Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Klinsmann pro és kontra

2008.01.12. 21:12 heinrich

Átmozgatjuk a karácsonyi hedóniától köszvényes tagjaink, és pironkodva hessegetjük a Bundesliga mappát lassan teljesen ellepő porcicákat, hogy számot tudjunk adni az Úr színe előtt a téli mozgolódásról, azon belül is első körben a Bayern München, mint őszi bajnok háza táján zajló szappanoperákról.

1. Bayern München
Felszállt a füst, 2008. július elsejétől Jürgen Kinsmann a bajorok edzője. Őszintén szólva, ha nem éppen Hitzfeld ülne a kispadon, valószínűleg hamarabb kerülne sor a váltásra, hiszen az őszi szezon végére igencsak szétszaladt a ménes és ebben az öreg is csúnyán benne van. Rummenigge ki is rohant a Tábornok ellen (A futball nem matematika), Hoeness az éves közgyűlésen a szurkolóknak esett neki (Mégis, kinek képzelik ezek magukat?), Kahn pedig €25.000 büntit tehetett a klub karácsonyfája alá.

A kialakult helyzetet és Klinsmann személyét tekintve a magam részéről kissé szkeptikus vagyok a kinevezést illetően, de lássuk, mit tudunk felhozni mellette, illetve ellene.

Klinsi játékosként két szezont nyomott a BM-ben, bajnokságot és UEFA kupát nyerve ez idő alatt, sőt, a Bayern mezében állította fel a 15 gólos UEFA kupa gólrekordot is 1996-ban. E mellett bejárta fél Európát, a legnagyobb edzőktől tanulhatott (pl.: Arsene Wenger), beszél angolul (Tottenham), olaszul (Inter+Samp) és franciául is (Monaco), tehát tolmács nélkül is meg tudja értetni magát az öltözőben, Kahn végre kiebrudalhatja az őt olyannyira bosszantó alakokat. Csak nehogy maga is hasonló sorsra jusson, hiszen Rensinggel változatlanul veretlen a csapat, a fiatalítás megszállottja, Klinsi, pedig a háttérből indíthatja a lobbit, Oli szénája pedig amúgy is csehül áll a renitenskedései miatt, vén, morgós kutya lett belőle, ráadásul egyre többször sérült.

Jürgen maga is egy meglehetősen zűrös időszakban játszott a csapatnál, akkor alakult ki véglegesen az FC Hollywood név a bőrgatyákon (Basler, Matthaus, Sforza csinálta a hangulatot). Nos, a mostani Bayern is pontosan ugyanebbe az irányba szakít, ő talán meg tudja állítani a hanyatlást.

Klinsi nagy szívfájdalma, hogy a 94-es VB-t nem nyerték meg, pedig az egyéni képességek alapján talán lett volna rá esély, de nem volt csapatösszhang, lelkesedés, alázat. Effét konkrétan még izzadt mezében zavarták haza a saját szurkolóik lefuckolása miatt, a többiek pedig a Matthaeus-Vogts-Basler trió között voltak szétszakadva. Így később, ezen emlékekből okulva a Nationalelf edzőjeként ez volt számára a legfontosabb, de a 96-os EB csapat kapitányaként is nagy gondot fordított a barátság, egyenlőség, testvériség vezérmotívumokra, ismét ezeket szedheti elő a ládafiából.

Klinsi nagy újító, örökké töri valamin a fejét, inspirál, variál, találgat. A legnagyobbat akkor röhögték rajta, mikor elkezdett NFL fitness edzőket alkalmazni a válogatottnál, ami mostanra elég széles körben terjedt el még a Premier League-ben is, persze a német vaskalapok nem vették át. Eddig legalábbis.

Nem lehet mondani, hogy nekivadult utánpótlásképzés folyik a bajoroknál, de Klinsi munkája talán erre is kiterjed majd, a VB csapat fele játszhatott volna az U21-ben is, és amúgy is megfigyelhető, hogy a fiatal játékosok jobban teljesítettek a válogatottnál, mint a klubjukban (Lahm, Podolski, Bastian).

