Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Barna gatyában az olasz válogatott

2009.06.16. 10:04 _benito

Ne szépítsük, 2006 világbajnoka szénné égett az Európa-bajnokságon. Olaszország ugyan csak büntetőkkel esett ki a későbbi győztes Spanyolországgal szemben, de az egész tornán az ég adta világon semmit nem mutatott. Illetve dehogynem mutatott: megmutatta minden gondját, baját és hiányosságát – kezdve mindjárt Roberto Donadonival, akinek gyorsan meg is köszönték az Eb után. Jöhetett Marcelo Lippi, az ember, akinek futballból van az agya. A szaki, aki majd megoldja. Persze ő sem tud Long Island Ice Tea-t mixelni a kéttablettás asztali folyólőréből, de ő az, akinek a szakértelmét senki nem kérdőjelezi meg. Más szóval ő az, akiben mindenki látja a csodát, hogy egy csapásra minden gondot megold. Hát nem old meg, úgy néz ki.

Amikor az Eb-n az utolsó fordulóban továbbvergődtek a csoportból, Franciaország ellen így állt fel az olasz válogatott: Buffon - Zambrotta, Chiellini, Panucci, Grosso – Pirlo, Perrotta, De Rossi, Gattuso – Cassano, Toni. A kilátástalan, ötlettelen, rossz felfogású csapat bőven ellátta lőszerrel az olasz focit támadókat, még a semmit is arctalanul ragozó csapatot egyetlen szurkoló sem hiányolta az Eb végéről. Talán még az egyébként nekik szurkolók is a spanyolok továbbjutásáért szorítottak. Én igen.

Olaszországon látszott, hogy komoly gondok vannak, amelyek drasztikus változtatásokért kiáltottak. Az egykor híres (vagy inkább hírhedt) betonvédelem már csak akkor működött, ha legalább három védekező középpályás dolgozott előtte, ami viszont a támadásaikat tette gyakorlatilag láthatatlanná. Illetve nagyon is látható volt, ahogy a 30 méterről ívelésekkel próbálták megtalálni Luca Tonit, ezzel vége is volt. Félreértés ne essék, mi sem vártunk csillivilli olasz labdafényezést, de azt azért nagyon hiányoltuk, ami miatt megszerettük őket. Azt a határtalan magabiztossággal való rombolást, amiből aztán szempillantás alatt épült fel a győzelmet jelentő kontra. Vagy a középpályás labdaszerzésekből indított rohamokat, ahol kevés, de okos passzal vitték gólhelyzetig a labdát. Ehelyett a kiscsapatoktól ellopott taktikával büntettek mindenkit: a hálóba gabalyodva ívelgették előre a labdákat a védők.

A konföderációs kupára készülő válogatott kerete a többi országéhoz hasonlóan már a jövő évi vb-keret is egyben, néhány helyen lehet változás, de a csapat magjához már nem fognak nyúlni sehol. A játékához meg talán még kevésbé. Olaszország az Egyesült Államok ellen két helyen változtatott a fenti névsorhoz képest (Panucci helyén Legrottaglie játszott, Cassano hiányzott még, a Iaquinta, Gilardino csatársorba később beállt Toni), azaz Lippi is ugyanazokkal képzeli el a csapatát, akikkel Donadoni. Ez pedig baj.

Andrea Pirlo már 23 évesen 30-nak nézett ki, most pedig, hogy valóban 30, úgy futballozik, mint aki 40. Nincs ebben semmi meglepő, Pirlo két éve makacsul nem hajlandó jól játszani, pedig az a poszt, ahol ő játszott (és ahol a világ legjobbja volt), annyira neki való, hogy az irányítása alatt dalra fakadhat akár a Milan, akár az olasz válogatott. Mostanra annyi maradt, hogy változatlanul kulcsszereplő: ha rosszul játszik (amit gyakran tesz), az egész csapat csapnivaló. Hasonló a helyzet Mauro Camoranesivel, aki valóban a világ egyik legjobb szélsője volt, mára viszont sokkal inkább Bácsi Sanyi, mint Teddy Sheringham, sem a Juventusban, sem az olasz válogatottban nem lenne szabad, hogy helye legyen. De van. Mindkettőben.

Mellettük De Rossi és Gattuso nagyon jól tudja, amit tud, de tőlük aztán nem lesz látványosabb az olaszok játéka, így óriási teher hárul a második csatárra (centerből nem állnak rosszul, Iaquinta, Gilardino, Toni megnyugtató megoldás lehet), akinek össze kell gyűjtenie a labdákat is. Ilyenjük viszont nincs, Del Piero és Totti már nem tudja ezt, a fiatal Rossi személyében talán megtalálták, és akkor ez lesz az egyetlen dolog, amit Dél-Afrikában megnyernek. Az amerikaiak ellen nemcsak jól, de eredményesen is mozgott, a gólja pedig kifejezetten nyami!-kategória.

 

A hátvédsor sem megnyugtató, Zambrotta egyre látványosabban kifele megy már, Chiellini pedig kiváló középhátvéd (legalábbis vitán felül a legjobb olasz) lett az elmúlt két évben, de a 25 éves játékos még mindig sokat hibázik, sok neki, hogy a világbajnok védelmét irányítsa, bár az Eb-n az egyik legjobb olasz volt. Grosso, és a Chiellini melletti másik középhátvéd kényszermegoldás, Legrottaglie például soha nem volt válogatott szintű játékos. (Személyes: azt a Sculli-cserét a hét bármelyik napján visszacsinálnánk)

Az olasz utánpótlás nem azért szar, mert nem okádja a tehetségeket, hanem azért, mert ezek a tehetségek nem kapnak lehetőséget. Ha egy nagycsapat tulajdonában vannak, lepasszolják őket, ha meg ott is maradnak a keretben, 10-ből 1 tudja beverekedni magát a kezdőcsapatba, a többiek perememberek. Úgy pedig nehéz. Pozitív példa Santon (Mourinho szemét is dicséri), és Marchisio, de egy fél csapatra való játékos vergődik kiscsapatoknál, vagy a nagyok padján. Acquafresca, De Ceglie, Giovinco, Paloschi, de van olyan is, akiket más fedez fel, ott van például a manchesteri Macheda, vagy az USA elleni meccset remek játékával eldöntő Rossi, aki szülőhazája ellen vágott kettőt.

