Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Skócia virágai – Bevezető I.: Ki töri össze László Csaba szívét?

2008.07.17. 09:00 donnelly

A skótokat úgy általában mindenki szereti, nem vitás, azonban a Rangers tavasszal mindent megtett azért, hogy ezt a labdarúgásukról ne lehessen elmondani. Ennek ellenére bízunk benne, hogy az 1998-ban üzembe helyezett Scottish Premier League történéseit követők tábora tovább fog növekedni – hazánkban is. Hogy egészen pontosan miért érdemes elmerülni az északi alkoholizmus szépségeiben, azt lapozás után áruljuk el.


Igaz, az utóbbi időben a Celtic-nél divatos lett a bajnokságot Üllői út hosszúságú előnnyel nyerni, de az is előfordult már, hogy csak az utolsó körben koronázták meg Kaledónia királyait, ahogy az a legutóbbi kiírásban is történt. Szerintünk most sem lesz másként, bár előfordulhat, hogy a rájátszás utolsó néhány fordulója már csak a harmadik hely szempontjából lesz érdekes. Addig is Skócia ifjúságának színe-java fogja gyilkolni egymást - azokkal az idegenlégiósokkal kiegészülve, akiknek nem jutott már spanyol, vagy olasz tengerparti csapat, csak ez a nyirkos, szutykos kőhalom - azért, hogy mi jól szórakozzunk.

A következőkben amellett, hogy megtippeljük a bajnokság végeredményét, bemutatjuk a szereplőket, és megemlítjük, hogy kire miért, vagy miért nem érdemes figyelni.

Aranyérmes – RANGERS

A Mackók (Teddy Bears) tavasszal azzal voltak elfoglalva, hogy Európa elsőszámú közellenségévé váljanak, és ezért még tetemes bajnoki előnyüket is képesek voltak leadni, majd az utolsó fordulóban fejet hajtottak az Aberdeennek, és ezáltal a Celticnek. Megérte. Érzi ezt Walter Smith és Ally McCoist is, be is vásároltak néhány csatárt, a ballasztokat meg elzavarták. Ám idén nem fogják elhülyéskedni a sorozatot holmi vesztes kupadöntőért cserébe.

Ezüstérmes (BL-selejtező) – CELTIC

Gordon Strachan,  a bajnok kobold, eddig még nem igazolt senkit komoly nevet a nyáron, és ha ez így marad, akkor arra rámegy a bajnoki cím is. Nem tudni mi az oka (talán az új játékosok egy idő után beleszürkülnek a skót ködbe, kivéve persze Henke Larssont), de a Shrácok (the Bhoys) legutóbb elvesztették a bajnokságot, amikor címvédőként, papíron a mezőny legerősebb keretével rendelkezve nem végeztek nyári vérfrissítést. Persze az értékek (Boruc és McGeady) megtartása állítólag új igazolásokkal ér fel, de ezt nem vesszük be.

Bronzérmes (UEFA-kupa) – HIBERNIAN

Edinburgh (ejtsd: édinbörrá) káposztafejű írjei kisebb meglepetést okozva 2004 után újra harmadik helyezést érnek el. Ehhez nagyban hozzájárulhat Gróf Dávid cserekapufa, a liga (egyelőre) egyetlen magyar játékosa, aki nagy lelkesedéssel fog labdát szedni dolgozni az edzéseken.

Negyedik – MOTHERWELL

Igaz, hogy a szegény Paul O’Donnellért küzdő Acélosok beértek a harmadik (UEFA-kupás) helyre a legutóbbi kiírásban, mi mégsem hisszük, hogy fiatal Celtic-játékosokkal kiegészített csapatuk meg tudná ismételni a tavalyi produkciót. Lehet, hogy csak ötödikek lesznek.

