Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Hajdú B. Rita

2007.04.24. 16:07 Bede Márton

Na, mi volt a hétvégi angol forduló legfontosabb eseménye? A Manchester United fájdalmas botlása? A Chelsea még fájdalmasabb botlása? Rio Ferdinand még sokkal fájdalmasabb botlása? A Watford végleges búcsúja Priskin újabb gólja ellenére? E-gyik se-m. Kis segítség: a Fulham-Blackburn meccsen történt, és nem Lawrie Sanchez bemutatkozása a hazai kispadon.

Április 21-én szombaton Nagy-Britannia történelmének egyik legszigorúbb tabuja dőlt meg, aminél nagyobb meglepetés talán már csak a vérfertőzés legalizálása lehetett volna. A BBC legendás fociműsorában, a Match of the Day-ben ugyanis Jacqui Oatley közvetíthette a Fulham-Blackburn összecsapást, és még ha ez furcsa nevéből nem is derül ki egyértelműen (a baloldali képből viszont igen!), a 32 éves, egykor aktívan futballozó, Wolves-drukker szpíker 1 nő.

A közvetítés gond nélkül lezajlott, Oatley nem volt rosszabb (vagy jobb), mint hímnemű kollégái, és bár a MotD fix szakkommentátora, Gary Lineker minimálisan szurkálódott azért, a brit futballtársadalom befogadta ezt az első fecskét. A két jelesebb kivételt Steve Curry, a konzervatív Daily Mail szakírója és Dave Bassett munkanélküli (korábban számtalan csapat edzője, azon kevés angol emberek egyike, akiknek sikerült egy szezonon belül két csapat kiesésében is aktív szerepet vállalnia) jelentették. Curry szerint Oatley vijjog, mint egy sziréna, és egyébként is, a női szpíkereknek már a gondolata is borzasztó, míg Bassett azt állítja, hogy nem csak ő ellenzi ezt a nagy emancipációsdit, hanem mindenki, akit ismer a futball világából, csak sajnos a többiek gyávák megszólalni ebben a szörnyű, politikailag oly korrekt világban.


Most akkor mit gondoljunk erről? Mert valamit muszáj lesz gondolni, ami nyugaton elkezdődik, az hamarosan hozzánk is megérkezik, úgyhogy jobb lesz határozott véleményt kialakítanunk azelőtt, hogy Csisztu Zsuzsát odaengednék egy BL-elődöntő közelébe. (Szinte biztosak vagyunk abban, hogy magyar nő még nem közvetített élőben focimeccset, legfeljebb stúdióbeszélgetésekig eresztették, de ha valaki máséképp tudja, az jelezze a kommentekben. És azt is érdekes lenne megnézni, hogy még milyen sportközvetítések vannak, amik közelébe soha nem mehetett magyar asszony vagy lány. A vízilabda esélyes és a birkózás is, de mi van még?)

Azt ismerje el kiindulópontként minden szüfrazsett-meggyőződésű focibuzi is, hogy a női szpíker gondolata furcsa. Az incesztusos hasonlattal persze csak vicceltünk, de aki egész életében bámulta a meccseket a tévében (tehát minden rendes ember), annak gyakorlatilag a sejtjeibe is beleivódott, hogy az eseményeket Szepesi vagy Knézy vagy Vitár Robi bácsi vagy Hajdú B. közvetíti. A focinéző ember életét végigkíséri egy-két hang, ezek a hangok pedig eddig mindig férfiaké voltak. És nagyon-nagyon nehéz elképzelni, hogy ezentúl ez ne így legyen.

Ennek ellenére mégis az a Nou San Trafford Hivatalos Álláspontja, hogy próbáljuk meg. Fogalmunk sincs, hogy ki az a nő, aki ma Magyarországon színvonalasan tudna focimeccset közvetíteni, ugyanakkor azt is látjuk, hogy férfi sincs sokkal több. Én szívesen leküzdeném minden idegenkedésemet az újtól, ha a női hang felbukkanása egyúttal azt is jelentené, hogy eltakarodnának a fociközvetítések közeléből az olyan halál bénán macsóskodni próbáló fordulatok, mint például a “jó estét az uraknak, kitartást a hölgyeknek”. Sőt, az ilyeneket kultiválókat (Léderer Ákos, téged vádlunk, meg az inkompetens haverjaid) is nyugodtan le lehetne cserélni fiatal, ambiciózus és szakértő hölgyekre. Vesztenünk nincs mit.