A KK tétje – ha már van neki ilyen – az olaszok szempontjából az volt, hogy Lippi felhasználja-e a kutyát nem érdeklő tornát arra, hogy mondjuk megnézzen egy ilyet:

Buffon – Motta, Panucci, Chiellini, Santon – Marchisio, Gattuso, De Rossi, Montolivo – Rossi – Gilardino

És akkor – mert ne értsük félre, ebben azért benne van egy csúnya pofára esés is – utána mondhatta volna azt is, hogy már a vb-re készülünk. Vagy húz egy váratlant, és egy 4-2-3-1-ben feljebb tolja a támadók közé Pirlót, és nem csak azért, mert ott talán kevesebb kárt okoz. Ki meri hagyni a gyalázatosan hitványul teljesítő Camoranesit, akinek már vadászni kell a jó megmozdulásait. De legalább nem kezd két teljesen ugyanolyan típusú csatárral, amit utoljára a 80-as évek végén látott Bajszos Békéscsaba valósított meg átütő sikerrel. Mert hát Gilardino és Iaquinta erényei annyira ugyanazok, mintha egy anya szülte volna őket, viszont egyikük sem fog visszalépni labdáért, hogy aztán pontos passzal indítsa a másikat. Mert ő a másik.

Az olasz válogatott gondjai nem fognak maguktól megoldódni, de sok szurkoló azt gondolta, Lippi varázsa elég lesz. Egységbe kovácsolja a csapatot, kitalálja, mi volt rossz, esetleg új embereket válogat be. Lippinek egy éve van, hogy ezeket megtegye, mert az Egyesült Államok ellen pályára lépő olasz válogatott egyelőre csak annyiban különbözött az Eb-n látottól, hogy barna gatyában volt. Teljesen jogosan.

423 komment

Címkék: olasz beszámoló szakértelem válogatott

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr41188282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_benito · www.nst.blog.hu 2009.06.19. 13:36:26

@Vul-Kahn: ez esetben mintha meg sem történt volna.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.19. 13:39:13

@Vul-Kahn: Egyrészt korrigálnék egy ténybeli tévedést, nem kamutizenegyesből szerezte az olasz csapat a győztes gólt, hanem Cassano kurva nagy kapáslövéséből. www.youtube.com/watch?v=uQfRU0fUnWw&feature=related - nem is csúnya, mi?

Jelzem a svédek gólja ugyancsak a hosszabbításaban jelentős dán aszisztálás mellett született meg.
www.youtube.com/watch?v=9YySSKQzAMU - 3:53-tól.

Másrészt félreértesz valószínűleg azért, mert elmulasztottam megemlíteni, hogy Blatter afrikai elődöntős nyilatkozata a jövőévi vébére vonatkozott, ezzel kapcsolatban hoztam a Koreás párhuzamot. Ami a konföd kupát illeti eszembe sem jutott bundázást emlegetni, de abban van valami amit raoul_duke mondott, Blatterék szempontjából kívánatosabbanak tűnik Egyiptom továbbjutása, bár elismerem, hogy ez spekuláció.

Azt viszont nem értem, hogy mitől lenne olasz fanként undorítóbb bundával vádolni, mint más csapat szurkolójaként? Szerinted én intéztam a Calciopolit?

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.06.19. 13:39:17

@_benito: ráááázta meeeeg? hm. hoyzer egy pitiáner fasz volt, nem is elsőosztályú meccseken vették meg. azért ezt a calciopolihoz hasonlítani, ahol bajnokságot lehet vásárolni...

egyébként a Hoyzeres történet sztem 2005-ben volt, míg Moggiék 2006-ban telefonáltak többet a kelleténél. de erre lehet én emlékszem rosszul.

_benito · www.nst.blog.hu 2009.06.19. 13:44:47

@mocsing: no, a calciopoliba ne menjünk bele, hogy ott ki vett és mit, mert nyomasztóan nagy háttértudásommal rátelepszem a fórumra. :)

a lényeg, hogy az azért nem úgy volt, ahogy azt sokan gondolják, meg ahogy a büntetésekből kiderült.

hogy az olasz foci velejéig mocskos, az nem kérdés, csak azért emeltem szót, mert hülyeség azt gondolni, hogy a többi nem az.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.19. 13:44:58

@mocsing: Ott sem bajnokságot vásároltak és még az sem bizonyított, hogy bírókat, mindössze annyi bizonyosodott be, hogy a bíróküldést manipulálták.
A Calciopoli egyébként a 2004-2005-ös bajnokságot érintette leginkább.

Úgy látszik válogatot szinten a német vs olasz lesz az, ami az olasz posztokban az inter vs juve, vagy az angol posztokban a MU vs. 'Pool.

kroos 2009.06.19. 13:46:30

@popp: kivánatosabbnak tünt brazilia továbbjutása mert ha kiesnének a nézettség drasztikusat esne.
Egy szabály megszegésével nem lehet betartani egy másikat.

kroos 2009.06.19. 13:48:20

@_benito: akkor már értem hogy lett bajnok w olfsburg!!!.:)

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.06.19. 13:52:30

@_benito: akkor várnám az igét arra, hogy mit csinált a calciopoli a serie a-val (közte az egyik nagycsapattal), ha Hoyzer 3-5 meccse (volt köztük olyan is, amelyik amatőrcsapatok közt volt) megrázta a Bundesligát :)
(amelyet persze nem, legfeljebb az alacsonyabb osztályokat, vagy esetleg a német futballt/sportot.)

@popp: hasonlítható ez Hoyzer ügyéhez, vagy sem?

kroos 2009.06.19. 13:52:47

@popp: A svéd dánból mi az ami bizonyitott?
(már ha a bizonyitott dolgokról beszélünk).

