Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

6+5 ≠ 11

2009.02.27. 21:30 pancho_sanza

Mindössze egy dolgot nem értünk: miért a nagyfőnök és nem a pincsikutya lép fel a labdarúgás ilyen természetű megreformálásáért. Tudjuk mi, hogy a nemzeti válogatottak megmentése lenne a cél, de az intézkedés gyakorlatilag egyedül az európai klubfutball elitjét érinti. Azt mindenki sejtheti, hogy Sepp Blatter nem a mongol vagy a kameruni válogatott játékosait és a helyi bajnokságukat szeretné megmenteni, sőt az is biztos, hogy nem a Diósgyőr télen igazolt szerb játékosa miatt vezette elő a legújabb ötletét, amely szerint minden csapatnak legalább hat honi játékost kellene a kezdőcsapatában szerepeltetnie. Ráadásul az összes brazil és argentin játékos által kötelezően birtokolt uniós útlevél nem jelent semmit, hiszen a 'hazai' ez esetben azt jelenti, hogy az adott ország válogatottjában pályára is léphetne. Nagyon jó szabálynak tűnik, hiszen egy gyengébb színvonalúra sikeredett BL forduló után, ki ne bólogatna serényen, hogy az idegenlégiósok tömegével próbálkozó Liverpool, Chelsea vagy Arsenal tehet az egészről, miközben az angol válogatott ki sem jutott az Európa bajnokságra. Nosza, mentsük meg őket gyorsan!

Pedig a Platini, Blatter páros pont a futballhatalmak hegemóniájának megtörésével kampányolva jutott fel a csúcsra. Ha nincs a svájci FIFA vezér, akkor a Dél-afrikai Köztársaság egyelőre nem rendezhetne világbajnokságot, pedig ez a felzárkóztatás egyik nagyon kockázatos eszköze. Pontosan emiatt különösen furcsa, hogy éppen az angol válogatottat szeretnék megmenteni. Elvégre a hasonlóan sok idegenlégióssal dolgozó olaszok jelenleg világbajnokok, a németek nélkül nem rendeznek döntőt világeseményen, a spanyolok Európa trónján ülnek, a franciák meg pont annak köszönhették sikereiket, hogy szinte minden játékosuk komolyabb bajnokságban ”idegenlégióskodhatott”. Soha nem gondoltuk volna, hogy létezik olyan intézkedés, amely szinte a világ összes válogatottját hátrányosan érintheti, pedig ez olyan. Még a nemzetközi futball két legnagyobb exportőreként funkcionáló Brazília és Argentína nemzeti csapata is megérezné a hatását, ha a szövetségi kapitányuk egy sokkal kisebb európai kontingensből szemezgethetne. Mielőtt bárki tiltakozna, gyorsan pillantsunk vissza milyen minőségi különbség volt a 94-es és a 98-as brazil válogatott Európában és Dél-Amerikában játszó játékosai között, de az is megérne egy misét, hogy a hazájában félistennek számító Martín Palermo pályafutását mennyire befolyásolta, hogy kimaradt életéből a Batistuta mindennapjait jellemző „határozott olasz védők által csoportosan elkövetett hereletépős földbedöngölés”. Ennek ellenére a két dél-amerikai nagyhatalom nem panaszkodhat, mert nekik mindig lesz egy válogatottra való sztárjátékosuk Európában.

Mi magyarok viszont foghatjuk a fejünket, mert nekünk most is éppen csak, hogy sikerül találnunk tizenegy - a mi szintünkön - komolynak nevezhető bajnokságban játszó játékost. Abban a pillanatban, amikor Muntari, vagy Kolo Touré már nem fér be az Inter vagy az Arsenal legjobb 5-7 idegenlégiósa közé, választhat, hogy hazamegy Afrikába polgárháborúzni, vagy beéri kevesebb pénzzel. Mondjuk egy alacsonyabbra taksált angol csapatnál. Épeszű ember nem gondolhatja komolyan, hogy Halmosinak, Buzsákynak vagy akár Gerának van esélye a jelenlegi klubjánál maradni, ha mondjuk a fentebb említett két játékos valamelyike hajlandó odaigazolni. Márpedig hajlandó kell, hogy legyen, mert a Championship favágó védőit kerülgetni is sokkal felemelőbb érzés, mint két Kalasnyikov kereszttüzében szaladgálni. Természetesen nem feledkezhetünk meg róla, hogy a Fradi és a Debrecen valószínűleg jól járna a hazatérő játékosokkal, de a válogatottunkra gondolva ez csupán sovány vigasz. Pedig nem is mi bukjuk a legnagyobbat, hanem az afrikaiak. Ha valaki figyelemmel kíséri az Afrika kupa, vagy a fekete kontinens világbajnoki selejtezőinek küzdelmeit, jól tudja, hogy a legerősebb válogatottak is ki vannak centizve. Ghána, Elefántcsontpart vagy Kamerun nem rendelkezik még tizenegy klasszis játékossal sem, így szinte mindenki a huszonkettes keretbe fér, aki életében látott egy francia, spanyol vagy angol bajnokit. Jelenleg ez nem jelent problémát, mert pont elég Uche, Keita és Touré szerepelhet Európában, de mi történik, ha minden harmadiktól elvesszük a lehetőséget pusztán egy adminisztrációs változtatással? Ők lesznek az első hazájukat megtagadók. Az útlevél eddig sem volt probléma, viszont ez a "honi válogatottban szereplés lehetősége" elgondolkoztató. S mivel a mérleg egyik oldalán a nyomor vagy az azzal felérő ghánai első osztály van, míg a másikon egy korrekt kis európai légióskodás, sokan választhatják azt, hogy a nemzeti utánpótláscsapatokban még játszanak, - mert úgyis ott fedezik fel a játékosokat - de a felnőtt válogatott oltárán nem áldozzák fel a jövőbeli boldogulásuk lehetőségét. Mi biztosan nem ítéljük el őket ezért, mert pontosan tudjuk, hogy hasonló helyzetben nekünk is Európa lenne az álmaink netovábbja.

A válogatottak mellett a klubok helyzete is érdekes, hiszen a 6+5 szabályt figyelembe véve a játékosok 55%-ának kellene a FIFA-belföldinek lennie. Ha hihetünk a számoknak, akkor az idegenlégiósok aránya a futó bajnokságban a következő: PL - 65.1%, Bundesliga - 49.9%, Serie A - 40.3%, La Liga - 35.2%. Elsőre jól látszik, hogy jelenleg az egész mezőnyt tekintve az olaszok és a spanyolok is bőven a nagyfőnök által megálmodott arány alatt vannak, a németek könnyen teljesíthetik a kritériumokat, míg a Premier League indulói határozottan bajban vannak. Húsz csapatot és huszonöt fős kereteket figyelembe véve az angoloknak körülbelül száz új, első osztályú játékost kellene prezentálniuk a szabály elméleti bevezetéséig hátralevő három évben. Ha egy kicsit tovább sarkítjuk a problémát az is látszik, hogy nem a Hull City keretét kell frissíteni, hanem a sokkal komolyabb játékerőt képviselő Manchesternek, Arsenalnak, Chelseanek vagy Liverpoolnak van szüksége minőségi és FIFA-belföldi labdarúgókra. A spanyolok legalább a fél Liverpoolt és Fabregast haza tudnák igazolni, ha esedékessé válna, de a klasszisnak számító angol idegenlégiós kontingenst egyedül David Beckham képviseli. S korából kifolyólag már ő se sokáig. Így meg marad a Championship, mint kiaknázandó forrás, de mivel a prímet ott is a légiósok viszik, a visszaesés garantált. Nem hiszem, hogy  olyan sok Fabregashoz,  Ronaldohoz, Vidichez szokott angol szurkoló lenne, aki hevesen támogatná, hogy a válogatott abszolút nem garantált fejlődésének oltárán feláldozzák az állandó  hétvégi szórakozását. Ugyanis a kishal megeszi a nagy halat elv alapján a Manchester az Aston Villát, az Aston Villa a Sunderlandet, majd a Sunderland valamely másodosztályú csapatot fogja lerabolni, így minden néző egyformán érezheti a színvonal csökkenését. Persze ugyanez elmondható a spanyol és olasz csapatokról is, mert lehet, hogy az elméleti arányuk már most megfelelő, de az eloszlás több szempontból sem kiegyenlített. Egyrészt eltérés mutatkozik a kispadon és a kezdőcsapatban számításba vehető légiósok arányában, másrészt a külföldi játékosok koncentrációja sokkal magasabb a bajnokcsapatok és BL indulók között. Spanyolországban például a négy BL induló (Atlético, Barcelona, Real Madrid, Villarreal) és a Sevilla rendelkezik a legtöbb légióssal, miközben a Bilbao, a Sporting és a Numancia keretében nagyítóval kell keresni a külföldieket. A lerablási folyamat itt is gyorsan végigszaladna  mezőnyön, de a visszaesés nem lenne olyan látványos, mint a szigetországban.

Az idegenlégiósok aránya egyébként önjavító folyamat és erre a legjobb példa a spanyol bajnokság Bosman-szabályt követő időszaka. Tíz évvel ezelőtt a La Liga profitált a legtöbbet az uniós országból származó labdarúgók szabad munkavállalását engedélyező határozatból. Az ezredforduló Valenciájában és Real Madridjában alig lehetett pár hazai játékost felfedezni, mégis könnyedebben szaladtak át Európán, mint a saját nevelésű játékosaira építő és hazájában korlátlan úrnak számító Manchester United sok éven keresztül. Pedig a két spanyol elitcsapat csak a jéghegy csúcsát jelentette a hollandokkal telezsúfolt Barcelona, a minden második brazilt honosító Deportivo, a ’technikás’ szélsőket (Finidi, Denilson) imádó Betis (Alfonso, Oli!!!), vagy az orosz befolyás alatt virágzó (Mosztovoj, Karpin) Celta Vigo (Makelele!!!). Az igazolásokat nagyban segítette, hogy Spanyolországban az élsport könnyen állampolgárságot eredményez, így szinte minden argentin, orosz, szerb és brazil focista szívesebben igazolt először az ibériai országba. Két-három év alatt a labdarúgás hihetetlen fejlődésen ment keresztül, miközben a szurkoló örült, mert nem csak gyorsabb, de sokkal látványosabb is lett a játék. Aztán váratlanul összeomlott a kártyavár, a nagyobb költségvetésű - így több minőségi légióssal játszó – klubok eredményességben alulmaradtak az olcsóbb hazai vagy a már leírt játékosokkal operáló csapatokkal szemben. A Real Sociedad bajnoki esélyesből vált a másodosztály középszerű alakulatává, a Celta Vigo és a Zaragoza szintén hasonló utat járt be. Helyettük olyan gárdák szerepelnek most a ligában, mint a fentebb említett Numancia vagy Getafe. Ráadásul az Alavés és az Espanyol európai kupadöntőig jutott sokkal kisebb anyagi befektetéssel is.

A helyzet mégsem idilli, mert a légiós nélküli csapatok hosszútávon nem tudnak versenyre kelni az éllovasokkal. Ennek köszönhetően soha nem látott győzelmi sorozatok születnek és rekordok dőlnek halomra, mialatt szakadéknyi különbségek alakulnak ki az egységes masszát alkotó középmezőny (ami egészen az utolsó helyig tart) és az éllovasok között. Pont a légiósok által hozzáadott extra hiányzik, hogy megnehezítsék a nagyok dolgát. Kétségtelenül van ennek egy olyan vonzata is, hogy a spanyol válogatott Európa bajnok lehetett. Méghozzá olyan módon, hogy senki nem tudja megmondani ki is volt a csapatuk legjobbja. Immáron három éve mindenkit bedarálnak, két-három alapember hiányát simán elbírják, mert már van nekik húsz hasonlóan kiváló képességű játékosuk. A spanyol válogatott sikeres és jó is nézni őket, de a kétévenként, valamely világeseményen lejátszott 4-5 mérkőzésükről simán lemondanánk, ha a nagycsapatok hétről-hétre megizzadnának Vigoban, San Sebastianban vagy La Corunában. A tapasztalat azt mutatja, hogy ehhez viszont nagyon jó idegenlégiósok kellenének.

268 komment

Címkék: szakértelem több mint foci jobb labdarúgásért alapítvány

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr27970340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2009.02.27. 22:09:04

Szerintem te magad megadtad a legfontosabb érvet a döntés mellett: óriási a szakadék a pénzes, azaz kész emberekből a legjobbakat megvenni tudó klubbok és a kisebbek közt, pont ahogy írod. Márpedig igaz ugyan, hogy közvetlen a döntés alkalmával ezt egy lerablással megpróbálnák ezt a nagyok állandósítani, ám ne feledd, hogy ha a szabály érvényben marad, mindenki kénytelen lesz ismét nagyobb hangsúlyt helyezni a nevelésre. És jó focisulija nem csak a legnagyobbaknak van, sőt!!! Úgyhogy max 4-5 évig tudnák elnyújtani, a mai szintű hegemóniát utána menthetetlenül ismét kiegyenlítettebbé válna a mezőny, és eljönne ismét az az idő, amikor a Vigo Reál Margitot szivat - pont ahogy szeretnéd. Nem is értem, te tulajdonképpen pont azokra a dolgokra vágysz, amit ez a szabály elhozhat, akkor mi a bajod???? :-D

Zolte 2009.02.27. 22:10:47

Teljes mértékben egyetértek a poszttal. Nagyon tetszik. Azt tegyük hozzá, hogy a brit utánpótlás nagyon sok pénzből gazdálkodhat, még sincs pár igazi tehetségnél több. Semmi. Kaput. Alapprobléma, hogy nincs Európában igazi tömegsport. Nincs grundfoci, homokfoci, mint a braziloknak pl...etc... Enélkül nincs utánpótlás, viszont utánpótlás nélkül ez a szabály sem létezik...

Grinya (törölt) · http://www.grinya.hu 2009.02.27. 22:12:30

meglátjuk, jobb mint a semmi, de valószínű nem fog megoldani semmit, sak idő kérdése, hogy meglegyen a kiskapu...
szerintem rossz a megközelítés abból a szempontból, hogy a légiós-nem légiós (vagy FIFA belföldi-nem FIFA belföldi) különbségre hegyezi ki a problémát és annak megoldását, pedig ha klubbokról van szó akkor semmi alapja (ergo egy német csapatnak potenciálisan x-szer nagyobb bázisa marad még így is mint egy kisországban működőnek)
a lényeg sokkal inkább az lenne, hogy lehetetlenné tegyük azt a stratégiát, hogy 1,5-2 évente lecserélem az egész csapatot, és megveszem az aktuális sztárokat, és már tök mindegy hogy ki játsza a BL döntőt, mert ugyanazon fazonok rúgják a bőrt az arra eseélyes csapatokban, csak hol itt-hol ott...
én inkább azt szabályoznám, hogy min. x számú (pl. 2.) saját nevelésű játékos legyen a kezdőben, és mondjuk max 3 olyan aki az elmúlt évben érkezett csak a csapathoz...
ez nyílván átgondolatlan, főleg hogy hol milyen hatása lenne a klubok és az aurópai foci jövőjére, csak hirtelen ötlet, de az irány talán érthető (egy-egy csapatnak legyen karaktere, legyen saját maga...)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.27. 22:13:31

Dehát pont az a baj, hogy a "jó idegenlégiósok" mindig a nagy halakhoz kerülnek, ezért alakul ki szakadéknyi különbség az élklubok és a középmezőny között.

És nem kellene az Aston Villának sem a Sunderlandet "lerabolni": elég volna utánpótlást nevelni. Ha ezt a kétszázezres lakosú Bilbao meg tudja csinálni, akkor a milliós Birmingham miért ne tudná?

Az afrikai országok játékosai pedig szerződhetnének a kisebb klubokhoz. Sokkal kiegyenlítettebbek és így izgalmasabbak volnának a bajnokságok; ez persze az elitkluboknak nem feltétlenül érdeke.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.02.27. 22:19:42

@morphine: Jelenleg bármelyik csapat bárkit megvehet, ha szűkítjük a kínálatot, akkor a gazdagabbak és a szegényebbek közötti különbség tovább növekszik.

A Vigo és a Sociedad visszaesése törvényszerű volt, mivel a bennmaradáshoz szükséges 40 pontot nem feltétlenül a Real Madrid és a Barcelona ellen kell begyűjteni, így előtérbe kerülhettek azok a színtelen szagtalan csapatok, amelyek pont ellenük gyűjtötték be a 40 pontot, viszont esélytelenek az éllovasokkal szemben.

A jelenlegi szakadék egy olyan bajnokságban alakult ki, amelyben a 20-ból 15 csapat simán kiáll holnap 6 hazai kezdővel, viszont amikor voltak jó meccsek, akkor még csak 5 csapat tudta volna teljesíteni a feltételeket.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.27. 22:25:21

@pancho_sanza:

A legnagyobb szakadék élboly és középmezőny között (hagyományosan) Angliában van. Vagyis ott, ahol a legtöbb a légiós.

giacinto 2009.02.27. 22:25:27

@Grinya: "mondjuk max 3 olyan aki az elmúlt évben érkezett csak a csapathoz..."

sztem ennek a szabálynak kb mindneki megfelel a nagy klubok közül. vagy mondj egyet ahol legalább 4 új játszik rendszeresen a kezdőben. (nem mentem rajta végig, de igy kapásból sztem nem nagyon van)

ez csak a cselzi meg mancity-féle felemelkedést lassítaná le.

a magyar válogatottat pedig jó időre eláshatnánk ezzel a szabállyal.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.02.27. 22:25:52

@Csöncsön: "Az afrikai országok játékosai pedig szerződhetnének a kisebb klubokhoz."
Persze! Kiszorítanák Gera Zolit.

rizla 2009.02.27. 22:27:12

abszolút egyetértek azzal, hogy tönkrebaszna egy rakás válogatottat ez a szabály. köztük a miénket is. az angolok meg menjenek a francba, a 66os garnitúrájuk óta folyamatosan szarok, és az az egy-két fellángolás nem azért volt, mert éppen akkor nem voltak légiósok a bajnokságukban. sőt, 96ban már volt PL.. de a PL előtt is volt olyan, hogy nem jutottak ki világversenyre. de persze mindig a légiósokra kell kenni.

platini egy fasiszta bazmeg.

MUfanatic 2009.02.27. 22:27:48

Különben meg az EU-ban szabad munkaerő áramlás van, úgy hogy azért ehhez az Uniónak is lesz egy két szava...

Grinya (törölt) · http://www.grinya.hu 2009.02.27. 22:28:17

@giacinto: írtam, hogy csak ötlet, nincs végig gondolva, de akkor legyen csak 2 fő, vagy uram bocsát 1...

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.02.27. 22:28:39

@Csöncsön: Pont most kopogtat a Villa és előbb-utóbb a Tottenham is odaér.

A Barcelona héttel vezet a Real Madrid előtt, A Real Madrid kilenccel a Sevilla előtt.

rizla 2009.02.27. 22:29:16

@Csöncsön: ""Az afrikai országok játékosai pedig szerződhetnének a kisebb klubokhoz.""

LOL, ember, mit lehetne erre mondani? ez a komplett rasszizmus. eto'o azért ne játszon a barcelonában, mert AFRIKAI és NEM SPANYOL?
aki olyan szintű játékos, ne kerüljön olyan szintű csapatba a származása miatt?

FEL-HÁ-BO-RÍ-TÓ.

ha a hazai tehetségek "elől elveszik a helyet a légiósok", akkor a hazai tehetségek LEGYENEK JOBBAK. foglalkozzanak többet az utánpótlással, az isten szerelmére.

