Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

2009: Halott-e vagy, Serie A

2009.12.29. 13:10 _benito

Az olasz futball 2009-es esztendejének leírására nem kell sokáig keresgélni a megfelelő szót: rohadt unalmas volt. Az eleje még talán nem is annyira, de a tavasz már gyenge formában levő, Európában jobbára hülyére vert, sorsukba belenyugodott csapatok labdatoszogatását hozta. Jó hír, hogy kezdenek rájönni, hol a baj, folyik az olasz futball struktúrájának megváltoztatása, de ennek nem sok jele volt idén, és talán még 2-3 évnek is el kell telnie, hogy látszata legyen a felzárkóztatásért tett (szolid 6-8 évet késő) erőfeszítéseknek. 2009-ben láttunk fellángolásokat, hosszabb-rövidebb ideig mindenki örülhetett saját csapatának, de a legfontosabb nem ez volt, hanem az, hogy talán megállt a zuhanás.

2007. február 2., Catania-Palermo. Valószínűleg keveseket érdekelt a szicíliai derbi az érintetteken kívül, azt pedig senki nem gondolta, hogy aznap eldől az olasz futball sorsa az elkövetkező néhány évre. A 100 sérültet hozó utcai harcban életét vesztette egy 38 éves rendőr, majd fél évvel később máig tisztázatlan körülmények között egy Lazio-szurkoló halt meg egy rendőr lövése után. Nem volt kérdés, hogy Olaszország nem kaphatja meg a 2012-es Európa-bajnokság rendezési jogát, pedig az úgy kellett volna, mint egy falat kenyér. A két eset önmagában is tragédia, hatásuk az olasz futballra pedig egyszerűen drámai.

Egy olyan ország labdarúgását kellene megreformálni, ahol már az első hivatalos bajnokságban (amit jobbára angolok játszottak le egymás között) lövések dördültek el a pálya mellett, és szurkolók vertek bírókat. Ez nem futball. Ez calcio, és haldoklik. Morálisan a 2006-os calciopoli tette tönkre, a szurkolók miatt 2007-ben, az Európa-bajnokság orbitális égésének köszönhetően 2008-ban jöttek az újabb csapások, és 2009-et sem nevezhetjük egyértelműen a fejlődés évének. Lement az év komolyabb balhé nélkül, ezt már eredményként kell elkönyvelnünk, de a végcél messze van.

A Serie A-csapatok európai szereplése tulajdonképpen rendben volt. Az angol fölénnyel nem nagyon volt mit kezdeni, de a Roma és Juventus igen emberül helytállt, és az Internek sem kellett szégyenkeznie. Az UEFA-kupa hagyományosan nem érdekli az olaszokat (sem), ez meg is látszott a szereplésükön, ami újra közelebb hozta a Bundesligát ami az UEFA-együtthatót illeti, így hamarosan elképzelhető, hogy csak három olasz csapat indulhat a Bajnokok Ligájában. Az olasz válogatott a nyári Konföderációs Kupán pont úgy szénné égett, mint a 2008-as Eb-n, az új mezhez járó barna gatyát akár szimbolikusnak is nevezhetjük.

Az olasz Grande Quattro mindegyik tagjánál komoly változások álltak be a naptári év felénél. A Milan, a Juventus és a Roma edzőt váltott, az Inter pedig elveszítette legfontosabb játékosát. A milánóiak zsinórban negyedik bajnoki címüket is könnyedén szerezték meg, de a többi csapatnál elengedhetetlen változások is mintha az Intert segítették volna. A két potenciális ellenfél rutintalan edzővel indult neki az idei évnek, ami beszedte a maga vámját, ráadásul a Juventus igazolásai nagyon nem jöttek be, pedig a keret ereje már legalább megközelítette az Interét. A Milan rettenetes rajtja után már sokakkal elhitette, hogy ez az ő évük lesz, pedig iszonyú mély szakadék tátong köztük és az Inter között – és ezt nem a megalázó 0-4 mondatja velem. A Roma és a Fiorentina hírből sem ismeri a kiegyensúlyozottságot, a Samp és a Genoa fellángolásokra képes csak, a Lazio rettenetes, a Napoli és a Palermo hol ilyen, hol olyan, és idén nem is látunk igazi meglepetéscsapatot, hacsak a Parmát nem vesszük ide.

Platininek abban igaza volt, hogy az európai klubfutballt uraló országok kiléte ciklikusan változik, az angol fölény akár már idén megrendülhet, de valószínűleg nem az olaszok következnek. Nincs jele, hogy visszatérnének azok az idők, amikor három olasz volt a négy között, hiszen a Serie A mostanra igazi világsztárok nélkül tengeti napjait. Maldini, Nedved és Figo visszavonult, Ibrahimovicot és Kakát beszippantotta a spanyol sztárgyár, a helyettük érkezett Samuel Eto’o jelenleg a legnagyobb név a szakmában, meg talán Buffon, de hát egy kapus miatt nem megy ki az ember a stadionba. (Milyen furcsa, hogy mégis itt van a fél brazil válogatott)

A tévéközvetítési díjak újszerű elosztása nagyon fontos (és igencsak időszerű) lépés volt. Az amerikai és a kínai piacok megtámadása nem új dolog ugyan, de hozott néhány olyan szerkezeti változást, aminek csak jó hozománya lehet (szeptemberben kottára megvolt a 2009-es év sorsolása). A Juventus a világ legfaszányosabb stadionját készül felépíteni, költözne a Lazio és az Inter is, hiszen lássuk be, valóban röhejes, hogy Milánóban, Torinóban, Rómában és Genovában is egy tálból cseresznyéznek az egymást általában forrón rühellő csapatok. Az alapok átdolgozása elengedhetetlen, így kell kezdeni, aztán sorban jöhet a többi dolog is.

