Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Válogatott történetek - 1990, Olaszország

2009.11.22. 08:00 _benito

1984 májusában a FIFA úgy döntött, az 1990-es világbajnokságot Olaszország rendezheti (Szovjetunió meg nem), és ezzel a második ország lett, amely kétszer adhatott otthont a világ legnagyobb sporteseményének. A világbajnokság szokás szerint rengeteg érdekességet hozott, és hiába volt a legalacsonyabb gólátlagot hozó torna, olyan események tették az egyik legérdekesebb szeánsszá, mint a torna előtt a válogatottban gól nélkül álló Salvatore Schillaci gólkirályi címe, az emlékezetes Völler-Rijkaard csulapárbaj, az írek győzelem nélküli negyeddöntője, Roger Milla tébolyító hastánca a szögletzászlónál, és a góljaival első afrikaiként negyeddöntőbe jutó Kamerun csodálatos menetelése. A 24 csapat 14 helyszínen lőtt mindössze 115 góljának, de még inkább 16 piros lapjának a Rádió Q-val indított közös sorozatunk újabb epizódjában igyekszünk méltó emléket állítani.

Olaszország 1934 után másodszor sem sajnált mélyen a zsebébe nyúlni, amikor az ország kedvenc sportjának nagy eseményéről volt szó: 10 stadiont újítottak fel teljesen, két újat építettek, amelyek közül a torinói delle Alpival az öregecske, de mostanra újjáépített Stadio Comunalét váltották fel, Bariban pedig egy igazi remekmű épült: a San Nicola virágot formázó karéja egy évvel később nem véletlenül volt a BEK-döntő színhelye is.

Selejtezők

116 ország indult harcba a 22 vb-helyért (a rendező jogán Olaszország, a címvédőjén Argentína automatice ott volt) a selejtezőkben, amelyeket Trinidad és Tobago nyitott, és zárt le 22 hónappal később. Mexikót a FIFA kizárta, mert egy utánpótlástornán ügyeskedni próbált egy játékos korával, Chile pedig elindult ugyan, de menet közben diszkvalifikálták őket (és 94-ben sem indulhattak), miután a Brazília elleni meccsen Roberto Rojas eljátszotta a nagyhalált egy petárdatalálat után.

A CONCACAF-ból Costa Rica (Bora Milutinovics bontogatta szárnyait éppen), és a 40 év után visszatérő Egyesült Államok jutott ki, Ázsiából Dél-Korea és az Egyesült Arab Emirátusok, Dél-Amerikából Uruguay és Brazília mellett az óceániai selejtezőt megnyerő Izraelt (bizonyám!) kiütő Kolumbia jutott ki. Afrikából 1934 után először Egyiptom, és a már 82-ben szelídíthetetlennek tűnő Kamerun ért oda.

A 7 európai csoport első két helyezettje jutott ki egy kivétellel, a leggyengébb csoportmásodik szomorú posztja Dániáé lett, akik viszont két évvel később Eb-arannyal kárpótolták magukat. A kevés meglepetés közül ki kell emelni a franciák kiesését, aki egy ciprusi ikszért fizettek meg durván, helyettük a skótok csatlakoztak a csoport simán behúzó jugókhoz, akikről muszáj később külön is megemlékeznünk egy mondat erejéig. Akkor még azért komoly meglepetés volt, hogy Magyarország sem lehetett ott.

Magyar szereplés

A 86-os armagedon után Bicskei Bertalan próbált úrrá lenni a helyzeten, és csapatot építeni a Mexikóban megsemmisült alapokból, de csúfos kudarcot vallott. A csúfos szó nem túlzás, hiszen egy ország jegyezte meg a dallamos nevű Carmel Busuttil nevét a selejtezők végére: a máltai oda-vissza betalált, Máltán mindjárt kétszer is, és mindkét meccs döntetlennel zárult. A spanyoloktól és az írektől 1-1 pontot sikerült elvennünk, idegenben mindkettő oktatott (4-0, 2-0), az Észak-Írország elleni négy pont nem számított semmit. A mexikói pofonból nem sikerült gyorsan felállnunk, sőt, nagyobb zuhanásba kezdtünk, mint Ronaldinho, és már ekkor látszott, hogy komoly bajok vannak.

Csoportkör

A csoportokban óriási meglepetések nem történtek, de azért a vb-újonc Costa Rica brazilok mögötti, a svédek és a skótok kárára kiharcolt továbbjutása mindenképpen említést érdemel. Az egyenes kieséses körbe jutott Kamerun, és a Jackie Charlton vezette írek is, és a lebonyolítás miatt az egész jó csapattal érkező belgák továbbjutása sem mondható meglepetésnek.

Roger Milla vezérletével (az ekkor már 38 éves sztár beválogatását komoly viharok előzték meg) Kamerun 9 emberrel is megőrizte szűk előnyét Argentína ellen, de Milla még nem végzett: Románia elleni duplájával továbblőtte csapatát. Még az is belefért, hogy az utolsó körben a szovjetek csúnyán megrakják őket (4-0), a győztes kiesett, az oroszlánok továbbmentek. A románok mellett az egyik legjobb csoportharmadikként Argentína is továbbvergődött. A holland-angol-ír trojka tagjai egyszer sem lőttek egy gólnál többet, és a 16 közé jutott a szomszéd hármasa, Kolumbia, Jugoszlávia és az NSZK is (utóbbi két csoport tagjai Egyiptomot, illetve az Emirátusokat bombázták le nagy kegyetlenséggel). A házigazda olaszok takarékoskodtak, szűk győzelmekkel, de 100 százalékos mérleggel mentek tovább, mellettük a csehek jutottak be, az amerikaiak meg 40 év után ott voltak ugyan a vb-n, de három gyufával mehettek haza. Az E csoportból a spanyolok, a belgák és Uruguay ment a legjobb 16 közé, Dél-Korea meg haza.

Csoportelsők: Olaszország, Kamerun, Brazília, NSZK, Spanyolország, Anglia

Másodikak: Csehszlovákia, Románia, Costa Rica, Jugoszlávia, Belgium, Írország,

3. helyen továbbjutók: Argentína, Kolumbia, Hollandia, Uruguay
3. helyen kiesők: Ausztria Skócia

Nyolcaddöntők:

Már a 16 között olyan párosítások jöttek létre, hogy Sepp Blatter szívszélhűdést kapott volna tőlük. Argentína-Brazília és Olaszország-Uruguay (mind korábbi bajnokok) mellett a 74-es döntő visszavágóján összecsapott NSZK és Hollandia is. Argentínát nem hagyta el a szerencséje, Goycochea bravúrjaival, és egy zseniális Maradona-szlalom után beütött Caniggia góllal kiverték a számtalan helyzetet elpuskázó brazilokat. Az olaszok a vb előtt válogatott gól nélkül álló Toto Schilacci-találattal kiverték az urukat, majd a hollandok és a németek bonyolódtak némi testnedvcserével súlyosbított adok-kapokba. Klinsmann és Brehme góljaival megérdemelten nyertek a németek, R. Koeman büntetőjével csak a végén jöttek közelebb a hollandok.

