Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Amiért a harang szól

2009.09.13. 07:59 pancho_sanza

A spanyol bajnokság szar. Egy minden szempontból egyszerű megállapítás. Bonyolultabban úgy lehetne fogalmazni, hogy nincsen benne izgalom, nincsenek benne igazi egyéniségek, a csapatok nagyon könnyen skatulyázhatók és kasztjukból gyakorlatilag képtelenek kitörni, a bajnokság meghatározó szereplői fájóan korán búcsúznak az európai kupáktól, ráadásul a kiesés módjára sokszor jogosan illik a megalázó kifejezés. Elmúlt az idő, amikor Európa rettegett akármelyik spanyol indulótól és ma már nem is igazán érdemes nagy dolgokat várnunk a kontinens Ligáiban szereplő csapatoktól. Az ember nem is emlékszik arra, amikor a bajnoki cím szinte bármelyik pályán eldőlhetett, vagy amikor a két spanyol óriáscsapat bevallottan egy pontért utazott valamelyik aktuálisan bevehetetlen erődbe. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a későbbi bajnoki bronzérmes sem tudja megszorongatni az éllovasokat, pedig a spanyol futball ereje éppen abból adódott, hogy minden évben összeállt legalább 3-4 olyan csapat, amelyik nem pusztán adott mérkőzésen szorongatta és győzte le a két óriást, hanem akár bajnoki szinten is. A mérkőzések már nem két csapatról szólnak, hanem a Barcelonáról és a Real Madridról, valamint az aktuális ellenfeleikről, akik mindössze kilencven percig érdekesek. De az esetek többségében még addig sem. A harmadik olyan szezon következik, amikor egyértelmű, hogy senki nem képes „Dávidosat” játszani a két Góliáttal, izgalomra esetleg az adhat okot, hogy hány gólt rúgnak, hány pontot szereznek veszítenek (ha egyáltalán) az egymás elleni rangadóig.

Szerencsére a megdőlő rekordok még egy kicsit elhúzhatják a felismerés pillanatát, de lassan mindenki belátja, hogy mennyire kellemetlen dolog a bajnokság egészére nézve, ha vannak csapatok, amelyek megszámolatlanul lövöldözik a gólokat és gyakorlatilag maximalizálják a pontjaikat. Elismerjük, nagyon szívmelengető érzés, ha valaki a csúcsokat ostromolja. Usain Bolt győzelmeit feldobja a szurkolói tudat, hogy ember nem volt még nála gyorsabb. Lényeges különbség azonban, hogy a száz méteres sprint után az órának soha nincs miért szégyenkeznie, míg a fociban a vesztesnek kötelező egy nagyobb zakó után. Ebből meg egyenesen következik, hogy akármilyen pont vagy gólrekord nem igazán tünteti fel jó színben a bajnokság többi szereplőjét. Nem is szabad neki, hiszen egy liga attól jó, ha kiegyensúlyozott és nincsenek eleve esélytelen vagy eleve győzelemre ítélt csapatok. Az már csak extra, ha majdnem minden szereplő európai szinten is kiemelkedő értéket képvisel. A spanyol mezőny egyértelműen három részre szakadt játékerő alapján, de igazi minőséget csak néhány csapat képvisel. Két óriás, négy biztos kupainduló és egy egyenletes massza, amely a La Liga kiesés elől menekülő és a másodosztály feljutásban reménykedő, körülbelül 25 csapatából áll. A spanyol klubfutball színvonaláért elsősorban utóbbiak felelnek, tehát ha valahol keresnünk kell egy esetleges visszaesés okait, akkor már jó helyen is vagyunk. A kérdés csak az, hogy vajon történt-e visszaesés valójában? Ha történt, akkor miért történt és visszafordítható-e a folyamat?  Mindez pusztán költői, hiszen a színvonal csökkent, a folyamat visszafordíthatatlan és éppen a miértekre próbálunk választ találni. Azt például egyértelműen nem mondhatjuk, hogy a cica vitte el, mert ez esetben nagyon nehéz lenne kiszámítani, hogy a cica miért vitte el és mikor hozza majd vissza. Ha egyáltalán tervezi visszahozni…

Inkább arra koncentráljunk, hogy honnan is indult a spanyol futball, mert önző módon nem csak azt fogadjuk el, hogy a színvonal esik, de azt is, hogy volt honnan esnie. A csúcsról. Ahonnan tényleg csak lefelé vezetett út. A mostani történések megértése szempontjából elkerülhetetlen, hogy megnézzük mitől is vált megkerülhetetlen tényezővé akármelyik Európában portyázó spanyol gárda. Egy focicsapat ereje két dologtól függ alapvetően: a játékosai képességeitől és a játékrendszertől. Konkrét példával élve, a Valenciának sokkal rosszabb játékosai voltak, mint a hazájában mindent megnyerő Lazionak vagy Arsenalnak, aztán amikor utóbbiak megjelentek a Mestallában néha azt sem tudták merre van a labda. Ujjgyakorlatnak tűnt és valójában az is volt. Aki évente legalább kétszer játszott éles tétmeccset Luis Fernández Bilbaója ellen, annak egy francia edző nem igazán tud újat mutatni. Még akkor sem, ha történetesen Wengernek hívják. Mindenki tudja, hogy Robson és van Gaal edzette a Barcelonát, Capello a Real Madridot, Hector Cúper a Valenciát és Radomir Antics az Atlético Madridot. Ellenben azt kevésbé szokták emlegetni, hogy a Valencia Lazio elleni sikeréhez három olasz edző is sikeresen asszisztált. Ranieri, (aki előtte edzette a csapatot) Capello és Sacchi (akiknek a fővárosi csapatain gyakorolhatott edző és játékos). Egyszerűen szánalmas képet festett, amikor Sztankovics, Nedved, Veron vagy Simeone tanácstalanul és felváltva kergették a labdát és Mendietáékat. Ugyan mit tudhatott a Sven-Göran Eriksson arról, hogyan kell játszani egy spanyol csapat ellen? S vajon mennyit tudhatott Hector Cúper egy olasz csapatról? Az a mérkőzés már akkor eldőlt, amikor még ki sem futottak a pályára. A bajnoki fordulók állandó változatosságához képest az havi egy-két európai kupameccs nem jelenthetett kihívást.

Mert az biztos, hogy változatos volt, amit a csapatok műveltek. Nem is lehetett más, amikor nincs a világon olyan említésre méltó futballkultúra, amely nem képviseltette magát szakmai szinten a spanyol bajnokságban. Kommunikációs okokból kifolyólag az argentinok (Jorge Valdano, Hector Cúper, Carlos Timoteo Griguol, Vicente Cantatore és még Marcelo Bielsát is szerződtették) voltak többségben, de azért érkeztek edzők Braziliából (Parreira, Carlos Alberto Silva), Olaszországból (Sacchi, Capello, Ranieri), Hollandiából (Hiddink, Aad de Mos, Cruyff, van Gaal), a jugoszláv utódállamokból (Stepanović, Antić), Németországból (Heynckes), Franciaországból (Fernández), Portugáliából (Casimiro) és a szigetországból is (Robson, Toshack). Persze a sikert nem garantálta semmi és előbb-utóbb minden szakember megégett, - ez törvényszerű is volt egy ennyire multikulturális sportközegben – viszont a legtöbbjük hagyott maga után valamit. Ha mást nem is, egy „hogyan ne csináljuk” kézikönyvet. Az érdem egyértelműen az elnöki/tulajdonosi köré, akik felismerték, hogy a spanyol „szakma” lényegesen le van maradva az európai élvonaltól, így sok esetben már a kiesés elleni hadműveletek élére is külföldi szakembert toboroztak. A hazai elit (Aragones, Camacho, Victor Fernandez, Irureta, a fiatal Benítez) meg harcolt a fennmaradó helyekért. Szakmai szempontból a 1995 és 2000 közötti időszak volt a csúcs és az ekkor befeketett tudás kamatozott a következő pár évben.

Majd hirtelen Rijkaard lett Hiddinkből és van Gaalból. Schuster Capelloból és Heynckesből. Aguirre Anticból és Sacchiból, Ronald Koeman Cúperből és Ranieriből, manapság meg a spanyol futball kiemelhető hat csapatát is olyan edzők készítik fel, akik tapasztalata és taktikai repertoárja összesen nem ér fel Hiddinkhez. Fiatalok, lelkesek és lehet, hogy eredményesek is, de szakmai szempontból egyszerűen nem tehetnek le semmi újat és váratlant az asztalra. Az örökölt taktikai felálláson sem nagyon tudnak változtatni és az egészben az a legszomorúbb, hogy nem is nagyon kell egy olyan bajnokságban, ahol a Real Madrid kilátástalan teljesítménnyel és játékosállománnyal is nyer tizenötöt zsinórban, vagy ahol Manolo Jimenez és Abel Resino bronzéremért harcoló csapatot edzhet. A szakmai elit átköltözött Angliába és nem úgy tűnik, hogy a közeljövőben vissza szeretne térni. Ráadásul nem is lenne értelme egyelőre, mert az edzők mellett a La Liga labdarúgói is kicserélődtek és nem biztos, hogy a jelenlegi keretekben taktikai változásokra fogékony sportolókat találnánk. Állítólag az adótörvények miatt jönnek sokan Spanyolországba, azonban ha jobban megnézzük, akkor már nem igazolnak ide a játékosok. Minden csak viszonyítás kérdése. A szövetség és a klubok látszólag elérték, hogy a bántóan magas légiós arány gyakorlatilag megforduljon tíz év alatt. Sok tehetséges spanyol fiatal játszik rendszeresen, de a fene nagy racionalitással átestek a ló túloldalára.

A főleg légiósok által dominált bajnokság helyére egy olyan lépett, amelyben a legfontosabb szempont már nem a játéktudás, hanem a kor. A csapatok többé nem azt nézték, hogy kire lenne igazán szükségük, hanem, hogy hány éves és mennyibe kerül. Abban a pillanatban, amikor egy játékos legfőbb erénye az, hogy fiatal vagy olcsó, a szakmai indokok eléggé háttérbe kerülnek. Nem tudni miért alakult így, de a spanyol futball orvosi lova ilyen szempontból az Atlético Madrid. Agüero azért jöhetett, mert fiatal volt és tehetséges, Forlan és Sinama-Pongolle meg azért került Spanyolországba, mert lemondtak róluk Angliában. Simao tíz éve sem volt rosszabb játékos, csak akkor sokkal többen voltak jobbak nála, így lehajtott fejjel ballagot haza. Raúl Garcia és Jurado tehetséges fiatalok, míg Cléber Santana és Maxi Rodriguez olcsó és megbízható játékosként érkeztek. Valamikor Vierit igazoltak csatárnak vagy Bejbl és Simeone túrta fel a pályát Antic utasításainak megfelelően. Most meg az az Abel Resino készíti fel a csapatot, akit még Agüero is nyíltan kritizálhat. Persze nem hibáztathatunk senkit, amikor még az öreg Capello is belenyúlt: első próbálkozásakor Panuccit, Seedorfot és Sukert igazoltak neki, míg másodjára már be kellett érnie Gagoval és Higuaínnal. Lényeges különbség. Ugyanez a jelenség lejátszódott a kisebb csapatoknál is. Némileg ugyan tudatosan, de azért kevés szerepe volt benne a piaci struktúra megváltozásának is.

Könnyedén mutogathatnánk Bosmanra és az ő szabályára, de alaposabban megvizsgálva a dolgot a légiósok szabadabb mozgása egyenletes hatást váltott ki Európa minden szegletében és hosszabb távon éppen az az angol bajnokság járt a legjobban, amelyik a nem unión belüli légióskodást válogatott szereplésekhez kötötte (gyakorlatilag korlátozott). Viszont tíz évvel ezelőtt rengeteg valamelyik jugoszláv utódállamból érkező focista volt és ezek legnagyobb része a spanyol bajnokságot választotta. Valószínűleg nem a bajszos nők voltak ilyen hatással rájuk, hanem a roppant könnyen megkapható állampolgárság. A (volt) jugoszlávok eltűnése még nem jelentett volna problémát, ha az általuk hagyott piaci rést betöltő afrikai focisták útvonala Spanyolországon keresztül vezetne Angiába és mondjuk nem Franciaországon át. Ebben nincs semmi furcsaság. Az argentinok spanyolul beszélnek és a légiósaik száma közel állandó is a La Ligában. Ugyanakkor az afrikaiak jó ha franciául, angolul vagy portugálul. A szülőknek meg mindegy, hogy most ezer francia vagy kétezer spanyol eurót ígérnek nekik, el se tudnak számolni addig, így előnyben részesítik azt az ügynököt, amelyik úgy beszél, mint a villámló bottal járó nagy fehér főnök pár tucat évvel ezelőtt. Jelenleg a bajnokság gerincét hazai futballisták és fiatal külföldiek adják. Spanyol generációk, melyek nyertek egy csomó ifjúsági címet és rendszeresen játszanak, de a nemzetközi kupákban még nem képesek ideiglenesen sem olyan elődök nyomába lépni, mint Valeron, Mendieta vagy Raúl. Nem is feltétlenül képességbeli okokból, hanem azért, mert ami a bajnokságban elég hétről hétre, az roppant módon kevés akár egy Aalborg vagy egy Dinamo Kijev ellen.

Játékos és edző. Együtt felelnek a színvonalért. Mindkét téren érdekes átalakuláson esett át a liga. A spanyol csapatok nagy részének van múltja és van jövője, de jelene nincs. Mindenki érzi, hogy valami elromlott. Manolo Jimenez majdnem bocsánatot kért a harmadik helyért, az Atléticonál néha a szurkolók sem tudják, éppen ki ellen tüntessenek, a Villarreal teljesen elkopott Pellegrini alatt, a Real Madridot totálisan lenullázták, a Valencia évek óta nem tudja kihasználni a keretében lévő potenciált, a Zaragoza megjárta a második vonalat, a Mallorca minden nyáron kiárusít, a Deportivo érdektelen zombivá változott. Mindeközben olyan, valójában a nagyok tartalékaiból álló csapatok -, mint az Almería vagy a Getafe kispadján -edzők hatalmas T betűvel a hátukon ücsörögnek. Betanulnak. Csak a jövővel foglalkoznak. Főleg a sajátjukkal, mert mindenki tart valahová. Bizakodnak. Mi is ezt tesszük. Hátha egy év múlva lehet a jelennel is foglalkozni. Hátha lesz megint egy huszonkét csapatos La Liga. Az volt az egyik legjobb sorozat és igazából azzal is kezdődött minden. Akkor a fenyegetés alulról érkezett. Aki nem vette fel a kesztyűt, könnyen a másodosztályban találta magát. Most felülről érkezik a kihívás. Fel kéne nőni az angolokhoz. Nem lesz egyszerű, de nem is olyan bonyolult feladat. Az ő bajnokságuk soha nem lesz igazán változatos.
 

333 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr161379346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.09.13. 19:01:02

...én ezt pancho helyében álnicken írtam volna, mert a hozzászólások sokkal többet fognak foglalkozni a személyével, mint az (egyébként elgondolkodtató) felvetésekkel :)

szeme közé, laposan! 2009.09.13. 20:15:21

Miközben olvastam, az jutott eszembe, hogy ha már az utóbbi időben hanyagoltad az írást, akkor a nagy visszatérésnek nem most és/vagy nem így kellett volna történnie... van benne ráció, amit mondasz, de a szar nem ennyire délen büdös. Ahol a mostanság sótlan, szar foci van, ott olaszul beszélnek, de arról nem te írsz, hála égnek. Aztán elolvastam az első hozzászólást, majd összevetve a gondolataimmal, úgy döntöttem, holnap veszek egy lottót, hátha az is bejön majd!:):) Szóval, ha te is összeszeded majd magad, mint a spanyol bajnokság, akkor ismét minden szép lesz. Itt is, meg ott is. Nem tudom, melyikre vágyom jobban.

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.09.13. 20:22:46

ezt így majdnem rá lehetne húzni az általad említett angol bajnokságra, ahol a sok pénz ellenére sem lehet megváltoztatni az erőviszonyokat. legalábbis úgy tünik. ebben még az is benne van, hogy CR7 után is van MU, pedig én azt hittem, hogy nem lesz. apropó, ki ez a Granero? izé, honnan került elő?

Dzsúd Horse 2009.09.13. 20:26:47

Granero saját nevelés, a több millás igazolások közé kell az irónia.

Dzsúd Horse 2009.09.13. 20:38:37

Nekem annyi bajom van a cikkel, hogy miért lenne jó, ha egy hetven éves öregember ülne például az Espanyol kispadján. A fiatal edzőknek is el kell kezdeniük valamikor. Hiddink se azzal töltötte az idejét az oviban, hogy felállásokat rajzolgatott volna a kis tábláira. A mélyen tisztelt angol csapatok edzőivel példálózni igen nagy baklövés, mondhatni öngól. A cikknek két baja van, egyrészt felesleges kesergés, másrészt egy "iparos" beharangozónak nagyobb sikere lenne.

shinigami 2009.09.13. 20:41:55

@anonim222 [semleges néző]:
Granero real neveles majd De La Red-el egyutt eladtak a Getafenak oket, halisten volt annyi eszuk h opcios visszavasarlassal tettek mindezt

Titi120 2009.09.13. 20:46:31

Érdekes gondolatok, és az alapállítással is nehéz vitatkozni: a spanyol bajnokság tényleg egyre érdektelenebb.

Jómagamnak van kedvenc bajnoksága (Bundesliga a neve), de mivel szeretem a jót így szívesen nézek olasz, angol, spanyol meccseket is, de utóbbit egyre ritkábban, mert a szinvonal érezhetően gyengébb.

Pont tegnap tapasztaltam, hogy a Spurs - MU -ról átkapcsolva a párhuzamosan sugárzott Getafe - Barcára olyan kontraszt volt, mintha hirtelen valami hazai NB 1 -es meccsre kattintottam volna. Ez persze nyilván túlzás, de korántsem akkora ...

Strigo 2009.09.13. 20:51:06

Jó a cikk, talán nem véletlen, hogy a Barca- és Real TV keresettebb árucikk a sportcsatornák között, mint a spanyol bajnokság.

Feech 2009.09.13. 20:51:54

Arra nem kaptunk választ ebből az írásból, hogy pancho szerint hogyan lehetne felnőni az angolokhoz. Én azt vártam, hogy a végén lesz valami, ehelyett az egész nosztalgiázásból és siránkozásból áll.

jazs 2009.09.13. 21:00:54

Túl van dramatizálva az egész.
Meg a spanyolok szerintem simán kiegyeznek ezzel, mert végre van sanszuk a világversenyeken.
A BL-t amúgy nem a Barca nyerte?
Igaz nem spanyol, de mégiscsak La liga...:)

Pampito 2009.09.13. 21:05:09

van benne valami.Bár szerintem az angol után,még mindig a spanyol áll a második helyen.
Igaz,h nincsenek terminátorok,meg predátorok,nem is futnak le 1 meccsen 50000 mérföldet.
De itt láthatsz,sok ügyes teknikás srácot,cseleket,játékos focit.

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.09.13. 21:09:01

az angolok öntudata... :) szerintem hosszú történet lenne. náluk néha még látni olyat, hogy nem érdekli őket a különbség, és nekiesnek a másiknak. szerintem most fognak kipukkadni 5-10 éven belül a globalizáció következményeként. spanyoloknál ilyen már csak helyi tradicionális eseményeken van (bikaviadal, meg néhány rangadó is). meg a paradicsomháború.

Dzsúd Horse 2009.09.13. 21:15:27

"Pont tegnap tapasztaltam, hogy a Spurs - MU -ról átkapcsolva a párhuzamosan sugárzott Getafe - Barcára olyan kontraszt volt, mintha hirtelen valami hazai NB 1 -es meccsre kattintottam volna."

Öööö...khm...LOL ! Még ilyet, még...

SamS 2009.09.13. 21:54:08

@jazs: Az egy dolog, hogy Európa legjobb csapata a Barca, de ettől maga a La Liga nem lesz jelentősen erősebb. Egy bajnokság erejét nem az 1. helyezett adja meg.

sporttárs 2009.09.13. 21:55:25

Abszolút helyes a kiindulás, a spanyol bajnokségban, azon kívül, hogy a Barcelona és a Real Madrid mire megy egymással, nincs kérdés és nincs izgalom. A cikk töbi részét kellő rálátás híján nem elemeznén, nem is vitatom, valószínűleg jó meglátások.

Az persze valóban érdekes felvetés, amit egy kommentelő meg is tett, hogy ti. az angol bajnokságban ha nem is kettő, de négy csapat dönt mindenről, és ellenük sincs fingnyi sansza sem a többinek - amelyek egyébként el sem juthatnak nemzetközi porondra, vagy minek. Szóval, mintha nem lenne olyan nagy különbség.
De persze gazdasági törvényszerűség, hogy "húsz nagycsapatos" liga nincs, nem is lehet.

jazs 2009.09.13. 22:26:13

@SamS: Azért nem volt olyan rég a Sevilla UEFA menetelése sem, és lefogadom, hogy idén a Real sem fog olyan könnyen kiesni a BL-ből.Az olaszok sem szerepelnek sokkal jobban. Most van 4 stabil angol csapat, ami kiemelkedik, de a kiesőjelöltek ott sem erősebbek. Talán annyival masszívabb az angol bajnokság, hogy ott sokáig 4 hasonló erősségű csapat volt, Spanyolországban meg van 2 kiemelkedő és utána 4 hasonló erősségűAz előző szezon tényleg kicsit gyengébb volt a La ligaban, de egy év után én semmiképpen sem temetném a spanyol focit.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.13. 22:41:21

Ezekről a dolgokról érdekesen el lehetne vitatkozni, csak a kiinduló mondatot nem kellett volna leírni, mert az tökéletesen félreviszi a társalgást, magyarán: értelmetlen veszekedéssé változtatja.

Lett is rá példa: a La Ligát nem rendszeresen néző kommentelők, akik nem értik ezt a bajnokságot (pl. @Titi120: @Strigo a divatdrukker: stb.) önigazolást látnak benne; a La Ligáért rajongók pedig (mint pl. @jazs: vagy @Pesszimista Pista: vagy én) támadást.