A legnagyobb ziccer azonban kimaradt, és félő, hogy ennek jóvátehetetlen következményei lesznek. A Calciopoli az olasz futball nagy lehetősége volt a megújulásra, vagy még inkább a megtisztulásra, ehelyett csak annyi történt, hogy kifingatták a Juventust, ami az ország egyik felének nyilván megfelelően nagy öröm volt, de a nagy képet tekintve gyakorlatilag semennyivel nem vitte előrébb az ügyet. Kicsit olyan lett a helyzet, mint a diszkoszvető Fazekas esete, aki jogos eltiltása után Pekingben az egyetlen tutira tiszta sportoló volt, nem is volt a világon semmi esélye a győzelemre. Márpedig az olasz futball a gyökerétől rohadt, de csak lomkoronája díszét vágták le, így a világon semmi nem változott. A probléma tovább él, ezzel mindenképpen kezdenie kell valamit az országnak.

2010-től csak annyi várható, hogy az idén látott apró lépésekkel, de folytatódjon a mételyből való kikászálódás. Talán még nem jövőre, hanem csak két év múlva, de sokat segíthet ebben a ligába ömlő pénzek elapadása, hiszen a Juvénál Agnelli papa halála után kevésbé elkötelezett örökösök következnek, és a Berlusconi-klánnál is hasonló a helyzet (különösen a Mediaset esetében). Ha pedig nem tudsz világsztárt venni, akkor ki kell nevelni, ami egyúttal a válogatottnak is jó, és így az egész olasz futball érdekeit szolgálja.

A zuhanás talán megállt, kicsit tisztul a kép, néhol úgy látszik, tudják, merre vezet a kiút, de azt legalább felismerték, hogy nem jó felé tartottak. A Serie A soha nem lesz olyan olvasztótégely, mint a Premier League, soha nem lesz olyan szervezett-rendezett, mint a Bundesliga, de ha megtartja azokat az értékeit, amik miatt olyan szenvedélyesen lehet szeretni, mint a fentiek közül egyiket sem, már a toldozás-foldozás után is visszatérhet megérdemelt helyére. Kicsi türelem biztosan kell, de inkább legyen még néhány olyan unalmas évünk, mint a 2009-es, mint még egy olyan, mint a korábbiak.

Akinek rengeteg ideje van, innentől kezdve végigolvashatja az idei olasz bajnoki fordulókról szóló írásainkat.

240 komment

Címkék: olasz serie a szakértelem több mint foci

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr721630268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

de niro 2009.12.31. 15:23:02

@zsakfos : Tényleg nem voltam egyértelmű, a '97-es elődöntőre gondoltam, az a foci koronájának egyik legszebb ékköve:))

de niro 2009.12.31. 15:36:00

@zsakfos : Félreértesz, ezt nem juvés, hanem focis szemüvegen keresztül mondom, sztem azt minden focibuzi elismeri, hogy fantasztikusan játszott akkor a Juve!

de niro 2009.12.31. 15:37:17

@de niro: Ja, egyébként meg azt hiszem ez ugyanúgy elismerés az Ajaxnak is, hogy egy _ellenük_ elért győzelmet tartanak ennyire becsben!

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.12.31. 15:38:27

@de niro: zsakfos a hollandok bűvöletében él, azé' mondja.

zsakfos 2009.12.31. 16:29:24

@de niro:
Persze elismerem, hogy nagy játékot nyomott akkor a Juve, de Ajax drukkerként valahogy nem tudtam ezért lelkesedni. Bezzeg mit nem adnék most egy BL elődöntőért:) na majd februárban az EL-ben, csak tartson ki addig a Juve Ferraránál:)

_alerob 2010.01.01. 17:11:50

Nem követem figyelemmel annyira, az Ajax hogyan is áll mostanság itt-ott? Csak, hogy mire számítsunk lassacskán..

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.01. 20:25:04

@_alerob: Harmadik helyen állnak a bajnokságban, ők lőtték eddig a legtöbb gólt, Suarez személyében van egy remek formában lévő klasszis gólvágójuk, és végül is gond nélkül mentek tovább az EL-ben. Jó formában vannak.

Gabez 2010.01.01. 21:36:32

"Az olasz futball 2009-es esztendejének leírására nem kell sokáig keresgélni a megfelelő szót: rohadt unalmas volt" - ezzel nem értek egyet, bár sejtem, ebben szerepet játszik, hogy nem a Juventusnak szurkolok. ;) Számomra az angol bajnokság sokkal unalmasabb volt, vagy akár a spanyol is.

