Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Gyémántok a porban - az U17-es vébé

2009.10.27. 12:40 OJ

Hálistennek az U20-asaink tettek róla, hogy ne szoruljon háttérbe az ősz kiemelt utánpótlás-rendezvénye. Soha meg nem szűnő gratulációnkat ezúton is fogadjátok! Csapatunk éltetése közben meg teljesen megfeledkeztünk róla, hogy szintén Afrika, konkrétan Nigéria - a címvédő - ad otthont a tizenhét éven aluliak soros világbajnokságának. Tudjuk, magyar nincs, tudjuk, hogy belőlük leghamarabb három év múlva lesz blogképes téma - és tudjuk, az utánpótlás-rendezvények elsősorban az ínyenceket és az időmilliomosokat kötik le -, ettől függetlenül megpróbálunk kedvet csinálni a délutánonként és esténként követhető seregszemléhez.

2007-ben Korea fogadta, Nigéria meg megelőzte a mezőnyt, a döntőben tizipábajban gyűrték le a spanyolokat. Az akkori aranyérmes-aranycipős Macaulay Chrisantus hamarjában eligazolt Európába, most Karlsruhéban játszik a HSV kölcsönjátékosaként. Fábio és Rafael már Sir Alex-től tanulják a játékot; a Maradona-kedvencek, Zuculini és Salvio már bemutatkoztak a felnőttválogatottban, ugyanez igaz Krkic-re is (a spanyoloktól szinte senki sem játszik meghatározó szerepet klubjában), Osei és Quansah neve az egyiptomi események miatt csenghet ismerősen, Hazard-t és Sakho-t a francia posztok olvasói ismerhetik inkább. A legjobb játékosnak választott Kroosnak is felvitte az Isten a dolgát - itt kommentel. Sok-sok gyémánt hever még a porban, az élelmesebbek idén is begyűjthetnek párat.

A mezőnyre nézve kevés meglepetést találunk: Európából a hasonló tornákon tradicionálisan jól szereplők kerültek ki, Dél-Amerikából a brazil-uru-argentin trió jelentkezik, az amerikaiak se hiányoznak. Ellenben az afrikai résztvevők között szinte csak olyanok szerepelnek, amelyek nevét nem látni sűrűn se ifi, se felnőtt szinten: Gambia 2005-ben már megmutatta magát (az akkori produkcióval a jelenlegi lebonyolítás szerint tovább is ment volna), de Malawi vagy Burkina Faso ugyanúgy színesíti a mezőnyt, mint Haiti, Sierra Leone, Tadzsikisztán vagy Szíria a közelmúltban - de egy korosztállyal fentebbről friss emlékként Tahiti csapata is a sorba illeszhető. Apropó: másodízben szerepelnek huszonnégyen a tornán, ergo a szervezés az Egyiptomban megszokottal gyakorlatilag megegyező.

 

Röviden a résztvevőkről:

A-csoport (Abuja)

Az argentin-német párossal gyönyörű feladatot kaptak a nyakukba a hazai címvédésre törő házigazdák. Mivel az argentinok csak egészen ritkán zakóznak U-tornákon, alsó hangon egy elődöntőbe kerülést vizionálunk, meg amúgy is, ezt a korosztályt még sosem vitték aranyig. Ezt a feladatot bízták a 86-os világbajnok José Brownra. Eddigi egyetlen gólszerzőjük, Sergio Araujo papírjait biztos nem kellett "korrigálni", az arcára van írva, hogy a minap még összeadni tanult. Aktuális Európa-bajnokként érkeznek a németek: a nevezettek listáján az első tizenkét ember kapásból megegyezik a májusival. Itt van a legtehetségesebb Angliában játszó fiatalok közé vett Shkodran Mustafi, illetve a májusi EB-n villogó Thy és Labus. Szinte minden bundás klub ad a keretbe spílert, de bájernes, az egy sincs. Az edző meg félig olasz. Honduras zárja a sort, minden tekintetben.

