Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Dail(y) Africa - Az edzők világbajnoksága

2010.07.19. 08:00 _benito

Most, hogy Iniesta lövésének híre a legeldugottabb halászfalvakba is eljutott, lassan ülepedni kezd a futballáradat méteres hordaléka. Azon túl, hogy rendszeresen naplóztak, csodáltak, ekéztek, az NST szerzői megpróbálják egyenként szétbontani és összerakni a világbajnokságot. Szembesülnek saját jóslataikkal, elmesélik, milyen benyomásokat szereztek és egyáltalán, mi minden foglalkoztatta őket az elmúlt egy hónapban.

Kevés volt ennyi idő ahhoz, hogy teljesen leülepedjen minden, ami az elmúlt egy hónapban történt, és különösen nehéz egy posztba összeszedni minden érzést, benyomást, ami a világbajnokság kapcsán ért. Számomra rengeteg meglepetést hozott ez a torna, ami tökéletesen lekövethető a vb-jóslataim hatékonysági mutatóján, de talán nem teljesen hiteltelen, ha összedobálok néhány gondolatot. Hajtás után hősökről és gazfickókról, edzőkről és játékosokról, és picit a tévéről is lesz szó. Jó hosszan.

Az eleje meg a vége számomra rettenetes volt. Az első héthez nem is fűznék különösebb kommentárt, csak amit már százszor megtettem: sok a 32 csapat. A végéhez annál inkább: két félgőzzel pöfögő, hol szerencsével, hol a továbbjutást kibirkózva odaérő csapat játszotta a döntőt, ahol igazából csak azért tudtam Spanyolországnak drukkolni, hogy semmiképpen ne legyen a vitrinben olyanja Ooijernek, amilyen nincs Cruyffnak, van Bastennek, és Bergkampnak. Hát ennyire volt nekem szimpatikus ez a spanyol csapat.

Nem, nem fogadom el, hogy ellenük mindenki védekezik, mert a jó csapatok ellen általában mindenki védekezni próbál. A Barcelona egyenesen azokat a csapatokat aprítja komposzttá a legvidámabban, amik beállnak védekezni (az Inter nyilván külön kaszt ebből a szempontból), és Del Bosque csapata szemmel is jól észrevehetően a katalánokra épült. A csalódás tehát valós, a magyarázat pedig szerintem sokkal inkább Xavi játékában keresendő, mint a bunkerező ellenfelek által felhúzott falanxban. Nyilvánvaló, hogy a Barcában, ahol Yaya Touré és/vagy Keita aprít mögötte, sokkal közelebb játszhat a kapuhoz, mint a szelekcióban, ahol egy tetűlassú Alonso és egy ütközéskor automatikusan felbukfencező Busquets alkotja a védelem előtti falat. De a brillírozó, mindenkit szétaprító spanyol válogatott, és a pusztán félidőket jól játszó, jobbára egy-egy egyéni villanásra építő csapat között Xavi zseniális ziccerpasszainak, rágyorsításainak hiánya jelentették számomra a különbséget. Azzal meg, hogy iszonyú sokat futott, senkit nem lepett meg.

Hollandiát általában kedvelem, most viszont semmi szeretnivaló nem volt bennük, a vb egyik nagy röheje, hogy döntőbe juthattak azzal a játékkal, amit a tornán mutattak. Ez a holland csapat nagyjából annyira volt hollandos, amennyire a magyar mostanában magyaros, jó lenne, ha a trendek nem mennének el ilyen irányba. És a trendekkel meg is érkeztünk Brazíliához, amely viszont szerencsére megbuktatta Dungát, és így egy másik irányváltási kísérlet már biztosan kudarcba fulladt. A brazilok egyébként nem voltak annyira félelmetesen mások, mint arra számítottunk, de a hollandok ellen minden gyengéjüket megmutatták (és itt nem csak az ideggyenge Felipe Melóra gondolok), számomra Dunga nagy bukása nem a gól utáni összeomlás volt, hanem az, hogy a brazil válogatott a kieséstől 10 percre Luis Fabiano helyére Nilmart cseréli be. Ilyen nincs, ez vállalhatatlan, és nem a játékosok minősége miatt.



Megismertünk egy erényeire tökéletesen építő Uruguayt, amely nem különösebben erős testtel, de kiváló fejjel lovagolta meg tökéletesen könnyűnek mondható ágát, láttunk egy jól futballozó Dél-Koreát, egy kifejezetten nézhető Ghánát, és egy csomó felejthetően teljesítő kiscsapatot – köztük Paraguayjal, amely nem tudott a szívünkhöz közel férkőzni, bárhogy próbálkozott vele Spanyolország ellen.

Németország a torna legkellemesebb meglepetése volt, még odáig is eljuttatott, hogy képes voltam szurkolni nekik, pedig ilyen korábban soha nem fordult elő. Mivel heinrichhel néztem végig a vb-t, már azt is tudom, hogy nagyon sok olyan tartalék van még ebben a csapatban, amikről egyelőre fogalmunk nincs (Kroos, Kiessling, vagy a ki sem vitt Höwedes, aki megoldhatta volna akár a balhátvédgondokat is), de már így is nagyon jók voltak. Argentína is az edzőjén bukott el, de talán kevésbé a felvázolt taktikán, hiszen ehhez Diegónak valószínűleg nagyon kevés köze volt, a szakmai stáb hozta a döntéseket. A kerethez viszont volt köze, és ha megnézzük, milyen gólokat kaptak, elmondhatjuk, a vébére ki sem vitt játékosok hiánya miatt nem hozták, ami várható lett volna tőlük. És még egyszer: Messi helye a vonal mellett van, majd ráér 30 évesen bemenni középre, amikor lelassult.

Az égések közül Angliáé a legnagyobb, de Franciaországé sem pitiánér, még ha valahol számítani is lehetett rá. Az olaszok bucskája meg volt írva, nem is lehetett nagyon másképp, de erről korábban már írtam egy komolyabb dolgozatot. Az underachieverek között ott találjuk még az afrikaiakat, akik hazai pályán sem bírtak Ghána kivételével egy igazán jó félidőt sem felmutatni. Dél-Afrika a vb-k történetének első kieső házigazdája lett, Kamerun szinte semmi nyomot nem hagyott, Algéria mutatott egy keveset, Elefántcsontpartról – talán a legerősebb afrikai kerettel – csak annyi maradt meg, hogy a vb legundorítóbb faultjai közül 3-4 is az ő nevükhöz fűződött, Nigéria pedig a legnagyobb kihagyott helyzettel jelezte, hogy ott van a tornán (ha belövi, tovább is jut). Ghánánál egyébként nincs szó csodáról, lehetett volna ugyanebben a szerepben bármelyik afrikai csapat, szerintem a sok túlmagyarázás között egyszerűen arról volt szó, hogy nekik jött ki a legjobban a lépés, és talán nekik volt olyan taktikájuk, amivel sikeresek lehettek. És ha már Afrika: Egyiptom nekem nagyon hiányzott, a vitathatatlanul legerősebb afrikai csapat nagyot mehetett volna egy jó sorsolással.



Chile és Mexikó két igen kellemes meglepetés volt, utóbbi még Argentína ellen sem lett volna esélytelen egy egyenes pályán. A szisztéma jó volt, Vela és Dos Santos elé viszont nagyon hiányzott egy center (mondjuk egy 10 évvel ezelőtti Blanco), de így sincs mit szégyellniük. Chile viszont a szívünk csücske lett, Bielsa tökéletesen látta meg, hogyan kell egy ilyen csapattal nyomot hagyni egy világbajnokságon. A dél-amerikaiak pajzsot, páncélt ledobva, a fejük fölött furkósbotot pörgetve rontottak neki a páncélos dandárnak is, egyszerűen nem lehetett nem szeretni őket.

