Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Ligue 1 - #19 Fél kézzel a cukrostálban

2009.12.23. 15:30 OJ

Fél kezem már a szaloncukrostálban, így lassabb, karácsonyi ütemben kerül sor az év utolsó francia beharangjára. Csemegeposztok is szerepelnek a téli szünetre készített ütemtervben, de azért ráncos edzőrókák taktikai érzékét irigyelve várjuk, hátha maradt tartalékban valami nagy durranás a tizenkilencedik fordulóra is. Toulouse-i vendégségben fejezi be álomszerű évét a Bordeaux, míg az újoncok legjobbika Lyonban, az Auxerre a Vélodrome-ban zár. Mindezek előtt megnézzük, mi újság a másodosztályban, mivel január közepéig ott is letették a munkát.

A nyár óta listavezető Caen koncepciózusan gyúr a visszakerülésre: miután az első tucat bajnokin veretlen maradt, jókora előnyre tett szert a téli szünetre, elsősorban a Nivet-Langil páros jóvoltából. Mögöttük a Brest és a tehetséggondozásból élő Le Havre áll jelenleg feljutásra jogosító helyen - utóbbiak keretében találjuk a jó kötésű kapust, Johnny Placide-ot, a francia-kameruni Jean-Armel Kana-Biyiket, a mali csatár Mamadou Diallót és az egyetlen válogatottsággal rendelkező Gillet-t.

Dobogóra ácsingózik az egyik újonc is: első évét húzza ebben az osztályban a botrány közepette induló Arles-Avignon (Arles adta a csapatot, Avignon a pályát), helyezése ennek megfelelően meglepő, mégha olyan értékei is vannak, mint a ghánai U20-asok kapitánya, Ayew, az algériai válogatott  Cherrad vagy az anno arsenalos Kaba Diawara. Huszti Szabi egykori, Nuno Frechaut jelenlegi klubja is közel férkőzött a tűzhöz: ötödik a Metz, de nem valami meggyőző. Lentről indított, majd két hónapig a Caen mögött sorolt, aztán télre elfogyott a Nantes: a középmezőny éléről várják a tavaszt a Klasnic után a köpcös Darcheville-lel romboló kanárik.

Kínos csönd lengi körül az amúgy hangos korzikai derbit, mivel mostanság csak a L2 alsóházában kerülhet sor a szokásos emberkedésre: a Bastia (Pierre-Yves Andréval és az angolok által csábítgatott Sony Mustivarral) konkrétan tökutolsó, az Ajaccio alsóközép részen toporog. Strasbourgból jókor dobbantott Szélesi, amíg ő a BL-ben alkotott, korábbi klubja csak a megmentőre várt: a december JPP visszatérésétől volt hangos.

A nemzetközi vonalon is próbálkozó Guingamp bőven állhatna jobban, akárcsak a Tours és az Angers, a két legjobb góllövő csapata: előbbiből Giraud, utóbbiból a fiatal Modeste lőtt 13-at csak a félszezonban - tekintve, hogy általában 16-20 gól elég a királysághoz, ez korrekt mennyiség. Az ősz legemlékezetesebb bajnokiját röviden be is mutatjuk: félidőben egy-, húsz perccel a vége előtt kétgólos előnyt dédelgettek a vendégek, de az óriásit hajrázó mustárosok az uruguayi - korábbi Inter-ifi - Ribas révén agyérgörcsre kárhoztatták a Kokó nevét harsogó nyugdíjasokat. [Dijon-Chateauroux 5-4]

***

Tippek

Szerettem volna egy ünnepi hangulatú leszámolást rendezni a tippjáték nyertesei között, de egyiküket elvitte az évvégi hajtás, így most se gyarapodik a vérbank. Szerzői elképzelések pirossal, az áldozásra kiszemelt szeme közé, laposan! cimbora késsel-baltával faragott tippsora kékkel. Kicsit mintha véres lenne a hó, vigyázz.

Lens-St-Étienne 

2-2 Kizárt dolog, hogy más eredmény legyen.

