Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Bundesliga, 7. forduló - A kiscsapatok takarója

2009.09.26. 15:52 heinrich

A német futball, a komplett Bundesliga legnagyobb meccse érkezik a hétvégén a Ruhr-derbi formájában. A tavalyi hatgólos, százhuszonhét előállítást hozó drámai csörtét Top3-as meccsnek választottuk, és most is hasonlót remélünk – már csak azért is, mert ez a bajnokság egyelőre a kiscsapatokról szól, és bár megmozdulunk a Tanzwutra is, mi bizony Rammstein koncertre jöttünk. Emellett Hamburg-Bayern csúcsrangadót tekinthetünk meg (és ezúttal a maga valójában), míg a Hoffenheimnek az életképtelen Hertha segédkezhet, hogy újra az elmúlt őszt, és ne a tavaszt emlegessük velük kapcsolatban.

A BVB botrányosan kezdte az idényt, ami leginkább annak köszönhető, hogy Koller távozása óta nincs tisztességes csatár a keretben, vagy ha mégis, akkor Klopp – hiába tűnik az egyik legjobb és legszimpatikusabb edzőnek a fiatal generációból – alátesz egy bazi nagyot. A Petric – Zidan csere hatalmas, óriási, égbekiáltó hiba volt, és ettől csak kicsit marad el a Frei-Rangelov váltás, miközben érkezett Barrios, aki ugyan harminchét gólt szerzett tavaly a chilei bajnokságban, de aki vette a fáradságot, és végignézte a videót, az látta, hogy ebből egyetlen egyet sem szerzett a tizenhatoson kívülről, fejjel alig néhányat, a gólok felét pedig ordas védelmi hiba előzte meg. Márpedig arra nemigen számíthat, hogy a BVB meccsenként négy-öt helyzetet dolgoz ki számára, ráadásul a földön, így aztán leigazolása szintén nem tűnik nagy húzásnak.

A Schalke sem a lehengerlő támadásairól híres, ebben a szezonban egyedül a Mainz dolgozott ki kevesebb helyzetet náluk. Magath furcsa eszközökkel próbál minél több kreatív/gólszerző játékost a pályán tartani, az utolsó két meccsen egy meglehetősen furcsa 3-4-2-1-es alakzatot erőltetett.

A legutóbbi huszonegy derbiből csak kettőt veszített el az S04, ráadásul a BVB huszonegy éve nem kezdett ilyen satnyán, mi mégis a Dortmundra teszünk. Elsősorban azért, mert Klopp jobban tudja motiválni, fanatizálni a játékosait, ami nyolcvanezer ember előtt nem is olyan nehéz feladat, márpedig két statikus, középszerű csapat meccsén ez döntő lehet. Az év meccsén aratott győzelemmel a Dortmund hatalmas lökést kapna a következő fordulókra, azonnal és kézzel fogható módon csökkenne a csapatra nehezedő nyomás, főleg mivel az eddigi rangadókon lemosták őket a pályáról.

A csatárokat taglalva megkerülhetetlen a bohókás, reneszánsz apródnak álcázott Kiessling esete, aki ugyan nem írt történelmet a ligában, de az első öt meccsen zsinórban szerzett góljaival csatlakozott az örökranglista élmezőnyéhez.

Játékos
SzezonKlub
Dietmar Danner (GER)1973 – 1974 Borussia Mönchengladbach
Fredi Bobic (GER)       1994 – 1995VfB Stuttgart
Carsten Jancker (GER)   2000 – 2001  Bayern München
Dimitar Berbatov (BUL)2005 - 2006Bayer Leverkusen
Stefan Kiessling (GER)2009 - 2010   Bayer Leverkusen



Hogy ezzel a teljesítménnyel odaérhet-e a dél-afrikai járatra, az továbbra is igencsak kérdéses, hiszen Löw nem különösebben szimpatizál vele, ami mögött – az összeesküvés-elméleteket leszámítva – az állhat, hogy a csapathoz hasonlóan Kiessling teljesítménye, formája is abszolút kiszámíthatatlan.

A ’kusen amúgy nagy szemfényvesztő, tavaly is lendületes rajtot vettek a bajnokságban, így aztán egyelőre különösebb földindulást nem ér a második helyük. Viszont érdekes kérdés, hogy vajon az edző évjárata (Heynckes cca húsz évvel idősebb, mint az elmúlt hat év edzői voltak), és az azzal járó rutin, világlátottság és nyugodtság változtat-e hosszútávon a csapat profilján.

Az arculat a Hertha kapcsán mit sem változott, de óriási különbség, hogy idén a játékukhoz méltó elismerésben részesülnek. Ez részben azért volt törvényszerű, mert kiscsapat nagy szezonját általános letargia szokta követni, másrészt a nyáron darabjaira hullott a klub, olyan alapemberek távoztak, mint Voronin, Simunic vagy Pantelic, mindennek a tetejébe jön még Drobny sérülése – szinte biztos, hogy a túlélésen kívül semmi más célja nem lehet idén a Herthának.

Ugyanez igaz lehet a Wolfsburgra is – de az ő esetükben ez a Bajnokok Ligájára értdendő, a jól sikerült rajt után valós reményeik lehetnek a csoportból való továbbjutással kapcsolatban. Ez minden bizonnyal nyomott hagy majd a bajnoki formán is, de annyi mázlijuk van, hogy újabb rangadót csak novemberben játszanak a Hoff ellen, addig csupa hozható meccs.

Meggyőződésem, hogy ahogy tavaly Magath sem tulajdonított jelentőséget a kupaküzdelmeknek (német és UEFA), úgy idén is _szándékosan_ hagyták veszni a Köln elleni párharcot, csak felesleges nyűgöt jelentett volna tovább folytatni a küzdelmeket. Szívderítőnek nem mondható ugyan a kezdésük, de a HSV és a Bayern ellen az egyenlítés helyett kaptak újabb gólokat, amúgy szinte végig meccsben voltak, a Leverkusen ellen meg egy marha vezette a meccset, szóval a három elveszített derbi sötét képét lehet némileg árnyalni.

