Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Keresztes vitézeink!

2009.02.11. 08:00 donnelly

Fiaink felkerekedtek, kettős kereszttel, koronával a mellükön, és elindultak a Szentföldre, hogy megtalálják Juhász Roland helyettesét. Kérdés, hogy a Wales-ben fejelgető Gyepes Gábor, vagy a Cornwallban kenyeret pusztító Tímár Krisztián fogja fegyelmezni Benayount? Kérdés, hogy ki vezeti a támadást? Nos Gyepes biztosan nem, viszont a jelenlegi gazdasági helyzetben nem lenne rossz biznisz, ha a Szent Kereszt egy darabjával térnének vissza a fiúk, ha hazafelé összeszednék mondjuk a Szent Grált (vagy legalább valami közönséges bőségszarut), de nekünk, futballszerető magyaroknak egy győzelem is bőven elég lenne ahhoz, hogy jól induljon az évünk.

Igaz, most más az ellen, de a helyszín ugyanaz.

 

Izrael a FIFA világranglista 19. helyén áll (he???), vagyis nagyon szárnyalnak a számok alapján, még sosem volt ilyen erős évük a rangsor életre hívása (1993) óta, mint a tavalyi. Minket 1994 nyarán előztek meg, és azóta felettünk vannak. Persze mi sem panaszkodhatunk, jelenleg a 47. pozíciót birtokoljuk, és ilyen magasságokban legutóbb nyolc éve jártunk, Berci bá regnálása végén

Persze naná, hogy nem kell megijedni ettől a harminc helytől, egyrészt mert senkit nem érdekel, másrészt mert 1 győzelem 1 döntetlen, 1 vereség a mérlegünk ellenük, harmadrészt pedig tavaly Chíle, Moldova és Luxemburg legyőzése mellett döntetleneztek Svájccal, Lettországgal és Elefántcsontparttal, valamint kikaptak Finnországtól. Nekünk ettől sokkal nehezebb programunk volt és annak ellenére, hogy mi sem hajtottunk végre igazi bravúrt (a Nem Hivatalos VB-cím elhódítása az elaggott görögöktől azért ugye nem nevezhető komoly bravúrnak oroszlánjaink számára), hozzájuk hasonlóan csoportunk második helyén állunk. Igaz, hogy vesztett pontok tekintetében a negyedik helyen álló svédek eggyel kevesebb meccset játszottak nálunk, de mivel az a dánok elleni, virtuálisan csak akkor állnánk a harmadik helyen, ha a svédek egy góllal győznék le az utált déli uncsitesóikat júniusban. Persze ez senkit nem érdekel, hiszen szeptemberben és októberben is megcsapjuk Pomádéföldet, és máris csomagolhatunk Dél-Afrikába (vagy ahova küldenek...) Apropó sorsolás, jó az nekünk, hogy Portugáliával 35 napon belül kétszer találkozunk?


Isra-El (vagyis "Él népe")

Hivatalos nevén Izrael Állam (מְדִינַת יִשְׂרָאֵל - héber, دَوْلَةُ إِسْرَائِيلَ - arab, ezek az ország hivatalos nyelvei), himnusza a Hatikvah (A remény). 1948-ban kiáltotta ki függetlenségét (ez az Úr 5708. esztendeje volt az ő időszámításuk szerint). Jelenleg hétmillióan lakják, a HDI index a 23., az időzóna pedig megegyezik az Erdélyi Idővel.

Izraelben a légi-és terorristaelhárítás mellett értenek a mezőgazdasághoz és az iparhoz is, nagyon menő a vízgazdálkodásuk (szükség is van rá arrafelé) és a földhőkihasználásuk. A K+F szektoruk sem elhanyagolható, és fontos a turizmus is, valamint az archeológus kollégák is szívesen járnak a környékre ásni.

Izraelben így játsszák a focit (1:00-tól)

 

A black metalt pedig így:

(És rájöttünk arra is, hogy az izraeli Nightwish sokkal norvégabb és sokkal jobb, mint az eredeti.)

Az izraeli játékosok főleg otthon, Angliában (Liverpool, City, Bolton), Belgiumban (Lokeren, Standard Liège, Racing Genk), meg Németországban (Mönchengladbach) és Hollandiában (De Graafschap) fociznak, Aouate pedig a Mallorca kapusa. A jelenlegi keret legrutinosabb és egyben legeredményesebb játékosa a kapitány, Yossi Benayoun (69/18), aki középpályás létére még talán beérheti a góllövőlista második helyén álló Yehoshua Feigenbaumot - ehhez hat gólt kéne összehoznia. Az élen álló Mordechai Spiegler 32 dugójával túl messze van.

