Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

David Beckham IQ- és futballkvíz - A válaszok

2009.02.23. 19:00 _benito

Itt a gyorsaság számít, kérem szépen, nem a szépség. Mivel tökéletes megfejtés nem érkezett, de a születésnapi kvíznek természetesen a születésnapon kell kihirdetni a győztesét, az első olyan játékost hoztuk ki bajnoknak, akinél csak egy nagyon kis híja volt a hibátlan válasznak. Ő pedig nem más, mint Baranyai Dávid, akinek ezúton is gratulálunk, ő lesz a következő vendégtippelő a PL-beharangozóban. Hajtás után lássuk újra a kérdéseket, és azokat a válaszokat, amiket mi hibátlannak tartottunk – volna.

Kicsoda minden idők legdagadtabb futballkapusa?
William Henry ’Fatty’ Foulke 160 kilogrammjával és 196 magasságával riogatta anno a Sheffield, Chelsea és a Bradford kapujára törő csatárokat. Hokikapusként megdönthetetlen rekordjait ma is tisztelnék, így az utókor csak hurkás bendője miatt emlékszik rá.

Miért lett annak idején egyszerre CF Barcelona az FC-bő, és Atlético Madrid az Athletic Aviaciónból?
Természetesen Franco keze van a dologban, aki 1941-ben rendeletileg tiltotta be az idegen nyelvű nevek használatát, amelybe a katalán is beletartozott.

Hány egykori angol bajnokcsapat felnőtt keretében van jelenleg magyar játékos?
Jelenleg sajnos csak a Sunderland kapuját védő Fülöp Mártonra áll a kitétel.

Hány olyan csapat jutott a BL csoportkörébe, amelynek mindhárom selejtezőkörben pályára kellett lépnie?
Négyen is véghezvitték a bravúrt, a fehérorosz BATE Boriszov és a felejthetetlen Anorthosszisz Famaguszta idén, a szlovák Artmedia Bratislava pedig illusztris társaságban verekedte végig magát a mezőnyön, velük együtt ugyanis a Liverpoolnak is legalulról kellett kezdenie – címvédőként.

Mennyi volt a legkevesebb gól, amivel angol gólkirályi címet lehetett szerezni?
1998-ban és 1999-ben is elég volt 18 találat a gólkirályi címhez, ezen először három, másodszor négy játékos osztozott.

Hány egykori spanyol bajnokcsapat nincs jelenleg az első osztályban?
A Real Sociedad az egyetlen, és ők sem régóta büdösödnek a másodosztályban.

1998-ban megsérült egy kapus, amikor az ellenfél tizenhatosa előtt próbált szerelni. Ki a bátor hálóőr?
Peter Schmeichel egy Arsenal elleni meccsen kalandozott előre, és éppen Denis Bergkamp pályafutását szerette volna kettétörni, amikor a szerelési kísérlet közben ő maga sérült meg.

A világbajnokságok történetében négy játékosnak is sikerült mesterhármast lőnie (köztük Kocsis Sándornak), de csak egy olyan akad, aki ezt két vb-n is megtette.
1994-ben és 98-ban is mesterhármast ért el Gabriel Omar ’Jesus’ El Megváltó Batigol Batistuta. Könnyű volt, csak csalinak volt bedobva.

Melyik csapatnak van a legnagyobb pályája a Premier League-ben?
A City of Manchester Stadium 116m x 77m, amivel épphogy nagyobb (sőt, igazából csak szélesebb) a pályájuk a városi riválisénál.

Ha az Inter lesz a bajnok Olaszországban, akkor nem csak a Milant éri utol, de egy másik versengésben is egyenlítenek a milánóiak. Az miaz?
Ide érkezett olyan megfejtés is, amit majdnem elfogadtunk, de aztán inkább megmaradtunk a saját verziónknál: Torino városa 34-szeres bajnok (27+7), Milánó eddig 33-szoros (17+16).

