Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Törtetők I. - Dennis Bergkamp

2010.08.07. 16:00 Vendégszerző

Új rovatunkban azokat a mainstream félistenek oldalvizén, másfeledik hullámban érkező szupersztárokat, valamint meg nem énekelt (vagy nem elég hangosan megénekelt) hősöket mutatjuk be, akik noha nem kaptak se Aranylabdát, se FIFA Év Játékosa Díjat, mégis kitörölhetetlen nyomot hagytak a futball történelemkönyvében és az NST-s szívekben. Ki mással is kezdhetnénk a szériát, mint az imici által heti 2-3-szor követelt Bergkamppal, de igazi Arsenal-kötődésű szerző híján, pusztán a címszereplőt illető csodálatunkból táplálkozva nem mertünk magunk nekiugrani. Avatott szakértőnk, Vadkutya sietett a segítségünkre, az alábbiakban ő suvickolja fényesre a holland fenomén ülepét egy parlamenti ülésnap tömörségével. "Sokan azt hiszik, soha nem is repültem, ami éppen úgy nem igaz, mint hogy egy rossz emlék, egy rémisztő tapasztalat érlelte meg a döntésemet. Mindössze arról van szó, hogy hirtelen rájöttem, a repülés rossz hatással van a játékomra. A meccs előtt rettegek a légi úttól, a mérkőzésen meg félek a visszafelé utazástól. Egyszer csak eldöntöttem, nem repülök többé. Szerencsére az Arsenal-nál és a holland szövetségnél is megértették és elfogadták ezt. Meggyőződésem, hogy ez nagyon jó hatással lett a játékomra, korábban sohasem futballoztam olyan jól, mint amióta nem kell félnem a repüléstől.” – Inkább a pályán repült. Általában pont csak egy szinttel a többiek felett. Test, elme, céltudat, alázat, motiváció, finesz, fókusz, hidegvér, elegancia, áhítat – szavak egy szerénykedő mosoly mögött. Az edzők, a csapattársak, a szurkolók álma: Dennis Bergkamp.

INTELLIGENCE AND CLASS

Valami futballisten küldhette, Manchester United fanatista családja legnagyobb örömére, nevét is Denis Law-ról kapta, a fociőrült apák már csak ilyenek. Kétség sem férhet hozzá, még azelőtt rúgott labdába, mielőtt segítség nélkül megállt volna a két lábán, s nem sokkal később az amszterdami kissrác három, szintén futballőrült – egyébként később egyaránt az amatőrligáig jutó – bátyját próbálta kicselezni. A fiúk gyakran vakációztak Angliában, így nem csoda, hogy a kvartett beleszeretett az brit futballvilágba. A legkisebb történetesen meg is hódította…
…a holland után. A Glenn Hoddle rajongó (ezért később magyarázkodnia is kellett) Dennis a Wilskracht SNL gárdájában kezdett focizni, de 12 évesen már az Ajax-nál rúgta a bőrt. Azon túl, hogy a kortársaival ellentétben nem a Maradona –Pelé –Cruyff  trió valamelyikéért rajongott, szorgalmával is kitűnt társai közül: sosem maradozott ki, nem ivott és nem dohányzott. Eleinte nem sokra értékelték az igyekezetét az ificsapatnál, edzői gyengének találták ahhoz, hogy profi játékos váljék belőle. Egyedül a kor legendája, Cruyff hitt a futballtudásában, neki volt köszönhető, hogy 1986. december 14-én már bajnokit játszhatott a jobbszélen az Ajax első csapatában a Roda ellen. A 86/87-es szezon mellesleg igen pofásra sikeredett az amszterdamiaknak, májusban a Lokomotive Leipzig legyűrésével elhódították a KEK-et, s Bergkamp olyan nevek mellett játszott alig 17 évesen, mint Van Basten vagy Rijkaard.

Még nem volt 23 éves, de már egy megnyert és egy elbukott (1988, a belga Mechelen ellen) KEK döntő (is) „állt” a vitrinjében. Persze akkortájt még csak kiegészítő emberként számoltak vele, általában csereként lépett pályára, azonban az 1992-es UEFA kupagyőztes együttesnek már Ő volt az elsőszámú zsugása. Mindeközben a nemzeti válogatottba is bekerült, s számtalan címet és elismerést begyűjtött:
-    Eredivisie bajnok (1989-90)
-    Eredivisie év játékosa (1990 – mint felfedezett, 1991, 1992)
-    Eredivisie gólkirály (1991 – Romário-val holtversenyben, 1992, 1993)
-    KNVB kupagyőztes (1986-87, 1992-93)
-    KEK győztes (1986-87)
-    UEFA kupagyőztes, gólkirály (1992-93)
93-ra már komolyabb Sün! keletkezett a Middenweg körül, dögnagy európai futball-monarchiák követelték Bergkamp kiadatását. Sokáig hezitált, Cruyff erőst az általa irányított katalán mennyországban látta a jövőjét, Dennis mégis az Inter-nek hitte el, hogy miatta átalakítják majd az akkortájt bemutatott, kevésbé támadó szellemű játékukat. Az Ő eligazolása indította el a folyamatot, minek köszönhetően a 92-es Ajax kezdőjét alig 2 év alatt lerabolták a játékos ügynökök: Vink, Roy, Van't Schip, Jonk, Winter és a svéd Pettersson is távozott a csapattól, Van Gaal meg nyomott egy restartot.  A 12 milliós itáliai biznisz nem sült el túlzottan jól, bár ez nézőpont kérdése: az olasz együttessel rögtön nyert egy újabb UEFA kupát, a sorozat gólkirálya lett, de saját bevallása szerint is rossz szájízzel gondol vissza Milánóra. Több csapattársa is inkább a riválist, mint sem a társat látta benne, s a San Siro-ban eltöltött két évet elvesztegetett időként aposztrofálta később. 1995. június 20-án viszont már mosolyogva kanyarította a szignóját az elé készített papírra.

