Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Valdano Mourinho és Benitez lelkéről

2007.05.09. 16:39 Bede Márton

Az utóbbi 48 óra legfontosabb futballisztikai eseménye – ha nem számítjuk a megdöbbentő pletykát, mely szerint Sven-Göran Eriksson, az arab sejkek és a laza erkölcsű középkorú nők nagy barátja a Dinamo Kijev edzője lehet – Jorge Valdano kirohanása volt az angol futball, különösen pedig José Mourinho és Rafa Benitez munkássága ellen. Az egykori kiváló játékos és közepesen kiváló edző a spanyol Marca-ban úgy küldte el az anyjába az utóbbi öt év két legsikeresebb angol klubcsapatát, hogy arra Alex Ferguson és Arsène Wenger közösen sem lettek volna képesek.

Néhány szemelvény:
- "A fociban sok a szubjektív érzelem, és ebben Anfield verhetetlen. Ha egy botra tűzött szardarab állna ennek az őrült és szenvedélyes stadionnak a közepén, az emberek műalkotásnak tartanák. Pedig nem az, hanem csak egy botra tűzött szardarab."
- "A Chelsea és a Liverpool a legjobb példái annak, hogy merre megy a foci. Nagyon csapatmunka, nagyon taktikus, nagyon koncentrált, nagyon erős. Rövid passz? Dehogy. Csel? Dehogy. Ritmusváltás? Dehogy. Sarkazás? Na ne vicceljünk! Az a hihetetlen kontroll és komolyság ahogy ez a két csapat játszotta egymással a BL-elődöntőt mindenfajta kreativitást és ügyességet eleve kizárt."
- "Drogbát azért tartották az első meccs legjobb játékosának, mert ő futott a leggyorsabban, ő ugrott a legmagasabbra és ő ütközött a legkeményebben. Az ilyen játék eltünteti a tehetséget, és teljesen összezavar olyan kiváló játékosokat, mint Joe Cole. Ha a foci arra megy, amerre a Chelsea és a Liverpool viszik, kezdhetünk elbúcsúzni attól a fajta tehetségtől és tudástól, amit egy évszázadon át élveztünk."
- "Benitezben és Mourinhóban két dolog közös. Mindig mindent ellenőrizni akarnak, és kielégítetlen a vágyuk a sikerre. És ennek a két dolognak ugyanaz a gyökere: mindketten sikertelen játékosok voltak. Így kénytelenek minden hiúságukat edzőként kiélni. Akinek nem volt elég tehetsége ahhoz, hogy játékos legyen, az nem is hisz a játékosok tehetségében. Nem hisznek abban, hogy improvizálva is lehet meccseket nyerni. Benitez és Mourinho olyan edzők, amilyenekre játékosként szükségük lett volna, hogy vihessék valamire."

Valdano cikkét Spanyolországban megtapsolták, Angliában pedig vagy kinevették ("nem olyan rossz szardarabnak lenni három BL-elődöntőssel"), vagy vitatkoztak vele. Voltak is remek ellenérvek, például hogy a kispadról Valdano ízlése szerint dirigáló Arsène Wenger sem volt az a kimondott spíler, és fordított példa is van számos, amikor cselkirályokból lett minden meccset szögmérővel és vonalzóval megtervező edző.

Valdano beceneve már játékoskorában is a "filozófus" volt, az utóbbi tíz évben pedig több könyvet is írt a szakmáról. Cruyff mellett ő ír a focit valaha is belülről látók közül a legjobban a játékról, bár szemben a hollanddal ő bölcsész- és irodalmár-álmokat is kerget, és ez nem tesz mindig jót a józan eszének. Annak, amit mond, egy része nyilvánvaló marhaság (Anfield), a másik pedig nyilvánvalóan üzenet élete klubja, a Real Madrid drukkerei számára, hogy milyen is az a két ember, akik esélyesek arra, hogy jövőre a Bernabeu kispadján üljenek. Ettől persze még lehet az argentinnak igaza, bár pszichológiai fejtegetéseit nyilván nehéz bizonyítani. Abban viszont maximálisan egyetértünk, hogy amerre a Chelsea és a Liverpool mennek az rossz irány, és csak remélni lehet, hogy ahelyett, hogy ezt a fajta játékot csiszolják tovább, inkább ráébrednek, hogy a Manchester United egészen másképp focizva nyert az idén angol bajnokságot.