A Lens az elmúlt két hónapban csak kétszer kapott ki, a St-Étienne ugyanennyi idő alatt két gólt szerzett, ebből egy masszívan hazafelé billenő meccset vártunk. Na olyan is lett, különösebb izgalmakat csak a hajrában megítélt tizi hozott, amit Eduardo alázó módon váltott gólra. A zöldek elkönyvelhetik a már-már alpesi magasságokba mélységekbe mutató tényt, miszerint december folyamán (öt bajnoki) egy árva gólt se izzadtak ki magukból, a világ szégyene, hogy még náluk is voltak szarabbak, ergo ha mondjuk jégkorszak miatt hibernálnák a bajnokságot, bennmaradó helyen várnák a olvadást... Viszont így a 16 és fél éves lens-i Aurier is elmondhatná magáról, hogy ő még a jég előtt debütált. [Lens-St-Étienne 1-0]

Le Mans-Monaco

0-3 Könnyed meccs karácsony előttre.

2-1 Elég durva, történelmi rendet bontó tipp egy olyan párosításra, ahol öt meccsen csak öt gól született.

Lorient-Valenciennes

3-0 A hazaiak győzelmükkel helycserés támadást hajthatnak végre – nem fogják elszúrni.

2-2 Nincs jó passzban az Audel-banda, de a Bordeaux-ban látott kabarégólok miatt lehet esélye az ikszre.

Lyon-Montpellier

4-1 Mondhatnánk, hogy a Lyonnak minden ellenfél kemény, de mivel nem mondjuk, ezért egyértelmű a tipp.

1-1 Kézfogás a csúszda alján.

OM-Auxerre

1-0 Kell minden pont, különben a Lyon beéri őket.

3-0 Rossz az időzítés a vendégek szemponjából: megkapják kábé a St-Étienne-nek szánt adag harmadát.

Nancy-Lille

2-2 Soha nem hallottam erről a két csapatról…

1-4 [kommentár nélkül]

Nice-Boulogne

3-0 Újoncoknak mindig szopás az első év.

1-1 Hát ez olyan lesz, mintha a Honvéd játszana a... Honvéd B-vel.  Nem kizárt, hogy Rémy utolsó meccse ez nizzai szerelésben (Angliát rebesgetik), ennek örömére hallgassunk meg egy limericket:

   Au revoir, Riviéra!

   Véget ér a Rémy-éra:

   Pálmát az ökre

   Cseréli ködre,

   Akárcsak anno Vieira.

PSG-Grenoble

3-0 Nincs mese, Párizsban karácsonykor is melózni kell.

1-0 Megfoghatatlan és felejtős, akár az egész év.

Sochaux-Rennes

2-1 Vér, verejték, meg egy meglepi.

0-3 A fogadóbizottság már azt is elfelejtette, mikor járt utoljára meccsen.

Toulouse-Bordeaux

0-2 Mi más…

1-1 Márciusban itt kapta az utolsó leckét a Bordeaux (3-0), utána meg se állt az aranyig. Köszönetnyilvánításként odacsapnak egy pontot a bonbonok mellé, aztán irány a család...

49 komment

Címkék: francia videó üveggömb tippverseny ligue 1 beharang

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr31618152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.12.23. 16:42:07

A Boulogne tarolni fog, csak szólok. Ok, lassan lendültünk be, de ahogy elnézem, négy csapatból kerül majd ki a három kieső, és mi aztán kurvára nem megyünk sehova :)

szeme közé, laposan! 2009.12.23. 16:50:44

Nem vak az a ló, csak bátor!!! :)

argentin#21 2009.12.23. 20:20:15

OFF: WHC 1 - 14 Ajax Amsterdam
kupa meccs

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.12.23. 20:26:03

@argentin#21:
Kb ennyi gól van összesen, ha a francia forduló eddig eltelt kétharmadát nézem.

zsakfos 2009.12.23. 20:32:24

@argentin#21:
Szépen zártuk az évet:) Suarez 6-ot vágott. Az első félidőben 10 perc alatt 5 gólt rúgott az Ajax, nem rossz:)