Bruce Rioch volt az, ki korábban kelt, mint Johan. Kinevezése után két azonnali transzferrel jelezte, hogy szeretné feledtetni a Graham érában a csapatra aggatott „Boring Arsenal” gúnynevet: 4.75 millióért hazacsábította Olaszországból David Plattet (Sampdoria), illetve kiszurkolt még 7.5 milliót Bergkamp-ért, akit ekkor már a világ legjobbjai között emlegettek.
Nehéz kezdet volt számára, csak lassan vette fel a brit futballszokásokat, elég későn kezdte el használni a könyökét, emiatt gyakran szerelték. Annak ellenére, hogy az első 6 meccsén nem talált kapuba, hamar kiderítették, hogy a gólok háromnegyed részének tevékeny részese volt, viszont mikor a Hartlepool ellen sem volt eredményes, a sajtó lecsapott rá. Aztán a hetedik, Southampton elleni 4-2-es meccsen kettővel nyitott (a második bődületesen nagyra sikeredett, a gólok itt láthatók 1:30-tól), s ezzel új korszak kezdődött az Ágyúsok futballjában. A másnapi edzésen a csapattársai térdre borulva, hajbókolva fogadták, s Wright-tal az élen a „The Messiah, lead us, lead us, Dennis, we love you!”-fohászt kántálták.

Az akkori David Seaman, Lee Dixon, Nigel Winterburn, Steve Bould, Tony Adams, Ian Wright, Paul Merson, Steve Morrow, Martin Keown, Ray Parlour (de még a fradista Paul Shaw is arrafelé hástorgott akkortájt) nevekből álló – talán Walmer sporttárs által is megirigylendő – Arsenal, immár Bergkamp-ot is a soraiban tudva rögtön hét helyett javított a bajnokságban és ötödik lett a végelszámolásnál. Rioch-ot egy év elteltével mégis menesztette a vezetőség, helyére kis huzavona után Arséne Wenger érkezett, s a két jéghideg, taktikai géniusz rövidesen egymásra talált, megalkotva ezzel a futballdelírium képletét.



Arséne felbukkanásával radikális változások léptek életbe az Arsenal háza táján. Az öreg első pár edzését szinte néma csendben tartotta meg, csak figyelte a játékosait, s közben folyamatosan mentett mindent a megfelelő mappába, ezáltal hamar rájött, hogy a holland űrlény a pályán egészen kivételes, közel 360 fokos látószöggel rendelkezik. Az edzések végén pedig bárkivel is keveredett bensőségesebb beszélgetésbe, egy dologban mindenki holtbiztos volt: Dennis Bergkamp társaságában szeretnek, s tudnak a legjobban fodballozni. Job done.

Talán kicsit degradáló lesz, de hatalmamnál fogva itt biggyeszteném be gyorsan a kedvelt közhelyet: a győzelmet gólokért adják. Magyarul minden Wenger által megálmodott és hitt edzésmódszer egy, a BKV-n naiv arccal eleresztett, alkoholbűzös picsafüstté vált volna, ha egy másik zsenivel, Wright-tal nem köt életre szóló szerződést Bergkamp. Kiválóan megértették egymást a pályán, s nagyon jó barátok lettek a magánéletben, Ian lehetett az első Ágyús a sorban, aki rendszerint testközelből élvezhette Dennis zsenialitását, ami főként az utolsó, hajszálpontos passzok képében mutatkozott meg, hiszen Bergkamp a pályán általában mindig 2 lépéssel a többiek előtt járt. Wright pedig mérhetetlen háláját gólokkal fejezte ki, nem is kevéssel. Közben azért a vénasszony is kevergette a maga kásáját, ennek eredményeként négy honfitársat (Vieira, Garde, Anelka, Petit), egy ajaxos szélsőt (Overmars), meg azért egy brit származású védőt (Upson) is a Highbury-be csábított. Sőt, akkor még kapust is vett (Manninger). Paul Shaw-t meg leadta a Peterborough-. Wenger első teljes szezonjának (97/98) elején nehezen állt össze a csapat, ennek ellenére Bergkamp brillírozott, két egymást követő hónapban is megválasztották a Premiership legjobbjának, amire korábban nem volt példa. Szeptemberben triplázott a Leicester ellen, a hónap gólja szavazásán az első 3 helyen az Ő góljai álltak, később EZT választották az idény góljának. Wright-tal pedig valóban remek kettőst alkottak, ugyanebben a hónapban Ian meg is döntötte Cliff Bastin 81 éves gólrekordját.



98 kezdetén viszont csak hatodik volt a csapat, 12 ponttal lemaradva a MU mögött. Bergkamp élete legjobb formájában játszott, habár a szezon második felében kisebb sérülésekkel, s tőle szokatlan módon a lapokkal is küzdött, 9 sárga és 1 piros volt a jutalma, meg némi eltiltás. Lassan, de biztosan Ő is tökélyre fejlesztette a könyök használatát és kellően asszimilálódott a korábban a szakírók által hiányolt agresszivitással. Az Arsenal összeért az új évre, s egy 16 meccses veretlenségi sorozatot produkáltak, amelyből a legszebb hagyományokhoz illően, 12 meccsen maximum csak a szellő mozgatta meg Manninger hálóját. Sorozatban négy 1-0-s győzelem után azért megindultak a gólok is: Newcastle (3), Blackburn (4), Wimbledon (5), Everton (4), s ekkor már behozhatatlan volt az Ágyúsok előnye az utolsó két fordulóra.

