Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Válogatott történetek - 1998, Franciaország

2009.12.06. 17:23 nou san trafford

Franciaország, és Zinedine Zidane. Illetve Zinedine Zidane, meg még néhány kékbe öltözött játékos, jó nagy adag mázli, és világbajnok Franciaország, méghozzá úgy, hogy valóban a világ legjobb csapatának is tűntek. 1998 hozott nekünk élő adásban ejakuláló holland riportert, rendőrt gyilkoló német szurkolókat, egy újszülött ország fantasztikus menetelését, és a döntőben kopaszra vert Brazíliát. És persze Zidane-t, aki mindent megmutatott magából a hazai rendezésű tornán - azt is, amit nem akartunk látni. A Rádió Q-val közös vb-történeti sorozatunk aktuális részéhez tudod, mit kell tenned.

Mikor a franciák megkapták a rendezést, gondolni se merték arra, hogy '90 után '94 is vébé nélkül telik el feléjük. A vébé tiszteletére új nemzeti stadiont is emeltek, de a reménye annak, hogy Saint-Denis-ben egy, a korábbiaknál színesebb és népesebb mezőny élére állhatnak, sokáig nem volt reális. Tízezrekben horgadt fel a büszke gall körről körre - mégha a kiesésesben nem is voltak meggyőzőek, ezt remekül példázza a Blanc-féle aranygól-premier -, és a Petit-kontránál már a darabjaira hulló Chirac is elhitte, hogy bizony a harmincegyedik ellenfél, a legerősebb, se tehet kárt ebben a tökéletesre rajzolt világbajnokságban. Carnival de Paris, NST-adaptációban, vébésorozatunk legújabb epizódjában - kezdi OJ.

Négy kontinens négy újonca került a mezőnybe: míg Japán, Jamaica és Dél-Afrika számára a gólszerzés is kihívást jelentett, a horvátok minden képzeletet és elvárást felülírva meneteltek a dobogóig, megsemmisítve az isiásszal és inkontinenciával viaskodó fritzeket. Friss élményként jelentkezett Chile és Paraguay, míg az afrikaiak éremközelségből az ötperces hősködés szintjéig zuhantak vissza négy év alatt. Hatalmasat buktak a bolgárok - persze csak az előző vébé fényében -, a dánokból meg egyszerűen nem jöhetett ki az, ami bennük mocorgott végig.

Ahogy újraéltem az eseményeket, rá kellett jönnöm, hogy a tizenegy év ellenére rengeteg emlék maradt meg tűélesen: a sajtótájékoztatón elpityeredő Romario, a röptében nevetség tárgyává váló Robi Carlos, a centerezést bemolyoló Zubi, a gólöröm közben pofáraeső Zenden, a lécre lőtt tizi után kiterülő Di Biagio vagy a horvát meccsen spontán önelemzést imitáló Thuram mozdulatai mind-mind előttem vannak. Ki ne emlékezne a szalmaszőke románokra, a hajrás sógorokra meg a jellegtelen fehér-fekete spanyol váltóra, amiben a jó szereplés reményét elbukták? Nyilván a tízforintos kérdés is megvan: ki szórta  ki Lauren-t, amikor még nem így hívták?

Ezen a vébén vált kedvelt arccá Jarni, az irreálisan tisztán védekező Gamarra, itt tett szert milliós rajongótáborra a Henry-Trezeguet páros és a vébé előtt két meccsen négy gólt szerző Morientes, hogy aztán az igazán nagy ászokról, Vieriről, Salasról, Sukerről ne is beszéljünk. Itt búcsúztak Laudrupék és Valderrama, Lothar pedig újra felcsapta a vébék nagykönyvét, hogy kiegészítse a rekordoknál.

Sporttörténeti szempontból persze a döntő volt a legfontosabb - amiről valószínűleg egy hosszú zárójeles rész nyílik majd a kommentekben -, geopolitikai vonatkozásban az volt a csúcspont, amikor az irániak lebirkózták a sátánt, de a legemlékezetesebb...hát az tükörsimán az angol-argentin. Owen világra-szólója, Beckham őszinte ostobasága és a nyomában felmutatott piros (Beck Home) azonnal beépültek a két nemzet kollektív rémálomtárába. Jelentkezzen, aki sajnálta Ayalát - nem akarta ugyan, de közelről láthatta a vébé másik abszolút orbitális gólját is: Bergkampénál nagyobbat tán azóta se lőttek a Vélodrome-ban. Hát akkor mit érezhetett Pierre Issa, hm?

Hiába rendeltek minden sarokra a nyugdíjas tekintetű kakasból, volt, aki a fotózkodás helyett a vérre voksolt. Tu y yo, allez allez allez? Mondjátok Daniel Nivel családjának.

 

A 94-es eseményhez hasonló számú csapat indult el a selejtezőkben, de már nem 22, hanem 30 helyért, miután a címvédő Brazília, és a házigazda Franciaország automatikus résztvevője volt a tornának. A kijutásért is kicsit más rendszerben küzdöttek a csapatok, Óceánia addig hisztizett, míg a 0,25 helyet 0,5-re változtatták, azaz a győztesnek csak egy pótselejtezőt kellett játszania a korábbi kettő helyett. Európa 15, Dél-Amerika 5, Afrika 5, Észak-, és Közép-Amerika 3, helyet kapott, Ázsia pedig 3,5-et. A két ázsiai csoport győztese mögött a két második játszott egymás ellen, az itteni győztes találkozott az óceániai elsővel. Irán és Ausztrália párharcát összesen több mint 200 ezer szurkoló látta a helyszínen (Puhl Sándor elég közelről), idegenben lőtt góllal az irániak jutottak tovább, az ausztrál kommentátor élő adásban bőgte el magát, miután csapata veretlenül esett ki.

A selejtezők meglepetései közül ki kell emelnünk a 94-es bronzérmes Svédország bukását (az előttük végző Ausztriától és Skóciától is kikaptak, előbbitől oda-vissza), és valószínűleg sokan Portugáliát várták a 9. csoport második helyére Ukrajna helyett. A skótok legjobb másodikként kijutottak, a playoff különösebb meglepetések nélkül zajlott le Európában.

Dél-Amerikában Chile csak (sokkal) jobb gólkülönbségével előzte meg Perut, Afrika öt helyén is az esélyesek osztoztak, és a CONCACAF-ból sem volt meglepetés az USA és Mexikó részvétele. Négy konföderáció is adott elsőket, Európából Horvátország, Amerikából Jamaica, Ázsiából Japán, Afrikából Dél-Afrika először vett részt világbajnokságon. Mi pedig sehogy.

A magyar szereplés (AHB)

Az 1996-os Eb selejtezősorazatának kudarcával (4. hely Svájc, Törökország és Svédország mögött) véget ért a harmadik Mészöly-éra, és a ’90-es évek első felének magyar edző-üstököse, Csank János került a magyar válogatott élére. Az ózdi Charles Bronson a Vácnál már jól bevált taktikával küldte harcba a válogatottat minden idők talán leggyengébb selejtezőcsoportjában (a későbbi csoportgyőztes Norvégia mellett Svájc, Finnország és Azerbajdzsán voltak az ellenfeleink). Bár a selejtezősorozatot megelőző barátságos mérkőzések enyhén szólva nem voltak túlságosan bíztatóak (az Emírségek elleni hazai bravúrtól eltekintve nagyon sima vereségekkel hangoltunk), a selejtező első mérkőzésén Orosz Ferenc góljával sikerült felülmúlnunk a – Litmanen nélkül felálló – finneket (1992 óta először fordult elő, hogy kétszer egymás után győzőtt a válogatott). A csoport szerencsés alakulásának is köszönhetően ezután két hazai döntetlen és Azerbajdzsán oda-vissza elverése elég volt ahhoz, hogy a finnországi zárómérkőzésen a döntetlen is elég legyen a pótselejtezőt érő második helyhez.

A Sáfár Szabolcs- Lőrincz Emil- Sebők Vilmos, Lipcsei Péter, Keresztúri András- Mracskó Mihály, Nyilas Elek (Horváth Ferenc, 67.), Halmai Gábor, Egressy Gábor (Dombi Tibor, 81.)- Kovács Zoltán (Illés Béla, 57.), Orosz Ferenc összeállítású együttesen azonban – miután a 62. percben elúszott a 0-0 megtartásának lehetősége – nem nagyon  látszott, hogy képes lenne a gólszerzésre, mígnem… Mígnem el nem érkezett a 91. perc.

A finnek elleni gólunk egy jelenetsorban sűríti össze az életem során látott magyar válogatottakkal kapcsolatos élményeimet (első halovány emlékem Irapuatóhoz kötődik): a gólszerzés módja; a riporter és a játékosok kitörő öröme, ami ezt az abszurd burleszkjelenetet még bizarrabbá teszi; és természetesen az elkövetkező két mérkőzés kimenetele, aminek ismeretében még inkább a sors kegyetlen tréfájának tűnik, ami Helsinkiben történt.

Én személy szerint a Jugoszlávia elleni pótselejtezőn (a legfiatalabbak kedvéért: Magyarország-Jugoszlávia: 1-7; Jugoszlávia-Magyarország: 5-0) értettem meg végérvényesen azt, amit sokszor hallottam apámtól az azt megelőző tíz évben: hogy ő nagyon nem szeretné, ha ezek a magyar válogatottak valami csoda folytán kijutnának egy nagy tornára. 

A ’97-es KO-t persze nem lehet Irapuatóhoz hasonlítani: a teljesen reménytelen optimistákon és a lobotomizált rhesusmajmokon kívül senki nem gondolhatta komolyan, hogy ennek a csetlő-botló gárdának bármiféle esélye lehet a bivalyerős jugókkal szemben. Így aztán az sem akkora meglepetés, hogy – kis túlzással – már az Albert stadionban is szinte több délszláv szurkoló volt, mint magyar. Az annyira jól ismert gyors összeomlás (a 10. percben már 0-3 volt) is inkább valami gyilkos öngúnyt és ürességet váltott ki a nézőkben, mintsem valódi dühöt vagy csalódottságot. Az este egyetlen pozitív emléke Csank Jánoshoz kötődik, aki meglepő hitelességgel kezelte a kudarcot (ha másért nem is, ezért feltétlenül hálásak vagyunk neki):

- Minek köszönhető az eredmény?
- Nem hittem volna, hogy egy-két játékosom ilyen béna...
- Mit lehet mondani a szünetben a csapatnak?
- Azt biztos nem, hogy csak így tovább...

Csoportkör (_benito)

Az A csoportot a favorit, címvédő, világklasszis, csodaszép… Iaz vedo Brazília nyerte, de a Cafúval, Rivaldóval, Ronaldóval, Bebetóval kiálló csapatnak Tom Boyd öngóljára volt szüksége például Skócia legyőzéséhez, Norvégia ellen pedig addig lazáskodtak, míg a favágók a hajrában megfordították a meccseket (Csetil Rekdal pedig megihlette az Aerosmith-t is – tört elő belőlem Pöte Mester). Brazília annyira nem bánta a vereséget, hiszen így is csoportelső lett, Marokkó annál inkább, hiszen hiába győzte le simán Skóciát az utolsó körben, a bravúrgyőzelem továbbjutással kamatozott Norvégiának. Izgatott norvég kommentátorokért ide katt.

A B csoportot Olaszország nyerte (hagyományosan gyenge négyesbe kerültek), mögöttük Chile és Ausztria harcolt a második helyért, Kamerun viszont Milla nélkül magától is megszelídült, szelídíteni sem kellett. A dél-amerikaiak végül három ponttal, győzelem (és persze vereség) nélkül mentek tovább, pedig ez tényleg jó kis osztrák csapat volt – bár szeretni őket sem volt könnyű. Az az olasz válogatott még ilyen gólokat tudott lőni.

A C csoportban Franciaország elkezdte bemutatni, miért is lettek a következő néhány év futballjának meghatározó erői. Élen járt Zinedine Zidane, aki nem sokkal a torna előtt a Bajnokok Ligája legjobb játékosa lett, az év végén pedig úgy söpörte be az Aranylabdát, hogy senki nem mert megkérdőjelezni a döntés jogosságát. A legnagyobb viszont már itt is bemutatta játékának egy másik elemét: egy gusztustalan taposásért pirosat kapott Szaúd-Arábia ellen. Az utolsó körben a (szintén kiváló csapattal érkező) dánok a franciákkal szembeni vereség ellenére továbbjutottak.

A D csoport hozta a vb egyik drámáját, sokaknak a 98-as tornáról a világ egyik leghíresebb futball-oximoronja, Kiko könnyáztatta arca ugrik be az utolsó meccsükön, ahol 6-1-re verték Bulgáriát. Nigéria ugyanis már biztos továbbjutóként lefeküdt, félrecsapta a farkát, és felkínálta magát Paraguaynak, akik éltek is a lehetőséggel, és győzelmükkel továbbjutottak. A spanyolok nyilván maguknak köszönhetik, hiszen Zubizarreta hihetetlen bakijával kikaptak az afrikaiaktól, és hiába jöttek ide (is) jó csapattal, kizúgtak a csoportból.

Az E csoport érdekesen alakult, a hollandok két döntetlennel is továbbmentek, de a veretlen belgáknak (Chilével ellentétben) nem volt elég három iksz a továbbjutáshoz, pedig továbbmehettek volna, ha a már kiesett koreaiakat leverik. A Blanco vezette (aki guglizás nélkül leírja a keresztnevét, kap egy pityorkát) mexikóiak követték a hollandokat a 16 közé. A F csoportot megnyerték a németek, mögöttük a már eggyel kisebb államszövetségbe tömörült, de még így is erős jugók mentek tovább. Ebben a csoportban került sor az Irán-Egyesült Államok meccsre, amit 2-1-re az ázsiaiak nyertek.

A G csoportban még mindig jó románok leverték Angliát is, és két forduló után továbbjutottak, Tunézia pedig kiesett, így az angoloknak az utolsó körben ki-ki-meccset kellett játszaniuk Kolumbiával. Anderton és Becks elintézte, de Anglia nem festett jól, szemben a románokkal. A H csoportban pont az történt, amire számítani lehetett: Argentína megnyerte, Batigól szórta a gólokat, Jamaicát mindenki imádta, mégis a horvátok mentek tovább (de még mennyivel tovább!), Japán pedig a világon senkit nem érdekelt.

Egyenes kiesés (heinrich)

Dögunalmas és parádés, sokáig emlékezetes meccsek váltották egymást a legjobb tizenhat között. Négy év után ismét olasz-norvég meccset izgulhattunk végig, ami előzetesen teljes joggal pályázott a vb-k történetének első aranygóljára, ám végül Vieri korai kiugrása méla unalomba fullasztotta a párharcot. Igaz, távolról sem volt olyan vészes a helyzet, mint a teljességgel nézhetetlen horvát-román kézitusa, amit _benito kollégával úgy próbáltunk anno feldobni, hogy vállalhatatlanul gyenge szóvicceket gyártottunk a játékosok neveire, de még így is csak hajszállal kerültük el a teljes összeomlást. Említést érdemel a komplett román csapat hidrogén tollazata, igazán szürreális élménnyel gazdagították a tornát.



1986 után ismét az egyenes kiesés során futott össze Németország és Mehikó. Inkább feszült, mintsem szórakoztató meccsen újra érvényesült a kiscsapat-nagycsapat törvény, és öt perccel a vége előtt Bierhoff atomfejesével a fritzek megfordították a meccset.

Chilavert drámáját(?) hozta a Paraguay-Franciaország állóháború. A kapusposztot rendhagyó módon, box-to-box formában értelmező José Louis ihletett formában repkedett a ketrecben, mindent fogott, ha a fhransziáknak sikerült átvergődni a különböző szögesdrót akadályokon. Paraguay az egyetlen sanszát, a tizenegyeseket próbálta meglovagolni, ám Blanc közelről leadott, immár védhetetlen lövése leterítette a heroikusan küzdő dél-amerikaiakat.

A szórakoztató meccsek számát gyarapította a Brazília-Chile, bár Sampaio gyorsan rövidre zárta a cselekményt, Chile nem tudott komolyabb ellenállást kifejteni. Mint ahogy Nigéria sem, mindkét Laudrup villogott, a dánok pazar, szellemes, kombinatív játékkal mosták le az utolsó afrikai csapatot.

A játék összképe alapján megérdemeltnek mondható a holland továbbjutás Jugoszlávia ellen, de bátran használhatjuk a szerencsésebb csapat kifejezést is. Mijatovics elemi erővel bikkantotta a felső lécre tizenegyesét, nem sokkal később pedig Bergkamp kiállítása is elmaradt, miután – a partjelzőtől 1,63 méterre – beletaposott Mihajlovicsba. Mindenesetre egy utolsó perces Davids löket eldöntötte a meccset. (Később Hiddink elmondta, már épp le akarta hozni a folyamatos izomgörcsökkel küzdő játékost, csak éppen a meccs folyása ezt nem tette lehetővé)

Az első kör csúcsmeccse, a hagyományosan necces angol-argentin volt. Gyors tizenegyes-váltás után Owen emlékezetes szólógólt lőtt, de egy szupercseles szabadrúgás kombinációval Zanetti még az első félidőben egyenlíteni tudott. A hasonló színvonalú folytatást David Beckham ostoba kiállítása akadályozta meg – a szinte törvényszerűen következő büntetőpárbajt pedig jól tudjuk, ki nem nyerte meg.



Negyeddöntők


Mélyütés, fogásba menekülés, köteleknél zajló belharc jellemezte a francia-olaszt, gólt persze senki nem tudott szerezni. Az olaszok tizenegyesből is alig, előbb Albertini hibázott, majd Di Biagio zúdított a felső lécre. Taljánok balra el.

A többi meccsre viszont nem lehetett panasz.

Egy csúcson lévő horvát generáció beteljesítette a régóta jelentkező, makacs közigényt a(z elég öregecske) Nationalelf alapos megborítására, és két hosszú sarkos suvasztás, valamint Suker egyéni alakítása után döntő fölényt lehetett hirdetni.

A torna legszebb futballját játszó csapatai futottak össze a brazil-dán alakjában, és nem okoztak csalódást. A dánok szinte azonnal megszerezték a vezetést, de Bebeto – a brazil Inzaghi – tíz perc alatt válaszolt, Rivaldo pedig még az első félidőben fordított is. Hogy ne legyen túl egyszerű, Roberto Carlos ismét bizonyította, mindent tud erről a játékról, kivéve a védekezés művészetét, merthogy arról viszont elképzelése sem akad. Méteres luftot ollózott saját tizenhatosán belül Az emberben feltámad valami perverz hogyismondjam, ahogy újra és újra megnézi a jelenetet. Még a legneccesebb pillanatokban is virtuóz szambaistenként hagyja el a gyepet, hogy másodpercekkel később egy gyenge napot kifogó Benny Hillként nyekkenjen a hátán, mint egy büdösbogár. Ez idő alatt Laudrup romba döntötte a kaput, de a második Rivaldo találatra már neki sem volt válasza.

A holland-argentin meccsen egy igazi sztár született, de most nem a meccset az utolsó pillanatban, zseniális módon eldöntő Bergkampra gondolunk, hanem Jack van Gelderre, a meccs kommentátorára. Meglett anyókák, jó karban lévő MILF-ek, zsenge fruskák számára is kötelező tananyag, hogy némi rálátásuk legyen, mit jelent férfiembernek a futball.