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.12.23. 20:35:22

És a Lille megint begurította a négyesét, halálos komoly ez a csapat, Hazard akkorát focizik, hogy el nem hiszed. :)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.23. 20:37:28

@zsakfos : Na ezt akartam én is írni, milyen meccs lehetett ez? Milyen csapat ez a WHC?

argentin#21 2009.12.23. 20:41:13

nem ertettem a holland kommentarbol, hogy hanyadik ligas csapat, de az eredmeny elmond mindent,hogy milyenek is voltak. igaz legjobb csapatukkal alltak fel az ajaxosok es egy percig se sajnaltak az ellenfelet.

argentin#21 2009.12.23. 20:47:06

aki tud kis hollandot az szamoljon be nekunk errol a csapatrol, tudniillik az angol wiki nem ismeri oket.

nl.wikipedia.org/wiki/WHC_Wezep

a meccsrol meg annyit,hogy kb olyan volt,mint egy 90 perces osszefoglalo; amig megismeteltek egy golt addig ujra kapu elott volt az ajax.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.12.23. 20:52:24

Negyedligás amatőrcsapat, ha jól veszem ki.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.23. 20:53:38

@OJ: :)

@argentin#21: Azért az durva, hogy sokadosztályú csapat, két nagy pályával, 6 edzőpálya, 500 fős tribün. No meg már valaki fel is tette a mostani meccs eredményét is. Szép.

argentin#21 2009.12.23. 20:55:32

szerintem bundaval jutottak el eddig is.
s ez is bundaszagu...

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.23. 20:58:01

@argentin#21: Egyszer-egyszer mindenkinek kifut egy ilyen szereplés. Emlékezz csak pár éve arra, mikor egy amatőr csapat játszott az Anfield Roadon, sőt, még vezettek is ott egy ideig.

argentin#21 2009.12.23. 21:01:25

az is bunda volt :))

oke viccelek, persze,hogy osszejon, lattunk mar ilyent Angliaban, de meg Franciaorszagban is a Calais teljesitmenyet, aki talan dontoig jutott, mondjuk az nem epp amator csapat,de alsoligas. es ezzel szepen bezartam a zarojelet, es ujra ON .

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.23. 21:04:56

@argentin#21: Tényleg, a Calais is jó példa.

De szép gól volt. Na kiderül, tudja-e tovább építeni szép sorozatát a Bordeaux. Remélem nem lesz igazad OJ. :)

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.12.23. 21:05:32

Pazar ez a forduló, már csak két gól kell a harminchoz. :)

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.12.23. 21:09:00

@OJ:
Chamakh-fejes, már 29, mint a mezszáma. Minden összejön.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.23. 22:32:10

Nagyon jó kis meccs ez, örülök, hogy OJ hatására elkezdtem francia meccseket nézni, jó karácsonyi hangolódás, amíg a férfinép körül takarítanak. :)

horas 2009.12.23. 22:36:51

Gorucuff kinőtte a ligue-t nem?Sztem már igen,hogy egy nagy csapatban mit művelne azt nehéz megmondani,de nagyon lubickol itt,ahogy Chamakh is kifele lóg már.
Ez a Sissoko gyerek minden csak nem védekező középpályás inkább ilyen 'boxtobox' de még inkább ilyen 'attackingallarounder'...de ma kicsit szürkébb...mondjuk emberhátrányban nehéz lesz most már villogni...

horas 2009.12.23. 22:38:29

Gignac...hát ez tipikus olyan lővés,hogy nem is tudta igazából mit akar...

