Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Válogatott történetek - 1998, Franciaország

2009.12.06. 17:23 nou san trafford

Franciaország, és Zinedine Zidane. Illetve Zinedine Zidane, meg még néhány kékbe öltözött játékos, jó nagy adag mázli, és világbajnok Franciaország, méghozzá úgy, hogy valóban a világ legjobb csapatának is tűntek. 1998 hozott nekünk élő adásban ejakuláló holland riportert, rendőrt gyilkoló német szurkolókat, egy újszülött ország fantasztikus menetelését, és a döntőben kopaszra vert Brazíliát. És persze Zidane-t, aki mindent megmutatott magából a hazai rendezésű tornán - azt is, amit nem akartunk látni. A Rádió Q-val közös vb-történeti sorozatunk aktuális részéhez tudod, mit kell tenned.

Mikor a franciák megkapták a rendezést, gondolni se merték arra, hogy '90 után '94 is vébé nélkül telik el feléjük. A vébé tiszteletére új nemzeti stadiont is emeltek, de a reménye annak, hogy Saint-Denis-ben egy, a korábbiaknál színesebb és népesebb mezőny élére állhatnak, sokáig nem volt reális. Tízezrekben horgadt fel a büszke gall körről körre - mégha a kiesésesben nem is voltak meggyőzőek, ezt remekül példázza a Blanc-féle aranygól-premier -, és a Petit-kontránál már a darabjaira hulló Chirac is elhitte, hogy bizony a harmincegyedik ellenfél, a legerősebb, se tehet kárt ebben a tökéletesre rajzolt világbajnokságban. Carnival de Paris, NST-adaptációban, vébésorozatunk legújabb epizódjában - kezdi OJ.

Négy kontinens négy újonca került a mezőnybe: míg Japán, Jamaica és Dél-Afrika számára a gólszerzés is kihívást jelentett, a horvátok minden képzeletet és elvárást felülírva meneteltek a dobogóig, megsemmisítve az isiásszal és inkontinenciával viaskodó fritzeket. Friss élményként jelentkezett Chile és Paraguay, míg az afrikaiak éremközelségből az ötperces hősködés szintjéig zuhantak vissza négy év alatt. Hatalmasat buktak a bolgárok - persze csak az előző vébé fényében -, a dánokból meg egyszerűen nem jöhetett ki az, ami bennük mocorgott végig.

Ahogy újraéltem az eseményeket, rá kellett jönnöm, hogy a tizenegy év ellenére rengeteg emlék maradt meg tűélesen: a sajtótájékoztatón elpityeredő Romario, a röptében nevetség tárgyává váló Robi Carlos, a centerezést bemolyoló Zubi, a gólöröm közben pofáraeső Zenden, a lécre lőtt tizi után kiterülő Di Biagio vagy a horvát meccsen spontán önelemzést imitáló Thuram mozdulatai mind-mind előttem vannak. Ki ne emlékezne a szalmaszőke románokra, a hajrás sógorokra meg a jellegtelen fehér-fekete spanyol váltóra, amiben a jó szereplés reményét elbukták? Nyilván a tízforintos kérdés is megvan: ki szórta  ki Lauren-t, amikor még nem így hívták?

Ezen a vébén vált kedvelt arccá Jarni, az irreálisan tisztán védekező Gamarra, itt tett szert milliós rajongótáborra a Henry-Trezeguet páros és a vébé előtt két meccsen négy gólt szerző Morientes, hogy aztán az igazán nagy ászokról, Vieriről, Salasról, Sukerről ne is beszéljünk. Itt búcsúztak Laudrupék és Valderrama, Lothar pedig újra felcsapta a vébék nagykönyvét, hogy kiegészítse a rekordoknál.

Sporttörténeti szempontból persze a döntő volt a legfontosabb - amiről valószínűleg egy hosszú zárójeles rész nyílik majd a kommentekben -, geopolitikai vonatkozásban az volt a csúcspont, amikor az irániak lebirkózták a sátánt, de a legemlékezetesebb...hát az tükörsimán az angol-argentin. Owen világra-szólója, Beckham őszinte ostobasága és a nyomában felmutatott piros (Beck Home) azonnal beépültek a két nemzet kollektív rémálomtárába. Jelentkezzen, aki sajnálta Ayalát - nem akarta ugyan, de közelről láthatta a vébé másik abszolút orbitális gólját is: Bergkampénál nagyobbat tán azóta se lőttek a Vélodrome-ban. Hát akkor mit érezhetett Pierre Issa, hm?

Hiába rendeltek minden sarokra a nyugdíjas tekintetű kakasból, volt, aki a fotózkodás helyett a vérre voksolt. Tu y yo, allez allez allez? Mondjátok Daniel Nivel családjának.

 

A 94-es eseményhez hasonló számú csapat indult el a selejtezőkben, de már nem 22, hanem 30 helyért, miután a címvédő Brazília, és a házigazda Franciaország automatikus résztvevője volt a tornának. A kijutásért is kicsit más rendszerben küzdöttek a csapatok, Óceánia addig hisztizett, míg a 0,25 helyet 0,5-re változtatták, azaz a győztesnek csak egy pótselejtezőt kellett játszania a korábbi kettő helyett. Európa 15, Dél-Amerika 5, Afrika 5, Észak-, és Közép-Amerika 3, helyet kapott, Ázsia pedig 3,5-et. A két ázsiai csoport győztese mögött a két második játszott egymás ellen, az itteni győztes találkozott az óceániai elsővel. Irán és Ausztrália párharcát összesen több mint 200 ezer szurkoló látta a helyszínen (Puhl Sándor elég közelről), idegenben lőtt góllal az irániak jutottak tovább, az ausztrál kommentátor élő adásban bőgte el magát, miután csapata veretlenül esett ki.

A selejtezők meglepetései közül ki kell emelnünk a 94-es bronzérmes Svédország bukását (az előttük végző Ausztriától és Skóciától is kikaptak, előbbitől oda-vissza), és valószínűleg sokan Portugáliát várták a 9. csoport második helyére Ukrajna helyett. A skótok legjobb másodikként kijutottak, a playoff különösebb meglepetések nélkül zajlott le Európában.

Dél-Amerikában Chile csak (sokkal) jobb gólkülönbségével előzte meg Perut, Afrika öt helyén is az esélyesek osztoztak, és a CONCACAF-ból sem volt meglepetés az USA és Mexikó részvétele. Négy konföderáció is adott elsőket, Európából Horvátország, Amerikából Jamaica, Ázsiából Japán, Afrikából Dél-Afrika először vett részt világbajnokságon. Mi pedig sehogy.

A magyar szereplés (AHB)

Az 1996-os Eb selejtezősorazatának kudarcával (4. hely Svájc, Törökország és Svédország mögött) véget ért a harmadik Mészöly-éra, és a ’90-es évek első felének magyar edző-üstököse, Csank János került a magyar válogatott élére. Az ózdi Charles Bronson a Vácnál már jól bevált taktikával küldte harcba a válogatottat minden idők talán leggyengébb selejtezőcsoportjában (a későbbi csoportgyőztes Norvégia mellett Svájc, Finnország és Azerbajdzsán voltak az ellenfeleink). Bár a selejtezősorozatot megelőző barátságos mérkőzések enyhén szólva nem voltak túlságosan bíztatóak (az Emírségek elleni hazai bravúrtól eltekintve nagyon sima vereségekkel hangoltunk), a selejtező első mérkőzésén Orosz Ferenc góljával sikerült felülmúlnunk a – Litmanen nélkül felálló – finneket (1992 óta először fordult elő, hogy kétszer egymás után győzőtt a válogatott). A csoport szerencsés alakulásának is köszönhetően ezután két hazai döntetlen és Azerbajdzsán oda-vissza elverése elég volt ahhoz, hogy a finnországi zárómérkőzésen a döntetlen is elég legyen a pótselejtezőt érő második helyhez.

A Sáfár Szabolcs- Lőrincz Emil- Sebők Vilmos, Lipcsei Péter, Keresztúri András- Mracskó Mihály, Nyilas Elek (Horváth Ferenc, 67.), Halmai Gábor, Egressy Gábor (Dombi Tibor, 81.)- Kovács Zoltán (Illés Béla, 57.), Orosz Ferenc összeállítású együttesen azonban – miután a 62. percben elúszott a 0-0 megtartásának lehetősége – nem nagyon  látszott, hogy képes lenne a gólszerzésre, mígnem… Mígnem el nem érkezett a 91. perc.

A finnek elleni gólunk egy jelenetsorban sűríti össze az életem során látott magyar válogatottakkal kapcsolatos élményeimet (első halovány emlékem Irapuatóhoz kötődik): a gólszerzés módja; a riporter és a játékosok kitörő öröme, ami ezt az abszurd burleszkjelenetet még bizarrabbá teszi; és természetesen az elkövetkező két mérkőzés kimenetele, aminek ismeretében még inkább a sors kegyetlen tréfájának tűnik, ami Helsinkiben történt.

