Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

A francia kapcsolat – szétnéztünk az ötödik legerősebb topligában

2008.03.19. 13:00 Vendégszerző

Cudarul elhanyagoltuk, így be kell vallanunk, hogy nem igazán vagyunk képben a francia bajnokság történéseivel kapcsolatban. A fejünkhöz kaptunk, s megkértük Quentin Montargis néven kommentelgető olvasónkat, hogy foglalja össze, melyek a legfontosabb tudnivalók, amit minden NST olvasónak illik ismernie.

Azt már megszoktuk, hogy a Lyon nyeri. Azt is, hogy akadnak csapatok, melyeket kiesőjelöltnek tippelnek, végül Bajnokok Ligáját érő helyet csípnek el. Ismerősek a „majd most!” felkiáltással induló, ám rendre taknyoló nagycsapatok, meg a mindig sűrű középmezőny. Vigyázó szemeinket Párizs helyett a francia bajnokságra vetettük.

A tilalom feloldása után két-három vadászt tartottak arra méltónak, hogy megakadályozza az oroszlánt sorozatban hetedik zsákmányának elejtésében. A nagyvad leterítése úgy tűnik, idén sem sikerül, mert kilenc fordulóval a zárás előtt már csak egyvalaki foghatja be az alfahímet. Ugyan az elmúlt esztendők dominanciája valamelyest csökkenni látszik, de hála a töketlen üldözőknek, még bőven elég. Hiába hagyott ki heteket Coupet, hiába omlott le majd’ fél évre a helyi fal (Cris), hiába dobta gerincre Wiltord Fred életének párját, hiába kúrta el (kicsit, nem nagyon) Aulas az új igazolásokat, a Lyont nem lehet elkapni.


Nem hiába vadászik rá fél Európa: 17 gólt lőtt eddig Karim Benzema

A falkavezér megtalálta a legtehetségesebb ifjú kölyköt, akiért mindent megadnának a nevesebb állatkertek. Benzema a hazai préri mellett a nemzetközin is bárkit képes halálra rémíteni, ráadásul Ben Arfa személyében hasonlóan félelmetes pajtásra lelt.

Az előző részben történt: első helyen állnak, hat pont előnnyel. Legtöbb rúgott gól, otthon mindössze egy vereség.
A folytatásban: sima címvédés picit nagyobb előnnyel.

Mi a közös Pajkos Jánosban és Laurent Blanc-ban? Nem, nincs benzinkútja a vb-k történetének első aranygólját szerző világbajnok hátvédnek. A nyalóka. Bordeaux-ban az első komolyabb edzői feladatát kapta a Barcelona, a Manchester United és az Inter egykori kiváló hátvédje és máris bizonyított. Igaz, remek kis keretet kapott kezei alá: hátul rutinos kapussal (Ramé), tehetséges védőkkel, középen egy kicsi  és egy sovány brazillal (Jussié, Wendel), elöl a teljesítőképességei határát feszegető Cavenaghival (argentin) és az Angliából elzavart Bellionnal, valamint a „marokkói Crouch-csal”. Blanc-t dicséri, hogy nagyjából a mostani társasággal dolgozhatott az előző idényben Ricardo Gomes, de ő nem szopogatott nyalókát. 

Az előző részben történt: másodikak, ugyanannyi vereséggel, mint az OL.
A folytatásban: meglesz a Bajnokok Ligája
.

Fiatalabbaknak Rudolf Gergely, idősebbeknek Tony Cascarino juthat eszébe a Nancy hallatán. Előbbi fiatalembert rajtunk, magyarokon kívül nyilván senki sem ismeri, de egy átlag csigazabáló is bajban lenne, ha megkérdeznénk tőle, mely csapat kulcsembere a Puygrenier, Gavanon vagy Zerka nevű úriember. A kelet-franciaországi városka büszkeségeit a senki földjére vártuk, ehhez képest szenvedélyes futballjukkal a húsosfazék közelében tolakodnak.

Az előző részben történt: a dobogó alsó fokán állomásoznak, legkevesebb kapott góllal.
A folytatásban: kénytelenek beérni az UEFA-kupával.

