Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Dail(y) Africa - Emberi tényezők

2010.07.14. 08:00 OJ

Most, hogy Iniesta lövésének híre a legeldugottabb halászfalvakba is eljutott, lassan ülepedni kezd a futballáradat méteres hordaléka. Azon túl, hogy rendszeresen naplóztak, csodáltak, ekéztek, az NST szerzői megpróbálják egyenként szétbontani és összerakni a világbajnokságot. Szembesülnek saját jóslataikkal, elmesélik, milyen benyomásokat szereztek és egyáltalán, mi minden foglalkoztatta őket az elmúlt egy hónapban.

A sorozatban elsőként annak a véleményét olvashatjátok, akinek a tanáriban rendszeresített meccsnézés közben volt ereje azon elmélkedni, miért nem lehet a vébé gólátlaga magasabb az érettségi átlagoknál.

 

Ahhoz bizony előbb még (jobban) le kéne butítani az érettségit - vagy eltörölni a lest. Hihetetlen egy hónap volt, különösen itt az NST-társulatban volt az. Pont ahogy válogatottakat a tornára, úgy kellett felépíteni egy-egy vébénapot, hogy se a munkahelyi érdek, se az esemény szentsége ne sérüljön - és még alkotni is lehessen egy kicsit. Érettségi szezon ellenére néhány kávéval sikerült feloldani a kettősséget, így mindkét szakmára jutott elég energia, abban pedig, hogy a tételekről olykor a brazilok támadójátékára vagy a szimpatikus chileiekre tevődött a hangsúly, én is szerepet vállaltam - főleg, hogy diákok és tanárkollégák már visszatérő olvasónak számítanak itt. A délelőtti kötelezők ellenére ezek már csak adminisztratív szempontból voltak munkanapok - inkább élvezetes, hömpölygő vébénapok voltak. Miféle sótlan fajta az, akinek az életét még csak minimálisan se mozgatja meg egy világbajnokság? Nehéz ezt abból a kis (kis?) halmazból nézni, amelyik már a megnyitó előtt egy héttel konkrétan meg van veszve.

Most jön a vébéjóslatokkal kapcsolatos (ön)szembesítés. Mind a csapatokkal, mind az egyéniségekkel alapvetően jól kalkuláltam. Ha csak a - Kultúrházban használt kifejezéssel élve - celebválogatottak dolgát nézzük, csak azok juthattak el messzire, akik képesek voltak feladni egy kis darabot magukból, hogy bekeverhessenek a játékukba valami mást is. Optimális esetben annak a kettőnek kellett volna a döntőt játszania, akik ezt sikerrel megvalósították, de már az elődöntőben összefutottak: a németek a játékosság, a spanyolok a racionálisabb futball felé tolódtak. Nem biztos, hogy játékosanyagtól, edzői munkától, szakmai háttértől függetlenítve lehet ezekről a dolgokról beszélni, de ha csak csupasz eredményekben gondolkozunk, megint látszik, melyik választás volt sikeresebb.

Szigorúbb vagyok a hollandokkal, mert ők is ide tartoznak, ahhoz, hogy győzzenek a döntőben, nem Robben pontossága kellett volna. A győzelmükhöz pont egy vereség hiányzott. Egy vébédöntőben megszakadó másfél-két éves veretlenség számomra csak azt példázza, hogy ha nem szembesítenek időben a saját hibáiddal, már csak akkor tanulhatsz belőlük, amikor késő, mert a másik már a győzelmének örül. Robbenék egyedül azt sajnálhatják, hogy nem akadt egy őket rendesen kielemző, a marhaságaikat kihasználni képes ellenfelük - közepes forma mellett, kibékülve a szerencsével sikerült is magukkal elhitetni, hogy győzhetnek.

Az alapfeltevésre visszatérve: ahol csak a kapitány személyisége (és fogalmatlansága) erőltette az alakváltást, egytől egyig bedőltek mind. Capello, Maradona, Dunga, Eriksson. A legutóbbi vébédöntős kapitányok, Lippi és Domenech nincsenek a listán. Bármikor írásba adom a bukását annak, akinél a gőg játszó csapattag lehet. Munkával, alázattal ezt a csapattagot ki lehet cselezni, fel lehet fűzni, le lehet radírozni, a szlovákok és a mexikóiak győztes meccsei ezért is állnak közelebb hozzám, mint bármi a két döntőstől.

Apropó, döntő. Szívesebben néztem volna meg csoportmeccsként, úgy talán trógerelésen kívül értékesebb pillanatok is megmaradtak volna. A nagy többséggel ellentétben nem neheztelek Webbre amiatt, hogy így alakult, inkább elszenvedőként tekintek rá, akit a tisztelt résztvevők hoztak kínos helyzetbe, hogy aztán számon kérték rajta azt, amiről ők maguk is pontosan tudták, hogy vébédöntőben nem fog megtörténni. Nevetséges dolog a spori hibáit számolni: a De Jong-karatén kívül szinte minden ítélete védhető - nem sok választja el a csalódást a csalózástól -, egyszerűen neki kell elvinni a balhét az előző hat meccsen ténykedő kollégái mulasztásaiért. Van Bommel a döntőhöz vezető hat meccsen egy (!) darab sárgára szolgált rá, csak ebből az egy bizarr tényből leszűrhető, milyen eséllyel fékezhette meg Webb az elkapatott hollandokat. Egy latin-amerikai bíró úgy verte volna szét három-négy pirossal a finálét, hogy Blatter is kiszédült volna a VIP-ből.

Persze most joggal gondolhatja azt bárki, hogy "ember, te miről beszélsz, meghívták a vébére fújni, nehogy már áldozat legyen". Lampard, Tévez és Edu góljai ismét bizonyítják, hogy az irányító elit a kiszolgáltatott játékvezetőkön - avagy az emberi tényezőn - veri el a port a saját tehetetlenségéért. Zavar a játék természetességének megtörése, a rugalmatlanság, az aprólékos műkorrektség, de úgy is megfoghatjuk, hogy a természetességből fakadó hibákat könnyebben fogadják el a meccshelyzet résztvevői. Nagyszerű változásokat már csak játékosok, egyéniségek szintjén lehet várni a világfutballban, én sem várok forradalmi áttörést, de elvárom ettől az álságosan konzervatív sportágtól, hogy megpróbálja önmagát jobbá és ezzel talán igazságosabbá tenni. Nem kell több hozzá, mint egy monitor, egy ellenőr és egy működő összeköttetés a vezetőbíróval - első körben ennyivel is kiegyeznék. Nem pártolom a videóbírózást - hívjuk inkább objektív segítségnek, amivel ki lehetne rántani a maradiságba ragadt játékot és érvényt lehetne szerezni egyes szabályoknak. Még csak az se kéne, hogy Johannesburgtól Jánkmajtisig mindenhol bevezessék a rendszert, noha szabályszerűség szempontjából nem tehetünk különbséget egy megyekettes bajnoki és a vébédöntő között.

A döntőre csak félig, más történésekre teljesen sikerült ráérezni. A házigazda kontinenst képviselő csapatok elhasalása bekövetkezett, ezzel párhuzamosan fel is villant előttük a minta: Ghána. Csak Asamoah Gyanék példája vezethet a negyeddöntőnél messzebbre fekete-afrikai válogatottat - utánpótlás terén is a ő kilátásaik a legmeggyőzőbbek. Dél-Afrika hatalmas erőket mozgósított, hogy elkerülje a szégyent, de saját árnyékát nem léphette át.  A Sasok és az Elefántok minimális lenyomatot hagyva távoztak, Kamerun és Algéria komolytalan honosítgatásokkal próbált csapatot építeni olyanokból, akik egy külföldi edzőtáborban húzták fel először a haza mezét, ahol - értsd: otthon - még tán sohasem jártak. Egy-egy félidőt, rövidebb periódusokat leszámítva az afrikai csapatok többsége valódi játékélményt nem jelentett. Ghána mellett egyetlen összeszedett, felépített válogatott létezik ma Afrikában: Egyiptom többre ment volna ebben a mezőnyben.