Saját jóslataimról mély hallgatásba burkolóznék, nem ment nekem a tippelősdi, rútul égtekm a jóslatokkal. A Dél-Afrika-Franciaország meccsen 1-0-nál felraktam a francia győzelemre két rongyot, hogy csak egyet mondjak. Még az aranylábbal nyúltam mellé a legkevésbé, hiszen Montolivo nem volt rossz (de azért jó sem), de sem Dél-Afrikát nem nyomták be a 16 közé, sem a franciák nem mentek sehova, sem Marchisio nem lett a vébé felfedezettje. Írtam Di Mariát is, ő már inkább, és összejött az angol-német is a nyolcaddöntőben (ahogy a brazilok kiesését is megjósoltam), és az argentinok valóban a két kihagyott miatt égtek nagyot. Hja, és eltaláltam Cannavaro paradicsomzáporos visszavonulását is, de ez inkább evidens volt, mint meglepő. Előjöhetnék nagy arccal, hogy Ghánát megmondtam, de nem teszem, mert amikor tippeltem, egy Essien-Appiah kettőst gondoltam középre, alájuk-föléjük meg az U20-as világbajnok csapatot, úgyhogy töredelmesen bevallom, csak mázli volt, hogy bejött.


Meg kell emlékeznünk az edzői szakma hanyatlásáról, vagy hogy mondják ezt szépen. Löw a homokozóban még lepofozta a kiscsopisokat (Diegóékra ebből a szempontból kár is szót vesztegetni), de a nagycsoportban Del Bosque feldugta a seggébe a kakasnyalókát. Az olasz edzőelit két orákuluma lángcsóvát húzva kotródott haza, talán Capello égése még súlyosabb is, mint a teljesen fegyvertelenül érkező Lippié. Domenech-ről tudtuk, hogy tökhülye, Dunga elképzelése is befuccsolt, Pim Verbeek pedig úgy nézett ki, mint akit megtámadott, és csúnyán helyben hagyott egy kaukázusi juhászkutya. Bielsáról volt szó, de az igazi zseni Tabarez volt, aki olyan szisztémát tervezett az egyébként nem különösebben erős keret alá, amivel az nemcsak sikeres, de látványos is tudott lenni. Uruguay kollektív szívünk csücske, Forlán pedig egyszerűen gyönyörű volt, amit csinált. Az edzők között meg kell említenünk van Marwijket is, aki egy szintén nem világverő holland csapatból hozta ki a létező legtöbbet. Kicsit talán túllőtt a célon azzal, hogy a két belső középpályását „Take no prisoners” feliratú pólóban küldte pályára, de ahhoz, amit játszani akart a csapatával, erre volt szükség. A döntőt kifejezetten okosan vezényelte le, ha érdemtelen lett is volna, nem sok hiányzott ahhoz, hogy behúzzák az utolsó meccset.

Elmondható, ez a világbajnokság nagyon nagy részben az edzőkről szólt. Akik jól teljesítettek (Del Bosque, Tabarez, van Marwijk, Löw), jobbár a megfelelő taktikának köszönhették, és akik elbuktak, azok is inkább edzőik miatt. Volt, aki ki akart bújni a bőréből, voltak, akik a keretet cseszték el, és akadt olyan is, aki egyszerűen alkalmatlannak bizonyult erre a szakmára (na, vajon kire gondolunk?).

Nálunk is volt a labda

Az, hogy ott lehettünk a tévében, különös, új élmény volt. Rengeteg biztatást kaptunk tőletek, ami nagyon sokat segített, és úgy tűnt, az MTV-hez kizárólag szuperkedves embereket vesznek fel, mert nemcsak a műsorvezetők, hanem a teljes stáb – vagy 30 ember dolgozik egy közvetítésen – végtelenül segítőkész és barátságos volt a két utcáról beeső bloggerrel. Az MTV szakértőivel, ha ez nem is tűnt így mindig, szintén nem volt semmi komoly gond, sokkal élesebb viták mentek a meccsek alatt, mint amik adásba kerültek, bár itt-ott kicsit mi is éreztük a „mitakarsz itten, kiskopasz”- attitűd megnyilvánulását. Az egyetlen szívfájdalmam, hogy Bognár Gyuriból harapófogóval sem tudtam kihúzni semmit a 86-os világégésről. Mindenesetre köszönjük mindenkinek, hogy ott lehettünk, és kitehettük magunkat a 10 millió szövetségi kapitány őszinte gyűlöletének.

Ez már nem tartozik szorosan a vb-elemzéshez, de köze van hozzá, úgyhogy idevetem. Mi nem saját magunkat képviseltük ott (külön ragaszkodtunk hozzá, hogy ne index.hu, meg sportgeza.hu legyen a megszólítás, hanem maradjunk bloggerek), hanem titeket. Azt a futballbuzi réteget, akinek tele a töke a múltba révedő, bambán gügyögő magyar sportsajtóval. Akik onnan tájékozódnak, ahol a szakértő valóban ért ahhoz, amiről beszél. Akik értik és érzik a játékot. Tudatni akartuk mindenkivel, hogy tévedésben él, aki szakértőnek vél valakit pusztán azért, mert játékos múltja van, vagy edző lehetett Magyarországon. És hogy vannak a nagy magyar interneten olyan közösségek, ahol ezek az emberek összegyűlnek, vitatkoznak, és olyan meglátásaik vannak, amiket elhűlve hallgat egy úgynevezett szakértő is. Respekt.

142 komment

Címkék: szakértelem vegyes izé vb 2010

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr472158972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.07.19. 12:40:06

@popp: szerinem Cruyff is orult volna, mindegy hol lakik es kiket "teremtett" meg.

Bandiablo 2010.07.19. 12:41:55

@Walmer: Ha nem is zsenik, de szakmailag mindenképpen többet érnek a Bánfi Janiknál...

Bandiablo 2010.07.19. 12:43:53

@raoul_duke: Az hogy ki magyarázza meg a félidőben, hogy mit kellett volna, meg hogy kellett volna, miért volt les stb., szerintem nem áll összefüggésben a magyar foci felemelkedésével, de ahogy gondolod...

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.19. 12:46:11

@Bandiablo: Mondjuk szerintem Sallói és Mészöly Géza vállalható színvonalat hoztak. Jani és Gyuri meg guglizhatna kicsit a meccsek előtt.

Bandiablo 2010.07.19. 12:51:15

Nyilvánvalóan kell valamilyen körítés a meccsek köré, de itt sem mindegy a minőség és a mennyiség. Nem biztos hogy attól színvonalas egy akármilyen tévéműsor, mert sokan szerepelnek benne. Egy foci közvetítéssel összekötött beszélgetésben pláne. Szerintem ilyen téren nem alkotott nagyot az MTV.

SamS 2010.07.19. 12:51:56

@Csöncsön: Nem az NST-ről beszélek, ez a blog szerencsére nem a divatdrukkerek gyülekezete :) Pont azokat értem divatdrukker alatt, akik 4 évente néznek pár meccset - jópár ilyen van, és szinte kivétel nélkül spanyol drukkerek voltak ezen a vébén.

Bandiablo 2010.07.19. 12:52:45

@popp: Mészöly Géza volt a legjobb. Az egyik legtehetségesebb fiatal magyar edző, jó kommunikációs készséggel megáldva...

raoul_duke 2010.07.19. 13:08:25

@Bandiablo: nem csak a kik, hanem mit.

