Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

A Hoffenheim sztori - In memoriam Stadler FC

2008.11.01. 10:15 heinrich

Céges szajhák, Chelsea klónok, jöttment parasztok. Esetleg a csapatépítés magasiskolája, a jövő útja, oktatófilm a javából. Ez a választék, csak semmi gyanús tartózkodás - valahogy így áll a helyzet a TSG Hoffenheim körül, az irigység, szakmai és egyéb féltékenység kézzel fogható, bemorcant a jónép, hogy ez a bugris, trágyahordó bagázs a végén majd még jobban tudja. Mert jobban tudja. Bajnokok ugyan nem lesznek, de ilyen kompromisszumok és megalkuvás nélküli focit kevés csapattól látni.

Maga Hoffenheim egy 3300 lakosú falu, templommal, kocsmával, focipályával. Gyakorlatilag a harmincötezres Sinsheim külső kerületeként van elkönyvelve Baden-Württemberg szövetségi tartományban. Az egyesület valójában az 1899-ben alapított Turnverein Hoffenheim és az 1921-ben létrejött Fußballverein Hoffenheim egyesülésével jött létre 1945-ben, hogy békésen focizgasson a német ötöd-, hatodosztályban. Volt nekik egy jelentéktelen centerük, valami Dietmar Hopp, aki évtizedekkel később a világ 698. leggazdagabb emberévé vált, miután néhány kollégával kiugrott az IBM-től és megalapították az SAP AG-t – mára a világ negyedik legnagyobb szofterfejlesztő cégét.

Az öreg Hopp tehát nem teljesen hülye, ámde javíthatatlan romantikus, így gyerekkori nosztalgiától hajtva a fejébe vette, hogy kicsit meglendíti az akkor nyolcadosztályú Hoffenheim (1989) szekerét cca. 120 millió euróval. Ez így elsőre brutálisnak hat, de ha azt is hozzávesszük, hogy mindezt húsz év alatt költötte el, az már nem valami eget rengető.

A pénz nagy része infrastrukturális beruházásokra ment el: elsőként utánpótlás bázisok létesültek a 12-19 éves korosztály számára, megépült a helyi Dietmar Hopp Stadion (5000 férőhely, 1999), elkészült a zuzenhauseni edzőközpont és jelen pillanatban is zajlanak a Rhein-Neckar-Arena munkálatai, ami 30.000 ülőhellyel szolgál €60 millióért. A stadion az eredeti tervek szerint Heidelbergben épült volna, de a végső választás Sinsheimre esett. 

Az új stadion megépüléséig (ami várhatóan 2009 januárjában lesz kész) a Bundesliga-mérkőzéseiket a Carl-Benz-Stadionban játsszák Mannheimben, tehát még hazai pályája sincs igazából a csapatnak. Ezen beruházások összessége nagyjából 85-90 milliót emésztett fel, erre jön még a játékosokra költött 35 millió (2005-08). Ez szintén soknak tűnhet, de csak ha megfelejtkezünk róla, hogy ennyit egy átlagos klub is elkölt, csak a játékos eladásokból származó bevétel nagyban korrigálja a mérleget. A Hoffenheim viszont kit adott volna el eddig? Senkit. Most meg van egy 31,5M értékű keretük, amivel tizenhatodikok a vonatkozó rangsorban, de már a középcsapatok kerete is ennek a duplája, a felsőház minimum a triplája.

A csapatot kezdetben az akadémiáról kikerülő fiatalok alkották, velük jutottak fel egészen a harmadosztályig, ahol négy-öt éven keresztül mindig a táblázat első harmadában végeztek. Az első komolyabb siker a 2003/04-es szezonban jött, mikor a német kupában kiverték az Eintracht Triert és a KSC-t (Bundesliga 2), valamint a Leverkusent is, végül a negyeddöntőben estek ki a Lübeck ellen.

2006-ban Hopp elérkezettnek látta az időt a továbblépéshez, hiszen ekkor már több mint egy évtizede egyengette a klub útját, megvolt az infrastruktúra, a stabil háttér, a kellő tapasztalat. A klub történetében először belekapaszkodott a csekkfüzetébe és hozott néhány rutinos (értsd: olcsó és kivénhedt) Bundesliga tapasztalattal rendelkező játékost, mint például Jochen Seitz, Tomislav Marić (mára segédedző a klubnál), Löw Zsolt vagy a fiatal Sejad Salihovic (€250.000), aki iszonyatos lövőereje mellett egyedül arról volt híres, hogy igazi party-animal, vedel, éjszakázik, mellesleg a Hertha II (nyihaha) játékosa. Őt aztán tavaly a Bundesliga2 legjobb középpályásának is megválasztották, most is a meghatározó a játéka. Leigazolásáról mindenki eldöntheti: tudás, vagy szerencse.

Mivel Hopp a futballhoz nem ért, és nem is akart úgy tenni, mintha, leültette a padra a progresszív nézeteiről ismert Ralf Rangnickot, érkezett Bernhard Peters sportigazgató, Hans-Dieter Hermann pszichológus, aki a német válogatottnál is dolgozik és a korábbi válogatott játékos, Karlheinz Förster, aki szaktanácsadóként vállalt szerepet.

A megerősített kerettel nem volt kaland behúzni a harmadosztályt, és azzal a tervvel vágtak neki a Bundesliga kettőnek, hogy 2010-ig szeretnének feljutni a legjobbak közé. Itt már akadt egy-két húzás, ami kiverte a biztosítékot, elsősorban Carlos Eduardo (Gremio - €8 M), Chinedu ’Edu’ Obasi (FC Lyn Oslo - €6) és Demba Ba leigazolása (Mouscron - €3), akiknek döntő szerepe volt abban, hogy a Hoff mindössze egy szezont töltött a másodosztályban és a Gladbach mögött felkerültek a Bundesliga1-be. Ekkor érkezett az azóta közismerté vált Ibisevic is, aki előtte jó részt az Aachen padján dekkolt - vaskos 1M euróba került. Most tizenegy találattal vezeti a góllövőlistát. Hallott valaki róluk korábban? Felmerült a nevük, mint robbantani készülő tehetségek? Egyedül Rangnick fejében léteztek, sehol máshol. Mákos egy forma, tízből nyolc igazolása ül.

A feljutással tovább erősödött a keret, Wellington (SC Internacional), Andreas Beck (Stuttgart), Luiz Gustavo (Corinthians) és Özcan kapus (Salzburg) érkezett summa 9millióért. Így a komplett keret értéke 31M euró, ennél lejjebb már csak a Bielefeld és a Cottbus van, ami a játékosok összértékét illeti. Ez lenne akkor az összevásárolt sztárcsapat?