Ghána erőfeszítéseit nagyon becsülöm, de ami engem az elmúlt egy hónapban igazán megmozgatott, az arra eddig képtelen Helmutékat leszámítva Amerikából jött. Gyorsan kiépülő Uruguay- (továbbá Forlán- és Suárez-)szimpátiámat egy percig sem titkoltam, de Alexis Sánchezéket is sokra tartottam az elejétől és Bradleyék pragmatikus családi vállalkozása is sok örömöt szerzett, tovább építve azt a lassan évtizedes meggyőződésemet, hogy '94 után egyre közelebb jutunk egy újabb, másféle amerikai vb-döntőhöz. Paraguay arctalannak, Mexikó hullámzónak tűnt, de igazán egyikük sem okozott csalódást, amit rajtuk kívül - a döntősöket is beleszámolva - talán csak az új-zélandiakról mernék kijelenteni. A görögöket alulbecsültem, hiszen találtak két gólt is, nem lett szebb tőlük a kiesés. Az üstökösök mezőnyébe Müllert, Sánchezt, Suárezt, Hondát és Gervinhót neveztem, utóbbi maradt egyedül adós, melléjük robbant be Annan, Ayew, Maxi Pereira, Arevalo Ríos vagy Coentrao. Sneijdert gondoltam a vébé egyik központi figurájának, ami bejött, ahogy az Henry és Blanco búcsújáról írottak is. Még a végén kiderül, hogy nem vállaltam túl magam.

Ha már vállalások: élveztem az impulzusáradatot. Bár a hónapokon keresztül kígyózó történeti sorozatból kivontam magam, minden második leérettségiztetett diákra jutott egy vébéposzt. Az íráshoz sokszor a kommentátorok adták a töltényeket. Azt veszem észre magamon (ja, a kor), hogy a közvetítésekben elhangzó statisztika egyre jobban próbára teszi a tűrőképességemet, a nyelv és a felmerülő helyzetekre adott reakciók legalább annyira érdekelnek, mint régen. Fogalmazhatunk másképp is: a kommentálás stilisztikája sokszor jobban leköt, mint maguk az események. Tegyük fel, hogy a közvetítést az inspiráció egyik forrásának tekintjük: az a közvetítés, amiben előre látod a riporter észjárását, tudod, hogy fejezi be az elkezdett mondatait, ellenben nem ad az események puszta rögzítésén és minimál-kommentálásán túl semmit - na az a közvetítés egyszerűen rossz.

Az írás szempontjából engem jobban inspirál az a közeg, ahol a meccs hangja nem a hétszer lehasznált klisékkel és kövér statkupacokkal operál - lásd döntő -, hanem képes a nyelvet annak eszköz mivoltán túl, ötletesen használni, mondandóját az adott helyzethez formálni, és ebbe belefér a badar-fanyar szóviccektől a találó hasonlatokon át a személyesebb, reflektív hangvételig minden. Rengeteg gondolat, minta, analógia, aranyköpés, "riporterduma" gyűlt össze egy hónap alatt - de csak egy adott kommentátori kör meccsei alatt teltek a füzetlapok. Szeretem, ha a közvetítésben ott van az élmény, ha már ott van, a cserepad játékperc-elemzése helyett inkább azt ossza meg velem, ami a repülőtértől az újságosig, a szállodától a riporterállásig érte. Mivel azonban csak kétévente kerülnek képernyőre többhetes tornák, statisztikai alapon se lehet elkerülni a száraz, szikár, önismétlő közvetítéseket.  

A hiányolt személyességet pótolta a videoblog, a szerzőtársak tévés megjelenése pedig teljesen új irányba lökheti meg a sportblogok látogatottságát és a televíziónak az online közösségekkel való kapcsolatát. Nem kell kölni diploma vagy tíz enbéegyes szezon ahhoz, hogy valaki bebizonyítsa, érti-érzi ezt a sportágat és képes a lehasznált, belterjes szakembergárdát feledtetve összefüggő, értelmes, frappáns mondatokban reflektálni arra, amit lát. Bence és Henrik megtették.

239 komment

Címkék: több mint foci vb 2010

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr162149746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpádka 2010.07.14. 14:53:28

@csizsikpizsik: :)
Balalckhoz én nagyon tisztelem a mert lehet hogy egy v Bommel szintü vadparaszt de a pályán a lelkét is kiteszi. Most ,hogy 34-éves eljárt felette az idő. És ezt nehezen tudja megemészteni 2002től 2006ig Kahn mellett ő volt az egyetlen olyan német játékos akit jegyeztek is a világon. Most itt az új generáció és úgy látszik a csapaton belül is elvesztette a szerepét nem csak a pályán ( Schweini, Lahm). Pedig nem érdemelné meg de ezzel a sérüléssel meg a kórával nem hiszem hogy beleférne a csapatba2012-ben

Árpádka 2010.07.14. 14:55:24

@horas: Spanyolokkal kapcsolatosan egyetértek a többire csak legyintek lásd@pimpalini:

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.14. 14:56:17

@rajaram:

Vannak benne nagyon érdekes dolgok. Egyelőre csak átfutottam, de már most meglep, hogy a 2002-es brazil csapatot minden idők második legrosszabb vb-győztesének titulálja (Ronaldostul, Rivaldostul, Ronaldinhostul).

Tény, hogy az a vb nagyon nehezen értékelhető a botrányos játékvezetés miatt. Akkor leginkább Gandhur miatt maradt el a brazil-spanyol döntő...

horas 2010.07.14. 14:59:40

@pimpalini:
2002-es VB egy nagy csalás volt.
Hazai rendezésű VB-n ha a csapat nem Dél-Afrika szintű és nem csalják őket mint Korea általában mindenki jobban szerepel.
Igen a németek sztárok nélkül érnek el különböző eredményeket,ez igaz.
De nekeme gyszerűen az a véleményem,hogy ez a német csapat semmivel sem kivételesebb mint a többi.Volt 3 jó(ausztrál,angol,argentín) meccsük meg 2 szar 2 gyenge(szerbia,spanyol,ghána,uruguay) ezen a VB lássuk tisztán.

Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien 2010.07.14. 15:02:24

A németek esetében nem arról van szó, hogy Übermannschaft lesz belőle 4 év múlva, hanem ahogyan fejlődött az utóbbi 6 évben. A 2006-os csapat eredményénél még sokat számított a hazai pálya 2008-ban főleg a lendület(és Ballack) vitte őket a döntőbe. 2010-ben pedig Löw a játékosok minőségére alapozta már taktikáját, úgy hogy a két első számú kapust vesztett fél év alatt és védekező középpályás poszton is 2(Ballack,Weste)+1(Träsch)-et. A spanyolok sajnos 100% -ot nyújtottak az alapvetően jobb csapatukkal, ami német menetelés végét jelentette. De az utolsó 3 világversenyen a legjobb 4 között volt a német, ha csak ezt nézzük, akkor már nem olyan nagy elvárás legközelebb is al egjobb 4 közé jutni.:)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.14. 15:08:18

@Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien:

Nem akarlak elkeseríteni, de nagyon-nagyon távol volt ez a spanyol csapat attól, hogy 100%-ot nyújtson. Konkrétan ennél szinte csak jobban tudnak focizni, és fognak is.

bz249 2010.07.14. 15:09:07

@Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien: Rolfes nem a serult vedekezo kozeppalyasok sorat gyarapitotta?