Grinya (törölt) · http://www.grinya.hu 2009.02.27. 22:31:28

@MUfanatic: szabad a munkaerő áramlása, senki nem mondja, hogy nem lehet szerződtetni, nem lehet neki minden héten fizut adni, nem kaphat egyéb x juttatást, mint a klub munkavállalója, csak éppen azt, hogy nem garantált, hogy minden héten játszani is fog az illető....

MUfanatic 2009.02.27. 22:32:56

@rizla: Ezzel csak az a baj, hogy már utánpótlás szinten is rengeteg légióssal operálnak a top klubok..
Messi, vagy hőn szeretett klubomban a Da Silva ikrek...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.27. 22:34:41

@rizla:

Jézusmária! Nem azt mondom, hogy Eto'o ne játsszon a Barcában. Nyilván ha valaki annyira jó, azt le fogja igazolni egy élklub. De nem ez lenne a fő irány, hanem az utánpótlásnevelés.

@pancho_sanza:

Nézd meg az utolsó öt év tabelláit, ne egy pillanatnyi, három forduló alatt simán megváltozó tendenciából indulj ki!

giacinto 2009.02.27. 22:34:58

@rizla: Itt nem Etoo-ról van szó, hanem a középszerű afrikaiakról. Etoo szintű csatárok ezek után is klaszzis csapatokban játszanának.

rizla 2009.02.27. 22:40:23

@giacinto: "Itt nem Etoo-ról van szó, hanem a középszerű afrikaiakról."

akik olcsóbbak, mint az angolok, viszont nem rosszabbak. ha rosszabbak, akkor nem ők játszanak, ez ennyi. egyik csapatnak sem érdeke, hogy gyengébben szerepeljen, mint amire képes.
és hogy miért drágák az angolok? nem tudom, dehogy erről nem a légiósok tehetnek, az tuti.

rizla 2009.02.27. 22:40:57

@Csöncsön: "Jézusmária! Nem azt mondom, hogy Eto'o ne játsszon a Barcában. Nyilván ha valaki annyira jó, azt le fogja igazolni egy élklub. De nem ez lenne a fő irány, hanem az utánpótlásnevelés."

nem ettől lesz a fő irány az utánpótlásnevelés.

MUfanatic 2009.02.27. 22:42:44

Különben meg ahogy a legfeljebb 3 EU-n kívüli játékos szabályát megoldották az EU-útlevéllel, úgy ezt a szabályt is átjátszanák szerintem a honosításokkal...

rizla 2009.02.27. 22:43:19

@MUfanatic: "Ezzel csak az a baj, hogy már utánpótlás szinten is rengeteg légióssal operálnak a top klubok..
Messi, vagy hőn szeretett klubomban a Da Silva ikrek... "

és? ez egy ilyen világ, egy argentin már gyerekként is játszhat spanyolországban, vagy egy brazil angliában.

mi ezzel a probléma? most már tényleg árulja el valaki.
ha egy külföldi kiszorít egy hazait, az azért van, mert jobb. ezt hívják versenyeztetésnek. lehet szépen felzárkózni. de nem ám úgy, hogy kizáratjuk a versenytársunkat..

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.27. 22:43:33

(Most néztem vissza, hogy tavaly a Villarreal végül tíz ponttal előzte meg a BL-elődöntős Barcát, amely hárommal előzte a holtversenyben végző Sevillát és Atléticót, és héttel a Santandert. Akkor ez azt jelenti, hogy a Barcelona egy középcsapat?)

(Angliában évek óta szakadéknyi különbség van a big4 és a többi csapat között, és a Villa föltűnése inkább az Arsenal gyengélkedésének tudható be, mint annak, hogy följött a középmezőny...)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.27. 22:45:48

@rizla: "nem ettől lesz a fő irány az utánpótlásnevelés."

Hanem mitől? Akinek van pénze, az hülye lenne nem megvenni a világ legjobbjait. Kivéve, ha korlátok közé szorítják. Akkor kénytelen lesz nevelni.

giacinto 2009.02.27. 22:46:45

Csak annyi változna hogy:

1, a csapatoknál felhalmozott felsleges légiósok mennének egyre lejjebb (mindenhol maradna 7-8 idegnlégiós max)

2, a kisebb csapatok "hazai" játékosai pedig felfelé áramolnának. (mindenhova kellene legalább 10-12 hazai)

Az 1, miatt egy adott ligában növekedne a színvonal, kérdés az, hogy a 2, mennyire érintené negatívan a színvonalat, ha egyáltalán.

Bajnokságon belüli különbségeket ez a szabály nem tüntetne el. A nagycsapatoknak ez után is több pénze lesz, ők tudják majd megvenni az extra klasszisokat, a többieknek maradnának a középszerűek és igy tovább.

rizla 2009.02.27. 22:47:34

mindegy, én ehhez a topichoz többé nem szólok hozzá, mert tudom, hogy végül csak felbasznám az agyamat, és pont ugyanúgy nulla érvet olvasnék itt is a légiósok ellen, mint máshol.

ha valaki nem tud nevelni, mert nincs lehetősége olyan szintű akadémiát működtetni, akkor azzal ne basszanak ki. aki meg tud, de nem akar, annak meg a saját baja, hogy inkább rengeteg pénzt költ igazolásokra, ahelyett, hogy kinevelne klasszisokat szinte ingyen.

na szevasztok

MUfanatic 2009.02.27. 22:48:03

Hiába foglalkoznak többet az utánpótlssal, ha már ott is argentinok rohangálnak...

rizla 2009.02.27. 22:50:16

@Csöncsön: "Hanem mitől? Akinek van pénze, az hülye lenne nem megvenni a világ legjobbjait."

érdekes, a barcelona kinevelte magának olcsón xavit, iniestát, valdest, puyolt, busquetset, krkicet, hogy csak spanyolokat mondjak. az ő helyükre vélhetően nem is fog igazolni. vagy ha igazol is (keita pl), azt később eladhatja nyugodtan.

más is megteheti. aki nem akarja, az költsön. mi ezzel a probléma? téged miért zavar, hogy mondjuk a chelsea vesz 20 millióért egy fiatal afrikait, aki végül nem válik be? kurvára nem értem.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.27. 22:50:30

@rizla:

Gondolod, hogy egy akadémia fenntartása csak az elitklubok privilégiuma? Franciaországban minden csapatnak van akadémiája.

Egyébként óriási önellentmondásba kerültél. Ha az akadémia fenntartása drága, akkor mire véljem azt, hogy ott "szinte ingyen" nevelik ki a játékosokat?

rizla 2009.02.27. 22:51:38

@MUfanatic: és? miért zavarnak téged az argentinok? mert hogy messit pl nem zavarta, hogy a családjával együtt átköltözhetett európa egyik legnagyobb városába, ahol jobb körülmények között élhetnek, és focizhat, az biztos. és az argentin válogatott, tehát az argentin nép sem látja ennek semmilyen kárát.

(a spanyolok meg főleg nem..)

Asidotus 2009.02.27. 22:52:02

5 főbe be fog férni nagyon sok idegenlégiós.
Sokan tartják minden idők egyik legrosszabb BL döntőjének a 2003-asat (Milan-Juventus). Tény és való, hogy mindkét csapat a védeklezést helyezte előtérbe, de ne felejtsük el, hogy akkor a Juvéból hiányzott a (z akkori formáját Aranylabdával értékelt) Nedved. Nos, akkor 14 olasz lépett a pályára, mind a Juve, mind a Milan hozta 6 hazai játékost. És ez később csak beért a 2006-os VB-n, ahol egyszerűen, minden posztot figyelembe véve, az olaszoké volt a legjobb keret (a kapitánnyal együtt természetesen).

rizla 2009.02.27. 22:53:05

@Csöncsön: "Gondolod, hogy egy akadémia fenntartása csak az elitklubok privilégiuma?"

nem. de látom nem értesz szart sem. azt mondtam, HA valakinek nincs lehetősége akadémia fenntartására, akkor ez a szabály csak még jobban megszivatja.

"Egyébként óriási önellentmondásba kerültél. Ha az akadémia fenntartása drága, akkor mire véljem azt, hogy ott "szinte ingyen" nevelik ki a játékosokat?"

jaj ember, számolj. szerinted lehet olyan drága egy akadémia, hogy játékosonként 5-10-20-30 milliókba kerüljön? a nagy igazolásokhoz képest, szinte ingyen.

rizla 2009.02.27. 22:54:51

najo, tényleg befejeztem. nem akarok meggyőzni senkit, ott van a cikkben amit gondolok, részben.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.27. 22:55:06

@rizla:

A Barcelona hagyományosan nagy utánpótlás-nevelő klub. Pont ettől is olyan szimpatikus.

Hogy miért probléma, ha más elitklub (pl. Chelsea, Inter, Liverpool, Real Madrid...) nem az utánpótlására építi csapata gerincét? Azért, mert így folyamatosan profitot termel a csak általa megvehető játékosok révén, és így folyamatosan növelheti a különbséget a többi klub rovására. Magyarán: egyre nagyobb lesz a szakadék. Hogy néhány klub (pl. Real) hülyén igazol, az csak átmenetileg változtat ezen, a tendencia megfordíthatatlan.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.27. 22:57:36

@rizla: "HA valakinek nincs lehetősége akadémia fenntartására, akkor ez a szabály csak még jobban megszivatja."

Mondok egy példát. Az MTK Európa egyik legszegényebb, legkisebb költségvetésű klubja; mégis fönn tud tartani egy elég jól működő akadémiát. Miféle klub az, amelyiknek "nincs lehetősége akadémia fenntartására"? Az egy amatőr klub...

MUfanatic 2009.02.27. 22:57:52

@rizla: Te azt mondtad foglalkozzanak az utánpótlással, én meg mondtam, hogy már ott is légiósok nyomják, így majd ha beér az utánpótlás, akkor azok is légiósok lesznek,akikre vonatkozik a szankció... Tehát csak rávilágítottam arra, hogy a logikád itt vet egy bukfencet...

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.02.27. 23:04:54

de kérem itt nem utánpótlásról beszélünk: Messi soha nem lesz belföldi, akármilyen fiatalon "igazolja" a Barcelona.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.27. 23:11:28

@pancho_sanza:

A tervezett szabályban a 6-os számba tudtommal a saját nevelésű játékosok is beletartoznának.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.02.27. 23:14:39

És ezzel nem a gyerekkereskedelmet növelik? Akkor is belföldinek számít, ha a Valencia nevel egy argentin srácot és a Real Madridba igazol?

Lojzi_ 2009.02.27. 23:16:18

Messi csak akkor nem lesz belföldi, ha nem akar az lenni.
Ő nem akart spanyol lenni, hanem argentin akart maradni.

Miért is akart volna?

Ezt most el is képzeltem magamban:
Szegény x éve hallgatja, hogy a katalánok az istenek, a spanyolok meg buzik.
Majd a végén jönnek a komoly nyakkendős vezetők és megkérdezik, hogy akar-e spanyol lenni, spanyol válogatottban játszani. Normális? :o))))))

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.27. 23:22:30

@pancho_sanza:

Ezt nyilván könnyedén le lehet szabályozni.

bzola 2009.02.27. 23:23:17

meg hát engem az is basztat azért, ha egy interen van az olasz, vagy egy arsenalon az angol címer, mikor mindegyik keretében van kb. 3 hazai játékos, amiből játszik néha 1-1.

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.02.27. 23:27:07

én csak azt nem értem, h miért van a BeneFeriről kép a címlapon

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.27. 23:30:24

Visszatérve még a Gera-problémára. A magyar focinak is az jelentené a hosszú távú megoldást, ha lennének akadémiák. Ehhez egyáltalán nem kell sok pénz, csak sokkal jobban kellene gazdálkodni a meglevő pénzzel; mondjuk nem megmosni és zsebre tenni. Magyarország szerintem simán fönn tudna tartani mondjuk tizenkét klubot tizenkét jól működő akadémiával.

Emlékszem: az NST a Koeman-válogatott viszonylagos sikereit is lényegében a meglevő egyetlen komolyan működő MTK-s akadémiának tudta be. Mi lenne, ha az országban tizenkettő ilyen lenne? (És senki ne mondja, hogy Magyarországon nincsen tizenkét focikedvelő milliárdos.)

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.02.27. 23:36:44

Ja és hol játszanak az akadémiából kijövő gyerekek? Még Németh Kirsztián sem kellene a Liverpoolnak, meg sehova Európában, mert például a Championship kiesőinél is Eboué és Gallas nyomja majd.

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2009.02.27. 23:39:18

Az a fő baj ezzel a baromsággal, hogy azokra a pozitív hatások várni, amikkel Blatterék érvelnek, hatalmas naivitás*, a pancho által felvázolt negatív hatások viszont holtsicher, hogy bekövetkeznek.

*persze sokkal életszerűbb azt gondolnunk, hogy itt egyszerűen a PL dominanciája ellen próbálnak kétségbeesetten tenni valamit (Platini esetében az angol-ellenesség már-már komikus méreteket ölt, de ez mintha Blattert is kezdené megfertőzni)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.27. 23:39:21

@pancho_sanza:

Miért nyomná Eboué meg Gallas a Championship kiesőinél? Nem lenne sokkal kevesebb légiós az elitligákban (a spanyolban és olaszban egyáltalán nem is lenne kevesebb), csak egyenletesebben oszlana el. Németh Krisztián játszhatna nyugodtan a Sttoke Citynél.

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2009.02.27. 23:40:08

"Ja és hol játszanak az akadémiából kijövő gyerekek?"

úgy-úgy

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2009.02.27. 23:43:42

"A tervezett szabályban a 6-os számba tudtommal a saját nevelésű játékosok is beletartoznának."

de nem, de nem

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.02.27. 23:47:59

A PL-ben van most 20 csapat 25 játékossal számolva ez 500 játékos
Ennek 65 százaléka légiós, ami 325 focistát jelent. ezt kellene letornászni 225-re. ez kérem 100 felszabaduló légióst jelent, akinek nem eloszlási problémái lesznek, hanem el lesz küldve a picsába. (Sőt még több is, mert a kispadon nem tartják majd a 45%-os arányt - 6/11)
szóval ez a 100 játékos rámozdul a Championshipre, ahol már most is igen szép számmal vannak légiósok, tehát például Buzsáky Ákoska helyére 100 PL játékos pályázik.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.27. 23:50:17

@pancho_sanza:

Akkor a fölszabaduló 100 légiós elmegy Spanyolországba vagy Olaszországba. Németh Krisztián az Osasunába.

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2009.02.27. 23:53:48

@Csöncsön: Gera mehetne Barnsleyba, Halmosi meg a Norwichba, a magyar válogatott meg maradna ott, ahol az EU-csatlakozás előtt volt.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.02.27. 23:54:45

A spanyolok éppen megvannak, hiszen az ő 35 százalékuk maximum 10-15 emberre lenne elegendő (bár szerintem még az is sok, mert padon nem ültetnek majd légióst) és azért a Realból, a Barcelonából, az Atléticoból és a Villarrealból is jönnek le játékosok (ezekben a csapatokban nincs is spanyol csatár Raúl és Llorente kivételével)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.27. 23:58:11

@pancho_sanza:

Ha 500-an játszanak egy ligában, akkor 10% különbség az 50 játékos, nem?

És ebbe bele van számolva Real Madrid-ostul, Sevillástul mindenki. Vagyis 50 játékost tudna fogadni Spanyolország. A többiek meg mennének Európa-szerte mindenfelé.

Sokkal kiegyenlítettebb lenne az egész európai klubfoci.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.28. 00:01:10

@bedobásnál nincs les, ezt használta ki:

Vagy menne a Stoke Citybe ő is, amely sokkal több eséllyel venné fel a küzdelmet az ebouétlanított Arsenallal szemben.

avenger13 2009.02.28. 00:03:31

lehet lesz értelme a szabálynak, de egyáltalán nem kényszerít az utánpótlás nevelésre. ugyanúgy le lehet fölözni a jó játékosokat, max eladnak egy-két jobb játékost, de azt sem feltétlenül, mert nem biztos, hogy valaki elmegy a championshipbe amikor játszhat minden 4dik meccsen a Manu-ban is. szóval ez egy vicc. ugyanúgy a pénz fog beszélni sok esetben, lásd sheva, ballack. alig játszott, mégis ment a chelsea-be. szerintem nem elég átgondolt a döntés, és ezzel nem oldottak meg semmi problémát.

@Csöncsön: nem, mert nincs ennyi hely ott sem, és a bundesből is menni kell játékosoknak. senki nem megy az osanem oldja meg a helyzetet, mert pancho számítása sem jó, mert nem kell mindenkinek mennie, lesznek csere légiósok is, akik minden második meccs miatt nem mennek el kisebb pénzért a championshipbe, de a spanyolokhoz...

avenger13 2009.02.28. 00:06:30

bocs, a spanyolokhoz sem lett volna a vége.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.02.28. 00:06:43

Csöncsön te azt feltételezed, hogy a kispadra ugyanúgy leültetnek 6 hazait és 5 légióst, pedig nem fognak. A 45% egy elméleti határ, viszont semelyik csapat nem kockáztathatja meg, hogy ha lesérül két belföldi kezdője, akkor ne tudja belföldivel pótolni.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.28. 00:06:57

@avenger13:

Még nincs döntés, és át lehet gondolni. De az Inter-típusú csapatok megszűnnének, akárhogy is.

Összességében, mint írtam is, NEM LENNE KEVESEBB LÉGIÓS Európában, csak egyenletesebben oszlanának el. Ez kinek is rossz?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.28. 00:08:20

@pancho_sanza:

Már miért ne? Most se játszik minden meccsen az összes légiós. Nagyjából ugyanaz az arány a cserepadon és a tartalékok között is, mint a pályán.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.02.28. 00:09:46

a dolog léynege az, hogy most a legjobb játékosokért megy a verseny, míg a szabály életbe lépésével olyan játékosok értékelődnének fel, mint például Crouch. Pusztán azért mert ő belföldinek számít.

lezsolt 2009.02.28. 00:11:29

@Csöncsön: divat az Interrel példálózni, de nekik pont nem lenne akkora csapás ez a szabály. Kb. 2-3 olaszt kéne igazolni, valamint kb. még 2-t visszahívni kölcsönből/felhozni a Primaverából, és meg lenne oldva a probléma (4 olasz kezdővel ki tudna állni az Inter most is akár gond nélkül).

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.28. 00:13:48

@pancho_sanza:

Milyen verseny? A legjobb játékosokat egy ligában kb. max. négy csapatnak van esélye megszerezni (de lehet, hogy kettő reálisabb szám). Ezek oda mennek, megnyerik a bajnokságot, indulnak a BL-ben, lesz egy csomó pénzük, megint fölvásárolják a legjobbakat, és így tovább. A szakadék egyre mélyül.

A korlátozás csökkentené a szakadékot, mert megálljt parancsolna a szabály. Hopp, már a Barca se vehetné meg Ribery-t, csak ha eladja Henry-t. Sokkal kisebb lenne az élklubok fölénye, és erősebb lenne a középmezőny, ahová akár magyar játékosok is ugyanúgy beférhetnek, ahogy eddig.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.28. 00:15:56

@lezsolt:

Nem két-három olaszt kellene igazolnia az Internek, hanem sokkal többet, hiszen nem kockáztathatják meg, hogy az összes meccsükön ugyanaz a hat olasz játsszon. És ha sárgalapot kapnak? És ha megsérülnek?