Ha meg kevésbé burkoltan akarok fogalmazni, akkor nagyon szükséges, hogy a Tornyi-Bicskei-Mészöly-Verebes-stb., (nagyon sokan vannak) húzzanak a picsába.

exeaxe 2010.07.19. 13:18:39

@Bandiablo:
"Szerintem ilyen téren nem alkotott nagyot az MTV.
"
Ezt azért viszonyítsuk az elvárásokhoz és a lehetőségekhez, szerintem. Reklámokkal telepakolt 2x10 percre olyan új(szerű)formai megoldást találni, ami követhető is, úgy, hogy a lényegről legyen szó (labdarúgásról), az már önmagában teljesítmény.
A nagy dobás meg ott ücsörgött a képernyő jobb szélén :)

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.19. 13:27:39

@mickeyknox: Szereintem egy világbajnoki cím nemcsak az aktuális csapat érdeme, de azé a futball kultúráé amiből kinőttek, Gullitéknak a Cruyffék voltak a példaképeik, maiaknak Van Bastené Koemanék, Rijkardék. Na így értem.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.07.19. 13:34:45

@Bandiablo: A mondatod első fele igaz, kommunikáció terén bőven van hová fejlődnie.

rajaram 2010.07.19. 14:17:03

Tegnap volt egy HSV-Juventus meccs és előtte bemutatták a 90-es VB győztes német csapat meccseit. Edző: Beckenbauer, aki a mai napig a német foci legautentikusabb embere. Lőw egy kitűnő stratéga, az edzői stáb legfontosabb embere lehetett volna,ha ...... újra Beckenbauer vezette volna a német csapatot. Álmodozom.

mickeyknox 2010.07.19. 14:22:09

@popp: ez világos, de ettől még se cruyff, se van basten, se bergkamp nem lettek volna "helyre rakva", ahogy mondtad. sőt akkor lettek volna igazán "nem a helyükön", ha ezek most nyertek volna egy vb-címet.

horas 2010.07.19. 14:35:06

A Busquets-es észrevételed király,pont kezdett megfogalmazódni bennem,hogy ez az ember annyira gyökér,hogy ami a főfeladata lenne az ütközések arra sem képes,minden érintkezésnél egyből esik össze mint a vízes bukta,meg borul szanaszét.

Ahogy sem Essien-től vagy Touré-tól Cambiasso-tól,Gattuso-tól mikor láttunk olyan szintű fetrengést mint amit ő csinált Motta hátranyúlása után pedig jóval több és nagyobb pofonokat kaptak eddig a pályafutásuk során,mint Sergio B.

Számomra egy VKP főerénye az elpusztíthatatlansága,az állhatatossága,fizikuma és ahhoz tartozó egészséges aggressziója rátartisága, karankánsága.
Most ezek közül a Busquets-re ez melyik mondható el?
Aki arra apellál,hogy az ütközéseknél elesik és befújják számára a faultot VKP létére az számomra igencsak elszomorító és elitélendő,szánnivaló dolog,külön pikantériája a történetnek,hogy Busquets különösebben tehetség nélkül BL és VB győztes.

Valamit nagyon tud csak jó lenne tudni,hogy mi az...

Bandiablo 2010.07.19. 14:45:21

@raoul_duke: Tornyi valahol a Közel-Keleten van, Bicskeiről nem is hall az ember, Verebes és az öreg Mészöly néhanapján elmondja a véleményét, de ez nem jelenti azt hogy a mai magyar labdarúgás fontos tényezői ők. Az hogy a válogatottal mit kezdett annak idején utóbbi kettő az teljesen más kérdés...

Bandiablo 2010.07.19. 14:49:57

@exeaxe: Szűkös az időkeret, ezt elfogadom. Csak az a baj, hogy ennyi erővel minket, kommentelőket is asztalhoz lehetne ültetni, nem nagyzolásképpen mondom, de talán 4-5 értelmes mondatot mi is hozzá tudtunk volna szólni mindegyik meccshez. Pontosan azért kellenének jó nevű szakemberek ilyen helyekre, hogy ne azt mondják el, amit amúgy is látsz a képernyőn...

himynameisabel 2010.07.19. 14:53:08

a youtube-on nincs fent az mtv-s szereplésetek?

szeme közé, laposan! 2010.07.19. 15:00:41

Azért a studióvendégeskedésetek alatt igazán kiutalhattatok volna pár kemény orrbabaszást a Mészöly-Bánfi-Sallói triónak...ha ti nem kezditek el az ő lezúzásukat, senki nem fogja - a média számára még mindig ők a "szakértők", pedig egynémelyikük pont annyit ért a focihoz, mint egy kólásüveg. Bár ilyen szempontból lehet, hogy pont a médiával van a gond és ők nem mernek valami színvonalasabb embereket behívni szakérteni. Talán a ti jelenlétetekkel ez a trend megtörni látszik, szóval hajrá-hajrá!

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.19. 15:01:41

@mickeyknox: De éppen hogy. Az országuk labdarúgása és így benne ők is méltó helyre kerültek volna. Egyébként egy/két vébé ezüst és egy EB győzelem is épp elég nagy dolog. Aztán 'a jó, hogy nem nyertek ezek se, ha Cruyffék sem1 gondolat egy hollandban nem is merül föl, ahogy Cruyffékban sem szerintem, csak az ellendrukkerekben.

@horas: Neked nagyon beakadt ez a Motta eset, de most a vébéről beszélünk.

horas 2010.07.19. 15:12:52

@popp: Szemléltetésképp hoztam fel.

De figyelj,Busquets mennyivel tartozik kevésbé a VB-hez mint Van Basten vagy Mészöly Kálmán?

Ennyit erről...

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.19. 15:17:04

@horas: Épp ez az, a vébén szó sem volt olyan rájátszásról a játékában, mint amiről beszélsz. Tehát azzal az esetel a vébén nyújtott játékát nehezen szemléltetheted, csak az rosszindulatot, ami vele kapcsolatban munkál benned.

Bisthi El Naghuf 2010.07.19. 15:17:44

A szép foci vagy eredményes foci kérdésében felötlött bennem egy gondolat: azoknak a csapatoknak a meccseire, akik csak az eredményre koncentráltak (lásd spanyolok és hollandok), valószínűleg már 4 év múlva, a következő vb-n sem fognak sokan emlékezni a meccseikre (nemhogy 20 év múlva). Ellenben a látványos, sokgólos meccsekre sokkal többen és sokkal jobb szájízzel emlékeznek vissza. Ezért is sajnálom, hogy az alapvetően - legalábbis a torna előtt - szimpatikus spanyolok és hollandok ilyen felejthető meccseket játszottak, míg pl. a németek szép és emlékezetes meccsélményekkel gazdagítottak (a vb előtt én sem gondoltam volna, hogy közben nekik fogok szurkolni).

balu11 2010.07.19. 15:20:13

@popp: nagyon egyet értek - mármint a holland gondolattal (de azt sejtheted, hogy ezzel nem leszel népszerű...)

egyébként is elég unalmas ez a "micsosda igazságtalanság lett volna, hogy Cruyffnak nincs ezeknek meg van" mantra, sajnálom, hogy NST-s posztban is feltűnik (persze értem én, helye van... csak akkor mondjuk helye lenne a VB értékelő posztban az ezüstérmes csapatról is 1-2 pozitív megjegyzés azon kívül, hogy a döntőben jó volt az edző... bár ezt már szinte nem is várom, annyira trend agresszív, köcsög, unalmas nullának tartani a hollandokat - bár az NST-t többek között azért is szeretem, mert nem feltétlenül ragaszkodik a trendhez)

horas 2010.07.19. 15:24:01

@popp:
Egyértelmű,hogy nem szeretem.
De mondtam,hogy én is felfigyeltem arra amit Benito írt,hogy esik kel az ember az ütközéseknél,és ezt képzeld a VB figyeltem meg.
Motta példával csak nyomatékosítani akartam azt az oldalát amit jellemezi probáltam.

A kérdés az,téged miért zavar,hogy bennem mély nyomott hagyott Busquets-Motta eset?
Mert érdekes csak erre reagáltál,nem Busquets-re vagy azokra amit róla írtam...

mickeyknox 2010.07.19. 15:29:18

@popp: perszehogy nem vetődik fel egy hollandban sem, de
1. én nem vagyok holland,
2. akkor sem értem, hogy miért lenne ettől más mondjuk gullit vayg bergkamp élete. természetesen mint holland állampolgárnak ez sokat jelent, hiszen az országa nyert egy vb-t, de az ő megítélését mint labdarúgó semmit, mert nem ő nyerte meg. az, hogy ő is része annak a futball kultúrának, és hogy példaképe volt bárkinek is, és ezért befolyással volt mondjuk sneijder ifjúkori fejlődésére stb. szerintem romantikus maszlag.
de ettől még lehet, hogy neked van igazad, ez csak az én véleményem.

mickeyknox 2010.07.19. 15:31:01

jav: "semmit" ki, "nem változtatja meg" be

exeaxe 2010.07.19. 15:32:37

@Bandiablo:
Persze, nincs kétségem, hogy sokan képesek lennének arra a 4-5 értelmes mondatra. Viszont az ott egy tévéműsor, szakértőknek, laikusoknak, akárkiknek - egyszóval: nézőknek.
Gyerekkel, kiskutyával, jó nővel szinte mindent el lehet adni - az aktuális celeb odaültetése pont ezt a célt szolgálja. Az ő esetükben az számít, ki mondja, a szakértőknél pedig az, hogy mit.
Én úgy érzem, az MTV ügyesen egyensúlyozott a sokféle, aktuálisan focit néző réteg igényeinek felhőkarcolói közt kifeszített kötélen (....jajj), szóval inkább félig tele a pohár...
Annak örvendeznék nagyon, ha a tematikus csatornák is megtennék a maguk felfedezését :)

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.19. 15:33:33

@horas: Ó, engem nem zavar. Megjegyeztem, hogy nem értek egyet. Baj?

