Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

La Liga holtszezon - az érdektelen rész

2008.08.01. 12:00 pancho_sanza

A külföldön dolgozó spanyol edző fogalma olyannyira nem létezett, hogy amikor del Bosque Törökországban vállalt munkát, akkor még mindezt csak a vérében rejlő holland utazókedvvel magyaráztuk. Aztán Rafa Benitez liverpooli sikerein felbuzdulva a klubelnökök már egyre bátrabban nyúlnak hispán edzőkhöz. Juande Ramos és Luis Aragones után Ernesto Valverde döntött úgy, hogy szerencsét próbál a nagyvilágban. Sok siket kívánunk neki, de a mi szempontunkból ez most csak azért érdekes, mert a távozó szakemberek helyére valakit szerezni kell. A külföldi sikeredző szerződtetése eddig bevált receptnek számított, de Koeman, Capello és Hector Cúper látszólagos sikertelensége, valamint Mészöly Kálmán - betonbiztos MLSZ szerződés miatti – elérhetetlensége, elbizonytalanította a klubvezetőket, akik egyre gyakrabban oldják meg a távozó szakember utódlását házon belülről. A mezőny közepe következik, de sajnos a betűrend nem kedvezett nekünk, így még mindig nem foglalkozhatunk az „Ő” madridi szerződésével.

Espanyol
Ahhoz képest, hogy az előző év egyik legnagyobb pofára esését ők mutatták be, a menedzsment nem érezte szükségét egy komolyabb beavatkozásnak. Amennyiben nem számítjuk Valverde edző búcsúját, aki valószínűleg nem sokáig gondolkozott az Olimpiakosz ajánlatán. Utódját - a kor szokásainak megfelelően - házon belül találta meg a klub. Mielőtt azonban a második számú, vagy a junior csapatok edzőinek kinevezését kritizálnánk, rá kell jönnünk, hogy ez nagyobb eséllyel válik be manapság, mint a nagynevű, esetleg már bizonyított edzők szerződtetése. Főleg, hogy a csapat gyakorlatilag ugyanaz, mint tavaly, hiszen a télen még kelendőnek számító játékosok tavasszal nem csak a csapatuk megítélését rontották, de az értük kapható pénz összegét is lecsökkentették. Így aztán maximum Ewerthon és Lafuente hiányozhatna, ha az érkezők nem vennék át a helyüket a kispadon. Különben idén nincs Afrika kupa, így a három felnőtt kapus luxusnak tűnhet egy középcsapat esetében.

Getafe
Igazából a fociban nem az a legkellemetlenebb, amikor a klubok kizsigerelik a szegény és ártatlan játékosokat, hanem amikor a sikeres kiscsapatnak zord külső körülmények hatására vezért kell áldoznia. A madridi gárda minden szurkolója tehetetlenül figyelte, hogy miként távozik az előző év sikerkovácsaként elhíresült Laudrup, majd követi őt a csapat egyetlen Európa-bajnoka is. A dán edző számára nem volt valós választási lehetőség egy ilyen szezon után, amelyben bevették Londont és erkölcsileg Münchent is, miközben ismételten kupadöntőbe jutottak. Innen csak lefelé vezet út, s erről joggal tért le Michael Laudrup. De la Redet visszavásárolta a Real Madrid. Ellenvetésnek helye nem volt, s még örülhetnek, hogy a Granero maradhatott. Ezek után nem csoda, hogy egyedül a Recrétől tavaly elzavart Victor Munoz hajlandó leülni a kispadra, hogy a kétségtelenül fiatal Kast és a divatos nevet viselő, lengyel német Polanskit beépítse. Szurkoljunk, hogy sikerüljön neki.

Malaga
Mit várhatunk egy olyan újonctól, akinek két legismertebb játékosa már lassan nyolc éve túljutott a zeniten. Arnau kapus abban az évben hagyta el a Barcelonát, amikor Salva az utolsó értékelhető szezonját játszotta. Most megpróbálják a lehetetlennek tűnő bennmaradást kiharcolni, amihez főleg nagy szerencse kell, mivel idén nincs Levante, és a Zaragoza sem növeli már a kiesésre esélyesek táborát. Antonio Tapia az esélytelenek nyugalmával veszi át az edzői feladatokat az aragóniai pénz által felszabadított santanderi kispadra átülő Muniztól.