Dennis közben a Derby County ellen összeszedett egy combsérülést, a szezonvégi meccseket, s nagy bánatára a Newcastle ellen megnyert FA kupadöntőt is ki kellett hagynia. 40 mérkőzésen lépett pályára, melyeken 22 gólt szerzett, 20 gólpassz mellett. Csapata duplázott, emellett ő is behúzta a maga személyes dupláját: PFA és FWA Év Játékosává választották. A 98-as vébén negyedik lett a holland válogatottal, remekül játszott a tornán, az Argentinok elleni negyeddöntőben meg ugye nyomott egy ilyet. Tökéletes labdakezelés.

A következő szezon nem sikerült valami fényesen a számára, Wright eligazolt a West Ham-hez, emellett Dennis nagyon sokat volt sérült, elsősorban hátfájása kínozta. Amikor végre teljesen felépült, elsősorban az előkészítésben jeleskedett, rengeteg gólhelyzetet alakított ki, ezeket Anelka használta ki a legtöbbször. Kettejük remek összjátékának köszönhetően a piros-fehérek hívei újra reménykedni kezdtek a címvédésben, de a 98-99-es idényben a Manchester United sokkolta a világot, ez volt a Vörös Ördögök triplázásának éve. Hogy az lett, abban Bergkamp-nak is volt némi része, az FA kupaelődöntő 90. percében ugyanis tizenegyest lőhetett, de Peter Schmeichel kiszedte. Így viszont a hosszabbításban Ryan Giggs belőtte az angol futballtörténelem egyik legszebb szólógólját, s az Ágyúsok kiestek.

Közben a két professzornak, Fergusonnak és Wengernek sikerült elérnie, hogy egészen 2005-ig a legfelsőbb angol pontvadászat csapataik öldöklő versenyfutásáról szóljon. A végelszámolás többnyire a Manchester sikerét hozta, 3 bajnokságot nyertek gyors egymásutánban, az egymás elleni meccsek parázs csatákat, meg komoly Keano-Vieira „vitákat” hordoztak magukban. Az edzők sem mentek a szomszédba némi szájkarate erejéig, az összecsapások előtti és utáni nyilatkozatokban egyaránt megtalálták egymást. Talán ezért van, hogy egy újkori Arsenal drukker leginkább a MU elleni rangadót várja remegő szemekkel, s így akkor még finomak voltunk. Itt az NST-n leszűrhető, hogy ez visszafelé is igaz.

Ezalatt Bergkamp-nak köszönhetően olyan gólszerző futballisták kerültek fel a térképre, mint Nwanko Kanu, Fredrik Ljungberg, Thierry Henry, Sylvain Wiltord és Robert Pires. Nyilván ebből a legjelentősebb szövetség Henry-val köttetett.

Wenger pedig tovább tökéletesíthette a gépezetet. Három mondat, három egymás irányába tett nyilatkozatrész tökéletesen leírja hármójuk kapcsolatát:

„I remember, when Dennis was sick, Thierry was not happy.”
„As a striker, he’s a dream.”
„He is a striker, he should be selfish.”


Felesleges is tovább szórni a jelzőket, idézeteket, meglátásokat, elmélkedéseket. Értelmetlen megannyi kivágott videóval bizonygatni, számokkal alátámasztani a nagyságukat. Aki valamit is tud a fociról, tisztában van vele, hogy őket látni kellett, érezni, szakmai részről pedig csak egészségesen, fitten tartani. Kettőjük pazar játéka meghozta a várva várt sikert az Ágyús szíveknek, 2001/02-es kiírást, fej-fej mellett haladva Man United mellett, az utolsó fordulóban, az Old Trafford-on sikerült behúzni, Wiltord góljával. Ami ezután történt London-ban az szavakba nem önthető… :sír:

A bajnoki címmel jött még egy kupagyőzelem is a Chelsea ellen, az idény második felének főhőse Ljungberg lett, aki a szezonvégi hét fordulóban 6 gólt rúgott, s betalált a Kékek ellen is, ezt a pompás jobbfelsőt pedig Parlour vétette az FA kupadöntőben. Persze, azért még márciusban Bergkamp is megrúgta a világ legnagyobb gólját a Newcastle ellen. Micsoda csapat volt!

Akárcsak az egy évvel későbbi.

  A MU szokás szerint megint behúzott egy bajnoki címet, aztán következett 2003/04-es szezon, mikor is az Arsenal futballistái történelmet írtak, 38 mérkőzésen át maradtak veretlenek a Premier League-ben (ezt egészen 49-ig folytatták a következő kiírásban). Dennis tette a dolgát, szépen osztogatta a forintos labdákat (19), s azért 5 találatot is felvéshettünk a neve mellé. Henry szárnyalt, összesen 39 gólt és 14 gólpasszt vállalt. Lehmann, Lauren, Campbell, Toure, Cole, Ljungberg, Parlour, Vieira, Gilberto, Pires, Reyes – mind emberfelettit alkotott, s ekkor már egy tizenéves katalóniai hontalan is a Highbury-ben próbálgatta a szárnyait.

Az itt felsorolt focistáknak minden bizonnyal ez lehetett karrierjük csúcspontja, Bergkamp esetében sem volt ez másképp. Az ideális pont az i-re, főleg ha azt vesszük, hogy 2003 nyarán járt le a szerződése, s akkoriban így nyilatkozatott a folytatásról: ,,Korábban felvetődött bennem, hogy befejezem a játékot, de most úgy gondolom, ,,ráteszek" még egy szezont. Megnyugtat az a tudat, hogy élvezem a játékot, hogy a góljaimnak éppen úgy tudok örülni, mint fiatalon. Az szinte biztos, hogy az Arsenal-ban fejezem majd be a játékot, hamarosan tárgyalóasztalhoz ülünk a klub vezetőivel. Nem akarok egy kisebb klubba elmenni. A pillanatnyi állás szerint nem a szívem vagy az eszem, hanem a testem mondja majd ki a végső szót. Ha bírok még egy évet, játszom jövőre is."

