Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

6+5 ≠ 11

2009.02.27. 21:30 pancho_sanza

Mindössze egy dolgot nem értünk: miért a nagyfőnök és nem a pincsikutya lép fel a labdarúgás ilyen természetű megreformálásáért. Tudjuk mi, hogy a nemzeti válogatottak megmentése lenne a cél, de az intézkedés gyakorlatilag egyedül az európai klubfutball elitjét érinti. Azt mindenki sejtheti, hogy Sepp Blatter nem a mongol vagy a kameruni válogatott játékosait és a helyi bajnokságukat szeretné megmenteni, sőt az is biztos, hogy nem a Diósgyőr télen igazolt szerb játékosa miatt vezette elő a legújabb ötletét, amely szerint minden csapatnak legalább hat honi játékost kellene a kezdőcsapatában szerepeltetnie. Ráadásul az összes brazil és argentin játékos által kötelezően birtokolt uniós útlevél nem jelent semmit, hiszen a 'hazai' ez esetben azt jelenti, hogy az adott ország válogatottjában pályára is léphetne. Nagyon jó szabálynak tűnik, hiszen egy gyengébb színvonalúra sikeredett BL forduló után, ki ne bólogatna serényen, hogy az idegenlégiósok tömegével próbálkozó Liverpool, Chelsea vagy Arsenal tehet az egészről, miközben az angol válogatott ki sem jutott az Európa bajnokságra. Nosza, mentsük meg őket gyorsan!

Pedig a Platini, Blatter páros pont a futballhatalmak hegemóniájának megtörésével kampányolva jutott fel a csúcsra. Ha nincs a svájci FIFA vezér, akkor a Dél-afrikai Köztársaság egyelőre nem rendezhetne világbajnokságot, pedig ez a felzárkóztatás egyik nagyon kockázatos eszköze. Pontosan emiatt különösen furcsa, hogy éppen az angol válogatottat szeretnék megmenteni. Elvégre a hasonlóan sok idegenlégióssal dolgozó olaszok jelenleg világbajnokok, a németek nélkül nem rendeznek döntőt világeseményen, a spanyolok Európa trónján ülnek, a franciák meg pont annak köszönhették sikereiket, hogy szinte minden játékosuk komolyabb bajnokságban ”idegenlégióskodhatott”. Soha nem gondoltuk volna, hogy létezik olyan intézkedés, amely szinte a világ összes válogatottját hátrányosan érintheti, pedig ez olyan. Még a nemzetközi futball két legnagyobb exportőreként funkcionáló Brazília és Argentína nemzeti csapata is megérezné a hatását, ha a szövetségi kapitányuk egy sokkal kisebb európai kontingensből szemezgethetne. Mielőtt bárki tiltakozna, gyorsan pillantsunk vissza milyen minőségi különbség volt a 94-es és a 98-as brazil válogatott Európában és Dél-Amerikában játszó játékosai között, de az is megérne egy misét, hogy a hazájában félistennek számító Martín Palermo pályafutását mennyire befolyásolta, hogy kimaradt életéből a Batistuta mindennapjait jellemző „határozott olasz védők által csoportosan elkövetett hereletépős földbedöngölés”. Ennek ellenére a két dél-amerikai nagyhatalom nem panaszkodhat, mert nekik mindig lesz egy válogatottra való sztárjátékosuk Európában.

Mi magyarok viszont foghatjuk a fejünket, mert nekünk most is éppen csak, hogy sikerül találnunk tizenegy - a mi szintünkön - komolynak nevezhető bajnokságban játszó játékost. Abban a pillanatban, amikor Muntari, vagy Kolo Touré már nem fér be az Inter vagy az Arsenal legjobb 5-7 idegenlégiósa közé, választhat, hogy hazamegy Afrikába polgárháborúzni, vagy beéri kevesebb pénzzel. Mondjuk egy alacsonyabbra taksált angol csapatnál. Épeszű ember nem gondolhatja komolyan, hogy Halmosinak, Buzsákynak vagy akár Gerának van esélye a jelenlegi klubjánál maradni, ha mondjuk a fentebb említett két játékos valamelyike hajlandó odaigazolni. Márpedig hajlandó kell, hogy legyen, mert a Championship favágó védőit kerülgetni is sokkal felemelőbb érzés, mint két Kalasnyikov kereszttüzében szaladgálni. Természetesen nem feledkezhetünk meg róla, hogy a Fradi és a Debrecen valószínűleg jól járna a hazatérő játékosokkal, de a válogatottunkra gondolva ez csupán sovány vigasz. Pedig nem is mi bukjuk a legnagyobbat, hanem az afrikaiak. Ha valaki figyelemmel kíséri az Afrika kupa, vagy a fekete kontinens világbajnoki selejtezőinek küzdelmeit, jól tudja, hogy a legerősebb válogatottak is ki vannak centizve. Ghána, Elefántcsontpart vagy Kamerun nem rendelkezik még tizenegy klasszis játékossal sem, így szinte mindenki a huszonkettes keretbe fér, aki életében látott egy francia, spanyol vagy angol bajnokit. Jelenleg ez nem jelent problémát, mert pont elég Uche, Keita és Touré szerepelhet Európában, de mi történik, ha minden harmadiktól elvesszük a lehetőséget pusztán egy adminisztrációs változtatással? Ők lesznek az első hazájukat megtagadók. Az útlevél eddig sem volt probléma, viszont ez a "honi válogatottban szereplés lehetősége" elgondolkoztató. S mivel a mérleg egyik oldalán a nyomor vagy az azzal felérő ghánai első osztály van, míg a másikon egy korrekt kis európai légióskodás, sokan választhatják azt, hogy a nemzeti utánpótláscsapatokban még játszanak, - mert úgyis ott fedezik fel a játékosokat - de a felnőtt válogatott oltárán nem áldozzák fel a jövőbeli boldogulásuk lehetőségét. Mi biztosan nem ítéljük el őket ezért, mert pontosan tudjuk, hogy hasonló helyzetben nekünk is Európa lenne az álmaink netovábbja.

A válogatottak mellett a klubok helyzete is érdekes, hiszen a 6+5 szabályt figyelembe véve a játékosok 55%-ának kellene a FIFA-belföldinek lennie. Ha hihetünk a számoknak, akkor az idegenlégiósok aránya a futó bajnokságban a következő: PL - 65.1%, Bundesliga - 49.9%, Serie A - 40.3%, La Liga - 35.2%. Elsőre jól látszik, hogy jelenleg az egész mezőnyt tekintve az olaszok és a spanyolok is bőven a nagyfőnök által megálmodott arány alatt vannak, a németek könnyen teljesíthetik a kritériumokat, míg a Premier League indulói határozottan bajban vannak. Húsz csapatot és huszonöt fős kereteket figyelembe véve az angoloknak körülbelül száz új, első osztályú játékost kellene prezentálniuk a szabály elméleti bevezetéséig hátralevő három évben. Ha egy kicsit tovább sarkítjuk a problémát az is látszik, hogy nem a Hull City keretét kell frissíteni, hanem a sokkal komolyabb játékerőt képviselő Manchesternek, Arsenalnak, Chelseanek vagy Liverpoolnak van szüksége minőségi és FIFA-belföldi labdarúgókra. A spanyolok legalább a fél Liverpoolt és Fabregast haza tudnák igazolni, ha esedékessé válna, de a klasszisnak számító angol idegenlégiós kontingenst egyedül David Beckham képviseli. S korából kifolyólag már ő se sokáig. Így meg marad a Championship, mint kiaknázandó forrás, de mivel a prímet ott is a légiósok viszik, a visszaesés garantált. Nem hiszem, hogy  olyan sok Fabregashoz,  Ronaldohoz, Vidichez szokott angol szurkoló lenne, aki hevesen támogatná, hogy a válogatott abszolút nem garantált fejlődésének oltárán feláldozzák az állandó  hétvégi szórakozását. Ugyanis a kishal megeszi a nagy halat elv alapján a Manchester az Aston Villát, az Aston Villa a Sunderlandet, majd a Sunderland valamely másodosztályú csapatot fogja lerabolni, így minden néző egyformán érezheti a színvonal csökkenését. Persze ugyanez elmondható a spanyol és olasz csapatokról is, mert lehet, hogy az elméleti arányuk már most megfelelő, de az eloszlás több szempontból sem kiegyenlített. Egyrészt eltérés mutatkozik a kispadon és a kezdőcsapatban számításba vehető légiósok arányában, másrészt a külföldi játékosok koncentrációja sokkal magasabb a bajnokcsapatok és BL indulók között. Spanyolországban például a négy BL induló (Atlético, Barcelona, Real Madrid, Villarreal) és a Sevilla rendelkezik a legtöbb légióssal, miközben a Bilbao, a Sporting és a Numancia keretében nagyítóval kell keresni a külföldieket. A lerablási folyamat itt is gyorsan végigszaladna  mezőnyön, de a visszaesés nem lenne olyan látványos, mint a szigetországban.