Strigo 2009.02.28. 00:16:16

Ez az egész szabály egy átgondolatlan marhaság. Mi van akkor, ha lesérül három-négy hazai játékos, vagy ha cserélni kell egy meccsen? Vagy ha a téli átigazolási időszakban a nagyobb csapatok lecsapnak egy-két hazai felfedezettre. Plusz Afrika-kupa, többfrontos harc, kiegészítő emberek elégedettsége.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.28. 00:19:23

@Strigo: "Mi van akkor, ha lesérül három-négy hazai játékos, vagy ha cserélni kell egy meccsen?"

Akkor szépen kinevelnek az utánpótlás-bázisukban saját játékosokat, és őket játszatják.

lezsolt 2009.02.28. 00:22:03

@Csöncsön: jó, ez igaz, viszont lesz átmeneti időszak is (2 idény), ezalatt igazolnak akkor még +2-3-at, és ott van még a Primavera is, amiben már most vannak bőven nagyon ígéretes olaszok (pl. Napoli, Destro, Tremolada).

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.28. 00:23:40

@lezsolt:

És ezzel párhuzamosan megszabadulnának ugyanennyi légióstól, és eladnák őket mondjuk a Cagliarinak.

Ki az, aki szerint ez nem kiegyenlítené a bajnokságot, hanem a szakadékot növelné?...

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2009.02.28. 00:23:49

@Csöncsön: a Stoke City ritkán áll fel 6 vagy annál több angol játékossal. ők történetesen tele vannak írrel, aminek Angliában évszázados hagyománya van (hogy a skótokról ne is beszéljünk). most akkor az írek meg a skótok is menjenek Spanyolországba játszani? a szabály rájuk is vonatkozna.

ráadásul ugye az ebouétlanított Arsenal elvinné tőlük "a biztonság kedvéért" Fullert, Griffint és Etheringtont, hogy ha lesérülne Walcott, Vaughan (ex-Everton), Downing (ex-M'borough) vagy Upson (ex-West Ham), akkor őket játszassa, egyébként meg játszadozhatnának a tarcsiban. a helyükre meg vehetne angolokat a Stoke a League 1-ból.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.28. 00:26:54

@bedobásnál nincs les, ezt használta ki:

Jó, a Stoke-ot csak találomra mondtam. Az a lényeg, hogy összességében bőven volna hely Európában a magyar légiósoknak is. (Pont ezért más a helyzet, mint a Bosman-szabály előtti.)

lezsolt 2009.02.28. 00:28:45

Azért szerintem megszaporodnának a Camoranesi-szerű olasszá átoperált argentínok is.:)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.28. 00:30:36

@lezsolt:

Mondom, az ilyen részletkérdéseket le kell szabályozni. Egyébként szerintem ez egy álprobléma. Miért akarna egy Robinho angol lenni?

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2009.02.28. 00:33:22

"Ki az, aki szerint ez nem kiegyenlítené a bajnokságot, hanem a szakadékot növelné?... "

szerintem. a Stoke típusú csapatok felállnának 5 közepes-jó légióssal és 6 angol funkcionális favágóval a mostani harmadosztályból. ráadásul nevetséges is lenne.

avenger13 2009.02.28. 00:34:43

@Csöncsön: ugyaúgy mélyülne a szakadék. az általad említett 2 esetleg 3-4 klub játszatná a legjobb hazai játékosokat, és lenne a legjobbakból pár a cserepadon is (ahogy ez jelenleg mondjuk a bayern esetében van) és eladnák a leggyengébb légiósokat, akikből válogathat a szegény klub, ahol mivel 6 gyenge hazai játékos van (értsd egyik sem válogatott, és köze sincs hozzá, mert a 3 csapattal számolva ez már a kezdőben 18 ember, és még kellenek a cserék is az legyen mondjuk 27 játékos a legjobb kluboknál). na most nézzük a gyenge hazai játékosok próbálkoznak a gyengébb idegenlégiósokkal. hajrá! Nem sok minden változna. A nagyok elcserélnék az egymással az európai légiósaikat. kész. és mi történt? semmi.

És sokkal kevesebb lenne a légiós, mert pl. egy francia nem megy egy gyenge angol csapatba az arsenalból, hanem hazahúzna lyonba. szóval még mindig nem csökkent a szakadék. hát igen német krisztián mehetne a gyenge olasz spanyol angol csapatba a liverpoolból. előrelépés nekünk is nem vitás.

Ezenkívül ugye senki nem gondolja komolyan, hogy nem fogják tudni ezt a szabályt is kijátszani??

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2009.02.28. 00:35:03

@Csöncsön: "Miért akarna egy Robinho angol lenni? "

a heti + 80ezer fontért?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.28. 00:36:13

@bedobásnál nincs les, ezt használta ki:

Nem. Fölállnának hat saját neveléssel és 5 viszonylag jó (az eddigi lehetőségeiknél JOBB) légióssal.

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2009.02.28. 00:37:50

@Csöncsön: na de azok a saját nevelések most a harmad-, negyed-, ötödosztályban játszanak, épp ezt mondom

avenger13 2009.02.28. 00:38:09

@bedobásnál nincs les, ezt használta ki: teljesen igaz. a legkiemelkedőbb játékosok, ezalatt értsd a 30 legjobbat a világon, ugyanabba a 8-10 klubba játszanának, mint eddig, és ot lennének jó hazai játékosok is. az meg röhejes lenne, amikor etoo-t indítja mátyus a diósgyőr meccsen, mert egyenletes eloszlást akar a fifa. (tudom ez sarkított példa volt, de valami ilyen lenne a Csöncsön által vízionált egyenletes légiós eloszlásból)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.28. 00:41:08

@avenger13: "hát igen német krisztián mehetne a gyenge olasz spanyol angol csapatba a liverpoolból."

Mintha most játszana a Liverpoolban... :-D

De a másik fölvetésed valóban megfontolandó. Az elitklubok ezek után a hazai legjobbakat próbálnák meg megszerezni. Ha jobban belegondolok, tényleg ez lenne a változás. Összességében ez mégis kiegyenlítődéshez vezetne, mert a hazai piac sokkal korlátozottabb, mint a nemzetközi, vagyis a szakadék nem lehet olyan korlátlan, mint így.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.28. 00:43:49

@avenger13:

Ez szépen hangzik. Ott hibádzik, hogy nem 30 kiemelkedő légiós játékos van a világon, hanem több száz. Tehát eleve nem játszhatnának 8-10 klubban (mint most).

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2009.02.28. 00:44:16

"Összességében ez mégis kiegyenlítődéshez vezetne, mert a hazai piac sokkal korlátozottabb, mint a nemzetközi, vagyis a szakadék nem lehet olyan korlátlan, mint így."

?????

tehát ha öt gazdag ember meg 5 szegény ember 5 zsemlére licitálhat, akkor kisebb az esélye, hogy az 5 szegény ember éhendöglik, mint ha 50-re???

avenger13 2009.02.28. 00:51:24

@Csöncsön: direkt odaírtam, hogy a 30 legjobb. hiába jó egy légiós, de nem futkározik több száz ribery, messi, cé a világon. ("értsd a 30 legjobbat a világon") a többi a több százból nem veszi fel velük a versenyt.

nem játszik, de más gerrard torres társaságában edzeni mint, az mtkban vagy a numanciában. szóval az sem kis különbség.

nem vezet kiegyenlítődéshez, mert nincs elég hazai jó játékos. elég egyértelműű szokott lenni a válogatottak kerete általában, egy-két meglepetéssel. az összes válogatott hazájának a 3 elitcsapatűban játszana. a többi csapat meg kényszerűségből muszáj, hogy gyengébb játékost rakjon be. pl. nem lehet 100 jó angol védőt, középpályást, csatárt találni, mert a legjobbak nem nálad játszanak! szegény klub akkor is a nagyok selejtjéből válogathatnának.

Itáliainagysándor 2009.02.28. 00:51:35

pancho_sanza: Fogadd gratulációmat, nagyon jó lett.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.28. 00:52:14

@bedobásnál nincs les, ezt használta ki:

Rossz az analógia. Öt szegény ember és öt gazdag licitál az egyik esetben tíz zsemlére; a másik esetben tíz zsemlére és száz kakós csigára. Mindkét esetben végül öt-öt egység jut mindkettőnek.

Mi fog történni?

Az első esetben öt zsömle jut ide is, oda is; a második esetben öt kakaós csiga jut a gazdagnak, és öt zsömle a szegénynek.

Tudom, sarkított példa ez is; de pontosabb analógia, mint a tiéd.

avenger13 2009.02.28. 00:55:05

@Csöncsön: ez mi volt? lehet álmos vagyok de nem értem.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.28. 00:56:05

@avenger13:

Igen, végülis tényleg nem lenne nagy változás, hogy a Bayernben pl. nem 5 Ribery-szintű játékos, hanem 5 Klose-szintű játszana. De egy pici változást mégis jelentene a kiegyenlítődés irányába. Most viszont késő van már, úgyhogy a magam részéről lezárom a vitát.

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2009.02.28. 00:59:10

@Csöncsön:

nem analógiának szántam, hanem példának szigorúan arra a felvetésedre, amit idéztem, tehát hogy szerinted egy erősen kínálatkorlátos piacon kevésbé számítanának az anyagi lehetőségek, mint a nem kínálatkorlátos piacon.

de ha analógiának tekintjük, akkor ne zsemléről beszéljünk, hanem somkolbászról :DDD

avenger13 2009.02.28. 01:00:57

@Csöncsön: de nem jelentene változást egyáltalán. a bayern és a nagy klubok vesznek 5 világsztár légióst, és az összes válogatott játékost és íme ott vagyunk ahol most, csak ballack münchenben játszik kb.

Basti · http://borgatya.hu/ 2009.02.28. 01:08:40

@avenger13:
"...és íme ott vagyunk ahol most, csak ballack münchenben játszik kb. "

jáj

drosiii 2009.02.28. 01:21:18

Jó lett a cikk.
Ha ezt bevezetik:
1. kisebb csapatok meghatározó honi játékosait lenyúlják a nagyok. Lesz kb 6-7 jobb csapat, a többi pedig még jobban lemarad.
2. Hiába lesznek jobban elosztva a légiósok, ha a csapat felében _minőségi_különbség_ lesz.
3. Egyes bajnokságok színvonala (ereje) jelentősen lecsökkenne (angol, spanyol, német, olasz), míg a francia, holland és portugál bajnokság igencsak megerősödne.
4. A 6+5ös szabály bevezetését ugyanakkor támogatnám, de csak a BL-re.Ezzel annyit tudnának szabályozni, hogy a közepes csapatokhoz több profi légiós jutna. Esetleg, még az sem lenne hülyeség, hogy az aktuális BL győztesre alkalmazni ezt.
ötlet? vélemény?

avenger13 2009.02.28. 01:33:44

@drosiii: pontosan. átrendeződnének a játékosok, de nagyjából nem sok minden változna meg. lehet egy-két nagyobb csapattal búvülne ez a jelenleg igencsak szűk kör, de kiegyenlített játék nem lenne az tuti.

Egyébként el tudom képzelni, hogy a leselejtezett játékosok akik ugya a szegény klubokhoz kerülnek milyen fizetést fognak kérni? lenne a stoke-nak 5 sztár légiósa, miből fizeti meg őket?

drosiii 2009.02.28. 01:35:42

Ja még annyit hozzáteszek, hogy ezzel a szabállyal nemzetközi szinten a Bayern és a Lyon jelentős előretörése várható a hazai 'monopol'-nak köszönhetően.

drosiii 2009.02.28. 01:37:02

@avenger13: a második részre reagálva: emiatt tartanám jobbnak a fizetési sapkát vagy valami hasonló dolgot.

Strigo 2009.02.28. 01:42:18

Egyébként a hétközi BL-meccsen a United kezdőjében 5 brit, 1 ír, és 5 külföldi játszott, míg csereként beállt a szintén brit Rooney. Tehát még így sem volt meg a szükséges 6+5. És ez egy olyan sztárklub, ahol adnak a saját nevelésű játékosok beépítésére a nagycsapatba.
Az arányokkal van a baj. Miért vezetnék be egyből a 6+5-öt? Legyen először legalább 1-2-3 hazai játékos, hogy fokozatossan át lehessen alakítani a keret összetételét, és az utánpótlást. Bár még így is felmerül a lehetőség, hogy a tehetséges hazai focistákért már az óvodákba küldenek megfigyelőket, vagy a jövő sztárjait már ultrahang-képről kiszúrják :)

lezsolt 2009.02.28. 01:46:54

@Strigo: nem egyből akarják bevezetni, hanem fokozatosan:
1. 4+7 - 2010-2011
2. 5+6 - 2011-2012
3. 6+5 - 2012-2013

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2009.02.28. 02:11:37

illetve lesz egy fél szezon, amikor 6+6 lesz, de a 12. játékos csak nyusziszökdelésben mozoghat a pályán.

drosiii 2009.02.28. 02:20:13

Most így jobban belegondolva, akkor mondjuk a keret felét hazai játékos kéne adja. Nézzük a légiósokat:
Barcelona (a híresen jó utánpótlásával, mint valaki említette): 13 légiós és 11 hazai, amiből 3 kapus.
Real Madrid: 28ból 18 légiós
AC Milan: 29/16
Inter Milan: 28/21
Juventus: 28/14
Roma: 26/14
Man Utd: 34/17 nem brit
Arsenal: 33/26 nem brit
Chelsea: 27/20 nem brit
Liverpool: 31/24 nem brit
Bayern M: 22/12
Lyon: 25/12
(ha valamelyik adat nem jó, akkor elnézést)

Lehet látni, hogy európa élklubjainak meghatározó játékosai igencsak légiósok. Ha a szabályt bevezetik, akkor ezeknek a meghatározó játékosoknak főleg honi játékosoknak kellene lenniük. Itt jön a képbe a felvásárlás, gyakorlatilag lefejezik a kisebb csapatokat. A legjobb légiósok viszont továbbra is megmaradnak az élkluboknál. A kiegészítő emberek pedig szépen távoznak a kisebbekhez. Kérdés, hogy mit kéne kiegészítsenek, mert egy Stokne-nal nem lesz Lampard, Gerrard vagy Xavi. Az eddigi kiegészítő embereknek kéne a csapatot a hátukon vinni, amit igencsak nehezen tudok elképzelni egy Nani vagy Babel esetében.
Persze lehet azt mondani, hogy a kiscsapatoknak eddig se volt Lampardjuk és Gerrardjuk, de amíg egy ugyanolyan szintű légiós olcsóbb volt az élcsapatoknak, addig inkább igazoltak Dél-Amerikából vagy Afrikából. Ez most megszűnne.
Tegyük fel, hogy légiósok terén úgyanúgy állna mondjuk a MU és a Stoke ezután, de akkor vessük össze a hazai játékosok (britek) terén:
MU: Ferdinand, Rooney, Hargreaves, Carrick, Fletcher + a saját nevelések.
Stoke: egy jó nagy kérdőjel. Persze fel lehet sorolni itt is briteket, de az erőviszonyokat mindenki látja.
Hiába áll szemben majd szemben egymással Ronaldo,Berbatov,VdS,Tevez,Vidic - Messi,Dani Alves,Eto'o,Henry,Yaya Touré tizes, ha melléjük a hazai játékosok terén óriási különbség lesz..

jasszgeri 2009.02.28. 02:37:27

angliában ebben az esetben még tovább is vihető ez a logika. az utána következő 6 évben a mu úgy nyerne bajnokságot, h maximálisan csak a bl-re összpontosít. gondolom britekről van szó, nézzük 99-et hirtelen fejből: p. neville, g. neville, brown, giggs, becks, scholes, a. cole, irvine keane ír, azt nem tdom, h velük mi lenne ilyenkor, yorke trinidadi, de angol útlevele, rokonai, stb voltak.
2008: g. venille, brown, hargo, carrick, fletcher, giggs, scholes, rooney.
szóval anglián belül a számottetvő csapatok közül is a mu volt az, aki mindig törekedett a brit színek képviseletére. mondjuk most épp rábasznának, mert a 2 reserve korosztály már tele van nagy reménységű 16 éves külföldiekkel. pl. da silvák, rodrigo, machedo, evandro, zieler német u-kapus, petrucci és a frissen igazolt norvég u17 csk középpályás gyerek, akinek nem jut eszembe a neve, stb. elég jól megy a folyamatos fiatalítás nálunk, szóval megnéztem volna saf arcát, mikor a hírt olvassa. :)

fromdtod 2009.02.28. 07:25:27

Ennek az is lehet következménye, hogy tényleg megalakul egy európai top liga, ahol leszarják a fifát (mint NBA-NCAA). Tehát lesz 16-24 nagy csapat, ahol a profik játszanak és futballt látunk, és lesznek a hazai bajnokságok, ahol meg a "mi fiaink" kűzdenek. Képzeljük el a PL-t MU,Chelsea, Liv, meg Arsenal nélkül. Biztos azt néznénk hétvégenként, ugye? Én nem. Szerintem ebben ez is benne van. Előre látom, ahogy Platini (ő s légiósként kereste kenyerét, ugye?) tajtékozva jelenti ki, hogy aki a top ligában szerepel nem játszhat VB-n. Stb... Stb... Szép új világ.

kroos 2009.02.28. 08:38:27

Egyetértek Rizlaval.Anglia válogatott téren egy nagy nulla.És nem csak azért mert most nem jutottak ki az EB-re.Az elejétöl kezdve.
Mikor elöször nagyduzzogva elindultak egy Vb-n,az AMATÖR amerikai csapat verte meg öket.
Majd persze 66,ahol kellett Rattin kiállitása az argentinok ellen,+Hurst gólja ami nem is volt benn.
Majd többször ki se jutnak...a hazairendezésü Eb-n meg egy olyan német válogatott veri meg öket amely Bobic,Kuntz,Bierhoff,Eilts,stb..játékosakkal van tele.

seahawks 2009.02.28. 09:02:34

szerintem a javaslat nem hajtható végre, mivel ellenkezik az uniós alkotmánnyal vagy mi...
Diszkrimináció korlátozni egy csapatösszeállítás nemzetiségét. Nem vgyok uniós jogász, de szerintem ez megbukna az alkotmányossági teszten...

az a két faszi barom...inkább csökkentenék az egy bajnokságból indítható csapatok számát a bl-ben.
szerintem a 3 legjobb országból indulhasson max 3 csapat.
így tényleg lenne egy jó kis uefa kupánk

EMU 2009.02.28. 09:11:23

Az afrikai labdarúgókat nyugodtan haza lehetne küldeni így is, nincs köztük kiemelkedő klasszis, ha csak Drogba meg Adebayor nem számít annak, de sztem nem, bármelyik hiánya elviselhető, a többi pedig nem meghatározó a játék szempontjából, inkább posztjaikon nyújtanak jót, de ilyen van más is. A magyar focisták meg a válogatott nem mindegy hogy van? Nem mindegy, hogy a 60. vagy a 70. helyen van? Tudom, most előrébb, de ha elfogynak majd a Málta meg Albánia elleni meccsek, akkor év végére újra a 60 helyen lesz a válogatott. Meg kell lépni, legfeljebb nem lesz annyi brazil sem horvát, magyar, meg svéd meg orosz, meg ki tudja még milyen válogatott. Csak a magyar labdarúgó válogatottat ne sajnáljuk már, nincs mit, ezt a futball sportágat itthon nem űzik, foci van helyette.

neeson 2009.02.28. 09:26:25

@seahawks: épp ez a lényeg, hogy sokáig jegelve volt a téma, mert ellenkezik a 4 szabadsággal, de most rábólintott az EU.

a 6+5 hülyeség, 5+6 is elérné a célját, de még egy 4+7 is, ez viszont már működési nehézségeket okoz. Tipikus átgondolatlan baromság. Itt beszélget csomó focit szerető/focihoz értő ember, és döntő részt ellenzik. Nem tetszik az Arsenal politikája és büszke vagyok rá, hogy a United még mindig tele van angol és brit (alap)játékosokkal, de gyűlölöm az ilyen megszerzett(!) versenyelőnyt lefaragó, kommunista-szerű egyenlősdi ideológiákkal reklámozott szemétségeket...

