Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

SPL restart

2009.02.23. 14:00 donnelly

A Celticnek mostanra sikerült elszerencsétlenkednie egykor tetemes előnyét, a Rangers pedig úgy verte a Killie-t, ahogyan azt kell, ha bajnok szeretne lenni az ember, így nulla pontra csökkent a különbség, és a kékek tízzel jobb gólkülönbségüknek köszönhetően átvették a vezetést. Szombaton tizenkét fordulós sprintverseny indul, ez fogja eldönteni a bajnoki címet, és ha így folytatják tovább a csapatok, akkor az már jóval a rájátszásban sorra kerülő idei utolsó bajnoki Old Firm összecsapás előtt meg fogja találni gazdáját, mégpedig a Gers személyében.

Az Old Firm előtt ilyesféle hozzáállást vártunk el a játékosoktól:

Vagy legalább ilyet:

 

Persze egyes játékosok lelkesedésével nem volt gond, például a földön fekve fejjel szerelő McManus-éval, de a legtöbbektől csak ehhez hasonló apátiát kaptunk:

 

A Celtic pedig így folytatta Motherwellben:

 

Az okosok az SPL 2 beindítását tervezik, mi meg kérdezzük "Minek???", hiszen akár egy Old Firm mérkőzés is képes produkálni a másodosztályúnál is gyengébb játékszínvonalat. Ahogy az legutóbb is történt, és erről nem azért nem született poszt, mert (újfent) mérgesek voltunk a két nagymenőre, hanem mert úgy belebetegedtünk ebbe az értékelhetetlen játékba, hogy egész héten egy betűt se voltunk képesek bepötyögni. A Celtic aztán ezen a hétvégén is folytatta ezt a hulladékot, amit ők mostanában játéknak hívnak, és a Fir Park gyepén ezzel jók is voltak egy pontra, miközben a rivális magabiztosan nyert.

Strachannek egyre inkább kifelé áll a dákója, és nem nagyon van arra esély, hogy ősszel is ő tervezze a csíkosak edzéseit és étrendjét. Ha sikerül elhódítania zsinórban a negyedik aranyérmet, akkor valószínűleg köszöni szépen, és a Premier League-ben néz állás után, viszont amennyiben a Rangers végre kilép a zöld-fehérek árnyékából, úgy szintén nem lesz maradása, mert az megbocsáthatatlan bűn a szurkolók szemében. Strachan számára még a háromból három sem hozta meg a kellő elismerést, de ezzel a játékkal a csapat most már lassan első számú közellenséget fog csinálni belőle. Az is felvetődött bennünk, hogy az ősszel még parádésan játszó csapat próbálja megbuktatni őszes vörös menedzserét, de ami valószínűbb az az, hogy komoly feszültségek húzódnak a felszín alatt kitörésre várva - ezt igazolja McGeady kirohanása először Strachan ellen, majd a bunyó Boruccal, amire az edzésen kerített sort az ír-skót szélső.

Ilyen háttérrel, és főleg ilyen játékkal nem lehet bajnokságot nyerni, így kezd beigazolódni látszani szezon eleji jóslatunk (és a Falkirk is már csak egyetlen pontra van a kieséstől!) Régen rossz, amikor ebben a keretben Scott Brown teszi a legtöbbet a győzelemért, pedig volt még ott három csatár, meg egy Nakamura is, a tengerparti fövenyen azonban nem tudtak megélni - bár az utóbbi időben bármely más pályán is körülbelül hasonló játékra képesek - és lassan már nem a shrácok azok, akiknek játékáért az ember skót bajnokit néz, hanem mondjuk a mostanában egyre inkább Fleck által vezetett ezüstérmes, vagy a tanácsunkat megfogadva az Aberdeent végre legyőző, és így tisztán a harmadik helyre álló Csabicsapat.