Én személy szerint a Jugoszlávia elleni pótselejtezőn (a legfiatalabbak kedvéért: Magyarország-Jugoszlávia: 1-7; Jugoszlávia-Magyarország: 5-0) értettem meg végérvényesen azt, amit sokszor hallottam apámtól az azt megelőző tíz évben: hogy ő nagyon nem szeretné, ha ezek a magyar válogatottak valami csoda folytán kijutnának egy nagy tornára. 

A ’97-es KO-t persze nem lehet Irapuatóhoz hasonlítani: a teljesen reménytelen optimistákon és a lobotomizált rhesusmajmokon kívül senki nem gondolhatta komolyan, hogy ennek a csetlő-botló gárdának bármiféle esélye lehet a bivalyerős jugókkal szemben. Így aztán az sem akkora meglepetés, hogy – kis túlzással – már az Albert stadionban is szinte több délszláv szurkoló volt, mint magyar. Az annyira jól ismert gyors összeomlás (a 10. percben már 0-3 volt) is inkább valami gyilkos öngúnyt és ürességet váltott ki a nézőkben, mintsem valódi dühöt vagy csalódottságot. Az este egyetlen pozitív emléke Csank Jánoshoz kötődik, aki meglepő hitelességgel kezelte a kudarcot (ha másért nem is, ezért feltétlenül hálásak vagyunk neki):

- Minek köszönhető az eredmény?
- Nem hittem volna, hogy egy-két játékosom ilyen béna...
- Mit lehet mondani a szünetben a csapatnak?
- Azt biztos nem, hogy csak így tovább...

Csoportkör (_benito)

Az A csoportot a favorit, címvédő, világklasszis, csodaszép… Iaz vedo Brazília nyerte, de a Cafúval, Rivaldóval, Ronaldóval, Bebetóval kiálló csapatnak Tom Boyd öngóljára volt szüksége például Skócia legyőzéséhez, Norvégia ellen pedig addig lazáskodtak, míg a favágók a hajrában megfordították a meccseket (Csetil Rekdal pedig megihlette az Aerosmith-t is – tört elő belőlem Pöte Mester). Brazília annyira nem bánta a vereséget, hiszen így is csoportelső lett, Marokkó annál inkább, hiszen hiába győzte le simán Skóciát az utolsó körben, a bravúrgyőzelem továbbjutással kamatozott Norvégiának. Izgatott norvég kommentátorokért ide katt.

A B csoportot Olaszország nyerte (hagyományosan gyenge négyesbe kerültek), mögöttük Chile és Ausztria harcolt a második helyért, Kamerun viszont Milla nélkül magától is megszelídült, szelídíteni sem kellett. A dél-amerikaiak végül három ponttal, győzelem (és persze vereség) nélkül mentek tovább, pedig ez tényleg jó kis osztrák csapat volt – bár szeretni őket sem volt könnyű. Az az olasz válogatott még ilyen gólokat tudott lőni.

A C csoportban Franciaország elkezdte bemutatni, miért is lettek a következő néhány év futballjának meghatározó erői. Élen járt Zinedine Zidane, aki nem sokkal a torna előtt a Bajnokok Ligája legjobb játékosa lett, az év végén pedig úgy söpörte be az Aranylabdát, hogy senki nem mert megkérdőjelezni a döntés jogosságát. A legnagyobb viszont már itt is bemutatta játékának egy másik elemét: egy gusztustalan taposásért pirosat kapott Szaúd-Arábia ellen. Az utolsó körben a (szintén kiváló csapattal érkező) dánok a franciákkal szembeni vereség ellenére továbbjutottak.

A D csoport hozta a vb egyik drámáját, sokaknak a 98-as tornáról a világ egyik leghíresebb futball-oximoronja, Kiko könnyáztatta arca ugrik be az utolsó meccsükön, ahol 6-1-re verték Bulgáriát. Nigéria ugyanis már biztos továbbjutóként lefeküdt, félrecsapta a farkát, és felkínálta magát Paraguaynak, akik éltek is a lehetőséggel, és győzelmükkel továbbjutottak. A spanyolok nyilván maguknak köszönhetik, hiszen Zubizarreta hihetetlen bakijával kikaptak az afrikaiaktól, és hiába jöttek ide (is) jó csapattal, kizúgtak a csoportból.

Az E csoport érdekesen alakult, a hollandok két döntetlennel is továbbmentek, de a veretlen belgáknak (Chilével ellentétben) nem volt elég három iksz a továbbjutáshoz, pedig továbbmehettek volna, ha a már kiesett koreaiakat leverik. A Blanco vezette (aki guglizás nélkül leírja a keresztnevét, kap egy pityorkát) mexikóiak követték a hollandokat a 16 közé. A F csoportot megnyerték a németek, mögöttük a már eggyel kisebb államszövetségbe tömörült, de még így is erős jugók mentek tovább. Ebben a csoportban került sor az Irán-Egyesült Államok meccsre, amit 2-1-re az ázsiaiak nyertek.

A G csoportban még mindig jó románok leverték Angliát is, és két forduló után továbbjutottak, Tunézia pedig kiesett, így az angoloknak az utolsó körben ki-ki-meccset kellett játszaniuk Kolumbiával. Anderton és Becks elintézte, de Anglia nem festett jól, szemben a románokkal. A H csoportban pont az történt, amire számítani lehetett: Argentína megnyerte, Batigól szórta a gólokat, Jamaicát mindenki imádta, mégis a horvátok mentek tovább (de még mennyivel tovább!), Japán pedig a világon senkit nem érdekelt.

Egyenes kiesés (heinrich)

Dögunalmas és parádés, sokáig emlékezetes meccsek váltották egymást a legjobb tizenhat között. Négy év után ismét olasz-norvég meccset izgulhattunk végig, ami előzetesen teljes joggal pályázott a vb-k történetének első aranygóljára, ám végül Vieri korai kiugrása méla unalomba fullasztotta a párharcot. Igaz, távolról sem volt olyan vészes a helyzet, mint a teljességgel nézhetetlen horvát-román kézitusa, amit _benito kollégával úgy próbáltunk anno feldobni, hogy vállalhatatlanul gyenge szóvicceket gyártottunk a játékosok neveire, de még így is csak hajszállal kerültük el a teljes összeomlást. Említést érdemel a komplett román csapat hidrogén tollazata, igazán szürreális élménnyel gazdagították a tornát.



1986 után ismét az egyenes kiesés során futott össze Németország és Mehikó. Inkább feszült, mintsem szórakoztató meccsen újra érvényesült a kiscsapat-nagycsapat törvény, és öt perccel a vége előtt Bierhoff atomfejesével a fritzek megfordították a meccset.

Chilavert drámáját(?) hozta a Paraguay-Franciaország állóháború. A kapusposztot rendhagyó módon, box-to-box formában értelmező José Louis ihletett formában repkedett a ketrecben, mindent fogott, ha a fhransziáknak sikerült átvergődni a különböző szögesdrót akadályokon. Paraguay az egyetlen sanszát, a tizenegyeseket próbálta meglovagolni, ám Blanc közelről leadott, immár védhetetlen lövése leterítette a heroikusan küzdő dél-amerikaiakat.

A szórakoztató meccsek számát gyarapította a Brazília-Chile, bár Sampaio gyorsan rövidre zárta a cselekményt, Chile nem tudott komolyabb ellenállást kifejteni. Mint ahogy Nigéria sem, mindkét Laudrup villogott, a dánok pazar, szellemes, kombinatív játékkal mosták le az utolsó afrikai csapatot.

A játék összképe alapján megérdemeltnek mondható a holland továbbjutás Jugoszlávia ellen, de bátran használhatjuk a szerencsésebb csapat kifejezést is. Mijatovics elemi erővel bikkantotta a felső lécre tizenegyesét, nem sokkal később pedig Bergkamp kiállítása is elmaradt, miután – a partjelzőtől 1,63 méterre – beletaposott Mihajlovicsba. Mindenesetre egy utolsó perces Davids löket eldöntötte a meccset. (Később Hiddink elmondta, már épp le akarta hozni a folyamatos izomgörcsökkel küzdő játékost, csak éppen a meccs folyása ezt nem tette lehetővé)

Az első kör csúcsmeccse, a hagyományosan necces angol-argentin volt. Gyors tizenegyes-váltás után Owen emlékezetes szólógólt lőtt, de egy szupercseles szabadrúgás kombinációval Zanetti még az első félidőben egyenlíteni tudott. A hasonló színvonalú folytatást David Beckham ostoba kiállítása akadályozta meg – a szinte törvényszerűen következő büntetőpárbajt pedig jól tudjuk, ki nem nyerte meg.



Negyeddöntők


Mélyütés, fogásba menekülés, köteleknél zajló belharc jellemezte a francia-olaszt, gólt persze senki nem tudott szerezni. Az olaszok tizenegyesből is alig, előbb Albertini hibázott, majd Di Biagio zúdított a felső lécre. Taljánok balra el.