Elődöntők

Egyszer már használtuk a szürreális kifejezést, most újra be kell vetnünk. Lilian Thuram az életében nem szerzett gólt a válogatottban, de szerintem máshol sem, Lilian Thuram maga az antianyag, ha gólról van szó, most pedig mindhárom találatban vastagon benne volt. Suker vezető találatánál ő ragadt be csúnyán, hogy egy perccel később labdát szerezzen az ellenfél tizenhatosánál, és kiegyenlítsen, majd a kegyelemdöfést is bevigye egy balos tekeréssel.

A másik elődöntőben a hollandok ismét a brazilokba futottak, és ismét villantani tudtak az utolsó percekben, de ez csak a tizenegyesekhez volt elég, ott pedig Cocu és R. de Boer is hibázott, megint nem sikerült a brazilokat legyűrni. Létrejött az álomdöntő.

Döntő

Franciaország – Brazília 3-0

1998-07-12 – Stade de France, Saint-Denis, 75.000 néző
Vezette: Said Belqola
Gólszerzők: Zidane (27., 45.), Petit (90.)

Ritkán látható egyoldalú, már-már unalmas meccs volt, a legérdekesebb – és igazából máig tisztázatlan – része a döntőt megelőző éjszaka volt. Több összeesküvés-elmélet is született Ronaldo váratlan betegségéről/eszméletvesztéséről/epilepsziás rohamáról, de csak az tűnik biztosnak, hogy a Nike iszonyatos nyomást gyakorolt a játékosra és a brazil szövetségre, így Ronaldo a kezdőben kapott helyet annak ellenére, hogy ez előzetesen leadott névsorban nem szerepelt a neve. Láthatatlan maradt, aznap este nem lett volna szabad pályára lépnie.

A franciák megszállták a pálya közepét, ellentmondást nem tűrően uralták a találkozót, még az is belefért, hogy Desailly kiállítása miatt emberhátrányban fejezzék be a meccset – pedig hasonló okokból Blanc nem is léphetett pályára, de a védelem közepén keletkezett lyukat a franciák simán betömték, egy-két nagyobb Barthez védésnél nem kellett több, Zidane pedig – fővezírhez méltóan – eldöntötte a meccset.

A VB arca

Zinedine Yazid (aki naggyá válik) Zidane (tehetséggel bőséggel felruházott) – avagy Zizou, a művész.

Számunkra az utolsó klasszikus irányító középpályás, távoztával ez a poszt kihalt, megszűnt létezni. Ő volt a leges-leges legnagyobb, leges-leges legkirály. Futball IQ-ja mérhetetlen, szinte sakkozott a pályán – néha még a parasztot is ütötte. Fejben vert meg mindenkit, mindig egy-két ütemmel előbbre gondolkodott, ok nélkül nem tett semmit.

Látszólag nem csinált nagy dolgokat, sokszor az volt az ember érzése, hogy ezt talán még ő is meg tudná tenni. Senki nem tudott úgy labdát vezetni, mint ő - úgy fedezte, hogy lehetetlen volt a közelébe férkőzni, a rátámadó védőket meg egyszerű tereptárgynak tekintette és szinte bosszús volt, mint a művész kit kopogtatással zavarnak meg, hogy ilyen semmiségekkel is foglalkoznia kell. Feltalálta a Zidane-roulettet.

Technikai tudása, ütemérzéke, térlátása egyedülálló játékossá tette, az általunk, általam ismert legnagyobb játékos volt. 

Elsők, legek, elegyes érdekességek

  • Az első két csoportmeccsen elszenvedett vereségeik után három ország szövetsége is megvált a szakvezetőtől: a tunéziai, a szaúdi és a koreai szövetség illetékesei nyilván mind legalább az elődöntőbe jutást tűzték ki minimális célként. Érdekes módon az utolsó csoportmeccsén mindhárom válogatott döntetlent ért el. 
  • Ausztria mindhárom csoportmeccsén a rendes játékidő letelte után szerezte gólját. 
  • Ebbe Sand szerezte a világbajnokságok történetében a leggyorsabb gólt csereként: Nigéria ellen 16 másodperccel pályára lépése után talált be. 
  • Gabriel Batistuta elsőként szerzett mesterhármast két világbajnokságon is: Jamaica elleni triplája napra pontosan négy évvel követte a görögök megszórását. 
  • Laurent Blanc szerzett elsőként aranygólt a világbajnokságok történetében, ám szerencsére nem sokan követték őt ezen a listán: ez a futballidegen, torzszülött intézmény ugyanis csak két világbajnokságot ért meg. 
  • Zinedine Zidane pedig az első francia játékos lett, akit kiállítottak világbajnokságon (lásd feljebb). Talán keveseket ér meglepetésként, ha már most szólunk, hogy nyolc évvel később egy újabb elsőséget is begyűjtött.


A torna All Star csapata


Kapusok: Barthez, Chilavert
Védők: Roberto Carlos, Desailly, Thuram, Frank de Boer, Gamarra
Középpályások: Dunga, Rivaldo, Michael Laudrup, Zidane, Davids
Csatárok: Ronaldo, Suker, Brian Laudrup, Bergkamp

Ha szakértenél a franciaországi világbajnokság, vagy a 2010-es sorsolás kapcsán, 21.00-tól hallgasd velünk az Izompacsirtamezőt a Rádió Q-n, üzenj, telefonálj, mondd az élest az éterbe.

283 komment

Címkék: történelem válogatott történetek fwc tort

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr371577100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BruceWayne 2009.12.06. 17:38:21

valahol azért igen szörnyű hogy egy egész szezon+vb során alaposan összerugdosott zseni máig rejtélyes rosszulléte miatt ezt a fasz zidanet és mindenhonnan folyó ajnározását kellett nézni 8 éven keresztül......

értelmetlen_nevű 2009.12.06. 17:43:23

@Nerazzurri: remélem ironizálsz.

"...szinte sakkozott a pályán – néha még a parasztot is ütötte. Fejben vert meg mindenkit... "

nem igazán világos számomra, hogy kinek adhatom a Pulitzer díjat ezért, ha jó látom heinrichnek jár a gratuláció.

magic kefír 2009.12.06. 17:44:27

@Nerazzurri: valahol azért igen szörnyű az is, hogy ezt neked azóta sem sikerült feldolgoznod.

Zidane is everything.

Vul-Kahn 2009.12.06. 17:52:05

Az Üllői úton volt az 1-7, nem?

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2009.12.06. 17:59:49

"Néha még a parasztot is ütötte"

Ez nagyon ott volt :)))

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.06. 18:11:33

@Nerazzurri: @értelmetlen_nevű:

Nekem is összehasonlíthatatlanul szimpatikusabb ember volt világéletemben Ronaldo, mint Zidane. És nem mellesleg szerintem jobb játékos is, bár posztjuk különbözősége miatt nehéz összehasonlítani kettejüket.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.12.06. 18:12:04

Életem első igazi vb-je, pont ugyanúgy vagyok vele, mint az egyik szerző: rengeteg pillanat előttem van belőle. Van még valahol egy nagy füzetem teleragasztgatva cikkekkel, csoportonként elrendezve, hátterek gondosan kifestve a zászlók színeire... a legtöbb eredményt meg fejből vissza tudnám mondani. A dán csapat remek volt, a francia támadósor Henryval együtt is minimum vicces, Owent nem lehetett nem szeretni, Asprillának jó volt a neve, Suker a kedvenc csatárom lett a németek elleni meccs után, satöbbi, satöbbi

:elmorzsol egy könnycseppet:

papercut 2009.12.06. 18:19:27

@Csöncsön: "Nekem is összehasonlíthatatlanul szimpatikusabb ember volt világéletemben Ronaldo, mint Zidane" Ha játékost mondtál volna, úgy talán még megértem, de Emberként szimpatikusabb a drogos.kurvázós médiaribanca a szerény zseninél? Ez legalábbis furcsa...

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2009.12.06. 18:20:27

Mindenkinek ez volt az első igazi vb-je? :)))

Hát nekem talán a legemlékezetesebb, ekkor már németben voltam és az ösztöndíjam/keresetem java része erre ment el, újságok, magazinok, különszámok (mindenről tudnom kell, hihetetlen választék, net még nem ekkora tényező), kocsmai számlák és persze kiruccanás a német haverokkal franciába, hogy a nationalelfnek szurkoljanak én meg hogy röhögjek hogy ezek tényleg komolyan gondolják hogy vb-t fognak nyerni.
Emlékszem egy valag márkát felraktam a brazil végső győzelemre...két hétig a döntő után minden nap zsömle-krémsajt emlékeztetett arra, hogy ne fogadj abból amiből enned kell hülyegyerek :))))

zsakfos 2009.12.06. 18:23:32

A legtöbb vb-n általában az elején vannak a jó meccsek, itt pont fordítva volt. Ahogy kialakult a legjobb 8 utána már csak parádés, emlékezetes meccseket produkáltak a csapatok.
A brazil-holland elődöntőről vártam volna egy kicsit többet, mert szerintem a torna meccse volt és nyilván szubjektív de a világ két legjobb csapatával.
Vagy inkább azt mondom, hogy itt úgy éreztem, hogy 3 csapat ( brazil, francia, holland) is megérdemelte volna az aranyérmet. Mindenestre ez a brazil csapat biztosan jobb volt és biztosan jobban megérdemelte volna vb címet, mint a 94-es.
A Zidnane ajnározást én is kicsit túlzónak érzem. Azért ez a vb nem CSAK róla szólt, nem határozta meg annyira a vb-t mint pl. 86-ban Maradona.

Vul-Kahn 2009.12.06. 18:23:56

Amúgy nagyon jó cikk egy egészen fantasztikus vb-ről, és ezt nem csak azért mondom, mert ez az első "teljes" vb-m, hanem mert tényleg az volt. És ezen az sem változtat semmit, hogy szeretett Mannschaftom nagyon gyenge volt ekkor, már a jugók elleni csoportmeccsen lehetett látni, hogy az első komoly ellenfél szét fogja cincálni őket. A németektől gyakorlatilag egy emlékezetes momentumot sem felidézni erről a vb-ről, bezzeg a többi meccsről...
Marokkó hihetetlen szimpatikus volt, sajnáltam, hogy a norvégok mentek tovább helyettük, Hadjiék talán az olaszokat is kiejthették volna, mert nem csak szimpibbek, de szerintem jobbak is voltak Floéknál.
B-csoportból nekem Rigobert Song felemás cipői maradtak meg (egyik lábán sárga, másikon piros stoplis díszelgett), az osztrák csapatot meg igenis lehetett szeretni, Herzog, Polster, Kühbauer, Feiersinger, Pfeifenberger, és a személyes kedvenc Vastic, jó csapat volt az na. Bár a Salas-Zamorano csatárduóval nyomuló Chilével sem volt sok problémám.
Dánok tényleg nagyon jók voltak, sajnáltam őket a brazilok ellen, a spanyolokon viszont jót röhögtem, a Nigéria elleni meccsük katarzis-szerű élmény volt számomra (az az Oliseh-gól, te jó ég...)
E-ben a Blanco (Cauchtemoc a keresztneve, jól írom?)-féle két láb közé vett labdával való felugrós csel nagyon ütött.
F-ben a már említett gyenge németek, itt az Irán-USA meccs volt óriási.
G-ben a román-angol, Petrescu gólja után kb 10 percig ugráltam örömömben.
H-ban meg Jamaika tényleg nagyon odabaszott, nem is voltak olyan igazán gyengék, a mostani Új-Zélandot szerintem simán vernék.

Aztán az egyenes kiesésről meg már mindent leírtatok, a horvátoknak nagyon szurkoltam a franciák ellen, de sajnos Thuram szarrá mákolta magát, és ezzel csapatát.
A döntőt igazából leszartam, annak azért örültem, hogy színvonalban méltó volt a vb-hez. Zidane meg szerintem is kicsit túl lett hypeolva amiatt a döntő miatt, nagyonnagy játékos volt, de szerintem a Pelé, Maradona, Beckenbauer hármas a futball 3 legnagyobb alakja, ő az eggyel azalatti kategóriába sorolható csak. Na mind1, nem erről szólt ez, hanem a pazar meccsekről. Sajnos az azóta látott két vb meg sem közelítette ezt színvonalban.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.12.06. 18:23:56

Jelentkezzen, akinek a 2006-os volt az első vébéje! :)

England win The Ashes! 2009.12.06. 18:24:04

Emlékezetes vb volt, az már egyszer biztos. Itt utáltam meg véglegesen a brazilokat. Konkrétan két esetet emelnék ki, de több is volt: Cafú "produkcióját" a nyitómeccsen: miután Boyd nagyon szerencsétlenül a saját kapujába tolta a lasztit, Cafú akkora gólörömöt mutatott be, amihez azért már pofa kell (oké, persze minden gólnál kell örülni, de azért mindennek van határa, szerintem). A másik Roberto Carlos állandó mutogatása, meg a bírók taperolása, ölelgetése.
Igazából nagyjából a papírforma érvényesült: az angolok szokás szerint estek ki, a spanyolo dettó (oké, az kicsit erős volt, hogy nem a 16 között, hanem hamarabb, de az átlag miatt érthető (90-ben nyolcad-, 94-ben negyeddöntő)). A hollandok megint rendkívül pechesen. Akiket nagyon sajnáltam, azok a dánok voltak, az a gyanúm, egy kb. két évvel korábbi Schmeichel két góllal kevesebbet kapott volna. A franciák meg megérdemelték, legalábbis a döntő alapján. Meg úgy egyébként is mindent bemutattak: nyögvenyelős győzelem, aranygólos győzelem, tizik utáni továbbjutás, hátrányból fordítás, végül tükörsimára hengerelés.

értelmetlen_nevű 2009.12.06. 18:24:35

@Csöncsön: szerintem Ronaldo és Zidane volt az ezredforduló két meghatározó játékosa, számomra sem CRonaldo, sem Messi sincs akkora kaliberű játékos. (és Kaká sem, bár nekem ő a kedvencem a felsoroltak közül)

Én is nagyon sajnálom, hogy Ronaldonak nem jött össze ez a vb, csak vicces, hogy sokan még mindig erre fogják a franciák győzelmét, pedig nagyon sima volt a döntő. És sokkal jobban szeretem a brazilokat, mint a franciákat, de azért Ronaldo rosszullétére fogni Zidane 8 évig tartó "ajnározását" elég necces. Van egy olyan érzésem, hogy Nerazzurri nem tudta még megemészteni, hogy a Zidane játszott csíkos mezben is. Pedig tudjuk, hogy a legnagyobbak is követnek el óriási baklövéseket...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.06. 18:24:57

@papercut:

Valahogy Ronaldo világéletében egy igazi gyerek volt, legalábbis annak látszott, egy igazi zseni, akinek az agya is focilabdából van.

Zidane-t soha nem tudtam szeretni. Taposásait, fejelgetéseit, piros lapjait ugyanúgy játéka (és egyénisége) szerves részének éreztem, mint technikai tudását. Senki ne mondja, hogy Ronaldot kevesebbet faragták! Tőle mégsem emlékszem piros lapra, fejelgetésekre meg pláne nem.

Az meg, hogy kurvázik-e, engem személy szerint egyáltalán nem érdekel.

England win The Ashes! 2009.12.06. 18:27:21

Ja, Blanco-témához, Google nélkül: Cuahtémoc?

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.12.06. 18:28:24

@Dr Jozef Vengloš:
Ha valaha nyersz a lottón, nálunk beválthatod egy César Sampaio-mezre. :)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.06. 18:28:44

@értelmetlen_nevű:

22 évesen Messi sokkal előrébb tart, mint a 22 éves Zidane. Ronaldonál nem. Dehát Ronaldo tényleg csak egy volt.

England win The Ashes! 2009.12.06. 18:31:51

@Csöncsön: A 18 éves Owen is előrébb tartott, mint a 18 éves Zidane. A 28 éves viszont már nem éppen.

England win The Ashes! 2009.12.06. 18:32:48

@Dr Jozef Vengloš: Köszönöm, de én mopot használok a konyha kövének felmosására. ;-)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.06. 18:36:55

@Dr Jozef Vengloš:

Nyilván. Csak annak abszurditására akartam rámutatni, hogy egy teljes karriert egy még kibontakozóval hasonlítsunk össze. Messiben megvan a potenciál, hogy a legeslegnagyobbak szintjére emelkedjen.

England win The Ashes! 2009.12.06. 18:38:37

@Csöncsön: Az biztos, főleg ha rajta nem fog az Aranylabda átka.

rizla 2009.12.06. 18:47:46

kicsit sokat kell olvasni, mire először szóbakerül ronaldo... remélem ez csak valami fatális véletlen.

zsakfos 2009.12.06. 18:49:22

@OJ:
Én csak 2007-ben születtem,tehát nekem a dél-afrikai lesz az első vb-m:)

zsakfos 2009.12.06. 18:50:23

Jelentkeznék a Blancós játékra!
Cualaumpur Blanco?

Crouch 2009.12.06. 18:53:09

Ez volt életem tán legjobb vébéje, nagy király volt a horvát, a dán és a holland csapat, szar meccseket keveset játszottak, még a Paraguay-Franciao. meccs is jó volt.

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.12.06. 18:53:36

@Csöncsön: Zidane el nem ismerésével végleg leírtad magad - persze minden másképp alakult volna, ha inkább a Barcát választja...

Titi120 2009.12.06. 18:55:07

Zidane-ról annyit, hogy egy hiányossága volt a futball területén: a csapatválasztás. Ez sose ment neki. ;)

Ihletett napjain viszont a futball megszünt létezni mint sport. Művészetté nemesedett. Még a pályát övező kandeláberek is beleremegtek a stadiont szétfeszítő intelligenciába, amellyel betöltötte a teret. 2006, Franciaország - Barzília -örök oktatóanyag minden leendő 10-es palántának, a Föld akármely futballakadémiáján.

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.12.06. 18:58:08

(Aki Zidane tudását és teljesítményét nem képes a helyén kezelni, az vagy teljesen hülye ehhez a játékhoz, vagy elvakítják az érzelmek.)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.06. 19:00:35

@donnelly:

Hol írtam én, hogy nem ismerem el?...

Világklasszis volt, sehol nem mondtam mást.

rizla 2009.12.06. 19:02:27

"Számunkra az utolsó klasszikus irányító középpályás, távoztával ez a poszt kihalt, megszűnt létezni."

ezt meg sokadszorra lövitek el, pedig egyszerűen nem igaz.
kicsit csöncsön-üzemmódba kapcsolok, de xavi számomra ugyanakkora játékos, mint zidane, csak ugye zizout a karaktere is kiemelte a többiek közül, nem csak a játéktudása, rendkívül karizmatikus vezető volt.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.06. 19:08:42

@rizla:

Ugyanakkor Xavi soha nem tett még olyat, hogy csapata sorsdöntő mérkőzésén kiállíttatja magát, ahogyan azt Zidane viszont több ízben is megtette.

(Félreértések elkerülése végett: ezzel nem azt mondom, hogy Xavi jobb játékos lenne, mint Zidane, csupán azt, hogy Zizu vezérként, kapitányként sem volt éppen makulátlan hős...)

értelmetlen_nevű 2009.12.06. 19:13:11

@rizla: passzolni Xavi is tud annyira, mint Zidane, de azért erős túlzás, hogy ugyanakkora játékosok lennének.
A különbség (az általad is említett karizmán kívül) a VB döntőben fejelt két gól, vagy a 2002-es BL döntőben eleresztett kapáslövés. Zidane sokkal több volt, mint egy kiválóan passzoló szervező középpályás, Zidane maga volt a csapat, akármennyire is bénán hangzik.