18 komment

Címkék: média több mint foci

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr6862941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gibson 2007.04.24. 16:34:21

Azt hittem, annál mélyebbre már nem süllyedhetünk, amikor pár éve a Viasaton egy Real Madrid BL meccsre (nem emlékszem ki ellen) a Liptait hívták meg szakértőnek (asszem Bozsik Péterrel talán), és a két 'értelmes' dolog, amit hozzá bírt fűzni, az volt, hogy ő a Madridnak drukkol, és hogy "Beckham nagyon jól játszik".. De úgy látszik, van még ennél is lejjebb, ha ő lesz a kommentátor! :) Akkor már inkább Léderer, vagy a másik SportKlubos elmebeteg, vagy egy német csatorna, vagy akármi...

güell (törölt) 2007.04.24. 17:06:14

en neztem szombat este a MotD-t es kurvara nem tunt fel semmi erdekes. lehet a sok sor miatt. szoval teljesen normalis volt az osszefoglalo, csak azt figyeltem mit mond, nem a hangjat..

egri Fehér 2007.04.24. 17:15:29

azért ez már a vég kezdete...
más kérdés, hogy Léderer is... :(

tb 2007.04.24. 17:32:02

Én nem ellenezném, ha lenne megfelelő nő a feladatra. Liptai gondolom vicc, Csisztunak nem hinném, hogy bármi köze lenne a focihoz, bár ő már volt sportriporter, nem győzött meg a stílusa, az állandó sértődöttség a hangjában meg kifejezetten idegesítő, szóval ezt a kört felejtsük el. A Eurosportos curlinges meg teniszes sís lányok nem rosszak, de fociban több kell, mint a régebbi eredmények felsorolása, meg a szabályok felsorolása, a fociról mindenki tud mindent. Talán Somogyi Dianáról el tudnám képzelni, hogy színvonalasan tudna közvetíteni egy focimeccset, de ez csak megérzés, nem tudom, miért.

özv. Burgundi Sándorné 2007.04.24. 17:52:40

Istenem, ha mindenki ia világon ilyen szép tisztán beszélne angolul ...

Andree 2007.04.24. 18:33:26

Nem olyan hülye ötlet ám ez. Csak megfelelő nő kell hozzá /tehát legyen jó a sítlusa és értsem a focihoz/ és sajnos Magyarországon ilyet én nem tudok jelenleg.
Megnéztem a mellékelt videt és úgy tűnt a hölgy tényleg ért a dologhoz és jól stílusban is nyomja /bár ezt ebből a fél percből nehéz megítélni/. Csak hát az a baj nálunk még normális férfi kommentátorok se nagyon vannak /kivéve Hajdú B. meg azok akik a sport 1en és 2n kommentálnak/.

sala 2007.04.24. 19:43:35

Rémlik, hogy néhány éve, amikor volt még a TV2-n gólösszefoglaló, akkor Csisztu és egy fickó (Vécsei Mihály?) felváltva vezették. És bevallom szerintem Csisztu jobb volt (nem volt nehéz, a fickó kevés mondatot tudott végigmondani baki nélkül).

Mondjuk arra már nem emlékszem, hogy vajon csak a mûsort vezették õk, vagy az összefoglalókat is õk "közvetítették"

pbd 2007.04.24. 20:00:20

nekem ugy remlik, hogy zelinka ildiko mar kozvetitett. nem lattam, de mintha egy interjuban olvastam volna

patomio 2007.04.25. 02:40:50

mér lenne baj ha nő lenne a kommentár?
tul képen nagyrészt csak férfi nézi a meccseket a férfi meg szereti a női hangot(legalábbis én), meg látványnak is jobb mint mondjuk a méhes gábor, amúgymeg a kommnetár manapság elbassza a meccset, ami például az rtl sport on folyik az nem akármi,követelem az eredeti hangot!!!
(itt jegyezném meg, hogy női kommentár oké, azonban a női bíró, partjelző, EDZŐ!!! már egyensen gusztustalan lenne)