A többi meccsre viszont nem lehetett panasz.

Egy csúcson lévő horvát generáció beteljesítette a régóta jelentkező, makacs közigényt a(z elég öregecske) Nationalelf alapos megborítására, és két hosszú sarkos suvasztás, valamint Suker egyéni alakítása után döntő fölényt lehetett hirdetni.

A torna legszebb futballját játszó csapatai futottak össze a brazil-dán alakjában, és nem okoztak csalódást. A dánok szinte azonnal megszerezték a vezetést, de Bebeto – a brazil Inzaghi – tíz perc alatt válaszolt, Rivaldo pedig még az első félidőben fordított is. Hogy ne legyen túl egyszerű, Roberto Carlos ismét bizonyította, mindent tud erről a játékról, kivéve a védekezés művészetét, merthogy arról viszont elképzelése sem akad. Méteres luftot ollózott saját tizenhatosán belül Az emberben feltámad valami perverz hogyismondjam, ahogy újra és újra megnézi a jelenetet. Még a legneccesebb pillanatokban is virtuóz szambaistenként hagyja el a gyepet, hogy másodpercekkel később egy gyenge napot kifogó Benny Hillként nyekkenjen a hátán, mint egy büdösbogár. Ez idő alatt Laudrup romba döntötte a kaput, de a második Rivaldo találatra már neki sem volt válasza.

A holland-argentin meccsen egy igazi sztár született, de most nem a meccset az utolsó pillanatban, zseniális módon eldöntő Bergkampra gondolunk, hanem Jack van Gelderre, a meccs kommentátorára. Meglett anyókák, jó karban lévő MILF-ek, zsenge fruskák számára is kötelező tananyag, hogy némi rálátásuk legyen, mit jelent férfiembernek a futball.

Elődöntők

Egyszer már használtuk a szürreális kifejezést, most újra be kell vetnünk. Lilian Thuram az életében nem szerzett gólt a válogatottban, de szerintem máshol sem, Lilian Thuram maga az antianyag, ha gólról van szó, most pedig mindhárom találatban vastagon benne volt. Suker vezető találatánál ő ragadt be csúnyán, hogy egy perccel később labdát szerezzen az ellenfél tizenhatosánál, és kiegyenlítsen, majd a kegyelemdöfést is bevigye egy balos tekeréssel.

A másik elődöntőben a hollandok ismét a brazilokba futottak, és ismét villantani tudtak az utolsó percekben, de ez csak a tizenegyesekhez volt elég, ott pedig Cocu és R. de Boer is hibázott, megint nem sikerült a brazilokat legyűrni. Létrejött az álomdöntő.

Döntő

Franciaország – Brazília 3-0

1998-07-12 – Stade de France, Saint-Denis, 75.000 néző
Vezette: Said Belqola
Gólszerzők: Zidane (27., 45.), Petit (90.)

Ritkán látható egyoldalú, már-már unalmas meccs volt, a legérdekesebb – és igazából máig tisztázatlan – része a döntőt megelőző éjszaka volt. Több összeesküvés-elmélet is született Ronaldo váratlan betegségéről/eszméletvesztéséről/epilepsziás rohamáról, de csak az tűnik biztosnak, hogy a Nike iszonyatos nyomást gyakorolt a játékosra és a brazil szövetségre, így Ronaldo a kezdőben kapott helyet annak ellenére, hogy ez előzetesen leadott névsorban nem szerepelt a neve. Láthatatlan maradt, aznap este nem lett volna szabad pályára lépnie.

A franciák megszállták a pálya közepét, ellentmondást nem tűrően uralták a találkozót, még az is belefért, hogy Desailly kiállítása miatt emberhátrányban fejezzék be a meccset – pedig hasonló okokból Blanc nem is léphetett pályára, de a védelem közepén keletkezett lyukat a franciák simán betömték, egy-két nagyobb Barthez védésnél nem kellett több, Zidane pedig – fővezírhez méltóan – eldöntötte a meccset.

A VB arca

Zinedine Yazid (aki naggyá válik) Zidane (tehetséggel bőséggel felruházott) – avagy Zizou, a művész.

Számunkra az utolsó klasszikus irányító középpályás, távoztával ez a poszt kihalt, megszűnt létezni. Ő volt a leges-leges legnagyobb, leges-leges legkirály. Futball IQ-ja mérhetetlen, szinte sakkozott a pályán – néha még a parasztot is ütötte. Fejben vert meg mindenkit, mindig egy-két ütemmel előbbre gondolkodott, ok nélkül nem tett semmit.

Látszólag nem csinált nagy dolgokat, sokszor az volt az ember érzése, hogy ezt talán még ő is meg tudná tenni. Senki nem tudott úgy labdát vezetni, mint ő - úgy fedezte, hogy lehetetlen volt a közelébe férkőzni, a rátámadó védőket meg egyszerű tereptárgynak tekintette és szinte bosszús volt, mint a művész kit kopogtatással zavarnak meg, hogy ilyen semmiségekkel is foglalkoznia kell. Feltalálta a Zidane-roulettet.

Technikai tudása, ütemérzéke, térlátása egyedülálló játékossá tette, az általunk, általam ismert legnagyobb játékos volt. 

Elsők, legek, elegyes érdekességek

  • Az első két csoportmeccsen elszenvedett vereségeik után három ország szövetsége is megvált a szakvezetőtől: a tunéziai, a szaúdi és a koreai szövetség illetékesei nyilván mind legalább az elődöntőbe jutást tűzték ki minimális célként. Érdekes módon az utolsó csoportmeccsén mindhárom válogatott döntetlent ért el. 
  • Ausztria mindhárom csoportmeccsén a rendes játékidő letelte után szerezte gólját. 
  • Ebbe Sand szerezte a világbajnokságok történetében a leggyorsabb gólt csereként: Nigéria ellen 16 másodperccel pályára lépése után talált be. 
  • Gabriel Batistuta elsőként szerzett mesterhármast két világbajnokságon is: Jamaica elleni triplája napra pontosan négy évvel követte a görögök megszórását. 
  • Laurent Blanc szerzett elsőként aranygólt a világbajnokságok történetében, ám szerencsére nem sokan követték őt ezen a listán: ez a futballidegen, torzszülött intézmény ugyanis csak két világbajnokságot ért meg. 
  • Zinedine Zidane pedig az első francia játékos lett, akit kiállítottak világbajnokságon (lásd feljebb). Talán keveseket ér meglepetésként, ha már most szólunk, hogy nyolc évvel később egy újabb elsőséget is begyűjtött.


A torna All Star csapata


Kapusok: Barthez, Chilavert
Védők: Roberto Carlos, Desailly, Thuram, Frank de Boer, Gamarra
Középpályások: Dunga, Rivaldo, Michael Laudrup, Zidane, Davids
Csatárok: Ronaldo, Suker, Brian Laudrup, Bergkamp

Ha szakértenél a franciaországi világbajnokság, vagy a 2010-es sorsolás kapcsán, 21.00-tól hallgasd velünk az Izompacsirtamezőt a Rádió Q-n, üzenj, telefonálj, mondd az élest az éterbe.

283 komment

Címkék: történelem válogatott történetek fwc tort

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr331577100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.12.07. 20:32:34

@donnelly: "'90-es évek végének atomfocija már megint egy más történet"

azt meg van gaal ajaxa alapozta meg :D

Rangers10 2009.12.07. 20:43:12

Wikipedián nézegettem adatokat az eseményről és láttam, hogy a bíróknak is van adatlapjuk. Megnéztem a döntő bíráját, bizonyos Said Belqola marokkói sporttársat (aki ezen kívül a német-amerikai és az argentin-horvát meccseket is vezette) és kiderült, hogy már 2002-ben, hosszú betegség után elhunyt.
:-S

Romanes eunt domus 2009.12.07. 21:01:17

Nekem is ez volt az első VB-m, bár rémlenek halvány képek 94-ből, amikor ötévesen hisztiztem, ha a bátyám vagy apám a meséről a focimeccsre kapcsolták a tv-t :))
Első konkrét emlékeim a fociról a 98-as VB-hez köthetők, az első gól amit láttam az Batistutáé volt Jamaica ellen (hogy hanyadik meg milyen volt, ne kérdezzétek, csak arra emlékszem, hogy Batistuta gólt lőtt :) ), az első meccs, amit végignéztem a brazil-norvég 1-2, és onnantól igyekeztem apámékkal minél többet megnézni, az argentinoknak akkor kezdtem el drukkolni válogatott szinten, bár ez a szeretet a Crespo-Batistuta-Aímar-Ayala-Zanetti generáció kiöregedésével kezd lankadni, ez a Maradona kokós haverjai + Messi-Aguero garnitúra nekem nem nyerő (Ortega, brrr). Arra is emlékszem, hogy kurvajó VB volt, rengeteg góllal, és ezt csak a 2 évvel későbbi EB tudta felülmúlni, ami (így 10-12 éves futballmániámat visszanézve) tényleg a No.1 nyári futballtorna volt. Szerencsés vagyok, hogy ilyen tornákon nőhettem fel, meg szerethettem meg ezt a játékot, a mai fiataloknak meg ez a "taktikus 0-0-ák és kiszenvedett 1-0-ák" kora jutott, ahol egy VB legizgalmasabb meccse lehet egy 90 perc után gól nélküli döntetlenre álló találkozó...

zsakfos 2009.12.07. 21:02:56

@donnelly:
De még a Galaschek Peti is:)

Titi120 2009.12.07. 21:20:49

@zsakfos :
Ja, Ronaldo meg a világfutball Bácsi Sanyija, nem több. :)

sporttárs 2009.12.07. 21:24:47

@balinhosa: Mindig lesújtó szembesülni vele, hogy vannak, akik akkor kezdték az életet, amikor én az egyetemet... :)))

(Mivel ez itt divat, elárulom, hogy tíz focivébét éltem meg eddig, ebből nyolcról vannak konkrét emlékeim, bár véleményformáló alapossággal csak hétről merek beszélni. :) )

bög 2009.12.07. 21:27:14

szerintetek ronaldo jatszik a vb-n még? csereként csak beférne (azt se tudom kik most a top brazil csatárok, gondolom fabiano az egyik kezdő), nem?