Hány fővárosi csapat nyert német bajnoki címet?
Odáig persze rendben ment minden, hogy Blau-Weiss Berlin, Hertha BSC, Viktoria 89 Berlin, sőt, akadtak olyan túlbuzgó versenyzők is, akik a keletiek bajnokságának berlini győzteseit is idevették. Csak közben mindenki elfelejtkezett a Rapid Wienről.

Az Old Firm Derbyt mindenki ismeri. De mi az az Old Farm Derby?
Az East Anglian Derbyt nevezi a köznyelv tréfásan Old Farmnak, a traktoros fiúk becenevét nem véletlenül kapó Ipswich összecsapása a Norwich-csel Kelet-Anglia legnagyobb futballeseménye.

Ki volt a legtöbbször második a BL/BEK-ben?
The second is the first loser – tartja a mondás, és jól tudja ezt a Juventus és a Benfica 5-5 bukott döntővel. Hector Cuper a kanyarban nincs.

A Juventus, a Milan és az Inter után melyik a legsikeresebb olasz csapat?
Nem volt ez sem nehéz, a Genoa 9 bajnoki címmel követi a nagyokat. A Grifone az első hét kiírásból hatot megnyert, de az utolsó bajnoki címükre sem sokan emlékeznek már (1924).

Hány olyan válogatott volt, amely kijutottak a vb-re, de ott nem tudott gólt lőni?
Itt voltak, akik az összes gólképtelen vb-csapatot elküldték (ugye a franciák címvédőként pl…), de olyan országok, akik csak egyszer jutottak ki és akkor sem tudtak gólt lőni, csak négyen vannak: Kanada, Görögország, Indonézia, és Trinidad és Tobago (bár ők egy öngólt azért vertek, hogy ne maradjanak szégyenben).

22 komment

Címkék: kvíz db szakértelem több mint foci

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr91961323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.02.23. 19:30:42

Ó vazeg, most ugrottam volna neki a megfejtésnek ;-)

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2009.02.23. 19:43:21

15. Hány olyan válogatott volt, amely kijutott a vb-re, de ott nem tudott gólt lőni?

Nevezzetek kötekedőnek, de a kérdésben, hol van, hogy csak azok számítanak, akik csak 1x jutottak ki?

smartdrive 2009.02.23. 19:48:13

"A világbajnokságok történetében négy játékosnak is sikerült mesterhármast lőnie"

kevés lesz az

smartdrive 2009.02.23. 19:50:35

Rapid Wien-es kérdés: akkor épp nem volt főváros ugye. ilyen alapon a középkori német fejedelemségek fővárosai is számíthatnának, hadd ne soroljam

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.02.23. 19:50:55

@Great Cornholio: "Hány olyan válogatott volt, amely kijutottak a vb-re, de ott nem tudott gólt lőni?"

Ennek az értelmezése az, hogy "Hány olyan válogatott van, amelyik szerepelt VB-n, de nem tudott gólt lőni?" Vagyis azon van a hangsúly, hogy kik azok, akik egyáltalán nem lőttek gólt - azok nem számítanak, akik valamely tornán nem lőttek, de máskor meg igen.

(Olyan válogatott meg nincs, akik többször is kijutottak, de nem lőttek gólt, ezért emelte ki benito, hogy az egyszer kijutottak érdekelnek minket.)

_benito · www.nst.blog.hu 2009.02.23. 19:53:29

@smartdrive: egen, helyesen: négy játékosnak is sikerült KÉT mesterhármast lőnie, de csak egynek két vb-n.

a rapidos érvelést nem vettem meg. berlin sem volt főváros, amikor vmelyik nyert ezek közül, ugyebár.

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.02.23. 19:53:32

@smartdrive: Jogos lehetne a kötekedés, csakhogy azok sose voltak "fővárosi csapatok" (vagyis focicsapat nem volt ott úgy, hogy egyben főváros is lett volna), Bécs viszont legtöbbször főváros, tehát nem olyan rossz ez a kérdés;)

probinho10 2009.02.23. 20:25:19

a vb-s kérdés azér félreérthető volt, plusz én az angol bajnokok c. kérdést is buktam, de mindegy, jól elszórakoztam vele egy 3 órát :D havonta 1x azér lehetne egy ilyen.