Bónusz spanyol vicc: Egy Brazília-Argentína focimeccs 0-0-ra végződik. Az esti sporthírekben az argentin bemondó: Brasil zero goles, Argentina…. ZERO GOOOOOLAZOOOOOOOS!!!!

29 komment · 1 trackback

Címkék: chelsea liverpool mourinho szakértelem több mint foci benitez valdano

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr1473286

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Habituális mixtúra 2007.05.18. 18:54:47

Rafa Benítez februárban megjósoltaMármint a Liverpool-Milan döntőt. És még ennél is tovább ment..Szóval, 2007 február 20.A BL-ben a 16 között a csapatok, a nyolcaddöntők sorsolása már megtörtént.Európa találgatja, hogy a Chelsea, Milan, Inter, M…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Titi120 2007.05.09. 18:09:34

A Liverpool és a Chelsea játékával kapcsolatban nagyon igaza van.
Annak is megvan a maga szépsége, amit ők csinálnak, de ezt egy idő után megunja az ember.
De a látványos, jó focit sose.

BBking · http://bbking.blogspot.com 2007.05.09. 21:31:26

Egyel szart, egymilliard legy nem tevedhet! Ami pedig a penges, latvanyos focit illeti: Nos, ahhoz az is kellene, hogy olyan hatvedek jatsszanak a poolban meg a kekenel (meg mashol is), akik egyhelyben allnak, nem utkoznek es jolnevelten bekiserik a csatart meg a labdat a kapuba. Szoval mit is mond Valdano? Benazzatok vedok, csatarok driblizzetek. Vagy egyutt, vagy sehogy... Hogy lehetne megtanitani Carraghert, Terryt az "uj" jatekfelfogasra? :) A MU-nak pedig hatalmas makja van a bajnoksag megnyeresevel, kotve hiszem, hogy egyhamar ujra lesz nekik ekkora (szoval ha duplazni akarnak, kemenyebben kell jatszaniuk, mert amit mostanaban muvelnek hatul, az lepkefing)
YNWA!!!

nonickname 2007.05.09. 22:00:57

cselszkibe és liverpúlba nincsenek is techinkás játékosok, akkor meg mit vár?manchesterbe vannak...

mook 2007.05.09. 22:04:51

Részben a vicchez kapcsolódóan.
Nem hittem a BBC-nek, hogy "UK users only", és tényleg. Itt hallgatható a BBC Radio Five Live, most éppen a Chelsea-MU megy:
www.bbc.co.uk/fivelive/live/live.asx
Hátha érdekel vkit.

dr. Wilbur Swain 2007.05.09. 23:19:09

épp most nézem, eszem megáll ezen a Kuszakon :D
ja, amúgy meg hajrá szép foci, le Mourinhoval :)

ManThatFollowsHell (törölt) · murderholes.blog.hu 2007.05.10. 00:02:38

Az egyéniségek háttérbe szorításáról annyit, hogy Benítez Gerrard köré építi a Liverpoolt...
Ja, mellesleg sem ő, sem Luis Garcia, sem Xabi Alonso, sem Pennant, sem Riise, sem Kewell, sem Kuyt, és a többiek sem cseleznek, nem húznak látványos dolgokat???
Amit Valdano ír, az a védekezésre igaz, de ilyen jó védelmeket csak szellemes játékkal lehet feltörni (pl. Drogba megoldása az első, Gerrard-Agger fifikás szabadrúgása a második elődöntőn...)

maybach 2007.05.10. 07:50:08

Pedig igaza van Valdanonak. Az eredményesség és biztonság érdekében feláldozzák a foci lényegét: a játékosságot.

kicsischoles 2007.05.10. 07:52:08

Idézet: "A MU-nak pedig hatalmas makja van a bajnoksag megnyeresevel..." bla bla bla..ez akkora hülyeség mint Valdano szaros botos képe! Rá kell nézni a tabellára!!!! 83 gól az véletlen? Nem hiszem...

csehmatyi 2007.05.10. 10:10:57

Az igazán elvakult rajongók sok esetben nem tudnak reálisan értékelni, viszont ez a fajta elvakultság teszi azért szerethetővé őket (hatalmas mákja volt az MU-nak az idén - már bocs, de ez baromság; Riise-t sem nevezném pengének, lebontásra ítélt épületekhez vezényelném falat bontani a balosával).