A csapat egyébként roppant pozitívan fogadta a döntést, örültek Klinsinek, örültek, hogy nincs további bizonytalanság, mindenki kiemelte a VB szereplést, innovatív, nagyszerű motivátor, alig várják, hogy együtt dolgozzanak, meg a többi panel. Akitől nagy fejlődést várunk, az Schweinsteiger, aki jóval többet tud annál, amit ősszel mutatott, Jürgen szárnyakat adhat neki, ezzel egy időben szerintem eltünteti majd a két védekező középpályással (van Bommel+Ze Roberto, néha még Altintop is a tetejükbe) történő önherélést, ebben a bajnokságban erre semmi szükség, amúgy is megöli a kreativitást.

És ami ellene vall: nem ez volt élete álma, hogy a BM-hez kerüljön, hiszen meg is mondta, azért van Németországban, mert Angliából nem kapott ajánlatot, és a BM legalább német földön No 1.

Klinsinek nincs semmiféle klubedzői tapasztalata, és a játék taktikai elemeiben sem ismerjük túlzottan a képességeit. A válogatottnál inkább projektmanager volt, Verebes féle (sorry) győzni kell filozófiával - a háttérben dolgozó taktikus, Jogi Löw nélkül nem sokra ment volna, most viszont magára lesz utalva. Pedig ezen a területen különösen van mód a fejlődésre, hiszen Hitzfeld leszerepelt, rosszul cserélt, szabadrúgásokból, pontrúgásokból nem sok veszélyt jelentettek, rotált össze-vissza, igazából a játékosok egyéni klasszisa döntötte el a meccsek nagy részét. Ezt érezzük a leggyengébb pontnak.

Szintén ne felejtsük el, hogy a VB harmadik hely azért becsapós lehet, hiszen hazai rendezésű világeseményen gyakorlatilag garantált a nyolc közé kerülés. A csoport habkönnyű volt (Lengyel, Costa Rica, Ecuador), Podolski kb. a svédek ellen duplázott utoljára, az argentinoknak meg akkora arcuk volt, mintha Mourinho ülne a padon. Ezzel nem a harmadik helyet akarom ócsárolni, de nem is tekinthető ultimate mérvadónak.

Nagy kérdés, hogy Jürgen meg tudja-e honosítani a Kaliforniából jöttem, klubzakós, délvidéki lazarisztokrata életérzést, vagy keményen bedolgozza őt a Münchennél minimum Neudecker óta uralkodó vasbeton hierarchia és a gyepesedés határát súroló klubvezetési szemlélet.

További hír, hogy Ismael elhagyja a csapatot a Hannover kedvéért, bár inkább ment volna vissza Brémába, hiszen nélküle nyitottabbak hátul, mint Michelle Wild. Ennél nagyobb csapást jelent a klubra, hogy Podolski viszont marad tavaszra is, Klinsi pedig meg fogja tartani, bármennyire is utálja őt (Podolskit) Hoeness. Tony Kroos időközben elmúlt 18, így új, 2012-ig tartó szerződést írt alá.

Mi segíthet még? A tizennyolc éves Vinicius Rodrigues Borges, avagy Breno, a bajnok Sao Paulo középső védője. 38 meccsen 19 gólt kaptak, és volt egy 998 percig tartó gólszünetük is. Versengett érte a Juve, a Milan, a Fiorentina és a Real is. A királyi gárda talán meg is szerezhette volna a másik három idegbajára, de egy speckó csontvizsgálatra akarták kötelezni, hogy bizonyosak lehessenek a korában, amire Breno úgy besértődött, mint Mezey Gyurka legszebb napjain. Sagnol szintén befejezte a jaguárhisztit, és úgy döntött, hogy marad Münchenben, szóval két jó védővel előbbre vannak, de eddig sem a kapott gólokkal volt a baj.