A lankadt bajor kolbászokra vonatkozó fejtegetésünk kapcsán a bajor vezetésnek is megjött az esze, és alapvető változásokat eszközöltek a csapat körül, melyek eredményeképp most ismét a Bayern a bestia, a predátor, a mindenkit elpusztító csúcsragadozó a Bundesligában, és bár ez a jellemrajz közelebb áll a valósághoz, mint amikor aszott csontvázként indították a szezont, az igazság inkább a kettő között van.

Egy nagyot nem hibázó védelem előtt jól játszó Ribéry-Robben-Gomez trió ellen csak kevés csapat lesz képes megállni, de mellettük Müller és Olic szelleme is a csapat nagy erénye lehet, a meccseket domináló, agresszív játékstílus mellett pedig kevesebb figyelem fordul majd a változatlanul zsenge alapokon nyugvó védelemre, és a még minden bizonnyal hosszú ideig megoldatlan kapuskérdésre. A Hamburg és a Juve elleni teljesítmény mindenesetre nagy segítség lesz majd a Bayern valós erejének és fejlődésének megítélésében.

Üveggömbünk


 

178 komment

Címkék: német bundesliga h

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr41408794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vul-Kahn 2009.09.27. 17:57:24

Istenem Vedad, mekkora játékos vagy!!!:) Favre raus, Favre raus, Favre raus!!!!!!!!!!!

Lojzi_ 2009.09.27. 18:04:08

Ez a Berlin nem fog hiányozni, ha netalántán kiesne...

értelmetlen_nevű 2009.09.27. 18:18:49

azért Raffael sem szarral játszik

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.09.27. 18:30:21

@heinrich: idén miért nem volt jósolós poszt? 3 dolog az idényre, ilyenek.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.09.27. 18:39:43

@mocsing: egyszerűen azért, mert senkinek nem jutott eszébe kitenni :S

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.09.27. 18:42:58

@heinrich: pedig azok mindig érdekesek. meg ez most nem ilyen ÜZBÉG POSZTOT! típusú komment akar lenni, merthogy ezt kitenni nem meló :) bízzátok panchora :))

Lojzi_ 2009.09.27. 18:49:51

@heinrich: 5 mindjárt megvan. És van még idő.

Vul-Kahn 2009.09.27. 18:51:54

ÜZBÉG POSZTOT!
Na ez viszont pontosan egy "ÜZBÉG POSZTOT!" típusú komment akart lenni. :DDDD

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.27. 18:54:24

@Vul-Kahn:

Állítólag az üzbég fociba rengeteg pénzt ölnek, nem véletlenül merült föl tavaly Eto'o odaszerződése, szóval az ötlet nem hamvába holt. :-)

Harald hardrode 2009.09.27. 18:56:35

@mocsing: Brenoval nem az a bajom, hogy nem megye el a szélen és nem nyes be életveszélyes labdákat, hanem, hogy a felpasszai rendre rossz helyre mentek, ha a támadószekciónak irányozta.Így pedig nem lehet építkezni, bár abban Brafheid is agyatlan és néha Prajnic is csak picsán tudja rúgni a labdát beadás címén. Badstuberről meg annyit, hogy Breno is megkapta az esélyt mint belső védő, de nem élt vele, bár Wolf ellen az is besegített, hogy Grinsman behozta Ottlt védőbe.
Nah mindegy, legyen igaza a többségnek és Breno legyen a gyógyír a szélső problémánkra, én kívánom a legjobban.

Vul-Kahn 2009.09.27. 19:03:24

Na bazz, utánanéztem már az üzbég bajnokságnak, h mégis mi fán terem, hamár itt követelem róla a posztot, erre azt látom, h Rivaldo csapata, a Bunyodkor Taskent 22 forduló után 100%-os teljesítménnyel vezeti a bajnokságot. Hoppáré! Sajnos góllövőlistát nem találtam, úgyh nem tudom a brazil hány gólt vállalt. Na de ez full off, úgyh fejezem is abba azonnal.

5-1re ég a Hertha, Favrét úgy fogják kib*szni, h a lába nem éri majd a földet. A Berlin kapujában egyébként most debütál a héten szerződtetett (nem volt szerződése sehol) kapus Timo Ochs, aki korábban a Löwen-nél elég jó teljesítményt mutatott a Zweite Ligában, majd a Salzburgban sem volt rossz, nem tudom miért nem kapott ott új szerződést idénre. Mindenesetre eléggé sajnálom a srácot a bemutatkozása miatt, biztos nem így képzelte.
Még egy érdekesség, miszerint Ibisevic mesterhármasa a második leggyorsabb hattrick a BuLi történetében.

Harald hardrode 2009.09.27. 19:11:20

@Vul-Kahn: Egy bizonyos echte svéd Gusztáffszún (lepkevadász Iszákszún mögött a második számú portás a Landslaget-ben)véd ott, nem is rosszul. bár, hogy Ochs-t miért küldték el, az rejtély.

Vul-Kahn 2009.09.27. 19:22:46

@Harald hardrode: Igen, azt én is tudtam, h odavitték ezt a színesbőrű svédet, és tényleg nem rossz a srác, de szerintem kibaszás Ochs-szal. Meg azért ennek ellenére is hosszabbíthattak volna vele, legfeljebb másodikszámúvá minősítik vissza. Bár lehet, h Ochs nem vállalta a padot, és ő volt az, aki nem kért többet a RedBullból, ezt nem tudom.
Amúgy tényleg így "szún"-nak kell ejteni a skandináv nevek végén a "son" végződést? Mindig tanul újat az ember:)

Harald hardrode 2009.09.27. 19:39:19

@Vul-Kahn: általában igen de a Laarsún-t valamiért így kell mondani, de a legtöbbször (az a-t ejtik hosszan és az á-t röviden pl bánaan.), ha már két s van a névben, mert a név is s-re végződik és mögé jön még a saxon genitiv s-je, akkor szún (kiejtés könnyítés miatt) pl Gusztafszún vagy Iszákszún. Ha ezt megtanulnák a kommentátorok már boldog lennék, pedig akkor még nem is beszéltünk arról, hogy Berg=Berj, Göteborg=Jötteburj, Mellberg=Mellberj.
Amúgy szerintem eddie nem jobb kapus mint Ochs, szóval megérteném, ha nem akart volna padozni.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.09.27. 20:03:59

@Harald hardrode: Brenora azt mondani, h "megkapta az esélyt", mert a későbbi bajnok ellen játszhatott egy meccset a szezon egyik legkatasztrofálisabb meccsén, erős túlzás. két Bundás-meccset játszott eddig végig egyébként.

viszont a szélsővédő-gondokat nem ő fogja megoldani, ebben biztos vagyok.