Mert az elég vicces hogy véditek a calcio-polit a svéd-dánt meg lebundázzátok ugy hogy ott tényleg nincs bizonyiték.....

Vul-Kahn 2009.06.19. 13:54:22

@_benito: tipikus olasz felfogás, hogy a saját gyengeségeitek miatt a másikat próbáljátok bemocskolni, tönkretenni, provokálni. A focitok is erre épül.
Na mind1, majd ha nálatok a többtíz (többszáz?) bundameccs közül csak egyetlen egyet is újra fognak játszani, majd akkor vádolj másokat. Részemről befejeztem a témát.

Az olasz válogatotthoz: én úgy látom, hogy nincs egy kreatív középpályás sem az egész csapatban. Montolivo? Hannover-szint...Azonkívül elég sokatmondó, hogy Cannavaro még mindig válogatott. Teljesen nyilvánvaló, hogy már nem annyira motivált, mint 2006 előtt. De hát ha nincs jobb... Barzagli mondjuk hogy nem fér be a keretbe sem, azt nem nagyon értem. Legrotaglienál meg Gamberininél csukott szemmel is jobb, de Chiellini mögött sem kell elbújnia, mit ne mondjak.
Összességében viszont nem a védelemmel van a baj, hanem hogy nincs összeköttetés a középpálya és a csatársor között (kb mint az idei Juventusnál). Lippit a világ egyik legjobb edzőjének tartom, de ha egy posztra ennyire nincs alkalmas játékos, akkor ő sem fog tudni csodát tenni.

Vul-Kahn 2009.06.19. 14:00:22

@popp: mea culpa, rosszul emlékeztem az olasz-bolgárra. Azt viszont továbbra sem értem, miért állna bárkinek is az egyiptomiak továbbjutása az olaszoké helyett. Pláne nem értem, hogy merülhetett fel ez a tegnapi meccs után, ahol a bíró teljesen korrekt volt.

BK 2009.06.19. 14:13:43

hoppá, hoppá, indulat szaga lengi be az nst-t és nem angol-spanyol szkanderozásról van szó. rég volt ilyen. :-)

BK 2009.06.19. 14:16:20

@Piiii: kicsit kölcsönösen félreértettük egymást. egyezzünk ki abban, hogy jó meccs volt! ;)

_benito · www.nst.blog.hu 2009.06.19. 14:17:18

@Vul-Kahn: a nálaTOK, az nekem a magyar válogatott, az olaszokat csak addig segítem, míg nálunk szünetel a labdarúgás. :)

@mocsing: szétbaszta, csak rosszul, rosszkor és nem eléggé. a fos pont a tetején maradt, de hát ez már egy másik sztori. tény, a calcipoli durva volt, és az olaszok visszaesők, csak a nagyhangú fikázódás lecsillapítására vetettem be az utolsó bundaügyet, ami történetesen a bundesligához köthető.

ahogy a kézilabda bl-ben is vizsgálódnak két német csapat ellen, de ez most nem számít :))

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.06.19. 14:19:49

,,Az, hogy vki olaszfanként bundázással vádol másokat, a legvisszataszítóbb dolog a világon"

,,tipikus olasz felfogás, hogy a saját gyengeségeitek miatt a másikat próbáljátok bemocskolni, tönkretenni, provokálni"

A korábbi kommentjeid alapján odafigyeltem arra, amit írtál. A fentiek milyen mondatok?

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.06.19. 14:22:48

@_benito: a "köthető" már helyesebb, mint a "megrázta" :)

és nem, nem a Bundesligához köthető, hanem a Bundesliga 2-höz és alacsonyabb osztályokhoz.

valóban nem számít ;)

Vul-Kahn 2009.06.19. 14:43:05

@mbemba: Elnézést, nem akartam általánosítani. _benito viszont láthatóan gyakorlatilag nulla ismerettel rendelkezik a német "bundaügyet" illetően, ahhoz képest elég bőszen próbálta mocskolni a BuLi-t.
Azt meg továbbra is tartom, hogy az olasz játékosok nagyrésze teljesen tudatosan alkalmazza az ellenfelek provokálását. Ez része a taktikájuknak. Sőt, az egyik legfontosabb része a színészkedés és a bírókra való nyomásgyakorlás mellett. De ez szinte már közhely.

raoul_duke 2009.06.19. 15:02:35

Na, úgy látom elfingtam magam az ünnepi asztalnál.

Még csak nem is gondoltam arra, hogy a tegnapi meccsen a bíró Egyiptomnak fújt, vagy hogy ki akarják ejteni az olaszokat. Viszont mivel a KK presztízse eleve nem nagy, a FIFA érdeke, hogy a jól eladható csapatok játszanak minél több meccset és a B csoportból jelenleg Brazília és szerintem Egyiptom az, aki jól eladható.

Maximum olyan lesz, hogy nem fognak határeset 11-est/szabadrúgást befújni, jól tolerálják az időhúzást, stb. És ezzel sem azt akarom mondani, hogy elcsalják az olaszok meccsét, mert egy kellően meggyőző csapat győzelme nem a bíró jóindulatán múlik.

@Vul-Kahn: jaaa, ha újrajátszották, az más.

BK 2009.06.19. 15:12:46

@raoul_duke: és Egyiptom el is tudja magát adni. :) az meg a következő kérdés, hogy az olaszok egy percig nem tudnak úgy tenni, mintha ők lennének a világbajnokok, pedig... ők meg nagyon nem tudják eladni, pedig szintén lenne mit.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.06.19. 15:26:43

@Vul-Kahn: Közhely, de nem igaz szerintem.:))
A világbajnokságon egyenest érezhető volt, hogy ki volt adva: nem válaszolni, nem kiabálni, nem pofázni. Erőlködve, vagy sem ez sikerült is. Materazzi provokálta Zidane-t, ez is tény!