Az idegenlégiósok aránya egyébként önjavító folyamat és erre a legjobb példa a spanyol bajnokság Bosman-szabályt követő időszaka. Tíz évvel ezelőtt a La Liga profitált a legtöbbet az uniós országból származó labdarúgók szabad munkavállalását engedélyező határozatból. Az ezredforduló Valenciájában és Real Madridjában alig lehetett pár hazai játékost felfedezni, mégis könnyedebben szaladtak át Európán, mint a saját nevelésű játékosaira építő és hazájában korlátlan úrnak számító Manchester United sok éven keresztül. Pedig a két spanyol elitcsapat csak a jéghegy csúcsát jelentette a hollandokkal telezsúfolt Barcelona, a minden második brazilt honosító Deportivo, a ’technikás’ szélsőket (Finidi, Denilson) imádó Betis (Alfonso, Oli!!!), vagy az orosz befolyás alatt virágzó (Mosztovoj, Karpin) Celta Vigo (Makelele!!!). Az igazolásokat nagyban segítette, hogy Spanyolországban az élsport könnyen állampolgárságot eredményez, így szinte minden argentin, orosz, szerb és brazil focista szívesebben igazolt először az ibériai országba. Két-három év alatt a labdarúgás hihetetlen fejlődésen ment keresztül, miközben a szurkoló örült, mert nem csak gyorsabb, de sokkal látványosabb is lett a játék. Aztán váratlanul összeomlott a kártyavár, a nagyobb költségvetésű - így több minőségi légióssal játszó – klubok eredményességben alulmaradtak az olcsóbb hazai vagy a már leírt játékosokkal operáló csapatokkal szemben. A Real Sociedad bajnoki esélyesből vált a másodosztály középszerű alakulatává, a Celta Vigo és a Zaragoza szintén hasonló utat járt be. Helyettük olyan gárdák szerepelnek most a ligában, mint a fentebb említett Numancia vagy Getafe. Ráadásul az Alavés és az Espanyol európai kupadöntőig jutott sokkal kisebb anyagi befektetéssel is.

A helyzet mégsem idilli, mert a légiós nélküli csapatok hosszútávon nem tudnak versenyre kelni az éllovasokkal. Ennek köszönhetően soha nem látott győzelmi sorozatok születnek és rekordok dőlnek halomra, mialatt szakadéknyi különbségek alakulnak ki az egységes masszát alkotó középmezőny (ami egészen az utolsó helyig tart) és az éllovasok között. Pont a légiósok által hozzáadott extra hiányzik, hogy megnehezítsék a nagyok dolgát. Kétségtelenül van ennek egy olyan vonzata is, hogy a spanyol válogatott Európa bajnok lehetett. Méghozzá olyan módon, hogy senki nem tudja megmondani ki is volt a csapatuk legjobbja. Immáron három éve mindenkit bedarálnak, két-három alapember hiányát simán elbírják, mert már van nekik húsz hasonlóan kiváló képességű játékosuk. A spanyol válogatott sikeres és jó is nézni őket, de a kétévenként, valamely világeseményen lejátszott 4-5 mérkőzésükről simán lemondanánk, ha a nagycsapatok hétről-hétre megizzadnának Vigoban, San Sebastianban vagy La Corunában. A tapasztalat azt mutatja, hogy ehhez viszont nagyon jó idegenlégiósok kellenének.

268 komment

Címkék: szakértelem több mint foci jobb labdarúgásért alapítvány

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr96970340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

halareaal 2009.02.28. 16:33:15

@Csöncsön:

sztem nem. így sem tudják majd hova elhelyezni a fennmaradó sok légióst. ez a szabály igazából akkor lehetne jó ilyen szempontból, ha csak a nagycsapatokra lenne érvényes, de ez meg hülyeség ugye. a középcsapatokanak ugyanúgy csak 5 külföldi játékosuk lehet a pályán. igaz, hogy a légiósaik akár sokkal jobbak is lehetnek mint a mostaniak, de ők a csapat felét sem teszik ki. márpedig legalább annyit romlik a csapatuk színvonala a hazai játékosok cserélődésével, mint amennyit javul az új légiósokkal. legalábbis Angliában biztosan, de jó eséllyel a többi topligában is.

Lencse. 2009.02.28. 16:34:35

Lukács Lacinak Platini a példaképe, úgy tűnik.

quart.hu/cikk.php?id=3437

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.02.28. 16:35:18

@kroos: nem nagyon tudok csapatot, amelyik nemzetközileg/válogatott szinten eredményes lett volna ebben a rendszerben a 86-os argentin válogatott előtt, ami 3-5-2-ben játszott - ezért írtam.

Asidotus 2009.02.28. 17:18:12

@anonim222 [semleges néző]:
Ha az angol nagy klubok gazdasági társaságként működnének, akkor a Big 4 már eltűnt volna. Évek óta veszteségesek, csak éppen unatkozó vagy presztízst hajszoló multimilliárdosok öntik beléjük, és csak beléjük, a pénzhegyeket.

Asidotus 2009.02.28. 17:24:57

@Everred:
"A szabály bevezetése esetén a legnagyobb klubok az anyagi erejüket kihasználva felvásárolnák a Lennonokat, Youngokat, Woodgate-eket, a kisebbek kénytelenek lennének lejjebb körülnézni, alább adni a színvonalat."
Miért is?
Szerintem minden nagy klub a legjobb játékosokra hajt, és ha történetesen hazai játékos a legjobb az posztján az elérhetőek közül, akkor úgy is azt választja.Ha viszont hazai játékosok tömegeit kell alkalmazni, akkor csak csökken náluk a minőségi légiósok száma, akik viszont csak kikötnek a kisebb/közepesebb kluboknál.
Szerintem csökkenne a közepesebb vagy alacsonyabb képességű légiósok száma, azon hazai játékosok rovására, akik valószínűleg gyengébbek náluk.
Rövid távon mindenképpen esne a csapatok (minden szinten) erőssége, az angoloké különösen, mert nem lehet minden jó játékost megvenni. De középtávon talán javulna a hazai játékosok színvonala.
De növekedne a klubok iránti lelkesedés, mivel mégiscsak a mi fiaink lennének azok.

brúking 2009.02.28. 18:03:46

"Így meg marad a Championship, mint kiaknázandó forrás, de mivel a prímet ott is a légiósok viszik, a visszaesés garantált."

Itt pontosan kikre is gondolsz?

Rob67 2009.02.28. 18:12:49

Ez az egész elmélet egy faszság.
A futball már nem egy klaszikus sport , hanem egy szórakoztató ágazat, s a vevőt-nézőt kevéssé érdeklik a sportvezetők diplomáciai, sportjavító szándékai.
Őket csak az érdekli mit kapnak a pénzért amikor kimennek a meccsre. Leszarják a Batler/Platini jövőépítő álmait. Ahogy mindenki más is leszarja a moziban mi mennyiből készült. Jó vagy nem egy film.

giacinto 2009.02.28. 18:14:48

ha annyira az utánpótlást akarják fejleszteni, akkor maximalizálják mondjuk 20 főben a felnőtt kereteket. aztán ha páran megsérülnek/eltiltják őket, akkor muszály lenne a fiatalokból betenni párat

giacinto 2009.02.28. 18:16:04

válogatottság fog dönteni, szóval a britek számolgatása felejtős. külön válogatott, eego külföldinek számit majd a sok ír, skót, walesi.

avenger13 2009.02.28. 18:22:08

csöncsön:

1. szerinted miért is fog ettől a szabálytól támadó szellemben játszani a real és a liverpool ellen? kicsit nem érzed visszásnak, hogy azt fejtegeted, hogy nézhetetlen az európai foci, ezért bármit támogatsz, ami ez ellen van? Ja, hogy José fogja magát és az olaszokkal 10-9-es meccset játszat, elvégre z olaszok kifejezetten ilyenek. HA-HA-HA

2. csak azt az oldalát nézed, a dolognak, hogy egy.két légióst, (aki megjegyzem a leggyengébb a csapatban) el kell küldeni. (A Köln megkapja Sosa-t, micsoda vérveszteség), de ugyanakkor az összes valamit érő német játékos elmegy a kölnből, szüval a gyenge hazai és a gyange légiósok, játszanak a legjobb hazai és a legjobb légiós válogatott ellen. sok sikert, tényleg összement a szakadék. már nem is látszik.

