Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Bundesliga - Történelem a szemünk előtt

2008.10.21. 17:43 heinrich

Rendben, kicsit fellengzősen hangzik a tétel, mégis rámegyünk a bizonyításra. A jó öreg Bundást mindig is inkább a keletnémet kelkáposzta szag lengte körbe, mintsem a hanyatló nyugat progresszív ideái. Mind a játék felépítésében, mint a klubmodellek terén dogmatikus ragaszkodást tapasztaltunk az alapokhoz: a tekintélyelvű hierarchiához és az ódon játékfelfogáshoz. Az elmúlt években viszont gyökeres és sosem látott változásokra lettünk figyelmesek. A változás mibenlétét könnyű felismerni, ha vetünk egy pillantást a táblázat első felének edzői gárdájára.

Labdarúgó szövetséget nem divat fényezni, de minimum példaértékű, egyúttal lenyűgöző, ahogy a DFB gyorsreagálású erői kezelték a kialakult válsághelyzetet. Gyors áttekintés.

1990 – Beckenbauer utódjaként színre lép Hans-Hubert Vogts, azaz Berti, a terrier. Mondják, a kutya-gazda reláció elég sajátos, a közösen eltöltött idő hasonszőrűvé formálja a feleket – igazságot kell adnunk.

A 92-es EB-n (még csak nyolc csapat vett részt) brusztos csoport után, az utolsó pillanatban legyűrik a svédeket, de a döntőben a dánok futnak be. Az amerikai VB-n a legjobb nyolc között Máris szomszéd (aka Lecskov) pompás fejese után mehetnek haza Effe után, de a 96-os EB-n, a pályája vége felé megint csúcsra ér egy generáció, bár ez igencsak terrieresre sikeredik: az utolsó négy meccsükből mindössze a horvátok elleni negyeddöntőt tudták megnyerni kilencven perc alatt (vs. Olaszország 0-0, Anglia 1-1, Csehország 1-1). Azért adjuk meg, az elődöntő minden idők egyik legjobb meccse volt. Két évvel később, a francia VB-n sima hármas a horvátoktól, ami Vogts és egy generáció végét is jelentette.

Klubszinten is mélyponton volt a Bundesliga, 1999-ben nem volt csapat az UEFA legjobb 16-ban sem, egy évvel később mindössze a Werder érte meg a negyeddöntőt. (a Bayernt most hagyjuk ki, a DFB szempontjából nem volt meghatározó a szereplésük)

Az új válogatott felépítése Erich Ribbeck feladata lett volna, ám a kétezres EB-n sikerült a tökutolsó helyet megcsípni egy valóban kemény, de nem megoldhatatlan csoportban - országos égés a javából. Mivel ez idő tájt Daum éppen kétpofára küldte a kokaint, a szövetség végül Völlert nevezte ki megváltónak. Ez aztán minden volt, csak nem valami poroszos húzás, lévén Rudinak sem képesítése, sem tapasztalata nem volt.

Igaz, Völler mindig is roppant népszerű volt Németországban, ami hatványozódott a Vogts-Ribbeck néputálat tükrében. Kicsit erős azt mondani, hogy kinevezése hasonlított Beckenbauer esetéhez, de hát mégiscsak igen, ráadásul mindketten ezüstöt csíptek az első VB alkalmával. A portugál EB-n aztán ő is bemutatott egy csoportkörös buktát, ami lemondásra késztette.

A DFB ettől megint nem rosált be, és egy másik, tapasztalat és papírok nélküli suhancot, azaz Klinsit jelölte a padra (tegyük hozzá: miután Hitzfeld és Rehhagel is elhajtotta őket. De akkor is).

Klinsi aztán tényleg felkavarta a langyos vizet (kvázi bele is hugyozott), átalakította mind a keretet, mind a csapatot körülvevő stábot (érkezett Bierhoff és Löw), új posztokat kreált, régi hagyományokba törölte lábát, és végül bronzig jutott a Konföderációs Kupán és a VB-n is. Munkája elismeréseként állami kitüntetést vehetett át (Bundesverdienstkreuz).
Ennél is nagyobb érdemeként tartják azonban számon, hogy visszahozta a nemzeti öntudatot, büszkeséget a válogatottba. Azt hihetnénk, a német válogatottnál sosem volt ezzel probléma, de ehhez hasonló alkalom utoljára akkor volt, mikor Toni Schumacher az elveszített mexikói döntő utáni hazatéréskor százezer ember előtt kimondta: büszke vagyok arra, hogy német vagyok.

A VB-t követően Jürgen nem akart maradni, családi okokat emlegetett, bár sokkal inkább azt gondolnánk, éppen az amerikai és angol válogatott, az LA Galaxy, a Chelsea, a Tottenham és a Liverpool ajánlataival volt elfoglalva, hogy végül a Münchenben kössön ki. A csapatot így Löw vette át, követve az elíndított trendet.

A fiatal, új szemléletet meghonosító edzők sikerei a Bundesligára, a klubelnökökre is komoly hatást gyakoroltak. Ha megnézzük a táblázat első felét, vannak itt hollandok, két svejci (a marha nagy kitárulkozás azért csak két szomszédos országig jutott, de ez sem kis dolog erra), Klopp, Labbadia és Rangnick képviselik az új hullámot, és ez még akkor is igaz, ha Ralf Rangnick egy tízessel idősebb a többieknél. Viszont rajta röhögtek legelőször, amikor tudományos alapokra kezdte helyezni a labdarúgást, görnyedt a statisztikák felett, tologatta a mágnest veszettül, és elemzések garmadájával állt elő. Kelet-Európa? Yugoszlávia? Egyedül Bojan Prasnikar maradt.

Történik mindez abban a Bundesligában, ahol minden újítást kétkedve fogadnak, ahol olyan edzők ülnek a padon, akiknek egyedül több Bundesliga tapasztalatuk van (Funkel, Magath vagy Daum), mint a top 8 edzőinek összesen. A megújulás szempontjából még Magath is fontos, hiszen ahogy már korábban is többször volt róla szó, szinte példa nélküli, hogy valaki tejhatalmat kapjon a klubnál, hacsak nem kanyarodunk vissza az Udo Lattek, Zlatko "Čik" Čajkovski, Branko Zebec fémjelezte időkig, de most másról van szó, az akkori vonalasság, most újításnak minősül a háttérben lévő okok miatt.

Velük együtt pedig a Bundesliga is változik. Úgy, ahogy ez Angliában is történt, itt viszont nem a külföldi sztárok, milliós vételek formálták az arculatot, hanem a belső megújulás, önnön hibáik és korlátaik felismerése, az utánpótlásképzés újra-felfedezése (és egyben szigorú szabályozása) - nem is akkora képzavarral a Bundesliga újrapozícionálása.

Innen nézve ez talán nem tűnik akkora dolognak, de Németországban létező kifejezés a felelősségvállalás. A DFB mégis felismerte, hogy csak a szokásjog, a hagyományok félresöprésével érhető el a fejlődés, ez a felelős magatartás, miközben felvállalták az ezzel járó személyes felelősséget és kockázatot is. Először nemcsak dumáltak, hanem szabályozták az utánpótlást, szigorú (és egységes) feltételekhez kötöték a klublicenszek kiadását, stratégiai tervekben és nem tűzoltásban gondolkodtak, végül megnézték az európai labdarúgás irányát és ahhoz kerestek megfelelő embert, röviden képesek voltak egynél tovább is látni, és a döntéseiket következetesen felvállalni, végigvinni.

Idén kinevezett edzők

Bruno Labbadia
Kinevezését - pontosabban Skibbe kirúgását - némi értetlenséggel fogadtuk, hiszen oké, hogy játékosként szinte teljes körű Bundesliga 1-2 tapasztalata van (egyedül ő szerzett mindkét osztályban legalább száz gólt), de a Darmstadt és az örökös majdnem feljutó Greuther Fürth referenciái nem tűntek túl veretesnek.

Nulla Bundesliga tapasztalatát nagyban segítheti, hogy a Leverkusen utánpótlás fronton Európa legjobbjai között van (Adler, Naki, Sukuta-Pasu, Risse), tíz főállású alkalmazott mellett hatvan részmunkaidős kolléga van az U szekciónál… Persze Patrick Helmes leigazolása is idegnyugtató volt, aki Kevin Kurányi válogatottból történő kiebrudalása után már nemzetközileg is jelentős szerephez juthat.