Olaszoknak szurkolóként figyeltem, hogy pl. Materazzi, mikor pirosat kapott elfordult és szótlanul levonult, nem biztos, hogy jogos 11-eskor is lenyelte a döntést egyből. Gattuso évek óta nem rúgott bele szándékosan senkibe. De Rossi is - az amerikai lekönyöklésétől eltekintve - hihetetlen, hogy mi mindent lenyel, és vörös fejjel elfordul, nem veszekszik a bíróval, csak üvölt magával. Camoranesi jut eszembe még bajkeverőként, de a válogatottban - kölönösen a vébén -, ura volt magának.

Ha nem így van, nem is nyerhettek volna vébét!

A többiek pedig, szerintem, kifejezetten jó gyerekek: Buffon, Zambrotta, Grosso, Toni, Iaquinta, .... Szerintem Cannavaro is ugyanez, de neki már kézzel is kell dolgoznia, idős már.

Hogy a nem veszekedni, nem foglalkozni a bíróval igaz lehet, arra bizonyíték a tegnapi meccs is. Bőven lett volna mire reagálni, de nem történt semmi!

,,Azt meg továbbra is tartom, hogy az olasz játékosok nagyrésze teljesen tudatosan alkalmazza az ellenfelek provokálását. Ez része a taktikájuknak. Sőt, az egyik legfontosabb része a színészkedés és a bírókra való nyomásgyakorlás mellett"

Tudom nehéz lehet ezt mától másképp gondolni, de figyeld meg jobban, csak erre figyelj és meglátod!
Most már csak remélni merem, hogy nem rúgjuk szét a brazilokat!! :))


Ellenben az olaszok már veszítettek azért, mert engedtek a provokációnak. Poulsen jut eszembe, aki folyamatosan provokálta Tottit.

De Totti ebből a szempontból nem különbözik semmit Zidane fejesétől!

Vul-Kahn 2009.06.19. 15:31:26

@raoul_duke: "jaaa, ha újrajátszották, az más"

Ez egyszerűen nevetséges. Igenis más, képzeld. Az olasz bundaügyhöz, és az azt követő bírósági eljáráshoz képest például összehasonlíthatatlanul korrektebb.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.19. 15:34:12

@Vul-Kahn:

És szerinted mit tehet arról mondjuk Giovinco, hogy a feje fölött bundázott a klubja?

avenger13 2009.06.19. 15:38:28

@popp: köszönöm. :)

szerintem az olaszok nem fogják magukat összetörni a brazilok ellen sem. Ennek a tornának nem sok értelme van a nagyobb csapatok számára. Remélem azért lesznek még normális meccsek. az olaszokra nézve meg semmilyen következtetést nem szabad levonni a vbre nézve. Cannavaro is sokkal motiváltabb lesz egy vb-n mint itt. Még Pirlo is. Kellenek újabb emberek is a csapatba, és Iaquintának meg kell tanulnia eltalálni a kapu szélét. :) De ahogy Grossot a semmiből kapták elő a vb-re ezt nem akkorra gond megcsinálni nekik most se. Van miből meríteni.

Vul-Kahn 2009.06.19. 15:49:08

@raoul_duke: A világbajnok nem eladhatóbb, mint Egyiptom? Ez is csak az olaszokat minősíti...

@mbemba: "Most már csak remélni merem, hogy nem rúgjuk szét a brazilokat!! :))"
haha, ez jó:))))
teljesen korrekt amúgy, amit írsz, bár ezeken az "ÉVEK ÓTA nem rúgott bele szándékosan senkibe" meg "az amerikai lekönyöklésétől ELTEKINTVE" félmondatokon jót mosolyogtam:))))))

Vul-Kahn 2009.06.19. 15:54:03

@Csöncsön: Ő nem tehet róla, viszont a klubja igen. Németországban viszont a klubok sem tehettek róla, csak a bíró, Robert Hoyzer, akiről kiderült, hogy fogadásai miatt manipulálta a meccseket.

_benito · www.nst.blog.hu 2009.06.19. 15:58:33

@Vul-Kahn: elmondanád esetleg, az hogy is volt?

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.19. 16:09:29

@mocsing: Hát ahhoz, ami abból kiderült semmiképpen sem ;-).

@kroos: Ki védi a calciopolit? A svéd-dánról sem derült kis semmi, de azért elég gyanús körülmények között alakult ki az a döntetlen.

@Vul-Kahn: A provokálásról még, szerinted véletlenül köpte le Rudi Völlert az a Rijkaard, akiknek ezen kívül védekező középpályásként és középhátvédként egyetlen kiállítása sem volt hosszú pályafutása alatt?

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.06.19. 16:13:42

@Vul-Kahn: Nyilván van ezer hibája az olasz focinak, vagyis olyasmi amit én is annak gondolok: eredmény állandó védése gyenge csapatokkal szemben is, vagy pl. nem kockáztatni, ezért csak védekezni...

Ugyanakkor vannak olyasmik, amik csak reflexként élnek. Pl. hogy Gattuso fafaragó. Ugyanakkor pl. Vieira évek óta rúgdossa a hozzá legközelebb állót, de mégsem alakult ki róla ez a kép. Szerintem csak azért, mert az egyik egy nagydarab játékos, vagyis természetes, hogy mellette hullanak az emberek, míg a másik kicsike és jól mutat a tévében, vagyis kevésbé természetes, hogy nem bírnak vele és ezért őt emelik ki.

Amit nem értek, az az, hogy én elismerem, hogy az olaszok gyakran védik az eredményt - a 0-0-t is -, ezért hajlnadók nem focizni, vagy Materazzi parasztágát, akkor azt mért nem lehet elismerni, hogy a dán-svéd tengely mikor összeállít az nem volt szép, vagy hogy Dél-Koreában a bíró estette ki az olaszokat. Utóbbi nem tudom most előjötte.

Avanti ragazzi!