Pityesz 2007.04.25. 07:43:19

Igen! Somogyi Diana a mi emberünk szerintem!

r_magpie 2007.04.25. 08:55:57

Lehet, h rosszul emlékszem, de mintha lett volna olyan, hogy a '90-es években egy magyar csapat kupameccsén megszakadt a vonal és ideiglenesen a boldog emlékű Mattyasovszki Brigitta közvetített a stúdióból. Nem rémlik valakinek?
Amúgy nem vagyok a dolog ellen, de nemi sztereotípiáktól terhelt gondolkodásom nem engedi elképzelni, milyen az, ha egy nő üvölt (vagy inkább sikít) artikulálatlanul egy 90. percben szerzett, győztes Gera-gól után.

tb 2007.04.25. 09:59:27

"nemi sztereotípiáktól terhelt gondolkodásom nem engedi elképzelni, milyen az, ha egy nő üvölt (vagy inkább sikít) artikulálatlanul egy 90. percben szerzett, győztes Gera-gól után. "

reméljük nem olyan lenne, mint amikor Balázs Klári kiabálja, hogy Royal Flush

Beyonder 2007.04.25. 13:58:45

Egy átlagos női hangszín alkalmatlan az extatikus üvöltésre, ami bizony néha kell.

Szóval: nem, nem soha!

kril 2007.04.25. 14:09:43

Nem tudtam elkepzelni sem, hogy milyen lehet, amig nem hallgattam meg a videot. A rovid bevagas vegere megszoktam miss Speaker hangjat es megvaltozott az alapbol elutasito velemenyem. Szvsz itthon is lehetne probalkozas egy karakteres, mely hanganyaggal, amennyiben hozzaerto is az illeto.
r_magpie: emlekszem M Brigire, bar szerintem nemzetkozi esemenynel ugrott be. Iszonyatosan parazott a szituaciotol, felejtheto produkcio volt...

Lond · http://lond.blog.hu 2007.04.25. 14:23:36

Ez a Jacqui elég jó, jó lenne ha ő közvetítene a sportklubon ezzel a szép angol kietésével :)

viszont itthon... Somogyi Dia szerintem felejtő, és szerintem a mieink se nagyon lennének jók fociban. viszont a szumót már lány csinálja nálunk, szépen megdőlnek a sztereotipiák :)

egy eurosportos fiu

Strigo 2007.04.25. 17:07:12

Ez a közvetítés nem a nő miatt jó, hanem mert angol. Egy ideje csak angolul nézek meccseket, és valahogy itt a kommentátor nem azt mondja el, hogy Rooney melyik éjszakai bárban és hogyan verekedett, vagy hogy a vendégcsapat még sosem nyert úgy luxemburgi csapat ellen, hogy az első öt percben öngólt lőttek.
Ketten közvetítenek egy meccset, és előtte-utána-szünetben a stúdióban szakértők kommentálják az eseményeket. De nem ám Urbán Flórián, meg Kokó, hanem Lineker, Shearer, Wright, csak hogy a közelmúlt nagyjait említsem.
Az más kérdés, hogy a Premiership, BL, és FA kupa meccseket más-más csatorna adja, amire külön elő kell fizetni, így Angliában az emberek többsége egy pubban izgulja végig a kedvenc csapata meccsét.

güell (törölt) 2007.04.25. 17:27:24

"nem ám Urbán Flórián, meg Kokó, hanem Lineker, Shearer, Wright, csak hogy a közelmúlt nagyjait említsem."

hehe, azert a tavalyi vb alatt volt egyket fasza ujsagcikk amiben shearert baszogattak h hulyesegeket mond es amugy sem tud beszelni. sot lee dixon is urban flori szintjen mozgott. akkor mar inkabb a (volt milanos) leonardot meg desaillyt beszeltettek.
pl a mai meccs sincs tvben ugyhogy irany a kocsma.
süti beállítások módosítása