A Hoffenheim nem akarta megváltani a világot, választottak maguknak egy már kipróbált klubmodellt, számtalan tanulmányúton voltak az Arsenalnál mielőtt együttműködési megállapodást kötöttek, az igazolások terén pedig Rangnick sasszemére bízták magukat. A fent említett labdarúgók életkora 22 év, vagy az alatt van, és a komplett keret sem éri el a 24 éves átlagot. És most ez, az összességében bagóért vásárolt csapat rugdos 3-4 gólokat, otthon-idegenben három csatárral (Ibisevic, Ba, Edu) és két támadó középpályással (Salihovic, Eduardo) – már csak ezért sem hasonlítanám a rendszerint sündisznóállásból rohamozó, egy gólos sikerekre törő KSC-hez, a bemutatott foci minőségéről nem is szólva.

Rangnicknak a mágnestologatáson kívül egyéb furcsaságai is vannak, mint például az alternatív edzésmódszerek. Neki az ütemérzék és a megfelelő egyensúly a mániája, ezért a játékosok vívó és boxedzéseken is részt vesznek olykor, de küldte már őket kötélpályára is. Nem mondom, hogy ennek az eredménye, de érdemes megnézni, hány labdát szereznek szabályosan a pálya minden pontján. Nem brusztolva, becsúszással, ökleléssel, hanem a megfelelő ütemben a labdás játékos elé belépve, a passzba beleszúrva, okos helyezkedéssel.

Jelen pillanatban a Hoffenheim vezeti a Bundesligát, ami elsősorban az ország keleti részén okoz heveny hányingert, ahol a klubok jóval nagyobb történelemmel, de sokkal kevesebb pénzzel rendelkeznek, a Hoff példáját pedig elsősorban a kapitalizmus sportszerűtlen természetének könyvelik el, hogy dögölnének meg, ahol vannak.

Életvédelmi megfontolások mellett ez abból a szempontból is aggályos, hogy Hopp nem is tagja az igazgatói tanácsnak, nem díszeleg TSZ klubelnökként, de még csak nem is tulajdonos. Alakilag mezei pártoló tag. Sponsor, még helyesebben mecánás. Anyagi szempontból neki mindegy, hogy kiesnek, vagy behúzzák a BL-t, már csak ezért sem értem azokat, akik szerint Hopp ténykedése veszélyes precedenst teremthet. Tényleg, micsoda szemétláda, ahelyett, hogy kilóra vett volna egy dortmundot, vagy egy frankfurtot, inkább húsz évet építkezett, hogy valami valós értéket hozzon létre a végén, pfejj.

Az eset még Németországon belül sem egyedi. Az SV Wehen mögött hasonló pénzember áll (bár elnöki szerepkörben), Heinz Hankammer, a Brita tulajdonosa 1979-óta támogatja a klubot, vele kerültek fel a területi bajnokságból a Bundesliga 2-be, de Hans Löring is 15 milliót költött saját zsebből a Fortuna Köln megmentésére, és Klaus Steilmann sem sajnált ennyit a Wattenscheid 09-től.

A történet teljes körű, minden részletre kiterjedő megítélése azért a jövő függvénye is. Elkerülhetetlen, hogy legkésőbb tavaszra a hullámvasút lelassuljon, sőt a holtponton átfordulva akár zuhanásba csapjon át. Eltiltások, sérülések, rövid pad, fokozódó nyomás, a nemzetközi poron közelsége, kiismert játékstílus, bírói nyomás, az újdonság varázsának elvesztése, klikkesedés – ha csak a lehetőségek fele beüt, már gondban lesznek.

Ha a válságkezelésnek az lesz a módja, hogy vaskos pénzkötegeket nyomnak a keletkezett lékekbe, immár klasszisigazolásokkal állnak elő Bajnokok Ligáját emlegetve, akkor…, igazából akkor sem lesz semmi különös, másképp fogalmazva pont ez lenne a racionális (értsd: üzleti alapú) döntés, bár a történet nyilván sokat veszít majd meseszerűségéből újabb szöget verve az idealizmus koporsójába, de milyen alapon lehetne ezt számon kérni. Mégsem valószínű, hogy így lesz, hiszen ezzel felesleges volt évtizedeket várni, huszonéves csapatot összerakni, egy utánpótlásképzésre alapuló klubmodellt felépíteni, egyáltalán, elpöcsölni hosszú éveket.

Vitathatatlan, a megfelelő anyagi háttérnek nagy szerepe van a történetben. De nem döntő. Ennél nagyságrendekkel több pénzből fele ilyen csapatot szokás összerakni, ezért mindenképp a szellemi tőkének, a tudatosságnak, a formabontó játékrendszernek és a tökéletes kondíciónak emelnék itt oltárt, aki meg akar, savanyogjon tovább a szőlőn skoda-kalapban, szemellenzővel, nagyokat sercintve.

87 komment · 1 trackback

Címkék: német bundesliga h több mint foci

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr28743387

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Floorball, Foci, Rock 'n' Roll... 2008.11.01. 13:34:45

Oldalszemle - A Hoffenheim sztori - heinrich (NST)"Céges szajhák, Chelsea klónok, jöttment parasztok. Esetleg a csapatépítés magasiskolája, a jövő útja, oktatófilm a javából. Ez a választék, csak semmi gyanús tartózkodás - valahogy így áll a helyzet…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

avenger13 2008.11.01. 10:30:27

szép szép a hoffenheim játéka, és eddig nagyon látványos, és eredményes. Ha összeszednek pár magasabb szintű játékost, nem kell sokat, (mert akkor beüt a chelsea szindróma, és nem nyernek semmit) akkor egy nagyon jó csapatuk lehet. Klinsi is már riválisnak könyveli el őket legalábbis nyilatkozataiban. Jó látni, hogy nem csak sztár klubbok vannak terítéken a bundesligában, és remélem hasonló klubbok megjelennek a következő pár évben, és akkor ez lesz a legerősebb bajnokság. :)
Jó lenne ha lenne a post a többi találkozóról, és a két fordulóról, vagy akár egybe a háromról, hiszen már az is elkezdődött.

heinrich · http://nst.blog.hu 2008.11.01. 10:32:11

Khm, magam is érzem a jelzett hiányosságot, forduló után megpróbálok valami monstre poszttal felzárkózni :)

montipájton 2008.11.01. 10:35:30

Nagy cikk, Heinrich, gratula.

