Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Ligue 1 - #32 Majdhogynem gyalázat

2010.04.12. 20:50 OJ

Kezdjük tényszerűen: a Grenoble kiesett, a Marseille rombolt, a Bordeaux pedig összeomlott. Nem hittem volna, hogy még a nevetséges PSG is lenyomja a bajnokot, de végképp kifacsarta őket ez a tavasz, így a lejtő aljában vekengő bringás allúziót kénytelenek leszünk tovább  gondolni, immáron azzal a kiegészítéssel, hogy megjött a mezőny és be kéne állni a végére valahogy, mert a leszakadás után már nem marad semmi. OM-Auxerre-Lyon trió az élen.

 

Kicsit a matek elébe mentünk a legutóbbi posztban a kiesés-jóslatok terén, azóta egyrészt hivatalos távozássá nemesedett a Grenoble féléves agóniája, másrészt elhatalmasodtak a beletörődés tünetei a másik két érintetten is. Ez mondjuk nem teljesen igaz, mert a Le Mans például még egy perce se volt a pályán, már vezetett is, aztán emberelőnyben kapart az egyenlítésért - mindkétszer a belga Lamah volt résen -, de a napsütéstől kényelmes Montpellier-t még úgy sem lehetett megverni, hogy Girard edzőt a lelátóra zavarta a főspori. [Le Mans-Montpellier 2-2]   "3_0 pour lens triplé de maoulida" - avagy a cetlikirály nem kímélte a végtelen peches Boulogne-t, míg a toulouse-iak (a csereként duplázó Tabanou* a góllövéshez visszatérő Gignac-kal és az üdítően aktív Machadóval nagyokat variált) a zöldekkel koprodukcióban meghúzták a vonalat az alpesiek feje felett. Utolsó utáni célként csak a méltóság megőrzése maradt. [Sochaux-St-Étienne 0-2] [Lens-Boulogne 3-0] [Toulouse-Grenoble 4-0]

*Tabanou első gólja élményszámba megy, de a másikat is érdemes kivárni, nem egyszerű.

 

Szokatlan események kísérték a hétvége meccseit: a Zidane által képviselt szervezet (ELA) kezdeményezésére indított kampányban a leukodisztrófiára (az agy fehérállományának leépülésével, ezzel együtt különböző fejlődési rendellenességekkel járó betegség, főleg gyerekekre jellemző) igyekeznek felhívni a figyelmet a szervezők, a csapatok nagy része ennek szellemében kék egyentrikóban melegített.

 

Mondom én, hogy lehet bízni az aranylábú gyerekekben: olyan tökéletesen tippmixbiztos volt ez a breton balhé, rút dolog lett volna belecsinálni. [Lorient-Rennes 1-1] Ezek meg azért relatíve igényes csapatok - bezzeg a Monaco, a liga MTK-ja. Nenéék ott szívatják a sajátjaikat, ahol tudják, a Valenciennes-nel szemben se szolgáltak rá minden pontra, de az exhonvédos Benji (Angoua, 20-asban) - akiről amúgy csak jókat mondhatunk, hibátlanul beilleszkedett - besegített és Schiffer Bandi nyugalmával a kapuig engedte Maazout. [Monaco-Valenciennes 2-1]

Niculae megtörte a Nancy jó szériáját, sőt, a hajrámaradékban még pofásabbá is tehette volna a produkcióját. Nem tudjuk, milyen ételkiegészítőkkel húzzák föl a csapatot, hogy képtelenek egy rendes hentelést rendezni: ez volt az Auxerre nyolcadik egy-nullás, tizenharmadik egygólos sikere. Nehezen értelmezhető, hogy 32 meccs/32 gól mérleggel hogy a zümmögő zivatarba állhat ez a banda ott, ahol. Nem igaz, tudjuk a titkot: a védelem összeállt, mint az LGT. [Nancy-Auxerre 0-1] Csak az OM előzi Pedrettiéket: na ők például képtelenek kapott gól nélkül lehozni egy hétvégét, ellenben dorongolnak gazdagon, most épp a megtáltosodó Nizza tévedt a katlanba, Lucho pedig igazságosan kiosztott három és háromnegyed gólpasszt, Koné, Mbia, Valbuena és Diawara pedig köszönték tisztelettel. [OM-Nice 4-1]