@balu11: Pedig nem is szimpatizáltam a hollandokkal ;-) és nem is tetszett, amit a döntőben műveltek. De nagyon nem hinném, hogy Van Basten igazságtalannak érezte volna magával szemben, ha Kuyt világbajnok lett volna. Főleg úgy, hogy a jó Dirknek esélye nincs aranylabdát nyerni, nem hogy hármat.

Strigo 2010.07.19. 15:33:59

Remek cikk, főleg az utolsó bekezdés üt nagyot.
Az "angolok okozták a legnagyobb csalódást" meg gondolom csak azért jött ki belőled, mert te is elhitted, hogy Capello ezzel a gyenge kerettel is döntőbe jut.

christvhu 2010.07.19. 15:38:52

@pannonpuma77: Valamelyik kapuhoz biztosan közelebb játszott......

@raoul_duke: Hát azért Bicskeit nem biztos, hogy ebbe a körbe kell sorolni, habár annyiban tényleg odatartozik, hogy magyar és hogy labdarugó edző. De hogy az egyetlen abban a korosztályban, aki nem csak bratyizások és nagy arc révén dolgozik, azzal nem hiszem, hogy lehet vitatkozni.

És akkor a végén a legfontosabb: max respect a srácoknak a vb- műsorokban kifejtett tevékenységükhöz!!! Minket képviseltek, igencsak méltó módon! köszi, Heinrich és Benito!!

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.19. 15:40:46

@mickeyknox: Szerintem meg nem kell itt eldönteni melyikünknek lenne igaza, te így látod, én meg úgy. Hanem arra én sem gondoltam, hogy mint embernek más lett volna az életük. Inkább csak oda akarok, hogy szerintem az említett nagy elődök miatt is méltóhelyen lenne a narancs mezeken egy aranycsillag, tehát nem lett volna méltatlan a győzelem a régi nagyokhoz, attól függetlenül, hogy egyénileg talán náluk rosszabb futballisták érték volna azt el.

horas 2010.07.19. 15:41:11

@popp: Miért lenne baj.
@Strigo a divatdrukker: Azt azért tegyük hozzá,hogy Capello hozta azt amit az olasz edzők és csapataik szoktak a VB-n nulla focival továbbjutottak a csoportból,és az addig sztár német csapat ellen símán parti meccset játszottak.

Capello annyiban megvédeném,hogy azért arra irreálisan kevés esély volt Upson és Barry San Marino-válogatott játékosokat megidéző hibákat fognak elkövetni,illetve volt egy Torres szintjén agonizáló Rooney-juk elől,láttuk egy erősebb spanyol csapatot mennyire visszahúzta ez a dolog.Mindenképp nagy csalódás volt Capello és az angol válogatottja,de Lampard góljánál egy Csillagkapu nyitva maradt azért azt ne felejtsük el...

geem5 2010.07.19. 15:53:02

Fenyő Miki volt a VB legnagyobb felfedezettje, mint szakkommentár! Szénné röhögtem magam rajta. Simán hazaküldtem volna adás közben a szerkesztők helyében, és ráadásul az igazi szakkommentátorok helyén ült a stúdióban. Vagy _benito és heinrich ült az Ő helyén??? :)

horas 2010.07.19. 15:55:46

@geem5:
Hát igen az angyon durva volt.
Rendesen leszólta a meccset,meghogy őt nem igazán érdekli mer nem szurkol egyiknek sem,és így nem az igazi a meccs.

Tisztelem a munkásságát meg amit elért az életben,meg télleg egy nagy embert ő itthon,de akkor a mi a tökömnek megy el ilyen müsörba,kb annyi keresni valója volt itt,mit Heinrich-nek vagy Benito-nak a Koóstoló-ban.
Röhej.

davidmoyes 2010.07.19. 16:29:54

"utolsó 2 meccsen 6 gól... "@mickeyknox: Igaz, de ehhez kellett a hollandok elleni felforgatott védelem+ a bronzmeccsen a trágya kapusteljesítmény.

Iustizmord 2010.07.19. 16:41:39

@mickeyknox: pedig lehet hogy sneijder otthon gullit édes cuki csokiseggének látványára maszturbált , s ennyiben mindenképp hozzájárul a "kis buzo" kinézetéhez :o))))

@Strigo a divatdrukker: én is elhittem. na nem a döntőt, de monjuk a last 4-tt

Mérgező Hulladék 2010.07.19. 17:28:01

@Iustizmord: én is így gondoltam: szar játékkal, mégis simán behúzott csoport; viszonylag könnyű ellenfelek a következő két körben (mondjuk én Szerbiát, aztán meg Nigériát vártam), ha meg már négy között vannak, az összkép inkább elpazarolt lehetőség, mint nagy csalódás. És hülyén hangzik, mert Capello nem akárki; de utólag azt mondom, bármelyik angol edzővel könnyebben összejött volna (a csoportelsőség és vele a kevésbé nehéz ág legalábbis), aki nem áll vissza a szlovének ellen 1-0-nál.
@horas: "az addig sztár német csapat ellen símán parti meccset játszottak". Ezt másképp látjuk, a német csapat sem volt addig "sztár", és partiban sem voltak velük, bár - ahogy a szép Csillagkapus képeddel utalsz rá - alakulhatott volna másképp is.

horas 2010.07.19. 17:30:12

@Mérgező Hulladék:
A partibant arra értettem,hogy 2-0 ról símán visszajöttek igazbáól akkor is épkézláb akció nélkül és ugye itt jön a csillagkapu...

kroos 2010.07.19. 17:34:44

es mindez addig nem fog valtozni amig a magyar valogatott egy ilyen ,,hollandos,, jatekkal le nem gyoz valami nagy csapatot tetmeccsen. Kivancsi leszek akkor ki fogja majd mondani hogy antifoci...meg tuldeffenziv stb...Szerintem attol hogy valaki nem jatszik szep futballt, meg jatszhat jo futballt.

rizla 2010.07.19. 18:34:24

az m1-es akcióért taps (somoséknak is, sőt, nekik főleg), és szigorúan tilos itt megállni. van egy kurva nagy bázis, akik a jelenleginél magasabb színvonalú kultúrát igényelnek és követelnek a játék köré, és rájuk lehet építeni. nem is feltétlenül az a lényeg, hogy az ő meglátásaik hajdejók (pedig ez is mennyire igaz tud lenni), hanem hogy a szenvedélyüket, okoskodási vágyukat nem elégíti ki két közhelykirály a tv-ben, sokkal jobb szakértőket, újságírókat érdemelnek.
sajnos nekünk nincs alan shearerünk, meg gary linekerünk, ezen mondjuk akárhány kiművelt blogger sem segíthet. de kompenzálni lehet.

emgergo 2010.07.19. 18:34:44

@sporttárs: "még mindig Albertéken kérődző "szakíró" réteg remélhetőleg gutaütést kapott, amikor hozzájuk képest "senkik" utaztak vébére, beszéltek róla és elemezték a stúdióban."

Volt ilyen megnyilvánulás szerkesztőségen belül, meg is lettem volna lepődve, ha nincs. Nyilván a pont általad említett "kaszt" tagjától.

emgergo 2010.07.19. 18:36:40

@rizla: "sajnos nekünk nincs alan shearerünk, meg gary linekerünk, ezen mondjuk akárhány kiművelt blogger sem segíthet. de kompenzálni lehet."