Nagy csapás lehet ez a Premier Leaguenek, de ez a pofátlan Platini nem is titkolja, mennyire utálja az angolokat, (félig meddig? nem emlékszem) nyíltan beszélt erről több interjúban, minden egyes döntés (mintha) kifejezetten az angol klubok ellen irányul(na).

Okos döntés lerontani a színvonalat azért, hogy eltűnjön a PL előnye. Gratula. Kíváncsi leszek hogy ha most ilyen drágák az angol játékosok, akkor a megkétszereződött kereslet hatására mi fog történni? Mert nem fognak kinevelni senkit ezek után se nagyon, ugyanis Angliában alapból van a szabály (úgy tudom még mindig él), hogy 90 mérföldes körzetben lehet keresgélni - hogy a nagy klubok ne halásszák el a kis csapatok elöl a tehetségeket. Elképesztő sokat profitáltak belőle a kicsik mondhatom, egyre-másra futnak fel.

sprenczl 2009.02.28. 09:46:43

de rohadtul sajnálom már előre a szegény topklubokat és a kőgazdag idegenlégiósaikat.....

hagymásbab85 2009.02.28. 09:56:22

Magyarországon nem ez van??
Diósgyőr, Újpest, Győr, Fradi, Nyíregyháza, Honvéd..... Több külföldi játszik, mint magyar. És azok a sztár idegenlégiósok hogy fel tudják nyomni az nb1 színvonalát!:-)
Én teljesen egyetértenék azzal, hogy a csapatok max. 50%-a állhatna idegenlégiósból.

sundin 2009.02.28. 10:08:59

A világ ellenem, megszokott felállás. Mindenesetre én támogatom az ötletet, tele a károm a status qou-val, amit a nagy csapatok csinálnak. Akik színvonalcsökkenéssel érvelnek, azokat Inter-MU vagy Real-Liverpool meccsekkel kínoznám (bármelyik BL-meccset hozhattam volna példának, én ezeket láttam...).
Javítson ki valaki, de a 90-es évek közepéig volt egy olyan szabály, hogy csak 3 légiós lehetett a kezdő tizenegyben (most hirtelen a Barca ugrik be Koemannal, Romarioval, Stoichkovval, Laudruppal, aki később ezért is távozott). Akkor szarabb volt a színvonal? Nem hiszem... sőt, akkoriban még nem is voltak ekkora szakadékok bajnokságok között.

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.02.28. 10:10:56

nem tudtam mindent végigolvasni... józan paraszti ésszel most sokkal több a légiós, amit elbír a rendszer. tehát jópáran munka nélkül maradnának. helyi srácok focizgatnának angol (olasz, magyar, stb...) klubcsapatoknak. Afrika, Dél-Amerika futballista-exportja erőteljesen lecsökkenne. kisebb (világ)gazdasági válság bontakozni ki, ahol a komoly tulajdonosi háttér (pl brazil futball-maffia) súlyosan megorrolna. szerintem a szinvonal kiegyenlítődne az egyes bajnokságokban, valószinűleg alacsonyabb szinten, mint most (kevesebb lenne a duplatüdejű sokat futó am/af középpályás). mindezek miatt kizártnak tartom, hogy a szabályt bevezetnék... befektetések (értsd: játékosok) értéke zuhanna drasztikusan, pont most? ne felejtsük el, Bosman-szabály előtt volt egy ennél szigorúbb rendszer!

az angolok kivételek voltak, mert ők kibulizták maguknak, hogy a GB játékosok belföldinek számítsanak, miközben saját nemzeti válogatottjaik vannak/indulnak nemzetközi tornákon. ezt most elmaszálnák nekik. ki tudja elképzelni az arsenált 6-8 angol (nem walesi, vagy skót) játékossal? mire ezt megvalósítják, ingük-gatyájuk rámegy...

kroos 2009.02.28. 10:18:08

@EMU: Eto azért elég jó még...

clownfish 2009.02.28. 10:25:32

ez a szabályozás megölné a klubfutballt, ami azért csöppet nagyobb hányada a világfocinak, mint a válogatott játékok, amik meg mellesleg csak két-háromhetesek. kész röhej.

Lojzi_ 2009.02.28. 10:30:39

Én mondjuk a legnehezebb helyzetben emiatt az angol topklubokat látnám.
A pénzzel megszerzett előnyük két okból csökkenne:
1. A 4 BL csapatnak már a 4-es szabályhoz is legalább 8 minőségi angol játékos kell. Ez gyakorlatilag 32 angol spíler, amit valahonnan elő kell ásni. Nyilván a posztok miatt még nehezebb, mert lehet, hogy pl. nincs 4 kiváló angol kapus a világon (top4 szintű).
2. Az angolok rengeteg pénzbe kerülnének, mert akik nem a top4-nél és más tehetősebb kluboknál vannak és esetleg igazolhatók, azoknak egyszerre 4-6 kérőjük lesz.
3. A kezdőben 7 légiós lehetne, aztán 6, aztán 5. A piacon csak a top4-től eligazolni vágyó minőségi labdarúgókból lenne vagy 20. A spanyolok, a franciák biztos, talán a hollandok és a portugálok is elindulnának haza. Ezek a bajnokságok megerősödnének.
4. A PL legendás hétről-hétre 2 komoly meccs, komoly ellenféllel jellege erősen devalválódna, szerintem a középmezőny és az alja akkorát gyengülne, hogy az erős bajnokság okozta előnyt rövidtávon elveszítenék a top4 tagjai a nemzetközi porondon, ami csak fokozná a saját minőségi romlásukat.
5. Nemzetközi szinten is egy komoly erőviszony átrendeződés indul majd el. A nyertes az eddigi exportőr országok közül kerül ki: Hollandia, Portugália, Oroszország, Csehország, Franciaország, stb. Én ide sorolnám még a németeket is, akiknél hosszú évek óta komoly utánpótlásképzési program indult el és azoknak a felállított akadémiáknak mostanság érkeznek majd az első végzősei a felnőtt futballba.
Ez akár a BL esetében is 4 angol esélyes helyett 20-25 esélyest jelent ismét, a német és francia klubok, az Ajax, a Porto, a közép-europai elitklubok ismét tényezővé válnak. A szűkülő különbségekkel nem lesz olyan egyértelmű egy Dán vagy Svéd bajnok biztos kiesése sem a csoportkörből.


Mindent összevetve szerintem ha csak valakinek nem rokonai az angolok, hogy sajnálja őket, ez a szabály nem tesz rosszat a nemzetközi futballéletnek.

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.02.28. 10:35:22

@clownfish: szerintem meg így jönne létre a klubfoci, nemzeti jelleggel, persze :). korábban is ilyen volt.

Calogero 2009.02.28. 10:35:25

Nekem tetszik az ötlet, a Roma végre egyszer bejutna a legjobb 4-be a BL-ben. Egyébként szerintem ez nem a válogatottak védelméről szól, hanem inkább az angol csapatok dominanciájának letörését szolgálná, mert messze náluk a legtöbb az idegenlégiós a 3 nagyot tekintve

Asidotus 2009.02.28. 11:08:22

Az angol kluboknál elszaladt a ló az irreáli tulajdonosi pénzekkel. Az ilyen Abramovicok meg arab befektetők milliárdjaival nem lehet versenyezni. És valamiért ezek a multimilliárdosok CSAK Angliában verik el a pénzüket focira. Miért? És itt nem csak big 4-gyel van gond, hanem már pl. egy Tottenham-mel nem tud versenyezni egy 2-szeres UEFA-kupagyőztes, BL-ben szereplő Sevilla pénze. Egy olasz, spanyol vagy német nagy klub pénze is kevés egy angol középcsapattal szemben. Jóformán csak a játékosok saját dicsőségambíciójuk akadályozta meg a Pl-et, hogy elszívják Európából a jó játékosokat (Man. City és Kaká! Ezért a gondolatért is már legalább egy év letöltendő!)

BK 2009.02.28. 11:17:00

Abban reménykedem, hogy a tévés közvetítéseket birtokló cégek együttesen szétlobbizzák a dolgot és nem megy ez át semmilyen döntéshozó testületen. Ha átmegy, akkor kezdhetem magamat átszoktatni kosárlabdára.

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.02.28. 11:30:56

@Nűnű: az angol nagy klubok gazdasági vállalkozások, amolyan cégek, haszonnal, részvényekkel. ergo, a befektető valóban tulajdonos lesz, és döntéshozói pozícióban kerül. hiheti tehát, hogy jól csinálja, csak rajta áll...

badblood 2009.02.28. 11:50:03

Az egyik honlap azt írta, hogy a szakik szerint összeegyezthető eme agymenés az EU ide vonatkozó jogaival...

szobatars 2009.02.28. 11:57:57

Nem az "angol válogatott" megmentése a cél és még csak nem is a Lyon, vagy a Bayern felhozása. Ilyeneket csak azok írnak, akiknek a futtball kizárólag üzlet.

A futtball azonban sokkal több ennél (Més que un club (Több, mint egy klub), mondja a Barcelona jelmondata). Része az adott ország, országrész, város kultúrájának, történelmének..jelenének..és ha ez a javaslat életbe lép, akkor része lesz a jövőjének is. A cél ugyanis az utánpótlás megmentése. Ha olcsón és korlátlanul vehetők "idegen" játékosok, akkor senki nem fog focisulikba, akadémiákba invesztálni..csak a dús gazdag klubok, akik már most is 10-12 éves gyerekek után vadásznak, végképp szétszakítva az európai labdarúgást egy nagyon gazdag és nagyon szűk (G14..és pedzegetett utódja, az európai szuperliga) tucatnyi klubra..és európa teljes egészének maradékára...Hol van ma már a 70 -es évek elejének és a 80-as évek végének hiolland labdarúgása? Hol vannak a "vörös ördögöknek" becézett belgák? Hol a jugoszláv (és utódai) futtball? Mind eltűnt a pénz süllyesztőjében..és meg lehet nézni ezen országok utánpótlását...a nézőszámokat... A futtball már nem képes eltartani önmagát még Portugáliában sem!!

Európa - többek között - a kultúrák sokszinűségében különbözik Amerikától. Milyen érzés lenne ha a "franchise"-rendszerű klub vezetője úgy dönt, hogy X városból Los Angelesbe költözteti a Lakerst, vagy Y városból Bostonba a Celtics-et??? mert egy pénz alapú sportban ez normális dolog...de hogy nézne ki a Ferencváros Berlinben, vagy a Hertha Valenciában??? Csak azért, mert ott gazdaságosabb???
Mindenki, aki most itt ellenkezik, valószinűleg bőszen kiakadt anno, amikor az FC Balaton, meg a Lombard költözött ide-oda az NB I-ben.. pedig az ugyanez, csak kicsiben!

Hogy tudsz focira bírni egy kisgyereket, hogy lehet kemény edzésekre szorítani hóban-fagyban, ha 14-16 éves korára semmi esélye nincs, mert bagóért megvesznek valakit a harmadik világból??

A 6+5 jó szabály...segít megőrizni az európai labdarúgás utánpótlását (az iskolai testnevelést is ideértve!)..segít megőrizni az egyes országok sajátos stílusát..segít megőrizni mindazt, amit "Európá"-nak tartunk.

BK 2009.02.28. 12:01:56

Ne vicceljetek már srácok... Ez a javaslat tipikusan dilettáns pozitív diszkrimináció. A rossz végéről akarja ösztönözni a tehetségek nevelését.

Pont akkor butaság, mint egyetemi felvételin plusz pontokat adni szociális és egyéb alapon, amikor előtte kellene felzárkóztatni és egyenlő tanulási-fejlődési körülményeket biztosítani. Ez a rendszer is egyszerűen figyelmen kívül hagyja a tehetséget, márpedig a cél a minőségi futball, ahogy az egyetem végcélja is, hogy minőséget 'állítson elő'.

Nem az elsőosztályú ligák felnőtt csapatait kell regulálni, hanem valamit kitalálni az utánpótlásnevelés ösztönzésére, iskolai programok tervezésére, megmondani az angol gyereknek, hogy a Playtation helyett nyomhatja a téren is. Kiállítani a Rooney-gyereket, hogy 'nézzétek, itt van ez a srác, ő is tudta, hogy nem lesz belőle szívsebész, de inkább elment sportolni'.

És az akadémiákon, az utánpótlásban sem szabad semmiféle módon regulálni, csak a tehetség számítson, ne az, hogy hova született. Vagy akkor a következő Eto'o Samu maradjon Kamerunban? Ja persze, hiszen akkor majd annyira jó lesz a kameruni NB1, hogy majd azt adja a Sport1 szombat délután? Egy francot, akkor Eto'o-ból rossz esetben paramilitáris drogmaffiatag lesz. Ez így nem valamiféle rasszizmus, Mr. FIFA? Dehogynem, ez rasszizmus! Tessék azonnal kiszedetni a UniteAgainstRacism-táblákat a FIFA-meccsekről, mert úgy tűnik alapvető problémák vannak az értelmezésével!

De egyáltalán miért gondolja azt bárki is, hogy például Arsene azért játszatja van Persie-t, mert ki akar csezni az angol labdarúgással? Azért játszatja őt, mert nincs ilyen minőségű angol játékos. Sokkal jobban megérné neki is, ha Wimbledon-kerületből lenne egy van Persie-szintű srác, de nincs! Hány Arsenal-szurkoló van vajon, aki nézné, ahogy Francis Jeffers szerencsétlenkedik a pályán a holland helyett, viszont a szíve melegsége kompenzálná, hiszen angol a drága. vagy reménykedjen, hogy Jeffers hirtelen elkezd iszonyat jól játszani csak azért, mert ő az Arsenal éke? Egy francokat, belőle már jobb játékos nem lesz...

Tehát, még egyszer: az utánpótlás és a futball-nevelés környékén kell gondolkodni, nem az elsőosztályú csapatoknál fasisztáskodni! És el kell felejteni a diszkriminációt!

Remélem alakul majd valami AntiFIFA Charta, mert ez viszont tényleg fasizmus! :-)

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.02.28. 12:04:20

@szobatars: nagyon igazad van, de már elúszott a hajó szerintem... sajnos. hiába kapálódzik ellene a legfelsőbb szintje is akár a focinak. elcseszték már (illetve, nem is ők voltak, hanem EU-s birósági döntés, munkajogi, vagy mi...).

BK 2009.02.28. 12:06:31

@szobatars: ad1: Ha az utánpótlát akarják megmenteni, mi a f*zt kapirgálnak a felnőtt csapatoknál. ad2: A siratott holland labdarúgás éppen a nyáron verte tönkre a francia és az olasz válogatottat. ad3: Ha 14-16 éves korára lenne oylan jó, mint az afrikai gyerek, akkor a franc se fizetne egy csomó drága játékosmegfigyelőt és költene egy csomót a játékosok behozására a világ másik végéről. ad4: Ha az iskolai testnevelést akarod jobb irányba terelni, akkor nem egyszerűbb egy iskola testnevelési programot indítani???

ladislaus 2009.02.28. 12:07:09

@Calogero: ez alapjaiban tetszene nekem is. De! Majd szépen megszerzik az állampolgárságokat, pénz van rá és lesz is.
De platini inkább foglalkozna azzal hogy a csóróbb országok focija emelkedjen, és egyáltalán minek 4-4-4 csapat angol spanyol olasz bajnokságbol? 3-3 német francia. Ez már 18... röhej... TVs közvetítési dijak? UEFA szarik ezáltal a sportágra. Csak az üzlet. Undoritó sáska ez is.

BK 2009.02.28. 12:10:41

@ladislaus: De a csóróbb országok focija attól emelkedik, ha akkor is benyomod őket a BL-be, ha teljesen színvonaltalan focit játszanak?

ladislaus 2009.02.28. 12:14:54

@Csöncsön: Valoban az akadémia nem lehetne gond, ez tény! Anyagilag nem sok!

A válogatott nem teljesen MTK... azért ezt szögezzük le. Huszti, Hajnal, Gera, Dzsudzsák... nem igazán MTK.

De vicc hogy otthon nincs erre pénz, nincs erre jóakarat, jóindulat!!! Simán meg lehetne egy ilyet szervezni felépíteni. Sok kihasználatlan hely van lepukkant intézmények amiknek nem kellenének nagy ráforditások. Jahogy fingja nincs senkinek erről? Otthon sportpolitika 98-02 között volt állami szinten. Aztán szevasz. Akkor csirázni kezdett de elkurták azt is. Ezért nem lesz nekünk nagy stadionunk, EB, Olimpia. Mert balfaszok ezek ott most!

BK 2009.02.28. 12:22:57

@ladislaus: Ez azért eltér a tárgytól, nem erre kéne elmennie a ebszélgetésnek, de nem bírom ki, hogy ne reagáljak. Szerinted a csírázó sportpolitika a Deutsch-minisztérium? Hehehhehhhehhhhhehhhhahahhhhaaa... Nagy stadion? Kinek? Itt játszik majd a Grémio meg a River Plate? EB, Olimpia? Ennyire van pénz? EB meg Olimpia helyett arra kéne koncentrálni, hogy Szegeden legyen az EU-s lézerkutató központ, Debrecenben pedig az EU-s neutronkutató központ. Bár ez tényleg kevésbé látványos, vizont van értelme. Bocs az OFFért.

Everred 2009.02.28. 12:34:33

Angliában így is iszonyú pénzekbe kerülnek az igazán jó angol játékosok, azért (is), mert az ő játszatásuk korántsem akkora kockázat, mint egy légiósé: nincsen beilleszkedési probléma, kultúrsokk, satöbbi. Ez nagyon nem lényegtelen ám.

A szabály bevezetése esetén a legnagyobb klubok az anyagi erejüket kihasználva felvásárolnák a Lennonokat, Youngokat, Woodgate-eket, a kisebbek kénytelenek lennének lejjebb körülnézni, alább adni a színvonalat.

Most, ha egy klub ráhajt a kiemelkedően jó utánpótlásnevelésre, még fel lehet törni, pl. a Boro akadémiája híresen erős, azért vannak még mindig az élvonalban, noha szurkolói bázisuk alig van, anyagilag rosszul állnak. A szabály bevezetése esetén ez a lehetőség elvész, mert a legnagyobb klubok minden, kicsit is ígéretes angolt azonnal vinnének el, hogy véletlenül se kerülhessenek bajba.

Azaz: az angol bajnokságban tovább mélyül a szakadék... Ahol kevesebb a légiós, ott ez nem ennyire drasztikus, de a jelenség, a folyamat (a hazai játékosok felértékelődése, a nagy klubok "rablóhadjárata") ugyanígy végbemenne.

Ha az UEFA Európa-szerte kiegyenlített labdarúgást szeretne, egyetlen megoldás van, az az egy, amit soha nem fognak meglépni: a Bajnokok Ligája pénzjutalmait drasztikusan lecsökkenteni. Mert az teszi totál egyenlőtlenné a futballt, az merevíti meg a bajnokságok szerkezetét.

Ja, még valami: azt szokták mondani Angliában az edzők, hogy az angol fiatalokkal az a nagy baj, hogy nagyon korán fejükbe száll a dicsőség, már 16-17 évesen sem szeretnek megszakadni a pályán, mert úgyis tudják, hogy jól fognak keresni. Ez vajh milyen irányban változna, ha az angol játékos hőn áhított kinccsé válna?