Számomra egyértelmű, hogy messze ez a legszínvonalasabb, legizgalmasabb, legszínesebb és legszórakoztatóbb bajnokság. Mások számára meg egyértelmű ennek ellenkezője. Ebből így értelmes vita nem lesz.

Pedig érdemes lenne vitázni, mert a La Liga tényleg nagyon megváltozott az utóbbi években, részben jó, részben rossz irányba. Szerintem arról lehetne vitázni, hogy mibően lett jobb, és miben lett rosszabb, mint amilyen volt.

értelmetlen_nevű 2009.09.13. 23:02:25

@sporttárs: angliában jelenleg 5 nagy csapat van.

halareaal 2009.09.13. 23:03:12

én annyit mondanék, hogy ami a bajnokság izgalmasságát illeti (már amennyiben ez attól függ, hány csapatnak van esélye a bajnoki címre vagy dobogóra), a spanyol bajnokság színvonala csak önmagához képest csökkent, ihiszen már nincs reális esélye mondjuk a Depornak, Valenciának vagy a Sevillának (mint 2007ben). de ezzel együtt nem rosszabb ilyen tekintetben mint az angol liga, ahol van 4 csapat (sőt a bajnoki címre az Arsenalt már alig alig tartják esélyesnek, szal inkább 3), míg az olaszoknál tulképp csak 1 (talán idén a Juve, az már 2). szal pusztán erre alapozva túlzás kijelenteni, hogy szar. a nemzetközi kupaszereplés alapján szintén nem túl szerencsés, hiszen akkor csak a PL marad, mint nem szar bajnokság.

egyébként a post olvasása során sokáig éreztem h vmi nagyon nem stimmel, de aztán végre megláttam egy negatív mondatba beágyazva Higuain nevét...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.13. 23:08:13

@halareaal:

Igazából nincsen olyan objektív szempont, amely alapján a La Ligát úgy en bloc el lehetne marasztalni.

Nemzetközi kupaszereplés? Minden objektív kimutatás szerint az angol mögött a spanyol bajnokság a második e téren.

Izgalmasság? Két forduló után? Netán egy év alapján? (Tavalyelőtt a Villarreal volt a második helyezett!)

Szóval aki negatívan beszél róla, annak valami más okból (szubjektív okokból) nem tetszik. Pancho esetében sejthetjük ezeket az okokat.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.13. 23:14:13

(Meg hát ugye lehetne olyanokba is belekötni, hogy Hector Cúper annak idején semmivel sem volt rutinosabb edző, mint most Aguirre, vagy Rijkaard, mint van Gaal stb. Szóval a tények szintjén is millióegy dologba bele lehetne kötni ebben az írásban, ha éppen az volna a célunk.)

BK 2009.09.14. 01:22:36

nincs baj azzal, hogy valaki összeírja értelmes, kerek mondatokban ezeket a gondolatokat. csak talán az időzítés nem szerencsés. európai kupák releváns meccsei és a bajnokság igazi belelendülése előtt furcsa.

aztán reméljük, hogy ez lesz a La Liga _Katalán gödör_-je, jövő májusra meg szanaszét verik Európát, meg a kiscsapatok is magukra találnak.

amúgy csak annyit akarok hozzáfűzni, hogy az kupaszereplőkben benne van mindegyikben a jó európai szezon (igen, attól függetlenül, hogy hogyan esett ki a Sevilla stb.). és ha jó az európai szezonjuk, már csak az egymás elleni meccsek miatt érdeme lesz nézni a ligát. de igaza van panchonak, hogy lejjebb sok javulásra van szükség.

Dzsúd Horse 2009.09.14. 03:52:30

De mi ihlette a dolgot ? Az hogy a Tenerife feljutott ? Mert tavalyhoz képest nem igen történt változás, vagy hatalmas visszaesés. Bár a Katalán gödörnek is volt egy énmostmegmondomatutit feelingje, amit ennél is érzek, szóval értem a dolog pszichológiáját, csak az olasz meg német bajnoksághoz olyan elmés szösszenet születnek, a spanyol bajnoksághoz meg fél évente jön egy 20 soros kesergés. Ha nyer a Barca, akkor a Realról valami nyavalygás, ha a Realnak megy jól, és a Barcának nem, akkor meg Katalán gödör. Most úgy néz ki, mindegyik elég jó lesz, ezért betalálta a maradék csapatokat és a ligát.

Dzsúd Horse 2009.09.14. 03:53:37

De mi ihlette a dolgot ? Az hogy a Tenerife feljutott ? Mert tavalyhoz képest nem igen történt változás, vagy hatalmas visszaesés. Bár a Katalán gödörnek is volt egy énmostmegmondomatutit feelingje, amit ennél is érzek, szóval értem a dolog pszichológiáját, csak az olasz meg német bajnoksághoz olyan elmés szösszenet születnek, a spanyol bajnoksághoz meg fél évente jön egy 20 soros kesergés. Ha nyer a Barca, akkor a Realról valami nyavalygás, ha a Realnak megy jól, és a Barcának nem, akkor meg Katalán gödör. Most úgy néz ki, mindegyik elég jó lesz, ezért betalálta a maradék csapatokat és a ligát.

Dzsúd Horse 2009.09.14. 03:54:55

De mi ihlette a dolgot ? Az hogy a Tenerife feljutott ? Mert tavalyhoz képest nem igen történt változás, vagy hatalmas visszaesés. Bár a Katalán gödörnek is volt egy énmostmegmondomatutit feelingje, amit ennél is érzek, szóval értem a dolog pszichológiáját, csak az olasz meg német bajnoksághoz olyan elmés szösszenet születnek, a spanyol bajnoksághoz meg fél évente jön egy 20 soros kesergés. Ha nyer a Barca, akkor a Realról valami nyavalygás, ha a Realnak megy jól, és a Barcának nem, akkor meg Katalán gödör. Most úgy néz ki, mindegyik elég jó lesz, ezért betalálta a maradék csapatokat és a ligát.

Dzsúd Horse 2009.09.14. 04:29:51

De mi ihlette a dolgot ? Az hogy a Tenerife feljutott ? Mert tavalyhoz képest nem igen történt változás, vagy hatalmas visszaesés. Bár a Katalán gödörnek is volt egy énmostmegmondomatutit feelingje, amit ennél is érzek, szóval értem a dolog pszichológiáját, csak az olasz meg német bajnoksághoz olyan elmés szösszenet születnek, a spanyol bajnoksághoz meg fél évente jön egy 20 soros kesergés. Ha nyer a Barca, akkor a Realról valami nyavalygás, ha a Realnak megy jól, és a Barcának nem, akkor meg Katalán gödör. Most úgy néz ki, mindegyik elég jó lesz, ezért betalálta a maradék csapatokat és a ligát.

Dzsúd Horse 2009.09.14. 04:31:26

Négyszer is elment, szóval komolyan gondolom :))))

Bocs, nemtom hogy sikerült.

shinigami 2009.09.14. 05:18:05

@Pesszimista Pista:
annyi tevedes van abban amit irsz, h ha a realnak jol megy a barcanak meg nem akkor is a real van fikazva (kiveve a katalan godor c. remekmuvet...)

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.09.14. 07:24:37

@Pesszimista Pista: a Tenerife nagyon jó példa. Emlékszel arra, amelyikkel Heynckess majdnem megszopatta a Schalkét az UEFA elődöntőben? Az mekkora volt már, ugye? Játszottak vagy 60 meccset abban az évben, aztán ahogy kiestek...
Pedig az Intert úgy megrakták volna a döntőben,mint korábban a Laziot.

Mourinho már nem a király 2009.09.14. 07:35:05

Nekem is az volt az első gondolatom, hogy akkor ez most a spanyol gödör? :)
Egyénként ha behozzák a 6+5-öt, akkor az angol bajnokság akkorát koppan, hogy arra nincs kifejezés. A spanyolnak meg szinte semmit nem árt. Azt nem tudom miért ilyen töketlen az Atleti, mert nincs magyarázat rá, viszont a Valencia-Sevilla-Villareal nem olyan gyengék (bár nekik sem jött ki a lépés mostanában)

Feech 2009.09.14. 07:56:01

@Anthony - awkward silence: Az tény, hogy az angolok szívnának a legjobban a 6+5 miatt, de a spanyoloknál is érezhető visszaesés lenne.

kroos 2009.09.14. 08:29:40

Pancho a legjobb barátom:)

gotanfun 2009.09.14. 08:30:11

@Anthony - awkward silence:

Tegyük hozzá, hogy a Barcelona és a Real Madrid mögött felsorakozó "üldözők" sokkal de sokkal kevesebb pénzből gazdálkodnak és játékosaikat (velünk az élen) úgy kukázzák össze a világ különböző pontjairól. Vagy éppen ki az, kik azok akik nem kellenek a két nagynak de a mögöttük felsorakozó csapatokba simán beférnek. A kiegyenlített bajnokságot viszont nem feltétlen a 6+5 szabály bevezetése jelentené, hanem a fizetési kalap. Viszont a spanyol labdarúgás büszkesége, a XX. legjobb csapata aligha élvezné ennek előnyeit és nagyon hamar megtapasztalná, hogy milyen abban a cipőben járni mint amiben Bilbao. Ettől függetlenül... szerintem eléggé színvonalas bajnokság lesz. A Barca meg a Real ellesznek egymással, míg az Atleti-Villarreal-Valencia-Sevilla négyes kaparni fog a dobogós helyzésért. Emellett egy-egy meglepetés csapatra is nyugodt szívvel tenni lehet, mert ugye minden évben akad egy ilyen.

Vamos Sevilla!

bonaventura 2009.09.14. 08:47:21

remélem idén újra lesz egy jó valencia
banegában van potenciál
a real a két meccsén szerintem pont úgy játszott, mint tavaly, kíváncsi leszek, mikor jön el a barcelona szintű látványos játék (már ha eljön)
lass jó arc, gutinak valószínűleg most 2-3 szar meccse következik a gól-gólpassz kombó után

ha idén nemzetközi szinten lesz 3 ütős spanyol csapat, akkor nincs nagy gond
egyébként ilyen alapon csak az angol bajnokság a jó?

kroos 2009.09.14. 09:00:53

@bonaventura:
,,banegában van potenciál"
18 millioért legyen is.

Walmer 2009.09.14. 09:18:18

Remek post. Angliában bárki kikaphat bárkitől, a Ligában meg ugye.... Az a Real csinál 15 meccses győztes száriát, amelyiket oda-vissza alázza a pool.
15 meccses győztes szléria a PL-ben és az egész világ a csapatról beszél. A PL-ben csak 4 csapat van? Valóban? nem 100%-os a citeh és nem most alázta le az Arsenalt? A Chelsea ugyan 100%-os, de minden meccsén vért kell izzadnia. Egy barcelona/Real meg nyugdíjas focival veri a bajnoki mezőnyt. És az, hogy a Barca a BL győztes az a bajnokság erejének szempontjából semmit nem jelent. Ráadásul, ha nem az a norvég a spori, akkor megint színangol döntőt láttunk volna.

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.09.14. 09:22:08

@Walmer: ha vért izzad a chelsea, nem vele van a baj (ha fordítva nézzük). a city mit csinált egész múlt évben?

2009.09.14. 09:26:56

Ez a rissz-rossz spanyol bajnokság a válogatottra is ráveti árnyékát....

Mourinho már nem a király 2009.09.14. 09:32:30

@gotanfun: és megint itt tartunk. Szerinted ha ugyanannyi pénzt kínál a Bilbao és a Real, akkor egy játékos melyiket fogja választani?
Másrészt ha lesz fizetési sapka lesz kiskapu is, szerinted ha az Adidas ad még 2 milliót valakinek pluszba mert a Realba játszik akkor mi van? (persze hivatalosan nem ezért kapja). Semmi, kisebbek lesznek az átigazolási összegek és kész.

Walmer 2009.09.14. 09:36:17

@anonim222 [semleges néző]: többek között leverték 3-0-ra az Arsenalt, döntetleneztek a Liverpoollal. De nem az a lényeg. hanem az, hogy a Barca/Real bajnokijain csak a gólkülönbségen lehet izgulni. az eredményen nem. mondjuk én leszarom, mert egyáltalán nem érdekel a spanyol bajnokság. Mint jelenséget tartom csak figyelemreméltónak, ami ott történik.

Walmer 2009.09.14. 09:37:31

@Hadrian77: mint ahogy a spanyol fanok által előszeretettel emlegetett olasz is. Bár ezen logika szerint egy időben nem volt jobb bajnokság a dánnál, meg a görögnél.

Shikaka 2009.09.14. 09:39:24

Valóban csökkent a középmezőny csapatainak színvonala, de ennek van azért előzménye. Volt ugyanis néhány csapat (Depor, Valencia, Sociedad, Zaragoza, Celta), akik igencsak megrendültek anyagilag, többek közt azért, mert a Bl-be jutás nélkül nem volt meg a fedezet a költekezésre meg a légiósok fizetésére.

Nem csoda, hogy a bölcsebbek ezek után nem vállalják az anyagi kockázatot azért, hogy felvegyék a versenyt a Barcával vagy a Reállal.

Azt meg nem gondolom, hogy az afrikai labdarúgók annyira hiányoznak spanyolországból. Valóban van minden évben 2-3, aki franciaországban nagyot alkot, de annyi. De a dél-amerikaiak azért még mindig könnyebben igazolnak spanyolországba, mint máshova, és ez elég nagy előny.

A megoldás: néhány arab/orosz befektető itt is :)

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.09.14. 10:23:08

azért a tavalyi angol szezon pozitiv értelemben inkább az AV-ről szólt. a City-n inkább csak kacarásztak/tunk. most viszont bekezdtek, mint a Forma1-ben. a spanyoloknál szerintem semmi gond nincs, ha a nagyobbak közül páran összekapják magukat. szerencsétlenül egyszerre jött a "gödör" :) vagy 5 középcsapatnak. nekem a Barca pl most épp sötét lónak tünik abban az értelemben, hogy Ibra egyenlőre nem villog, és akkor még finom voltam.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.09.14. 10:24:42

A spanyol válogatott jó szereplésében valóban van némi szerepe annak, hogy már nem a Ligában gyűlnek a legnevesebb edzők a világ minden tájáról, mert az edzőkkel érkeztek nemzeti liblingjeik is. Most viszont játszanak a spanyol fiatalok. Aztán a visszasírt 22 csapatos Ligával járó hosszabb bajnokság is rontotta a spanyol válogatott esélyeit.

istenhátmögött 2009.09.14. 10:33:38

igazabol tok igazad van, ami meg erdekes, h egy olasz merkozes (sajat velemeny) mondjuk a kozepcsapatok merkozese sokkal latvanyosabb es szebb (istenem micsoda jelzok...) mint egy ket spanyol kozepcsapat merkozese
en angol merkozest nem tok nezni az borzaszto a rangadoik szarak, a kozepmezony meg bundesligas barmoknak valo - ezzel el is mondtam mindent a budesligarol is ami gyakorlatilag csak ezert izgi, mert a bayern menedzsmentje ot eve meghulyult, amugy tok unalom lenne az egesz
a francia bajnoksag az egesz kiraly, na de azert az ember nem kezdi el akost hallgatni ha egesz fiatalkoraban kopkodte a bonanzas plakatokat - ertem???
szal maradt a spanyol es olasz
olasz nagyszeru mert k jo rangadok vannak, a hangulat meg az egesz, nem csak annyi jon at h van egy nep aki annyira hulye h meg a buborketo is kihagyja a sorbol h tobbet ihasson belole - -valszeg ezert van fordulo karacsony masnapjan is...
de az tenyleg unalmas hogy inter meg juve (habar a juve milyen koltseghatekony tamadasvezetesre volt kepes lippi alatt istenem de szep volt)
de amit a kozep csapatok muvelnek egymassal, vagy akar a botladozo nagyokkal nah az csoda
es ep ez az ami elmult spanyoloknal, es nem is jon vissza sajnos sokaig, hacsak az adohatosag meg nem nezi a ket nagy konyveleset

montipájton 2009.09.14. 10:38:55

Pancho szezon eleji posztja megjött, hurrá. A "Katalán gödörre" gondolva most érzem a reményt, hogy a spanyol bajnokság idén 6-7 csapat kiszámíthatatlan és hitchcocki izgalmú fergeteges csatája lesz. )))

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.09.14. 10:40:36

némi nemzeti zamat, és sajátosság teszi különbözővé ezeket a bajnokságokat. nekem pl tetszik, amikor két spanyol középcsapat játszik egy stilusos 3:2-t, úgy, hogy senkinek sem lesz füves a gatyája, mert épp rajtuk van a széplélek. két angol középcsapat erre nem képes szerintem.

United82 2009.09.14. 10:42:19

@istenhátmögött:
Nem tudom láttad-e a Spurs-Unitedet a hétvégén, na ez az amiért az ember szeretheti az angol focit...
Óriási iram, óriási gólok, kemény játék, hatalmas harc..minden benne volt ami kell.

Én meg az olasz középcsapatok meccseit nem tudom nézni, se a spanyolt, egyszerűen annyival lassabbnak tűnik a szememnek ami az angol focin "nevelkedett" az elmúlt 10évben hogy nem tudom nézni a "nyugdíjas" tempót.....(bocsánat a nyugdíjas tempóért, persze így is fényévekkel gyorsabb mint az nb1:))

Ez van, kinek ez..kinek az...
Nekem az angol a csúcs, a többi meg nem is érdekel igazán:)

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.09.14. 10:42:51

sajna, nekem úgy tünik, a bayern vergődésének is vége (csak az izgalmak miatt gondolnám, ha szenvednének még 1-2 évet) :).

mickeyknox 2009.09.14. 10:49:36

@Walmer: ja, most már van city, tavaly még híg fos volt az a csapat, erre az idényre kicsit felturbózták azért.

de egyébként igazad van, az angol bajnokság néz ki jelenleg a legizgalmasabbnak. a kérdés az, hogy a végére is az lesz-e?

az más kérdés, hogy nem szívesen nézek angol bajnokit, a középcsapatok meccsei számomra nézhetetlenek, értem én, hogy kurva nagy iram, meg küzdenek-hajtanak az utolsó pillanatig, attól még nem lesz jó a játék. (nyilván azért ott is vannak jó meccsek...)

inkább megnézek egy spanyol bajnokit, kisebb irammal, több szép megoldással, kevesebb izzadságszaggal és fogcsikorgatással. és általában több góllal :)

Walmer 2009.09.14. 10:54:16

@mickeyknox: szíved joga. Én spanyol/olasz bajnokit genetikailag vagyok képtelen nézni Real-barca heyett is inkább nézek Championship meccset, mert az jobban érdekel. Viszont tegnap éjjel belenéztem az Estudiantes - Independiente(?) meccsbe, kizárólag a ganxsta Zolee kedvéért, ő volt ugyanis a kommentátor, Horti Gáborral egyetemben és baromira ott volt a szeren argentinügyileg. max respect neki.

Tika_ 2009.09.14. 10:57:46

pancho, már kezdtem azt hinni, hogy te bölcsész vagy, de most rájöttem, hogy kifejzetten valami költő lehetsz baszki, vagy rendező, aki művészfilmeket készít :). Vazzeg, ennyi szenvedés Woody Allen-ből nem árad :). Elképzelem, ahogy emberünk reggel fölkel, felnéz a Don Quijote képre, szájába veszi a pisztolyát, hogy még egy rohadt nap, amikor élni kell, aztán meggondolja magát, és mégsem húzza meg a ravaszt, mert a szenvedés élteti tovább :))).

Nem olvastam végig, de a kommenteken végigrágtam magam, kivételesen még Walmerén is - fel is röhögtem a színangol döntőn muhaha -, de csak az elejéből pár.
"A spanyol bajnokság szar."
Aha, szerinted
"nincsen benne izgalom"
aha, szerinted (ja, végül is nem törnek kettébe lábakat évente, és rendőröket se vernek agyon - mondjuk nekem ezek valahogy nem hiányoznak)
"nincsenek benne igazi egyéniségek"
nemár vazz! Hát most ment oda Cristiano!
"a csapatok [...] kasztjukból gyakorlatilag képtelenek kitörni"
nem úgy, mint az angol vagy olasz bajnokság, mert az MU pl. mindig összefossa magát a Wigantől, az Inter meg a Cataniától
"a bajnokság meghatározó szereplői fájóan korán búcsúznak az európai kupáktól"
ja, a 9 győzelem az idő homályába vész. És az olaszok azok aztán bezzeg vitézül helyállnak!
"A harmadik olyan szezon következik, amikor egyértelmű, hogy senki nem képes „Dávidosat” játszani a két Góliáttal"
nem tavalyelőtt vert 8 pontot a Villarrel a Barcára?
"kellemetlen dolog a bajnokság egészére nézve, ha vannak csapatok, amelyek megszámolatlanul lövöldözik a gólokat és gyakorlatilag maximalizálják a pontjaikat"
ja, neked baszott kellemetlen lehet, hogy nem a tieid csinálják
"egy liga attól jó, ha kiegyensúlyozott és nincsenek eleve esélytelen vagy eleve győzelemre ítélt csapatok"
aha, szerinted

röhej az egész

mickeyknox 2009.09.14. 10:58:09

@Walmer: meghívhatná az nst vendégszerzőnek zolit néhány argentín poszt erejéig, ja :)

mickeyknox 2009.09.14. 11:03:52

@Tika_: szerintem ne háborogj, a "spanyol gödör" majd megteszi a hatását, és az utolsó forduló előtt 10 csapat fog állni azonos pontszámmal az élen, és még a lábujjunk körmét is le fogjuk rágni az izgalomtól. legalább lesz valami mis izgalom, mert az európai kupákat úgyis könnyedén behúzzák a spanyolok. így lesz, most már biztos :D

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.14. 11:05:30

Na, erről beszéltem, már csak Walmer hiányzott. :-))

De nem bánom, tavaly is lenyeltük a Katalán gödört; ha ez kell egy fergeteges szezonhoz, akkor hajrá!