Hitzfeld megvédendő trófeákat ígér, közben veretes dicséreteket zeng az utódról, közben tovább tárgyal a svájciakkal, közben változatlanul kerüli a konfliktust a játékosokkal, közben továbbra sem élvezi a klubvezetés bizalmát. Érdekes tavasznak nézünk elébe, de változatlanul nem lennék meglepve, ha Ottmar valami mondvacsinált egészségügyi problémára hivatkozva júliusnál korábban kezdené meg a hegyvidéki gyógykezeltetését.

40 komment

Címkék: bundesliga h bayern münchen klinsmann

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr5295003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Titi120 2008.01.13. 13:18:38

Jó a post, de a Kahnos részt nem értem.
Tudtommal már lejátszott dolog, hogy idény végén befejezi, és onnantól Rensing a No1.
Azaz őt már aligha Klinsi fogja kiebrudálni.

jurgen 2008.01.13. 13:22:56

Pont ezt akartam en is irni, higy Kahnnal mar nem lesz gondja 2008-ban, mert a szezon utan befejezi.

bishop_a_szintetikus 2008.01.13. 14:35:11

háááááát igen, Kahn-t már nem Klinsmann fogja kirugni. Viszont az öreg számára így biztos könnyebbé válik a búcsú, most biztos örül, hogy év végén lejár a szerződése. Merthogy ő azért nem volt olyan lelkes, amikor megkapta a hírt, de diplomatikusan csak annyit mondott, hogy az már nem az ő baja :)
A Michelle wild hasonlatért pedig piros pont :)

SWExile 2008.01.13. 14:40:02

Azért a BM utánpótlás képzését nem becsülném le, ilyen nevek után, mint Schweinsteiger, Lahm vagy Kroos. Mondjatok ey olyan európai nagy csapatot, akik az utóbbi időben ennyi tehetséget neveltek. Tán csak a Barca meg az Ajax, de azok meg külföldről hozzák már az ifjakat is, szóval nem teljesen az ő nevelésik.

bishop_a_szintetikus 2008.01.13. 14:42:45

ja, még valami: igaz, hogy Klinsmann Löw nélkül nem vitte volna sokra a válogatottnál, de azért a Bayernnél se fog "magára maradni": úgy hírlik, itt is meglesz neki a kiterjedt segítőhad, élén biztos vmi rohadtdrága edzővel...
Hiába, a Bayernnél nem sajnálják a pénzt, csak kicsit hülyén költik. Az idény eleji 70 millás beruházás például mire is volt jó? Hogy pontegyenlőségben legyenek a Brémával?

úrilány 2008.01.13. 15:11:39

úgy hírlik, Guido Buchwald lesz a segítője...

a Bayern épp nem az a csapat, amelyik összevissza vásárol mindenkit, rekordösszegekért, éppenhogy nem a Bayernnél kell beszélni arról, hogy "nem sajnálják a pénzt, csak kicsit hülyén költik" - ha csak arra gondolunk, hogy vannak bajnokságok, vannak csapatok, ahol ugye olyan stratégia szerintbővítik a keretet, hogy "minden vében egy nagy név".... szóval....
...persze máskor meg az a baj, hogy de hülye a Bayern, miért NEM vásárolnak "nagy neveket"
ha van rajta sapka az a baj, ha nincs rajta, meg az

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2008.01.13. 15:57:11

Kéretik Kroost nem elkönyvelni Bayern nevelésnek.

bmiky31 2008.01.13. 17:06:05

Lahmot is vették a Stuttgarttól, ő se saját nevelés.

elektronik (törölt) 2008.01.13. 17:42:55

Lahm Bayern nevelés, csak kölcsönben volt a VfB-nél

Bezuhov. 2008.01.13. 17:43:32

"Philipp Lahm 8 évig edződött a Bayern junior és amatőr csapataiban. A Vfb Stuttgartnak kölcsönbe adva játszotta első Bundesliga-meccsét, és nagyon rövid időn belül a válogatottba is bekerült."
Született:: 1983. november. 11, München
....szeretem mikor az emberek hülyét csinálnak magukból. :DD

