Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

A spanyol csapat vérzik

2008.03.05. 14:00 pancho_sanza

Megvan az a fájdalmas érzés, amikor kiesik a csapatod egy esélytelenebb ellenféllel szemben? Valószínűleg minden ilyet átélt szurkolóban, játékosban és edzőben hasonló gondolatok fogalmazódnak meg: végig kellett volna támadni a mérkőzést, lőni 3-4 gólt és akkor nincs semmi probléma a továbbjutással. Utólag azonban pont annyira könnyű okosnak lenni, mint amennyire fájdalmas büntetőkkel vagy egy előzménynélküli, hajrában bekapott góllal búcsúzni. Az elmúlt két év legnagyobb párbajhőse elbukott az idei első komolyabb megmérettetésén. A fentiekben vázolt recept azonban most nem működik, mert három lőtt góllal illett volna továbbjutnia a csapatnak, az meg nem hangzik igazán jól, hogy 1-2 góllal kevesebbet kellett volna kapni, és akkor minden rendben van. Pedig nincs minden rendben. Valami bűzlik a Pireneusoktól délre, mivel a Sevilla kiesése csak egy újabb jele volt annak, hogy a spanyol csapat idén vérzik. Az elmúlt négy évben elért négy európai kupagyőzelem után ez mindenképpen váratlan fordulat. Vagy talán nem is annyira?

Az UEFA kupa spanyol felségterületté vált az utóbbi négy évben, miután a Valencia és a Sevilla két győzelme között mindössze az - akkor még félelmetesnek gondolt - moszkvai CSSZKA csapatának sikerült elhódítania a kupát. Senki számára nem lehet kérdéses, hogy Rafa Benítez bajnokságot is nyerő Valenciája és Juande Ramos címét később megvédő Sevillája európai szinten is rettegett ellenfélnek számított. Ráadásul a kupagyőzelmek mögött erős hátteret véltünk felfedezni, elég csak az Espanyol döntőjére, vagy a Villarreal és az Osasuna elődöntőjére gondolnunk. Ilyen előzmények után a Zaragoza, Villarreal, Getafe és az Intertotóból érkező Atlético Madrid alkotta négyes mindenképpen elég erősnek tűnt, hogy a közelmúlt hagyományainak megfelelően térdre kényszerítse Európát. A játékoskereteket, a támadópotenciált, az edzői felkészültséget és rutint figyelembe véve, a Getafe kivételével bármelyik csapatról el tudtuk képzelni, hogy Spanyolországban tartja a kupát. Ehhez képest úgy alakult, hogy egyedül Laudrup gárdájának maradt erre esélye.

Az első figyelmeztetés a Zaragozától érkezett. Victor Fernández már tíz évvel ezelőtt is európai kupagyőztes edző volt, mialatt csapatában az argentinok szeme-fényei Aimartól, D’Alessandron és Ayalán keresztül, Diego Militoig játszanak. Ehhez képest az Arisz Szalonikiból mindössze Ivic és az első meccs egyetlen gólját szerző Papadopoulosz neve hangzott ismerősnek. Utóbbi is inkább a kosárlabdából. Miután a visszavágón mindössze 2-1-re sikerült nyernie a Zaragozának, nyeltünk egy nagyot és elkönyveltük az első veszteséget. Később, a csoportmeccsek sikerein felbuzdulva már el is felejtettük a zaragozai kellemetlenséget, pedig mindig is úgy tartottuk, hogy egy olyan - félig - körmérkőzéses rendszer, amelyben több csapat jut tovább, mint amennyi kiesik, nem jelenthet gondot középszintű gárdáknak sem. Miután a nem túl erős csoportokból sikerült továbbjutnia mindenkinek, így bizakodva vártuk az első vérre menő párbajt, amiben a spanyol csapatok szinte csak egymás ellen búcsúztak az előző években.

Bár ne tettük volna! Az Atlético Madrid és a Villarreal búcsúja meglepő volt, mert előzetesen sem a Bolton, sem a szentpétervári Zenit nem tornyosult legyűrhetetlen akadályként a La Liga harmadik és negyedik helyezettje előtt. Különösen az a fájó ebben, hogy mindkét kieső spanyol csapat a Bajnokok Ligájába vágyik, ahol a csoportmeccsek bármelyik ellenfele nehezebb lesz, mint mostani legyőzőjük. Sőt, már a selejtező körben is komolyabb játékerőt képviselő riválissal kerülhetnek szembe. A La Liga csapatainak becsületét a Getafe hivatott megvédeni, amely bravúros londoni győzelemmel kövezett úton halad előre annak ellenére is, hogy az első fordulóban csak hosszabbítás után sikerült a szintén nem túl acélos Twente csapatán túljutnia. Az elődök teljesítményét figyelembe véve, a harmadik számú madridi alakulatnak illene a legjobb négy közé jutni, amire minden esély meg is van, ugyanis ha valamelyik csapat kupaspecialistának mondható, akkor a Getafe az. Tavaly a spanyol kupa döntőjéig menetelt, fél lábbal már idén is a fináléban van, és látszólag nem tisztel semmilyen ellenfelet, aminek köszönhetően a sokkal jelentősebb múlttal rendelkező Benfica ellen egyáltalán nem esélytelenül lépnek pályára. Szurkolunk nekik.