Ezzel a "uramjézus, haldoklikazolaszfoci" dumával se értek egyet. Ez nem haldoklás, ez változás. Amire szükség van, de nem kell azért a vészharangot olyan fenemód kongatni. Nagy tehetségek vannak az olasz fociban, lesznek még sikerek, legfeljebb várni kell és nem annyit, mint pl a magyar sikerekre...szóval fel a fejjel, az Inter meg fog nyerni ugyan a következő 5 bajnokságból 3-4-et, de hát ez van...;)

zsakfos 2010.01.01. 23:08:40

@_alerob: @Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:
Az őszi szezon végére mondjuk egy kicsit elfáradtunk ( Anderlecht és ami még fájóbb Utrecht elleni zakó) , Suarez is sok ziccert, tiziket hagyott ki.
Az őszi alapcsapat:
-Stekelenburg27éves: az Oranje 1.számú kapusa
-van der Wiel 21éves: tavaly robbant be,de már a válogatottnak is ő az első számú jobbhátvédje,nem véletlenül vinnék már sokan
-Alderweireld 20 éves: belga válogatott
Vertonghen 22éves: belga válogatott, nagyon stabil jó középső védő
-Anita 20éves: holland U21es vál., jobblábas és nem ez az igazi posztja,de Atouba sérült meg amikor játszott is rossz volt
-Enoh 23éves: kameruni vál. vkp
- De Zeeuw 26éves: holland vál. védekező kp.,de az ellenfél kapuja előtt is feltalálja magát, nem véletlenül van 5 gólja a szezonban
-Aissati 22éves: neki kellene mozgatnia a csapatot,de sokat sérült és nem volt nagy ősze
-Emanuelson 23éves: az egész baloldalt bejátsza, nagyon ügyes gyerek, volt már ő is holland vál., van Marwijk nem nagyon számol vele
-Suarez: 22éves: az uruguayi őszi mérlege ( bajnokság, hazai és nemzetközi kupa) 26 meccs, 30 gól, ő a csk. is,
- Pantelic 31éve szerb: voltak kétségeim mikor elhoztuk a Herthától, de úgy néz ki bevált, jól megértik egymást Suaerzzel 10 gólja és rengeteg gólpassza van.
Kispad: fiatal hollandok Vermeer, S. De Jong, Donald, rutinos külföldiek Oleguer, Gabri, Rommedahl, Kennedy és egy fiatal szerb Sulejmani aki óriási tehetség, de idén nem nagyon megy neki.
Sok embert kölcsönadunk télen akik nem játszanak( Bruno Silva, Ogararu, Cvitanich, Sarpong, Wielaert, Lindgren), helyükre jönnek fel a fiatalok. De szóba került Babel és Huntelaar kölcsönvétele is,velük nagyon ütős lenne ez a csapat.
Nagyon fiatal,és ezért tapasztalatlan, de ügyes csapat egy rutinos edzővel ( Martin Jol). Röviden ennyi:)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.02. 00:25:53

@zsakfos : No igen, eredendően neked kellett volna címezni a kérdést. :)
Köszi az áttekintést, én sem nagyon voltam tisztában a mai Ajax történéseivel. Van arra esély, hogy nemzetközi porondon elérjenek valami komoly eredményt?

zsakfos 2010.01.02. 10:50:36

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:
Egy EL győzelem akár elérhető is lehet, bár nagyon nehéz a sorsolás és kérdés jön e valaki télen. Hogy 2-3 éven belül a BL-ben is tényezők tudjunk lenni ahhoz több ideig kellene megtartani a tehetségeinket( nem 21-23, hanem 24-26éves korukig),rájuk építeni főleg és nem másodrangú külföldikere ( Oleguer bazmeg kurva jó fizetéssel....). De nyáron biztos elmegy Emanuelson és Suarez, sztem Stekelenburg is.
Az elmúlt három évben ők mentek el: Heitinga, Vermaelan, N. de Jong, Maduro, Sneijder, v.d.Vaart, Babel, Huntelaar helyükre De Zeeuw-öt, Suarezt,Aissatit és Sulejmanit vettük( meg több kiegészítő embert olcsón,de ők nem tudtak meghatározó játékosok lenni), a többieket utánpótlásból pótoltuk.
Egy Stekelnburg-van der Wiel, Heitinga, Vermaelen, Emanuelson- De Jong, De Zeeuw-van der Vaart, Sneijder, Suarez-Huntelaar csapat ellen, most nem biztos, hogy a Juve lenne az esélyes...

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.02. 11:33:24

@zsakfos : Az EL-győzelemre azért van pár jelentekező, mást ne mondjak: AS Roma. Hej mekkora flash volna!

_alerob 2010.01.02. 11:57:54

Suarezt szívesen látnám a Juvéban, nagy zsugás a srác!

_alerob 2010.01.02. 11:59:56

Egyébként szerintem nemcsak az olasz foci van haldoklóban, hanem kezd szürkébb lenni az egész sport. Európában mindenképp, nekem kicsit úgy tűnik.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.02. 13:07:00

@zsakfos : Igen, tényleg kicsit máshogy nézne ki az a felállás amit írsz. Nyilván egyébként megtartanák őket, csak gondolom a pénz miatt képtelenek.

Közben Rocchi hivatalosan is megköszönte és visszautasította a Zenit ajánlatát, és elmondta, maradni akar Rómában. Kolarovot vinné a Bayern 7 millió euróért, illetve az Inter, ők adnák Santont, Khrint, és még pénzt. Makinwa egyre közelebb a livornóiakhoz, Cruzt vinné az Espanyol, Maxi Lopez meg távolabb került a megegyezéstől, ő nagyon szeretne jönni, de a brazilok keveslik az érte ajánlott pénzt. Floccari szinte teljesen biztos hogy hamarosan aláír.

_alerob 2010.01.02. 13:45:51

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: A Lazio ezekkel a csereüzletekkel nagyot nyerhetne, sőt gondolom az a kis pénz is nagyon jól jönne, de Kolarovot én nem adnám csak nagyon sok pénzért.
Floccari meg nagyon jó üzlet.

Egyébként nagyon nem néztem Lazio meccset, Cruzzal mizu? játszogat?

_alerob 2010.01.02. 13:46:42

Egyébként a Zenit ráállt az olaszokra? Molinaro, Rocchi ..

