Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

A második város derbije

2010.04.25. 12:38 Ryan O'Brien

Vasárnap kora délután az Aston Villa és Birmingham City vívja az angol bajnokság eheti városi rangadóját. Ez az egyik legnagyobb hagyományokkal bíró helyi derbi Angliában, hiszen már 1879 óta vívják a felek. Ahogy arról a korabeli lapok beszámoltak, ez Anglia második városának legnagyobb futballeseménye, innen származik az elnevezés is, The Second City Derby.

1879. szeptember 27-e volt az a jeles nap, amikor a Small Heath Alliance (ez volt a Birmingham City korábbi elnevezése) és az Aston Villa először találkozott. A kékeket négy évvel korábban alapították. Angliában elsőként egy olyan formáció volt, amelynek létrehozásában egy gazdasági társaság vett részt. 1885-ben kapták meg a profi státuszt és 1905-ben vették a Birmingham FC nevet, elég sokára, csak 1943-ben vált véglegessé a mai elnevezése. Az Aston Villa 1874-ben alakult, 1888-ben a The Football League egyik alapítója volt. 1897 óta ad otthon a Villa Park a klubnak.

Visszakanyarodva a hőskorra és ez első meccsre, amelyet a Birmingham City akkor otthonában, a Muntz Streeten rendeztek. A zrikálás már akkor elkezdődött, a Birmingham City 1-0-ra nyert, ráadásul a korabeli dokumentumok alapján egy erősen vitatott góllal.

Az első hivatalos meccsre nyolc évet kellett várni. Ekkor az FA-kupa második fordulójában az Aston Villa 4-0-ra verte riválisát. Az első bajnoki meccsen, az akkori Division 1-ben 1894. szeptember 1-én megint a Villa volt jobb, 2-1-gyel. Kezdetben a Birmingham City szurkolói nem sok sikernek örülhettek 1895-ben például 7-3-ra kaptak ki és 1905-ig kellett várniuk, hogy tétmeccsen is legyőzzék az Aston Villát.

A két csapat összesen 116 meccset játszott egymás ellen az elmúlt 130 évben (50 Villa-siker, 37 City-győzelem és 29 döntetlen), ezek között számos olyan akadt, amelyről a mai napig is szívesen emlékeznek egyik vagy másik klubnál. Az egyik ilyen az 1925-ös bajnoki, amikor tizenegy perccel a vége előtt még az Aston Villa vezetett a Villa Parkban, de a vége 3-3 lett, Vagy az 1963-as Ligakupa döntő, amelyet 3-1-es hazai győzelmével a Birmingham City hódított el, ez ráadásul a City történetének eddigi legnagyobb sikere is. Arról nem is beszélve, hogy finálé előtt néhány héttel 4-0-ra kaptak ki bajnokin a Villa Parkban.

Ha már a sikereket vetjük össze egyértelmű a Villa-fölény. A klub futballistái hétszer nyertek bajnoki aranyat, igaz az utóbbit már lassan 30 éve. Máig emlékezetes marad az 1982-es BEK-döntő, amelyen az esélytelenebb Aston Villa Peter White góljával legyőzte a Bayern Münchent, majd Ron Saunder csapata a Barcelonával szemben az európai Szuperkupát is elhódította. Emellett 7 FA-kupa, 5 Ligakupa és az 1981-es Chirty Shield-siker gazdagítja a klub dicsőségtablóját.

A Birmingham City a hetvenes, nyolcvanas években többször ingázott első és másodosztály között, így aztán különös nagy pofon volt a Villa-szurkolóknak, hogy 1986-ban, a már kieső City 3-0-ra verte saját közönsége előtt az Aston Villát. 1987-ben pedig már a másodosztályban találkoztak, azon a két bajnokin mindkétszer a vendégcsapat tudott nyerni.

Mivel sokáig osztálykülönbség volt a két csapat között, 1988 és 2002 között csak kupameccseken tudták egymást bosszantani a rivális drukkerek. A Premier League megalakulás óta 11 meccsen kerültek szembe és meglepő, de az első haton nem tudott nyerni az Aston Villa, de gólt rúgni is csak a negyediken, Darius Vassel révén. Az utóbbi öt meccset viszont rendre a Villa nyeri, tavaly áprilisban például Ashley Young és John Carew duplájával 5-1-re.