Ribery bőrgatyába rejtve gólpasszokat csempészett Münchenbe, Carrasso sérülése miatt mókás nevű fickó állt a kapuban, ismeretlen edzőt korbácsos váltott, pokoli kezdés után BL-álmok – a hektikus Marseilles-i hónapok dióhéjban. Szerencsére DJ Ibril lába ép, Niang élete formájában játszik, Zidane mezét meg hamarosan Nasriéra cserélheti Sami Naceri a Taxi 9-ben. 

Az előző részben történt: a bűnrossz őszt pazar tavasz követi, jelenleg negyedik a csapat.
A folytatásban: lelökik a Nancyt a dobogóról.

Tovább haladva két olyan együttes van soron, melyeket tehetséges kapusok és ügyes légiósok repesztenek. A vidéki kocsmáros kinézetű Frederic Antonetti csapatából  - Nizza -  érdemes kiemelni az 1-es Llorist (kezen állunk, ha nem viszik el jobb helyre), az irányító Edersont (ő már a Lyoné), plusz Bakari Konét, aki állva akkora, mint bármelyik csapattársa ülve. Itt majdnem copy & paste szöveg következne a Le Mans kapcsán, a neveket tessék kicserélni Yoann Pelére, a japán Macuira és a brazil De Melora (nyártól Palermoban dolgozik.)


Ritka pillanat: Hugo Lloris gólt kap

Innentől kezdve egy sűrű masszát láthatunk. Írdd és mondd: a hetedik helyen tanyázó Lille-t és a már kieső (tavalyi kupagyőztes!), tizennyolcadik Sochaux-t mindössze 7 pont választja el egymástól. Tippelni a végjátékra lehetetlen küldetés.

Bár nem érdemlik meg, de néhány sort kap a Lens és az örök csalódás Paris Saint-Germain. A vér és arany kispadján az aranylabdás Jean-Pierre Papin próbálja helyes irányba terelni fekete seregét, egyelőre kevés sikerrel. Pedig jó a nyersanyag, a szurkolótábor az egyik leghangosabb az országban. A fővárosi gárda újabb idényt húzhat le a wc-n, Ronaldinho távozása óta úgy kóvályognak, mint Rubint Réka a hentesüzletben. Elkeseredetten próbálkoznak helyi fiatalokkal (érdemes megnézni Sakho frizuráját), valamint ismeretlen brazilokkal – talán majd jövőre…

Ami a kieséstől parázókat illeti, Huszti Szabolcs egykori társai nyugodtan készülhetnek a másodosztályra. Előző idényben még a Liverpool-lal BL-selejtezett a Toulouse, most pedig hátulról második. Mi lett volna, ha télen lecsapnak Elmanderre?

Az előző részben történt: hullámvasutazott a fél mezőny.
A folytatásban: a PSG és a Lens csak nem zuhan ki, de valakinek muszáj. A Metzet a Caen és elzászi sorstársa, a Strasbourg követi a pincébe. Bocsáss meg, Szélesi Zoli…

26 komment

Címkék: francia ligue 1

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr29387222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Quentin Montargis-ból 2008.03.19. 14:33:30

Marseille-i és írd - elnézést...

BruceWayne 2008.03.19. 16:07:37

én mindig is a PSG-vel szimpatizáltam. sok örömet nem lelni benne mostanság.....
egyébként kutyaütő egy liga, a heti góltermés általában 10-20 között mozog, leggyakoribb eredmén sokáig a 0-0 volt :-)

r_magpie 2008.03.19. 16:10:34

ez jó összefoglaló, legalább kicsit képbe kerültem

az idei szezonból csak egy-egy csúfos Monaco-buktára kaptam fel a fejem. azok is mit össze szerencsétlenkednek az idén... ismerek még egy-két ilyen csapatot.

mickeyknox 2008.03.19. 16:25:27

nasri nem sokáig fog franciaországban tevékenykedni...

