Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Sárga-fekete szemüvegben: DFB-kupa elődöntők

2008.03.20. 13:30 úrilány

Első középiskolai osztályfőnököm, mikor otthagyta az iskolát, a tanári pályát valami jobb reményében, búcsúzóul azt mondta nekem, bárcsak tudnék örülni az apró dolgoknak is, ne csak mindig a nagy, látványos, szenzáció- vagy csodaszámba menő élményeket keressem, ráadásul legtöbbször úgyis hiába.

Amikor kedden este, a BVB-CZ Jena mérkőzés után a magyar sporttévé szakértője már rég azon tézisét bizonygatta, hogy a Dortmundnak volt egy kifejezetten Amoroso nevével fémjelezett korszaka, és hogy az olyan játékos, mint Amoroso, ki ezek szerint egyedülálló jelenség volt a klub történetének valamivel több, mint 98 évében, mennyire hiányzik a csapatból, és soha senki nem fogja az ő fényét elhomályosítani, én a zdf-re kapcsoltam, ahol még mindig a Signal Iduna Parkból mutatták a képeket, az ünneplő közönséget, a magukat ünneplő és ünnepeltető játékosokat, és arra gondoltam, ez most majdnem olyan, mint régen.

Majdnem. Lassan másfél évtizede a Dortmund a Csapat számomra, és visszagondolva, e kapcsolat kezdeti időszakát bizony az állandó, szűnni nem akaró kényeztetés jellemezte: német bajnoki címek ('95; '96), BL- és Világkupa győzelem ('97), állandó nemzetközi kupás jelenlét... az érzés, hogy mindig továbbjutunk, bejutunk, valami kézzel fogható eredményt érünk el, szinte már megszokott volt. Most, a német kupa megnyert elődöntője után ott álltak a srácok a Südtribüne előtt, és hirtelen úgy éreztem, újra meg kell tanulni, milyen az örülni annak, hogy valahová bejutott a csapat, s hogy áthatolhatatlan üvegfal húzódik köztem és a múltbeli hasonló pillanatok, érzések között. Tudom, ezért is hívják múltnak, ugyanaz már nem lesz, legfeljebb hasonló.

Na meg örüljünk az apró dolgoknak is. Például a győzelemnek a másodosztály biztos kiesője, az FC Carl Zeiss Jena ellen.

Borussia Dortmund - FC Carl Zeiss Jena 3:0

A kupa már évek óta a gyenge pontja volt a BVB-nek, rendszerint még ősszel s valami nagy blamázs következtében voltunk kénytelenek megválni a sorozattól, gondoljunk csak az 1999/00-es évre, amikor a Stuttgarter Kickers állta utunkat egy 1:3-as mérkőzésen, vagy arra, hogy a 2005/06-os szezonban már az első fordulóban búcsúztatott minket az Eintracht Braunschweig csapata. Amúgy is közhely a kupában szereplő alsóbb osztályú csapatokról beszélni, az elődöntőig rendszerint elverekedi magát egy, elég csak a négy évvel ezelőtti kiírásra emlékezni, ahol az akkor másodosztályú Aachen egész a döntőig menetelt.

Viszonylag hamar, a 13. percben megszereztük a vezetést Tinga találata révén, szemmel látjatóan jobbak, határozottabbak, s nem utolsó sorban effektívebbek voltunk, noha nem szívesen használnám a "meglátszott az osztálykülönbség" kifejezést, mert nem igaz, nincs is akkora eltérés a két liga között, maradjunk csak a szimpla megfogalmazásnál: jobban játszottunk. A gól után már akkora különbség sem látszott, mint előtte (legfeljebb az eredményen), persze volt helyzetünk, de a Jena is kezdett magára találni, a második félidő elején én kifejezeten veszélyesnek éreztem a vendégeket. Amúgy is hajlamosak vagyunk elajándékozni a vezetést, kiengedni, könnyelműre venni a figurát, félő volt, ez most is megtörténik majd. De a sors Simak személyében közbeszólt, aki számára úgy tűnik ragadós volt a Torghelle-féle példa (a magyar idegenlégiós épp eltiltását tölti, ezért nem lépett kedden este pályára), ugyanis szövegelésért sárgát, s mivel már volt neki egy, ezzel együtt pirosat is kapott (51.). Persze, egy igazi német csapat ilyenkor áll neki igazán küzdeni, a Jena sem tett másként, félő volt, megint beleesünk a saját csapdánkba, és hagyjuk, hogy egyenlítsen az ellenfél. Megnyugtató változás csak Kringe és Klimowitz cseréjével következett be, hisz a két friss ember azonnal összehozott egy gólt (Klimowitz, 70).

