Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Dundee fölött köröz majd a helikopter...

2009.05.19. 00:50 donnelly

Elérkeztünk utolsó helyzetjelentésünkhöz, amikor még semmi sem dőlt el, és gyöngyöző homlokkal gondolkodhatunk azon, hogy ki lesz a bajnok. Ki fog kiesni? Jók-e a tippjeink? Legyőznek a Kommentelők? Megvárjuk a tűzszerészeket? A piros, vagy a kék drótot vágjuk el? A Celtic komoly lépéselőnyből várhatta volna az utolsó kört, viszont a Hibernian ebbe nem egyezett bele, és gyakorlatilag kikaparta a gesztenyét a Rangersnek - más szemszögből nézve visszaállította a status quót. Lafferty gyökér volt, dougal hülye, de legalább utoljára, a Hamilton pedig kiharcolta a bennmaradást. Csabáék bronzérmesek, tovább után bemutatjuk az utolsó előtti forduló fontosabb eseményeit, és megnézzük, mit várhatunk a végső összecsapástól.

 
Gordon Strachan szerint a játékosok nyerik meg a mérkőzéseket, nem pedig a menedzser. Ez így igaz, viszont a bajnokságot csakis jó menedzseléssel lehet behúzni, a Kobold viszont mindent rábízott játékosaira, szabad kezet adott nekik, és ezúttal úgy tűnik, hogy nem jött be a dolog. Strachan nem szereti ráerőltetni elképzeléseit a csapatra, ha tele van kreatív támadókkal a keret, és ez működött is, amíg formában volt a társaság, és ment a szellemes támadó foci. Tavaszra azonban már szenvedéssé, olykor görcsös tehetetlenséggé torzult ez az ősszel még sziporkázó szellemesség, és most ez pont egy olyan SPL-kiírás, amikor a görcsösség szinte biztosan pontvesztést eredményez, ugyanis a felsőházi csapatok közül az utóbbi egy évben már mindenki megtréfálta a két nagyot, ahogyan a Hibernian is: egy héten belül ikszeltek mindkét nagymenővel, és ezzel nem csak koncentrációból, taktikai érettségből és küzdeni tudásból, hanem fair playből is jelesre vizsgáztak. Ha kevésbé hullámzó a teljesítményük, simán hozhatták volna a bronzérmes pozíciót, amit eredetileg nekik szántunk, és ami a keretük alapján reális is lenne a számukra. Véleményünk szerint Mixu is ludas abban, hogy már legföljebb csak ötödikek lehetnek, ha minimum két góllal verik vasárnap az Aberdeent.
 
A Celtic akkora fölényt harcolt ki, olyan nyomást gyakorolt a hazaiakra az Easter Roadon, ami minimum egy gólt érdemelt volna, amennyiben az elkeseredett küzdelemben valamelyik kelta támadó egy pillanatra a darálás helyett a FUTBALLra koncentrál, azonban ezúttal még Nakamura Sunszuke sem húzott elő semmit a szporranból, McGeady meg egyenesen ostoba volt. Az egyik zseniális megmozdulást a hazaiak támadója, Stephen Fletcher hajtotta végre, amikor az első félidőben közelről ollózott Boruc kapujára, ám a polák portás a másik zseniálisat bemutatva hatalmasat védett - vagy Fletch találta telibe, vérmérséklet szerint választhatunk.
 
A Celtic kezéből tehát kicsúszott a dolog, már csak abban bízhatnak, hogy a Dundee megteszi nekik azt a szívességet, amit tavaly a másik északkeletskót banda, az Aberdeen nem sajnált tőlük, amikor is az utolsó fordulóban verték le a bajnoki címre törő kékeket.Azonban a Walter Smith-Ally McCoist homo sapiens duó által irányított Gers márkájú mezőgazdasági haszongépjármű minden bizonnyal fel fogja szántani a Tannadice Parknak keresztelt földdarabot, ugyanis ezúttal (nem úgy, mint tavaly) már sikerült legyakniuk az Aberdeent - többek között Kyle Lafferty szinészkedésének köszönhetően, amivel megszilárdította tagságát köcsögválogatottunkban és egyúttal büntetést is sikerült kiérdemelnie klubjától, a játékvezetőt pedig nyugdíjba küldte. A 18. perctől tehát emberelőnyben játszhattak a Dons ellen az Ibroxban (egészen a 40-ig, amikor Bougherra csúszott rá Langfieldre, thx redcard), ugyanis stouart dougal nem sajnált Charlie Mulgrew-tól egy kamukiállítást, miután Lafferty eljátszotta, hogy szuperválogatottunk balbunkója megfejelte őt - figyelitek hogy csepegtetjük az információt? A 66. és 68. percekben begyötört gólokra a rövidkezű hazaiak csak egy dugóval tudtak felelni, így a rivális botlásával újra a Rangers játékosai kezében van saját sorsuk, és nem hisszük, hogy ezúttal kiengedik onnan.
 
A Hearts simán verte a Dundee-t, ezzel bebiztosítva a bronzérmet - ők és a hetedik Motherwell az a két alakulat, akiknek helyezése már nem változhat az utolsó körben.
 