Van igazsága szerintem Valdano-nak, de szerintem nemzetközileg Mourinho és Benitez az elmúlt öt év legsikeresebb edzője, éppen ezért valamit azért tudhatnak. Amit a játékosmúltjukhoz írt, abban is lehet igazság, de szerintem mindenki olyan (persze legális) úton haladhat a céljai felé, amilyeneket választ magának. Az, hogy ezt a játékot nagyon értik, felesleges megkérdőjelezni.
Azt el kell ismerni, hogy csapataik nem játsszák a legszebb focit, de eredményesek. Ameddig a focinak a jelenlegi szabályai érvényesek (nem pontozzák a szépséget), ők valószínűleg eredményes edzők lesznek. Amit a csapataik együttes védekezésben bemutatnak, az nem semmi. Az más kérdés, hogy sokkal szerethetőbb a támadófoci (RÁBA ETO 1982 :) )
Maybach-hal egyetértek, az eredményességet a szép játék elé helyezik.

De pl. a tegnapi, amúgy nem túl jó meccsen is volt Kalou-nak egy olyan labdalevétele, hogy sírni lehetett volna a szépségtől, a Xavi Alonso pedig egy káprázatos futballista.

The Welsh 2007.05.10. 10:53:11

Az angol bajnokságban messze a Manchester játssza a legszebb és legeredményesebb focit, szerintem erről nem érdemes vitatkozni. 20 gólszerző, a bajnokságban 83, különben 120 feletti lőtt gól.

A Chelsea egy tipikus long-ball csapat, borzasztóan unalmas játékkal, szélsők nélkül, akinek hihetetlen szerencséje volt a sok utolsó perces pontot érő találataival. A sérülésekről se essék szó, a Manchesternek több sérültje(szorozva a kiesés időtartamával) volt a szezon során, mint a Chelseanek.

Csókolom.

The Welsh 2007.05.10. 10:58:15

Ja, a játékosmúlt, az tényleg baromság, Alex Ferguson se volt egy világmegváltó játékos, bár a Rangers anno akkori rekordnak számító összegért vette meg, nem volt több, mint egy jó hajtós, okos középcsatár. És a csapataival mindig a szép, kombinatív focira törekszik, a St. Mirrentől a Unitedig.

(Azért minden klubjánál meglőtte az átlag fél gólt meccsenként).

ManThatFollowsHell (törölt) · murderholes.blog.hu 2007.05.10. 11:23:16

Valdanóból egyébként is a szaros mediterrán léhűtőség beszél. Biztos kurva szar, hogy a tehetséget már szorgalommal ki lehet egyenlíteni (általában, nem mindig), és ezért nem mindig a Real Madrid nyeri a BL-t. De hát amikor a Real meg a Barca játékosai sziesztázni mennek, akkor a Chelsea meg a Liverpool labdarúgói edzésre indulnak...

Joji 2007.05.10. 13:18:27

Kicsit tul van bonyolitva ez az egész.Szerintem egyszerűen arról van szó, hogy hiányoznak a cselező játékosok a kezdőkből(poolnál a padról is). Chelseanél ugye ott lenne Cole és Robben, dehát vagy sérültek vagy nem játszatják őket. Így a játékuk abból áll, hogy pontos passzokkal és megnyert párharcokkal épitgetik a támadásokat. Hozzáteszem, ehhez mindkét csapat nagyon ért, viszont a játékuk ettől:Rohadt egysikú. És a védőnek sem kell másra figyelni csak arra, hogy épp hova lesz rugva az a kurva labda.

Ezzel szemben egy Mu ellen nem állhat be a védő agya a passzok lefülelésére, hisz Giggs és C cseleit is ki kellene bogozni valahogy.

Egyébbként ugyanezért szar szerintem az angol válogatott is...

d3vnull 2007.05.10. 14:12:50

"cselszkibe és liverpúlba nincsenek is techinkás játékosok, akkor meg mit vár?manchesterbe vannak..."