Izrael válogatottja 1964-es Ázsia Kupa győzelmével érte el legnagyobb sikerét, majd 1970-ben kijutottak Mejicóba (a képen), négy évvel később  kiléptek az AFC-ből, mivel a helyzet kezdett zűrössé válni (Sportgéza itt kicsit belegabalyodott, ő hibásan írta...). Az 1982-es VB selejtezőit az európai, a következő két sorozatot pedig az óceániai zónában játszották. 1992-ben tértek vissza az európai selejtezősorozatba (klubcsapataik 1991 óta indulnak Európában) és 1994-ben elnyerték a teljesjogú UEFA tagságot.

Legutóbbi komolyabb győzelmük alkalmával az Aouate - Kozokin, Ben Haim, Keinan, Ziv - Benayoun, Cohen, Ohayon Tuama - Golan, Sahar összeállításban alázták Moldvát 2-1-re, a gólokat Golan, illetve a csereként beállt bekk, Saban szerezték.

Mi - jobb híján és Erwin mestert ismerve - a Fülöp - Szélesi, Tímár, Vanczák, Bodor - Tóth, Vadócz - Gera, Hajnal, Dzsudzsák - Huszti összeállítású férfikórus előadásában képzeljük el a himnuszt, de mivel Sanyi, Hullmosi Peti és Juhász Roli is a keretben vannak, érhet bennünket meglepetés. (Ugye emlékszünk arra, amikor a soron következő EB-selejtezőről eltiltott Gera kezdett a felkészülési találkozón, mert nyerni kellett? - bár akkor még más volt a kapitány...)

IZRAEL-MAGYARORSZÁG
Szerda, 18.00 Ramat Gan Stadion
(Sport1)

(Ramat Ganban lesz a meccs, Tel-Aviv mellett, nehogy eltévedjetek!) 

 


¹ A poszt születése (vagyis kedd este) óta Magyarország négy, Izrael pedig egy pozíciót javított a helyezésén

50 komment

Címkék: d videó izrael válogatott beharang

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr7936006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

poolfanati 2009.02.11. 08:56:54

"Izraelben a légi-és terorristaelhárítás mellett értenek a mezőgazdasághoz és az iparhoz is," ez geci nagy:D
és a nightwish pedig finn nem norvég!

Woland 2009.02.11. 09:00:49

Van egy pár hihetetlenül szép gól abban a videóban! (1:30 és 3:50 különösen! előbbi ráadásul a spanyolok ellen! na meg van egy brazil-szopatás is ha jól láttam!:)

viszont az "El, El, Israel!" pofátlan lenyúlás! nyilván a "Ria, Ria, Hungária!" ihlette : )

fasza cikk, gratula a donelly klán ifjú sarjának!

szferi 2009.02.11. 09:04:30

Nagyon jó felvezetés, köszi! Egy (nem gólnélküli) döntetlennel sztem maximálisan elégedettek lehetnénk. Hajrá!

szeme közé, laposan! 2009.02.11. 09:46:00

A nem hivatalos VB-címet, azt hittem, az olaszok lezúzásával "szereztük meg", nem pedig a görögökével. A Nightwish meg finn nemzeti kincs, Norvégiához semmi közük. A cikk jó amúgy.:)

popp · http://koncertblog.com/ 2009.02.11. 10:11:33

@szeme közé, laposan!: Igen, de aztán a törökök elvették tőlünk Stuart Dougal segítségével, tőlük a görögök, akiktől visszaszereztük június elején.

De a svédek elleni vereség óta már megint nem mi birtokoljuk a címet.

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.02.11. 10:13:51

Tudtam, hogy a Nightwish-es mondatból probléma lesz és, hogy poolfanati rögtön lecsap, csak lemondtam a mondat pontosításáról, mert úgy kevésbé lett volna frappáns:)

Asidotus 2009.02.11. 10:52:41

A Saxonnak van ettől izgalmasabb, jobb dala is. Igaz, emiatt szoptak már, mert nem engedték őket játszani valami sivatagi metal-fesztiválon, pár éve.

