Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Színházi gála a Camp Nouban

2009.09.24. 14:30 Vendégszerző

Beszámolónkban nem a meccshelyzeteket, illetve csapatok játékrendszereit kommentálnánk, hiszen az már úgyis mindenki számára ismert, inkább a stadionba vezető utunkról és az ott eltöltött időről írnánk egy keveset - kezdi mai vendégszerzőnk, és mi örömmel adjuk közre  V&G beszámolóját. Vendégcsalogató kolbászokat a magyar színházakba is! - tesszük még hozzá a kultúra oltárán.

Látogatásunk időpontja: 2009.09.19., Barca – Atletico 5:2

A kezdés 22.00-ra volt kiírva, de mivel először jártunk a Camp Nouban, már 18:30-kor elindultunk Barcelona központjából. A megközelítés nagyon egyszerű volt, kb.10 perc metrózás és párszáz méter gyaloglás után el is értük célunkat. Praktikus tanács: a szükséges alkoholmennyiséget mindenki vegye magához még a bemenetel előtt, mivel bent csak mentes sört és nagyon remek fűszeres katalán kolbászt árusítanak.

Ha valaki itt kívánja beszerezni a kötelező meccskellékeket és FCB relikviákat, annak mindenképp érdemes betérnie a stadionon belül található kétszintes Barca Store-ba (bár a városban is található számos Official Store, illetve nem hivatalos Barca cuccokat árusító, többnyire ázsiaiak által üzemeltett bolt), a választéka mindenképpen ennek a legnagyobb.

A meccs előtt két-három órával már ott áll a fanatikus szurkolótábor talpig gránátvörös-kékbe öltözve a játékosok autóbejárójánál, annak reményében, hogy a szigorúan barátnők/feleségek által vezetett autócsodák sötétített ablaka mögött ülő játékosokat esetleg pár másodpercre megpillanthassák .

Mi a jó magyar szokásokon szocializálódva igyekeztünk minél közelebb férkőzni a többszáz beléptető kapu valamelyikéhez a mielőbbi bejutás reményében, aggályaink azonban 20:30-kor szertefoszlottak, amikor is megnyitották a kapukat és a tömeg ráérős, katalán stílusban (zéró fizikai kontakt mellett) besétált a stadionba.

Jegyünk a középső karéj tetejére szólt, ahonnan kitűnő rálátás nyílt a pályára, bár valószínűleg még a legfelsőbb karéj leghátsóbb soraiból is élvezhető lehetett a meccs. A biztonság kedvéért a fenti sorok előtt néhány méterenként LCD tévék vannak kihelyezve, hogy a szurkolók ne maradjanak le semmiről.
 
A szurkolók összetétele szintén kellemes meglepetést okozott, a harminc százalékuk például nő, és némelyeken igen jól mutatott a karcsúsított, frissen nyomott 9-es Ibra mez. Amúgy vegyesen vannak négyéves kiscsákók, és éves bérlettel rendelkező aggastyán házaspárok.

Tizenkét perccel a mérkőzés kezdete előtt még csak kb.60%-os lehetett a stadion telítettsége, de a kezdés előtt egy-két perccel már teltház volt.

Szektorunk felhozatala meglehetősen színes képet mutatott; kétgyermekes svéd apuka, Atletico pólóban feszülő fess fiatalemberek, és egy hatvanéves, őskatalán törzsszurkoló foglalt helyet körülöttünk, aki a legnagyobb arc lehetett a stadionban. Az összes Barca játékost a katalán művésznevén szólította, itt derült ki számunkra, hogy mindannyiunk kedvenc kapusa, V.V., El Tigre néven fut Barcelonában.


A helyiek szurkolási stílusa, amely valamelyest átjön a tv képernyőjén keresztül is, élőben inkább hasonlít egy színházi gálaműsor lelkes közönségéhez. A negatív szereplőt az Atletico testesítette meg, amelynek olykor halk és félhangos búúú és fúúj komment formájában adtak hangot egy-egy komolyabb fault és két tizenegyes gyanús helyzetben. Ellenben a pozitív hős szerepét játszó Barca góljait és komolyabb helyzeteit székről való felugrálás és ütemes taps jutalmazta.

A gólok mellett a legnagyobb ováció Iniesta melegítését és beállítását követte, ezt a srácot nagyon szeretik itt - a londoniakkal ellentétben.