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.02. 13:49:30

@_alerob: Spalletti elkezdi gyengíteni az ellenfeleinket ;-). Bár Molinaro távozása nektek lehet, hogy erősítés volna.

zsakfos 2010.01.02. 13:55:20

@_alerob:
Neki inkább a spanyol bajnokság való. Nyártól sztem sanszosan Barca játékos lesz belőle. Henry helyére kell valaki, a 2 klub között meg amúgy is hagyományosan jó a kapcsolat. Ha van eszük őt veszik meg, nem a bohóc Robinhót.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.02. 14:17:43

@_alerob: Kolarovot most még nem szabad eladni, még 2 évig szól a szerződése, ha nem is hosszabbít, addig csak felfele kúszhat az ára, akár már tavasszal, no meg aztán ott a vb, szóval nem szabad eladni, de erősen kétlem, hogy a vezetőség máshogy gondolná.
Floccariban én is nagyon bízom, csak lenne már biztos. Cruz eleinte kezdő volt, aztán ősz végére csak a 60. perc után szállt be jellemzően, hogy lendületet adjon, ami általában nem sikerült, hosszan volt sérült és eltiltott is, 3 gólt lőtt a bajnokságban, az a Lazio kritikája, hogy ezzel házi gólkirály. Örültem neki hogy ingyen jött egy ilyen kvalitású játékos, de nagyon nem jött be, a teljesítménye az ötödét se éri az 1,8 millió eurós bérének. 1 éves a szerződése, ha van olyan csapat, aki megveszi, akkor most el kell adni, hiányozni nem fog ha jön Floccari, és még nyereséges is lehet a Lazio számára.
Spalletti meg nyilván akiket ismer, azokban bízik, de sanszos hogy egyik pletykából sem lesz semmi, maximum a pénz miatt. Akiben még van szakmai kihívás, az nem megy el a Serie A-ból.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.02. 14:23:34

No még utoljára a Parma is bejelentkezett Floccariért, de a Genoa most már csak Rómába adja. Fél évre kerül kölcsönbe, ha beválik, 2014-ig szerződtethetik, 9 millió euróért.

_alerob 2010.01.02. 14:47:22

@popp: Molinaro távozása erősítés. Az ilyen játékosoktól meg kell válni. Pedig néha még szimpatikus is volt. Gyorsasága szerintem a Seria Aban az egyik legjobb, védekezése elment, de az előre játék az szinte 0. (gondolva a beadásokra)

zsakfos 2010.01.02. 16:08:17

@_alerob:
Egyébként 2009-ben ő rúgta a legtöbb gólt hivatalos meccsen ( bajnokság, hazai és nemzetközi kupa, válogatott) 46-ot. Őt követi Dzeko ( 45), Villa ( 43) és Messi (41).

zsakfos 2010.01.02. 16:08:53

@zsakfos : Mármint Suarez nem Molinaro:)

giacinto 2010.01.02. 21:15:38

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Santont ugye csak kölcsönbe gondoltátok? :)

Vicces lenne ha egy legalább olyan jó játékost adnánk érte (Kolarovért) + pénzt+még egy tehetséget :)

Azt olvastam Kolarov nyáron kivásrolhatja magát a szerződésből a hátralévő 2 éves béréért.

Mennyit keres Kolarov nálatok? Védekezni tud?

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.02. 21:54:42

@giacinto: Lotito azt szeretné, ha Kolarovért cserébe Santon közös tulajdonba kerülne, plusz érkezne Khrin és Mattia Destro, esetleg még egy középpályás, de ezek teljesen irreális kívánságok, Lotito legfeljebb álmodhat erről. Ha nincs csere, akkor Kolarov csak 15 millió euró felett mehetne, de ez szintén irreális, pláne hogy Moratti azt nyilatkozta, télen nem terveznek komoly pénzkiadást. 2012-ig szól ugye a szerződése, addig csak emelkedni fog az ára, például rögtön egy sikeres vb után, még nem szabad eladni.
Olvastam interista fórumukon ezt a kivásárlási teóriát, de szerintem ez nem reális. 2 évi bére körülbelül 1,5 millió euró környékén van, de még egyszer mondom, kétlem hogy ebből lenne valami, neki sem nagyon akaródzik elmenni.

giacinto 2010.01.02. 22:28:58

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:

A FIFA szabály alapján lehetősége van a kivásárlásra, 1,5 millió eurót pedig akárkinek megérne.
Aztán látva a csapata helyzetét, Lotito ügyeskedéseit, Pandevék példáját sztem nem kell neki túl sok biztatás hogy lelépjen. Stankovic pedig simán meggyőzhetné na meg Moratti csekk-könyve is.

De Santont felejtsétek el. Krhin és Destro mehet kölcsönbe, utóbbi akár felesbe is, meg némi eurót is ha nem ellenkedtek nagyon :)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.02. 22:39:28

@giacinto: Lehetőség van rá persze, csak nem hiszem hogy ez reális az ő esetében, legalábbis remélem. Mondom, én annyit tudok, amit Moratti nyilatkozott, hogy most télen nem akarnak költeni, márpedig Khrinért és Destroért cserébe nem fog menni Kolarov. Egyébként Santonnak már csak az olasz futball jövője miatt is jól jönne ha kölcsönadnák, én nem tudom mikor lépett pályára utoljára hosszabban, egy Lazio kaliberű csapatban meg újra játékba jönne. A Lazio mostani helyzetét látva nyilvánvaló, hogy legkésőbb 2012-ben távozik a szerb, nem kizárt hogy az Interbe, de most télen szinte tuti hogy marad. Hacsak nem jön Santon, hacsak nem jön még 1-2 játékos, hacsak nem jön érte jelentős pénz, hacsak... Szóval ez most esélytelennek tűnik nekem.