3. igen régen mindenki otthon játszott, ja és nem vehettél dél afrikai narancsot kiwit, csak nyáron ettél paradicsomot, meg amit anyu eltett, nem ihattál chilei bort... igen ez így volt. de globális a világ (ordas közhely) a játékosok is többet véndorolnak nincs klubhűség... ez van, de ez nem változik meg attól, ha bevezetik ezt a szart

4. nézhető focit szeretnél? akkor miért nem a lesszabály eltörlése mellett állsz ki? azzal támadóbb szellemű többgólos meccsek lennének.

5. én egyébként a bíráskodás megreformálásával kezdenék, és megnézném, hogy hogy alakul így át a labdarúgás. Sok gólt elvesznek nincs sportszerűség, mert a bíráskodás gyenge. Nincs tekintély, josé bepofázik, terry is, piros visszavonás, röhej. Seggbe kell rúgni az ilyeneket, és pontos a szabályoknak maximláisan megfelelő bírói rendszert, tőlem nézhetik felülről egyszerre 10en is a pályát, mindegy csak szűnjenek meg az állandó szar bíri tévedések, büntessék az alattomos seggfejeket, (ahogy weiß ma végre megkapta a pirosat, ami már egy éve járna neki). Utálom, hogy ugyanaz a szabálytalanság helyszíntől és személytől függően ér lapot...

bocs, hogy hosszú voltam

brúking 2009.02.28. 18:31:18

@pancho_sanza:

Aha most már értelek. A Championship vezéregyéniségei szerinted az a Priskin, aki januárban megtáltosodva tényleg elkezdte rúgdosni a gólokat, de előtte másfél évig semmi említésre méltó nem fűződött a nevéhez, az a Németh, akinek az első meccsén eltört az arccsontja és azóta nem is lépett pályára, valamint az a Tímár, aki ebben a szezonban több időt töltött a kispadon, mint a pályán.

Ez így lássuk be szimpla baromság.

bög 2009.02.28. 18:48:57

szokás szerint lekéstem a vitát, de azért leírom a gondolataimat.
Elég ambivalens érzéseim vannak a javaslattal kapcsolatban, mert ugyan jó lenne látni egy erős francia, német, holland, portugál bajnokot, és egy kiegyenlítettebb BL-t, mert a mostani, akárhogy is nézzük, katasztrófa. Ugyanakkor viszont ez az új szabály pont a szívem két csücskét herélné ki, nevezetesen a premier league-t és a magyar válogatottat. A premier league jelenleg az egyetlen bajnokság, amit heti rendszerességgel nézek (pedig nem vagyok angol fan, a mindig színtelen-szagtalan válogatottjukkal például sose tudtam szimpatizálni), de minden angol meccs elé le tudok ülni, mert élményszámba mennek (a PL mellett általában a real meccseit és a vas. esti olasz rangadót nézem meg) . Azt is szeretem nézni, ha a MU elkalapál valami kiscsapatot, meg azt is, ha két középcsapat feszül egymásnak (ezek mindig atomjó meccsek), a nagy rangadók szoktak talán gyengébbek lenni, de ott meg a tét kárpótolja valamelyest az embert (és még így sem hasonlítanám ezeket a meccseket egy BL negyed- nyolcad stb döntőhöz). Na most szerintem a premier league-nek jelenlegi formájában (nem beszélve a benne lévő potenciálról, a tendenciákat figyelembe véve a Big 4 Big 6 vagy 8 lehet hamarosan) szerintem ezzel vége lenne. Az angol játékosok a legjobb teszem azt 50-től eltekintve elég szarok, régen rossz, ha nagyrészt belőlük kell kiállítani egy bajnokságot. Kár lenne a PL-ért, amiből magától kezdett kialakulni egyfajta európai szuperliga, anélkül, hogy közben megölte volna az olasz, spanyol, stb bajnokságokat (ezek élcsapatai azért a PL térnyerése ellenére sem éppen gyengék vagy csórók).
De még nagyobb kár lenne a talán alakuló válogatottunkért, mert azt senki nem gondolhatja komolyan, hogy a legjobb játékosainkat, akiket manapság is úgy kell bekönyörögni egy másodvonalbeli európai klubhoz, vagy a pool tartalékcsapatába, azokat egy ilyen változtatás után el fogják kapkodni. Jönnének vissza a régi szép izraeli, belgiumi légiósévek, a Hapoel Petah Tikva meg a Charleroi veretes csapatában.
Ha mérlegre teszem a két oldalt, és még csak bele sem gondolok olyanokba, hogy ez az ötlet pl full ellentmond a munkaerő szabad áramlása elvének, akkor is arra jutok, hogy a jelenlegi rendszer jobb. Legalábbis nekem.

Adamfark 2009.02.28. 18:50:32

Lehet, hogy már volt szó róla (nem olvastam végig az összes hozzászólást), de vajon a nem angol de brit játékosokkal pl. mi lesz??? Mert ugye a brittek külön válogatottként szerepelnek...
De különben leszarom én ezt a 6+5-ös szabályt:
Foster, Gary, Rio, Brown, Evans, O'Shea, Fletcher, Hargreaves, Scholes, Carrick, Giggs, Rooney, Welbeck, Simpson, Gibson, Martin, Campbell, Cleverley, Heaton, Cathcart, Chester, Amos, Eckersley, mind brittek, és már bemutatkoztak a Manchester United nagycsapatában. Ebből egy szín 11+subok keretet lehetne összerakni. Innentől minden légiós csak hozzáadott érték.
Ráadásul a szabály szerint csak a kezdőnek kell 6+5-nek lennie. A meccset 3+8 is befejezheti.
Egy pár csapat nagy bajban lesz, de a United nem. A többi meg nem érdekel!!! :DDD

brúking 2009.02.28. 18:57:01

@_benito: arra próbáltam csak ráirányítani a figyelmet, hogy a poszt ilyen és ehhez hasonló baromsággal van tele.

lajospapu 2009.02.28. 19:03:23

"Az ezredforduló Valenciájában és Real Madridjában alig lehetett pár hazai játékost felfedezni, mégis könnyedebben szaladtak át Európán, mint a saját nevelésű játékosaira építő és hazájában korlátlan úrnak számító Manchester United sok éven keresztül"

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ez érdekes....abban a Real Madridban kb 8 Spanyol játékos volt a pályán.
A Valenciában meg dettó.....

Gondoljuk át ezeket..

szbszig 2009.02.28. 19:34:46

Nagyon jó írás, sok gondolat bennem is felmerült belőle, amikor olvastam minap a hírt az Indexen, hogy kiderült, jogilag nincs akadálya az új szabály bevezetésének. Ennek ellenére tényleg jó volt olvasni, és rá tudott világítani még néhány olyan pontra, amik nekem nem jutottak rögtön eszembe. ;)

Még annyit tennék érdekességképpen hozzá, amiről nincs szó a cikkben, azok a nem hazájuk bajnokságában szereplő csapatok. Ezek ugyan elhanyagolható problémát jelentenek a fent vázoltakhoz képest (értsd: mindenki leszarja majd őket, ha arra kerül a sor), de azért érdemes belegondolni, mondjuk egy svájci első osztályban játszó Vaduz (az Újpesttel történt kis afférjük után szerintem mindenki ismeri idehaza őket) mit fog csinálni. Ők ráadásul duplán furcsa helyzetben vannak, mert a svájci bajnokságban és a liechtensteini kupában szerepelnek, és a nemzetközi indulási jogot is utóbbiból nyerik minden évben. Ha nekik előírják, hogy hat liechtensteinivel kell kiállni minden meccsen, akkor azzal nemcsak Svájcból, de a profi futballból is gyakorlatilag elüldözik őket. Ha viszont hat svájcit írnának elő, akkor meg nem lenne fair, ha továbbra is játszanának a kupában odahaza... És így tovább, szinte klubról klubra végig lehetne nézni, kit hogy érintene ebben a pillanatban a szabály bevezetése.