Hétközi kupakör

Április 13., kedd: Monaco-Lens

Április 14., szerda: Quevilly-PSG

Mindhárom élvonalbeli elődöntős győzelemmel hangolt a kupaelődöntőkre. A Monaco-meccsen intenzív hajtépést várunk (null-null után tizik), míg a párizsiak számára Caenből vezet út a döntőbe, ráadásul a kupaterep náluk sokkal járhatóbbnak tűnt az utóbbi években, mint a bajnokság. Ehhez jön még az év bravúrja. Méghogy döntő meg Európa, azbasznacsakbe... Ideális feltételek a kieséshez. Quevillysták, ahányan vagytok, előre!

Rettenetesen enervált a Bordeaux, a lejtő alján ragadt biciklista párhuzamából (ld. beharang és fentebb) minden szó ül - el kell kapni a sor végét, különben mindent elveszthet a társaság. Kínosan megborult a borocskás idill, mostantól viszont már hátrányról beszélünk, nem pedig a nem látszó előnyről, ami kábé annyira létezik, mint a Jobbik kétharmada. Harmadik 3-1-es veresége ez a Bordeaux-nak otthonától távol, annyi különbséggel, hogy a PSG-től kikapni idén nagyobb szégyen, mint előtte tíz évig bármikor. Ciani hatalmas bénaságát (egyre több akad belőle sajnos) követően ugyanis Ramé kénytelen volt kiállítatni magát, a fiatal Abdoulaye Keita meg első labdaérintésével Armand megpattanó lövését szedte ki a hálóból. Erding (fúdenagy gól volt, még elhiszi a thewrewk, hogy gólkirály lehet) és Hoarau is felavatta, rajta múlt, hogy nem lett történelmi meggyalázása ez mindannak, amit Blanc-ék felépítettek. [PSG-Bordeaux 3-1]

Vérbő, a rangadó jelentéstartalmából mindent megmutató meccset (hatalmas tempó, két piros, óriási második játékrész) vívott a Lyon az aranyért vívott harcból látszólag már kifelé tartó Lille-lel - és így BL után, minden percére büszke lehet. Nem olyan könnyű jól focizni egy beakadt tekintetű Gervinhóval a nyakadban, Crisnek nem is sikerült mindig követni a lépteit, mégis a világklasszissá cseperedő Lloris mellett őt terjesztenénk föl ajándék pezsgőre. Valahogy nem hangsúlyoztuk elégszer Cris szerepét az OL tavaszi produktumában, nála többet kevesen tettek a közösbe, pedig volt példa komoly teljesítményre, nem egy, nem kettő. [Lyon-Lille 1-1]

Tabella

Góllövőlista

***

Vendégtippelőnkről ne feledkezzünk meg, tessék róla példát venni, úgy elkapta ezt a kört, hogy a következőről azonnal letiltom. Játékkérdésünk a következő szerencséshez (is):

Hányszor szerepelt eddig Cris bátya a válogatottban?

Válaszokat ide tessék elküldeni: ligue1.nst@gmail.com.


36 komment

Címkék: francia videó beszámoló bordeaux összefoglaló lyon marseille tippverseny ligue 1

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr621915770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.04.12. 21:00:50

Dögöljön meg a Lyon meg a Montpellier lova, ennyit mondhatok a hétvégi fogadásaimról.

Egyébként a szezonban először megrogyni látszik határtalan bizalmam A srácokat illetően :)

handranorbert (törölt) 2010.04.12. 23:06:58

17 év után jól jönne egy bajnoki cím az OM-nek is... :-<

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.04.12. 23:42:38

@handranorbert:
Most komoly esély van erre. Ha jól emlékszem egy postra vhonnan, 8 vereséggel még sosem lett bajnok a Bordeaux, közben a Marseille csak kettőt veszített az első hatba tartozó csapatokkal szemben. Mondjuk aki a meccsek negyedét elvéti, talán meg se érdemli, de láttam már képtelen üzemmódban focizni azt a csapatot, szóval még fenntartom a címvédés realitását.