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2009.02.28. 12:42:24

na, most látom, hogy milyen címet kapott az írás az index főoldalán.

ennek a szabálynak - a FIFA brüsszeli "szakértői" majomparádéja ellenére - annyi esélye van átmenni az EU-n, mint csöcsösdisznónak a jégen.

szobatars 2009.02.28. 13:01:33

@BK: BK 2009.02.28. 12:06:31
ad1: Ha az utánpótlát akarják megmenteni, mi a f*zt kapirgálnak a felnőtt csapatoknál.

Mert a gyerekeket éppen az vonzza a focipályákra, hogy egyszer majd élvonalbeli labdarúgók lesznek. Ha ennek az esélye csökken, mert légiósokkal töltik meg a kereteket, akkor kevesebben akarnak majd focizni s inkább teniszeznek, úsznak, kézilabdáznak..vagy (ami sajnos gyakoribb) egyáltalán nem sportolnak. Az elit klubok szabályozása tehát nem "cseszegetés", hanem előrelátás..a következő 15-20 évre! (Tudom, ez szokatlan ebben az országban, ahol max. 4 évben gondolkodik mindenki,,,de inkább még hetekben sem gondol(kodik) előre)

ad2: A siratott holland labdarúgás éppen a nyáron verte tönkre a francia és az olasz válogatottat.

Nem figyeltél! Én nem a válogatottról beszélek, hanem a labdarúgás egészéről! (futball-kultúra, játékrendszerek (a hollandok találták fel a 3-5-2-t, pontosabban Kovács István, de ez most it lényegtelen), utánpótlás, stílus) Az amit szerintem Te is hiányolsz a mai magyar labdarúgásból, mert 1968-70 táján elveszett belőle.

ad3: Ha 14-16 éves korára lenne oylan jó, mint az afrikai gyerek, akkor a franc se fizetne egy csomó drága játékosmegfigyelőt és költene egy csomót a játékosok behozására a világ másik végéről.

1000 gyerekből a 10 legjobb tutira jobb, mint 100-ból a 10 legjobb....nagyobb verseny, keményebb edzések..de ezt nyilván Te magad is tudod. (Apropó: hova tűnt a Fradi legendás utánpótlása???)

ad4: Ha az iskolai testnevelést akarod jobb irányba terelni, akkor nem egyszerűbb egy iskola testnevelési programot indítani???

A FIFA javaslat - ellentétben veled - erre is gondol..a foci utánpótlása ugyanis nem az akadémián kezdődik el, hanem az általános iskolai tornaórákon és a grundokon.

Nem győzöm hangsúlyozni, a FIFA terve egy hosszútávú megoldás a foci utánpótlási rendszerének fenntartására, megőrzésére. Sajnálatos, hogy sokan - Te magad is - ezt nem értitek.

S még egy kérdés: ha gyerekek tömegei elfordulnak a focitól (ez sajnos tény!) akkor kevesebb néző lesz imádott csapatod meccsein is..s az elmaradó néző elmaradó bevételt jelent..kevesebb pénz, meg kevesebb lehetőséget egy jobb légiósra, rosszabb szereplést, stb... Az, amit Te képviselsz, a futball zsákutcája. A FIFA vezetői (ha késve is!!) de végre felismerték ezt..reméljük ez a késés nem végzetes.

És csak úgy: ha spanyol csapatnak szeretnék szurkolni, akkor az ne a Liverpool legye..:-)))

szobatars 2009.02.28. 13:10:46

@Everred: az angol bajnokságban tovább mélyül a szakadék...

jó kis szakadék, hogy egy harmadosztályú klub is pariban tud lenni egy élvonalbelivel egy kupameccsen.. mintha átvetted volna a vitaindító cikk kifejezetten ellenséges hangulatát és elfelejtetted volna átgondolni, hogy a javaslat az egész világ labdarugását érinti, mégha le se sz@rod a vietnami, koreai, chilei, vagy román futballt

Viszlat 2009.02.28. 13:20:30

"gyerekek tömegei elfordulnak a focitól (ez sajnos
tény!) "

Hol van ez a tényként kezelt elfordulás?

Everred 2009.02.28. 13:21:58

Ne mondd, hogy a vietnami, koreai vagy chilei bajnokság tele van idegenlégiósokkal... mindannyian pontosan tudjuk, hogy az efféle szabályokat az élbajnokságok ihletik.

És ha egy kupameccs elégséges bizonyíték arra, hogy nincs szakadék... kérem, akkor minek beszélünk itt légiósproblémáról? Owen Hargreaves, Rio Ferdinand, Michael Carrick, Wayne Rooney, Paul Scholes, Wes Brown: ez hat angol játékos, aki kezdett a Bajnokok Ligája döntőjében a Manchester United színeiben. Tessék, egyáltalán nincs gond, bőven vannak hazai játékosok a legnagyobb klubokban is, minek a 6+5?

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.02.28. 13:22:21

@szobatars: "a hollandok találták fel a 3-5-2-t, pontosabban Kovács István, de ez most it lényegtelen" - a hollandok (Rinus Michels) inkább a 2-5-1-2-öt találták fel, ami ugye 4-3-3 és totális futball néven híresült el, és ebben vett részt az Ajaxnál Kovács István is.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.02.28. 13:31:03

@heinrich: Jah, a 3-5-2-t az Carlos Bilardónak szokták tulajdonítani.

Stefan Derrick 2009.02.28. 13:35:04

Maximálisan támogatom a 6+5-öt, szerintem nőne a bajnokságok színvonala, mert izgalmasabbak lennének a meccsek, ugyanis a kiscsapatok is minőségi légiósokat igazolhatnának. Emlékezzünk csak, amikor a 3(!) légiósos szabály volt Olaszországban, hol játszott Zico, Caniggia, Socrates (Udinese, Atalanta, sehol-vicces gyerek vagyok)!
Az nb1 is jobb lenne, lehet, hogy a Loki meg a Fradi menne két kört az UEFA-kupában és nem esne ki rögtön. Arról nem beszélve, hogy ide is jobb légiósok jönnének (ld. a cikk fejtegetését Afrikáról).

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.28. 13:37:51

@Everred: "bőven vannak hazai játékosok a legnagyobb klubokban is, minek a 6+5?"


A Liverpoolban és az Interben egyetlen hazai játékos szerepelt hétközben a BL-meccsen a kezdőben. (És aki szerint ez a szenzációs játék érdekében volt így, azzal megnézetném még tízszer a kétszer 90 percet büntiből.) De ugyanez elmondható a Chelsea-ről és az Arsenalról is. Nagyítóval kell keresni angolokat bennük.

Az meg, hogy Platini gyűlöli a PL-t, arra vall, hogy van ízlése. ;-)

Henke 2009.02.28. 13:39:32

nem lehetne ezt az eszetlen baromságot inkább életkorhoz és adott nevelőegyesülethez kötni jobban?

Henke 2009.02.28. 13:41:10

@Csöncsön: Platini ≠ ízlés... :) maradjunk ennyiben

Carnivora (törölt) 2009.02.28. 13:42:18

Szerintem jó ötlet Afrika sorsa nem nagyon érdekel, de újra előtérbe kerülne legalább az utánpótlásnevelés. Na, és szépen kibővíthetnék minden sportágra-szakmára. :D

Carnivora (törölt) 2009.02.28. 13:43:30

@Everred:

A Chelsea-ben mennyi angol játszott ugyanazon a döntőn? :P

szobatars 2009.02.28. 13:46:43

@heinrich:

nem értem, hogy a 2-5-1-2 hogyan lesz 4-3-3.."totális futball" meg végképp nem lesz belőle...de nézd meg a 70-es évek elejének Ajax és holland válogatott felállását.

Carlos Bilardo...ő is alkalmazta...vagy 10-15 évvel később ( de ő inkább a 4-4-2 alapból kiindulva, tovább fejlesztve a Menotti-féle szisztémát, ami ugye leginkább a Luque-Kempes ékpárra épült)

de ha már a játékrendszerek így szóba kerültek: Hányszor elhangzik itthon is (Nemzeti Sport, Sport19, hogy játékrendszert kell kialakítani és arra kell nevelni az utánpótlást (tkp. most ez történik a válogatott környékén)... nos volt ilyen játékrendszer "magyaros futballnak" hívták...és messze nem az volt, amit a mai fitalok és kommentelők magyar futballként ismernek az elmúlt 10-15 évből... és voltak híres rendszerek (catenaccio..ami ugye a korábbi "svájci retesz" továbbgondolása)..volt az osztrák iskola...ami a KK-ban (fiatalabbak kedvéért : Közép-Európa Kupa) nagy meccseket vívott a magyar és jugoszláv csapatokkal..amelyik szintén sajátos iskolát képviseltek...na ez tűnt el a pénz megjelenése óta...talán nem végleg.

szobatars 2009.02.28. 13:51:33

@Everred: az Arsenal meg a Chelsea pedig már többször állt fel úgy, hogy egyetlen angol sem volt a kezdő 11-ben...

de miért is ne? Legyen 3 szerb, 2 horvát, 2 román, 3 szlovák megy 1 ghanai.. a kezdőben és "Hajrá Fradi!"

tetszene??? jobb lenne az NB I ? (vagy az NB II??) előre vinné a magyar labdarúgást?

szobatars 2009.02.28. 13:52:42

@Viszlat: akkor nézd meg az igazolt labdarúgók számának alakulását az elmúlt 10 évben...

smartdrive 2009.02.28. 14:02:04

és mi lenne, ha minden idény elején kisorsolnák a 100 legjobb játékost a 20 legjobb európai csapat között?

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2009.02.28. 14:03:45

"épp ez a lényeg, hogy sokáig jegelve volt a téma, mert ellenkezik a 4 szabadsággal, de most rábólintott az EU."

dehogy bólintott rá.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.02.28. 14:12:20

@szobatars: Stuy – Blankenburg, Hulshoff – Suurbier, Haan, Muhren, Neeskens, Krol – Cruyff – Swart, Keizer
2-5-1-2 (2+5=7=4+3) – 1+2 = 3

Ez a felállás volt a totális futball alapja. Ajax BL győztes1971(RN)-72(KI)-73(KI), 74(RM)-ben meg VB 2. a válogatott ezzel a szisztémával.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.02.28. 14:19:34

Egészen pontosan arról van szó, hogy a FIFA ugyan gondolkodott egy hasonló szabály bevezetésén, de a húzás egy szuicid lépéssel ért volna fel pont azért, mert az uniós törvényeknek és a munkaerő szabad mozgásának ellentmond (ezt tavaly az EU is leszögezte).

Most egészen pontosan az történt, hogy a FIFA csináltatott egy "független" (na, igen :o) ) tanulmányt az Institute for European Affairs nevű szervezettel.Ez egy szakértőkből álló, de magától az EU-tól független intézmény.

Namármost az InEA jelentése megállapítja, hogy a 6+5-ös rendelkezés nem lenne konfliktusban az európai jogszabályozással, hogy egészen pontosan mire is alapozzák ezt, azt sajnos nem tudom.

És ami egészen biztos: A FIFA a jelentésre alapozva valószínűleg ismét tárgyalni fog majd az uniós munkaügyi biztossal, megpróbálja elérni, hogy bólintsanak rá a szabályozásra. Egyelőre nem tudni, mikor lennének ezek a tárgyalások és azt sem, hogy az Inea tanulmánya mennyire jó jogalap. Hivatalosan semennyire.

dean23 2009.02.28. 14:24:15

Elég egyoldalúra sikeredett a 6+5 cikk!
Az afrikaiaknak mióta van 2 - kalasnyikov vagy foci - választásuk?!

A hazai érdekeket nem csak a gazdaságban kellene megvédeni, hanem a sportban is! Ha az EU büntetővámmal próbálja kivédeni az olcsó kínai munkaerő miatt keletkező növekvő európai munkanélküliséget akkor az UEFA is ugyanolyan elven léphet fel a sok légiós miatt. Gyakorlatilag védi a hazai játékost az olcsóbb külföldivel szemben.

Most nekem miért kéne örülni, hogy kiemelik a dél-amerikai, afrikai gyerekeket a nyomorból és idehozzák őket már 10-12 évesen Európába?! Velük töltik fel az utánpótlást, miközben sok itthoni gyereknek sincs pénze élsportra. Szivesebben nézném a jövőben a saját gyerekeimet a pályán.

Az, hogy csökkenne a színvonal az csak egy feltételezés. 20 éve is ugyanolyan jó focit játszottak, mint ma. 90%-ban mindenki hazai játékosokkal állt ki. Csak most a tv és internet révén több tonna pénz áramlott a fociba és minden jobban profitáló klub meg van bolondulva ha nem nála játszik az aktuális világlegjobbja. Ha kell kiállnak 11 külföldivel. Kicsit örülök is ha ilyen klubok esnek pofára BL-ben. Abramovicsnak 500 millió fontból nem sikerült összehozni egy BL győztes gárdát! :P

Viszlat 2009.02.28. 14:25:59

@szobatars: úgy tűnik nem értetted a kérdést. Vagy ezzel azt akarod mondani, hogy az egész világon általános jelenség?

szobatars 2009.02.28. 14:30:07

@heinrich: Suurbier védő volt (full back, a válogatottban pedig szélső védő) , Cruyff pedig középpályás és nem csatár!
Az Ajax "újjáépítése" az 1969.ben (a Milan ellen) elvesztett kupadöntő után kezdődött el. nyilván sokat alakult, finomodott a játékszerkezet...csak a "12 apostol"-t kellett valahogy elhelyezni..:-)

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2009.02.28. 14:31:52

@JClayton: "Namármost az InEA jelentése megállapítja, hogy a 6+5-ös rendelkezés nem lenne konfliktusban az európai jogszabályozással, hogy egészen pontosan mire is alapozzák ezt, azt sajnos nem tudom."

Arra alapozzák, hogy magát a külföldiek "alkalmazását" nem korlátozná a szabály, tehát ugyanúgy lehetne külföldieket szerződtetni.
Csakhogy ez egy nevetséges, könnyen szétcincálható érv, hiszen komolyan nem lehet amellett érvelni, hogy ez ténylegesen nem hozná hátrányba a külföldi "munkavállalókat".
Nagyjából azt kéne bizonyítaniuk, hogy a szabály következtében nem lenne egy külföldi (de EU-s) labdarúgónak kevesebb esélye a szerződtetésre, mint egy hasonló képességű, ám honi focistának.
Hát, hajrá! :DDD

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.02.28. 14:42:03

@szobatars: Suurbier kapcsolatban igazad van, valóban szélsőhátvéd volt, de az Ajaxban csak két védőnek kellett embert fogni (Blankenburg, Hulshoff, vagyis a söprű és a beállós, amúgy meg lestaktikát nyomattak) szóval Suurbier gyakorlatilag wingback taktikai szerepkörben mozgott. Cruyff észlényt nem is írtam a csatársorba, ott csak Swart (később Rep) és Keizer volt, hol szélsőként, hol centerként.

Azt hiszem ezt kiveséztük :)

kroos 2009.02.28. 14:44:48

@szobatars: ez a lényeg hogy támadásoknál Krol és Suurbier teljesen elöre ment igy alakult ki hogy csak ketten maradtak hátul vagy jobb esetben Haan is visszazárt.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.28. 15:02:19

@bedobásnál nincs les, ezt használta ki: "Nagyjából azt kéne bizonyítaniuk, hogy a szabály következtében nem lenne egy külföldi (de EU-s) labdarúgónak kevesebb esélye a szerződtetésre, mint egy hasonló képességű, ám honi focistának."

Micsoda egy álszent szemlélet ez (pont olyan álszent, mint az egész EU)... Mintha most nem úgy lenne, hogy amennyiben egy azonos képességű hazai, illetve külföldi játékos (illetve ember) pályázik egy posztra (állásra), akkor a hazait szerződtetnék.

Az (angol) élklubok azért szerződtetnek külföldieket, mert nem áll rendelkezésre azonos képességű (és így nyilván olcsóbb) hazai alternatíva.

kroos 2009.02.28. 15:09:28

,,a 3-5-2-t az Carlos Bilardónak szokták tulajdonítani. "

erre a mondatra alkalomattán majd térjünk vissza mert nem értem...

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2009.02.28. 15:10:37

"Micsoda egy álszent szemlélet ez (pont olyan álszent, mint az egész EU)... Mintha most nem úgy lenne, hogy amennyiben egy azonos képességű hazai, illetve külföldi játékos (illetve ember) pályázik egy posztra (állásra), akkor a hazait szerződtetnék."

Igazából mindegy, hogy álszent vagy nem álszent, a lényeg az, hogy nem lehet olyan szabályozást bevezetni, ami kizárólag az állampolgársága miatt hozna hátrányos(abb) helyzetbe valakit. Teljesen mindegy, hogy az alaphelyzet "egyenlő esélyeket" jelent-e (két futballista esetében ugye nagyjából lehetetlen is ezt "objektíve" megállapítani), a lényeg az, hogy ebbe adminisztratív/jogi eszközökkel nem lehet állampolgársági alapon belenyúlni.

"Az (angol) élklubok azért szerződtetnek külföldieket, mert nem áll rendelkezésre azonos képességű (és így NYILVÁN OLCSÓBB) hazai alternatíva."

ezt meg nem értem.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.28. 15:18:44

@bedobásnál nincs les, ezt használta ki:

Márpedig van számos olyan szabály, amely állampolgársága miatt hoz hátrányosabb helyzetbe valakit. Külföldi állampolgár például nem szavazhat egy adott országban stb. Ez egy (jog)filozófiai vita lehetne.

Javaslom inkább, nézzük meg, mi az eredménye a mostani helyzetnek:

nézhetetlen meccsek; óriási szakadék élboly és középmezőny között (melynek nem a pontkülönbség a lényege, hanem az, hogy mindenki megmosolyogja, aki pl. Angliában nem a big4 BL-helyét jósolja meg egy idény előtt); egyre karakternélkülibb csapatok; a klubhű játékosok kasztjának lassú kihalása; az elitklubok egyre brutálisabb dominanciája.

Ha valaki e negatív folyamatok ellen tenni próbál, annak én drukkolok, hogy sikerüljön neki (megtalálni a megfelelő módszert).

Az, hogy egy saját nevelésű játékos olcsóbb, mint egy külföldi, még a tervezett szabály ellen leginkább kikelő rizla is elismerte.

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2009.02.28. 15:21:29

"Márpedig van számos olyan szabály, amely állampolgársága miatt hoz hátrányosabb helyzetbe valakit. Külföldi állampolgár például nem szavazhat egy adott országban stb. Ez egy (jog)filozófiai vita lehetne."

ó, bazdmeg, itt kiszálltam...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.28. 15:29:51

@bedobásnál nincs les, ezt használta ki:

Tudom, hogy fáradságosabb dolog érvelni, mint bazmegolni. :-(

halareaal 2009.02.28. 15:29:55

ez a szabályrendszer, egyáltalán nem egyenlítené ki az erőviszonyokat, maximum a topligák középcsapatai és az alsóházi, vagy másodosztályú csapatok közt. az elit csapatok ponthogy mégjobban elhúznának a többiektől, mivel a hazai játékosaik sokkal jobbak lennének, mint azoknak. a PLben pl pont ez történne sztem. mondjuk h a Chelsea megtartaná a 9 legjobb légiósát (Cech, Carvalho, Bosingwa, Essien, Ballack, Deco, Drogba, Anelka mondjuk), a többieket eladná, újakat pedig nem igazolna. vajon kivel töltenék fel a keretet? leigazolnák mondjuk Barryt, Youngot, Agbonlahort, Kinget, Richardsot, stb, szal a többi PL csapat legjobb angol játékosait. a Villának, Spursnek meg a többieknek, nem maradna más választásuk, mint a másodosztályból v a reserveből feltölteni a keretet, cserébe annyit kapnának, hogy elküldhetik a jelnelegi légiósaikat, hogy aztán leigazolják helyettük a topcsapatoktól kiebrudalt játékosokat. akik értelemszerűen nem Cé, Fabregas vagy Torres lennének, hanem Mikel, Park, Denilson és társaik.

ha azt vesszük, h Angliában 4 uralkodó BL csapat van, a spanyoloknál és az olaszoknál 2-3, a németeknél és a franciáknál 1, azért nem olyan nehéz elképzelni , hogy ezek a csapatok még fel tudnák tölteni olyan hazai játékossal a keretüket, hogy igazából ne is gyengüljenek. az angol, olasz spanyol, német és francia válogatottak ezekben a csapatokban játszanának, + a legjobb légiósok. tehát igazából a legerősebb klubok nem gyengülnének, csak a másodvonal. az meg egyenesen garantált lenne, hogy a BLben évről évre ugyanazokat a játékosokat látnánk, mert még nehezebb lene berobbanni mint most.