Térjünk először vissza fő bajnokjelöltünkre, akiknél a szurkolók nagyon nincsenek kibékülve a vezetőséggel, meg senkivel sem (megint voltak vallási szempontból sértő dalok az Old Firmön) pénzügyi problémák is felvetődnek időről időre, és egyre csak azt kérdezzük, hogy Ally McCoist mikor veszi már át Walter Smith helyét? Ez a 4-5-1 kevés országban keresetlenebb árucikk, mint Skóciában, ahol akkor is maradni fog a fejjel a falnak! hozzáállás a nézőtéren, amikor már kölni diploma lesz a bérletigénylés alapfeltétele. A nemzetközi porondon még vállalható volt ez tarajos sülhoz hasonló felállás, és szörnyű mérkőzéseken döntőt is eredményezett számukra, és az is igaz, hogy néha négy-öt-hat-hét gólokat lőnek otthon, de a kiegyensúlyozottság egyelőre hiányzik.

Vagy csak hiányzott? Mi titokban vártuk a nullnullt, mert mikor játsszon az ember egy jó döntetlent, ha nem otthon a Kilmarnock ellen? De nem jött össze, ugyanis valamilyen különös oknál fogva Boyd és Miller 76 percen keresztül egyszerre voltak a pályán, és ez hat perc alatt három gólt reredményezett, aminek segítségével fordítani és győzni is sikerült kb. félóra elteltével (a potenciális gólkirály egy, a hűség szobra két dugót jegyzett). Ezzel a csatársorral most már be lehet darálni a szezon hátralevő részét, tehát ott a megoldás a WS-AM páros kezében, csak merni kell használni.

Csabáék nem szégyelltek egy döntetlent a Tynecastle-be látogató St Mirrentől, de megtehették, mert az Aberdeen múltheti legyűrésével - és mivel az Aberdeen-Dundee Utd rangadó 2-2 lett - két pont előnnyel helyezkednek a Dundee (és néggyel az Aberdeen) előtt a harmadik pozícióban. Mivel a Hibernian kikapott a Felföldön, Riordanék már a felsőházból is kicsúsztak - köszönhetően persze a Szeltik ellen egy pontot érő gólt szerző Quinnek is, aki a hatodik helyre segítette ezzel a Motherwellt.

Az Inverness tehát a Hibbies ellen (a Celtic pedig a Well otthonában) nyomatékosította, hogy a múltkori Caley-Celtic döntetlen nem a véletlen műve volt, és Terry Butcher csapata azt is aláhúzta, hogy ők márpedig mégsem akarnak idén kiesni. Ugyanezt tette a Hamilton is Falkirkben, és végképp eldőlni látszik, hogy a két társaság közül melyik fog a relegáció ellen battlingolni.

12 komment

Címkék: d videó skót összefoglaló spl

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr55960506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_benito · www.nst.blog.hu 2009.02.23. 14:25:04

b+, az első klip zseniális! :)

l.skywalker 2009.02.23. 15:19:43

Ami igaz, az igaz, de hogy a Celticnek ossze kell szednie magat az valoban muszaly. Velemenyem szerint csak es kizarolag a menedzser fejvele van baj. Rossz atigazolasi politika. Rossz taktika es a tehetseges tartalekok be nem allitasa miatt is all itt a Celtic, ahol all. Ami meg a HUN-okat illeti....
Remelem azert tartjak amit mindig is, hogy keptelenek csapatkent szerepelni, mindig csak egyenileg erosek. Amig ilyen szemelyisegeket kepesek elviselni maguk kozott, mint Nacho Novo, addig sosem lesznek osszeforva.

Rangers10 2009.02.23. 17:57:14

"Remelem azert tartjak amit mindig is, hogy keptelenek csapatkent szerepelni, mindig csak egyenileg erosek. Amig ilyen szemelyisegeket kepesek elviselni maguk kozott, mint Nacho Novo, addig sosem lesznek osszeforva."