Asidotus 2009.12.06. 19:14:58

1982. óta nézem a foci vb-ket, és azóta ez volt a legjobb. Drukkoltam az olaszoknak, de ettől függetlenül is, nagyon bejött a francia vébé. Nekem még Ricky Martin dala is nagyon sokat hozzátett, a legjobb dal, amit focihoz írtak (és én hallottam).

rizla 2009.12.06. 19:17:37

@értelmetlen_nevű: ok, zidane jobban lőtt, gólerősebb is volt, ez igaz. a futballtörténelem számára többet jelent xavinál, és fog is jelenteni, bizonyára megérdemelten, szimbólummá vált. de ha szigorúan a posztjukon nyújtott játékuk minőségét nézzük, akkor xavi legalább olyan jó, és én azzal a megállapítással vitatkoztam, hogy zidane volt az utolsó irányító.

Asidotus 2009.12.06. 19:18:34

Szerintem Zidane az általam látott (1982. óta) legjobb focista volt. Ha én lennék az NST, az ezzel egyet nem értőket egy külön fórumba zárnám, ott osszák egymásnak a butaságaikat. Egyedül Maradona tudta őt felülmúlni a legjobb szezonjaiban, de összességében nem játszott annyiszor olyan jól.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.06. 19:18:51

@Csöncsön:

A szaúd-arábiaiak elleni (teljesen fölösleges) kiállításán egyébként kis híján el is bukták a vébét a franciák, mert Paraguay védelmét Zizou nélkül a legutolsó pillanatig nem bírták föltörni. Ha még egy percet kibír Paraguay (istenem, mennyire drukkoltam nekik...), nincs az az Isten, hogy Chilavert ne fogott volna ki egy-két büntetőt, és Franciaország a nyolc közé sem jut be.

Az ilyen megmozdulások is hozzátartoznak az összképhez.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.12.06. 19:19:01

@Csöncsön: több ízben? pl?

@rizla: egy abszolút irányító esetében ne bagatellizáld el a karizmatikus vezetőséget, ha megoldható.

Xavi amúgy sokkal kevesebb gólt lő, nem dönt el VB és BL-döntőt (szóval nagy meccseket), és nem tud olyan dolgokat, amit mástól nem látsz. Talán ha beleoltod Iniestát is, akkor kiadja Zidane-t :)

És igen, bele vagyok buzdulva a 'Zidane az utolsó klasszik irányító' dologba, de mondj ellenpéldát, nem csak ellent.

Titi120 2009.12.06. 19:19:12

@Csöncsön:
Ahogy értelmetlen nevű is rámutatott, Zidane egy vébé és egy BL - döntőt is eldöntött gyakorlatilag egyedül (sőt, két vébé - döntőt is, csak a 2006 -ost másképp, muhaha :), ezt se takargassuk, ha már azt pedzegeted, hogy elment rajta sorsdöntő meccs is.
Arról nem beszélve, ahogy "öregségére" hátára vette a francia válogatottat az egyenes kieséses szakaszban '06-ban. Erre Xavi nemigen lesz képes, amíg a világ, világ, (plusz két nap).

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.12.06. 19:20:12

@Nűnű: Istenem, Nünü, ha megtehetném :DD

Te vagy az én emberem ;-)

rizla 2009.12.06. 19:27:56

@heinrich: jó. mi az a klasszikus irányító? mit jelent? sok gólt is kell lőnie?
xavi gyakorlatilag minden meccsen 90%-os passzpontossággal játszik, tavaly több, mint 30 gólpasszt adott. egy BL-döntőt mondjuk speciel eldöntött egy precíz gólpasszal, egy bajnokságról döntő meccset meg mindjárt néggyel, sajnos VB-döntőben még nem lépett pályára.
zidane összességében jobb, komplettebb játékos, ez igaz. de hogy jobb irányító? nem biztos, nem hinném.

rizla 2009.12.06. 19:29:35

@Titi120: "Ahogy értelmetlen nevű is rámutatott, Zidane egy vébé és egy BL - döntőt is eldöntött gyakorlatilag egyedül "

és? két fejesnek szögletből mi köze az irányítósághoz? tudott ilyet is, egy superman volt, ez nem is kétséges, de hogy jön ez ahhoz, hogy akkor ő most az utolsó irányító-e, vagy sem?
a BL-döntőben amúgy tudtommal nem játszott olyan nagyon jól, persze baszott egy állati nagy gólt. ez megint csak nem ahhoz tartozik, hogy mennyire jó irányító.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2009.12.06. 19:29:42

@Csöncsön: (csak mellékesen, Xavi húzott már le pirossal, aszem pont a Bernabeuban, szóval ezen ne múljék az összehasonlítás)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.06. 19:38:05

@Titi120:

Én még olyat soha nem láttam, hogy pl. Xavin elment volna sorsdöntő meccs. Olyat, hogy nélküle nem nyert volna csapata, számtalanszor. Zidane-on több meccs elment már, és teljesítménye közel sem volt olyan egyenletes, mint azt itt néhányan beállítani igyekeznek. Ne feledjük, '98-ban már 26 (!) éves volt, és addig jóformán semmit nem ért el. Maradona (akihez itt néhányan hasonlítják) addig már éppen egy olyan vébén volt túl, ahol magasan csapata legjobbja volt.

De egyébként fölösleges a vita, mert mint embert sohasem fogom őt megszeretni, mint ahogy arról sem fogtok meggyőzni, hogy az utóbbi húsz év kiemelkedően legjobb futballistája lett volna. Nekem Ronaldo mindig több és nagyobb marad.

Titi120 2009.12.06. 19:38:46

@rizla:
Nem arra reflektáltam, hogy ő -e az utolsó klasszik irányító (ezzel így önmagában én sem értek egyet), hanem Csöncsön azon megjegyzésére, amelyben Xavival párhuzamba állítotva ZZ-t, és azt fejtegette, hogy utóbbin -előbbitől eltérően - sorsdöntő meccsek is mentek el.
Sunyin elhallgatva a másik végletet, hogy sorsdöntő meccseket nyert meg szinte egymaga (és ebből volt a több).

Titi120 2009.12.06. 19:43:28

@Csöncsön:
Lassan elkezdhetnéd felsorolni azt a számtalan meccset, ami a francián ment el, mert elég nagy feneket kerítesz ennek a gondolatodnak, és nemigazán látom mögötte a tartalmat.

"Ne feledjük, '98-ban már 26 (!) éves volt, és addig jóformán semmit nem ért el."

És ? Schumacher meg 31 évesen még csak kétszeres világbajnok volt. Na bummm !

zsakfos 2009.12.06. 19:44:09

Azért fura kicsit, hogy az elmúlt 20év talán legjobb vb-jének topicjában arról megy a vita mekkora játékos volt Zidane...
Úgyhogy el is indítok egy másik témát:)
A vb gólja?
Nálam Bergkampé az argentínok ellen, nem mellesleg F. de úgy 60méteres passza sem volt gyenge...
Egyébként -bocs OJ:)- de Guivarc'hot látni egy világbajnok csapat középcsatáraként még mindig mosolyogtató:)
Ja még egy kérdés, miért festették be a hajukat a románok? fogadásból, ki volt az értelmi szerző?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.06. 19:48:14

@zsakfos :

Szerintem ezt a vitát a kicsit szerencsétlenre sikeredett ájult méltatás generálta. :-)

Azon szerintem senki nem vitatkozna, hogy kiemelkedő tudású futballista volt, kora egyik legjobbja.

zsakfos 2009.12.06. 19:49:12

Jól emlékszem, hogy az angol-argentín után, az volt az angol lapok címoldalán, hogy 10hős és egy hülyegyerek?

Titi120 2009.12.06. 19:52:06

@zsakfos :
Én úgy emlékszem, hogy nincs semmi csicsa a történetben, a csoportból való továbbjutást ünnepelték meg ilyen módon.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.12.06. 19:52:35

@Csöncsön: Zidane-nal nem is lehet mást. Leülsz, aztán csendben, vallásos áhítattal figyeled, ahogy a mester alkot :)

@zsakfos : igen, így volt.

Titi120 2009.12.06. 19:54:56

@zsakfos :
Egészen pontosan a The Daily Mirror hozta az azóta híressé vált címlapot a következő napon:"10 Heroic Lions, One Stupid Boy".

rizla 2009.12.06. 19:58:17

@heinrich: ja amúgy hoppá, az EB-döntőben ki is adta a gólpasszt torresnek? egy irányító hogy döntsön el egy meccset, ha nem egy gólpasszal? szerintem ebben az esetben a szezon a fazonnal esete forog fent. zidane valójában TÖBB volt, mint egy világklasszis irányító, te ezt értelmezve félre úgy fogalmazod meg, hogy ő volt az "utolsó irányító". szerintem ez szimplán téves.
ami tény, hogy zidane játéka látványosabb volt az átlagnál, egy labdaátvételt is képes volt összekötni egy kis balettozással. ha egy nagy ember technikás, az mindig látványos. szerintem ez kicsit jobbnak mutatja a játékot néha, mint amilyen. ettől még zidane minden idők egyik legjobbja, csak ez a helyzet, hogy az ilyen széles mozdulatokkal driblizőkre könnyebb felfigyelni.
azok a mondatok fájnak igazán, hogy ő sakkozott a pályán, meg ilyenek. nemár. rajta kívül is vannak ekkora futballgéniuszok (pl a fentebb említett hernandez úr), csak nem annyira sokoldalúak, mint zidane, aki még gólokat is tudott vágni. de a góllövés miatt miért értékelnénk többre az irányítói kvalitásait másoknál?

BruceWayne 2009.12.06. 20:01:54

@rizla: Kaká a legjobb irányító mert ő lőtte a legszebb gólokat a BL-ben :-)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.06. 20:04:01

@heinrich:

(Mit is írt rólad 18:58:08-kor donnelly?) :-)

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.12.06. 20:06:27

@rizla: az egy rossz labda volt, csak Lahm elqrta :)

Mindegy, többször kiderült már, Zidane-ról felesleges dolog beszélni/vitatkozni velem (mármint abból a szempontból, hogy millimétert sem tudok abból engedni, hogy az általam látott messsssze legnagyobb játékos volt), teljesen elvakultan közelítem meg - úgy, ahogy Nünü is írja. Ez van :)

rizla 2009.12.06. 20:10:41

@heinrich: ja, a BL-döntőben is rossz labdát adott, csak ferdinand rosszul helyezkedett. tudom.

"mármint abból a szempontból, hogy millimétert sem tudok abból engedni, hogy az általam látott messsssze legnagyobb játékos volt"

nézd, ebből nem is kell engedned. ismétlem, jobb, komplettebb játékos xavinál, DE nem az utolsó irányító, nem az utolsó "klasszikus" irányító, és nem az utolsó zseniális sakkjátékos irányító. ez van.

rizla 2009.12.06. 20:12:34

offtopik!
@heinrich: egyébként bocs, hogy nem válaszoltam a mailre, kicsit későn olvastam el, mindenesetre ma nem aktuális :(

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.12.06. 20:16:36

@rizla: hát, komálom Xavit, meg minden, de rá inkább azt mondanám, hogy 'az átmenő forgalmat ellenőrzi', de nem érzem, hogy ő mozgatná a csapatot szőröstül-bőröstül, ha kell, a hátára véve az egész pályát.

Mondjuk Zizou tudása kétségtelenül látványosabb volt a képzetlen társak között (természetesen csak a válogatottra gondolok), a Barcából szinte lehetetlen egyértelműen kiemelkedni.

England win The Ashes! 2009.12.06. 20:18:02

@Csöncsön: Azért, hogy 26 éves koráig semmit nem ért el, nem rajta múlt, hanem főleg a Bordeaux- és kissé a Juventus-beli kollégáinak (is) köszönhető.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.06. 20:18:11

@heinrich:

Ha ezt elismered, onnantól no problem.

rizla 2009.12.06. 20:25:28

@heinrich: "de nem érzem, hogy ő mozgatná a csapatot szőröstül-bőröstül, ha kell, a hátára véve az egész pályát."

rosszul érzed.

www.youtube.com/watch?v=W3bs_TAzqO0

www.youtube.com/watch?v=3Ryj1cXfpP8

egyszerűen csak állati diszkréten teszi a dolgát. zidane meg tényleg bármit csinált, világított a pályán a jelenléte.

Strigo 2009.12.06. 20:28:25

A vb utáni balatoni nyaraláson Siófokon sakálrészegen minden német turistának látszó személy arcába ordítottuk, hogy "drei zu null". Csak azért nem vertek meg, mert sokan voltunk és hangosak.
Az a horvát csapat megérdemelte volna a döntőbe jutást, Thuram második gólját a mai napig nem tudom, hogyan adhatták meg, akkorát lökött előtte.

rizla 2009.12.06. 20:29:35

@heinrich: "Mondjuk Zizou tudása kétségtelenül látványosabb volt a képzetlen társak között (természetesen csak a válogatottra gondolok), a Barcából szinte lehetetlen egyértelműen kiemelkedni."

én egyébként nem erre gondoltam. SZÓ SZERINT úgy gondolom, hogy látványosabb zidane játéka, akrobatikusabb, ami jórészt a termetének köszönhető, jórészt a stílusának, ami jóval brazilosabb, mint pl xavi végletekig letisztult, leegyszerűsödött játéka, aminek a lényege, hogy minél apróbb, minél precízebb mozdulatokkal legyen kivitelezve valami. xavi úgy vesz le egy labdát, hogy hozzáér, és a labda ott van. a fent linkelt második videóban láthatsz egy részt, ahol egy KIRÚGÁST vesz le egy másodperc alatt. ez nem néz ki olyan jól, mint a zidane-videók készítőinek az egyik kedvenc jelenete, amikor is a mester mellel hozzáér az íveléshez, az felpattan 3 méterre, ő táncol alatta, majd egy tényleg gyönyörű mozdulatsor folyamán megszelidíti, mint ahogyan mondjuk egy gyakorlott lovas nyúl a bevadult lóhoz, de kétségkívül hatékonyabb.

rizla 2009.12.06. 20:35:04

bocs, hogy folytatom a csöncsönizmust, de az említett videóban 1:36tól érdemes figyelni az oxizgatós passzokat. azért ezeket zidane is megtapsolta volna. mint ahogy ő maga (mármint zizou) sem érti, hogy lehet az, hogy ronaldinhoról híresült el a flip-flap/elastico, mikor ronaldo az interben sokkal precízebben megcsinálta. csak ami tökéletes, az valahogy természetesebbnek tűnik, következésképp nem is annyira látványos.

Strigo 2009.12.06. 20:37:27

@Csöncsön: szerintem Messi még Messinél is jobb

montipájton 2009.12.06. 20:39:55

Hogy Zidane minden idők egyik legje, az evidens. Felesleges sokadszor méltatni, mindenki tudja, ki ő.

De a 98-as vb-n a franciák ettől még egyáltalán nem voltak meggyőzőek, tk. egy igen meggyőző meccsük volt, igaz, a döntő.)) Hozzáteszem, két fejesgól után, a Ronaldo-betegséggel sújtott brazilok ellen.

De Paraguayt csak mákkal, az olaszokat tripla mákkal, nulla játékkal verték, a horvátok ellen sem csillogtak, amúgy meg minden idők egyik leggyengébb világbajnoka, Givarch volt az egy darab csatáruk.

Azon a vb-n a brazilok vagy a hollandok legalább annyira megérdemelték volna az aranyat. Sőt, a horvátok is.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.06. 20:40:05

@rizla:

Földobtad az estémet ezzel a két videóval! Zseniális.

És ezek túlnyomórészt idei őszi (!) jelenetek, egy csomó régi klasszikus Xavi-megmozdulás hiányzik.

Ennek fényében különösen érdekes elolvasni "az utolsó klasszikus irányító középpályás, távoztával ez a poszt kihalt, megszűnt létezni" mondatot... Mi lenne, ha nem halt volna ki a poszt?

England win The Ashes! 2009.12.06. 20:42:16

@Csöncsön: A poszt nem halt ki, él és virul, hála Fabregasnak. Komolyan!

sundin 2009.12.06. 20:51:19

Az utolsó klasszikus irányító Rui Costa volt, mert egy (kettő?) évvel később vonult vissza, mint Zidane :) Persze ő nem nyomta olyan szinten...

sundin 2009.12.06. 20:57:40

A románok a 2000-es EB-n is festettek, nem? Vagy én vagyok ennyire öreg és összemosódnak az események?

rizla 2009.12.06. 21:05:33

@sundin: nem, ott normális fejük volt (már amennyire normális feje lehet egy román focistának, lollerkopter). a 2000es EB a kedvenc világversenyem, nagyon csíptem a románokat is, hagi pl bemutatta minden idők leggagyibb műesését, amit valaha nemzetközi világversenyen látni lehetett, mehetett is zuhanyozni a második sárgával.
a 98as VB amúgy az első torna volt, amit nyomon követtem

peter135 · http://www.youtube.com/Goonerpeter14 2009.12.06. 21:12:25

@Dr Jozef Vengloš: Pontosan. Cesc, ha eléri azt a kort mint Xavi ugyanolyan jó, ha nem jobb lesz. Kár hogy ez már nem Londonban fog megtörténni.

zsakfos 2009.12.06. 21:13:13

@sundin:
Igen a mészcsíkokat...

zsakfos 2009.12.06. 21:14:25

@peter135:
Egyébként ez mennyire pletyka vagy Fabregas nyilatkozta,hogy nyáron elhagyja az Arseanlt?

sundin 2009.12.06. 21:15:05

@rizla:
Na erre viszont emlékszem, az volt Hagi utolsó meccse, amolyan hattyúdala.

peter135 · http://www.youtube.com/Goonerpeter14 2009.12.06. 21:16:31

@zsakfos : Ilyet konkrétan biztos nem mondott. Annál okosabb.