Egyébként csatlakozom @Shikaka: -val: a két gigaklub mögötti élcsapatok rájöttek, hogy megszívják az esztelen költekezést, ezért spórolósabban próbálnak kijönni. És nem is teljesen eredménytelenül. Szerintem is jó lesz a bajnokság.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.14. 11:08:56

@Tika_:

Igen, mondatról mondatra ki lehetne vesézni. :-))

gotanfun 2009.09.14. 11:12:51

@Anthony - awkward silence:

A Bilbao hazai nevelésű játékosokkal próbál folyamatosan bennmaradni és sikerrel is jár. Dícséretes a küzdelmük évről évre. Utánpótlásnevelésre ugyanis annyi pénzt fordítanak, hogy abból igen pimp játékosokat tudnának venni, akikkel kevésbbé lenne görcsös egy-egy szezon, de mégsem teszik. A Barca Lyon ellen hány hazai nevelésű játékossal fejezte be a meccset? A Valenciába szintén érkeztek most fiatal tehetségek akikre érdmes lesz odafigyelni, miközben spanyol játékosaik parádéznak a válogatottban. Nálunk hétvégén az argentín kontingens (20 évesek) hozták a Zaragoza ellen a kötelezőt. Boccsáss meg hogy nálam a foci itt kezdődik. A fizetési kalap ezeknek a kis-közép csapatoknak jó tenne. Ennyi. Ne keverjél a kávéba sót.

_benito · www.nst.blog.hu 2009.09.14. 11:13:23

@pancho_sanza: a getafe-bayern sem volt még annyira régen. életem egyik legszomorúbb futballpillanata volt a vége.

aztán valamelyest a zenit kárpótolt, hogy kahnt utolsó nemzetközi meccsén kitömték, mint egy kafferbivaly-trófeát :D

Messi88 2009.09.14. 11:18:02

@Rooney82: asszem a BL-döntő bebizonyította, hogy nem a játék sebessége számít. A poszt meg butaság.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.14. 11:20:43

@gotanfun: "Nálunk hétvégén az argentín kontingens (20 évesek) hozták a Zaragoza ellen a kötelezőt."

És Perotti akkora gólt vágott, amilyet utoljára Ibrahimovicstól láttam Budapesten. Mármint 2005-ben, mielőtt valaki félreértené. :-)

Walmer 2009.09.14. 11:24:24

@Tika_: akkor a fonákja (a megszólítottság okán):
"A spanyol bajnokság szar"
Az. a barcelona nem spanyol bajnokság
"nincsen benne izgalom"
Nincs. Bár ha neked már az is izgalom, hogy most a barca 5, vagy 7-0-re veri-e aktuális ellenfelét, akkor qrva izgalmas lehet az életed. Irigyellek. Komolyan.
"nincsenek benne igazi egyéniségek"
vannak? Ki? angol bajnokság által megrágott és kiköpött nímandok?
"az MU pl. mindig összefossa magát a Wigantől"
Az MU éppen idén kapott ki Burnleytől.
"a bajnokság meghatározó szereplői fájóan korán búcsúznak az európai kupáktól"
"ja, a 9 győzelem az idő homályába vész. És az olaszok azok aztán bezzeg vitézül helyállnak"
A post nem az olaszokról szól. Mi az a 9 győzelem? BEK/BL? amiből 6 1966-ig megvolt?

Elhiszem, hogy odáig vagy a Ligáért. Elfogult is vagy, nincs ezzel semmi gond. Nekem még azzal sincs, hogy hülyeségeketb írogatsz, hidd el.

Walmer 2009.09.14. 11:25:21

@Csöncsön:
"Na, erről beszéltem, már csak Walmer hiányzott. :-))"

Jöttem a dögszagra.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.14. 11:27:18

@Walmer:

Honnan tudod, milyen a spanyol bajnokság, ha saját bevallásod szerint nem nézed?

Egyébként csak tavaly a Barcelonát legyőzte a kiesőjelölt Espanyol vagy a végül kiesett Numancia is. Pont ez az a hely, ahol bárki megverhet bárkit, mert még a törpe csapatokban is technikailag hihetetlen képzettségű emberek játszanak, akiknek ha elsül a lábuk...

gotanfun 2009.09.14. 11:31:03

@Csöncsön: Nézz utána Perotti mennyibe került. ;-) Viszont amire célozni kívántam, hogy majd a Marcan milyen jó lesz olvasni, ahogy ezek a kis-közép spanyol csapatok sérüléssel bajlódva, BL és EL szereplés közepette hogy kikapnak a Realtól "Ronaldo fenomenal" szalagcímek közepette.

Walmer 2009.09.14. 11:32:13

@Csöncsön: legyőzte? Mikor? Mikor a barcának már minden mindegy volt?
Spanyol bajnokságról sajnos többet tudok, mint szeretnék, egyrészt mert a Sport1/2 csak azt ad, alig lehet kikerülni, másrászt sportsajtót elég rendszeresen olvasok, harmadrészt meg a nagy spanyolfoci tótumfaktumai, élén veled, rendszeresen megfordulnak az angol postoknál és osztják az észt, meg terjesztik az igét.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.09.14. 11:36:39

urak, urak... tényeket!

Az angol PL végeredménye:

MU 90/114 pont
Liverpool 86
Chelsea 83
Arsenal 72

Primera division:
Barcelona 87
Real 78

Ezek alapján speciel nincs különbség

gotanfun 2009.09.14. 11:36:42

Egy Bilbao vs. Wast Ham meccset megnéznék. Már csak a szurkolók miatt is. ;-) De jelen állás szerint akár a Pompey is szóbajöhetne. Oda-vissza raknám meg tipp-mixen.

Feech 2009.09.14. 11:38:21

@Walmer: Valóban, az 1. és a 24. fordulóban tényleg mindegy volt.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.14. 11:40:02

@Walmer:

Hát nem éppen, amikor minden mindegy volt, hanem konkrétan a legelső fordulóban, amikor nagyon nem volt mindegy.

Az angol posztokhoz pedig mindenekelőtt azért szoktam oda, mert a spanyol posztíróknak derogál írniuk a La Ligáról...

United82 2009.09.14. 11:47:20

@Messi88:
Ez így van, egyszer egyik nyer, egyszer másik.
Nekem jobban tetszik a nagyobb iram, neked meg más, ennyi:)

Messi88 2009.09.14. 11:56:22

@Walmer: minden nézőpont kérdése. Sztem meg az angol bajnokság szar, a kiscsapatoknál fontosabb hogy vki jól tudjon könyökölni vagy bedobni (!LOL!), mint hogy mennyire tud focizni. A bírók meg hagyják az egész durvulást a folyamatos legyen a játék címszóval, szánalmas. Az hogy nincsenek igazi egyéniségek,, szintén nevetséges. A világ legjobb 10 focistájából legalább 6 itt játszik, és a kisebb csapatokban is több az egyéniség, mint egy angol kiscsapatban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.14. 11:56:49

@gotanfun:

A Transfermarkt nem ír kivásárlási árat, azt viszont látom, hogy "jobb lábas". Ehhez képest a Zaragoza elleni gólját ballal vágta föl védhetetlenül a rövid felsőbe.

De a spanyol bajnokságban Pancho szerint nincsenek egyéniségek...

mickeyknox 2009.09.14. 12:03:27

szinte minden évben az angol bajnokság elsője szerzi a legtöbb pontot.

tényleg csak annyival jobbak (???) AZ UTÓBBI PÁR ÉVBEN, hogy van 4 esélyes még az elején. spanyolban meg 2, ritkán 3.

lesz ez még másképp is.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.14. 12:08:57

@mickeyknox: "szinte minden évben az angol bajnokság elsője szerzi a legtöbb pontot."

Ez a másik. Amikor a Real kikapott Valladolidban meg Getafében, akkor mekkora siránkozás ment Pancho részéről... Most meg az a baj, hogy nyertek a kapitányát vesztett Espanyol otthonában.

sundin 2009.09.14. 12:09:45

Remélem azért sportértéke még van a spanyol bajnokságnak.

Gknight_007 2009.09.14. 12:11:53

Tulajdonképpen igaz is lehetne. Tulajdonképpen megfogalmaztál mindent, ami egy divatdrukker fejében járhat. Igen, most tényleg vezet az angol bajnokság, így aztán ideje elpártolni, lehordani, leszólni a korábbi elsőt. Mert nagyokat kritizálni naggyá tesz.
Ha szereted a Spanyol Ligát, nem csak akkor szereted, amikor a csúcson van, ha tetszik az a játékstílus, amit csak itt láthatsz, akkor nézni fogod, ha tök utolsó Európában, akkor is. Pedig nem is az.
Guadiola szemtelenül fiatal, és mégis triplázni mert? Lehet várnia kellett volna 15 évet, akkor lenne "jogos"?
Az pedig hogy a meccsek nézhetetlenül vacakok lennének nem osztom. Számomra a mostani Sevilla - Zaragoza mérkőzés az igazi csattanós ellenpélda erre az állításra. Ahogy azt sem hiszem, hogy nem lesz senki aki megveri idén a Barcát, és a Realt, lesz ilyen, nem is olyan sokára.
Az angol bajnokság pörgősebb, már-már "pankrációsabb", lásd Adebayor <-> Van Persie akciót, azt is meg lehetett úszni lap nélkül??? Noooormális?

Úgy érzem a spanyol bajnokságot temetni épp olyan hiba, mint tavaly a Barcát :)

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.09.14. 12:12:24

@JClayton:Az angolok elfelejtettek kiszélesedni. Lerabolták még a spanyol elit edzőket is (Benítez, Ramos), Megszereztek mindenkit, akit érdemes volt (Mourinho, Hiddink, Scolari, Capello, Ancelotti),nyilván nem mindenki vált be, de Hiddink is dicstelenül távozott Spanyolországból. A probléma az, hogy a spanyolok a kisebb gárdákhoz is komoyl edzőket hoztak: persze nem volt olcsó Luis Fernandezt elhozni a PSG-től, Hiddinket a PSV-től, Capellot a Milantól vagy Parreirát világbajnok szövetségi kapitányként, de azért nehezen tudom elképzelni, hogy a tudásuknak akár a fele most ott van Manolo Jimeneznél, Unai Emerynél, Abel Resinonál vagy akár Guardiolánál.

Ami nagy probléma most, hogy Cúper és Heynckes például minden szinten bizonyított (bajnokság, kupa) mielőtt kapott egy kurva jó csapatot. Úgy ültek oda, hogy ismerték a spanyol mezőnyt és a Mallorcával/Tenerifével sem szarták össze magukat, ha jött a Chelsea/Lazio.
Most meg az van, hogy jön egy öreg bácsi a Dinamo Kijevvel aztán letérdelteti Európa egyik legjobb keretét.

@gotanfun: A Bilbaó ellen fogadnál?. Játszottak egy olyan csapattal, akiből senkit nem ismerek, A mérkőzés után elmondhatom, hogy 10-ből kilencszer a Young Boys jutott volna tovább. Gyakorlatilag védhetetlenül szánalmas produkciót adtak elő a baszkok és nem tudom, mi lesz, ha olyannal találkoznak, akik között van egy-két jobb játékos is.

gotanfun 2009.09.14. 12:12:35

Én is nagyon várom már, hogy ne a Barca vagy a Real legyen a bajnok de meg kell érteni, hogy az ő költségvetésük és játékoskeretük mellett ha valaki eléri a 3. helyett az majdhogynem olyan sikernek számít mint a bajnoki cím. Egy Valencia, Sevilla vagy Atleti szurkolónak ilyetén beszólmi, hogy "jó ha tizedikek lesznek" meg csak divatdrukkerségből szegeénységi bizonyítvány. Én nem akarom összehasonlítani az angol bajnokságot a spanyollal. Értelmetlen szerintem. Ami az egyik előnye az a másik kára és fordítva. Viszont ahogy nézem az angol bajnokikat, úgy látom, hogy a "sok fetrengés" már nem csak a spanyol bajnokság sajátja.

Everred 2009.09.14. 12:16:09

@Csöncsön: jó, Robbie Blake is kibaszott nagy gólt rúgott az angol bajnokcsapatnak, ettől még Capello nem fogja elvinni Dél-Afrikába és nem sorolják a Premier League nagy egyéniségei közé.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.14. 12:18:37

@pancho_sanza:

Aha. Guardiola fele annyit sem tud a futballról, mint Luis Fernández. Azt hiszem, ez végképp a "no comment" kategória...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.14. 12:24:08

@Everred:

Perotti nem csak a gólja miatt nagy egyéniség. Ördöngösen cselez, egy az egyben bárkit megver. Én még nem is láttam rosszul játszani, pedig még csak 21 éves. Többek között miatta is (meg Jesús Navas, Diego Capel stb. miatt) érdemes Sevilla-meccseket nézni.

sundin 2009.09.14. 12:26:07

@Csöncsön:
"Az angol posztokhoz pedig mindenekelőtt azért szoktam oda, mert a spanyol posztíróknak derogál írniuk a La Ligáról... "
Már nagyon nem aktuális poén, de kijelenthető, hogy "senkiháziak kezében van a spanyol posztírás".
Az első forduló után volt 2 hét szünet, erre kapunk egy ilyet az arcunkba az összefoglaló helyett.

gotanfun 2009.09.14. 12:28:23

@Csöncsön: Perotti úgy néz ki kiszorította Capelt. A Zaragoza elleni 2 gól pedig: Palop >>> Negredo >>> Fabiano. A valencia is tetszett tegnap. De ott sincsenek tehetségek uygebár... ;-)

montipájton 2009.09.14. 12:28:54

@Csöncsön: Nem fogom védeni Guardiolát egy Panchóval szemben, de az igaz, hogy Fernandez nálam se nagyon jön képbe, mint klasszis edző. Egy nagyképű, arrogáns csávóként emlékszem rá, meg persze játékoskorából, amikor nyomozta a labdát a Sóstón. ))) Talán pancho kicsit túlzásba esett saját elmélete igazolása érdekében, Fernandez azért olyan nagyon nagy eredményeket nem produkált, hogy Capello, Hiddink vagy akár Cúper mellé helyezzük a polcon.

Everred 2009.09.14. 12:30:40

@Csöncsön: hát ez bizonyára így van, én készséggel elhiszem.

A szokásos angol-spanyol vita szokás szerint meddő: engem pl. nem köt le a spanyol foci és nem kötött le 2000 táján sem. Talán annyi változott, hogy akkor még megnéztem egy Valencia-Deport, most max. a két gigász valamelyik rangadószerű meccséről (Villarreal, Sevilla, Atlético, Valencia) nem kapcsolok el.

Ez jó eséllyel akkor is így lesz, ha a a BL-ben a legjobb nyolc között is csak spanyol csapatok lesznek, a bajnokság erősségéhez (amiről a post szól) ennek kevés köze van.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.09.14. 12:35:10

@pancho_sanza: "jön egy öreg bácsi a Dinamo Kijevvel aztán letérdelteti Európa egyik legjobb keretét." - ez 10-15 éve volt, akkor Lobanovszkij bizony sok sztár keretet letérdeltett, szinte csak ukrán játékosokkal. Bizony te általad visszasírt időszakban rúgtak egy négyest a Camp Nouban., Ha jól sejtem te a Sahtarra gondolsz és Lucescura, más kéerdés, hogy azt a meccset megnyerte a Barca.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.14. 12:36:43

@Everred:

Szerintem is értelmetlen vita, amint azt már legelső hozzászólásomban jeleztem. Sose fogjuk meggyőzni egymást.

Ami értelmes lenne: arról beszélni, hogy miben és miért változott meg a spanyol bajnokság karaktere. Például mi ez a temérdek újonc edző meg húsz (16!) éves kölyök nemzetközi kupás csapatokban?!? Én mondjuk bírom nézni őket, mert hihetetlen tehetségesek vannak köztük.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.09.14. 12:39:15

@Csöncsön: többet kell tudnia neki, mivel legalább 15 évvel többet edzősködött nála. Ez azt jelenti, hogy Guardiola szakvezetett élvonalbeli csapatok ellen 38 mérkőzést Luis Fernandez meg ötszázat.
Ha azt nézzük, Luis Fernandez többször készített fel csapatot Capello, Hiddink, Benítez, Heynckes, Del Bosque, Lippi vagy van Gaal ellen (Csak hogy a BL győztes edzőket nézzük) és nem is feltétlenül eredménytelenül.
Mesélj Guardiola mit csinált volna ezen edzők csapatai ellen egy Bilbaoval? Elmondta volna, hogy az a lényeg, hogy érezzétek jól magatokat a pályán? Vagy mégis mit?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.14. 12:39:15

@popp:

Nem, ő a Valencia-Dinamo Kijev UEFA-nyolcaddöntőre gondol, melyről sohasem tudjuk meg, mennyire szándékosan bukta el a Vale, hogy ne legyen brutális sorozatterhelése a bajnoki hajrában, amikor létfontosságú volt neki a BL-hely elérése.

gotanfun 2009.09.14. 12:39:18

@Csöncsön:

"Például mi ez a temérdek újonc edző meg húsz (16!) éves kölyök nemzetközi kupás csapatokban?!? Én mondjuk bírom nézni őket, mert hihetetlen tehetségesek vannak köztük."

Ennyi.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.09.14. 12:39:45

@sundin: Szerintem azzal nincs baj, ha a sablonos beharangozó és összefoglaló helyett ilyen poszt jón, amely amennyire tendenciózus, annyira jó vitaindító.

Tika_ 2009.09.14. 12:41:46

@sundin: (B)(B)(B) ez nagy volt! Meg a korábbi hsz-ed is.

SZERINTEM az angol a világ legerősebbb bajnoksága. Tehát erősebb, mint a spanyol. Ettől még a spanyol nem szar. Én legalábbis nem látom annak.

Az angol nagyok meccseit néha megnézem, ált. nem szórakoztatnak - viszont az angol posztok igen!

sundin 2009.09.14. 12:43:07

@montipájton:
Azóta már visszatért a Zaragozához, le is égett rendesen. Az örök második Cúper is becsődölt a Betisnél... Irureta is 2 éve nem vállal munkát, hasonló okok miatt. Lehet, hogy elment mellettük az idő? Abban pedig biztos vagyok, hogy 10 évvel ezelőtt panho Cúper karmestert nyírta volna, hogy egy ilyen lúzer hogy kerülhet egy spanyol élcsapathoz.
Az Atlético Antic óta sehol sincs, már a megemlítésüket sem értem. Resino edzőként nulla, ez már a kinevezésekor is világos volt, csak Pitarch-ék be akartak vágódni vele a szurkolóknál. Nem jött össze...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.14. 12:43:13

@pancho_sanza:

Aha. Ilyen alapon a világ legjobb edzője Garami Józsi bácsi.

Guardiola eddigi edzői pályautása során a szó szoros értelmében mindent megnyert, amit meg lehetett. Azért, hogy nem áll mögötte 500 meccs, nem lehet elmarasztalni. Mint ahogy arról sem tehet, hogy a világ egyik legnagyobb klubja bízott meg benne, és nem a Bilbao.

Mérgező Hulladék 2009.09.14. 12:45:47

Még mindig olyan nagyon elmés dolognak tűnik a negatív kritikát tartalmazó írásoknál a Katalán gödörrel párhuzamot vonni, hogy megint megtegye ezt vagy húsz hozzászóló?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.14. 12:48:15

@sundin:

Nem lehet tudni, hogy Resino edzőként mennyire jó. Nem értem, te hogyan tudod ezt 20 meccs alapján megítélni.

sundin 2009.09.14. 12:51:17

@Csöncsön:
Milyen 20? Én már a Levante edzőjeként röhögtem rajta.

Ferguson 2009.09.14. 12:51:47

Nem hiába, egy normális topcsapat egy négyest gurított volna ennek a getafe-nek... :)

popp · http://koncertblog.com/ 2009.09.14. 12:54:26

@pancho_sanza: Ácsi, azért érdemes lenne posztonként összehasonlítani az akkori és a mai Bilbaot. Egy Julen Guerrero, egy Joseba Exteberria, egy Urzaiz, akik rendszeresen játszottak a spanyol válogatottban.