England win The Ashes! 2009.12.07. 21:42:00

Oké, említsük meg Ronaldót is az 1998-as vb kapcsán: feltűnt, hogy európai stílusú védelem ellen ezen a vb-n nem tudott gólt szerezni? (Nagy spíler volt a csávó, az vitathatatlan, de nem ez a vb volt pályafutása csúcsa.)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.07. 21:45:59

@sh4d0w:

Az a Juventus már a világ egyik legjobb csapata (konkrétan: BL-győztes) volt, amikor Zidane odament (és miután Zidane odament, nem is nyert többé BL-t, azóta se...). Maradona ellenben egy addig soha semmit föl nem mutató Napolihoz ment, amely kb. ugyanolyan szürke középcsapat volt addig, mint most. És kétszer olasz bajnokságot nyert vele. Ezt nevezem én különbségnek.

Amúgy csatlakozom azokhoz, akik a '98-as francia válogatott győzelmét a futballtörténelem egyik kellemetlen véletlenjének tartják. Hatalmas elégtétel volt a francia válogatott 2002-es szereplése... Mint ahogy Ronaldoé is. (Nagyjából e miatt a két esemény miatt nem nevezhető a 2002-es vébé a labdarúgás szégyenének.)

Ronal-d'oh! 2009.12.07. 21:49:45

Ez az első vébé, amiről vannak emlékeim. Konkrétan az utolsó óvodai évzáró után egy pizzériában néztük az egyik meccset a családdal, és a végén a megdöbbenés, amikor reggel felkelve megtudtam a "szörnyű" hírt, hogy bizony nem a brazilok nyertek. Meg emlékszem a horvátok kockás mezére, de Zidane-ra nem. :)

montipájton 2009.12.07. 21:50:42

@Csöncsön: Vili, gyorsan vonjuk meg a tanulságot: amelyik vb-n a spanyolok és/vagy az argentinok leszerepeltek, az a vb-k szégyene.

Valamint Messi jobb, mint Zidane, de ez más lapra tartozik.))

(A 2002-es vb király volt, egy történelmi jellegű brazil válogatottal, attól, hogy páran még mindig az olaszok meg a spanyolok miatt tudnak sírni. Ennyi.)

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.12.07. 21:53:17

@Dr Jozef Vengloš: hollandia ellen (sajnos) szerzett golt az elodontoben...

@Csöncsön: a 98as francia-gyozelem valoban kellemetlen intermezzo vt (brazilia es hollandia is jobban raszolgalt vna az aranyra),viszont a tortenelem vhol igazsagot szolgaltatott azert,h a 80as evek elso felenek platini femjelezte alomcsapata ket elodontot bukott (raadasul az elsot hatalmas biroi mellefogas miatt). csak hat sajna nem platini&co kaptak az aranyat,hanem egy naluk sokkal,de sokkal kevesbe szeretheto garnitura...

mondjuk,engem a maradona-szopkodas legalabb annyira idegesit,mint amikor zidane-nal teszik ugyanezt. egyik sem tul szimpatikus,de ha mar valasztanom kene,emberileg zidane az elfogadhatobb. viszont maradona sokkal naobb labdarugo vt.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.07. 21:53:34

@montipájton:

Hát pont, hogy nem szerepeltek le a spanyolok 2002-ben, a mostani kivételével az általam látott idők (tehát az utóbbi húsz év) legjobb spanyol válogatottja volt az. Arról nem tehettek, hogy három (!) teljesen (!!) szabályos (!!!) gólt elvett tőlük Gand úr Korea ellen. Szégyen volt az a játékvezetés, ha nem nevezzük csalásnak, akkor is.

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.12.07. 21:54:49

@Csöncsön: akarhogy is nezzuk,csurjuk-csavarjuk,a 2002es vb a labdarugas szegyene vt.

Romanes eunt domus 2009.12.07. 21:56:12

@Csöncsön: "Hatalmas elégtétel volt a francia válogatott 2002-es szereplése... Mint ahogy Ronaldoé is. (Nagyjából e miatt a két esemény miatt nem nevezhető a 2002-es vébé a labdarúgás szégyenének.)"

Tehát az, hogy Ronaldo gólkirály lett, az a labdarúgás szégyene?

@sporttárs: ne is emlegesd az egyetemet, már most ki van a faxom vele, pedig 3 hónapja iratkoztam be :D

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.12.07. 21:58:14

@ferenck: ez vt az a vb,ahol szegyenszemre az angoloknak kellett drukkoljak :( ugye van gaal elintezte,h hollandia ne legyen ott,az a spanyol garnitura hidegen hagyott,brazilok koruli orok hype regota az agyamra megy,nemeteknek soha,olaszok kozombosek,ugyhogy tul sok valasztasom nem vt... torokoket birtam meg,kulonosen hasszan sast.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.07. 21:59:05

@ferenck:

Nyilván nem lenne jó barátom Maradona, nyilván egy kiállhatatlan alak volt mindig is. De valahogy őszintébben, vállaltabban tahó, nem olyan alattomosan (ráadásul önmagát fényezve közben*), mint Zidane.

*Azért fejeltem le Materazzit, mert férfi vagyok.

montipájton 2009.12.07. 21:59:35

@Csöncsön: Jaja, de azért egy egész vb-t szégyennek nevezni, mert a kedvenc csapatod ellen fújnak a bírók, vicces túlzás. Na, akkor a 62-es meg az 54-es is a vb-k szégyene volt, nem beszélve a 66-osról, amiben a győztes gól egy kapufa volt. ))

Ugyan már. Van a necces meccs, meg van a többi. (Jó, a 78-as lebonyolítás az argentinok tologatásával elég gyomorforgató, de attól még ott is játszottak emlékezetes egyéb meccseket.)

Maradonával meg én vagyok úgy, mint Heinrich - aki sajnálatosan taknyos még ehhez a komoly témához - Zidane-nal: a józan ész erős megkérdőjeleződéseként tudom csak nézni, ha valaki vitatja, hogy ő volt a legnagyobb, azok után, amit 86-ban csinált. És pont.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.07. 21:59:57

@balinhosa:

Nagyjából e miatt a két esemény miatt NEM nevezhető...

írtam volt.

montipájton 2009.12.07. 22:01:05

@Csöncsön: Pihenj kicsit, kezd túl erőltetett lenni, ahogy Zizout maszatolod. Lassan írói munkásságod részének tudom be.

Romanes eunt domus 2009.12.07. 22:03:04

fuvazz, ezt csúnyán elnéztem, bocsi

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.07. 22:04:45

@montipájton:

Én sem vagyok objektív vele. '98-ban azért szurkoltam, hogy a spanyolok nyerjék a vébét. Kiestek. Aztán: jó, akkor nyerjék az argentinok. Kiverték őket a hollandok. Jó, akkor nyerjék a hollandok. Kiverték őket a brazilok. Jó, de akkor legalább a brazilok tényleg nyerjék meg...

Erre jön ez az alapból ellenszenves ember, és két gólt fejel a döntőn. Sose bocsátom meg. :-)

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.12.07. 22:06:20

@Csöncsön: kesz szerencse,h csak a negyeddonto utan szurkoltal hollandianak :D

rizla 2009.12.07. 22:13:29

@sporttárs: de előzetesen ehhez a VB-hez leginkább ronaldo tartozott, és a döntőig hozta is, amit vártak tőle. aztán az a dráma talán nagyobb hatással volt az eredményre, mint zidane. egyszerűen minden ronaldo körül forgott a fociban, mindenki tudta, hogy ő a legjobb játékos. nálam is minden idők legjobb csatára, egyszerűen hihetetlen, hogy mennyi minden volt belesürítve egy emberbe.
amiért nem gondolom helyesnek, hogy csak a 2002-es vb kapcsán essen róla szó, az az, hogy 98-ban még az "igazi" ronaldot láthattuk, a legjobbat. 2002-ben is a legjobb csatár volt, de akkor már a sérülései miatt nem magasodott annyira mindenki fölé a történelemben, mint előtte.
alig adatott meg neki normális szezon csúcsformában, ez a futballtörténelem egyik legnagyobb igazságtalansága.

rizla 2009.12.07. 22:15:11

@sporttárs: annyi a problémám a kommentjeiddel, hogy néha egyszerűen baszol normálisan elolvasni a többit, de már nyomod magas lóról az ítélkezést. ennél azért több nyitottságot, tájékozódási készséget várnék tőled. kb ennyi köze van a pályádhoz.