A Hoffenheim is példa rá, a foci egyszerre pénz és taktika és szerencse és tudás, meg még valami, amit kurvára nehéz megnevezni, mert ha sorsszerűséget írunk, az olyan patetikus. (Pedig azt is a sors találta ki anno, hogy egy Videoton nemzetközi kupadöntőt játsszon, minden további csak ennek következménye volt.)) )

Mindenesetre nagyon jó, hogy vannak ilyen történetek is a lassan csakis önmaga gigantikusságáról szóló topfoci mellet. Akkor is, ha persze mindig a top győz a végén, ami nem baj.

avenger13 2008.11.01. 10:36:00

köszi
várom a monumentális 3 fordulós postot :)

Azazello007 2008.11.01. 11:07:28

Ennyi. Így kell ezt csinálni. És nem fogadom el az obligát "persze, de itthon nincs pénz" kifogást, mert tudjuk jól, hogy itthon teljesen mindegy, van-e vagy nincs, úgyis elb*sszák.

Gratula a Hoffenheimnek, heinrichnek meg a cikkhez.

terstyánszky 2008.11.01. 11:22:39

Az ilyen írásokért járok ide.
Gratula!

BruceWayne 2008.11.01. 11:58:57

drukkolok nekik, de : Minden, a bajnoki induláskor nem bajnokesélyes de aztán az élen kurvajól álló kis vagy középcsapatnak addig van esélye reménykedni, amíg ki nem kiáltják esélyesnek, annyira hogy a nagy bebeszélés közepette ők maguk is elhiszik. innentől szokott következni a visszaesés, kb olyan 20 fordulók környékén

Gabez 2008.11.01. 12:04:05

Tényleg jó cikk, hasonlókat a jövőben is!

Én a magam részéről a Hoffenheimet szeretném német bajnoknak ;)

Frajt 2008.11.01. 12:14:38

Remélem, hogy azzal, hogy esetleg bajnokesélyesnek kiáltják ki ezt a végtelenül szimpatikus csapatot, náluk nem okoz gondot. Remélem akkor és ott fogják bebizonyítani, hogy ők miért mások, mint a Chelsea és hasonszőrű társaik. HAJRÁ HOFFENHEIM!

kroos 2008.11.01. 12:25:34

Bravo Heinrich!! Remélem minden schalke drukker kivülröl megtanulja ezt a posztot.
Ezt Feszegettük a multkoris.Ha napjainkban a nagycsapatok is (liverpool,Mu a campnou-ban), védekezö focit játszanak,akkor tökmindegy mennyit költöt a Hoff. mert egészpályás letámadást játszanak,és egyébként is egy élmény nézni a meccseiket.

agymosott 2008.11.01. 13:03:50

úgy tűnik, a korábbi poszthoz már odakommentelt mellékes információt, miszerint a transfermarkt által megadott értékeknek semmi közük nincs a valós értékhez, nem sikerült felhasználni. tudjátok, németh krisztiánt mennyire becsülik? 50.000 euro.
www.transfermarkt.de/de/verein/31/fcliverpool/uebersicht/startseite.html -itt van, tessék

ki hallott róla? németországban senki. akkor most a cottbus foghatja magát, és a kaposvári rákócziból igazolt vasiljevic árának ötödéért igazolja le inkább őt? vagy talán mégis kicsit a többszörösét éri a hoppenheim kerete a cottbusénál, meg úgy általában, a mezőny 60-70%-nál?

poolfanati 2008.11.01. 13:16:48

agymosott: gulácsi meg 200ezret ér! pedig ő még nem is mutatkozott be a nagycsapatban!
grat a cikkhez, nagyon szimpi csapat ez a hoffenheim, ha BL-ben nem is de egy UEFA kupában eltudom őket képzelni!

agymosott 2008.11.01. 13:34:44

degen meg hárommilliót ;)

Oarbeaskoa 2008.11.01. 13:35:52

szerintem nem kell idealizmusról beszélni. El tudom képzelni hogy a szoftver piacon ügyködő mezei pártoló tag egy sajátos elképzelést próbált ki a sport világában, és úgy gondolom hogy ha tudatosan fogja építeni további terveit, akkor az lesz az egyik eleme ennek a tudatosságnak hogy eredeti maradjon. Ha 20 évig nem a pénz befektetés volt a döntő akkor szerintem ezután sem lesz az. Ha valaki tudja, akkor ők biztosan hogy nem ez az üdvőzítő. És ha már egyet portyázunk a Bundesliga-ban akkor miért csináljuk a "divatos" módon. Ilyennek érzem mentalitásukat. És ahogy értettem, ehhez hasonló mentalitású embereket gyűjtött maga köré. Tényleg megjósolhatatlan hogy mi lesz az útjuk, beütő válságukat hogy fogják kezelni. Tudnak fennmaradni hosszabb távon e mentalitással a profi futballban? Kiderül majd. Csak drukkolni tudok az ilyennek, meg a Bilbao-nak...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.11.01. 13:50:07

Az NST-n mindig jó posztok vannak.

A vívóedzésekről nem is tudtam, de megvilágító erejű. Emlékszem, a Rangnick-féle Schalkéban is pont ezt a szabályos labdaszerzésekre építő játékot szerettem a legjobban.

(Egyébként is tök olyan a "professzor", mint egy valódi német professzor. Drukkolok neki edzői pályája kiteljesedéséért.)

zsugabonito 2008.11.01. 16:33:38

Heinrich!
Gratulálok az írásodhoz, igen sok és érdekes információt tartalmaz, amelyhez egy "csipetnyi" szubjektivitás is tettél, ettől lett a hangulata egyéni.
Talán kicsi hiba-szerintem-, hogy a képen, úgy középtájékon-még egyszer mondom szerintem- nem a Főnök (Dietmar Hopp) látható, hanem egy arra hajazó koma.
Amúgy fain a mű!!!

da 2008.11.01. 17:28:48

Gratulalok a cikkhez .

kroos 2008.11.01. 18:11:47

És nagyon aktuális a karsluhe-s hasonlat:DDDD

butatót 2008.11.01. 21:02:59

Heinrich, gratula a cikkhez, a többiek is próbálkozhatnának hasonlóval.

OFF:
a klub egy "b"-vel írandó, tessék már megjegyezni. Thx.
ON

heinrich · http://nst.blog.hu 2008.11.01. 21:44:13

agymosott,

ha egyszer 35miliót költöttek játékosokra három év alatt, előtte meg NB III ifijük volt, akkor nincs nagy szükség a transfermarkt számaira. Ennyit költöttek, ezen nincs mit vitatni, tehát ennyit ér a keret. Az már más kérdés, hogy Rangnick közben csinált belőlük egy csapatot.