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2009.02.28. 15:33:31

@Csöncsön:

az élet értelméről, az ítéletalkotás lehetetlenségéről, vagy a sírig tartó szerelem témaköréről ne filozofálgassunk rögtön? vegyem le a paprikáskrumplis lábost a hokedliről és idetelepedsz a konyhaasztal mellé?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.28. 15:34:00

@halareaal:

Hát már azzal óriási lehetőséghez jutnának a középcsapatok, ha pl. a Chelsea mostantól nem igazolna újabb légióst a meglevők helyére.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.28. 15:35:27

@bedobásnál nincs les, ezt használta ki:

Pont azt mondtam, hogy mivel ez egy (jog)filozófiai vita volna, amely nagyon messzire vezetne, nincs értelme belemennünk.

Vagyis hogy koncentráljunk inkább a gyakorlatra: hogy miért egyre nézhetetlenebb az európai klubfoci.

raja ram 2009.02.28. 15:50:34

Amíg a 3 légiós szabály volt érvényben, voltak jó nemzeti bajnokságok, a szurkolók azonosulni tudtak a csapatukkal. Ennek -és az egyenes kiesésnek köszönhetően- izgalmas BEK meccsek voltak, nyerhetett a Celtic, a Benfica, a C.Zvezda, a Nott.Forest, az Aston Villa, a St.Bukarest, a Feyenord, a PSV, a HSV.
Érdekes, hogy az angolok ebben az időszakban több európai kupát nyertek, mint manapság.
Szét kellett verni ezt a rendszert (mint mindent), hogy több pénzt lehessen bezsebelni valakiknek.
És megint nem vettük észre, hogy nagyon át vagyunk verve, mert elvették az emberektől a világ legnagyszerűbb játékát.
Minarik híres mondása: kell egy csapat - akik a kölyökcsapattól a nagycsapatig együtt játszanak, ha lehet pályafutásuk végéig. Néha eligazolnak, néha vesznek játékosokat, a gazdagok jobbakat, és hétről-hétre megküzdenek egymással. Az európai kupákat kisorsolják, nem manipulálják, ugyanez vonatkozik a VB-kre EB-kre. Magyarországon magyarok, Olaszországban olaszok, stb. játszanak.
Semmivel nem lesz rosszabb foci, csak az emberek nem cirkuszt, hanem igazi csapatokat látnának.
Ezt persze már nem lehet visszacsinálni. megint elvettek valamit, ami szebbé tette az életünket.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.28. 15:57:22

@raja ram:

Teljesen igazad van.

Ha arra gondolunk, hogy aki itt hozzászól, az többé-kevésbé még mindig érdeklődik a nemzetközi foci iránt, és MÉG KÖZTÜNK IS (hogy ne túlozzak) fele-fele arányban vannak a jelenlegi állapot élvezői és ellenzői, fölvethető a kérdés: mit szólnak azok, akik MÁR KIÁBRÁNDULTAK abból, hogy nem csapatok (közösségek, barátok, városok, hagyományok stb.) küzdenek egymással nemzetközi foci címén, hanem részvénytársaságok?...

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2009.02.28. 15:58:21

@raja ram: senki nem tiltja meg, hogy a helyi csapatodnak szurkolj, ahol a szomszéd gyerek játszik. vagy akár lehet szurkolni a Bilbaonak, vagy megalapítani az AFC Liverpoolt.
Magyarországról sopánkodni, hogy az ezer kilométerrel arrébb játszó csapatban nem helyi srácok kergetik a labdát, miközben a karosszékünkből napi 100 meccs közül választhatunk 20millió kameraállásból a fociban lévő pénznek köszönhetően, az viszont kicsit vicces.
nem lehet mindent, és mindennek az ellenkezőjét akarni egyszerre.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.28. 16:01:45

@bedobásnál nincs les, ezt használta ki:

Senkinek se a "fociban levő pénzzel" van baja. Megdöbbentő, hogy még ezt se érted.

raja ram 2009.02.28. 16:15:35

Nem rólam van szó, én nem nosztalgiázom, csak megállapítottam valamit. Életem első meccse volt, amikor Albert bemutatkozott és megvertük az NSZK-t, azóta láttam több ezer mérkőzést és nem is vagyok fanatikus szurkoló.
Viszont van összehasonlítás alapom. A napi 100 meccs és a 20 millió kameraállás ellenére sem jobb egyik mai csapat sem a (külföldiek nélkül felálló) 71-es Ajaxnál vagy a 68-as ManU-nál.
Ez az egész lufi ugyanúgy szét fog durranni, mint, ahogy 3 hónap alatt "világválság" lett, mert az amerikaiak nem tudták fizetni a háztörlesztést.

halareaal 2009.02.28. 16:33:15

@Csöncsön:

sztem nem. így sem tudják majd hova elhelyezni a fennmaradó sok légióst. ez a szabály igazából akkor lehetne jó ilyen szempontból, ha csak a nagycsapatokra lenne érvényes, de ez meg hülyeség ugye. a középcsapatokanak ugyanúgy csak 5 külföldi játékosuk lehet a pályán. igaz, hogy a légiósaik akár sokkal jobbak is lehetnek mint a mostaniak, de ők a csapat felét sem teszik ki. márpedig legalább annyit romlik a csapatuk színvonala a hazai játékosok cserélődésével, mint amennyit javul az új légiósokkal. legalábbis Angliában biztosan, de jó eséllyel a többi topligában is.

Lencse. 2009.02.28. 16:34:35

Lukács Lacinak Platini a példaképe, úgy tűnik.

quart.hu/cikk.php?id=3437

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.02.28. 16:35:18

@kroos: nem nagyon tudok csapatot, amelyik nemzetközileg/válogatott szinten eredményes lett volna ebben a rendszerben a 86-os argentin válogatott előtt, ami 3-5-2-ben játszott - ezért írtam.

Asidotus 2009.02.28. 17:18:12

@anonim222 [semleges néző]:
Ha az angol nagy klubok gazdasági társaságként működnének, akkor a Big 4 már eltűnt volna. Évek óta veszteségesek, csak éppen unatkozó vagy presztízst hajszoló multimilliárdosok öntik beléjük, és csak beléjük, a pénzhegyeket.

Asidotus 2009.02.28. 17:24:57

@Everred:
"A szabály bevezetése esetén a legnagyobb klubok az anyagi erejüket kihasználva felvásárolnák a Lennonokat, Youngokat, Woodgate-eket, a kisebbek kénytelenek lennének lejjebb körülnézni, alább adni a színvonalat."
Miért is?
Szerintem minden nagy klub a legjobb játékosokra hajt, és ha történetesen hazai játékos a legjobb az posztján az elérhetőek közül, akkor úgy is azt választja.Ha viszont hazai játékosok tömegeit kell alkalmazni, akkor csak csökken náluk a minőségi légiósok száma, akik viszont csak kikötnek a kisebb/közepesebb kluboknál.
Szerintem csökkenne a közepesebb vagy alacsonyabb képességű légiósok száma, azon hazai játékosok rovására, akik valószínűleg gyengébbek náluk.
Rövid távon mindenképpen esne a csapatok (minden szinten) erőssége, az angoloké különösen, mert nem lehet minden jó játékost megvenni. De középtávon talán javulna a hazai játékosok színvonala.
De növekedne a klubok iránti lelkesedés, mivel mégiscsak a mi fiaink lennének azok.

brúking 2009.02.28. 18:03:46

"Így meg marad a Championship, mint kiaknázandó forrás, de mivel a prímet ott is a légiósok viszik, a visszaesés garantált."

Itt pontosan kikre is gondolsz?

Rob67 2009.02.28. 18:12:49

Ez az egész elmélet egy faszság.
A futball már nem egy klaszikus sport , hanem egy szórakoztató ágazat, s a vevőt-nézőt kevéssé érdeklik a sportvezetők diplomáciai, sportjavító szándékai.
Őket csak az érdekli mit kapnak a pénzért amikor kimennek a meccsre. Leszarják a Batler/Platini jövőépítő álmait. Ahogy mindenki más is leszarja a moziban mi mennyiből készült. Jó vagy nem egy film.

giacinto 2009.02.28. 18:14:48

ha annyira az utánpótlást akarják fejleszteni, akkor maximalizálják mondjuk 20 főben a felnőtt kereteket. aztán ha páran megsérülnek/eltiltják őket, akkor muszály lenne a fiatalokból betenni párat

giacinto 2009.02.28. 18:16:04

válogatottság fog dönteni, szóval a britek számolgatása felejtős. külön válogatott, eego külföldinek számit majd a sok ír, skót, walesi.

avenger13 2009.02.28. 18:22:08

csöncsön:

1. szerinted miért is fog ettől a szabálytól támadó szellemben játszani a real és a liverpool ellen? kicsit nem érzed visszásnak, hogy azt fejtegeted, hogy nézhetetlen az európai foci, ezért bármit támogatsz, ami ez ellen van? Ja, hogy José fogja magát és az olaszokkal 10-9-es meccset játszat, elvégre z olaszok kifejezetten ilyenek. HA-HA-HA

2. csak azt az oldalát nézed, a dolognak, hogy egy.két légióst, (aki megjegyzem a leggyengébb a csapatban) el kell küldeni. (A Köln megkapja Sosa-t, micsoda vérveszteség), de ugyanakkor az összes valamit érő német játékos elmegy a kölnből, szüval a gyenge hazai és a gyange légiósok, játszanak a legjobb hazai és a legjobb légiós válogatott ellen. sok sikert, tényleg összement a szakadék. már nem is látszik.

3. igen régen mindenki otthon játszott, ja és nem vehettél dél afrikai narancsot kiwit, csak nyáron ettél paradicsomot, meg amit anyu eltett, nem ihattál chilei bort... igen ez így volt. de globális a világ (ordas közhely) a játékosok is többet véndorolnak nincs klubhűség... ez van, de ez nem változik meg attól, ha bevezetik ezt a szart

4. nézhető focit szeretnél? akkor miért nem a lesszabály eltörlése mellett állsz ki? azzal támadóbb szellemű többgólos meccsek lennének.

5. én egyébként a bíráskodás megreformálásával kezdenék, és megnézném, hogy hogy alakul így át a labdarúgás. Sok gólt elvesznek nincs sportszerűség, mert a bíráskodás gyenge. Nincs tekintély, josé bepofázik, terry is, piros visszavonás, röhej. Seggbe kell rúgni az ilyeneket, és pontos a szabályoknak maximláisan megfelelő bírói rendszert, tőlem nézhetik felülről egyszerre 10en is a pályát, mindegy csak szűnjenek meg az állandó szar bíri tévedések, büntessék az alattomos seggfejeket, (ahogy weiß ma végre megkapta a pirosat, ami már egy éve járna neki). Utálom, hogy ugyanaz a szabálytalanság helyszíntől és személytől függően ér lapot...

bocs, hogy hosszú voltam

brúking 2009.02.28. 18:31:18

@pancho_sanza:

Aha most már értelek. A Championship vezéregyéniségei szerinted az a Priskin, aki januárban megtáltosodva tényleg elkezdte rúgdosni a gólokat, de előtte másfél évig semmi említésre méltó nem fűződött a nevéhez, az a Németh, akinek az első meccsén eltört az arccsontja és azóta nem is lépett pályára, valamint az a Tímár, aki ebben a szezonban több időt töltött a kispadon, mint a pályán.

Ez így lássuk be szimpla baromság.

bög 2009.02.28. 18:48:57

szokás szerint lekéstem a vitát, de azért leírom a gondolataimat.
Elég ambivalens érzéseim vannak a javaslattal kapcsolatban, mert ugyan jó lenne látni egy erős francia, német, holland, portugál bajnokot, és egy kiegyenlítettebb BL-t, mert a mostani, akárhogy is nézzük, katasztrófa. Ugyanakkor viszont ez az új szabály pont a szívem két csücskét herélné ki, nevezetesen a premier league-t és a magyar válogatottat. A premier league jelenleg az egyetlen bajnokság, amit heti rendszerességgel nézek (pedig nem vagyok angol fan, a mindig színtelen-szagtalan válogatottjukkal például sose tudtam szimpatizálni), de minden angol meccs elé le tudok ülni, mert élményszámba mennek (a PL mellett általában a real meccseit és a vas. esti olasz rangadót nézem meg) . Azt is szeretem nézni, ha a MU elkalapál valami kiscsapatot, meg azt is, ha két középcsapat feszül egymásnak (ezek mindig atomjó meccsek), a nagy rangadók szoktak talán gyengébbek lenni, de ott meg a tét kárpótolja valamelyest az embert (és még így sem hasonlítanám ezeket a meccseket egy BL negyed- nyolcad stb döntőhöz). Na most szerintem a premier league-nek jelenlegi formájában (nem beszélve a benne lévő potenciálról, a tendenciákat figyelembe véve a Big 4 Big 6 vagy 8 lehet hamarosan) szerintem ezzel vége lenne. Az angol játékosok a legjobb teszem azt 50-től eltekintve elég szarok, régen rossz, ha nagyrészt belőlük kell kiállítani egy bajnokságot. Kár lenne a PL-ért, amiből magától kezdett kialakulni egyfajta európai szuperliga, anélkül, hogy közben megölte volna az olasz, spanyol, stb bajnokságokat (ezek élcsapatai azért a PL térnyerése ellenére sem éppen gyengék vagy csórók).
De még nagyobb kár lenne a talán alakuló válogatottunkért, mert azt senki nem gondolhatja komolyan, hogy a legjobb játékosainkat, akiket manapság is úgy kell bekönyörögni egy másodvonalbeli európai klubhoz, vagy a pool tartalékcsapatába, azokat egy ilyen változtatás után el fogják kapkodni. Jönnének vissza a régi szép izraeli, belgiumi légiósévek, a Hapoel Petah Tikva meg a Charleroi veretes csapatában.
Ha mérlegre teszem a két oldalt, és még csak bele sem gondolok olyanokba, hogy ez az ötlet pl full ellentmond a munkaerő szabad áramlása elvének, akkor is arra jutok, hogy a jelenlegi rendszer jobb. Legalábbis nekem.

Adamfark 2009.02.28. 18:50:32

Lehet, hogy már volt szó róla (nem olvastam végig az összes hozzászólást), de vajon a nem angol de brit játékosokkal pl. mi lesz??? Mert ugye a brittek külön válogatottként szerepelnek...
De különben leszarom én ezt a 6+5-ös szabályt:
Foster, Gary, Rio, Brown, Evans, O'Shea, Fletcher, Hargreaves, Scholes, Carrick, Giggs, Rooney, Welbeck, Simpson, Gibson, Martin, Campbell, Cleverley, Heaton, Cathcart, Chester, Amos, Eckersley, mind brittek, és már bemutatkoztak a Manchester United nagycsapatában. Ebből egy szín 11+subok keretet lehetne összerakni. Innentől minden légiós csak hozzáadott érték.
Ráadásul a szabály szerint csak a kezdőnek kell 6+5-nek lennie. A meccset 3+8 is befejezheti.
Egy pár csapat nagy bajban lesz, de a United nem. A többi meg nem érdekel!!! :DDD

brúking 2009.02.28. 18:57:01

@_benito: arra próbáltam csak ráirányítani a figyelmet, hogy a poszt ilyen és ehhez hasonló baromsággal van tele.

lajospapu 2009.02.28. 19:03:23

"Az ezredforduló Valenciájában és Real Madridjában alig lehetett pár hazai játékost felfedezni, mégis könnyedebben szaladtak át Európán, mint a saját nevelésű játékosaira építő és hazájában korlátlan úrnak számító Manchester United sok éven keresztül"

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ez érdekes....abban a Real Madridban kb 8 Spanyol játékos volt a pályán.
A Valenciában meg dettó.....

Gondoljuk át ezeket..

szbszig 2009.02.28. 19:34:46

Nagyon jó írás, sok gondolat bennem is felmerült belőle, amikor olvastam minap a hírt az Indexen, hogy kiderült, jogilag nincs akadálya az új szabály bevezetésének. Ennek ellenére tényleg jó volt olvasni, és rá tudott világítani még néhány olyan pontra, amik nekem nem jutottak rögtön eszembe. ;)

Még annyit tennék érdekességképpen hozzá, amiről nincs szó a cikkben, azok a nem hazájuk bajnokságában szereplő csapatok. Ezek ugyan elhanyagolható problémát jelentenek a fent vázoltakhoz képest (értsd: mindenki leszarja majd őket, ha arra kerül a sor), de azért érdemes belegondolni, mondjuk egy svájci első osztályban játszó Vaduz (az Újpesttel történt kis afférjük után szerintem mindenki ismeri idehaza őket) mit fog csinálni. Ők ráadásul duplán furcsa helyzetben vannak, mert a svájci bajnokságban és a liechtensteini kupában szerepelnek, és a nemzetközi indulási jogot is utóbbiból nyerik minden évben. Ha nekik előírják, hogy hat liechtensteinivel kell kiállni minden meccsen, akkor azzal nemcsak Svájcból, de a profi futballból is gyakorlatilag elüldözik őket. Ha viszont hat svájcit írnának elő, akkor meg nem lenne fair, ha továbbra is játszanának a kupában odahaza... És így tovább, szinte klubról klubra végig lehetne nézni, kit hogy érintene ebben a pillanatban a szabály bevezetése.

szbszig 2009.02.28. 19:38:54

Öhm, még a szavazáshoz annyit, hogy nagyon viccesek a választási lehetőségek, én is nevettem rajtuk, de szerintem ez egy olyan jelentőségű kérdés, amiről lehetne (akár párhuzamosan) egy komoly voksolást is indítani. ;)

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.02.28. 19:53:27

@lajospapu:
98-as Real Madrid:Ilgner- Panucci, Hierro, Sanchis, Roberto Carlos - Redondo, Seedorf, Karembeau, Mijatovics, Raúl, Suker

2000-es Valencia: Canizares- Angloma, Pellegrino, Djukics, Carboni - Mendieta, Angulo, Gerard, Farinos, Kily Gozales, Claudio Lopez

kroos 2009.02.28. 20:34:25

@heinrich: emlékeim szerint a védelem a következö volt
cuciuffo,brown,ruggeri,olarticoecha...a 2 csatár meg ugy hogy az egyik a visszaképö maradona volt.
Ez nem 3-5-2.

sundin 2009.02.28. 20:40:06

@pancho_sanza:
Azért szépen kiválogattad a fogadhoz valót :) A 2000-es BL-döntőn 7 spanyollal állt fel a Real (Casillas, Salgado, Karanka, Campo, Helguera Raúl, Morientes), további 2 csereként szállt be (Hierro, Sanchis).
A 2002-es döntőn már "csak" 6 kezdő volt (Cesar, Salgado, Hierro, Helguera, Raúl, Morientes) és csereként beállt Casillas. Guti, Munitis vagy épp Karanka be sem (sz)állt.
Ez minden, csak nem elvétve spanyol.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.02.28. 20:50:50

@sundin: Hozzáteszem, hogy az általad említett Real Madrid ötödik lett a bajnokságban. Ráadásul sem előtte, sem utána, csak abban az adott pillanatban voltak ennyire spanyol központúak. Ráadásul olyan faszán teljesítettek, hogy rohadt gyorsan igazoltak rájuk három légióst (Makelele, Solari, Figo).

giacinto 2009.02.28. 21:24:59

@Adamfark: NEM BRITEK, ANGOLOK LEHETNEK.

sundin 2009.02.28. 22:20:53

@pancho_sanza:
Csak abban a pillanatban :) Jah... az említett úriembereken felül igazoltak azért 2 spanyolt is (Munitis, Celades). Nehéz kiigazodni rajtad...

drosiii 2009.02.28. 22:31:37

@sundin:
munitis: 53 meccs 00-03 közt.
celades: 56 meccs 00-05 közt.

míg a pancho által említettek:
Makelele: 126 meccs 00-03 közt.
Solari: 131 meccs 00-05 közt.
Figo: 163 meccs 00-05 közt.