A Sevilla idei kupaszerepléséről már ejtettünk pár szót a bevezetőnkben, azonban ha az andalúzok idei produkciójára tekintünk, akkor talán nem is annyira meglepő a kiesés ténye, mivel a bajnokságban hiába lőttek több gólt, mint a Barcelona, ha közben majdnem annyit kaptak, mint a biztos kiesőnek tűnő Murcia. Ez utóbbi ismeretében, pedig nem is nagyon meglepő, hogy képesek voltak öt gólt benyelni a Fenerbahce csapatától. Természetesen ettől még nem temetnénk a spanyol csapatokat, ám az ősz folyamán megtörtént az, amire szintén senki nem számított a kupaszezon kezdetekor: a Valencia nem jutott tovább a BL csoportköréből, amikor régebben halálnak nevezett  és valóban halálcsoportból is mindig továbbléptek. Ehhez képest a Rosenborg, a Chelsea és a Schalke csapata mögötti negyedik helyezés - enyhén szólva - kiábrándító. Kötelességünk megemlíteni, hogy Koeman csapata a spanyol pontvadászatban is szerencsétlenkedik, azonban láttunk már bajnokságban botladozó, de az Európai kupában végső győzelmet bezsebelő gárdát. Többek között a Real Madrid sem a bajnoki meneteléséről volt híres BL győzelmei alkalmával, de a Milan tavalyi bajnoki szezonját is említhetnénk. Természetesen nem a Valencia végső győzelmét reklamáljuk, azonban a továbbjutás elvárható lett volna egy olyan csapatól, amelynek játékosai egyedül több BL mérkőzést játszottak, mint a másik három csapat kerete összesen. Innen nézve csalódás, hogy még az UEFA kupát jelentő harmadik hely is elúszott David Villáék számára.

A spanyol csapatok becsülete - a Getafe mellett - a Barcelonán múlik, amelyik sima továbbjutásával megcselekedte, amit megkívánt a haza. Most nem szeretnénk belemenni a katalánok egész spanyol nemzethez fűződő viszonyába, mert a téma szempontjából ez abszolút nem számít. Sokkal inkább idevág a továbbjutás, és a végső győzelembe táplált remény, amely még létezhet a katalán szívekben. A Celtic sima kiütése mindenképpen dicséretes egy olyan világban, ahol Nyilasi Tibi bácsi is mindig elmondja, hogy nincs már könnyű ellenfél. Ráadásul a végső győzelemhez vezető úton nem az számít, hogy ki mennyire üti ki ellenfelét (lásd Manchester-Roma), hanem hogy ki az, aki mindegyiket kiüti. Ilyen szempontból ez a Barcelona emlékeztet a két évvel ezelőttire, amelyik mindig csak egy góllal nyerte BL párharcait, de az is pont elégnek bizonyult. Még öt mérkőzésen kellene helytállnia a gránátvörös-kék óriásnak, akit a rengeteg sztár ellenére jelenleg Xavi visz a hátán, de nincs ezzel semmi probléma, amíg ez elég a győzelemhez, vagy adott esetben a továbbjutáshoz.

Nem szóltunk még a Real Madridról, a csapatról, amelyik öt ponttal vezeti a bajnokságot a Barcelona, és tucattal a fentebb már említett Villarreal, Atlético Madrid párosa előtt. A Roma ellen kellene ledolgoznia egygólos hátrányát, azonban szinte kiszámíthatatlan mi fog történni. Egy csapat, amelynek a kispadja az idény eddigi legfontosabb mérkőzésén így fog kinézni: Soldado, Drenthe, Dudek, Salgado, Higuaín, Balboa, Marcelo. Simán továbbjuthatnak, simán kieshetnek, azonban a diadal is csak ideig-óráig feledtetheti a tényt: a spanyol csapat vérzik.

76 komment

Címkék: spanyol la liga több mint foci

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr14366506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szferi 2008.03.05. 14:34:35

Vérzik az olasz is rendesen, ők még szarabbul állnak, mint a spanyolok. Másrészt a spanyol csapatoknál ez csak erre az évre jellemző, míg olaszországban (eddig az évig a milan, és azelőtt a juve szerepléseit kivéve) ez már tendencia.

A sevilla kiesése engem nem lep meg annyira, bár a fener ellen még továbbjutást vártam. Majd valaki más, jövőre. Bíztató mindenesetre hogy adott szezonban nem várt jó teljesítményt tud nyújtani egy espanol, villareal, sevilla, stb. Olasz csapat az elmúlt 5 évben viszont csak kétszer jutott a nyolc közé UEFA kupában, és ott el is vérzett... a két említett óriás sikereit leszámítva hol az olasz középmezőny?

(+ az inter, roma párosnak sem szokás a nyolcból tovább kerülni a bl-ben, sőt, már az is eredmény)

Rezeda 2008.03.05. 14:48:39

Zaragoza: Aimar nem jatszik csak a neve szerepel a listan, de Oliveira ott van! Azt hittem amikor Irureta leult a kispadra vege a gyenge szereplesnek, hiszen lattuk a Deportivo hasonlo erossegu jatekoskerettel barkit meg tudott verni Europaban.
A Valencia szereplese azert furcsa, mert nem volt ilyen nagy baj amikor elkuldtek Florest, kicsit mintha a jatekosok ki akarnak rugnatni Koemant.
A Sevilla siman elmarhulta a visszavagot, ez lehet
rendkivuli eset, de ami az Atletico Madridot illeti
az egyszeruen erthetetlen. Ezzel a kerettel ketto kivetelevel minden bajnoksagban bajnokeselyesek
lehetnenek es megis rosszul jatszanak. Edzot kell
valtani, de nem tudni ki segithetne. Talan egy nagy nev, vagy az a faszi aki a Real Sociedaddal ezustermet nyert?

popp · http://koncertblog.com/ 2008.03.05. 14:48:48

Az Inter azért játszott elődöntőt 2003-ban. A Roma tavalyelőtt nem is játszott a Bl-ben , ehhez képest tavaly már a 8 között volt és este ismételhet...

szferi 2008.03.05. 15:01:59

Az Inter volt a szabályt erősítő kivétel :)

A románál meg hozzá tartozik, hogy azelőtt soha... pedig bejutottak párszor a BL-be, nem? Ismételhet ma, de a továbblépéssel még akkor is adós marad, ha nagy mázlival az ismétlés összejön.

szferi 2008.03.05. 15:07:13

Érdekes az is, hogy a spanyol csapatok néhány év parádés szereplés után milyen látványosan tudnak összeomlani, szinte egyik percről a másikra, egyértelmű magyarázat nélkül (edzőváltás, egy két kulcsjátékos eligazolása nem tekintendő annak, ez előfordul máshol is): celta, tenerife, depor, újabban valencia, és sztem a sevilla/zaragoza kettősből kerül ki jövőre a következő

Rezeda 2008.03.05. 15:10:30

A Depornal nem egy ket jatekos cserejerol van szo hanem az egesz csapatrol, jelenleg csak olyanok jatszanak a csapatban, akiket atigazolasi dij nelkul lehetett atvenni.
A Celta val nem tudom mi van de a Valencia csak Koeman ota ilyen szar.