Nyugodj meg, a helyi kommentelők szerint ők is hülyék hozzá. Főleg Shearer, nem is tudom hol olvastam azt a beszólást, miszerint meg kellene vizsgálni valami bizottságnak, hogy az adófizetők pénzén ér-e ennyi közhelyet elsütni :)))

rizla 2010.07.19. 18:39:17

@geem5: fenyő volt a legszarabb, egyetértünk.

és ha már m1-kritika (hé, dicsértem is!), akkor térjünk ki gundel takács gábor döntőbeli teljesítményére. felháborítóan felkészületlen volt, és nemhogy leplezte volna, de rendszeresen belemászott olyan témákba, ahol ez állandóan kiderült róla. hogy honnan szülte vagy izzadta meg jesus navas liverpoolba igazolását például, azt nem tudom, de ha valaki nem végzi el a házi feladatát, legalább ne próbáljon kamuzni 2 millió néző füle hallattára, mert csakis csúfos lebukás lehet a dologból.

rizla 2010.07.19. 18:40:36

@emgergo: lehet, hogy shearer hülye, de csak hitelesebb egy sallóinál... csak mondtam valakit, hasraütésszerűen.

értelmetlen_nevű 2010.07.19. 18:40:54

@rizla:

én azért nem vagyok benne biztos, hogy olyan kurva nagy az a bázis.

Shearer pedig olyan fogalmatlan volt, hogy kisebb botrány volt belőle Angliában.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.19. 18:43:36

@rizla: Ahogy föntebb írtam neki a Játék határok nélkül volna való.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.19. 18:45:17

@rizla: Mondjuk Sallói és Bánfi között például ég és föld a különbség az előbbi javára.

emgergo 2010.07.19. 18:45:22

@rizla: Persze, ez egyértelmű. Itthon persze kb. mission impossible kitermelni hiteles arcot, aki még beszélni is tud, érdekes is, nem paneleket mond, és nem égette le magát x alkalommal a magyar fociban. Sajna :(

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.19. 18:47:10

@rizla: Jó csak aki hiteles volna például a Gera Zoli vagy a Vass Ádám, ők nem tudnak beszélni.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.19. 18:49:37

@rizla: @emgergo:

Ja, ja, Shearer megnyert valami "hogyan csináljunk hülyét magunkból a semmitmondó, közhelyes szövegeinkkel" a legrosszabb szakkommentátornak kijáró díjat.

Állítólag a spanyol-svájci meccs után mondott valami olyat: "ennyit a spanyolokról, ezeket tartották esélyeseknek?"... :-))

rizla 2010.07.19. 18:51:10

@értelmetlen_nevű: "Shearer pedig olyan fogalmatlan volt, hogy kisebb botrány volt belőle Angliában. "

oké, a konkrét, név szerinti példáim lehet, hogy szerencsétlenek. itthon amúgy mikor volt valaha kisebb botrány fogalmatlanság miatt?
az a bázis meg elég nagy ahhoz, hogy lehessen tágítani. ha van valami, amihez tényleg MINDENKI érteni akar, és beszélni róla, az a futball. lehet, hogy van aki beéri bánfiékkal, de ha jobbat kapnának, átszoknának arra.

@popp: lehet, nem szeretnék konkrét neveket mondani okvetlenül, de nem véletlenül alap a mute gomb nálam minden egyes sport tv-s mérkőzés félidejében. most az m1-et végülis el tudtam hallgatni, még ha néha a fejemet is vertem a falba, szóval nem volt ez ANNYIRA rossz (a tálalásért amúgy plusz pontok, a blogotok is jó volt tévések), de nagyon távol állt attól még így is, hogy érdeklődve figyeljek.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.19. 18:51:59

@popp:

Dárdai Pali nagyon jó volt az EL-döntőn (pedig nem kevés negatív előítélettel álltam neki hallgatni); és Vadócz is értelmes dolgokat mondott, bár kissé lassan.

rizla 2010.07.19. 18:54:56

@popp: hát ja, gera fejét mondjuk bírom a lassú dumájával, de vass az hihetetlenül rossz volt, annyira zavarban volt szerencsétlen (de azért örültem, hogy ott van, csak hallgatni nem lehetett:DDDD). hajnal tomin viszont látszott, hogy kurva rutinos és intelligens.

vajdasagi 2010.07.19. 19:14:52

@kroos: Attól, hogy nem szép, még lehet a foci jó. De ne is haragudj, a hollandok ritka ellenszenvesen fociztak, és én ezeket megutáltam - pedig az elmúlt 36 év sok-sok nagy holland meccsére jól emlekszem. És csodáltam őket. És szerettem. Ezeket én utálom, így is, hogy másodikak lettek, és pláne utálnám őket, ha nyernek. Tudom, nem egy szakmai hozzászólás, de sokunk számára lehet ez egy ilyen érzés...

Ilyenformán mondhatjuk azt is, hogy Hollandia a VB egyik nagy vesztese: sok millió hozzám hasonló szimpátiáját játszották el (talán csak ideiglenesen).

Vincenzo testvér 2010.07.19. 19:31:24

@rizla: tizeniksz éve az Aranyoldalak NBI-es marketing időszakában mondta ki Bognár főnök az azóta is fennálló igazságot: Gundel Takácsról inkább a palacsinta jut eszünkbe, mint a labdarúgás.

Iniesta lesgóljánál határozottan kijelentette, hogy nem volt les, gondolom azért, mert megnézte a partjelzőt, és mert a második passznál nem volt les; de az elsőnél igen, és mivel Iniesta akcióközelben maradt, a tétlen les aktívvá vált a második passzra. De ez csak csöpp a tengerben.

rizla 2010.07.19. 19:34:57

@Vincenzo testvér: iniesta lesgóljánál?

úristen; DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.19. 19:36:11

@Vincenzo testvér: A Szaknévsoros főnök Bodnár volt. A lesszabályt meg rosszul tudod. Az viszont tény, hogy Gundelnek több köze van a palacsintához, mint a focihoz

touristique 2010.07.19. 20:27:37

@rizla: És reméljük, hogy ez a bizonyos réteg növekedett a VB alatt. Viszont én olvastam olyan véleményt is egy napilapban (az a tippem, hogy Hegyi Iván állt a cikk mögött, ami az MTV nem túl színvonalas közvetítéseit kritizálta), hogy sokkal hasznosabbak sokat látott sportolóink, szakembereink életszerű meglátásai, mint az internetről származó "statisztikafelmondók" véleménye - nem tudom pontosan idézni. No comment részemről.

KoppányiG · http://www.azbennvolt.blog.hu 2010.07.19. 21:30:39

@geem5: Miki bácsi óriási ötlettel állt elő, ha jól emlékszem, mégpedig el akarta törölni a büntetőpárbajt. Szerinte 120 perc után a kapuralövések számának kellene dönteni a továbbjutóról.

rizla 2010.07.19. 21:40:20

@OJ: ez egyáltalán nem cinkeli a bloggereket, egyiket sem helyezi a másik fölé. egyébként jó írás.

KoppányiG · http://www.azbennvolt.blog.hu 2010.07.19. 21:40:26

@OJ: Kösz, földi. Ezt a Bognáros fellengzős stílust már kiveséztük - kenje a hajára a válogatottságait.
Ja, majd egy pm-ben tájékoztass már légyszi a szerdai fejleményekről :)

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.19. 21:47:22

@KoppányiG: Csodálkozol? Angol drukker az örökzöld csávó.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.07.19. 22:04:08

@rizla:
Ebben szerepel az a kifejezés, ami touristique kommentjében is szerepelt, így kerestem rá.

sporttárs 2010.07.19. 22:11:05

@touristique: Hegyi kint volt a vébén, nem hiszem, hogy ő írt a tévéközvetítésekről.
Az OJ által belinkelét írással szerintem sincs semmi gond, az mindig szubjektív, hogy egy-egy beszólás kinek mennyire jön be, az általánosságokba meg nem lehet belekötni.

sporttárs 2010.07.19. 22:20:18

@rizla: Igen, van ilyen réteg, és simán bővíthető, de az, hogy a focihoz mindenki érteni akar (sőt, ért) éppenséggel a szakétősdi ellen dolgozik. Mert a magyar átlagnéző nem szereti, ha a szakértő okosabbnak tűnik vagy (szerinte) akar tűnni nála, hiszen a ocihoz ő (mármint a néző) is ért!

