Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Ligue 1 - #26 Egyesélyes clasico

2010.02.27. 15:45 OJ

Noha kivétel nélkül minden francia kuparésztvevő továbblépett - vagy nagy lépést tett felé -, mégis a vasárnap este esedékes rangadótól zengett minden hétfő óta. A clasico szempontjából lényegtelen, hogy "a két csapatot hét helyezés és tizenkét pont választja el a tabellán", ennél sokkal tisztább és egyértelműbb a kép: a Marseille mostanában felettébb meggyőző, miközben Párizsban képtelen megfejteni a hullagyengeség okait. Szinte a lehetetlennel érne fel a PSG pontrablása, de van-e annál gyönyörűbb pillanat egy igazi párizsi ultra életében, ha módszeresen szapult csapata a legváratlanabb pillanatban szúrhat ki az ősellenség bajnoki álmaival?

Természetesen nincs, de erre még várni kell, a Marseille győzelme ugyanis atombiztos okokra vezethető vissza.

1. Az OM 2004 novembere óta képtelen megtörni a Parc des Princes-ben, sőt, olykor hármakat pakol a hazaiak hálójába, mint például tavaly ilyenkor.

2. Emlékezetes viharokat keltett az újinfluenza miatt (?) elhalasztott rangadó, ahol egyébként épp az a Heinze szerezte az egyetlen gólt, aki éveket töltött a Szajna-parton. Ráadásul Deschamps-éknak szilveszter óta mindössze két vereségük van, egyébként a tizenhárom idei meccsükön harmincegy gólt hoztak össze, most pedig egy hárommeccses, 3-1-es szériából jönnek. A PSG egyetlen reménye, hogy Mandanda valahogy mindig beszed egy gólt.

3. Hatalmas lendülettel és az egyik legmeggyőzőbb teljesítménnyel robogott a 16 közé a Marseille az Európa-ligában. Ben Arfa - akit termete miatt tanácsoltak el anno a fővárosból és akinek még nem volt szerencséje a clasico élményéhez - remek lövéssel igazolta a domenechi döntést újbóli beválogatását illetően*, a dermesztően ocsmány mezben pampogó dánok aztán még kaptak kettőt Konétól is, így a márciusi csörtén az OM látogat a herthagyalázó Benficához. Abszolút nem volt reszkír Niang és Lucho pihentetése, Morientes azonban kezdett, de néha úgy eltűnt, hogy az már nyomozócsoportért kiáltott.  Az a helyzet, hogy ebben a mai Marseille-ben a Mór legjobb esetben is csak negyedik számú támadó, de olykor az ifjúság (Ayew, Mbow) is be-beelőzi. [OM-Copenhagen 3-1]

*A balga főnök egyébként - a bordeaux-s Ciani mellett - Cheyrou-t is a keretbe invitálta, ami mindenképp felkerül jó döntéseinek nyúlfarknyi listájára.

 

4. Ahogy korábban említettük, Niang keményebb, mint Schirilla - és a pihentető csütörtöki padozás is abba az irányba mutat, hogy ha nem darálják el valahogy a szenegáli játékkedvét, akkor simán megrúgja ezévi tizedik (!) gólját. Különösen feltűnő így, milyen gyér is a párizsi támadójáték, két bajnoki gól idén, az egyik büntetőből. Erding mögött nem is tudnám megmondani, ki a veszélyesebb, Luyindula, Hoarau, netán Giuly, mert egymást múlják alul. Ráadásul az irányításban legjártasabb Sessegnon eltiltása miatt kihagyja a hétvégét.

5. 2010 eddig a gyalázat éve Párizsban, dehát az előzőek se voltak szebbek. Ami kis lendület mocorgott a csapatban ősz végén, a síszünet eltüntette, azóta csak a kupában (!) szerzett örömet a PSG, a bajnoki rombolásban sikeresen építették le magukat odáig, hogy a büntetőből megszerzett vezetés emberelőnyben való megvédése dicsőséggel érjen fel. Függetlenül attól, hogy Párizsban bármilyen hitvány, keserű szezont meg lehet édesíteni egy Marseille-veréssel, a korábbiak tükrében mosolyt fakaszt minden kijelentés, amiben hazai győzelemről esik szó.

Miután ennek esélye minimális, nyugodtan tessék csak élni a gyanúperrel, a felspannolt fővárosiak aligha állják majd meg, hogy ne bontsák meg a közrendet. Az őszi majré után esedékes revansot csak akkor lehetne elkerülni, ha egy szem marseille-i se utazna föl Párizsba. Bár a  negyedmillió euróra taksált, várhatóan szigorú biztonsági intézkedések miatt szó esett a bojkottról is, nehezen hihető, hogy a poszt írása közben/után ne kelnének útra vendégszurkerek, igaz, Dassier elnök a "mindenki vagy senki" elv alapján saját látogatását is zárójelbe tette. A párizsiak kórtörténetét ismerve ez se lesz akadály, hogy találjanak maguknak egy marseille-ieket éltető kukát vagy egy becsmérlően tekintgető stoptáblát.