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.12.07. 22:18:32

@rizla: "nálam is minden idők legjobb csatára, egyszerűen hihetetlen, hogy mennyi minden volt belesürítve egy emberbe."

van bastent lattad focizni?

rizla 2009.12.07. 22:21:05

@bög: szerintem ha összeszedné magát, és leadná a súlyfeleslegét, beférne a keretbe, mert brazíliának jelenleg nincsenek elit kategóriájú csatárai (wagner love? ó atyám). az a probléma, hogy dunga nem tesz meg azért mindent, hogy ez így legyen, sőt, épp ellenkezőleg, gyakorlatilag kijelentette, hogy ronaldot semmiképp sem viszi el a vb-re. szerintem ez nevetséges mentalitás egy szövetségi kapitánytól, akinek az összes brazil játékost motiválnia kellene. bár ronaldo kb olyan most, mint raúl a spanyoloknak, csak náluk van egy villa, torres, stb.

rizla 2009.12.07. 22:24:26

@ferenck: a saját szememmel (mármint tv-ben, élőben) nem. de én nem tudom elképzelni, hogy ronaldonál bárki jobb lehetett volna, az nagyjából lehetetlen. egy csúcssebességű tank a legmagasabb szintű technikai tudással, amit játékostól valaha látni lehetett, ronaldinhotól kezdve zidane-ig bezárólag. a játékintelligenciájáról pedig sokat elárul, hogy a kimeríthetetlen fegyvertára ellenére sem cifrázta agyon a befejezéseket, precíz volt, és villámgyors, begurította az alsó sarokba, vagy akármilyen helyzetből elfektette a kapust, és bepasszolt az üres kapuba.
csak a sérülései miatt nem nőtt nagyobbra pelénél.

rizla 2009.12.07. 22:27:15

@Csöncsön: te sajnáltad amúgy materazzit? zidane egyébként bocsánatot kért, az más kérdés, hogy nem marcotól. nincs is miért.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.07. 22:28:49

@rizla:

És gyakorlatilag ahová ment, mindenütt 1 gól/meccs átlagot produkált (igen, a Serie A-ban is, méghozzá egy a jelenleginél sokkal, de sokkal jobb Serie A-ban). Ez egészen példátlan. Mármint az "újkori" fociban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.07. 22:32:13

@rizla:

Materazzi engem nem érdekelt. Gyanítom, nem először fordult elő a világtörténelemben, hogy egy védő verbálisan cukkolja ellenfelét.

England win The Ashes! 2009.12.07. 22:38:06

@ferenck: Direkt írtam "európai stílusú" védelmet "európai" helyett, mert a holland védekezést mindennek lehet(ett) nevezni, csak európainak nem, 1998-ban leginkább épp a brazil iskolára hajazott.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.12.07. 22:38:17

@Csöncsön: ezt nevezed különbségnek? Én meg bántó tájékozatlanságnak. Ciro Ferrara, Fusi, Bagni, De Napoli, Carnevale, Careca, Alemao, Zola - ezt aztán a középszerű névsor egy középszerű csapatnak.

Már Maradónát is világrekord pénzért vette a nápolyi maffia, de a komplett keretet megerősítették pár "középszerű" olasz válogatottal, éveken keresztül tolták bele a kokainpénzt, Maradona arcába is jutott belőle bőven, a második bajnoki címhez meg kellett két ajándékpont a szövetségtől.

Hozd már ki a végén, hogy Zidane csak gyengítette a Juvét, mert nem nyert ott BL-t.

Felhoztad ezt a bordeaux-i ökörséget is, ezzel kapcsolatban annyit segítek, hogy Platini is otthon nyomta 27 éves koráig, és a Bordeauxnál ezerszer erősebb St. Etienne-nel egy darab bajnoki címet nyertek.

Felőlem lehet számodra Maradona a legnagyobb, talán az is, de össze-vissza marhaságokkal érvelni felesleges.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.07. 22:44:57

@heinrich:

Európai viszonylatban (pl. a '96-os Juvéhoz képest) volt középszerű. Az általad említett játékosok többsége nem tartozott a világ közvetlen élvonalába. Careca például minden idők messze leggyengébb brazil válogatottjának volt csatára. A nagy olasz csapat akkoriban a Milan volt, nem a Napoli.

rizla 2009.12.07. 22:48:20

@Csöncsön: talán egyik ilyen tapló sem érdemel egy ilyen fejesnél kevesebbet. nem azt mondom, hogy ha szidják anyád, üss, ez nyilvánvaló hülyeség, de ez a materazzi féle mocskolódás nem egy idegből, foghegyről odavetett kurvaanyád volt. zidane nem volt alattomos, nem rúgta szét a lábát (senki lábát), nem tört derékba pályafutást, csak elintézte, hogy 2 percre a seggén vegye a levegőt a kis buzi. megérte ezért elbaszni a VB-címet? nem. de ahogy levonult utána, meg ahogy az egészről beszélt, az nekem minden volt, csak patkányság nem. egy öntörvényű figura
maradona ezzel szemben egy komplett idióta, mutogat a buszról az újságíróknak, sajtótájékoztatón közli, hogy szopják le, a legjobb játékosát demoralizálja, és ezek csak a szövetségi kapitányként elkövetett ostobaságai. szóval nem nagyon értem, hogy emberileg hogy kerül zidane elé.

England win The Ashes! 2009.12.07. 22:55:16

@Csöncsön: "Careca például minden idők messze leggyengébb brazil válogatottjának volt csatára."

Messi pl. szerintem minden idők leghulladékabb argentin válogatottjában nyomja, mégsem tartom középszerűnek.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.12.07. 22:56:10

@Csöncsön: Hát, az a Juve nem kimondottan hemzsegett a világ élvonalába tartozó sztároktól, sőt.

Careca képességeit miért minősíti, hogy szar volt a válogatott vagy sem?

Nem volt kérdés, hogy mekkora csapat volt a Milan. Az volt a kérdés, hogy bántóan középszerű volt-e a Napoli, mint ahogy hangoztattad.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.07. 22:56:58

@rizla:

Maradonáról mindenki tudja, hogy milyen. Zidane ellenben afféle ájtatos szentként van beállítva, akinek minden mozdulatából süt az elegancia, és szerénységénél már csak nagyvonalúsága nagyobb. Nekem ez így idegesítőbb, mint a Maradona-féle nyílt és nyilvánvaló bunkóság és idiotizmus. De fölösleges vitatkozni, elfogult vagyok.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.12.07. 22:59:00

@Csöncsön: amúgy az olasz nagycsapat akkor (is) a Juve volt, nem a Milan.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.07. 22:59:52

@Dr Jozef Vengloš:

Tévedés. Az argentin válogatott nagyon jó lenne, ha nem a lehető legalkalmatlanabb embert jelölték volna ki kapitánynak (ezt a korosztályos eredmények szerintem ha nem is bizonyítják, de jelzik).

@heinrich:

Oké, mit nyert a Napoli a nyolcvanas években Maradona érkezése előtt?

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.12.07. 23:00:54

@Csöncsön: bammeg, előtte nem volt csapat, akkor verték tele pénzzel, nem tudom miért olyan nehéz ezt megérteni.

bög 2009.12.07. 23:00:59

@ferenck: úgy érted "Marcót"? mert o vt a legnaobb
bocsi, csak ugratlak...

@rizla: rohadt jó jellemzés csöncsön statisztikájával kiegészitve. Plusz Ronaldo kitalált még vagy 3 teljesen új cselt (pl elastico, vagy az amikor labdavezetés közben jobb talppal balra húzza a labdát, ballal meg átlépi - ha vkinek nem világos zidane megcsinálja az egyik videóban ebből a topikból). Emléxem a 98-as vb előtt mekkora sztár volt, egyértelműen ő volt a világ legjobb játékosa, a foci Michael Jordanje. Mindenki - naná hogy én is - 9-es ronaldo mezben tolta:)

Dunga meg egy gyökér, a régi csapattársával ilyeneket csinál?