Németh Krisztiánért valószínűleg ennyit kapott anno az MTK, ezért tüntettek fel 50k-t, bár ez csak az én feltételezésem.

halareaal 2008.11.01. 22:58:30

itt az ideje megnézni egy Hoffenheim meccset...:P mondjuk a sport klubon nem sokszor adják őket...
Ibisevic olyan, mint Mintal?

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2008.11.01. 23:33:25

Németh vételárát nem hozták nyilvánosságra, én 100k-tól 750k-ig mindent halottam (mindez persze fontban), az igazság talán valahol 250k körül lehet, valószínűleg egy komplex megállapodás részeként.

A Sky Sports nemrég 4 millió fontra becsülte a jelenlegi értékét.

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2008.11.01. 23:40:59

és hogy ontopic is legyek: csak egyszer láttam sajnos a szezonban a Hoffenheimet, de engem valamiért a tavalyi Zenitre emlékeztet. úgyhogy már nagyon várom a Bayern elleni meccsüket! :D

heinrich · http://nst.blog.hu 2008.11.01. 23:51:16

Nem véletlen :) Ugyanaz a letámadás, a szerzett labdákkal meg nyílegyenesen kapura fordulnak.

Bayern meccs még öt fordulóra van.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.11.02. 08:30:48

Most nem azért, de ... a Chievo nem inkább hasonlított ehhez a jelenséghez? Ha jól emlékszem Stadlerék nem vezették az elitligánkat.

Amúgy pedig Papp Sanyi hozzászólását csak megköszönni tudom, a nevemben!

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.11.02. 08:31:39

De előbb kellett volna mondanom, hogy nagyon tetszett a poszt

kroos 2008.11.02. 08:37:24

Hala:Azért jópárszor adta a Hoffenheimet a sportklub.
És ha stilust nézünk akkor ibisevic=inzági.obasi=henry dembaba=adebayor salihovic=sneider l.gustavo=pirlo
c.eduardo=van der vaart.
szigoruan stilus és nem játéktudás alapján.
És ezek mind egy csapatban.+ a szélsövédök se azok a macskomisik.beck és ibertsberger többet vannak az ellenfél térfelén mint a sajátjaukon.
arrol nem beszélve hogy ezek a játékosok 18-24 évesek.

kroos 2008.11.02. 08:45:06

Mindig is tudtam hogy podolski egy kis ge*i.
amikor kijelentette hogy neki már nem kell bizonyitania.DDDDDDD
majd tegnap ahogy elküldte riberyt a 11-estöl ....
egy csatár ne csak 11-esböl löjön már gólt!!!!!

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.11.02. 09:53:43

Az lehet, hogy német csapattól furcsa a játékuk, de szerintem európai szinten nem egyedülálló.

A Mallorca KEK döntőig jutott egy valamivel olcsóbb csapattal, az Alavés UEFA kupa döntőig, sőt tavaly a Getafe is simán oktatta a Bayernt emberhátrányban. Mondjuk ők spanyolok, tőlük nem furcsa, ha nem éppen a bekkelésre építkeztek.

Szerintem az ilyenfajta játékstílus önmagában nagyon durván sikeres a német csapatok ellen. Most hirtelen csak az Osasuna- Leverkusen, az Espanyol - Bremen és az Alavés - Kaiserslautern jut eszembe.

kroos 2008.11.02. 10:02:41

Panco ne röhögtess már....Alaves,a Cuper féle Mallorca?
A getafe meg végig bekkelte mindkét meccset a Bayern-ellen.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.11.02. 10:08:51

kroos, neeeee a Getafe úgy megizzasztotta Kahnt, mint forró szauna a Kiss Pétert

kroos 2008.11.02. 10:19:44

Ja.meg is érdemelték volna a továbbjutást.De nem támadófocit játszottak,ha az egész évi teljesitményüket figyelembe vesszük.Az alaves sem,a Mallorca meg végképp nem.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.11.02. 10:24:52

Alapvetően egy nagy félreértésen alapul a Cuper féle spanyol csapatok megítélése. Attól, hogy kevésbé tűnnek a spanyol mezőnyben attraktívnak, azért akármelyik némethez képest bármikor azok.

Még az Osasuna is olyannak tűnt a Leverkusen mellett, mintha hat csatárral állna fel. Az Espanyonál például kevés defenzívebb focit játszó csapat van, de hozzájuk képest a Werder Bremen egy 6 védővel és 4 középpályással kiálló skót újonccsapatnak tűnt.
Az Alavés meg inkább a stúdióban ülő "szakma" (= Beckenbauer) számára volt meglepően tanulságos, amikor a német becsületért harcoló Kaiserslautern seggébe élveztek még a visszavágón is.

Lojzi_ 2008.11.02. 10:30:37

Ne legyünk már hülyék teljesen.
Aki látta mind a két meccset, az tudja, hogy a Getafe csak és kizárólag kontrákból volt eredményes, sőt veszélyes is. A 210 percből 180 minimum azzal telt, hogy a Bayern kézilabdás módon járatta a kapujuktól 20-35 méterre a labdát körbe-körbe, keresve a rést a tíz kapus - 1 csatár hadrendű spanyolok ellen. Ezt nem azért mondom, mert én a Getafe edzőjeként azzal a kerettel belerohantam volna a késbe a tavalyi Bayern ellen. Ők abból a párosításból kihozták a maximumot, respect. Viszont a Hoffenheim egy olcsóbb kerettel valószínűleg hosszabb periódusokra a kapu elé fogja préselni a Bayernt, ami akkor is nagy szó, ha idén még nem olyan éles ez a csapat, mint tavaly volt.

A Zenit is inkább Getafe. A kontráik életveszélyesek, de azért köcsög nagy mákjuk volt, hogy elől az első meccsen a Bayern mindent kihagyott, Lucio meg vágott egy öngólt. Anélkül ugyanis a kontrajátékot baszhatták volna és más meg ugye nincs a tarsolyban, lásd vs. BATE.

A Hoffenheimre visszatérve: szerintem kifejezetten jó az idei Bundesliga, mert jött némi friss vér és 6-8 csapat is képben van egyelőre. A Bayern és a Bremen gyengébb a vártnál, a Hamburg, a Dortmund és a Hertha erősebb és még a Hoffenheim is berobbant. Ehhez jön még a Schalke és a Wolfsburg és kész is a körbeverősdi. Ami ebből ki fog jönni, az az, hogy jövőre nagyot erősödik a liga, mert mind a nyolc csapat látni fogja, hogy a biztos dobogóhoz és/vagy nemzetközi kupaszerepléshez bizony komolyan a zsebbe kell nyúlni. Már télire is várok némi plusz befektetést azoktól a csapatoktól, akik a vártnál jobban, vagy épp ellenkezleg: sokkal gyengébben szerepelnek.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.11.02. 10:40:07

Ha jól értem, a Hoffenheim azért érdekes, mert kevés pénzből, eredményesen és támadó szellemben játszanak. Ez mindhárom relatív. Olcsóbb és eredményesebb-e, mint a az Alaves vagy a Mallorca volt?
A támadófoci meg csak akkor mérettetik meg igazán, amikor benne van a pakliban, hogy Diego Capel átszalad a védelmeden 4 másodperc alatt.