Amúgy örülök, hogy végre a Bundesliga is téma lett végre. A nagy Premíersípes ájuldozástúl már émelyget a gyomrom..(bleö)

2008.01.13. 17:45:11

Csak reflektálnék, Barcelona:

Iniesta, Puyol, Xavi, Oleguer, Crosas (most adták fél évre kölcsön a Lyonnak, mert annyira béna focista), Victor Valdes, Bojan Krkic, Giovanni Dos Santos. Ebből a felsorolásból csak utóbbi 2 külföldi, a többiek pedig vagy rendszeres játéklehetőséget kapnak még most is, vagy épp padoznak. De Oleguer a Bajnokok Ligája-menetelésben a legtöbb percet töltötte a pályán a csapatból 2006-ban.

Ja és akkor még egy nevet szeretnék kiemelni, bár már nem a Barcánál van. Cesc Fabregas.

És azt hiszem a Manchesterbe igazold kis Piquet nevét is fogjuk még hallani.

Bezuhov. 2008.01.13. 17:49:22

"Az idény eleji 70 millás beruházás például mire is volt jó? Hogy pontegyenlőségben legyenek a Brémával?"

Nem barátom! hanem arra, hogy az éveleji Bremen-Bayern összecsaapáson a földbegyalázzuk a zöld-narancsos hisztibrigádot....(gyengébbek kedvéért 0:4 volt az a meccs)

BruceWayne 2008.01.13. 17:59:58

bezuhov és most mit érnek vele a bayernesek? oké hogy elsők pontazonossággal de ennél többre számítottak. egyébként nem az igazolásokkal volt a gond, mert azok jól beváltak. hanem a rotációval, valaki szólhatna hitzfeldnek és beníteznek hogy a rotáció nem azt jelenti hogy a nyerő alapcsapatot már szeptember-októberben felforgatjuk csak hogy rotálhassunk,ez baromság. még az uefa kupát se fogják megnyerni.
meg amúgy is túl egyértelmű lett volna ha a bayern végiggyalázza a mezőnyt, így legalább izgalmas a bajnokság.

és hajrá Dortmund!

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2008.01.13. 18:00:48

Bezunov [Nem barátom! hanem arra, hogy az éveleji Bremen-Bayern összecsaapáson a földbegyalázzuk a zöld-narancsos hisztibrigádot....(gyengébbek kedvéért 0:4 volt az a meccs)]:

igen, meg hogy a Uli és a bajor szurkolók ismét emelt fővel mehessenek be a melóhelyre ;-)))))

Egyébként, bár nem szokásom egyetérteni Bayern fanekkel, de most nagyon is megteszem, elég idegesítő az a média hiszti/hacacáré, ami a Werdert körbeveszi. Mintha máshol nem lenne sérülés, aztán a történetük legnagyobb igazolása 2 meccsen játszott eddig, ilyenért szétszednénk Müllert pl. de Hoeneß is kapna. De érdekes módon arról sem sokat cikkeztek, hogy tavaly - melletünk - ők is igen izmosan bebukták a bajnoki címet.

2008.01.13. 18:05:23

attól a Stuttgart-tól, amit kb a werder és a bayern ajándékozott meg egy bajnokival, merthogy azóta a nagy nulla környékén teljesítenek az tuti.

tegyük hozzá.

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2008.01.13. 18:10:06

@dann: A Bayern akkor már semmivel nem ajándékozta meg őket, a bajorok örültek volna már annak is, ha az addigra ki- és szétesett BMG-t megverték volna, de még az sem ment nekik.