Jól döntött, hiszen a válogatottságot már jóval korábban lemondta, ebben nagy „segítségére” volt az olaszok ellen elveszített tizenegyes-párbaj, a 2000-es, holland rendezésű EB-n. Magyarul kellett egy, a pályafutásához méltó siker az Ágyúsoknál. A Highbury népe további két éven keresztül csodálhatta még piros-fehér mezben, 11 találat és 25 assziszt került még az ellenőrzőjébe, legtöbbször már csereként lépett pályára.

Apropó, Highbury. Sokan úgy tartják, Henry volt a királya. Ez téves. A Highbury-nek csak és kizárólag egyetlen uralkodója lehetett. A stadion a legutolsó hazai meccsen narancsszínbe borult, s a távozó ünnepelt egy trademark találattal tett pontot karrierjének végére. Az új stadion, az Emirates első meccsét is neki dedikálták, 60 ezer ember – nemzeti, nemi és vallási hovatartozástól függetlenül – könnybe lábadt szemekkel énekelte a „There is only one Dennis Bergkamp!” című dalt. Csodálatos volt.

Rendkívül nehéz egy olyasvalakiről írni, akire valóban áhítattal, egyfajta Istenként tekintesz. Ha hétköznaponként éppen nem a töködet vakarod, akkor hónapokon keresztül csak fejben haladsz, ha haladsz. Esténként megnyitod a róla készült filmeket, az előre, aprólékos munkával kigyűjtött videókat, próbálod összhangba helyezni a saját élményeiddel, a saját érzéseiddel, a gondolataiddal, amiket meg akarsz osztani másokkal. Nézed ezeket a filmeket, s csak nem történik előrelépés, újra és újra belefeledkezel abba, amit látsz. A monitoron szépen elrendezed az ablakokat, jobb oldalt Word, bal oldalt valami médiapléjer, háttérben Youtube, meg statisztikai oldalak. Néha írsz pár sort, néha csak az asszonynak áradozol, aki sokadik alkalommal veszi fel az érdeklődő arcot, hiszen ezredszer hallja, s egy „Jólvan.” még mindig belefér. Olykor felkiáltasz, olykor csak meredsz magad elé, s azon töröd a fejed, ezt most hogyan is öntsem szavakba? A hihetetlen szót nem használhatod örökké. Az egész too much information…

Ez az ember maga volt a Mennyország, az egyszemélyes londoni szohó. A legtöbb megmozdulását nem követték szavak, csak tátva maradt ajkak, s ég felé dobott kezek. Akkor, most és ezután is, amíg futballt játszanak ezen a bolygón. Az Arsenal történelmében sok játékosra mondhatjuk azt, hogy a legjobb volt, de csak egyetlen ember nyerte meg igazán a szurkolók szívét, s a lentebb eszközölt 2 darab illusztráció választ is ad a miértre. A mondatok ugyanis elfogytak, szükségtelen tovább arról értekezni, hogy távozásával milyen veszteség érte szeretett klubcsapatomat, Wenger megteszi ezt helyettem, 2006 óta minden éjjel. Várjuk a pillanatot, mikor újra visszatér hozzánk, The Messiah, lead us, lead us, Dennis!

Mindenesetre fantasztikus 3 napot töltöttem most a „társaságában”, s kívánom minden futballszurkoló társamnak, hogy egyszer élje át ezt az élményt, a maga gyermekkori hősével.



 Egy tökéletes kép a tökéletes 10-esről, Dennis Bergkamp.
„I think, what I have in my mind, I can do with my feet.”

Ezt pedig küldeném Imrémnek (3 gólpassz + 1 gól a hollandtól), nagy tisztelettel, s bocs a késésért…
 

90 komment · 2 trackback

Címkék: törtetők vendégszerző dennis bergkamp

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr512205278

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fontos a mese? 2011.12.10. 12:05:50

Csak a felolvasás vagy hangos mese is jótékony hatású? A gyermekek épp úgy tele vannak problémákkal, gondokkal, mint a felnőttek. Számos kérdés foglalkoztatja őket, k&oum

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

töröltprofil (törölt) 2010.08.07. 16:22:27

Igazi 10-es. Fajtájának egyik utolsó egyede. Nagy spíler. Minden tiszteletet megérdemel.
Most akkor olyan sztárokról fogtok cikkeket írni akik nagyon nagyok voltak de elkerülte őket az egyéni siker? Del Piero,Totti,Deco ki lesz a következő?:D

Asidotus 2010.08.07. 16:43:48

Az a durva, hogy a Bergkamp-féle Arsenal milyen súlytalan volt az európai színtéren. Nézte az ember a bajnoki meccseket, meg a Bl-csoportköröket, és nem hitte el, hogy lesz, aki megállítja azt a hihetetlen gyorsan játszó gárdát. Valami félelmetes, hogy milyen gyorsan értek föl az ellenfél kapuja elé, és értékesítették is a helyzeteiket, de a BL-negyeddöntőkben elfogyott a tudomány.
És pont 2006-ban, egy erősen leszálló ágban lévő Arsenal jutott el a döntőig.

Juan de Keserű, a keselyű 2010.08.07. 17:44:22

Christiano Ronaldo: God sent me to earth to show everyone how to play football.
Dennis Bergkamp: I didn't send anyone...

Mr.AT 2010.08.07. 17:46:08

@Szuperpocok: Oooize, Del Pierot milyen siker kerulte el? Volt bajnok, kupagyoztes, szuperkupa gyoztes, Bajnokok Ligaja gyoztes, vilagbajnok, vilagkupa gyoztes, a Seria A golkiralya, a Serie B golkiralya, a Bajnokok Ligaja golkiralya...mi kell meg?