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.12.23. 22:41:54

@horas:
Gignac képtelen ma gólt lőni, kétszer ekkora kapura, üresre se menne.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.12.23. 22:47:23

@horas: Gourcuff most rendkívül élvezi, hogy celebet játszhat, az év személyiségeinek a listáján 4. lett, megy a foci, a vébé utánra várnék egy hosszú átigazolási sagát. Sissokot meg nem vkp-ztuk le, úgy emlékszem, pont te "reklamáltál" ki egyszer egy portrét. :)

horas 2009.12.23. 22:52:25

@OJ: Jaja,igen én voltam.Nem azt mondom,hogy ti vkp-tátok le,hanem általánossáégban úgy van a köztudatban,pedig nem...
Ezért kell vigyázni franci szupertehetségekkel mert,Benzema-t is elvitték igazából egy kiugró szezonja volt meg egy szimpla jó,a válogatottban és BL-ben semmit nem csináltak.Most tavaly nyáron valami sztár csapat megvette volna Gignac-ot egy vagyonért mint majd új messiást most fognhatnák a fejüket mert egy nagyobb bajnokságban még ennyire se menne,ahogy Benzema is nulla a Real-ban eddig...

zsakfos 2009.12.23. 22:53:59

@argentin#21: @OJ: @Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:
Az Ajaxnál elvárás szinte minden körülmény között a támadófoci és minél több gól rúgása.
A múltkori Anderlecht elleni lazázás után( amúgy szinte tét nélküli meccs volt) kurva nagy volt a felháborodás, hogy lélek nélkül játszott a csapat, talán ennek is szólt ez a meccs.
Esti Kornél: Hollandiában egyébként minden elsőosztályú klubnak fűthető pályája van...

horas 2009.12.23. 22:55:02

@OJ: Hanyadik forduló posztjában van a Sissoko portré.Nem írnád le nekem milyen,portrékat írtatok eddig,egy darabig követtem,de már nem igazán...

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.12.23. 22:56:53

@horas:
Gignacról még az se nagyon derült ki, hogy menne neki hagyományos kétcsatáros játékban, mert a klubban meg néha a válogatottnál is az egyékes verziót erőltetik, igaz, sokkal többet meg tud oldani egyedül, mint amennyit mondjuk egy tipikus befejezőtől várni lehet.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.23. 23:07:00

@zsakfos : Durva, bár igazából nem is lep meg. Az inkább, hogy egy amatőr csapatnak lelátója, több edzőpályája, és a többi. Hiába, más világ.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.12.23. 23:12:19

@horas: Itt van a Sissoko, volt még korábban vagy tucatnyi másik, Rémy, Wendel, Cabaye, Gameiro, Ben Saada, Nené többek közt. nst.blog.hu/2009/11/02/ligue_1_11_mintha_zsinoron

horas 2009.12.23. 23:15:28

@OJ: Szted ez a Bordeaux képes lehet kiverni mondjuk egy Arsenal-t vagy Sevilla-t esetleg egy Inter-t,mert valószínüleg a következő körb továbbjutnak.
Meg van egy csomó francia (vagy ott játszó) tehetség akik nem igazán futottak be,p:Mavuba,Faé,Francia,Chrétien,Bocundj Ca.Egy időben ők igéretesek voltak,nem nagyon tudom,hogy hol játszanak,hogyan,mi történt velük,ha mondanál valamit megköszöném,igazából annyira nem lényeges csak kérdem...

horas 2009.12.23. 23:17:18

@OJ: Ő tavaly a szélen nyomta a válogatottban elég jól,mondjuk tavaly nagy formában volt szinte mindegy volt hova rakod,élt a csávó.ja köszi...

horas 2009.12.23. 23:23:51

@OJ: Na oda is biegyesztettm a Sissoko-hoz a kommentárt.Jóvan egyrúgóra jár az agyunk,nem olvastam a portré de én is inkább úgy érzem,hogy őt csak dimenziónálják a védelem elé mert képességei alapján tudna is ott játszani,de nem az az igazi posztja.Ahogy Diaby-t is Vieira-klónnak erőltették sokáig aztán rájöttek,hogy sokkal technikásabb annál a feladatkőrnél a srác és nem is érzi annyira azt a posztot.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.12.23. 23:37:41