Lojzi_ 2009.09.27. 20:32:23

@mocsing: Breno több esélyt kapott korábban, mint Badstuber, de azt állítani, hogy minden esélye megvolt valóban túlzás.
Klinsmannról ne is beszéljünk, mert kb. 14 fősre szűkítette a valóban lehetőséget kapó keretet és még ahhoz sem volt szeme, hogy Poldinál Müller akkor is jobb megoldás, ha nem csinál semmit, csak Bundesliga levegőt szív tétmeccsen.
Ennek megfelelően Breno is az edzésen kapott max lehetőséget (3-4 meccs kivételével), meg Badstuber és Müller is.

Most viszont szabad a pálya. Gaalt nem érdeklik a korábbi meccsek, a milliók és a nevek, amennyire belelátok a gondolkodásmódjába és be lehet kerülni a csapatba. Akkor is, ha nem sikerül 1-1 meccs, amikor megvolt a lehetőség. Még többet kell akkor dolgozni és edzésen kihajtani a beled és megint lesz újabb lehetőség.
Gyakorlatilag Lell kivételével minden mezőnyjátékos pályára lépett már. És szerintem ő is kapni fog még esélyt mielőtt télen átadólistára teszik.
Brenonak nincs más dolga tehát, mint hajtani és küzdeni. Ha tényleg jó is a srác, akkor idén (viszonylag) könnyedén bekerülhet a védelembe. (Nyáron lehet, hogy 1-2 igazolással hátul is olyan konkurencia-helyzet áll elő, mint a csatársorban. Én örülnék neki.)

Harald hardrode 2009.09.27. 20:32:29

@mocsing: én arra gondoltam, hogy utána a Barca ellen is játszhatott, ezért mondtam, hogy nem volt könnyű bemutatkozása, de tegyük fel, hogy jól megoldja a feladatát, akkor ma valszeg nem azon vitatkozunk, hogy lesz-e még belőle valaki vagy sem. A Sao Paulotól 12.000.000-t hoztuk el. Ennyiért szerintem igen is elvárható, hogy ha nehéz helyzetben is de jól debütáljon, nem tette meg, és azóta sem győzött meg. Summa summarum, szerintem megkapta az esélyt, mert ha ott jól játszik, a vereségek ellenére valszeg meggyőzi a vezetőséget is. Nem győzte meg és engem sem.

Lojzi_ 2009.09.27. 20:39:24

@Harald hardrode: Leírni még kár lenne a srácot. Az alkata jó, védő létére nem lassú, technikája is van. Tapasztalat, taktika, felfutások, beadások. Mind fejleszthető, főleg az ő korában.

értelmetlen_nevű 2009.09.27. 20:51:53

@Harald hardrode: Honnan tudod, hogy nem győzte meg a vezetőséget?

Egyébként semmilyen esélyt nem kapott Breno, akkor játszott csak, amikor nem volt már több egészséges belsővédőnk. Nagyon örülök, hogy Badstuber és Müller ilyen jól kezdtek az első csapatban, de ettől még simán elképzelhető, hogy 5 év múlva Breno a bayern alapembere lesz, ők pedig már rég a kispadon/buli2-ben hesszelnek. 20 éves játékost leírni teljesen értelmetlen.

Harald hardrode 2009.09.27. 21:01:23

@értelmetlen_nevű: lehet, de 12.000.000 padra venni valakit, nekem akkor sem fér a fejembe. Hummelst is szarért húgyért elengedtük, pedig ő se rossz védekező játékos. Nem írom le, de eddig még egyik meccse sem győzött meg, pedig tényleg van tehetsége, mert néha nagyon jól oldja meg a feladatát. Podolskival pedig éveken keresztül ez ment, hogy majd csak el kezd focizni a srác, hát nem így lett. Ott van Sosa, ő 6.000.000-ba került és mit tett azóta is? Persze van ellenpélda is, mint a saját nevelésűek közül Ottl (pedig jól indult) vagy Lell (volt egy nagyon jó fél éve) példája is mutatja. Azt viszont nem hiszem, hogy Badstuber vagy Müller BL 2-es lesz, amikor Breno világsztár, persze ki tudja.

avenger13 2009.09.27. 22:06:37

Breno nem tudott eddig bizonyítani. Esélyt kapott, igen a barca ellen, úgy, hogy Ottl előtte Lell mellette. Ennyi erővel én is védekezhettem volna, és kenhettük volna a nyakába. Breno nem tehet arról, hogy nem játszhat soha, a buli 2be küldeni tanulni meg marhaság, mert nem ott nem tanul sokat, ennyi erővel hagyhattuk volna ott, ahol volt. A védelem jelen felállása, egyébként végre valami gondolatot tükrözött, és van gaal is látta, hogy pranjic és braafheid jelenleg nem alternatíva.

Ez a vereség nagyon szarul jött. A szerdai meccsben reménykedem, ott kéne valamit domborítani. Olic tényleg nem jó középre. Inkább Klose, ha Toni nem játszhat. Valahogy én nem érzem egyelőre az átütő erőt a támadásainkban. Az ellenfeleket rendre a második félidőben őröljük fel. Szeretnék már látni egy olyan meccset, ahol az első gólt nem a 60-ban rúgjuk, és nem kapunk előtte gólt. Az sokszor érződik, hogy erős a támadó szekció de még kell idő, hogy a befejezések a helyükre kerüljenek.