A cikk amugy full respect, atjott.

vadkutya 2010.08.07. 17:50:49

@Mr.AT: Az itteni Del Piero-s részt meghagytam neked, pedig naonnagy fanja vagyok, csapkodtam a kezeimet,h nehogy.. ;)

Mr.AT 2010.08.07. 17:56:08

@vadkutya: Ketlem, hogy tudnek rola egy egesz cikket irni, ha majd visszavonul, anelkul, hogy minden bekezdes vege ne az legyen, hogy "jahajahajj, itthagyott bennunket orokre, de MIERT, jahajahajjjj :((("... :)

csabber. 2010.08.07. 18:01:59

Húú.. 2 percnek tűnt az olvasása, közben meg 20 is volt.. Fantasztikus, zseniális, igényes írás. Csak gratulálni tudok hozzá. Sok ilyet még, Vadkutya! :)

Erről a "nem utazok repülővel" dologról azt hittem csak ilyen mendemonda, vagy legenda.. Ezt sem tudtam, meg még jó pár dolgot.. Szóval megérte elolvasni.. :)

@peter135: +101

@Nűnű: Érdekes amit leírtál, és jogos is. Szerintem ezt hívják úgy, hogy minden összejött, és emellé még némi szerencse is párosult. Az mindenhez kell.

donnelly · http://nst.blog.hu 2010.08.07. 18:02:42

Mivel jobb lábbal BÁRMIRE képes volt, az embernek fel se tűnt, hogy mennyire egylábas - csak akkor használta a balost, ha tényleg nem volt más megoldás, de legtöbbször még akkor is kitalált a szituációra vmi egészen elképesztő dolgot jobbal :)

vadkutya 2010.08.07. 18:11:20

@Mr.AT: Ez az érzés később sem fog változni, csak szólok... :)

Szaffi B. 2010.08.07. 18:50:51

Vadkutya, gratulálok!!!!!!!!!!!! :-)))))))))))))))

balu11 2010.08.07. 18:53:52

kedvenc játékosom evör, miatta drukkolok az ágyúsoknak kizárólag

jó poszt, örülök, h létrejött, kösz kutya!

@Nerazzurri: na ja! talán ezért gondolják sokan (pl. a szerző és én magam), hogy a világ legnagyobb trükkje, gólja... Nem is értem én sem, hogy hogyan jutott eszébe egyáltalán megpróbálni...

Plusz én (és gondolom, sok nem-görög és nem-Newcastle drukker van még így vele) innen emlékszem még mindig Dabizas nevére :)

rizla 2010.08.07. 19:12:12

törtetők LXXX. lionel messi stipstop

rizla 2010.08.07. 19:16:11

BTW szép poszt, rendkívül szimpi zseni volt, nem csak az arsenalból, de a hollandoktól is hiányoznak mostanában az ilyen arcok. henry sem húzta sokáig a távozása után, és hiába játszott ronaldinhoval, messivel, egy álomcsapatba reflexből bergkampot mondta a saját ékpárjának.

a búcsúmeccse fasza volt nagyon, van bastenen nem nagyon látszott a kor, cruyff is beállt lötyögni, szegény dennisnek meg nem jött össze a gól, ha jól emlékszem (henry viszont vágott kettőt).

vadkutya 2010.08.07. 19:21:20

@rizla: Jól emlékszel G, Dennis-nek ez volt az utolsó gólja: www.youtube.com/watch?v=xzRdvCCJwxA
A trademark.

Bergkamp nélkül Wenger is csak félkarú óriás, mondjuk ki.

rizla 2010.08.07. 19:40:04

@vadkutya: ezt mondjuk akár henry is lőhette volna, ő is csípte ezt a belsőzést. bocs, csípi, még nem vonult vissza, mint raúl.

vadkutya 2010.08.07. 19:43:38

@rizla: Amúgy meg, Messi mióta törtető?
"akik noha nem kaptak se Aranylabdát, se FIFA Év Játékosa Díjat,"
:)

rizla 2010.08.07. 19:55:46

@vadkutya: puff, nem olvastam el a bevezetőt (nem szokásom), egyből ráugrottam a posztodra! érted.

hát akkor törtetők LXXX. ANDRES INIESTA.

vadkutya 2010.08.07. 19:59:30

@rizla: Van itt választék, kérem. A lényeg,h átment.

madbalee 2010.08.07. 20:01:56

Bergkampról nekem rögtön az argentinoknak lőtt visszahúzós gólja ugrik be ;).

rizla 2010.08.07. 20:10:36

@madbalee: az nálam messze van a newcastle-öshöz képest. az a mozdulat azért megunhatatlan, mert százhuszonhetedjére is csak nehezen fogod fel, hogy pontosan mit is csinált. a visszahúzást én is értem, és alkalmaznám is hasonló helyzetben, egyszerűen csak közöm nem lenne a kivitelezéshez (bár az argentinok ellen elég speciálisan tette át a másik oldalra ugye). de a newcastle-ösnél az AGY, ami a mozdulat mögött volt, ami a technikát zsenialitássá teszi, az kiemelkedő.
minden idők legjobb first touch-a egyébként (ráadásul a góllal együtt is csak két érintés a gól, pedig közben kikerül egy embert, WTF???)

nasteey 2010.08.07. 20:17:29

@rizla: Ennyire erővel inkább egy Kluivert-et vállalj be, ő illik is ide. :)

Jó poszt, de nem is ez a lényeg, hanem a játékos. Nagy kár, hogy Cryuff-nek nem sikerült a Barcába csábítania anno. :D Kurva nagy zseni, tényleg az a fajta, aki miatt megszereted ezt a játékot.

Radio Free Aberrania · http://radiofa.blog.hu/ 2010.08.07. 20:17:43

remek cikk egy mégremekebb focistáról, riszpekt.