Aztán azért vannak olyan játékosok, akikről játék stílusuk, pályán mutatott inteligenciájuk és vezérszerepük miatt látszik, hogy jó edzők lehetnek. Nos Guardiola olyan játékos volt. Azt se felejtsük, ha edzőként nem is tapasztalt annyit, játékosként viszont bőven játszott a legnagyobb edzők legnagyobb csapatai ellen.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.14. 12:54:29

@sundin:

Én nem emlékszem rá levantés korszakából. A Levantéra emlékszem: pénzügyileg teljesen becsődölt csapat volt, Capello is megbukott volna náluk.

sundin 2009.09.14. 12:57:31

@popp:
Szerintem ez a vita is sablonos. Az angol fanoknak az angol bajnokság tetszik, a spanyoloknak a spanyol, az olaszoknak az olasz, a törököknek a német :)
Most abban mi a jó, ha vki leírja, hogy nem tud megnézni egy Xerez-Bilbaot? Én meg írjam le, hogy tegnap elaludtam a Fulham-Everton meccsen?
A poszt no comment. Lassan már úgy reagálom le, ha meglátom a pancho sanza nicket, mintha Hegyi Iván nevét látnám meg. Rám tör az undor.

zack 2009.09.14. 12:58:45

Hihetetlen, hogy egyesek mi mindent várnak el egy labdarugóbajnokságtól. Amit a posztíró szeretne nincs, ilyen bajnokság nem létezik. A spanyol is úgy jó ahogy van. Igenis vannak nagy csapatok, nagy egyéniségek és nagy meccsek. Most is és évekkel ezelőtt is voltak. Amitől a PL más az szerintem az, hogy ha egy spanyol csapat nem bír az ellenfelével a klasszikus értelembe vett futballtudásával akkor a játéka fogalmatlanná válik, feladják. Egy brit csapat ilyenkor robotol, ível, ütközik, odarúg, könyököl stb. aztán vagy sikerül vagy nem. Nem szerencsés analógia de nézzétek meg a brit hadtörténetet, hogyan győzték le olyan középszerű hadvezérek mint Wellington, vagy Montgomery a sziporkázó Napoleont és Rommelt. Sajnos az egyre több külföldivel ez a szellem kezd a PL-ből is eltűnni.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.09.14. 12:59:34

@Csöncsön: Nem szeretem, ha azzal jönnek egy esélyesebb csapat kiesésekor, hogy nem is akartak továbbjutni. Szerintem tovább akartak, még akkor is, ha a klub anyagi gondjai miatt és a kupa megkopott presztízse miatt nem voltak annyira motiváltak, mint tíz éve lettek volna egy UEFa nyolcaddöntőn. Szerintem azonban a legeritkábban fut ki egy focista a vereség szándékával.

sundin 2009.09.14. 13:01:04

@Csöncsön:
Igen, de ő még előtte volt ott edző. Nagy nehezen benn tartotta a csapatot (bunda vádakkal kísérve), aztán a következő szezonban 6 szopó után lapátra került.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.14. 13:02:51

@popp:

Én se szeretem, és ez a szemlélet kifejezetten taszít is. A tavalyi Valencia annak a nagyon kevés csapatnak az egyike volt, amelyiknél maximálisan megértettem (volna), ha így tesznek. Egyébként nem kaptak ki a Kijevtől, két döntetlennel estek ki.

sundin 2009.09.14. 13:08:07

@popp:
Ácsi, ácsi!
Az már egy külön poszt, a baszk gödör :)
Válogatott játékosai most is vannak a Bilbaonak: Iraola vagy Llorrente, de volt már a bő keret tagja Javi Martinez vagy Amorobieta is. Egy Julen szintű spílerük valóban nincs, de egy 2-3 milliós nemzetből nehéz válogatni, folyamatosan a Top-on lenni. Főleg úgy, hogy a baszk fiatalok egyre "elspanyolosodnak". A spanyol EB-győzelem után a fiatalok Bilbao utcáin ünnepeltek. Szerinted ez milyen? Mintha szlotákia jövőre VB-t nyerne és Békéscsabán ünnepelnék meg.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.09.14. 13:11:53

@sundin: Persze sablonossá vált a vita, de azért érdekes dolgo ra világít rá a szerző. Valóban eltűntek e világ legrutinosabb edzői a Ligából. Valóban kevesebb a légiós és több a spanyol. Az is igaz, hogy kisebb csapatok és nagy kettős között nagyobb a szakadék

A következtetések viszont talán túlzóak, de ezeken lehet vitatkozni, mert ugye ez a folyamat okozott visszaesét a klubok számára (ez is nehezen tagadható), de talán az sem véletlen, hogy éppen most lépte át a válogatott az árnyékát.

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.09.14. 13:12:28

szeretném megjegyezni, a vitába illeszkedően, hogy harangozni ünnepekkor is szoktak, nemcsak temetésen... szóval, a cím, noha nyilván Hemingway-re utal, de azért több réteget hordoz. :)

Walmer 2009.09.14. 13:20:00

@popp: "Aztán azért vannak olyan játékosok, akikről játék stílusuk, pályán mutatott inteligenciájuk és vezérszerepük miatt látszik, hogy jó edzők lehetnek"

Maradonára, Matthaeusra gondoltál? ;-)

mickeyknox 2009.09.14. 13:22:33

@Walmer: maradona... hehhhe. róla sosem az intelligencia sugárzott, ha jól emlékszem

Walmer 2009.09.14. 13:23:30

@anonim222 [semleges néző]: azért a metallica klasszikusát se felejtsük el. Ride the lightning, A oldal 3. szám. ha jól emléxem.

Walmer 2009.09.14. 13:24:30

@mickeyknox: nem is arról beszélt. Játékintelligencia. abból viszont kijutott neki rendesen.

Walmer 2009.09.14. 13:25:25

@popp: simán lehet véletlen. A vébén majd megtudjuk az volt-e.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.09.14. 13:25:37

@Csöncsön: Hasogatod a szőrt-szálat ;-), a kupabúcsú az vereség ;-).

@sundin: Te perememberekről beszélsz, míg az általam említettek rendszeresen játszottak is.

mickeyknox 2009.09.14. 13:25:46

@Walmer:

www.youtube.com/watch?v=UL5FcW6JrGI

13 évesen a kedvenc Metallica számom volt...

mickeyknox 2009.09.14. 13:28:33

@Walmer: a játék- és a "pályán mutatott" intelligencia lehet ugyanaz, lehet nem.

személy szerint sosem gondoltam volna maradonát jó edzőnek, főleg a felszippantott kokain mennyisége alapján nem. szerinted mennyire maradt ép az elméje?

popp · http://koncertblog.com/ 2009.09.14. 13:29:58

@Walmer: Tudom, hogy húzol, de azért válaszolok. Maradona pont nem az a játékos volt, ő egy ösztönös zseni volt, aki mindent tudott a labdával, de nem hiszem olyan sokat foglakozott volna edzéselmélettel vagy a taktika és a felállás változataival. Mattheus már más tészta, csakhát ő az önteltsége és az arroganciája miatt nem válhat jó edzővé.

Tika_ 2009.09.14. 13:32:08

@Ferguson: először még elment ez a poén, de ne süsd el többször, mert anyázást szítasz vele

Walmer 2009.09.14. 13:33:14

@mickeyknox:
"szerinted mennyire maradt ép az elméje? "
szerintem vág, mint a borotva:-)

popp · http://koncertblog.com/ 2009.09.14. 13:34:07

@Walmer: Szerintem nem volt véletlen és egy gyenge vébé szereplés sem teszi majd zárójelbe. Az EB eldőlt tavaly, a vébé jövőre fog.

De ha már ezt mondtad szerinted milyen eredmény mutatna rá, hogy még sem volt véletlen az EB győzelem?

Ferguson 2009.09.14. 13:34:40

@Tika_: na végre valaki :) Kérdezd meg csöncsön-t légyszíves, h miért sütöm el ezt a "poént" (amit alapesetben nem sütnék el), bár szerintem sejted... Üdv

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.09.14. 13:36:56

@Csöncsön: én nem arról beszéltem, hogy mit nyert,hanem a tudásról, ami mögötte van?.Taktikailag Guardiola jobb, mint Rijkaard például? Helyezhetjük Guardiolát Hiddink és Capello mellé? Vagy például tud annyit, mint Benítez?

Ha most a tehetséges fiatalokat szereted, akkor mit szerettél 7 vagy 10 éve a spanyol bajnokságban?

Ha azt mondom, hogy valaki szar, akkor hülye vagyok. Ha megmondom, hogy azért, mert bizonyítottan szarabbak a mai edzők és a játékosok is "16 éves tehetséges kölykök", akkor miért kell úgy csinálni, mintha halál faszságokat írnék. Mondtam én, hogy ez most jó vagy rossz? Azt mondtam, hogy a liga visszaesett és szerintem ezért esett vissza.
Lehetne itt sokat írni arról, hogy milyen játékrendszereket láthattál 10-12 éve hétről-hétre, vagy például hogy miként lett edző Benítezből,.De minek, mikor ezeket Te és Pesszimista Pista fejből vágod?
Ott van a sorok között, a mostani edzők gyakorlatilag semmit nem mertek/tudtak változtatni elődjük taktikai felállásán. Betették az új igazolásokat aztán összeszorítják a fogukat és lenyomják a szezont úgy. Ki lehetne ezt fejteni szépen, hogy miként alakult a Sevilla elmúlt három éve vagy a Valencia Benítez utáni időszaka taktikailag és hogy milyen jövője van, de ha minden változatlanul szép és jó, akkor minek. Főleg, hogy már nyerni se akarnak.

@sundin: Soha nem fog visszatérni az az időszak. Nem is térhet vissza, mert annyi minden megváltozott azóta. Egyelőre nincs működő modell. Amit a Getafe, az Almería vagy a Mallorca csinál, egyértelműen nem elfogadható a Valenciának és a Sevillának. Régen mindenki vásárolt, drágán az elérhető legjobbat, most mindenki takarékoskodik és reménykedik a fiataljaiban. Ez utóbbi nem lenne gáz, de szinte senki nem mondhatja biztosra, hogy pár év múlva jó lesz neki.

Walmer 2009.09.14. 13:44:14

@popp:
"Maradona( ....) nem hiszem olyan sokat foglakozott volna edzéselmélettel vagy a taktika és a felállás változataival"

Erre szokták amerikai bírósági krimikben azt mondani, hogy "Tiltakozom bíró úr, spekuláció."

jazs 2009.09.14. 13:44:19

premier league vs. la liga, kieső jelöltek vs. bajnok aspiránsok

Pár éve nem az Arsenal nyert bajnokságot VERETLENÜL?
Nyert abban az évben valamit európa szinten az az Arsenal?:D

De ennek ellenére az egy nagyon erős csapat volt, és akár nyerhetett volna BL-t is, ahogy tavaly a Chelsea is.
Akkor meg miért kell kiakadni azon, hogy jelenleg a világ két (szerintem) legerősebb kerete(Barca, Real) kiemelkedik hazája bajnokságából?
Ez szerintem totál normális. Ha nem így lesz a szezon során, az lesz majd furcsa.

Tika_ 2009.09.14. 13:45:38

@Ferguson: Kérlek. Tényleg nem sejtem, úh abszolút őszintén:

Csöncsön, kérlek, magyarázd el, hogy Ferguson miért sütögeti ezt a "poént". Köszönöm.

Walmer 2009.09.14. 13:48:58

@popp: azt írod, nem talán nem véletelen, hogy a válogatott most lépte át a saját árnyékát az eb győzelemmel. Szerintem ehhez a pancho által vázolt folyyamatnak vajmim kevés köze van. Ezért írtam, a te szavaidat használva, hogy lehet, hogy véletlen. A dánokat a strandról rántották össze a '92-es eb-re. Nem parázták túl, talán nem volt véletlen az eb győzelem. tanulág: ne készüljünk világversenyre.
vagy a görögök győzelme. Nincs ezekre magyarázat. én is szeretek megmagyarázhatatlan dolgokat megmagyarázni, de speciel ezt nem (sem) lehet.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.09.14. 13:49:52

@sundin: Te tűnsz a legtájékozottabbnak. Megkérdezhetem, hogy 10 éve mit szerettél a spanyol bajnokságban? S mit szeretsz most benne? Melyik volt akkor a kedvenc csapatod? Melyik most? Mennyi hasonlóságot látsz a kettőben? Változott valamit? Jobb lett? Tehetek én róla, hogy így alakult?

Walmer 2009.09.14. 13:52:15

@Tika_: azt írta csöncsön valamikor, hogy a Burnleyt, ami akkor leverte a MU-t egy normális csapat 4-0-re verné. Kommentjével egy céja volt, idegesíteni a MU fanokat. Elérte. Általában ezért kommentel angol posztokat. valami kéjes örömet okoz ez neki.

jazs 2009.09.14. 13:57:42

@Walmer: Fergusont sem kell félteni :)

jazs 2009.09.14. 14:09:05

A Real 15-ös sorozatához csak annyit, hogy Ramos volt az edző, akinek nagyon jól ment spanyolországban a Sevillaval is, de emlékezhetünk, hogy a Totanhammel mekkorát bukott.
Erre most pancho_sanza mondhatná, hogy ez is azt bizonyítja mennyivel jobb az angol, ha közben a Sevilla nem nyert volna UEFA-t, vagy tavaly a Barca BL-t. De nem is az a lényeg, hogy a Barca megnyerte a BL-t, hanem, hogy a Chelsea-n kívül lealázott mindenkit, aki szembe jött. De visszakanyarodva Ramosra inkább azt mondanám, hogy Ő az aki érzi a spanyol bajnokságot, viszont nagyon nem fekszik neki az angol. Ha ezt elfogadjuk, akkor már érthető a 15-ös sorozat melletti Liverpooli zakó is.

sundin 2009.09.14. 14:23:41

@popp:
Exteberria se lenne 50x-es válogatott, ha Villa és Torres lett volna előtte a sorban. Llorrente igen is tehetséges, és amivel túlnőhet Urzaizon vagy Joseba-n, az a fizikuma. Ez egy isteni adottság, amit ha kihasznál, beárnyékolhatja az elődöket.
De mondom, ez már a baszk gödörbe való, mint ahogy a Real több éve tartó mélyrepülése vagy az Eibar kiesése a harmadik vonalba.

Shikaka 2009.09.14. 14:38:20

@zack: Ez a hadvezéresdi pont nem jó példa, mert csak azt bizonyítja, hogy az angolok mennyire befolyásolják a történelmet. Waterloo-nak azért tulajdonítanak a kelleténél sokkal nagyobb jelentőséget, mert ők csak ott álltak fel a franciák ellen.
Napóleont Bennigsen, Schwarzenberg, Blücher, a kedvenc Bernadotte-ja, Kutozov és Bagration nyomta le, Wellington csak beállt parádézni a végjátékra...

sundin 2009.09.14. 14:41:02

@pancho_sanza:
Vegyük ketté a két kérdést. Az elsőre a válasz:
Persze, hogy nem követhető a Valencia vagy a Sevilla számára a Getafe vagy az Alméria bejárt útja (a Mallorcát most hagyjuk, nekik semmilyen útjuk nincs, vegetálás, agonizálás, néha egy-egy kifutott eredmény, ennyi.)
A Getafe útja a Celta Vigo vagy az Alaves előtt kell, hogy példaként álljon, mert a fent említett két csapat egy-egy kifutott eredmény után eltűnt a derítőben, mert elfogyott a pénzmag. A Getafe is fel tud mutatni eredményeket, csak ők lassú (nem látványos), szisztematikus munkával érik el (kupadöntők, májer elleni hősies küzdelem), és fel sem merülhet annak a kérdése, hogy miből tudják utalni a jövő évi fizetést. A Getafenál még csak szurkolói bázisról sem beszélhetünk, mert tavaly a bennmaradásért játszott uccsó hazai meccsen nem volt telt ház, pedig 3 jegyet adtak egy áráért. Vigoban ezzel nem volna probléma...
A Sevilla a maga útját járja, egyik spanyol klubhoz sem lehet hasonlítani. Kiesés után nem törtek össze, hanem elkezdték építeni a jövő csapatát és a remek utánpótláshoz egy olyan szakembert igazoltak (Caparros), aki bátran hozzá mer nyúlni a fiatalokhoz, nem mellesleg ős-sevillai is. A csapat gerincét összerakta, kiegészítve remek scout-okkal (Dani Alves, akit Caparros fedezett fel, de említhetném Monchi áldásos munkáját is), majd egy remek edzővel learatták a babérokat (Ramos). Ezalatt az alaptőkéjüket 7 év alatt megnégyszerezték, játékoseladásokból és a nemzetközi szerepléseknek köszönhetően.
A Valenciának pedig a 2 nagy útját kellene bejárnia, de nincs meg hozzá a megfelelő háttér anyagilag, így az állandó felzárkózásból a két szék közé esete áll fenn.

Walmer 2009.09.14. 14:41:38

@Shikaka: ehhez csak annyit, ha nincs az angol-francia ellentét, akkor berlinben ma franciául beszélnek.

Ferguson 2009.09.14. 14:48:15

@Walmer: hehh :) Érdekesek ezek a találgatások - okfejtések. Én mindig arra gondolok, h mi lett volna, ha churchill és hitler anno kiegyezik a SZU és sztálin ellen, amire állítólag voltak titkos tárgyalások, csak a bulldog túl makacs volt...

sundin 2009.09.14. 14:50:54

@pancho_sanza:
Megkérdezhetem, hogy 10 éve mit szerettél a spanyol bajnokságban?
Raúl, Real Madrid
S mit szeretsz most benne?
En block az egész bajnokságot.
Melyik volt akkor a kedvenc csapatod? Melyik most? Real Madrid, Real Madrid
Mennyi hasonlóságot látsz a kettőben? Változott valamit? Jobb lett?
A két nagy akkor is kiemelkedett a mezőnyből, mint ahogy az eddigi 78 szezon alkalmával is. 50-t nyertek, és összesen 12 csapatnak sikerült bajnokságot nyernie, ami nem sok. Tehát ha azt írod, hogy nem változatos a La Liga, akkor én meg azt mondom, hogy feltaláltad a meleg vizet. Akkor annyival volt jobb a helyzet, hogy több volt a pénz. Jobban mondva nem csak a nagyoknak jutott belőle, hanem egy Depornak is. De most világválság van vagymi.
Tehetek én róla, hogy így alakult?
Nem. Arról tehetsz, hogy megírtad ezt a szarságot. Benitonak vagy heinrichnek több oka volna rá, hogy írjon egy ilyet.

Hispan07 2009.09.14. 14:51:36

@Walmer: "ehhez csak annyit, ha nincs az angol-francia ellentét, akkor berlinben ma franciául beszélnek."

Biztos nem vagyok elég tájékozott, de.... miért is?

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.09.14. 14:58:52

@Hispan07: az angoloknál sokáig/egy ideig meg a nemesség nyelve a francia volt (Hóditó Vilmos, ugye, meg a normannjai) :)

popp · http://koncertblog.com/ 2009.09.14. 14:59:30

@Walmer: Tiltakozom bíró úr, spekuláció!

Hispan07 2009.09.14. 15:02:34

@anonim222 [semleges néző]: igen, a normann arisztokrácia köreiben. de továbbra sem értem: angol-francia ellentét híján miért beszélnének Berlinben franciául?

popp · http://koncertblog.com/ 2009.09.14. 15:02:54

@Ferguson: Hát éppen Churchill hajthatatlan ellenfele volt Hitlernek: "Ha Hitler megtámadná a pokolot, az a minimum, hogy kedvező referenciákat adok a sátánról" - mondta, mikor a németek megtámadták a Szu-t. Más brit politikus kiegyezhetett volna éppen. on.

sundin 2009.09.14. 15:13:21

Franco tényleg él?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.14. 15:19:25

@pancho_sanza:

A tudást az eredmények alapján lehet lemérni. Legyőzte Guardiola Hiddink és SAF csapatát? Igen. Innentől kezdve furcsa azt állítani, hogy rosszabb edző volna náluk, pláne egy olyan valaki részéről, aki a Barcelona keretét még egy éve is alkalmatlannak tartotta nagy eredmények elérésére.

Nem tudom, hogy Unai Emery rosszabb edző-e, mint Cúper. Egyszerűen túl fiatal ahhoz, hogy ezt eldönthessük. Két dolgot tudunk róla. Az egyik az, hogy az Almeríával megnyerte a másodosztályú bajnokságot, majd a feljutás után az Almería játszotta az egész bajnokságban az egyik legszebb, leglátványosabb, legszórakoztatóbb focit, és újoncként kis híján UEFA-kupás helyet ért el. A másik pedig, amit tudunk róla, hogy egy minden értelemben totálisan szétzüllött Valenciából újra csapatot csinált. Ez eddig szerintem elég biztató egy 37 éves edzőtől.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.09.14. 15:24:19

@sundin: A kiemelkedés alatt azt érted, amikor a Real Madrid az UEFA kupáról is lemaradt, vagy amikor Raúlék ötödikek lettek BL győztesként? Vagy arra gondolsz, amikor a Barcelona lecsúszott a BL-ről? Esetleg, mikor a Deportivo Madridból lopta el a Kupát, vagy a Valencia szétalázta a Barcelonát? Esetleg amikor az Atlético megszégyenítette az egész mezőnyt?
A nagy kiemelkedés közepette bajnok lett az Atlético, a Deportivo és a Valencia is. Hány éven belül is? Hat vagy hét? Mi lett volna, ha nem emelkedik ki a két óriás? Hat év alatt nyolc bajnok?

Walmer 2009.09.14. 15:30:48

@Hispan07: shikaka hasonló történelmietlen kommentje az előzmény

Walmer 2009.09.14. 15:31:45

@popp: a mondat ilyetén való felhasználása plágium.

Dzsúd Horse 2009.09.14. 16:00:45

Azért még is sikeres lett a cikk. Nem hittem volna, gratula.

Azért annyiban igaza van Panchonak, hogy pár éve még szinte mindenki remegő lábakkal ment a Riazorba például, meg volt egy Celta Vigo, akik ha úgy tartotta kedvük hintettek egy négyest a Realnak, de például 2003-ban ők csináltak bajnokot belőlük. De a tavalyi Sevilla, és a mutatott játéka, pár éve még az első 10-be se lett volna elég. A Mallorca nem tehette volna meg azt, hogy komplett kereteit kiárusítja, mert kiestek volna Lehetne sorolni, meg aki követi az azért látja a visszaesést, és hogy egyértelműen gyengébb lett a spanyol bajnokság. Szerintem azért, mert a kicsik mellől a szponzorok távoztak. Ha nincs pénz, nincs jó edző, fiatalokat kell összekukázni. Azt viszont továbbra sem értem, hogy miért most vetődött fel ez a probléma, ami 4-5 éve fenn áll. Például mennyivel érdekesebb lenne egy cikk a Jereziek csodájáról, a Zaragoza utóbbi években elővezetett teljesítményéről, néhány megkopott fényű őstehetségről, például Valerónról, vagy baszkok hőséről, a Kakasról. Van itt egy csomó érdekes dolog, amiről írni lehetne, nem csak a Real és a Barca létezik.

gibson 2009.09.14. 16:06:23

Tegnap azon sírtam, hogy legyen már végre spanyol poszt, mindegy, hogy milyen. De most kénytelen vagyok módosítani az álláspontomat: legyen már spanyol poszt, de olyan írótól, aki SZERETI IS a spanyol focit. Valaki olyantól, aki képes örülni annak, ha a kedvenc csapata ugyabban a szezonban leigazolja Kakát és Cristiano Ronaldót. Aki örül neki, hogy a világ 10 legjobb játékosából 6 a liga két legnagyobb csapatában játszik, és nem azon sír, hogy a kisebbekben miért nem. Valaki olyan írjon, akinek a pohár mindig félig tele van, és nem állandóan félig üres.

A vitához meg annyit fűznék hozzá, hogy teljesen jó a bajnokság úgy, ahogy van. Akinek nem tetszik, ne nézze és kész.

Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien 2009.09.14. 16:10:52

@Shikaka: OFF: Wellintgon már Portugáliában/Spanyolországban is "felállt" a franciák ellen, illetve 1805 Trafalgárt se felejtsük el az angolok részéről és ha W. nem állja sarat Blücher megérkezéséig Wtaerloonál is nyerhet. Wellington Blücher +Ney kellett a vereséghez.:)

SamS 2009.09.14. 16:14:32

Nem értem, mi a gond azzal, hogy pancho - sztem teljesen érthető okokból - egy jobb, masszívabb, változatosabb spanyol bajnokságot szeretne, mint a mostani. Én nem vagyok a spanyol foci szerelmese, de míg régen egy Valencia-Real Madrid, egy Barcelona-Sevilla, egy Depor-RM meccs elé úgy ültem le, hogy húde várom már, addigra most már max. egy El Clásico-t éri meg megnézni, meg néhány Barca meccset számomora.

Jó, ahogy van? Főleg annak tükrében nem értem ezt, hogy 5-6-7 éve mi volt Spanyolországban.

sundin 2009.09.14. 16:17:09

@pancho_sanza:
A kiemelkedés alatt azt értem, hogy előbb-utóbb, de inkább előbb (sajnos) helyre áll a világ rendje. Az általad említett Barca akkori 6. helye az elmúlt 20-30 év legrosszabb eredménye volt számukra. Zsebbe is nyúltak, mint ahogy azt idén tette a Real. Bekopogtatott Perez a Santander bankhoz, hogy kéne 100 millió. Kapott. Ez csak a Real Madriddal és a Barcelonával történhet meg, senki mással. Tudom én, hogy azért, mert csak ők képesek visszafizetni, na de ez nem egyenlőtlen erők harca?
Jó, hogy megemlíted a Real Madrid 5. helyét is. Mégis elindultak a BL-ben a Zaragoza kárára. Szerinted ez nekik mekkora csapás volt? Esélyük sincs odakerülni a vályúhoz.
A pénz körül forog az egész... ma is játszanának világbajnok brazilok a Deportivoban, ha nem lenne 200 milliós adósságuk a BL miatt. Rosszul gazdálkodtak, szórták a pénzt, és amikor először lemaradtak a BL-ről, azon kapták magukat, hogy itt egy raklapnyi játékos, akinek BL-fizetése van, nem tudjuk őket fizetni. Most tartanak ott, hogy Valerón 1,5 milliós fizetésén kívül senkinek nem éri el az évi 1 millió eurót a keresete. Előtte a fél keret 2-3 milliót keresett.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.14. 16:22:07

@SamS:

Én az idei bajnokságban már láttam két forduló alatt két olyan meccset, amelyet semmiért nem cseréltem volna el (Valencia-Sevilla 2-0, ill. Sevilla-Zaragoza 4-1). Úgy éreztem a 90 perc után, hogy "hú de mennyire jó volt ez!".

A tegnapi Valladolid-Valencia 2-4-et nem is láttam, pedig az se lehetett rossz.

Lehet kritizálni, szerintem is van ennek létjoga, sőt, de ilyen egyoldalúan, fanyalgóan, rosszindulatúan semmi értelme.

sundin 2009.09.14. 16:23:41

@Pesszimista Pista:
"Azért még is sikeres lett a cikk. Nem hittem volna, gratula."
Persze, hogy az lett, mert provokációra épített, ahogy azt már Csöncsön az elején kifejtette.
Ha én írnék egy posztot Valerónról, akiről kb. annyit kell tudni, hogy nőtlen, az anyjával és a nővérével él, élete a Biblia, és Spanyolországban bárhol is játszik, lecserélésekor a fél stadion állva tapsolja,szerinted hányan szólnának hozzá? Max hárman, esetleg akkor többen, ha Csöncsön benyögné, hogy ezt Messi is tudja.
Szerintem maradjunk a tárgyilagos forduló összefoglaló posztoknál (előzetes nem fontos), nem kellenek az álszakmai maszatolások.

Walmer 2009.09.14. 16:27:22

@_benito: most nem fogok belemenni, hogy ezt miért nem gondolom így:-)

gibson 2009.09.14. 16:39:20

@SamS: Én szeretem, szerintem úgy jó, ahogy van. Persze vannak gondok, amin lehetne változtatni, de ezen siránkozni kb. annyi értelme van, mint az időjárást szidni. Változtatni úgysem tudunk rajta. Semmi sem tokéletes, minden bajnokságban vannak gondok, az én angol ismerőseim pl. kifejezetten hánynak attól, ami a Premier League-ben történik, hogy arab olajsejkek meg mindenféle jöttment milliárdosok vásárolják fel a tradicionális angol klubokat.

jazs 2009.09.14. 16:40:38

@sundin: "Tehetek én róla, hogy így alakult?
Nem. Arról tehetsz, hogy megírtad ezt a szarságot. Benitonak vagy heinrichnek több oka volna rá, hogy írjon egy ilyet. "

Ott a pont :D

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.09.14. 17:05:44

@sundin: Aláírom, hogy a Betis eszetlenül, a Celta és a Sociedad felelőtlenül, a Deportivo, a Zaragoza és a Valencia tévesen felbecsülve a jövőbeli bevételeket költekeztek, de mi van a Tenerifével, a Mallorcával, vagy az Alvéssel? Esetleg az ezüstérmes Bilbao akkor drágább játékosokat tudott venni? Mármint ez is pusztán pénz kérdése volt?

martinezhaz 2009.09.14. 17:12:36

miért majmolják az angol bajnokságot ennyire?

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.09.14. 17:13:05

@sundin: Csak nem azt akarod mondani, hogy a Deportivo világbajnok braziljai és a Bodipo,Riki páros között van némi különbség? Ez csak pénzben mérhető, vagy mondjuk valamilyen álszakmai mércével is? Például lassabbak, ügyetlenebben, nem olyan pontosan passzolnak, taktikailag éretlenebbek... Esetleg egyszóval szarabbak.

zack 2009.09.14. 17:24:15

@Shikaka: A példával csak azt akartam hozni hogy lehet szeretni azt a futballt is ahol nincs flikk-flakk, nincsenek körömpasszok (ez már de buzis kifejezés). Van viszont küzdelem fogcsikorgatva, néha eszköztelenül a képességek hiánya miatt, de az a sose adom fel hozállás, na ilyet nem látni nagyon latin csapatoktól. Ilyet csak brit meg német csapatok tudnak. Bár ahogy higulnak külföldiekkel már ők is egyre kevésbé.

Dzsúd Horse 2009.09.14. 17:43:42

@sundin: "Ha én írnék egy posztot Valerónról, akiről kb. annyit kell tudni, hogy nőtlen, az anyjával és a nővérével él, élete a Biblia, és Spanyolországban bárhol is játszik, lecserélésekor a fél stadion állva tapsolja,szerinted hányan szólnának hozzá?"

Nem sokan szólnának hozzá, de a sok Real-Barca majmoló, akik a Sztár Sportot tekintik sportújságnak, egy egyéniséget is megismerhetnének. De ő csak egy példa, rengeteg érdekes történet is van, vagy legendás meccsek, fordulók, ha már beharangozók és forduló értékelések nem akarnak születni. Ez a mostani felvetés, szép és jó, de felesleges. Aki csak itt érintkezik a spanyol bajnoksággal, az kifejezetten megutálhatja, pedig semmivel sem kevesebb, mint az angol, a németetnél pedig....De inkább vegyük úgy, hogy nem szóltam, nem erősségem szájkarate.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.14. 18:10:12

@zack: "de az a sose adom fel hozállás, na ilyet nem látni nagyon latin csapatoktól"

Ez egy sztereotípia, mely leginkább pont a spanyol csapatoknál bicsaklik ki. Rengeteg példát lehetne mondani (spanyol-jugoszláv 4-3 2000-ben, Alavés emberhátrányban egyenlítése a Liverpool ellen, Getafe emberhátrányban három gólt lő a Bayernnek stb.), mely az ellenkezőjét bizonyítja.

Egy spanyol bajnoki a legritkább esetben dől el a 80. perc előtt.

wendriner úr 2009.09.14. 18:18:29

Kaka, CR, Messi mind kieg ket even belul. Csak egy Ryan Giggs van.

Shikaka 2009.09.14. 18:26:27

@Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien: Szégyen ez az OFF, amit művelek, de ezt nem igy látom. Waterloo egy mellékes ütközet volt Borogyino és Lipcse után, ahol az angolok NEM vettek részt, épp ezért emlitik mindig Waterloo-t, hogy verhessék a mellüket.
Trafalgar oké, de az tengeren volt.
(De ha feljött portugália, akkor már inkább Szuvorov: a Napóleon előtti, de szintén elit forradalmi francia sereget meg a valszeg legnagyobb valaha élt orosz marsall szivatta agyba-főbe)

zack 2009.09.14. 18:55:03

@Csöncsön: Igaz, de az említett esetekben általában nem volt baj a képességekkel, a britek viszont pont a gyenge egyéni képességet pótolják sokszor esetlenül, néha durván, nyers erővel és lelkesedéssel. Pl. Everton a Bayern ellen a 85 KEK elődöntőben, Liverpool a Roma ellen a 84-es BEK döntőben.

Titi120 2009.09.14. 19:20:18

"Lett is rá példa: a La Ligát nem rendszeresen néző kommentelők, akik nem értik ezt a bajnokságot (pl. @Titi120: @Strigo a divatdrukker: stb.) önigazolást látnak benne"

Ez gyönyörű, tényleg,
Mit jelent egy bajnokságot "nem érteni" ?
Nem tetszik = nem értem ?
Engem nem zavar ha neked tetszik, és szerinted a La Liga a legeslegjobb legjobbika, de az ellenvéleményt megfogalmazókra azt mondani, hogy "nem értik" ... Ó, jaj ...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.14. 19:31:26

@Titi120:

Annak alapján mondtam, amit írtál róla. Pl. a Getafe-Barcán még jó, hogy nincs olyan rohanás, mint Tottenham-MU-n. Ennek kb. tizenkilenc olyan oka van, mely most hirtelen eszembe jut, de ezek között nincs ott az, hogy a Barcelona a magyar NB1 színvonalán focizik. Ebből vontam le azt a következtetést, hogy valószínűleg nem érted, mi történik a pályán. (Meg néhány korábbi hozzászólásod alapján is.)

Egyébként ez nem szégyen. Én például a Serie A-t nem értem. Nézem, nézem, de fel nem foghatom, hogy mi a jó benne. (Ezért inkább nem is nézem.) :-)

Vul-Kahn 2009.09.14. 19:40:58

@Titi120: Az még hagyján, h "nem értjük", de egy-egy gyengébb színvonalú meccs után még ÖNIGAZOLÁST is látunk benne.
Ja, gondolom te is, Strigo is, én is, minden reggel győzködjük magunkat a tükör előtt, h "a spanyol bajnokság szar, a spanyol bajnokság szar..."
Azt kéne felfognia Csöncsönnek, meg az ő véleményét osztóknak, amit már írt is 1-2 kolléga: 6-8 éve még egy Deportivo-Valenciát tűkön ülve vártunk, lestük az órát h mikor kezdődik már, és nem azért, mert qrvanagy szurkolói lettünk volna bármelyik csapatnak. Egyszerűen jók voltak. Innen jutottunk el oda, h én konkrétan még a tavaszi clasicot se néztem meg, mert leszartam, de egy Depor, Sevilla v Valencia meg aztán végképp nem képes a TV elé ültetni.
Ez pedig azért van mert a spanyol bajnokság fényévekkel szarabb, mint 6-8 éve.
A német bajnokság is átesett egyébként ezen a hullámvölgyön az elmúlt években, a Bayern BL-győzelme és Leverkusen döntője után hosszú böjt következett, most kezd talán magához térni a BuLi. Ezt el kell fogadni, lesz ez még jobb is (nem mintha szurkolnék a spanyoloknak, bár inkább ők mint a digók v a sájszfrancőzék).
Legjobb posztod eddig pancho, jár a Glückwunsch.

Titi120 2009.09.14. 19:42:49

@Csöncsön:
Nem várom el soha egy spanyol bajnokitól azt a tempót, amit egy PL - meccsen láthatunk, de a kontraszt már - már fájó volt.
3-4 évvel ezelőtt (mondhatnék kicsit többet is, kicsit kevesebbet is) ez nem így volt.

De ha te ezt nem látod (ami érthető, mivel a szerelem köztudottan vakít), akkor szerintem nem is érted a La Ligát ...

rizla 2009.09.14. 19:46:54

@jazs: ramos azért nyert egy trófeát a tottenhammel. ezen kívül mikor is nyertek utoljára bármit?

rizla 2009.09.14. 19:53:34

@pancho_sanza: "én nem arról beszéltem, hogy mit nyert,hanem a tudásról, ami mögötte van?.Taktikailag Guardiola jobb, mint Rijkaard például?"

igen.

"Helyezhetjük Guardiolát Hiddink és Capello mellé? Vagy például tud annyit, mint Benítez?"

hiddink és capello vének, mint az országút. miféle idióta összehasonlítás lenne ez?
tud-e annyit, mint benitez? hát a liverpool néha borzalmas, koncepciótlan, vergődő, érthetetlen játékát elnézve igen. de legalábbis már nyert annyit, mindössze 1 év elsőosztályú edzősködés alatt.

rizla 2009.09.14. 19:57:15

@Csöncsön: jó, pancho szerint luis fabiano jobb csatár, mint eto'o, mégis mi a faszt vársz tőle? messi meg csak egy korrekt jobbszélső.

brassmonkey24 2009.09.14. 20:26:41

néztem az espanyol real madrid meccset,espanyol vicc volt a real meg ugyanolyan mint tavaly, kiváncsi vagyok mire mennek külföldön kakával és ronaldoval,higuain és benzema elég szar volt

halareaal 2009.09.14. 20:32:09

@brassmonkey24:

válogatott meccs után, idegen közönség előtt, vmint a keddi bl meccs előtt sztem kicsit motiválatlan volt a csapat. nem játszottak túl jól, de részben azért nem, mert az Espanyol gyenge volt, nem késztette a csapatot komolyabb erőfeszítésre. összességében a tegnapi egy teljesen korrekt teljesítmény volt, nehogy már egy idegenbeli 0-3 után merüljön fel h mire lesz ez elég. egyébként pedig a csapat jelenleg talán legfontosabb eleme (Lass) pihent.

Henke 2009.09.14. 20:43:49

@halareaal: "válogatott meccs után, idegen közönség előtt, vmint a keddi bl meccs előtt sztem kicsit motiválatlan volt a csapat. " -egy kell, hogy értsek. a válogatott meccsek kicsit lenyomták a hétre a nagyokat mindenhol

Messi88 2009.09.14. 21:08:59

@Titi120: akkor még 1x leírom: nem a tempó számít!!!
ahogy Xavi mondta egy bizonyos tempó felett nem lehet pontosan játszani. Akinek az a lényeg hogy melyik csapat milyen gyorsan játszik az miért nem nézi mondjuk az NHL-t, vagy vmi atllétikai sprintszámot??? Ezt fel nem foghatom. Ezért nem bírom a németeket sem, csak futnak mint az agyatlanok, semmi kp-ja vagy vmi.
@Vul-Kahn: te miről beszélsz? A német bajnokság fényévekkel rosszabb a spanyolnál, ha "Ez pedig azért van mert a spanyol bajnokság fényévekkel szarabb, mint 6-8 éve.", akkor hol van a német??? Miért kezd magához térni a BULI??? Ribéry az EGYETLEN igazi klasszis az egész bajnokságban ember!

SamS 2009.09.14. 21:14:22

@rizla: Ahogyan maga Pep is mondta, ezeket a játékosokat kb. csak fel kell rakni a pályára, és hagyni élvezni a játékot. Az egy dolog, hogy olyan erős a keret h ez gyakorlatilag minden ellenfél ellen működik, de egy edző keze munkája nem 1 év után, hanem mondjuk 2-3 szezon után látszik meg. A 2012-es Barcát már ő formálja, ő szerez, illetve ad el játékosokat, ott nem kap semmit kézhez. Egyáltalán nem biztos, hogy a jó kezdés miatt már egyből Capelloval vagy Hiddinkkel egy lapon említhető.

sundin 2009.09.14. 21:16:41

@pancho_sanza:
Igen, azt akarom mondani, hogy Bebeto jobb játékos, mint Bodipo vagy Riki. És igen is pénz kérdés, hogy ők játszanak a Deporban és nem Luis Fabiano.
Mindkét játékos ingyen volt, Rikinek lejárt a szerződése, Bodipo pedig a Racinggal folytatott csere-berének köszönhetően kötött ki A Corunában. Annyira nincs pénz, hogy évek óta eladják a legjobbjaikat és a helyükre ingyen vagy kölcsönbe igazolnak. Az idén nyáron meghosszabbították a jó öreg Segio szerződését, előtte 4 évig senkivel sem hosszabbítottak (!!!), mert nem volt pénz...

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.09.14. 21:18:12

@Csöncsön: Te mit szerettél 10 éve a ligában?

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.09.14. 21:19:41

@sundin: : És akkor szerinted, hány olyan játékos vagy edző lehet még, aki jobb , mint az utódja?

sundin 2009.09.14. 21:22:17

@Titi120:
Mivel méred a tempót? Metronómmal? A tempó nagysága egyenesen arányos a meccs/bajnokság színvonalával? Akkor a Championship a világ legjobb bajnoksága.
Ekkora baromságot... egyes spanyol csapatok direkt lassítják a játékot. Nekem az eddigi legnagyobb ilyen élményem a Mu-Real 4-3. Egész meccsen altatott a Real Madrid, amikor meg kellett, Ronaldo lőtt egyet (3-t).

Titi120 2009.09.14. 21:28:34

@sundin:
Nem azonos, de egy bizonyos szint alatt már szemet szúr hiánya.

sundin 2009.09.14. 21:33:04

@pancho_sanza:
A Mallorcának annyi pénze sem volt idén nyáron, hogy a Bilbaonak átutalják az Adurizért járó utolsó részletet (3,5 millió euró), Arango árából fizették ki. Addig nem is igazolhattak, utána se nagyon, mivel nem volt miből... több játékos felé is több havi bérükkel tartoztak, De Guzman is azért lépett le elsősorban a Deporból, nem azért, mert lejárt a szerződése (200 ezer euróról olvastam).
2 éve eladta az akkori a tulaj a csapatot egy angol tagnak, de előtte még eladta Güizat, Ibagazat és tsa-it, majd azzal a plusz 30 millióval lelépett, miközben ebből ki tudta volna fizetni a klub adósságát, így viszont még mindig maguk előtt görgetik. Most megint megvette egy Perez közeli forma, ő akarja kihúzni őket a szarból...
Bevallom férfiasan, nem vagyok tisztában a Tenerife anyagi helyzetéből, csak a nyári költekezésből tudok következtetni, hogy őket sem veti fel a pénz. Az Alavés bukásának fő oka az elnök.
A Bilbao 10 éve sem költött játékosokra, a környékbeli baszk csapatokat pénzelik, amiért ők nyomott áron kapják a tehetségeket. A lejtmenet nem elsősorban az ő saruk, az egész baszk futball hanyatlik. Baszk gödör.

sporttárs 2009.09.14. 21:38:51

@popp: Ne légy csöncsönebb Csöncsönnél. :)) Már előre látom, ha véletlenül a spanyolok nem jutnak a vébén négybe, százezer hozzászólásos szájkarate indul majd arról, hogy ettől ők a világ legjobb csapata, emlékezzünk az EB-re meg a Barcára és különben is, senki nem passzol olyan pontosan és szépen. :)))

Egyébként örökzöld eldöntetlen kérdés, hogy az aktuális európa- és világbajnok tényleg a kontinens illetve a világ legjobbja-e, a szurkolói szerint mindig igen, az ellentábor szerint az adott tornán.

sporttárs 2009.09.14. 21:47:27

@Csöncsön: "A tudást az eredmények alapján lehet lemérni."
Ez még a sportban sem jelenthető ki egyértelműen és minden esetben. Legalább pár év kell hozzá. Esetleg változó körülmények.
Én egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy Guardiola az előző szezonban a Real Madriddal is bajnokságot nyert volna. És akkor középcsapatot nem is mondok.

Gondolom, nem sok közöd van a magyar kosárlabdához, akiknek van, azok kedvéért illusztrálom így: Rezák László is volt bajnokcsapat trénere.

sundin 2009.09.14. 21:50:23

@pancho_sanza:
Nem értem a kérdést. Kik? Mikor? Guardiola jobb edző e, mint Antic? Lassana jobb e, mint Redondo? Squilacci jobb e, mint Pablo Alfaro? Angloma vs. Marchena? Songo'o vs. Aranzubia? Guerrero vs. Yeste? Sonny Anderson vs Rossi? Craioveanu vs. Soldado? Limperger vs. Gonzalo Castro?

Messi88 2009.09.14. 21:52:37

@sporttárs: Guardiola a legjobb edző a Barca számára. Lehet hogy a Reallal nem lenne ilyen sikeres, de ez kit érdekel? Itt ő a legjobb és kész. A többi lényegtelen.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.14. 21:56:38

@Vul-Kahn:

Nem a meccsben, hanem Pancho posztjában látjátok prekoncepciótok igazolását, ezt írtam.

@rizla:

Egyre kevesebbet várok tőle, mert semmi önkritikát nem mutat. A Katalán gödör után egy évvel az volt a reakciója, hogy tévedett, mert Guardiolának van még egy idénye.

@pancho_sanza:

Tíz éve még nem néztem nemzetközi bajnokságokat, legfeljebb a BuLi összefoglalókat a Sat1-en. Azt szerettem akkor a Bundesligában, amit most a spanyoloknál: mindegyik csapatból kinézem, hogy emberhátrányban három gólt rúg egy Bayernnek, és megnyer pl. egy UEFA-kupát. A potenciált, ami még egy tökutolsó csapatban is ott van. (PL-ben pl. nincs ilyen. Egy Burnley soha nem rúgna emberhátrányban három gólt egy Bayernnek.)