Harald hardrode 2009.09.27. 22:28:23

@avenger13: egy bizonyos Frey meg évek óta a Fiorentinában mutatja meg, hogy mennyire nem oda való. Barcelonában rögtön az első helyzetnél mellőle ugratta ki Xavi Henryt, és az első gólnál is mellőle adják a labdát Messinek. A második gólnál szarul lép ki az egész védelem (köztük Breno is, de itt nem hibázott) és emiatt nincs les. A harmadik gólt Messi Lellről lövi, de mint középső védő neki kellett volna egy középre lőtt labdánál ott lennie (ez attól még nem az ő hibája, mert Lell ment Messivel, arról már B. nem tehet, hogy Lell szimplán szar). Negyedik gólnál pedig, ha kicsit erőszakosabb, akkor a szélről középre passzolt labdát elrúghatja. Konklúzió: Első gólnál hibázott nagyot, egyben benne van, egynél meg nem eldönthető a szerepe Lell miatt. Nem az ő hibája a vereség, de kivette belőle a részét és erre nem mentség, hogy Lell és Ottl is játszott azon a meccsen.

Lojzi_ 2009.09.27. 22:39:09

Hertha sorsolása:
Hamburg (o)
Nürnberg (i)
Wolfsburg (o)
Dortmund (i)
Köln (o)
Stuttgart (i)
Frankfurt (o)
Schalke (i)
Leverkusen (o)
Bayern (i)
Tulajdonképpen eddig a papírforma meccseken kívül csak a Hoffenheimmel és a Brémával sikerült komoly meccset letudni és Bochum-Gladbach-Freiburg-Mainz vonalon tévedtek el a srácok rendesen.
Ez számomra azt jelenti, hogy a biztos bentmaradáshoz szükséges 40 pont feléhez a 20-hoz még csak közel sem ér a gárda. Az utolsó 10 meccsen 7-ből a pontszerzésük is meglepő lenne. A maradék 3-at is csak egy ennél acélosabb teljesítménnyel lehet behúzni, mert az idei Hertha számára a Nürnbergi kirándulás sem úttörőtábor lesz, valamint a hozhatónak tűnő hazai Frankfurt-Köln meccseken is vért kell pisálniuk, ha akarnak valamit.

Múltkor a Kölnnek is jósoltam egy 0 pontos 4 fodulót, de a Stuttgarti meglepetéssel rámcáfoltak, remélem szombaton nem erőltetik majd ezt a kérdést.

Így a HBSC-nek is lehet mákja, de hogy nem nekik áll a zászló, az tuti.

Lojzi_ 2009.09.27. 22:52:47

@Harald hardrode: Ne már.
Hadd ne kelljen már szerencsétlennek azért felelnie, mert nem állította meg a tavalyi Barca támadójátékát. Ez nála rutinosabb és jobban jegyzett védőknek is csak egy ábránd volt.
Jómagam biztos vagyok benne, hogy Lucio és Lahm tud játszani, akkor is annyit lő a Barca, amennyit nem szégyell. Egyszerűen nekik tavaly minden összejött, a tavalyi Bayern meg még Magath menesztésének a szezonjában is klasszisokkal jobb volt a (4. hely ellenére is), mint Klinsmannal.
Ottl meg nem is játszott. Ott volt előttük Altintop, MVB és Zé is, mégsem ért semmit a középpályás védekezés sem.

avenger13 2009.09.27. 23:16:00

@Harald hardrode: ebben nem értünk egyet. Még anno megnéztem párszor a gólokat mert akkor is sokan szidták brenot. megnéztem most is. Az első gólnál, igen nem rúgta fel xavit labdástul de a gól nem az ő hibája volt. Lell rácuppant xavira, és otthagyta messit. lellnek lett volna tisztje a labdát lekapcsolni. a második gólnál micho bennragadt. ezt sem varrnám a nyakába. a 4. gól szintén nem az ő sara. a 3.nál lehet rá fogni bármit is, ahol szintént Lell jött be "segíteni". Az egész csapat szarul játszott, nem tudom, miért pont őt kellett megtalálni. Lehet többen azt várták, hogy majd egyedül leszedi messit etot és henryt xavistul iniestástul. Breno eddig soha nem kapott olyan lehetőséget, mint mondjuk badstuber, aki több meccset játszhatott végig egyhuzamban, úgy, hogy a rossz eredmények ellenére is bíztak benne.

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2009.09.28. 09:48:32

@heinrich: mi ez a hülyeség már megint:
"Elsősorban azért, mert Klopp jobban tudja motiválni, fanatizálni a játékosait, ami nyolcvanezer ember előtt nem is olyan nehéz feladat, márpedig két statikus, középszerű csapat meccsén ez döntő lehet."
Egyrészt nem tudja/tudta jobban motiválni, másrészt a tavalyi kisiklás miatt azért a két csapat még nincs egy szinten. Ez most látszik is (7 pont diffi) meg azon is, hogy 2007 óta öt meccsen egyetlen másodpercig(!!!) nem vezettek ellenünk. Azért ez számítson már valalmit... Most sem sikerült, megfogtuk őket, mégis 4-5 tizenévessel mit játsszunk idegenben 65 ezer dortmundi előtt?

Ott voltam, fasza volt, kurva fasza volt. A múltkori műanyag posztra is megvan a megoldásom, egy hét alatt láttam a különbséget (VW-Schalke). Innentől szóra sem érdemes a téma.

@kroos: sajnálom, hogy nem játsszunk szerinted nézhető focit, majd veszünk 80 millióért három játékost, aki képes rá (néha!!)

Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien 2009.09.28. 14:58:33

www.11freunde.de/bundesligen/124260/schach_dem_fuchs

Itt le van írva, milyen taktikai felállásokkal járszottak a déliek/északiak.

kroos 2009.09.28. 15:48:28

@Rekordvizemeister: Nem minden pénz kérdése ám...

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2009.09.28. 16:34:41

@kroos: Nem hát.
De mondj már sikeres, kevés pénzből, hosszú távon nézhető (per def.) focit játszó csapatot?
A három feltételből min. kettőnek teljesülnie kell.