Mazsola: böngészés közben bevágott a gondolat, hogy vajon milyen lehet White keresztnévvel élni Nigériában (hetessel: White Agwuocha), de aztán a németek védője, Bienvenue Basala-Mazala (ez a név a Sukuta-Pasut, az Abu-Bakarr Kargbót és a Helmut-Yaya Obendingit is gallérból übereli) kicsapta a biztosítékot.

Az első kör eredményei: Nigéria-Németország 3-3, Honduras-Argentína 0-1.

B-csoport (Lagos)

Ebben a nem éppen brazilok-meg-a-többiek jellegűnek tűnő négyesben versenyképesnek látszik a svájci albán-szerb-égtudjamilyen vegyesválogatott és a japán ifjúság is. Negyedikként a 2005-ös győztes Mexikó szerepel még itt, akiktől azt várjuk, hogy ha nem is kezdenek Veláékéhoz hasonló robogásba, alkalmasint bevágják a krumplit a forró fazékba.  A kontinensbajnok brazilok most se városnézőbe jöttek: van köztük egy Romário is, de mégse ő a sztár, hanem Coutinho - akiért brutális pénzt fizetett az Inter - és a szerződésekkel körbetapétázott Neymar. Ehhez a csoporthoz köthető egy nagyszerű szabadrúgásgól (a Liverpoolból Lazióhoz kerülő svájci Pajtim Kasamit termete és fizimiskája miatt inkább a biztonsági személyzethez sorolná a FIFA vonatkozó írása), a brazil-japó meccs eseményeiről meg aztán szólni is nehéz.

Mazsola: a CONCACAF-zónában nem hirdettek győztest, mert a kieséses szakaszt eltörölték az influenza-fenyegetettség miatt.

Az első kör eredményei: Brazília-Japán 3-2, Mexikó-Svájc 0-2.

C-csoport (Calabar)

Mielőtt sor került volna a nyitókörre, úgy gondoltam, Hollandia komoly szándékait senki sem húzhatja keresztbe. Talán csak a totál jelentéktelen pontnak tartott Gambia, többek közt azért, mert az ország fociját egy szépen szponzorált program keretében igyekeznek felfuttatni, aminek eredményeként zsinórban újra szerepelhetnek a vébén, ide meg konkrétan Afrika-bajnokként nyertek meghívást. A legjobb gambiai srácok Skandináviába és az MLS-be szerződtek azóta. Feyenoord- és Ajax-dominancia jellemzi a Jong Oranje keretét, kiegészülve egy Arsenal-légióssal, Özyakuppal. Kolumbia és Irán erejét mégannyira sem ismerjük, bár utóbbiak Ázsia regnáló bajnokai és Kaveh Rezaei nevű játékosuk felettébb eredményes, rendszerint a legjobb pillanatokban talál be.

Mazsola: a hollandok szerint a francia-zöld-foki vegyesházasságból született Luc Castaignos abszolút sztárnak született. A Feyenoord neveltje, a korosztály gólrekordere és az EB-sorozat gólkirálya. Rajta kívül az afgán származású Isoufi és a libériai születésű Ola John rombolhatja még a védőket.

Az első kör eredményei: Irán-Gambia 2-0 (az első gólért érdemes megnézni!), Kolumbia-Hollandia 2-1.

D-csoport (Enugu)

Három, nem túl erős - Burkina Faso, Costa Rica és Új-Zéland - csapatot kell elfogyasztania a legszebb reményű török kamaszoknak, ha éremközelbe szeretnék tolni magukat. A törökök tavaly korosztályos EB-t rendeztek és elődöntőig jutottak, de legjobbjuk, a válogatottban már (!) rég (!) bemutatkozó Batuhan Karadeniz neve szóba se került a keretnél - helyette itt van Muhammet Demir. A kivik két éve 0-13-mal a tatyóban zuhantak be a reptérre - most egy normális torna néz ki részükről -, Costa Rica pedig pusztán a csapatszellemmel sokáig menetelhet.

Mazsola: Kettőt is kiemelnénk az afrikai csapatból: övék a legfiatalabb résztvevő (ha hitelesnek vesszük az adatokat, akkor Bertrand Traoré 1995 szeptemberében született), illetve a legbiztatóbb név (középpályán tizenkettessel: Zidane Zoungrana) is.