Vul-Kahn 2009.06.19. 16:17:00

@_benito: Nem, mert nyomasztóan nagy háttértudásommal rátelepednék a fórumra (copyright by you) :-)
Amúgy annyi, hogy a csávó kinézett a bwinen egy-két odds-ot, például jéééé, a Paderborn-1860 Münchenen 30szoros odds van a 3-2es Paderborn-győzelemre, akkor úgy vezetem a meccset, hogy annyi legyen. Ha ehhez 3 11est kell adnom a Paderbornnak, akkor adok(a csapatokat csak hasraütésre írtam, nem emlékszem pontosan, kik játszottak). Ezt nyilvánvalóan hamar (3-4 meccs után) észrevették, azokat a meccseket, ahol ő vezetett, újrajátszották, aztán slussz.
Szóval ez az egész tulképpen csak egy idióta bíróról szólt, nem csapatok bundázásáról.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.06.19. 16:18:28

@popp: nem tudom, mi az az "abból". az van, hogy amit tudunk az egyikről, meg amit tudunk a másikról, azok csak egy nagyon súlyos paródiában összehasonlíthatóak.

egyébként a kroos-hoz címzett mondatod eleje helyesen így hangzik: "A svéd-dánról NEM derült ki semmi, de..."

vagy mi még a másik, amiről SEMMI nem derült ki?

raoul_duke 2009.06.19. 16:18:40

@Vul-Kahn: nem, nem eladhatóbb. Jogabonító kell a népnek, meg szerethető kiscsapat, meg legkisebb királyfi a harmadik világból, aki legyőzi a geci olaszokat.

És ne reménykedj, ilyen lenne a Nationalelf is a KK-n (talán ha sok német menne nyaralni meg szurkolni, akkor kicsit kevésbé). Az olasz (német, angol) válogatott maga Darth Vader, aki sötét trükkökkel meg fojtogatással lett világbajnok.

A véleményedet meg megfogalmazhatnád kicsit árnyaltabban, kicsit több szemszögből is végiggondolva, mert én pl. kimondottan kedvelem a németeket, de ez a fölényeskedő, én vagyok itt a jani hangnem kimondottan taszít.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.06.19. 16:20:29

@Csöncsön: mint te a "nagyképű franciáknál", vagy valahogy máshogy ne általánosítson?

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.19. 16:25:36

@mocsing: Azért egy kicsit az kicsit gyanús ám, hogy kedvezőtlenül változik az eredmény egy másik pályán és hirtelen rúgnak a svédek egy gólt háromszoros védelmi hibából.

@Vul-Kahn: Ami meg a sztereotípiákat illeti, provokálás, szinészkedés, időhúzás, reklamálás -ezeket szokás kizárólag az olaszok számlájára írni pedig mindenki csinálja. Tegnap például az időhúzást és a színészkedést az egyiptomiak is elég jól adták elő. Annyi tény, hogy az olaszok mozdulatai teátrálisabbak az átlagosnál egy reklamálás esetén.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.19. 16:28:38

@mocsing: Ja egyébként ahol egy bíró fogadgat, ott lehet, hogy más is. A fogadás mögött hihetetlen félvilági biznisz áll. az amerikai profi sportokkal kapcsolatban nem egy készült a témában és tartok tőle, bár bizonyítani nem tudom, hogy ez nemcsak német, de az egész európai focit szennyezi.

Hispan07 2009.06.19. 16:30:31

Totál színvonaltalan ez az egész komment-maszturbálás, ami itt megy... Köcsög-válogatottakat, szezon-válogatottakat a népnek!

Vul-Kahn 2009.06.19. 16:30:33

@mbemba: Pár napja előjött, poppal vitatkoztunk róla. Nem ismertem el, mert szerintem az a kiesés nem múlott jobban a bírón, mint azon, hogy az olaszok xarok voltak.
Amit az olaszokkal kapcsolatban pozitívumként el tudok ismerni, az az, hogy ez a Balotelli egy elképesztő tehetség (most rúgott például egy akkora gólt a svédeknek, hogy tátva maradt a szám), meg hogy Floccari meg Amauri talán a két legjobb olyan játékos a világon, aki még soha nem volt válogatott.
Ha még lesz vmi, amit el kell ismernem, akkor majd szólok :-)

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.06.19. 16:31:17

@popp: pontosan. gyanús. nem több. valaki szerint véletlen. valakinek meg az a gyanús, hogy Övrebö nem fújta be a tök egyértelmű tizenegyeseket. olyan ismerősöm is van, aki szerint WTC-nél gyanús mindenki, aki aznap nem ment dolgozni. így megy ez...

kroos 2009.06.19. 16:32:17

csak a biroküldést befolyásolták akkor miért tiltották el pl. paparestát?

Vul-Kahn 2009.06.19. 16:33:41

@raoul_duke: idéznél az én vagyok a jani hangnemből vagy befejeznéd a személyeskedést? Köszönöm!

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.19. 16:34:12

@mocsing:

Hát ha annyira vette komolyan, amennyire én a nagyképű franciákat, akkor persze tegye.

Csak reflexből már, meglátva egy Kahn-arcot, azonnal elfelejtem, hogy létezik humorérzék is a világon. Sorry.
:-)

kroos 2009.06.19. 16:34:15

Végh Zoli alárt az Ujpesthez :(
on

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.06.19. 16:38:06

@Csöncsön: ez a kettő, a "nem mondtam komolyan" és az "ennek a megítélése szubjektív, én így érzek" mindig bejön és mindig kiváltja az elgondolkodást a saját kettős mércéről.

kroos 2009.06.19. 16:39:20

@Csöncsön: ez nem fair hogy leirsz egy indokot és egy nappal aztután benyögöd hogy nem is gondoltad komolyan...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.19. 16:40:51

@mocsing:

Miért, szerinted szerintem tényleg minden francia játékos nagyképű? (Ezen is érdemes lenne elgondolkodni.)

Vul-Kahn eléggé komoly arccal beszélt az olasz futball tulajdonságairól. Elképzelhető persze, hogy csak az avatarba föltett képe zavart meg. :-)

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.19. 16:41:01

@Vul-Kahn: Akkor még elismerted, hogy csalás volt, miután belinkeltem egy elég meggyőző videót, csak annyit tettél, hozzá, hogy szarok is voltak az olaszok.