(kár, hogy dennis nem játszott valami komolyabb csapatban, megérdemelt volna ennél több európai sikert is :)

nasteey 2010.08.07. 20:18:02

Ja, Oleguer meg az enyém. :DDD

vadkutya 2010.08.07. 20:19:56

@rizla: Bergkamp minden mozdulatát olyan szintű koncentrációval hajtotta végre,h hihetetlen. Az edzéseken is, egy másdopercre sem hagyott ki, mindig képben volt. Csak így lehet ilyen mozdulatokat "kreálni". Sztem.

bz249 2010.08.07. 20:20:57

@rizla: a Newcastle golnal mar az alapjatek is erdekes, Bergkamp-Pires-Bergkamp passz, mikozben a sajat terfel kozeperol az ellenfel tizenhatosaig fut es ezutan a sprint utan hajtja vegre azt amit.

rizla 2010.08.07. 20:25:01

@vadkutya: igen, de az argentinoknak lőtt gólját azért fel tudod fogni, az valamilyen szinten rutin, ugye lőtt már hasonlót az arsenalban is, ott a kivitelezés csodálatos. a newcastle elleni gólhoz viszont még csak hasonlót sem nagyon láttam. ő jobbra kerüli, a labda balra, vagy fordítva, és akkor most külsőzi, vagy belsőzi, és egyáltalán, hogy a faszba csinálta?

rizla 2010.08.07. 20:26:58

ja és persze ilyen négydimenziós gól nincs más sportágban. kínai a faszom!

peter135 · http://www.youtube.com/Goonerpeter14 2010.08.07. 20:28:15

az a nem semmi, hogy az előtt a bizonyos gól előtt szerzett egy ilyet is:

www.youtube.com/watch?v=vkEAiN8836g

ugyanazon a héten.

vadkutya 2010.08.07. 20:35:54

@rizla: Ebben a bal-jobb érintésben már az zseniális,h elvileg a gyengébbik lábával végzi a meló komoly részét. A gondolat meg érthetetlen. Ez az a gól, amelyhez hasonló sosem fog születni.

@peter135:
Ez is egy klasszik Dennis a T.Ham ellen: www.youtube.com/watch?v=lEzlXOp9J_8

clfo 2010.08.07. 21:44:55

@vadkutya: mindig volt egy olyan érzésem, hogy John Motson-nál hangulatosabban senki nem közvetít Arsenal meccset :>

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.08.07. 22:02:30

@vadkutya: Ez valami kurva jó kolléga, nagyon-nagy tisztelet a posztért! Ezek után bármilyen focista méltatása, legyen bármekkora is, nehezen érhet fel ehhez. Mindig is szimpatikus volt Dennis amúgy.
Azért az igazán legeslegnagyobb félisten bemutatását megpróbáltam én is, de ez remek, publikálj többször!

Stiel 2010.08.07. 22:11:30

Ez egy nagyszabású olvasmány lett. Köszi szépen.

Domingo 2010.08.07. 22:49:13

Rengeteg csodás pillanatot felidéző, gyönyörű poszt. Köszönet érte. Bergkamp megkérdőjelezhetetlenül minden idők egyik legjobbja és rettentően szomorú, hogy ezt nem ismerték el Aranylabdával.

A mai meccs után egy kicsit keserű is volt ezt a cikket olvasni, pláne azon részt, mikor a nevekre került sor: DB mellett Seaman, Winterburn, Dixon, Tony, Bould, Wright, Merson, Keown, Parlour, Henry, Vieira, Petit, Pirés és Fredo... Ma meg bazmeg Denílsonunk, Walcottunk van. Elkeserítő. Na de nem panaszkodom, inkább éltessük Dennist! :)

Ez pedig az egyik kedvenc képem:
www.inthestands.co.uk/wp-content/uploads/2009/08/pic55896.jpg

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.08.07. 23:24:49

@vadkutya: Bence sporttárson múlik, ha minden igaz hamarosan itt lesz, de elcsesztem, előtted kellett volna, jóval előtted. :)

vadkutya 2010.08.07. 23:29:37

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Ó, már mindent értek, pár napja olvastam is az egyik posztban,h toltál egy mélt neki. Akartam írni,h állj be a sorba... :)

vadkutya 2010.08.07. 23:45:47

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Mindenesetre így akkor fokozott izgalommal várom a írásod.

YNWA · http://majmedence.blog.hu/ 2010.08.08. 00:52:36

10/10 :)

külön + pont az Entourage főcímdalért, hatalmas sorozat :)

Bergkamp nálam bármely all time 11-ben kezdő lenne. :)

papercut 2010.08.08. 01:34:41

Amikor először kezdtem az Arsenalnak szurkolni, még semmit sem tudtam Bergkampról, csak Petit meg Viera miatt lettem Gunnár...
A gombfoci miatt szerettem meg Zidane-t, miatt a francia válogatottat, miattuk az Arsenalt, és így ismerhettem meg Dennist... akkor még nem tudtam, hogy nem sok ilyen kaliberű focistát fogok életemben (még kevesebbet piros-fehérben) látni játszani, valahogy olyan természetesnek és könnyűnek tűnt minden amit csinál, hogy azt gondoltam minden focista ilyen, Hja, boldog naivitás! De amit ő letett, az örök, remélem lesz még aki felnő hozza 10-es mezben, bár szeretem RVP-t de egy kicsit kicsinek érzem hozzá...
Nagyon kösz a cikket Vadkutya, nagy élmény volt visszaidézni azokat az időket!