Mallorca
Ha a futball a racionális gazdálkodásról szólna, akkor a szigetlakók állandó jelleggel az élmezőnyben tartózkodnának. Egyszerűen nincs az a bankár, aki nem  a legmélyebb tisztelettel tekintene a mallorcai menedzsmentre, hiszen minden pénzre váltható játékosukat eladták, s mindeközben alig költöttek valamit az érkezőkre. Ugyanakkor nincs az a szurkoló, aki ne könnyes szemmel gondolna a mostani nyárra. Nemrég még három mallorcai kedvencet láthatott egy Európa-bajnoki találkozón, s most valószínűleg már egyikük sem a klub alkalmazottja. Ha az érvágás nagysága szerint szeretnénk felsorolni a játékosokat, akkor Güiza kívánkozik az élre. Őt követi szorosan Ibagaza, majd Fernando Navarro, majd Basinas, és Jonás zárja a sort. Gyakorlatilag a csapat gerincét távolították el durva eszközökkel. S bár Josemi és Scaloni érkezett, de ha az idei keretre tekintünk, akkor tudjuk, hogy a pénz nem minden.

Numancia
Tuti nem hallottak még Tornyi Barnabásról. Így fordulhatott elő, hogy holmi balkáni sarlatán kezeire bízták a feljutást magabiztosan kiharcoló Numanciát. Pedig Barna már a nevéhez igazította bőrszínét Dubaiban, így magabiztosan megbirkózna az utolsó meccseken már magyarosan játszogató csapattal. Mielőtt valaki Hrutka Rudi „csupaész” játékára gondolna, be kell vallanunk, hogy itt konkrétan a fogadóirodákban történő tevékenységre gondolunk. A különbség mindössze annyi, hogy a magyar focista fejében meg sem fordul, hogy ne az ellenfélre fogadjon, míg a numanciaiak kizárólag a nagyobb odds miatt tettek az ellenfélre. Egyébként a Hajduk Split volt edzőjét kinevezni azért is tűnik érdekesnek, mert légiós nélkül, kizárólag spanyol játékosokkal igyekeznek megkapaszkodni a La Ligában. Esélyük van rá, mert ez a csapat tényleg egyben van. Vagyis volt eddig.

Osasuna
A kilátástalan támadójáték gyógyszereként csatárt vásárolni a Barcelonától minden szurkoló szívét melengető dolog. A gólképtelenség mellett a csapat is kellően dadogott, és az egy szem Dady mellé illett beszerezni valakit, akinek jól áll a piros. Egy kicsit árnyaltabb a kép, ha a pamplonai újság címlapjáról Ezquerro mosolyog ránk, mert lehet, hogy remek focista, de itt inkább egy megváltóra lenne szükség. A csapat egyébként egyben maradt, ami azért jó jel, mert így a játékosok nagy része hozzá van szokva a hátsó régiók hullámvasútjához. Meg a közös imádsághoz, hogy jövő tavasszal újra egy magaslaton álljon meg a szerelvény. Pedig az utóbbi évek tendenciáját figyelembe véve az utolsó első osztályú szezon következik.

Racing Santander
A hatodik hely remek teljesítmény volt a csapattól, azonban annyira kiugró, hogy nem megismételhető. Pedig a csapat legértékesebb játékosa a legoptimálisabb körülmények között maradt a keretben. Először sikerült jó pénzért eladni, másrészt azonnal kölcsönbe is kapták az új klubjától egy további évre. Így aztán továbbra is a Garay által vezetett védelem száll harcba a bajnoki pontokért, de a fókuszban idén az UEFA kupa fog állni. Ha már egyszer kiharcolták, akkor legalább Getafe szinten szeretnének menetelni. Egy új edzővel, aki a Malagával produkált káprázatos szezont a második vonalban, de azon nyomban igent mondott a Racing ajánlatára, amint Marcelinho felállt a Zaragoza kedvéért. Valószínűleg a szakmai kihívások mellett (La Liga és UEFA kupa helyett Segunda) valami más is lehet a háttérben. Talán a pénz. Ki tudja? A csapat nélküle is kellemetlen ellenfél lehet mindenki számára.
 

34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr16594951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_alerob 2008.08.01. 12:38:57

ez kicsit tényleg érdektelen :D

ApukadHUN 2008.08.01. 13:20:51

ez azt is jelenti, hogy az utolsó 7 erős lesz (Sevilla, Villarreal, Valencia, Real)

davidmoyes 2008.08.01. 13:39:44

Ez a fotó!!!!!
Emberek, kímélet! Most ebédeltem...