Aztán amikor a németekkel és a Bayernnel kapcsolatos sztereotípiákat merek megfigalmazni, jelezve, hogy ezek sztereotípiák, akkor itt jajveszékeltek. Aztán pár napra rá ugyanolyan vaskos szterotípiákkal álltok elő megfellebbezhetetlen tényként föltűntetve ezeket.

@mocsing: de ha visszaolvasol, mindjárt meglátod, hogy nem állítottam sehol, hogy bunda volt csak a gyanúmat fogalmaztam meg. Szerintem egyébként Övrebö ide-odatévedett egy alkalmatlan fasz volt, de ezt már túltárgyaltuk egy párszor.

BruceWayne 2009.06.19. 16:41:43

én csask annyit tennék hogy nagyon raj ez az új olasz szerelés, jól eltalálták mindenestül.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.06.19. 16:44:03

@Vul-Kahn: Én azt is elismerem. :)) Nem szimpatikus, hogy vannak az olasz fociban szent tehenek, aki, ha megy, vagy nem megy az aktuális tornára, arra úgy kell figyelni, mint a szentírásra. Floccarit már egy éve is ajnároztam, Amauri, számomra nem annyira rokonszenves, mint egy éve - szerintem sokat foglalkozik magával.

Egy olyan közönség előtt, azért, ha a bíró is ellened van, akkor az azért számít. Korrekt játékvezetéssel - hasonló körülmények között - sikerült egy diadal valamikor később. Úgy körülbelül 3 éve! :))

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.06.19. 16:49:16

@popp: azt írtad, hogy a skandináv összefogáskor. majd pár kommenttel később leírtad, hogy a calciopoli-nál még semmi nem bizonyított.

ez így együtt sok, önmagában külön-külön még nem lennének azok.

@Csöncsön: ezzel nem lehet mit kezdeni, tegnap több kommentet is szántál rá, hogy elmagyarázd kroos-nak, szerinted miért nagyképűek a franciák. ma bemondod vkinek, h ne általánosítson. felhívom erre a csöppnyi ellentmondásra a figyelmet, majd szerinted gondolkozzak el ÉN azon, hogy te vajon mit gondolsz komolyan abból, amit leírsz.

szétteszem a kezem, nincs mit tenni, s írni.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.19. 16:55:00

@mocsing:

Tévedsz. Egyetlen kommentet "szántam" kroos kérdésére arra, hogy miért nem szeretem a franciákat. Abban írtam, hogy mert szerintem nagyképűek, és pont. Ha te ezt komolyan vetted, az a te bajod.

Egyébként sem láttam még soha a leghalványabb nyomát sem, hogy rendelkeznél önkritikával. :-)

Vul-Kahn 2009.06.19. 16:56:15

@mbemba: a 2006os olasz csapat sokkal jobb volt, mint a 2002es. A németeket is megérdemelten verték az elődöntőben. Hopp, egy újabb dolog, amit elismertem :-)

@Csöncsön: Ha nem értesz egyet azzal, amit írtam, akkor vitatkozz vele, ne az avatarom vagy a nickem alapján próbálj megítélni. Amúgy ahol általánosítottam, ott revidiáltam is magam rögtön, szóval erről ennyit.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.19. 16:57:00

@mocsing: Persze nem azt írtam, hogy semmi nem bizonyított calciopoli ügyben. És a dán-svéd összefogást meg egy erős gyanúra alapozva írtam (de lám, egyből vágtad te is miről beszélek, pedig már öt év eltelt azóta), de hol állítottam, hogy bizonyítani is tudom?

Asszem itt be is fejezhetjük.

kroos 2009.06.19. 16:57:22

@Csöncsön: és a szmájlik se oldanak ám meg mindent...

Vul-Kahn 2009.06.19. 16:57:25

@Csöncsön: Na ebben egyetértünk :-)

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.06.19. 16:58:12

@Csöncsön: jól látom, hogy most engem minősítesz és nem a véleményemet? tegnap erről nagyon csúnya dolgokat írtatok, azt is igyekeztem komolyan venni, én már csak ilyen vagyok. látom, nagyokat fordul a világ itt napról-napra...

BruceWayne 2009.06.19. 17:00:28

@Csöncsön: szerintem meg pont egy tök jó árnyalatát találták el a kéknek, maga a mez se az a szokásos tök egyszerű, és a nadrág+sportszár nagyon jól passzol hozzá, ehhez a kékhez se a fehér se a fekete nem passzolna így, szerintem pont ez a mostani lett a "legmenőbb" az olasz mezek közül meg a többit nézve is

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.06.19. 17:00:30

@popp: asszem, az, ahogy én mit vágok egyből és mit nem, nem érv semmire. de tényleg befejezhetjük.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.19. 17:01:30

@Vul-Kahn:

Ezúton megkövetlek. A Kahn-arc vezetett félre. :-)

@mocsing:

Szmájlival tettem, jelezve, hogy ez a "nem komoly" része a hozzászólásomnak. Kár, hogy csak erre a részre reagáltál.

kroos 2009.06.19. 17:03:46

@Csöncsön: akkor mindenki homár :)
buzi schalke:)
köcsög ronaldo:)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.19. 17:05:10

@Nerazzurri:

Én szerettem a hagyományos sötétkék mezüket, nem értem, miért kellett megvariálni. A világoskéket csak argentin mezen bírom elviselni. De azon is csak csíkokban.
:-)

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.19. 17:06:33

@mocsing: Arra azért érv, hogy eléggé fölborzolta a kedélyeket az a meccs és ha bizonyítani nem is lehet, még benne van levegőben mai napig, hogy ott mintha valami nem lett volna kóser. De tudod mit, nem ez volt az első gyanús utolsótkörös csoportmeccs és azt is megértem, hogy dán, meg egy svéd még kárörvend is azon, hogy esetek ki az olaszok, lásd a fentebb linkelt Cassanos videót.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.06.19. 17:07:16

@Csöncsön: a többire nem tudok reagálni. megértettem, h az én bajom. és egyben indokoltál, a többiben mondtad, h nem szereted a franciákat. szeretnél táviratot, hogy ezt félreérthetően írtam?

mindenesetre ilyen esetben biztos nem fogom bemondani, h nem gondoltam komolyan, h több kommentben írtad és különben is szubjektív, h hány kommentet lát az ember...