Quentin Montargis-ból 2008.03.19. 16:34:59

Köszi, magpie, ha lesz rá igény, szezon végén egy átláthatobb összegzést terveznék sok stattal, érdekességgel, álomcsapatokkal, stb.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.03.19. 17:45:48

Mickey, attól még jól mutatna a meze Sami Nacerin. Egyébként hajrá Quentin!

psy 2008.03.19. 17:51:50

a Strasbourg nem fog kiesni meglátjátok. (persze nem Szélesi miatt)

halareaal 2008.03.19. 18:56:14

Lyonban nagyon tudnak vmit. nemtom h lehetnek ilyen jók a játékosmegfigyelőik v utánpótlásedzőik, de az durva h egy csomó minőségi játékost adtak el élklubokba, és szinte egy éven belül hasonló erejű csapatot tudtak építeni. sztem tévednek azok, akik szerint a Lyon kiváló szereplése Európában véget ér(t), mert bebizonyították, ha BL ben a 2 első meccs (3-0 szopó mind2) csak kisiklás volt. mondanám, h majd szétesnek ha Benzema, Cris, Clerc stb elmegy, Juninho kiöregszik, de ugyanezt hittem, amikor eljöttek Maloudáék.
a Realnak meg nem Diarrákat kéne vennie innen, hanem a szakmai stábtól kéne tanulni, estleg elhozni őket.

mickeyknox 2008.03.19. 18:57:33

popp:
nem is azért írtam :) csak azt akartam mondani, hogy nyáron szerintem elviszi valaki az om-ből.

Quentin Montargis-ból 2008.03.19. 21:08:20

halareaal,

Tedd hozzá, hogy árfelsrófolásban legalább akkora király Aulas. Gondolok itt Diarrára, akit már a vételára feléért is hozzávágna a Real bárkihez, csak vigye.
Azért előfordultak mellényúlások: Baros, Delgado például, plusz megelőlegezném még Keitát.

qwasd 2008.03.19. 21:42:55

Crosas mennyit szokott játszani a Lyonban, és hogyan?

Ramon Serrano 2008.03.19. 23:31:19

Quentin, gratulalok, remek poszt lett. Volna ra mod, hogy esetleg surubben jelentkezz valami hasonloval? Mondjuk havonta, ha hetente nincs ra idod?

A Marseille eve hihetetlen volt, szerintem sima edzobuktatas esete allt fenn, nem?

halareaal 2008.03.19. 23:41:08

"Azért előfordultak mellényúlások: Baros, Delgado például, plusz megelőlegezném még Keitát."
Barost elcserélni Carewra az valóban irdatlan baklövés volt, ezt el is felejtettem. sztem a norvég alul van értékelve, képességei alapján sokkal nagyobb karriert is befuthatott volna. Keitával kapcsolatban viszont nem értek egyet. nemtom menniyre volt drága, de sztem mindenképp jól járt vele a Lyon. bár igaz, eddig főleg az Afrika Kupán láttam, de manapság az már nem kis szó, ha vki benn van Elefántcsontpart kezdőjében:) (és akkora gólokat rúg, mint pl Egyiptomnak)

Quentin Montargis-ból 2008.03.20. 10:09:52

Ramon Serrano,

Kösz szépen! Kérdésedet az nst alapítóinak címezd elsősorban. :-) Egyelőre maradjunk az idény végi értékelésnél, melyben a tradicionális csapatokkal kiemeltebben foglalkoznék.

qwasd,

Crosas érkezése után egyből a kezdőben találta magát, ami elég meglepő volt. Amióta Bodmer visszakerült eredeti posztjára( korábban a védőhiány miatt hátravezényelték), sokkal kevesebb lehetőséget kap, hiszen Toulalan és Källström helye atombiztos.

halareaal,

Sose gondoltam volna, hogy valaha ezt leírom: egyetértek Carew alulértékelésével kapcsolatban. A Valenciában inkább jobb, mint szezont produkált, a Romában egyértelműen pokolit, a Lyonban közepeset (Madridban óriásit játszott), a Villában egyelőre ígéretes.
Baros pár év múlva az Offenbach kapuját rohamozza Köln mezben.
Keitáról annyit: 16 millióba került, első gólját a 28. fordulóban szerezte...

Quentin Montargis-ból 2008.03.20. 10:10:57

A Valenciában inkább jobb, mint _rosszabb_ szezont produkált,

halareaal 2008.03.20. 11:55:48

azóta Keita a Monaco ellen megtriplázta a góljait :) Carewval kapcsolatban bevallom, nem túl sok meccsét láttam, de amiket igen, ott szinte mind jó volt. ez nem csak a Real elleni, hanem pár norvég, lyoni, és valenciai meccse volt. meg most nemrég szórt egy 3ast a Villában is. Baros meg lehet börtönbe kerül (220al száguldani városban azért nem szép), mire végleg elcseszhetné karrierjét.