Strigo 2010.07.14. 15:10:08

A Webb-bekezdéssel maximálisan egyetértek, nagyon nehéz dolga volt a döntőn. Ő is nyilatkozta, hogy az a két óra rémálom volt számára. Így utólag örülök, hogy nem Kassai vezette. Majd 4 év múlva.

pimpalini 2010.07.14. 15:12:39

@horas:

"Össz véleményem,hogy a németeknek kíválóan jött ez az alacsony színvonalú Vb ahogy Urugauy-nak sincs keresni valója a legjobb 4 között és a hollandok sem a világ második legerősebb válogatottja...
Hiányoznak az igazán erős válogatottak,egy átlagos VB-n a spanyol csapat jelenlegi erősségi szintjén még szokott lenni min 3-4 csapat,most voltak a brazilok és ennyi,utánuk egy nagy szakadék és jönnek a németek,hollandok,urugauy,ghána,paraguay...
"

Egyre kevésbé tudlak komolyan venni.
Láttál már teniszt? Szerinted Roger Federer miatt a Wimbledoni torna évekig alacsony színvonalú volt? Visszaolvasod te amit írsz? Egyáltalán komolyan gondolod ezt? Mi neked a magas színvonal? Ki szerinted a világ 4 legjobb csapata? S ki volt 2006-ban? Vagy 2002-ben?????
Mi méri meg a nemzeti tizenegyeket, ha nem a világbajnokság? Uruguay nem jó, mikor megveri azt a Ghánát, amely U20-as világbajnok, s kiveri az USA válogatottját, amely talán egyedül volt képes megráncigálni a legjobb csapat bajszát (Konföderációs kupa)?

"Volt 3 jó(ausztrál,angol,argentín) meccsük meg 2 szar 2 gyenge(szerbia,spanyol,ghána,uruguay) ezen a VB lássuk tisztán. "

Főleg ezek után érzem úgy, hogy nem lehet komolyan venni Téged. Aki Uruguay-t szar csapatnak titulálja, és a bronzmeccset szar meccsnek, az nézzen inkább birkózást, azzal a lénnyel nem érdemes vitázni.

pimpalini 2010.07.14. 15:14:50

@bz249:

De igen, s a Leverkusen és a Budesliga egyik meghatározó játékosa volt. Továbbá olyan fiatal, hogy akár beférhet neki még 2-3 VB is.

értelmetlen_nevű 2010.07.14. 15:18:03

@horas: milyen alacsony színvonalú vb? Nevezz már meg az előző pár VB-ről "min 3-4 olyan csapatot", akik a mostani spanyol válogatott szintjén vannak. Tényleg érdekelne...

bz249 2010.07.14. 15:18:04

@pimpalini: annyira azert nem fiatal (29 eves), de egy eb meg siman es egy vb is benne lehet.

Csak o is valogatott lett volna, ha nem serul ki teljesen az a csapatresz.

balu11 2010.07.14. 15:21:12

@slowmotion: OK, jogos, nem kellett volna így fogalmaznom - a lényeg amit a végén írsz (és korrekt is)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.14. 15:22:45

A spanyolokhoz egy megfigyelés, amely mély nyomot hagyott bennem.

A Spanyolország-Svájc meccset Del Bosque halálos nyugalommal nézte végig, a meccs utáni nyilatkozatában sem lehetett pániknak még nyomát sem érzékelni. Nem is nagyon tudtam mire vélni ezt a nyugalmat, hiszen a vereséggel elég nagy bajba került a spanyol válogatott; onnantól kezdve már nem a saját kezében volt a sorsa, hogy elkerülje a nyolcaddöntőben Brazíliát. Del Bosque mégis kedélyesen nyilatkozott, és nyugodt volt.

Aztán Honduras ellen, amikor negyedóra után már megvolt a vezetés, és futószalagon alakította ki a gólhelyzeteket a spanyol válogatott, ez teljesen megváltozott. Del Bosque arcára kiült a rémület és a gond. Ez legalább annyira meglepett, mint a kezdeti nyugalma.

Utólag aztán rájöttem, hogy mi volt mindennek az oka. Torres. Del Bosque tudta a Svájc elleni meccsen, hogy nincs semmi gond a csapatjátékkal, előbb-utóbb majd bemennek a helyzetek, mindig nem lehet pechje egy csapatnak. De amikor azt látta, hogy Torres milyen reménytelen formában van, akkor eszébe juthatott, hogy center nélkül ezt a vébét nagyon-nagyon nehezen lehet csak megnyerni. Torres-szel egyébként valószínűleg nem is sikerült volna. A portugálok és a paraguayiak ellen is a legjobb ütemben és a legjobb emberre cserélte le; az elődöntőben és döntőben pedig már nem is kockáztatott vele.

Egy jó Torres-szel ez a vébégyőzelem sokkal-sokkal simább lett volna.

Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien 2010.07.14. 15:23:11

@Csöncsön: De igen (a helyzet kihasználásuk sose lesz 100%-os). Azt a játékot erőltették a német csapatra, amit ők akartak és pont a német csapat erősségét a gyors labdakihozatalt akadályozták meg és így csak ritkán lehettek veszélyesek a spanyol kapura. Ennél jobban, mint most, nem fognak a németek ellen sohasem játszani. (Több gólt rúghatnak, de jobban nem fognak ellenük játszani)
@bz249: Igaz(szürke kis bundás játékos nem csoda, hogy kihagytam):)

Harald hardrode 2010.07.14. 15:27:33

off

sportgeza.hu/sport/marodiaklistaja/2010/07/14/mark_van_bommel_a_futball_mocska/

-ez azért egy kicsit erős. Nem azt mondom, hogy egy angyal, de az idei BM-s szezonjában alig szabálytalankodott, meg durvult és Schweini féle mélységi irányító volt, igaz többet lépett fel labdáért. Emellett a lapos erős lövéseit megtartotta (Real, Fio). De hát SG-n csodálkozni.
@horas: van abban valami amit mondasz, de ha valaki annyira erős (Brazilia), akkor miért noymták meg a self destruction gombot? Egy kupát nem a legerősebb, hanem a legjobb (az aktuális forma, szerencse) csapat nyer meg, ezen kár fanyalogni, ez igaz a minél tovább állva maradókra is. Meg tudom érteni, hogy neked a klub futball jobban tetszik, mert ott hosszabb távon nagyobb az esélye, hogy kijön, hogy ki az erősebb és nem az aktuálisan jobb csapat.

balu11 2010.07.14. 15:30:55

@Csöncsön: az utolsó mondatotdhoz hasonló jellegű beszólások nyitogatják szerintem (!) a bicskát sokak zsebében

A spanyoloknak legalább volt lehetőségük hasonló képességűre lecserélni Torrest!

Ilyeneket én is mondhatok, hogy egy jó középcsatárral (mindegy, h RvP vagy Hunti) a hollandok VB-t nyernek.

A lényeg, hogy mivel Pedro igazán jól szállt be, egyáltalán nem biztos, hogy igaz az állításod, ami egyébként tényleg iszonyú gőgösen hangzik.