A ligahonlap írása szerint több mint negyven afrikai országban élőben lehet majd követni Niangék sikerét. A liga, a FIFA és a legnagyobb francia tévétársaság közösen elindított programjában angol, francia és portugál anyanyelvű afrikai riporterek kaptak lehetőséget a szakma elsajátítására, illetve arra, hogy majd a vébémeccseket is  közvetíthessék Afrika-szerte - a döntőnek is beillő főpróbának pedig épp a vasárnapi clasicót választották a szervezők.


 

Mindezekből az következik, hogy PSG-OM 0-2.

További tippek

Lorient-Sochaux 2-0   Hamarabb lesz pedagógusnap, mint újabb Sverkos-gól.

OL-Nice 4-0   A Lyon védelme fixebben áll majd, mint egy plombált vízóra, ez pedig tökéletes kiindulópont a vértől sem mentes ellencsapáshoz (ősszel négyet kaptak Nizzában, ki ne tudná), a legkomolyabb vendégfegyver, Rémy is csak bánatos képével riogatja majd egykori társait.

Monaco-Boulogne 4-1   Az egész úgy indul, hogy a hercegi publikum vezényszóra rároppant a jó előre bekészített robbanócukorkákra, ettől a Boulogne kapusa frászt kap, Nené pedig kihasználja az alkalmi rövidzárlatot.

Nancy-Grenoble 1-1  Issiar Dia kamutizit érő homorítását látva a színházban jártas vendégedző Bazdarevics még az öltözőben felajánlja neki Mr. Darcy  szerepét, de Dia leszögezi, pornót nem vállal, olvasónaplóra pedig semmi ideje.

Toulouse-Lens 2-0  Jövőhéten az egyik plexikispadot fémbútorra cserélik, miután Wallemme egy dühkitörés alkalmával szilánkosra szecskázza az egészet.

Valenciennes-St-Étienne 3-1   Nagyszerű állapotban a pirosak pályája, Bergessio saját bevallása szerint cukorrépaföldön még nem játszott.

Montpellier-Rennes 2-2   Miután a gólok felét a Marveaux-fivérek szerzik, maga Czeizel Endre kéri fel Marveaux apukát egy kutatási célú kromoszóma- és génvizsgálatra.

Le Mans-Bordeaux 0-2  "Jobb egy lúdnyak tíz tyúknyaknál, de a gyöngytyúknyaknál semmi se jobb." - tartja egy le mans-i mondás, de több mint gyanús, hogy itt ugyan nem hágnak a gyöngytyúk (Bordeaux) nyakára.

Lille-Auxerre 2-0  Ahogy Ben Arfa is rászolgált a meghívóra, úgy igaz ez Ramira is, aki csütörtökön nyolcaddöntőbe bólintotta a Lille-t. A sorsolás így lehetőséget teremt arra, hogy a következő bajnokságot már Liverpoolban kezdje. Gervinho felépülése uszkve hat hetet vehet igénybe, de átmenetileg Tulio de Melo is harcképtelen. Az auxerre-ieknél is lesz hiányzó, hiszen Jelen el sem utazott: összekapott a szempilla-göndörítővel és amíg ki nem békülnek, nem játszhat.

Játékunkban öten küldtek helyes megfejtést a ligacelebnek titulált Gignac nevével, közülük ketten, lite és hajasbaba öt-öt szóval (kiemelve színekkel) újították fel az ősszel elkezdett szerzőszívató projektet.

 

4 komment

Címkék: francia videó beharangozó üveggömb marseille ligue 1

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr821794921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

littleflower 2010.02.27. 19:45:55

Remek poszt! Gratu! Különösen tetszett, h ezeket a szavakat is bele tudtad szőni! :))

_benito · www.nst.blog.hu 2010.02.27. 20:37:21

jó kis fuancia fouduló, simán meglesz az egyes gólátlag :)

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.02.28. 21:18:56

Esküszöm, Ben Arfát 2010-re kicserélték, még a végén tényleg kiviszik a vébére...

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2010.03.01. 09:18:35

@OJ: salut OJ, mon maître !

ez a marseille-esh győzelmi yóslat nagyon ott volt a szeren ...
taníccsá még ilyen okosságokra, mester ! :DDDDD
süti beállítások módosítása