Az utolsó tizenöt percben kezdtek hazaszállingózni az emberek aq stadionból, így a második Messi gólnak, amely a meccs utolsó percében született, csak kb. hatvanezer emberke tapsikolt.

A színházi előadás véget ért, a tömeg amilyen kulturáltan bevonult, olyan elegánsan távozott is. Mi megvártuk, míg kiürül a stadion, ami nem volt több tíz percnél. Utána Puyol és a többi, pályára nem lépett játékos levezető sprinteket végzett a párszáz kitartó szurkoló nagy örömére.


A Camp Nou hangulata még üres lelátókkal is lélegzetelállító, így az indulás nagyon nehezünkre esett, de annyit megfogadtunk, hogy amint lehet, ide újra visszatérünk. Ezen az estén kilencven percre mi is boldog katalánnak éreztük magunkat, a csapat jelmondata ,,més que un club” új értelmet nyert számunkra.

Hajrá Barca!

 

38 komment

Címkék: barcelona beszámoló atlético madrid

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr811404133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Glory 2009.09.24. 15:16:44

kiraly lehetett. azert en inkabb az old traffordra megyek ;)

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.09.24. 15:18:51

@Glory:
ugyanaz az úri közönség ott is,
de ott legalább van önkritikájuk, és a stadiont is színháznak nevezik ;)

freiwald 2009.09.24. 15:21:58

Fura élmény lehet, amint a 75. perc környékén hazacsordogálnak a színházkedvelők egy ilyen meccsen...

freiwald 2009.09.24. 15:23:03

P.S: a várost viszont nagyon szeretem.

Csörszike 2009.09.24. 15:24:34

biztos kiváló élmény lehetett, egyszer énis elmegyek biztos egy spanyol bajnokira.
ugyanakkor megerősítést nyert az a véleményem, ami a tv-n keresztül is igencsak átjön, h ezek a spanyolok/katalánok nem tudnak szurkolni...milyen már, h színházban érzed magad, és max búznak meg tapsolnak melletted??? de télleg akkor inkább egy fradi-baktalórántháza:-D
nekem iszonyatosan hiányozna a meccsélmény. persze a futballélmény biztos óriási, de szerintem ez a két kategória jól elkülöníthető.
szóval a magam részéről egy fener-galatát v pana-olympiakoszt preferálnék élőben. de leginkább egy dery della capitale-t vagy madonninát!

Tika_ 2009.09.24. 15:27:21

tavasszal tervezem menni, így n hasznos is a beszámoló, thx.
Továbbá az ún "meccshangulat" hiánya (:kuncog) még egy dolog, amiért n szeretem ezt a klubot!

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2009.09.24. 15:35:06

Barcelona (függetlenül a Barcától) a világ legjobb városa. Csak ott fordulhat elő hogy szó szerint belebotlasz Manu Chaoba :)))))
És hát a Barca, két havi keresetem minden évben arra van csoportosítva, hogy öt meccsen ott legyek! Kötelezően! Mondhat bárki bármit, a Camp Nounál jobb hely nincs (na jó, az Anfield azért ott a topon:)

rizla 2009.09.24. 15:47:50

@Csörszike: azért amikor elkezdik 50ezren kántálni, hogy iniesta, vagy messi, az elég kemény a tv-n keresztül is. nem énekelni, vagy ritmikusan mondogatni, hanem kántálni.

Isheva22 2009.09.24. 15:56:35

Sziasztok! Szívesen írnék élménybeszámolót én is. Jártam Milan-Roma, Roma-Arsenal meccseken és okt 21.-én Real-Milaan:)

Dr Zoidberg 2009.09.24. 16:01:23

Hohhó, nagy lehetett, irigylem is kicsit az írót, pedig rühellem a Barcát. De az atmoszféra az atmoszféra, na.
Egyébkéntmeg szegény Atletico...