Pályaelhagyó autóversenyző 2009.12.06. 21:17:56

ezt az esznelkuli zidane hypeot soha sem ertettem... az meg egyenesen hulyeseg, hogy 98-ban minden zizurol szolt volna. beton vedelem + a deschamps-zidane-djorkaeff harmas, ez volt a kulcs. akkoriban zidane meg alig lotte a golokat a valogatottban, djorkaeffnek egyedul volt kb annyi golja, mint az osszes tobbi embernek egyutt. be is voltak rendesen tojva a franciak a vb elott, hogy epkezlab csatar nelkul ki fog golt loni.

ami ketsegtelenul igaz, hogy az akkortajt berobbano zidane kapta a legnagyobb mediavisszhangot, de a palyan meg messze nem volt olyan fontos, mint ahogyan itt egy csomoan beallitjak.

halareaal 2009.12.06. 21:21:02

Chauthémoc Blanco, nem?

csatlakozom azokhoz, akiknek ez volt az első nagytorna, amit követtek, és sztem is máig nem volt jobb, bár a 2000es eb nekem majdnem egyenértékű volt.

a franciák amúgy a vb egészét tekintve valóban nem voltak olyan meggyőzőek, de attól még a csapatuk az valami brutál volt. a komplett védelem, Thurammal, Desaillyvel és Lizarazuval, előttük Deschamps majd Vieira, és persze Zidane. ha lett volna egy klasszis kapusuk, és a Henry Trezeguet páros a 98-00-s kettős győzelem alatt futja a csúcsformáját, minden idők egyik legerőseb válogatottjaként tartanánk őket számon.

lexx 2009.12.06. 22:01:39

a Blanco neve Cuauhtemoc ha jol emlekszem , hasonlit de nem ugyanaz,mint az Aztekok legendas nagy szonoka a Cortezzel tusakodo.Mire nem jo,hogy szeretek nosztalgiazni es most toltam vegig 32-szer is az Age Of Empires2 Conquerors kampanyokat. Egyebkent Gugli nelkul meg mindig a Club Americaban tolja,vagy mar arreb ment?Europa szegenynek nem jott be.
Egyebkent meg ez volt az a Vb ahol vegervenyesen eldolt a mellekallasu holland szurkolo statuszom,koszonhetoen a holland nyugdijas turistaknak. Szoval emlekszem a Holland-Argentin elott egy oraval kifestve,zaszloval a haton futkoztak a szalloda halljaban (akkor meg jozanul) , tele torokbol uvoltve a hoop hollandot. Rajuk is kellett szolni,hogy zavarjak a tobbi kedves vendeget.
De aztan leultunk velunk megnezni a meccset es nem lehetett rajuk panasz.Vegig toltak a hangulatot,nameg a szeszt,de mindvegig emberek maradtak.Bar Denis goljanal azert szerintem felebredt a tisztelt haz. Ja igen a legfiatalabb a 45 eves soforjuk volt es o nyugtatgatta a 60 eves tantikat egy nagyobb elbenazott helyzetnel.
Hejjj amikor meg Atall Karcsi allt a kapuban :)

lexx 2009.12.06. 22:05:04

@Strigo a divatdrukker: na es persze mi nem uvoltottuk a nemeteknek,hogy drei zu null, mi csak latvanyosan az ujjainkon elszamoltunk haromig es beletoltuk a kepukbe :) minden szonal tobbet ert :)

CsakaCalcio 2009.12.06. 22:18:05

Nekem is az első VB-m, amire emlékszem.
De pl. az előző évi pótselejtezőnkre még nem, csak az azévi BL-döntőre.
Ott is DP sarkazása, és Ricken emelése Peruzzi fölött. Mondjuk utóbbi egy igazán rossz emlékkép...

Integető hajbókoló lufiember 2009.12.06. 22:43:54

Hát, nem tudom. Egyrészt szomorú vagyok, hogy egy Maradona-Beckenbauer-Pelé szintű klasszisokhoz felérő játékosról folyik a kicsinyes vita, másrészt Xavi 29 évesen eljutott oda, ahol Pirlo volt 3-4 éve, fénykorában.

A dolog fonákja ott van, hogy a videók -bár látványosak- nem azt mutatják, amit Zidane volt képes: igazán mozgatni a csapatot. Xavi lézerpontosan passzol, indít, bead, keresztbe fut, megfordul, viszont körötte is mozog a csapat, emberek indulnak meg a vonal mellett, mozognak el a védők előtt. Ő felnéz, észrevesz, megtalál, tizedmásodpercek alatt. Oké, szeressük emiatt. De ez még nem a klasszikus 10-es.

Zidane-ban megvolt a váratlan húzás képessége, amit a már sokszor említett művészi módján oldott meg. (www.dailymotion.com/video/x1kn6q_zidane-festival-allemagne-france_sport) Az ő mozdulatsora új konfigurációt adott a további játéknak - Xavinál inkább még az látszik, hogy a játékhoz illeszkedik. Ezzel persze nem az ő érdemeit szeretném elvenni, tisztelem is a képességei miatt, viszont az ő helyezkedése és szerepe és Zidane-é között nincs egyenlőség jel.

Amúgy meg még mindig a 98-as VB-ről beszélünk? :) ...pedig arról vón' jó.

szeme közé, laposan! 2009.12.06. 23:25:26

AHB: "...amit sokszor hallottam apámtól az azt megelőző tíz évben: hogy ő nagyon nem szeretné, ha ezek a magyar válogatottak valami csoda folytán kijutnának egy nagy tornára...." Tesóm vagy, vazze?:) Ezt én is hallottam a fateromtól.:)

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.12.06. 23:27:26

inkabb nem szolok hozza a zidane-vitahoz,de Csoncson es Rizla velemenye all kozelebb hozzam. egyeni pechem,h az elozo 3 vb idejen (86,90,94) franciaorszagban eltem,de amikor naluk rendeztek es vilagbajnokok lettek mar nem. nem mintha nekik kivantam vna. sokaig tetszett a vb,de hollandia szokasos 11es-bucsuja utan mar teljesen hidegen hagyott,ki nyeri meg. abban a holland valogatottban benne vt a vb-arany,davidsot addig is imadtam,de ott lett number one kedvencem. 11eseknel mar annyira ideges vtam,h elmentem setalni,mert nem birtam cernaval... persze ereztem vhol,h bukas lesz,kulonosen azutan,h a 115. perc kornyeken patje kluivert ajto-ablak helyzetet hagyott ki vert kapussal,aranygollal...
fura csapat vt az a francia. ket majdnem tini csatarral,donton epkezlab csatar nelkul,viszont irdatlan masszivak vtak.

Demis Castro 2009.12.06. 23:39:36

Akkor most én is elmondom, hogy a franciák világbajnoki címét a Természet otromba tréfájának kell tekinteni. Az benne a legborzasztóbb, hogy ezek után az idők végezetéig egy szinten levőknek tekinthetik magukat olyan országokkal, mint Uruguay, Brazília, Argentína, Németország, Olaszország vagy Anglia - mondván hogy ezek is világbajnokok, meg ők is világbajnokok...

Zidane pedig... Nos, Zidane nincs benne a legjobb 20-ban. Csak az ő korosztályából lehet legalább 5 legalább olyan jó, ha nem jobb játékost mondani: Rivaldo, Redondo, Del Piero, Francescoli, Bergkamp, stb. A zsenikkel mint például Ronaldo, ne is hasonlítsuk össze, mert azzal csak a teljes futball-analfabetizmusunkról tennénk tanúbizonyságot...

Zidane egy dologban volt minden eddigi játékos közül kimagaslóan a legjobb: a futtballtörténelemben senki nem tudott olyan elegánsan és természetesen rálépni az őt sikertelenül szerelni igyekvő és már földön fekvő ellenfél mellkasára, mint Zinedine Zidane. Ezt úgy tudta kivitelezni, hogy még a labda is nála maradt, úgy vitte tovább, hogy szinte még a mozgása sem tört meg...

A későn születetteknek meg üzenem, hogy legközelebb tessenek korábban születni, és akkor láthatnak futballozni egy Maradonát, egy Cruyffot vagy egy Pelét is...

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.12.06. 23:52:12

@Nerazzurri: meg az enyem is :D zidane mentsegere szoljon,h o is tobbszor elismerte,h platini sokkal nagyobb labdarugo vt nala. ami igaz is. raadasul meg,ha a 2000es eb miatt lett vna a hype korulotte,talan megertenem,de 98ban a dontoig sokat nem csinalt (mar csak azert sem,mert 3 v 4 meccsre tiltottak el a szaud-arabia elleni meccs utan). olaszok ellen nem valtotta meg a vilagot,az elodonto thuramrol szolt. a dontoben meg annyira fogalmatlan vt a brazil vedelem,h siman fejelhetett ket golt. tul sok zidane fejesgolra nem emlekszem. fejesre igen,de az materazzit talalta el.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.06. 23:59:21

@Demis Castro: @Nerazzurri: @ferenck: mindjárt jön heinrichtől a ban :)

pedig csak sóhajtozva kuncogni kéne ezen

danesdzsu2 2009.12.07. 00:14:16

Cuauhtemoc Blanco nevét illik ismerni, főleg, hogy fontos mexikói történelmi személyiségről kapta keresztnevét...

pink75 2009.12.07. 00:21:59

ez a zidán nem enyhén túlértékelt akárki

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.12.07. 00:31:53

@Demis Castro: ám legyen :)

1) Rivaldo nagy játékos volt a kacska lábaival, de igen nehezen tudom róla elképzelni, hogy a spanyolon kívül bármely más futballkultúrában megállta volna a helyét, eléggé egylábas volt, fejjátéka nulla, vezéri képessége csak a góllövésben nyilvánult meg. Extra skillje, hogy a térdére pattanó labdáknál hajlamos a fejét fogva elterülni.

2) Redondo - ugyan, egy szintet azért üssön már meg a jelölted, elkényeztetett milliomos úrifiú, volt egy klassz csele életében. Extra skillje: a válogatottat lemondta, mert ő nem vágatja le a haját/most éppen egyetemre jár/más poszton szeretne játszani. Ment volna modellkedni. A 94-es VB-n a románok úgy rohangáltak át a világklasszisod felügyelte középpályán, hogy nem is találkozott a labdával.

3) Del Pierót - elvetemült Juve drukkerként nagyra tartom - de például Baggio is nagyobb játékos volt nála, az olasz válogatottnak sem tudott soha egyértelmű vezére lenni. Négy BL-döntőn játszott a Juvéval, egyen sem tudott nagyot alkotni, egy gólt lőtt, azt is feleslegesen. A legnagyobb különbség akkor látszott, mikor egymás mellett játszottak Zizouval.

4) Francescolit Zidane is nagyra tartotta, én csak a pályája legvégét láttam, nem tudok nyilatkozni, de komoly fenntartásaim vannak, mint minden játékossal, aki igazából Dél-Amerikában volt csak isten, Európában nem kapkodtak utána a legkomolyabb klubok.

5) Bergkamp - ő közel van, nagyon közel, hatalmas játékos, tudott Zidane szintjén játszani. Csak nem stabilan, csak nem éveken keresztül, és a válogatottal is rendre elbukott. Taposásban azért ő is villantott ezen a vb-n.

Vitathatod Zidane nagyságát, de olyanokkal dobálózni, hogy 20-ban sincs, nevetséges dolog. De gondolom a fél világ téved, nem te.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.12.07. 00:36:36

@Demis Castro: @ferenck: ok, 3 VB-ből kétszer döntőig rángatta a csapatát, 2006-ban konkrétan egyedül LEFOCIZTA a brazil válogatottat, ahol Kaká, Ronaldo, Ronaldinho és Juninho is pályán volt. Zidane meg felettük.

butatót 2009.12.07. 00:40:23

@Demis Castro:
Gratulálok, ez igazi objektív hozzászólás! Ilyen alapon én is mondhatom, hogy Maradona a kézzel való gólszerzésben és beképzeltségben volt a legjobb, ami éppúgy nem igaz, mint amit Zidane-ról írtál. A futball-analfabetizmusról meg inkább a helyedben nem beszélnék, miután veszed a bátorságot csatárokat irányítókkal összehasonlítani. Szerintem meg Lev Jasin jobb játékos volt, mint Ronaldo. Van ennek értelme?

danesdzsu2 2009.12.07. 00:41:14

@Demis Castro: Az ellenfelet megtaposni szerintem Bergkamp tudta a legjobban, az utolsó bekezdéssel viszont egyetértek, bár bele lehetne tenni még néhány nevet:)

Integető hajbókoló lufiember 2009.12.07. 00:46:45

Amúgy az furcsa volt, hogy nem esett szó a posztban a világbajnok csapat szövetségi kapitányáról, Aimé Jaquet-ről...(ez itt az önreklám és az avatarom helye)

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.12.07. 00:57:51

@heinrich: 98ban ugyan nem rangatta a dontoig a csapatat,az csapatmunka vt. semmivel sem tett tobbet a dontobejutasert,mint mondjuk dechampes,a vedelemrol nem is beszelve. 2006ban igen,azt nem vitatom,de azert ott mar vt 1 ribery is,meg roberto carlos sem tudni mit csinalt,amikor henrik betalalt.

bergkamp meg azert bukott el rendre a valogatottal,mert hollandia majdnem oan remek a 11esrugasban,mint az angolok (ami aztan a 2000es eb elodonton csucsosodott ki). anno - 92es eb-n - mar marco is elszurta a danok ellen,aztan 96ban clarence,kozben 1 bl-donton - erre Neked aztan kell emlekezned - edgar mar ajax-mezben is a juve malmara hajtotta a vizet,98ban cocu,es ronald de boer,2000ben meg kb. mindenki...

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.12.07. 01:01:38

@ferenck: úgy kell csinálni, hogy ne jussanak el a tizikig ;-)

butatót 2009.12.07. 01:05:30

@danesdzsu2:
Nagyon nehéz összehasonlítani a különböző generációk sztárjait, ezért sem mernék minden idők legjobbját választani. Tudna Pelé érvényesülni egy mai modern védelemmel szemben? Ellen tudnának állni az Aranycsapat védői a mostani Barca nyomásának? Mire lenne elég egy 50-es évekbeli jó középpályás futóteljesítménye a mai PL-ben? A taktikáról meg inkább ne is beszéljünk.

Még azokban a sportokban, ahol egzakt módon mérhető a teljesítmény, sincs értelme az összehasonlításnak. Ki vitatná, hogy Darnyi korszakos zseni volt és a legnagyobbak között van a helye? Most egy olimpián döntőbe se jutna. A foci meg az úszástól jóval összetettebb dolog.

danesdzsu2 2009.12.07. 01:18:07

@butatót: Azaz az számít, mit ér el, mire képes az adott korban. És azért ebben Maradona verhetetlen, pedig mindig utáltam. 86-ban egyértelmű volt, hogy Argentína nyer, előre oda lehetett volna adni, és ha megnézed azt a csapatot, akkor az is egyértelmű, hogy ennek egyetlen oka volt.

De én nem vagyok abban biztos, hogy amennyiben megkapja a megszokott kokain/kurva/stb adagját, ne csinálna bajnokot a mostani Napoliból is....

halareaal 2009.12.07. 01:21:37

Zidane-al nekem csak az a bajom, h 2006ban visszavonult. persze bizonyos értelemben így a csúcson hagyta abba, mert ha a franciák nyerik, akkor ő a vb legjobb játékosa (vagy így is ő volt?), és az aranylabdát is megkapta volna még 1x. pechje volt, h egy csúcsformában lévő Buffon védett az olaszoknál, a hosszabbításbeli a kapusok nagy része nem szedi ki.
mindenesetre abból kiindulva, h a vbn ő volt a legjobb, pedig az ugye Ronaldinho csúcskorszakának vége felé volt, meg Kaká is ott volt már, valszeg még 1-2 évig biztos a világ legjobbjai közt lett volna, sőt lehet a mai Realban is elfocizgatna, osztaná a zsugát Cének meg Higuainnak.

ZenZo 2009.12.07. 01:47:51

Kezdjük azzal, hogy jó kis vb volt, bár a franciák ellen érzett ellenszenvem miatt valószínűleg, de számomra nem volt jobb a 90-es vagy 94-es vb-nél semmivel. De lehet, hogy csak azért, mert nem kötődik hozzá annyi aktív élmény-emlék, mint a korábbi kettőhöz. Mondjuk hasonlóan - lustavagyokvisszakeresnikihez - nálam is a hollandok utolsó meccsénél lett vége a VB-nek, a döntőt is csak azért néztem meg, merthát mégiscsak vb döntő, de leginkább azon keseregtem, hogy a két aktuális fél miért nem veszíthet egyszerre.

És hát Zidane... sosem szerettem igazán, de a tudása előtt mindig meghajoltam. @butatót: hsz-ével messzemenőkig egyetértek, fölösleges itt az sok összehasonlítás, főleg olyan alapon, ahová már ti viszitek, lassan az a kérdés a ZZ vs Xavi vitában, hogy ki tudott x idő alatt több sikeres 20 méteres passzot adni a gyilkosabb fajtából x fontosságú meccsen... ennek nincs értelme. Zidane egy futballzseni volt, és számomra igenis egy lapon lehet említeni Ronaldoval, Maradonaval, stb. Zidane abból a francia korszakból való, amelyre a megfelelő jelző az _elegáns_. Jöhet itt mindenki a megtaposásokkal, Materazzi lefejelésével, én a játékáról beszélek. Zidane játékát az az elegancia jellemezte, mint például a Chelsea Makelelé-jét. Sakkozott a pályán, szerintem ez találó. Egyszóval összefoglalva számomra Zidane minden flikk-flakkjától, taposástól, bunkóságtól, góltól, irányítói képességtől függetlenül úgy maradt meg, hogy az az ember, aki szmokingban is pályára léphetne. Ezzel mintegy igazat adva a rizla & co vonalnak, Xavinál a francia jóval karakteresebb volt. Nem feltétlen jobb. Játéka egyszerre volt hasznos és látványos, szerintem ezt mindenkinek el kell ismerni. A futballistában meg ott van a féreg, szóval ezt számonkérni... a kérdés csak az, hogy milyen mennyiségben tör elő belőle :) - csak hogy egy nagggggyon kontrasztos ellenpéldát említsek, Joey Barton is lehet, hogy egy futballzseni lenne, ha nem akarna minden épeszű, futballszerető ember kolbászt dugni a torkába és egy éhező kutyát a seggébe...

szbszig 2009.12.07. 04:01:00

Na, akkor én is bejelentem, hogy ez volt az első vébém. Amit, hűen szélsőséges természetemhez, rögtön úgy nyitottam, hogy az összes meccsét végignéztem (a párhuzamosan futó találkozók egyikét leszámítva természetesen). Tekintve pedig, hogy akkoriban internetem még nem volt, tévés közvetítést pedig elvétve láttam előtte, igen sok alapvető dolgot is itt tanultam meg a fociról, valamint az itt szereplő válogatottak és játékosok legnagyobb részével is ezen a tornán találkoztam először. Egyszóval örök emlék, az biztos. :)

szbszig 2009.12.07. 04:02:00

Na, akkor én is bejelentem, hogy ez volt az első vébém. Amit, hűen szélsőséges természetemhez, rögtön úgy nyitottam, hogy az összes meccsét végignéztem (a párhuzamosan futó találkozók egyikét leszámítva természetesen). Tekintve pedig, hogy akkoriban internetem még nem volt, tévés közvetítést pedig elvétve láttam előtte, igen sok alapvető dolgot is itt tanultam meg a fociról, valamint az itt szereplő válogatottak és játékosok legnagyobb részével is ezen a tornán találkoztam először. Egyszóval örök emlék, az biztos. :)

szbszig 2009.12.07. 06:57:38

Hát mégis elküldte? Ráadásul mindkettőt? Hülye, bugzó fórummotor...