Nyehehe :)
egyénileg erősek, ez tetszik :D
pont hogy nem, hanem csapatként (lásd tavalyi UEFA kupa)
Ha legközelebb beszélsz Novoval, akkor légyszi kérj nekem egy aláírt mezt tőle, köszi
;)

l.skywalker 2009.02.24. 09:49:49

Rangers10. Kerlek ne erts felre. Nem kenyerem egyaltalan a vagdalozas. De volt mar reszem Old Firmet vegigulni. Es nagyon sok kedves emlekem van a skot labdarugasrol. A Rangers a skot Real Madrid. Jatekosokat keresnek. Mig a Celtic, eddig legalabbis ezt csinalta, de most Strachan kezdi jol elcseszni, a csapategysegben tudta az erejet. A tavalyi UEFA kupa legjobb apropoja eppen a dontobe jutas es az idei kupaindulas volt.
UEFA CHANPIONS LEAUGE
HUNS FREE ZONE

Rangers10 2009.02.24. 20:18:34

Elhiszem, hogy nem kenyered, de eddig mindkét írásodból ennek ellenkezője jött le (számomra)...

Élőben volt már részed végignézni egy Old Firm-öt?

A Real Madriddal való összehasonlítást kérlek fejtsd ki!
Ez arra utalna, hogy össze-vissza vásárol mindenféle külföldi játékosokat a csapat?
Hasonlítsd csak össze mondjuk a Celtic és a Rangers támadószekcióját:
Előbbié áll egy ausztrálból (Skippy), egy görögből (Szamár), egy hollandból (hosszúnevű), egy írből (cselgép) és egy Malajziában született skótból (Maloney).
Utóbbié áll egy skótból (Boyd), egy skótból (Miller), ezen kívül van még egy skót (Naismith) is, no meg egy spanyol (Novo) és egy északír (Laff).

Miről is beszélünk?
;)

[eredményességben valóban van párhuzam a Gers és a királyi gárda közt :P]

egyébként chaMpions leaGUe... a többi stimmel

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.02.24. 20:36:49

@Rangers10: Az igazsághoz hozzátartozik, hogy McGeady annak ellenére, hogy az ír válogatottban játszik, 100%-ig skót, mint ahogyan a kenguru ereiben is skót vér csörgedez.

l.skywalker 2009.02.26. 08:40:17

Rangers10. Ahogyan mondtam, valoban nem kenyerem a felelgetos-valaszolgatos, egymas veret szivos kommentezes. De mivel kerdeztel, ezert igenis valaszolok. Megkivanja a joerzes.
Igen, volt reszem eloben vegigulni Old Firm-et. Gyerekkorom nagy alma volt, hogy megtehessem. Csak az maradt el, hogy Larssont szerettem volna latni eloben, de o mar akkor nem volt ott. Egy evig volt szerencsem Skociaban tanulni, es ez alatt az egy ev alatt voltam egy Celtic Park beli es egy Ibrox Park beli meccsen is. Most probalom egy Rangers szurkolo szemszogebol is megelni a dolgot, mert nem akarom azt mondani, hogy magatol ertetodoen utallak azert, mert a Rangersnek szurkolsz, habar ezert ott kint barmelyikunket agyonverik. Ha kulfoldi vagy, es nincsen meg eleg ismerosod, akkor jobb, ha nem szurkolsz semmelyiknek sem, csak mosolyogsz, hogy milyen nagyszeru sport a foci. Szoval valoszinuleg azert, mert zold feher a szivem, ezert ereztem magam ugy az Ibrox-ban, mivel nem vendegszektorban ultem, hogy kicsit mintha, nem akarok csunyat mondani, de akik korulottem ultek azok mind kicsit minttha fennhordtak volna az orrukat. Es ez mintha kicsit a csapatra is igaz lenne. Ebben hasonlitanak a Real Madridra, persze vannak kivetelek itt is, ott is, pl. Albertz egy kifejezetten szimpatikus es nagyon jo jatekos volt es nekem Fergussonnal sincsen semmi bajom, de nem ereztem magam jol a kekek kozott. Ami meg a hasonlitasomat a Realhoz illeti, nem a jatekosallomany szinessegere gondoltam, hanem arra, hogy milyen tipusu jatekosok jatszanak a 2 csapatban. Amig en a Rangerst mindig ugy lattam, hogy megszerzik a legtehetsegesebb jatekosokat, akik tokeletesen bannak a labdaval es nagyon jol cseleznek stb... addig a Celticnel inkabb erzem azt, hogy minden jatekos a csapategyseget erositi. Persze itt is vannak kivetelek, most eppen Gordon. De kerlek ezt hallgasd meg, hogy egy masik Magyarral nem vitatkozni es foleg nem osszeveszni akarok ezen a dolgon, mert ezt mi nem nagyon tudjuk megerteni. Ami ott zajlik az kicsit mas dimenzio. Azt sem bannam, ha veled egyutt mehetnek ki egy Old Firm-re megint. Itthonrol elegge unalmas es gyatra a bajnoksag. Hail!