ápr.14. Le Mans-Brdx, Sochaux-OM (pótlások)

handranorbert (törölt) 2010.04.13. 01:21:21

@OJ: a Bordeaux még játszik otthon a Lyonnal az első hatból; a Lyonnál ugyanez: Bordeaux (i), Montpellier (i), Auxerre (o); a Marseille-nél: Auxerre (i) és Lille (i); az Auxerre-nél: OM (o), OL (i).
az esélyek eléggé kiegyenlítettek, ha az OM tartja a "werderbremen"-es formáját, az Auxerre pedig az "everton"-ost, akkor ez a két csapat végez az élen. /:) érdekes lenne látni az Auxerre-t a BL-ben. :D

RolloJuve 2010.04.13. 07:48:53

Akkor most komolyan nem tippelhetek? Mert tudom ám a választ...

vsztk9111 2010.04.13. 08:30:07

Azért az tényleg durva, amit az Auxerre csinál. Most már komolyan elkezdtem szurkolni nekem. Amúgy is egyre szimpibb a nyugatromán liga. A hétvégén is például csak az a tippsorom jött be a milanreal szponzornál, amelyiken kizárólag francia meccsek voltak.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.04.13. 08:43:16

@RolloJuve:
Egye fene, jöhet.
@vsztk9111:
"nyugatromán" :D Bár nem látom az összefüggést, miben is jobb az Auxerre-nek, ha magadnak szurkolsz. ;)

Füredi 2.0 (törölt) 2010.04.13. 09:19:23

Most lehet, hogy értelmetlen leszek, és lehet, hogy felesleges, amit írok, de érdekelne, hogy ez hogy van.

A BL-ben a címvédő automatikus induló, méghozzá úgy, hogy eleve csoportkörös. Ezt a Liverpool győzelme UTÁN vezették be, és eddig nem is volt érdekes, mert a győztes mindig ki is vívta magának a csoportkört a hazai bajnokságban. Mivel viszont így hiányzott egy csapat a csoportkörből, mindig előbbre rukkoltak az országok eggyel, így lett azonnali csoportkörös a belga bajnok az idén, holott eredetileg utolsó körös selejtezős lett volna. Ha a Barcelona, a Bayern, vagy az Inter nyeri a Bl-t, akkor nincs is gond, ők 1-2-3. lesznek otthon, a skót bajnok előre lép a csoportba, a dán meg a bajnoki ág utolsó selejtezőjébe.

De mi van akkor, ha a Lyon nyeri a Bl-t, otthon meg harmadik lesz?

A francia 3. helyezett nem automatikus csoportkörös, hanem a nem bajnoki ág utolsó körében belépő. Ha nyeri a BL-t akkor a Lyon csoportkörös, eddig oké. De mi lesz a nem bajnoki ággal? Akkor hiába rukkol előre az orosz harmadik a második körbe, mert az első körben akkor kilencen maradnak, vagyis páratlanok. Ezt nem lehet kitölteni, hiszen az azzal járna, hogy egy olyan ország is indíthatja a másodikját - jelesül a dánok - akik eredetileg nem, ilyen meg nem szokott történni, egy évvel előre lehet tudni, hogy egy ország hány csapatot indíthat, ezen nem lehet kavarni, ráadásul ez összezavarná az EL-mezőnyt is? Ugyanígy nem lehet, hogy induljon a BL-ben a francia negyedik. Akkor? Valaki nem kap ellenfelet a nembajnoki ág első körében? Hm?

marvin__42 2010.04.13. 09:24:49

@RolloJuve: :-)
Kőkemény diszkrimináció, ne hagyd magad, nyomd be a tippjeidet legalább kommentben :-)

marvin__42 2010.04.13. 09:25:28

@marvin__42: Jamostlátomhogy mégsem diszkriminálnak, éljen a szabadság!