Mivel a St. Mirren győzni tudott Falkirkben, már odalenn sem olyan bonyolult a helyzet (az újonc bennmarad). A tekintetek majd a Felföldre fognak fókuszálni, ugyanis a Caledonian Stadionban az búcsúzik, aki veszít, ha döntetlen lesz, akkor a vendég Falkirk. Persze van kivétel is, mégpedig, amennyiben a Hamilton kettővel többel nyer Szentmirrenben, mint a Falkirk Invernessben, akkor a Haverek esnek ki. (Aki a szezon végére megtanulta, hogy kik a Haverek, az tippelhet a kieső kilétére, illetve Lencse is, akinek jövünk eggyel. Mi augusztusban a Falkirkre tettünk, és ehhez tartjuk magunkat. Akivel még játszunk, az szeme közé, laposan!, ő az Inverness-re fogadott.)
 
Szombaton (13.30) lesz az alsósok, vasárnap (14.00) a felsősök évzárója.

17 komment

Címkék: d skót rangers celtic hibernian spl

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr971130589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rexfelugyelo · http://rexfelugyelo.blog.hu 2009.05.19. 01:02:10

Az a durva, hogy rájöttem, ebben a szezonban a Sport1/2 ill. Eurosport2 elérhetőségének különbsége miatt több skót meccset láttam, mint angolt.
És most esett le, hogy ezt ki intézte el...

Egyébként meg mivel Celtic-mezem van és nem Rangers, meg mert ők a zöld-fehérek Glasgowban, azt hiszem, én még bízom a Celtic bajonki címében!

redcard · http://redcard.tumblr.com/ 2009.05.19. 08:37:35

donelly, a rangers csak 22 percet volt emberelőnyben, mert egy kapusra rácsúszásért jött a bírók szégyenétől egy piros a másik oldalra is. ennek a laffertynek meg tuti vannak olasz felmenői, az viszont nagyon helyes, hogy megbüntette a klubja.

drani 2009.05.19. 09:06:25

fogadtam a celticre, azért nem nyert... bocs

füligjimmy77 2009.05.19. 09:11:07

A skót bajnokságban én nem is hirdetnék bajnokot, mert a Celtic se érdemli meg, a Rangers aztán pláne egy büdös nagy pofont kapna tőlem, a szertárostóla tulajdonosig mindenki. McCoist, hamár ott ül, kicsit mesélhetne a támadófoci rejtelmeiről, meg milyen volt például Laudrup mellett játszani.

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.05.19. 11:37:47

@redcard: Tényleg, Bougherra is... Ez van, ha az ember nem lássa az egész meccset:(
THX;)

Rangers10 2009.05.19. 20:35:01

@füligjimmy77:
Utolsó mondattal maradéktalanul egyet kell értenem!
(sajnos)

BEAC1898 · http://beac.blog.hu/ 2009.05.19. 21:31:18

remélem, behúzza a celtic!!

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.05.23. 18:13:32

Hát nem bent maradt a Falkirk? Ezt szeme közé, laposan! nyerte. még szerencse, hogy a St Johnstone feljutott, így 1-1 ;)

szferi 2009.05.24. 18:12:33

Megvan a bajnok !!! :)))

ZenZo 2009.05.25. 18:27:10

És ez mennyire volt várható lépés (mer a cikkben van egy _no surprise_)?? Engem meglepett.

Celtic manager Gordon Strachan has quit following their failure to clinch a fourth successive title.

The club announced on their website that Strachan - who won three titles and three domestic cups in his four years in charge - had decided to step down.

Strachan said: "I have enjoyed my time immensely at Celtic and clearly I will be sad to leave this great club."

Strachan refused to discuss his future immediately after their final Clydesdale Bank Premier League game of the season, a 0-0 draw with Hearts.

But his departure is no surprise after he failed to gain total support from a number of Celtic fans despite his success at home and in Europe, where he twice led Celtic into the last 16 of the Champions League.

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.05.25. 18:33:43

@ZenZo: Valóban nem meglepetés, ha megnyerik a bajnokságot, valszeg akkor is elment volna.

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.05.25. 21:18:58

@ZenZo: A szurkolók a 3 bajnoki cím ellenére sem állnak egyértelműen mögötte, már szezon közben volt róla szó, hogy esetleg lép, ha megcsinálná a négyből négyet. Viszont ezzel a játékkal, amit tavasszal követtek el (+12 megszerezhető pontból 5 a rájátszásban!) egyáltalán nem meglepő, hogy tovább állt.

ZenZo 2009.05.26. 12:30:01

@donnelly: értelek. Nyilván felületes ismereteim miatt lehet ez, de én úgy hallottam/olvastam, hogy Strachan sikeres, s mind a játékosok, mind a szurkolók kiállnak a szigorú, de eredményes edző mellett. Pont tegnap is szóba került, hogy végülis ő magától ment, nem küldték el (?), mert hogy edzőket majdhogynem csak és kizárólag eredménytelenség miatt távolítanak el pozíciójukból.

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.05.26. 21:35:57

@ZenZo: A szurkolóknak egy része valóban szerette, de egy jelentős tábor nem tudta megkedvelni Strachant. Egyébként már szezon közben arról volt szó, hogy bármi lesz a vége, számára tálán már eljött az idő a váltásra.
Úgy is lehet nézni, hogy a szurkolóknak kb. a fele megtűrte, amíg folyamatosan bajnokok voltak, de így már jobb, ha lép.

(Egyébként sokakban lehet, hogy egyszerűen az Artmediás 0-5-ös bemutatkozásnál írták le, el tudom képzelni, hogy azt máig nem bocsájtották meg neki egyesek.)
süti beállítások módosítása