Ne már... Ezt ugye te sem gondoltad komolyan? Gerrard, Lampard, Drogba, Xabi Alonso, Pennant (néha), töttörö...töttörö...

Ateszka2 2007.05.10. 14:48:13

Jojinak igaza van, az angol válogatott játéka tisztán a liverpool leképezése (nem a chelsea-é, mert a válogatott szélsőkkel is játszik, a ch meg nem sűrűn). nem is megy nekik.. utánoznák inkább a manut...amúgy van benne igazság, hogy mindkettő nézhetetlen focit játszik, bár azért a liver játékoskeretét elnézve ez nem csoda. egyszem gerrard (sokszor alibizik), sok középszerű játékos (aka. zongoracipelő). a chelseanek meg szimplán a taktikája szar, érthetetlen hogy minek kell nekik ilyen védők meg kapus mellett még a középpályán is ennyire védekezni. pedig betehetné a kreatívabbakat is mint cole vagy robben (bármekkora gyökér is)

The Welsh 2007.05.10. 21:14:46

Nem a játékosok képességeivel van baj. Annak idején, Ranieri alatt, a jelenleginél gyengébb keretű, de azonos magú csapattal kifejezetten látványos játékot játszott a Chelsea.

Amiben a Manchester különbözik a Chelsea-Pool párostól az az, hogy ök gyors, lapos, direktpasszos játékot játszanak(nem véletlen ők jelenleg a legjobban kontrázó csapat a világon). Gólokat akarnak lőni és nem gólt nem kapni. Ennek a mobilis, kombinatív játéknak borzasztó jót tett, hogy Van Nistelrooy elment.

A Chelsea támadójátéka legtöbbször kimerül abban, hogy valamilyen módon felpasszolják Drogbára, aztán ő vagy lefordul a védőjéről, vagy visszapasszol Lampardnak, aki belerúg egy jó nagyot, aztán ha szerencséje van, valakin megpattanva bemegy a a kapuba.

Liverpool meccset nem láttam annyit, hogy őket értékelhessem.

str 2007.05.11. 08:05:50

"Az egyéniségek háttérbe szorításáról annyit, hogy Benítez Gerrard köré építi a Liverpoolt..."

ez nagyon nemigaz. pont ezt szeretnék sokan, hogy igenis rá épüljön, mögötte holding midfielder, aki őt szolgálja ki, előtte ék, kellene egy normális jobbszélső, hogy fontos meccseken ne kelljen őt jobbra kitolni, stbstb. Benitez keményen egy több szisztémában működő csapatot szeretne összehozni, és bár Gerrard az egyik olyan játékos, aki nélkül nehéz lenne a jelenlegi Liverpoolt elképzelni (Carra a másik, nehezen vitatható), nélküle is képes meccset nyerni a csapat. Idén nem volt formában, jövőben ha jobban indul a szezon, bajnok lehet a 'pool az irányításával.

az, hogy a Liverpoolban nincsenek technikás játékosok, pedig egy hatalmas baromság. zongoracipelőből van pár, de őket is nehezen emelik ki a szurkolók, leginkább azért, mert aki nem idén került ide ("adjunk még időt neki, hogy idomuljon a játékstílushoz" - premier leagueben szokásos szöveg, adaptadaptadapt) az ott volt 2005ben Isztanbulban, és az ottani 'hősöket' nehéz kiutasítani a csapatból. mindenestre leginkább a széleken van gond, nincs igazi klasszis se bal, se jobb oldalon, és egy gyilkos befejezőcsatár is elférne, Bellamy helyére (Fowler helyére már jön Voronin a Leverkusenből).

összeségében pedig BBKingel értek egyet: nem véletlen, hogy három angol csapat került a legjobb 4 közé a BLben, és szerintem a masszív védelem / egy csapatként is védekezni tudás áll többek között mögötte. amikor Drogba, Rooney vagy Kuyt szerez labdát a saját tizenhatosától nem messze, jól példázza ezt, az egész alapkövé pedig a masszív védelem:
tessék megnézni a Chelsea premiership beli vérzését, valamint a Man Un hatalmas betlijét a BLben, amikor nem volt Terry, nem volt Ferdinand (aki egy szvsz. egy tapló paraszt, Gary Nevillel egyetemben, de ez más tészta).
Carragher és Agger ellenben kipihenten várta Drogbáékat, és meglett az eredménye.