Pályaelhagyó autóversenyző 2010.01.02. 23:03:12

santon egesz pontosan ma lepett utoljara palyara :)

az utobbi idoben serules, nem a mourihnoval valo remek kapcsolata miatt nem jatszott

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.02. 23:09:24

@Pályaelhagyó autóversenyző: Gondoltam hogy ma pályára lép, de ezt talán nem tekinthetjük komoly dolognak. Amíg Mourinho az edző, vagy a kapcsolatuk jelentősen nem javul, nincs esélye megszilárdítani a helyét, ami megint mondom, az olasz futball jövőjére nézve is kellemetlen.

daneeka 2010.01.03. 00:31:50

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Azért ne essünk át a ló túloldalára. Santon nagyon jó játékos, kiváló védő lesz belőle, de ha rajta múlik az olasz futball jövője, akkor az már rég rossz...

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.03. 00:35:59

@daneeka: Természetesen nem mondom hogy ő egymagában a jövő. Ő annak a jövőnek a része, ami olasz szempontból nem valami fényes, ezért minden alkotóelemére vigyázni kell. Ezért is volt szégyen az, ami De Silvestri sorsa lett volna a Lazióban, és ezért kell Santon esetében is minél több játéklehetőség.

_benito · www.nst.blog.hu 2010.01.03. 00:41:26

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: én már eleve azt nem értem, miért kell az internek kolarov. ott van santon (chivu szerintem is szar), csak játszatni kellene, elég jól kezdett, sőt, nagyon jól.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.03. 00:45:48

@_benito: Én sem értem, csak vélelmezem, hogy jobban bíznak valami miatt a külföldiekben, pedig Santon bemutatkozása nagyon jó volt. Mourinho keze is ott lehet a háttérben.

daneeka 2010.01.03. 01:01:34

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Okay, én is kiforgattam kicsit a szavakat, de ideális esetben az ő posztján is legalább 4 hasonló képességű és tehetségű fiatalnak kellene lennie. Persze igazad van abban, hogy szüksége lenne rendszeres játéklehetőségre, akárcsak Giovinconak, vagy Balotellinek.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.03. 01:05:41

@daneeka: Nem véletlen, hogy Giovinco kölcsönadása is felmerült. Neki sem ártana, kisebb csapat, kisebb elvárások, állandó játéklehetőség. Ilyen szempontból még Balotelli van a legjobb helyzetben.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.03. 02:00:17

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Bezony Giovinco a tavalyelőtti szezont szinte végig játszotta az Empoliban, lőtt is három gólt nekünk a kis rohadék, sőt a hazai meccset 0-2-ről hozta vissza döntetlenre ellenünk.

Ranieri tavaly nyáron is kölcsön akarta adni, de a vezetőség szurkolói nyomásra a keretben tartotta. Azóta alig játszik, őriási pazarlás ez.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.03. 02:52:14

@popp: Úgy bizony, nagy tehetség, és sokkal több lehetőséget kéne hogy kapjon, ha máshogy nem, kölcsönben.

Pályaelhagyó autóversenyző 2010.01.03. 11:51:08

nezzetek, szerintem tulzas arrol tarsalogni, hogy hogyan megy tonkre santon karrierje, amikor a kortarsai nagy resze a nagycsapatok kispadjara sem fer be. (sot, a nem nagycsapatokera sem) ket napja unnepelte a 19-ik szuletesnapjat, a szinten fiatal remenysegnek szamitoi giovinco 4-el idosebb!

az meg, hogy kapott nehany honap buntetest az edzotol, boven belefer, tavaly balotelli is kapott. (plusz nov kozepetol serult is volt)

mou-nak annyiban kenyelmes a helyzet, hogy chivu bebizonyitotta, hony nem jo balbekk, santon vagy serult, vagy buntiben van, igy bepakolhatta a traktort egy vedo pozicioba, egybol megnott a tamadokepessegunk a kozeppalyan.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.03. 12:21:59

Luca meze, minden idők egyik legnagyobb méretű Roma dressze a 30-as lesz. Kellemes gólszarást a Romában, Luca!

A tegnapi barátságos meccsen már játszott 60 percet, de a 3-0-ás Cisco elleni győzelmünket Baptista góljai és Menez találata hozta meg.

Matteo_B 2010.01.03. 13:27:28

@popp:
És Menez passzát Toni adta.
Remélem Ranieri be fogja tudni illeszteni és fog vagy 7-10 gólt lő ebben a félszezonban.
Kiváncsi vagyok hogy ez Vucinic háttérbe szorulását fogja eredményezni,vagy Ranieri folytatja a támadó triót (Menez helyett Tonival).Csak akkor meg ki fog hátramenni védekezni,mivel a francia már megtette ezt az utóbbi mérkőzéseken.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.03. 16:23:07

Jó hír is akad: Kolarov azt nyilatkozta, nem érdeklik az átigazolási pletykák, ő a Lazio játékosa, és csak a Livorno elleni következő meccsre gondol, semmi másra.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.03. 16:29:47

@Matteo_B: Ranieri szerintem a védekezés miatt befogja áldozni Mirkót. Ezt sejteti az a nyilatkozata is, hogy sok meccsünk lesz tavasszal jut majd mindenkinek elég lehetőség. Tehát az alpcsapaptban Luca ott lesz és Mirko lesz az első opció a padról.

giacinto 2010.01.03. 17:08:06

Santon idén elég szerencsétlen volt. Év elején Chivu jól tolta, amikor meg pályára került, voltak hibái.