Az első kör eredményei: Törökország-Burkina Faso 1-0, Costa Rica-Új-Zéland 1-1.

E-csoport (Kano)

Könnyen elképzelhető, hogy innen, a spanyol csoportból kerül ki a győztes. Gines Meléndez beválogatotta a barcás Muniesát (kilencen vannak Barcelonából, 6+3 leosztásban) és a baszkok új csillagát Muniaint is, de előbb-utóbb Sarabia, Carmona vagy Koke neve hallatán is elismerőleg bólinthatunk. A kolumbiai kapitány vezette amerikai csapat nem rossz, az Emírségek háttere minden résztvevőénél jobb, Malawit pedig becsülni kell, hogy kijutott és ha nem verik szét, fél siker.  (Malawi lényegében úgy jutott tovább, hogy az őket megverő Nigert kizárták, mert meghamisították egy játékos adatait. Bizonyára egyedi eset.) Rögtön csoportrangadóval kezdenek, ha nem iksz lesz*, már el is dől a csoportgyőztes kiléte.

*Nem iksz lett.

Mazsola: a májusi EB-n spanyol barátaink három 0-0-ás döntetlennel (!) előzték a franciákat, ezzel ugyan az EB-t befejezték, de a vb-re kvalifikálták magukat.

Az első kör eredményei: Arab Emírségek-Malawi 2-0, Spanyolország-Egyesült Államok 2-1.

F-csoport (Kaduna)

Bár a olasz-uru parti csak a zárókörben esedékes, el kéne intézni, hogy érdekes maradjon. Algériától és az ázsiai döntős Dél-Koreától komoly ellenállás várható, velük együtt ez így egy nyílt, ütős négyes. Az észak-afrikai nemzet egy az egyben vb-lázban ég, más nem is kell a fiatalságnak. Algéria összes gólját a selejtezőben egy Nadir Bendahmane nevű srác szerezte, akinek a nevét érdekes módon nem látni a játékoslistán. Egyben maradt az olaszok EB-csapata, a fellelhető információk mennyiségéből pedig úgy következtetünk, hogy az egyiptomi felmenőkkel bíró Stephan El-Shaarawy (Genoa) lehet a társaság kulcsfigurája.

Mazsola:  az új Zaraténak kikiáltott Gonzalo Barreto játékjogát már bebiztosította a Lazio, ráadásul nem kevés pénzért.

Az első kör eredményei: Algéria-Olaszország 0-1, Uruguay-Dél-Korea 1-3.

***

Magyar érintettség: a jól bejáratott Kassai-Erős-Vámos trió már túl van első meccsén, illetőleg a kolumbiaiak padján ücsörög egy Alvaro Hungria nevű srác, már amennyiben ez belefér...

***

Követhető: az Eurosporton.

26 komment

Címkék: beharangozó válogatott u20 as válogatott

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr291478586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

reader613 2009.10.27. 13:12:27

uhh, az a brazil-japó meccsvideó... nagyon ott van.

Mourinho már nem a király 2009.10.27. 13:12:55

"A legjobb játékosnak választott Kroosnak is felvitte az Isten a dolgát - itt kommentel."
HAHA :D

És végre van mágneses csukló (!) vizsgálat is, úgyhogy idén talán nem nyerik a 19 évesek a tornát.

nagyon halott 2009.10.27. 13:13:28

heló oj, te időmilliomos vagy?
(nem provokáció, csak posztjaid mindig igényesek, videókkal gazdagon megtámogatottak - tehát tulajdonképpen gratuláció)

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.10.27. 13:18:05

@nagyon halott:
A dolgozó be van zárva egy hétig, a rám szakadó szabadidőt pedig posztokba fordítom.

nagyon halott 2009.10.27. 13:22:00

@OJ: akkor te tesi tanár vagy? :-)