Zolte 2010.04.13. 09:29:44

@Füredi 2.0: Szerintem a fair-play díjas csapat indulhat. Ez mondjuk eddig a Man Cityvel fordult azt hiszem elő még az UEFA-kupában. Lehet nem így van, de én erre tippelek (hisz Te mondtad, hogy ki vannak osztva a helyek). Bár elég kicsi az esélye annak, hogy a Lyon nyeri a BL-t.

Füredi 2.0 (törölt) 2010.04.13. 09:32:04

A fair play-díjas nem indulhat a BL-ben. Azok az EL-ben vannak.
Persze, nem fog a Lyon nyerni - és még akár bajnok is lehet, csak nem találom, hogy mi ilyenkor a teendő.

szferi 2010.04.13. 09:51:02

@Füredi 2.0: ha a lyon nyer, négy francia csapat lesz. négynél több csapat nem indulhat egy országból.

szferi 2010.04.13. 09:58:03

@szferi: na, most értettem meg a kérdést, ez a válasz:

The Title Holder also qualifies for the Best-placed team Play-off round
The Title Holder club is entered directly into the group stage,

To compensate:
Zenit St. Petersburg and Runners-up of 2009–10 Ukrainian Premier League are entered into the Best-placed team Play-off round

vsztk9111 2010.04.13. 10:38:51

@OJ:
Jaja, jogos :)) Nekik kezdtem el szurkolni, magamnak már régóta szurkolok.:) Igaz az Auxerre is szimpatikus már az óra, mióta az öreg bevezette őket az elő osztályba. Bár nem tudom mire mennek az én szimpátiámmal.

vsztk9111 2010.04.13. 10:39:33

@Füredi 2.0:
Nagyon jó kis fejtegetés! Eszembe se jutott volna!

Mérgező Hulladék 2010.04.13. 14:06:36

@Füredi 2.0: ahogy @szferi: írja, meg végülis te is: valaki nem kap ellenfelet az első körben (Zenit; Dinamo/Sahtar).
Az alternatíva egyébként az, hogy az angol negyedik automatikusan csoportkör, a többi meg marad ugyanígy; ezt elvetették.
Megeshet ez akkor is, ha a Bayern nyeri a BL-t (akkor még nagyobb lehetett volna az esély egy ilyen forgatókönyvre, ha szombaton kikaptak volna Leverkusenben).

A kérdés amúgy logikailag ugyanez abban az esetben, ha egy csoportkörbe amúgy is bejutó csapat nyeri a BL-t (valószínűleg ez fog történni). Sőt, még bonyolultabb is, mivel a többkörös selejtező miatt jóval több lehetőség van megoldani. Például:
- itt sem kerül senki autamatikusan csoportkörbe, ehelyett hatan jutnak be selejtezőkből. A dán, bolgár, cseh, norvég, osztrák bajnok a 3. körbe kerül át, az első körből mindenki rögtön a másodikba, így háromkörös lehetne a selejtező.
- skót bajnok csoportkörbe jut, dán és bolgár bajnok a 2. körbe.
- skót bajnok csoportkörbe jut, dán bajnok a 2. körbe, feröeri és luxemburgi bajnok a 3. körbe.
Valamiért ez utóbbit választották.

szferi 2010.04.13. 14:29:59

@Mérgező Hulladék: nem értelmezted jól. mivel két csapatot léptetnének feljebb a nem-bajnoki ágon, a playoff körben hat csapat kapcsolódna be (angol, olasz, spanyol negyedik, német harmadik, orosz és ukrán második). mivel az előző körből kettőt emelnének ki, ott maradna az eredeti tízből nyolc, ezek közül négyen csatlakoznának a hat kiemelthez, tehát ebben a körben is mindenki kapna ellenfelet. remélem érthető :)

szferi 2010.04.13. 14:30:59

@Mérgező Hulladék: basszameg, én nem tudok olvasni, ma már másodszor :)

Füredi 2.0 (törölt) 2010.04.13. 14:33:37

@szferi: Hát igen, amíg leírtam, meg végigokoskodtam a dolgot megnézhettem volna az angol wikin.