Ötödik - ABERDEEN

Na, ők annyira csórók, hogy még helyi riválisuk sincs. Hiába becézik őket Tanaraknak (the Dons, valószínűleg az Aberdonian-ből), mert nincs kit oktatniuk. Esetleg bepróbálkozhatnak a Gólyáknál (a Hamilton újonc az SPL-ben). A ’80-as években egyébként (Alex Fergie alatt) kinézték maguknak a kb. 100 kilométernyire fekvő Dundee erősebbik csapatát, a Unitedet, mint lehetséges ősi riválist és elnevezték a vetélkedésüket New Firmnek (milyen eredeti). Most az ötödik helyért ölhetik egymást.

Hatodik – DUNDEE UNITED

Arab Terroristák az északi ködben (az első fele a szurkolók, a második a csapat beceneve), menedzser-igazgatójuk: Craig Levein. Az elnök után egy szurkolói csoport a legnagyobb résztulajdonos (ArabTRUST). Megint az állítólagos helyi rivális mögött végeznek eggyel, de még épp bent maradnak a felsőházban. Iszonyú ronda mezük miatt érdemes lesz figyelni rájuk.

Hetedik - HEART OF MIDLOTHIAN

A Romanov fiúk által pihenni vágyó litván fiatalok számára kialakított Edinburgh-i Szívek szállodájában László N’Csaba az új recepciós. László 2004-ben már járt a Tynecastle Stadionban, és akkor győztesként távozhatott Rósa Dénesnek köszönhetően (aki manapság valószínűleg Angliában mosogat). Hogy Romanovék egy nemzetközi tapasztalattal rendelkező, ambiciózus fiatal edzőt láttak benne, vagy csak egy újabb pénzügyi manőver lehetőségét, azt mindenki maga ítélje meg az év végi bajnoki helyezésükből.

Nyolcadik - INVERNESS CALEDONIAN THISTLE

A Felföld braziljai idén is odateszik magukat. A pályájukról látni az Északi-tengert, a padon az a Craig Brewster ül, aki tavaly még játékos-edzőként szerzett gólt a Celtic ellen (0-2 után fordítottak emberhátrányban). Hogy mit várunk tőlük? A legkevesebb, hogy rúgjanak be, rontsanak neki az ellenfélnek, és lehetőleg maradjanak bent, de ha csak az egyiket teljesítik, már megtették a magukét.

Kilencedik – ST MIRREN

A Haverek (the Buddies) szezon közben sajnos elköltöznek a Love Streetről - ahol 1894 óta játszanak - a Greenhill Roadra (10800 helyett 8000, de mind ülőhely!). Ők az egyetlen csapat, akik kétszer is feljutottak mióta SPL-rendszer van, ezt a második időszakot jobban meg fogják becsülni.

Tizedik – KILMARNOCK

Tavaly épphogy bennmaradtak és idén sem fognak kiesni, pedig már nagyon érik a dolog (na meg a bajnoki cím is, ami 1964-65-ben volt meg utoljára). Legtapasztaltabb támadójuk az a David Fernandez, akiben mellesleg a Celtic történetének legrosszabb igazolását tisztelhetjük, és aki 2006 óta 37 mérkőzésen 3 gólt termelt jelenlegi csapatában…

Tizenegyedik – HAMILTON

Az Iskolások (the Accies) pofozógépnek vannak elkönyvelve, és azok is lesznek egészen 2009 elejéig. Ekkorra viszont a Falkirk még őket is alulmúlja, így legnagyobb meglepetésünkre bent fognak maradni. A honlapjukról nem lehet mezt rendelni, pedig biztosan lenne forgalmuk: a hazai Árpád-sávos, az idegenbeli meg tiszta brazil.

Tizenkettedik – FALKIRK

Van egy olyan érzésünk, hogy a Gyermekek (the Bairns) idén kipottyannak. Igaz, sokáig úgy fog tűnni, hogy akár stabil helyük lehet jövőre is az SPL-ben, de a riválisok februárra összeszedik magukat és John Hughes fiai - akik mellesleg egy 3-1-es hazai vereséggel kezdték a felkészülést a Kelet-Skóciai Ligában edződő Spartans ellenében – márciustól már a másodosztályra fognak készülni. Úgy érezzük, hogy Jackie McNamara előbb-utóbb játékos-edzőként fogja visszavezetni őket az élvonalba.