Egyébként az egészen pontos alak Cuauhtémoc Blanco, ez még mindig nem hangzott el. És ha hiszitek, ha nem, fejből tudtam, csak most, utólag ellenőriztem le. :P

montipájton 2009.12.07. 09:06:43

@Integető hajbókoló lufiember: Ja?! Azt hittem idáig, hogy az a Szörényi Levente. )))

Tepes 2009.12.07. 10:00:28

@_benito

Az "Iaz vedo" valójában "y Azevedo"

_benito · www.nst.blog.hu 2009.12.07. 10:31:26

@Demis Castro: "Zidane pedig... Nos, Zidane nincs benne a legjobb 20-ban. Csak az ő korosztályából lehet legalább 5 legalább olyan jó, ha nem jobb játékost mondani: Rivaldo, Redondo, Del Piero, Francescoli, Bergkamp,"

de most télleg? és még 20ban sem? és nem volt legalább egy olyan a 20ból, aki azon a poszton játszik, mint zidane? mert a felsoroltak egyike sem. más szóval buffon szerintem is jobb nála, nem is beszélve maldiniről. :)

@Tepes: sose' tudom, pedig már egyszer valaki kijavított. és ezt honnan lehet tudni amúgy? mert beszarás, de jamon serrano pl. létezett valóban.

mujure 2009.12.07. 10:46:45

igen-igen fiatal koromból adódóan ez az első nagy torna amire emlékszem is. sose felejtem el owen szólóját, amikor igazán ráéreztem, hogy ez a világ legjobb sportja, vagy bergkampét, amit a strand kis tévéjén láttam. emlékszem, hogy sírtam, amikor blanc belőtte azt a gólt paraguaynak, olyan igazságtalanság volt az, amit nem tudtam megbocsátani a franciáknak, ezért ellenük szurkoltam a döntőben is. életemben egyszer szorítottam a braziloknak focimeccsen, naná, hogy kikaptak:) és hát persze a horvátok. amikor előkerült a labda a környezetünkben, mindenki suker akart lenni, eszméletlen nagy király volt. mi lett volna, ha a jugó háború 10 évvel később tör ki?

mujure 2009.12.07. 10:56:08

@Demis Castro: zidane egy zseni volt, ez nem vitás. valóban, nem láttam pelét, cruyffot vagy maradonát focizni, nekem csak zidane, ronaldo (mind a kettő) vagy messi jutott. de zidane annak ellenére, hogy ostoba volt, mint a föld, ha hozzákerült a labda, egyszer csak egy tudatos, hihetetlenül okos és zseniális futballistává vált. cselei ültek, passzai tökéletesek voltak, és egyértelmű vezére volt annak a nemrossz francia csapatnak. az a csapat nagyon jó volt, vagy csak véletlenül tudtak a vb után eb-t is nyerni? mind a kettőben szerencséjük volt (tizenegyespárbaj, aranygólok, utolsó pillanatos egyenlítések), de összességében eléggé rendben voltak. rettenetesen utáltam őket, de zidane ilyen ordenáré módon leszólása szerintem egyszerű rosszindulatból fakad. neked nem jött be, mert ilyeneket csinált. ezen okból kifolyólag nekem sem volt sohase a kedvenc focistám, de ettől még nem mondom azt, hogy (mondjuk) davids jobb focista nála... (zizou 2002-es bl-döntőn lőtt gólja máig kedvencem)

Demis Castro 2009.12.07. 11:01:15

@benito: öööö... értem én, mit mondasz, és igazad is van... feltéve, hogy pontosan megmondod, szerinted mi volt a posztja a kabilnak...

én az "irányító középpályás" körben mozgó emberek közül említettem ötöt. Bergkamp talán kilóg kicsit a sorból, de azért ő is elég okos volt. Riquelmét, Mendietát, vagy akár Gullitot azért nem említettem, mert ők meg (ide-vagy oda) nem ugyanaz a generáció. vitázhatunk, ha akarsz, de a mondandóm lényegét azt hiszem érted :)

Demis Castro 2009.12.07. 11:05:54

@mujure: zidane nem volt zseni, ez nem vitás :)

Zseni Puskás volt, Pelé, Cruyff, Maradona meg Ronaldo. Ez 5. Akik utánuk jönnek, azok között vannak rosszabbak, és vannak jobbak, de zsenik nincsenek.

Demis Castro 2009.12.07. 11:15:40

ja igen, és a franciák világbajnoki címe hasonló a dánok vagy a görögök eb-győzelméhez. csak a dánokat lehetett szeretni... meg akár még a görögöket is :)))

_benito · www.nst.blog.hu 2009.12.07. 11:18:34

@Demis Castro: itt lesz a kutya elásva, én ammondó vagyok :)

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2009.12.07. 11:20:15

@Demis Castro: A görögöket sokmindenért lehet szeretni, viszonylag szép ország, jó kaja, nem rossz pia, de a fociért amivel EB-t mákoltak csakis gyűlölni lehet őket...

giacinto 2009.12.07. 11:27:07

1. Életem első komoly VB-je (2. nagytornám), talán a legjobb is a VB-k közt. Nagy várakozás és kb azt a szinvonalat hozta amit lehetett várni. Jó sok gólt, fordulatokat, izgalmakat.

2. Mire jó ez a legnagyobb, legjobb, legfaszább játékos vita? Zidane közte van a legnagyobbaknak, és hogy oda ki kit sorol az óriási szubjektív dolog.

3. A franciák döntőbe jutása kevésbé múlt Zidane-on. Sokkal inkább a védelmükön, akik lenullázták a kieséses rendszerben a paraguayi, olasz, brazil csapatot is. Amiatt a 2 gól miatt egyértelműen a döntő legjobbja volt, de emiatt kivetíteni egy egész VB-re a "legjobbságát", majd onnan az elmúlt 20 évre...

4. nyilván nem kevés szerepe van a szerzők hype-jának hogy játszott a juventusban ZZ.

5. Óriási csalódás volt számomra a döntő, hatalmas Ronaldo-fan voltam akkoriban, elképzelni sem tudtam hogy egy brazil csapat, a CÍMVÉDŐ, soraiban a világ legjobb játékosával kikaphat. megtörtént.

6. RCarlos hype-ja ezen a VB-n teljesedett ki, nameg az ezt megelőző 4-es tornán ahol élete gólját rúgta Bartheznek(?). nem linkelek videót, mindneki tudja miről beszélek.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.07. 11:30:59

@danesdzsu2: "De én nem vagyok abban biztos, hogy amennyiben megkapja a megszokott kokain/kurva/stb adagját, ne csinálna bajnokot a mostani Napoliból is...."

Hát igen. :-))

Ha Zidane Maradona-kaliberű játékos lett volna, az a minimum minimuma, hogy bajnokcsapatot csinál a Bordeaux-ból az olasznál azért pöttyet gyöngébb gall pontvadászatban.

szeme közé, laposan! 2009.12.07. 11:33:25

@_benito: Jamon Serrano persze, hogy létezik: ez a serrano-i sonka, spanyolul...:)

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.12.07. 11:40:15

@Demis Castro: az 5 zsenit kiegeszitenem 8ra: beckenbauer,platini es van basten is zsenik vtak. elkepzelheto,h a hoskorban orth gyuri,meazza es sindelar is azok vtak.

(ehh) 2009.12.07. 11:47:41

játékosok?csapatok?meccsek?ugyankérem
a legjobb az egészben az volt, hogy lehetett részegen huligánkodni a francia intézetnél lévő kivetítőnél :)

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.12.07. 11:50:23

@ferenck: valszeg di stefano is zseni vt,legalabbis cruijff mindig azt mondja,h talan o vt a legnagyobb. amit johan mond nekem szentiras :DD miatta lettem barca-drukker,holland fan es miatta az ajax a masodik szamu kedvenc csapatom. az a legszorakoztatobb,h jelenleg (immar 20 eve) a 3bol az egyetlen nem hollandon latszik leginkabb a keze munkaja. de ez mar naon nem a 98as vb,amirol amugy az a velemenyem,h az utobbi 20 ev legszinvonalasabb vilagbajnoksaga vt.

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2009.12.07. 12:46:46

Ez volt az első vb amit élőben követtem végig. A nyitómeccset még a régi lakásban néztem, a döntőt már az új házban, mert akkor költöztünk.
És akkor elkövettem vmit, amit azóta se tudok megbocsátani magamnak: a döntőben a franciáknak szurkoltam, mert akkor én már nem szerettem a brazilokat. 13 éves fejjel úgy voltam, hogy aki már 4szer nyert vb-t, az ne nyerjen 5ödjére, mert az már túl sok (és következetes maradtam magamhoz, mert 2002ben is a németeknek szurkoltam).
Ekkor kezdődött az afrikai foci iránt érzett szerelmem és Nigériát nagyon szerettem volna győzni látni és a mai napig nem értem hogy eshettek ki, az egy nagyon erős csapat volt. rufai, West, Oliseh, Babayaro, Okocha, Ikpeba, Yekini, Babangida, Amokachi. És ugye Bora Milutinovics volt az edzőbá' akkortájt náluk, aki szerintem megérdemelne egy posztot.
Aztán a Dán-Brazil meccs szenzációs volt, de azután a Horvátoknak szurkoltam és Suker felejthetetlen alakja ennek a vb-nek.
Arról se írt senki, hogy Bilicet a bronzmeccsen minden labdaérintésénél fütyülte a francia közönség, mert róla állították ki Blanct. Megmaradt még Jarni festettszőke feje.
Úgy emlékszem azért festették aranyszínűre a románok a fejüket, mert aranyat akartak nyerni.

Zidane vitához meg annyit, hogy baromság, mert véleményekről van szó. Én utáltam őt, de azt nem lehet tagadni, hogy ne lett volna kiváló sportoló, az emberi kicsinységét én elítélem, ugyanúgy ahogy más sportolókban is, de az már az én személyes problémám.

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2009.12.07. 12:48:15

Én is a futball egyik zsenije vagyok, mert rájöttem, hogy jó ha nem kerülök pálya közelébe.

Bohl · http://boly.lap.hu 2009.12.07. 12:53:33

Hogy örültem annak a hihetetlen gólnak a finnek ellen! De a folytatás! Mijatovicsnak mindenesetre adtunk egy újabb jó sztorit, amit majd mesélhet az unokáinak.

Pig_Bodine 2009.12.07. 13:24:02

Zidane maga mondta, hogy nemzedéke legjobb középpályása Paul Scholes.

fulmerz 2009.12.07. 13:27:20

@Artsuhtaraz: Rufai-t en nem neveznem jo jatekosnak... Beivelt labdakat egytol egyig benezte. Csunyan. Nagyon csunyan...

Alapvonalszippantó Hapci Benő · http://nst.blog.hu/ 2009.12.07. 13:28:42

@szeme közé, laposan!: hát, hacsak nem vagy nőnemű, akkor ez csak úgy lehetséges, ha apám (apánk???) kettős életet élt. :D

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.07. 13:50:33

@Pig_Bodine: Pelé meg azt mondta '94-ben, hogy Kolumbia világbajnok lesz.

rattenfanger 2009.12.07. 14:12:22

Nigéria megint ott cseszte el, hogy kapus nélkül érkezett a VB-re. Meg ugye a 3. csoportmeccsen nagyon csúnyát műveltek, törvényszerű (és igazságszolgáltatás-szerű) volt a dánok elleni égés.

A franciáktól nagyon nem voltam elájulva ezen a VB-n, ellenben horvátország nagyon tetszett.
A holandok meg ajándékba kapták az elődöntőt, iszonyat bírói támogatást kaptak (ezt Hiddink skeresen "átmentette" 4 évvel később koreába)

"Kamerun viszont Milla nélkül magától is megszelídült, szelídíteni sem kellett."
Azért ebben a szelídítésben Vágner sporttárs is erősen benne volt.

Pig_Bodine 2009.12.07. 14:20:53

@popp:
A jóslás és az értékítélet között pont az a különbség, hogy előbbinél van (noha a megnyilatkozás pillanatában még nem jelenlévő) ellenőrizhető kritériuma az igazságnak. Hogy ki a legnagyobb játékos egy adott generációban, az kevésbé könnyen eldönthető kérdés. Zizou amúgy biztosan azért is szerette Scholest, mert a vörös herceg még nála is többször állíttatta ki magát (pl. pont a Roma ellen is 2007-ben, ha jól emlékszem).

neeskens 2009.12.07. 14:28:16

Szerintem is Zidane a Maradona utáni korszak legjobbja. Nyilván az elképesztő elegáns stílusa sokat hozzátett a teljesítményéhez, de azért Xavit egy szintre helyezni vele elég erős. Xavi egy nagyon hatékonyan passzoló, kiváló belső középpályás. Zidane meg egy klasszikus vezér, aki egymaga inspirálta a csapatot.

Egyébként szerintem nem 98'-ban, hanem 2 évvel később volt a csúcson, szerintem.

Egy óriási off: van ez a 6+5-ös szabály,. Namost, ha ezt elfogadják a kezdő tiszta sor, 6 haza+5 légiós. De hogyan lehet cserélni, a cserékkel az arányok változhatnak vagy nem? Tud erről valaki valamit?

r_magpie 2009.12.07. 14:47:04

de jó, hogy felmerült Rufai neve, mert így újra eszembe jutott az a jelenet, amikor ki akarja kísérni Hierro szabadrúgását. szebb lett a napom, köszönöm:)

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.12.07. 14:52:14

@neeskens: a szabály csak a kezdőre vonatkozik, utána mindenki úgy cserél, ahogy akar.

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2009.12.07. 14:59:24

@fulmerz: az erős jelzővel csak a csapatot akartam jellemezni, az emlékeimben ennek a nigériai csapatnak a névsora mindig is Rufaial fog kezdődni, ezért említettem meg

neeskens 2009.12.07. 15:23:48

OFF:@heinrich: az mondjuk érdekes lesz.

Főleg ott, ahol sok a légiós. Pl. előfordulhat, hogy 5 perc után cserélnek kettőt és két hazai helyett betesznek 2 légióst. Az edzőnek meg mérlegelni kell, hogy mondjuk a meccs elején beteszi a két-három kiváló külföldijét, vagy fél, hogy utána már nem nyúlhat bele, vagy lesérül valaki stb..

rattenfanger 2009.12.07. 15:35:57

@neeskens: Ezt sokkal egyszerűbben fogják megoldani. Kettős állampolgársággal vagy EU-s ombudsmanóval.

drani 2009.12.07. 15:41:42

@heinrich: vitába szállnék veled Redondót illetően. Nem a Zidane-al való összehasonlításban, hanem a kommentedből áradó lekicsinyléssel. Szerintem az egyik legjobb középpályásról van szó (legalábbis akit én játszani láttam). Az elegancia, stabilitás, lendület, amit a csapatnak adott, máig hiányzik a reálból. Amúgy valószínűleg nem 94-ben volt a topon. Ajánlom figyelmedbe az alábbi videót:
www.youtube.com/watch?v=9PNFpayoUD8
Érdemes megfigyelni, hogy játékának elemei feltűnnek Xavi, Iniesta, Marchisio mozdulataiban.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.12.07. 15:43:44

@drani: no igen, sajnos argentin, ettől nem tudtam elvonatkoztatni + a komment, amire válaszoltam, kicsit összebogozta a szemöldököm :)

Nyilván nem volt rossz játékos, de objektíven nézve is túl van értékelve sztem.

mizrolist 2009.12.07. 15:44:02

Én ugyan már néztem a '86-os vb-t is, de ehhez kötődik egy jó kis emlékem: gólyatáborban voltam augusztusban, és az egyik napi csapatverseny egyik feladata volt, hogy 3 perc alatt a lehető legtöbb focista keresztnevét kellett helyesen megmondani. Nekem köszönhetően az én csapatom nyerte ezt a kört, és Cuauhtemoc Blanco után az egyik kérdezőnek csak egy félhangos b+ futott ki a száján - lévén nemcsak ez is megvolt, de 100%-os teljesítménnyel abszolváltuk a feladatot... :D

kelta 2009.12.07. 15:47:06

@rattenfanger: én úgy hallottam az lesz a szabály hogy az számíthat majd hazai játékosnak, aki az adott ország válogatottjában játszhat
Csak azt nem tudom hogy akkor mit kezd a uefa pl.:a több ezer brazil focistával európában, akinek esélye sincs a válogatottra, mert azok ha megkapják az állampolgárságot akkor nyugodtan lehetnek hazaiak.

carlodicanio 2009.12.07. 15:49:16

nekem is 1. vb-m, bár csak néhány meccset láttam. emlékezetes a horvátok menetelése, a románok sérója, és az, h nem értettem hova sztárolják azt a "ronaldo"-t, vagy kit, mert a döntőben nagyon gyenge volt :) (a replayos viccet is az ő nevével hallottam, és hetekkel később esett le)
azért arra kiváncsi leszek, hány kommentelőnek lesz a 2010-es az első vb-je :P

Loop · http://www.autostat.hu/ujdonsagok 2009.12.07. 15:57:38

ez a vb egy élmény volt amit jogosan vittek el a franciák. már akkor is rühelltem őket, de Zidane tényleg egy igazi zseni volt aki a karizmájával és azért lássuk be, hogy egy ügyes csapattal a háta mögött simán letarolt mindenkit akkor.

zsakfos 2009.12.07. 16:07:56

@rattenfanger:
"A holandok meg ajándékba kapták az elődöntőt, iszonyat bírói támogatást kaptak"
Mire gondolsz, az elmaradt Bergkamp piroson kívül?

Pályaelhagyó autóversenyző 2009.12.07. 16:10:42

@davidmoyes: goleros??? minden 5-6-ik meccsre jut egy golja, kiveve a valogatottat, ahol 2000 utan elkezdte lodozni, es a karrier vegere osszejott a 31/108-as mutato. lehet itt zsenizni meg minden, de a posztjahoz kepest egyaltalan nem volt kiemelkedoen goleros. (persze gyenge sem, hozta azt, amit kell)

rattenfanger 2009.12.07. 16:20:34

@zsakfos : pl. argentínok meg nem adott 11-ese, ennek következtében Ortega majdnem hozzáér a kapus állához aki holtan összeesik majd Ortega mehet zuhizni.
Mellesleg Bergkamp amiatt a meg nem kapott piros miatt lőhetett győztes gólt egy körrel később.

rattenfanger 2009.12.07. 16:23:22

@kelta: Elképzelhetetlennek tartom, hogy ne hagynának kiskapukat.

_benito · www.nst.blog.hu 2009.12.07. 16:27:49

@heinrich: rohadt rasszista disznó vagy, ami magában nem is lenne baj, ha nem ferdítené a józan ítélőképességedet. már ha egyébként lenne neked olyan, de sztem leginkább menthetetlen vagy.

ha érted, mire gondolok :)

bög 2009.12.07. 16:35:41

@ferenck: di stefanóról érdemes megnézni 1-2 videót a youtube-on. Az az érzése az embernek, hogy egy technikás korunkbeli játékos játékos ment vissza az időben.

RiverRat 2009.12.07. 16:39:07

...emlékezetes pillanatok a pótselejtezőről: 'Jó nekünk a döntetlen?' vagy a meccs elején a híressé vált szólás: 'Megtanítjuk a jugókat kesztyűbe dudálni!' három másodperc múlva 0-1 oda.
Magyarország jelenleg ott tart, hogyha az Eb mezőnyét 32-re emelnék, akkor sem jutnánk ki. Nincs olyan csoportvariáció, ahol ez a válogatott 3. helyet 'csjphetne' el, és a pótselejtezőt győztesen venné. Sajna.

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.12.07. 16:48:54

Zidane sosem volt "karizmatikus vezető" pláne nem "igazi vezér". Zidane tipikusan nem csk-alkat, egy visszahúzódó, maximálisan szerény, hallgatag fazonról van szó. Mikor láttátok Zidane-t a csapattársát bíztatni?:)
Zidane-t a senkivel össze nem hasonlítható játékintelligenciája helyezte mindenki elé, ezzel mozgatta és vezette csapatát. Sosem volt vezér, viszont a játéka előtt mindenki leborult.

Aki meg nem tartja zseninek, az nem érti ezt a játékot. nem érti meg, hogy nem az öncélúan cifrázó cirkuszi bohócok, hanem a mindig a legmegfelelőbb megoldást választó játékos az igazi zseni. Zidane ebben volt a legnagyobb, ez volt a skillje, amiben nagyon kevesen vehetik fel vele a versenyt: minden pillanatban a legtökéletesebb megoldást választotta, legyen az egy egyszerű passz, egy hatalmas kiugratás, csel, vagy lövés. Ennek köszönhetően hosszú éveken át _hibátlanul_ volt képes futballozni, és erre senki nem volt képes a modern korban.

zsakfos 2009.12.07. 16:58:54

@rattenfanger:
Nézd meg újra a videót...
Ortega már akkor dobta magát mikor még Stam hozzá se ért a lábához...Ortega meg nem majdnem, hanem hozzáért vds állához, aki amúgy nyilván rájátszott az esetre,de már az argentín mozdulatért simán járt a lap.