Ez az általad említett rétegre is igaz, nézd csak meg itt a blogon, ki mennyire toleráns egy vitában és fogadja el, ha érvelnek vele szemben... Gondolom, Heinrichék elfogadottsága ebben az nst-s rétegben vitathatatlan, mert a mi kutyánk kölkei, de ha nem innen lennének, hanem valami másik blogról, vagy "sehonnan", lehet, többen kötöttek volna bele a szavaikba.

Ezzel a jelenséggel nem nagyon lehet mit csinálni, de nyilván, ha nem hinnénk benne, hogy lehet a fociról az ordas közhelyeknél értelmesebben, és a százéves megszokott sablonokból építkező magyar szakértőrétegnél hitelesebben beszélni, nem vágtunk volna bele.

Ugyanakkor én nem nézem le azt az "egyszerű" réteget (tényleg fontos az idézőjel), aki csak hazamegy meló után, bekapcsolja a tévét és meg akarja nézni a focimeccset, hogy szórakozzon. És rohadtul szarik rá, ki mit elemez meg milyen taktikával játszanak a csapatok. A döntő két és félmilliós nézöszámának minimum a felét még mindig ők adják, szerintem, mert a foci alapvetően a nép, és nem a szakértők szórakozása.
De ennek a rétegnek felesleges adást tervezni, akinek terveztük, azzal kapcsolatban hiszünk benne, hogy rávezethető az értő és érdeklődő meccsnézésre, ebben segítettek szerintem Benitóék.

sporttárs 2010.07.19. 22:23:35

Még annyit tennék hozzá, hogy nekem Sallói nagyon tetszett, Bánfi másféle igényeknek felel meg, de azok is fontosak a tévézésben :), másrészt van benne természetes oldottság és jól kommunikál. Bognár Gyurit személyesen nem láttam adásban, de szerintem ő is jó szakértő, mondjuk, amikor civilben dumálunk vele, akkor se az a könnyen meggyőzhető típus. :) Mészöly nagyon szimpatikus, normális, szerintem neki bátrabban kellene vállalnia a markáns véleményét, sokszor inkább "aládolgozott" a stábnak.

sporttárs 2010.07.19. 22:24:34

@emgergo: Akkor én most kezdem sejteni, ki vagy. :) Meg azt is, kiről beszélsz. :))

rizla 2010.07.19. 22:36:26

@sporttárs: "Mert a magyar átlagnéző nem szereti, ha a szakértő okosabbnak tűnik vagy (szerinte) akar tűnni nála, hiszen a ocihoz ő (mármint a néző) is ért!"

ha a szakértő megfelelő hozzáállással közelít, akkor ilyesmin csak a nagyon hülyék fognak kiakadni. amúgy nyilván a szakmai múlt ezért fontos, mert akkor a néző azt mondja, hogy na, ez hiteles, és kapásból bizalmat szavaz annak, amit hall. csak ez ugye idehaza erősen csorbul az ismert okokból kifolyólag (és persze színvonalas futball nélkül a színvonalas futballkultúra is nehezen képzelhető el azt hiszem, sajnos).

éppen ezért elfogult kicsit az itteni réteg henrikék szereplésével szemben, mert az nst olvasóinak ők hitelesebbek alapból, mint majdnem bármilyen magyar ex-futballista (ez mondjuk már alapból egy elég beteg, jellemzően magyaros jelenség, dehát ez van, teljesen törvényszerű). ezt az elfogultságot nyilván félre kell tenni, ha az m1-esek ki akarják elemezni a kísérlet sikerességét, ugyanakkor nem érzem annyira rossznak azt, hogy az nst közönsége automatikusan tapsolt volna henrikéknek, csináljanak bármit. azért van ez így a fent kitárgyalt hitelességen kívül, mert örült az itteni réteg, hogy végre ők is képviseltetve vannak, vagy legalábbis így érzik, hogy vannak más irányok is, nem csak az elcsépelt megélhetési arcok. ez egy jobb hely ígérete (mindazonáltal szerencsésebb lett volna benito kérésével ellentétben mégis sportújságíróként feltüntetni őket, mert biztosan létezik velük szemben negatív elfogultság is, amit ugye bognár képviselt a műsorban).

"Ugyanakkor én nem nézem le azt az "egyszerű" réteget (tényleg fontos az idézőjel), aki csak hazamegy meló után, bekapcsolja a tévét és meg akarja nézni a focimeccset, hogy szórakozzon. És rohadtul szarik rá, ki mit elemez meg milyen taktikával játszanak a csapatok."

én sem nézem le. épp ezaz, hogy nekik szinte mindegy, hogy milyen a szakértés, nem ezért kapcsolnak oda. tehát a stúdiós beszélgetésekkel éppenhogy a mélyebben érdeklődőket érdemes célozni szerintem. pont, ahogy te is írod:

"De ennek a rétegnek felesleges adást tervezni, akinek terveztük, azzal kapcsolatban hiszünk benne, hogy rávezethető az értő és érdeklődő meccsnézésre, ebben segítettek szerintem Benitóék. "

igen, az irány alakult valamicskét, de ugye az lenne a fasza, ha minél több futballról aktívan tájékozódó, beszélő, író ember lenne, akik közül lehet válogatni. hogy van egy darab blog ilyen arcokkal, miközben az nso vagy index.hu sportrovata pl pocsék, az megintcsak annyira tipikusan magyar szar.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.19. 22:41:30

@sporttárs: "Ez az általad említett rétegre is igaz, nézd csak meg itt a blogon, ki mennyire toleráns egy vitában és fogadja el, ha érvelnek vele szemben... Gondolom, Heinrichék elfogadottsága ebben az nst-s rétegben vitathatatlan, mert a mi kutyánk kölkei, de ha nem innen lennének, hanem valami másik blogról, vagy "sehonnan", lehet, többen kötöttek volna bele a szavaikba."

Ez olyannyira így van, hogy az első műsorok után szinte kínos volt fölnézni ide, olyan elvtelenül állt ki az NST közönsége Henrikék mellett és a behívott többi vendég ellen. Arra gondoltam akkor, milyen szerencse, hogy nem írták ki, honnan jönnek a bloggerek, mert kitörne a magyarországi futball-polgárháború...

A tolerancia ritkán jellemzi a (viszonylag) zárt közösségeket, annál szimpatikusabb volt, hogy Henrikék sem itt, sem a stúdióban nem éreztettek semmiféle viszálykodást vagy sértődöttséget, és így végül nagyon kulturáltak lettek a beszélgetések. (Kevesebb intelligenciával a dolog más irányba is elmehetett volna.)