Bezuhov. 2008.01.13. 18:12:50

Aki ismeri a Bundesligát tudja, hogy van neki egy természetes ciklikussága....egyszer a Bayern a bajnok, aztán valaki más, aztán megint a Bayern, utána megint más (néha becsúszik két Bayernes év is) ...most amúgy a Bayern éve van, megsúgom

Ami Klinsit illeti, szetem vagy k/rva nagy sikert fog elérni a bajorokkal vagy jól belebukik. Bár az hogy új szellemiséget fog hozni (ami tuti) az jól fog jönni a csapatnak...a köv. szezonban mégennyire sem fogunk unatkozni, mi bajor szurkolók...ez fix.

halareaal 2008.01.13. 18:25:54

sztem klinsmann nem nagyon bukhat. ilyenkor elég 1 uj kezdet, kis légkörváltozás, és onnantól hátra dőlve nézheti, ah ribéry a bundesliga legjobbja lesz (főleg ha diego elmegy vhova), klose és toni pedig egymást tolják majd a csillagos égig a kanadai táblázaton. ráadásul a védelem is jó, zé roberto is jó, a cserék is elég jók egy bundesligában legaábbis nem lehet majd gondjuk. a kérdés az h mire lesz jó a bayern a blben. (bár tavaly sem mondhatni h leszerepeltek, akár a milant is kiejthették volna egy sokkal gyengébb csapattal

halareaal 2008.01.13. 18:27:04

ui.: lehet h lenézem 1 kicsit a bundesliga színvonalát, de pl amit a blben műveltek/művelnek az nem tul szép. ki a schalke legjobb játékosa?

BruceWayne 2008.01.13. 18:28:39

ez a Klinsmann mitől jó edző amúgy? vagy ha az is, ezt miből szűrték le egyesek? mert lehet hogy az, de egy hazai vb-elődöntő alapján is nonszensz hogy felmerült a neve a Chelseanél meg az angoloknál is

BruceWayne 2008.01.13. 18:37:33

halareral: steffan Iversen, nélküle nem jutottak volna tovább :-)

neeskens 2008.01.13. 18:57:47

Jah, könnyes szemmel gondolunk vissza a megboldogult 90-es évek német focijára és Bayern Münchenjére, ahol olyan szimpatikus, intelligens és szerény játékosok alkottak, mint Matthaeus,Möller Effenberg,Basler, Jancker,Kahn vagy Jeremies...nem is tudom, hirtelen eldönteni melyikük volt az antipatikusabb.
Sammer meg Klinsi azért a jobbik eresztésből való.

neeskens 2008.01.13. 18:59:16

Ahol és akkor,így pontos mielőtt leosztana valaki, tudom,hogy Möller nem ott játszott.

Ferkosz 2008.01.13. 20:08:59

"Mondjatok ey olyan európai nagy csapatot, akik az utóbbi időben ennyi tehetséget neveltek"

AS ROMA

BruceWayne 2008.01.13. 20:21:22

vagy MTK...

neeskens: + lehman. és akad egy hű követőjük is Schweinsteiger személyében

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2008.01.13. 20:36:54

@Nerazzurri:

Mondjál már plz néhány példát arra, miért is unintelligens Lehmann? Csak úgy fejből, vagy felőlem utána is kereshetsz, igazán(!) érdekelne...

Nem a szimpátiára kérdezek, az szubjektív, hanem az intelligenciára.

Heinrich · www.nst.blog.hu 2008.01.13. 20:41:47

Hadd offoljak bele:
Schweinit bevédem, de Lehmann valóban híján van az intelligenciának, tök feleslegesen szerepel, reklamál, mutogat, nem sajnálja az 50m sprinteket ha lökdösődés van, nagyképű, rágózik stb. Ezzel nincs a csapat hasznára.

A kapusnak az a dolga, hogy irányítsa a védelmet, és mindenekfölött nyugalmat és magabiztosságot sugározzon - na ő egyiket sem teszi

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2008.01.13. 20:55:23

Akkor már csak én nem értem..., miért is tartják az egyik legintelligensebb játékosnak Németországban Jenst. Az élő nyilatkozatai mindenesetre nem átlagos futballista képét adják. A képességeit nem vitatnám ennyire, fura, hogy a legnagyobb kapusokat kinevelő focinemzetben ő a Nummer Eins, ez a Löw tök hülye. Még ha egyet is értek, hogy megkopott már a régi fény (szerintem abba kéne hagynia lassan, mondjuk nyáron).