Hogy mit tehet ilyenkor egy szurkoló? Például elkezdheti énekelni azokat a dalokat, amelyekben a most már semmi baj nem történhet, vagy az ezentúl minden rendben lesz motívumok játsszák a központi szerepet, vagy mondjuk nagy összegben fogad egy esetleges harmadik találatra, hogy az izgalom konstans jelen legyen, igaz a kísérletek bizonyítják, egy 2:0 sem életbiztosítás, ha a Dortmundról van szó.

Végül tényleg meglesz az a harmadik találat, Petric révén a 87. percben, s megvan az apró öröm is: 3:0-s győzelem a CZ Jena ellen.

Berlin, Berlin, wir fahren nach Berlin.

Bayern München - Vfl Wolfsburg 2:0

Jöhet a következő apró lépés a következő apró örömhöz. Szurkolni a Bayernnak. Persze nem azért, mintha mi holmi sznobok gyülekezete lennénk, hogy a Wolfsburg nem is elég jó nekünk, gyakorlatibb oka van ennek. Ha ugyanis a Bayern kerül a döntőbe, akárki is nyeri meg majd  azt mérkőzést, a bajorok valószínűsíthető BL-helye miatt az UEFA-ban mi indulnánk a német kupa jogán. Újra nemzetközi kupaszereplés lehetősége a többéves száműzetés után! Nagy lenne akkor az öröm, bár továbbra is igyekszünk az aprókra koncentrálni.

A szerda esti meccs előtt az alapállás a következő volt: Bayern kikapott előző két tétmeccsén, ez ciki egy ilyen csapattól, miközben a Wolfsburg jó formában van, és amúgy is Felix Magath az edző (bár ezt hangoztatni szerintem jórészt inkább csak a kommentátorok mániája), na és persze kieséses-továbbjutós meccs, egy ilyenen bármi előfordulhat.

Kissé szürreális élmény egy online fogadóiroda weboldalára rakott virtuális eredményjelzőt szuggerálva drukkolni, próbáltam már, most inkább nem tenném, csak hallgatom, ahogy a sípolás meg az egyéb hangeffektek jelzik, történik valami.

De a gólt jelző hangra, a gólörömre a második félidőig várni kell. Előbb Ribery (60.), majd Klose (66.) talál a kapuba. A mérkőzést később megtekintve látom, hogy ez a mérkőzés is hasonló volt a kedd estihez, abban az értelemben, hogy az esélyesebb csapatot, a későbbi továbbjutót csak saját maga verhette volna meg, csak az veszélyeztette volna a győzelmet, ha nem veszik komolyan a meccset, mert jelen esetben például a Wolfsburg nem sokat mutatott abból a bizonyos jó formájából.

Megszületett hát a 2007/08-as kiírás döntőjének párosítása a német kupában:

Borussia Dortmund - Bayern München

A mérkőzés időpontja: 2008. április 19.

Helyszíne: Olimpiai stadion, Berlin

S megszületett közben a második apró(?) örülnivaló is, nagy-nagy köszönet érte a Bayernnek, hogy nem rontotta el, a Dortmund a 2008/09-es szezonban minden valószínűség szerint nemzetközi porondra is léphet.

Jöhet a következő apróság. Talán épp hétvégén, a KSC ellen.

33 komment

Címkék: dortmund bayern münchen dfb kupa

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr76388780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.03.20. 14:37:41

Ne a haragudj Hegyi Ivánra, ő a brazilok frankózásában nem ismer tréfát. A pofám leszakad például, hogy egy mértékadó szakíró megalapozott szakmai véleményként tünteti föl a gyerekkorban rögződött elfogultságait. Mert abban biztos vagyok, hogy a BVB szurkolók nem az Amoruso-féle korszakra emlékeznek legszívesebben, hanem a Michael Zorc-, Andy Möller- és Kalle Riedle félére (mennyire utáltam ezeket a játékoskat :).