Aradebil 2008.03.05. 15:41:00

buzi Franco,nemtom mit akar még tőle Pellegrini -.-

rhynn · http://comicbooks.blog.hu 2008.03.05. 15:49:57

A post nagyon izgalmas, jól megszerkesztett, viszont úgy érzem (kövezzetek meg érte), hogy több kérdést felvet, mint amennyit megválaszol, s ebben kicsit Lost utóérzésem van :)

Az egyik az az, hogy miért van az, hogy ha európa második legerősebb bajnokságából, ahol a kieső kb. 5 pontra van az uefás helyezéstől (kis túlzással) csak 2 kerül be a BL legjobb 8 csapatába, ill. csak egy menetel mondjuk az elődöntőig, az miért jelenti azt, hogy haldoklik a spanyol foci?

Lehet, hogy így van, inkább én azt látom, hogy annyira kiegyensúlyozott a mezőny, hogy a spanyol csapatokat felőrli a bajnokság. Évek óta nem nyert nagycsapat kupát (most nincs előttem a statisztika, de azért valahogy így van), a kiesők pedig szintén képesek akár idegenben is megverni a nagycsapatokat. A dobogósok esetében a hármas terhelés miatt sokkal több a sérült, s nagyon kevésszer áll fel a legjobb tizenegy. (Mind Real, mind Barca szemszögből).
Nagyon erős a középmezőny is, harcolni kell az UEFA-ba, BL-be kerülésért, hiszen itt előfordulhat, hogy középcsapat (Osasuna) jut a BL-be, ez angliába hallatlan lenne.

Az olaszoknál hasonló a tendencia, s tegyük fel, itt is két csapat jut be (Tudom, a Roma-Real miatt ez idén nem fordulhat elő) a 8 közé. Ez a két bajnokság elviszi ezáltal a férőhelyek felét, jön még 3 angol (mert azért ők középcsapatként 2-3x annyi pénzből gazdálkodhatnak, az új tévés szerződés miatt pedig a nagyok is szép lassan elhúznak), s esetleg egy 8. valamely európai középcsapat.
Ezek után vészharangkongatás, nemzetközileg megvehetetlen bírók említése következik, stb.

Pedig: a BL-ben csak elvétve jut be kiscsapat a 8 közé, amely rendszerint döntőig/győzelemig is viheti, hisz otthon egyáltalán nincs leterhelve).

A vesztesek kupája pedig szintén arról szól, hogy kinek kell kevésbbé kapaszkodnia otthon, így ott se realitás négy spanyol csapattal számolni a döntőben, hisz nekik küzdeni kell még otthon is.

Emellett pedig a kérdés a válogatott. Meghatározó játékosaik vannak európai szinten, a válogatott pedig pocsék. Mégpedig szintén a hatalmas terhelés miatt. Nálam egyébként ők azok, akik egy-két éven belül a franciákhoz hasonlóan mindent vihetnek, hiszen meghatározó embereik vannak meghatározó csapatoknál (Barca, Real, Liverpool, stb.), ellentétben például az angolokkal.


Még egyszer mondom, nincs bajom a cikkel, csak olvasás közben még vártam egy kis fejtegetést :)

argentin#21 2008.03.05. 15:52:49

Nagy csalodas szamomra a Villarreal,pedig lassan 10 eve,hogy kedvenc spanyol csapatom. Elvezet volt nezni ,ahogy a letran jottek felfele, de az idei csapata az eddigi legkevesbe szimpatikusabb (talan az argentinok tavozasa miatt? biztos)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.03.05. 16:26:31

Szerintem is nagyon érdekes a poszt.

Alapjában rhynn-nel értek egyet, azaz: nagyon kiegyensúlyozott a bajnokság, tényleg bármi előfordulhat. Szerintem a spanyol első osztályú csapatok közül bármelyik (igen, még a Levante is!) képes lehet arra, hogy akár UEFA-kupa elődöntőig meneteljen. Épp ezért szerintem a sikercsapatok visszaesése relatív. Jövőre simán előfordulhat, hogy pl. az Osasuna megint BL-helyre kerül.

Idén persze nem jön ki a lépés egyik csapatnak sem, mindegyik egy hajszállal esett ki. Jövőre ez is simán megfordulhat.

Épp ezért látom erősebbnek a spanyol bajnokságot, mint az angolt. Azon túl, hogy persze messze szórakoztatóbbnak is. Dehát ez utóbbiban benne van az én elfogultságom. :-)

giacinto 2008.03.05. 16:42:39

D'Alessandro otthon játszik a San Lorenzoban, ha jól tudom. Az olasz foci nem tudom mire fel nézitek le? tavly 1 volt a 8 között, mégis megnyerte. előtte rendszeresen a 3 nagy ott volt a 8 között, 2003-ban mind3 ott volt az elődöntőben. az uefa-kupát meg általában leszarják az olasz csapatok, egyszerűen nem éri meg 1-2 milliós "nyeremény"-ért egész évben utazni és meccselni, lutriból.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.03.05. 17:04:01

Rhynn és giacinto gondolatát, továbbnyújtva, az angol nagy csapatok helyzeti előnye abból fakad, hogy onnan évek óta ugyanaz a négy jut a bl-be. Míg az olaszoknál és a spanyoloknál, a két-három nagy mellett mindig vannak kevesebb bl rutinnal felvértezett csapatok. Miközben azért évről-évre számolni kicsit gyengébb bajnokságok klasszis csapataival és komoly Bl-rutinjukkal: például egy Portoval (2004-ben nyertek, de azóta is általában elérik a 16-ot), egy PSV-vel (2005-ös elődöntős) egy Lyonnal, egy Celtic-kel, de mondhatnám Olimpiakoszt vagy a Panát, a Galatát vagy a Fenert is. Egy rosszabbul sikerült évből még sem kéne mélyreható következtetéseket levonni. Eleve is a Bl változik, ha megnézzük az utolsó tíz évet nehéz hosszabb dominanciát észrevenni.