England win The Ashes! 2009.12.07. 23:01:59

@Csöncsön: Elfogultság? Meglehet. De kíváncsi lennék, ha Zidane blaugranában tolta volna blancó helyett, milyen véleménnyel lennél róla? (OFF: Fokozzuk: Luis Enrique és Figo milyen jelzőket kap nálad? A "Tékozló fiú" és "Júdás"?)

rizla 2009.12.07. 23:05:31

@Csöncsön: "Zidane ellenben afféle ájtatos szentként van beállítva, akinek minden mozdulatából süt az elegancia, és szerénységénél már csak nagyvonalúsága nagyobb."

néhány zidane-szopkodást túlzásnak tartok henriktől, de ilyet speciel nem olvastam sehol. mindenki tudja, hogy néha elborult az agya.

rizla 2009.12.07. 23:07:27

@bög: "Dunga meg egy gyökér, a régi csapattársával ilyeneket csinál? "

nézzük csak meg, hogy hány éves volt, és hol is játszott, amikor a 98-as vb-re kivitték?
JAPÁN BAJNOKSÁG bazmeg, 35 évesen
: DDDDDDDDDDDDDDDDD

England win The Ashes! 2009.12.07. 23:07:29

@Csöncsön: Jó lenne, de nem az! Napoli: a Chelsea egy, azaz EGY, azaz 1(!!!) bajnoki címmel rendelkezett Abra előtt. Most van plusz kettő, erősen haladnak (igaz, hétvégén kerülőútra tévedtek) a következő felé. Én mégsem mondanám, hogy Lampard vagy Drogba vagy akárki miatt tarolnak, hanem mert a tonnányi zsetonból lehet vásárolni olyan játékosokat, akik képesek ezt végrehajtani. Mint annak a Napolinak. Mielőtt belemerülnénk abba, hogy milyen kevés nagy neve volt annak a gárdának: akkor még nem volt Bosman-szabály meg hasonló marhaságok.

England win The Ashes! 2009.12.07. 23:09:29

@Csöncsön: Bocs, az előbbi kommentet nem tagoltam. A "Jó lenne, de nem az!" mondat az argentin válogatotthoz fűzött megjegyzéshez kapcsolódik.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.07. 23:09:58

@heinrich:

Hát a Manchester Citybe is ölik a pénzt, mégse tűnik úgy, hogy bajnok lesz.

@Dr Jozef Vengloš:

A szimpátia nem azon múlik, hogy ki melyik csapatban játszik. Például a Milant utálom, de Kaká egy kifejezetten szimpatikus arc volt mindig is. A Barcából is sokkal szimpatikusabb például Iniesta, mint mondjuk Márquez. Az más kérdés, hogy a jelenlegi Barcelona egyesíti magában az univerzum pozitív erőit, és itt még az amúgy nagyképű figurák is (pl. Ibra) valósággal megszelídülnek. ;-)

rizla 2009.12.07. 23:10:55

@bög: amúgy leszarom dungát, szerintem bukni fog a VB-n, akárcsak van basten a legutóbbi EB-n. a copát, ahol rajtuk kívül egyetlen ugyanolyan szintű csapat volt, mákkal behúzták, a konföderációs kupa nem érdekel senkit, de túl komoly ellenfelekkel ott sem futottak össze. nem elég erős brazília jelenleg.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.07. 23:13:07

@Dr Jozef Vengloš:

A Chelsea sikereihez is kellett egy zseni, csak az épp a kispadon ült...

England win The Ashes! 2009.12.07. 23:13:49

@Csöncsön: Sajnos én még nem írnám le a ManCit. Idén nem lesznek bajnokok, de ha Hughes vagy az utódja értelmes igazolásokat készít elő és hajt végre, akkor bizony 1-2 éven belül még az is bekövetkezhet.

rizla 2009.12.07. 23:15:36

@Csöncsön: "Hát a Manchester Citybe is ölik a pénzt, mégse tűnik úgy, hogy bajnok lesz. "

mert egyelőre egyetlen csúcsklasszis játékos sem hajlandó odamenni az alacsony presztizs miatt. majd ha BL-résztvevők lesznek, meglátod, hamar bajnokaspiránssá válik a city.
egyébként meg a sok pénz mellé kell valaki, aki ügyesen épít csapatot, olyan embert meg nem lehet csak úgy találni. szóval sok minden kell egy bajnokcsapat összehozásához, de menni fog az (ha az arabok nem hátrálnak ki), nekem nincs kétségem felőle.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.07. 23:17:12

@heinrich:

Mindenesetre cáfolja azt, hogy a Napoli _a pénz miatt_ nyert két bajnokságot és egy olasz kupát. Önmagában a pénz nem minden. A győzelemhez több kell, egy szikra.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.07. 23:19:39

@rizla:

A Chelsea példája azért jó, mert Mourinho nem igazán extraklasszis játékosokból gyúrt gyakorlatilag verhetetlen csapatot. Ott például ő jelentette azt a pluszt, ami a sikerhez kellett. A Cityben egyelőre nincs se a padon, se a pályán olyan ember, aki megadná ezt a pluszt.

ZenZo 2009.12.07. 23:22:50

@Csöncsön: "Hát a Manchester Citybe is ölik a pénzt, mégse tűnik úgy, hogy bajnok lesz. "

Abra első szezonjában a Chelsea is csak második lett (az arse nagy menetelése mögött), aztán jött két első hely. Ez még meglehet a Citynek is ;)

lexx 2009.12.07. 23:23:19

@Csöncsön: aha de a nyolcvanas evek elejen kb minden csapat erosen kozepszeru volt europai viszonylatban akkor az angolokhoz kepest. meg ugye a Napoli 81-ben meg harmadik volt az olasz bajnoksagban. utana kovetkezett par gyenge ev es 84-ben ujaaepitettek a csapatot a Heinrich altal emlitett jatekosokkal.
egyebkent a legendak szerint eredetileg nem Maradonat akarta megvenni a Napoki hanem valami Ian Rusht:) akit viszont az akkori csapata valami Liverpool nem adott el nekik.
egyebkent megegyzhetunk abban,hogy Zidane is es Maradona is kivalo jatekos volt emberi tulajdonsagokban nemi kivetnivaloval.

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.12.07. 23:24:13

@rizla: nezd,en lattam marcot (van basten) esronaldot is,es van bastent nagyobbnak tartom. lehet,kicsit elfogult vok vele,viszont capellonak is az a velemenye,h marconal nagyobb csatarral nem dolgozott 1utt. van is 1 meghato video arrol,amikor marco bejelentette a meazzaban,h visszavonul: don fabio elsirta magat. ha lehet,neki meg szerencsetlenebb palyafutasa vt,mint ronaldonak. 21 eves koratol kronikus serules vt,elofordult,h 1 evet kellett kihagynia,utso tetmeccset (marseille elleni vesztes bl-donto) 28 es felevesen jatszotta 8fel ev kihagyas utan). en meg rola szoktam azt mondani,h ha kegyesebb lett vna hozza a sors,a futballtortenelemnek meg cruijffnal is nagyobb alakja lett vna. mindent tudott,plusz gyors es magas is vt: jobbal es ballal egyforman jo vt,tokeletesen fejelt,fantasztikus technikai erzek,egyszerre kepes vt arnyek- es befejezocsatart jatszani elkepeszto magas szinten. plusz mindezt hihetetlen eleganciaval tette.

rizla 2009.12.07. 23:24:34

a manchester city 3 éven belül a bajnoki címért fog küzdeni, és minimum a top 3ban végez valamelyik évben.
fogadjunk erre csöncsön. ha igazam lesz, 1 évig nem írhatsz messiről az nst-re.
tanúk: az nst kommentelői.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.12.07. 23:26:19

@Csöncsön: dolgoznom kéne, erre komolytalan példákkal traktálsz :)

A City esete csepp a tengerben, soroljak húsz ellenpéldát?

Nem mondtam h nem Maradona miatt nyertek, hiszen nyilvánvaló, h igen, de messze nem volt az gyenge csapat.

rizla 2009.12.07. 23:28:24

@ferenck: jó, hát capello önmagában még nem győz meg, robson is csak a fejét fogta, miután ronaldo belőtte az emlékezetes gólját a compostelának egy félpályás szóló után.

ZenZo 2009.12.07. 23:36:32

@rizla: "ha igazam lesz, 1 évig nem írhatsz messiről az nst-re."

:) még most is ezen röhögök

lexx 2009.12.07. 23:38:25

@ZenZo: en is felebresztettem a hazat a durva lonyeritesemmel :) de legalabb jo tudni,hogy nem vagyok egyedul

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.12.07. 23:39:42

@rizla: mondjuk,engem meg robson onmagaban nem gyoz meg,de maradjunk annyiban,h Te ronaldoval,en meg van bastennel vagyok elfogult.

@Csöncsön: ha hughest kirugjak,marpedig,ha nem ernek el bl-indulasra jogosito helyezest,ez fog tortenni (enelkul sem artana),es leultetnek a kispadra egy jo edzot,meggyozodesem,h jonnek majd az eredmenyek. mar most is oan keretuk van,amivel bejuthatnanak a bl legjobb 4 koze.
az a napoli meg maradona nelkul is komoly csapat lett vna,komoly jatekosokkal. azert 1 zolara es ferrara oat mondani,h kozepszeru focistak... zola tette fel az europai fociterkepre a cselzit

BruceWayne 2009.12.08. 00:09:53

mondjuk a Chelseaben már a nagybevásárlás előtt is jó csapat alakult, nem volt még bajnokesélyes de jó úton haladtak, Abramovics pénze csak lerövidítette a folyamatot.