Azazello007 2008.11.02. 10:57:53

Miért van, hogy némelyek szemét kifejezetten bántja a Hoffenheim idei teljesítménye?

kroos 2008.11.02. 11:02:00

Jó kérdés...elképzelem hogy otthon pancho egy hoffenheim feliratu babát szurkál...

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.11.02. 11:07:22

Lojzi, tegyük hozzá, hogy a getafe natyon sokáig 10 emberrel tette ezt. A kapura lövési arány 10-23 lett (megnéztem egy videót és ott volt), vagyis fel-felértek a hazaiak is.
Meg kérdem: egy kisegér Getafe kevesebb emberrel, mit a jó eget :)) csináljon egy állatkert, Bayern, ellen

_alerob 2008.11.02. 11:07:29

Nem hiszem, hogy sok ember szemét bántaná. Szimpatikus, jó csapat a Hoffenheim, de azért ne túlozzuk el annyira a róluk alkotott képet sem.
Én megjegyezném, hogy azért kb ekkora dicsőség most az, hogy az Udinese és a Napoli vezet a Seria A-ban.

kroos 2008.11.02. 11:09:16

,,Olcsóbb és eredményesebb-e, mint a az Alaves vagy a Mallorca volt?"
Na nézzük akkor:
tristán 17 millio
lauren 10 millio
dani 14 millio
luque 15 millio
raul garcia 13 millio
pablo g.4 millio
javi garcia 4 millio
ezeknek a csapatoknak évek,álltak rendelkezésükre hogy elérjék azt amit.
Pancho öszintén,láttál te már Hoffenheim meccset?

kroos 2008.11.02. 11:10:57

mbemba,igazad van azzal az egy meccsel kapcsolatban. de ettöl függetlenül badarság hogy a getafe egész szezonban támadófocit játszott volna.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.11.02. 11:24:41

kroos Én nem láttam egy egész Getafe meccset - a Bayern ellenin kívül -, vagyis elhiszem.

-alerob Annyiban az olasz példáid mások: a Hoff esetében, azért nincs mögöttük a Vezúv.
Idétlenkedek: szóval, azért a város is számít, meg emiatt az előzmények, hagyományok, ezáltal a meglepetés.
Napoli, Udinese< Hoff < CHIEVO
Azért csupa nagy a Chievo, mert hasonló nagyságú település varázsolt, mint Hoff, de érzésem szerint, kevesebb pénzből.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.11.02. 11:32:55

Sajnos, nem a mostano Chievóról van szó, ugyebár
:((

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.11.02. 12:28:38

Getafe-Baryernhez: bármilyen furcsa, de a madridi meccsen a Getafe emberhátrányban is veszélyesebb volt kapura, mint a komplett Bundesligát akkor hülyére verő Bayern. Szóval szó sincs arról, hogy beásták volna magukat a kapu elé. Három gólt nehéz is szerezni úgy. (lásd Rangers.)

A Hoffenheim-Getafe hasonlat tehát nem rossz. Már csak azért sem, mert a Getafe esetében sem hagyható figyelmen kívül az edző teljesítménye, és azért sem, mert róluk se hallott senki pár éve még, amikor az ikszedik osztályban harcoltak az elismerésért.

avenger13 2008.11.02. 12:40:10

nem akarom kisebbíteni a getafe érdemeit, de tényleg csak kontráztak a bayern ellen. az egész meccsen. elején rúgtak egy gólt, meg kaptak egy kiállítást. Aztán beálltak a saját kapujuk elé. nem mondom, hogy ez nem természetes, és nem mindenki ugyanezt csinálta volna. De ez nem támadó foci, és nem oktatás. Aztán a második gól a hosszabbításban, a kinyíló bayern ellen meg a 3. se a bayern oktatása és odaszögezése volt a kapuhoz

kroos 2008.11.02. 12:42:03

A Hoffenhein kezdöjében több csatár van mint a Getafe keretében.

avenger13 2008.11.02. 12:46:23

a hoffenheim pedig nagyon jó csapat. De szerintem az, hogy így alakul a bajnokság, az a nagyobb csapatok (Bayern, Werder, Schalke, Hamburg) gyenge szereplésének tudható be. Mindegyik összeszedett egy-két hülye vereséget. A tavalyi bayern, pontott alig vesztett a bajnokság ezen szakaszáig. szóval a hoffenheimi csodához ez is kell, nem csak az ő jó játékuk, és csapategységük. Ha a nagyok összeszedik magukat, és a hoffenheim botlik párat, máris mindenki a nyakán lesz, ha nem előtte. A németek ellen, meg az új játék egy ideig működik, aztán meg mindenki kitalál valamit, és akkor már nehezebben megy a szekér. Ahogy a tavalyi bayern ellen is kitalálták, hogy ha sündisznóként beállunk, és találunk egy gólt, akkor meg lehet az x, vagy akár a győzelem is. Majd meg lesz ez is itt, és akkor kell majd megmutatnia a hoffenheimnek, hogy mire képesek. Akkor majd kiderül. Egyelőre grat nekik, és csak így tovább, de azért én bayern győzlemet szeretnék.

avenger13 2008.11.02. 12:58:06

addig is amíg megérkezik a bundesliga post...
Klinsmann, miért nem rotálja az ígéreteknek megfelelően a csapatot? miért nem játszhat Breno, Kroos a bilefeld ellen? A tegnapi pont olyan meccs volt, ahol breno nyugodtan megmutathatta volna magát. Gyakorlatilag alig volt az ellenfélnél a labda, a levést támadást, meg megoldotta volna ő is tökéeletesen, ahogy a lyon ellen is. demichelis meg pihenjen. (ráfér. 2-öngól 2-11es) ilyenkor kéne nekik lehetőséget adni, kroos beállt és elég jó szögleteket rugosott befelé. így jól fejlődnének, és szereznének meccsen tapasztaltot is. Demichelis meg szedje össze magát, mert felvátva marháskodnak össze egy gólt lucioval, és nehezítik meg a saját dolgukat. A fio ellen x estén gyakorlatilag biztos a továbbjutás.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.11.02. 12:58:48

A Getafe a 6. perctől volt emberhátrányban, és a 44. percben szerzett vezetést a komplett Bundesliga mezőnyét akkor hülyére verő Bayern ellen. Azaz: 114 percig volt emberhátrányban, és a 89. percig TOVÁBBJUTÁSRA állt.