Asidotus 2008.03.05. 17:27:48

Baromi érdekes kérdés, sok mindent fölvet, többet, mint amit megválaszol, de talán nem is ez a célja.
Nézzünk egy-két érdekességet:
1977-1985 között 7-szer nyert Bek-et angol csapat 9 kiírásból, ráadásul 3 klub hozta ez össze, tehát nem egy szerencsésen összeállt gárda. Tették ezt akkor, mikor még csak jóformán angolok játszottak a Liverpool, Nottingham Forest és az Aston Villa keretében. Ehhez képest mit tudtak felmutatni a válogatottban? Semmit.
Az UEFA-kupában,a 90-es években 1989-1999-ben (11 kiírás) 8 győzelmet értek el az olaszok, 6 további döntőssel. Ehhez képest a spanyolok utóbbi pár évvel ezelőtti UEFA-menetelésük még nem sok.
Angol középcsapatok?
Rhynn írta, hogy:"mert azért ők középcsapatként 2-3x annyi pénzből gazdálkodhatnak". Hol vannak ezek a gárdák? Az elmúlt tíz évet nézve a Middlesbrough az egyetlen, amelyik döntőig jutott (a Liverpool 2001-es sikere nem számít most, mert nem közép-, hanem nagycsapat, akárcsak az Arsenal 1999-2000-es döntője). Talán nem annyira jók az angol középcsapatok sem.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.03.05. 17:43:00

Ha bevezetik a Platini-szabályt, hogy minden csapatban pályán kell lennie hat hazai játékosnak, az angolok mostani jó szereplésének búcsút lehet inteni. A nagycsapataikban az összes húzóember külföldi.

Egyébiránt amióta BL van, 5-ször nyertek a spanyolok, 4-szer az olaszok, és csak kétszer nyert angol csapat (ugyannyiszor, ahányszor német). Hosszú távon a legérdekesebbek a tendenciák.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.03.05. 17:43:27

Ha meg a Bl-t nézzük, akkor azt mondhatjuk, hogy az angol középcspatok a Leeds Utd. óta egyáltalán nincsenek jelen, mindig ugyanaz a négy nagy!

halareaal 2008.03.05. 17:47:02

azért ha a Realnak sikerül továbblépnie a vereség és a sok sérült ellenére, 2 olyan csapat lesz a 8 között, amelyek midnenképp top riválisnak számítanak majd. a Sevillát nem akarom bántani, mert kiestek egy jóval gyengébb csapatn ellen, hisz nekik ez a szezon nagyon nehéz (és szomorú) a sajnálatos tragédia és a sikeredző távozása miatt. meg az elmúlt 2 év után egy ilyen szezonban a motiváció is csökkent vmelyest, sztem. az Atletico viszont felháborító, hogy milyen töketlen, ezt a Boltont az első meccs után ki kellett volna ütniük. egyébként ha ránézünk a Sevilla és talán-talán az Atleti keretére, egyenként vizsgáljuk a játékopsokat és elvonatkoztatunk az edzőtől, és a klubok preztizsétől, nem sokkal maradnak el akár az Arsenal és a Liverpool mögött sem.
egyébként meg, lehet ez hirtelen sokkoló lesz, de ebben a vitában az angol foci elég súlytalan lenne (olasz és spanyolhoz képest), ha nem lenne a liverpooli csoda. az idei blben m,eg az lehet a legérdekesebb, hogy nincs igazán jó formában lévő topcsapat, talán csak az Arsenal, ahol az eliten belül a legkisebb nevek játszanak. meg talán a MU, akik viszont simán kizúghattak volna a Lyonnal szemben.
a spanyolok meg simán EB-győztesek lehetnének már most is, ha kirúgnák ezt a szerencsétlen kapitányt és a Fabregas-Xavi-Iniesta tengely előtt Guti-Raul-Torres támadnának. a francia és olasz csapat kiöregedésével egyénileg simán Európa legjobbjai lehetnének.

rexford 2008.03.05. 17:56:03

A jelenlegi rendszerben (egynél több csapat egy országból) Spanyolo. adta a legtöbb csapatot a BL-negyeddöntőbe (19-et), Olaszo. 18-at, Anglia 16-ot.
Olyan még nem volt, hogy angol ne lett volna a legjobb 8 között, a spanyolok 1-szer, az olaszok 2-szer hiányoztak.
Volt olyan, hogy egymás után 4-szer volt 3 spanyol a negyeddöntőben, és olyan is, hogy 3 egymást követő idényben összesen 1 olasz (99/. Az utóbbi 3 évben csak 3 spanyol, viszont 6 angol és 8 olasz.