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.02.11. 10:55:41

@Nűnű: Mivel "szaracén hordákról", meg hasonló szimpatikus dolgokról van szó benne, ez nem is csoda:)

poolfanati 2009.02.11. 11:09:37

@donnelly: akkor kérlek magyarázd el.
amúgy kösz a distortedről a linket, nagyon fasza zene!
amúgy voltál a diablo, cannibal corpse, children of bodom koncerten szombaton? én voltam, geci nagy volt!

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.02.11. 11:22:03

@poolfanati: Mért, nem sokkal norvégabb?:) Konkrétan azért írtam, mert egy Green Carnation lemez jutott eszembe az egyik riffről.

Koncerten nem voltam mostanában sehol augusztus óta:(

shinigami 2009.02.11. 12:02:28

@szeme közé, laposan!:
ha mar 'nemzeti kincs' akkor inkabb a bodom:/

akron99 2009.02.11. 12:07:58

Így, hogy a két potenciális helyettes (Vaskó, Gyepes) nincs itt, akár Juhász is kezdhetne..
Tímár azért ne má'! Bár kívánom, hogy lepjen meg!

Basti · http://borgatya.hu/ 2009.02.11. 12:37:05

Hát ez messze van még a norvég nájtwistől, a finntől pedig végképp :)

...hogy a két nemzet focijával mi a helyzet, azt majd meglátjuk.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.02.11. 13:09:09

szerintem mög ez az arafel olyan messze van a black metál-tól, mint makó..., a ööö..., hogyishívják..., izraeli város..., na..., jerevántól...?

Zici 2009.02.11. 14:29:15

Erwin mester kifejtette, hogy mivel nincs Vaskó és Gyepes "Öngólkirály" Gábor sérülés miatt, ezért Juhász kezd

harveypekar 2009.02.11. 15:16:03

Bocsánat, de az öngólkirályi cím nálam Kepét illeti meg. '94 őszén pl. egy hét alatt kettőt is vágott. Íme a bizonyíték:

Időpont: 1994. szeptember 24.

PARMALAT- NAGYKANIZSA 1-1 (0-0)
Székesfehérvár, vezette: Juhos

PARMALAT: Mitring - Disztl L. - Tresó (Zombori a 60.) - Zimmermann, Varsányi, Keresztúri, Dvéri, Németh - Pálfi, Horváth F., Tóth N. (Tóth M. a 46.). E: Jenei Imre

NAGYKANIZSA: Vlaszák - Kepe - Tóth P., Agic, Iványi - Fehér, Vidóczi (Svélecz a 81.), Kiss I., Hegedűs, Kajdy (Dudás az 53.) - Filipovic. E: Keszei Ferenc

G.: Filipovic (49.), Kepe (58.-öngól).


Időpont: 1994. október 1.

NAGYKANIZSA- STADLER 1-5 (0-3)

Nagykanizsa, vezette: Hanacsek

NAGYKANIZSA: Vlaszák - Kepe - Tóth, Szalai (Iványi a 46.) - Vidóczi, Agic, Hegedűs, Svélecz - Fehér (Kajdy az 54.), Filipovic, Fuisz. E: Keszei Ferenc

STADLER: Babócsy - Oprisan - Kecskés, Makrickij, Nagy N. - Csehi I., Linnyikov, Kertész, Kanál (Hleba a 65.)- Csehi Z., Lakatos (Rumán a 68.). E: Sándor István

G.: Lakatos (7., 32.), Kepe (36.-öngól), Nagy N. (64.), Filipovic (76.), Fuisz (87.-öngól).

A csapatneveket és összeállításokat böngészve egyébként egészen elérzékenyültem...

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2009.02.11. 15:33:40

"harmadrészt pedig tavaly Chíle, Moldova és Luxemburg legyőzése mellett döntetleneztek Svájccal, Lettországgal és Elefántcsontparttal, valamint kikaptak Finnországtól"

donnelly, a hurrápropaganda zsoldosa lettél az ellenfelek hatásvadász megnevezésével, példát vehetnél Hegyi "Munkatársunk" Ivántól, hogy kell ezeket a tényeket objektívan bemutatni:

"(Izrael) legutóbbi nyolc találkozója közül egyet vesztett el" , ellentétben ugye a magyar válogatottal, amelynek "(mérlege) 4 győzelem, 3 döntetlen, 1 vereség".