szbszig 2009.02.28. 19:38:54

Öhm, még a szavazáshoz annyit, hogy nagyon viccesek a választási lehetőségek, én is nevettem rajtuk, de szerintem ez egy olyan jelentőségű kérdés, amiről lehetne (akár párhuzamosan) egy komoly voksolást is indítani. ;)

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.02.28. 19:53:27

@lajospapu:
98-as Real Madrid:Ilgner- Panucci, Hierro, Sanchis, Roberto Carlos - Redondo, Seedorf, Karembeau, Mijatovics, Raúl, Suker

2000-es Valencia: Canizares- Angloma, Pellegrino, Djukics, Carboni - Mendieta, Angulo, Gerard, Farinos, Kily Gozales, Claudio Lopez

kroos 2009.02.28. 20:34:25

@heinrich: emlékeim szerint a védelem a következö volt
cuciuffo,brown,ruggeri,olarticoecha...a 2 csatár meg ugy hogy az egyik a visszaképö maradona volt.
Ez nem 3-5-2.

sundin 2009.02.28. 20:40:06

@pancho_sanza:
Azért szépen kiválogattad a fogadhoz valót :) A 2000-es BL-döntőn 7 spanyollal állt fel a Real (Casillas, Salgado, Karanka, Campo, Helguera Raúl, Morientes), további 2 csereként szállt be (Hierro, Sanchis).
A 2002-es döntőn már "csak" 6 kezdő volt (Cesar, Salgado, Hierro, Helguera, Raúl, Morientes) és csereként beállt Casillas. Guti, Munitis vagy épp Karanka be sem (sz)állt.
Ez minden, csak nem elvétve spanyol.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.02.28. 20:50:50

@sundin: Hozzáteszem, hogy az általad említett Real Madrid ötödik lett a bajnokságban. Ráadásul sem előtte, sem utána, csak abban az adott pillanatban voltak ennyire spanyol központúak. Ráadásul olyan faszán teljesítettek, hogy rohadt gyorsan igazoltak rájuk három légióst (Makelele, Solari, Figo).

giacinto 2009.02.28. 21:24:59

@Adamfark: NEM BRITEK, ANGOLOK LEHETNEK.

sundin 2009.02.28. 22:20:53

@pancho_sanza:
Csak abban a pillanatban :) Jah... az említett úriembereken felül igazoltak azért 2 spanyolt is (Munitis, Celades). Nehéz kiigazodni rajtad...

drosiii 2009.02.28. 22:31:37

@sundin:
munitis: 53 meccs 00-03 közt.
celades: 56 meccs 00-05 közt.

míg a pancho által említettek:
Makelele: 126 meccs 00-03 közt.
Solari: 131 meccs 00-05 közt.
Figo: 163 meccs 00-05 közt.

Mintha lenne egy kis különbség. De azért szép és jó, hogy spanyolokat is igazoltak.

sundin 2009.02.28. 22:41:17

Itt most a spanyol játékosok számáról volt szó. Szerintem az "elvétve" kategóriát simán kimeríti ez a mennyiség, ami abban a 4-5 évben volt, ergo simán megfeleltek volna ennek a tervezetnek.
Amúgy ezeket a számokat fejből nyomod? Javíts ki, de Munitis ezt 2 év alatt hozta össze, egyet kölcsönben volt a Racingnál.

drosiii 2009.02.28. 22:54:14

@sundin: A Munitises az jogos, valóban egy évet kölcsönben töltött.. Na de mit számít hány spanyol van a keretben, ha nem ők játszanak? 26, illetve 11 meccs szezononként az minden, csak nem meghatározó.

sörbarát 2009.02.28. 22:57:57

Amúgy szerintem ebben a szabályzatban is ott van egy kiskapu: honosítás... Sok sportban szokás az ilyen... És így "hazai" játékosokkal lesz teli a csapat :D. Toni, Ribery-t elképzelni németnek, C Rondaldot angolnak, Dinnyét olasznak stb :DDD

sundin 2009.02.28. 23:06:12

A mag az akkor is spanyol volt: Casillas (César), Salgado, Helguera, Hierro, Raúl, Mór. Kihagyhatatlanok voltak, ki ezért, ki azért (Salgado pl. azért, mert nem volt jobb a keretben...). A perememberek pedig többnyire spanyolok voltak: Karanka, Campo, Sanchis, Guti, Munitis, Celades vagy éppen Pavon :)
Ma mi van? Casillas, Ramos, Guti, Raúl. Más semmi...

sundin 2009.02.28. 23:11:57

@sorbarat:
Nem jól értelmezted a dolgot. Ribery nem számítana németnek, hiába kapná meg az állampolgárságot, mert már játszik egy másik nemzet válogatottjában. Viszont Amauri számíthatna olasznak, mindaddig, amíg nem lép pályára a selecaoban.

drosiii 2009.02.28. 23:12:51

@sundin: Épp ezért nem szabályozás kéne, hanem egy jó nagy seggberúgás az ilyen csapatoknak. Vagy fizessenek többet a saját szövetségüknek (nem, nem aprópénzre gondoltam), ha nincs X hazai a keretben/kezdőben...

drosiii 2009.02.28. 23:17:23

@sundin: Tegyük fel, hogy C.Ronaldo még nem játszott a portugál nemzeti tizenegyben... Megkapja az angol állampolgárságot, vajon melyik válogatottat választaná? Vagy esetleg vár addig, míg megveheti a Madrid és akkor meg spanyol válogatottságra vár? Ha ez lesz, akkor majd Berbatov angol akar lenni, Eto'o spanyol, Ibrahimovic meg olasz. Így minden légiós hazainak számít majd és erősebb válogatottban játszhat. Ez jó lenne így?

sundin 2009.02.28. 23:23:15

Lol, miért, most nem ez van? Senna, Mehmet Aurelio, Camoranesi, a fél francia vagy holland válogatott stb. stb. Amikorra megkapják az állampolgárságukat, addigra bemutatkoznak saját hazájuk válogatottjában (pl. Eto'o, Contra, Luis Fabiano, Roberto Carlos mind válogatott volt már, amikor spanyol útlevelet kapott). Persze biztos lesznek gerinctelenek, akik erre lavíroznának, de ebből nem sok lenne, remélem. Ez csak gerinc kérdése.

davidmoyes 2009.02.28. 23:25:54

Végigrágtam magam. Színvonalas vita.
Szerintem elsősorban a BL a faszság. És ebben a kérdésben álszent Platini és Blatter. A BL teremti az órási szakadékot a topklubok és a "rest of the world" között. Ha megtartották volna az eredeti egyenes kieséses rendszert (két meccs és ennyi)több esély nyílt volna a kis(ebb) csapatok előtt a továbbjutásra. Persze a FIFA is óriási pénzektől esett volna el..
Ez a döntés egyáltalán nem befolyásolna az erőviszonyokon. Ez a napnál világosabb.
Le az unalmas csoportmeccsekkel, ahol az európai elit egymás zsebébe tömködi a pénzt a 463. csoportkörben! Minden más csak szemforgatás...

sundin 2009.02.28. 23:25:55

Ha egy légiós kumma jó (pl. Eto'o), akkor nincs mitől félnie, ha pedig középszer, akkor kinek kell az anyaországán kívül? Jó, erre is van példa, Almunia... az ilyet meg otthon nem hiányolnák.