Az is jogos észrevétel, hogy ezek a magyar sport kanálisok, inkább saját magukat és szakértőiket tolják egy szarul dizájnolt stúdióból, ahelyett, hogy egy zsír stadion atmoszférájából engednének be valamit a lakásba, mondjuk úgy hogy hangosabbra vennék a közönség zajt és már negyedórával a mecccs előtt mutatják a képeket. Ha már annyira szükségük van ezekenek a levitézlett fodballisták (alapszó az UEFA B-licences képzés hallgatói számára) és edzőcskék okoskodásaira, akkor inkább ültessék be őket a közvetítőfülkébe.

halareaal 2008.03.20. 14:43:41

azért a Wolfsburggal valószínűleg megbírkózott volna a Dortmund, míg a Bayern ellen egy döntőben olyan sok esélye nincsen... egy kupa mégiscsak jól jönne ilyen hosszú ínséges idő után

Paul Newman Jr. 2008.03.20. 14:47:15

'azért a Wolfsburggal valószínűleg megbírkózott volna a Dortmund' - ??? A BVB csak a Bundesliga2 szintű csapatokat előzi meg a bajnokságban, a Wolf simán elrakta volna őket.

Az, hogy a Dortmind mehet európába, csak első ránézésre jó hír, de sírás lesz a vége.

mocsing · http://nst.blog.hu 2008.03.20. 15:14:04

helyesbítenék, hegyiiván a brazilok frankózásában tényleg nem ismer tréfát, ám valamennyi tényező új dimenzióba kerül, ha a szóban forgó brazil a Bayernt erősíti. igazán nem vagyok az az összeesküvés-elméleteket gyártó hibbant, de még nem láttam kommentátort, aki ennyire utálta volna a BM-et.

Newman-nak sok igazsága van, még ha anyagilag nyilván meg is éri kilépni a nk. porondra. de jövőre még kevesek lesznek sztem az uefa 16hoz is. talán jövőre, ha kicsit összeérnek...

pizarro · http://fcbayernmunchen.hu/ 2008.03.20. 15:16:49

szerintem a Dortmund az elmúlt 5-6 éves leszállóágában megmutatta, hogy teljesen felesleges őket a fizika szabályai szerint arányosítani. Ahogyan egyik hétvégén nyernek Brémában, úgy vesztenek következő héten hazai pályán a Duisburg ellen (csak példa, így ebben a sorrendben nem történt meg).


jó kis döntő lesz :-) Triplázásra fel!

2008.03.20. 15:20:41

"nagy-nagy köszönet érte a Bayernnek"

Szívesen.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.03.20. 15:21:34

Iván jó lenne játékosügynöknek, egy-egy "szakmai vélemény" kíséretében még a legnagyobb antitálentum brazilokat is simán elpasszolná Nyugatra. :) Btw, Klimowicz nevét javítsuk hirtelen, ha már ennyire Csapat a BD. :)

popp · http://koncertblog.com/ 2008.03.20. 15:29:02

mocsing, elég biztos forrásból ismerem Hegyi perferenciáit, a Barcát, az angolokat és az argentinokat mindennél jobban utálja.

Asidotus 2008.03.20. 15:31:33

Szégyen-gyalázat, amit a Dortmunddal műveltek az elmúlt 5 évben. Nem csak a 90-es években voltak jók, még 2002-ben is bajnokok voltak. Méghozzá sok pénzből, nagynevű játékosokkal megerősített kerettel.
Én úgy tudom, hogy a tőzsdére vitelük rontotta el a gazdálkodásukat. Ebből mi igaz?

heinrich · http://nst.blog.hu 2008.03.20. 15:39:26

Nem vagyok BVB szakértő, de Michael Zorc amekkora ikon volt játékosnak, akkora hóhér vezetőnek. A BVB játékospolitikája katasztrófális, évek óta szar játékosokat vesznek drágán, minden elképzelés nélkül.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.03.20. 15:42:52

heinrich, némileg ellentmond ennek, hogy Hajnalt most áron alul sikerült megszerezniük. Persze egy ideje nem követem a BVB sorsát, úgyhogy nagy vonalakban biztos igazad van.