Bár a skót bajnokság sokszor inkább a klánok közti háborúkat idézi, mint a nagyobbik testvért, az angol profiligát, reméljük, mindenki kedvet kapott ahhoz, hogy jobban megismerje ennek a misztikus országnak egy új oldalát. A következő részekben további segítséget is adunk hozzá: pár szót ejtünk majd a lebonyolítás érdekességeiről, az SPL eddigi történetéről és arról, hogy mit intéztek arrafelé hazánk fiai az elmúlt években. Addig mindenki válasszon magának csapatot, akiért aztán a zajos füstös kocsmák mélyén fekete sört szürcsölve szoríthat egészen májusig!

34 komment

Címkék: d skót beharang spl

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr70570805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lond · http://lond.blog.hu 2008.07.17. 10:11:05

Azért, hogy mennyire jelen vannak ezek a rivalizálások, arról sokat elmond, hogy Skócia legtöbb olyan kocsmájában, ahol van tv, ki van írva, hogy tilos klubszínekben megjelenni... gondolom már párszor szétvertek néhány kocsmát arrafelé :)

A bukott Madonna a nagy didikkel Van Klomptól 2008.07.17. 10:19:42

Lond,
Angliában is ugyanúgy ott van a 'NO BASEBALL CAPS AND FOOTBALL COLOURS' felirat a pubok ablakán, lehet, hogy ez egységes az EK területén, hm?

Az évek meg a rutin 2008.07.17. 11:00:05

László Csabára Uganda után ráfér egy igazi kihívás. Érdemes elolvasni a Népsport Onlájnon Lothar Matthaus bunkó véleményét egykori másodedzőjéről. Korábban ő is pályázatot a Hearts vezetőedzői posztjára. Savanyú a szőlő...

shinigami 2008.07.17. 11:53:31

ez tokjo meg minden de nem szeretnetek az u19es eb-rol is irni 1 posztot?:/

Quentin Montargis-ból 2008.07.17. 13:08:36

Alsó tagozatos általános iskolásként néhányszor megfordultam a délutáni hittan órákon, ám kizárólag egy cél vezérelt: a foci. A "papbácsi" osztotta el a csapatokat, mindig katolikusok vs. reformártusok csatákat vívtunk amolyan Rangers*-Celtic módra.

:)

(*protestánsok, tudom)

A bukott Madonna a nagy didikkel Van Klomptól 2008.07.17. 14:08:21

Quentin, ne aggódj, a skót protestánsok is a kálvini hitvallást követik, tehát reformátusok:)

KeRTi · http://blog.gardenee.net 2008.07.17. 14:11:41

shinigami: hát azért ez a lászlócsaba dolog is érdekes fejleménye az idei nyárnak :D ma 6tól pedig magyarspanyol, utána biztosan lesz post sztem ;)

Rangers10 2008.07.17. 14:23:04

Na ez tök jó, hogy van végre a skót bajnokságról is poszt :)

Viszont azt kifejtenétek, hogy "a ballasztokat meg elzavarták" mondatrész kire vonatkozik? :)

donnelly · http://nst.blog.hu 2008.07.17. 14:53:08

Rangers10,
eddig pont 10-en távoztak a keretből. Igaz, hogy ezek jórészt fiatalok, de van köztük olyan is, mint Buffel, vagy Šebo. Lehet, hogy egy kicsit túloztam, de kárpótoljon az, hogy első helyre tettem a Kékorrúakat:)

Rangers10 2008.07.17. 15:08:47

Oké, közben rájöttem az információ forrására ;)

Valóban ez a két név kiemelkedik, bár egyikük se volt jelentős a csapatnál.
Buffel 2005 környékén játszott rendkívül jól, az utolsó 1,5-2 évben végig sérült volt, kevesebb, mint 10 meccsen játszott.
Sebo meg... :D
Ha jól emlékszem, 2 gólt lőtt a bajnokságban (csatárként!), meg egyet a Chelsea-nek tavaly nyáron. Aztán idén már kölcsönben volt a franciáknál, akik most végleg megvették.