Iustizmord 2010.08.08. 01:48:17

@vadkutya: a 92-es Ajax kezdőjét alig 2 év alatt lerabolták a játékos ügynökök:

amit jól tettek, mert enélkül nincs a 95-ös ajax, mely szeretett csapatomat verte meg kluivert góljával, de gecinagy társaság volt - hát még 15 évről visszanézve.

vadkutya 2010.08.08. 02:02:27

@Iustizmord: Nekem ne mondd, az első ún. csapatom, akik miatt még gyerekfejjel elkezdtem érdeklődni a futball iránt, az az Ajax volt. Többek közt Litmanen is nagy kedvencem volt. Van Gaal 2 komoly csapatot is összerakott, igazi aranybánya volt akkortájt a Middenweg...

Iustizmord 2010.08.08. 02:02:37

@vadkutya: ekkor már egy tizenéves katalóniai hontalan is a Highbury-ben próbálgatta a szárnyait.

felírtam, mástnem mondhatok. rizlának remélem dedikálva küldted el :o))))

@Mr.AT: pedig gyúrjl csak az ADP-s cikkre, rizla hozza a xavisat, jó lesz, mert mind objektíve fogja helyretenn a dolgokat :o)

@Radio Free Aberrania: lisztes krisztián?

Iustizmord 2010.08.08. 02:06:53

@vadkutya: és mennyire utltam kluivertet azért a mázlis gólért.... 93-94-95 a milannak volt kitalálva, de a 3-ból csak 1 lett behúzva, úgh h a 93-as és 95-ös is 0-1-gyel ment el, vs 94-es vs barca 4-0, ebből eltehettek volna 2-t gy évvel későbbre. vagy inkább koránra... :o(

England win The Ashes! 2010.08.08. 05:20:36

@Iustizmord: Azt sokan hajlamosak szemérmesen elhallgatni, hogy abban a szezonban (1994/95) az Ajax kétszer 2-0-ra verte a Milant, még a csoportban.
:DDD

madbalee 2010.08.08. 07:09:43

@rizla: Hát igen az sem semmi!

madbalee 2010.08.08. 07:16:14

@Dr Jozef Vengloš: igen, ez igaz. De nem a csoportkörben kell megverni mindenkit, hanem a döntőben!:) (ld: Barca-Inter, Ösziék-NSZK)

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2010.08.08. 09:03:29

Ó uázz, Arsenal weekend az NST-n, én meg családi nyaralok, pfffff.

Kedves Kutya, ezt csak megköszönni lehet, szép felirat Istenhez, jóleső minden sora! Hogy kik kerülnek még ebbe a sorozatba, szinte már nem is érdekel ;-p

Cescből sajnos nem lesz utóda, őt jobban vonzza a crujffi örökség, de egyszer csak megtaláljuk még!

_benito · www.nst.blog.hu 2010.08.08. 09:46:41

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: még fogalmazom a kopfot, hogy legalább olyan jól sikerüljön, mint legutóbb :D

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.08.08. 09:55:51

@_benito: Alig várom a kedélyes kurvaanyázásokat! :D Ezúttal okosabb leszek, ha idetéved egy troll, hadd mondja.

England win The Ashes! 2010.08.08. 10:14:38

@madbalee: Jogos, persze hogy a döntő a lényeg. Csak arra utaltam, hogy barokkos túlzás azt állítani, hogy az a szezon is "a milannak volt kitalálva", mert konkrétan azt az évadot a hollandok uralták, annak ellenére, hogy a döntőben egy apró góllal múlták felül az ellent.

vadkutya 2010.08.08. 10:37:54

@Dr Jozef Vengloš: Szó szerint, Doktor... Csak lusti-val nem keveredek Milan-os vitákba, no chance. :)

vadkutya 2010.08.08. 12:22:15

Akit pedig érdekel a film, az éjszaka feltöltöttem:

Dennis Bergkamp The Legend
www.megaupload.com/?d=4EU0CMLC

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.08.08. 12:54:13

@vadkutya: Köszönöm és Gratulálok! Illetve... GRATULÁLOK és KÖSZÖNÖM!

ps: és lógok egy sörrel, meg egy jagerrel:)

Nekem szerencsém volt személyesen átélni, hogy mit jelentett a Highbury népének Dennis. Azon a bizonyos utolsó gólos WBA elleni (Gerával) meccsen ott voltam. Dennis napja volt. Narancssárgába borult a Stadion. Mindenki DB10-es pólót viselt (ott van a szekrényemben, a 2006-os mezzel névvel, számmal együtt). Sérült volt, nem kezdett. A második félidőben elkezdett melegíteni, a Stadion felrobbant, felállva tapsolt a 40ezer ember, énekeltünk... tényleg, tényleg, tényleg hátborzongató érzés volt. Beállt, 10mp múlva gólt kaptunk 1-1. Majd adott egy gólpasszt és lőtt egy OLYAN gólt... Annyira tipikus volt, hogy el sem lehet mondani.

Wenger azt mondta, hogy az összes gólját meg kellene mutatni a gyerekeknek, mert ezek nem csak gólok, hanem GÓLOK.

Henryvel való kapcsolatáról mindent elmondtatok már.

Valóban nem az a durva, hogy ezeket a csellókat, gólpasszokat, gólokat meglőtte, hanem h eszébe jutott...

Remélem, még visszatér hozzánk edzőként, s ott lehetek egyik meccsén.

Köszi még egyszer "VadKutya" :)

vadkutya 2010.08.08. 13:13:34

@imici77: Nézzoda, a magyar vándor, nagy nehezen csak beszagolt ide...

Egészségedre, Imi... ;)

vadkutya 2010.08.08. 14:21:52

@imici77: Adom az ötletet, a vasárnap 4 óra nekem tökéletes is, majd megmarom vele Donnelly kollégát is, legyen köztünk egy Pool-os is, majd kettőnk közé ül... :)

clfo 2010.08.08. 15:53:13

NST BAZ, mindjárt kick-off-olják a ködös albionban a szezont és SEMMI poszt? :(((

popp · http://koncertblog.com/ 2010.08.08. 16:19:28

Bravó, jó cikk! Totti szerencsére még játszik!

clfo 2010.08.08. 16:46:32

Terry kicsit belassult az utóbbi időben :p

davidmoyes 2010.08.08. 16:47:43

@Nerazzurri: Óriási!! Az egyik legnagyobb..

davidmoyes 2010.08.08. 16:48:23

..gól ezen a planétán! :)

Kövi 2010.08.08. 18:10:32

Jó kis poszt, köszi!