Eközben az őskövületnek számító, tízvédős rendszerben alkotó Funkel a kirúgás szélén imbolyog. E. Frankfurt – Leverkusen 0-2

Martin Jol
A szintén nulla tapasztalattal bíró Jol lehet az első, aki a legendás Ernst Happel után először maradhat négy évnél tovább a Hamburgnál. Ehhez természetesen a salátástálon keresztül vezet(het) az út, utoljára erre 25 éve volt példa. A német-holland-angol futball tapasztalataival bíró Jol nem feltétlen a rendszerben, hanem a mentalitás megváltoztatásában alkot eddig nagyot, mégpedig anélkül, hogy elárasztotta volna hollandokkal az öltözőt – persze voltak már eddig is jó páran: Mathijsen, de Jong, Castelen és a nemszépemlékű van der Vaart. Hamburg – Schalke 1-1

Fred Rutten
Nulla tapasztalat itt is kipipálva. Ha Jolra igaz, hogy egy nagy elődnek kell megfelelni, akkor Ruttenre duplán, hiszen a Schalke rettentő tempóban fogyasztja az edzőket, ők nem a Szent Grált, hanem valamiféle Stevens klónt hajszolnak reménytelenül.

De amíg Huub az eindhoveni (Rutten korábbi munkaadója) támadókat heréli éppen, addig ő Hamburgban is győzelemre próbált játszani, bár a szabadrúgás-fejes-gól kombón egyelőre nem tudott alapjaiban változtatni.

Jürgen Klopp
Egy másik élő példa, hogy egy TV szakkommentátornál (ZDF) nem alapvető követelmény a tájékozatlanság és a nagystílű ködösítés. Egy évtizede még BL nyert a klub, 2002-ben bajnokságot, aztán reménytelenül fejre álltak (3., 6., 7., 7., 9., 13. helyezés).

Most a nyolcadik helyet stoppolja a BVB, ami nagyjából megfelel az elmúlt 37 szezon átlagának (hetedik hely), de eddig mindössze egy vereség a szákban (mondjuk az nem éppen méreten aluli) a játék, és elsősorban a mentalitás fényévekre van az elmúlt évek gyalázatától. Mindazonáltal, Weidenfeller hipnotikus erejétől ő sem tud elszakadni, megint buktak miatta két pontot egy színvonalában nem egetrengető, mégis hamisítatlan, überizgalmas Bundesliga meccsen.

Az, hogy a Bréma egyszerűen képtelen védekezni unalomig ismert, csak a látványos támadójáték porfelhőjében valahogy elvész Schaaf felelőssége az ügyben…
Werder Bremen – B. Dortmund 3-3

És persze Klinsi
zárja a nullások sorát, akit mostanában egyre gyakrabban hasonlítanak Kevin Keeganhez. Mindkettő pazar csatár, sikeres német-angol földön egyaránt, és gőzük sincs a taktikához. Keegan rútul bele is bukott ebbe, miután az angol szövetség nem engedte, hogy Arthur Cox legyen a segítője a válogatottnál – végül statisztikailag minden idők legszarabb angol szövetségi kapitánya vált belőle (38, 9%).

Akinek eddig voltak kétségei, hogy Jürgen nem egy taktikai zseni, és hogy vajon mennyi szerepe volt Löwnek a válogatott sikereiben, azok elégedetten döngethetik mellüket: mi megmondtuk. Ettől függetlenül egyelőre kár lenni leírni Klinsit, mert egyéb adottságai miatt mégis sikeres edző válhat belőle klubszinten is, és a német futballra gyakorolt hatását se vitassuk el.

Mi is elővesszük a ’Bayern-Dusel’ mantrát, mely a München azon képességét takarja, hogy erősen közepes játékkal is bezúzzák a győztes gólt az utolsó percben. Hoenessnek fel is robbant a feje – először az örömtől a 86. percben, majd a lefújás után, mikor a riporter ezt a kérdéskört firtatta, mégis Klinsinek lehet döntő szerepe a jelenség felújításában.

Sokan már tudni vélték: ha nincs meg a KSC elleni meccs, Jürgen repül. Hivatalosan erről szó sincs, sőt, ha előkapjuk a múltat, azt látjuk, hogy 1965 óta mindössze 16 edzőt rúgtak ki Münchenben, tehát nem szokásuk kapkodni.

Magunk részéről azért tudnánk némileg paradox módon örülni Klinsmann sikereinek, mert leghangosabb kritikusai pont azok a kockafejű őskonzervek, akik csak lehúzzák a futball természetes evolúcióját – egyben a Bundesligát, így nem lenne szerencsés, ha a kirakatban zajló megújulás mondana csődöt. Karlsruher SC – Bayern 0-1

Ralf Rangnick
Hál Istennek, a másik renitens egyelőre oktatófilmet vetít a komplett ligának, hovatovább a teljes német labdarúgó társadalomnak. Nem győzzük eleget hangsúlyozni: máshol lesajnált, fakóban gürcölő nímandokat hozott a klubhoz (persze tehetségesek voltak azok az értő szemeknek), és egy hihetetlen egységes szerkezetet kialakítva (mármint a csapatrészek egységesen követik egymás mozgását) tarolnak a bajnokságban, most például annak a Hannovernek rúgtak egy ötöst, amely jelenleg a leghosszabb hazai veretlenségi sorozattal büszkélkedhetett. Ibisevic már kilencnél jár, de az ő történetét majd külön posztban firtatjuk.

Azok az ostoba kontárok, akik €18,99 Hoffenheim néven írnak róluk (TSG 1899 Hoffenheim), végre felfedezhetnék, hogy ez a klub nemcsak szimpatikus és roppant szórakoztató, de egyben univerzális modell is lehetne a többiek számára, hiszen semmi, a világon semmi olyat nem tettek, ami más csapatnak ne állt volna módjában.  
 
Huszti ezúttal két gólpasszal bizonyította, messze ő a klub legértékesebb játékosa, vétek lenne a következő szezont is itt töltenie. Hannover – Hoffenheim 2-5

Armin Veh és Lucien Favre
Nekik ugyan már akad Bundesliga tapasztalatuk, de Veh gyakorlatilag első évében bajnok lett egy Stuttgarttal, most pedig Favre hozza negyedik helyen a Herthát, és ez még akkor is figyelemrre méltó, ha relatív könnyű sorsolásuk volt eddig. Ellenben a derbiket némi mázlival, de lehozták (VfB, Leverkusen) és a Wolfsburgtól sem kaptak ki. Hertha – Stuttgart 2-1
 
Az ellenpélda
Meglátjuk, igazunk lesz-e, de Hans Meyer kinevezése csapnivaló gondolatnak látszik. Ő is a régi rezsim oszlopos tagja, csehszlovák születés, NDK nevelés – igaz, rengeteg alkalma volt már kiesés ellen küzdeni. Szintén nem vagyunk nagy hívei a korábbi klubjukhoz messiásként visszatérő edzőknek. Viszont érdekes lesz, hogyan tudnak együtt dolgozni a segítőjévé lett Christian Ziegével, aki eddig szimpla sportigazgatóként fungált, tán róla is kiderül, beáll a Völler-Klinsi-Löw-Kirsten-Labbadia sorba. Bochum - M'gladbach 2-2

Wolfsburg – Arminia 4-1
Fű alól keveredett elő a Magath, hogy az elképesztően szoros középmezőny tetején találjuk őket, Misimovic végre csinált valami kézzel foghatót.

Van sajnálatos eset is a klubnál, elhunyt Grafite édesapja, Magath pedig tanújelét adta, hogy ő is csak emberből van – saját jogkörében azonnali és meghatározatlan idejű szabadságra engedte legfontosabb csatárát.

1. FC Köln - FC Energie 1-0
Olcsó lenne azon poénkodni, hogy a lassan öreg harcos szerepkörre érő Daum leragadt a győztes csapaton ne változtass elvnél (Schalke, Gladbach, Cottbus), de a zsengébb kezdés után kiderült, nem hiába tüntetett 18.000 drukker a maradása mellett.

88 komment

Címkék: német bundesliga h több mint foci jobb labdarúgásért alapítvány álbölcsesség

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr13725031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.10.21. 18:29:03

Újabb remek poszt!

Rangnick nekem még a Stuttgart edzőjeként tűnt fel, kiváló játékot játszatott a svábokkal, de aztán, amikor a Schalke trénere lett, döntöttem el, hogy ez egy kivételes képességű edző.

A színtelen, érdektelen játékot felmutató Schalkéból a Bundesliga legszimpatikusabb csapatát kreálta, amely nemzetközi szinten sem vallott kudarcot, sőt. (Bár amikor ezt legutóbb fölvetettem itt, gúny tárgyává vált a kijelentésem, mely szerint "majdnem még a csoportjukból is továbbjutottak". De milyen csoportból! Ott volt az akkor még bombaerős PSV, az egyik fénykorát élő Milan, valamint a már akkor is mindenkire veszélyes Fenerbahce. A Schalke továbbjutása egyetlen gólon múlt.)