Remélem Cousin még elmegy, benne van a pakliban Boyd, Hemdani, Alexander távozása is.

Helyes, hogy első helyre tetted a csapatot, idén remélhetőleg visszakerül a bajnoki cím a legméltóbb helyre...

Quentin Montargis-ból 2008.07.17. 15:28:23

OFF

Mexicola, a neved csak nem a QOTSA egyik legjobb nótájára utal?

A bukott Madonna a nagy didikkel Van Klomptól 2008.07.17. 15:31:26

OFF
It's a wonder that those guns don't point at you...
ON

A bukott Madonna a nagy didikkel Van Klomptól 2008.07.17. 15:51:49

És McGeady (a Celtic Josh Homme-ja) hosszabbított, hurrá, hurrá!:)

Quentin Montargis-ból 2008.07.17. 16:23:53

OFF

holnap csináltatok pólót :)

Quentin Montargis-ból 2008.07.17. 16:36:30

OFFFFFFFF

QOTSA-t. Egy helyen lehet kapni Pesten, de vagy XL-es, vagy női van...Akartam netről rendelni, ám drága. Maradt a C-terv.

ON

Hogy ontopik is legyek: donnelly, esetleg írhattál volna bővebben az új igazolásokról.

donnelly · http://nst.blog.hu 2008.07.17. 17:53:40

Quentin,
nem voltak egetrengető igazolások egyelőre (bár Kenny Miller visszatérése a Rangers-höz minimum érdekes), és még nincs is vége az igazolásoknak (pl. a Celticnek állítólag kéne a román válogatott Tamás). Amúgy meg nem tudom, hogy mennyire lenne sokatmondó a (számunkra) noname skót játékosok klubváltása. Mindazonáltal lehet, hogy szedünk majd egy csokrot rajt előtt a legérdekesebb transzferekből.

A bukott Madonna a nagy didikkel Van Klomptól 2008.07.17. 17:55:07

OFF

QM, én ezért vettem a bécsi koncerten S-eset:)
Amúgy volt a Headbangerben M-es Bulby-s tavasszal, de vagy 2 nap alatt elfogyott...

ON

pbgi 2008.07.18. 02:10:15

Kezdésnek nem rossz cikk, azért remélem, hogy minél mélyebbre ássátok magatokat a skót foci terén, sikerül még színvonalasabb poszt-okat is összehozni (mégegyszer: nem lebecsülve ezt)!

A bajnokság '85 óta teljesen kétpólusú, és üde színfoltot jelentenek azok az évek, amikor nem az Old Firm csapatai osztják meg az első két helyet. Nincs idén sem reális esély sem a trónfosztásra, sem a második hely "glasgowiatlanosítására", de tény, hogy a Motherwell csapatára jó lesz odafigyelni a következő években, mert "ott elindult valami..." (legalábbis látszólag).
Nálam biztos befutók a harmadik helyre, és azt várom, hogy 26 pontnyi hátrányukat a tavalyi másodikkal szemben leszorítják 20 alá, de úgy, hogy közben több, mint 70 pontot szereznek ők is.