Aztán ahogy Chivun lehetett érezni a kifulladást, a Bambino megsérült 2 hónapra. De mostantól sztem újra számításba lesz véve. Különösen az utóbbi idők pletykái alapján, amikor gyakorlatilag Maicontól kezdve, Mátrixon át mindenkit szóba hoztak már a távozással.

Ettől függetlenül a legnagyobb értékünk, baromság lenne elkótyavetyélni, egy picit haragszom is Mourinhora a relatíve mellőzése miatt.

Giovinco: na erről beszéltem, 23 évesen még nagy tehetségnek van elkönyvelve. Ez az olasz edzői felfogás.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.03. 17:10:55

@giacinto: Igen ez és elég jó eredményeket értek el ezzel korábban.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.03. 17:17:49

@giacinto: Ezért kéne kölcsönadni Giovincot és Santont is, ezzel a helyzettel nem fejlődésük szolgálják. Megint lehetne akár egy olyan szezonja előbbinek, mint az Empoliban, így meg csak elkallódik.

giacinto 2010.01.03. 17:26:56

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:

mondjuk a fejlődéshez a versenyhelyzet, edzésmunka minősége stb. is hozzátartozik, nem csak a pályán töltött idő.

Valahogy nem tudom sorolni az Inter által kölcsönadott fiatalokat akik máshol kurvanagy fejlődésen mentek keresztül, majd visszatérve is alapemberekké váltak. de gyakorlatilag máshol sem, milanban sem, juvéban sem.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.03. 17:30:27

@giacinto: Persze, hozzátartozik, de mégiscsak fontosabb a fejlődéshez az, hogy hétről-hétre pályán legyen, küzdjön, játékban legyen. Egy bizonyos kor után a legjobb edzésmunkával sem fejlődsz tovább, ha nincs éles helyzet.

Il Capitano 2010.01.03. 17:49:44

Ez már nem torinói gödör, hanem torinói pöcegödör... Most megint azt csiripelik a verebek, hogy Hiddinket egy olaszországi reptéren látták a Juventus elöljáróival, akik igencsak hátul kullognak, vagy inkább porban csúsznak, mert gerinc az nem sok lehet bennük, ha a kéthetes parasztvakítás után most válnak meg Cirótól... A profilba mondjuk simán beleillene, hogy a kéthetes szünetet elpocsékolva, mindennemű ésszerűséget nélküéözve most váltanánk, amikor egy héten ráadásul két meccset játszunk majd.

Szerintem egyből a Parma elleni meccs után kéne kirúgni Ferrarát, az lenne a leglogikusabb... Atyaúristen, kik ezek?! Moggit vissza!

Pályaelhagyó autóversenyző 2010.01.03. 18:12:32

az egesz olasz kozeg mas. egy felmeres alapjan ( 15-34 kozotti olasz fiatalokat kerdeztek) 40% meg 34 eves koraban is egyutt el a szulokkel, 77% 30-on tul talal eloszor eleteben munkat.

(csak amikor eljonnek ide csajozni, elfelejtik kozolni ezek az igazi macsok, hogy az anyjuknal laknak meg mindig)

ha azt tekintem, hogy a csodagyerekek szinte mindig allati hamar kiegnek, nem is biztos, hogy baj, hogy kesobb valnak stabil alapemberre. bar majd valaki mindjart elmondja, hogy messi meg hetvenevesen is a csucson lesz :) (nem is olaszban rugdossak)

szvsz santont teljesen felesleges volt 5 meccs utan lemaldinizni, igaz, hogy 18 evesen nem vallott szegyent egy topklubban, de azert nem is o cipelte a csapatot a hatan. a szuperszimpatikus mario meg igen.

calcio_di_rigore 2010.01.03. 18:18:15

@Il Capitano: nyilván amíg az orosz szövetség alkalmazottja, meg Kenyában nyaral, addig várhatsz bármilyen bejelentésre.
Amúgy is, megmondták hogy a Parma és a Milan még Ferraráé. Utána várható bármi is. Ezt a látták Hiddinket itt meg ott dumát senki sem veszi komolyan.

dzolutan 2010.01.03. 19:14:38

Kenyában, persze. :D
i.goal.com/files/images/stats/goal/en/stage/43514_hp.jpg
Engem csak az késztet bizakodásra, hogy Diegoval is ez a szappanopera ment sokáig, mégis jött.

díszbohóc 2010.01.03. 19:25:33

valakinek streamlinkje a ma esti fordulóhoz?
a myp2p-n dogszag van.

Matteo_B 2010.01.03. 19:32:40

Valaki elmondja,hogy ma milyen meccsek lesznek,18. forduló?Lemaradtam.