A tendencia az, hogy nincs tendencia.

rexford 2008.03.05. 17:58:12

Ami lemaradt: 99/00-01/02

giacinto 2008.03.05. 18:21:46

en.wikipedia.org/wiki/Andr%C3%A9s_D'Alessandro

D'Alessandro a San Lorenzóban játszik jelenleg. a kupameccs nem tom mikor volt ezek szerint akkor még spanyolban volt.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.03.05. 18:22:50

első fordulóban esett ki a Zaragoza:(

giacinto 2008.03.05. 18:33:59

angol középcsapatok idei költelezése (vételek-eladások):
Tottenham: -72 millió euro
Man City: -66 millió
Portsmouth: -30millió
a kiesőjelölt Fulham és Sunderland is eltapsolt 40 ill. 64 (!!!!) millió eurót.
ehhez képest 0 eredményeik vannak nemzetközi szinten az angoloknak.
ilyen pénzeket az Európai Top 10-es klubok szoktak költeni.

A spanyolok közül csak az Atletico költött 31-et a többiek 10 alatt maradtak.

Az olaszoknál a Napoli 46 milliója mellett a Palermo 10 milliója jelentősebb, a többi elhanyagolható, sőt nem kevesen plusszban vannak....

giacinto 2008.03.05. 18:38:48

Az olasz élvonal 20 csapata (alegkisebbtől a legnagyobbig) idén átlagosan kb 7 milliót költött fejenként, a spanyolok 14-et, az angolok 22-t !!!
Ehhez képest a pályán....

ktn 2008.03.05. 18:56:09

vicces, hogy a spanyol klubok problémáinak kapcsán csak egy lépés, és már az olasz kudarcokról van szó:)

ennek a témának kábé 140 oldala van.

például az angol klubok azért se nyernek sokat ahhoz képest, hogy mennyit költenek, mert az angol ligában még májusban is élethalálharc megy, miközben az olaszoknál már februártól lötyögnek. egyszerűen nincs annyi pénz és dopping, hogy mindenhol nyerni tudjanak az angol csapatok (lásd tavalyi bl, milan vs. 3 angol).

egy tendencia azért talán van. mindig azok az országok a legeredményesebbek a nemz. kupákban, ahol a legtöbbet költenek légiósokra. kilencvenes években a serie a volt a csúcs, 2000-ben az angol liga (mégha a manu, az arsenal és a chelsea még nem nyert bl-t 1999 óta, de a pool igen). de ez a tendencia is változhat, például a platni-szabálytól. akkor aztán szarban lennének az angolok.

(((((kicsit OFF, de figyeltétek, hogy az emúlt fél évben hány külföldi kritizálta az angol futballt? malouda szerint az angol játékosok taktikailag képzetlenek, kólát isznak satöbbi. ramos ugyanezért kezdte azzal a tottenhamnál, hogy lefogyasztotta a játékosokat, az index írt erről jó cikket.))))))

giacinto 2008.03.05. 19:07:52

"például az angol klubok azért se nyernek sokat ahhoz képest, hogy mennyit költenek, mert az angol ligában még májusban is élethalálharc megy, miközben az olaszoknál már februártól lötyögnek. egyszerűen nincs annyi pénz és dopping, hogy mindenhol nyerni tudjanak az angol csapatok "

az olaszok februártól lötyögnek, ezért verte ki tavaly a lötyögő milan a 3 "húdehajtunk" angolt.... nincs annyi pénz az angol fociban???? még mennyi kelll bele. már a másodosztályban is fontmilliókat költő csapatok vannak, mi kell még?

ApukadHUN 2008.03.05. 19:13:17

élet-halálharc a veretlen bajnokcsapatok (100 pont közelében) hazájában
ez nagyon lol

ZenZo 2008.03.05. 19:21:57

Húú, de vártam. Kicsit később került elő a téma, mint gondoltam, de megvan :) reagálva itt először az utolsó szakaszra, ktn: azért nem kell ám mindent elhinni, amit a magas színvonalú index, NSO vagy bármi leír, főleg, ha az a Sunra és egyéb, Blikk színvonalú portálokon megjelenik (ezúton is had fejezzem ki totális nemtetszésem az elített honlap obszcén című cikke miatt, grat joo gábor, szép volt). Attól, hogy Angliában nem a flikk-flakkra épülő primadonna játék van előtérben, még nem biztos, hogy technikailag képzetlenek lennének a labdarúgók ;)

Visszakanyarodva egy kicsit a Platini szabályhoz tényleg az angol klubokat érintené leginkább rosszul a bevezetés, lévén ugye a "Big 4" összesen tud kiállítani egy csapatra való angolt, igaz, ők alkotják lényegében a válogatottat. (ha már itt tartunk végre elzavarták a bohócot a nemzeti tizenegy éléről, s szereztek egy nem épp látványos játékáról híres, de eredményességben minden szempontból megfelelő edzőt - remélem meg is lesz az eredménye)

És az eredeti témához pedig: aktuális a téma felvetése, de valóban érdemesebb lenne a négy nagy futballnemzet élbajnokságára vetíteni az egészet. Kicsit előzékeny, vagyis inkább diszkriminatív a spanyolokat előtérbe helyezni, lévén máshol is ez a helyzet. Ezekben az országokban nem lehet megcsinálni azt, mint Francia- vagy Némethonban, hogy egy csapat gyakorlatilag több éven keresztül bitorolhatja az élbajnokság első helyét, sőt, nagymúltú csapatok tűnnek el a süllyesztőben, míg olyan kiscsapatok, akik az egyik évben még épphogy bentmaradtak, vezetig ideig-óráig a bajnokságot, s állnak versenyben sokáig a legjobbaknak mondottakkal. Sokat meghatároz, hogy egy klub épp mennyit költhet, mennyit sikerül elkölteni, és hogy az igazolások mennyire válnak be. Ez a három alapvetően határozza meg egy csapat szezonbeli teljesítményét, legyen szó a Barcaról, Interről, Milanról, Chelsearől, vagy éppen a Deporról, Boltonról, Pompeyról, Citehről, Tottenhamről, Lazioról, és még sorolhatnám.

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2008.03.05. 19:24:03

sztem minden puertaval kezdődött, mármint a csapat kevésbé jó szereplése, én még hittem, hogy tavaly képesek bajnokságot nyerni...illetve ramos mester is hiányzik!