A masszív jugók a spanyolokat verték ki Pikszi Sztojkovics duplájával, a csehek pedig Costa Ricát intézték el a góljai mellett csodálatos hajkoronájáról is elhíresült Tomas Skuhravy triplájával. (Azt tudjátok, hogy csehül is Bundesligának hívják ezt a fajta hajat?) Az angolokat 119 percig legyezgette a kiesés szele Belgium szertefocizta az akkoriban _benito által is támogatott Lineker-bandát, David Platt aztán a ráadás utolsó percében Angliát lőtte a 8 közé. Írország azt az egyedülálló bravúrt tudhatta a magáénak a Romániával lejátszott nyolcaddöntő után, hogy úgy jutott a negyeddöntőbe a világbajnokságon, hogy nem nyerte meg egyetlen meccsét sem. Ma azt mondanánk rá, célfoci. Kamerun lett az első afrikai a legjobb 8 között, miután Milla újabb meggyőző performansza után kiverték Kolumbiát, köztük a youtube-iskola első osztályában is kötelező Higuita-alázással.

Nyolcaddöntők: Kamerun-Kolumbia 2-1 (hosszabbításban), Csehszlovákia-Costa Rica 4-1, Argentína-Brazília 1-0, NSZK-Hollandia 2-1, Írország-Románia 0-0 (büntetőkkel 5-4), Olaszország-Uruguay 2-0, Spanyolország-Uruguay 1-2 (hosszabbításban), Anglia-Belgium 1-0 (hosszabbításban)

Negyeddöntők:

Kamerun óriási meccset játszott Angliával. Platt vezetést szerzett az angoloknak, de Milla beállítása után az afrikaiak fordítottak, és 8 percre voltak az elődöntőtől, amikor Lineker büntetőjével egyenlített Anglia, majd a hosszabbításban újra a világ legelegánsabb csatára lépett színre, és második 11-esével 1966 után újra elődöntőbe lőtte csapatát. Az olaszok Schilacci góljával véget vetettek az írek csodaszép olaszos menetelésének (aki szerint mégis inkább csodaszép, annak kötelező), a németek pedig Interista triójuk (Klinsi, Loddar és Brehme) szinte hazai pályán játszhattak a San Siróban, és gyenge meccsen Matthaeus büntetőjével kiverték a cseheket. Argentínánk még mindig adott a gép, mert hiába kerültek emberelőnybe fél óra után, büntetőkig masszírozták egymást a jugókkal, de a Pumpido lábtörése miatt beugró Goycochea újra hőssé lépett elő: Maradona kihagyott büntetője után úgy nézett ki, harangoztak az argentinoknak, de a kapus a két utolsó jugó büntető kivédésével kiejtette a vb egyik legjobb csapatát.

Jugoszláviának már csak azért is óriási ökörség volt polgárháborúnak induló öldöklésbe fognia, mert csodálatos csapatuk volt, amely hosszú évekig uralkodhatott volna. Egy csapatban látni Sukert, Boksicot, Proszineckit és Jarnit Szavicseviccsel, Pikszi Sztojkoviccsal és Kataneccel… futballmámor, nincs rá jobb szó. A következő Eb-ről már kizárták őket, és bár külön-külön is erősek voltak, elvették a semleges szurkolóktól a lehetőséget, hogy hosszú ideig gyönyörködjenek bennük. Abcúg!

Negyeddöntők: Argentína-Jugoszlávia 0-0 (büntetőkkel 3-2), Olaszország-Írország 1-0, NSZK-Csehszlovákia 1-0, Anglia-Kamerun 3-2 (hosszabbításban)

Elődöntők:

Annál jobban nem zavarhatták volna össze a nápolyi San Paolóba bezsúfolódó 55 205 szurkolót, mint hogy Maradona ellen kelljen szurkolniuk a világbajnokság elődöntőjében. Az olaszok Schillaci góljával már a meccs elején megszerezték a vezetést, de Caniggia a második játékrészben válaszolt, az argentinoknak újra büntetőket kellett rúgniuk, de ezen a vb-n nagyon adott nekik a gép: tőlük senki nem hibázott, a két utolsó olasz rúgó viszont kihagyta a 11-est, így Argentína jutott a döntőbe. A  másik elődöntőben is büntetők döntöttek, de az NSZK-Anglia meccsről valószínűleg mindenkinek a zokogó Paul Gascoigne jut eszébe, aki megkapta az eltiltást jelentő sárgáját, így akkor sem játszhatott volna a döntőben, ha bejutnak. Nem jutottak be, Brehme mázlis góljára Linekker válaszolt, majd a büntetőpárbajban Psycho szolgált rá vezetéknevére, Pearce után Waddle is kihagyta, a németek masíroztak a fináléba

Elődöntők: NSZK-Anglia 1-1 (büntetőkkel 4-3), Argentína-Olaszország 1-1 (büntetőkkel 4-3)

Az érmekért

A kisdöntőben Olaszország Bariban 2-1-re legyőzte Angliát a csalódottak meccsén. Az angolok elhitték, hogy most talán újra, és vitathatatlanul odaérhetnek, az olaszoknak pedig hazai pályán nem is lehetett más a céljuk, mint a győzelem. Ezek az érzések rányomták a bélyegüket a meccsre, lényeges momentum volt ugyanakkor Schillaci 6. gólja, amivel rávert egyet Skuhravyra, és így egyedül lehetett a világbajnokságok történetének egyik legfurcsább gólkirálya (róla később), és amolyan szépségtapaszként a legjobb játékosa is lett, Shilton meg visszavonult jól.


A futballtörténelem legrosszabb döntője mindent ígért, csak látványos játékot nem, mégis hozott egy csomó elsőzést. Pedro Monzon a döntők történetének első kiállított játékosa lett, a faultot elszenvedő Klinsmann pedig még hazájában is megkapta a Schwalbe (fecske) becenevet a fetrengéséért. Az argentinoknál ott volt ugyan Maradona, de az eltiltott Caniggia nem játszhatott (a történelem első vb-döntős csapata lettek, amely gól nélkül tudta le a finálét), ráadásul Dezotti kiállítása miatt a gauchók 9 emberrel zárták a meccset, amelyet végül Andy Brehme büntetőjével az NSZK nyert meg. A győzelem azt jelentette, hogy a németek több szempontból is a világ tetejére ülhettek: a futball-vb-k legeredményesebb országa lettek 3 arannyal és 3 ezüsttel (azóta Brazília előzött), Beckenbauer pedig Zagallo mellett a második lett, aki játékosként és edzőként is világbajnoki címet szerzett.

Az olasz világbajnokság sok szempontból csalódást okozott, hiszen sok csapat a biztonságra törekedve játszott a tornán, ezért nem volt meglepetés, hogy a legalacsonyabb gólátlagot sikerült összehozniuk (a döntőig mákoló Argentína 5 gólt lőtt a tornán). A védekezéssel együtt járnak a faultok, ezen a vb-n volt a legtöbb piros lap (16), talán nem véletlen, hogy mindenki igyekszik inkább a szép dolgokra emlékezni, és mivel ebből nem volt sok, Roger Millát kellene a vb-arcának választanunk. Mégsem tehetjük.

A világbajnokság arca: Salvatore Totó Schillaci

Egyrészt azért nem, mert a gólkirály (aranycipő) és a legjobb játékos (aranylabda) birtokosát nem sérthetjük meg ennyire, másrészt Salvatore Toto Schillaci kunsztja közel utolérhetetlen. Notti Magiche di Totò Schillaci, azaz hősünk Mágikus éjszakái – kiváló pornófilm-cím is lehetne – nem véletlen, hiszen a vb olasz hőse se gyors, se ügyes, se szép, se semmilyen nem volt, ezen a világbajnokságon mégis minden róla szólt, pedig egy bizonyos Roberto Baggio, és egy Gianluca Vialli is szolgálatot teljesített az olasz csatársorban. Schillaci tulajdonképpen egy korai kiadású Pippo volt, a tornán szerzett 6 góljából négyet is 10 méteren belülről szerzett (volt egy büntető is köztük). A Juventus, később az Inter játékosaként közepes góltermést tudott felmutatni, de az olasz válogatottban messze a bajnoki átlaga felett termelt. Ha létezik a formaidőzítésnek csúcsfigurája, az egészen biztosan Totó, hiszen a világbajnokság előtt mindössze egyetlen válogatottsággal lett hős, égszínkék mezben szerzett hét góljából hatot a Mundialén gyötört be. A torna után még néhányszor behívták a válogatottba, de egyre ritkábban, el is igazolt Japánba, hogy a Jubilo Iwatában mutassa meg, igazából hol van az ő helye: 78 meccsen 56 gólt vágott a J-League-ben.