Vagyis finoman szólva sem meglepő, hogy nem támadtak fejetlenül, és nem szögezték kapujuk elé a bajorokat. Ezzel együtt is több veszély volt az ellencsapásaikban, mint a Bayern erőtlen akcióiban.

Ahhoz pedig, hogy "egész évben" nem így játszottak: azért a spanyol bajnokság egy pöttyet erősebb, mint a német, ezt ne feledjük. Ám a Getafe még így is például 3-2-re verte a Sevillát egy szenzációs meccsen, 2-0-ra a Barcelonát, győzött a Bernabéuban, és így tovább. Azzal a játékkal a mostani Bundesligát (amellyel egyébként semmi bajom, és annál kevésbé lesz, minél több ilyen "spanyol kiscsapat" képviselteti benne magát) ugyanúgy vezetné, ahogyan a Hoffenheim.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.11.02. 13:02:02

OFF

Spanyol jóslatposzt hogyhogy nem volt?...

ON

kroos 2008.11.02. 13:10:24

AVENGER:én játszottam,nem is akárhogyan...
csöncsön:elismertük hoyg a getafe a világlegjobb csapata,és továbjutást érdemeltek volna.
De ezt nem támadófocival érték el.ennyi.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.11.02. 13:14:52

@kroos:

Szeretem, ha egy csapatnak a védekező focija is olyan, hogy három gólt lő vele egy papíron sokkal erősebb ellenfél ellen. :-)

kroos 2008.11.02. 13:24:03

a pool meg 8-at lö a besiktasnak,mégis a herrea-féle inter szertelen strandfocisták hozzájuk képest:)
A foci nem egzakt tudomány.a golok száma nem adja vissza egy csapat taktikáját,stilusát.

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2008.11.02. 13:28:33

Te kroos, téged vmiért bánt ez a Schalke, hogy mindig megemlíted. Akarsz róla beszélni? :)

Jó a cikk, de ne felejtsük el, hogy a 120, őő 190 millió nagy részét (amiben egyébként benne van minden, tehát többféle sportág támogatása, St. Leoni női foci akadémia, kézilabda, jéghoki, SAP Arena) azért nem 1989-91 között adta ki, hanem az elmúlt 3-4 évben. (Persze nem "ő", hanem az alapítványa.) És a foci részleg elvitte a bő 60%-át (ha erre értetted a 120 milliót, akkor sorry).

De akkor magáról a csapatról:
Továbbra is azt tudom mondani, RR-nak megvolt a lehetősége, hogy taktikához vegyen embert, ez nem áll sem a KSC, sem a Cottbus esetében. Ez nem csökkenti a H'heim tettét ("Leigazolásáról mindenki eldöntheti: tudás, vagy szerencse." Esetleg tudás ÉS szerencse?)
A Cottbus sajnálatos bennmaradása minden évben vmilyen szinten szerintem szintén bravúr. Én ennyit tennék még hozzá a cikkhez.

Eddig egy Werder Bremen szintű/minőségű játékot látok, mennek előre, szép összjáték, aztán egy szervezett csapat meg megveri őket (Kusen, Werder, Stuttgart iksz). Én nem várom a Bayern elleni meccset, max annyiban, hogy meglássam, egy erősebb/szervezettebb középpálya ellen hogyan fognak muzsikálni Rangnickék. Ugyanezért várom a Schalke meccset is, mert ott azért ugyanaz a futásteljesítmény (Jones, Rafinha, Kurányi) meglesz, még ha picivel (8 meccsnyivel) fáradtabbak is lesznek a kormosképű Ruhr-vidékiek.

A Werder is uazt csinálja pár éve, és amíg nem tudják megfogni igazán, addig a H'heim taktikáját is szerintem(!) csakis így lehet legyőzni, nyílt, "szép" játékkal nem, az fifti-fifti, lásd éppen a Werdert (ott lehetett volna 6:7 is). De kinézem a Bayernből és a Schalkéból is, hogy megfogják őket középpályán "csúnya játékkal" és elől begyömöszölnek egyet. Pfúj. Bár Rolf (sic!) van olyan fuksz, hogy ne essen bele abba a csapdába.

kroos 2008.11.02. 13:56:34

egyik kedvenc játékosom épp schalke-s.Mark Wilmots.
Az se volt semmi ahogy öt elzavartátok a Bordeaux-hoz,majd Rudy visszahozta mer szimpátia tüntetések tönkelege zudult rá...

BruceWayne 2008.11.02. 14:15:37

azér annál nagyobb igazságtalanság kevés történt az utóbbi évtized focijában ahogyan a Schalke elbukta azt a bajnoki címet pár éve

halareaal 2008.11.02. 14:18:19

"A Zenit is inkább Getafe. A kontráik életveszélyesek, de azért köcsög nagy mákjuk volt, hogy elől az első meccsen a Bayern mindent kihagyott, Lucio meg vágott egy öngólt. Anélkül ugyanis a kontrajátékot baszhatták volna és más meg ugye nincs a tarsolyban, lásd vs. BATE."

ez azért baromira nem így van. a Zenit nemcsak kontrázni tud, ezt idén már bőven bizonyították a BLben is, elég csak a Real elleni meccsre gondolni, ahogy pont hogy a Real vezetett inkább kontrákat. a BATE meccsen meg végig támadtak, kb legalább akkora pechjük volt, mint mákjuk az UEFA-ban tavaly. bár nem láttam a meccset, de azt se hiszem, hogy a tavlyi döntőt a Rangers ellen kontrajátékkal nyerték meg.
a Getaféra azért sem hasonlíthatnak, mert Danny és Arshavin ketten majdnem annyit érhetnek, mint a Hoffenheim és a Getafe...
egyébként az idei szezonben a Zenitnek sztem 2 baja van: a szar helyzetkihasználás és a viszonylag gyenge védelmük.

lehet, hogy hülyeséget mondok, de a Chievo nem veronai csapat? mert ennyi erővel ide lehet venni a Villarrealt is, ami szintén egy külön kis városka.

halareaal 2008.11.02. 14:21:09

amúgy a kontrákra épülő játék is lehet támadófoci, csak más a stílus. az oroszok az ebn vagy tavaly a Zenit ezt csinálták, egy stabil védelemre építették a villámgyors támadásaikat. ez sztem ugyanúgy támadófoci.

avenger13 2008.11.02. 14:31:31

kroos

tudom, hogy játszottál, írtam is:
"kroos beállt és elég jó szögleteket rugosott befelé"

én a kezdőbe követeltelek. Szerintem egy kroos-szal középen és egy brenoval hátul ugyanígy le lehetett volna hozni ezt a meccset, ha nem jobban, a két bizonyítási vágytól fűtött fiatallal

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2008.11.02. 14:33:30

@kroos: hát akkor? :)
(Különben ő nem y-nal írja a nevét.)
@heinrich: Kéne egy külön poszt a Schalkéról, oszt' hadd szóljon :))) Nem akarok mindig offolni.
Willi különben magától ment el, azon kevés játékosok egyike, akit nem küldtünk el (vagyis inkább a közönség ki nem utált, mint Max, Poulsen, Agali, Lincoln, és majdnem Kurányi, voltaképp Aílton is ideírható). 31-32 éves volt és ki akarta próbálni magát még máshol.