Minden ilyen rangadón különös figyelmet érdemelnek azok a játékosok, akik korábban a városi riválisnál futballoztak. A vasárnapi meccsen Emile Heskey, illetve Liam Ridgewell és Craig Gardner lesz az, aki korábban a másik klub játékosa volt. Az első ilyen nagy átigazoló Harry Hampton, aki 1904 és 1920 között az Aston Villa, majd két évig a Birmingham futballistájaként termelte a gólokat. Előbbiben 341 meccsen 215-ször volt eredményes, négyszer az angol válogatottban is szerepelt. Aztán 1984-ben a skót Des Bremner, két évvel azután, hogy BEK-et nyert a Villával, a kékek játékosa lett. Mindkét csapatban több mint 150-szer játszott.

A másik oldalról Alan Curbishley az egyik legismertebb, aki 1979 és 1983 között a Birmingham, majd 1984-ig az Aston Villa játékosa volt. Emile Heskey pedig 2004-ben érkezett Birminghambe, majd hároméves wigani kitérő után 2009-ben lett a Villa játékosa.

Évek óta kiemelt kockázatú a Második Város Derbije és ez most sem lesz másképp. Jól emlékeznek Birminghamben 2002 októberében arra az utcai összecsapásra, amikor 15 embert tartoztattak le a meccs előtt és a huligánok közül börtönbüntetést is kiszabott két évvel később a helyi bíróság. Mindkét csapat mögött olyan huligánokból verbuválódott szurkolói csoportok vannak (Aston Villa Hardcore, Birmingham Zulus), amelyek az elmúlt húsz évben Anglia számos városában okoztak már botrányokat. A Zulus például a Hillsborough-i katasztrófa után négy héttel Londonban, a rendőröket intézte el, ötöt közülük kórházban kellett ápolni az attak után. E csoportok ténykedéseiről már könyveket is adtak ki Nagy-Britanniában.

A vasárnapi rangadón az Aston Villa számára nagyobb a tét, hiszen a hatodik helyen állnak, ami még Európa Ligás helyet ér, két ponttal előzik a Liverpoolt. A Birmingham City a kilencedik, 14 pontra van városi riválisától, legrosszabb esetben is a 13. helyig csúszhatnak vissza a szezon végére. Ha ez nem így lesz, a City 1959 óta a legjobb évét zárhatja.

A Villában több a sérült, Davies, Dunne, Petrov, Warnock, Delph és Harewood nem állhat Martin O’Neill rendelkezésére, míg Alex McLeish Muprhy és O’Connor kiesése miatt bosszankodhat. A két edző jól ismeri az ilyen városi derbik hangulatát, hiszen az Old Firm-en húszszor találkoztak korábban. Az utolsó heten O’Neill egymás után hétszer legyőzte már McLeisht.

11 komment

Címkék: derbi aston villa birmingham city

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr791949873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_benito · www.nst.blog.hu 2010.04.25. 13:23:30

a poszt nagyon fasza, a meccs tragikus színvonalú. rúgd és fuss :)

Szergő 2010.04.25. 13:52:01

@_benito: hát azért az Arsenal-ManCity és Tottenham-ManUnited meccsek összesen nem voltak ilyen jók mint ez idáig.Igazi angol foci!

Szergő 2010.04.25. 14:55:02

jó nagy mocsok csapat ez a Villa.Akkora az arcuk mintha legalábbis bajnokságot nyertek volna.
Agbonlahor,Young,Milner:egyik nagyobb blöff mint a másik

horas 2010.04.25. 15:02:32

@Szergő: Azért az a Milner gyerek egész jó,őt megvédeném és Young gyerek sem rossz,Agbonlahor pedig elég szürkének tünik,mindenképp jogos a túlértékelt jelző rá.