Matteo_B 2010.01.03. 19:43:19

Én is csak annyit tudok hogy 6.án lesz a Roma meccs.És nem találtam sehol hogy ma mi lesz.Lehet díszbohóc nézte el.

díszbohóc 2010.01.03. 19:47:22

@Matteo_B: Valóban. 6-a lesz az. Mindíg megkavar az nso-n a betclick lista. Mea culpa

calcio_di_rigore 2010.01.03. 20:33:44

@dzolutan: Ez hány napos kép? Mert nem mostani, az biztos. Vagy az oroszlánt hiányolod mellőle?
2 alternatíva van: 1, komoly edzőt hozunk végre (Hiddink, Capello, Benitez), akiknek mind élő szerződésük van, úgyhogy nem akkor jönnek amikor Bettegáék akarják. Capello pl. csak nyáron.
2, idehozunk megint valami középszert (Zaccheroni, Gentile, Vialli) akik persze jöhetnének bármikor, csak semmivel sem lennénk előrébb. Én az elsőre szavazok, és inkább várok még pár hetet, ha kell.

pacino 2010.01.03. 21:01:14

@calcio_di_rigore: tudnál arra az állításodra vmilyen forrást adni, hogy "megmondták hogy a Parma és a Milan még Ferraráé" ?
bocs, de nem vagyok képben a Juvet illetően, a Milan miatt érdekelne.
kösz

Il Capitano 2010.01.03. 21:31:14

@calcio_di_rigore: na ez a "Parma és a Milan mecs még Ferraráé" ami végképp beteszi a kiskaput! Ha azon a két meccsen mondjuk 13 pontosra nő a hátrányunk az Interrel szemben, esetleg 14-re, akkor már végképp mi a rossebnek edzőt váltani?? 2-4 hely nekem egykutya, hacsak nem jövőre csúszik ki egy olasz csapat, de még a BL-selejtező sem érdekel. Játsszanak csak augusztus végén, ha a Milan és a Roma vagy a Fiorentina mögé szorulnak!

Írtak egyébként egy érdekes cikket Hiddinkről a goal.com-on, miszerint sehol nem maradt sokáig, a tűzoltóskodás után pláne nem. Ha nyáron megint új edzőnk lenne, úgy ismét kezdődhetne elölről a csapatépítés, és akkor várhatunk még jóideig az újabb trófeákra... Lippi meg száradjon el, idehozatta az olasz öregfiúkat, de büdös lenne neki kirángatni a csapatot a szarból :D

calcio_di_rigore 2010.01.03. 21:44:44

@pacino: nem, mivel hivatalosan nyilván nem mondanak ilyet, linket meg nem tudok keresni neked, mert én nem olvastam, de ha jól tudom voltak akik írtak is erről.

@Il Capitano: A bajnokságot már most is nyugodtan elfelejthetjük valószínűleg, egy új edzőnek viszont lenne fél éve arra, hogy elindítson valamit, aztán ősztől lehetne zúzni. Úgyhogy most akár 2 győzelem után is hozni kellene Hiddinket ha lehet, bármennyire is köcsögségnek tűnne.

giacinto 2010.01.04. 10:41:56

Claudio Ranieri: Roma Can Challenge Inter For The Title

ez beteg :) vagy vmit szív.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.04. 11:11:58

@giacinto: Persze ezt nem így mondta Rani. Medgkérdezték tőle, hogy a Roma lehet-e az ellenfele az Internek, erre azt mondta remélem.

giacinto 2010.01.04. 14:09:15

Közben Pandev hivatalosan is HIVATALOS lett.

27-es mez, 4,5 év, 3 millás fizu. Szerdán valszeg még nem játszik.

Mancinit talán elviszi az OM és teljes az öröm Milánóban.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.04. 14:15:15

@giacinto: Megelőztél kolléga. :) Én úgy tudom, akár már pályára is léphet a Chievo ellen, és 2014-ig szól a kontraktusa. Kívánom, hogy sok góllal örvendeztesse meg az interistákat, akár már holnap.

giacinto 2010.01.04. 14:20:29

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:

inter.it-en azt irják hogy a meccs után lesz a prezentációja a média felé.

Meglepő lenne ha kifutna a pályára aztán után lobogtatná a mezt szépen mosolyogva és válaszolgatva az újságirók kérdésre. Miközben holnap hivatalosan is lesz egy "Pressze Konferencia" :)

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.04. 14:23:13

Holnap fordul egyet a Serie A és úgy tűnik a Roma Totti és Mexes nélkül kénytelen Cagliariba menni!

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.04. 14:25:48

@giacinto: Á, vak vagyok, igazad van, most olvastam el megint a hírt. De a Siena ellen már villoghat.

pote · http://nst.blog.hu/ 2010.01.04. 14:31:47

@popp:
még jó h nem két a legjobbunk fog hiányozni

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.04. 14:32:15

Mexes már régebben bajlódik. tottinak meg megint rakoncátlankodik a térde, ugye a Parma ellen is le kellett cserélni, de nem hinném hogy hosszú hónapokat hagyna ki.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.04. 14:35:49

@pote: Mexes hiányát idén elbírja a védelem, Toni meg megmutathatja centerben. Nyilván más színekkel, mint a Capitano, de remélem eredményesen. Kiváncsi vagyok fölrakja-e Ranieri a Bestiát, mert a Cisco Roma elleni edző meccsen vágott kettőt.

giacinto 2010.01.04. 15:19:52

Nálunk is vész van: Suazot kölcsönadtuk, Pandev nem valószinű hogy játszhat, Etoo Afrikázik, Motta és Stankovic eltiltottak, Muntari, Cambiasso és Krhin pedig külön edzenek kisebb sérülések miatt.

Középpálya meg támadósor vicces lesz a Bentegodiban.

Továbbá Samuel, Santon és Quaresma is sérülésből jön kifelé.

giacinto 2010.01.04. 22:55:01

igen, mert a köcsög kameruniak nem engedték már erre a meccsre sem, pedig Etoo maradni akart.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.04. 23:05:40

Cribari immár hivatalosan is a Siena játékosa kölcsönben, Floccari pedig annyira biztos hogy jön, amennyire csak lehet. 99%.

giacinto 2010.01.04. 23:25:44

Vieira 99 % hogy ismét közeli barátságba kerül Fergusonékkal :) csak most a város Lazio-kék mezében.