@sporttárs:

Nézd meg azért a spanyol válogatott utóbbi három évének eredményeit. Egészen döbbenetes a statisztikájuk. Egyetlen vereség (tudjuk, milyen körülmények között), és vagy negyven győzelem, köztük a világ legjobbjai ellen is. Ez a mérleg minden, csak nem véletlen.

SamS 2009.09.14. 22:04:19

@Messi88: Egy szezon után semmiképpen nem lehet ilyet kijelenteni. Rengeteg dolog később derül ki: tud-e igazolni, képes-e apránként alakítani a csapaton, megválik-e időben az idősebb játékosoktól, milyen makacsan ragaszkodik a saját elméletéhez, stb. Volt egy nagyon ígéretes szezonja, de pl. amit a nyáron csinált, azzal óriásit esett a szememben. Majd meglátjuk, mi lesz.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.09.14. 22:10:24

@sporttárs: A Rezák még hagyján, de a Farkas háromszor is ;-)!

Messi88 2009.09.14. 22:14:20

@SamS: ember, triplázott!! ez nem egy " ígéretes szezon" volt, ez a csúcs volt, ez bizonyíték, nem ígéret :))

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.14. 22:25:07

@SamS:

Nekem a nyáron is nőtt a szememben. Nemigen van még egy edző, aki egy ennyire mindent megnyerő csapatba bele mert volna nyúlni. Döbbenetes kockázat, mert tényleg CSAK VESZÍTHET az ügyön, mégis bevállalta. Most még jobban drukkolok neki.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.09.14. 22:34:37

@Csöncsön: Lenyűgöző az elfogultságod, tényleg. Ha mondjuk kevésbé neves tehetséget hozott volna Dél-Amerikából Eto helyére, de a világ egyik legjobb csatárát hozta!

halareaal 2009.09.14. 22:37:56

@Csöncsön: miért csak veszíthetne? ha Ibrahimovic jó lesz, esetleg olyan vagy még jobb, mint Eto, és a Barca sem marad el sokkal a tavalyi szezontól, mennybe megy. márpedig az kb adott, h Ibrahimovic jó lesz, a kérdés csak az h tud-e annyit lőni, mint Eto, vagy a játékával, nagy meccsekkel tudja-e kompenzálni, ha nem.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.14. 22:39:02

@popp:

Persze, ha már kockáztat, akkor ésszel teszi, de azt azért te is elismered, hogy ez a csata hatalmas kockáztatás volt, nem? Ha nem jön be, MINDENKI rajta veri el a port. Ha nem csinál semmit, ő az utolsó, akit szidnának.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.14. 22:40:10

csata = csere

(Aszem túl sokat kommenteltem ma...)

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.09.14. 22:55:58

@sundin:Ne mondj ilyet. a játékosok és a szakmai színvponal ugyanaz maradt. A válság és az anyagi gondok ellenére a liga csapatai továbbra is rettegett erőt képviselnek Európában.

@Csöncsön: Ha azt sem tudod milyen volt a liga 10 éve, ha nem láttad Alfonsot és Olit, ha nem tudod mit jelentett Mosztovoj és Karpin, ha nem tudod ki az a Milinko Pantics, ha nem láttad Julen Guerrerot bajnoki mérkőzésen, akkor miért szólsz bele? Akkor honnan tudod, hogy ők nem voltak jobbak, mint a maiak?
Bundesliga, mi? a kilnecvenes évek Bundesligája? Örülök, hogy azért jól helyretetted magadat:)

rizla 2009.09.14. 23:16:06

@SamS: "Ahogyan maga Pep is mondta, ezeket a játékosokat kb. csak fel kell rakni a pályára, és hagyni élvezni a játékot."

bruhahaha. és el is hiszed neki, hogy ennyit csinál, te kis buta? de már eleve ez a nyilatkozat sokat elárul pep edzői, vagy inkább vezetői nagyságáról. igazi hadvezér.
rijkaard az utolsó két évében felpakolta a zseniket, hagyta őket élvezni a játékot. ők biztos élvezték is, csak a szurkolók nem. kb ugyanaz a keret állt rendelkezésére, mint guardiolának.. egyrészt motiválni tudni kell, másrészt pep láthatólag sokkal tudatosabbá, összehangoltabbá, precízebbé tette a barcelona passzjátékát, és az ellenfeleket is sokkal könnyebben feltérképezi, amit jól mutat, hogy nagyon nagyon kevés kivételtől eltekintve mindenki védelmén átsiklott tavaly a barca legalább egyszer, mint kés a vajon.

"Az egy dolog, hogy olyan erős a keret h ez gyakorlatilag minden ellenfél ellen működik, de egy edző keze munkája nem 1 év után, hanem mondjuk 2-3 szezon után látszik meg."

ja. mert egy morálisan, mentálisan egyaránt szétesett csapatot könnyű felállítani a padlóról. leonardonak is milyen jól megy (bár persze a milan kerete jóval szarabb).

"A 2012-es Barcát már ő formálja, ő szerez, illetve ad el játékosokat, ott nem kap semmit kézhez. Egyáltalán nem biztos, hogy a jó kezdés miatt már egyből Capelloval vagy Hiddinkkel egy lapon említhető."

ki mondta, hogy említsék velük egy lapon? de el fog ő érni annyit, semmi kétségem nincs felőle.

rizla 2009.09.14. 23:25:09

amúgy azt, hogy mennyire nem elég jó játékosokat küldeni a pályára, jól mutatja pl a francia válogatott esete. henry nyilatkozta is, hogy teljes a káosz taktikailag, fogalmuk sincs róla, hogy mit kellene csinálniuk, hova kéne helyezkedniük, meg futniuk. pedig róla aztán nem mondhatjuk, hogy ne lenne taktikailag is tökéletesen képzett.
a barcelonában egyszerűen mindenki tudja, hogy mi a dolga, hogy mit kell csinálnia. ettől olyan őrületesen magabiztos a csapatjáték, és aki elég barca-meccset látott, az bizony felismeri a hasonlóságot a gólok között, nagyon sok a begyakorolt figura. persze ehhez kellenek fantasztikus kvalitású játékosok is, de egy őket megfelelően összetartó erő nélkül nem tudnának így együtt gondolkodni, dolgozni. nem véletlen, hogy kevesebb gól született valami káprázatos egyéni megoldásból, mint rijkaardnál. többet mozognak a játékosok, de kevésbé fáradnak el, mert nem csak futkároznak, hanem mindig akkor, és mindig annyit, amennyit kell.
pep a pontrúgások terén is sok újat hozott, izgalmas szabadrúgás+szöglet kombinációk, amiket elő lehet húzni alkalomadtán a kalapból, nem egyszer mentették meg ezek a csapat seggét, amikor más épp nem jött be.

www.youtube.com/watch?v=MQLVKD-6hYE&feature=channel_page

így nem lehet játszani pusztán az individualitásra építve

gotanfun 2009.09.14. 23:33:54

@Csöncsön: mi volt jó a Valencia vs. Sevilla meccsen? De most komolyan? A Marca értékelésében, ahol 1-től négyig osztályoznak a Valencia játékát kilenc egyessel, négy kettessel és egy hármassal (Banega) osztályozták. Kanouté megszerezte élete első pirosát és Fabianoval akkora nulla osztályzatot kaptak, hogy csak úgy bőgött. Ez a meccs egy eröltetett szar volt. A játékosok fejben még nyaraltak. A Cádizi tornán sokkal jobb meccset játszott ez a két csapat.

federicapellegrini 2009.09.14. 23:36:08

@Csöncsön: "Egyébként ez nem szégyen. Én például a Serie A-t nem értem. Nézem, nézem, de fel nem foghatom, hogy mi a jó benne. (Ezért inkább nem is nézem.) " - írod.
2008. 06. 23. 17:38:54 Hol a világbajnok? című poszt; "Én régebben kifejezetten szerettem az olasz focit, és pont a nem-foci része (a sztárolások, a nyafogások, a hiszti, a hajzselé meg a nyáladzás) miatt ment el a kedvem tőle. Szóval, én a magam részéről hosszan tudnék beszélni arról, hogy mi benne a szerethető;" - írod.

Henke 2009.09.14. 23:36:51

@pancho_sanza: Csöncsön, ezek után.... :D

Messi88 2009.09.14. 23:38:47

@rizla: jó kis videó, nekem nagyon tetszik :)) /főleg a Real elleni részek-erre tényleg használható a mostanság hangzatos "szuperprodukció" kifejezés.../

gotanfun 2009.09.14. 23:46:29

@sundin:

"A Bilbao 10 éve sem költött játékosokra, a környékbeli baszk csapatokat pénzelik, amiért ők nyomott áron kapják a tehetségeket. A lejtmenet nem elsősorban az ő saruk, az egész baszk futball hanyatlik. Baszk gödör."

Tetszik amiket írsz, de én nem látom annyira de nagy gödörben a baszk focit. Amíg ki nem esnek a La Ligaból addig biztosan. ;-) Ahogy a Tromso ellen felálltak mutatja, hogy van bennük potenciál. Istenem és ha ez a szintjük? A közönséggel együtt élvezték és ez a legfontosabb. meg Llorentét mozdítsa már el onnan valaki!

montipájton 2009.09.15. 07:51:56

Bájos, hogy Cöncsön végre egy platformra került Rizlával, fejcsóválós orvosi konzíliumot tartanak Pancho ágya fölött, mert szegény beteg nem hajlandó ejakuálni Guardiola neve hallatán.)))

Na de mi van a Limperger-féle Burgossal, Pancho? Ők már szart se érnek?

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.09.15. 08:08:47

@rizla: És akkor, amikor Henryék a brazilokat, vagy a spanyolokat leszopatták a vébén, akkor honnan tudták, hova kell szaladniuk?

Gondolj bele, hogy milyen lehetett, amikor Hiddink, Benítez, Capello, Robson, Antic, Parreira, van Gaal, Heynckess, Luis Fernandez, Cúper, Irureta hétről hétre összeengedte a srácokat. Volt olyan szezon, amikor 22 csapat volt és előre bemondták, hogy több fog kiesni, mint feljutni. És nem voltak rossz csapatok ezek, mert Európában még olyan outsidereken is csodálkoztak, mint a Tenerife (vazzeg a Laziot úgy megszopatták, hogy öröm volt nézni) vagy Mallorca. Szerintem sok esetben nem volt jobb keretük nekik, mint most. Például nem hiszem, hogy Güiza, Arango, Ibagaza, és Basinas sokkal rosszabb lett volna két éve, mint Dani, Paunovics, Jovan Sztankovics és Ibagaza annak idején. Itt arról van szó, hogy hihetetlen edzői tapasztalat, rutin és tudás áramlott ki a spanyol ligából 10 év alatt. Nem is feltétlenül a nagyobb csapatoktól, mert például Hiddink a Betist edzette. Változatos taktikai felállások voltak és az edzőknek hétről hétre meg kellett lepniük magukat és egymást. Gondold el, hogy Heynckess Teneriféje lenyomott 42 bajnokit, 10-12 UEFA mérkőzést és 6-8 spanyol kupát. Most meg Csöncsön is azt mondja, hogy a Valencia kiesett a Kijev ellen, mert tartalékoltak a bajnokságra.. Most erre mit mondjak? Ha ez igaz, akkor az még nagyobb szégyen.

@Csöncsön: Dieter Eilts! Ott volt a csávó, mi?

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.09.15. 08:36:44

miért nem jáccuk meg tippmixen a ma esti Inter-Barcát? a Guardiola-ügyben is tisztábban fogunk látni, nem? ideális felvezető, de gondolom, már írja valaki :)
amúgy szerintem a tavalyi Barcához sok minden kellett. még időnként a megfelelő ellenfél is (bár ez közhely).

Walmer 2009.09.15. 08:42:44

@sundin: nekem meg a Pool-Madrid a nagy kedvencem. A veresek meghajtották egy kicsit a meccset, aztán gurítottak egyet (4-et).

Walmer 2009.09.15. 08:47:17

@Csöncsön:
"Azt szerettem akkor a Bundesligában, amit most a spanyoloknál: mindegyik csapatból kinézem, hogy emberhátrányban három gólt rúg egy Bayernnek, és megnyer pl. egy UEFA-kupát."

Mi a f.. van? Bármelyik spanyol csapat 3-t rúg a bayernnek? Azokról a spanyol csapatokról beszélsz akik ellen a Real 15-ös szériát épít? Az a Real, amelyik évekig képtelen BL 8-ba kerülni? Az a Real, akit oda-vissza szopat a Romától, a Poolig mindenki?

montipájton 2009.09.15. 08:54:27

@Walmer: Nehéz nem meghajolni érveid súlya alatt. ))

(A hetvenes évek angol focija szerintem se a szépségről szólt, ellenben eredményesek voltak. Ez is egy vélemény, nem?)

Walmer 2009.09.15. 08:58:22

@rizla: nagyon gáz dolgokat nyomatsz. Úgy látszik ha barcelona, meg Guardiola, akkor nálad is lemegy a függöny.
begyakorolt figurák? Ember, ez nem kosárlabda, vagy kézilabda. Max az állított labdás szituknál. esetleg. Vagy te látsz olyanokat, hogy xavi a középpályán bemutatja, hogy 3-as figura következik?
Guardiola edzői kvalitásairól meg annyit, hogy ezzel a barcelonával a nagyanyám is nyerte volna a spanyol bajnokságot, meg a Spanyol kupát. Egyikben sem volt ellenfele. A BL volt az, ami húzósabb volt. Ott meg pontosan tudjuk, hogy Hiddink lemosta szakmailag a francba és a nagy Pepnek nem volt rá válasza. Az, hogy a "világlegüberfaszább" fociját játsdzó csapata 90 percig ne lőjön kapura, ugye...

Mindezek ellenére qrva nehéz veletek vitázni, mert BL győzelem, ugye BL győzelem és kész.
Én Beckenbauert sem tartottam soha nagy edzőnek, pedig 2 vb döntőig is elvitte az NSZK-t. Vagy Vogtsot sem, pedig ő meg EB-t is nyert.

kroos 2009.09.15. 09:01:06

@Walmer: bezzeg az angol edzök milyen faszák...
biztos azért hivtak egy olaszt szöv. kap. nak.

mickeyknox 2009.09.15. 09:22:57

@kroos: ezt még sokáig az orra alá dörgölhetjük az anglománoknak.

az igazi az lenne azonban ha honosítanának egy OLASZ kapust :D

Walmer 2009.09.15. 09:30:57

@kroos: senki nem mondta, hogy az angol edzők jók, mint ahogy a Rúgd és fuss-on egy kommentben már ki is fejtettem. nyitott kapukat döngetsz.

montipájton 2009.09.15. 09:33:53

@Walmer: Ráférne már a Premier League-re meg a Divisiónra egy jó Verebes-Tornyi-Mészöly féle edzőfejedelemség, az olasz bajnokságról nem si beszélve. Tököm tudja, miért nem kellünk sehova.

krysal 2009.09.15. 09:36:23

@kroos: valahol az angol klubcsapatok "felértékelődése" (allez cuzammen az összesre értem) is ott kezdődött, hogy magukba szippantottál az egész világ futballkultúráját. Nézd meg a változásokat azoknál a csapatoknál, akik külföldi edzőt igazoltak a padra az ángliusok helyett. Szóval szerintem kb kimondhatjuk, hogy az angol edzők manapság messzemenően gyengék.

@Walmer: azért piszok nehéz belekötni a Pepisták nézeteibe,, mert amit első évben letett az asztalra, magáért beszél. Lehet mondani, hogy azzal a kerettel nagyanyám is, de láttunk már ilyen kereteket a futballtörténelemben, és elég sokszor ordenáré cummantás lett a vége. Viszont "túlbecsülni" sem kell szerintem, ő a legjobbkor van a legjobb helyen, az ő fenekére formálták a padot. Hosszú távon a tavalyi eredményeket meg alulmúlni lehet csak, viszont ami tény: tavaly a Ligában nem volt igazi kihívója a tökéletesen összeállt Barcának. Viszont hogy ez egy Tökéletesen összeállt csapat volt, vitán felül Pep érdeme.

Walmer 2009.09.15. 09:37:38

@mickeyknox: ha olasz kapus nem is kell, de az olasz nemzetiségű szöv. kapitányok biztosítását meg kellene oldani;-)
Viccet félretéve, szerintem az olasz edzők jelentik az utóbbi 20 évben a szakma csúcsát.

kroos 2009.09.15. 09:41:14

@Walmer: de ha burkina fasoi edzöje lenne az angoloknak akkor azok lennének a csucs:)

montipájton 2009.09.15. 09:45:13

@krysal: Ezzel maximálisan egyetértek, az angolok okosan elvégezték az integrációt a futballjukban, amikor a számáűzetés után visszatértek. A mai - de már a tegnapi - "angol" futball nem említhető egy lapon a 80-as évek elejével, szerencsére. Ettől még azt is szeretheti bárki, az eredmények nagyok, de végignézni egy akkori meccset... nem, még egy 1-0-ás BEK-döntőt sem lennék hajlandó.)))

mickeyknox 2009.09.15. 09:49:56

@Walmer: szerinted mi lesz a chelsea-ancelotti frigy gyümölcse?

Walmer 2009.09.15. 10:11:46

@krysal:
"Viszont hogy ez egy Tökéletesen összeállt csapat volt, vitán felül Pep érdeme"

ezzel azért vitatkoznék. A barcelona már Rijkaard életében is eléggé összeállt.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.15. 10:31:42

@pancho_sanza:

Tíz éve még nem volt SportTV, az internetről azt sem tudtam, hogy létezik-e; a nemzetközi fociból csak a BL-t és a Bundesligát tudtam nyomon követni. Az a BuLi a 90-es évek közepén Európa két legerősebb bajnoksága (az olasz és a német) közül volt az egyik. Remélem, kroos megerősít. A BL-győztes Dortmundot simán ütötte 5-1-re egy Mönchengladbach, bárki meg tudott verni bárkit, tele volt a liga sok gólos, szórakoztató meccsel.

Ha van bajnokság, amelynek színvonala tíz év alatt tényleg brutálisan visszazuhant, az a Bundesliga.

Én nem azzal vitatkozom, hogy gyengébb a spanyol, mint tíz éve, hiszen ezt nem tudom megállapítani. Nem tudom, ki az a Mosztovoj. Gondolom, valami orosz. Az orosz futball a 90-es években a béka feneke alatt volt, még a magyar válogatott is ikszelt Moszkvában EB-selejtezőn. Ennél a szintnél egy Silva-Mata-Villa szint biztos, hogy sokkal magasabb.

@federicapellegrini:

Így van, régen a Serie A is sokkal, de sokkal jobb volt. A 90-es években általában csak az volt a kérdés az UEFA-kupa döntőkben, hogy Parmaban vagy Milánóban legyen-e a döntő első meccse.

@Walmer:

Lehet, hogy a nagyanyád megnyerte volna, de Rijkaardnak nem sikerült. Teljesen egyetértek rizlával, sokkal tudatosabb, összeszedetebb, gördülékenyebb lett Guardiolával a Barca játéka.

jazs 2009.09.15. 10:40:34

@rizla: Nem tudom mit nyert, de a bajnokságban csúnyán lebőgött. Majdnem kiestek miatta.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.09.15. 10:42:06

@Walmer: És Rijkaard utolsó másfél szezonjában atomjaira is hullott.

krysal 2009.09.15. 10:50:55

@Walmer: Igen, összeállt, aztán atomjaira hullott, mint a Halálcsillag. A Barca utolsó két (mondjuk, legyen inkább másfél) éve Rijkaardal maga volt a megtestesült hulladék. (A benne rejlő potenciállal mérve) Pep a széthullott gárdából csinált (számomra sajnos, lásd 2-6) triplázó aranycsapatot.

...igaz, a taktikai húdefellendülést én nem látom (persze majd rizla meg csöncsön mindjárt elmagyarázza, mennyire nem értek hozzá), Pep _szerintem_ azzal vitt végbe nagy dolgot, hogy izzó erővel töltötte meg a Rijkaard-éra végére lekettyent játékosokat - ez látszik a pályán. Persze, gördülékenyebb lett a csapat játéka, de egy-egy esetben (lásd. pl. a Chelsea ellen) ugyanúgy mondtak csődöt, mint annó dacu (az külön megsüvegelendő, hogy még így is ők jutottak tovább)

Én igazán arra leszek kíváncsi, meddig marad meg ez a lobogó tűz, mert hogy Európa egyik legjobb kerete az adott. De, és itt ismétlem magam: láttunk már ilyet.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.15. 10:51:29

@jazs:

Pontosítsunk. Ramos egy kieső helyen álló Spurst vett át idény közben Martin Joltól, melyet látványos támadójátékkal fölhozott a középmezőnybe, és megnyert vele egy Liga Kupát. Az UEFA-kupából 11-esekkel búcsúztatták őket Dzsudzsákék. Ez eddig abszolút sikertörténet volt.

Aztán a következő idény elején az első öt fordulóban valami egy pontot szereztek, és szerződést bontottak vele.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.15. 10:55:24

@krysal:

Mit értesz taktikai "húdefellendülésen"? Én azt értem jó taktikán, amelyik győzelemre vezet. Ilyen szempontból Guardiola abszolút a maximumot hozta.

montipájton 2009.09.15. 10:58:28

Abban igazat adok Csöncsönnek, hogy Pancho részéről nem sportszerű elővenni hasraütve 10 évvel ezelőtti spanyolországi légiósokat és kivágni, mint az aduászt, hogy ezek bezzeg mennyivel jobbak voltak a maiaknál.

Kérdésem, pancho: Honnan tudod? Mosztovoj, Karpin, Finidi meg ilyenek... Möhh. Na, ha én meg azt mondom, hogy Benzema vagy Fabiano sokkal jobb náluk, akkor mi van? De tényleg.