186 komment

Címkék: történelem több mint foci válogatott válogatott történetek fwc tort

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr141541917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.11.22. 22:33:01

@popp: rasszista dolgokat rasszista emberek mondanak (komolyan). a csalók meg csalnak. a köcsögök meg köpnek, a sunyi köcsögök hátulról.

(tudom, h Totti múltjával ezt az esetet a sírodig védened kell, de mégis...)

"Egy felhevült állapotban lévő játékostól nem lehet elvárni, hogy hideg fejjjel megfontoltan cselekedjen"

akkor szólj a világ összes edzőjének, h lehetetlent kérnek nap mint nap a játékosaiktól :) egyébként meg _nem köpni_ még nem megfontolt cselekedet :)

amúgy meg nem valószínű, h rijkaard ne kürtölte volna világgá, ha rasszista dolgokat mondott völler, úgy ugyanis rudiról szólna a történet, nem róla.

Alapvonalszippantó Hapci Benő · http://nst.blog.hu/ 2009.11.22. 22:35:06

@ferenck: Rijkaard már nem sokkal utána bocsánatot kért, sőt, úgy tudom a meccs előtt sem volt rossz a viszonyuk. állítólag a magánéleti problémái miatt volt idegállapotban.

Alapvonalszippantó Hapci Benő · http://nst.blog.hu/ 2009.11.22. 22:37:02

most, hogy újra látom, eszembe jutott, mennyire lenyűgözött ez a logó (?) annak idején.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.11.22. 22:40:27

@mocsing: Ha jól esik itélkezned egy momentumból, hát tegyed. Tottit meg gennyes módon rugdalta Poulsen azon meccsen, nyilván nem köp le minden az utcán szembe jövő embert. De még mielőtt megint belemagyaráznál újra a mondatomba leszögezem: Rijkaard és Totti köpése sem volt szép dolog nyilván, de ezekből a momentumokból, kár végletes következtetést levonni. A magam részéről ezt a témát lezártam.

pink75 2009.11.22. 22:48:50

na, ez szép, völler mint rasszista
nettó baromság
a holland-német meccsek előtt 2 órával már a tv is vibrált akkoriban, és ezért én inkább a hollandok bizonyítási kényszerét és kisebbrendűségi komplexusát érzem felelősnek
persze, ez a semleges nézőknek csak jó volt :)

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.11.22. 22:52:39

@popp: szerintem tegyél különbséget a háttér megállapítása és a védhetetlen tett védése között. ha holnap schweinsteiger leköpi ervin skela-t, kussolni fogok, amikor utána ez szóba kerül, nem pedig olyanokat találok ki, h biztos cukkolta koszovóval.

a köpés védhetetlen, csinálja bárki. utána új halmazba kerül a köpő játékos.

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.11.22. 22:52:56

holland focistakra cruijffek ota sok mindent lehet mondani,de azt nem eppen,h kisebbsegi komplexusuk lett vna valaha is... sokszor poont a fenenagy egojuk es a felsobbrendusegi komplexusuk lett a vesztuk,legszebb peldaja ennek pont a 74es donto vt,amikor a 2. perctol azt hittek,h 1-0lal ovek a meccs,es semmi masra nem torekedtek,csak arra,h alazzak a nemeteket...

popp · http://koncertblog.com/ 2009.11.22. 23:05:52

@mocsing: Természetesen egész életére. Ezt hívják stigmatizálásnak haver.

_benito · www.nst.blog.hu 2009.11.22. 23:09:18

@mocsing: ekkor még két sárga után eltiltás járt (caniggia csókoltat), ezért nem volt mindegy a lap, amit azért kapott rijkaard, meg völler feldobta magát (csula 1). aztán a második már a piros után volt, akár egy dirty sanchezt is tolhatott volna a bajsza helyére, az sem számított volna.

volt egy brémai ismerősöm, akinek fingja nem volt a futballról, de ha szóba került, mindig hozzátette hangos szóval, hogy eeeeees gibt nur ein ruuuuudi nazionaleeeee :)

Vul-Kahn 2009.11.22. 23:20:38

A Völler-Rijkaard vitába nem szállnék be, gondolom úgyis sejti mindenki, hogy kivel értek egyet, csak annyit jegyeznék meg, hogy leköpni vkit szerintem a legundorítób dolog a világon. Akkor már inkább ütötte volna meg, az legalább őszinte (persze csak ha szemből teszi, ha hátulról, az szintén sunyigeci vonásokra vall).

Végül pedig két, a témához kapcsolódó "gyöngyszem" a német könnyűzene közelmúltjából :-)
www.youtube.com/watch?v=j82VFs0NZY4
www.youtube.com/watch?v=nsXOKOzmHtI

Előbbi 2002 elején asszem a Top10-be is bekerült a német slágerlistán :DD

popp · http://koncertblog.com/ 2009.11.22. 23:26:50

@Vul-Kahn: Gondolom velem értesz egyet, köszi a támogatást.

pink75 2009.11.22. 23:27:25

@Vul-Kahn: az az ország egy méretes ízlésficam:)

Vul-Kahn 2009.11.22. 23:32:46

@pink75: nehezen magyarázható dolgok ezek, az biztos :)

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.11.22. 23:49:44

@_benito: te szereted rammsteint? végre egy szerethető tulajdonságod :)

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2009.11.22. 23:57:46

eddig én semmit nem tudtam erről a rijkaard - völler afférról, de most azért mert frank lecsúlta rudit, nem lesz a szememben egy sunyi ember
nekem ő mindig is azaz ember fog maradni, aki 2 bajnoki címet odaajándékozott a reálnak :)

szerintem ez a vb kamerun vb-je volt, még az őszinte, technikás, fifikás afrikai focit játszották, szerintem a 98as nigéria szebben játszott, de akkor megint a pénzen hisztiztek (ha jól emlékszem) mondjuk a 94es vbről semmit nem láttam

90es vb meccseiről az jött le, hogy nekem lehetetlen lesz megszeretnem az olasz/argentín focit

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.11.23. 00:22:59

a 90es vb ugy el emlekeimben,mint a 2002es utan a masodik legnivotlanabb vilagbajnoksag. konkretan csak a nemet-hollandra es a kamerun-angliara emlekszem,meg h a dontoben igencsak lejtett a germanoknak a palya (aminek a merteke mai szemmel nezve szinte semmi)

pink75 2009.11.23. 01:19:38

@_benito: persze, a zenei alap már megvan, most jöhet a nyelvcsere :)
tényleg, amikor egy holland-német meccsen az antillákon született leköpi a törököt, az már a szép világ? :)

kroos 2009.11.23. 07:52:41

@sporttárs: @popp: 1 dolgot mindenki elfelejt (amit egyik kedvenc iróm megemlít az idevonatkozó müvében)
hogy a 85. percben Goykoechea lerántja Augenthalert az ötösön belül. Tiszta 11-es volt.
Erre senki sem emlékszik csak a 2 kiállitásra meg a 11-esre, amit Brehme ballábasként lött jobbal-arc?