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.03.05. 19:59:12

ZenZo:

Azért én a német és francia bajnokságot nem venném egy kalap alá. A Bundesliga kezd megint nagyon erős lenni, főleg az UEFA-kupa mutatja, mennyire elhúztak a franciáktól.

Rexfordnak abban igazat adok, hogy nagyon éles tendenciák tényleg nincsenek.

Engem egész egyszerűen untat az angol csapatok játéka, és így az egész angol bajnokság is. És akkor ehhez keresek érveket, és hát hogy ne találna, aki keres? :-)

Lojzi_ 2008.03.05. 20:23:44

Sokan hivtkoztatok "Platini szabályra". Nem tudom, hogy én vagyok lemaradva, vagy Ti értettetek félre valamit.

Én úgy tudom, hogy a szabály a saját nevelésű játékosokra vonatkozik és a keretben kell 5 vagy 6 belőle. Viszont nem kötelező együtt a pályán lenniük és mondjuk saját nevelésnek számítana C. Ronaldo a MU-nál, Messi a Barcánál vagy Kaká és Pato a Milannál, holott sem saját nevelések, sem azonos nemzetiségűek. Az igazoláskor betöltött kor fog számítani.
Bár azt is hallottam, hogy még ez sem fog megvalósulni, mert megbukik a klubok ellenálásán.

A valószínűbb forgatókönyv, hogy azokban az országokban is eltörlik a korlátozó rendelkezéseket, ahol eddig nem lehetett kilóra fociegyesületet venni. És akkor mondjuk például kiváló Schalke 04 uralom lesz Europában Gazprom milliárdokból.

szferi 2008.03.05. 21:02:18

Rexford, hosszú távú tendenciákat csak teljes összeomlások esetében lehet felállítani, egyébként a hullámvölgyek kiegyenlítik egymást. Nem azt írtam, hogy az olasz bajnokság a holland szintjére süllyed, és ott is marad, hanem azt h az utóbbi NÉHÁNY évben gyengébben megy az olasz középcsapatoknak, mint angol vagy spanyol megfelelőiknek. És ez igaz is.

szferi 2008.03.05. 21:04:00

Egyébként felesleges azzal példálózbi, h mennyit költenek az angol középcsapatok, és mennyit az olaszok. Ez csak azt bizonyítja hogy a PL finanszírozási rendszere jobb, ami hosszú távon tudjuk hová vezet. Ezzel nem cáfoltatok, hanem megerősítettetek. Köszi :)

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2008.03.05. 22:43:32

Hát, ezt a cikket nem is lehetett volna látványosabban igazolni, mint a ma esti real-romával.....


A vicc az, hogy szinte ugyanazt láttam, mint tegnap este, csak több színészkedéssel és szabálytalansággal: csapategység játszott magukat nem hozó egyéniségekkel szemben. És nyert is mindkétszer, a CSAPAT. Szerintem ennyi.

nasteey 2008.03.05. 22:47:09

" és mondjuk saját nevelésnek számítana C. Ronaldo a MU-nál, Messi a Barcánál vagy Kaká és Pato a Milannál"

Azért szvsz van különbség, hogy vki 11 vagy 16-8 éves kora óta van a klubnál... (?)

kavics30 2008.03.05. 22:51:36

morphine - nagyon egyetértek veled! szinte szó szerint ezt éreztem én is!

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2008.03.05. 23:00:39

tegnap este merhetetlenul szomoru voltam messi serulese miatt,nem is erdekelt tovabb a meccs,ma viszont merhetetlenul boldog vagyok,h gyozott az igazsag (roma),es kiesett a real. ilyen korrekt jatekvezetest nagyon ritkan lattam real-meccsen,peppe kiallitasa teljesen jogos vt. sot,raul egyenlito goljat lesallas elozte meg. szoval a kivalo vaszarasz a real javara tevedett. viszont ez kb azt jelenti,h mig mi szerda-szombat rendszerben jatszunk (messi nelkul),addig nekik csak hetvegeken kell. egyertelmu,h meg kell nyernunk a bl-t es a kiraly kupat is! egesz madrid becsodolt,csak gago es drenthe nyujtott jo teljesitmenyt. roma fantasztikus taktikussaggal es esszel jatszott,mig suszter legenyei csak erolkodtek. buta nemet focit jatszottak,na! azert a calderon-mijatovics kettos abrazatat szivesen nezegetnem most. csodalatos este volt!!!

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2008.03.05. 23:03:07

hehe,szegeny hegyi ivan mennyire maga alatt lehet most...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.03.05. 23:04:45

Nem hiszem. Ő többször ellenérzését fejezte ki (sokszor igazságtalanul is) a MAI Reallal szemben, a Romáról viszont folyton dicsérőleg nyilatkozott.

halareaal 2008.03.05. 23:04:57

ez hihetetlen bazzeg. alap, h ezen a meccsen kellett a szezon legszarabb formáját mutatni. a vezetőség most gondolkozhat, mi értelme volt eltapsolni annyi pénzt középszerű cserékre. ez a Roma meg sem próbált focizni, de mégios megérdemelték. aki meg ilyen hülye, mint Guti, az menjan az atleticoba. a spanyolok meg jól megcsinálták, hogy lerúgták a fél keretet pont most, majd nézhetik az angol csapatokat a 4ben.

szmrmszrzt 2008.03.05. 23:09:34

"ez a roma meg sem próbált focizni"-ember, lefocizták a madridot!!! méghozzá zseniálisan .

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2008.03.05. 23:13:27

azert a 4ben lesz 1 spanyol csaspat is. bocsanat: katalan:DDD

roma azt jatszotta,amit kellett.