* sikeres = az első 1/3-ban végzett
* kevés pénz = definiáld te :)
* hosszú táv (=min 1 szezon)
** nézhető = ez a def is rád vár

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2009.09.28. 16:37:03

@Rekordvizemeister: JA!
Egyébként kívülállónak nyilván fontos, hogy a bekapcsolt meccs nézhető legyen. Én LESZAROM. :)

Nekem a 2007-es powerfootball tetszett nagyon. Nem volt kifejezetten szép, de elementáris erővel húzott végig.

kroos 2009.09.28. 19:15:39

@Rekordvizemeister: de pl. a multheti nem powe foci volt, megint Neuer volt a legjobbja a schalkénak.
bár les volt de ahogy neuer kiszedte azt a fejest a hajnal lesgólja elött..

Lojzi_ 2009.09.28. 20:48:33

Favre ment. Pedig szerintem nem csak ő a felelős azért, hogy - nem túlzás - 11 Bundesliga szintű játékost sincs a keretben. Persze, hogy egy-két sérülés és az 1860 is nagy falat.

Preetz is gondolkodhatna.

avenger13 2009.09.28. 21:29:47

Tényleg nem csak Favre hibája, DE arra már kellett volna már rég jönnie, hogy ami tavaly bejött az idén nem működik váltani kell. Ez nem történt meg. A játékos keret gyenge, és simán lehet, hogy búcsúznak az első osztálytól, de azért ennél mindenképpen többet kéne mutatnia.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.09.28. 22:49:32

Favrenak mennie kellett, ez a világ rendje. megpróbált szarból várat építeni, nem ment. ettől még a szar szar marad.

Vul-Kahn 2009.09.28. 23:25:41

Amiben Favre hibás: Pantelic elüldözése, a hulladékok ( pl Nicu, Pejcinovic stb.) erőltetése, a túl védekező felfogás, illetve én úgy hallottam, h Simunic is Favre miatt távozott, de ebben nem vagyok biztos.

Amiben viszont Preetz hibás: Voronin nem-megszerzése (a tavalyi szezon után a föld alól is elő kellett volna kaparni azt az 5 milliót, amit a Pool kért érte), Wichniarek leigazolása (teljesen egyértelmű, h a srác ha kiteszi a lábát Bielefeldből, akkor elfelejt focizni, ráadásul ezt pont Berlinben is bemutatta már néhány éve, 44 meccs/4gól), a többi igazolás is borzalmas és érthetetlen volt - Pejcinovic, Bengtsson, tavaly Nicu - ezek Regionalliga-szintű játékosok.

Cicero, Raffael nem rossz zsugások, Dárdai is megüti a Bundesliga-szintet, Ebertben is van tehetség, Friedrich-hel, Drobnyval semmi baj, sőt ők kifejezetten jók, Kacarból meg akár nemzetközi klasszis is lehet pár éven belül, szóval ezzel a kerettel azért nem illene kiesni. Szerintem nem is fognak. És bár nem szeretem őket igazán, kicsit szurkolok is nekik, h maradjanak benn, nem nézne ki jól az Olympiastadion 10000 nézővel egy Koblenz elleni meccsen...

Lojzi_ 2009.09.29. 09:03:52

@Vul-Kahn: 7 játékost soroltál fel, akik véleményed szerint bundesliga szintű játékosok.
Az nem focicsapatnyi egyrészt, másrészt két sérülés és egy eltiltás gyorsan 4-re csökkenti ezt a számot, pedig bárkivel megtörténhet.
Ráadásul a 7-ből szerintem 3 olyan van, akinek a hiányát nem viseli el a csapat (Kacar, Drobny, Raffael, ebben a sorrendben). Nomármost ebből hétvégén ketten hiányoztak.

A hátralévő 10 meccsből 7-8 olyan van, aminél a pontszerzéshez is kell mind a hét játékos együttes jó teljesítménye. A helyzet nem rossz, de reménytelen...

És a legszörnyűbb az, hogy nem is hiányoznak majd a ligából, mert évek óta az egyik legszürkébb csapat. Tavaly a Voroninnal elért jó eredmény ellenére is mindenki fanyalgott, hogy nem oda való a Hertha, ahol állnak és a győzelmeik fele akkor is ordasnagy mázli volt, ami mödött nem volt valódi támadójáték, csak biztos védelem és talált gólok.
A talált gólok Panteliccsel és Voroninnal távoztak, a biztos védelem meg Simunics (és Drobny) hiányában szűnt meg.

Vul-Kahn 2009.09.29. 14:35:06

@Lojzi_: A játékuk nem hiányozna, én is leírtam már soxor, h mennyire szürkék és csak a mákból élnek, és h a 4. hely qrvára nem reális. De a Freiburgot, Mainzot, Bochumot én könnyebben nélkülözném, és szerintem a kereteik is gyengébbek.
Az meg, h Kacar meg Drobny sérült, az pech, nem szakmai hiba. Az, hogy a hiányukat nem tudják elviselni, az meg más alsóházi csapatoknál is így van. A Bochumnak se nagyon megy/menne Sestak nélkül, a Mainz is bajban lenne Ivanschitz vagy Bancé nélkül.
Rettenetesen gyenge ez a Hertha, de a kiesés akkor sem lenne reális. Én egyébként szezon előtt a 16. helyre tippeltem őket, de abban benne volt az ellenszenvem is, most, h kicsit megsajnáltam őket, és láttam a többi kiscsapatot is, azt mondom, 14-15. helyet érdemelnek. És ezt most nyilván nem az eddig mutatott játékuk alapján mondom, hanem a keretek erősségei alapján.

Basti · http://borgatya.hu/ 2009.09.29. 21:29:09

OFF:

Cívis népek!

Holnap összeülnénk a teniszkében, hogy együtt tekintsük meg a Juve megszégyenülését. ;)) Akit érdekel, dobjon már rám egy privátot.

ON

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.09.30. 00:18:12

@Basti: vagy egy üllőt. Ízlés szerint ;-)

Basti · http://borgatya.hu/ 2009.09.30. 10:53:40

@heinrich: hát ha Diego vág vagy kettőt, akkor nyugodtan jöhet az is

acdcisti 2009.10.03. 17:35:00

Mennyire lehetett érezni a meccs alatt hogy ez egy 0-0 lesz... valahogy mindig el tudjuk játszani....
Azon filózok hogy hányat rúgott a kapunkra a Köln... Közelít a nullához.
marhára zavar hogy ellenünk az egész csapat védekezik mindig... de illene egy nyamvadt gólt bekínlódni.
A pontrugásainkra most ki sem térek... katasztrófálisak... na, mind1.