Mintha lenne egy kis különbség. De azért szép és jó, hogy spanyolokat is igazoltak.

sundin 2009.02.28. 22:41:17

Itt most a spanyol játékosok számáról volt szó. Szerintem az "elvétve" kategóriát simán kimeríti ez a mennyiség, ami abban a 4-5 évben volt, ergo simán megfeleltek volna ennek a tervezetnek.
Amúgy ezeket a számokat fejből nyomod? Javíts ki, de Munitis ezt 2 év alatt hozta össze, egyet kölcsönben volt a Racingnál.

drosiii 2009.02.28. 22:54:14

@sundin: A Munitises az jogos, valóban egy évet kölcsönben töltött.. Na de mit számít hány spanyol van a keretben, ha nem ők játszanak? 26, illetve 11 meccs szezononként az minden, csak nem meghatározó.

sörbarát 2009.02.28. 22:57:57

Amúgy szerintem ebben a szabályzatban is ott van egy kiskapu: honosítás... Sok sportban szokás az ilyen... És így "hazai" játékosokkal lesz teli a csapat :D. Toni, Ribery-t elképzelni németnek, C Rondaldot angolnak, Dinnyét olasznak stb :DDD

sundin 2009.02.28. 23:06:12

A mag az akkor is spanyol volt: Casillas (César), Salgado, Helguera, Hierro, Raúl, Mór. Kihagyhatatlanok voltak, ki ezért, ki azért (Salgado pl. azért, mert nem volt jobb a keretben...). A perememberek pedig többnyire spanyolok voltak: Karanka, Campo, Sanchis, Guti, Munitis, Celades vagy éppen Pavon :)
Ma mi van? Casillas, Ramos, Guti, Raúl. Más semmi...

sundin 2009.02.28. 23:11:57

@sorbarat:
Nem jól értelmezted a dolgot. Ribery nem számítana németnek, hiába kapná meg az állampolgárságot, mert már játszik egy másik nemzet válogatottjában. Viszont Amauri számíthatna olasznak, mindaddig, amíg nem lép pályára a selecaoban.

drosiii 2009.02.28. 23:12:51

@sundin: Épp ezért nem szabályozás kéne, hanem egy jó nagy seggberúgás az ilyen csapatoknak. Vagy fizessenek többet a saját szövetségüknek (nem, nem aprópénzre gondoltam), ha nincs X hazai a keretben/kezdőben...

drosiii 2009.02.28. 23:17:23

@sundin: Tegyük fel, hogy C.Ronaldo még nem játszott a portugál nemzeti tizenegyben... Megkapja az angol állampolgárságot, vajon melyik válogatottat választaná? Vagy esetleg vár addig, míg megveheti a Madrid és akkor meg spanyol válogatottságra vár? Ha ez lesz, akkor majd Berbatov angol akar lenni, Eto'o spanyol, Ibrahimovic meg olasz. Így minden légiós hazainak számít majd és erősebb válogatottban játszhat. Ez jó lenne így?

sundin 2009.02.28. 23:23:15

Lol, miért, most nem ez van? Senna, Mehmet Aurelio, Camoranesi, a fél francia vagy holland válogatott stb. stb. Amikorra megkapják az állampolgárságukat, addigra bemutatkoznak saját hazájuk válogatottjában (pl. Eto'o, Contra, Luis Fabiano, Roberto Carlos mind válogatott volt már, amikor spanyol útlevelet kapott). Persze biztos lesznek gerinctelenek, akik erre lavíroznának, de ebből nem sok lenne, remélem. Ez csak gerinc kérdése.

davidmoyes 2009.02.28. 23:25:54

Végigrágtam magam. Színvonalas vita.
Szerintem elsősorban a BL a faszság. És ebben a kérdésben álszent Platini és Blatter. A BL teremti az órási szakadékot a topklubok és a "rest of the world" között. Ha megtartották volna az eredeti egyenes kieséses rendszert (két meccs és ennyi)több esély nyílt volna a kis(ebb) csapatok előtt a továbbjutásra. Persze a FIFA is óriási pénzektől esett volna el..
Ez a döntés egyáltalán nem befolyásolna az erőviszonyokon. Ez a napnál világosabb.
Le az unalmas csoportmeccsekkel, ahol az európai elit egymás zsebébe tömködi a pénzt a 463. csoportkörben! Minden más csak szemforgatás...

sundin 2009.02.28. 23:25:55

Ha egy légiós kumma jó (pl. Eto'o), akkor nincs mitől félnie, ha pedig középszer, akkor kinek kell az anyaországán kívül? Jó, erre is van példa, Almunia... az ilyet meg otthon nem hiányolnák.

BK 2009.02.28. 23:28:41

@sundin: Azért nem csupán a focihoz kapcsolódó szabályokkal való kibabrálásra jön jól sok játékosnak az EU-s útlevél. Később se rossz, ha egy távoli, nem túl stabil ország állampolgáraként van egy EU-s papírod, mert az azért egy elég erős társulat. :-)

BK 2009.02.28. 23:35:35

@drosiii: Rosszabb esetben pedig csak olyanok mernének válogatottságot vállalni, akik tudják, hogy úgyse sok rá az esély, hogy valami külföldi izmos igazolása legyen, esetleg otthon csurranhat-cseppenhet valami.

drosiii 2009.02.28. 23:46:06

Támogatom a változtatásokat, de csak észszerűen. Ne legyen már a fociból is politika...
Ugyanúgy támogatnám a top4 bajnokságon kívüliek erősítését, mint egy esetleges elitliga létrehozását, számomra csupán az fontos ilyen szemszögből, hogy mindezt _ésszerűen_ csinálják.

drosiii 2009.02.28. 23:52:16

@sundin: Nem feltétlen gerincesség kérdése. Pl 16 éves mexikói tehetség kerül Olaszhonba egy középcsapathoz. Lehúz 2-3 idényt, teljesen beilleszkedik és esetleg eu-s útlevelet is kap. Nyáron leigazolja egy nagy klub (pl Milan) és egyből utána behívják a mexikói válogatottba, amikor már az olaszok is jelzik, hogy szívesen látnák náluk is. Melyik lenne a gerincesebb választás? Szülőföldje vagy kenyéradója (hát még ha oda házasodik..)?
Tudom, hogy ez eddig is megvolt, de ezzel a szabállyal szerintem még inkább felerősödne. Sokkal nagyobb hangsúly lenne a honosításon, mert kiskapu.

Everred 2009.02.28. 23:57:51

@Nűnű: kérem szépen ne mossuk össze a Big Fourt. A Chelsea az, ami veszteséges, ám az unatkozó milliárdos önti belé a pénzhegyeket, az Arsenalnál nincs is ilyen milliárdos, a klub kitermelte az új stadiont. A Manchester United a világ legnyereségesebb klubja volt a Glazer-takeover előtt, amire az egyesületnek abszolúte semmi szüksége nem volt, és aminek következtében most kamattörlesztésre is elmegy egy csomó pénz. A Liverpool sem volt veszteséges az amerikaiak érkezése előtt, most összességében rosszabbul állnak, mint akkor.

Szóval a Big 4 tagjai közül hárman felépített klubok, amelyek a szurkolói bázisnak, a marketing-potenciálnak és legfőképp a Bajnokok Ligájának köszönhetik azt, hogy kiemelkednek a mezőnyből anyagi lehetőségek tekintetében. De annyiszor elmondtuk ezt már itt, hogy tényleg jó lenne, ha nem jönne hetenként elő valaki azzal, hogy négy Abramovics van, amikor csak egy...

Everred 2009.03.01. 00:05:33

halareaal: ez pontosan így van, a szabályozás szerintem is csak konzerválná a status quót. Épp úgy, ahogy a klub bevételeihez kötött fizetési sapka is.

avenger13 2009.03.01. 00:14:43

@Everred: a fizetési sapka egészen más, szerintem azt nem érdemes idevenni. volt róla egy nagy vita, szerintem az sem megoldás, esetleg átgondolva, nem csak hirtelen ötlettől vezérelve kéne irányítani az uefát és a fifát. itt kezdődnek a bajok

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2009.03.01. 00:32:17

szerintem egyébként azt is érdemes végiggondolni, hogy mondjuk Londonban, ahol kábé több a külföldi, mint az angol (és itt nem is feltétlenül a bevándorlókra gondolok, szóval nem etnikai alapon értem a nem-angolt), miért nem tartjuk természetesnek, hogy egy futballcsapatban is van arányaiban annyi külföldi, mint mondjuk egy médiaügynökségben vagy egy bárban.

brúking 2009.03.01. 08:23:59

@pancho_sanza:

Tehát, mivel a Watford csapatkapitánya, Jay DeMerit történetesen amerikai, igazolva látod azt az állításodat, hogy a Championshipben a légiósok viszik a prímet.

Azért ez egy igen merész logikai bakugrás.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.03.01. 09:03:54

@brúking: Nem teljesen, de azért ha megnézem az éllovas Birminhgham (17 nem agnol focista, köztük svéd, skót, ír, török, holland, észek-ír, mali focistákat látok [az ott tényleg Djimi Traoré?]), vagy a Watford keretét (11 nem angol focista, köztük észt, lengyel,amerikai, magyar, sierra leoni, dél-afrikai focisták), akkor vagy arra gondolok, hogy a tulajok és menedzserek teljesen dilettánsok, hogy a padra nem helyi tehetségeket ültetnek le.

brúking 2009.03.01. 09:22:01

@pancho_sanza:

Senki sem állította, hogy a Championship-klubok kereteit kizárólag brit játékosok alkotják, de a légiósok száma jelenleg nem éri el a Premiershipben tapasztalható beteges mértéket.

De továbbra sem értem, hogy kik azok a légiósok, akik a prímet vinnék a Championshipben.

brúking 2009.03.01. 09:29:07

@pancho_sanza:

Egyébként meg a teljesség kedvéért: a tabellát nem a Birmingham, hanem a Wolverhampton vezeti, a Watford keretében pedig nincsen dél-afrikai játékos.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.03.01. 09:52:21

@brúking: Igazad van! Belátom, hogy a nem is éllovas Birmingham 17 idegenlégiós kiegészítő embere nem a prímet viszi.

Grinya (törölt) · http://www.grinya.hu 2009.03.01. 10:09:16

Valaki mondja már meg hogy miért is ütközne a EU szabad munkavállalásának alapelvébe a 6+5, mert mindenki csak hivatkozik rá, holott a kettőnek semmi köze egymáshoz.
Ezután is bárki bármely csapattal köthet szerződést, kaphat tőle fizetéset, egyéb jutatást, részt vehet az edzésen stb. Mindössze annyi történik, hogy egy csapat játékosa abban az esetben ha túl soka légiós akkor nagy valószínűséggel nem fog minden meccsen játszani. Ma sem játszik miden meccsen mindenki, van aki sérült, van aki eltiltott, meg van aki csak gynege volt az edzésen és az edző nem jelölte a keretbe egy meccsre. Ettől függetlenül ő, mint munkavállaló még ugyanúgy az adott csapat alkalmazásában áll akkor is ha egész évben egyszer sem lép pályára. Szerintem az EU joggal akkor ütközne, ha nem lehetne leszerződtetni valakit egy bizonyos kontingens felett, de hát itt erről szó sincsen, akármennyi légióssal lehet szerződést kötni, és gyakorolni felettük a munkáltatói jogokat...

sundin 2009.03.01. 10:35:35

@drosiii:
Elég zorall egy példa, a mehikóiak nem szoktak tömegesen Európába igazolni, főleg nem 16 évesen. Egyedül Dos Santos jut eszembe, az idősebbek közül is csak Marquez, Guardado, Salcido, kicsit régebbről Borgetti vagy Hugo Sanchez. Omar Bravo épp most menekül haza...
A felvetésedre van egy nagyon jó példám, magyar vonatkozással. Szalai Ádám 14-15 (?) évesen kikerült Németországba az Újpesttől, 2-3 év után megkörnyékezték, hogy nem lenne e kedve a német utánpótlás válogatottban pályára lépni? Ő megköszönte és kijelentette, hogy magyar válogatott szeretne lenni.
Minden csak a játékoson múlik.

Azazello007 2009.03.01. 10:38:27

Klubokban játsszon, aki akar, inkább a válogatottak háza táján néznék körül, mert a 'honosítás' szó hallatán elhányom magam. A legnagyobb szégyen Guerrero (vagy kicsoda...) volt a lengyel válogatottban ez EB-n, de beszélhetnénk a németek utánpótlás-keretéről is...

Grinya (törölt) · http://www.grinya.hu 2009.03.01. 10:45:10

miért is a németeket kell erre felhozni???
a franciában hány olyan van akinek a felmenője ott volt a Bastillnál???
a válogatott meccseknek eleve semmi értelme sincsen, amióta már nem nemzetállamokban gondolkodunk...

Azazello007 2009.03.01. 10:58:03

@Grinya: azért még így is hevesebben ver a szívem egy-egy EB vagy VB indulásakor, de értem, amit mondasz.

Igazából a francia -- sőt, a német -- mintát is meg lehet magyarázni azzal, hogy az ottani játékosok többsége legalább tényleg ott nőtt fel. De nevenincs afrikai és dél-amerikai spílerek hirtelen honosítására nincs mentség.

sundin 2009.03.01. 11:03:15

Nem is volt Bastille ostrom :) Legalább is azt mondják, ez olyan, mint hogy Petőfi elszavalta a Nemzeti dalt a Nemzeti lépcsőjén. Közben meg épp dugta valahol Julit, és ebből lett a Zoli.
A brazil srácot előtte egy évvel igazolta a Wisla (?), csak ugatja a lengyelt, de azért honosították :) A legpengébb lengyel volt amúgy az EB-n. Nekünk csak egy Leandro jutott :( :)

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.03.01. 11:05:29

Nem értem, hogyhogy nem került még szóba, de tulajdonképpen van egy topklub, ami központi szabályozások nélkül is így cápázik már most: a Bayern München.

Az utóbbi években, sőt évtizedekben kevés kivétellel a Bundesliga legjobbjait fölözte le mindig, ebbe német játékosok és légiósok is beletartoztak, de most az egyszerűség kedvéért vegyük csak a hazai spílereket. A német játékosok karrierjének csúcsa a Bayern, a legnagyobb presztízzsel rendelkező és messze leggazdagabb hazai klub.

Angliában a szabályozás értelmében mesterségesen alakulna majd ki a négy topcsapatból négy darab Bayern München, a felvevőpiacot innentől kezdve nem a külföldi sztárjátékos elitbagázs, hanem a PL jelenti.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.03.01. 11:07:31

@Grinya: "miért is ütközne a EU szabad munkavállalásának alapelvébe a 6+5, mert mindenki csak hivatkozik rá, holott a kettőnek semmi köze egymáshoz."


Jó kérdés...

A VB-, EB-témához még annyit: szerintem éppen hogy az utóbbi időben értékelődött föl az EB-k és VB-k szerepe. A nemzetközi élklubok azt vesznek meg, akit akarnak, innentől fogva az olyan fogalmaknak, mint "kötődés egy klubhoz", "hűség", "hagyományok", sok értelmük nincsen. A válogatottak viszont még mindig őriznek valamit abból a szellemiségből, mely annyira magával ragad minden kisgyereket, amikor focit kezd nézni.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.03.01. 11:08:57

szerk: annyi különbséggel, hogy az angol piacon iszonyúan megugranának a játékosárak, egy jó, vagy jó közepes képességű angol focistának pedig nem lenne esélye kint érvényesülni, mert 1, drága 2, nem engedik el a kvóta miatt, inkább pihenteti a kispadon valamelyik "nagy" és betömi a száját egy kis fizetésemeléssel.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.03.01. 11:13:16

@JClayton:

Sokan meg arra szoktak hivatkozni, hogy a Bayern egyeduralkodó hazájában. Holott pontosan annyira egyeduralkodó, mint Angliában a Manchester United. (Ráadásul a Bundesliga még így is a legizgalmasabb topliga évről évre.)

Éppenséggel a Bayernen kívüli német klubok hatalmas versenyhátránya az, hogy minden jó légióst már elhappoltak előlük az angol/olasz/spanyol elitklubok, a jó német játékosokat pedig elhappolta előlük a Bayern.

A változtatással az utóbbiban nem, az előbbiben történne változás.

rexter 2009.03.01. 11:21:14

van par megfontolando okossag a cikkben, de osszessegeben en is tamogatnam a 6+5-t. Vegulis hosszu hosszu ideig ennyi se lehetett, es megis megvolt vhogy a foci, telthazakkal, hangulattal, stb. Ki kell nevelnunk egy fel csapatnyi Puskast Kubalat Albertet Nyilasit, es akkor azok majd befernek a legnagzobb csapatok kereteibe is. Ha meg nem fog minden magyar aki kettot tud dekazni kulfoldre menni, akkor kicsit jobb lesz a hazai bajnoksag, es kicsit jobb meccseket lathatunk szotyizva eloben a stadionban.

kroos 2009.03.01. 11:47:03

@rexter: van aki itt néz magyar bajnokit?
Mindenki beszél róla csak épp nem nézitek.Akkor miröl beszéltek?

Itáliainagysándor 2009.03.01. 11:55:12

@kroos: Tudtommal most elmaradt a forduló, szóval Te miről beszélsz? :)

kroos 2009.03.01. 12:02:23

nem a mostani forulóról beszélek hanem az elmult 5 évröl.

Azazello007 2009.03.01. 12:06:58

@kroos: hat évig néztem a magyar "élvonal" küzdelmeit, végül aztán úgy döntöttem, sírok én eleget nélküle is.

Lojzi_ 2009.03.01. 12:09:07

@kroos:
Több ezren nézik a helyszíneken fordulóról fordulóra.
2-3 hét alatt megvan egy Rostock-Freiburg BuLi2 nézőszám, miről beszélsz? :o)))

Lojzi_ 2009.03.01. 12:12:34

Egyszer Ghandit megkérdezték, hogy mi a véleménye a nyugati civilizációról és ő azt felelte: "Nagyon jó ötletnek tartom."
Valahogy én is így vagyok a magyar labdarúgással. Az ötlet nem rossz. Csak még a megvalósítás várat magára.