Rágózik???? Fúj, de nagyképű :)))))))))))))) Ez komoly érv volt, meg is hátrálok előle.

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2008.01.13. 20:57:49

Egyébként nem kiegyensúlyozott csapatban ő sem annyira kiegyensúlyotott, ennyit még hozzátennék, vagy négyszer állították ki a BVB-nál töltött kb. 4 éve alatt. Se előtte, se utána...

BruceWayne 2008.01.13. 21:18:50

én inkább arra értettem hogy németországban a pályán sokszor bunkó volt, egyszer tán ulf kirstennek csavarta le az orrát, kakaskodott, szövegelt, lökdösődött, még tán le is fejelt valakit, szóval balhés volt

Heinrich · www.nst.blog.hu 2008.01.13. 21:19:47

Nem a rágózás miatt nagyképű, de hogy nem a pályára való az biztos, ráadásul szabályellenes. Meglehet, összeszedetten nyilatkozik, de a pályán mutatott viselkedése volt a kérdés.

És az sem különösebben szimpatikus, mikor a nála két klasszissal jobb Kahn ellenében magát követeli a válogatottba - lásd még: önjelölt géniusz

Rezgrof 2008.01.13. 21:22:56

Lehmann nem több, mint egy hatalmas tévedés

szferi 2008.01.13. 21:32:14

Bezuhov: "Ami Klinsit illeti, szetem vagy k/rva nagy sikert fog elérni a bajorokkal vagy jól belebukik"

Igen, szerintem is, és én is szeretem ha az emberek hülyét csinálnak megukból :)

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2008.01.13. 21:56:54

Amikor volt a Lehmann-Kahn affér, akkor már Oli elég gyenge volt. A vb-re nem lett volna jobb megoldás, azért mégiscsak egy respektálandó Nationalelfnek kellett volna respektálandó kapus, így Enke, Hildebrand (pff), Weidenfeller kiesett, Kahn felett meg eljárt az idő. Abban viszont tényleg van valami, hogy többnek gondolta magát, és elszállt párszor, a Milan miatt talán? De ki nem szállt el? Mondom, már DO-ban sem az igazi volt, most meg 38 évesen nem is tudom mit akar. Viszont kirívó szabálytalanságra egy alkalommal emlékszem tőle (Angliában lehet több volt azt nem követem), tehát az ellen tiltakoztam, hogy egy lapon említsék Kahnnal, Effenberggel, (van Bommel és Salihamidzic kimaradt különben a felsorolásból), vagy az alamuszi Möllerrel.

De azt sem osztom, hogy rossz kapus lett volna. Nagyon is jó volt.

Bocs a sok OFFért

Azazello007 2008.01.14. 14:42:43

Dann: Ha valakit Lyonba adnak kölcsön, az nem lehet annyira béna focista, ugyanis szerény véleményem szerint legalább ugyanakkora esélyük van BL-elődöntőt játszani, mint az isteni Barcának...

mook 2008.01.14. 17:54:58

Ez megvolt? G&H tárgyaltak novemberben Klinsmannal a Pool kispadjáról.
Liverpool reveal Klinsmann talks
Liverpool co-owner Tom Hicks says he held talks with Jurgen Klinsmann in November about taking over as manager in case Rafael Benitez left the club. (...)
news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/teams/l/liverpool/7187086.stm

habitang · www.nst.blog.hu 2008.01.14. 17:58:48

Hát, mook, ez a poszt tegnapi, a hír meg mai.:) És ami még téged szintén érdekelhet: Agger kiújuló sérülése is

Matfu 2008.01.14. 18:33:00

annak idején nagyon szerettem Klinsit. Főképp miután valahol hallottam, hogy hobbija: kempingezés...
LOL

mook 2008.01.14. 19:35:26

Ja olvastam azt is a honlapon. Mármint a csapatén:
www.liverpoolfc.tv/news/drilldown/N158405080114-1353.htm

Matfu: Plattensee?
süti beállítások módosítása