(sejtem, h nem annak szántad, meg nem is tartalak egy rátarti valakinek, de annak hangzik, az tuti)

mickeyknox 2010.07.14. 15:32:01

@Harald hardrode: a joó gábor írta cikkeket nem szabad elolvasni, csak ha alacsony a vérnyomásod, vagy egyszerűen dühöngeni vágysz. ez van.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.07.14. 15:34:37

@balu11: az Arsenal egy jó Torressel már 2x BL győztes lenne, simán. :)

bz249 2010.07.14. 15:36:01

@imici77: na de akkor mire menne a Liverpool egy rossz Torres-szel?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.14. 15:37:07

@balu11:

Torres olyan helyzeteket hagyott ki, és olyan pocsék megoldásai voltak, hogy az tőle (!) egészen hihetetlen volt. Ne feledjük el, hogy a világ egyik (ha nem a) legjobb befejező csatáráról beszélünk, akinek normális esetben szinte helyzet sem kell a gólhoz.

Szerintem (!) egyértelmű, hogy ő volt az a játékos, aki [és ezt nem bántásból írom; tudom, hogy műtötték] a leginkább alulmúlta magát ezen a vébén.

Harald hardrode 2010.07.14. 15:38:35

@mickeyknox: tudom, hogy egy fasz és már sokszor volt erről szó itt a blogon is, de a tegnapi pofátlan nyúlás után azért mégis csak sok, hogy egy ekkora szart dugnak le az olvasó torkán. Nem azt mondom, hogy MBV nem szolgált rá a hírére, de ez mégis csak sok.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.07.14. 15:38:54

ha egyszer összeáll a messi-torres duó, akkor...

exeaxe 2010.07.14. 15:39:39

@Csöncsön:
nem meglepő reakció
Piké rövid láncon, a bekkelő ellenfél nem Torres lieblingje, ráadásul formán kívül is van, gólszerzésre maradt Villa + a pontrúgás figurái

bárki ideges lett volna

pimpalini 2010.07.14. 15:40:38

@bz249:

Igazad van.
De a lényeg egyértelmű. A németek úgy építettek várat, hogy a művelet előtt az építőanyag minimum negyede különböző okok miatt eltűnt...

zsakfos 2010.07.14. 15:40:40

@bz249: @balu11:
Én meglepődnék ha a következő EB-t nem a spanyol, német, holland trió uralná.
A németeknél 2 játékos eshet ki -életkor alapján-Klose és Friedrich, a spanyoloknál Puyol és Capdevilla, a hollandoknál van Bronkhorst és van Bommel. Mindhárom csapatnál van kivel pótolni őket, a legjobbak, a mag pedig együtt marad. Elég könnyűnek ígérkező csoportba kerültek mind3an a selejtezőkön, így lesz lehetőségük a kísérletezgetésre is.
Az olaszoknál, angoloknál azért nagy bajok vannak -hosszabb távon is-, nehezebb csoportjuk is van, a franciáknak is új csapatot kell építenük ( elsősorban morálisan), ez azért másfél év alatt nem lesz könnyű.
A következő vb-re nehéz azért jósolni, mert 4 év alatt bárki felépíthet egy nagyon jó csapatot, de a mostani vb érmesek bőven előnyben vannak a többi európai riválissal szemben, hisz a korábban említett pár név mellett csak 1-2 ember fog kiöregedni, nem utolsósorban pedig nagy a merítési lehetőségük, mert a spanyol, német, holland utánpótlás-nevelés a legjobb most Európában.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.14. 15:44:59

@exeaxe:

A Poolban elég sokszor törte fel Torres kb. egyedül a bekkelő ellenfél védelmét. Ehhez képest itt tiszta gólhelyzeteket is elpocsékolt.

Del Bosque nyilván arra építette a taktikát, hogy a játéknak ezzel az elemével egyszerűen nem LEHET gond. És pont ezzel lett végül a legtöbb.

exeaxe 2010.07.14. 15:46:26

@HosCincer:
"Michael Becker a vébé előtt adott interjúban kifogásolta, hogy túl sok homoszexuális játékos van a német válogatottban. "

Becker teherbírásához képest, vagy hogyan _túl sok_?

pimpalini 2010.07.14. 15:46:41

@Csöncsön:

Valahogy sosem éreztem Torres-t a világ egyik legjobb befejező csatárának. El is mondom miért (nem a spanyolfikázás mondatja velem):
1. Annak idején az Atletico-ban is felemás teljesítményt nyújtott. Voltak jó meccsei, de sokszor hibázott. Általában a Barca ellen nyomta jó, de pl. a Real ellen már nem ment neki. Nem célom kritizálni a spanyol bajnokságot, de...
...2. Angliában a Liverpool-ban már nem tudta hozni azt a teljesítményt sem, mint korábban otthon. Tudom, sokat volt sérült, de nálam azért egy Drogba, Rooney, Higuain, Eto'o, magasabb szintet képvisel. Szerintem a srác túl van sztárolva, s teljesítményét a csapat (válogatott) többi egyénisége és korszakos játékosa húzza fel. Valahol azt tartom, hogy a spanyol nemzeti tizenegy egyik sebezhető pontja ő. S nemcsak a VB-s teljesítménye miatt.
(bár hozhatnék párhuzamot is a joggal jelentkező sérülés-kifogás cáfolására: 2002. Ronaldo és Rivaldo szinte végiglábadozta az évet, aztán a VB-n meg alkottak némi maradandót...:))

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.14. 15:48:02

@pimpalini: Azért van abban valami, amit horas ír, volt két fantasztikus meccse a németeknek, az angolok és az argentinok skalpja, akkor is magáért beszélne, ha nem ekkora különbséggel szerzik meg azokat. Na de a spanyolok teljesen gúzsba kötötték őket, jellemző, hogy abba az egy Kroos helyzetbe kapaszkodtok. Az uruguayiak meg hetven percen keresztül egy nyílt meccsen fociztak jobban a németeknél, akik a bronzot kis túlzással Fernando Muslerának köszönhették.

Mr.AT 2010.07.14. 15:51:47

@robill760: +1 Bognár Gyurin, a mindenhol ott sertepertélő szakértőn, aki egy jelenlegi külföldi klubcsapat kezdőjét nem tudná felsorolni, még 80%os pontossággal sem, szerencsére én is éreztem ezt a "jééé" megilletődöttséget egy idő után. Ráfért.

@nils_h: "mennyire nőtt a kommentelők száma? Mármint az új hozzászólókra gondolok, nem arra, hogy pl horas a szokásos napi 50-ről felment 240-re :)"
LOL +1

@popp: "jó csapatuk lesz nekik, hamarabb, mint gondolnád."
+1

Mindenkivel nagyon meg vagyok elégedve, a cikkel is. :)

Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien 2010.07.14. 15:52:42

@HosCincer: Én olvastam az eredeti cikket és ez a magyar fordítás tele van ferdítésekkel és pontatlanságokkal.

Ha már megint ez a téma:Villa-n láttam az egyik interjú során két gyémánt? fülbevalót, azért ezt még a buzik is kikérnék maguknak.:)

Mr.AT 2010.07.14. 15:53:03

"Két hónap kényszerpihenő vár Fernando Torresre. A világbajnok spanyol támadó a hollandok elleni vb-döntőben combizomszakadást szenvedett. //t-zones"

mickeyknox 2010.07.14. 15:54:49

@pimpalini: "Angliában a Liverpool-ban már nem tudta hozni azt a teljesítményt sem, mint korábban otthon."
szerintem ez nem egészen így van, a liverpoolban sokat fejlődött torres, ez különösen a 2008-as eb-n látszódott igazán. agresszívabb és erőteljesebb lett, jobb helyzetkihasználással.