YNWA · http://majmedence.blog.hu/ 2009.02.23. 20:57:30

amúgy mi számít első csapat keretének? Mert Németh és Gulácsi is az első csapat keretének tagja hivatalosan :)

www.liverpoolfc.tv/team/squad/

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2009.02.23. 21:09:14

@donnelly: :) De a két kérdés az eredetiben és a válaszban nem ugyanaz:

"Hány olyan válogatott volt, amely?? kijutottak a vb-re, de ott nem tudott gólt lőni?"

Hát üssetek meg, lehet, hogy a mai érettségin nem mennék át, de nekem nem jön át. :)

esetleg, akik ugyan kijutottak a vb-re de ott nem tudtak gólt szerezni. vagy, akik a vb-k során nem tudtak gólt lőni. De gondolom így túl egyszerű lett volna. :P

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2009.02.23. 21:11:12

Nos így utólag végül is igen, lehetne, arra gondolni többesszámban, de a kérdéssornál egyértelműen egyes számban volt, ami viszont inkább külön-külön tér ki a vb-kre. szerintem.

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.02.23. 21:18:53

@probinho10:
már egy kérdés is nehéz hétről-hétre :)

daemonwhisper 2009.02.23. 22:53:16

Nem akarok kötekedni, mert hát mégiscsak én lettem a győztes, de azért az utolsó kérdésnél hiányolom Zairét (Congo DR) és Kínát. Ja, és amúgy 1941-ben nem volt főváros Bécs, az anschluss után is Berlin maradt a birodalom fővárosa, viszont az összes berlini megfejtés jó szerintem, hiszen Berlin végig főváros volt.

MUfanatic 2009.02.23. 23:25:01

Nyugat-Berlin nem volt főváros, mert akkor Bonn volt az...

szbszig 2009.02.24. 07:36:54

Na bazz, most nézem lelkesen, hogy kvíz, erre kiderül, hogy már a válaszok. Erről is lemaradtam... :(

Walmer 2009.02.24. 09:12:27

Bécs 1941-ben nem volt főváros. Ausztria ugye nem létezett, mint önálló entitás, Németország fővárosa meg Berlin volt.
Ez valami olyasmi lenne, mintha azt kérdeznétek, hány fővárosi csapat nyert már baseballban? Legalább kettő, hiszen New York és Philadelphia is volt már főváros. Mondjuk itt mind2 az adott országnak és nem egy másiknak.

daemonwhisper 2009.02.24. 09:14:27

@MUfanatic: Nyugat-Berlin valóban nem volt fővárosa az NSZK-nak, de az NSZK bundesligában nem is lett bajnok egy berlini csapat sem. Az NDK fővárosa viszont Kelet-Berlin volt...

kroos 2009.02.24. 09:25:28

@daemonwhisper: aminek a bajnokságai posztot érdemlene.A Dynamo Berlinnel az élen ami ugy vette a meccseket mint mások a piacon a krumplit,vagy a Hertha ami a fal tuloldalára szorult...

badblood 2009.02.24. 10:00:03

Kettőt eltaláltam! Volna... XD

England win The Ashes! 2009.02.24. 19:56:43

Ismerve az NST-sek csavaros eszét, nekem épp a Rapid ugrott be egyedül. Bár igaz, akkor nem volt főváros. (OFF: Amúgy hogy van az, hogy ha arról esik szó, hogy hány vidéki csapat nyert magyar bajnokságot, mindig csak az ETO, a Vác, a Dunaferr, a ZTE és a Loki jön elő, ritkán még a Nagyvárad is. De ha jól tudom, az Újpest is nyert vidékiként.)

daemonwhisper 2009.02.26. 22:32:41

@kroos: Jaja, én pl. sajnos semmit sem tudok az NDK-bajnokságáról, pedig érdekelne...
süti beállítások módosítása