kroos 2009.11.23. 08:03:37

@mocsing: csak annyit..emlékszem a meccsre és kár hogy nem arról beszéltek hogy Klinsi gólja elött Buckwald milyen biciklicselt nyomott.
Riikard amugy végig rugdosta völlert, ha már itt tartunk. Kitalálni a semmiböl hogy rasszista beszólás miatt volt az meg a legalja.@_benito: a döntöben nem csak caniggia sárgázodott ki henem még Giusti,Batista és Olarticoechea is.
A német-holland viszony tudomásom szerint nem 74- óta feszült hanem a II VH óta.Csak korábban a hollandoknak nem volt csapatuk hozzá...

r_magpie 2009.11.23. 08:32:10

Nahát, nekem is ez volt az első végignézett vébém, '86-ból csak töredékek vannak meg. Szinte minden meccset láttam, még hónapokig emlékeztem minden egyes gólra, ha nem tudtam elaludni, csoportról-csoportra visszajátszottam magamaban a meccseket:)

Szerintem ez egy nagyon szerethető és látványos focit játszó német csapat volt, bár az uccsó két meccsük csalódást keltő volt, szóval nem értem azokat, akik zsigerből fricceznek.

Az én kedvenvem ezen a vébén Brehme volt, futballpolihisztorként, zseniként csoldáltam, a hollandoknak lőtt gólja nálam máig etalon.

A belgáknak és természetesen Kamerunnak szurkoltam még, Scifo és Milla voltak a sztárok. Ekeke góljánál zengett az egész utca, akkorát üvöltöttem 10 évesen. Ja: és a Caniggia-vadászat a nyitómeccsről megvan? :)))

Ami még beugrik, hogy az időt nagyon furán jelezték ki a közvetítés alatt, valami függőleges skálán jelölték be, hogy hanyadik percben jár a meccs.

Ja, és erről a meccsről még kötzvetített élőben a magyar rádió is, a döntőről Deák Horváth Péter és Molnár Dániel (RIP), a felvételem a mai napig megvan róla.

kroos 2009.11.23. 10:03:27

@r_magpie: Caniggia-vadászat Massing által :: legerösebb....
ezért imádom ezt a Vb-t mert voltak ilyen események amikre 100 év mulva is emlékezni fogk..maradona kezezése a szu ellen...pearce kihagyott 11-ese.....Milla tánca....matthaus yugok elleni produkcioja......baggio cseheknek lött gólja.....
bár a szinvonal nagy visszaesés volt a 82 és a 86-os Vb-khez (szerintem a 74-es/78 as hoz volt hasonló),
Sacci ekkor mondta hogy a Milan 10 évvel elözi meg a világot.....

sporttárs 2009.11.23. 10:15:09

@ferenck: Ja, ha szerinted jól tette és Völler senkiházi volt (miért is?), akkor én büszke lennék rá, ha a te ízlésednek megfelelő embereket és csapatokat fikázhatnám.
De nem teszem, nem vagyok ilyen köpködős fajta. Majd ha beírsz egy Barca-fikázást tőlem (ami ugye nem azonos azzal, hogy nem ejakulálok három passz után), beszélhetünk.

Akinél az ilyen köpködésre van mentség, pláne, akinél ez attól füg, ki követi el, azzal nincs vitám, a stílus maga az ember.
(Úgy van ez, hogy van, aki szerint Zidane egy köcsög, mert fejelt, de Rijkaardnak biztos jó oka volt köpködni. Cé Ronaldo hisztis kurva, de Németh Krisztiánt ne bántsuk, ha minden második labdával elesik. Most komolyan, van értelme ilyenekkel beszélgetni? Szrintem erkölcs csak egy van.)

sporttárs 2009.11.23. 10:18:30

@kroos: Erre tényleg nem emlékszem, de ugye nem is ez döntött. :))
Egyébként a vébé korai szakaszában valóban kifejezetten látványosan és gólerősen fociztak a németek, csak amikor élesbe fordult, akkor lettek igazi németek. :)

Brehme 11-ese pedig szenzációs volt, abban a pillanatban, azzal a téttel, nem kijelölt rúgóként ennyire tökéletesen lehelyezni...

balra 2009.11.23. 10:18:40

A német-kolumbia meccsen gyűlöltem meg Valderramát, Hiquítát meg sosem szerettem. Milla nagy király volt, de ezen a vébén lett Pat Bonner a kedvenc kapusom.

r_magpie 2009.11.23. 10:20:08

@kroos: mondjuk, hogy itt Vautrot mit akart a piros után a sárgával, az rejtély. Lehet, hogy úgy gondolta, ez a szabálytalanság 3 sárgát is megért.

színfoltok még: itt ismertük meg Valderramát is, az egyik legklasszikusabb 10-es karmestert ever

sporttárs 2009.11.23. 10:21:00

Amúgy ha már Brehme: azért az emlegetett Rijkaar-köcsögösködős meccsen olyan gólt lőtt, ami talán az egész világbajnokság legszebb találata volt, a tizenhatos bal csücskétől a hosszú oldalra.
Maniche másolta le, most nem emlékszem, hogy a 2004-es EB-n vagy a 2006-os vébén, de talán szintén a hollandok ellen? :)

r_magpie 2009.11.23. 10:24:12

@balra: beugrott, amikor levitték hordágyon, és az oldalvonalnál felpattanra róla....lol

r_magpie 2009.11.23. 10:25:34

@sporttárs: a Brehme-gólban a legeslegszebb az, hogy teljesen tudatos volt

kroos 2009.11.23. 10:43:19

@sporttárs: @r_magpie: és a Heinrich által belinkelt videon látszik is az elsö gól elött Guido biciklije..
na jó nem egy ronaldos mozdulat volt...(bár én olyanra emlékeztem:)))

popp · http://koncertblog.com/ 2009.11.23. 10:51:12

@kroos: Erre nem emlékszem. Melyik szerző emlegeti az esetet?

balra 2009.11.23. 10:51:50

@r_magpie: élve elástam volna, pláne mikor kiegyenlített.

kroos 2009.11.23. 11:00:48

@popp: na mit gondolsz?:)
178 oldal a kedvenc könyvünkben:)

popp · http://koncertblog.com/ 2009.11.23. 11:05:02

A Hegyi írta, nahát. Lehet, hogy igaza van én nem emlékszem az esetre. (Azt meg tudom, hogy Hegyi szívének finoman szólv sem csücske az argentin válogatott.)

pattopo · http://100ev.uw.hu 2009.11.23. 11:11:34

ez a vb volt az első, hogy a közvetítések alatt a feliratok, az időjelzés és az egyéb információk megjelenítése egy ilyen színes grafikus felülettel történt, ami azóta teljesen megszokott.
emlékszem teljesen el voltam halva, mennyire gyönyörű is ez, amit kitaláltak.

akkor azt gondoltam, jobbat nem is lehet, aztán ma már elég gagyinak tűnik :-)

r_magpie 2009.11.23. 11:16:57

@balra: nem ő egyenlített, csak egy zseniális gólpasszt adott

@kroos: az inkább roller, mint bicikli, de sebaj, szép így is:)

rattenfanger 2009.11.23. 11:31:19

Arra emlékeztek, hogy valamelyik műholdas külföldi adón a gólokra csináltak pár animációt a VB kabala szörnyével, Etruscoval? Volt vagy 4-5 féle animált gólöröme annak a labdafejű pálcika gnómnak de a vége felé már nagyon rühelltem :)

Amúgy a VB embere nálam nem Milla, hanem Makanaky volt, szintén Kamerunból.
A legjobb meccs meg talán a Német-Jugó és a Kamerun-Anglia.
A VB legszebb gólja számomra Davor Jozic Kolumbia elleni találata volt.

kroos 2009.11.23. 11:44:46

@popp: teljesen tárgyilagosan irt, ha olvastad te is tudod.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.11.23. 12:26:11

@rattenfanger: "A VB legszebb gólja..."