HosCincer 2010.07.14. 15:59:06

@popp: az német kiritika vagy uru dícséret, hogy a bronz meccset a két kapus közti különbség döntötte el (eldöntése izlés szerint)?

exeaxe 2010.07.14. 15:59:18

@Csöncsön:
igen, de mégsem
a Pool esetében ritka a tiki-taka miatti túlbekkelés, ellenben ott gyakrabban használnak olyan konzervnyitót, mint az átlövés

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.14. 16:01:32

@Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien: Én leszarom, hogy mit hablatyol M. Becker, de azt is, hogy valóban játszanak-e melegek a német válogatottban és azt is, hogy Jogi Löw meleg-e vagy sem. De nem tudom miért kell az efféle pletykákat személyes támadásnak venni és David Villa füllbevalóival visszavágni.

balu11 2010.07.14. 16:01:51

@Csöncsön: azért a műtétet, kihagyást nem lehet figyelmen kívül hagyni, és ezeket belekalkulálva azért az utolsó mondatod erősen vitatható (Rooney, Messi, C, RvP, Gerrard, Lampard, Terry, Ribery, Evra, ... elég nagy a versengés a "címre")

de persze ez sem túl sokra vezető okoskodás, sok-sok szubjektív elemmel

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.07.14. 16:03:23

@Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien: kb. vegtelen a sor akin gyemant-ketgyemant fulbevalo van a fociban, Villa egy a sok kozul, de tokmindegy, buza mert a Barca trikot felvette, tudom...lassan nem is ertem hogy a Barca meccseken miert a labdatarto Barca.fiuk fele es nem el toluk fut a sok garantaltan hetero ellenfel...

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.14. 16:03:43

@HosCincer: Inkább az Uruk dicsérete, meg még annyi, hogy fogható ez a kétségtelenül jó német csapat.

pimpalini 2010.07.14. 16:04:20

@HosCincer:

A baj az, hogy nem mondanak neveket, bár az is igaz, hogy következtetni lehet...:)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.14. 16:04:56

@pimpalini:

???

Ezt a kommentedet, vagyis azt a részét, hogy "a Liverpool-ban már nem tudta hozni azt a teljesítményt sem, mint korábban otthon", egyszerűen nem tudom mire vélni.

Torres gólmutatója az Atléticoban: 214/82
A Liverpoolban: 79/56

slowmotion 2010.07.14. 16:09:17

@pimpalini: persze, lehetne biztos jobb is. no de azért a meccsenként 0.7 gólja (gyengébb szezonokat beleszámolva) szerintem nem is olyan szörnyű, még akkor is, ha a Pool tele van _világsztárokkal_.
nekem pl pont megfelel, csak lenne egy értelmes helyettese...

slowmotion 2010.07.14. 16:12:22

@slowmotion: *bajnoki meccseken. (@Csöncsön:-é ugyanez, csak totálban kifejezve)

Everred 2010.07.14. 16:12:44

@pimpalini: meg ne sértődj, de ez nettó hülyeség, Torres gólátlaga a Liverpoolban zseniális, és nagyjából bárki ellen tud gólt lőni, bármennyire is irritáló az egész ember. Egyedül a sérülékenysége az, ami komoly probléma vele, az viszont elég nagy baj. Különösen, hogy rengeteg az izomsérülése, azok meg nem múlnak el csak úgy, végigkísérik az embert... Michael Owen vagy Louis Saha sokat tudna erről mesélni.

slowmotion 2010.07.14. 16:16:28

@Csöncsön: hát mert ha most látványosan nem ment neki, akkor nyilván az elmúlt két szezonban is rettenetes teljesítményt kellett nyújtania.

ennyiből felhozhatta volna Messit is, mert ő meg nem rúgott gólt a vébén, pedig mindenki tőle várta, hogy akár még a gólkirályi címért is versenyben legyen.
nyilván ocsmány szezont futott idén.a Barcában, azért nem talált be argentín mezben.
(szarkazmus OFF)

Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien 2010.07.14. 16:16:50

@popp: Csak neked a Villa rész vicc volt, nem tudom , hogy buzi-e, de mindegy is . Milyen visszavágás?
@csizsikpizsik: SZERINTEM szörnyű, de ettől még lehet jó játékos és ember is.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.14. 16:17:07

@Everred:

Ezt az "irritáló"-t még nem hallottam róla.

Mondjuk megértem, hogy egy MU-snak irritáló. :-))

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.07.14. 16:28:30

@Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien: nem a fejet kell nezegetni es azt hogy lujisvuton kistaskaval vonul a ferrarija fele, hanem azt hogy hany golt lo es mit tesz a csapatert.

chrisred 2010.07.14. 16:30:15

@Csöncsön: Most már kimondható, rettentő nagy hiba volt, hogy kikényszerítette a szereplését a világbajnokságon. Csak azon csodálkozom, hogy a spanyoloknál senki nem volt, aki odaállt volna elé, és megmondja, nem viszünk ki, mert nem vagy játékra alkalmas állapotban. Persze, 54-ben Puskásnak se merte senki ezt mondani a döntő előtt, de azért Torres messze nem az a spanyoloknak, mint Puskás volt akkoriban a magyar válogatottnak.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.07.14. 16:32:05

@Csöncsön: engem is irrital, pont ugy mint Sergio Ramos, mert a csajom ertuk van oda - egy Barcas csaja keressen Barcas focistat ha rajongani akar, nemde?:)))))

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.14. 16:37:36

@Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien: Ja, jó bocs!

@chrisred: Mondjuk Puskás sérülten is vert kettőt a döntőn (az egyiket ugye tévesen fújták vissza). Persze más idők, más dalai voltak azok.

slowmotion 2010.07.14. 16:40:48

@popp: hát ha Torrest előbb hozzák be :DDDD

(akkor hamarabb sérül meg)

Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien 2010.07.14. 16:40:48

Úgy látom nem érted, mit akartam a magyar cikkel kapcsolatosan írni:
Az eredeti Spiegeles cikkben a Beckeri kirohanást úgy állítja be az író, hogy ez a buzizás egy védekező mechanizmus, mert eljárt felette(és Ballack) az idő. Erre egy jó példa, hogy az egyik új tagra rákérdezve az "félbuzinak" hívja. Ilyen kifejezés nincs a németben, legalábbis a szexuális orientáltságot illetően, ezzel csak azt akarja mondani, hogy ő se a régi iskola képviselője. A magyar cikk itt a biszexuális szót használja, de német cikk nem. Mindegy csak azt akartam mindani, hogy spiegeles cikkben nem a szexuális orintáltság firtatása a lényeg.

pimpalini 2010.07.14. 16:51:49

@Csöncsön: @Everred: @slowmotion:

Elismerem, ezt benéztem. Az érvet visszavonom. Ettől függetlenül nem érzem rajta azt a pluszt, ami miatt a világ legjobb csatárai között kellene számon tartanom.
Valahogy mindig az Atletico-s meccsei jutnak eszembe. Amúgy mint arccal, nincs vele bajom.

Persze a jövőben igazolhatja világklasszisát.

pimpalini 2010.07.14. 16:57:41

@Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien:

Arról beszélsz, hogy a "buzi" szó a német változatban inkább a játékstílust jelöli, a finomkodást, stb, mintsem a szexuális hovatartozást?

Amúgy a homoszexualitáshoz hozzá is akartam szólni, mert állítólag Guti is eléggé "forró", ennek ellenére a pályán viszonylag kemény tud lenni...

Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien 2010.07.14. 16:58:07

@popp: Ok.
@csizsikpizsik: Igaz, de szerintem akkor is kislányos, lehet, hogy túl konzervatív vagyok.

pimpalini 2010.07.14. 17:03:31

@slowmotion:

Nem a vébé miatt kritizáltam Torres-t. Csupán nem tartom a világ legjobb, vagy egyik legjobb csatárának. Ennyi. S nem a mostanság divatos spanyolfikázás, vagy a CR-hez hasonló ellenszenv miatt.

Pl. Forlán bebizonyította - legalábbis spanyolhonban - hogy sokkal jobb tud lenni nála (az Atletico-ban is, és amikor még a Villarreal-ban tolta, akkor is).

pimpalini 2010.07.14. 17:10:38

@popp:

A meccs után elismertem, hogy jobbak voltak a spanyolok, s le is írtam miben. Nem kapaszkodtam semmibe sem.
Azért az eléggé érdekes nézőpont, hogy az URUK 70 percig jobban focáztak a németeknél...
NEm így láttam, de biztos azért, mert elfogult vagyok...:)
Mint ahogy azt sem éreztem a meccsen, hogy szar, vagy esetleg az urukon azt, hogy "harmatgyenge" csapat.

De bízom Horas-ban, hogy egyszer majd elmagyarázza milyen szempontok szerint dönti el magában ki tartozik a világ legjobb csapatai közé, le is írja ezeket, s objektíven leellenőrizhető adatok alapján megindokolja miért is. Hja igen, s értekezhetne a színvonalas válogatott fociról is, ha már ez a VB alacsony gyenge volt...

Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien 2010.07.14. 17:12:18

@pimpalini: Nem egészen, egyrészt igaz az amit írsz, hogy németben használják hasonló helyzetekben, de én inkább arra akrtam felhívnia figyelmet, hogy az eredeti cikk kicsit másról szólt. A magyar cikkben azt írják, hogy van egy biszexuális a német cikkben a sok buzi mellett rákérdez a cikk írója, hogy az új kerettag is az-e, erre Becker azt mondja, hogy félbuzi(Halbschwul) és nem azt hogy bisexuell, tehát egyértelműen a játékstílusával van gondja és nem a szexuálisorientágával.
Elnézést a többiektől a téma részemről lezárva.

slowmotion 2010.07.14. 17:41:12

@pimpalini: hát ha Te mondod, akkor biztosan.
én meg ilyeneken nem fogok gondolkozni, mert:
1, nem egyszerre fociztak az Atleticoban, ergo teljesen biztos összehasonlítási alapunk nincs, főleg mert ez azt is jelenti, hogy
2, a csapat sem volt tök ugyanaz körülöttük. sőt, még azt is ki merem jelenteni, hogy
3, még a La Liga erőviszonyai sem biztos, hogy változatlanok voltak.

azt adom, hogy Forlánnak a 08-09-es szezonja minimum félelmetesre sikerült, meg hogy idén se volt gyenge, csak mondjuk tényleg lehet némi különbség a 2000-07-es és a 2007-10-es feltételek között, nem?

sh4d0w 2010.07.14. 17:45:26

Egy apróság a játékvezetői ténykedéshez és a videobíróhoz.

Tisztán látszik, hogy a mai felgyorsult futballhoz a jelenlegi játékvezetési rendszer már nem alkalmas. Sajnos a jv-rendszer reformációjának késleltetése egyre tágabbá nyitja ezt az ollót és egyre kevésbé lesz alkalmas a mérkőzések szabályos keretek közötti tartására. Persze, értem én az ódzkodást, hiszen videobíró alkalmazásával nem lehet tisztára mosni pénzeket a szerencsejátékon keresztül, de hosszú távon ez mindenképpen alááshatja a futball népszerűségét.

ycool 2010.07.14. 17:57:19

@Laciii: Én nem tudtam, hogy ki az a Joo Gabor, de valamelyest megnyugtat, hogy ti már ismeritek, es egy címeres baromnak tartjátok. Mindenesetre eléggé érdekesen ír... Arschloch

nordsee 2010.07.14. 18:28:50

@pimpalini: Hanyagold már Torrest, kérlek, pláne süt rólad, hogy a Poolt csak maximum a BL-ben láttad játszani. Nyugodt lehetsz benne, hogy top 5 csatár. (méghogy Higuain, bazdmeg!!!)
Hogy valami fogalmad legyen, az idei góljai, mikor többet volt sérült, mint egészséges.
www.youtube.com/watch?v=_ISMzZbF34w&feature=related

Asidotus 2010.07.14. 18:49:06

Nos, nekem több olyan hölgyismerősöm is van, aki ezt a vébét követte. Nem minden meccset, de eseményt csinált az esti meccsekből, másnap meg beszélgettünk róla. Szóval, ez egy jó vébé volt, nem az 1970-es, de jó. A meccsek jó időpontban voltak, ennél alkalmasabban nem lehet megoldani ennyi mérkőzést.
Heinrichnek és Benitonak gratulálok, egy új szintet hoztak a hazai tévés meccsekbe. Az ő helyzetük azért is speciális, mert ők olyan szakértők, akiket a közönség egy része szeretne a tévében látni. Nem akarok megbántani senkit sem, de Puhl Sanyin és Nyilasin kívül nem tudnék ilyet mondani.

pimpalini 2010.07.14. 18:53:57

@slowmotion:

Lehetséges, sőt. Ezért tettem hozzá a Villarreal-t, ahol ugye akkor lett gólkirály, amikor egy bizonyos Eto-o is versenyben volt a Barca-ban.

Vagyis adott Torres az Atletico-ban és mellette Forlán a Villarrealban. Így lett volna pontos az összehasonlítás. Persze más csapat volt a kettő ez is tény. De nem annyira, mintha Real/Barca és a többiek közötti különbséget nézzük.
Na meg persze az is igaz, hogy a két játékos között némi életkorbeli különbség is fellelhető, s tulajdonképpen Torresnek még van ideje húzósabb szezont produkálni Diego-nál.

@nordsee:
Kösz a linket (bazzmeg!!!:D) de ettől még tartom amit írtam. Higuainról is összeállítható lenne egy olyan videó, ahol elég szép gólokat termel (nem olyanokat, mint a VB-n). Persze más közeg, más liga. Ez igaz. Bizonyára a Pool-ban kicsit nehezebb, mint egy Madridban.
Egyébként ha már BL. Azért egy topcsatárnak (legjobb 5 a világon, ugye...:)) nem illett volna jobb teljesítményt nyújtani ott? Bocs, de nem én hoztam fel...

A PL-ben pl. Defoe is villogott, Rooney is (ő azért a BL-ben is odapakolta magát). Egyébként meg a kedvenc ánglis csapatom a Pool, mielőtt még MU-fan lennék...:)

horas 2010.07.14. 19:00:08

@értelmetlen_nevű: Na:
a 2006-os VB-n a brazilok a franciák az olaszok és szerintem az argentínok (is ide tartoztak) is sokkal erősebbek voltak mint most,ezek a csapatok körülbelül a jelenlegi spanyol válogatott szintjét képviselték és volt egy nagyon erős és a hazi pályá swungjától fütőtt házi gazda német válogatott.
Most volt egy spanyol válogatott ami fennt felsorolt első 3 csapat szintjén volt.

horas 2010.07.14. 19:03:57

@horas:
Szóval az argentín csapat végig vezetett a házi gazda németek ellen majd az edző elcserélte magát...