Mr.AT 2009.10.27. 13:25:42

@nagyon halott: Csatlakozom, tényleg qrva yok a posztok. Van elejük, végük, franciáknál is mindig van tabella, góllövőlista, videók, kiemelt játékosok - minden, ami kell. Nice work, grat.

nadivereb 2009.10.27. 13:26:35

Azért az vicces, hogy a hollandoktól négy játékos lett kiemelve: egy francia-zöldfoki születésű (Castaignos), egy afgán születésű (Isoufi), egy libériai születésű (Ola John) és a neve alapján szintén echte holland Özyakup, aki nyilván egy tulipánmező közepén álló szélmalomban született, fapapuccsal a lábán.
Nem zavar, de attól még vicces.:)

peter135 · http://www.youtube.com/Goonerpeter14 2009.10.27. 13:40:54

Az Argentínoknál is van egy Arsenal játékos, csak kölcsönben még otthon játszik. A kapus Damian Martínez.

Egyébként az Özyakup ügyes gyerek. Tagja volt a tavaly U18-as duplázó csapatnak, igaz a kupában csak elvétve játszott csereként.

peter135 · http://www.youtube.com/Goonerpeter14 2009.10.27. 13:42:02

@nadivereb: Amúgy Özyakup tényleg Hollandiában született, és ott is élt. Csak a felmenői törökök.

nasteey 2009.10.27. 13:53:54

@OJ: Spanyol poszt nem érdekel? :D

Minőségi munka, az E-csoportnál van egy BaRcalona elírás.

nasteey 2009.10.27. 13:54:50

@nasteey: És én is leírom helytelenül. -_-"

christvhu 2009.10.27. 16:29:45

klassz poszt, köszi. Tisztelem a munkát, amit beleölsz és még színvonalas is. Részemről itt is afrikai győzelmet tippelek, jönnek, mint a veszedelem!

giacinto 2009.10.27. 17:32:41

hopp-hopp, 4 Inter játékos az olasz keretben, sőt az első meccsen mindannyian kezdők is voltak, a középsővédő Crisetig pedig már a felnőtt Interrel is edzett párszor, sőt bari meccsen már pályára is lépett ott.

giacinto 2009.10.27. 17:52:18

"Coutinho - akiért brutális pénzt fizetett az Inter"

16 évesen 3,8 millió euró ennyire sok lenne? :))

Egyébként nyáron fog érkezni, mert csak akkor lesz 18 éves.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.10.27. 18:20:23

@giacinto: én tavaly ilyenkor meg voltam róla győződve, hogy utánpótlásnevelés az Internél gyakorlatilag nem létezik. Aztán jött Santon, Balotelli, most meg ezek, hát legalább ezt az egy dolgot becsülöm abban a csapatban

Pályaelhagyó autóversenyző 2009.10.27. 18:57:34

supermario mar ket eve is jatszott a felnottcsapatban, a juve fanok emlekezhetnek ra, mert o verte ki oket (kis tulzassal)

ettol fuggetlenul en is csak kamillaztam, amikor mourinho a manchester ellen is kezdette santont, azert az meresz huzas volt

a milannal valahogy ezt nem eroltetik, pedig ott joval kisebb az eredmenykenyszer

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.10.27. 20:30:55

Bizony, Barreto nagy tehetség, bár a beceneve az új Forlan. Nagyon bízom benne, januárban már be is mutatkozhat a Lazioban.

zsakfos 2009.10.28. 09:15:10

Egy érdekesség. Mi is kint voltunk 1985-ben: itt a csapat névsora:
www.fifa.com/tournaments/archive/tournament=102/edition=191425/teams/team=1888300.html
Van egy pár ismerős név: Tarlósi, Horváth Cs., Jávorka, Palaczky , Limperger, Kecskés,Páling, Kanál és Petres Tamás ( na őrá is mondták, hogy a magyar futball új sztárja...)
Meg is nyertük a csoportot: megvertük a brazilokat ( nekem leginkább André Cruz az egykori Napoli,Milan védő ismerős) és Mexikót ( Luis Garcia játszott: megvan a 94es vbről?) aztán az egyenes kiesésben kikaptunk Nigériától( Jonathan Akpoborie az egykori Bundás sztár is ott volt).