Voltak azért óriási gólok. Tegnap, ahogy belemerültem a youtube-os videókba, meg is döbbentem, micsoda elképesztően nagy gólok is akadtak. Például Scifo Uruguay ellen, a Dél-Korea-Belgium meccsen De Wilde gólja (de a másik se volt csúnya), a spanyol-dél-koreai meccsen szinte az összes gól, vagy a spanyol-jugoszlávon Sztojkovics góljai, különösen az első.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.11.23. 12:53:36

@rattenfanger: Makanaky, mekkora figurák voltak rasztásék and co! :))

Képzeld, képzeljétek, Olaszországban egyszer megyek az utcán, s négusok visznek magukkal egy labdát, néha passzolgatnak. A labda elgurult visszarúgtam, vigyorgunk, beszélgetünk, mire mondják, hogy kameruniak. Az egyikük pedig bemondja, hogy ő Pagal öccse-bátyja (már nem emlékszem). Elalélok. Elkezdjük sorolni a neveket. De mikor megszakadt a felsorolás, utána úgy lassanként az alsó fiókokból előhuzogatva bemondok még 2-3-t.

Egy kicsi meglepődtek, sőt nagyon, és úgy láttam, hogy akkor fogta fel a srác, hogy testvére mekkora dolgot vitt véghez: itt egy fehér testvér (pár ezer kilométerre Yaoundétól), és elkezdi sorolni a teső tetteit. Jól megszorongattuk egymást, aztán azokban a napokban még párszor találkoztunk. Sajnálom, hogy telefonszámot, hasonlót nem cseréltünk, de...

Szóval, ez történt!

tb 2009.11.23. 13:12:55

@Dr Jozef Vengloš: "tudtátok, hogy Kim Clijsters teniszező apja tagja volt a belga keretnek? Uruguay-nak lőtt is egy gólt. "
Igen, erre emlékszem, Clijsters sajnos pár éve meghalt rákban, ez is közrejátszott, hogy Kim ideiglenesen felhagyott a tenisszel

tb 2009.11.23. 13:27:25

A VB egyik legjobb meccse szerintem az Uruguay-Spanyolország volt a csoportmeccseknél. A Francescoli-Ruben Sosa féle uruguayi csapat lefocizták a spanyolokat, gyakorlatilag egész meccsen a kapujuk elé szegezték őket, de képtelenek voltak gólt lőni, még egy 11est is kihagyott Ruben Sosa, végül 0-0 lett, és ezzel el is lőtték az uruk a puskaporukat erre a VB-re vereség a belgáktól, majd egy utolsó pillanatban szerzett góllal legyőzött Dél-Korea után még továbbjutottak, de aztán az olaszokkal már nem bírtak (bár ott is volt 1-2 lehetőségük), pedig több volt abban a csapatban

A kapcsán még érdemes lehet, az a gyanú, amivel pár éve vádolták meg az argentinokat, hogy a brazilok elleni meccsen valami nyugtatóval mérgezték a brazilokat, de már csak homályosan emlékszem. Valakinek tudja, hogy mi lett ebből az ügyből?

zsakfos 2009.11.23. 13:30:25

@Dr Jozef Vengloš:
Ki volt a magyar származású játékos?

zsakfos 2009.11.23. 13:34:34

Egyébként volt még egy magyar származású az amcsiknál Peter Vermes, mintha játszott volna az ETO-ban is, de erre azért nem vennék mérget.

pink75 2009.11.23. 13:46:25

@tb: nem vádolták, hanem bevallotta a gyúró vagy ki, hogy a fair play jegyében a braziloknak is osztott frissítőt a nagy melegben, sőt, velük kivételezett, saját maga mixelt nekik valami altatós-nyugtatós löttyöt.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.11.23. 13:47:11

Muzsnay is kinn volt, de nem játszott, meg Jenei edzőként.
Bálintot többen magyarnak mondják.

tb 2009.11.23. 13:47:25

@pink75: tényleg, akkor úgy pontosítok, hogy a betegsége játszott közre a visszavonuláshoz

tb 2009.11.23. 13:52:23

@zsakfos : nyugodtan mérget vehetsz rá, Vermes játszott az ETO-ban, bár lehet, hogy a VB idején már eligazolt. Rajta kívül Chris Sullivan is az ETO-ban játszott, kerettag volt, arra már nem emlékszem, hogy pályára is lépett volna a VB-n, Vermes viszont biztos, sőt, ha minden igaz, ő volt az USA csapatának az egyik sztárja. Ha jól rémlik mostanában a Vasasba akart befektetni, de nem lett semmi az üzletből

Walmer 2009.11.23. 14:07:06

@mocsing:
"rasszista dolgokat rasszista emberek mondanak (komolyan). a csalók meg csalnak. a köcsögök meg köpnek, a sunyi köcsögök hátulról."

Ez az egyetlen értelmes mondat a kommentek között.

Öszefoglalva: A '90-es vébé szar volt, mert Hollandia szarul játszott, Völler bunkó módon leköpette magát a gavallér Rijkaarddal, Lineker egy rohdt csaló, ellentétben henryval, aki a fair play bajnoka. a németek gecik, mert meg mertek nyerni egy olyan vébét, ahol magasan az övék volt a legjobb válogatott. De mocskok az angolok is mert kiejtették mindenki kedvencét, a brilliáns kamerunt, ahelyett, hogy fejet hajtva a népakarat előtt jól kiszoptak volna tőlük. Megtudtuk továbbá azt is, hogy valderrama egy zseni volt és csak az a fasza vébé, ahol meccsenként 5-6 gól van és lehetőleg a brazilok nyerik.
Ja, majd' elfelejtettem: at angolok qrva szarok voltak, ahogy a németek is. bezzeg Costa Rica. Miattuk érdemes focit nézni.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.11.23. 14:17:51

@Walmer: Szerintem ez az első dolog amiben egyetértünk, minden szavad igaz.

kroos 2009.11.23. 14:33:19

@Walmer: az angolok azért mert kifejezetten szar focit játszottak, pont olyat minet elötte 100 éven kersztül..

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.11.23. 15:08:02

@Walmer:

Hát az tény, hogy az angolok miatt a '90-es vébén sem lett volna érdemes focit nézni. Az az F csoport valószínűleg minden idők legnézhetetlenebb "játékot" hozó VB csoportja volt.

@tb:

A spanyolok '98-ban visszakapták Paraguaytól. Az szintén 0-0 lett, de éppen megfordítva. Akkor a spanyolok támadtak végig, de Chilavert a szemüket is kivédte. (Amúgy a belga-uruguayi meccs is nagyon jó volt.)

r_magpie 2009.11.23. 15:13:27

@Walmer: mivel én írtam Valderramáról, hadd válaszoljak. Nem azt írtam, hogy zseni volt, hanem nála karmesterebb karmester nem létezett, gyakorlatilag minden labdát elkért a többiektől, 3 kolumbiai labdaérintésből 2 az övé volt. Ilyet nem sokat látni.

Walmer 2009.11.23. 15:38:59

@kroos: és kik játszák a fasza futballt mester?

Walmer 2009.11.23. 15:41:16

@r_magpie: nem neked szólt elsősorban.