Ráadásul "Tamperében egy góllal alulmaradni a finnekkel szemben (1-0) egyáltalán nem gyalázatos" , ugyanakkor a magyar válogatott számára ugye "a dánok és a svédek elleni vb-selejtezőn - mindössze egy gól és egy pont volt a „termés", azaz továbbra is lenne mire szerénynek lenni"

szeme közé, laposan! 2009.02.11. 15:41:37

@shinigami: Nekem finnek mondták, hogy amikor Tarja Turunen kilépett a Nightwishből, másnap sokan nem mentek dolgozni, akkora sokkot okozott... Gondoltam, ez már a nemzeti kincs kategória akkor.:):)

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2009.02.11. 16:55:40

Fülöp – Szélesi, Juhász, Vanczák, Bodor – Vadócz – Gera, Hajnal, Huszti, Dzsudzsák – Torghelle

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.02.11. 17:17:29

@bedobásnál nincs les, ezt használta ki: Semmi propaganda nincs benne, böngésztem a tavalyi meccseiket, és leírtam az összes KOMOLY ellenfelet. Nem véletlenül írtam azt is, hogy nekünk nehezebb volt a programunk - és az sem véletlen, hogy surranópályán felkúsztak a 18. helyre a ranglistán (sőt, 15-ek is voltak év közben), ez a könnyű sorsolásuknak (is) köszönhető.

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.02.11. 17:18:40

@bedobásnál nincs les, ezt használta ki: Egyébként természetesen abban a bekezdésben (is) van irónia ;)

chin0 · http://www.palotanegyed.hu/h1 2009.02.11. 17:46:23

en ereztem benne Luki.

AP

(remember?)

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.02.11. 17:55:14

'Töltsük meg tartalommal a játékot' - áááááááárghhhh és grrrrrrrr.

Bánki Dodó bezzeg sosem mondana ilyet :)

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.02.11. 18:53:37

Gerán borzalmasan játszik a meccshiány :(

Lencse. 2009.02.11. 18:57:38

Nem csodálom, hogy a srác kifejelte a kapu szájából a ziccert, előtte láthatóan Dexter támadta meg. :)

kroos 2009.02.11. 18:57:44

lövöldözni csak igy tovább egy majd beakad.
én személy szerint szarok a koncepciora ha nyerünk.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.02.11. 19:00:43

@heinrich: De Puhl Sanyi ismét csak bátrabb támadó játékot vár, én meg azt vártam már mikor mondja ezeredsze, hogy ő bizony föltolna még egy-két csatárt.

Azazello007 2009.02.11. 20:06:14

Már régóta úgy érzem, hogy -- fáj bevallani -- Gera Zoli már egyáltalán nem hiányozna ebből a magyar válogatottból, sőt.

2009.02.11. 20:16:02

@Azazello007: Eljárt felette a zsidő...

poolfanati 2009.02.11. 20:16:57

mindenki el felejtett nálunk futni vagy micsoda? hajnal elfelejtett passzolni? kontránál mért voltunk ilyen lassúak, és mért adtuk el folyton a labdát?
gyalázatos teljesítmény volt, ekkora labdabirtoklást ki kellett volna hasznáni!
legalább a védelem, meg fülöp meggyőző volt, más pozitívumot nem tudtam felfedezni...

popp · http://koncertblog.com/ 2009.02.11. 20:20:12

@poolfanati: Ezt a meccset akár meg is nyerhettük volna, de jmelentősége így sincs túl sok. Ha meg nyerünk Albániában, pont leszarom mi történt ma. Egyébként a játékos állományát tekintve az izraeli válogatott az erősebb, ez ma egyáltalán nem látszott, sőt.

sörbarát 2009.02.11. 20:20:23

poolfanati: lehet a védelmet akarták gyakorolni :D és ezért direkt ellennek passzoltak stb...

poolfanati 2009.02.11. 20:25:02

@popp: ha nem mindenki ilyen lusta, akkor nyerhettünk volna.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.11. 20:32:42

Elég bosszantó meccs volt, mert meg lehetett volna nyerni.

Abban bízom, hogy a csapatot és a stábot is jól fölbosszantja a mérkőzés, és Albánia ellen már nem leszünk ilyen töketlenek.