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2008.11.02. 14:35:38

@halareaal: "ez sztem ugyanúgy támadófoci."
Szerény véleményem szerint is így van. Talán a legszebb változata a focinak (számomra).

heinrich · http://nst.blog.hu 2008.11.02. 14:39:55

'Kéne egy külön poszt a Schalkéról' - hadd gondolkodjam, hol láttam ezt utoljára :))

A Bayernnel kapcsolatban most kivételesen Kroosék ellen vagyok. Ez nem a variálás időszaka, még a rutinos játékosuknak is mocskosul oda kell tenni magukat. A Bochum meccs is azon ment el pl., hogy a végén érkező cserék bazira akartak bizonyítani, mentek előre, közben meg ették-itták hátul.

Klinsinek végre el kell köteleznie magát egy adott kezdő mellett, nekik meg be kell darálni mindenkit. Majd tavasszal nézelődhetnek, ha már az elmúlt fél év így el lett csűrve.

avenger13 2008.11.02. 14:52:27

nerazzuri

ha nem zavar, nekem az egyik legkedvesebb emlékem az az utolsó forduló. és az utána következő bl döntő.

www.youtube.com/watch?v=rvXBsSC8Qw8

tudom, hogy nem volt szép de így utólag gyönyörű
(akkor a vérnyomásom, és pulzusom, messze a normális felett volt)

avenger13 2008.11.02. 15:01:45

heinrich

lehet, hogy igazad van. De a stabil kezdőből páran nagyon sérültek. Mármint Toni, Lahm, Altintop, még nem tudni, mit tud, tavalyi Schweini-nél jobb volt, idén meglátjuk, ha felépül. Így Zé védőt játszik, értem, hogy Borowski kezdő, mert jó, na de Ottl? Minek a 4 védő elé 2 védekező középpályás a Bielefeld ellen? Menjen fel Borowski vagy Schweini csatárnak, és kroos meg nyomja jobb szélül. Egyszer megérdemelné már ő is.

A védelem meg az idegeimre megy. Szerintem ne legyen stabil kezdő, mert Demichelis meg Lucio hibát hibára halmoznak. most utóbb Lucio jól játszott, de előtte nem. Demichelis öngól-11es kombókat váltogat és ez még a wolfsburg ellen elment, ellenük is nehezen. A frankfurt meg a biele is megehető ilyenek marhaságok mellett, de a fio schalke már kevésbé. Ahogya Lyon ellen is a két pont Demichelis mutatványán ment el.Pihenjenek kicsit, és gondolkodjanak. Van buyten meg Breno nyugodtan játszhatna egy-két meccset, mert a november azért erős lesz. Mert Fiorentina, schalke bayer, hoffenheim stuttgart. a lyon meccsnek meg még nem lehet tudni mekkora tétje lesz. közben a steauát meg meg kell verni otthon. Így a pihenés is segítheti a formába lendülést.

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2008.11.02. 15:03:49

@heinrich: Ja, a Bayernnek most nincs ideje próbálkozni, hozni kell a pontokat, ráadásul minek cserélgetni, ha a csapat belejött a ritmusba.
De remélem, azért tavasszal nem nézelődés lesz, hanem komoly harc az első helyekért.

@avenger: na, erre gondoltam, lenne gondom elmagyarázni pár dolgot, ha számodra ennyit jelent a Schalke. Ugye nem lenne konstruktív ötlet a '99-es "csodaszép" BL döntőt belinkelni?

Egyébként Kahnt sosem szerettem, mert sokkal többet engedhetett meg magának a pályán, mint bárki más és ezt rendszeresen ki is használta, de egyszerűen elképesztő, hogy milyen győzni akarás és hit volt abban a csókában. 2001-et ő miatta nyertétek meg, nézd egyszer vissza, ha elégszer megnézted már az ilyen gyermekded videókat.

avenger13 2008.11.02. 15:49:59

rekordvizemeister

nekem nem csak ennyit jelent a schalke. nem gondoltam komolyan azt a "gyermekded videót". A Schalke kicsit ugyanabban szenved mint a 2002-es leverkusen. mindig a közelében vannak, de nem sikerül. tavaly is kiengedték a kezükből a már szinte megnyert bajnokságot. Egyébként az ilyenek miatt nem megy nekik nemzetközi szinten. ott abban a pillanatban kell odatenni magukat amikor, és ezekben a helyzetekben maradnak alul. Az Atleticot nem írom a számlájukra, mert az egy elég erős csapat, így szerencsétlen volt a sorsolás.

én személy szerint kedveltem kahnt, nem tudom miért gondolod, hogy többet engedhetett meg magának, mint bárki más. Alá támasztanád néhány példával? érdekelne, minden kötekedő szándék nélkül.

Volt egy-két egyéniség akik hajtották azt a bayernt, és mindenki utálta őket. Effe, Kahn. De a mentalitásukkal, és játéktudásukkal ők vezették sikerre a csapatot.

kroos 2008.11.02. 16:57:24

avenger,BL döntöt emlegetni Intereseknek nem szép dolog.Ök nem tudják milyen érzés az amikor a csapatod döntöben van:)

kroos 2008.11.02. 17:05:36

És wilmots beceneve volt a legjobb:CSATAMALAC:)

Paul Newman Jr. 2008.11.02. 17:33:42

Legyen inkább harci-disznó :)

kroos 2008.11.02. 18:12:28

Na jó,megyek nézem az Mtk-lokit.
szevasztok!!