pbgi 2009.02.28. 16:38:37

Áhh, szerintem elbeszéltek egymás mellett. Jelenleg lehet, hogy a Rangers működik inkább csapatként, a Celtic-ben pedig sokkal egyénieskedőbbek a játékosok, de a 90-es években ez nagyon másként volt. Az Ibrox-ban majdnem minden posztra volt egy világklasszis játékos. Hogy ez mára megváltozott, az nem is kérdés, de a tényeken nem változtat, a múltban (legalábbis a közelmúltban) a Rangers sokkal inkább az egyéni képességekre összpontosított, mint az ellenfele.

Ami az igazán mókás, hogy a mostani inkább csapatként működő (egyébként nyilvánvalóan nemzetközileg is kevésbé jegyzett) együttest is és a 9iar alatt tevékenykedő mestert is Walter Smith-nek hívják.
__________________________________________________


Egyébként a Real-hoz hasonlítás nyilván nem minden téren áll meg, de a Madrid tényleg mindig posztra igazolt (nagy sztárokat) aztán most sokkal gyengébb játékosállományuk van, mint a Barcának. Ennyiben legalábbis megáll az analógia.

pbgi 2009.02.28. 16:42:08

"Előbbié áll egy ausztrálból (Skippy), egy görögből (Szamár), egy hollandból (hosszúnevű), egy írből (cselgép) és egy Malajziában született skótból (Maloney).
Utóbbié áll egy skótból (Boyd), egy skótból (Miller), ezen kívül van még egy skót (Naismith) is, no meg egy spanyol (Novo) és egy északír (Laff)."


Mondjuk szerintem nem az a lényeg, hogy ezek a játékosok milyen nemzetiségűek, hanem, hogy ezekből mennyi saját nevelés.
McGeady egyébként nem csatár, szemben Beasley-vel, aki nem szerepel a névsorban. De tavaly ilyenkor egy afro-francia és egy gaboni is "erősítette" a Rangers támadósorát.

Rangers10 2009.02.28. 17:07:11

l.skywalker!
Örülök, hogy válaszoltál!
Irigyellek, hogy volt már alkalmad a helyszínen végignézni egy Old Firm meccset (sőt kettőt is). Nekem évek óta cél egy skóciai kiruccanás, eddig azonban még nem jött össze. Mivel te hosszabb időd is eltöltöttél ott, ezért nyilván jobb a rálátásod a dolgokra.
Viszont van szerencsém ismerni többeket is, akik voltak már kint meccsen (Old Firmön is) és amit említesz, hogy a külföldieket "utálják", ha az egyiknek szurkol, ennek eddig pont az ellenkezőjét hallottam mindenkitől :) - szinte csodaként néznek rá, hogy a messzi Magyarországból hogy jut valakinek eszébe, hogy a skót focit szeresse...

Azt is pont fordítva látom, hogy a Rangers venné meg a jobban cselező, technikásabb játékosokat... Celticben játszik az SPL talán két legjobban cselező játékosa (Nakamura, McGeady), a Gersben pedig Mendes. (és nézd meg Broadfoot-ot és Papacot, a szívroham kerülget, mikor elkezdenek hátul cselezgetni :D)

Összeveszni én sem akarok, vitatkozni viszont az már más kérdés, kultúrált körülmények között van értelme :)
Az hogy más dimenzió, teljesen más az egész futballt körülvevő atmoszféra, abban maximálisan egyetértek.
Bajnokság színvonala valóban nem vethető össze a topligákkal, de azért van egy egyedi hangulata ;)

Follow!

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.02.28. 17:48:55

jessszasz, csak most látom, Dropkick van a posztban.

Everybody go berserk :)

www.youtube.com/watch?v=x-64CaD8GXw&feature=related
süti beállítások módosítása