A Bundesliga pedig tényleg kurva jó volt a 80-as 90-es években, legalábbis amikor a magyar NB I után megláttuk a SAT 1-es összefoglalókat, el voltunk ámulva rendesen.)))

krysal 2009.09.15. 11:02:55

@Csöncsön: azt értem alatta, hogy tökugyanazt a változatlan "barca-játékot" látom most is, mint történelmileg mindíg. Mennek előre, labdabirtoklás, stb (nem részletezem, ezt te, mint szurkolója, jobban látod). De egy felállt erőszakos védekezés ellen ugyanazt látom, mennek-mennek böcsülettel, de Pep is csak széttárja a karját, és erősen reménykedik, hogy MINDÍG UGYANAZ bejön mindíg. (Talán Ibra beszerzése Real-áron épp az ezirányba történő pozitív változtatási szándék jele, egyelőre jobban nem minősítem - viszont így is csak azt látta meg Pep, amit 10-ből 10 "mezei" kommentelő akárhol) Nincs az a taktikai repertoár, ami miatt pl. az öreg skótot megsüvegelem.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.15. 11:03:30

@montipájton:

Igen, bennem is fölmerült, hogy talán csak a magyar bajnoksághoz szokott szememnek volt óriási a kontraszt, de hogy óriási volt, az biztos. :-)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.15. 11:10:53

@krysal:

Ennek a "mindig ugyanaz"-nak az a lényege, hogy "mindig más". Az alapjátékban nagyon sok van rábízva az egyéni improvizációra, a védelem réseinek keresésére, Messi cseleire stb.

Mindenki a Stamford Bridge-i meccsel jön, aki önigazolást keres. Miért nem a BL-döntővel? Miért feledkezünk meg arról, hogy a Camp Nouban egy tökéletesen tiszta 11-est nem fújt be a Barcának a bíró? Miért feledkezünk el arról, hogy a Chelsea játékát épp annyira megfojtotta a Barca, mint viszont? Miért feledkezünk meg arról, hogy a SB-en egy Sevilla, Chelsea, Valencia, Real Madrid sorozat után kellett pályára lépni? És miért feledkezünk meg Iniesta bődületesen nagy góljáról?

montipájton 2009.09.15. 11:19:30

@Csöncsön: ...és miért feledkezel meg Övrebö sporttárs szerepéről a dicsőséges továbbjutásban? (Iniesta gólja pedig kb. annyira volt logikusan következő a Barca lehengerlő játékából, amennyire te is gondolod. Jókor érkezett egy röviden kirúgott labdára, ez azért ugy nem Guardiola zsenialitását illusztrálja?)

Walmer 2009.09.15. 11:22:35

@Csöncsön: a Sevilla, Real, valencia egy kalap szar MOST a 6 évvel előttihez képest. erről szól a post.
Te meg ne csinálj már úgy, mintha annyira értenél a futball mélyszakmai részéhez légyszi (alapjáték, egyéni improvizáció, védelem réseinek keresése).
Kész röhej.

gotanfun 2009.09.15. 11:23:42

@krysal: Ha viszont nem változtatnak idén, akkor mindenki azt kiabálná az egekbe, hogy Guardiola is ugyanabba hibába esik amjd mint Rijkaard. Chelsea vs. Barca meccsről meg annyit, hogy a Pool "szellemgólja" mai napig jobban bassza a csőrüket. És? Ők legalább rendre túljutnak a nyolcaddöntőn és megpróblják megint... és megint... és megint. :-)

gotanfun 2009.09.15. 11:32:24

@Walmer: Én ezzel nem értek egyet. Legalábbis saját csapatomat érintve semmiképp sem. A Valencia előtt is 100% respect, hogy a sok szarság mellett együtt maradtak és tolják. Persze ennek a "szépsége" gondolom fikarcnyit sem ér. Olyan dolkoról mint a Betis kiesése persze egy szó sem esik. A Villarreal is tök szép dolgokat ért el. Mi kell nektek komolyan nem értem...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.15. 11:32:55

@Walmer:

???

Nem tudtam, hogy a futball "mélyszakmai része", hogy a Barca játékában fontos szerep jut az improvizációnak. Azt hittem, ezt a vak is látja.

Ez ellen fölkészülni a lehető legnehezebb. Lehet, hogy egy csapat 180 percen át kvázi tökéletesen védekezik, aztán a 180. percben jön egy Iniesta. De igaza van poppnak, tényleg hagyjuk azt a meccset.

Walmer 2009.09.15. 11:35:42

@Csöncsön: és ebben mennyi a szerepe a taktikának?
Kérlek ne válaszolj, költői kérdés volt

Everred 2009.09.15. 11:58:03

@gotanfun: a Liverpool szellemgólja minden idők legidegesítőbben felfújt baromsága. Ha nem ítél gólt a bíró, akkor tizenegyesnek kellett volna következnie, Cech pedig mehetett volna zuhanyozni.

Mourinho zseniális mediaskilljének köszönhető, hogy még ma is úgy beszélnek erről, mint valami nagy igazságtalanságról, ami a Chelsea-t érte.

Everred 2009.09.15. 12:02:05

@Csöncsön: Rijkaardnak nem sikerült? De, kétszer is, miután az első szezonjában egy teljesen új keretet egy szédületes tavasszal behozott a második helyre. Aztán a sztori végét már ismerjük...

Szóval azt próbálom mondani, hogy a zseniális első szezon ellenére Guardiola is járhat még így. Szimpatikus játékos volt, szimpatikus edző, legyen nektek igazatok, legyen belőle hosszú távon is világklasszis edző, de ez még nem eldöntött tény.

krysal 2009.09.15. 12:02:17

@Csöncsön: Mindíg minden meccs más, a jó (értsd: extraklasszis) játékosokban rejlő adottságok ezt teszik lehetővé. Ez azért hadd ne legyen már űberPep érdeme, mert ez kb. olyan, mintha azzal a taktikai utasítással küldené ki a pályára, hogy: " Mennyé ki, old meg, tudod te, hogy és mit, ezé tartunk."

Teszem hozzá gyorsan, azért van ok rá, hogy miért hozzák fel sokan azt a meccset: az eredményesen játszott védekező/romboló taktika megfog(hat)ja a Barcát, erre mutat rá mindenki. Az más tészta (nevezzük a Barca dícséretének?), hogy más csapat képtelen volt ezt hathatósan alkalmazni ellenük.
Egy szó, mint száz, távol állok attól, hogy lebecsüljem Pep érdemeit, de a túlmisztifikálást sem tartom szerencsésnek.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.09.15. 12:10:09

@montipájton: Kérdezd meg Sundint, hogy a Mosztovoj Karpin kettős mit jelentett mondjuk Vigoban. Megkérdezheted Kroost esetleg, hogy mit jelent Milinko Pantics és az általa fémjelzett (Simeone, Bejbl, Kiko) Atlético. Tudod Milinko Pantics, Mosztovoj és Karpin pont olyan ismeretlenek, mint Suker a Sevillában vagy Mijatovics a Valenciában lettek volna. Makelele se volt olyan nagyon ismert és kurva nagy játékos, amíg a cár seggét védte, aztán amikor ugyanezzel előállt Madridban akkora Isten lett.

Én nem azt mondom, hogy feltétlenül jobb játékosok voltak, de azzal az edzői garnitúrával és olyan kiegyensúlyozott mezőnyben az sült ki belőle, hogy a csapatok gyakorlatilag erőn felül lealáztak mindenkit Európában. A Real Madridnak és Barcelonának is jót tett, hogy erős a mezőny, mert folyamatosan arra voltak kényszerítve, hogy szakmailag előrelépjenek, aztán volt olyan akinek sikerült és volt olyan akinek nem.

Meg lehet nézni, hogy a Real Madrid Capellótól, Heynckestől és Hiddinktől, hogyan jutott el Quirozig, Luxemburgoig, majd Schusterig.
Vagy a Barcelona Robsontól, Rijkaardig, de azt is meg lehet szakérteni, hogy Cúper és Benítez után nagyjából mennyit ért a Ronald Koeman által képviselt szakmai irány.

Szerencsém volt. Láttam Mosztovojt és Karpint játszani párszor. Az a baj, hogy nekem volt Celta Vigo gombfocicsapatom (cserékkel együtt) és tudtam, hogy hova kell tenni Juanfrant, Makelelét, Mccarthyt. Karpin és Mosztovoj egy hetessel küldte haza a Benficát, egy négyessel a Juventust. Biztos nem volt nekik fontos a a bajnoki hajrá? Igen

popp · http://koncertblog.com/ 2009.09.15. 12:22:34

@pancho_sanza: Mosztovoj és Karpin tényleg nagyon jók voltak, ahogy a Simeone-féle Atleti óriási kedvencem volt. Életem egyik legnagyobb meccs élménye volt, amikor a '96-os Atleti kishíján megfingatta Van Gaal csoda Ajaxát. Az mtv is közvetítette a Vicente Calderonból. Na de ettől még fölösleges nosztalgiától fátyolos szemmel harangot kongatni.

Azt Csöncsönnek mondom, hogy a tv3-on lehetett a kielncvenesek végén spanyolbajnokikat nézni. A 90-esek elején heti egy olasz bajnokit meg az m1 közvetített, ahogy később a szintén a tv3. Bundást az HBO tolta, az MSaton meg angol összefoglalókat adtak. Aztán mindig ott volt az Eurogoals. Úgyhogy nem igaz, hogy nem lehetett látni a pancho által solrolt játékosokat.

gotanfun 2009.09.15. 12:23:07

@Everred: Igen, amikor meg Styles befújta egy hazai rangadón a 11-est lapítottak.

gotanfun 2009.09.15. 12:26:59

@pancho_sanza:

"Az a baj, hogy nekem volt Celta Vigo gombfocicsapatom (cserékkel együtt) és tudtam, hogy hova kell tenni Juanfrant, Makelelét, Mccarthyt."

Íííííí!!! ;-)

rizla 2009.09.15. 13:01:33

@Walmer: "begyakorolt figurák? Ember, ez nem kosárlabda, vagy kézilabda. Max az állított labdás szituknál. esetleg. Vagy te látsz olyanokat, hogy xavi a középpályán bemutatja, hogy 3-as figura következik?"

ez egy improvizatívabb sportág, nyilván ehhez viszonyítva kell ezt értelmezni.

"Guardiola edzői kvalitásairól meg annyit, hogy ezzel a barcelonával a nagyanyám is nyerte volna a spanyol bajnokságot, meg a Spanyol kupát. Egyikben sem volt ellenfele."

3 éve nincs, mégis csak most nyert..

"A BL volt az, ami húzósabb volt. Ott meg pontosan tudjuk, hogy Hiddink lemosta szakmailag a francba és a nagy Pepnek nem volt rá válasza. Az, hogy a "világlegüberfaszább" fociját játsdzó csapata 90 percig ne lőjön kapura, ugye..."

hiddink egy nagy edző, de a szakmai lemosás enyhe túlzás. ha essien lába nem sül el, és lő egy teljesen irreális gólt, akkor valószínűleg szépen elcsordogál a meccs a 11esekig. micsoda szakmai lemosás tényleg.
egyébként a barcelona lőtt kapura jóval iniesta előtt is. fogjátok már fel, hogy a kapura tartó lövés az nem egyenlő a kapuralövéssel.

Walmer 2009.09.15. 13:09:43

@popp: "'96-os Atleti kishíján megfingatta Van Gaal csoda Ajaxát."

nem ez volt az, amikor Esnaider meg Antics elég érdekes párbeszédet nyomtak az egrentin lecserélésekor? Emléxem Dani rúgta az Ajax továbbjutást jelentő gólját. Ki is kiáktották istennek, auztán szépen eltűnt a süllyesztőben.

jawbone 2009.09.15. 13:17:04

JO LESZ EZ!!!!

emlekezzunk csak..tavaly..."katalan godor" ..

Pancho vilagvege-helyzetelemzese a legbiztosabb jele annak h. jo idok jonnek a spanyol szurkeszekre

mehehe

Tika_ 2009.09.15. 13:17:07

@jazs: +1
@sundin: "Szerintem maradjunk a tárgyilagos forduló összefoglaló posztoknál (előzetes nem fontos), nem kellenek az álszakmai maszatolások."
+1

ez most nagyon magyar jelenség...

pancho, azt egyébként tudtad, hogy volt idő, amikor szerencsés emberek "nemes"-nek születtek, és egész életükben előjogokat élveztek??? Vagy az megvan, hogy az Aranycsapat milyen kiba jó volt???

Walmer 2009.09.15. 13:22:26

@rizla: nem, a barcelona nem lőtt kapura. Az, hogy mi történt volna, ha Essien nem rúg gólt sosem tudjuk meg. Viszont ha Iniesta lába nem sül el, akkor a bíró lefújja a meccset és továbbmegy a Chelsea.

Korábban is mondtam már, nem igazán lehet vitázni, mert egy olyan edzőről vitázunk, aki az első évében BL-t nyert a csapatával. És ezzel az egy érvvel te meg Csöncsön simán lesöpörtök mindent.
Szerintem ugyan Guardiola nem nagy edző, csak jó helyen van. Rijkaard is nyert BL-t, mégsem tartja őt senki nagy edzőnek.
Felőlem persze herrerai magasságokba is emelhetitek Guardiolát, nem érdekel, csak elmondtam a véleményemet.

krysal 2009.09.15. 13:26:12

@jawbone: ennyi erővel én elvárok egy Madridi Gödröt... Az alapanyag megvan hozzá:D

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.09.15. 14:07:39

@popp: Alapvetően csak azt mondom, hogy az az időszak kurva nagy hatással volt a spanyol klubfocira. Szerethetőbb és változatosabb liga volt és pont Csöncsön élvezte volna legjobban bekommentelni a Celta négyesét és hetesét, esetleg az Alavés 9-2-jét egy európai forduló után. Vagy mondjuk egy Celta Vigo - Barcelona öszetett 4-4-ét az UEFA kupában, hogy igen ez a foci. És valóban, az foci volt a mostanihoz képest.

@popp: @Walmer: Szerintem Babangida rúgott egyet a hosszabbításban. Az az Atlético kurva nagy párharcot nyomot a későbbi győztes Dortmund ellen is a csoportban.

@gotanfun: Kisöcsémnek csináltam a Celta Vigot és kézzel írtam rá a neveket. Mindenkit ismert, de McCarthyt "Mullatri"-nak hívta állandóan, de azt ő is tudta, hogy a gólt Mosztovojjal kell verni. A Celtát két halványkék MTK-ból csináltam neki (a faszért csak 11 játékost adnak egy focicsapathoz, amikor bármikor szükség lehet taktikai váltásra és cserére, elvégre Makelelét csak nem küldhetem fel csatárba, ha arra van szükség). Követtük az igazolásokat, ha láttuk a TV-ben, hogy a Real leigazolta Seedorfot és eladta Micahel Laudrupot, akkor gyorsan kellett cserélni képet. Meg volt, hogy Roberto Carlossal érdemes ráverni éles szögben balról is, mert onnan vert egy hatalmas gólt. Seedorffal lehet félpályáról lövöldözni, mert benyomta az Atléticonak is negyvenről. Mijatovic és Suker az ötös sarkáról is mindig a rövid felsőbe lőttek, mert ők "gecik". (Szegény Sáfár be is szopta a jugó meccsen, pedig úgy tudtam, hogy oda fogja lőni a szerb és csodálkoztam, ha a 10 éves kisöcsém bemondja, hogy Mijatovics oda veri fel, akkor Csank miért nem szólt erről a kapusának). A lényeg az, hogy a gombfoci nagyon jó szórakozás, bár néha amikor kiraktad a 97-es és a 2000-es Madridot egymás ellen tudathasadásos volt, hogy mindkét oldalon van Raúl és Redondo, de nagyon jól láthattad a különbséget is, hogy Capello és del Bosque mennyire mást gondol a szélsőjátékról.

@Tika_: Valószínűleg igazad van. Nagyjából stabil a színvonal, csak a mai Deportivo, Valencia, Villarreal és Sevilla már nem akar négyet hinteni a Juventusnak, hetet a Benficának vagy ötöt a Lazionak. Ha akarnának, akkor tudnának, de nem akarnak. Sőt már a Barcelonát és Real Madridot sem akarják megverni, mert kell az erő a hajrára...

federicapellegrini 2009.09.15. 14:12:03

@Csöncsön: az oké, de ha megvizsgáljuk a 2 idézett mondatot, nem lehet nem észrevenni az ellentmondást, amely szerint nem tudod mi a jó benne, másrészt viszont hosszan tudnál mesélni róla, mi benne a szerethető. a második idézetnek semmi köze a '90-es évek elejéhez, hanem csak úgy szimplán az olasz focihoz van.

krysal 2009.09.15. 14:12:14

@pancho_sanza: azt tudtam, hogy mélyen, legbelül romantikus lélek vagy, na de ennyire...

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.09.15. 14:24:47

@krysal: azért gondolj bele, hogy milyen lenne Abel Resino agyszüleményeit kirakni gombfocicsapatban. Kisöcsém tuti megállna a fejlődésben...

kroos 2009.09.15. 14:26:04

@Walmer: jöhetne már a 66-os poszt folytatása hogy röhögjek azon hogy az angol futbal legnagyobb dicsöségét Nobi Siles-eknek köszönheti:)

popp · http://koncertblog.com/ 2009.09.15. 14:26:43

@pancho_sanza: Ez a gombfocis szösszenet nagyon szép volt, nincs több kérdésem.

krysal 2009.09.15. 14:33:17

@pancho_sanza: :) ez jó példa, valóban.

Walmer 2009.09.15. 14:34:11

@krysal: gombfocibajnokságot mindenki csinált. Én is. Összesen 7-et. És bazmeg valahogy a 7-ből 6-ot a Liverpool nyert (az a '84-es Liverpool). elképesztő sorozat volt. ma sem értem hogyan voltak képesek 6-ot nyerni.:-) Pedig ott voltak ugye a '82-es világbajnok olaszok, meg a 85-ös real madrid, meg a '80-as évek jugó és portugál válogatottja, stb.

Walmer 2009.09.15. 14:36:49

@krysal: Gomdfocibajnokságot mindenki csinált. én is. 7-et. abból 6-ot a liverppol nyert (az a bizonyos '84-es). pedig nem kispályások voltak az ellenfelek. '82-es világbajnok olasz válogatott, '80-as évek jugó, portugál válogatottja, a '85-ös real, stb.

Walmer 2009.09.15. 14:37:27

ez a klasszikus dupla

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.09.15. 14:40:13

@Walmer: Nálam például a Barcelonának mindig szerencsétlenül alakultak az a eredmények:)

krysal 2009.09.15. 14:41:01

@Walmer: majdnem mesterhármas.

De a maradék egyet a 85-ös Real vitte, ugye? nyugtass meg! (Ami hihetetlen tán, de nekem a Nagyapámtól Aranycsapatom volt... Örököltem, máig becsben örzöm)

mickeyknox 2009.09.15. 14:45:08

én a nagybátyámtól kaptam egy 196x fradi gombfocicsapatot, amit nagy becsben őrzök, de valahogy mégsem lettem fradista.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.09.15. 14:48:14

@pancho_sanza: @Walmer: Mi a tesómmal és egy haverral játszottunk BEK hármas döntőket, az enyim volt az olasz csapat, amelyet több gombfoci gárdából állítottam össze. Három légiós játszhatott, nálam Gerets, Van Basten és Mardona voltak ezek, de ott volt még a csapatomban Vialli, Altobelli, Baresi, Maldini és természetesen Giannini is. A tesómnak német csapata volt, a havernak angol. Emlékszem Van Basten mindig Butcher mellől verte a gólokat.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.09.15. 14:50:02

@pancho_sanza: @Walmer: külföldi klubfoci még nem nagyon jutott el hozzám ebben a korszakban, szóval a klasszik leosztás szerint a Vidike a kupák elődöntőjében megalázta a Platini, Giresse, Luis Fernández, Tigana-féle francia válogatottat, melyet szívből rühelltem, majd a döntőben legyalulta az apám vezette Jancsika-féle Fradit, melyet még jobban :D

A vitás esetek elkerülése végett természetesen a kapuról le kellett vágni a hálót, és gézlappal helyettesíteni a műanyagot - azon nyomott hagyott a gól :))

Walmer 2009.09.15. 14:50:48

@krysal: hát az a helyzet, hogy izé... a 85-ös vidi által kiejtett Bryan Robsonos, jesper Olsenes MU tudott csak a pool mögött labdába rúgni.

Egyébként még mindig megvannak a meccsekről vezetett jegyzőkönyveim valahol, meg csináltam kanadai táblát is. Most így visszagondolva, tiszta hülye voltam. ahelyett, hopgy hajtottam volna a csajokat...

krysal 2009.09.15. 14:55:03

@Walmer: ez nem hülyeség. Valami jóval több annál, és egyben jóval emelkedettebb - hiába no, a foci az foci.

Walmer 2009.09.15. 14:59:49

@popp: "Emlékszem Van Basten mindig Butcher mellől verte a gólokat. "

És nem bírta ki:-)
Öregem, nálam viszont Kenny Dalglish mindig nagyon csúnyán beforgatta Gentilét, majd iszonytató erővel vágta Zoff szeme közé a bogyót:-)

kroos 2009.09.15. 15:39:26

,,Platini, Giresse, Luis Fernández, Tigana"
magic guarre!!!

Radio Free Aberrania · http://radiofa.blog.hu/ 2009.09.15. 16:17:22

@pancho_sanza:
"A Celtát két halványkék MTK-ból csináltam"
nabazz, ezt kéne a magyar nb1-gyel is. 16 (? vagy mennyi is van most?) helyi fos helyett nyolc spanyol középcsapatot tokkal vonóval honosítani :)

még ide a blogba is beférne az új "soproni división", ha már a skótokat így nyomjátok.

zack 2009.09.15. 17:41:03

@Walmer: Vagy 100 kommenttel ezelőtt megkérdőjelezted az épelméjűségemet ami alapból sem szép dolog hát még ellenérv nélkül.
Szóval még egyszer a 80-as évek angol futballjáról és annak legjobb példa számomra az Everton. Azért ők mert abban az időben amikor nálunk nem nagyon lehetett angol futballt látni, a 84-85-ös szezonban 6 meccsüket tudtam megnézni TV-ben. Az Inter Bratislava ellen két KEK meccs a csehszlovákon, a Bayern elleni kettő az ORF-en, a KEK döntő és a FA döntő a magyaron. Mind a hat meccsen ugyanazt művelték. Szétfutották az ellenfelet ha kellett csúsztak másztak, csíptek rúgtak haraptak. Spanyol játékoshoz képest szerény képességgel. A taktikájuk pofon egyszerű volt a szélsők beívelték vagy benyesték a labdát a csatárok elé akik berugták vagy befejelték azt. Nagyjából ennyi volt a repertoár. Egy akkori olasz csapat taktikai tudása ennek a sokszorosa volt. De ezt a játékot az Everton akkora elánnal és lélekkel adta elő, hogy az egyszerűen sikerre volt ítélve.
1985-ben a kupákat az alábbiak nyerték:
BEK-Juventus
KEK-Everton
UEFA-Real Madrid.
Gondolom vannak itt olyanok akik emlékeznek erre az évre. Tőlük kérdezném, hogy az akkori Evertonból ki lenne kihagyhatatlan a másik kettőből?