A Hoffenheim pedig egyszerűen elképesztő. A Dortmund, Werder, Hannover triónak 13 (!) gólt lőttek, újoncként. Erre nehéz szavakat találni, még akkor is, ha persze tudjuk, hogy egyik nevezett ellenfelük sem a védekezéséről híres. 13 gól az akkor is 13 gól.

Zolte 2008.10.21. 19:09:23

A Hoffenheim a legjobb úton jár. Erős a csapategység, jó az edző és okos a gazda. Már csak pár igazán jó játékos (nem kell a legnagyobb sztár, sőt...) és egy új generációs csapat lehet belőle.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.21. 19:52:37

Heinrich, ez egy nagyon jó cikk, gratula!

Csöncsön, egyébként Löw is Stuttgartnál tűnt föl, mint a kilencvenes évek végén. Mondjuk rendelkezésére állt a Balakov, Elber, Bobic mágikus trió, akiknek a játékát tényleg élmény volt nézni, elsősorban a bolgár és a brazil miatt.

Titi120 2008.10.21. 20:05:55

Remek post, és végre a Bundásról, nem holmi divatbajnokságról ! :PP

Herthan én is meg vagyok rökönyödve, Bayern ellen még nagyon kilátástalannak tűntek, ahhoz képest ez a 4-dik hely teljeséggel érthetetlen számomra.

Kloppon nem lepödök meg, már a Mainzban is lehetett látni, hogy egy igazi fanatikus - jól értelemben vett - idiótáról van szó, aki mellett kizárt, hogy megalszik a tej Hajnal szájában, ugyanakkor, hogy Weidenfellerrel mit akar az teljes rejtély számomra is, miközben Ziegler szemmel láthatóan klasszisokkal jobb (függetlenül attól, hogy náa is becsúszott egy - két szarvashiba).

Jol nekem még a kellemes meglepetés, a Spursben egy elég lagymatag, középszerű edzőt láttam benne, most nem csak a táblázaton elfoglalt helyezésük mondatja velem, hogy ha idén nem a Bayern, akkor a HSV lehet a befutó.

kelta 2008.10.21. 20:18:03

Heinrich ez kurva jó cikk, basszus az mlsz nem is lehet látni milyen messze van a dbf-től. Amúgy meg a német utánpótlás reformjára nagy szükség van, utóbbi időben nem nagyon nevelnek világklasszissokat.

Hitchiker 2008.10.21. 20:55:12

nem ismerem a német focit és talán nem is szeretem de mégis ezek a cikkek meg a hozzáállás olyan hangulatot árasztanak a német bajnokságról ami sajnos egyetlen másik top bajnokságnak nincs meg kivéve talán az angol másodosztályt meg az NB1-et (ne hőzöngjön senki inkább vegyen a kezébe pár olyan könyvet ami még a rendszerváltás előtt íródott és a magyar fociról szól... zseniális és még mindig meg van a bajnokságnak ez a hangulata) ez a hangulatot pedig szerintem a belterjesség (nem rossz értelemben) adja meg az ezekhez köthető legendák vagy ilyesmi, de visszatérve ide remélem hogy ez az út amin a német foci jár kifizetődőbb lesz mint az angol példa nem azért mert hogy nem szeretném azt de ez szimpatikusabb

Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien 2008.10.21. 21:02:36

Jó a post!

DE!
Armin Veh svejci szekció? Mert ott játszott egy évet?
de.wikipedia.org/wiki/Armin_Veh
Vagy nem értem a célzást?!
Hans Meyer 42-es szerintem, akkor éppen nem Csehszlovákiában született, hanem inkább a 3. Birodalomban, ha már ellenszenvünket akarjuk kifejezni vele szemben akkor ez "jobban" hangzik, bár szerintem nem játszat rossz focit és legalább nem veszi magát túl komolyan, jó a humora.
Utánpótlás nevelés terén, pedig a közelmúltból ítélve Stuttgart és a Schalke jobb példák a Bayernél

heinrich · http://nst.blog.hu 2008.10.21. 22:15:13

Veh - ezt az ökörséget már sikerült leírnom egyszer, direkt 'megjegyeztem' utána, hogy augsburgi. Nem tudom, nekem ez már csak így van a fejemben.

Bílina - Csehszlovákia, ez nem külön fika volt.

Quentin Montargis-ból 2008.10.22. 09:17:15

Gratula, heinrich, remek cikk!

OFF?

2009-től az Eurosport2-n látható a Bundesliga.

Basti. · http://borgatya.hu/ 2008.10.22. 10:25:02

ez nagyon érdekfeszítő írás volt! ... a bajor "ragyogás" annyira elvakít ;)), hogy nem is tűntek fel ezek a folyamatok a bundásban.

@ Quentin Montargis-ból 2008.10.22. 09:17:15

ez nekem remek hír. =P ...de honnan vana forrásod??

Quentin Montargis-ból 2008.10.22. 11:37:34

Nem hivatalosan már hétfőn olvastam index fórumain, hivatalosan az EU2 által ma küldött sajtóközleményből. Négy élő mérkőzést ígérnek hétvégére, kíváncsi leszek, hogyan oldják meg a PL-lel ütköző időpontokat. Néhány forumozó szerint megint két EU2 lesz, az egyiken marad a PL, a másikon pedig a BuLi.

Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien 2008.10.22. 12:56:35

heinrich

Én úgy értettelek, hogy ő a régi gárdához tartozik, ezért szar +Csehszlovákia+NDK, mint súlyosbító tényezők.
Mellesleg a fenti kiemelt trénerekből nem sokan maradnak, ha egy ilyen (Wolf, Hoff, Bremen) hármas lenne az élen 34 forduló után.

heinrich · http://nst.blog.hu 2008.10.22. 14:55:34

@Mailand,

erre csak a klasszikust tudom mondani: ha bemegy, gól. Ugyanakkor az is könnyen lehet, hogy ebből a hármasból egyik sem lesz háromban, én inkább erre tennék.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.22. 15:00:01

Most megnéztem Hans Mayer fejét egy kicsit jobban, eléggé tovaris, valóban egy Jindrába ojtott Hans ő.

hmikey 2008.10.22. 15:17:08

Hát, hétvégén gondoltam megnézem az Espanol meccset, de kapcsoltam néha a Hoffenheim meccsre. Aztán egyszercsak ott ragadt a TV. Én ugyan nagyon szeretem a spanyol focit, de az Espanol meccs az egy darab (kulabá) volt ahhoz képest, amit a Hoffenheim művelt a Hannoverrel. És nem mákból lőttek gólokat, ötöt úgy nem is lehet.

agymosott 2008.10.22. 23:54:35

" hiszen semmi, a világon semmi olyat nem tettek, ami más csapatnak ne állt volna módjában."

28 M €
huszonnyolc millió euro
ennyit költöttek a játékoskeretre az elmúlt 2 idényben.
csak a játékosokra.

agymosott 2008.10.22. 23:57:15

elismerés illeti őket persze azért, mert ésszel költötték el ezt a pénzt, de ezzel a befektetéssel bundesligában a top 5-ben vannak, szóval, ha belevesszük, hogy előbb-utóbb 1-2 helyet visszaesnek, semmi érdekes nem marad a sztoriban.

heinrich · http://nst.blog.hu 2008.10.23. 00:47:39

Csak azt hallgatod el, hogy a többiek is elköltenek hasonló összeget, csak a kiadásaikat kompenzálja az eladásokból származó bevétel, ezért csak 4-5millio a tényleges költésük.

A Hoff egyelőre kit adott volna el? Löw Zsoltot? Nyilván nem futhatnak neki harmadosztályú kerettel a Bundesligának, tehát először meg kellett építeni a csapatot.

Ez, hogy pontosak legyünk, 31millióba került, de például komoly tétel a nem is játszó Wellington 5milliója...

A vetélytársak kerete:
Borussia Mönchengladbach 33.850.000 €
Arminia Bielefeld 29.700.000 €
FC Energie Cottbus (29.000.000 €)
FC Köln 36.900.000 €

Már a középmezőny is durvul:
Eintracht Frankfurt (62.550.000 €)
Borussia Dortmund (76.750.000 €)

A nagyok meg 90millió körül kezdődnek...Szóval ezzel e befektetéssel még top 15-ben sincsenek, nemhogy az általad említett 5-ben.