BK 2009.02.28. 23:28:41

@sundin: Azért nem csupán a focihoz kapcsolódó szabályokkal való kibabrálásra jön jól sok játékosnak az EU-s útlevél. Később se rossz, ha egy távoli, nem túl stabil ország állampolgáraként van egy EU-s papírod, mert az azért egy elég erős társulat. :-)

BK 2009.02.28. 23:35:35

@drosiii: Rosszabb esetben pedig csak olyanok mernének válogatottságot vállalni, akik tudják, hogy úgyse sok rá az esély, hogy valami külföldi izmos igazolása legyen, esetleg otthon csurranhat-cseppenhet valami.

drosiii 2009.02.28. 23:46:06

Támogatom a változtatásokat, de csak észszerűen. Ne legyen már a fociból is politika...
Ugyanúgy támogatnám a top4 bajnokságon kívüliek erősítését, mint egy esetleges elitliga létrehozását, számomra csupán az fontos ilyen szemszögből, hogy mindezt _ésszerűen_ csinálják.

drosiii 2009.02.28. 23:52:16

@sundin: Nem feltétlen gerincesség kérdése. Pl 16 éves mexikói tehetség kerül Olaszhonba egy középcsapathoz. Lehúz 2-3 idényt, teljesen beilleszkedik és esetleg eu-s útlevelet is kap. Nyáron leigazolja egy nagy klub (pl Milan) és egyből utána behívják a mexikói válogatottba, amikor már az olaszok is jelzik, hogy szívesen látnák náluk is. Melyik lenne a gerincesebb választás? Szülőföldje vagy kenyéradója (hát még ha oda házasodik..)?
Tudom, hogy ez eddig is megvolt, de ezzel a szabállyal szerintem még inkább felerősödne. Sokkal nagyobb hangsúly lenne a honosításon, mert kiskapu.

Everred 2009.02.28. 23:57:51

@Nűnű: kérem szépen ne mossuk össze a Big Fourt. A Chelsea az, ami veszteséges, ám az unatkozó milliárdos önti belé a pénzhegyeket, az Arsenalnál nincs is ilyen milliárdos, a klub kitermelte az új stadiont. A Manchester United a világ legnyereségesebb klubja volt a Glazer-takeover előtt, amire az egyesületnek abszolúte semmi szüksége nem volt, és aminek következtében most kamattörlesztésre is elmegy egy csomó pénz. A Liverpool sem volt veszteséges az amerikaiak érkezése előtt, most összességében rosszabbul állnak, mint akkor.

Szóval a Big 4 tagjai közül hárman felépített klubok, amelyek a szurkolói bázisnak, a marketing-potenciálnak és legfőképp a Bajnokok Ligájának köszönhetik azt, hogy kiemelkednek a mezőnyből anyagi lehetőségek tekintetében. De annyiszor elmondtuk ezt már itt, hogy tényleg jó lenne, ha nem jönne hetenként elő valaki azzal, hogy négy Abramovics van, amikor csak egy...

Everred 2009.03.01. 00:05:33

halareaal: ez pontosan így van, a szabályozás szerintem is csak konzerválná a status quót. Épp úgy, ahogy a klub bevételeihez kötött fizetési sapka is.

avenger13 2009.03.01. 00:14:43

@Everred: a fizetési sapka egészen más, szerintem azt nem érdemes idevenni. volt róla egy nagy vita, szerintem az sem megoldás, esetleg átgondolva, nem csak hirtelen ötlettől vezérelve kéne irányítani az uefát és a fifát. itt kezdődnek a bajok

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2009.03.01. 00:32:17

szerintem egyébként azt is érdemes végiggondolni, hogy mondjuk Londonban, ahol kábé több a külföldi, mint az angol (és itt nem is feltétlenül a bevándorlókra gondolok, szóval nem etnikai alapon értem a nem-angolt), miért nem tartjuk természetesnek, hogy egy futballcsapatban is van arányaiban annyi külföldi, mint mondjuk egy médiaügynökségben vagy egy bárban.

brúking 2009.03.01. 08:23:59

@pancho_sanza:

Tehát, mivel a Watford csapatkapitánya, Jay DeMerit történetesen amerikai, igazolva látod azt az állításodat, hogy a Championshipben a légiósok viszik a prímet.

Azért ez egy igen merész logikai bakugrás.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.03.01. 09:03:54

@brúking: Nem teljesen, de azért ha megnézem az éllovas Birminhgham (17 nem agnol focista, köztük svéd, skót, ír, török, holland, észek-ír, mali focistákat látok [az ott tényleg Djimi Traoré?]), vagy a Watford keretét (11 nem angol focista, köztük észt, lengyel,amerikai, magyar, sierra leoni, dél-afrikai focisták), akkor vagy arra gondolok, hogy a tulajok és menedzserek teljesen dilettánsok, hogy a padra nem helyi tehetségeket ültetnek le.

brúking 2009.03.01. 09:22:01

@pancho_sanza:

Senki sem állította, hogy a Championship-klubok kereteit kizárólag brit játékosok alkotják, de a légiósok száma jelenleg nem éri el a Premiershipben tapasztalható beteges mértéket.

De továbbra sem értem, hogy kik azok a légiósok, akik a prímet vinnék a Championshipben.

brúking 2009.03.01. 09:29:07

@pancho_sanza:

Egyébként meg a teljesség kedvéért: a tabellát nem a Birmingham, hanem a Wolverhampton vezeti, a Watford keretében pedig nincsen dél-afrikai játékos.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.03.01. 09:52:21

@brúking: Igazad van! Belátom, hogy a nem is éllovas Birmingham 17 idegenlégiós kiegészítő embere nem a prímet viszi.

Grinya (törölt) · http://www.grinya.hu 2009.03.01. 10:09:16

Valaki mondja már meg hogy miért is ütközne a EU szabad munkavállalásának alapelvébe a 6+5, mert mindenki csak hivatkozik rá, holott a kettőnek semmi köze egymáshoz.
Ezután is bárki bármely csapattal köthet szerződést, kaphat tőle fizetéset, egyéb jutatást, részt vehet az edzésen stb. Mindössze annyi történik, hogy egy csapat játékosa abban az esetben ha túl soka légiós akkor nagy valószínűséggel nem fog minden meccsen játszani. Ma sem játszik miden meccsen mindenki, van aki sérült, van aki eltiltott, meg van aki csak gynege volt az edzésen és az edző nem jelölte a keretbe egy meccsre. Ettől függetlenül ő, mint munkavállaló még ugyanúgy az adott csapat alkalmazásában áll akkor is ha egész évben egyszer sem lép pályára. Szerintem az EU joggal akkor ütközne, ha nem lehetne leszerződtetni valakit egy bizonyos kontingens felett, de hát itt erről szó sincsen, akármennyi légióssal lehet szerződést kötni, és gyakorolni felettük a munkáltatói jogokat...

sundin 2009.03.01. 10:35:35

@drosiii:
Elég zorall egy példa, a mehikóiak nem szoktak tömegesen Európába igazolni, főleg nem 16 évesen. Egyedül Dos Santos jut eszembe, az idősebbek közül is csak Marquez, Guardado, Salcido, kicsit régebbről Borgetti vagy Hugo Sanchez. Omar Bravo épp most menekül haza...
A felvetésedre van egy nagyon jó példám, magyar vonatkozással. Szalai Ádám 14-15 (?) évesen kikerült Németországba az Újpesttől, 2-3 év után megkörnyékezték, hogy nem lenne e kedve a német utánpótlás válogatottban pályára lépni? Ő megköszönte és kijelentette, hogy magyar válogatott szeretne lenni.
Minden csak a játékoson múlik.

Azazello007 2009.03.01. 10:38:27

Klubokban játsszon, aki akar, inkább a válogatottak háza táján néznék körül, mert a 'honosítás' szó hallatán elhányom magam. A legnagyobb szégyen Guerrero (vagy kicsoda...) volt a lengyel válogatottban ez EB-n, de beszélhetnénk a németek utánpótlás-keretéről is...

Grinya (törölt) · http://www.grinya.hu 2009.03.01. 10:45:10

miért is a németeket kell erre felhozni???
a franciában hány olyan van akinek a felmenője ott volt a Bastillnál???
a válogatott meccseknek eleve semmi értelme sincsen, amióta már nem nemzetállamokban gondolkodunk...

Azazello007 2009.03.01. 10:58:03

@Grinya: azért még így is hevesebben ver a szívem egy-egy EB vagy VB indulásakor, de értem, amit mondasz.

Igazából a francia -- sőt, a német -- mintát is meg lehet magyarázni azzal, hogy az ottani játékosok többsége legalább tényleg ott nőtt fel. De nevenincs afrikai és dél-amerikai spílerek hirtelen honosítására nincs mentség.

sundin 2009.03.01. 11:03:15

Nem is volt Bastille ostrom :) Legalább is azt mondják, ez olyan, mint hogy Petőfi elszavalta a Nemzeti dalt a Nemzeti lépcsőjén. Közben meg épp dugta valahol Julit, és ebből lett a Zoli.
A brazil srácot előtte egy évvel igazolta a Wisla (?), csak ugatja a lengyelt, de azért honosították :) A legpengébb lengyel volt amúgy az EB-n. Nekünk csak egy Leandro jutott :( :)

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.03.01. 11:05:29

Nem értem, hogyhogy nem került még szóba, de tulajdonképpen van egy topklub, ami központi szabályozások nélkül is így cápázik már most: a Bayern München.