(nem tudtam, h szmájlival szabad személyeskedni, de ez hasznos info a jövőre nézve)

kroos 2009.06.19. 17:07:58

@Csöncsön: itt egy picit tévedsz azért.
azért a személyeskedés az személyeskedés,.
Én legalább felvállalom.

kroos 2009.06.19. 17:10:52

@mocsing: én meg azt nem tudom hogy ki hozta ezeket a ,,szabályokat"

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.19. 17:11:32

@mocsing: @popp: Ha már gyanús utolsókörös csoport meccs: német-osztrák 1982. Valamelyik spanyol lap a bűnügyi rovatba rakta valami ilyesmi szöveggel, hogy 22 játékos becsapott x tízezer nézőt.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.19. 17:12:13

@mocsing:

Azért nem fogod mondani, hogy nem gondoltad komolyan, mert komolyan gondoltad. Ez ilyen egyszerű.

Személyeskedni pedig csak jóindulatúan, nem bántó szándékkal szabad. Ennek tipográfiai jelzése a szmájli. (Természetesen lehet a szmájlit másra is használni.)

kroos 2009.06.19. 17:13:28

@popp: hé!!
az az elsö 10 percig nem volt bunda.ha jól emlékszem a 12. percben Kaltz beadását fejelte be Hrubes?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.19. 17:17:06

@kroos:

Senki. Íratlan szabályok, íratlan közmegegyezés.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.19. 17:18:49

@kroos: Hrubesch fejelte és valószínűleg Kaltz (a híres Kaltz-féle banán) adta be. Így az erdmény mindkét csapatnak jó lett és kezdődött az alibi.

kroos 2009.06.19. 17:24:08

@popp: igen utánanéztem és még a 12. perc is stimmel.Amugy mondtam már hogy a 82-es azurri a kedvenc csapatom?

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.19. 17:30:16

Pedig csak egy rómait hívott be Bearzot, pedig Conti mellett talán Di Bartolomei és talán Pruzzo is elfért volna, de nélkülük is sikerült nyerni. A kis Beppe Bergominak milyen vicces bajsza volt.

kroos 2009.06.19. 17:33:28

graziani?
két romai volt szerintem...

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.19. 17:40:11

Graziani akkor még Fio játékos volt, sőt a '83-as római bajnokcsapatban sem volt ott. '83 nyarán hozta Rómába Liedholm.

raoul_duke 2009.06.19. 17:41:40

@Vul-Kahn: el sem akarom kezdeni a személyeskedést.

Csak a saját vélemény megdönthetetlen igazságként való beállításának hülyeségére próbáltam utalni (gyorsan végigfutva 4 ilyet találtam most ebben a szálban tőled viszonylag közel egymáshoz, emiatt gondoltam úgy, hogy beszólok). De ez nem csak rád igaz, hanem pl. rám is.

Písz. Frieden.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.06.19. 18:14:18

@Csöncsön: sztem meg te is komolyan gondoltad, csak most egyszerűbb ezt mondani. ilyen egyszerű ez (nálad).

kiderül, h mosolyogva még háborúzni is jó, mert te így közmegegyeztél.

engem például nagyon megbántottál, szal a szándék éppen le is lehet szarva.

kroos 2009.06.19. 18:16:11

@popp: ezt részegen net nélkül jó játszani.
aki nem talál az hoz egy kis jagert.pl hol játszott Casiraghi 95-ben.?Mikor játszott bek-döntöt a göteborg? aztán teló-különleges tudakozó.
Csekkolás és ivás.D

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.19. 18:22:16

@kroos: biztos fasza, Meg is guglizom ezt a Grazianit.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.19. 18:58:52

@mocsing:

Elnézést kérek, ha megbántottalak. Tényleg nem volt szándékos.

Amit komolyan mondok, arról soha nem mondom, hogy nem volt komoly. Más kérdés, hogy (itt) minden állítás a bohóckodás és a komolyság határán táncol, és ez (szerintem) így is van jól. Én legalábbis röhögni és kikapcsolódni járok ide.

Peace.

kroos 2009.06.19. 20:21:32

@Csöncsön: na jó de ezt holnap is igy fogod gondolni?*szmájli*

sporttárs 2009.06.19. 22:14:27

@_benito: Hm, rosszul gondolom, hogy ezt a calciopolihoz hasonlítani vicces aránytalanság?
Hát azt, hogy szíved öreg hölgye mint szégyenteljes céda szerepelt ez ügyben, és ez igen ézékennyé tesz a dologra? (Ha mégsem úgy volt, mert sokminden nyilván nem, nekem nincs számottevő háttértudásom, akkor én kérek elnézést.)

De persze az igaz, hogy mocsok mindenütt van. Jó érv.

_benito · www.nst.blog.hu 2009.06.19. 22:33:48

@sporttárs: igen, jól látod, valóban vicces aránytalanság.

a juventus nyakig szaros volt a calciopoliban. ami újat tudnék mondani, az az eljárás, egy csomó háttértény, és a lényeg: a juve (még egyszer: teljesen jogosan) elvitte a balhét. és ez azért érdekes, mert a többi bűnös a mai napig ott ül a helyén, a milan meg bl-t nyer abban az évben, amikor a c1-ben kellett volna játszaniuk (visszaesőként).

ezt csak azért mondtam el, mert fontos a témához: ezért van óriási szarban az olasz foci. voltak ennek idén is nyomai, nem egy, nem kettő.