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.12.07. 17:02:29

@rattenfanger: ortega rajatszott,ha 1-2 masodperccel kesobb esik el,lehet,h a biro bekajalja,igy viszont egyertelmuen mueses vt. a kiallitas meg teljesen jogos vt. simeonerol meg tudjuk,h amikor vki hozzaert,altalaban 4-5 metereket repult. igy vt ez numan kiallitasanal is. tudta,h van 1 sargaja,eljatszotta a nagyhalalt,mert biztos vt benne,h csak a masodik sarga johet.

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.12.07. 17:06:45

@donnelly: "nem érti meg, hogy nem az öncélúan cifrázó cirkuszi bohócok, hanem a mindig a legmegfelelőbb megoldást választó játékos az igazi zseni. Zidane ebben volt a legnagyobb, ez volt a skillje, amiben nagyon kevesen vehetik fel vele a versenyt: minden pillanatban a legtökéletesebb megoldást választotta, legyen az egy egyszerű passz, egy hatalmas kiugratás, csel, vagy lövés."

pont ezek azok a tulajdonsagok,amiert cruijff vt a legnagyobb. o (es rinus michels) alapozta meg az egesz modern labdarugast.

neeskens 2009.12.07. 17:16:39

@donnelly: természetesen nem abban az értelemben volt vezér, hogy ő lett volna a hangadó.

Viszont bárhol játszott a játékintelligenciája inspirálta a csapattársait és ez helyezte a többiek fölé.

rattenfanger 2009.12.07. 17:21:11

@zsakfos : Az igaz, hogy Ortega ráhomorított, de ez birodalmi lépegetőt megszégyenítő Stam mozdulat simán megért egy tizit. Mire ment ha nem lábra X méterrel a labda után?

bög 2009.12.07. 17:40:46

amúgy ronaldo (az igazi) és az öreg zidane voltak az általam látott (utóbbi 15 év) legjobbak. Közöttük nem nagyon állítanék fel sorrendet.
Ilyen égbekiáltó faszságokat leírni meg, hogy "zidane nincs a top 20-ban" minimum érdekes, csodálom, hogy nem rohadt le a szerver tőle.

red7 (oda adjad befelé a labdát, bazzmeg!) 2009.12.07. 17:56:14

Jobb későn kommentelni, mint soha: talán ez volt az első vb, amit már hivatásszerűen követtem (bár '86-tól folyamatosan növekvő volt a tedencia), és nézve a videókat csak megerősítést nyert, hogy miért nem tudom megszeretni (tkp. miért rühellem) a dél-amerikai csapatokat, főleg az argentínokat. Talán nincs még egy olyan gerinctelen válogatott, mint az övék. Ami a Zidane polémiát illeti: vitán felül áll, hogy egyike volt a legnagyobbaknak, és csatlakozva heinrichez: a 2006-os francia-brazilon mutatott produkciója a legnagyobb volt, amit én futballistától valaha láttam. Utálom a franciákat is, de Zidane-t imádtam, ahogy önfeledten szopatta szét az egész brazil válogatottat :)

kdb0413 2009.12.07. 18:12:51

Nekem a 98as volt a második VB-m bár az amerikaiból nem láttam olyan sok meccset. Viszont a 98 Brazil-Dán számomra az egyik legjobb válogatott találkozó volt amit valaha láttam /ha esetleg valakinek lenne videoja a meccsről kérem jelezze!!!/, nagyon sajnáltam a dánokat hogy kiestek, a két Laudruppal fantasztikusak voltak már Nigéria ellen is.
A Zidane féle vitához csak annyit tennék hozzá, hogy bár én személy szerint nem csíptem a fazont azt azért el kell ismerni hogy nagyon nagy focista volt, korának egyik legjobbja, de ezen a VBn csak a döntőben szólt róla a meccs, korábban a francia csapatból sokkal inkább Blanc, Desailly, Lizarazu, Deschamps és Thuram alkotott nagyot /persze ez csak az én véleményem/.
Amúgy az elmúlt 16 évben látott focisták közül nálam Bergkamp az isten, messze a legjobb akit életemben játszani láttam!

sporttárs 2009.12.07. 18:40:13

Na, most megtudtam, hogy Xavi jobb Zidane-nál. Már érdemes volt olvasni. (Az ember azt hinné, a barcissimót egy szint után nem lehet fokozni,de lehet.)

:))))

sporttárs 2009.12.07. 18:45:57

Egyébként Xavi sokkal szimpatikusabb játékos Zidane-nál, szerintem ezt elég egyértelmű, én például még szabálytalanságára se nagyon emlékszem.
És már azt se lehet mondnai, hogy ne nyert volna ezt-azt, ha még a vébét is behúznák a spanyolok, nem is tiltakoznék a legnagyobbak fölé emelése miatt.
Ugyanakkor a spanyolok valahogy sokkal kollektívebb játékot játszanak, itt még a kulcsember is a csapatba simul, Zidane meg kiragyogott, és hát nem volt Torres, Villa szintű klasszis csatáruk sem (1998-ban) a franciáknak, aki elvitte volna a fényt.

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.12.07. 18:58:04

@sporttárs: 98as francia csapatbol szamomra egyertelmuen a vedelem nyujtott kiemelkedot,majd zidane a donton. egyebkent xavit egyszer biztos kiallitottak: 2008. majusban a bernabeu-ban 4-1re elvesztett clasico utolso perceiben. mar nem emlekszem,h miert (nem is neztem a meccset). az viszont teny,h a mai spanyol valogatottban tobb a nagy egyeniseg,ugyh nehezebb annyira kitunni,mint zidane a 2006os (es nem a 98as) franciabol.

odihem 2009.12.07. 19:09:26

Zidane inkabb vt egy zseni,mint egy karizmatikus vezer... mint pl. Cantona

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.07. 19:19:02

@sporttárs: Szerintem meg kilencvennyolcban nem ragyogott ki "csak" a döntőt döntötte el. 2006-ban, na akkor kiragyogott, Henryt és az ifjú Riberyt is jócskán elhomályosítva.

Rexfelugyelo · http://rexfelugyelo.blog.hu 2009.12.07. 19:22:12

Hát, én ott voltam az Üllői úton 1997 őszén. Sajátos egy élmény volt. Viszont én úgy emlékszem, jóval több magyar volt, mint jugoszláv (nem is értem, hogy vetődhett fel az ellenkezője), és valóban, 0-3 után a hangulat semmihez sem hasonlíthatóvá lett...
Az a rész, ahol mi ültünk, egy emberként volt meggyőződve arról, hogy előbb-utóbb Béla megtöri a jugókat, és a végén ezt meg is tette. Úgy örültünk, mintha a VB-döntő hosszabításában lőtte volna a győztes gólt! :)))

Zidane vs Ronaldo? Nem kérdés számomra, Ronaldo az elmúlt 15 év legnagyszerűbb játékosa, sőt, versenyben van azokkal, akiket valaha is láttam (szigorúan kisgyermekkori szubjektív elemekkel súlyosbítva, de benne van az ultimate legjobb háromban is, akit valaha láttam, a másik kettő Nyilasi Tibi és Paolo Rossi), sőt, családom idősebb férfitagjai szerint is csak egy jobb volt nála valaha is, méghozzá Varga Zoli amíg a Fradiban játszott.

A VB-n pedig a franciák a döntőt leszámítva egy se szaga, se bűze csapat voltak, abszolút érdemtelenül jutottak el az utolsó meccsig, amit aztán viszont megérdemelten nyertek meg, és máig nem tudom eldönteni, hogy a 1998-as VB vagy a 2000-es EB döntője után voltam csalódottabb! Bartheznek is volt/van sok a számláján, de mikor Ronaldot letarolta, az annyira megmaradt bennem, hogy még akkor is utáltam, mikor a ManUtd-hez igazolt. Sőt, máig úgy tartom, hogy a legrosszabb és legellenszenvesebb kapus, aki nagy eredményeket, címeket szerzett.

rizla 2009.12.07. 19:23:10

azért bazmeg hihetetlen, hogy ronaldoról mennyire kevés szó esik. pedig az ő bukásáról szólt a VB, ha nem arról szólt volna, akkor zidane ragyogásáról sem szólhatott volna. egyértelműen a legjobb játékos volt abban a korban, amibe én születtem. ehhez képest a posztban kb mellékszereplő. zidane-t már kicsámcsogtuk tegnap, ideje a legjobbról is szót ejteni.

rizla 2009.12.07. 19:24:56

@Rexfelugyelo: ronaldo azért később csúnyán büntette barthezt a madriddal. számomra a 2002es VB tulajdonképpen a 98as miatt volt jó, mert ronaldonak végre az jutott, amit megérdemelt.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2009.12.07. 19:26:12

@ferenck: Két sárgát kb 5 perc alatt beszedett mikor már 4-1 volt az állás (jobban tetted hogy nem nézted, én a mai napig pohárért kapok ha eszembe jut)

rizla 2009.12.07. 19:26:54

@sporttárs: már megint félelmetesen demagóg vagy. nem akarsz pályát változtatni? komolyan kérdezem, mert ennek így nincs sok értelme. : DDDDDDD

sporttárs 2009.12.07. 20:15:53

@rizla: Így szokott ez lenni, nem arról beszélnek, aki bukott. Kivéve mi, '54 kapcsán. :)

Ronaldónak megadatott a kárpótlás, négy évvel később, persze azért ő tett a legtöbbet. Csatárként nálam minden idők legje. (Bár igen, tudom, nem lehet a különböző korokat, stb. És Pelé tényleg talán még nagyobb volt. :) )

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.12.07. 20:16:50

@ferenck: Na igen, Cruijff igazi "korszakos zseni" volt, de egy másik korszaké:)
(A forradalmi változások akkor mentek végbe, de a '90-es évek végének atomfocija már megint egy más történet)

@rizla: Ronaldo volt addig a meccsig A CSATÁR, és tényleg a legjobb csatár; annál, amit abban az időben nyújtott, nem láttam jobbat a posztján. Ez a "Ronaldo bukása" dolog amúgy külön posztot érdemel.

sporttárs 2009.12.07. 20:18:34

@rizla: Nem. De kösz a törődést. (Van pálya, ahol lehet demagógnak lenni? És a kommenteknek egy személy esetében mi közük a pályájához? Már, ha ide olvasóként néz be. Amúgy mindegy, tudom, hogy nem ez alapján ítéled meg a pályámat, jót tenni úgyse tudnék. :)) )

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.12.07. 20:19:53

@sporttárs: Én már azt várom, hogy Gustavo Poyet is jobb játékos volt, mint Zidane;)

BruceWayne 2009.12.07. 20:22:30

@rizla: dehát mit vártál, hisz kroos is megmondta, Ronaldonak egy szezonja volt :-)

sh4d0w 2009.12.07. 20:22:33

@Csöncsön: ha ez az összehasonlítási alapod, akkor Zidane minimum Maradona-szintű játékos volt, hiszen a gallnál pöttyet erősebb talján pontvadászatban nyert néhány scudettót a Juventusszal, ha jól emléxem.

Függetlenül attól, hogy a fhansziák vb-címe egy vicc, Zidane kibanagy spíler volt. Sosem felejtem el, amikor egy Madrid meccsen a 16-os jobb oldala és az oldalvonal között kapott egy hosszúnak tűnő labdát... de ő felugrott, előrenyújtotta a jobb lábfejét, majd mikor landolt, úgy tette maga elé a pöttyöst, mintha teljesen pontos, lábhoz érkező passz lett volna. Arról igazán nem ő tehet, hogy a belül helyezkedők nem találtak a kapuba a beadásból...

Talán nincs akkora játékos, de mindenképpen megemlíthető, hogy a Zidane-éra után azért volt egy Rui Costa, akit én még mindig kedvelek, sosem voltak rosszízű megmozdulásai, illetve ott van Zidane utódja, Nedved... bár talán ő nem irányító - a juventínók ezt jobban tudják.

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.12.07. 20:32:34

@donnelly: "'90-es évek végének atomfocija már megint egy más történet"

azt meg van gaal ajaxa alapozta meg :D

Rangers10 2009.12.07. 20:43:12

Wikipedián nézegettem adatokat az eseményről és láttam, hogy a bíróknak is van adatlapjuk. Megnéztem a döntő bíráját, bizonyos Said Belqola marokkói sporttársat (aki ezen kívül a német-amerikai és az argentin-horvát meccseket is vezette) és kiderült, hogy már 2002-ben, hosszú betegség után elhunyt.
:-S

Romanes eunt domus 2009.12.07. 21:01:17

Nekem is ez volt az első VB-m, bár rémlenek halvány képek 94-ből, amikor ötévesen hisztiztem, ha a bátyám vagy apám a meséről a focimeccsre kapcsolták a tv-t :))
Első konkrét emlékeim a fociról a 98-as VB-hez köthetők, az első gól amit láttam az Batistutáé volt Jamaica ellen (hogy hanyadik meg milyen volt, ne kérdezzétek, csak arra emlékszem, hogy Batistuta gólt lőtt :) ), az első meccs, amit végignéztem a brazil-norvég 1-2, és onnantól igyekeztem apámékkal minél többet megnézni, az argentinoknak akkor kezdtem el drukkolni válogatott szinten, bár ez a szeretet a Crespo-Batistuta-Aímar-Ayala-Zanetti generáció kiöregedésével kezd lankadni, ez a Maradona kokós haverjai + Messi-Aguero garnitúra nekem nem nyerő (Ortega, brrr). Arra is emlékszem, hogy kurvajó VB volt, rengeteg góllal, és ezt csak a 2 évvel későbbi EB tudta felülmúlni, ami (így 10-12 éves futballmániámat visszanézve) tényleg a No.1 nyári futballtorna volt. Szerencsés vagyok, hogy ilyen tornákon nőhettem fel, meg szerethettem meg ezt a játékot, a mai fiataloknak meg ez a "taktikus 0-0-ák és kiszenvedett 1-0-ák" kora jutott, ahol egy VB legizgalmasabb meccse lehet egy 90 perc után gól nélküli döntetlenre álló találkozó...

zsakfos 2009.12.07. 21:02:56

@donnelly:
De még a Galaschek Peti is:)

Titi120 2009.12.07. 21:20:49

@zsakfos :
Ja, Ronaldo meg a világfutball Bácsi Sanyija, nem több. :)

sporttárs 2009.12.07. 21:24:47

@balinhosa: Mindig lesújtó szembesülni vele, hogy vannak, akik akkor kezdték az életet, amikor én az egyetemet... :)))

(Mivel ez itt divat, elárulom, hogy tíz focivébét éltem meg eddig, ebből nyolcról vannak konkrét emlékeim, bár véleményformáló alapossággal csak hétről merek beszélni. :) )

bög 2009.12.07. 21:27:14

szerintetek ronaldo jatszik a vb-n még? csereként csak beférne (azt se tudom kik most a top brazil csatárok, gondolom fabiano az egyik kezdő), nem?

England win The Ashes! 2009.12.07. 21:42:00

Oké, említsük meg Ronaldót is az 1998-as vb kapcsán: feltűnt, hogy európai stílusú védelem ellen ezen a vb-n nem tudott gólt szerezni? (Nagy spíler volt a csávó, az vitathatatlan, de nem ez a vb volt pályafutása csúcsa.)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.07. 21:45:59

@sh4d0w:

Az a Juventus már a világ egyik legjobb csapata (konkrétan: BL-győztes) volt, amikor Zidane odament (és miután Zidane odament, nem is nyert többé BL-t, azóta se...). Maradona ellenben egy addig soha semmit föl nem mutató Napolihoz ment, amely kb. ugyanolyan szürke középcsapat volt addig, mint most. És kétszer olasz bajnokságot nyert vele. Ezt nevezem én különbségnek.

Amúgy csatlakozom azokhoz, akik a '98-as francia válogatott győzelmét a futballtörténelem egyik kellemetlen véletlenjének tartják. Hatalmas elégtétel volt a francia válogatott 2002-es szereplése... Mint ahogy Ronaldoé is. (Nagyjából e miatt a két esemény miatt nem nevezhető a 2002-es vébé a labdarúgás szégyenének.)

Ronal-d'oh! 2009.12.07. 21:49:45

Ez az első vébé, amiről vannak emlékeim. Konkrétan az utolsó óvodai évzáró után egy pizzériában néztük az egyik meccset a családdal, és a végén a megdöbbenés, amikor reggel felkelve megtudtam a "szörnyű" hírt, hogy bizony nem a brazilok nyertek. Meg emlékszem a horvátok kockás mezére, de Zidane-ra nem. :)

montipájton 2009.12.07. 21:50:42

@Csöncsön: Vili, gyorsan vonjuk meg a tanulságot: amelyik vb-n a spanyolok és/vagy az argentinok leszerepeltek, az a vb-k szégyene.

Valamint Messi jobb, mint Zidane, de ez más lapra tartozik.))

(A 2002-es vb király volt, egy történelmi jellegű brazil válogatottal, attól, hogy páran még mindig az olaszok meg a spanyolok miatt tudnak sírni. Ennyi.)

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.12.07. 21:53:17

@Dr Jozef Vengloš: hollandia ellen (sajnos) szerzett golt az elodontoben...

@Csöncsön: a 98as francia-gyozelem valoban kellemetlen intermezzo vt (brazilia es hollandia is jobban raszolgalt vna az aranyra),viszont a tortenelem vhol igazsagot szolgaltatott azert,h a 80as evek elso felenek platini femjelezte alomcsapata ket elodontot bukott (raadasul az elsot hatalmas biroi mellefogas miatt). csak hat sajna nem platini&co kaptak az aranyat,hanem egy naluk sokkal,de sokkal kevesbe szeretheto garnitura...

mondjuk,engem a maradona-szopkodas legalabb annyira idegesit,mint amikor zidane-nal teszik ugyanezt. egyik sem tul szimpatikus,de ha mar valasztanom kene,emberileg zidane az elfogadhatobb. viszont maradona sokkal naobb labdarugo vt.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.07. 21:53:34

@montipájton:

Hát pont, hogy nem szerepeltek le a spanyolok 2002-ben, a mostani kivételével az általam látott idők (tehát az utóbbi húsz év) legjobb spanyol válogatottja volt az. Arról nem tehettek, hogy három (!) teljesen (!!) szabályos (!!!) gólt elvett tőlük Gand úr Korea ellen. Szégyen volt az a játékvezetés, ha nem nevezzük csalásnak, akkor is.

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.12.07. 21:54:49

@Csöncsön: akarhogy is nezzuk,csurjuk-csavarjuk,a 2002es vb a labdarugas szegyene vt.

Romanes eunt domus 2009.12.07. 21:56:12

@Csöncsön: "Hatalmas elégtétel volt a francia válogatott 2002-es szereplése... Mint ahogy Ronaldoé is. (Nagyjából e miatt a két esemény miatt nem nevezhető a 2002-es vébé a labdarúgás szégyenének.)"

Tehát az, hogy Ronaldo gólkirály lett, az a labdarúgás szégyene?