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2008.03.20. 14:48:40

én a harnadik nancyra hívnám fel a figyelmet, voltam pár hazai meccsükön és hát amellett, hogy igen szimpatikus focit játszanak és a védelmük szikla szilárd, van néhány játéos, akit én azonnal leigazolnék, mint kim, issiar dia, fortune, vagy az olasz kapusuk, esetleg a vén hadji.
ami meg a végét jelenti, sanszos, hogy a marseille beelőzi, sajnos!

qwasd 2008.03.20. 15:53:40

Quentin Montargis-ból

Köszi a választ!

vilagvandor 2008.03.20. 17:30:07

A Nancy kapcsán Cascarino mellett a múltból Bölöni és Platini neve is szépen csillogott (de a jó öreg Zavarov is innen ment nyugdíjba). Platini ráadásul kétszer lett az év labdarúgója, ami ritkán esik meg nancy focistákkal. Egyébként hihetetlen amit művelnek, dobogósként még Platini alatt sem végeztek (igaz, akkor azért megnyerték a kupát), és tényleg névtelen focistákkal érik el a sikereket, mint egykoron a Roux-féle Auxerre.

Az se semmi egyébként, amit Aulas produkál, hihetetlen pénzekért adja el a játékasait, s egy-két év alatt az újakból is mekkora pénzeket csinál. Iszonyú pénzért eladta a chelsea-nek Essient, megkapta helyére Tiagot, akit aztán szintén busás haszonnal dobott tovább a Juve-nak. Ott volt ugye Abidal és Diarra is. Védekező középpályásokkal szerintem a Lyon látjael fél Európát. Benzemát viszont jó lenne még egy-két évig megtartani, hogy Ben Arfával párosban büntethessenek. Megérdemelne már a Lyon egy nagy sikert a BL-ben is. Allez OL!

Quentin Montargis-ból 2008.03.20. 22:55:56

Bastille,

Hová igazolnád le őket? ;-) Igazából nem emelnék ki senkit, nincsenek sztárok, csapat van. Hadji pedig nem a vén Mustafa, aki hajdanában a Deporban tolta, hanem az öccse, Youssef.

kavics30 2008.03.20. 23:00:58

egyszer jártam Montargis-ban. sajnos csak átutazóban, de remek hely lehet.
egyébként grat! személy szerint várom a folytatást!!!

Quentin Montargis-ból 2008.03.20. 23:04:11

vilagvandor,

Igazából az idősebbekre az én korosztályomat értettem, akik a 90-es évek elején kezdték el követni az eseményeket, Cascarino ekkor még javában küldte az ipart. Platiniék ugye egy pár évvel korábbra datálódnak.

A védekező középpályás-vonulat nagyon jó meglátás, biztos vagyok benne, hogy a sor hamrosan folytatódik Toulalan-nal. Diarrán, gondolom, Mahamadou-t értetted, nem Alout. Utóbbi a kevés tévedések egyike.

Quentin Montargis-ból 2008.03.20. 23:06:07

Kavics! Betértél a "Kocsma a két baráthoz" vendéglőbe? :-D

kavics30 2008.03.20. 23:08:36

:) nem tértem be, de még egyszer megeshet velem ez is...nem lenne meglepő helyszín:)

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2008.03.21. 13:50:09

kedves quentin,

a vén jelző csak amolyan bók volt, egy kedves jelző...a többit meg isten tudja hova igazolnám le, ha leigazolhatnám őket, szívem szerint a bilbaoba, de hát olyan messze vannak a baszoktól ők, mint én montargistól.

de mondom, voltam hat hazai meccsükön és azon kívül, hogy védekezni nagyon tud ez a csapat, a széleken kim-et vagy fortune-t sem a bordeaux, sem az OM nem tudta tartani, onnan a beadás hadjinak és gól....

...de szerintem egy spanyol középcsapatban simán elférne kim mindenéppen!

abban osztom véleményed, hogy a csapat mindenek felett van nancyban, a rotáció semmi fajtája nem működik viszont, ezért fognak lecsúszni az uefa-s helyről is, de ettől függetlenül allez asnl!
süti beállítások módosítása