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.14. 19:04:28

@pimpalini: Értelmetlenek ezek az összehasonlítások, mert Angliában meg Torres a jobb. Persze ez érthető is mert Forlán angliában ment, kölyökként, Terres meg Spanyolországban volt az és mindketten éretebb játékosként váltottak bajnokságot.

Amúgy az Atletiben nem is kifejezetten befejező csatárt játszott Fernando, hanem árnyékéket, aki nemcsak befejezett, de osztogaott is. Ráadásul tizenhét évesen lett kezdő, El Ninonak becézték akkoriban. Úgy játszott mint egy szupertehetséges tinédzser, kiegyensúlyozatlan volt a teljesítménye. Egyik meccsen olyat rakott, hogy előtte térdelt a Vicente Calderon, máskor meg észre sem lehetett venni.

nordsee 2010.07.14. 19:11:16

@pimpalini: A BL-ben az idei év nem volt mérvadó, az állapota miatt, de tavaly nem maradt adós. Illet volna akár a VB-n is jobban termelnie persze, nekem fájt a legjobban, hogy mégse. De te a poolos tevékenységére alapoztad a verdiktedet.
Ha figyeltél az a video nem a "szép gólok" összevágása, hanem időrendben a "sima" góljai az utolsó szezonból.

Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien 2010.07.14. 19:16:05

@horas: Tehát VdB szerencséjére nem cserélte el magát, mert akkor a németek nyernek(jutnak tovább). Nem hiszem, hogy bármilyen cserével érdemben gyengíteni lehetett volna ezt spanyol válogatottat.(Torres nem ér:))

pimpalini 2010.07.14. 19:19:51

@popp:

Nyilván itt is felesleges a vita, igazad van, mert mindenkinek van egy top 5 csatár listája, mint ahogy top 5 film/színész/zenekar/kakaóstekercs/csalántea-márka/autó/nő is. Mindenkinek más.

Aláírom azt is, hogy El Nino-ként belefér a szeszélyes teljesítmény, persze akár eszembe juthatna Bojan is, de tudom, nem állandó ember, más csapat, más taktika, stb...
No meg azzal is tisztában vagyok, hogy Forlán megbukott a PL-ben.

@nordsee:
Amúgy a sérülés nyilván egy olyan dolog, ami miatt igazad van abban, hogy a teljesítményét nehéz értékelni. Ráadásul a Pool-t szét is szedték, s idén is valszeg gyengülni fog.

Ettől függetlenül kívánom, hogy legyen igazatok, s a fiú hozza a formáját, mert akkor Pool rajongóként örülni fogok...:) (ha nem igazol el...)

sporttárs 2010.07.14. 22:13:37

OJ, amit a posztban a döntő bíráskodásáról írtál, azért max. respekt, én is pontosan így gondolom.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.07.14. 22:17:43

"top 5"

Nick Hornby: Pop, csajos, satöbbi

Fernando Torres (törölt) 2010.07.14. 22:46:49

Na ne fikázzátok, oké, a 79/56 magáért beszél. Meg amúgy is, nem akármilyen az az 56 gól, mindegyik kellemes a szemnek. >:) Az egy dolog, h nem jött ki a lépés a vb-n, ez nem csak Torresnek nem jött ki, hanem sok más "sztár"-nak. Az aranyérem azért megvan. :P

rizla 2010.07.15. 03:45:02

@pimpalini: "Angliában a Liverpool-ban már nem tudta hozni azt a teljesítményt sem, mint korábban otthon."

na ezért szar egy vb. hirtelen MINDENKI kurva jól tud mindent. persze most forlan az isten olyanoknak is, akik évek óta a nevét nem írták le egy fórumon (mert ugye a spanyol bajnokság egy nagy nulla), torres meg egy túlértékelt senkiházi ficsúr, csak mert a visszatérése utáni első 6-7 meccsét (mert nem volt ez 8 komplett meccs, hiába lépett pályára annyin azóta) roppant kellemetlen ellenfelek ellen kellett lenyomnia, a legmagasabb tétért persze, rajta meg egy egész világ szeme, hogy a térdműtétje után egy csapásra legyen a régi. még a felkészülési meccsek közül is csak a legutolsón játszott, akkor is már valami 4-0nál állt be.
ezzel nem a teljesítményét védem, mert az nulla volt bizony, csakhogy ettől ő még semmivel sem lesz kisebb játékos. még CR-t is meg akarom védeni, pedig őt aztán nem sok minden hátráltatta, de tény, hogy kurva régóta nem megy neki a válogatottban, most rádöbbentek az emberek, mert végre láttak pár meccset, és hirtelen egyből ő is milyen szar játékos (henrik posztja alatt ott van pl, hogy hülyeség berakni egy képzeletbeli álomcsapatba, nemár..).

chrisred 2010.07.15. 05:58:47

@popp: Torres és Forlan pont ugyanannyi idős volt, amikor Angliába igazolt. A legfőbb különbség, hogy Ferguson akkoriban Nistelrooy-ra építette a támadójátékot, Forlannak csak kiegészítő, kisegítő szerep jutott. C. Ronaldo is akkor kezdte el szórni a gólokat, amikor a holland eligazolt Manchesterből.

chrisred 2010.07.15. 06:28:16

@pimpalini: Gyakorlatilag úgy tekinthető, hogy a tavalyi BL kimaradt neki, mert csak a két első csoportmérkőzést játszotta le az októberi sérüléséig. Azután egészen a januári műtétig toldozott-foldozott állapotban próbálták játékban tartani, szinte minden meccs előtt az utolsó pillanatban dőlt el, hogy egyáltalán képes-e a pályára lépni. A spanyol válogatott szakemberei már akkor jelezték, hogy Torrest mindenképpen meg kell műteni, hogy a VB ideje alatt játékra alkalmas legyen.

Ez így utólag súlyos hibának és felelőtlenségnek tűnik a Liverpool részéről, de akkoriban hihetetlen sérüléshullám söpört át a kereten. A csapat jövője szempontjából létfontosságú BL helyért viszont harcolni kellett.

mickeyknox 2010.07.15. 08:25:43

@chrisred: emlékszem, volt bobo vierinek egy olyan szezonja az interben, hogy egyszerűen nem tudott gólt lőni, csak kb. minden 20. próbálkozásra, pedig már mindenki alájátszott, de akkor sem jött össze, és görcsölésbe fordult az egész.
nagyjából forlán is így járt a mu-ban, hiába drukkoltam neki nagyon :) (na nem a mu-nak, csak forlánnak). amikor spanyolországba került, helyrebillent a világ rendje, és szórta a gólokat rendesen (278/145).

nordsee 2010.07.15. 08:46:41

@mickeyknox: Forlán tehetséges játékos volt, de nem volt "tinisztár", mint Fernando (vagy Messi, CR, Rooney stb). Későn, de biztosan érő. Nagy sportember.

mickeyknox 2010.07.15. 09:25:25

@nordsee: így van, nem tudnék egyetlen irritáló tulajdonságát sem felsorolni. nem "sztár", hanem egy nagy játékos, nagy sportember.

andrush 2010.07.15. 10:17:00

Csak én emlékszek úgy, hogy négy éve is azt hallottam a németekről, hogy nagy jövő előtt áll a csapatuk? Akkor Lahm volt a nagy felfedezett, ha jól emlékszem, meg a Klose-Poldi duó. De előrelépni azért azóta sem tudtak, viszont izgulniuk sem kell, hogy visszasüllyednek a 2000 és 2004 vb szintjére.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.15. 10:47:27

@andrush: Jól, sőt 2008-ban még inkább mondták. Ilyeneket is hallottunk, hog 2006-ban bronz, 2008-ban ezüst, 2010-ben arany.