Szerintem mindenkinek más tévénézési, focinézési szokásai vannak. Én például nem tudom elképzelni, hogy akár csak egy szót is kihagyjak a szünetbeli elemzésekből, még akkor is, ha előre tudom, hogy semmi érdekeset nem fogok hallani. Egyszerűen érdekel, hogy ki hogyan ragad meg egy olyan bonyolult jelenséget, mint egy futballmérkőzés. De nyilván vannak másféle emberek, nagyon különböző igényekkel. Gyanítom, ezért volt szükség a négy szereplőre a műsorban.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.07.19. 22:46:35

@rizla: "szerencsésebb lett volna benito kérésével ellentétben mégis sportújságíróként feltüntetni őket"

Ha az index embereiként lettek volna ott, esetleg.

rizla 2010.07.19. 22:48:32

@Csöncsön: "Ez olyannyira így van, hogy az első műsorok után szinte kínos volt fölnézni ide, olyan elvtelenül állt ki az NST közönsége Henrikék mellett és a behívott többi vendég ellen."

nem kell ezt eltúlozni. ahogy már írtam fentebb is, nem feltétlenül az a lényeg, hogy na, henrik vagy benito (vagy az itt kommentelők) mennyivel okosabbak, mint az ott ülő szakértők. az a lényeg, hogy végre volt alternatíva, ezt kell üdvözölni, szinte függetlenül attól, hogy mit beszéltek (hozzáteszem, legtöbbször azt láttam, és azon akadtam ki személy szerint, hogy ők akarnak valamit mondani, de azt is óvatosan, például bognár meg olyan kibaszott biztos volt mindenben, hogy pofáncsapta volna az ember).

horas 2010.07.19. 22:49:11

Ugye szóbe került a felszínes futball ekdvelő réteg aki csak a meccsre kiváncsi leszarja a többi,nem hardcore foci fan.
Na nekem is vannak ugye iylen haverjaim és ugye mikor néztük a meccseket,van egy kicsit megindokolatlan büszkeség az emberben mikor Benito és Heinrich ült a stúdióban is,mondtam mindig is az aktuális havernak vagy haveroknak akik addig erről nem tudtak,hogy "van az a csávó ott jobb oldalt a székben,na,van egy fórum ahova szoktam járni,néha,hébe-hóba,egyszer-egyszer beszélek velük is...majd jött ugye az obligát önfényezés:félelmetes milyen körökben mozgok és,hogy milyen látványos szakértője vagyok a futballnak,ugye???..."

Az ő sikerük egy kicsit a mi sikerünk is volt,ebben egyetértek főleg,hogy egy-két esetben szinte szószerint lett idézve valakinek a HSZ-e,mondjuk inkább Benito-részéről,de emlékszem,egy meccsre ami bödület szar volt Heinrich is írta,hogy na most lehet nyomni az okosságot,mert angyon nincs miről beszélni eddig,akinek van észrevétele nyomja...

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.07.19. 22:50:16

Arra is jó volt többek közt Bence és Henrik szereplése, hogy rálássunk, egy bizonyos szempont szerint homogénnek vehető közösség mennyire különböző reakciókat ad, ha "közösségi" érintettség okán nyilvánul meg egy-egy eseményről, kiszólásról, hangvételről, stb.

rizla 2010.07.19. 22:50:54

@OJ: nem mondtam, hogy az index sportújságíróiként. csak simán úgy, hogy sportújságírók. a fociblogger az nem sokat mond az embereknek, akinek meg igen, annak meg valószínűleg nem sok jót.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.19. 22:54:07

@sporttárs: Szerintem több, mint a fele akar szimplán szórakozni. Meg kell nézni, hogy mennyi az átlag nézettsége egy bl vagy egy vébé meccsnek. Nagyon sokan nézik a nyári nagytornákat, akik a klub küzdelmekbe éppenhogy bele vagy bele se szagolnak. Aztán ráadásul sokan nézik szórakozóhelyen, ahol a szünetben vagy a pincértől rendelsz, vagy hugyozol vagy a pultot támasztod.

Oszt egy-egy vébé nézőnek egész más a háttér tudása és az elvárása is. Szóval nem könnyű egy ilyen műsort kitalálni.

Persze nekem is vannak elvárásaim és először láttam, hogy nem teljesen szarnak a fejemre, ahogy az RTL Klub tette négy éve. Például elvárnám, hogy egy szakértő ne a szakzsargonból próbáljon megélni, hanem googlizzon oda, a készüljön föl. Mondjuk ezt az elvárásomat ilyen több szereplős verzióban kiosztott szerepekkel könnyebb teljesíteni.

Aztán szerintem kivonulás meg himnuszok már részei a meccsnek, ezt korábbi tornákon az RTL és az MTV is baszott figyelembe venni az RTL-esek volt, hogy középkezdés után fél perccel fejezuték be a reklám blokkot. Csak a nekem kicsrt sok fanyalgást és Gundi döntő közvetítését tudnám feledni.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.19. 22:56:35

@rizla: "nem feltétlenül az a lényeg, hogy na, henrik vagy benito (vagy az itt kommentelők) mennyivel okosabbak, mint az ott ülő szakértők."

Nekem eleinte abszolút ez jött át az itteni kommentekből, ami nagyon zavart, több okból is.

horas 2010.07.19. 22:57:35

Amúgy Bánfi-t én sokkal jobban csípem mint a többieket,mert télleg van benne egy természetes oldottság és abszolút nem megmondós mint Bognár aki a tipikusan az "okos enged szamár szenved" szituáció mindenkori állat szereplője.
Sallói-nak meg a tipikus felszínes tudása jelent meg abban a magabzitos formában mikor nem vagy tisztában a korlátaiddal.
A "mélységi passz" kifejezést ha nem mondta el 50 szer a VB alatt akkor egyszer sem,nekem ebből totál ez jött,hogy egy két ilyen tipik kifejezést ismer és teljesen szakértőnek hiszi magát tőle.

Bánfi legalább jó kedélyű és ártalanúl mondd néha közhelyeket,míg Sallói meg Bognár teljesen megmondósra vették a figurát,Mészölyel pedig télleg az volt a gond,hogy néha túlságosan is empatikus volt és inkább arra helyeselt amit a többiek mondtak.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.07.19. 22:58:07

@rizla: Igaz. Az meg, hogy nem sok jót...persze, a véleményformáló blogok még a hétköznapi vérkeringésbe se nagyon kerülnek be.

mocsing · http://nst.blog.hu 2010.07.19. 23:01:52

@rizla: egyrészt fura lenne úgy sportújságírózni valakit, hogy nem mondod meg, hol ír sportújságot, másrészt szerintem sokkal inkább a fociblogger megbecsültségét kell elkezdeni felépíteni a tévében, mintsem az újságírók renoméján javítani valamelyest

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.19. 23:05:38

@popp:

Engem is a fanyalgás akaszt ki legjobban. Véleményem szerint a közvetítés és a szakértők pont arra valók, hogy megértessék, ami a pályán történik. Minél unalmasabb egy meccs, annál fontosabb az ő szerepük.

Egy uru-Ghána hajrájában csak néz az ember leesett állal, és ilyenkor nyilván a riporterekből, műsorvezetőkből is ösztönösebben jönnek a szavak.

De egy Paraguay-Japán meccs történéseit (vagy nem történéseit) érthetővé tenni: ez az, amiért érdemes szakértőket stúdióba hívni!

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.07.19. 23:06:24

@mocsing: Tegyük fel, ha mocsingot vagy engem hívnak be egy ilyen beszélgetősbe, akkor velünk kapcsolatban is felmerülne ugyanez a kérdés? Van rendes szakmánk. :)

rizla 2010.07.19. 23:07:56

@mocsing: amit csináltok az nst-vel, az sportújságírás. erről már vitatkoztam benitoval és henrikkel is. annyi a különbség, hogy ez blog formátum. na és? ettől még tartalmilag ugyanarról van szó. és igenis az újságírók renoméján kellene javítani, mert mindig ők lesznek többségben. az nst is akkor fogja átugrani a saját korlátait, ha újsággá válik, vagy hasonló, de leginkább akkor érhet el valamit, ha az ide irogató arcok egyre színvonalasabb módon érvényesülnek majd a tömegmédiában is.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.19. 23:11:41

@Csöncsön: Na igen, mert azt az egyszeri nlézóő is látja, hogy nem jutnak el a csapatok a kapuig, Könnyebb erre azt a választ adni unott pofával, hogy nem is akarnak, meg ezek nem is azok játszós csapatok vagy hogy kevesebb csapat kéne a vébére ;-).De ennél azért eggyel bonyolultabb helyzet, nyilván kibogarásztható mivel oltja ki az egyik a másik játékát.

mocsing · http://nst.blog.hu 2010.07.19. 23:13:48

@OJ: :))

@rizla: érdekes téma ez, nyilván vannak átfedések és ez igazából fogalmi kérdés, azt meg általában valamennyire mindig másképp értelmezik a felek. az biztos, hogy ha 2010-ben Mo-n azt mondod, h sportújságíró, akkor nem olyan (gondolkodásmódú és életvitelű) figurák ugranak be, mint amilyenek mi vagyunk, illetve leginkább a két főkolompos. szerintem emiatt valahol csúsztatás lenne sportújságírónak hívni henriket és bencét, főleg az m1-en egy vb alatt.

nem beszélve a klasszikus sportújságírói szakma ellenérzéseiről azzal kapcsolatban, hogy egy egyszerű blogger "közénk akar tartozni".

mocsing · http://nst.blog.hu 2010.07.19. 23:15:53

@mocsing: (bence persze nem egyszerű blogger, ő sportújságíró, meg részben henrik is, de nem ez volt a lényeg, nyilván mindenki értette

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.19. 23:16:13

Egyébként számomra az abszolút etalon az, ami a kézilabdás közvetítésekben történik. Na ott tényleg az van, hogy _elmondják_, hogy mi miért van, mi a meccs alapszituja, mik a várható edzői, taktikai húzások, mit tesz az egyik csapat, és hogyan reagál rá a másik, szóval tényleg egy csomó olyan dologra rávilágítanak, ami az egyszeri nézőnek nem is juthatna eszébe, egészen egyszerűen azért, mert szakmai kérdés.