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.11.23. 15:44:09

a 90es vb-n eppenseggel az olasz valogatott is vt oan jo,ha nem jobb,mint a nemetek. egyeni pechjuk,h akkor meg nem tudtak 11est rugni. akarcsak az angolok (pedig hogy szurkoltam nekik nemetorszag ellen). azota ok megtanultak,az angolok nem.

balra 2009.11.23. 15:50:36

@r_magpie: ja, lemaradt a többesszám.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.11.23. 18:31:32

@Walmer:

Hanem nekem, gondolom. Fölhívom figyelmedet, hogy Valderrama (a World Soccer Magazin szerint) a XX. század 100 legnagyszerűbb futballistája közé tartozott.

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.11.23. 19:53:47

@Csöncsön: tul vt ertekelve mindig,az a kolumbiai csapat eppenhogy jutott tovabb a csoportbol (a nemeteknek akkor mar tet nelkuli meccsen az utso pillanatban egyenlitettek),aztan kamerun ellen ki is pottyantak. klubszinten sem ert el sokat,ha annyira szuperklasszis lett vna,nem a montpellier lett vna a legkomolyabb europai klubja.

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2009.11.23. 20:24:51

Ez volt a legelső focivébé, amit láttam, és erről van még most is messze a legtöbb emlékem. Tíz éves voltam... a nyolcaddöntők alatt Németországban voltunk egy szállodában, ott láttam pl. a Holland-Németet... :)

Néhány emlékfoszlány... talán hosszú lesz, akkor sorry...

A csoport:
Olaszország-Ausztria 1-0
NS cím: "A csereember fejese - Itália boldogsága". Gyenge olasz csapat, jól védekező osztrákok.
Csehszlovákia-Usa 5-1
A csehek jól kitömték az amatőrnek látszó amcsikat... egy tizenegyesnél a gól után a tizenegyest kiharcoló, pálya szélén fekvő, éppen ápolásban lévő játékoshoz futott ki a góllövő, megölelgetni őt... nem volt benne ekkora zakó a meccsben.
Olaszország - Usa 1-0
Gyors Giannini gól, majd eredménytelen gyömöszkölés...
Csehszlovákia - Ausztria 1-0 - nem emlékszem.
Olaszország - Csehszlovákia 2-0 - NS: "Bevárt Vicini ékcseréje" Vialli-Carnevale helyett Schilacci-Baggio. A csehszlovákok lőttek egy szabályos gólt, de Quiniou francia bíró "latin szolidaritásból tán, de lest látott" (NS)
Ausztria - USA 2-1 NS: "Csontzene és sárgaláz". Rengeteg sárga lap (asszem 2002-ig VB csúcs), csúnya, rugdosódós meccs, kötényes, potya gólok. Az osztrákok 1 órát emberhátrányban játszottak. NS: "A 87. percben Lindenberger keveredett összetűzésbe a játékvezetővel - talán eszperantóul beszélgettel? - és a diskurzust ő sem úszta meg sárga lap nélkül..."

B csoport:
Argentína - Kamerun 0-1 Bombameglepetés egy impotens argentín és egy agresszív afrikai csapattal... a két kiállítás nem ám fault, vagy rossz ütemű becsúszás, hanem szántszándékkal történő, térdre menő mészárlás volt... manapság ilyenért valszeg a VB-ről is kizárnák a játékost...
Román - Szovjet 2-0 Anyámékkal azon tűnődtünk, hogy most kinek drukkoljunk? :))) nagy dilemma volt :)))) a meccsre nem nagyon emlékszem.
Argentín - Szovjet 2-0. Az argentín kapus, Pumpido megsérül a legelején, a svéd bíró meg percekig nem engedi be az ápolókat, mondván, hogy biztos csak szimulál a hálóőr...
Kamerum - Románia 2-1. Ezt a meccset nem adta volna a magyar TV, de közkívánatra (!) a már egy meccs után is népszerű kameruni csapat meccsét végül láthattuk...Milla tata lealázta a hegyifranciákat...
Argentína - Románia 1-1 Gyors gólváltás, a csapatok vigyáztak, nehogy megverjék egymást, az eredmény továbbjutás...
Szovjet-Kamerun 4-0 A szovjetek a B csapatukkal játszottak, és szétzilálták a nagy mellénnyel pályára lépő kameruniakat (az örök csere Millát már az első félidőben beküldte a szövetségi kapitány, eredmény nélkül). Érdekes, négy évvel később is 6-1 lett a vége... Kamerun lett így az első - és mindmáig asszem az utolsó - csoportgyőztes, akinek negatív volt a gólkülönbsége (3-5).

C csoport: ebből nem emlékszem külön-külön a meccsekre; hatalmas csalódást okoztak a svédek, és a világ szívébe zárta Costa Ricát.

D csoport:
Kolumbia - Egyesült Arab Emirátusok 2-0: mit mászkál kint az a hülye kapus? :) gyenge meccs, nagy hőségben
Német-Jugoszláv 4-1: hát, én nem láttam itt azt a nagy jugó csapatot, amit a blogíró...
Jugoszláv-Kolumbia 1-0 szoros volt, arra emlékszem csak
Német-Arab Emirátusok 5-1 szakadó eső, gálázó németek.
Jugoszlávia - Egyesült Arab Emirátusok 4-1 NS: "A nyegleség nyüglődéssel fenyeget". Állítólag rendkívül flegma, öntelt játékot mutatott be a jugó csapat. Az arabok gólja előtt ezt írta az NS: "Jozics - ki tudja miért? - úgy gondolta, hogy nem fejeli ki a labdát, inkább bakot tart az arab támadónak...". A jugók jó ideig emberelőnyben is játszottak.
Német-Kolumbia 1-1. Félidő, NS: "...a hirtelen csodafutballistának kikiáltott Mattheus például csak hisztijeivel tűnt ki". Második félidő eleje: "Rincon megelőzte a primadonnáskodó Mattheust-t...". Egyenlő erők küzdelme, a végén német gól, majd pedig egyenlítés. "A világ már szánni kezdte volna az addig kifejezetten érett futballt bemutató kolumbiaiakat, ám ők bebizonyították, hogy nincs szükségük szánalomra, mivel azonnal egyenlítettek".

E csoport:
Belgium - Kórea 2-0 NS: "DeGryse diadalíve(lése) dominált.". Nagy gólt lőtt a belga, hatalmas fölényben játszott végig az európai csapat
Uruguay - Spanyol 0-0 - nem láttam
Belgium - Uruguay 3-1 - lenyűgöző játék az első félidőben a belgáktól, 3-0-ra alázták már az urukat, a végén összejött aztán a becsületgól. Scifo iszonyatosan nagy gólt lőtt. Vitray: "Volt egy kis kalcs a labdában..."
Spanyol - Kórea 3-1. Michel mesterhármas. A kóreaiak hatalmas szabadrúgásgóllal egyenlítettek az első félidő végén: én akkora gólörömöt még 2002-ben sem láttam tőlük, de talán még egy kiscsapattól sem...
Spanyol - Belga 2-1: a két csoportfavorit nagyon jó meccset vívott egymással.
Uruguay - Kória 1-0: sovány, utolsó utáni pillanatban kivívott győzelem a rendkívül lelkes kóreaiak ellen.

F csoport:
Angol-Ír 1-1: nem láttam
Holland-Egyiptom 1-1: hitetlenkedtem, nagyon drukkoltam a hollandoknak, de Egyiptom akár még a győzelemre is rászolgált volna.
Angol-Holland 0-0: ragyogó bírói teljesítmény, sportszerű meccs
Ír-Egyiptom 0-0 nem láttam
Angol-Egyiptom 1-0 nem láttam
Holland-Ír 1-1: itt valami hatalmas potyagól dereng Van Breukelentől, mehettek a hollandok a németek karjaiba a már említett sorsolásnak köszönhetően...