értelmetlen_nevű 2009.10.03. 17:43:13

@acdcisti: Nekem egyébként nagyjából tetszett ez a meccs. Sajnos a kapu előtt nevetségesek vagyunk, Olic sztratoszférába lőtt ziccere emblematikus. De Ribery és Robben nélkül nem volt ez olyan rossz.

értelmetlen_nevű 2009.10.03. 17:44:42

Kroos meg lőtt végre egy jópofa gólt.

Lojzi_ 2009.10.03. 18:03:12

@acdcisti: Három meccs. Számtalan helyzet. Nulla gól. Amíg 30+ gól rohad a lelátón, a kezdőben meg a világ legdrágább impotens csatárai, addig nem is érdemlünk többet, mint 1 pont Poldiék ellen.

Ottl legalább megvilágosodott. Rájött arra, hogy a 11 kapus ellen az ő poziciójából néha illene átlövéssel próbálkozni. Egyrészt hátha bepattan, másrészt míg passzolni nem tud lőni igen, harmadrészt, ha már lecsorog, akkor onnan akármi is lehet. Vonatkozó futball-közhely: Lövésből lesz a gól.
Istenem csak el ne felejtse a következő fordulóra, amire most 89 perc alatt rájött!

Másik észrevételem: Pranjic nem Ribéry és Sosa nem Robben. Bármennyire is szeretné Van Gaal. Ha jövőre akar valamit a csapattal, akkor az átigazolási szezonra kérjen olyan középpályásokat, akik a zsugások nélkül is tudnak játszani (meg ha jön az Audi 100 milla, akkor mégegy zsugást, teszemazt Sosa helyett...), mert Schweini például ahhoz idomul, akivel játszik. Ha Ribéry az, akkor ő is kurvajó, ha Ottl az, akkor meg visszazuhan az ő szintjére.
Müller úgy látom a középpályán ragad, de ő - még - kevés ahhoz, hogy egy Bayernt elvigyen a hátán.

Megdícsérném viszont a védelmünket. Az utolsó 4 meccsen 1 gólt kaptunk, de ahhoz is Zé zsenialítása kellett. (ahogy ma nekünk is kellett volna...)

Braafheid viszont előrejátékban és pontrúgásban hasznavehetetlennek tűnik. Edzésen olyan jól lő kapura, hogy Ribéry illedelmesen arrébbáll, ha ő akarja lőni a szabit???

Lojzi_ 2009.10.03. 18:09:36

Ja és a Kusen megmutatta, hogy mit kell tenni egy Nürnberg (Köln) szintű csapattal egy komoly bajnokesélyesnek.

Nagy bajban leszünk, ha mégsem eresztenek le novemberben, mert a 8 pont kezd kicsit sok lenni.

Szebb években mindig azokat a meccseket kísértem figyelemmel, ahol valamelyik csapat 6 ponton belül volt az első helyhez (hozzánk) képest.
Ezt megföordítva Leverkusen szurkolóként nem rágnám a körmöm a Bayern következő meccsein.

acdcisti 2009.10.03. 18:10:17

@Lojzi_: Na igen, Tonit énis hiányolom. Volt pár kavarodás a 16oson belül, róla ezek elég nagy arányban szoktak bepattannni... olasz. Hiányoznak azok a suta, de mégis meglepően eredményes mozdulatai.
Amúgy érdekes hogy az ukrán még Ottl-t sem tudja kitúrni a kezdőből.

Lojzi_ 2009.10.03. 18:22:35

@acdcisti: Igen, ezen én is jót mosolyogtam, hogy megvették tavaly, MVB el is akart menni miatta, most meg MVB távollétében Ottl kiszorítja a csapatból.
Jelzem nem láttam a kispadon sem. Lehet, hogy ő is sérült?
Vagy egyszerűen csatlakozik Lellhez és Baumjohannhoz az amatőröknél?

Lojzi_ 2009.10.03. 18:30:49

@Lojzi_: Megnéztem nem lépett pályára ott sem.
Viszont Van Gaal akar egy barátságos meccset a válogatott-szünetben, hogy MVB és Toni újra formába lendülhessen.
MVB-t nem tudom, de Toni nem lehet rosszabb formában, mint a ma látott középcsatárok. Szimplán azért, mert ahhoz minimum öngólt kellene lőnie.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.10.03. 18:33:12

Elnézést a Bundesliga szekciótól, az idei szezonban a Herthához hasonló rajtot vettek a posztok, de a Pajától ellesett határtalan szorgalmat zászlómra tűzve fel fogom szívni magam :)

Alapvonalszippantó Hapci Benő · http://nst.blog.hu/ 2009.10.03. 18:37:45

@heinrich: te, én átfutottam a kommenteket, de nem láttam utalást arra, hogy hiányolnának. :D

acdcisti 2009.10.03. 18:41:13

@Alapvonalszippantó Hapci Benő: Mi is szarrá kellett volna offoljuk az olasz posztot?

kroos 2009.10.03. 20:07:36

@heinrich: ez azt jelenti hogy Benito Bobafet rajongó?

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.10.04. 02:00:53

@kroos: Toni, ezt hosszú percek óta képtelen vagyok értelmezni.

értelmetlen_nevű 2009.10.04. 02:05:54

Egyébként miért ilyen jó a leverkusen? ennyit számít Hyppia? Vagy Heynckes? A Schalkeval holtversenyben ők kapták a legkevesebb gólt. Megnézném őket az EL-ben.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.10.04. 09:40:21

a meccset a 60. percig láttam és eléggé elszomorított ez a töketlenség. nem rajongok Toniért, de tényleg meg lehetne próbálni vele is.

egyébként ennek így nincs értelme, sok ez a három csatár előre ugyanarra a posztra, ha hármójuk közül alapból úgyis csak egy van fent. választani kell lassan. egyikben se bíznak, bár Gomezben ugye muszáj...

az biztos, h ilyen meccsek mindig benne vannak, de modorosság nélkül: ezt, h nyomunk egy félidőn át egy ezerszer jobb csapattal a gyengébb ellen, velem is meg lehet valósítani. pont azt várnám van Gaaltól, h oldja meg az ilyeneket. leszarom, hogyan. találja ki.