Más megközelítés: Ibisevicet az Aachentől vették, ahol semmi extrát nem mutatott (24/6), a szintén alapember Ibertsberger 250.000 euróba került, vicc, és vannak még példák. Az elmúlt két évben igazolt játékosok átlagéletkora 21 év, a komplett csapaté sincs 24.

Ez szerintem minimum érdekes.

agymosott 2008.10.23. 10:51:39

most idemásolhatod a transfermarktról a csapatok értékeit, az a helyzet hogy pl. a mönchengladbach nem adott ki teszem azt 33 millió eurót, legfeljebb az elmúlt 15 évben összesen, azért ér ennyit a keretük mert a transfermarkt ilyen értékeket becsült a játékosaiknak. (egyébként csak a saját nevelésű marko marin egymaga 7M)

tény, hogy rangnick jó szemmel vette észre, kikre kell lecsapni, ám azt ne feledjük, hogy volt ideje nyugodtan tesztelni és szűrni a szerzeményeket az első és a második osztályban. voltak olyan emberei is, akik kiválóan megfeleltek arra, hogy amikor a fiatalok lába megremeg, akkor is biztosan segítsék a csapatot az alsóbb osztályokban. pl. löw zsolt, akit tehetségnek nevezni eléggé nagy túlzás lenne, de rutinos játékosnak annál inkább, és nem kizárólag rangnick, vagy dietmar hopp két szeme miatt ment ő sem a rostockból át. lásd még: copado, seitz, maric - ezeket a játékosokat hány regionalligás csapat engedheti meg magának?

amikor rangnick az ulmot hozta fel az első osztályba kevesebb, mint tizedennyi pénzből, na az tényleg nagy show volt. kurva jó szemű edző, csak hajlamosak vagyunk ezt elfelejteni a nagycsapatoknál való szenvedései miatt, ahol nem a tehetségek kiművelése a fő tevékenység.

agymosott 2008.10.23. 11:17:00

ha pedig már a számokkal jövünk, akkor ne csak nézzük a számokat, hanem olvasunk is belőlük. ibisevic. te azt mondod, 24/6, semmi extra. én azt mondom, nézd meg hány 21-22 éves, elsőosztályú rutinnal nem rendelkező játékos rúgott az elmúlt években 2-3-nál több gólt bemutatkozó idényében, úgy, hogy összesen 10 alkalommal volt kezdő? 1 millió euróba került, jó húzás volt, beérett, de ha összesen 2.5 millió euród van igazolásokra, nem 20, akkor is biztos megléped az ő leigazolását?

amúgy meg annyiban elismerem az igazadat: érdekes a hoffenheim. azt mutatja meg, milyen amikor a korlátlan mennyiségű pénz nem szimplán nyers erővel, hanem ésszel és erővel zúz szét mindent.
érdekes? érdekes. látványos? látványos. csoda? arról viszont szó sincs.

avenger13 2008.10.23. 12:31:00

Nekem nagyon tetszett a cikk.Új szelek fújnak a buliban és egyre jobb lesz ez így. Változik a játék képe is. igaz, hogy a bayernt leszámítva nemzetközi szinten, még van mit tanulniuk a fiúknak, mert irtó gyengén szerepelnek. De talán az is el jön majd. A válogatott, is egyre jobban játszik az elmúlt 5-6 év betlijeihez képest (2006-tól visszafele számítva). Néha van már itt is egy-két szép megoldás, és pár éven belül tényleg klubszinten kiváló játék alakulhat ki. Ami a nemetközi szereplést is segíti. Eddig mindig az volt a problémám, hogy ha a bayern összekapja magát, megnyeri izzadságmentesen a bundesligát, komoly ellenfelek nélkül, néha úgy is,hogy szarul játszanak, mer ha ők xelnek, akkor a többiek kikapnak. (pl tavaly tavasszal) Idén meg kapaszkodhat a bayern, komoly meccsek 7végén is, ezzel tartósabb jó teljesítményt lehet elérni, és jobban fejlődni, mintha a védelemnek csak két-hetente a blben lenne bármi dolga, mert bundesben a csapatok csak a saját kapujukat védik ellenük, ahogy tavaly, gyakorlatilag senki nem mert egy-két kontránál többet vezetni ellenük, ezért kaptak olyan kevés gólt.

avenger13 2008.10.23. 12:34:26

a tavalyi védelem sem volt annyira jó, egy Zenit (sajnos) erre rá is mutatott. Csak egyszerűen senki nem támadott ellenük. Idén meg még nagyon van mit fejlődni. A Fio azért bepakolhatott volna 2őt simán, és rensing nagyon gyenge (labda alá futás, és szinte semmilyen beadást nem húz le csak elpaskol). Adlert várom januártól :D Breno játszhatna kicsit többet, mert jó, és Lucionak megköszönném az eddigi nagyon jó és hasznos tejesítményét, de nyugodtabb lennék egy Breno Demichelis közép hátvéd felállással

heinrich · http://nst.blog.hu 2008.10.23. 15:26:57

Szabics Imre.

Továbbra sem értem, hogy a 30M két szezonra az mitől korlátlan pénz, és ahogy már írtam, a többiek sem 2-3ból gazdálkodnak, a forgalom ennél jelentősen több.

Az igazi előnye a pénznek az, hogy csak azért nem fognak eladni egy játékost, hogy keressenek rajta pár gurigát, de az életkoruk azt mutatja, hogy nem egy szezont terveztek egy kerettel.

Nem írtam sehol, hogy csoda, csak hogy elismerésre méltó.

agymosott 2008.10.23. 16:36:47

hát márpedig ennél több pénzt csak a bauern, a golfsburg, a leverkusen és a schalke adott ki. a hamburg is többet adott ki, de nekik jelentős bevételeik is voltak. ha összezagyváljuk a kiadásokat a forgalommal, amit egyébként nem értek, milyen alapon teszel, még úgy sincs igazad.

szabics meg nem nyeretlen tizenévesként került a bundesligába, hanem három év osztrák élvonallal, 23 bajnoki góllal és BL-tapasztalattal a háta mögött szóval egyáltalán nem jó példa.

és a "fakóban güriző nimandok" kifejezés bőven a kisebbségre igaz, de őket is inkább játéklehetőség és jó fizetés reményében elcsábított tehetséges, kitörés előtt álló ifjú tehetségeknek nevezném.

ezt az egészet nem tehetné meg bármelyik másik csapat. lehet nem írtad azt a szót hogy csoda, de ez kb. azt jelentené.

halareaal 2008.10.23. 18:21:40

"Más megközelítés: Ibisevicet az Aachentől vették, ahol semmi extrát nem mutatott (24/6), a szintén alapember Ibertsberger 250.000 euróba került, vicc, és vannak még példák. Az elmúlt két évben igazolt játékosok átlagéletkora 21 év, a komplett csapaté sincs 24.

Ez szerintem minimum érdekes"

hát, ha ez így van, akkor ez minimum annyira tisztán szerencse, mint amennyire okos csapatépítés. persze dícséretes, hogy nekik bejött, de ettől még nem hiszem h feltétlenül az kell h legyen az átigazolási modell, hogy veszünk máshol szarul teljesítő játékosokat bagóért, hátha nálunk majd megtáltosodnak és vezetik a Bundesligát. persze dícséretes amit produkálnak, de az ilyenhez mindig kell egy nagy adag mázli is.

heinrich · http://nst.blog.hu 2008.10.23. 18:28:40

A forgalmat azért 'zagyválom' ide, mert a tisztán elköltött 30M (két év) akár soknak is tűnhet, de a többi csapat is elkölt kb ugyanennyit, csak nekik van mellette bevétel, de - mint azt már írtam - a Hoff eladni még nem tud senkit, ezért ragadhatott rájuk a 'fene nagy költekezés'.

Akárhogy is, a 30milliós keret egyzserűen bagatell, ezzel a 16. a ligában.

Még azt is hozzátenném, hogy már itt is működik a Chelsea szindróma, tehát az eladó nyugodtan ráteheti a maga 20%-át, úgy is kifizetik, ha kell.

'játéklehetőség reményében elcsábított fiatalok' - na ez az, máshol padoztatják őket, itt meg másodikok a ligában. Ez nem hozzáértés?

A kitörés előtt álló is finom túlzás, ezektől a játékosoktól senki nem várta a nagy áttörést, Szabics meg a létező tapasztalatai ellenére sem vitte semmire a Bundesligában. Cacauval egyszerre érkeztek, aki ugye azóta is VfB.