Basti · http://borgatya.hu/ 2009.03.01. 12:16:33

@Grinya:

"Valaki mondja már meg hogy miért is ütközne a EU szabad munkavállalásának alapelvébe a 6+5"

Az EU jogszabályok jellemzően nemcsak a közvetlen munka (termék- és szolgáltatás)piaci diszkriminációt tiltják, hanem azokat az előírásokat, szabványokat hasonló finomságokat is, amelyeknek KÖZVETETT korlátozó hatása van. (ezesetben a klubok kevésbé lesznek hajlandóak nemhazait alkalmazni)

...mondjuk ezen ügyek egytől egyig a " félig üres, vagy félig teli pohár" esetéhez hasonlóak... vagyis attól függ majd a döntés, hogy kedves Bizottság jobb vagy bal lábbal kell-e fel :) ..meg "talán" a lobbitól is :))

Bite Yer Legs 2009.03.01. 13:36:00

@pancho_sanza: Ajánlom a figyelmedbe ezt: news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/eng_div_1/top_scorers/default.stm
Ebből inkább kiderül, hogy kik is "viszik a prímet" a Championshipben.
És bánj csínján a skótok meg az észak-írek lekülföldiezésével, hiszen a Bosman-szabály előtti világban sem számítottak idegenlégiósnak. Főleg, hogy a mostaniaknak tekintélyes része Angliában született, csak egy nagypapa miatt játszhat a skót, sőt, akár az ír válogatottban is.

Bite Yer Legs 2009.03.01. 14:01:32

Akik meg már előre sopánkodnak a Premier League állítólagos színvonalcsökkenése miatt, azoktól megkérdezném, hogy láttak-e Arsenal, Liverpool vagy Chelsea meccset ebben a szezonban. Bármikor inkább a Doncaster vagy a Blackpool, mint a fenti három "sztárcsapat" meccse.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.03.01. 14:30:52

Ha láttam és tetszett, akkor azért még maradhatok az emberszabásúak népes táborában? :)

(mellesleg sokadszorra is előjön a minőség-csapaterősség párhuzam. teljes tévedés. a focimeccsek minőségének semmi köze nincs ahhoz, hogy Cristiano Ronaldo vagy Kiss József futkos a pályán, egy jó, hajtós, hangulatos focimeccsért ki lehet menni a járási bajnokságba is)

Hitchiker 2009.03.01. 16:52:04

@Basti: az uniós munkaerő korlátozás amit például éppen a az új tagok (köztük mi is) ellen vezettek be a belépésünkkor és a régi 15-ből még mindig életben van legalább a felénél szerintem éppen a szabad munkaerő áramlás ellen van

de ide vehetjük azt is hogy szerintem egy algériai (csak a példa miatt de lehetne akármi) tengeren érkező bevándorlót aki csak dolgozni akar simán visszaküldik

sőt hogy ne szélsőséges példát mondjak azt hiszem jelenleg is léteznek olyan szabályozások, amik kiköthetik hogy egyes országoknak milyen munkaerőre van szükségük (például ha sok autószerelő van akkor megmondják hogy azok ne jöjjenek ha megoldható)

lehet hogy tévesek az információim (sajnos nem néztem utánuk) de ha nem akkor végülis nincs semmi probléma ezzel a szabállyal

tisti · http://todoristvan.blogspot.com/ 2009.03.01. 21:56:48

@Csöncsön: "Márpedig van számos olyan szabály, amely állampolgársága miatt hoz hátrányosabb helyzetbe valakit. Külföldi állampolgár például nem szavazhat egy adott országban stb. Ez egy (jog)filozófiai vita lehetne."
Hogy ebből hogy lehetne akármilyen vita is, azt nem tudom elképzelni sem...:)) Miért hozna hátrényos helyzetbe egy olaszt pl az, hogy nem szavazhat amikor az angolok miniszterelnököt választanak? Semmi köze hozza, mert olasz baszki... Ha meg ott lakik, hát az is csak a saját problémája, kérjen állampolgárságot oszt meg szavazzon... Ez volt a legabszurdabb érv amit kb az utóbbi 5 évben hallottam bármilyen témában, már bocs...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.03.01. 23:33:31

@tisti:

Hát hogy te mit tudsz elképzelni, és mit nem, az igazán nem tartozik rám.

Hogy a fönti kérdésről lehetséges a vitatkozás, az pedig nem abszurd fölvetés, hanem tény.

tisti · http://todoristvan.blogspot.com/ 2009.03.02. 07:20:57

@Csöncsön: Hát a te állításod szerint, akkor minden egyes ember hátrányos helyzetben van az állampolgársága miatt, mert ugy-e akárhol nem szavazhat senki... Ha ez nem abszurd, akkor mi?
Ja és abban igazad van, hogy lehetségess a vitatkozás, csak abszurd és értelmetlen :))

Walmer 2009.03.02. 10:35:40

@BK:
"Eto'o Samu maradjon Kamerunban? Ja persze, hiszen akkor majd annyira jó lesz a kameruni NB1, hogy majd azt adja a Sport1 szombat délután? Egy francot, akkor Eto'o-ból rossz esetben paramilitáris drogmaffiatag lesz. Ez így nem valamiféle rasszizmus, Mr. FIFA? Dehogynem, ez rasszizmus! Tessék azonnal kiszedetni a UniteAgainstRacism-táblákat a FIFA-meccsekről, mert úgy tűnik alapvető problémák vannak az értelmezésével!"

A rasszizmus az, amit te írsz kisbarátom. Vagy nem az feltételezni valakiről, hogy maffiatag lesz, csak azért mert afrikai?

pancho, rád ugyanez érvényes, úgyhogy ne gyertek itt a "szegény afrikait Platini vissza akarja űzni a dzsungelbe" szarral

giacinto 2009.03.02. 10:36:49

ha már a témánál vagyunk:

kiváncsi lennék egy:

jelenlegi Inter vs. jelenlegi Olasz válogatott meccsre.

Walmer 2009.03.02. 11:03:39

@szbszig: na, a vaduzt kb. pont leszarom

davidmoyes 2009.03.02. 11:32:55

@Walmer: Ember, mindenki tudja, hogy Pancho is sarkított. De nem ez a lényeg, hanem amit mondani akar vele, nevezetesen, hogy ez a változtatás nem oldaná azokat a problémákat amelyek megoldására használni akarják! Úgyhogy ne gyere nekem ezzel a rasszizmus szarral. :)

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.03.02. 11:34:13

@Walmer: Nem akarom én visszaűzni az afrikaiakat. De azt mondom, hogy az afrikaiak lesznek az elsők, akik lemondanak a válogatottbeli szereplésükről. van az Osasunában egy focista úgy hívják Dady. Van neki szép uniós útlevele és a Zöld-foki Szigetek válogatottjában nyomja. Dady 21 éves korában azt gondolja: Megér nekem annyi pénzt, hogy lemondok a válogatottságomról, 3-4 évig majdnem ingyen szerepelek Spanyolországban, megkapom az útlevelet és utána már oda megyek országon belül, ahova akarok, mert elvben nem vagyok külföldi.
Na most lehet, hogy Dady nem találja ki ezt egyedül 18-21 évesen, de lesz az a menedzser, aki elmagyarázza neki. Később a ghánai válogatott tartalékembere is hasonlóan dönthet és amikor Essien arra eszmél, hogy a cseréjének a cseréje is könnyebben boldogul, mert lemondott a válogatottról és szerzett egy spanyol vagy olasz útlevelet, akkor beborul szabály. A második vonalbeli brazilok is rájönnek hamar, hogy egyszerűbb az út válogatott nélkül.

@Bite Yer Legs: Sajnálom, hogy azt a kifejezést használtam, hogy a légiósok viszik a prímet. Kurva sokan vannak a légiósok és akármilyen hihetetlen az új szabályok szerint a skót és walesi játékosok is annak számítanának. Miután nem ismerem a Championship menedzsereit és tulajdonosait, de ha olyan jó a hazai felhozatal, akkor érthetetlen számomra, hogy például miért magyar játékosokat igazolnak.A góllövőlistáról az jut eszembe, hogy volt egy év a spanyol bajnokságban, amikor a bosnyákok vitték a prímet. Mármint a gólkirály és a bajnokságban harmadik legtöbb gólt elérő játékos is bosnyák volt.
Az is érdekes, hogy Buzsáky Ákos, Gera Zoli vagy Priskin Tamás pontosan mit is csinálnak/csináltak másodosztályú klubjaikban, ha simán pótolhatóak egy szeplős angol gyerekkel?

Walmer 2009.03.02. 12:38:08

@davidmoyes: szerintem megoldaná, vagy legalább megkísérelné megoldani.

hmikey 2009.03.02. 14:17:51

Valahol máshol kéne megoldani a dolgot szerintem.

Ha ezt most bevezetik, akkor pár dolog valószínűleg tényleg úgy fog történni, ahogy már előttem leírtátok, nevezetesen a topligák topklubjai lerabolnák a hazai kínálatot, és mélyülne a szakadék. Nade mi lenne a válaszlépés? A rövid távú hatás az egy dolog, de miért nem gondol senki a hosszabb távú eredményre?

Mire gondolok? Pl. arra, hogy a kisebb csapatok egyesületei ráállnak a (hazai) utánpótlásképzésre, hiszen abban van a lóvé, és sokakat már korán honosítanának, hogy szó ne érje a ház elejét (az is benne van, hogy ). Ez még akár jó hatással is lehet egy adott ország válogatottjára.

Viszont rossz lenne olyan szempontból, hogy belterjesebbé válnának az egyes országok ligái, és inkább az ezek közti különbség mélyülne el.

Az meg teljesen más kérdés, hogy miért unalmasak esetenként a BL meg hasonló meccsek. Jobban kéne ösztönözni a gólszerzésre a csapatokat. Mondjuk pl. úgy, hogy
0 - 0: 0 pont,
döntetlen: 1 pont
1 - 0 (v. 0 - 1): 2 pont
nagyobb értékek esetén a győztesnek jár a 3 pont. És persze kinyírni az 'idegenbenszerzettgóllaltovábbjutott" szabályt, mert komplett baromság. Lehetne helyette 1 meccs.

Akkor pl. mi lenne, ha az lebegne az okosok szeme előtt, hogy kíméljük a játékosokat jobban?

Keményebben büntetni a szabálytalanságokat,
videobírót bevezetni,
több cserelehetőséget,

vagy ilyesmiket?

Olyan ez a 6+5 szabály, mintha azt mondanák, hogy csak 6 ember lehet válogatott szinten a kezdő tizenegyből 183 centi fölött, mert akkor esélyegyenlőséget adunk a japánoknak meg a peruiaknak...

Na jó, abbafejezem, mert még lenne ötletem :)

hmikey 2009.03.02. 14:20:18

A kimaradt félmondat pedig csak annyi akart lenni, hogy ...az is benne lenne, hogy a topligák már amúgy is a saját ex-gyarmataikról viszik az embereket, így legalább borzasztó nyelvi különbségek nincsenek...

Walmer 2009.03.02. 14:46:58

@pancho_sanza: Ugye nem most jöttél a falvédőről?
Nem azért van magyar/bosnyák/urundiburundi/ukrán/lengyel/francia a francia 16. osztályból, a huszadrangú brazilokról ne is beszéljünk mert jó és kell. Azért veszik meg őket, amiért nagyon sok minden más szart is megveszünk. Mert ócsó és ha nem válik be, majd ültetjük a padon, vagy továbbpasszoljuk. Olyanokról meg nem is beszélve, mikor kedvenc Milan tulajunk kimondottan ezért igazolt le egy papin nevű csatárt, hogy ne játszon ellenük. Szóval sok mindent el lehet mondani a légiósokról, azt viszont nem, hopgy azért vannak ennyien mert hű de nélkülezhetetlenek.
Essienek viszont mindig kelleni fognak.

Walmer 2009.03.02. 15:53:13

@Walmer: pancho, ha akarod írok neked 20 totális nímandot, akikre az adott PL csapatnak az égvilágon semmi szüksége nincs. Másképpen: bármelyik saját nevelésű angol/walwsi/északír/skót fiatal tudna olyan (szar) teljesítményt nyújtani, mint ők.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.03.02. 16:53:58

Én elhiszem, de valamiért mégis ők vannak ott:)

_alerob 2009.03.02. 17:28:32

@giacinto: Ha normálisan van összerakva az olasz válogatott, az inter valószínűleg csak leshetne

Bite Yer Legs 2009.03.02. 17:32:42

@pancho_sanza: Igazából nem értem, mit akarsz ezzel bizonyítani. Azt, hogy a Championship csapatok lépni sem tudnának a légiósok nélkül, nyilván nem, mert ha megnézed az összeállításukat, rájöhetsz, hogy többségük könnyedén meg tudna felelni a 6+5-nek már most is. Vagyis a Championship csapatok többségének egyáltalán nem okozna problémát, ha haza kéne zavarni pár külföldit.

Azt meg szintén nem tudom, honnét veszed, hogy valamennyi skót vagy walesi külföldinek számítana, tudtommal a javaslatban ezt még nem tisztázták. Főleg az el nem hanyagolható mennyiségű "futballskótot" vagy "futballírt" nem, az ő helyzetük pláne speciális.

Bite Yer Legs 2009.03.02. 17:43:08

@pancho_sanza: Ez meg fel se tűnt elsőre: "A góllövőlistáról az jut eszembe, hogy volt egy év a spanyol bajnokságban, amikor a bosnyákok vitték a prímet." Ezt csakis viccnek szánhattad, mert a Championshipben az elmúlt években ugyanúgy britek voltak többségben a góllövőlistán, mint idén.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.03.02. 17:43:53

@Bite Yer Legs: Én nem akarok semmit bizonyítani, elismerem, hogy az angolok viszik a prímet a Championshipben. Ha lenne rá egy kis időm simán megszámolnám csapatonként hány külföldi van. Mennyi az aránya az angol, az angolnak számító (walesi, skót, észak-ír) és az egyik előző két kategóriába nem tartozó játékosoknak? Én csak azt kérdem, hogy miért igazolnak például dilettáns magyarokat a Championshipbe, ha helyettük bármelyik szeplősarcú játszhatna. Szóval dehogy vitatkozom én, sőt azt is el tudom képzelni, hogy például Gera Zoli egy sokadik senkinek igazolt oda.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.03.02. 17:45:43

@Bite Yer Legs: a spanyoloknál meg volt bosnyák év. Majd szerb év, később horvát év. Tehát mondhatjuk, hogy a jugoszlávok vitték a prímet? Ezt is viccnek szánom:)

Bite Yer Legs 2009.03.02. 18:01:29

@pancho_sanza: Igen, vannak magyarok, akik húzóemberek lettek a Championshipben, de még többen voltak, akik nem vitték semmire, ők hamar el is lettek tanácsolva. Nyilvánvalóan senki nem mondta azt, hogy EGYÁLTALÁN nincsenek külföldiek és nincs is rájuk szükség, és mintha a 6+5 sem ezt jelentené. Úgyhogy szükségtelen ez a béna hangulatkeltés: ha a magyarok jók, akkor maradnak 6+5 esetén is. A cserepadon viszont nem Balogh Béla vagy Lipták fog ülni, bármilyen szomorú is ez.

Bite Yer Legs 2009.03.02. 18:02:32

@pancho_sanza: Ennek őszintén örülök, a Championshipben viszont soha nem volt olyan év, amikor a külföldiek vitték volna a prímet.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.03.02. 18:05:39

Érdekes vita hozászólásain rágtam magam végig, ahogy az expozé is remek volt.

Amely kiválóan érvel amellett, hogy jelenlegi top ligákban, sőt egyéb ligákban is tovább nőhet a nagy és kiscsapatok közötti szakadék.

Arról viszont elfeledkezik, amit több hozzászóló megemlít, hogy cserébe a mostani topbajnokságok mögé szorult, de azért még mindig jó színvonalú bajnokságok élcsaptai megerősödhetnek a 6+5 hatására. És azok a portugálok akik többé-kevésbé most is tartják magukat ismét tényezhetnek nagymúltú klubjaikkal, ahogy holland részről érkezhet ismét az Ajax, a PSV, a Feyenoord, sőt az AZ is a nemzetközi kupák végküzdelmeibe. Aztán ott vannak még a franciák, az erősödő orosz-ukrán vonal, a hagyományos játékos importőr görög-török páros, sőt akár a románok is.

A mi bajnokságunk sajnos a környező országokéval sem versenyképes és egy-két klubcsapatunk viszonylagos fölemelekedését csak egy regionális ligán keresztül tudnám elképzelni, az viszont a 6+5-ös generális szabállyal menne szembe.

Amúgy ez az egész továbbra is pozíció harc a nemzetközi szövetség és a nagy klubok között. Utóbbiak végcélja az, hogy FIFA szervezze meg a versenyrendszert és ahhoz a szponzorokat, azon fölül kusshadjon. A FIFA és UEFA meg nagy nem mellesleg óriási lét hozzó nagyversenyeit (Vébé, EB, Bl), melyek bevételeit maga oszthatja el és az erőegyensúly adminisztratív megváltoztatásával arra törekszik, hogy kicsit letörje a fejére nőni készülő nagy klubok szarvát, egy nagyobb konkurencia megteremtésével.

Ezen célok mentén dobják be az ötleteket pro és kontra, amelyekhez persze jól hangzó frázisokat puffogtatnak, ki játszák a nacionalista kártyát és aggódnak az ifjúság meg a családok sorsa miatt az egyik oldalon, a másik oldalon meg a szabad munkaerő-áramlás elvét féltik szívből.

BK 2009.03.02. 21:32:22

@popp: Az Ajax, a PSV és az AZ csak akkor fog odaérni a végelszámoláoknál, ha összejön egy 19-23 közötti jó korosztály, amiből egyszerre lesz egy csapatravaló. Ha be is vezetik a 6+5-öt, ezek a klubok akkor sem fognak tudni verenyezni a fizetésekkel. Az Aston Villa vagy a Panathinaikos is fölé tud akár ajánlani az Ajax-os fizetéseknek bármikor. Éppen most akarják vinni Leonardot az Ajaxból, a Pana vinné és magasabb fizetést ajánlanak neki, mint az Ajax-keretben bárkié jelenleg. A nagyon nagy eredményekre képes hollandokat és holland-nevelteket ettől függetlenül el fogják vinni az Eredvisie-ből.

BK 2009.03.02. 21:35:33

@BK: Azt kifelejtettem, hogy - nem értek hozzá, de - gondolom eleve Hollandia túl súlytalan piac ahhoz, hogy elvigyen a hátán több végső körökig esélyes európai kupacsapatot.

halareaal 2009.03.02. 21:57:21

@BK: @popp:

egyrészt igaz amit BK ír, másrészt azért ne higgyük már azt, h a szabály bevezetése miatt a Benficába igazolna Cé, Carvalho meg Deco. azt már úgy ahogy kiveséztük, hogy (legalábbis rövid távon biztosan) a topklubok egyáltalán nem gyengülnének. ez tehát ok, de a másodvonalbeli klubok ettől a szabálytól mért fejlődnének fel az ő szintjükre? a szabály számukra ugyanúgy egy korlátozó tényező, attól még h meg tudnak felelni nekik. pl (már amennyiben nem vesszük figyelembe h a brazilok Portugáliában nem számítanak légiósnak) lehet h mondjuk pont a Porto, Sporting, Benfica trió nagyon megszenvedné, ha nem pakolhatná tele a csapatát dél-amerikaiakkal.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.03.02. 21:59:17

@BK: De ha működne a 6+5, akkor a Pana is kétszer meggondolná a srác szerződtetését, főleg ilyen kondicíók mellett.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.03.02. 22:19:21

@halareaal: "h mondjuk pont a Porto, Sporting, Benfica trió nagyon megszenvedné, ha nem pakolhatná tele a csapatát dél-amerikaiakkal." - ebben volna valami.

süti beállítások módosítása