Van valakinek egy fölös repjegye Athénba?

ManThatFollowsHell (törölt) · murderholes.blog.hu 2007.05.11. 10:05:11

Az a vicc, hogy az a paraszt Ferdinand, meg O'Shea is (aki folyton szopat minket) nagy 'Pool-szurkolók eredetileg.

The Welsh 2007.05.11. 16:05:10

Gerrard és Terry United , Michael Owen meg Everton drukker volt. Így megy ez.

Niterider · http://sportpalyafutas.blog.hu/ 2007.05.11. 21:01:26

Kia f*szom ez a Valdano?!?!!???!
Liverpool a BL dontoben, es megen megnyeri, mint ket eve, mert a Milan nagggyon magabiztos (mint ket eve...). Tudom, h. nem jatszanak latvanyos futballt, de hatekonyat, es ez a
lenyeg. A Barca hiaba jatszik latvanyosan ha jon egy Pool es siman kiesteti oket!!!
YOU'LL NEVER WALK ALONE!!!!

Zico 2007.05.11. 23:35:38

Jorge Alberto Valdano argentin válogatott. 86-os mexikói VB-n győztes - világbajnok argentin csapat tagja. A Real Madrid játékosa 1984-88. Utána a Galacticos edzője, sportigazgatója.
Niterider! A respektus hiánya nem bátorság.

sh4d0w 2007.05.14. 13:52:41

Nohát, Valdano lehet, hogy világbajnok volt (a körülményekről most ne értekezzünk), de ha egy mai hátvéd ellen kellene fociznia, hamar az tűnne fel neki, hogy bármelyik stadion klubházának a teteje fölött repülne ki a stadionból. Ritka, amikor vkit úgy engednek trükközni, mint pl. Cristiano Rolnaldo. Lásd, a Milan ellen nem is ment a dolog, mert - nagyon helyesen - azonnal felvágták, amint nekiállt.

Valdano egyébként annyira ért az edzősködéshez, akkor lenne szíves megemberelni magát és odaülni a Club de Futból Real Madrid kispadjára? Jaaa, annyira nem megy a dolog? Akkor tán hallgatni kéne. Egyébként kíváncsi lennék, ha mégis bevállalna egy edzői posztot, hány meccset töltene a kispadon, mielőtt a tulajdonosok kivágják... Mondhatná, hogy azért esett ki a BL-csoportkörben a Madriddal, mert ők ugyan szép focit játszottak, a többiek meg eredményeset...

tb 2007.05.14. 21:57:12

kiváncsian várom, hogy mire gondoltál amikor azt írtad, hogy "a körülményekről most ne értekezzünk"

mindenesetre próbálnál meg megélni pl az akkori uruguayi védők között, hamar rájönnél, hogy a mai védők hozzájuk képet még egy 14 éves lánycsapat szintjét sem érik el

sh4d0w 2007.05.15. 08:57:16

tb: mondjuk megemlíthetem a döntőbe jutásuk körülményeit az angolok ellen, de azt is, hogy a félidőben enyhén nyugtatós vízzel töltött palackokat dobáltak a német játékosoknak - ilyen vb-címre büszkének lenni... szerintem pofátlanság.

tb 2007.05.15. 09:39:49

az angolok elleni meccs az elődöntőbe jutásért volt és persze nem kellene úgy tenni, mintha az lett volna az egyetlen gól a történelemben, amit szabálytalanság előzött meg, ez azért még nem az a körülmény ami megkérdőjelezi az argentin csapat világbajnoki címének a jogosságát
erre a nyugtatós palackos dologra van bármiféle bizonyítékod? valóban volt ilyen ügyük az argentinoknak, de egyrészt arra sincs bizonyíték, másrészt az is 90-es brazilok elleni meccsre vonatkozott. mennyire tartod életszerűnek, hogy egy benyugtatózott csapat 0-2ről visszajön 2-2re mexikóban, ahol délben rendezték a meccset (enyhén szólva nem focizásra alkalmas hőmérsékletben), hogy európában is nézhető időpontban legyen?

sh4d0w 2007.05.15. 12:52:51

Az angolok elleni meccs még csak-csak elmegy, ilyen előfordul a legjobb családban is.