Dortmund szurkolóként nekem sem tetszene, hogy a BVB játékospolitikája csapnivaló, ráadásul négy góllal aláz meg egy harmadolyan értékű keret (Hoff-BVB 4-1), ettől még elismerhetnéd, ha valami jó.

heinrich · http://nst.blog.hu 2008.10.23. 18:34:39

halareal,

gondolom az Arsenal is csak mákkirály, a PSV-nél vakszerencse, hogy pont nekik jutott Ronaldo és Romario is stb., ezek szerint a Hoffenheimnek is inkább lottóznia kéne, piszok mázlisták ;)

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.23. 18:59:11

"Szabics meg a létező tapasztalatai ellenére sem vitte semmire a Bundesligában." - ez sajnos tény, de a korrektség kedvéért meg kell jegyezni, hogy Szabics sérülése előtt simán kiszorította Cacaut és cirka két évnyi kihagyása is akadályozta abban, hogy a biztató Bundesliga kezdés után nem lett belőle klasszis, ahogy mindannyian reméltük

heinrich · http://nst.blog.hu 2008.10.23. 19:04:53

Sajnos csak azok remélték, akik nem vonták le a következtetést a '18 évesen megtaposomom a mezem' mentalitásból, de már mozgásra sem volt túl biztató Imre. Reménykedtem persze én is, hogy hátha, de várható volt a bukta.

halareaal 2008.10.23. 19:22:36

"gondolom az Arsenal is csak mákkirály, a PSV-nél vakszerencse, hogy pont nekik jutott Ronaldo és Romario is stb"
heinrich,

ugyanmár, a Hoffenheim ezeket meg sem közelíti. egyébként ha jól vettem ki nem arról van szó, hogy nagy ígéreteket hoztak, hanem egyszerűen csak olcsó focistákat, akik máshol nem domborítottak nagyot. amúgy pedig az elmített csapatok már nemegyszer véghez vitték ezt a bravúrt, Wenger ugye mestere ennek, és a PSVnek is híresen jó a játékospolitikája, az egyik legjobb Európában, mégha most szarul is megy nekik, ennélfogva ott tudjuk, hogy nem a szerencse esete áll fenn. a Hoffenheimről ezzel szemben ezelőtt a szezon előtt még nemis hallottam. egyébként még elég elején vagyunk a bajnokságnak, igazából csak akkor érdemes erről vitatkozni, ha a Hoff a legjobb 6ban lesz a végén is, amit én speciel nem hiszek. sztem kb olyanok, mint tavaly a Karlsruhe, csak más a taktikájuk, ill. játékstílusuk. most jól kijött nekik a lépés, ezzel az Ibiseviccel meg mákjuk volt, kötve hiszem h ők számítottak volna ilyen eredményekre akár tőle, akár a csapattól.

heinrich · http://nst.blog.hu 2008.10.23. 19:34:11

Persze, hozzájuk képest sehol sincsenek, csak nem értem, hogy ami másnál tudás, az náluk mák.

'nem arról van szó, hogy nagy ígéreteket hoztak, hanem egyszerűen csak olcsó focistákat, akik máshol nem domborítottak nagyot' - ez az, mások ezekben a játékosokban nem sokat láttak, nyilván nem az olcsóságuk volt a szempont.

halareaal 2008.10.23. 19:57:27

"Persze, hozzájuk képest sehol sincsenek, csak nem értem, hogy ami másnál tudás, az náluk mák."

mondtam már, a felhozott klubok nem egyszer csinálták meg, náluk így már biztosan lehet tudásról beszélni. de az, hogy egy másodosztályú csapatból átlag játékosokat felhoz vki a klubhoz, aztán azok ennyire beválnak, ahhoz kell szerencse is. ha ezek a játékosok oylan istenadta tehetségek lettek volna, hogy volt bennük mit meglátni, talán nem a bundesliga 2ből és nem a Hoffenheimbe igazolnak. nem hiszem, hogy mondjuk Ragnick gondolta volna, h ezekkel a játékosokkal itt fognak tartani. mindenesetre sztem ez inkább amolyan fellángolás, jól kijön a lépés, tudásról akkor beszálhetünk esetleg, ha ezek a játékosok télleg annyira bejönnek, mint mondjuk az Arsenalnál hamár őket hoztad fel példának. najó ez túlzás, elég lesz egy bundesliga top5 helyezés.

heinrich · http://nst.blog.hu 2008.10.23. 20:03:18

Az Arsenal csak a jelenségre volt példa, nem állt szándékomban a Hoffenheimet hozzájuk hasonlítani (bár elég szoros megállapodás/együttműködés van a két klub között, de nem emiatt hoztam fel őket).

Oké, hogy kellett szerencse IS, de pusztán annak tartani... ráadásul a játékosok nem maguktól táltosodtak meg, lett közben egy új edzőjük, új játékfelfogásuk stb. nem is őket dicsértem elsősorban, hanem Rangnickot és a klubot.

agymosott 2008.10.23. 20:15:20

nem tudom a dortmundot miért kell idekeverni. semmi köze a dolognak ehhez, rangnickot az ulmos sztori óta tisztelem, és ezt írtam is. a hoffenheimre való tudatlanságból fakadó rácsodálkozás az, ami miatt beírtam. a hoffenheim egy roppant tudatosan irányított precíz gépezet, azt meg megnézzük majd, hogy három év múlva hol lesz a most először villantó játékosoknak ez a nagy lelkesedése, ami miatt nem csak hatékony, de jó is a focijuk.

az érveim 85%-ra nem reagáltál. pl. szabicsot is te hoztad fel, én csak mondtam, hogy nem jó példa. amúgy ismételten megjegyzem, a transfermarkton levő értékek az oldal becslései. és várom a számokat, hogy a felsoroltakon kívül melyik csapat fizetett az elmúlt két évben 30M-nél többet játékosokért, bevétellel, anélkül. a karlsruhe pl az elmúlt három évben szerintem összesen elkölthetett kb. 3 milliót.

heinrich · http://nst.blog.hu 2008.10.23. 21:04:07

Hoffenheim 10+18(tavaly)=28M

Bayern 0+79=79M
Wolfsburg 30+30=60M
Hamburg 29+11=40M
Schalke 15+15=30M
Bréma 5+25=30M
Leverkusen 12+14=26M
Hertha 6+17=23
Dortmund 10+9=19M

Ha eltekintünk attól, hogy a 18 milliót a másodosztályba kerülve költötték el el a feljutás érdekében (és már ez is elég volt), akkor a tavalyi 10 milliós költésük teljesen átlagos, a másik két feljutó is 6M körül költött.

Érveket nem nagyon olvastam, csak hogy 'semmi érdekes nincs a sztoriban'.

heinrich · http://nst.blog.hu 2008.10.23. 21:06:13

Mondjuk felesleges a számokon vitatkozni, én maximálisan elismerem a munkájukat, te meg nem, mert mindent a pénzzel magyarázol. Ezért is tippeltem őket a szezon előtti posztban a kilencedik helyre, szóval annyira meglepődve sem vagyok.

agymosott 2008.10.23. 21:14:50

számok:
akárhogy is nézem, ez az hatodik legmagasabb érték, az első beírásomban ötödiket írtam, de ott nem a bevételeket is néztem. tehát akárhogy is nézzük, 1-0 ide egyelőre.

érvek:
"ha pedig már a számokkal jövünk, akkor ne csak nézzük a számokat, hanem olvasunk is belőlük. ibisevic. te azt mondod, 24/6, semmi extra. én azt mondom, nézd meg hány 21-22 éves, elsőosztályú rutinnal nem rendelkező játékos rúgott az elmúlt években 2-3-nál több gólt bemutatkozó idényében, úgy, hogy összesen 10 alkalommal volt kezdő? 1 millió euróba került, jó húzás volt, beérett, de ha összesen 2.5 millió euród van igazolásokra, nem 20, akkor is biztos megléped az ő leigazolását?"

erre te annyit reagáltál hogy szabics imre. ami mint azt beláttuk, nem helytálló, mivel egy BL-rutinos játékos nem zöldfülű, ibisevic meg az volt.

de az egyszerűség kedvéért erre reagálj csak:

"1 millió euróba került, jó húzás volt, beérett, de ha összesen 2.5 millió euród van igazolásokra, nem 20, akkor is biztos megléped az ő leigazolását?"

agymosott 2008.10.23. 21:16:28

legyünk még egyszerűbbek: leigazolsz egy demba bát és egy obasit sokmillióért, mellé még két tehetséges fiatalt. egyikük ibisevic. most akkor te bevállalós voltál, vagy gazdag?