CS0ki 2008.03.05. 23:28:18

Grat a Romának, azt játszották, amit kell, és elég jól! A madridban kb annyira volt benne a gól, mint az első meccsen...Hiába, a támadójátékunkban érzem a hibát már egy ideje...A védelem rendbe lett téve idén, de a csatár és egy irányító hiányzik!
Ezentúl drukkolhatok a Romának is, mint a kedvenc olasz csapatomnak! :)

kroos 2008.03.06. 08:07:58

A Madridisták véleménye nagyon szinpatikus számomra,és az is ahogy kezelik a csapatuk kiesését.Remélem ragadós a példa és az Interesek is tudnak majd emelt fövel vesziteni.(Habár az elsö meccs utáni kommentek nem ezt igazolják.)

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2008.03.06. 08:18:53

persze tovább ment a roma, de ez a mentalitás, illetve játék nem lesz elég a 4közé, a madrid meg úgy sz*r, ahogy. sajnos!

gibson 2008.03.06. 08:19:32

Remélem, most átgondolja az a balfasz Mijatovics, amit nyilatkozott, hogy "Nem igazolunk semmi nagy nevet a nyáron, ez a csapat így jó, ahogy van..."
(zárójelben, ha azt a 120 millió eurót felajánlják a Milannak Kakáért, még talán el is lehetett volna hozni tőlük, és most mennyivel beljebb lenne a csapat...)
Meg Calderón is elgondolkozhat, okos dolog volt-e elküldeni Capellót, és hogy tényleg akkoranagy edző-e ez a Schuster. 3-4 szezonbeli meccset leszámítva ugyanolyan ötlettelen és impotens támadójátékot játszik a csapat, mint tavaly, ráadásul a tavaszi szezonban ki is kapnak rendszeresen...

Na mindegy, a Romát is szeretem nagyon, úgyhogy akkor innentől kezdve Forza Roma!

kroos 2008.03.06. 08:51:45

Bruno Conti 10-esben játszott a Romában?

the real 2008.03.06. 09:17:46

"Az olasz élvonal 20 csapata (alegkisebbtől a legnagyobbig) idén átlagosan kb 7 milliót költött fejenként, a spanyolok 14-et, az angolok 22-t !!!
Ehhez képest a pályán.... "
Az angolok nem azért költenek ennyit, hogy BL-be jussanak (ez reménytelennek tűnik a csapatok 60%-a számára), az UEFA kupa sok haszonnal meg nem jár. Viszont ha kiesnek a PL-ből, az óriási anyagi veszteség számukra. A Sunderlandnél is tudják, hogy bőven megéri ez a befektetés, ha nem esnek ki rögtön az első szezonjukban.

gibson 2008.03.06. 09:20:45

Így van, az angol élvonalbeli csapatok irgalmatlanul sok pénzt kapnak a PL közvetítési jogaiért, sokkal többet, mint az olasz vagy spanyol egyesületek.

úrilány 2008.03.06. 09:44:12

"Megvan az a fájdalmas érzés, amikor kiesik a csapatod egy esélytelenebb ellenféllel szemben?"
öööö... mondjuk inkább dühítőnek, de ismerem én, nagyon is jól ismerem
bár sok esetben nem olyan biztos, hogy reaálisan nézve is, ténylegesen esélytelenebb volt, ám ugye a szurkolói szubjektivitás....

Asidotus 2008.03.06. 09:51:21

Az olasz bajnokságot toronymagasan vezető, sztárjátékosokkal tűzdelt Inter esélyesebbnek számított az angoloknál csak az 5. helyen bukdácsoló Liverpoolnál. Erre gondoltak sokan, pl.

drani 2008.03.06. 09:53:50

a realnak csak egy fasza befejező csatár kellene RvN mellett, mert ha ő nincs a pályán, eredménytelenek

Vaader 2008.03.06. 10:01:00

Valahogy nem értem, hogy Madridban elvernek 120 M eurót évente, aztán kiderül, hogy az átlagnál alig jobb játékosokat vettek. Ferguson meg elmegy portugáliába barátságost játszani és hazajön egy C. Ronaldoval (akit annak ellenére se szeretek, hogy zseniálisan játszik). Mijatovic meg a játékosmegfigyelők MONNYANAK LEEE!

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2008.03.06. 10:17:45

azert is erzek elegtetelt a real kiesese miatt,mert az a mod,ah elbantak capelloval egy a sirbol megnyert bajnoksag utan,enyhen fogalmazva is gusztustalan vt. susztert pedig negy jo meccset es a clasicot kovetoen majdnemhogy a vilag legjobb edzojenek kialtottak ki. velemenyem szerint az oszi jo teljesitmeny meg capello munkajanak vt a hatasa. ezzel egyutt valszeg megnyerik a bajnoksagot,de azt sem azert,mert annyira jok,hanem mert 6 hetig nincs messi,es mert csak 1 fronton erintettek.

shinigami 2008.03.06. 10:54:36

nyilvan azert nyer bajnoksagot a real (?) mert messi nem jaccik a barcaban

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.03.06. 11:26:15

A Realnak sok minden kell konkrétan, s nem a befejező csatár a legfonosabb. Miután azonban véleménykülönbségek alakultak ki a kiesés valódi okáról, így a Real gyengeségének valódi mélységéről írt posztomat megtorpedózta az az elmélet, miszerint tegnap este a Roma volt kurva erős.
Miután már én is belátom, hogy Spalletti volt zseni, Schuster kókler, és a Roma játékosai is Zidane-ként toryosultak a Real Sebők Vilijei fölé, így tárgytalan az a fejtegetés, hogy pontosan mire lenne szüksége a Madridnak. Mert a tegnapi ellenállhatalan Roma ellen minden csapat kiesett volna.

CS0ki 2008.03.06. 11:44:25

"Mert a tegnapi ellenállhatalan Roma ellen minden csapat kiesett volna. "

Azért nem...Jó volt a Roma, játszották amit kell, de a Real volt a szar elsősorban. Ezt mondjuk abból is lehet látni, hogy idén szinte minden meccsen gyenge volt. A támadójáékunkból hiányzik a gól, vagy egyedül megoldja Robinho, vagy egyik csatárunkról véletlenül bepattan, de ennyi!(A Valladolid viccmeccset senki ne hozza fel...)