Molinaro a Stuttgartban? erősít a juve. (mondjuk Grosso ugyanakkora fos)

ASRM 2010.01.05. 14:25:27

@giacinto: 'Mancinit talán elviszi az OM és teljes az öröm Milánóban.'
Azért lehet, hogy nem lesz teljes az öröm, ha igaz, hogy Baptistára ajánlatot akar adni az Inter. De gyanús azért, hogy nem lesz nekünk ekkora szerencsénk.

gasbert 2010.01.05. 16:13:03

Zaftos kis újévi fordúló lesz . Remélem post is lesz . :D

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.05. 17:16:57

@gasbert: Ja Bolond lesz a cucc. Kicsit tartok a szardíniai turnétól.

gasbert 2010.01.05. 17:27:11

@popp: Tarthatsz is , nem sok olyan csapat lesz idén aki elhozza mind a három pont Szardiniáról .
És ráadásul Totti nélkül még nehezebb lesz bár én még igyis fogadni akarok a farkasokra , valamit érzek.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.05. 17:27:26

Floccari hivatalosan is a Lazio játékosa kölcsönben. A 27-es mezt kapja, és az Udinese ellen már játszhat, végre egy jó hír.

giacinto 2010.01.05. 17:29:12

@ASRM: pedig lehet hogy lesz, de szerencsére csak kölcsönbe jönne ez a balfasz és valszeg csak a sokoldalúsága miatt kell (mindenhova be lehet tenii a pályán, de sehol nem lesz kezdő az tuti) például az olyan meccsekre mint a holnapi ahol vicces kispaunk lesz, kb ez (Toldo, Cordoba, Mátrix, Crisetig, Donati, Arnautvic, Pandev)

Annyi biztos hogy én nem akarom meglátni Inter-mezben az tuti.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.05. 17:29:47

@gasbert: Azért remélem, hogy mi leszünk az egyik, de egy döntetlen sem lenne tragédia.

giacinto 2010.01.05. 17:31:07

Hihetetlen lenne ha 1 átigazolási szezonon belül megszabdulnánk Suazotól, Vieirától és Mancinitől.

A franciáról már JM is elmondta hogy nagyon kicsi a valószínűsége a maradásának, valszeg a holnapi lesz a búcsúmeccse nálunk, és erre is csak a sok kidőlés miatt kerül sor.

giacinto 2010.01.05. 17:31:58

@popp: Egy csapat már elhozta a 3 pontot Szardiniáról, pedig hátrányba is került, meg az edzőt is kiállították :))

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.05. 17:41:44

@giacinto: Ha mi is nyerünk, akkor talán hinni kezdesz Ranieri igazában, mármint hogy megszorongathatjuk az Intert :-). Mondjuk én sem hiszek ebben. Nekünk egyelőre inkább hátrafelé kéne tekintgetnünk, mert nagyon sűrű boj elején vagyunk. Majd ha stabilizáljuk a helyünket a négyben akkor lehet majd előrenézni.

gasbert 2010.01.05. 17:51:29

@popp: Egy kicsit jobb széria után nem kell máris ennyire nagyot sóhajtani ;)

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.05. 18:17:24

@gasbert: Épp ezt mondanám, maradjunk a földön.

gasbert 2010.01.05. 20:40:44

@popp: Elnézést , rosszul értelmeztem picikét a mondandód.

Amúgy mióta láttam Kolozsváron a Romat , kaptak egy kicsi helyet a Milan mellett a szivembe , azóta árgusabb szemmel követem a hireket és a meccseiket. Ezt most csak úgy elmondtam . :))

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.05. 21:46:42

Vass Ádi gólt lőtt! Az ő dugójával vezet 2-1-re a Brescia Salernoban a szünetben. Gyerünk srác!

Matteo_B 2010.01.05. 22:12:02

@popp: most nézem a livescoreon,és rámentem a torino meccsre is,hát nem a tavalyi kedvencem/kedvencünk Simone professzor szerezte a hazaiak gólját?!:D:D

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.05. 22:51:42

@Matteo_B: Azon én is beröhögtem. Amúgy őt is benevezhetnénk a hasonmás versenyre Valujevvel. Mondjuk máig nem értem, hogy tudta ennyire benézni azt a gyereket Spalletti.

Matteo_B 2010.01.05. 23:15:09

Valami olyasmi lehetett ,hogy nagyon hirtelen kellett valami nagyon olcsó védő és nem nézett teljesen utána.Vagy nem tudom.A másik oldalról viszont ott volt a Diamoutene gyerek,aki viszont nekem szimpatikus volt ha nem is volt valami fantasztikus játékos,de nekem az pozitív,hogy a B-ből feljutott Leccéből félévkor átkerülve hirtelen a Bl-ben találja magát az Arsenal ellen és helyt állt.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.05. 23:18:56

@Matteo_B: Azért azon az Arsenal meccsen, hihetetlen mekkora szívvel harcoltunk. A Riise-Diamutene belső kettőssel tartottuk őket nullán.

Matteo_B 2010.01.05. 23:56:56

@popp: Igen,igen.Az előrejátékot pedig hátráltatta azt hiszem Totti sérülése+Aquillani sem volt 100as meg mintha De Rossi sem játszott volna.Meg mikor Tonetto bejött JOBBszélsőbe.:D
És a fenevad esése/csúszása/balféksége gól helyett a hajrában.
süti beállítások módosítása