Nyolcaddöntők:
Kamerun-Kolumbia 2-1 kifejezetten jó meccs volt, azért Higuitát jó szar helyzetbe hozták a védők, de persze ez az ő gólja így is. Nagyon drukkoltam itt már Kamerunnak.
Csehszlovák-Costa Rica 4-1: "Skuráviii, hát persze hogy Skuráviiii!" (Gulyás László). Szinte meglepetés volt a játék képe, a csehek szétzilálták a karibiakat.
Brazil-Argentín 0-1 - nem láttam
Német-Holland 2-1 - tehát mint említettem, egy német szállodában voltam, egyedül, sok német bácsi között... a német szpíker üvöltött :-) a szüleim ki tudja hol jártak ;-) nagyon nagy élmény (természetesen semmi bántódásom nem esett). Ilyet én még akkor nem láttam, és utána se sokáig. Hogy lökdösődjenek, köpködjenek a játékosok? Még egy petárdát is bedobtak a feszültség tetején! Azt hittem, félbe is szakad a meccs... persze a 2006-os portugál-holland bicskázáshoz képest ez angolkisasszonyok civakodása volt.
Angol-Belga 1-0: a belgáknak drukkoltam és nagyon kivoltam Platt 120. percben lőtt gólja miatt...
Jugoszláv-Spanyol 2-1: ez se az én meccsem volt, mert itt meg a spanyoloknak drukkoltam
Ír-Román 0-0 - ezt végignéztem, na ez tényleg nagyon szar meccs volt.
Olasz-Uruguay 2-0 - nem láttam.

Negyeddöntők:
Argentín-Jugoszláv 0-0: impotens argentínok, tündöklő Goycoechea. Asszem a jugók egy ideig emberhátrányban is voltak.
Német-Cseh 1-0: gyors német vezetés, majd töketlenkedés és veszélyes cseh támadások, amik kimaradtak.
Olasz-Ír 1-0: ha olasz gól, akkor Schilacci...
Angol-Kamerun 3-2: nagyon jó meccs, két ajándék tizenegyes a francia bírótól az angoloknak (ugyanez a bíró vezette az olasz-csehet is... és a harmadik helyért való meccset is.).

Elődöntő:
Olasz-Argentín 1-1: Canigga gólja volt az első, amit az olaszok kaptak és azonnal ki is estek... síró emberek a lelátókon még órákkal a meccs után is... ez nagyon megmaradt.
Német-Angol 1-1: Brehme bemákolt gólja után Lineker hatalmas, és váratlan gólt lő. A 11-eseket nem az angolok szokták nyerni, és itt is könnyek...

Harmadik helyért:
Olasz-Angol 2-1. Első gól interkontinentális méretű potyagól a búcsúzóul a tizenhatoson belül gurigázni kezdő, negyvenéves Peter Shiltontól, ezzel Schilacci a gólkirály. NS: "Peter Shilton, írd le százszor!" "Nagypapa, ha ezt a gólt majd megmutatod az unokáidnak, valószínűleg azonnali röhögőgörcsben fognak kitörni". Meglepően jó meccs.

Döntő:
Német-Argentín: megadható 11-es, a bekezelt 86-os Maradona gól után nem örültem volna egy újabb gaucho-diadalnak. Codesal Mendez mexikói (!) bíró teátrális mozdulatokkal alázza az argentínokat, kiszór két pirosat, a hátulról nekimenő, majd a csapattársára szemrehányóan mutogató (...) Maradona csak sárga lapot kap. A vége majdnem botrány, az utolsó 5 perc a 11-es után tumultózus jelenetekkel teli.

Harald hardrode 2009.11.23. 21:46:09

Én csak a holland-német örökbarátsághoz szeretnék még egy videót idézni:

egyszer:

www.youtube.com/watch?v=TfCm8pU_S9k

kétszer:

www.youtube.com/watch?v=SvdZ-keF3iM&feature=related

A VB ideje alatt már éltem, de első olyan meccsem amire emlékszem, az a 94-es BL döntő, szóval további hozászolásokkal még két hetet várok.

madbalee 2009.11.23. 22:50:38

A FIAT több modelljéből is kiadott abban az évben VB Edition-t. Itt 1 ilyen (sajnos eléggé leharcolt Panda)

indafoto.hu/madbalee/image/829273-b8a8ba59/17381
indafoto.hu/madbalee/image/829287-b08c8613/17381
indafoto.hu/madbalee/image/829305-a4836d40/17381
indafoto.hu/madbalee/image/829319-960ad64a/17381
indafoto.hu/madbalee/image/829333-bb2aa8c1/17381

felhívnám a figyelmet a focis kerekekre, meg az azúrkék üléshuzatra.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.11.23. 22:56:32

@ferenck:

Nem sok (egészen pontosan nulla) válogatott győzte le Argentínát vb-selejtezőn (!) 5-0-ra Buenos Airesben. Mármint Kolumbia kivételével.

És nem csúnya gólokkal: www.youtube.com/watch?v=Lm7rMwShOGY

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.11.23. 23:18:28

@Csöncsön: aztan szarra sem mentek vele,a vb-n kizugtak a csoportkorban,ha jol emlekszem mindenkitol kikaptak. argentinanak rossz napja vt. emlekszem,utana kolumbiat titkos eselyeskent emlegettek,es oriasi blama lett belole. kijott nekik a lepes azon a meccsen,semmi tobb.

England win The Ashes! 2009.11.23. 23:25:44

@r_magpie: Imádtam azt a feliratozást! Meg amikor valaki lapot kapott, úgy csúszott elő a képernyő aljáról a kártya! Zseniális volt, na!

@rattenfanger: A labdát neve volt Etrusco, a pálcikaembert Ciao-nak nevezték el. De amit mondasz, arra melékszem, szerintem nem is volt rossz. Persze az idő mindent megszépít.

@zsakfos : Fieber Péter (akkoriban a DAC játékosa, nem lépett pályára a vb-n (ha jól tudom amúgy sem volt sokszoros válogatott).

paraj 2009.11.23. 23:37:55

Német-Jugoszláv 4-1: hát, én nem láttam itt azt a nagy jugó csapatot, amit a blogíró...

utána:
Jugoszláv-Spanyol 2-1: ez se az én meccsem volt, mert itt meg a spanyoloknak drukkoltam

Nos, ott voltak azok a nagy jugok, nem bujtak el, egy nagyon eros spanyol valogatottat vertek ki, es kis hijan (szerencse) a 4 kozott lettek volna, ott pedig, mint ismert, akármi is iehet.
Nekem a csehek voltak meglepetes, azota is (igaz, már 76 ota) kalapomat emelem, hogy tudtak mindig ott maradni az elvonalban. Es most már a szlovákok is. (egyebkent en emlékszem egy magyar-szlovak 0-1 talan vb selejtező volt regesrégen, akkor éreztem a zsigereimben, ezek már most erosebbek, gyorsabbak mint mi, és ök még fejlodnek tovabb. Szoval elobbre vártam a szlovakok kijutását valahová.

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2009.11.24. 06:17:46

@ferenck: Svájcot azért leverték, de már tét nélkül.

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2009.11.24. 07:08:54

a német-hollandon az igazán nagy csetepaté akkor kezdődött, mikor már a páros sárga után, és az első köpés után Völler bele akart szállni Van Breukelen-be.