shinigami 2009.10.28. 09:59:42

@zsakfos :
Andre cruz 98ban jart brazilokkal vb-n is

zsakfos 2009.10.29. 08:54:40

Lesznek esetleg frissítések is a témában? jó lenne:)
Eza Castaignos gyerek tényleg óriási tehetség, nem véletlenül hasonlítják Henryhoz, és akarja elvinni a Feyenoordtól szinte minden topcsapat.
Megnézegettem a régi tornákat, hogy kiből lett is ismert játékos, van egy pár érdekesség:
1985: Witeczek ( Németo.), Ganz ( Olaszo.)Medford ( Costa Rica-90es vb:) Redondo (Argentína) és Hugo Maradona, a nagy Diego öccse na belőle nem...
1987: Bosnich ( Aus.) Petit ( Fro.) Pessotto( Olaszo.)Nyikiforov( SZU) Etcheverry ( Bolivia) Sonny Anderson ( Brazília)
1989:Ikpeba (Nigeria)Schwarzer, Kalac, R.Aloisi( Aus.)Al-Deaja( Saud-Arabia)Abel Xavier, Peixe, Figo( Por.) Dickov ( Skócia)Reyna ( Usa)Abbondanzieri ( Arg.)
1991: Szó volt mostanság Lamptey-ről a, mint nagy tehetségről akiből nem lett semmi, ő Prekoval, Asaréval már 15évesen is voltak 89-ben, 91ben nyertek is Kouffourral kiegészülve ( Ghana) Torricelli, Del Piero, Birindelli, Conte ( a 96os BL győztes fél Juve- Olaszo.)Dani ( Spo)Gallardo, Veron, ( Arg.)Correa ( Uruguay)
1993:N.Kanu, Babayaro, Oruma (Nigeria)H.Nakata ( Japan)Buffon, Totti, Coco ( Olaszo.)Kowalczyk ( Lengyelo.)Jankulovski,Rada ( Csehszlovákia)
1995: Appiah (Ghana) F.Ernst, Timm(Németo.)Mista ( Spo.)T.Howard ( Usa)Islas, Cambiasso, Duscher,Aimar ( Arg.)
1997: S. Keita ( Mali) Stranzl ( Austria)Kehl, Deisler, Weidenfeller ( Németo.) Casillas, Xavi ( Spo.)G.Milito ( Arg.)Ronaldinho, Matuzalem ( Bra.)
1999: I. Addo, Essien ( Ghana)Hinkel, Hitzlsberger ( Németo.)Kuszczak ( Lengyelo.)Reina, F. Navarro, Arteta ( Spo.)Donovan( Usa)
2001: Kranjcar ( horváto.)Sinama-Pongolle, Le Tallec ( Fro.) Iniesta, F. Torres ( Spo.)Mascerano, Tevez, Zabaleta ( Arg.)
2003: A. Song, Mbia ( Kamerun)Obi Mikel, Okoronkwo( Nigeria)M.Fernandes, Joao Moutinho ( Por.)Fabregas, David Silva, Javi garcia ( Spo.)Ustari, Gago, Garay ( Arg.)

zsakfos 2009.11.01. 20:24:11

Na most légy okos Jeromos...
6ból tovább megy a 4 legjobb csoportharmadik, a németek meg Új-zéland oké, utána a brazilok, a hollandok, és az Arab Emírségek is 3 ponttal 3-4es gólkülönbséggel állnak. Ezt hogy fogják eldönteni? sorsolnak?
Ja és ha az olaszok 1-0ra legyőzik Uruguayt, akkor az uruk is ugyanígy fognak állni, ez a nem mindegy:)

zsakfos 2009.11.01. 22:40:30

@Alapvonalszippantó Hapci Benő:
Köszi.
Utána én is megnéztem a Fifa honlapján, elég szopó, hogy a hollandok és a brazilok is a fair play rangsor alapján estek ki. Mondjuk hát tetszettek volna jobban szerepelni...
süti beállítások módosítása