ZenZo 2009.12.08. 00:14:38

@Nerazzurri: ooo, azért - ehhe - ennél kicsit többről volt szó. A Chelsea a 90-es évek közepétől alakulgatott, mint gárda, húztak valami újat, ez volt a rakás külföldi játékos, meg jó edzők igazolása. De egyrészt kiöregedő játékosok érkeztek, másrészt megvolt a mai betegség is, a folytonos edzőváltás. 2003-ra pedig odáig fajultak a dolgok, hogy Abra és a lé érkezése nem lerövidítette a folyamatot, hanem gyakorlatilag megmentette. Ha Abranak nem szimpatikus a Stamford Bridge, most valahol a Leeds mellett kergetnék a bőrt Sol Campbellek Chelsea mezben...

BruceWayne 2009.12.08. 00:17:19

egyébként egyedül rizla tapintott rá hogy a VB indulásakor mennyire Ronaldo jelentette akkoriban a labdarúgás csúcsát kb Maradona óta (Van Basten témába én sajnos nem tudok belemenni), amit olyan fiatalon addig elért, és amiket tudott és csinált és ahogyan, az máig páratlan, ezért is annyira nagy vesztesége az utóbbi 10-15 focijának hogy a lehetséges meccseinek max a60-65%-án játszhatott. így is rengeteg mindent ért el, ha nincs ennyi sérülés ma fele ennyit se beszélnénk Maradonáról és Peléről, zidaneról meg végképp

BruceWayne 2009.12.08. 00:20:06

@ZenZo: igen ez is benne volt, megvolt a kockázat :-) de értek az eredmények, sok kupagyőzelem, BL-ben is jó szereplés, többi nagyot is ütötték párszor, ott voltak a cél közelében, most az más kérdés hogy milyen veszélyeket rejtett ez magában a klub működése miatt.

BruceWayne 2009.12.08. 00:22:15

@ZenZo: még Chris Sutonnal lőttek egy ötöst a MU-nak :-)

ZenZo 2009.12.08. 00:38:57

@Nerazzurri: persze, voltak ott szép eredmények, de akkoriban hullámzóbb volt a Chelsea teljesítménye, mint a felkorbácsolt Temze habjai... vernek ötöt a ManU-nak október harmadikán, hogy tíz nap múlva ugyanúgy otthon kikapjanak a Huddersfieldtől 1-0-ra, idegenben a Pooltól 1-0-ra, hogy 4 nap múlva idegenben ötöt verjenek a Galatanak, folytatva a sort három napra rá otthon kiszopás az Arsenal ellen (2-3), ismét 3 nap múlva x a milannal a San Siroban, hogy 4 napra rá egy nagyon durva 3-1-es vereséggel a Derbytól zárjuk le az októbert. Akkor a Derbyban Delap(!) duplája döntött... hatalmas korszak volt :)

nasteey 2009.12.08. 00:45:07

"egyébként meg a sok pénz mellé kell valaki, aki ügyesen épít csapatot, olyan embert meg nem lehet csak úgy találni."

Tornyi biztos vállalná. :D

sporttárs 2009.12.08. 07:41:11

@rizla: teljes joggal tennéd, ha akármelyik kommentelőtől elvárható lenne, hogy foglalkozásának megfelelő tulajdonságokkal viselkedjen civil szurkolóként vagy kommnetezőként. Egyrészt ez se így van szerintem, másrészt mivel igen kevesekről tudjuk, kifélék, nem igazságos azt basztatni emiatt, akiről esetleg mégis.

sporttárs 2009.12.08. 07:51:06

@Csöncsön: "Az általad említett játékosok többsége nem tartozott a világ közvetlen élvonalába. Careca például minden idők messze leggyengébb brazil válogatottjának volt csatára."
Ez a leghülyébb érvelés, amit olvastam, bocsesz. :) És nemcsak azért, mert Careca amúgy egészen kiváló csatár volt.

montipájton 2009.12.08. 08:09:04

Rizlának és Nerazzurinak van igaza: 98-ban Ronaldo volt a vb megasztárja a döntőig, előtte is róla szólt minden, rá vadászott mindenki és mégis ő volt a torna legjobb játékosa. Pontosan megtette azt, amit 2006-ban Ronaldinho nem tudott, pedig akkor meg tőle várta mindenki.
A hollandok ellen az elődöntőben, hosszabbításban, miközben az égvilágon minden oranjés csak rá figyelt, volt egy olyan egészpályás szólója, ami után vmelyik De Boer a gólvonalról rúgta ki a labdát, hogy egyszerűen beszarás.

A döntő az ő drámája, igaz, utána mindenki Zidane-ról beszélt. De a 98-as torna Ronaldoé volt, ahogy a 2006-os meg Zidane-é.

montipájton 2009.12.08. 08:17:10

@rizla: Abban nem értünk egyet, hogy nincs elég jó csatára Dungának, tudom, hogy neked nem az eseted, de Luis Fabiano utóbbi szezonjait nem lehet elintézni egy "hol van ez Ronaldotól" féle megjegyzéssel, lehet, hogy nem akkora virtuóz a srác, mint a nagy R-betűsök voltak, de elképesztően hatékony, gyors, erős, jól fejel, szóval világklasszis. Pato is az lehet, kérdés, Dunga fogja-e játszatni, mondjuk Robinho helyett. (Ja, hát olyan szintű csatára meg, mint Roni csúcsformában, senkinek nincs. De még extraklasszis centere is hány válogatottnak lesz a vb-n? A spanyoloknak meg Elefántcsontpartnak egy-egy.)) )

Hogy a brazilok nyerika vb-t, arra azért én se tennék túl sokat, mert ahhoz valóban a 2 évvel ezelőtti Kaká, a 4 évvel ezelőtti Ronaldinho és a mindenkori Fenomén is kellene.

szferi 2009.12.08. 08:58:44

@montipájton: vagy talán csak a nike megasztárja volt?

rattenfanger 2009.12.08. 09:13:22

@montipájton: Csak elefántcs. és spanyol? Na, majd az öreg Martin Palermo apó villant egyet és ő lesz az új Milla :) Új extraklasszis center születik a VB-n, igaz nyugdíjas korral :)

drani 2009.12.08. 11:39:09

@rizla: Ronaldo Dunga csapattársa volt a 94-es vébén.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.08. 12:12:06

@rizla:

Erre nem fogadok, mert abban én is teljesen biztos vagyok, hogy top3-as csapat lesz a City 3 éven belül a PL-ben. Abban viszont már közel sem, hogy bajnok is lesz. Sőt a jelenlegi edzőjével és keretével szerintem biztos, hogy nem lesz bajnok. Hangsúlyozom: a jelenlegi edzőjével és keretével.

@montipájton:

A spanyoloknál Villa vagy Torres az extraklasszis center? Komolyan kíváncsivá tettél. :-)

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.12.08. 12:28:54

@Csöncsön: kerettel nincs ott gond most sem,az edzovel annal inkabb.

rizla 2009.12.08. 13:05:50

@montipájton: a spanyoloknak kettő is van, meg a kameruniaknak is akad egy, aki jobb fabianonál. az angoloknak ott van rooney, aki nem egy kifejezetten klasszikus középcsatár, de hogy képességei alapján a legkiemelkedőbbek közé tartozik, az tuti. a franciáknál ott lesz (?) henry, aki mondjuk már öregszik, meg benzema, aki még taknyos, de benne is több van, mint a brazilok csatáraiban.

montipájton 2009.12.08. 13:14:09

OFF

Index címlapsztori megvolt?
Na.
Most akkor neveket akarok.

ON
Jó, Eto'o, Benzema stb., ezzel együtt csatárgondjai nem lesznek a braziloknak. Kérdés, a középpálya hogy működik majd.
Amúgy a fhansziák 98-ban komoly csatár nélkül lettek világbajnokok. (Henry még nem volt világklasszis, Dugary sose lett az, G'ivarch meg vicc. És mégis. Megnyerték úgy, hogy a kieséses szakaszban csatár a kapu közelébe se jutott náluk. Látod, Csöncsön, én inkább az ilyet nevezem a futball szégyenének.)) )

Ilu 2009.12.08. 13:24:33

Nem ertem en azokat a hozzaszolasokat, amik arrol szolnak, hogy egyes zsenik, nem voltak makulalatlan jellemek. Sztem egyszeruen meg e legjobbaknal is elszakad a cerna, de vegyuk peldanak mondjuk Rault, akirol sztem azert a legtobbeknek az jut az eszebe, hogy a tokeletesen alazatos, es nem mellekesen igencsak jo csatar peldakepe, de kerdem en fog o ilyen golt rugni :
www.youtube.com/watch?v=8DNfgibZO5o bar ez sztem a legtobb mai csatarrrol is elmondhato, talan 1-2 kivetel akad, akinek eszebe jutna egy ilyenfajta megoldas, de ok sem probalnak meg sztem.