"Miután már én is belátom, hogy Spalletti volt zseni, Schuster kókler"

Valahogy úgy...Tényleg úgy tűnik, hogy Capelloból élt eddig Shuszti, és kb decemberig, januárig tartott ki a munkjája. Van rá esély, hogy ismét edzőváltás lesz nyáron...

popp · http://koncertblog.com/ 2008.03.06. 11:49:23

Barnetta, Bruno Conti 7-essel játszott, abban a cswapatban Di Bartolomei volt a 10-es!

popp · http://koncertblog.com/ 2008.03.06. 11:53:38

"Mert a tegnapi ellenállhatalan Roma ellen minden csapat kiesett volna." - és reméljük ki is verünk mindenkit!

szferi 2008.03.06. 11:55:24

Nézd a jó oldalát, pancho! A négy között szinte biztosan lesz egy oda nem illő csapat, jó, ha kis csapatok is tovább tudnak jutni. Kellenek a meglepetések. És néha a nagy alázások. :)

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.03.06. 12:51:26

A Roma azért jutott tovább, hogy valakinek legyen egy jó napja.
Azonban a Real még jobb napot teremtett volna valakinek.

szferi 2008.03.06. 13:13:08

Ne érts félre, a nagy alázások kapcsán a tavalyi Roma produkcióra gondolok. A real gyenge volt, de miből gondolja valaki, hogy ez a szintén harmatos romának esélye van a bl-ben? A tegnapi teljesítményük alapján ez vicc.

A kieső milan jobb teljesítményt nyújtott.

szferi 2008.03.06. 13:14:02

Ha annyira fasza lett volna a roma, nem lenne itt miről beszélgetnünk. De hát mindenki látta...

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2008.03.06. 14:33:40

a realnak idő kell, meg a sérültek, csak calderon ahelyett, hogy kussban a seggén maradna, elküldi schustert, meg robinhonak több pénzt ajánl....

...calderon helyében megvennén puyolt és az el classicon a kezdőbe raknám, majd az első percben lecserélném vagy braun reklám keretében levágatnám a haját, hogy legyen a jogdíjból pénzem. micsel szágúldó ugyanaz!

a roma meg egyáltalán nem volt olyan eget rengető, mint itt egyesek gondolják. max a 4be kerül de döntőre semmi esélye! az olasz foci mondjon le!

ktn 2008.03.06. 19:37:35

kicsit későn néztem ide, ha még aktuális.

giacinto:
én azt mondom, hogy szerintem éppen azért is nyerhetett a 3 angol között bl-t tavaly a milan, mert otthon már csak lötyi meccseket játszott, míg az angol bajnokságban én még nem láttam üresjáratos meccset az elmúlt 5 évben. ja, és egyébként az olasz foci a kedvencem, de ez ettől még tény.

a "nem elég pénzt" arra írtam, hogy hiába költhetsz sokkal többet, az még nem egyenlő a bl-győzelemmel. de általában a jobb szerepléssel igen. a 90-es években a parma villogott a nemzetköti meccseken, mostanában meg az angol kiscsapatok sokkal jobbak európában, mint az olaszok középcsapatai (palermo, fio).

ZenZo:
lehet, hogy te jobban tudod, hogy miket olvasok, de az éppen nem a blikk és az nso. itt egy forrás maloudára, skysports, a guardianból átvéve, de még másutt is megjelent. több linket nincs kedvem beszúrni.

skysportsforum.proboards47.com/index.cgi?board=gf&action=display&thread=1196777200

lehet beszólni, nemzetisportozni.

halareaal 2008.03.06. 19:50:54

"ez a roma meg sem próbált focizni"-ember, lefocizták a madridot!!! méghozzá zseniálisan .". haha, ez jó.

giacinto 2008.03.06. 22:42:20

na ugy látom nem is kell nagyon számolgatni tovább az angol csapatokat az UEFA-kupában :)) LOL

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.03.06. 23:20:30

Hát ez az UEFA-kupa nap egyszerűen remek volt, jobbat elképzelni is alig tudtam volna.

Szívtak az angolok, továbbjutásra áll a Getafe és a Fiorentina, és menetelnek a németek.

Lehet, hogy az UEFA-kupa idén nézhetőbb lesz, mint a BL. (Na jó, ez túlzás volt...) :-)

szferi 2008.03.07. 09:05:58

giacinto, ne fogadj rá hogy több olasz lesz a nyolc között mint angol!

Azért csak számolgass egy kicsit :)

giacinto 2008.03.07. 09:38:51

sztem teljesen egyértelmű hogy TÖBB olasz lesz a 8 között mint angol. az 1 TÖBB mint a 0.

szferi 2008.03.07. 10:37:43

1 az több mint nulla, én is ezt mondtam.

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2008.03.07. 10:54:29

ezt mondom egy masik topikban: ennyit a pl erejerol. van a nagy negy,ok kimagaslanak,aztan viszlat. tobbit getafe-szintu csapatok is siman utik.

szferi 2008.03.07. 11:00:15

A négy nagy nyomasztó fölénye miatt még nem gyenge a többi csapat. a manchester ugyanúgy ver szarrá egy romát, mint bármelyik angol középcsapatot. Az angol big four a bl-ben is évről-évre bizonyítja, hogy csak néhány európai csapat van velük egy szinten.

santvis 2008.03.07. 15:05:48

Nem tartozik a cikk témájához szorosan, úgyhogy előre is elnézést az offolásért. Néhány hónapja olvastam Rijkaardról egy cikket, amiben említették, hogy van egy ritka betegsége. Ha van valakinek erről bővebb infója, nagyon megköszönném, ha megosztaná velem.
süti beállítások módosítása