Braafheidnek meg szülinapja volt szerintem, vagy megnyert egy fogadást van Gaal-lal szemben.

kroos 2009.10.04. 15:08:01

@mocsing: 60. percig töketlenség?
az a 60 perc joga bonito volt az utolsó 30-hoz képest

értelmetlen_nevű 2009.10.04. 17:46:04

vezet a hertha, de jót röhögnék, ha helybenhagynák a hamburgot.

Lojzi_ 2009.10.04. 18:36:42

Szerencsétlen kapus. Ez nagyon durva....

Lojzi_ 2009.10.04. 18:37:17

Vele mondjuk nem cserélnék.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.10.04. 19:30:16

a Bayern pont azokat a meccseket nem hozza, amelyek a különbséget szokták jelenteni a bajnok és a dobogósok között. majd a rangadókon pótoljuk?

tétmeccsen utoljára a Nürnberg ellen, 278 perccel ezelőtt sikerült a kapuba találni.

a következő két meccsen a Freiburg (i) és a Frankfurt (i) ellen _tényleg_kötelező_ a 6 pont, ha komolyan gondolták ezt a salátástálat. túl sok a nagycsapat előttünk és már két gárda is 8 ponttal elhúzott. nincs veszve persze a dolog, mert az élmezőny most már-már közhelyesen kiegyenlített és lesznek nagy körbeverések.

pl a HSV padja nagyon rövidnek bizonyul, ha minőségi cserét keres az ember. Smolarek meg végül nem jött. ha Guerrero sérülése mellé Petric influenzás lesz, Berg az egyetlen normális csatáruk.

az biztos, h az őszi szezont meghatározza majd az okt. 31. és a nov. 22. közti három hét:
Stuttgart (i)
Bordeaux (o)
Schalke (o)
Leverkusen (o)

ezekre rendbe kell hozni Robbent és meg kell találni a kezdő középcsatárt, illetve azt, akinek van esélye kiszorítani, ezért rendszeresen a cseréje. kurvára nem fog ez így menni, h senki nem játszik két meccset végig, csak várja, h most talán ő a soros, aztán majd három meccs múlva megint, mert közben lesz egy olyan meccs is, amikor Olic a center.

és a balhátvédet is el kell dönteni, én a látottak alapján a hollandra szavazok, Pranjic egy rémálom azon a poszton.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.10.04. 20:29:29

Nem tudom ki látta ma a Herha kapusának produkcióját,de valami elképesztő volt,mondhatjuk hogy nincs szerencséje a kifutásokkal...
Én nem is láttam még ilyet,pláne kettőt egy meccsen.

Lojzi_ 2009.10.04. 20:36:41

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Kettőt két perc alatt. Ez valamivel pontosabb.

Vul-Kahn 2009.10.04. 20:47:20

Hihetetlen forduló volt, Schweinsteiger két kapufát fejelt, Martins duplakapufát rúg döntetlen állásnál a Bochum-Wolfsburg meccs legvégén, és ezek még nincsenek sehol. Mert ami a Hertha-Hamburgon történt, olyat szerintem csak 1szer lehet látni az életben.
Kezdődött Friedrich nem mindennapi gólörömével, aztán a "Top10 legérthetetlenebb öngól ever" egyike Kakától (ráadásul pont egy ilyen nevű játékostól), majd ez a 2 kifutás a kapustól... 19 éves a srác, a 33. percben csereként állt be Ochs helyett, (aki most játszotta első hazai meccsét a Herthában), de neki is (mármint a 19 éves Burchertnek) ez élete 2. Bundesliga-meccse, aztán a 38. percben ez a fejjel való mentés utáni gól, majd 86 másodperccel később pontosan ugyanez játszódik le még1x... Döbbenetes. Aki nem látta, mindenképp próbálja vhogy megnézni, ezt tényleg csak akkor hiheti el az ember, ha a saját szemével látja, talán még akkor se. Még mindig a hatása alatt vagyok...:)

értelmetlen_nevű 2009.10.05. 01:40:29

@Vul-Kahn: hoppá, ez a hertha-hsv tényleg kemény volt.

shinigami 2009.10.05. 04:15:32

www.youtube.com/watch?v=b0D3lpTS4_Q
burchert mutatvanya
es ittvan kaká ongolja is
www.youtube.com/watch?v=ZqkX9VXVsXM&feature=video_response
hat, nem lehetett konnyu meccs szurkolokent sem

kroos 2009.10.05. 08:20:16

tényleg azt hiszitek hogy a kiskapus elviszi a balhét?
kiválló ütemben lépet ki mind a kétszer, peche volt mert ha berlinihez kerül a labda akkor mots ö lenne a hős.
Amugy meg csinálta ezt meg már Neuer meg Lehmann is nem rég és sokkal csúnyábban....

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.10.05. 10:38:12

@shinigami:

Megnézve a videót, én azt nem értettem az első gólnál, hogy miért nem sprintelt vissza a kapus, mint egy állat, amikor látta, hogy ellenfélhez került a fejese. Egyébként szerintem is inkább a védők hibáztak, biztosítaniuk kellett volna.

Különben érdekes hétvége volt ez, mert a Vicente Calderónban az Atlético-Zaragoza meccsen szintén debütált egy 18 éves harmadik kapus. Ő meg (De Gea) összehozott, aztán kivédett (!) egy 11-est. Majd a második félidőben jött egy újabb 11-es, de azt már nem tudta védeni.

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.10.05. 10:38:18

@shinigami: köszi a linkeket! a srác még öregkorában is verejtébe fürödve fog felriadni, ha erről álmodik...