Neil Blender 2009.12.08. 13:44:34

@Ilu: fogalmam nincs mit akartal ezzel a commenttel...

bar lehet en vagyok a suger

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2009.12.08. 14:10:05

@Neil Blender: Szerintem csak azt akarta mondani, hogy Bergkamp nagyobb zseni mint Raúl :P :)

halareaal 2009.12.08. 14:26:18

az sztem is igaz, hogy 98ig és 98ban is Ronaldo volt a no.1, de azt azért jegyezzük meg, hogy az ezutáni időszakban (részben a döntőbeli Zidane-alakítás, részben talán az eb-cím, majd Zidane Madridba igazolása, de legnagyobb részben persze Ronaldo súlyos sérülése miatt) ez megfordult. Zidane a 98as korszaktól ért el ugyanis olyan dolgokat, amik kompenzálták h ő egy francia középpályás aki főként előkészít és passzol, míg Ronaldo egy brazil csatár aki cselez, gólt lő és meccseket dönt el. azt amit Zidane csinált, nem hiszem h bárki is magasabb szinten művelte volna, akár a kortársakhoz, akár "abszolút értékben" nézzük. 1xüen Ronaldo volt a csatár, posztjukból adódik az a különbség, h mindenki őt tartotta a legnagyobbnak, mindgi is így volt ez.

azon viszont nincs mit csodálkozni, h a döntő győztesére emlékszik mindenki, főleg ha vki 2 gólt lő egy vb döntőn. sztem nem vok egyedül, akinek a 2002es Real bl győzelemről Zidane gólja után/mellett Casillas ugrik be, holott védett kb 20 percet a döntőben, nemis volt kezdő.

bár hozzám Zidane játéka talán közelebb áll, azt énis hajlmaos vok elhinni, h ha nincsnenek a sérülések, Ronaldo lett volna a valaha volt legnagyobb.

davidmoyes 2009.12.08. 16:38:12

@Pályaelhagyó autóversenyző:
"minden 5-6-ik meccsre jut egy golja, kiveve a valogatottat, ahol 2000 utan elkezdte lodozni, es a karrier vegere osszejott a 31/108-as mutato."
Szerintem ez egy irányító középpályástól igencsak jó teljesítmény..

Ronal-d'oh! 2009.12.08. 17:06:20

@rizla: Patoban simán benne van, hogy a vb legjobbja lesz.

halareaal 2009.12.08. 17:08:12

@davidmoyes: meghát az sem utolsó szempont, h rúgott ő gólt 2 vb döntőn, bl döntőn, több el clasicon, szal a legfontosabb pillanatokban igenis gólerős volt.

lexx 2009.12.08. 17:13:04

@montipájton: az offra reagalva
„Legalább hat-hét éve kezdődött ez a magyar futballban. Az egyik csapat játékosai egy itthon bravúrosan megnyert nemzetközi kupameccs visszavágója előtt kitalálták, úgy járnának a legjobban, ha a biztos kiesés tudatában arra fogadnának, hogy a szünetben legalább három góllal vezetnek a hazaiak. A visszavágóban nagy pénz volt, így már az első félidőben összehoztak négy gólt.”
leirom melyik volt ez a meccs ne kelljen guglizni:
www.youtube.com/watch?v=aergDZdRZzE
keves lenne a hely felsorolni az osszes nevet nem?

divi · http://weareunited.freeblog.hu/ 2009.12.08. 17:22:53

@lexx: és ez valszeg még akkor is stimmel, ha tudjuk, hogy azon a meccsen (a kintin) "csak" 3-0 volt félidőben...

lexx 2009.12.08. 17:27:26

@divi: a pontos eredmenyt nem tudtam egyebkent, de nekem a 6-7 evbol ez az egyetlen bravurosan megnyert nemzetkozi kupameccs ugrott be :)

töröltprofil (törölt) 2009.12.08. 21:48:54

Azt azért kétlem hogy az irányító kp poszt megszűnt volna. Csak Zidane visszavonulása óta nemigen volt hozzá hasonló azon a poszton.

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2009.12.09. 13:04:12

Úgy látom, még nem esett szó Márton Sándor ténykedéséről, aki remekül fújt egy norvég-skóton, majd khmmm... elég egyoldalúan a chíleieknek döntötte meg a pályát Kamerun ellen. Kamerunban a meccs után zavargások voltak, és teljesen nyíltan lerasszistázták Mártont. Két kameruni gólt nem adott meg és két kameruni játékost küldött le idő előtt.

Az USA-Irán meccs előtt nagyon komoly para volt, ehhez képest a játékosok virágcsokorral köszöntötték egymást a meccs előtt, és végig vigyáztak egymásra, mint a hímes tojásra.

Korrekt vébé volt, a spanyolokat iszonyatosan sajnáltam, és egy életre meggyűlöltem a csaló nigériaiakat, örülök, hogy a posztíró is a nevén nevezte a nigéria-paraguay vérlázító bundameccset. Persze a spanyolok teljesen inkompetensek voltak, de a spanyol-bolgár végét azért nehezen feledjük.

Ez volt az első vébé, ahol kiírták az eredményt a jobb felső sarokba, amolyan magyar fonetikával, pl. USA-Irá 1-2, Spa-Bul 6-1, stb. Ennek nagyon örültem, mert nagyon rühelltem korábban, hogy hiába kapcsolok oda egy meccsre, nem tudom, mennyi az állás...

A franciák megérdemelten győztek, Petit gólja után (ez volt a harmadik a kilencvenedik percben) Knézy hatalmasat üvöltött, ez volt a francia válogatott ezredik gólja. Mitterand francia sálban örvendezett. Elég jó dramaturgiai pillanat volt.

A legújabbkori vébék történelmének két legjobb meccsét itt játszották. Az egyik a már említett brazil-dán volt (a dán egyenlítő gól után - emlékeztek Laudrup fekvő szoborszerű gólörömére?) Knézy mondata nagyon megmaradt: "Nagy gól, nagy meccs!". A másik pedig - erre talán kevesebben emlékeznek - az angol-kolumbia 2-0 volt. Ez az a tipikus meccs, ahol a 100%-os gólhelyzetek alapján 15-13 is lehetett volna a meccs végeredmény. Ragyogó iram volt. Knézy az utolsó óriási helyzet után: "A focigála az utolsó pillanatig folytatódik!".

Holland-jugó utolsó góljánál gólöröm gyanánt a fehér és a fekete holland játékosok majdnem összeverekednek. Ronda jelenet nagyon.

A dánok helyenként sziporkáznak, a csaló nigériai csapatot kárpázatos játékkal mossák le a pályáról.

Hatalmas potyagólok a német-jugoszlávon (Illgner), és a spanyol-bolgáron (Zubizarreta). Knézy: "ez nem az öreg kapusok vébéje!".

Rengeteg öngól, ami az amerikai vébé és Escobar tragédiája után elég rossz emlékeket keltett. Asszem a francia-szaudin az egyik szaudi játékos két öngólt is vállalt szegény.

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2009.12.09. 13:06:52

+asszem a dán-dél-afrikán volt, hogy a bíró az összes cserejátékost kiállította (hárman voltak), olyan szabálytalanságok után, amelyekből emlékeim szerint az egyik ért volna egy nagyon szigorú bírónál egy sárga lapot.

Lacóka 2009.12.09. 15:22:27

@Szigi.: te urbán flóri vagy? Chirac lesz az, Mitterand 96ban meghalt :)

Az a B.Laudrup gólöröm azóta is az egyik kedvencem.

(ja, és plusz egy pötty az első vébém kockába)

Lacóka 2009.12.09. 15:23:19

@Lacóka: izé, a szmájli az urbán flóris résznek szól, így kicsit szarul néz ki

England win The Ashes! 2009.12.09. 19:10:36

@Szigi.: Néhány megyjegyzés:

Chiracot már említették. Nem Márton fújt (ő lengetni szokott), hanem Vágner László. Nem a francia-szaúdi meccsen, hanem a francia-dél-afrikai meccsen lőtt Pierre Issa két öngólt, az egyiket később "franciásították", a röhej az, hogy azt, amelyik egyértelműen az övé volt! Illgner nem igazán bénázhatott, mert a németek a Köpke-Kahn-Lehmann triumvirátussal utaztak a vb-re.

Végül nem Leningrádban, hanem Moszkvában, nem Mercedeseket, hanem Ladákat, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak. ;-)

(Amúgy jó komment volt, nem akartalak megbántani.)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.06.10. 13:51:15

Nálam Dennis Bergkamp gólja minden idők legszebb VB gólja sőt, nem csak VB legaszabb gólja. 12 év óta nem láttam ilyen zseniáis gólt. Örök emlék nekem.
süti beállítások módosítása