Az utóbbi években, sőt évtizedekben kevés kivétellel a Bundesliga legjobbjait fölözte le mindig, ebbe német játékosok és légiósok is beletartoztak, de most az egyszerűség kedvéért vegyük csak a hazai spílereket. A német játékosok karrierjének csúcsa a Bayern, a legnagyobb presztízzsel rendelkező és messze leggazdagabb hazai klub.

Angliában a szabályozás értelmében mesterségesen alakulna majd ki a négy topcsapatból négy darab Bayern München, a felvevőpiacot innentől kezdve nem a külföldi sztárjátékos elitbagázs, hanem a PL jelenti.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.03.01. 11:07:31

@Grinya: "miért is ütközne a EU szabad munkavállalásának alapelvébe a 6+5, mert mindenki csak hivatkozik rá, holott a kettőnek semmi köze egymáshoz."


Jó kérdés...

A VB-, EB-témához még annyit: szerintem éppen hogy az utóbbi időben értékelődött föl az EB-k és VB-k szerepe. A nemzetközi élklubok azt vesznek meg, akit akarnak, innentől fogva az olyan fogalmaknak, mint "kötődés egy klubhoz", "hűség", "hagyományok", sok értelmük nincsen. A válogatottak viszont még mindig őriznek valamit abból a szellemiségből, mely annyira magával ragad minden kisgyereket, amikor focit kezd nézni.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.03.01. 11:08:57

szerk: annyi különbséggel, hogy az angol piacon iszonyúan megugranának a játékosárak, egy jó, vagy jó közepes képességű angol focistának pedig nem lenne esélye kint érvényesülni, mert 1, drága 2, nem engedik el a kvóta miatt, inkább pihenteti a kispadon valamelyik "nagy" és betömi a száját egy kis fizetésemeléssel.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.03.01. 11:13:16

@JClayton:

Sokan meg arra szoktak hivatkozni, hogy a Bayern egyeduralkodó hazájában. Holott pontosan annyira egyeduralkodó, mint Angliában a Manchester United. (Ráadásul a Bundesliga még így is a legizgalmasabb topliga évről évre.)

Éppenséggel a Bayernen kívüli német klubok hatalmas versenyhátránya az, hogy minden jó légióst már elhappoltak előlük az angol/olasz/spanyol elitklubok, a jó német játékosokat pedig elhappolta előlük a Bayern.

A változtatással az utóbbiban nem, az előbbiben történne változás.

rexter 2009.03.01. 11:21:14

van par megfontolando okossag a cikkben, de osszessegeben en is tamogatnam a 6+5-t. Vegulis hosszu hosszu ideig ennyi se lehetett, es megis megvolt vhogy a foci, telthazakkal, hangulattal, stb. Ki kell nevelnunk egy fel csapatnyi Puskast Kubalat Albertet Nyilasit, es akkor azok majd befernek a legnagzobb csapatok kereteibe is. Ha meg nem fog minden magyar aki kettot tud dekazni kulfoldre menni, akkor kicsit jobb lesz a hazai bajnoksag, es kicsit jobb meccseket lathatunk szotyizva eloben a stadionban.

kroos 2009.03.01. 11:47:03

@rexter: van aki itt néz magyar bajnokit?
Mindenki beszél róla csak épp nem nézitek.Akkor miröl beszéltek?

Itáliainagysándor 2009.03.01. 11:55:12

@kroos: Tudtommal most elmaradt a forduló, szóval Te miről beszélsz? :)

kroos 2009.03.01. 12:02:23

nem a mostani forulóról beszélek hanem az elmult 5 évröl.

Azazello007 2009.03.01. 12:06:58

@kroos: hat évig néztem a magyar "élvonal" küzdelmeit, végül aztán úgy döntöttem, sírok én eleget nélküle is.

Lojzi_ 2009.03.01. 12:09:07

@kroos:
Több ezren nézik a helyszíneken fordulóról fordulóra.
2-3 hét alatt megvan egy Rostock-Freiburg BuLi2 nézőszám, miről beszélsz? :o)))

Lojzi_ 2009.03.01. 12:12:34

Egyszer Ghandit megkérdezték, hogy mi a véleménye a nyugati civilizációról és ő azt felelte: "Nagyon jó ötletnek tartom."
Valahogy én is így vagyok a magyar labdarúgással. Az ötlet nem rossz. Csak még a megvalósítás várat magára.

Basti · http://borgatya.hu/ 2009.03.01. 12:16:33

@Grinya:

"Valaki mondja már meg hogy miért is ütközne a EU szabad munkavállalásának alapelvébe a 6+5"

Az EU jogszabályok jellemzően nemcsak a közvetlen munka (termék- és szolgáltatás)piaci diszkriminációt tiltják, hanem azokat az előírásokat, szabványokat hasonló finomságokat is, amelyeknek KÖZVETETT korlátozó hatása van. (ezesetben a klubok kevésbé lesznek hajlandóak nemhazait alkalmazni)

...mondjuk ezen ügyek egytől egyig a " félig üres, vagy félig teli pohár" esetéhez hasonlóak... vagyis attól függ majd a döntés, hogy kedves Bizottság jobb vagy bal lábbal kell-e fel :) ..meg "talán" a lobbitól is :))

Bite Yer Legs 2009.03.01. 13:36:00

@pancho_sanza: Ajánlom a figyelmedbe ezt: news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/eng_div_1/top_scorers/default.stm
Ebből inkább kiderül, hogy kik is "viszik a prímet" a Championshipben.
És bánj csínján a skótok meg az észak-írek lekülföldiezésével, hiszen a Bosman-szabály előtti világban sem számítottak idegenlégiósnak. Főleg, hogy a mostaniaknak tekintélyes része Angliában született, csak egy nagypapa miatt játszhat a skót, sőt, akár az ír válogatottban is.

Bite Yer Legs 2009.03.01. 14:01:32

Akik meg már előre sopánkodnak a Premier League állítólagos színvonalcsökkenése miatt, azoktól megkérdezném, hogy láttak-e Arsenal, Liverpool vagy Chelsea meccset ebben a szezonban. Bármikor inkább a Doncaster vagy a Blackpool, mint a fenti három "sztárcsapat" meccse.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.03.01. 14:30:52

Ha láttam és tetszett, akkor azért még maradhatok az emberszabásúak népes táborában? :)

(mellesleg sokadszorra is előjön a minőség-csapaterősség párhuzam. teljes tévedés. a focimeccsek minőségének semmi köze nincs ahhoz, hogy Cristiano Ronaldo vagy Kiss József futkos a pályán, egy jó, hajtós, hangulatos focimeccsért ki lehet menni a járási bajnokságba is)

Hitchiker 2009.03.01. 16:52:04

@Basti: az uniós munkaerő korlátozás amit például éppen a az új tagok (köztük mi is) ellen vezettek be a belépésünkkor és a régi 15-ből még mindig életben van legalább a felénél szerintem éppen a szabad munkaerő áramlás ellen van

de ide vehetjük azt is hogy szerintem egy algériai (csak a példa miatt de lehetne akármi) tengeren érkező bevándorlót aki csak dolgozni akar simán visszaküldik

sőt hogy ne szélsőséges példát mondjak azt hiszem jelenleg is léteznek olyan szabályozások, amik kiköthetik hogy egyes országoknak milyen munkaerőre van szükségük (például ha sok autószerelő van akkor megmondják hogy azok ne jöjjenek ha megoldható)

lehet hogy tévesek az információim (sajnos nem néztem utánuk) de ha nem akkor végülis nincs semmi probléma ezzel a szabállyal

tisti · http://todoristvan.blogspot.com/ 2009.03.01. 21:56:48

@Csöncsön: "Márpedig van számos olyan szabály, amely állampolgársága miatt hoz hátrányosabb helyzetbe valakit. Külföldi állampolgár például nem szavazhat egy adott országban stb. Ez egy (jog)filozófiai vita lehetne."
Hogy ebből hogy lehetne akármilyen vita is, azt nem tudom elképzelni sem...:)) Miért hozna hátrényos helyzetbe egy olaszt pl az, hogy nem szavazhat amikor az angolok miniszterelnököt választanak? Semmi köze hozza, mert olasz baszki... Ha meg ott lakik, hát az is csak a saját problémája, kérjen állampolgárságot oszt meg szavazzon... Ez volt a legabszurdabb érv amit kb az utóbbi 5 évben hallottam bármilyen témában, már bocs...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.03.01. 23:33:31

@tisti:

Hát hogy te mit tudsz elképzelni, és mit nem, az igazán nem tartozik rám.