Mégis miattuk szerettem bele az angol futballba és azóta se tud meghatni se a spanyol se az olasz se más foci. Én azóta is ezt a szellemet keresem a brit futballban. Ezért volt szomorú a tavalyi BL döntő ahol a United a második gól után összezuhant és látszott rajtuk az "ússzuk meg ennyivel" hozzáállás.

Rocinante 2009.09.15. 17:46:21

@pancho_sanza:Néztek a boltosok mi 2 MTK egyszerre

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.15. 17:49:15

@pancho_sanza: @Walmer:

Nálunk a két bátyám csinált bajnokságot, világ- és Európa-bajnokságokat, én meg nézőként kísértem figyelemmel a küzdelmeket. Minden meccs után minden játékos lepontozva, máig megvannak a bajnokságok jegyzőkönyvei, a játékosrangsorok, nagyon komplex világ volt...

gotanfun 2009.09.15. 23:28:14

@pancho_sanza: Ez a gombfoci téma bejött. :-) Nekem is volt. De akkoriban még volt értelme a válogatott-gombfocinak is. A 90-es VB-t nagyon soxor lejátszottuk a haverokkal. Nem, nem a németekkel! :-)

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.09.16. 00:12:08

Úh, a nosztalgia... családi gombfocibajnokságunk erősorrendje:

1. Benfica, 1989-90
2. NSZK, 1990
3. Sampdoria 1992
4. Dánia 1992
5. AC Milan, a Van Basten-féle
6. Vác
7. Kispest, a Mátyus-Bárányos-féle
8. A fiatal Keneseivel felálló MTK

Walmer 2009.09.16. 08:27:13

@zack: nagyon nehéz azzal az érvrendszerrel vitázni, hogy a brit csapatok a lelkesedésüknek köszönhetnek 6 BEK győzelmet, mert így tudták lerendezni a technikailag jóval képzettebb spanyolokat és a taktikailag 20szor jobb olaszokat.
A BEK győzelem '85-ben tudjuk milyen körülmények között született. A pályán belül meg egyszerűen elcsalták a meccset. Bonnyeket 18 m-re a kaputól rúgták fel, ennek ellenére 11-est kaptak, a Poolnak viszont nem adtak meg egy büntetőt. Egyébként a Népsport szerint meg a meccs legjobbja az olasz kapus volt.
Egy olyan Evertonra mondod, hogy csak lelkesek voltak, aki a BEK védő és ismét döntőbe jutó Liverpool előtt nyerte az angol bajnokságot.

Az, hogy neked Trevor Steven, vagy kevin Sheedy neve semmit nem mond, hogy te inkább santillanát, meg Juanitot favorizálod, egy dolog. De ki ne találjuk már, hogy egy Kenny dalglish, Ian Rush, Ronnie Whelan, Alan hansen csak lelkesek voltak.
Röhej.

sporttárs 2009.09.16. 08:49:22

@zack: Az 1985-ös UEFA-kupát valóban a Real nyerte, de a döntőben hazai pályán kikapott egy híres futballkultúrát képviselő ország kiscsapatától. Persze nem az angolokra gondolok, azokat már két körrel korábban elintézte ez a kiscsapat.

:)))

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.09.16. 08:58:20

@sporttárs: de idehaza 3:1-re égett a Vidike, ha jól emlékszem... mindenki szomorú volt, hogy akkor most elúszott a kupa. kinnt azért megmutatták még a fiúk, a Bernabeu-ba egy kicsit elrontották az ünnep hangulatát :). (akkor még oda-vissza volt a döntő).

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.09.16. 09:02:41

"Ezt az APOEL-t bármelyik komoly angol/olasz csapat négy góllal verte volna" :D

Hispan07 2009.09.16. 09:09:36

Nálunk a csúcs az volt, amikor már gimiben (igaz, 8 osztályosba jártam) osztály szintű gombfocibajnokságot rendeztünk, 13 résztvevővel, alapszakasz-rájátszás rendszerrel. Sajnos a döntő után a vesztes fél (én:)) a bírót okolta a vereségért, ami a liga kettészakadásához vezetett. Sajnos ezért több bajnokság nem volt, de kupákból jó sokat lenyomtunk.

Mindenesetre ha nincs a gombfoci, soha nem állhatott volna össze a Bergkamp-Sevcsenkó-Hidegkúti-Raul-Benjamin (a Pálya ördögei rajzfilmből:)) támadórészleg a Gergő DreamTeam-ben :)

Walmer 2009.09.16. 09:20:36

@JClayton: basszus, esküszöm, hogy nekem is ez jutott eszembe, mikor éjjel láttam az eredményeket. meg a nagy Maxi Rodrigez, meg még tököm tudja ki fémjelezte középpálya:-)))

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.09.16. 10:40:15

Az Atlético kiesőhelyen áll a bajnokságban. Tartalékoltak a hétvégi fordulóra.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.09.16. 11:25:15

@pancho_sanza: Ki kell rúgni Rensinot, hozni valami komolyabb edzőt - Juande Ramosra gondoltam - és meg lesz a Bl továbbjutás.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.16. 11:25:54

@popp:

Ramos már foglalt, most foglalta el Zico helyét Moszkvában.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.16. 11:29:00

@JClayton:

Mondjuk tavaly az Inter 1-0-ra verte otthon a ciprusi bajnokot. A Werder szintén 0-0-t játszott vele Brémában, mint most az Atleti.

Walmer 2009.09.16. 11:42:28

@Csöncsön: nem kell a púder, csöncsön:-)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.16. 11:57:13

@Walmer:

Arra akartam kilyukadni, hogy az Apoel Nicosia azért nem a Burnley. Ezzel együtt az Atlético esett már ki rúgott gól nélkül Burnley-szintű csapat (a Bolton) ellen is az UEFA-kupából. Ezért nem is nevezhető "normális topcsapatnak", sajnos.

Ferguson 2009.09.16. 12:03:11

@Csöncsön: felejtsd már el ezt a burnleyzést ember! Komolytalan...

Walmer 2009.09.16. 12:34:43

@Csöncsön: az biztos, hogy az Apoel nem a Burnley. Soha nem tudna feljutni a Championshipből a PL-be.

sporttárs 2009.09.16. 13:01:26

@anonim222 [semleges néző]: 0-3 volt az első meccs Fehérváron, a fél csapatunk sérült volt, különben az lett volna, ami a teljessel Madridban. :)

montipájton 2009.09.16. 14:18:23

@zack: A 85-ös Everton csak az angolbuzik számára lehet "korszakos" csapat. Azért az ilyesminek más a mércéje.

Vagy akkor a szintén KEK-et nyert Mechelen is az. )))

zack 2009.09.16. 19:13:15

@Walmer: Hát ez így nagyon nehéz. Teljesen félreérted a mondandómat. Nem "csak" a lelkesedésről van szó önmagában, hanem a lelkesedésről (sőt leki tartásról, hitről és hasonló filozofikus dolgokró) mint hozzáadott értékről. Ez tette a brit csapatokat azzá amik voltak és sokszor ma is azok.
Az elcsalt BEK döntő(természetesen azt is láttam) is engem igazol. A Liverpooliak érezhették, hogy aznap ők nem győzhetnek ennek ellenére sem látszott hogy feladták volna.
Ha rendesen elovasod a kommentemet akkor abból világosan látszik, hogy nálam jobban kevesen tisztelik Sheedyt, Stevent, Stevenset, Sharpot, Grayt, Heatht, Reidet meg persze Southallt.(Hidd el nem kellett Wikipedia, hogy felidézzem a nevüket) És ha nincs a köcsög UEFA akkor biztos, hogy az-az Everton bizony igazi európai nagy csapattá válik.

Walmer 2009.09.17. 08:28:50

@zack: Akkor elbeszélünk egymás mellett, de azért ilyeneket leírni:
"Spanyol játékoshoz képest szerény képességgel"

Ennél nagyobb szeterotípia nincs is.

Walmer 2009.09.17. 08:33:42

@montipájton: Ezzel csak az a gond, hogy a Mechelen nem nyert a BEK védő, abban az évben BEK döntős alakulat előtt angol bajnokságot (ami akkoriban a többihez képest relatíve még erősebb volt, mint most) és a belgákat nem tiltották el egy brüsszeli romhalmaz miatt, mint az Evertont, így meg tudták mutatni a következő évben is, mit tudnak (semmit).

Hozzászólásod egyébként jól mutatja, mennyire fingod sincs a '80-as évek angol focijáról, ami szerintem nagyrészt az 5 éves szilencium miatt van, mikor nem léphettek ki Európába.
Ez persze nem ment fel téged a tájékozatlanság vétke és az ismeret nélkül nagypofával beleugatás bűne alól.

kroos 2009.09.17. 08:38:55

@montipájton: nyugi Monti.
Már én is fel lettem koncolva mert azt mondtam hogy a Notthingem meg a 82-es villánál undoritobb focit senki sem játszott. Azokhoz képest a Facetti-féle catenaccio
joga-bonito volt.:)

Walmer 2009.09.17. 08:48:54

@kroos: ez neked azért fáj elsősorban mert az undorító focit játszó Villa lebuzizta a nagy bayernt.;-)

montipájton 2009.09.17. 08:49:09

@Walmer: A "nagypofával beleugatás" ugyebár az lenne a részemről, hogy az Evertont nem tartom korszakos csapatnak.
Hát, ha így "érvelsz", azzal csak magadat minősíted, a véleményemet nem befolyásolod. Egy sikeres csapat volt pár évig, ennyi. Van ilyen úgy három tucat, szerte Európában. ja és az angol bajnokság a 80-as években relatíve nyilván baromi erős volt, azért akkoriban vert még ki magyar csapat is egy Manchestert nemzetközi kupából, úgyhogy mégse hugyozom össze magam a nagyságuktól, ha megengeded.

A brüsszeli romhalmazhoz meg azért az angol állatoknak is volt némi közük, az eltiltás a legminimálisabb büntetés volt, amit kaphattak érte.

A személyeskedést meg tartogasd otthonra, itt nem szokás.

Walmer 2009.09.17. 08:52:34

@montipájton: az érveket megtalálod a hozzászólásomban. Olvass, értelmezz. Amúgy meg ha egy pöppet lentebbről indítasz, talán normálisabb választ kapsz. Az meg hogy itt mi szokás és mi nem, talán tudom annyira mint te.
Béke veled.

kroos 2009.09.17. 08:54:48

@Walmer: Igen az egy nagy Bayern volt.
1 szer lépték át a félpályát, az a vereség brutálisabb volt mint a 99-es bizonyos szempontból.

spangol 2009.09.17. 08:56:47

@Walmer: vedd már le a union jacket a szemed elől, jóbarát. A Valencia egymás után 2 BEK-döntőt nyomott, a korszakos csapattól mégis messze állt. Egészen érthetetlen ömlengést tudsz rendezeni angol foci-címen. Szeresd őket, bánom is én, csak ne játszd el, hogy kb. te honosítottad meg a focit Európában.

@kroos: annyira bírom ezeket a dolgaid, olyan csapatokról/játékosokról van hajszálpontos véleményed, melyeket/akiket az életben nem láttál játszani, max néhány videón. Nem furcsa ez?

kroos 2009.09.17. 09:00:43

@spangol: a 82-es BEK döntö megvan teljes egészében még videokazettán.
Bár én már korábban is jeleztem hogy hozhatunk olyan szabályt hogy csak arról lehet beszélni és véleményt alkotni amit élöben láttunk.
Kiváncsi vagyok hány komment lenne...

kroos 2009.09.17. 09:17:26

@spangol: azt a két mondatot nem nevezném hajszálpontos véleménybek azért...
de nézd kik irták ás szoltak hozzá pl. a Vb posztokhoz. Nem hiszem hogy látták azoökat a meccseket és azok inkább voltak messzemenöbb vélemények.
Viszont ha meg az zavar hogy te ezekhez nem tudsz hozzászólni akkor az nem a mi hibánk, de hidd el nem késö.Tessék olvasni és videokat beszerezni.
Hajrá!

Walmer 2009.09.17. 09:21:35

@spangol: te meg kapcsolj vissza 2 sebességet legalább. Az Evertonnak nem volt esélye megmutatni, mivé válhatott volna európában. Angliában korszakos volt.
A 2 bukott BL-el, meg mit kezdjek?
Neked, ki a korszakos csapat? az 50-es évekbeli Real?
Komolyan mondom hihetetlen, hogy mindig vannak olyan okos gyerekek, akik nem bírnak magukkal és mindenbe bele kell ugassanak, csak hogy valaki(k) előtt igazolják, hogy mennyire faszák is ők.

spangol 2009.09.17. 09:33:38

@Walmer: nem kimondottan erről van szó, sőt éppen te akarod mindenki ostoba fejében tudatosítani, h az Everton mekkora istencsászár - lett VOLNA, ha, sose tudjuk meg. Otthon volt sűrű 3 évük, a többit nem érdemes felfújni.

Amúgy leginkább a sporttársnak adott alpári válaszod miatt írtam én is.

@kroos: mindegy, nem ba**tatni akartalak, amúgy nézek és olvasok eleget :)

kroos 2009.09.17. 09:41:39

@Walmer: szerintem van különbség a 82-es villa meg a Southallal,Stevensel,Sheedyvel felálló Everton között.

montipájton 2009.09.17. 10:12:39

@Walmer: "Komolyan mondom hihetetlen, hogy mindig vannak olyan okos gyerekek, akik nem bírnak magukkal és mindenbe bele kell ugassanak, csak hogy valaki(k) előtt igazolják, hogy mennyire faszák is ők."

Stimmel, magadra is veheted.

Én nem indítottam "magasról", csak annyit írtam, hogy szerintem az Everton nem korszakos csapat. Erre jöttél a sajátos stílusodban. Akkor ki az, aki mindig le akarja ugatni amásikat?

montipájton 2009.09.17. 10:17:13

Amúgy a nyolcvanas évek angol uralma kapcsán a válogatottról is beszélhetnénk, tudtommal egészen konkrétan semmit nem értek el 66 és 90 között. Nyilván erről sincs fogalmam és nem látom a mély összefüggéseket, csak a tényeket, hogy ez idő alatt a brazilok, az NSZK, az olaszok meg az argentínok uralták a világversenyeket, de még a franciáknak és hollandoknak is leesett egy Eb-arany. Csak az angol uralom nem jött az istennek se.

Walmer 2009.09.17. 10:24:41

@montipájton: ja értem. Szóval az angolbuzi, az nálad kulturált kifejezés. Az "Azért az ilyesminek más a mércéje." fellengzős dumára már nem is mondok semmit. Bár kifejthetted volna, mi a mércéje, ha nem az, amire mi gondolunk (ugye nem is én mondtam, hogy korszakos csapat).
De inkább te csak benyögtél egy ilyen "ugyan már kisfiúk, everton? " -szerű szar szöveget.

Gondokozz el ezen.

Walmer 2009.09.17. 10:28:18

@montipájton: hihetetlen!
Ki beszélt angol válogatottról? Ki mondta, hogy olyan rengeteget elértek válogatott szinten? Mikor volt szó brazilokról?
Angol klubfutball és Everton. megvan?

És ki az aki kötözködik? Rossz napod van, vagy mi?
Ha igen nyugodtan cseszegess. Inkább engem, mint a csajod/főnököd/tanárod, stb.
Egy kis szájkaratétól legalább nem lesz bajod;-)

kroos 2009.09.17. 10:28:26

@montipájton: Ez érdekes meglátás. pl a legjobb Pool ami szerintem a 78-as volt egybe esik azzal az évvel mikor a válogatottjuk nem jut ki a Vbre.
Nos szerintem a magyarázat kicsit keresendö a Bek-ben. is. Olyan sorozatot nem lehetetlenmegnyerni ahol évente 1 komolyabb meccsed van, az is a Grasshoppers ellen.
Persze ez tulzás de szerintem érted mire gondolok.
Szerencsés sorsolással könnyü volt döntöt játszani.
Nem akarom lebecsülni a Bek-et meg az azt megnyerö csapatokat de nem ad valós képet egy ország futbaljáról ami ott ment.

Walmer 2009.09.17. 10:29:32

@spangol:
"Amúgy leginkább a sporttársnak adott alpári válaszod miatt írtam én is."

amióta ezen a blogon vagyok, ez a mondat a legjobb. Ki vagy te, Zorro? DDDDDDD

Walmer 2009.09.17. 10:32:48

@kroos: bezzeg a BL. Ki a világbajnok? Hogyan szerepelnek a klubjai a BL-ben?
Hány angol döntős volt az utóbbi évben a BL-ben? Hogy szerepel a válogatottjuk?

Ráadásul a világválogatottak előtti korokban a Grasshoppers nem volt olyan kutyaütő csapat, mint manapság. És voltak baromi erős K-európai csapatok is. Egy CSZKA Moszkva csak úgy kiveri az olasz bajnok, Maradonával felálló napolit.

kroos 2009.09.17. 10:41:35

@Walmer: Nézd, eleve más hogy 5 meccset kell játszani vagy 12-etöt.

malmö,köln,Grasshoppers,aek athen. Ez volt a 79-es Notthingam utja.
A legnehezebb dolguk az elsö fordulóban volt a pool ellen.
Ma egy sima csoprtkörben összejönnek ilyen ellenfelek.
És akkor még ott a kieséses szakasz.

kroos 2009.09.17. 10:46:42

Steuat pl én sose tartottam nagyra. Ök a barcát kivédekezdték majd Ducadam kifogta a szemüket.
Elödöntöben az Anderlechtet verték.A negyed döntöben meg a
Kuusysi Lahti.!!!!!!!!!
Elötte a Honvédot meg e Dán bajnokot.
Ezt a sorsolást szerintem sokaknak nem jelentett volna gondot már akkor sem.
Mig a Verona Juve a Barca meg a Porto meg az Ajax kiütötték egymást.

Walmer 2009.09.17. 10:47:56

@kroos: de akkor egy malmö, Köln, AEK jelentős erőt képviselt. Sőt. ne hasonlítsuk össze a mosttal.
Arról egyébként hallottál, hogy 1960-ban az eintracht BEK döntőt játszott a reallal? Hát ma a franfurtot még egy Hoffenheim is leveri. Vagy beszélhetünk a Stade de reimsről, vagy esetleg a lichtensteini csapatoktól négyeseket kapó Újpest VVK döntőjéről, esetleg az Anderlecht 3 egymás utáni KEK döntőjéről. bayern 3 BEK döntős ellenfele: Atletico, leeds, St etienne.
Akkor és most. megvan:-)

Walmer 2009.09.17. 10:50:21

@kroos: az a Steaua annyira szar volt, hogy játszottak még egy BEK döntőt. Bezzeg a Verona.
Tök szar játékosok játszottak benne. Ilyenek, mint belodedici, bumbescu, bálint, bölöni, piturka, lacatus.

Walmer 2009.09.17. 10:54:56

@kroos: ja és a Kuusysi Lahti meg azért játszott a Steaua ellen, mert kiverte a szovjet bajnokot.

Walmer 2009.09.17. 10:55:38

@Walmer: az anderlecht meg a Bayernt:-)

kroos 2009.09.17. 10:59:43

@Walmer: Nem akarom hogy félreérts én szerettem nagyon a BEK.et, meg azt a légkört meg viszonyokat.De továbbra is fentartom hogy mecs nélkül a negyed döntöben a finn bajnok ellen..
szóval..én igy gondolom.

Walmer 2009.09.17. 11:39:43

@kroos: kiverte a zenit leningrádot.

teljesen más idők voltak. nem lehet őket a maihoz hasonlítani. Bek-et sem volt könnyebb nyeni, mint BL-t. Indulni is nehezebb volt benne. Nyerd meg, vagy legyél bajnok.
Én meg így gondolom.

kroos 2009.09.17. 11:52:38

@Walmer: Persze tiszta sor.Szerintem ezt tul is tárgyaltuk.
(Bár hozzátenném hogy a Hodleval,Woodleval,Ardileseel felálló Tottenham aki nem volt bajnok lehet agyonverte volna a Zenitet meg a Steuát meg a többi nagyágyut)

Walmer 2009.09.17. 11:56:06

@kroos: Igen ezek az élet nagy kérdései.
Hogy akkor most összeurópai liga, vagy BEK, vagy BL, vagy mi?

zack 2009.09.17. 12:31:01

Azt a kurva.. Az ember leírja, hogy miért szereti a brit focit, és micsoda vitákat generál. Ennek a posztnak már két-három napja halottnak kéne lennie.

Aston Villa, Everton, Nottingham, Tottenham, stb. ezek bizony nagy csapatnak számítottak Európában. Ne feledje senki az akkori még állóhelyes stadionokba minden héten összejött úgy 50ezer ember. Ekkora átlagos nézőszámmal még ma is kevés csapat bír. Ez pedig hozzá tartozik, hogy mekkora egy csapat. Persze más idők voltak, és nem is biztos, hogy akkor volt jobb. A huligánok, a balhé, a felforgatott városok biztos senkinek sem hiányoznak. De a Ferguson mögött chipset rágcsáló indiaiak, vagy pakik....? Eh....!
Hát nem sokkal szebb látvány az sem.
süti beállítások módosítása