A bajnokság megnyerése nehéz kérdés...
Ami azt illeti, a Celtic tavaly ilyenkor már ki volt nevezve a 07/08-as szezon bajnokának, és igencsak kényelmesen kezdtek neki a menetelésnek. Erre idén kevés az esély, már csak azért is, mert a fogadóirodáknál egyezményesen 1.8-2.0 között mozognak a bajnoki címre vonatkozó odds-ok.
Mi szól a két csapat mellett/ellen? Szerintem a Rangers lényegében egy gyengébb kerettel tudta tavaly felvenni a harcot a rivális ellen, és ez mindenképpen a menedzser Walter Smith érdeme. Ha innen nézzük, akkor idén még jobb esélyük van a győzelemre, hiszen WS mostmár több, mint másfél éve trenírozza a csapatot...
Ugyanakkor látni kell, hogy a Gers játékosállománya igencsak "öregecskedő", míg a Celtic-nél túlnyomorészt 79 és 83 között születettek jönnek számításba. Az idő pedig nekik dolgozik - szól a mondás, és tényleg ezt figyelembevéve idén ismét a Parkhead-beli alakulat a favorit.
És még valami: a mentális tényezőket vizsgálva a tavalyi szezon tükrében könnyen rájöhetünk, hogy amit WS megnyer a szakmai tudásával, azt a pszichikai versenyben elveszíti Strachan-nel szemben. A Celtic tavaly számolatlanul lőtte a gólokat 80. perc után (és az sem nem a véletlen műve, hogy a bajnokság talán legfontosabb gólját a 93. percben szerezte "Hollandia legmagasabb pontja" még április közepén a Rangers ellen).

Ami az igazolásokat illeti a Gers-nél valószínűleg már korábban leesett a tantusz, hogy igazi tehetség, aki jó korban is van; Európából nem fog Skóciába csöppenni. Kelet-Glasgow-ban viszont most kezdenek rájönni, hogy hiába jó nevű ászokért (a teljesség igénye nélkül: Pavlyuchenko, Darren Bent, Kewell, Boulahrouz, Klasnic, van Buyten és nem mellesleg Gera Zoli) tett milliós ajánlatok, itt a kutyát sem érdekli az SPL. [Majd ha BL-elődöntős lesz az egyik skót csapat, visszatérünk a témára...]
Úgyhogy míg a Rangers bevásárolt B-osztályos megbízható támadókkal (Lafferty, Velicka és a hűség megtestesítője Kenny Miller), addig a másik oldalon tétlenek voltak, és (eddig még) nem erősítettek; de lévén, hogy az igazolási piac nem július 24-én zár, mint kicsiny hazánkban, hanem aug. 31-ig nyitva áll, kicsit korai még megrántani a vészharangot.

"Persze az értékek (Boruc és McGeady) megtartása állítólag új igazolásokkal ér fel, de ezt nem vesszük be."

Mondjuk ezt szerintem be lehet venni, az SPL (tapasztalatom szerint) az a hely, ahol rövid távon elég ritkán jön be egy új igazolás, ez alól gyakran kivétel, ha egy új menedzser teljesen kicseréli a csapatot munkája elején.
Ha Boruc, Nakamura, McGeady, McManus és Robson marad a csapatnál, akkor azért elég jó esély van egy újabb jó szezonra.


Alsóház: szvsz elég merész tipp a Falkirk kiesését megtenni. John Hughes-szal szerintem évről évre bíztatóbb játékot mutatnak, és ez idén sem lesz másként a 7-8. helyre pályázhatnak ismét.
A Kilmarnock tavalyi szereplése kiábrándító volt - még jó, hogy volt egy Gretna (illetve nem jó, de ez más tészta) - talán idén összekapják magukat és végérvényesen kiheverik Naismith távozását.
Szerintem a St Mirren és a Hamilton fog harcolni a kiesés elkerüléséért, de az újoncok abszolút fekete lovak így lehetetlen megmondani, hogy mire lesznek képesek... Ugyanakkor érdemes lesz figyelni egy bizonyos James McCarthy nevű fiatal emberre, akit ajrópa szinte összes nagycsapata megkörnyékezett már.