Kösz.

és igen: ez nem csak a Lyonnál fordulhat elő, hanem ha a Bayern nyeri a Bl-t, de harmadik lesz.

Füredi 2.0 (törölt) 2010.04.13. 14:43:56

Én úgy értelmezem, hogy akkor ketten rukkolnak fel, így ott öt helyett hatan lesznek, az első kötórben meg tíz helyett nyolcan, így jön ki akkor a második körre a tíz csapat (6+4 az 5+5 helyett)

A max négy csapat szabály is érdekes, ha a Liverpool versenyben lenne, akkor viszont elkezdhetne ellenszurkolni a Tottenham.

szferi 2010.04.13. 15:17:57

@Füredi 2.0: ezt a max. négyes szabályt is a liverpool esete után vezették be. mondjuk nagy faszság, hogy adott esetben a bajnokság vége után derül ki, hogy mégse ér bl-t a negyedik hely.

Žďárský 2010.04.13. 18:14:10

Csak engem bosszant, hogy Mevlüt Erdinç nevét tendenciózusan Erdingnek írják? Ha már nem megy a ç betű, sima c is megtenné...

RolloJuve 2010.04.13. 18:52:42

@Свобода: Úgy tudom, hogy a nem latin betűs írásnál a kiejtést kell figyelembe venni, lásd Chamakh idehaza Samak, néha meg más, Pak meg az angoloknál Park, mert azt ejtik ki úgy, mint a húzottszemű nevét...

Füredi 2.0 (törölt) 2010.04.13. 19:41:06

@RolloJuve: Na, dehát ő latin betűs, hiszen török!!

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.04.13. 20:05:50

@RolloJuve: Nézzétek, lehet, hogy a nyelvtani regulák öncélú megkerülésének tűnik, de az átírásosdinak sok értelmét nem látom, a sallangszabályok meg a munkahelyemen se foglalkoztatnak különösebben, nálam itt Erding van, meg Chamakh, meg Pjanic, meg Hadji, meg Park és pont. :)

_benito · www.nst.blog.hu 2010.04.13. 20:52:31

@OJ: már felkértem egy neves nyelvészt, hogy tartson róla egy poszt keretében egy kiselőadást.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.04.13. 22:37:59

@_benito:
Grétsy doktort NST-re, hej, hej! :)
Tartok tőle, hogy akkor is így fogom írni őket, ha egy komplett bölcsésztanszék oktat ki. :)

mocsing · http://nst.blog.hu 2010.04.13. 22:39:47

@_benito: remélem, zsadon béláról van szó, őt bírom nagyon

RolloJuve 2010.04.14. 00:33:57

@Füredi 2.0: @OJ: Nos igen, sőt én is a (hehe) nemzetközileg elfogadottat szeretem használni, csak nézze, drótkoszorú. Sajnos nem csak az egzotikus nyelvekkel van itt a probléma, hanem a hellyel-közzel szomszédokkal is. Na, hogy mondjam, például Rosicky nem [rosicki] hanem egyébként [roszickí] (nem tudom jobban jelezni a billentyűzeten). Node a lényeg... tudja a fasz.

handranorbert (törölt) 2010.04.14. 21:49:14

GÓL A 90. PERCBEN A MARSEILLE-NAK!!! :D

handranorbert (törölt) 2010.04.14. 21:50:14

a Le Mans pedig 10 emberrel veri a bajnokot /:)

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.04.14. 22:03:44

Hát, amilyen tömör volt sokáig az eleje, olyan gyorsan ki is egyenesedett a dolog. Ezt az aranyat már nem barmolhatja el az OM.

handranorbert (törölt) 2010.04.14. 22:18:13

@OJ: 5 pont előny és még 6 meccs. Ne is barmolja!

handranorbert (törölt) 2010.04.14. 22:19:33

amúgy a Bordeaux-nak már 9 veresége van. ;))
szerintem a Lyon lesz a legnagyobb rivális, de várjuk ki a végét...
süti beállítások módosítása