Hogy a fönti kérdésről lehetséges a vitatkozás, az pedig nem abszurd fölvetés, hanem tény.

tisti · http://todoristvan.blogspot.com/ 2009.03.02. 07:20:57

@Csöncsön: Hát a te állításod szerint, akkor minden egyes ember hátrányos helyzetben van az állampolgársága miatt, mert ugy-e akárhol nem szavazhat senki... Ha ez nem abszurd, akkor mi?
Ja és abban igazad van, hogy lehetségess a vitatkozás, csak abszurd és értelmetlen :))

Walmer 2009.03.02. 10:35:40

@BK:
"Eto'o Samu maradjon Kamerunban? Ja persze, hiszen akkor majd annyira jó lesz a kameruni NB1, hogy majd azt adja a Sport1 szombat délután? Egy francot, akkor Eto'o-ból rossz esetben paramilitáris drogmaffiatag lesz. Ez így nem valamiféle rasszizmus, Mr. FIFA? Dehogynem, ez rasszizmus! Tessék azonnal kiszedetni a UniteAgainstRacism-táblákat a FIFA-meccsekről, mert úgy tűnik alapvető problémák vannak az értelmezésével!"

A rasszizmus az, amit te írsz kisbarátom. Vagy nem az feltételezni valakiről, hogy maffiatag lesz, csak azért mert afrikai?

pancho, rád ugyanez érvényes, úgyhogy ne gyertek itt a "szegény afrikait Platini vissza akarja űzni a dzsungelbe" szarral

giacinto 2009.03.02. 10:36:49

ha már a témánál vagyunk:

kiváncsi lennék egy:

jelenlegi Inter vs. jelenlegi Olasz válogatott meccsre.

Walmer 2009.03.02. 11:03:39

@szbszig: na, a vaduzt kb. pont leszarom

davidmoyes 2009.03.02. 11:32:55

@Walmer: Ember, mindenki tudja, hogy Pancho is sarkított. De nem ez a lényeg, hanem amit mondani akar vele, nevezetesen, hogy ez a változtatás nem oldaná azokat a problémákat amelyek megoldására használni akarják! Úgyhogy ne gyere nekem ezzel a rasszizmus szarral. :)

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.03.02. 11:34:13

@Walmer: Nem akarom én visszaűzni az afrikaiakat. De azt mondom, hogy az afrikaiak lesznek az elsők, akik lemondanak a válogatottbeli szereplésükről. van az Osasunában egy focista úgy hívják Dady. Van neki szép uniós útlevele és a Zöld-foki Szigetek válogatottjában nyomja. Dady 21 éves korában azt gondolja: Megér nekem annyi pénzt, hogy lemondok a válogatottságomról, 3-4 évig majdnem ingyen szerepelek Spanyolországban, megkapom az útlevelet és utána már oda megyek országon belül, ahova akarok, mert elvben nem vagyok külföldi.
Na most lehet, hogy Dady nem találja ki ezt egyedül 18-21 évesen, de lesz az a menedzser, aki elmagyarázza neki. Később a ghánai válogatott tartalékembere is hasonlóan dönthet és amikor Essien arra eszmél, hogy a cseréjének a cseréje is könnyebben boldogul, mert lemondott a válogatottról és szerzett egy spanyol vagy olasz útlevelet, akkor beborul szabály. A második vonalbeli brazilok is rájönnek hamar, hogy egyszerűbb az út válogatott nélkül.

@Bite Yer Legs: Sajnálom, hogy azt a kifejezést használtam, hogy a légiósok viszik a prímet. Kurva sokan vannak a légiósok és akármilyen hihetetlen az új szabályok szerint a skót és walesi játékosok is annak számítanának. Miután nem ismerem a Championship menedzsereit és tulajdonosait, de ha olyan jó a hazai felhozatal, akkor érthetetlen számomra, hogy például miért magyar játékosokat igazolnak.A góllövőlistáról az jut eszembe, hogy volt egy év a spanyol bajnokságban, amikor a bosnyákok vitték a prímet. Mármint a gólkirály és a bajnokságban harmadik legtöbb gólt elérő játékos is bosnyák volt.
Az is érdekes, hogy Buzsáky Ákos, Gera Zoli vagy Priskin Tamás pontosan mit is csinálnak/csináltak másodosztályú klubjaikban, ha simán pótolhatóak egy szeplős angol gyerekkel?

Walmer 2009.03.02. 12:38:08

@davidmoyes: szerintem megoldaná, vagy legalább megkísérelné megoldani.

hmikey 2009.03.02. 14:17:51

Valahol máshol kéne megoldani a dolgot szerintem.

Ha ezt most bevezetik, akkor pár dolog valószínűleg tényleg úgy fog történni, ahogy már előttem leírtátok, nevezetesen a topligák topklubjai lerabolnák a hazai kínálatot, és mélyülne a szakadék. Nade mi lenne a válaszlépés? A rövid távú hatás az egy dolog, de miért nem gondol senki a hosszabb távú eredményre?

Mire gondolok? Pl. arra, hogy a kisebb csapatok egyesületei ráállnak a (hazai) utánpótlásképzésre, hiszen abban van a lóvé, és sokakat már korán honosítanának, hogy szó ne érje a ház elejét (az is benne van, hogy ). Ez még akár jó hatással is lehet egy adott ország válogatottjára.

Viszont rossz lenne olyan szempontból, hogy belterjesebbé válnának az egyes országok ligái, és inkább az ezek közti különbség mélyülne el.

Az meg teljesen más kérdés, hogy miért unalmasak esetenként a BL meg hasonló meccsek. Jobban kéne ösztönözni a gólszerzésre a csapatokat. Mondjuk pl. úgy, hogy
0 - 0: 0 pont,
döntetlen: 1 pont
1 - 0 (v. 0 - 1): 2 pont
nagyobb értékek esetén a győztesnek jár a 3 pont. És persze kinyírni az 'idegenbenszerzettgóllaltovábbjutott" szabályt, mert komplett baromság. Lehetne helyette 1 meccs.

Akkor pl. mi lenne, ha az lebegne az okosok szeme előtt, hogy kíméljük a játékosokat jobban?

Keményebben büntetni a szabálytalanságokat,
videobírót bevezetni,
több cserelehetőséget,

vagy ilyesmiket?

Olyan ez a 6+5 szabály, mintha azt mondanák, hogy csak 6 ember lehet válogatott szinten a kezdő tizenegyből 183 centi fölött, mert akkor esélyegyenlőséget adunk a japánoknak meg a peruiaknak...

Na jó, abbafejezem, mert még lenne ötletem :)

hmikey 2009.03.02. 14:20:18

A kimaradt félmondat pedig csak annyi akart lenni, hogy ...az is benne lenne, hogy a topligák már amúgy is a saját ex-gyarmataikról viszik az embereket, így legalább borzasztó nyelvi különbségek nincsenek...

Walmer 2009.03.02. 14:46:58

@pancho_sanza: Ugye nem most jöttél a falvédőről?
Nem azért van magyar/bosnyák/urundiburundi/ukrán/lengyel/francia a francia 16. osztályból, a huszadrangú brazilokról ne is beszéljünk mert jó és kell. Azért veszik meg őket, amiért nagyon sok minden más szart is megveszünk. Mert ócsó és ha nem válik be, majd ültetjük a padon, vagy továbbpasszoljuk. Olyanokról meg nem is beszélve, mikor kedvenc Milan tulajunk kimondottan ezért igazolt le egy papin nevű csatárt, hogy ne játszon ellenük. Szóval sok mindent el lehet mondani a légiósokról, azt viszont nem, hopgy azért vannak ennyien mert hű de nélkülezhetetlenek.
Essienek viszont mindig kelleni fognak.