A bukott Madonna a nagy didikkel Van Klomptól 2008.10.23. 21:26:40

agymosott,
szerintem nem lesz jobb a dortmund attól, hogy ezeken az igazolásokon lovagolunk:P

heinrich · http://nst.blog.hu 2008.10.23. 21:48:39

'1-0 ide' - Folyamatosan szűkíted a figyelembe érvek körét, hogy igazad legyen. Meglehet, az elmúlt két évben sokat költöttek, de ettől a keret összértéke még mindig nevetségesen alacsony, a 16., a transfermarkt meg nem blöffre tippel, hanem a kor/klub tapasztalat/nemzetközi tapasztalat/válogatottság alapján kalkulál.

'ha összesen 2.5 millió euród van igazolásokra, nem 20, akkor is biztos megléped az ő leigazolását?'
Természetesen, nem is kérdés. Egy jó klub posztra igazol, a rendelkezésre álló keretből pedig a legjobbat hozza ki. (Egyébként a határt irreálisan alacsonyan állapítottad meg)

'mivel egy BL-rutinos játékos nem zöldfülű, ibisevic meg az volt' - ordas öngól, hiszen egy nulla tapasztalattal bíró játékost felfedezni még nagyobb dolog, mint aki már itt-ott megmutatta magát, nem?

agymosott 2008.10.23. 23:00:43

"Természetesen, nem is kérdés. Egy jó klub posztra igazol, a rendelkezésre álló keretből pedig a legjobbat hozza ki. (Egyébként a határt irreálisan alacsonyan állapítottad meg)"

és ha 2.5 millióból kell csatár, irányító középpályás, két hátvéd, és kapus, akkor is biztos hogy egymilliót adsz ki egy tehetséges fiatal csatárért?

irreálisan alacsony határ? a KSC 1M-t költött idén játékosokra, tavaly, a feljutás évében pedig 900000-et. de vegyük az idén szintén jól szereplő kölnt: a feljutás évében 2.25 M, most 4.75

és akkor ismételjük el a hoffenheim kiadásait:
18.47M tavaly, 10.7M idén.

nem egy liga (pedig de).

a transfermarkt amúgy lehet nem a hasára ütve becsül, de a hatmillióért igazolt obasit 3.5-nek számolja, ibisevicet meg 2-nek

agymosott 2008.10.23. 23:06:29

mexicola: lehet a dortmund nem ettől lesz jobb, de te sem attól leszel okosabb, hozzáértőbb, humorosabb, hogy beleböfögsz abba, amiről fogalmad sincs. és még a virtuális farkad sem fog nagyobbra nőni

: DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
LOLLERKOPTER

:(

agymosott 2008.10.23. 23:11:41

"'mivel egy BL-rutinos játékos nem zöldfülű, ibisevic meg az volt' - ordas öngól, hiszen egy nulla tapasztalattal bíró játékost felfedezni még nagyobb dolog, mint aki már itt-ott megmutatta magát, nem?"

ja, ezt meg nem értem. itt befektetési kockázatról volt szó, úgyhogy tokody szinten keverted össze a kapukat.

heinrich · http://nst.blog.hu 2008.10.23. 23:22:03

Befektetési kockázatról volt szó??? Valahol nagyon lemaradtam. Én azt hittem az a téma, hogy Rangnicknak milyen elképesztő szeme van a játékosokhoz.

Ha megnézem a tabellát nem is értem, miről folyik a vita. Szaros 30M-s csapat a 2., úgy hogy 20 éves gyerekek rugdosnak 3-4-et meccsenként. Biztos azért, mert a tulajnak sok pénze van...

heinrich · http://nst.blog.hu 2008.10.23. 23:24:00

Ezek már az aktuális értékek. Obasi alig játszott, Ibisevic meg okkal emelkedett.

A KSC a liga egyik legcsóróbb klubja, és a Köln féle 4,5 sem 2,5.

A Hoff célja sorozatban a feljutás volt, ahhoz pedig csatárok kellenek elsősorban, érthető, hogy arra költöttek, másra nem volt akkora szükség. Védőt meg vettek 250.000-ért nem is rosszat, kapust 1M-ért.

Csak azt nem tudom megérteni, h mi zavar téged ennyire a történetben. 10 év alatt építettek fel valamit, hosszú évekig saját utánpótlásra támaszkodva, átgondoltan, ésszerűen, profin, költséghatékonyan, a jövőre is gondolva. Persze, kell a biztos anyagi háttér, de szerintem ez kicsit túlmutat az anyagiakon.

Ez maga a profizmus és a hozzáértés, és nekem ez tetszik.

agymosott 2008.10.24. 08:58:12

azért vicces ez az egész, mert magath ugyanezt csinálta lényegében, dejagah is ilyen tehetséges fiatal, marcel schäfer is egy tehetséges fiatal, christian gentner is egy tehetséges fiatal, edin dzeko is egy tehetséges fiatal, soroljam még? szóval erre te azt írtad, hogy ne legyünk oda, hisz vagonszámra tolják a pénzt alá. igen, úgy volt, és mindkét esetben egy jószemű, okos edző alá tolták a pénzt. és mindkét esetben voltak brutális kiadások is, persze wolfsburgnál több befutott sztár kellett a fiatal tehetségek mellé, hiszen nem volt idejük kísérletezni a másod/harmadosztályban. de a hoffenheim neked tetszik, mert ez profizmus, ez meg nem, mert miért is? mert magath egy csúnya gonosz ember?

nekem meg egyik sem tetszik, de mindkét edző professzionalizmusát elismerem.
és a golsfburgtól ellen tavaly 0-4 2-4 (igaz, utóbbi aktív bírói segédlettel) volt a dortmund eredménye amúgy. mielőtt magath jött, addig meg mindig szétvertük a lelketlen zsoldoscsapatukat.

A bukott Madonna a nagy didikkel Van Klomptól 2008.10.24. 11:43:43

Nyilván nem véletlen az sem, hogy egyből a farok-témát hoztad fel - valószínűleg Neked az ilyenektől lesz nagyobb...

Lojzi_ 2008.10.24. 23:32:57

Ezt annyira nem értem.
A Hoffenheim teljes keretének árát költötte el Magath tavaly is, és idén is. Ezeket gyakorlatilag semmi értelme nincs összevetni.
Ráadásul nekik már azelőtt is volt BL középcsapat erősségű keretük.

Az eddigi keretérték és/vagy kereterősség azért fontos lehet.
Hogy messze ne menjünk, a Bayern például pluszban zárta az átigazolási szezont, ami papíron a keret gyengülését kell, hogy jelentse. Ettől függetlenül a kutya sem állítja, hogy a jelentősen többet költő Bielefeld, vagy Cottbus szükségszerűen előttük fog végezni.

A Hoffenheimben gyakorlatilag nincs olyan futballista, akinek jelentős Bundesliga 1-es tapasztalata lenne és ahhoz képest ennyire jók. Akkor nyilván más lenne a véleményem, ha az erősítést Adlerrel, Diegoval, Ribéryvel és Panteliccel kezdik, meg néhány más ligábl egy-két szupersztárral. Az persze nem szaros 10 gurigába került volna.

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2008.10.25. 18:13:04

Azért ez a H'heim téma kicsit túl van hype-olva.
Rangnick nagyon jó edző, taktikailag talán a legfelkészültebb, hozzá pont egy ilyen közeg illik, ahol "alkothat". (Illetve a Schalkénál talán nagyobbat is alkothatott volna, ha hagyják). Ebben jó.
Tavaly ilyenkor a KSC talán még jobban állt, de nem írtál róla posztot. :)) Pedig az papíron talán komolyabb teljesítmény volt.

A H'heim egy tudatosan összerakott csapat, szépen átgondolták, hagytak neki időt (mondjuk 2-3 évet). Ez kicsit piszkálja is a csőrömet, én speciel nem örülök az ilyen fejleményeknek. Mindamellett elismerem, hogy 3x milliót el is lehetett volna szórni buta módon. Azt például nevezzük ügyesnek, vagy erkölcstelennek, hogy 15-17 éves játékosokat csábítanak az U csapatokba, biztosan nem ingyen McDonald's menükért. Ezt csak 3-4 év múlva fogjuk látni. Hacsak ki nem pukkan a lufi.

agymosott-tal egyetértek, nem látok olyan dolgot 9 forduló után, amire hátast kéne dobni (tudom, nem is ezt írtad). A 34. után újra nézzük meg, mikor azért elfogy a lendület és az erő, meg az ifjonti hév.
Én már akkor is megemelem a kalapomat, ha 5.-ek lesznek.

corporal clegg 2008.10.25. 18:38:31

Régen rossz, ha egy sálkés meg egy dortmundos egyet ért:P

Hoffenhype.