Woland 2010.04.25. 15:29:46

unodrito, szar csapat a Villa. a Birmingham-et is jobb nezni. hanyadik meccset nyeri mar "szerencses" tizenegyessel ez az otvar szar Villa? most meg a BBC is kerek perec leirta, hogy sima szereles volt (persze O'Neill siman lenyilatkozta meccs utan hogy egyertelmu tizi volt, hogy nem eg le a pofajarol a bor).

ha netan valami satani oknal fogva ok vegeznenek a negyedik helyen az kurva szomoru lenne. ez a csapat szart sem erdemel. inkabb legyen az utalatos billiomos City (bar oket akkor tuti hogy semmi sem allithatja meg a nyaron hogy barkit leigazoljanak, Torres-tol Villa-ig).

persze az lenne a legjobb ha maradna igy a tabella. : )

(Friedel, Ashley Young es Milner amugy tenyleg jok, rajtuk kivul meg egy-ket vedo van aki elmegy, meg Carew jo tanknak, azon felul hig fos a Villa, es kabe a legszarabb focit jatsza az egesz mezonyben. es versenyben vannak a negyedik helyert. ketszer egymas utan cernavekony ill. tisztan kamu tizivel nyernek meccset...)

vsztk9111 2010.04.26. 08:49:56

@Woland: Akárki akármit mond, én nagyon szeretem a Villát. Januárig az ő meccseik voltak a Liga legélvezetesebb legjobb meccsei, a valódi angol focit játszották igazán magas színvonalon. Azóta tényleg híg fos, amit csinálnak. Nem értem miért, de minden tavaszra ez lesz a Villából.
Amúgy nagyon kimennék egy ilyen - Donnelly-t idézve - Miskolci Derbire.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.04.26. 09:47:09

Bergkamp poszt meg nincs...

Üdv, ymy - persze az lenne a legjobb ha maradna igy a tabella.

Woland 2010.04.26. 16:29:35

@vsztk9111:

tisztelem, ha szereted oket, lehet bennuk szeretni valot talalni, ha nagyon akar az ember gondolom : )

nekem mindig ellenszenvesek voltak, es a meccseik altalaban arrol szolnak hogy mindenki ellen kontrakra jatszanak, meg a Birmingham ellen otthon is. a ket Tottenham elleni meccsuk meg vegleg kiverte nalam a biztositekot. az elson, Birminghamben bepattant egy szoglet Agbonlahorrol az 5. percben, ezek utan a kapunk fele sem neztek, 10 ember a labda mogott, nekunk meg volt vagy 20 kapura lovesunk (a Villa Parkban!), valahogy csak egy ment be es maradt az iksz. a masodik meccsen mar az elso perctol vedekeztek csak, itt egyoldalubb volt a jatek mint a Spurs-Hull meccsen, annyi kapura lovesunk volt mint amikor 9-et vagtunk a Wigan-nek, de valahogy megint nem ment be semmi. 0-0 lett, ugy hogy a 93. percben a Villa elso (kontra)tamadasabol majdnem megnyerte a meccset.

neha-neha becsuszik nekik egy-egy elvezetes meccs, az Everton elleni meccseik peldaul altalaban jok, valami oknal fogva. na meg volt ket szezonnal ezelott az a vicces sorozat a bajnoksagban: Tottenham-Villa 4-4, Chelsea-Villa 4-4, Tottenham-Chelsea 4-4.

amugy nekik van az egyik legfaszabb nevuk az angol fociban. csak ugy sut rola az elegancia (a jatekuk nekem talan ezert is kulonosen sokkoloan favago-orientalt : ).

Darren Gabriel 2010.04.30. 11:01:58

A tizenegyesről annyit, hogy a szabályok szerint a védő örülhet, hogy a piroslapot megúszta. ;)

Egyébként jó lenne ha magatokkal foglalkoznál. Mindig is sajnáltam azokat, akiknél a saját csapatának szurkolás a másik szidásában merül ki. :)

Hidd el, én sem sűrűn ájulok el a játéktól mostanában, de tizenx év után már nem leszek Manyoo vagy Arse drukker. :)
süti beállítások módosítása