mocsing · http://nst.blog.hu 2008.03.20. 15:52:07

popp, ne versenyezzünk, elég közeli az enyém is, de könnyen lehet, hogy a te forrrásod biztosabb. egy biztos: nem rajong a Bayernért.

hegyiben amugy se a preferenciája az állati ösztönökre hatóan idegesítő, hanem hogy az olümposz tetejéről böki le foghegyről a feketére, hogy ez bizony fehér.

heinrich · http://nst.blog.hu 2008.03.20. 15:52:32

Hajnalnak benne volt a szerződésében, h olcsón lehet vinni, majdnem minden KSC játékos így van ezzel. Szét is lesznek szedve pikk-pakk.

mocsing · http://nst.blog.hu 2008.03.20. 15:54:16

csak Görlitzet vinné már valaki, mielőtt Klinsmann komolyan veszi saját nyilatkozatát, hogy számít rá jövőre..

popp · http://koncertblog.com/ 2008.03.20. 15:59:33

Versenyről szó sincs! Csak úgy mondtam ezt, mintegy hozzátéve az akkut Bayern gyűlülethez. A lényeg ebben nekem meg az, amit már leírtam, hogy szerintem ezeket az elfogultságait a cikkeiben sem tudja palástolni, ami nem is lenne baj, ha nem a megkérdőjelezhetetlen szaktekintély szerepében tetszelegne. Na de talán túl is ragoztuk ezt a témát.

Szóval, Pax!

popp · http://koncertblog.com/ 2008.03.20. 16:01:16

"hegyiben amugy se a preferenciája az állati ösztönökre hatóan idegesítő, hanem hogy az olümposz tetejéről böki le foghegyről a feketére, hogy ez bizony fehér." - na eföllött átsiklottam, teljesmértékben egyetértek.

Lond · http://lond.blog.hu 2008.03.20. 17:32:36

fura érzés lehet szurkolni egy olyan csapatnak, akit azért valószínűleg nagyon utálsz :)

Hartog 2008.03.21. 00:21:02

Hogy írhatja le egy igazi Dortmund-szurker azt, hogy "Signal Iduna Park"? Akárki szponzoráljon akármit, azért az Westfalen marad...

BruceWayne 2008.03.21. 11:37:40

karlsruhe le lesz nyomva a hétvégén?

2008.03.21. 11:51:18

"Hogy írhatja le egy igazi Dortmund-szurker azt, hogy "Signal Iduna Park"? Akárki szponzoráljon akármit, azért az Westfalen marad..."

Sőt, Bayern szurkoló létemre, magam is ódzkodom számra venni a szponzorok által adományozott neveket, legyen szó bármely más német csapatról, számomra Arena AufSchalke, marad a Veltins, Waldstadion a Commerzbank Arena, és így tovább, persze van egypár amivel bajban vagyok ilyen a mi szentélyünk is az Allianz-Arena... remélem még megérem azt amikor pl Franz Beckenbauer nevét fogja viselni..ha lesz ilyen egyáltalán.

úrilány 2008.03.21. 12:29:23

khm, khm, khm... gondoltam, mivel mégiscsak nem privát körben vagyok, valamivel szélesebb körhöz szólok, jobb/érdemesebb használni a hivatalos nevét...
(tudom, tudom, én és a rég túlhaladott publikálási elveim :))

Bezuhov. 2008.03.21. 14:04:09

:DDD
Bár nem láttam a sportkanális szakértését, de rögtön sejtettem, hogy ez csakis Hegyi "überbrazíl" Iván lehetett. Ez az ember bármikor, bármiből képes levezetni alaptézisét, miszerint a mi kis glóbuszunkon csak a brazílok tudnak focizni. Elég röhejes ... szagértőnek ( mondjuk ez Mo.)

mocsing!

"... még nem láttam kommentátort, aki ennyire utálta volna a BM-et."