Bocs az offért, de közben a MU megverte a Chelsea-t a ComShielden (3-1).

Integető hajbókoló lufiember 2010.08.08. 19:24:05

"A világ legnagyobb gólja."

Plusz egy szavazat! :)

madbalee 2010.08.08. 21:04:12

@popp: És Totti világbajnok is;)

Zsoma 2010.08.08. 21:32:58

@vadkutya:
Köszönet a cikkért (meg a filmért is), újra tizenévesnek éreztem magam fél órára, bevallom megkönnyeztem némelyik gólt, ilyen korszakos zseni hiányik jelenleg a csapatból. Remélem hamarosan kinevel az Arsenalnak egy klónt az Ajax ifiben:D

vadkutya 2010.08.08. 21:55:18

@Zsoma: Ha az Ajax-nál ez megtörténik az elkövetkezendő években, sosem jut el hozzánk. Szinte kizárt,h azt az embert bárki is megmentse Cruyff szeretetétől, onnan pedig egyenes az út katalánföldre... :)

Zsoma 2010.08.08. 22:25:01

Szerencsére a La Masia is ontja magából a szupertehetségeket és a holland vonalat sem erőltetik már Katalóniában annyira, mint egy évtizede, így szabad az út az Ashburton Groveba:)

vadkutya 2010.08.08. 23:17:10

@Zsoma: Persze, szupertehetségek vannak mindenhol. Csak Berkamp nem az volt. ;)

nasteey 2010.08.08. 23:36:54

@vadkutya: Nem mintha az utóbbi évekre nagyon jellemző lenne, jól írja @Zsoma: a La Masia, most durván termel az első csapat számára. Éppen mai hír, hogy Andreu Fontás és Jonathan dos Santos is felkerült a felnőtt keretbe. :)

Everred 2010.08.09. 09:33:51

"I understand Arsenal and I understand Wenger," Guardiola said. "I wouldn't have let him leave either," he told reporters after Barcelona concluded their Asian tour with a 3-0 win over Beijing Guoan. "I just hope Cesc carries on enjoying what is such a special and competitive league, the Premier."

na, ez egy tisztességes nyilatkozat. Guardiola is a good egg.

Neil Blender 2010.08.09. 18:12:22

baszki.

Ilyenkor jövünk rá hogy milyen öregek vagyunk. Bergkamp már mikor visszavonult, jó isten. Mintha tegnap lett volna.

Hatalmas egyéniség volt, és nagy játékos, allűröktől mentesen.

A cikk is jó volt, nagyon tetszett. grat!

Fodri · http://aprochef.blog.hu/ 2010.08.09. 20:29:58

6 éve már, hogy Arsenal drukker vagyok, és Bergkamp az egyik legnagyobb játékos akit valaha láttam rövidke életem során...:D

MUfanatic 2010.08.10. 13:03:28

Valamiért nekem úgy rémlik, hogy azt a Newcastle elleni skill-t mégegyszer megcsinlta!De lehet énvagyok a hülye... Ám zseni volt az ember, de ha MU-fan családból való, akkor SAF miért nem kopogtatott nála, vagy ha mégis, akkor Dennis miért nem ment? :S

Sólyom csőrmester 2010.08.12. 07:32:37

www.youtube.com/watch?v=83q4G0CoKgk
4:34-től
Nekem mindig ez az első ami eszembe jut róla és csak a második a Newcastle elleni gólja.

vadkutya 2010.08.12. 10:35:18

@Sólyom csőrmester: Ójajj, hát ez elég szomorú, biztos nem ismered eléggé a főhőst - látom sok itt a kérdés, válaszolok:

(Már az első idényében 41 mérkőzésen küldték pályára, mindannyiszor kezdőként. 16 gólt szerzett, ezek mellett 13szor asszisztált, melyből 9et Wright helyezett a kapuba, be.)

Piros-fehér mezben összesen 345 alkalommal léphetett kezdőként a fűre, 78szor pedig csereként. Ezeken a meccseken 120 gólt szerzett, 87-et a bajnokságban, 14et az FA kupában, 11et az európai porondon, s 8at a Ligakupában.

102-t jobb lábbal, 12-t a balossal, 6ot fejjel, milyenségükről videófelvételek tanúskodnak. Ezalatt 4szer küldték le a pályáról, 46szor pedig sárgalappal fegyelmezték a Komiszt...

...de ezt kinemszarjale, ha kiosztott 166 gólpasszt is. ;)

Sólyom csőrmester 2010.08.12. 13:36:16

@vadkutya: Teljesen igazad van. Mondd mester, vállalsz TAJ kártya számból jóslást ha már ekkora médium vagy hogy egy mondatból megmondod melyik játékost mennyire ismerem?
Félreértés ne essék, az a gól a top 3 között van, amit életemben láttam (és véleményeddel ellentétben már láttam egy párat), de ez a hernyó megmozdulás teljesen beárnyékolja a róla alkotott képemet.

vadkutya 2010.08.12. 13:59:41

@Sólyom csőrmester: Senki nem írta,h nem láttál elég gólt. Viszont egy Bergkamp-ot éltető posztba - függetlenül attól,h ki írta - belinkelni egy ilyen videót az 2 dolgot jelenthet: vagy rossz napod van, vagy nem ismered eléggé. Az utóbbin tudtam csak segíteni...
süti beállítások módosítása