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.10.05. 11:59:22

@shinigami: megszavaztathatnánk, h Kaka vajon haza akarta fejelni, vagy szögletre

Vul-Kahn 2009.10.05. 12:00:21

@kroos: Szerintem sem a kapus volt a hibás, nem is írtam, hogy hibázott, csak azt, hogy nem mindennapi dolog 2 ilyet látni egy meccsen. Lehmann magánszáma a Köln ellen a múlt fordulóban szerintem is sokkal nagyobb hiba volt ezeknél, és Neuertől is emléxem, amikor 2 szezonnal ezelőtt a rostocki srác elé dobta a labdát, akinek csak az üres kapuba kellett emelnie 18ról. Egyáltalán nem szidom szegény Burchertet, sokkal inkább együttérzek vele. Egy ilyen csapat mögött nem lehet könnyű kapusnak lenni.

Vul-Kahn 2009.10.05. 12:03:31

Lehmann magánszáma a Köln ellen természetesen két fordulóval ezelőtt volt, hiszen az előző körben Frankfurtban nyertek 3-0ra.

kroos 2009.10.06. 07:39:06

az a szar hogy ha elöbb jön Gaal akkor Kroos most a Bayernban játszana,klinsi semmit se akart változtatni soha amiben egy kis kockázat van bár mondjuk ha meg marad akkor azt se tudnánk ki az a müller vagy badstuber...:(

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.10.06. 08:45:53

Most már muszáj volt megnéznem a Hertha-Hamburg összefoglalóját, és meg vagyok döbbenve. A fiatal kapus csak egyetlen dolognak örülhet - hogy az első gólt nem ő kapta...

christvhu 2009.10.06. 13:39:14

Hát én is megnéztem és nem csodálkoznék, ha a srác soha többet nem kerülne az első csapat közelébe Berlinben. Nem feltétlenül a gólok milyensége okán, inkább a reakciói voltak - számomra - furcsák....

értelmetlen_nevű 2009.10.10. 17:42:47

remélem mindenkinek megvan Podolski passza Klose gólja előtt.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.10.10. 17:48:35

@értelmetlen_nevű: nem láttam, csak most tudok bekapcsolódni a közvetítésbe, ahogy azt riporteresközhelyesen mondani szokás.

milyen volt?

egyébként valahol röhej Podolski kezdetése, Marin meg Trochowski a padon. meg ettől a 10-es meztől is felmegy bennem a pumpa.

BruceWayne 2009.10.10. 17:48:57

na ez a Szovjetunió-NSZK is hamar lefőtt..

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.10.10. 17:53:26

@Nerazzurri:
Egyet bepakolnak a ruszók és onnantól nincs megállás. :)

kroos 2009.10.10. 17:55:29

@mocsing: podolski meg klose is szar.
Más kérdés hogy ez a német válogatotthoz elég.
mi alapján vannak behivva...
én jön mindjárt a kérdés,miért te kit hivnál be helyettük?
öööööö izé

értelmetlen_nevű 2009.10.10. 17:55:35

@mocsing: fasza volt.

egyébként podolski általában elég jó a válogatottban, szerintem nem akkora röhej. az viszont igaz, hogy hirtelen elég sok lett a hasonló képességű játékos, nincs könnyű dolga Löwnek. a röhej inkább Kiessling mellőzése, nem tudom mit kellene csinálnia a behívóhoz. a kulcskérdés szerintem a dm pozíció, nem tudom, hogy Rolfes fel tud-e nőni a feladathoz.

nils_h 2009.10.10. 17:57:10

@OJ: Remélem Hiddink megmondja nekik a tutit a szünetben :D

BruceWayne 2009.10.10. 18:05:06

nyernének az oroszok és lenne egy német-francia pótselejtező az azért poén lenne

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.10.10. 18:07:45

@értelmetlen_nevű: van egy-két röhej, sztem ilyen Podolski szerelemből való játszatása, de A Röhej Cacau.

Rolfes egy fél Didi Hamann, de én sem hiszek benne.

@kroos: mondjuk ahogy értelmetlen_nevű is mondja, Kiessling megérdemelne egy esélyt, bár én aztán tényleg örülök, ha Klosenak legalább máshol jól megy.

kroos 2009.10.10. 19:05:24

@mocsing: ,,ha Klosenak legalább máshol jól megy"
de ki mondta hogy most ment neki?
Özil kihagyhatatlan helyzetbe hozta, ennyi történt.

értelmetlen_nevű 2009.10.10. 19:09:09

@kroos: szerintem pedig özil passza kicsit mögé ment, egyébként is esésben volt, nem volt kihagyhatatlan helyzet. egyébként tényleg nem játszott jól, bár a második félidőben Adleren kívül senki sem.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.10.10. 19:09:37

@kroos: nézd, ha a Bayernben lenne egy csatár, aki az ordító helyzetekben nem hibázik, viszont semmit nem csinál a meccs többi részén, engem nem érdekelne. momentán mindenki hibázik ordító helyzetben. a Mainz és a Juventus ellen is.

nekünk most egy Makaay kéne, aki formán kívül is betalált legalább kétmeccsenként, ehhez képest mindenki szenved - gól nélkül.

és Klosénál már az is "megy neki" szituáció, ha rúgatnak vele egy gólt. szar, de ez van.

kroos 2009.10.10. 19:11:30

@mocsing: ez találó hogy ,rugatnak vele" mert özil passzában szerintem több volt a riziko mintha egyböl kapura löné, az volt szerencséjük hogy ignasevics bealudt.

kroos 2009.10.10. 19:12:55

@értelmetlen_nevű: egyébként én még nem láttam német csapatot jól játszani akkor ha vezetnek:)

értelmetlen_nevű 2009.10.10. 19:13:14

@kroos: szerintem is lőnie kellett volna Özilnek.

@mocsing: pontosan.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.10.10. 19:15:56

@kroos: az a baj, h a szenvedve gólokat szerző csatár leírása még mindig inkább Tonira illik, mintsem Kloséra, vagy Gomezre. most nagy szükség lesz a herefallal szerzett góljaira, már ha van Gaal hajlandó betenni a csapatba. mondjuk Olic friss sérülése után asszem le fog tenni a 4-3-3-ról, mivel azt szélső nélkül baromi nehéz. úgyhogy jöhet a Toni-Klose, vagy a Toni-Gomez lóbaszó-páros.

kroos 2009.10.10. 19:45:12

@mocsing: ,,lóbaszó-páros."
erröl a tegnapi pornófilm jut eszembe amit néztem az olasz meccs után:)
süti beállítások módosítása