MB13_fan 2010.07.15. 11:57:06

@popp: én egy ilyen olasz-teljesítmény után nem nagyon szívóznék a németeken, hogy mit mondtak, mit reméltek.....

MB13_fan 2010.07.15. 12:01:33

@popp: jobban tennéd -- mert szerintem már minden németekkel szimpatizálónak meg az értelmes elfogulatlan szurkolóknak is megy az agyára itt az NST-n -- ha a németekhez már nem szólnál hozzá, mert csak a gunyoros káröröm jön le belőle..

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.15. 12:06:31

@MB13_fan: Nem szívózom, csak megállapítom, hogy optimista fajta.

kroos 2010.07.15. 16:37:04

Nos...talan igaz hogy a csalodott drukkerek probalnak belekapaszkodni Webbe, de az is tulzas hogy azon az aron is tulmisztifikaljuk a spanyolokat, hogy Webbet vedjuk.
Talan szerepe lehet ebben a bajnoksagok kozotti kulombozo biroi mentalitasoknak is. Iniesta akarhanyszor dobalja magat Barca meccsen mindig lefujak neki, miert ne tenne a VB-n? Jo pelda erre Klose nevetseges kiallitasa is. Az hogy egy csatar visszatamad resetet nyomot szegeny spanyol sporira:) 6 meterrol kovetni a csatart azt lehet, mast nem.
Persze most konnyu a spanyol diadalrol irni. Nagyon konnyo. Mintsem tenyleg belegondolni hogy mennyi biroi hiba kellett ehhez a gyozelemhez.Marwijk felepitett egy jo csapatot, egy jo taktikaval, es szinte minden ugy tortent ahogy o akarta. Fenthagyta meg az atomfaradt Robbent meg Vanpersiet is 11-est rugni.
Mindenki szereti a happy endet, es a vilagnak most ezt a spanyol gyozelem jelenti. Szoval meltosagteljesen hallgassunk Webbrol, es unnepeljuk a vilagbajnokot.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.15. 17:25:11

@kroos:

Nem hiszem, hogy rajtad kívül van még ember (ha csak nem teljesen elfogult), aki szerint a döntőn Webb a spanyoloknak fújt volna. Legalább két egyértelmű piros lapot úszott meg Hollandia, és a favágó stílus fölötti szemhunyás is a hollandoknak kedvezett.

pimpalini 2010.07.15. 18:03:07

@rizla:

1. Na most először is nem tehetek arról, hogy melléültél a toalettnek, s felment benned a pumpa... Legközelebb légyszíves legalább annyira figyelj erre a rutinszerű mozdulatra, mint mások kommentjeinek értelmes olvasására.

Ugyanis az első bekezdésben írtakra tulajdonképpen felesleges is reagálni, mert egyrészt nem szar a VB, másrészt meg senki sem mondta, hogy FT senkiházi ficsúr.
Továbbá honnét a jó édes felmenőd formás ülepéből tudod azt, mennyiszer és mikor, no meg mióta írtam le fórumokon Forlán nevét?:)
Azt el tudod képzelni, hogy van olyan ember, aki nemcsak kommentelése kezdetekor kezdett futballt nézni?:) Tudod, olyanok, akik mondjuk a spanyol bajnokságban éveken keresztül látták Diego-t a Villarreal-ban, s az Atletico-ban is...:)

El kellene felejteni a tipikusan magyaros szélsőségekben gondolkodást. Tudod én megállapítottam, hogy szerintem FT nincs benne a világ legjobb 5 csatárát tartalmazó halmazban, mivel előttem valaki a világ legjobbjának, vagy minimum a legjobb ötbe tartozó csatárnak titulálta. Ez azért nem ugyanaz, mint amit Te írtál.:)

2. CR. Mármost a VB álomcsapata a VB-n jó teljesítményt nyújtó - még egyszer, hogy tiszta legyen: a világbajnokságon jól szereplő, csapatukban meghatározó teljesítményt nyújtó - játékosokat tartalmazza. Nincs benne sem múlt, sem jövő. Sem szép szemek, sem borotvált mellkas. Sem rózsaszín borotva, sem 10 másodperc alatt lefutott 100 méteres táv. Sem szoláriumozott bőr, sem az idényben rúgott 47 gól.
CR a VB-n egy nagy rakás szar volt. Tehát semmi helye a VB álomcsapatában. Még a 27. cserepadon sem. Még egyszer: nem általában szar, általában maximum mérhetetlenül antipatikus a bukaresti parlament méretű arcával.

Ettől még vannak kvalitásai, s eredményei, de azokat egy év végi összesítés alkalmával kell figyelembe venni, s nem most.

@chrisred:

Igazad van, ez az éve gyakorlatilag ráment a sérüléseit követő rehabilitációra. Sajnos még most sem látható pontosan, mikor lesz teljesen egészséges.
A Pool szempontjai is érthetőek, hisz nekik (is) létkérdés volt a BL, s egy kemény pénzekbe kerülő játékosnak egyszerűen akkor is muszáj játszania, ha épp hogy csak lábra tud állni.

A spanyolok szerencséjére végülis nem múlt semmi sem Torresen.

rizla 2010.07.15. 18:05:40

@pimpalini: torresről tényszerűen hatalmas sületlenséget írtál, ahogy arra mások is reagáltak. a komment további része - így például a forlanos rész - általánosságban beszél, nem neked szól konkrétan. csak amit mondtál, az jó példa. hasraütésszerűen kitalálod, hogy torres liverpoolban gyenge. egy barlangban éltél netalán? torres ficsúrozása nyilvánvalóan a részemről volt direkt költői túlzás.

Paul polip 2010.07.16. 00:06:52

"Még csak az se kéne, hogy Johannesburgtól Jánkmajtisig mindenhol bevezessék a rendszert, noha szabályszerűség szempontjából nem tehetünk különbséget egy megyekettes bajnoki és a vébédöntő között."

Érdekes, hogy azt a dumát milyen sokan beveszik, én a megye II-ben most sem látok fejhallgatót a bíró fején és nincs 4. bíró sem.

kroos 2010.07.19. 17:29:28

@Csöncsön: Persze hogy elfogult vagyok, egy blogon kommentelek, ki az aki itt nem elfogult? Ezert van az hogy a focirol beszelgetunk mert ezt a sportot lehet a legtobb fele szempontbol interpretalni. Ezert van hogy nem a 100 meteres sikfutasrol van 1000 komment. Ott lenne pl 3. Te leirnad hogy Usain Bolt a leggyorsabb, Popp hogy-de Powel fut a legszebben, en meg hogy de tyson gay a legvaganyabb.
Ezert vagyunk itt. Mert elfogultak vagyunk...

horas 2010.07.19. 17:37:06

@pimpalini:
Arra azért kiváncsi lennék,hogyha Torres nincs ott a világ 5 legjobb csatára között akkor ki van ott?

Minarik Ede bácsi 2010.07.20. 17:17:43

@balu11: Szeretnék csatlakozni. Na nem hozzád, hanem amit Csöncsön írt, mert az csak narancssárga szemüvegen át tűnhet gőgösnek. Sosem fogjuk megtudni, hogy ezen a VB-n Brazília és Argentína ellen mire ment volna Spanyolország akár Torres-szel, akár Torres nélkül. Így h a németek és a németalföldiek kiverték a két legjobb dél-amerikait, valószínűsíthető volt, h a spanyolok Torres nélkül is behúzzák a VB-t.
süti beállítások módosítása