Walmer 2009.03.02. 15:53:13

@Walmer: pancho, ha akarod írok neked 20 totális nímandot, akikre az adott PL csapatnak az égvilágon semmi szüksége nincs. Másképpen: bármelyik saját nevelésű angol/walwsi/északír/skót fiatal tudna olyan (szar) teljesítményt nyújtani, mint ők.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.03.02. 16:53:58

Én elhiszem, de valamiért mégis ők vannak ott:)

_alerob 2009.03.02. 17:28:32

@giacinto: Ha normálisan van összerakva az olasz válogatott, az inter valószínűleg csak leshetne

Bite Yer Legs 2009.03.02. 17:32:42

@pancho_sanza: Igazából nem értem, mit akarsz ezzel bizonyítani. Azt, hogy a Championship csapatok lépni sem tudnának a légiósok nélkül, nyilván nem, mert ha megnézed az összeállításukat, rájöhetsz, hogy többségük könnyedén meg tudna felelni a 6+5-nek már most is. Vagyis a Championship csapatok többségének egyáltalán nem okozna problémát, ha haza kéne zavarni pár külföldit.

Azt meg szintén nem tudom, honnét veszed, hogy valamennyi skót vagy walesi külföldinek számítana, tudtommal a javaslatban ezt még nem tisztázták. Főleg az el nem hanyagolható mennyiségű "futballskótot" vagy "futballírt" nem, az ő helyzetük pláne speciális.

Bite Yer Legs 2009.03.02. 17:43:08

@pancho_sanza: Ez meg fel se tűnt elsőre: "A góllövőlistáról az jut eszembe, hogy volt egy év a spanyol bajnokságban, amikor a bosnyákok vitték a prímet." Ezt csakis viccnek szánhattad, mert a Championshipben az elmúlt években ugyanúgy britek voltak többségben a góllövőlistán, mint idén.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.03.02. 17:43:53

@Bite Yer Legs: Én nem akarok semmit bizonyítani, elismerem, hogy az angolok viszik a prímet a Championshipben. Ha lenne rá egy kis időm simán megszámolnám csapatonként hány külföldi van. Mennyi az aránya az angol, az angolnak számító (walesi, skót, észak-ír) és az egyik előző két kategóriába nem tartozó játékosoknak? Én csak azt kérdem, hogy miért igazolnak például dilettáns magyarokat a Championshipbe, ha helyettük bármelyik szeplősarcú játszhatna. Szóval dehogy vitatkozom én, sőt azt is el tudom képzelni, hogy például Gera Zoli egy sokadik senkinek igazolt oda.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.03.02. 17:45:43

@Bite Yer Legs: a spanyoloknál meg volt bosnyák év. Majd szerb év, később horvát év. Tehát mondhatjuk, hogy a jugoszlávok vitték a prímet? Ezt is viccnek szánom:)

Bite Yer Legs 2009.03.02. 18:01:29

@pancho_sanza: Igen, vannak magyarok, akik húzóemberek lettek a Championshipben, de még többen voltak, akik nem vitték semmire, ők hamar el is lettek tanácsolva. Nyilvánvalóan senki nem mondta azt, hogy EGYÁLTALÁN nincsenek külföldiek és nincs is rájuk szükség, és mintha a 6+5 sem ezt jelentené. Úgyhogy szükségtelen ez a béna hangulatkeltés: ha a magyarok jók, akkor maradnak 6+5 esetén is. A cserepadon viszont nem Balogh Béla vagy Lipták fog ülni, bármilyen szomorú is ez.

Bite Yer Legs 2009.03.02. 18:02:32

@pancho_sanza: Ennek őszintén örülök, a Championshipben viszont soha nem volt olyan év, amikor a külföldiek vitték volna a prímet.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.03.02. 18:05:39

Érdekes vita hozászólásain rágtam magam végig, ahogy az expozé is remek volt.

Amely kiválóan érvel amellett, hogy jelenlegi top ligákban, sőt egyéb ligákban is tovább nőhet a nagy és kiscsapatok közötti szakadék.

Arról viszont elfeledkezik, amit több hozzászóló megemlít, hogy cserébe a mostani topbajnokságok mögé szorult, de azért még mindig jó színvonalú bajnokságok élcsaptai megerősödhetnek a 6+5 hatására. És azok a portugálok akik többé-kevésbé most is tartják magukat ismét tényezhetnek nagymúltú klubjaikkal, ahogy holland részről érkezhet ismét az Ajax, a PSV, a Feyenoord, sőt az AZ is a nemzetközi kupák végküzdelmeibe. Aztán ott vannak még a franciák, az erősödő orosz-ukrán vonal, a hagyományos játékos importőr görög-török páros, sőt akár a románok is.

A mi bajnokságunk sajnos a környező országokéval sem versenyképes és egy-két klubcsapatunk viszonylagos fölemelekedését csak egy regionális ligán keresztül tudnám elképzelni, az viszont a 6+5-ös generális szabállyal menne szembe.

Amúgy ez az egész továbbra is pozíció harc a nemzetközi szövetség és a nagy klubok között. Utóbbiak végcélja az, hogy FIFA szervezze meg a versenyrendszert és ahhoz a szponzorokat, azon fölül kusshadjon. A FIFA és UEFA meg nagy nem mellesleg óriási lét hozzó nagyversenyeit (Vébé, EB, Bl), melyek bevételeit maga oszthatja el és az erőegyensúly adminisztratív megváltoztatásával arra törekszik, hogy kicsit letörje a fejére nőni készülő nagy klubok szarvát, egy nagyobb konkurencia megteremtésével.

Ezen célok mentén dobják be az ötleteket pro és kontra, amelyekhez persze jól hangzó frázisokat puffogtatnak, ki játszák a nacionalista kártyát és aggódnak az ifjúság meg a családok sorsa miatt az egyik oldalon, a másik oldalon meg a szabad munkaerő-áramlás elvét féltik szívből.

BK 2009.03.02. 21:32:22

@popp: Az Ajax, a PSV és az AZ csak akkor fog odaérni a végelszámoláoknál, ha összejön egy 19-23 közötti jó korosztály, amiből egyszerre lesz egy csapatravaló. Ha be is vezetik a 6+5-öt, ezek a klubok akkor sem fognak tudni verenyezni a fizetésekkel. Az Aston Villa vagy a Panathinaikos is fölé tud akár ajánlani az Ajax-os fizetéseknek bármikor. Éppen most akarják vinni Leonardot az Ajaxból, a Pana vinné és magasabb fizetést ajánlanak neki, mint az Ajax-keretben bárkié jelenleg. A nagyon nagy eredményekre képes hollandokat és holland-nevelteket ettől függetlenül el fogják vinni az Eredvisie-ből.

BK 2009.03.02. 21:35:33

@BK: Azt kifelejtettem, hogy - nem értek hozzá, de - gondolom eleve Hollandia túl súlytalan piac ahhoz, hogy elvigyen a hátán több végső körökig esélyes európai kupacsapatot.

halareaal 2009.03.02. 21:57:21

@BK: @popp:

egyrészt igaz amit BK ír, másrészt azért ne higgyük már azt, h a szabály bevezetése miatt a Benficába igazolna Cé, Carvalho meg Deco. azt már úgy ahogy kiveséztük, hogy (legalábbis rövid távon biztosan) a topklubok egyáltalán nem gyengülnének. ez tehát ok, de a másodvonalbeli klubok ettől a szabálytól mért fejlődnének fel az ő szintjükre? a szabály számukra ugyanúgy egy korlátozó tényező, attól még h meg tudnak felelni nekik. pl (már amennyiben nem vesszük figyelembe h a brazilok Portugáliában nem számítanak légiósnak) lehet h mondjuk pont a Porto, Sporting, Benfica trió nagyon megszenvedné, ha nem pakolhatná tele a csapatát dél-amerikaiakkal.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.03.02. 21:59:17

@BK: De ha működne a 6+5, akkor a Pana is kétszer meggondolná a srác szerződtetését, főleg ilyen kondicíók mellett.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.03.02. 22:19:21

@halareaal: "h mondjuk pont a Porto, Sporting, Benfica trió nagyon megszenvedné, ha nem pakolhatná tele a csapatát dél-amerikaiakkal." - ebben volna valami.

süti beállítások módosítása