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2008.07.18. 02:30:03

"Ugyanakkor érdemes lesz figyelni egy bizonyos James McCarthy nevű fiatal emberre, akit ajrópa szinte összes nagycsapata megkörnyékezett már."

A Liverpool legalább 2 éve figyeli, ha jól tudom, mintha már próbajátékon is lett volna.

pbgi 2008.07.18. 02:38:17

"A Liverpool legalább 2 éve figyeli, ha jól tudom, mintha már próbajátékon is lett volna."


Igen, de nem csak a Pool. A BL-ben általában 8 közé jutó csapatok mindegyike (+ a Real :P - bocs ez nem maradhatott ki) ajánlatot tett neki, de ő májusban 3 évvel meghosszabbította a szerződését. (Gondolom azért, hogyha valamikor is eligazol - ne ingyen tegye.)

mickeyknox 2008.07.18. 14:41:21

elég lesz az edinbrá is, nem kell az az ö betű :)

donnelly · http://nst.blog.hu 2008.07.18. 15:08:07

mickeyknox,
szerintem elég nehéz írásban megjeleníteni azt, hogy "KELTÁSAN KÁROGVA A GARATRÓL INDÍTVA - MINTHA ERŐS H-T AKARNÁL KÉPEZNI - EJTS UVULÁRIS R-T"
Egyébként Londonban lehet, hogy elég annyi, hogy 'edinbra', de én a radikálisabb skót akcentushoz szeretnék közelíteni:)

rexford 2008.07.18. 20:39:13

A Celtic nem vette meg Szamaraszt a Man Citytől? Vagy csak képzelődöm?

pbgi 2008.07.18. 21:23:44

rexford
De, megvette...

Az ínyenceknek: most megy a Southampton - Celtic meccs...
Az myp2p.us-en lehet stream-et keresni a meccshez. Egyelőre óriási a különbség a két csapat között, a szentek alig jöttek át a félpályánkon... ;-)

Killen góljával vezet a csapat, de már lehetne 3-4 gólos különbség is...

donnelly · http://nst.blog.hu 2008.07.18. 22:14:12

rexford,
Szamaraszt megvették, de ő már eddig is ott volt kölcsönben. Mindazonáltal én nem tudom, hogy mit keres ott, sőt egyáltalán a futballpályák közelében...

pbgi 2008.07.18. 22:41:20

donnelly

Samaras első blick-re tényleg esetlen, de a tavalyi bajnokságban nagyon fontos meccseken szerzett fontos gólokat. Mellesleg a szentek ellen is összehozott egy tizit.

donnelly · http://nst.blog.hu 2008.07.18. 22:45:48

engem még egyszer sem győzött meg, biztos nem a megfelelő meccseken láttam:)

donnelly · http://nst.blog.hu 2008.07.18. 22:57:29

pbgi,
tényleg merész tipp a Falkirk, de hát vállalni kell a merészebb következtetéseket is, hogy izgalmasabb legyen a dolog:)
Elsőre egyébként azt mutatta az üveggömb, hogy bekerülnek a felsőházba, de aztán megdörzsöltem, és láttam, hogy kiesnek :-/

pbgi 2008.07.19. 01:27:15

donnelly

A bajnoki győzelemre vonatkozó jóslatot is le kellene csekkolnod mégegyszer...

Egyébiránt bejöhet a Falkirk, csak túl hosszú a bajnokság, és messze nem ők a leggyengébb csapat - Latapy és McNamara még varázsol egyet.

[Nekem akkor is a Well a titkos favoritom. :-)]

Egyébként meg: GO BHOYS! :)

donnelly · http://nst.blog.hu 2008.07.19. 09:18:11

pbgi,

bajnoki győzelem: azért ez a tipp, mert nem akarok részrehajlónak tűnni;)

Egyébként azt álmodtam, hogy a Rangers kikap a nyitó fordulóban a Well otthonában, csak mivel Falkirkbe mennek, kicsit sántit a dolog...:)
süti beállítások módosítása