Lojzi_ 2008.10.25. 19:22:40

Azt azért a vak is látja, hogy a Hoffenheim nem liftezni készül, hanem első körben a középmezőny állóvizébe fog belehugyozni.
Márpedig valaki nem fog örülni, aki miattuk nem megy az UEFA-kupába, akár idén, akár jövőre fog ez bekövetkezni.
A liga egészére nézve viszont jó egy újabb tőkeerős csapat felbukkanása, pláne akkor ha emiatt komolyan meg kell fontolni az eddigi tulajdonlási korlátozásokat is.

A tavalyi KSC-nek talán azért volt nehezebb dolga, mert nem voltak ekkora körbeverések. Most az első tíz csapat között nincs hat pont különbség és két-három forduló alatt az egész a feje tetejére tud állni és vissza is.

A Bayern tavalyi stabil teljesítménye eltűnt, de most nincs(enek) csapat(ok), aki(k) be tudná(k) tölteni az űrt és hétről-hétre nyerve leszakítaná(k) az élbolyról a középcsapatokat. Ennek a nagy nyertese pedig az átalakulását élő BM. Hiába a döcögő támadójáték, a tapasztalatlan kapus és a bakizó védelem, nem lép el senki, így mire (reményeim szerint lesz ilyen) összeáll az a játék, ami csak Klinsi fejében létezik egyelőre, el is lehet foglalni az őket megillető első helyet.

kroos 2008.10.27. 07:52:21

,,Azért ez a H'heim téma kicsit túl van hype-olva."

te már csak tudod, a jó öreg rudy minden évben elkölti ezt az összeget,mi meg énekeljük tovább a ,,sose lesztek bajnokok"-cimü örökbecsüt.

r_magpie 2008.10.27. 09:50:46

"Azt például nevezzük ügyesnek, vagy erkölcstelennek, hogy 15-17 éves játékosokat csábítanak az U csapatokba, biztosan nem ingyen McDonald's menükért. "

egy kis büszkélkedés: tavasszal hívták az unokatesómat is. más kérdés, hogy ő inkább a biztosabbnak látszó polgári jövőt választotta. lehet, hogy most egy kicsit bánja.

kroos 2008.10.27. 09:52:04

tavaly elött még a 3. osztályban voltak.Oké hogy költöttek de ki hallott Salihovic-rol,ibisevicröl,obasi-ról?
Arrol pedig nem is beszélve milyen futballt játszanak.3 csatárral+salihovic,és ott van még L.gustavo+eduardo akik szintén nem azok a zongoracipelö tipusok.
Szenzácios!!!!

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2008.10.27. 13:39:28

kroos:
Milyen Rudy?
De hogy meglegyen a napi meglepetésed, amióta nem Assauer a menedzser, a Hoffenheim transzferszaldója közel háromszorosa a Schalkénak. Igen, 3(!) szorosa (-30M és -10M).
Egyébként az összefüggést nem értem, világosíts fel, mi köze van a Schalkénak a H'heimhoz?

real: lehetsz is büszke, oda tényleg csak a legjobbakat hívják, értő szemmel. Egyébként irigy vagyok az ismerőseidre, Szollárról is meséltél anno.

kroos 2008.10.27. 13:43:11

A 30 millát nem tavaly költötték,hanem az elmult 2 évben.És az elmult 2 évben a Schalke is ennyit költött.

mocsing · http://nst.blog.hu 2008.10.27. 14:07:33

én sem igazán látom át a schalke és a hoffenheim közti összefüggést, de nem úgy van, h csak Farfán volt 10 milla, Engelaar meg 4?

kroos 2008.10.27. 14:21:23

Rekordvizemeister irigységére probáltam reagálni.Igenis nagydolog amit a Hoffenheim csinál.30 millát költöttek,ez igaz.De nem tavaly!!!!Hanem az elmult 2 évben.Pont anniyt mint a Schalke!!!!!!Az a schalke aki mindig elkölti az x millioját.És emellet sosem ér el semmit.
És ha néztek meccset akkor láthatjátok hogy emellett szépen és nagyon jól játszanak.
A védelem stabil a széleken beck,bertsberger nagyon jók.aztán l.gustavo és C.eduardo salihovic+az egész csatársor,nem csak szemre tetszetösen játszik,hanem eredményesen is.Ahogy nekiugrottak a dortmundnak és a Hsv-nek az nagyon ott volt.Szoval nem értem miért lenne tullihegve ez az egész.

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2008.10.27. 14:57:56

Ha te a Bayernnek szurkolsz (a nevedből gondolom, meg talán nem Rostock fan vagy) akkor tudnod kell, hogy van transzfer bevétel is, én erről beszéltem. És szerintem ez is fontos egy "kiscsapatnál". Csak hát a H'heimnak nincs rá szüksége. Teljesen máshogy lehet igazolni, ha benne van a hiba lehetőség is, vagy élethalálharc (Cottbus, KSC). Egy éve sem 80 millióért igazoltatok. Azért te is látod azt, hogy a BL2-ből feljövő csapat és egy CL-ben szereplő, rendre dobogós csapat között tettél egyenlőségjelet? Financiálisan is!!

Egyébként tényleg kurva irigy vagyok :))). Na, nézzük, mire is?

Meg hát, naja, természetesen ilyen egyszerűen működnek a dolgok. Nyilván, ha átigazolnák a teljes H'heim-et, akkor ugyanúgy mennének tovább a dolgok. Vannak elvárások, meg médiateher, amiből még semmit(!) sem tapasztalt meg a Hoffenheim. Hoppot piszkálja a futballközönség, a média meg ámul-bámul. A KSC tavaly minimális (pénzbeli) befektetéssel ugyanitt járt.

"És emellet sosem ér el semmit."
:)) Mit is ért el eddig a Hoffenheim? :))) Remélem, elég lesz a kommentbox a felsoroláshoz. :)))

Könyörgöm, legalább a 17. fordulót várd/várjátok meg.

kroos 2008.10.27. 15:21:05

Megvárom.akár csak 98-ban.

halareaal 2008.10.27. 20:59:26

"Igenis nagydolog amit a Hoffenheim csinál"

itt nem arról megy a vita, hogy a Hoffenheim nagy dolgot művel-e, azt mindenki elismeri, de hogy egyedülálló, vagy megismételhetetlen lenne, az nagy túlzás. ha a Wolsfburg játszana így, az ugyanilyen nagy szó lenne sztem, max az jobban hangzik h Hoffenheimben összvissz 3 ezer lakos él.
külön kroosnak mondanám, hogy ha az egyenleget nézzük, a Hoffenheim legutóbb többet költött, mint a Real Madrid:)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.10.27. 21:21:41

"max az jobban hangzik h Hoffenheimben összvissz 3 ezer lakos él."

Meg az is, hogy pár éve még a negyedosztályban nyomták...

kroos 2008.10.28. 07:49:19

Többet?www.transfermarkt.de/de/verein/533/tsg-1899-hoffenheim/transfers/uebersicht.html


szoval van der vaart,de la red+ garay+garcia.
az kb 30 milla.
TUSÉÉÉÉ!!!

Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien 2008.10.28. 10:10:56

A Real többet költött a Hoff-nál? Húha, nagy szám.:)

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.10.28. 10:20:20

A Real Madrid kiadásaiból nem vonod le a Robinhoért kapott összeget?

