy még mindig sokat önzőzik és színészkedik, de ha azt nézzük, hogy honnan indult akkor bámulatos a fejlődés.

sleepy: Abban igazad van, hogy túlsztárolják, de óriási játékos lehet belőle. Abban is igazad van, hogy tét alatt kevésbé megy neki (azért rugott ebben az idényben is pár mindent eldöntő gólt) és a nagy csapatok ellen is gyengébb (nagy csapatok ellen is rugot gólt vagy adott gólpaszt az idén), de még nagyon fiatal.
Nézz meg jövőre pár Manchester United meccset és rájössz, hogy Ronaldo rengeteget fejlődött SAF kezei között.

Hogy ne csak róla beszéljek.
Én is érdekesnek találom azt a válogatotta (1-2 játékos (Nem Unitedes) aki szerintem az A csapatba valók, még a Bébe se kerültek be).

Lacóka 2007.07.24. 13:36:03

index.hu/sport/foci/crgroo0723/

Azért azt nem lehet tagadni h CR évről évre jobb (pedig én se bírom nagyon, MU drukker létemre...) Majd kiderül mit tud tétmeccsen!

(és érdemes lesz odafigyelni erre az Eagles fiúra is)

tb 2007.07.24. 14:13:52

azért ilyen ázsiai csapatok ellen semmilyen következtetést nem lehet levonni, de gondolom az egyértelmű, nem is emiatt írok, hanem, mert kezdem unni, amit az index sportújságírás címen bemutat az utóbbi időben: youtube-on megkeresnek az adott eseményről valamit, aztán leírják, hogy mi van a képen... hát ezért igazán nem érdemes ilyennel fárasztaniuk magukat
süti beállítások módosítása