@horas:
1. A Bordeaux még nem találkozott közepes v jobb formában játszó ellenféllel a BL-ben, csak magához képest gyengével. Nekem nagyon bejön, ahogy össze van rakva ez a csapat, de kupaszinten nincs rutinja.
2. Mavuba a Lille-ben nyomja, gólpasszai vannak, támadó felfogású csapatban láthatóan jobban érzi magát. Faé Nizzában van, hol kezd, hol csere (inkább előbbi), de mivel a csapat gyenge, ő se tud kitűnni. Francia nem fért be a Bordeaux-ba, hazaküldték kölcsönbe. Chrétien és Ca a Nancyt erősítik, nem valami feltűnő módon persze.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.12.23. 23:40:37

@horas:
Az ilyen típusú játékosok a modern futball nyertesei, csak a játékintelligenciát érintő szűrőn már nem fér át mindegyik.

horas 2009.12.23. 23:49:06

@OJ: Na mert ez a Mavuba gyerek elindúlt eúrópa fele,Villarreal,ha jól emlékszem csak nem jöttek össze a dolgai,lehet még belőle valaki szted?
A többiek meg ezek szerint ez a 'volt egy jó szezonjuk fiatalon',ilyenkor mindig megy kalkulálás,hogy kiből mi lesz,de a lgtöbb marad magnak.
Amúgy Diaby helyében én lelépnék az Arsenal-ból,hol játszik hol nem és nekem úgy tűnik kicsit megrekedt a fejlődésben.(én személy szerint az Inter-ben eltudnám képzelni védekző támadó feladatokkal felvértezve egyaránt hiányoznak onnan a gyors,ügyes,játékosok.)

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.12.23. 23:54:39

@horas: Egy próba még talán kinéz neki, de most vannak piacképesebbek a Lille-ben, nem is válogatott egy jó ideje - meg biztos nem Filipovics a menedzsere. :)

horas 2009.12.24. 00:10:01

@OJ: Ja ez a Hazard gyerek,meg Obraniak,Rami,Gervinho-t mintha az Arsenal figyelgette volna egy pár éve?Lille volt a BL-ben nem rég ugye,ugyanaz az edző mint akkoriban?
Elég tudatosan menedzselt csapatnak tűnik.Nekem bejön az a csapat,nagyon flottúl megy körülöttük minden az én meglátásom szerint.

horas 2009.12.24. 00:10:41

@OJ: Ja,és miért ki az a Filipovic?

horas 2009.12.24. 00:11:29

Cabaye a piacképesebb játékosokhoz elfelejtettem.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.12.24. 00:14:49

@horas: Puel volt sokáig, ott lett népszerű edző, most Rudi Garcia, most bizonyít mindenkinek, aki szapulta vagy meneszteni próbálta a nyáron.
Filipovics Vladan korunk legnagyobb játékosügynökeinek egyike, nem ismered? Lényegében azt is el tudja passzolni, akinek sósperecből vannak a lábai.

horas 2009.12.24. 00:18:23

@OJ: Miért kiket menedzsel most?

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.12.24. 00:22:06

@horas: A fél válogatottat, Gerát, Husztit, Juhászt pl.

nagyon halott 2009.12.24. 08:30:54

@nagyon halott: mondjuk gera és juhász nincs rajta.

Integető hajbókoló lufiember 2009.12.24. 12:17:01

Ismét egy érdekes forduló, leginkább Dédé-ben csalódok egyre inkább. Nehéz elhinni, hogy ez az ember egy Monaco-t elkormányzott egy BL döntőig, szinte saját ördögi kört csinál magának azzal, hogy úgy jön le a pályáról és nyilatkozik, mint egy asspiss utáni alsógatya. Ilyen mentalitással fordulópontot elérni ölég nehéz lesz...

szeme közé, laposan! 2009.12.26. 11:59:59

@OJ: Akkor most X? Vagy rosszul számoltam?:)

füligjimmy77 2009.12.26. 12:46:07

Lyon-Montpellier margójára: nemsokára közösmegegyezés lesz.

A Bordeaux köszönte szépen, úgy mennek szünetre, hogy a legnagyobb riválisokkal szemben egy bő tízes az előnyük. Aki azt várta, hogy megsínylik a BL alapszakaszt (én), az tévedett. Grenoble már most kiesett.
süti beállítások módosítása