_benito · www.nst.blog.hu 2008.10.28. 10:29:18

a schalke a német inter, és ezt a legőszintébben mondom.

kroos 2008.10.28. 10:42:34

látom mindenkit földhöz vágott ez a 30 milla.
adok nektek 50 millio eurot. csináljatok hoffenheimet,kolozsvárt,ha tényleg ilyen könnyü.
Az hogy egyes csapatoknak minden évben megadatott hasonlo potenciál,mégse élnek vele,ez senkit se érdekel.+amit mindeki elfelejt,vagy nem néz meccset:
ez a csapat fantasztikusan játszik,3 csatárral,2 támadö kp-sal+2 felfuto hátvéddel,a pálya minden centijén futbalra törekszenek,kitünö kiugratásokkal,kényszeritökkel,vagy távoli lövésekkel.
Szépen játszanak.És ha igy játszanak akkor lehetnek majd 12. is évvégén,mert egyszerüen jó nézni a meccseiket.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.10.28. 12:15:20

Nem hiszem, hogy a Málaga, a Numancia, vagy akár az Athletic Bilbao valaha többet költött volna játékosra, mint a Hoffenheim. De szinte biztos, hogy az UEFA döntős Alavés sem került sokkal többe.

kroos 2008.10.28. 12:39:37

a pénz nem minden.pl..99-ben az inter kb 70 millát költött és 8.!!! lett a bajnokságban.
vagy a reál 96-ban 6. lett,2000-ben meg ötödik!!!
Ugy hogy az utobbinál több mint 90 milliot költöttek.
A pénz nem minden.az nem rug golokat.Kár lenne csak erre fogni a hoffenheim eredményeit.

halareaal 2008.10.28. 12:44:00

kroos, milyen tusé? a Real pozitív mérleggel zárta az átigazolási időszakot. méghozzá bőven.

kroos 2008.10.28. 12:49:24

,,a Hoffenheim legutóbb többet költött, mint a Real Madrid"-ezt hányféle képpen lehet interpretálni?

halareaal 2008.10.28. 12:55:52

nem akartam vitát robbantani ebből, csak megemlítettem neked ezt az aprócska kis tényt, mivel fél éven keresztül a Real és az Inter pénzügyi kimutatásait szajkóztad itt.

kroos 2008.10.28. 12:58:45

Ok.De azt te is érzed mennyire más potenciálról tanuskodik ha egy a mégpár éve a 4. vonalban lévö csapat költ el 2 év alatt 30 millát,vagy egy stabil,1. osztályu csapat.

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2008.10.28. 15:29:56

"a schalke a német inter, és ezt a legőszintébben mondom."
Én ezt sem értem, pedig isten bizony utána gondoltam. Nem vagyok formában.
Kifejtenéd alaposabban?

r_magpie 2008.10.28. 16:21:02

Campi, büszke is vagyok, ennél büszkébb már csak akkor lennék, ha tényleg elment volna a srác Hoffenheimbe, és ott is maradt volna.

Szollárról egyébként már rég nem hallottam, négy éve találkoztam vele, akkor is és azóta is regional/oberligás csapatokban tolja (Münster, Wattenscheid, az előző szezonban pedig Darmstadt). Kicsit elkanyarodott a pályájuk Hajnal Tomival. Utóbbi karrierjében azért nagy szerepe van a nem túl fényes schalkés múltnak, ha Wilmots nincs, talán már Hajnal sem.

Lojzi_ 2008.10.28. 22:20:21

Heinrich megint kifelejtett egy fordulót? Nem leszünk így jóban...

Hoffenheim és a pénz:
Nincs olyan Bundesliga klub, aki nem tudta volna kipergetni a negyedmiliót Salihovicért vagy Ibertsbergerért, vagy az 1 millát Ibisevicért, vagy Gustavoért. Demba Ba 3-ba, Obasi pedig 5-be került. Ez pont annyi mint 10,5 milla.
A Bayern csak Marcell Jansenért többet, a Bremen Carlos Albertoért közel ennyit, a Schalke Farfánért nagyságrendileg ennyit, és lehet szépen folytatni a sort. Gyakorlatilag ők csapatot építettek annyiból, amennyiből mások egyetlen félresikerült igazolást könyveltek el.
A dolog szépsége az, hogy bár pénz kétségtelenül van, nem attól jött a siker, hogy jobb minőségű a keret, mint a többieké. A siker záloga a nagybetűs CSAPATJÁTÉK.
Sokan hasonlították őket a tavalyi Karlsruhéhoz, ami egy baromság. A Karlsruhe sündisznóállásból kontrára játszott és azt csinálta egész jól (ősszel).
A Hoffenheim ezzel szemben a létező legszebb futballt játsza: a pályának minden pontján letámadnak, nem létezik más csak előrejáték, nem fél senki sem cselezni, vagy lőni, de eszükbe sem jut, ha éppen van társ jobb helyzetben;akkor azonnal passzolnak, ráadásul mindezt kevés durvasággal és nagyon kevés fetrengéssel és reklamálással.
Gyors, ötletes, energikus és mindenekelőtt látványos. Öröm őket nézni.
A Hamburg elleni meccs legszebb jelenete szerintem az volt, amikor a nagyképű Petric egy vélt szabálytalanság után ráfeküdt a labdára, ami miatt a bíró ellene ítélt szabadot. A horvát épp azzal volt elfoglalva, hogy a földön ülve, széttárt karokkal méltatlankodjon, a Hoffenheim meg gyorsan elvégezte és két húzásból már a hálóban is zörgött a laszti. (3:0)

Egy dolgot sajnálok a dologban, hogy a Klinsmann féle Bayern nem így játszik. Remélem csak egyelőre nem.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.10.28. 22:33:46

"A siker záloga a nagybetűs CSAPATJÁTÉK."

Rangnickról lehet tudni, hogy minden csapatának öltözőjében kiíratja a falra (vagy az ajtóra? vagy mindenhová?) ezt a (kétértelmű) mondatot:

Man schafft alles.

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2008.10.28. 22:43:55

A KSC-nek pont komoly gondja lenne egy millió eurót is kifizetni, ezt hidd el nekem.
Nagyon fontos, hogy egy transzfert megengedhetsz-e magadnak, vagy nem, mert rizikós. A KSC-nél ennek a határa kb 250.000 euró. A Schalkénak kb 3-4 millió.
A Hoffeinheimnak voltaképpen mindegy, de legyen szintén 3-4 millió.

Az eredményeket hasonlítottam össze a tavalyi KSC-vel, a cél szentesíti az eszközt. Kinek mik a lehetőségei. Mondhatjuk, Rangnick a taktikához vehetett játékosokat, Becker meg átszabta a taktikát az első ligára, mert nem volt más választása. Különben a BL2-ben teljesen máshogyan játszottak, uazzal a kerettel. Na, ez is nagy szó. Láttam kb. 10 meccsüket élőben (05/06-os szezon). A fél csapatnak (tényleg, 8-10 játékosnak!) lejárt a szerződése, helyi szponzori segítséggel (enBW, helyi energia"művek", meg valami bank) hosszabbítgatták meg, vagy vettek újat (Franz). Emellett egy széteső stadionban játszanak, az egyik leglepukkantabb No-ban. Én vagyok a hülye, de nekem még az nagyobb teljesítmény, mint a mesebeli Hoffenheimé.

Senkinek semmi gondja nincs a hoffenheimi játékkal, valóban szépen játszanak (és eddig eredményesen is), nem értitek, hogy senki sem ezt "kritizálja".
------------------------------------------
Mondjuk még annyit halkan, semmi szakmai, csak az én kis lelkivilágomat megértendő egy megjegyzés: Hopp kiírt egy pályázatot a környékbeli városoknak, hol építse fel az új stadiont. Sinsheim nyert Heidelberg előtt. Értitek, hol építsen stadiont? Nem abszurd???

Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien 2008.10.28. 22:55:06

Nem abszurd.
Ő Rhein-Neckar Metropolról(vagy miről) beszél, ott elvileg bárhol lehet stadion, nemcsak Hoff-ban.:)

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2008.10.28. 23:00:23

Ja, elvileg az No legfejlettebb része élvonali focicsapat (esélye) nélkül.
Szerintem abszurd. Adjon fel apróhirdetést: induló, sikeresnek ígérkező csapathoz keresünk hű szurkolókat.

Egyébként láttam a H'heimi katlant is :)) Woowww :))

Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien 2008.10.28. 23:11:56

Egyébként minden elismerésem a TSG-nek, de ők úgy költöttek 30 millát, hogy 2. Bundes-ben akartak bent maradni. Azzal ők sem számoltak, hogy ezzel a csapattal (+Beck) majd a 1. Bundes-t vezetik majd. Hopp ehhez hozzá dob még egy stadiont is, akkor megértem a többieket, hogy ezért rinyálnak.

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2008.10.28. 23:20:46

Naná, a rinyálás nagy része irigységből fakad. Ez mindenhol ugyanúgy van.

A terv egyébként tényleg az volt, hogy csak jövőre jutnak fel. És jó ideig úgy is nézett ki, amikor a tavasszal brutálisan bekezdtek. (Én már akkor is rinyáltam, bevallom :)))

Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien 2008.10.28. 23:29:15

Bevallom, nekem tetszenek ezek a "Werkselfek" főleg, ha fiatalokra építenek és szépen/eredményesen játszanak, de most már 3 elég lesz egy 18 csapatos ligában:)

kroos 2008.10.29. 08:19:38

Kár a gözért Lojzi--ezzel már én is probálkoztam.
ha egy csapat all of attack-ot játszik akkor leszarom mennyiböl rakták össze.
süti beállítások módosítása