Ez a "Forza Barca!" ez meg milyen olaszkatalán hibridbaromság???? A "forza" olasz szó...
Szerintem inkább katalánul akartad írni, és ez esetben: "Força Barça!", de persze beérem a pöcsöscébetűk nélkül is, szimplacékkel. A lényeg, hogy ne olaszul éltess má' egy katalán csapatot... :)

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.09.24. 16:06:09

@Dr Zoidberg: legyen neked, salamoni javítást eszközöltem :)

el sastre 2009.09.24. 16:12:55

@rizla:
vagy az: olléé-olláá.......

shinigami 2009.09.24. 16:16:44

@Isheva22:
a real milanrol irhatnal egyet ha arra jarsz:)

Dr Zoidberg 2009.09.24. 16:17:04

@heinrich: Áhhá, jogos, így a legjobb! Vielen Dank, Bruderherz. Forza VfB! Höhö. :D

red7 (oda adjad befelé a labdát, bazzmeg!) 2009.09.24. 16:32:20

Ugye nem azt akarjátok mondani, hogy nem egyetlen kapun akartak bezsúfolni a stadionban 90 ezer embert? Alig akarom elhinni... Nem vagyok egy Barca-fan, de az első kép a stadionról, azért üt, ahogy kell. Ami meg a hangulatot illeti: nekik nem egy etwas, hogy látják a Barcát, megszokták, minden héten ez van, nem izgalmas, inkább csak szép, látványos - valóban, mint a színházban.

Ronal-d'oh! 2009.09.24. 16:42:57

Kéne nekünk is egy ilyen szép stadion. Nem az az ocsmány betonszörny, mint amilyen a Puskás.

rizla 2009.09.24. 16:46:33

pedig a nou camp is eléggé kopik el már állítólag. nem véletlenül fogják nemsokára átépíteni

lazlo85 2009.09.24. 16:50:15

elég rövidke lett ez a beszámoló. barcelona meg tényleg "més que un club"!!

nasteey 2009.09.24. 16:52:46

Amióta Laporta kitiltotta a Boixos Nois-t a meccsekről, tényleg egy színházhoz hasonlítható a szurkolás. Bár nem hiszem, hogy ezzel túl nagy baj lenne. Persze egy fentebb említett Fener - Galata hangulta biztos jobb, nekem viszont az ilyen csak akkor jönne át igazán, ha született Fener/Galata drukker lennék. Addig meg beérem majd ezzel a színházzal is. Majd "eccer".

nasteey 2009.09.24. 16:57:52

@rizla: www.fosterandpartners.com/projects/1552/default.aspx

Ez a látványterv a nyerő? Eléggé durva.

Itt meg egy tervező elmebeteg ötlete. Egy új,150k-s "Új Stadion", egy mesterséges szigeten. :)
www.theoffside.com/world-football/emili-vidal-proposes-150000-capacity-camp-nou-at-sea-for-barcelona.html

montipájton 2009.09.24. 16:59:22

Eh, Barca-életérzés, f...om, azért csak az az igazi szurkolás, ha legalább ötször lefasszopózzuk az ellenfelet és minimum két-három zászlót elégetünk meccs közben, aztán kis izmozás az utcán valaki arrajáróval, na, ezt hívom én igazi szurkolásnak, nem ezt a senkiházi divatmajomkodást bazmeg.

Legalább az Ibra-mezes csajoknak beszólhattál volna, persze magyarul, nem vagy te turista.

(Remélem, senkinek nem kell szövegértelmezési és szmájli-elhelyezési továbbképzést tartanom.)

Neil Blender 2009.09.24. 17:01:32

En real szurkolokent voltam mar Barca meccsen a Camp Nouban (Rayo Vallecano elleni 1-1es meccsen ahol Rochemback 11esbol volt eredmenyes).

Bar az oltozetem nem volt epp autentikus mert Spanyol valogatott mezben voltam, RAUL felirattal a hatan, majd a kocsibol kiszallva paran megszoltak igy egy pulcsiban neztem meg a meccset.

KAtartikus, iszonyat remek elmeny volt, kb mi is itt ultunk fent. A meccs maga kulonben egy kalap szar volt de az elmeny megfizethetetlen.

Hozzateszem a Lluis Companysban is voltunk, szinten egy oriasi hangulatu stadion. Vettem is magamnak egy Espanyol mezt akkoriban...

rizla 2009.09.24. 17:11:10

@nasteey: ezt már legalább tavaly eldöntötték, hogy ez lesz, de lehet ,hogy még régebben. nekem bejön, olyan gaudis

nasteey 2009.09.24. 17:19:09

@rizla: Na ja, csak azóta mintha olvastam valami olyanról, hogy a BCN-i önkormányzat miatt késik/megbukik/új kell (?).