A másik fele a mondandómnak egy besimerésre alapul, amit néhány hónapja olvastam. Ha megtalálom a cikket, linkelem. Ha meg mégsem azt találom, amit én állítottam, hanem azt, amit Te, nem történik semmi: Valdanónak még mindig lehetősége van bebizonyítania azt, hogy ő jobb edző az általa fikázottaknál. Ha erre nem hajlandó, vagy nem képes, akkor tán kussolnia kellene...

tb 2007.05.15. 13:58:58

ha neki kussolnia kellene, akkor az újságíróknak, cikkíróknak, fórumra irogatóknak miért szabad mindenféle véleményt formálni? ezeknek az embereknek a nagyrészük maximum valami serdülőcsapat kispadjáig vitte, nekik nem kéne kussolniuk? mennyi szakmai háttér van az olyan mondatok mögött "szerintem nem a gyáva 4-5-1-ben kéne játszatnia a Milant Ancelottinak" vagy "jobban tenné Mourinho, ha áttérne a 4-3-3-ra nem erőltetné a 4-4-2-t"? megmondom: semennyi, az még nem tudás, ha valaki el tud számolni 10-ig... szóval elég erős ez a kussolás dolog, persze az a te döntésed, hogy egyetértesz vele vagy nem

danesdzsu2 2007.05.15. 15:04:59

Csak a 86-os VB láttam eddig úgy kiállítani játékost, hogy a kezdőkörből tán ki se jutott a labda. Az uruguay-i Batista próbált tekintélyt teremteni...

Citrom24 2007.05.20. 14:37:26

Valdanoról annyit, hogy meglehet a maga véleménye, de bizonyítani akkor is kell. Képzeljétek el, hogy edzők vagytok: mire buzdítjátok a játékosokat? Hogy nyerjenek! A módszer pedig nem feltétlenül azon múlik, hogy szép focit játszanak-e. A foci így is játék marad, de elfelejtitek, hogy itt versenyhelyzet van. Márpedig ha versenyhelyzet, akkor győzelem...

Masszív védekezés, technikátlan játékosok...blabla. Abba kell hagyni ezt. Oké, hogy Mourinho és Benitez ilyen focit játszat, regeteg technikás játékosuk van (Ballack[még ha nincs is formában], Cole, Drogba, Lampard - Alonso, Gerrard, Luis Garcia), de nekik is ugyanúgy be kell kotorniuk a labdát a kapuba. Ezek az edzők igenis kenik-vágják a focit és pont. Meg kell nézni mi mindent nyertek ő ketten együtt! Mi is volt a cél...?

Képzeljétek el, hogy egy MU-Chelsea-Arsenal-Pool edző vagytok és a legádázabb ellenfél ellen játszotok? Mondanátok olyat a játékosoknak, hogy "légyszi cicomázzatok egy kicsit és csak úgy rúgjatok gólt?". Nem, mert tét van, nyomás van és nagy különbség nincs a két csapat között. Én sokkal inkább elismerem Mourinhot és Benitezt, mert igenis elérték azt, amit mások nem. És azt ne mondjátok, hogy mások nem akartak nyerni...Lehet, hogy a szép foci rovására ment az egész, de itt többről is szól. Hogy mennyire motiváltak, mennyire akarják, mennyire csapat az egész, mennyire tudnak meccseket eldönteni az egyéniségek. És ők mindezt tökjól összehangolták. Pont. Van olyan edző, aki egyéniségeket tart és azoknak egy taktikát alakít, de van, akinek taktikájva van és ahhoz idomítja a játékosait. Utálom az olasz focit, mert az utóbbi elven épül. De attól még mocskosul sikeresek, sajnos. De voltak, akik le tudták győzni őket, nem ragadok ki példát. Szóval bunkerfoci-bunkerfoci...ha az lenne a megoldás a győzelemre, mindenki úgy játszatná a csapatát...Úgyhogy kedves Valdano: fikázz, ahogy én fikázok, de attól még edzőként nem leszel sikeresebb!

Mellesleg az Arsenal játssza a legszebb focit :)
süti beállítások módosítása