Komolyan mondom, Mocsai Lajos elemzései egy-egy meccs szünetében sokszor élvezetesebbek, mint maga a mérkőzés.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.19. 23:16:51

@rizla: Azért attól is függ mi a céljuk, ha csak az, hogy egy értő közönségnek írjanak és tőlük kapjanak feflexiókat a gondolataikra, akkor ez egy blog és nem is akar több lenni. Az is tisztán látszik, hogy a kezdeti gárda már bele unt a heti beharangozó vagy összefogolaló írásba és így vagy új emberek posztjait látjuk vagy óvatos tapogatózásokat új irányokba. A vébés posztokon viszont újra látszott a lelkesedés.

horas 2010.07.19. 23:20:19

Azért a monitor fejű ál-intellektuális fotel szakértő réteg akik mi vagyunk még mindig túlságosan elenyésző és még egy jó darabig az is lesz főleg itt magyarországon,a futball mindig is igazából a nép szórakozása lesz,nem pedig valami átláthatlanúl összetett eszméletlenül száraz szakmai sport,szal olyan óriási nagy mozgalmba és ezzel a VB-vel kapcsoltaban elért nagy hatásba se éljük magukat bele,mert 10 emberből 8 meg sem nézi mivan a félidőben,a fennmaradóból meg kb minden 6-ik az akit érdekel ez a magyarázkodás,úgy is az a véleménye a többségnek,hogy "mi a faszt kell ezen beszélni ennyit" és pejoratív megitélés teljesen általános,hogy a "mi a faszt képzelnek ezek magukról mit szakértősködnek ezek itt" attitűddel.

A VB hozománya szerintem,hogy az index-en keresztül volt kb 64 ember aki beírogatott ide a VB alatt és az NST szerzett magának kb plus 13 rendszeres olvasót akikből kb 3 vagy 4 fog rendszresen kommentálni valamit.

Szumma szummárum a focival kapcsoltaban főleg a jelenleg futball kultúránk színvonalát figyelmbe véve,kicsit naivitásnak érzem,komolyan ebbe belerévedni és,hogy minőségi és télleg élvezhető szintű szakmai adás menjen a tv-ben.

horas 2010.07.19. 23:23:03

@Csöncsön:
Igen ez jó példa ez nekem is feltünt már,mondtam is valakinek akivel épp néztük,hogy hol hallasz egy magyar fociedzőt-szakértőt így beszélni egy meccsről?:...

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.20. 00:19:39

@Csöncsön: Azért a kézi egy jóval sematikusabb játék a focinál, tehát sokkal könnyebb érthetően lekottázni is. Azzal együtt, hogy mind a Skalicky, mind a Mocsai, mind a Borsos Attila, mind a Szabó Edina érthetően jól kommunikálnak.

Iustizmord 2010.07.20. 08:44:51

@Vincenzo testvér: hombre, fogalmilag , még 1x, FOGALMILAG kizárt hogy inyesta gólja szabálytalan legyen, HISZEN azzal győztek a hispánok. ha iniesta labdaátvétel előtt leszúrja a hátvédet, csel közben megnyúzza a védőt, és lövés előtt főbe lövi a kapust MIKÖZBEN a bíró beleit ráfonja a szögletzászlóra, akkor SEM lenne szabálytalan. értem?

:o)

Mr.AT 2010.07.20. 15:49:43

@OJ: "Tegyük fel, ha mocsingot vagy engem hívnak be egy ilyen beszélgetősbe, akkor velünk kapcsolatban is felmerülne ugyanez a kérdés? Van rendes szakmánk. :)"

Igen, csak az nem fér ki képaláírásként, hogy "alternatív nemi identitású bár rúdtáncosa", így ti is "bloggerek" lennétek. :)

Mr.AT 2010.07.20. 16:28:27

@Csöncsön: "Én eddig mindig szurkoltam egy kicsit a németeknek is, de ezen a vébén nekem már elviselhetetlen volt az a hájp, ami körülvette őket, azért, mert legyőzték Ausztráliát (igen, akkor kezdődött!!). Mezey Dani még a vébé végefelé is kiemelte azt a meccset mint igen emlékezeteset, ami egyszerűen röhej. Megjelent egy csomó divatdrukker a németek körül, ami nekem elég visszataszító volt, szóval nagyon örültem, hogy Puyolék lerendezték őket."

Én eddig mindig szurkoltam egy kicsit a spanyoloknak is, de az utóbbi években nekem már elviselhetetlen volt az a hájp, ami körülvette őket, azért, mert legyőzték Olaszországot (igen, akkor kezdődött!!). Csöncsön még a vébé végefelé is kiemelte azt a meccset mint igen emlékezeteset, ami egyszerűen röhej. Megjelent egy csomó divatdrukker a spanyolok körül, ami nekem elég visszataszító volt, szóval nagyon örültem, hogy Lichtsteinerék lerendezték őket.

Tika_ 2010.07.20. 17:35:46

A Barcában tavaly Busquets gyak. simán kiszorította Tourét, Keita meg mást játszik, mint a Sevillában. benito, Xavit nem keverted össze az Iniesta nevűvel? rágyorsítani inkább ő szokott. Vagy Messivel. Finoman szólva fura, hogy pont Xavit találod meg, nem Torrest, akiből gyak. semmi haszon volt – vagy Messit, aki szemét módon nem volt ott :)))
Ezt a ghánai okfejtést szerintem érdemes volna átgondolni… Most akkor nekik volt egyedül taktikájuk (szerintem egyébként igen), vagy kijött nekik a lépés (az egyébként nyilván mindig kijön a továbbjutónak – lásd az Uruk ellen, ahol nem jött ki…)

@Bandiablo: A 4 ember szerintem is sok volt, nem is értettem. Egy szőke műsorvezető-lány, egy blogger, egy szakértő – nem fogtam ki volt a 4.

@imici77: a spanyolok próbáltak szépen focizni, csak az ellenfelek – el nem ítélhető módon – jellemzően nem engedték nekik. A hollandok nem is próbáltak. Ellenben kifejezetten csúnyán fociztak.

@popp: (első 2 bekezdésre) +1

@Everred: +1

@balu11: Ez briliáns volt :). Trend elismerni a náci koncentrációs táborokat, és elítélni őket, úh inkább merészen szembemész a trenddel, nehogy divattörténésznek minősítsenek? ;)

@Csöncsön: szerintem ez inkább azzal lehet kapcsolatban, hogy magyar kézilabdás szakember gárda nagyságrendekkel közelebb van a világszínvonalhoz, mint a focis

giacinto 2010.07.21. 20:02:44

"A szisztéma jó volt, Vela és Dos Santos elé viszont nagyon hiányzott egy center (mondjuk egy 10 évvel ezelőtti Blanco)"

Vagy a 10-12 évvel ezelőtti Luis Hernandez.

Istenem, mekkora játékos volt! Nem rokona ennek az új Hernandez gyereknek?
süti beállítások módosítása