és igen, a calciopolival dobálózás általában feldühít. de alapjában véve nyugodt gyerek vagyok, jól alszom.

kroos 2009.06.19. 23:27:14

@_benito: nézd én megértelek, de komolyan.De te is értsd meg hogy van akit meg más dühit fel.Pl. ha elöveszik a svéd-dánt.
Tényleg szeretném tudni miért tiltották el paparestát.
És egyébként 28 év meg a milan vitte el a balhét.Meg paolo rossi.Öt nem derogált eltiltani 3 évre.

Mr.AT 2009.06.20. 00:07:13

Na, ha a hölgyek jól kivitázták magukat azon, hogy ki miért és mikor csalt ill. miért nem, akkor válthatunk témát, kicsit az olasz foci irányába.

A Juve elpasszolta Mellberget az Olympiakosznak. 2,5 Mio EUR-t kaptunk érte, ami ahhoz képest, hogy tavaly ingyen jött, kifejezetten jó biznisz.

Felfoghatjuk úgy, hogy Cannavarot hoztuk ingyen a pénzért lelépő Mellberg helyére - egyik öreg a másikért, ráadásul pozitív az egyenlegünk.

sporttárs 2009.06.20. 06:48:26

@_benito: Hja, kérem, tessék miniszterelnök-tulajdonost választani!
(Majd nézd meg a Fehérvárt, jövőre. :)) )

Hispan07 2009.06.20. 09:20:13

Köcsög-válogatott..?

Szezon-válogatott..?

..?

_benito · www.nst.blog.hu 2009.06.20. 09:31:19

@kroos: jól eltiltották, csak arra vigyáztak, hogy közben vb- nyerjen az olaszoknak. :)

@sporttárs: sokkal nagyobb baj volt, hogy a médiajogok nála voltak (a calciopli robbantásakor már két hónapja prodi volt a pm)

@Hispan07: nem marad el, a kk után kint lesz mindegyik, de lehet, hogy még előtte.

kroos 2009.06.20. 09:47:14

Mindegy de ezt én nem értem.Ha csak a biróküldés befolyásolása lett bizonyitva akkor miért tiltottak el birokat?

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.20. 18:47:20

@kroos: Ő is ott volt a küldözgetett sporik között.

calcio_di_rigore 2009.06.20. 19:18:35

The actual Calciopoli sentence from the federal courts can be viewed by anyone on the FIGC's official website in the archive section where such a notion is completely dismantled by statements like:
- Pg 74-75 there was no "cupola" or "Moggi System"
- Pg 76 no proof article 6 violations (match fixing) against Juventus
- Pg 83 referee selections were done in accordance with the rules of the FIGC
- Pg 101 the yellow cards were not organized.
- Pg 61 states that Juventus was not responsible for the salvation of Fiorentina after the De Santis-influenced game between Lecce and Parma that finished in a tie allowing the Viola to survive in Serie A"


Küldözgetett sporikról természetesen szó sem volt, a szabályok miatt nem is lehetett. Kérdezzétek csak meg a játékvezetők főnökét, Gallianit. (vagy az idóta Moggit, aki a Juvéval kifejezetten ellenszenvező Collinát "küldte" a 04-05-ös szezon legfontosabb, sorsdöntő meccsére (Milan-Juve 0-1).
Paparesta is a rejtélyes svájci SIM-kártyák áldozata lehet, amire gondolom még ma sincs bizonyíték. Vagy hogy egy Reggina-Juve (2-1) után elfelejtett jelentést írni arról, hogy Moggi állítólag bezárta őt az öltözőbe (Paparesta szerint ilyen nem történt soha). De persze valaki(k) biztos jól jártak azon is, hogy a legjobb, nemzetközileg is elismert bírókat eltiltották. Azóta persze több bírói tévedés volt 3 év alatt, mint az elmúlt 10 évben összesen, dehát persze, rutintalanok még szegény sporik.

_benito · www.nst.blog.hu 2009.06.21. 14:06:54

@calcio_di_rigore: a játékvezetők főnökét tullio lanesének hívták, a bíróküldést pedig pierluigi pairetto intézte (az uefánál is, nem csak a serie a-ban).

galliani a liga elnöke volt.

abban viszont teljesen igazad van, hogy az egész testület és az olasz foci a milan (és egy kicsit az inter) kezében volt, a juve ellen pedig már érdemes volt összefogni úgy, hogy ők aztán tutibiztos volt, hogy megússzák.

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.07.06. 10:15:44

@raoul_duke:
utána meg átmegy a Milanba :)

simán befér ebbe a válogatottba, kben

popp · http://koncertblog.com/ 2009.07.06. 11:01:14

@raoul_duke: @pote: Nem olyan nagy újdonság ez körül-belül másfél éve nyilatkozza ha kérdezik a válogatottról, hogy 2010-es vébére esetleg visszatérne, ha Lippi is úgy akarja.

raoul_duke 2009.07.06. 12:19:32

@pote: 2014-ben még csak 38 lesz, mi a gond? ;)

@popp: igen, lusta voltam előkeresni azt a kommentedet, amelyik környékén erről beszéltünk, bár eredetileg arra akartam a linket küldeni válaszként.

Arra viszont kíváncsi vagyok, hogy Lippi hogy akarja. Ha most kéne fogadni, azt hiszem arra fogadnék, hogy ott lesz 2010-ben a vébén.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.07.06. 12:39:04

Én szerintem meg kell találni a fiatal irányítólt, mert szerintem csereként tudna legtöbbet segíteni Totti.

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.07.06. 12:46:19

@popp:
Balotellit be kell húzni a középpályára, és megis van oldva.
jelige: "szerethető olasz tizenegy"

calcio_di_rigore 2009.07.19. 14:21:12

@_benito: Ezt csak most látom.:) Galliani a Liga elnöke volt, és kitől is kapják a fizetésüket a játékvezetők? A bíróküldők neve is részletkérdés, nyilván nem Moggi személyesen küldte őket, ezért is tettem idézőjelbe.
Tehát nem értem ezt a megjegyzést:
"abban viszont teljesen igazad van".
süti beállítások módosítása