Dr House 2008.08.01. 14:17:26

hát jah ez a pikcsör, a szerencsés tinik magazinjából lett kiollózva?:)

2008.08.01. 14:28:47

eh.. buzi tán e luzitán..!?

davidmoyes 2008.08.01. 14:50:06

Isarsturm:
Ne tetézd.. :D

sigmund 2008.08.01. 15:03:19

Remélem nem köveztek meg, de Laudrup hova távozott?

BruceWayne 2008.08.01. 15:11:14

görögország asszem. (pana?)

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.08.01. 15:20:33

csak lejárt a szerződése, nem ment sehová

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.08.01. 15:22:07

Henk ten cate lett a Pana edzője

BruceWayne 2008.08.01. 15:23:53

akkor az csak terv volt úgy látszik

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.08.01. 16:05:01

Nagyon üt ez a kép. :-DD

A poszthoz: a spanyol foci pont ezek miatt a kiscsapatok miatt (is) érdekes. Egy Malaga vagy Numancia meg fog halni a pályán, pláne a nagyok ellen.

veiledxposure 2008.08.01. 16:23:34

A Getafe leigazolta Soldadot is a R.Madridtól. Azért ő jó lesz, ha csak nem felejtett el futballozni ezalatt az elpazarolta egy év alatt.

zebaek 2008.08.01. 22:41:58

Pedig Laudrup a Pana edzoje

zebaek 2008.08.01. 22:55:30

OK, azota kiderult, hogy (bar vagy 20-szor olvastam/hallottam h mar fix) megse sikerult anno alairnia

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.08.02. 00:03:13

Fe-fe-fe, Getafa! Amit a bajern ellen tettek az egy életre szól!

megmondó 2008.08.02. 11:28:39

"Az ügyben Aragonés, a spanyolok volt szövetségi kapitánya is megszólalt. Szerinte Villának, amennyiben nem marad Spanyolországban, az olasz, vagy angol liga feküdne legjobban."

úgy látom az öreg kapott a török hasisból, és nagyot akart szakérteni.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.08.02. 11:44:01

A spanyol bajnokság miatt szeretném, ha Villa a félszigeten maradna, de ő többször úgy nyilatkozott, hogy a Premier League a kedvence, és valahogy el is tudnám képzelni, hogy még jobban kivirágozna angol földön.

Mondjuk a Real csatárai eléggé öregecskedők már, és az biztosan jót tenne a nemzetközi focinak is, ha kicsit nemzetibbé válnának az európai élcsapatok.

crouchy 2008.08.02. 11:51:12

OFF: Valaki nem tud egy olyan oldalt, ahol meg tudnám nézni az össze nagy európai liga összes csapatának keretét 2000 ben?:)

crouchy 2008.08.02. 11:59:37

kösz, egy próbát megér. Ha 0 némettudással megtalálom nagyon büszke leszek magamra:)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.08.02. 12:03:25

Sajnos nekem nem megy. Vissza lehet menni régi szezonokra, de az akkori csapatokra kattintva a mostani kereteket közli.
:-(

(Vagy én vagyok béna.)

crouchy 2008.08.02. 12:08:36

csapatok szerinte nincsenek csak átigazolások, de végülis abból lehet következtetni:)

crouchy 2008.08.02. 12:09:16

Csöncsön nem te vagy béna, vagy mindketten bénák vagyunk:)

crouchy 2008.08.02. 12:12:51

csak 2006-2007es szezon van pl a Poolnál, előtte már csak az edzők. Az vicces lenne ha ezt sehol nem lehetne megnézni:)

phelan76 2008.08.02. 12:14:13

a közvetlen link:

www.transfermarkt.de/de/wettbewerb/ES1/ligabbva/uebersicht/startseite.html

jobb oldalt a hírek, egyébként elég a csapatra kattintani, transfers, és lehet nézegetni :)

phelan76 2008.08.02. 12:17:04

jahh bocs nem olvastam, az angolnból 2004/05-ös a legrégebbi, ami összesített, de ha csak csapatra vagy kiváncsi az van régebbi is. a Poolnál is.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.08.02. 12:26:06

Mondjuk e szerint 2005/2006-ban Xabi Alonso volt a Liverpool egyetlen játékosa.
:-)

phelan76 2008.08.02. 12:35:31

bocs a linkekért, de egyszerűbb:

Pool.
www.transfermarkt.de/de/verein/31/fcliverpool/transfers/uebersicht.html

kiválasztod a 2005/2006-ot.

azért volt egy kis játékosmozgás :)

krysal 2008.08.03. 12:27:28

Állítólagos módosítás: a Racing kap +1 millát, Garay pedig Madridban kezdi a szezont... Így valamivel erősebbnek tűnik az a hátsó tengely...
süti beállítások módosítása