BruceWayne 2008.11.02. 22:31:32

Hallották következő szezontól 3 évig Eurosport2 adja a bundesligát?

kroos 2008.11.03. 06:36:57

Ezt hol hallottad?

avenger13 2008.11.03. 07:52:18

én is hallottam ilyeneket, már nem tudom hol. ez fel fog érni egy kisebb katasztrófával. angol meg német meccs egy adón. ez azt jelenti, hogy a pénteki, a 2 szombati és a 2 vasárnapi meccsből mi lesz? kb semmit nem nyomnak majd élőben? vagy nem adnak pl meccset? szóval ezzel mindenképpen rosszul jár mindenki.
konkrétan menjeneke a fenébe. miért kell minden meccset olayn adón adni, ami nincs senkinek? így akarják leszoktatni a népet a tv nézésről?

avenger13 2008.11.03. 08:02:11

persze, új rendszer lesz a bundesligában, és lesz szombaton is egy meccs 18.30kor, meg vasárnap és pénteken is később lesz a meccs. íg még van esély, csak attól függ ki játszik, később. Hiába van rangadó, az esti meccset nyomják?

Azazello007 2008.11.03. 11:22:13

Ettől függetlenül szarjanak sünt, a UPC-n nekünk persze a MÁSIK Eurosport 2 van, a BL-t is a Viasat6-on adják, marad az örökös, dadogó stream....:-(

hmikey 2008.11.03. 12:06:42

Amúgy azt megszámolni, hogy mennyibe kerül a játékoskeret, szerintem nem mutatja egy csapat valós értékét/erejét. Ha most év végén ezeket a Hoffenheimes srácokat meg akarja venni valami sztárcsapat, az említett pénzek sokszorosával fognak dobálózni. Én néztem a meccseiket, és az jött le, hogy iszonyú pontosak, és nagyon technikásak. Ezzel már eleve a Bundesliga nagy részét kipipálhatják, pluszban még fiatalok és gyorsak is, szal max taktikailag és kispadilag jobb csapatok lehetnek náluk. Tényleg az a veszély fenyegetheti őket, hogy lesérülnek játékosok, vagy elfáradnak egy idő után. Az meg igen jó, hogy végre edző emberek rájöttek, hogy mint minden labdajáték, ez is a ritmuson alapul.

Basti. · http://borgatya.hu/ 2008.11.03. 13:56:51

remek post... olyannyira remek, hogy át is veszem ;)

szferi 2008.11.03. 15:49:46

hmikey, te valamit benéztél... a lényeg, h 30 egynéhány millából is lehet bajnokaspiráns (?) csapatot építeni, persze a jelenlegi piaci ár az eredmények folytán többszöröse a befektetésnek - ezt hívják értékteremtésnek, erről szól a cikk. ezt csinálja az ajax, az arsenal is, csak ők más nagyságrendben, és kevésbé látványosan..

Véleményem szerint nem azért várható hullámvölgy, mert a csapat fejben gyengébb lesz az elvárások miatt, hanem mert ez a keret most erőn felül teljesít. ez lehet egy, két, tíz meccsen, de 40en már nem. mindenesetre remélem legalább a dobogó legalsó fokát megcsípik.

Lord_G 2008.11.03. 16:52:29

remélem nem nyúztok meg a linkelésért, de ezt érdemes megnézni: hxxp://bundesliga.de/media/images/06_misc/diverse/screenshot_meistertrend_468.jpg

A vonatkozó cikkben megkérdeztek pár prominens úriembert, hogy mi a véleményük, párat idéznék onnan:

"Összességében a Hoffenheim, mint listavezető magabiztos benyomást kelt. Emelem kalapom a Hoffenheim és Rangnick előtt. Kezdetben mindenki jót mosolygott rajtuk. Mostanra mindenki komolyan veszi őket. Nagyon komolyan" - Franz Beckenbauer

"Ez a csapat mindenképpen az egyike lesz azoknak akik a Bundesligát képviselik jövőre a nemzetközi klub szintéren. Idén bele fognak szólni a bajnoki győzelemért folytatott küzdelembe" - Jürgen Klinsmann

"A Hoffenheim jogosan vezeti a bajnokságot. Szép, üdítő focit játszanak" - Stefan Effenberg

"Ahogy a Hoffenheim Hamburg elleni játékát néztem, megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy ismét egy frissen feljutó fogja megnyerni a bajnokságot. Amikor 1998-ban megynyertük a bajnokságot az edzőnk, Otto Rehagel, azt mondta: ez az eredmény egyedülálló és az is fog maradni. Lehet most mégis megismétlődik. Aki a HSV-t legyőzi, annak bajnoki esélyei vannak." - Axel Roos

heinrich · http://nst.blog.hu 2008.11.03. 17:23:01

Köszi Lord_G, annyi megjegyzéssel, hogy a protokollt érdemes http-re cserélni, mert az ikszekkel nem fogja kiadni :)

kroos 2008.11.03. 18:45:32

Heinrich várjuk a giga mega hyper bundás posztot:)

avenger13 2008.11.03. 21:09:51

egyébként a vívásról annyit, hogy nem tudom mennyire tudja fejleszteni vele az ütemérzéket a hoffenheim. alkalmas rá ez tény, de ahhoz sokat kéne edzeni, mire hatása is lenne, időtöltésnek, és színt vinni az edzésekbe megint csak jó ötlet lehet. Szóval nem tudom, nem lenne e egyszerűbb más kifejezetten az ütemérzéket megcélzó gyakorlatokat végezni.

agymosott 2008.11.03. 22:14:36

"Aki a HSV-t legyőzi, annak bajnoki esélyei vannak."

már látom ahogy altin lala és jiri stajner emelgetik a salátástálat.

BruceWayne 2008.11.04. 00:12:07

közvetítéshez annyit, újság írta hogy már megvan a szerződés, heti 4 meccset adnak az EUSP2-n a 2009-10-es szezontól kezdve (3 éven át)

Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien 2008.11.04. 10:49:03

@avenger13

Ezt vívás dolgot, inkább "lazításként" kell elkönyvelni. Most mondta a Doppelpass-ban Ragnick, hogy a szombati meccs előtt az jutott eszükbe, hogy nem edzenek pénteken és inkább elmennek egy kávézóba almás sütit enni. A játékosok persze azt hitték,hogy próbára akarja őket tenni és amíg nem nyugtatta meg a csapatkapitányt, hogy tényleg az almássütiért jöttek nem mertek rendelni.:)

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2008.11.06. 14:29:42

Eddig még csak bulvársajtó szinten jelent meg, de télen 10 millió euróért erősítene a Hoffenheim.

Én azt mondom, várjuk meg, de azért már fenem a késeket. :))

kacsa! 2008.11.09. 13:33:57

Hejj először jártam itt (német focit felületesen figyelemmel kísérem), jó poszt.
"Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien" ez meg micsoda nick má :D
süti beállítások módosítása