@sporttárs: ne is emlegesd az egyetemet, már most ki van a faxom vele, pedig 3 hónapja iratkoztam be :D

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.12.07. 21:58:14

@ferenck: ez vt az a vb,ahol szegyenszemre az angoloknak kellett drukkoljak :( ugye van gaal elintezte,h hollandia ne legyen ott,az a spanyol garnitura hidegen hagyott,brazilok koruli orok hype regota az agyamra megy,nemeteknek soha,olaszok kozombosek,ugyhogy tul sok valasztasom nem vt... torokoket birtam meg,kulonosen hasszan sast.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.07. 21:59:05

@ferenck:

Nyilván nem lenne jó barátom Maradona, nyilván egy kiállhatatlan alak volt mindig is. De valahogy őszintébben, vállaltabban tahó, nem olyan alattomosan (ráadásul önmagát fényezve közben*), mint Zidane.

*Azért fejeltem le Materazzit, mert férfi vagyok.

montipájton 2009.12.07. 21:59:35

@Csöncsön: Jaja, de azért egy egész vb-t szégyennek nevezni, mert a kedvenc csapatod ellen fújnak a bírók, vicces túlzás. Na, akkor a 62-es meg az 54-es is a vb-k szégyene volt, nem beszélve a 66-osról, amiben a győztes gól egy kapufa volt. ))

Ugyan már. Van a necces meccs, meg van a többi. (Jó, a 78-as lebonyolítás az argentinok tologatásával elég gyomorforgató, de attól még ott is játszottak emlékezetes egyéb meccseket.)

Maradonával meg én vagyok úgy, mint Heinrich - aki sajnálatosan taknyos még ehhez a komoly témához - Zidane-nal: a józan ész erős megkérdőjeleződéseként tudom csak nézni, ha valaki vitatja, hogy ő volt a legnagyobb, azok után, amit 86-ban csinált. És pont.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.07. 21:59:57

@balinhosa:

Nagyjából e miatt a két esemény miatt NEM nevezhető...

írtam volt.

montipájton 2009.12.07. 22:01:05

@Csöncsön: Pihenj kicsit, kezd túl erőltetett lenni, ahogy Zizout maszatolod. Lassan írói munkásságod részének tudom be.

Romanes eunt domus 2009.12.07. 22:03:04

fuvazz, ezt csúnyán elnéztem, bocsi

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.07. 22:04:45

@montipájton:

Én sem vagyok objektív vele. '98-ban azért szurkoltam, hogy a spanyolok nyerjék a vébét. Kiestek. Aztán: jó, akkor nyerjék az argentinok. Kiverték őket a hollandok. Jó, akkor nyerjék a hollandok. Kiverték őket a brazilok. Jó, de akkor legalább a brazilok tényleg nyerjék meg...

Erre jön ez az alapból ellenszenves ember, és két gólt fejel a döntőn. Sose bocsátom meg. :-)

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.12.07. 22:06:20

@Csöncsön: kesz szerencse,h csak a negyeddonto utan szurkoltal hollandianak :D

rizla 2009.12.07. 22:13:29

@sporttárs: de előzetesen ehhez a VB-hez leginkább ronaldo tartozott, és a döntőig hozta is, amit vártak tőle. aztán az a dráma talán nagyobb hatással volt az eredményre, mint zidane. egyszerűen minden ronaldo körül forgott a fociban, mindenki tudta, hogy ő a legjobb játékos. nálam is minden idők legjobb csatára, egyszerűen hihetetlen, hogy mennyi minden volt belesürítve egy emberbe.
amiért nem gondolom helyesnek, hogy csak a 2002-es vb kapcsán essen róla szó, az az, hogy 98-ban még az "igazi" ronaldot láthattuk, a legjobbat. 2002-ben is a legjobb csatár volt, de akkor már a sérülései miatt nem magasodott annyira mindenki fölé a történelemben, mint előtte.
alig adatott meg neki normális szezon csúcsformában, ez a futballtörténelem egyik legnagyobb igazságtalansága.

rizla 2009.12.07. 22:15:11

@sporttárs: annyi a problémám a kommentjeiddel, hogy néha egyszerűen baszol normálisan elolvasni a többit, de már nyomod magas lóról az ítélkezést. ennél azért több nyitottságot, tájékozódási készséget várnék tőled. kb ennyi köze van a pályádhoz.

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.12.07. 22:18:32

@rizla: "nálam is minden idők legjobb csatára, egyszerűen hihetetlen, hogy mennyi minden volt belesürítve egy emberbe."

van bastent lattad focizni?

rizla 2009.12.07. 22:21:05

@bög: szerintem ha összeszedné magát, és leadná a súlyfeleslegét, beférne a keretbe, mert brazíliának jelenleg nincsenek elit kategóriájú csatárai (wagner love? ó atyám). az a probléma, hogy dunga nem tesz meg azért mindent, hogy ez így legyen, sőt, épp ellenkezőleg, gyakorlatilag kijelentette, hogy ronaldot semmiképp sem viszi el a vb-re. szerintem ez nevetséges mentalitás egy szövetségi kapitánytól, akinek az összes brazil játékost motiválnia kellene. bár ronaldo kb olyan most, mint raúl a spanyoloknak, csak náluk van egy villa, torres, stb.

rizla 2009.12.07. 22:24:26

@ferenck: a saját szememmel (mármint tv-ben, élőben) nem. de én nem tudom elképzelni, hogy ronaldonál bárki jobb lehetett volna, az nagyjából lehetetlen. egy csúcssebességű tank a legmagasabb szintű technikai tudással, amit játékostól valaha látni lehetett, ronaldinhotól kezdve zidane-ig bezárólag. a játékintelligenciájáról pedig sokat elárul, hogy a kimeríthetetlen fegyvertára ellenére sem cifrázta agyon a befejezéseket, precíz volt, és villámgyors, begurította az alsó sarokba, vagy akármilyen helyzetből elfektette a kapust, és bepasszolt az üres kapuba.
csak a sérülései miatt nem nőtt nagyobbra pelénél.

rizla 2009.12.07. 22:27:15

@Csöncsön: te sajnáltad amúgy materazzit? zidane egyébként bocsánatot kért, az más kérdés, hogy nem marcotól. nincs is miért.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.07. 22:28:49

@rizla:

És gyakorlatilag ahová ment, mindenütt 1 gól/meccs átlagot produkált (igen, a Serie A-ban is, méghozzá egy a jelenleginél sokkal, de sokkal jobb Serie A-ban). Ez egészen példátlan. Mármint az "újkori" fociban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.07. 22:32:13

@rizla:

Materazzi engem nem érdekelt. Gyanítom, nem először fordult elő a világtörténelemben, hogy egy védő verbálisan cukkolja ellenfelét.

England win The Ashes! 2009.12.07. 22:38:06

@ferenck: Direkt írtam "európai stílusú" védelmet "európai" helyett, mert a holland védekezést mindennek lehet(ett) nevezni, csak európainak nem, 1998-ban leginkább épp a brazil iskolára hajazott.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.12.07. 22:38:17

@Csöncsön: ezt nevezed különbségnek? Én meg bántó tájékozatlanságnak. Ciro Ferrara, Fusi, Bagni, De Napoli, Carnevale, Careca, Alemao, Zola - ezt aztán a középszerű névsor egy középszerű csapatnak.

Már Maradónát is világrekord pénzért vette a nápolyi maffia, de a komplett keretet megerősítették pár "középszerű" olasz válogatottal, éveken keresztül tolták bele a kokainpénzt, Maradona arcába is jutott belőle bőven, a második bajnoki címhez meg kellett két ajándékpont a szövetségtől.

Hozd már ki a végén, hogy Zidane csak gyengítette a Juvét, mert nem nyert ott BL-t.

Felhoztad ezt a bordeaux-i ökörséget is, ezzel kapcsolatban annyit segítek, hogy Platini is otthon nyomta 27 éves koráig, és a Bordeauxnál ezerszer erősebb St. Etienne-nel egy darab bajnoki címet nyertek.

Felőlem lehet számodra Maradona a legnagyobb, talán az is, de össze-vissza marhaságokkal érvelni felesleges.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.07. 22:44:57

@heinrich:

Európai viszonylatban (pl. a '96-os Juvéhoz képest) volt középszerű. Az általad említett játékosok többsége nem tartozott a világ közvetlen élvonalába. Careca például minden idők messze leggyengébb brazil válogatottjának volt csatára. A nagy olasz csapat akkoriban a Milan volt, nem a Napoli.

rizla 2009.12.07. 22:48:20

@Csöncsön: talán egyik ilyen tapló sem érdemel egy ilyen fejesnél kevesebbet. nem azt mondom, hogy ha szidják anyád, üss, ez nyilvánvaló hülyeség, de ez a materazzi féle mocskolódás nem egy idegből, foghegyről odavetett kurvaanyád volt. zidane nem volt alattomos, nem rúgta szét a lábát (senki lábát), nem tört derékba pályafutást, csak elintézte, hogy 2 percre a seggén vegye a levegőt a kis buzi. megérte ezért elbaszni a VB-címet? nem. de ahogy levonult utána, meg ahogy az egészről beszélt, az nekem minden volt, csak patkányság nem. egy öntörvényű figura
maradona ezzel szemben egy komplett idióta, mutogat a buszról az újságíróknak, sajtótájékoztatón közli, hogy szopják le, a legjobb játékosát demoralizálja, és ezek csak a szövetségi kapitányként elkövetett ostobaságai. szóval nem nagyon értem, hogy emberileg hogy kerül zidane elé.

England win The Ashes! 2009.12.07. 22:55:16

@Csöncsön: "Careca például minden idők messze leggyengébb brazil válogatottjának volt csatára."

Messi pl. szerintem minden idők leghulladékabb argentin válogatottjában nyomja, mégsem tartom középszerűnek.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.12.07. 22:56:10

@Csöncsön: Hát, az a Juve nem kimondottan hemzsegett a világ élvonalába tartozó sztároktól, sőt.

Careca képességeit miért minősíti, hogy szar volt a válogatott vagy sem?

Nem volt kérdés, hogy mekkora csapat volt a Milan. Az volt a kérdés, hogy bántóan középszerű volt-e a Napoli, mint ahogy hangoztattad.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.07. 22:56:58

@rizla:

Maradonáról mindenki tudja, hogy milyen. Zidane ellenben afféle ájtatos szentként van beállítva, akinek minden mozdulatából süt az elegancia, és szerénységénél már csak nagyvonalúsága nagyobb. Nekem ez így idegesítőbb, mint a Maradona-féle nyílt és nyilvánvaló bunkóság és idiotizmus. De fölösleges vitatkozni, elfogult vagyok.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.12.07. 22:59:00

@Csöncsön: amúgy az olasz nagycsapat akkor (is) a Juve volt, nem a Milan.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.07. 22:59:52

@Dr Jozef Vengloš:

Tévedés. Az argentin válogatott nagyon jó lenne, ha nem a lehető legalkalmatlanabb embert jelölték volna ki kapitánynak (ezt a korosztályos eredmények szerintem ha nem is bizonyítják, de jelzik).

@heinrich:

Oké, mit nyert a Napoli a nyolcvanas években Maradona érkezése előtt?

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.12.07. 23:00:54

@Csöncsön: bammeg, előtte nem volt csapat, akkor verték tele pénzzel, nem tudom miért olyan nehéz ezt megérteni.

bög 2009.12.07. 23:00:59

@ferenck: úgy érted "Marcót"? mert o vt a legnaobb
bocsi, csak ugratlak...

@rizla: rohadt jó jellemzés csöncsön statisztikájával kiegészitve. Plusz Ronaldo kitalált még vagy 3 teljesen új cselt (pl elastico, vagy az amikor labdavezetés közben jobb talppal balra húzza a labdát, ballal meg átlépi - ha vkinek nem világos zidane megcsinálja az egyik videóban ebből a topikból). Emléxem a 98-as vb előtt mekkora sztár volt, egyértelműen ő volt a világ legjobb játékosa, a foci Michael Jordanje. Mindenki - naná hogy én is - 9-es ronaldo mezben tolta:)

Dunga meg egy gyökér, a régi csapattársával ilyeneket csinál?

England win The Ashes! 2009.12.07. 23:01:59

@Csöncsön: Elfogultság? Meglehet. De kíváncsi lennék, ha Zidane blaugranában tolta volna blancó helyett, milyen véleménnyel lennél róla? (OFF: Fokozzuk: Luis Enrique és Figo milyen jelzőket kap nálad? A "Tékozló fiú" és "Júdás"?)

rizla 2009.12.07. 23:05:31

@Csöncsön: "Zidane ellenben afféle ájtatos szentként van beállítva, akinek minden mozdulatából süt az elegancia, és szerénységénél már csak nagyvonalúsága nagyobb."

néhány zidane-szopkodást túlzásnak tartok henriktől, de ilyet speciel nem olvastam sehol. mindenki tudja, hogy néha elborult az agya.

rizla 2009.12.07. 23:07:27

@bög: "Dunga meg egy gyökér, a régi csapattársával ilyeneket csinál? "

nézzük csak meg, hogy hány éves volt, és hol is játszott, amikor a 98-as vb-re kivitték?
JAPÁN BAJNOKSÁG bazmeg, 35 évesen
: DDDDDDDDDDDDDDDDD

England win The Ashes! 2009.12.07. 23:07:29

@Csöncsön: Jó lenne, de nem az! Napoli: a Chelsea egy, azaz EGY, azaz 1(!!!) bajnoki címmel rendelkezett Abra előtt. Most van plusz kettő, erősen haladnak (igaz, hétvégén kerülőútra tévedtek) a következő felé. Én mégsem mondanám, hogy Lampard vagy Drogba vagy akárki miatt tarolnak, hanem mert a tonnányi zsetonból lehet vásárolni olyan játékosokat, akik képesek ezt végrehajtani. Mint annak a Napolinak. Mielőtt belemerülnénk abba, hogy milyen kevés nagy neve volt annak a gárdának: akkor még nem volt Bosman-szabály meg hasonló marhaságok.

England win The Ashes! 2009.12.07. 23:09:29

@Csöncsön: Bocs, az előbbi kommentet nem tagoltam. A "Jó lenne, de nem az!" mondat az argentin válogatotthoz fűzött megjegyzéshez kapcsolódik.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.07. 23:09:58

@heinrich:

Hát a Manchester Citybe is ölik a pénzt, mégse tűnik úgy, hogy bajnok lesz.

@Dr Jozef Vengloš:

A szimpátia nem azon múlik, hogy ki melyik csapatban játszik. Például a Milant utálom, de Kaká egy kifejezetten szimpatikus arc volt mindig is. A Barcából is sokkal szimpatikusabb például Iniesta, mint mondjuk Márquez. Az más kérdés, hogy a jelenlegi Barcelona egyesíti magában az univerzum pozitív erőit, és itt még az amúgy nagyképű figurák is (pl. Ibra) valósággal megszelídülnek. ;-)

rizla 2009.12.07. 23:10:55

@bög: amúgy leszarom dungát, szerintem bukni fog a VB-n, akárcsak van basten a legutóbbi EB-n. a copát, ahol rajtuk kívül egyetlen ugyanolyan szintű csapat volt, mákkal behúzták, a konföderációs kupa nem érdekel senkit, de túl komoly ellenfelekkel ott sem futottak össze. nem elég erős brazília jelenleg.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.07. 23:13:07

@Dr Jozef Vengloš:

A Chelsea sikereihez is kellett egy zseni, csak az épp a kispadon ült...

England win The Ashes! 2009.12.07. 23:13:49

@Csöncsön: Sajnos én még nem írnám le a ManCit. Idén nem lesznek bajnokok, de ha Hughes vagy az utódja értelmes igazolásokat készít elő és hajt végre, akkor bizony 1-2 éven belül még az is bekövetkezhet.

rizla 2009.12.07. 23:15:36

@Csöncsön: "Hát a Manchester Citybe is ölik a pénzt, mégse tűnik úgy, hogy bajnok lesz. "

mert egyelőre egyetlen csúcsklasszis játékos sem hajlandó odamenni az alacsony presztizs miatt. majd ha BL-résztvevők lesznek, meglátod, hamar bajnokaspiránssá válik a city.
egyébként meg a sok pénz mellé kell valaki, aki ügyesen épít csapatot, olyan embert meg nem lehet csak úgy találni. szóval sok minden kell egy bajnokcsapat összehozásához, de menni fog az (ha az arabok nem hátrálnak ki), nekem nincs kétségem felőle.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.07. 23:17:12

@heinrich:

Mindenesetre cáfolja azt, hogy a Napoli _a pénz miatt_ nyert két bajnokságot és egy olasz kupát. Önmagában a pénz nem minden. A győzelemhez több kell, egy szikra.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.07. 23:19:39

@rizla:

A Chelsea példája azért jó, mert Mourinho nem igazán extraklasszis játékosokból gyúrt gyakorlatilag verhetetlen csapatot. Ott például ő jelentette azt a pluszt, ami a sikerhez kellett. A Cityben egyelőre nincs se a padon, se a pályán olyan ember, aki megadná ezt a pluszt.

ZenZo 2009.12.07. 23:22:50

@Csöncsön: "Hát a Manchester Citybe is ölik a pénzt, mégse tűnik úgy, hogy bajnok lesz. "

Abra első szezonjában a Chelsea is csak második lett (az arse nagy menetelése mögött), aztán jött két első hely. Ez még meglehet a Citynek is ;)

lexx 2009.12.07. 23:23:19

@Csöncsön: aha de a nyolcvanas evek elejen kb minden csapat erosen kozepszeru volt europai viszonylatban akkor az angolokhoz kepest. meg ugye a Napoli 81-ben meg harmadik volt az olasz bajnoksagban. utana kovetkezett par gyenge ev es 84-ben ujaaepitettek a csapatot a Heinrich altal emlitett jatekosokkal.
egyebkent a legendak szerint eredetileg nem Maradonat akarta megvenni a Napoki hanem valami Ian Rusht:) akit viszont az akkori csapata valami Liverpool nem adott el nekik.
egyebkent megegyzhetunk abban,hogy Zidane is es Maradona is kivalo jatekos volt emberi tulajdonsagokban nemi kivetnivaloval.

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.12.07. 23:24:13

@rizla: nezd,en lattam marcot (van basten) esronaldot is,es van bastent nagyobbnak tartom. lehet,kicsit elfogult vok vele,viszont capellonak is az a velemenye,h marconal nagyobb csatarral nem dolgozott 1utt. van is 1 meghato video arrol,amikor marco bejelentette a meazzaban,h visszavonul: don fabio elsirta magat. ha lehet,neki meg szerencsetlenebb palyafutasa vt,mint ronaldonak. 21 eves koratol kronikus serules vt,elofordult,h 1 evet kellett kihagynia,utso tetmeccset (marseille elleni vesztes bl-donto) 28 es felevesen jatszotta 8fel ev kihagyas utan). en meg rola szoktam azt mondani,h ha kegyesebb lett vna hozza a sors,a futballtortenelemnek meg cruijffnal is nagyobb alakja lett vna. mindent tudott,plusz gyors es magas is vt: jobbal es ballal egyforman jo vt,tokeletesen fejelt,fantasztikus technikai erzek,egyszerre kepes vt arnyek- es befejezocsatart jatszani elkepeszto magas szinten. plusz mindezt hihetetlen eleganciaval tette.

rizla 2009.12.07. 23:24:34

a manchester city 3 éven belül a bajnoki címért fog küzdeni, és minimum a top 3ban végez valamelyik évben.
fogadjunk erre csöncsön. ha igazam lesz, 1 évig nem írhatsz messiről az nst-re.
tanúk: az nst kommentelői.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.12.07. 23:26:19

@Csöncsön: dolgoznom kéne, erre komolytalan példákkal traktálsz :)

A City esete csepp a tengerben, soroljak húsz ellenpéldát?