Ebben egyetértünk. Korábban jópárszor felbäszta az agyamat Herr Hegyi! Még jó hogy mostanában nem engedik a szerncsétlent német meccsek közelébe, főleg a Bayern-hez ! :-)

halihalo 2008.03.21. 14:36:21

OFF.
Sajnos nem tudom, hová lehetne írni, ezért kénytelen vagyok ide.
A főoldal tetején ez áll:
Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

Nos, ezzel szemben egy szó sem volt a Premier League-ről már március 8 óta...
Pedig aki látat a totteham-Chelsea meccset,....

halihalo 2008.03.21. 14:37:05

Bocs: látta a Tottenham

Bezuhov. 2008.03.21. 18:35:35

haliho!

Az van hogy az országban elharapózó súlyos premíersíp őrület immáron járvánnyá fokozódott, s emiatt a kormány olyan rendeletet hozott, hogy meg kell szüntetni azon médiafelületeket melyek angol élvonalról szólnak. Továbbá korlátozzák a szigetországi közvetítéseket, és begyűjtik a roneys, drogbás, gerrardos, fabregasos és minden a Premiersípban játszó játékos mezét ! :)

...s ez még csak a kezdet ;))

mocsing · http://nst.blog.hu 2008.03.21. 19:37:30

én aztán a Bayern und deutscher Fussball über alles elvet vallom az ősrobbanás óta, de attól még nekem is a pofám leszakad, hogy lehetetlen megnézni olyan igggazi mu-arsenalt, pool-cselszkit szombat kora délután, ásványvizet szorongatva, a péntek miatt picsamásnaposan...és persze várva a fél négyes bundásligát:))

Bezuhov. 2008.03.21. 20:07:35

való igaz mocsing! ha nincs Bayern meccs a premiersíp is megteszi tölteléknek! :DD
(Tudniillik, velem oly rendes a sors, hogy a szolgáltatónk az júrósport2-t nyomja, a sóherklubot viszont nem :/)

mocsing · http://nst.blog.hu 2008.03.21. 20:23:28

akkor még én jártam jobban a sóherklubbal:) kár, hogy választani kell, a macskarúgjameg...

úrilány 2008.03.21. 21:18:31

kopp-kopp, sajnos nem tudom, jó helyen járok-e,de itt lehet panaszkodni, mert mások másként gondolkoznak a világ némely jelenségéről, mint én? :))))

agymosott 2008.03.22. 11:11:22

Heinrich, én hosszú időn át fikáztam Zorcot korábban, de a klub anyagi összeomlásához neki nem volt köze, azt a Michael Meier-Gerd Niebaum duó hozta össze, előbbivel az élen.

Amúgy pedig, az Amorosos csapatot is Zorc rakta össze, és azóta, egészen a tavalyi idényig nem igazán volt lehetősége normális anyagi keretből gazdálkodnia. Azóta voltak egészen jó és borzalmas húzásai is: előbbire Frei, Petric, és Tinga példa, utóbbira elsősorban Valdez, és Kovac.

Hogy akkor mégis miért vagyunk ilyen szarok? Passz. Nincs egyetlen személy, vagy egyetlen tényező. 2003 és 2007 között mindenesetre normális igazolásokra csak mérsékelt lehetőségek voltak, és ez mindenképp nyomot kell hogy hagyjon a csapaton. Szerintem komoly hozzáállásbeli problémák vannak az utánpótlással kapcsolatosan, nem kapnak a fiatalok normális lehetőségeket (Nöthe, Hünemeier), ha meg mégis, (Sahin) akkor rögtön elkezdik sztárolni őket amitől azok rövidesen elbaszódnak. Doll sem elég határozott, bár azért próbálkozik, én őt inkább hibásnak tartom a gyenge szereplésben. De drámáról azért nincs szó, 100 millió euró tartozást sikerült eltüntetni három év alatt, erre azért nem sok klub képes. Ha jövőre sem erősödik meg a csapat, akkor viszont tényleg lejár mindkettejük ideje.

agymosott 2008.03.22. 11:18:12

meg az utánpótláshoz kapcsolódóan: baromira büszke mindenki a klubnál arra, hogy mennyi bajnoki és egyéb címet összehoztak már a különböző korosztályok, de arról senki nem beszél, hogy ezek a fiatalok ma egy-két kivétellel mind a regionalligában játszanak különböző csapatokban.
süti beállítások módosítása