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2009.02.11. 21:07:31

Vadócz jó volt, Huszti, Dzsudzsák, Sanyi és a védelem oké, Hajnal a szokásos alibi, Gera teljesen formán kívül.
Szalainak volt egy megmozdulása, amikor nagyon jó ütemben visszamozdult labdáért, láthatóan a csapatban mindenkit (a riportert is, apropó, nincs valakinak valami jó kis sztorija Pisont Pistáról?) megzavart, hogy egy csatárnak ilyet is lehet.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.02.11. 21:12:19

Szalait a Bl-be is nevezte a Real, legnagyobb örmünkre. Mit szólnátok egy Raul-Szalai cseréhez a 85 percben. Egyenlő az összesítésben és érkezik Szalai.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.11. 21:12:57

@bedobásnál nincs les, ezt használta ki:

Alapvetően senki sem mozgott rosszul, csak mindenki töketlen volt, mintha nem is akartunk volna nyerni.

Ha ebben 180 fokos fordulat áll be, Juhász nélkül is nyerhetünk Albániában. De persze csak akkor.

Matfu 2009.02.11. 21:18:34

Na mindegy, nézzük a németeket, angolokat...

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2009.02.11. 21:23:35

@Csöncsön: mondjuk engem a Juhász nélküli védelem nem győzött meg, bár az még feltűnőbb volt, hogy Vadócz kiválásával szinte összeomlott a középpályás védekezésünk. Én Tóth Balázst nem is erőltetném, Vadócz, Dárdai, esetleg Vass kell oda.

Lencse. 2009.02.11. 21:35:55

@popp: Valószínűleg mindannyiunkat beszippantana egy fekete lyuk, ugyanis jóvátehetetlen hiba lépne fel a világegyetemben: őszintén örülnék a Real Madrid továbbjutásának. :)

A gólt látványosan egy perccel Juhász kiválása után kaptuk, a kommentátor meg monnyonle.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.02.11. 21:37:40

Tóth Balázs erőltetése az egyetlen megmagyarázhatatlan húzása Erwinnek.

Fülöpön nem nagyon látom a fejlődést, a védelmünkkel nem volt gond, bár ezek a támadások igen silányok voltak.

A kreatív embereink között felesleges különbséget tenni, ez még barátságos meccsen is kevés volt. Hajnal lövőkedvét üdvözlöm, cserébe viszont elfelejtett passzolni. Amúgy 10/8,5 átlövésünk a gyalázatos kategóriába tartozott :S

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.02.11. 21:41:20

doors jutott eszembe..., hogy várunk a napra..., a tavaszra..., csak eljön...

At first flash of Eden, we race down to the sea.
Standing there on Freedom's Shore.
Waiting for the Sun
Can you feel it now that spring has come.
And it's time to live in the scattered sun.
Waiting for the Sun
Waiting... Waiting... Waiting... Waiting...
Waiting for you to - come along
Waiting for you to - hear my song
Waiting for you to - come along
Waiting for you to - tell me what went wrong
This is the strangest life I've ever known.

Can you feel it now that spring has come.
And it's time to live in the scattered sun.
Waiting for the Sun
Waiting... for... the suuuuun...

Asidotus 2009.02.11. 22:48:01

Ennyi rockert egy fociblogon :) Örül a fémszívem!

szbszig 2009.02.12. 06:37:49

Mellesleg irigyeljük nagyon az izraelieket, mert ugyan a csapatuk egy cseppet sem jobb a miénknél, ők mégis jó eséllyel ott lesznek Dél-Afrikában, köszönhetően annak, amilyen kutyaütő csoportba kerültek...

szbszig 2009.02.12. 06:44:54

Ja, ha ők szerepelhettek az óceániai zónában, akkor tényleg mi is elgondolkozhatnánk az áthelyezési kérvényen. Új-Zélandot lealázzuk, aztán pedig csak egy közepesen erős ázsiai csapattal kell pótselejtezőt vívni a vébéért, és nem jönnek itt svédek, dánok, portugálok egymás után. Az meg, hogy klubcsapataink nem indulhatnak a BL és az UEFA-kupa Európa Liga elő-előselejtezőiben, azt hiszem, nem egy nagy veszteség. :)

szbszig 2009.02.12. 06:47:30

(Az "UEFA-kupa" szót át akartam húzni, de nekem, mezei kommentelőnek nem enged ilyen cool feature-öket sajna... Na jó, lelövöm magam most már lassan. :))

davidmoyes 2009.02.12. 12:37:18

@harveypekar: Istenem, végre valaki!!!!!!!!
süti beállítások módosítása