Nem mondtam h nem Maradona miatt nyertek, hiszen nyilvánvaló, h igen, de messze nem volt az gyenge csapat.

rizla 2009.12.07. 23:28:24

@ferenck: jó, hát capello önmagában még nem győz meg, robson is csak a fejét fogta, miután ronaldo belőtte az emlékezetes gólját a compostelának egy félpályás szóló után.

ZenZo 2009.12.07. 23:36:32

@rizla: "ha igazam lesz, 1 évig nem írhatsz messiről az nst-re."

:) még most is ezen röhögök

lexx 2009.12.07. 23:38:25

@ZenZo: en is felebresztettem a hazat a durva lonyeritesemmel :) de legalabb jo tudni,hogy nem vagyok egyedul

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.12.07. 23:39:42

@rizla: mondjuk,engem meg robson onmagaban nem gyoz meg,de maradjunk annyiban,h Te ronaldoval,en meg van bastennel vagyok elfogult.

@Csöncsön: ha hughest kirugjak,marpedig,ha nem ernek el bl-indulasra jogosito helyezest,ez fog tortenni (enelkul sem artana),es leultetnek a kispadra egy jo edzot,meggyozodesem,h jonnek majd az eredmenyek. mar most is oan keretuk van,amivel bejuthatnanak a bl legjobb 4 koze.
az a napoli meg maradona nelkul is komoly csapat lett vna,komoly jatekosokkal. azert 1 zolara es ferrara oat mondani,h kozepszeru focistak... zola tette fel az europai fociterkepre a cselzit

BruceWayne 2009.12.08. 00:09:53

mondjuk a Chelseaben már a nagybevásárlás előtt is jó csapat alakult, nem volt még bajnokesélyes de jó úton haladtak, Abramovics pénze csak lerövidítette a folyamatot.

ZenZo 2009.12.08. 00:14:38

@Nerazzurri: ooo, azért - ehhe - ennél kicsit többről volt szó. A Chelsea a 90-es évek közepétől alakulgatott, mint gárda, húztak valami újat, ez volt a rakás külföldi játékos, meg jó edzők igazolása. De egyrészt kiöregedő játékosok érkeztek, másrészt megvolt a mai betegség is, a folytonos edzőváltás. 2003-ra pedig odáig fajultak a dolgok, hogy Abra és a lé érkezése nem lerövidítette a folyamatot, hanem gyakorlatilag megmentette. Ha Abranak nem szimpatikus a Stamford Bridge, most valahol a Leeds mellett kergetnék a bőrt Sol Campbellek Chelsea mezben...

BruceWayne 2009.12.08. 00:17:19

egyébként egyedül rizla tapintott rá hogy a VB indulásakor mennyire Ronaldo jelentette akkoriban a labdarúgás csúcsát kb Maradona óta (Van Basten témába én sajnos nem tudok belemenni), amit olyan fiatalon addig elért, és amiket tudott és csinált és ahogyan, az máig páratlan, ezért is annyira nagy vesztesége az utóbbi 10-15 focijának hogy a lehetséges meccseinek max a60-65%-án játszhatott. így is rengeteg mindent ért el, ha nincs ennyi sérülés ma fele ennyit se beszélnénk Maradonáról és Peléről, zidaneról meg végképp

BruceWayne 2009.12.08. 00:20:06

@ZenZo: igen ez is benne volt, megvolt a kockázat :-) de értek az eredmények, sok kupagyőzelem, BL-ben is jó szereplés, többi nagyot is ütötték párszor, ott voltak a cél közelében, most az más kérdés hogy milyen veszélyeket rejtett ez magában a klub működése miatt.

BruceWayne 2009.12.08. 00:22:15

@ZenZo: még Chris Sutonnal lőttek egy ötöst a MU-nak :-)

ZenZo 2009.12.08. 00:38:57

@Nerazzurri: persze, voltak ott szép eredmények, de akkoriban hullámzóbb volt a Chelsea teljesítménye, mint a felkorbácsolt Temze habjai... vernek ötöt a ManU-nak október harmadikán, hogy tíz nap múlva ugyanúgy otthon kikapjanak a Huddersfieldtől 1-0-ra, idegenben a Pooltól 1-0-ra, hogy 4 nap múlva idegenben ötöt verjenek a Galatanak, folytatva a sort három napra rá otthon kiszopás az Arsenal ellen (2-3), ismét 3 nap múlva x a milannal a San Siroban, hogy 4 napra rá egy nagyon durva 3-1-es vereséggel a Derbytól zárjuk le az októbert. Akkor a Derbyban Delap(!) duplája döntött... hatalmas korszak volt :)

nasteey 2009.12.08. 00:45:07

"egyébként meg a sok pénz mellé kell valaki, aki ügyesen épít csapatot, olyan embert meg nem lehet csak úgy találni."

Tornyi biztos vállalná. :D

sporttárs 2009.12.08. 07:41:11

@rizla: teljes joggal tennéd, ha akármelyik kommentelőtől elvárható lenne, hogy foglalkozásának megfelelő tulajdonságokkal viselkedjen civil szurkolóként vagy kommnetezőként. Egyrészt ez se így van szerintem, másrészt mivel igen kevesekről tudjuk, kifélék, nem igazságos azt basztatni emiatt, akiről esetleg mégis.

sporttárs 2009.12.08. 07:51:06

@Csöncsön: "Az általad említett játékosok többsége nem tartozott a világ közvetlen élvonalába. Careca például minden idők messze leggyengébb brazil válogatottjának volt csatára."
Ez a leghülyébb érvelés, amit olvastam, bocsesz. :) És nemcsak azért, mert Careca amúgy egészen kiváló csatár volt.

montipájton 2009.12.08. 08:09:04

Rizlának és Nerazzurinak van igaza: 98-ban Ronaldo volt a vb megasztárja a döntőig, előtte is róla szólt minden, rá vadászott mindenki és mégis ő volt a torna legjobb játékosa. Pontosan megtette azt, amit 2006-ban Ronaldinho nem tudott, pedig akkor meg tőle várta mindenki.
A hollandok ellen az elődöntőben, hosszabbításban, miközben az égvilágon minden oranjés csak rá figyelt, volt egy olyan egészpályás szólója, ami után vmelyik De Boer a gólvonalról rúgta ki a labdát, hogy egyszerűen beszarás.

A döntő az ő drámája, igaz, utána mindenki Zidane-ról beszélt. De a 98-as torna Ronaldoé volt, ahogy a 2006-os meg Zidane-é.

montipájton 2009.12.08. 08:17:10

@rizla: Abban nem értünk egyet, hogy nincs elég jó csatára Dungának, tudom, hogy neked nem az eseted, de Luis Fabiano utóbbi szezonjait nem lehet elintézni egy "hol van ez Ronaldotól" féle megjegyzéssel, lehet, hogy nem akkora virtuóz a srác, mint a nagy R-betűsök voltak, de elképesztően hatékony, gyors, erős, jól fejel, szóval világklasszis. Pato is az lehet, kérdés, Dunga fogja-e játszatni, mondjuk Robinho helyett. (Ja, hát olyan szintű csatára meg, mint Roni csúcsformában, senkinek nincs. De még extraklasszis centere is hány válogatottnak lesz a vb-n? A spanyoloknak meg Elefántcsontpartnak egy-egy.)) )

Hogy a brazilok nyerika vb-t, arra azért én se tennék túl sokat, mert ahhoz valóban a 2 évvel ezelőtti Kaká, a 4 évvel ezelőtti Ronaldinho és a mindenkori Fenomén is kellene.

szferi 2009.12.08. 08:58:44

@montipájton: vagy talán csak a nike megasztárja volt?

rattenfanger 2009.12.08. 09:13:22

@montipájton: Csak elefántcs. és spanyol? Na, majd az öreg Martin Palermo apó villant egyet és ő lesz az új Milla :) Új extraklasszis center születik a VB-n, igaz nyugdíjas korral :)

drani 2009.12.08. 11:39:09

@rizla: Ronaldo Dunga csapattársa volt a 94-es vébén.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.08. 12:12:06

@rizla:

Erre nem fogadok, mert abban én is teljesen biztos vagyok, hogy top3-as csapat lesz a City 3 éven belül a PL-ben. Abban viszont már közel sem, hogy bajnok is lesz. Sőt a jelenlegi edzőjével és keretével szerintem biztos, hogy nem lesz bajnok. Hangsúlyozom: a jelenlegi edzőjével és keretével.

@montipájton:

A spanyoloknál Villa vagy Torres az extraklasszis center? Komolyan kíváncsivá tettél. :-)

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.12.08. 12:28:54

@Csöncsön: kerettel nincs ott gond most sem,az edzovel annal inkabb.

rizla 2009.12.08. 13:05:50

@montipájton: a spanyoloknak kettő is van, meg a kameruniaknak is akad egy, aki jobb fabianonál. az angoloknak ott van rooney, aki nem egy kifejezetten klasszikus középcsatár, de hogy képességei alapján a legkiemelkedőbbek közé tartozik, az tuti. a franciáknál ott lesz (?) henry, aki mondjuk már öregszik, meg benzema, aki még taknyos, de benne is több van, mint a brazilok csatáraiban.

montipájton 2009.12.08. 13:14:09

OFF

Index címlapsztori megvolt?
Na.
Most akkor neveket akarok.

ON
Jó, Eto'o, Benzema stb., ezzel együtt csatárgondjai nem lesznek a braziloknak. Kérdés, a középpálya hogy működik majd.
Amúgy a fhansziák 98-ban komoly csatár nélkül lettek világbajnokok. (Henry még nem volt világklasszis, Dugary sose lett az, G'ivarch meg vicc. És mégis. Megnyerték úgy, hogy a kieséses szakaszban csatár a kapu közelébe se jutott náluk. Látod, Csöncsön, én inkább az ilyet nevezem a futball szégyenének.)) )

Ilu 2009.12.08. 13:24:33

Nem ertem en azokat a hozzaszolasokat, amik arrol szolnak, hogy egyes zsenik, nem voltak makulalatlan jellemek. Sztem egyszeruen meg e legjobbaknal is elszakad a cerna, de vegyuk peldanak mondjuk Rault, akirol sztem azert a legtobbeknek az jut az eszebe, hogy a tokeletesen alazatos, es nem mellekesen igencsak jo csatar peldakepe, de kerdem en fog o ilyen golt rugni :
www.youtube.com/watch?v=8DNfgibZO5o bar ez sztem a legtobb mai csatarrrol is elmondhato, talan 1-2 kivetel akad, akinek eszebe jutna egy ilyenfajta megoldas, de ok sem probalnak meg sztem.

Neil Blender 2009.12.08. 13:44:34

@Ilu: fogalmam nincs mit akartal ezzel a commenttel...

bar lehet en vagyok a suger

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2009.12.08. 14:10:05

@Neil Blender: Szerintem csak azt akarta mondani, hogy Bergkamp nagyobb zseni mint Raúl :P :)

halareaal 2009.12.08. 14:26:18

az sztem is igaz, hogy 98ig és 98ban is Ronaldo volt a no.1, de azt azért jegyezzük meg, hogy az ezutáni időszakban (részben a döntőbeli Zidane-alakítás, részben talán az eb-cím, majd Zidane Madridba igazolása, de legnagyobb részben persze Ronaldo súlyos sérülése miatt) ez megfordult. Zidane a 98as korszaktól ért el ugyanis olyan dolgokat, amik kompenzálták h ő egy francia középpályás aki főként előkészít és passzol, míg Ronaldo egy brazil csatár aki cselez, gólt lő és meccseket dönt el. azt amit Zidane csinált, nem hiszem h bárki is magasabb szinten művelte volna, akár a kortársakhoz, akár "abszolút értékben" nézzük. 1xüen Ronaldo volt a csatár, posztjukból adódik az a különbség, h mindenki őt tartotta a legnagyobbnak, mindgi is így volt ez.

azon viszont nincs mit csodálkozni, h a döntő győztesére emlékszik mindenki, főleg ha vki 2 gólt lő egy vb döntőn. sztem nem vok egyedül, akinek a 2002es Real bl győzelemről Zidane gólja után/mellett Casillas ugrik be, holott védett kb 20 percet a döntőben, nemis volt kezdő.

bár hozzám Zidane játéka talán közelebb áll, azt énis hajlmaos vok elhinni, h ha nincsnenek a sérülések, Ronaldo lett volna a valaha volt legnagyobb.

davidmoyes 2009.12.08. 16:38:12

@Pályaelhagyó autóversenyző:
"minden 5-6-ik meccsre jut egy golja, kiveve a valogatottat, ahol 2000 utan elkezdte lodozni, es a karrier vegere osszejott a 31/108-as mutato."
Szerintem ez egy irányító középpályástól igencsak jó teljesítmény..

Ronal-d'oh! 2009.12.08. 17:06:20

@rizla: Patoban simán benne van, hogy a vb legjobbja lesz.

halareaal 2009.12.08. 17:08:12

@davidmoyes: meghát az sem utolsó szempont, h rúgott ő gólt 2 vb döntőn, bl döntőn, több el clasicon, szal a legfontosabb pillanatokban igenis gólerős volt.

lexx 2009.12.08. 17:13:04

@montipájton: az offra reagalva
„Legalább hat-hét éve kezdődött ez a magyar futballban. Az egyik csapat játékosai egy itthon bravúrosan megnyert nemzetközi kupameccs visszavágója előtt kitalálták, úgy járnának a legjobban, ha a biztos kiesés tudatában arra fogadnának, hogy a szünetben legalább három góllal vezetnek a hazaiak. A visszavágóban nagy pénz volt, így már az első félidőben összehoztak négy gólt.”
leirom melyik volt ez a meccs ne kelljen guglizni:
www.youtube.com/watch?v=aergDZdRZzE
keves lenne a hely felsorolni az osszes nevet nem?

divi · http://weareunited.freeblog.hu/ 2009.12.08. 17:22:53

@lexx: és ez valszeg még akkor is stimmel, ha tudjuk, hogy azon a meccsen (a kintin) "csak" 3-0 volt félidőben...

lexx 2009.12.08. 17:27:26

@divi: a pontos eredmenyt nem tudtam egyebkent, de nekem a 6-7 evbol ez az egyetlen bravurosan megnyert nemzetkozi kupameccs ugrott be :)

töröltprofil (törölt) 2009.12.08. 21:48:54

Azt azért kétlem hogy az irányító kp poszt megszűnt volna. Csak Zidane visszavonulása óta nemigen volt hozzá hasonló azon a poszton.

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2009.12.09. 13:04:12

Úgy látom, még nem esett szó Márton Sándor ténykedéséről, aki remekül fújt egy norvég-skóton, majd khmmm... elég egyoldalúan a chíleieknek döntötte meg a pályát Kamerun ellen. Kamerunban a meccs után zavargások voltak, és teljesen nyíltan lerasszistázták Mártont. Két kameruni gólt nem adott meg és két kameruni játékost küldött le idő előtt.

Az USA-Irán meccs előtt nagyon komoly para volt, ehhez képest a játékosok virágcsokorral köszöntötték egymást a meccs előtt, és végig vigyáztak egymásra, mint a hímes tojásra.

Korrekt vébé volt, a spanyolokat iszonyatosan sajnáltam, és egy életre meggyűlöltem a csaló nigériaiakat, örülök, hogy a posztíró is a nevén nevezte a nigéria-paraguay vérlázító bundameccset. Persze a spanyolok teljesen inkompetensek voltak, de a spanyol-bolgár végét azért nehezen feledjük.

Ez volt az első vébé, ahol kiírták az eredményt a jobb felső sarokba, amolyan magyar fonetikával, pl. USA-Irá 1-2, Spa-Bul 6-1, stb. Ennek nagyon örültem, mert nagyon rühelltem korábban, hogy hiába kapcsolok oda egy meccsre, nem tudom, mennyi az állás...

A franciák megérdemelten győztek, Petit gólja után (ez volt a harmadik a kilencvenedik percben) Knézy hatalmasat üvöltött, ez volt a francia válogatott ezredik gólja. Mitterand francia sálban örvendezett. Elég jó dramaturgiai pillanat volt.

A legújabbkori vébék történelmének két legjobb meccsét itt játszották. Az egyik a már említett brazil-dán volt (a dán egyenlítő gól után - emlékeztek Laudrup fekvő szoborszerű gólörömére?) Knézy mondata nagyon megmaradt: "Nagy gól, nagy meccs!". A másik pedig - erre talán kevesebben emlékeznek - az angol-kolumbia 2-0 volt. Ez az a tipikus meccs, ahol a 100%-os gólhelyzetek alapján 15-13 is lehetett volna a meccs végeredmény. Ragyogó iram volt. Knézy az utolsó óriási helyzet után: "A focigála az utolsó pillanatig folytatódik!".

Holland-jugó utolsó góljánál gólöröm gyanánt a fehér és a fekete holland játékosok majdnem összeverekednek. Ronda jelenet nagyon.

A dánok helyenként sziporkáznak, a csaló nigériai csapatot kárpázatos játékkal mossák le a pályáról.

Hatalmas potyagólok a német-jugoszlávon (Illgner), és a spanyol-bolgáron (Zubizarreta). Knézy: "ez nem az öreg kapusok vébéje!".

Rengeteg öngól, ami az amerikai vébé és Escobar tragédiája után elég rossz emlékeket keltett. Asszem a francia-szaudin az egyik szaudi játékos két öngólt is vállalt szegény.

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2009.12.09. 13:06:52

+asszem a dán-dél-afrikán volt, hogy a bíró az összes cserejátékost kiállította (hárman voltak), olyan szabálytalanságok után, amelyekből emlékeim szerint az egyik ért volna egy nagyon szigorú bírónál egy sárga lapot.

Lacóka 2009.12.09. 15:22:27

@Szigi.: te urbán flóri vagy? Chirac lesz az, Mitterand 96ban meghalt :)

Az a B.Laudrup gólöröm azóta is az egyik kedvencem.

(ja, és plusz egy pötty az első vébém kockába)

Lacóka 2009.12.09. 15:23:19

@Lacóka: izé, a szmájli az urbán flóris résznek szól, így kicsit szarul néz ki

England win The Ashes! 2009.12.09. 19:10:36

@Szigi.: Néhány megyjegyzés:

Chiracot már említették. Nem Márton fújt (ő lengetni szokott), hanem Vágner László. Nem a francia-szaúdi meccsen, hanem a francia-dél-afrikai meccsen lőtt Pierre Issa két öngólt, az egyiket később "franciásították", a röhej az, hogy azt, amelyik egyértelműen az övé volt! Illgner nem igazán bénázhatott, mert a németek a Köpke-Kahn-Lehmann triumvirátussal utaztak a vb-re.

Végül nem Leningrádban, hanem Moszkvában, nem Mercedeseket, hanem Ladákat, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak. ;-)

(Amúgy jó komment volt, nem akartalak megbántani.)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.06.10. 13:51:15

Nálam Dennis Bergkamp gólja minden idők legszebb VB gólja sőt, nem csak VB legaszabb gólja. 12 év óta nem láttam ilyen zseniáis gólt. Örök emlék nekem.
süti beállítások módosítása