A döntőben megvan, hogy Mättheus lőtte volna a büntetőt, csak a cipőjén eltört az egyik stopli, és félt, hogy ettől bizonytalanabbul fog lőni? Így Brehme-re testálta a felelősséget, aki egy tökéletes büntetővel nyerte meg a meccset, pedig Goycoechea azon is rajta volt...

madbalee 2009.11.24. 09:43:36

@ferenck: tényleg Asprilla karrierje is azzal a Kolumbiai csapattal indult. Azt hiszem a 94-es VB selejtezők környékén került Italiaba is.Valderraman kívül nekem csak ő rémlik. Ja meg persze az öngólja miatt leleőtt Escobar.

r_magpie 2009.11.24. 10:02:18

@Szigi.:

"Csehszlovákia-Usa 5-1
A csehek jól kitömték az amatőrnek látszó amcsikat... egy tizenegyesnél a gól után a tizenegyest kiharcoló, pálya szélén fekvő, éppen ápolásban lévő játékoshoz futott ki a góllövő, megölelgetni őt... nem volt benne ekkora zakó a meccsben.
Csehszlovákia - Ausztria 1-0 - nem emlékszem."

Az utóbbira csak emlékszel, mert az osztrákok ellen futott ki a 11-est belövő Bilek az annak kiharcolásában megsérült Chovanechez. Hihetetlen, hogy 10 éves koromban minden ótvar meccset megnéztem ez a vébén...:)

zsakfos 2009.11.24. 11:11:27

@Dr Zoidberg:
Nem gyenge hajszerkezettel nyomták a cseszkók:):))

Dr Zoidberg 2009.11.24. 11:21:29

Naja. És ezeket kiadták képeslapként, getsz. :))))
Amúgy amikor az ember túljut a hajakon, akkor azért az arcszerkezetek is odabasznak a rekeszizmoknak rendesen, kettős hatású megjelenéssel tolták cseszkó barátaink.
És hogy Miro Kadlec, az öszvérek királya egyszerűen minden-de-minden róla készült fotón 52 évesnek néz ki, az valami elképesztő. :)

popp · http://koncertblog.com/ 2009.11.24. 12:10:44

@Dr Zoidberg: Az igazi "elől praktikus, hátul divatos" brigád. Pavel Kuka jesszum pepi :-D.

Amúgy a cseheknél hosszú ideig hódított a bundás frizura. Még a '96-os foci csapat és a '98-os naganói olimpiai bajnok hoki csapat vagy felének is büszkén bungyurodott a haja hátul.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.11.24. 12:13:58

@Dr Zoidberg: Azért a nevek olvasása is okoz némi derűt. Íme a legjobb: Ivo Knoflíček. :)

r_magpie 2009.11.24. 12:34:50

szerintem azért Jiri Nemecnek is oda lehetne ítélni a Trifon Ivanov Vándordíjat...

zsakfos 2009.11.24. 13:01:21

Jaj újra végignéztem:))) nagyon jók:)
Nekem Kula neve tetszik a legjobban.
És a bundás mellett azért még a szovjet elvtárs frizura is itt-ott megjelenik lsd. Bílek, Miklosko, Siegl.
Csinálni kellene egy összeállítást: melyik volt minden idők leggázabb arcberendezésű, legrondább csapata
Ez a cseh csapat top 10 tuti, bár a 94es bolgár válogatott Trifon Ivanovval, Lecskoval, Kosztadinovval se kutya:)

madbalee 2009.11.24. 13:41:36

@zsakfos : A 96-os bolgár EB csapatban volt 1 súlyos képszerkezetű arc. Nagyon mélyen ült a szeme. Na Neki tuti dobogós helye lenne ilyen különdíjnál:)

madbalee 2009.11.24. 13:43:21

@madbalee: "képszerkezetű" ezt a szót hogy hoztam össze?? :)))

Kaján Halász 2009.11.24. 14:58:23

Nem a cseheknél voltak a legzűrösebb arcok.
Itt egy link egy albumhoz, az összes játékos fotójával.

Nézzétek meg mondjuk Kolumbiát...
(Gilardo Gomezt pl., de Higuita cseréje se piskóta...)
És akkor Kamerunt még nem említettem.:-)

http://taringa.net/posts/imagenes/2039038/Album-Mundial-Italia-90-%5BCompleto!%5D-%5BSubido-por-mi%5D.html

madbalee 2009.11.24. 15:35:20

@Kaján Halász: Poprdvunsk milyen sérója van már. Nem egyszerű arcok, jó pár hatására megállnának az ovisok a növésben

zsakfos 2009.11.24. 16:32:04

@Kaján Halász:
Áh nem semmi:)
Azért vannak itt nagyon kemény figurák.)
Russ és Linzamaier az osztrákoknál, Alejnyikov a ruszkiknál, Gica Popescu:), McInally a skótoknál, Vulic a jugóknák.
Kamerun, Kolumbia, Costa Rica elmenne egy börtönválogatottnak:)

Kaján Halász 2009.11.24. 17:02:49

@Kaján Halász:
(Most látom csak, hogy mégsincs itt mindenkiről kép, csapatonként 17 játékos van csak, holott 22 volt a keret. Pl. nincs ott a románoknál Muzsnay, pedig ő is kint volt a vb-n.)

zsakfos 2009.11.24. 18:24:54

Még egy érdekesség:
az NSZK- Csehszlovákia meccset, egy bizonyos Helmut Kohl vezette, ja így könnyű:)))

England win The Ashes! 2009.11.24. 22:40:10

@Kaján Halász: Szerintem ha mélyebben utánanéznénk, találnánk az albumban olyan nevet, aki viszont nem volt ott a vébén. Mondom ezt azért, mert általában ezeket az albumokat jóval a kerethirdetés előtt dobják piacra, a névsor meg, ugye, még az utolsó (utáni) pillanatban is változhat.

A szovjet válogatott tagjainak a képek alapján kollektíve, mindenféle bírósági eljárás nélkül kijárna 10 év kényszermunka.

Dr Zoidberg 2009.11.25. 15:26:31

@popp: "Vorne praktisch, hinten modisch." Höhö. De méginkább: "Vorne kurz, hinten lang." azaz: VOKUHILA, ahogy a német mongya.
Csehül pedig, ha jól dolgozott a webferdítés: "Vpředu krátké, vzadu dlouhé." Van egy olyan sejtésem, hogy a cseheknél ebből nem keletkezett széles körben elterjedt mozaikszó. Nem értek hozzá, de szerintem még egy cseh számára is kényelmetlen lehet kimondani, hogy: VPKRVZDL. :)))

England win The Ashes! 2009.11.25. 18:01:03

@Dr Zoidberg: Csehül az általad említett mondat picit másként cseng a némethez képest: "Elöl rövid, hátul hosszú." A lényeget persze tökéletesen fedi. Ugyan off, de emlékezzünk rá, hogy Jágr nem is oly rég még viselte ezt a sérótípust.

Dr Zoidberg 2009.11.25. 23:11:27

@Dr Jozef Vengloš: Asszem valamibe belebonyolódhattál a hozzászólásomban. :)
"Vorne kurz, hinten lang." Ez épp ugyanazt jelenti, és én épp azt írtam, hogy a német leginkább így mondja, azaz úgy, hogy "Vokuhila."
Ezt próbáltam csehre lefordíttatni egy webferdítőgéppel, és ezek szerint jól sikerült. ;)
A "Vorne praktisch, hinten modisch", amit popp említett magyarul, az jóval kevésbé elterjedtebb.

England win The Ashes! 2009.11.26. 20:19:45

@Dr Zoidberg: Bocsánat, jól benéztem. Mostanában ritkábban használom a szemüvegem. Mint a fenti ábra mutatja, nagy hiba részemről. De remélem nem értetted félre, amúgy sem szántam fikázásnak.
süti beállítások módosítása