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.09.24. 18:34:22

@nasteey: Igen,hasonló a Barcelona helyzete stadionügyileg,mint a Stadio Olimpico ügye,mindkét esetben a helyi önkormányzat elhelyez elég sok gátló tényezőt.

döncike1 2009.09.24. 18:46:06

Csak annyit a dologhoz, ha igaz ma avatták fel Kubala László szobrát

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.09.24. 18:53:32

Igen,ma: www.origo.hu/sport/magyarfoci/20090922-csutortokon-avatjak-kubala-barcelonai-szobrat.html
Egyébként például Kubala és Nyers ékes példája annak,hogy ha az Aranycsapat játékosai annak idején játszhattak volna külföldön,vagy eljönnek,mint a fentebb említett két legenda,akik nem voltak tagjai az Aranycsapatnak,akkor elképesztő karriert futhattak volna be.Persze ez már más téma.

Glory 2009.09.24. 20:06:08

@pote: az mar a mult. fergi raszolt a nepre most uvoltoznek ezerrel :)

badblood 2009.09.24. 20:30:06

Nekem nincsenek ilyen nagy "igényeim". :)) Beérem a Stamford Bridge-el is. Csak már ott járnék...

sundin 2009.09.24. 20:49:23

@Csörszike:
Ajánlom ma este 10-től a Sporting Gijon - Zaragoza meccset, a "hihóniak" tudnak szurkolni... valahogy ott északon még tudnak.

Anduril 2009.09.24. 22:10:49

Vicces, mert ugyanezen a meccsen voltam kinn én is, életemben először Barcelonában. Tökéletesen egyetértek a kedves cikkíróval, fantasztikus élmény volt, mi a szögletzászlónál, a kapu mögött ültünk, hihetetlen volt testközelből látni a srácokat.

Egy szegényes videofelvételt is készítettünk, íme a link, sztem valamelyest ezen is átjön a hangulat, főleg, amikor a játékosok nevét skandálja a közönség, vagy amikor a Messi ellen irányuló piros lapos belépő megtorlatlan marad, és ezt a bírónak "hangoztatják" :D

www.youtube.com/watch?v=poQ_Iqxa8Dc

Szerencsére sikerült felvenni egy az egyben Messi második gólját is, ami az előttünk riadtan fickándozó és fel-felugráló izgága francia turista miatt nem volt kis teljesítmény.

Szóval valóban életreszóló élmény volt!!!

Ami ugyancsak érdekes momentum volt, hogy főleg az idősebb, dörzsöltebb sociók fülessel járnak ki a meccsre, és talán élő rádióközvetítést hallgathatnak rajta, mert amint valami nehezen megítélhető esemény történt a pályán, erősen a fülesbe temetkeztek, majd kimondták az ítéletet, hogy valóban 11es/szabadrugás/les/stb volt, avagy sem, és a drótot le is adták az egész szektornak, csendre intve, vagy éppen szidalmazásra buzdítva a nagyérdeműt ;)

Zapata 2009.09.24. 22:56:48

igen igen,a cikkben elfelejtettem megemlíteni a kis füleseket--voltak bőve a mi szektorunkban is--elég izgalmas lehet közben halgatni a helyzetanalíziseket--:)

Zapata 2009.09.24. 22:59:40

A két tizenegyes gyanús helyzetből az egyik titi az volt--a másodikat testközelből láthatátok--a ti szektorotok körül történt...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.25. 11:41:36

Erre a posztra mit lehet mondani? Gyönyörű!

Paradoxon88 2009.09.27. 12:04:29

A belépők árai hogyan alakulnak?

Köszönöm a választ előre is.

Forca Barca!

Zapata 2009.09.27. 23:03:03

@Paradoxon88: 30-40eurotol úgy kb 150-200-ig--szektoronként változó.A legoptimálisabb ha fölmész a FCB honlapra és ott a tickets menüben pontosan megtalálod a kiválasztott meccstől függően a pontos árakat--mi is így szereztük be a jegyeket---kiválasztod a szektort(ha még persze találsz szabad helyet:)--a gép mutat egy pontos nézetet hogy hogy fogod látni a meccset arról a helyről--credit card fizetés utána ki tudod nyomtatni a vonalkódos jegyeket--kb ennyi,gyorsnak kell lenned mert kurva gyorsan elkapkodják őket--ha nem ezt a változatot választod akkor --a meccs napján is van esélyed-pl--vannak official barca tickets office-ok---de ha már rászánod magad egyszerűbb a honlapukról---jó szurkolást--ki be baszott nagy élmény lesz:))
süti beállítások módosítása